Broekerpad

Wandelen over landgoederen, boerenerven en langs beken in de Gelderse Vallei. Ontdek het mooie buitengebied van Woudenberg en Scherpenzeel. Wandelen op de grens van Gelderland en Utrecht. Door het agrarisch gebied, over landgoederen, boerenerven en langs beken. Klompen aan, rugzak op en gaan.

Rondwandeling: Broekerpad (7 km)

Startpunt Broekerpad: Kulturhus de Breehoek, Marktstraat 59, Scherpenzeel

Openbaar vervoer: Bushalte Scherpenzeel kerk

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt het Broekerpad combineren met het Oudenhorsterpad en het Dashorsterpad. Zowel in de brochuretekst als in het veld vindt u aanwijzingen waar de routes op elkaar aansluiten.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Afgelopen woensdag het Broekerpad gelopen. Het was rustig weer met 12 graden en heerlijk gewandeld.
  Stuk door de woonwijk inderdaad wat minder, maar het grootste deel was prachtig en veel te zien. Geen smalle paadjes dus corona veilig te lopen. Mathijs en Jolanda we hebben een witte klomp gezien maar geen idee waar die hing 🙂

 2. Mooie wandeling. Maar laatste stuk (als je met de klok mee loopt) door woonwijk is saai. Tip. Kort de route in door startpunt te leggen bij Huize Scherpenzeel en de lus door het dorp zelf er uit te halen.

 3. Gisteren hebben we het Broekerpad gelopen. Het gehele pad is Corona veilig te lopen! We parkeerden onze auto op een groot en verlaten parkeerplaats bij het Kultuurhus. Het pad is mooi en afwisselend en zo goed aangegeven dat je het waarschijnlijk zonder app ook kunt lopen, maar dan mis je natuurlijk de wetenswaardigheden van de omgeving. Het pad naar huize Scherpenzeel hadden we nooit gezien als we op de bonnefooi waren gaan wandelen. De werkzaamheden aan het huis zijn klaar of de omzetting is zo goed gedaan dat wij het niet als hinderlijk hebben ervaren, wat een mooi stukje Scherpenzeel. In het groene gedeelte hebben we jonge ganzen gezien, kalfjes, jonge geitjes, echt lente! De kinderen hadden grote lol bij het klauteren op de kastanje die over de beek gevallen is. Wij moesten lachen om hoe de lokale agrariërs je minimaal groeten als je in de berm plaats voor ze maakt. Het stuk door de woonwijk is zoals hieronder al beschreven iets minder aantrekkelijk, maar dat kun je natuurlijk wel leuker maken. Zo heeft een van de huizen een witte klomp aan de gevel hangen, wie weet deze te vinden? Je kan de tuinen en het snoeiwerk te bewonderen. Ook hebben we nootjes en kaas gekocht bij de delicatesse winkel en de bakker heeft heerlijke puddingbroodjes. Aan het einde is een buitenzwembad, hoe heerlijk kan het zijn om met je hele gezin een duik te nemen na de wandeling. Even daarvoor zit een leuke speeltuin waar mijn kinderen graag even hadden gespeeld. Helaas was deze tijdelijk dicht. Al met al een mooie wandeling!

 4. Wat een leuk klompenpad! Scherpenzeel blijkt een erg leuk dorpje te zijn (als getogen Barnevelder reed ik er vroeger vast wel eens doorheen). Vrij veel asfalt maar op de één of andere manier is dat niet altijd erg. Rond Huis Scherpenzeel is het mooi: bomenlanen, de Lunterse Beek, mooi! Het deel langs het Valleikanaal is leuk, het laatste deel door Scherpenzeel wat minder.
  De video is hier te bekijken: https://youtu.be/o9UPpufdvMc

 5. Op zondag 19 april dit klompenpad gelopen. Mooie route en mooie omgeving. Genoten van dit klompenpad, met name het historische stuk langs de Grebbelinie. En inderdaad gaat een stuk door de bebouwde kom, maar dat vonden wij helemaal niet erg. Leuk om door het dorp en omgeving Scherpenzeel te lopen en dit beter te leren kennen.

