Kruishaarderpad

Wandelen door weilanden, landgoederen en langs beken in het prachtige buitengebied van Nijkerk. Ontdek het mooie buitengebied van Nijkerk. Wandelen door het agrarische gebied, over landgoederen, langs boerenerven en beken. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Kruishaarderpad (15km)

Startpunt: NS Station Nijkerk

Markering: paarse markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: het Kruishaarderpad kan gecombineerd worden met het Appelpad, het Oldenallerpad en het Huinerpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

 

Horeca onderweg:

 • Prins Heerlijk, Oranjelaan 56-58, Nijkerk,
  Openingstijden: ma 14.00-21.00 uur, di-do 9.30-21.00 uur, vr 9.30-22.00 uur, za 15.00-22.00 uur, zo gesloten.
 • Hotel & Gasterij De Roode Schuur, Oude Barneveldseweg 98, Nijkerk,
  Openingstijden: ma-zo 12.00-22.00 uur.
 • Rustpunt De Elzenhoeve, Eerste Kruishaarseweg 9, Nijkerk
 • Rustpunt Boerderij Rensselaer, Beulekampersteeg 54, Putten,
  Openingstijden: Rustpunt op zondag gesloten.

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Valt tegen

  Vandaag met mooi weer het kruishaarderpad gelopen. Eerlijk gezegd de minste van de vele paden die we gelopen hebben. Meer dan de helft van het pad gaat over verharde wegen of langs redelijk drukke autowegen. Ook groot deel door de bebouwde kom. Overigens was de bewegwijzering prima.

 2. Onderwerp: Niet duidelijke aanwijzingen??

  Lekkere en leuke wandeling. Goed weer en goed begaanbaar. Helaas konden wij de aanwijzing, op de T-splitsing, komende vanaf de Veldhuizerweg met de Donkeresteeg niet vinden. Gingen wij de verkeerde kant op en kwamen wij niet aan de beloofde 15 kilometer. Volgende keer beter.

 3. Onderwerp: Kruishaarderpad

  Op vrijdag 3 maart dit pad samen met mijn vrouw gewandeld. Goede dichte wandelschoenen waren echt wel nodig. Ik woon zelf in Nijkerk, maar wist niet dat je zo mooi door onbekend terrein kon wandelen. Vooral de stukjes door het weiland en over prikkeldraad. Erg genoten. Na afloop in de Postkamer heerlijk geluncht. Ook dat is een aanrader.

 4. Onderwerp: Reaktie tbv Jan Jansen

  Beste Jan, heel begrijpelijk dat je dat laatste stuk minder aantrekkelijk vindt. Probleem is dat in het gebied dat je aangeeft de eigenaren niet willen meewerken aan een pad door hun eigendom.
  Met vriendelijke groet, Corien Wessel, coördinator Nijkerkse klompenpaden.

 5. Onderwerp: Kruishaarderpad

  Op 14 feb dit pad gelopen. Mooi en afwisselend pad. Een aanrader.
  Horeca de Roode Schuur is van 12.00 uur tot 22.00 uur geopend en niet zoals vermeld van 17.00 uur tot 22.00 uur.

 6. Onderwerp: Eventuele routewijziging?

  Het Kruishaarderpad voldoet aan alle kenmerken van een klompenpad. Struinend door het weiland over rustige landwegen. Het is een mooie wandelroute door het prachtige hoevenlandschap rond Nijkerk. Het pad is ook ook uitstekend aangegeven. Vrijwel nergens had ik het bijbehorende kaartje nodig. Het laatste stuk vanaf Driedorp vind ik minder geslaagd. Ik zou vanaf de Deuverdenseweg een route uitkiezen die uiteindelijk op de Beulekampersteeg uitkomt en dan vervolgens via de Luxoolseweg naar het station. Maar ik kan me de uiteindelijke keuze ook wel voorstellen, maar dan is het misschien te overwegen om via het landgoed Balkenschoten een route te bedenken naar het station.

 7. Onderwerp: Kruishaarderpad

  Vandaag Kruishaarderpad bij Nijkerk gelopen. Wat een treurig weer, maar wel een mooi pad. Ga ik zeker nog eens doen onder begeleiding van een lekker zonnetje en met ontluikend groen. Even een dik compliment voor de vrijwilligers: geweldige bewegwijzering, overal waar maar even aarzeling kon zijn over het vervolg stonden bordjes. Weinig kans op omlopen dus. Gezien eerdere commentaren was ik extra alert op de afstand. Dus bij de deur van het station Nijkerk de gsm ingeschakeld, toen ik hem na 2 uur, 54 min en 29 sec weer uitzette bij diezelfde deur had ik exact 14.60 km gelopen. Nou kun je in Nijkerk nog een heel eind heen en weer lopen over dat lange perron, maar dat zou ik toch niet mee willen tellen!

