Ontdek het mooie buitengebied van Hoef en Steenenkamer. Wandel langs de voormalige Zuiderzee, over historische dijken en paden. Laat je verrassen door dit bijzondere afwisselende landschap. Klompen aan, rugzak op en gaan!
De route door het broekontginningslandschap van Hoef en Steenenkamer ten westen van Putten, is een wandeling door het kustgebied van de voormalige Zuiderzee. Door ontginning veranderde het moerassige landschap in een weidegebied. Polder Arkemheen werd al in de veertiende eeuw van dijken voorzien, waarna de oorspronkelijke verkavelingsstructuur in stand bleef. In het huidige natuurreservaat is een groot aantal water- en weidevogels te ontdekken, waaronder de grutto. De routeverlenger leidt je naar het Putter Stoomgemaal dat op woensdagen tussen maart en november bezocht kan worden. Over de Arkemheense zeedijk en langs de Schuitenbeek brengt het pad je ten slotte richting landgoed De Vanenburg.
Lizy
31 maart 2025 om 07:12
Gisteren deze route gelopen maar vond dit echt de minste route die ik tot nu toe gelopen heb van Klompenpaden.nl. Heel veel asvalt, herrie van wegen en snelwegen, totaal geen natuur.
Els
23 maart 2025 om 10:19
Mooie wandeling, ondanks het vele asfalt en lawaai van de snelweg.
Bij het trek pontje zijn de bordjes weg of kapot. Ook veel stickers met de weg bewijzering zijn niet meer leesbaar (door de zon verkleurd en wit geworden)
De route verlenger is een prachtig stuk,
De app is geweldig en daardoor de route goed te volgen
Marjo
16 maart 2025 om 10:46
Gisteren dit pad gelopen wij hebben op een gegeven moment Coogle maps aan gezet om weer zo gauw als mogelijk is bij de auto te komen .
Veel asfalt en verkeer .
Team Klompenpaden
13 maart 2025 om 13:43
Beste Wandelaar,
De onderstaande zeer uiteenlopende reacties laten zien hoe verschillend een Klompenpad kan worden beleefd. Duidelijk is natuurlijk dat het type landschap waardoor de paden voeren van gebied tot gebied verschilt. Ook binnen een Klompenpad kan men kennismaken met een variatie aan landschapstypes. Op de natte overgang van Veluwe naar IJsselvallei zijn de noord zuid gesitueerde weteringen al eeuwenlang een essentieel onderdeel van de waterhuishouding. In de folder en de app van het Klompenmakerspad wordt de ontstaansgeschiedenis nader toegelicht. De rechte kavelstructuur en het van oorsprong overwegend open karakter van het landschap zijn hier beeldbepalend. Het is overigens begrijpelijk dat dit verschillend wordt gewaardeerd.
Nicky&Janny
13 maart 2025 om 11:54
20 Kilometer op wat geen klompenpad zou mogen heten. Verreweg het meeste asfalt, veel verkeer en lawaai (niet alleen op de snelweg, maar vrijwel langs de hele route racen de auto's langs je heen). Twee punten, hoger komen we echt niet. Eentje voor het kleine rondje aan het begin en eentje voor het stukje dijk. Nou vooruit, als het had gekund was er een klein half puntje bijgekomen voor het pontje.
Deze gaat op het lijstje 'Nooit, maar dan ook nooit meer doen'. .....
Team Klompenpaden
18 februari 2025 om 07:52
Beste wandelaar,
Klompenpaden zijn wandelroutes in het agrarisch cultuurlandschap, zoveel mogelijk over oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkpaden en schoolpaadjes. Met hulp van bewoners worden deze opgespoord en hersteld. Via de routefolder en de app informeren wij wandelaars onder meer over de verschillende landschappen die worden doorkruist, de ontstaansgeschiedenis, cultuurhistorie en ecologie.
Elke streek en daarmee elk Klompenpad heeft een eigen karakter. Dit wordt grotendeels wordt bepaald door het landschapstype. Soms is dat open en wijds (ontginningen)landschap met rechte lijnen voor wegen en watergangen. Dit zie je bijvoorbeeld in het Binnenveld tussen Wageningen, Rhenen, Ede en Veenendaal. Daarnaast zijn er Klompenpaden die een meer besloten karakter hebben. Het kampenlandschap bijvoorbeeld in de Achterhoek kenmerkt zich door kronkelende paden en beken met na iedere bocht weer een andere aanblik. De waardering voor een bepaald landschapstype is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.
Bij de ontwikkeling van een nieuw Klompenpad wordt gestreefd naar de ontsluiting van oude en soms nieuwe paden, bij voorkeur via de weilanden en langs akkers en over onverharde wegen. De uiteindelijke route is echter afhankelijk van de vrijwillige medewerking van particuliere grondeigenaren. Om tot een rondwandeling te kunnen komen is gebruikmaking van verharde, openbare wegen soms onoverkomelijk. Het uiteindelijke doel is beleving van het landschap. Vermeldingen over het percentage asfalt op een Klompenpad dragen ons inziens niet bij aan ons doel: de beleving van het landschap.
M.v.g.
Team Klompenpaden
Mark
16 februari 2025 om 16:52
Als je van asfalt houd, dan is het een leuke route. Wat ook jammer is, dat ze alle oude reviews hebben verprutst. Gelukkig kan je de oude reviews nog wel vinden op de Way Back Machine.
Zoals de reviews van dit pad.
https://web.archive.org/web/20240908023617/https://klompenpaden.nl/web/20240908023617/https://klompenpaden.nl/klompenpad/hoeverveldpad/
S. van der Veen
29 januari 2025 om 15:41
Wat jammer dat we dit pad gelopen hebben. Een groot deel gaat langs auto's en nog een groot deel gaat langs de A28. Absoluut jammer en heeft niets meer van een klompenpad.
Wij lopen veel, maar hebben dit nog nooit meegemaakt.