 6. Tsja, wat zal ik zeggen. Na een stukje bebouwde kom al snel op landgoed Scherpenzeel. Ook nog even naar de voorkant gelopen om dit te bekijken, al lag het niet op de route. Al snel over prachtige verharde paden langs weilanden, een bospad langs het Valleikanaal. Kikkers gehoord en de vogels floten prachtig. Dit gedeelte vond ik schitterend. En dan komt de desillusie. Dwars door Scherpenzeel woonwijk, sportvelden en zwembad. Nu weet ik, na 28 paden gelopen te hebben, dat je af en toe langs huizen loopt, maar dit zijn dan prachtige woningen, boerderijen etc. Dit was in verhouding zo’n groot stuk van de route dat ik het mooie alweer vergeten was en eigenlijk onvoldaan bij de auto aankwam. Jammer, want de stukken buiten de woonwijk om waren werkelijk prachtig!

 7. Ja,dit is n heel erg leuk pad,waarom?
  Begint leuk door het plaatsje, mooie kerk, mooi kasteeltje, leuk kasteelpark.
  Gaat door stukje bos, langs boerderijen waar je leuk kan zitten,stukjes weiland.
  De grebbelinie neemt de route ook nog mee,kom weer terug door het plaatse en stukje woonwijk wat helemaal niet vervelend ofzo is maar ja dat is persoonlijk!
  Route is ook goed aangegeven.
  Kortom lopen!!

 8. Vandaag in Winterweer Broekerpad gelopen met mijn zoon. Prachtige tocht weer met het mooie coulissenlandschap.
  We kwamen ook weer bij de Grebbelinie uit welke we ook een stukje hebben gevolgd. Vorig jaar hebben we daar ook al gelopen maar dan in augustus. Zo zie je dat elk jaargetijde een tocht weer anders maakt. We zijn ondanks dat we een kaart mee hadden 2 keer fout gegaan maar dat komt omdat je dan gefocust bent op de omgeving. We waren fout gegaan bij het Hotel De Witte Holevoet. Deze is al 2 jaar gesloten en staat in de steigers. Dat mag bij de informatie worden aangepast. Verder was alles op zondag dicht. Maar Hotel restaurant De Dennen was wel open. Het omlopen koste volgens de Polar app 8.27 km van de 7 km op de website. Valt dus ook wel weer mee. Op naar de volgende klompenpad.

 9. Vanwege de 29 graden vandaag maar voor een kort klompenpad gekozen. Het begin is veelbelovend, eerst door de dorpskern maar daarna de mooie kerk en entree naar t Landgoed. Erg mooi gedeelte volgt met prachtige boerderijen en doorkijkjes. Slaperige koeien onder de bomen en springende hazen. Voor de muziekliefhebbers onder ons; er staat een heus bespeelbare piano onder een afdakje thv de tweede Broek!!! Nog nooit zoiets gezien, geweldig !! Ook het stuk langs de Grebbelinie is prachtig. Dan de laatste anderhalve kilometer valt tegen. Langs sport accomodaties, een saaie woonwijk en zwembad, beetje jammerlijk einde.
  We vonden het leuk om deze gelopen te hebben maar een tweede keer doen we niet.

 10. Het deel van de route over het Grebbeliniepad is prachtig met een gevarieerde plantengroei, veel verschillende vogels en doorkijkjes naar het valleikanaal en de landerijen. Door bij Lambalgen niet over de brug terug te gaan, maar het mooie liniepad verder te volgen tot de volgende brug, wordt de route een kilometer langer.
  Een minpuntje vond ik dat het bord bij het startpunt niet prominent in het zicht staat, maar bijna onzichtbaar in een hoek van het grote parkeerterrein.

 11. Wat een mooi gebied! Heerlijk gewandeld langs mooie oude boerderijen en meanderende beekjes. Prachtig oud landgoed met slotgracht. Scherpenzeel heeft prima horeca: voor een heerlijke cappuccino en een goed verzorgde lunch bezochten wij “Bij Thomas”. Aanrader!

 12. Wij hebben voor t eerst een Klompenpad gelopen en zijn gelijk enthousiast. Langs boerenerven, door weilanden, langs water, verharde en onverharde paden en overal gekwetter van vogels.

  Wij hebben het Broekerpad gecombineerd met t Oudenhorster -en Dashorsterpad om wat meer kilometers te maken en hebben de auto geparkeerd bij t Kulturhus. Daar zit een VVV met toilet. Met de uitgeprinte route en de Klompenpad schildjes zijn de routes goed te volgen.

  In Scherpenzeel hebben wij na de wandeling van zo’n twee uur, gezellig geluncht bij het eetcafé.