 8. Onderwerp: afwisseling

  Op een warme winterdag dit leuke pad gelopen; een aardige afwisselende wandeling. Tegen Nijkerk aan loopt het pad soms niet over de weg, maar er langs in een bosstrook en een keer om een bosje heen. Een aardige poging om het begin en het einde toch wat aantrekkelijker te maken. Maar het midden gedeelte maakt het pad uiteindelijk de moeite waard. Overigens gaf mijn GPS na afloop iets meer dan 16 km aan.

 9. Onderwerp: Aantal km's

  Even voor de duidelijkheid.
  Het Kruishaarderpad is 14,85 km lang, dus de 15 km die staan vermeld op de folder en op de site zijn juist.
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 10. Onderwerp: Kruishaarderpad

  Het Kruishaarderpad hebben wij 24 december 2016 gelopen, op een winterdag met 10 graden en een mild zonnetje. Het is een prachtige route, met name als je de lelijke fabrieksgebouwen van perifeer Nijkerk achter je hebt gelaten. Dan kun je volop genieten van de weilanden, de beken en kreken, de bosschages en de wallen. Fascinerend is de route langs de intrigerende Kruishaarseberg! De bewegwijzering is prima. Overigens is het pad niet 15 km maar precies 20 km lang.

 11. Onderwerp: Prachtige wandeling

  Ik werd heel gelukkig van dit pad. Echt afwisselend, mooi open terrein met heerlijke uitzichten maar ook geurend bos, heuse zandwegen, smalle kronkelende bospaden, paden langs houtwallen en langs akkerranden, en eigenlijk sowieso veel paden die geen asfalt zijn.
  Het is bijzonder goed bewegwijzerd, en alle overstapjes en bruggetjes waren in goede bruikbare staat.
  Ik kwam trouwens bijna geen andere wandelaars tegen, opvallend op deze fantastische herfstdag.
  Ik zal deze wandeling graag nog eens maken in een ander seizoen.

 12. Onderwerp: Kruishaarderpad

  Vandaag dit mooie klompenpad gelopen. Veel verschillende soorten ondergrond: asfalt, zand, gras, klinkers, weiland, bospad. Afwisselende landschappen maken het tot een zeer gevarieerde tocht. Ook in de bebouwde kom van Nijkerk (aan het begin en aan het einde) is er van alles te zien (o.a. musea). Een mooi plekje om te rusten en te lunchen (met meegebrachte etenswaren!) is de schaapskooi bij Deuveren.
  Voor een verslag van mijn wandeling, zie : https://willemswonderlijkewandelingen.wordpress.com/2016/10/11/kruishaarderpad/

 13. Onderwerp: Een klompenpad zoals die zijn moet

  Wij zijn enthousiast over dit pad, het heeft alles wat een klompenpad de moeite waard maakt om te belopen.
  Je kan je auto prima achter het station neerzetten en van daaruit starten. Zelfs de bebouwde kom is de moeite waard om te zien, naast al het andere afwisselende fraais van het boerenland en bos. Heel plezierig zijn de vele zandwegen en paadjes. Je waant je een eeuw terug in de tijd. Klein minpuntje was dat er op de asfaltwegen vrij veel verkeer was wat we daar niet hadden verwacht. Misschien is het door de week minder drukkig, we waren er op zaterdag.

 14. Onderwerp: Leuk kleinschalig en afwisselend!

  Erg leuk en zeer gevarieerd Klompenpad. Complimenten aan de vrijwilligers van het onderhoud! Ook erg afwisselend met zowel weiland, akkerland, bos en hei. Als je niet met de trein komt is het handig om de auto bij de Roode Schuur te parkeren. Achter het hotel volop parkeergelegenheid. Snij de route af bij de Luxoolseweg als je niet met de trein komt. Scheelt veel bebouwde kom. Rustpunt Boerderij Rensselaer heeft selfservice gekoelde frisdrank. Kleingeld meenemen. Ik heb genoten van dit Klompenpad. Aanrader!

 15. Onderwerp: Maisland langs Bloemendaalseweg

  Beste Ben,
  Een paar weken geleden hebben we daar alles gemaaid maar door het zeer groeizame weer is het harder gegroeid dan we verwacht hadden. We gaan er snel werk van maken. Dank voor je bericht.
  Groeten Corien, coördinator klompenpaden Nijkerk.

 16. Onderwerp: Was weer mooi!

  Vandaag voor de 2e keer gelopen. Bij de Bloemendaalseweg is het pad bijna weg doordat het mais tot de rand van het weiland staat. Misschien kan men daar onderhoud plegen om het pad te herstellen?

 17. Onderwerp: Super

  Zo dicht bij huis zo verrast worden door mooie natuur. Echt een aanrader dit pad en dan heerlijk bij de rode schuur eindigen voor een bakje koffie.