 13. Ondanks een temperatuur onder het vriespunt en een stevige wind zijn we gisteren toch gaan wandelen. Het Daatselaarsepad stond op het programma, maar vanwege de koude hebben we toch maar besloten om 7 km te wandelen ipv 14 km.
  Het pakte goed uit met een rondje Scherpenzeel. Het is een keurig aangegeven klompenpad. Het zal zeker in elk jaargetijde zijn bekoring hebben. Het gebied kent een stukje geschiedenis (Grebbelinie) en ook de natuur is mooi. Een haas, vlaamse gaai, roofvogels, schapen en paarden lieten zich zien. Het geluid van de vogels doet je goed. Je loopt verhard en onverhard. Echt een wandeling om zo even te lopen.
  Diverse bankjes en vergezichten onderweg en in de horeca in Scherpenzeel is het ook goed toeven (dit keer de Kromme Hoek).
  Onze dank aan de vrijwilligers!

 14. Prachtige en afwisselende wandeling met slingerpaadjes, oude boerderijen, Grebbenlinie, riviertjes en vergezichten.
  Route was goed aangegeven ook.
  Erg van genoten, bedankt!

 15. Hoi,

  Hoewel we er bijna wonen hadden we deze nog niet eerder gelopen. Het is een mooie (korte) wandeling langs huis Scherpenzeel, de beek, mooi oud centrum.

  Alleen de laatste kilometer mag er wat ons betreft af. Ga gewoon rechtsaf terug naar de parkeerplaats en stuur ons niet een rondje om een voetbalveld en parkeerplaats. Dat had geen toegevoegde waarde. Verder heerlijk gewandeld.

  Henk & Conny

 16. Prachtige route! Een echte aanrader.
  Een opmerking: ter hoogte van de Hovenierstraat is de hele weg opengebroken wegens rioolwerkzaamheden. Daar zou men met de klok mee rechtdoor die kruising moeten oversteken, het schildje op de lantaarnpaal is niet of liever gezegd nauwelijks zichtbaar. Wellicht zou de vrijwilligersgroep een nieuw schildje kunnen plaatsen?

 17. Gisteren het Broekerpad gelopen. Vanaf het Kultuurhuis de Breehoek tegen de klok in gelopen dus eerst om de voetbalvelden en zwembad. Dit gedaan om in het eerste stuk via de woonwijk pas in het mooiste gedeelte te komen.
  Bij de Holevoetlaan/school “De Wittebergen” hebben we lang moeten zoeken hoe we verder moesten. Nu was de weg wel opgebroken, maar geen schiltje dat we rechtdoor moesten. Na het prachtige stukje lang de “Luntersche beek” weer geen schildje dat aan geeft dat je de Broekerweg moet gaan volgen. Ook het naambordje van de Broekerweg was er op dat punt ook niet, dus dit was onduidelijk. De schildjes als je met de klok mee loopt waren, op beide punten waar wij moesten zoeken, wel in orde.
  Vooral als je de dit klompenpand op deze wijze loopt is het een mooie wandeling.

 18. Voor ons een wat kortere wandeling maar zeker niet minder leuk en gezellig. Je komt weer over een andere route en altijd weer iets nieuws. Je moet het natuurlijk wel willen zien. Ontspan je en genieten zeg maar.:)
  De markering is inderdaad uitstekend. Ook dit pad op de bordjes gelopen. Arme app’ie bleef weer werkeloos toezien.
  P.s. Het geven van cijfers, ben er niet voor.

 19. Een mooie landelijke route die halverwege langs verschillende oude Bunkers van de Grebbelinie loopt. De verleiding is hier groot om over te stappen naar de Oudenhorsterpad om wat meer van de Grebbelinie, en de nagebouwde loopgraven, te zien. Maar ik heb gewoon de route van het Broekerpad gevolgd en ga ook zeker het Oudenhorsterpad lopen!
  Jammer is dat je aan het einde van deze route een stuk door een woonwijk moet lopen om weer bij het beginpunt te komen, maar ondanks dat een heerlijke ontspannen route om te lopen.
  De markering was trouwens uitstekend!

 20. Doorgaans zijn klompenpaden uitstekend gemarkeerd, maar dit pad vormt de uitzondering op de regel.
  Vanaf de bushalte in de Dorpsstraat loop ik naar de Breehoek. Hier ben ik zeker een half uur aan het zoeken naar de rode klompjes, die op dit punt onvindbaar zijn. De dame bij het VVV (kulturhus) zegt dat ik terug moet naar de Dorpsstraat. Ik vertel haar dat klompenpaden altijd in 2 richtingen gelopen kunnen worden, dus dat ik ook de andere kant op moet kunnen lopen.
  Gelukkig lukt het om de app van dit pad te downloaden, die me de Breelaan op stuurt. 10 minuten later zie ik eindelijk de eerste klompjes. Ook op andere punten langs de route heb ik lopen zoeken.
  Verder is het een mooie route, heerlijk wandelweer dus ik heb genoten.

 21. Vandaag het Broekerpad gelopen. Op mijn site geef ik daarna een waardering op basis van sterren (1 t/m 5). Het Broekerpad komt er niet beter vanaf dan 3 sterren. Het begin is leuk en mooi, maar zodra de Lambalgerkeerkade is verlaten op weg naar het beginpunt is het een en al ellende. Alleen maar door woonwijken en waar nauwelijks een stukje groen is te zien. En dat alleen maar op weer bij Kulturhus de Breehoek te komen. De suggestie die ik zou willen geven maakt het pad wel wat korter, maar wel fraaier. Verplaats het beginpunt naar de Nederlands Hervormde Kerk in de Markstraat tegenover de toegangspoort naar het park van Huize Scherpenzeel. Terugkomend hoef je alleen de Dorpsstraat door te lopen om weer bij de kerk uit te komen en nog belangrijker: je mist niets van het mooie op dit pad. De opwaardering maakt het pad een stuk mooier.

 22. Vanavond hebben wij dit leuke, afwisselende pad gelopen. Een groot deel van de route is over verharde paden, maar wel tussen het groen en totaal niet storend. Dit pad zullen wij waarschijnlijk nog wel een keer lopen.

 23. Vandaag het Dashorsterpad nog eens gelopen. Ik weet nu waarom het Broekerpad is uitgebreid met 2 km verharde weg door Scherpenzeel (niet mooi). Nu is de overstap naar het Dashorsterpad wel gemakkelijker.
  Het Oudenhorsterpad kan m.i. het beste worden verlengd met het Broekerpad (zonder extra lus van 2 km) en het Dashorsterpad kan eventueel verlengd worden met het Schutpad.

 24. Dinsdag 28 juni het Broekerpad gelopen. Het begon erg leuk, door het “park” van huize Scherpenzeel en een stukje langs de grebbelinie. Helaas was het daarna alleen bebouwde kom, veel verharde weg en weinig bijzonders te zien. Jammer, maar des ondanks wel een gezellige wandeling. We maken er toch altijd wat van.

 25. Gisteren, 2 april 2016 dit klompenpad gelopen met m’n lieve zus. In tegenstelling tot onderstaande berichten vinden wij de afwisseling dorp, park, boerenland wel erg leuk.
  Ook het feit dat er veel over verharde wegen wordt gelopen vinden we geen enkel probleem. Ook dat was verrassend. Een erg leuk en afwisselend klompenpad. Complimenten voor de makers.

 26. Zie mijn schrijven bij het Oudenhorsterpad. Dat pad is geweldig mooi, deze niet.

 27. Het Broekerpad was altijd als wandelingetje van 5 km leuk om te lopen (ofwel te combineren met het Oudenhorstpad). De uitbreiding naar 7 km levert slechts een dodelijk saaie 2 km extra op door (de nieuwbouw van) Scherpenzeel. Ik vind dit echt geen verbetering. In Scherpenzeel zelf is het leuk toeven op een terrasje maar laat mensen niet onnodig “genieten” van 2 km over straat lopen.

 28. Dit was 10 jaar geleden het eerste klompenpad wat ik heb gelopen. Nu, na 10 jaar, weer eens op herhaling op een zonnige zondagmiddag. Het nieuwe startpunt en de 2 km extra door Scherpenzeel vind ik geen verbetering en voegt niet veel toe. De rest van dit pad is prachtig en zeer afwisselend. De route aanduidingen waren goed in orde.

 29. Het broekerpad is een leuk ommetje.

  Het onverharde pad over de liniedijk is het mooiste stuk van de route, de rest gaat over verharde wegen in het dorp(saai) en daarbuiten(fietspaden)

  het is mooie combinatie met oudenhorsterpad

 30. Op zondag deze wandeling gelopen. Het buitengebied is mooi, maar het gedeelte in Scherpenzeel saai.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.