 18. Onderwerp: Heel afwisselend

  Mooie afwisselende wandeling. Ben ook begonnen bij De Roode Schuur. Is wel aan te raden. Bij het station niet het spoor overgestoken, per ongeluk maar daardoor loop je maar kort in ‘de bewoonde wereld’ Tip loop twee picknickbanken voorbij, hierna komt het mooiste bankje op de route. (met de klok meegelopen) Beeegwijzering vond ivm kaartje voldoende.

 19. Onderwerp: Coördinator Appelpad

  Beste Dick, drie klompenpaden in een week gaat echt wel op een verslaving lijken! Wel vervelend dat je last had van onvoldoende bewegwijzering. In principe is het zo dat op het moment dat je van de rechtdoorgaande weg af moet er een paaltje staat of een sticker geplakt is. Dat betekent dan dat je even om je heen moet kijken waar het pad verder gaat. Dat paaltje staat er trouwens ook omdat je de route ook andersom kan lopen en dat zelfde paaltje dan aangeeft welke kant je op moet. Geen pijltje betekent dus niet per definitie dat je rechtdoor moet.
  Veel plezier nog met je wandelingen op de Klompenpaden! Groet Corien .

 20. Onderwerp: Prachtige route

  Vandaag deze 15 km gelopen. Dat is deze week het derde klompenpad. Inderdaad een verslaving? Maar dan wel een gezonde verslaving!
  Begin en eind is niet zo mooi, maar ja, voor velen lijkt het mij wel een voordeel dat de start bij station is. Verder prachtige route, veel landweggetjes met mooie boerderijen en veel bos. Slechts 2 kleine stukjes weiland, waarvan één erg drassig.
  Het mooiste stuk vond ik het bos voor Driedorp. De bewegwijzering was daar uitstekend, maar verder vond ik de bewegwijzering niet zo geweldig. Moest voortdurend meegenomen copy van de plattegrond van de site raadplegen.
  Wat Ludo schrijft is herkenbaar: Op de Bloemendaalseweg moet je op een gegeven ogenblik linksaf. Zo’n 5 meter voor de driesprong staat rechts een bordje zonder pijl, dus denk je dan dat je rechtdoor moet. Toevallig zag ik op een bord links in die straat (Kolleweg??) een bordje en daar stond op dat ik die straat in moest, dus linksaf.
  Hier is Ludo rechtdoor gegaan denk ik. Het komt meer voor dat er eerst een bordje komt zonder pijl, als waarschuwing dat er een ander bordje met pijl komt.
  Op het laatste bordje voor de Roode Schuur (als je het bos uitkomt) staat een pijl, schuin naar rechts. Hier ben ik naar een landgoed gegaan in plaats van de grote weg naar de Roode Schuur. Er zijn 2 wegen rechtsaf. Hier ben ik even de mist ingegaan.
  Tussen Driedorp en de Roode Schuur moet je een paar keer even van de grote weg af, om de grote weg te vermijden. Grappig!
  Al met al een heel mooi klompenpad. Bijna zo mooi als het Griezeveensepad, maar die vind ik nog net iets mooier.

 21. Onderwerp: Ander startpunt

  Met de auto is Oude Barbeveldseweg 98 (hotel Roode schuur) een goed startpunt en als je dan eerst naar het station loopt (niet tegen de route inlopen) heb je voor de rest van de route alle bebouwing gehad. Je mist ook weinig als je de route verkort via de Luxoolseweg (of je moet gek op sportvelden zijn). Als je de bebouwing hebt gehad, loop je door een bijzonder gevarieerd landschap. Dank aan de vrijwilligers voor het uitzetten van deze fraaie route.

 22. Onderwerp: Prachtige wandeling rond Nijkerk

  Zondag 11-10-2015 met heel mooi nazomer weer gestart met het Kruishaarderpad . na alle adviezen op deze site ook tegen de klok ingelopen maar dan loopt het laatste stukje ook niet zo mooi. Verder een heel afwisselend landschap met bos, heide en weide . Heel veel paddestoelen gezien maar gewoon het afwisselende landschap maakt dit klompenpad heel aantrekkelijk. Zeer goede wegbewijzering. Kortom ook door het mooie weer zeer aan te bevelen.

 23. Onderwerp: Fraai pad

  Vandaag deze wandeling gelopen vanaf het station en het pad was voor mij 16,1 km. Dat was mij eigen schuld want ik ben bij de bloemendaalseweg ff verkeerd gegaan. Dus extra rondje denk ik van 800 meter maar dat mocht de pret niet drukken. Op advies van een medewandelaar ben ik ook tegen de klok ingelopen en het klopt want dan heb je de bebouwing van Nijkerk gehad. Voor de rest heel erg afwisselend en ook het hangbuikzwijntje gezien. De bewijzering was over het algemeen goed te noemen en bij twijfel raadpleeg ik altijd de kaart met gps. Dit pad is zeker een aanrader en ik raak behoorlijk verslaafd aan de klompenpaden. Wederom de vrijwilligers bedankt. Misschien een kleine tip om bij de bankjes een vuilnisbakje neer te zetten zodat we daar ons afval kwijt kunnen.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*