Oudenhorsterpad

Wandelen over landgoederen, boerenerven en langs beken in de Gelderse Vallei. Ontdek het mooie buitengebied van Woudenberg en Scherpenzeel. Wandelen op de grens van Gelderland en Utrecht. Door het agrarisch gebied, over landgoederen, boerenerven en langs beken. Klompen aan, rugzak op en gaan.

Rondwandeling: Oudenhorsterpad (7,5 km)

Startpunt Oudenhorsterpad: Partycentrum Schimmel, Stationsweg Oost 243, Woudenberg

Openbaar vervoer: Bushalte Woudenberg Spoorlaan

Markering: Gele markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Oudenhorsterpad combineren met het Broekerpad. Overstappunten zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag gelopen op zondag 15 september, wat n mooi pad, begin is rechttoe recht aan,en dat is helemáál niet erg, langs mini camping op, over de grebbelinie, dijkjes, oude boerderijen, schapen passeren, langs bunkers op. Goede wegwijzering,op sommige plekjes daargelaten,genoeg bankjes.kortom n aanrader.

 2. Lekkere wandeling voor de maandagmorgen!
  Auto parkeren kon mooi bij partycentrum Schimmel. Gelijk aan de weg staat het startpaneel en met het oversteken van de weg en het hekje door zit je gelijk op het pad. Het eerste stuk is recht toe, recht aan. Maar je kunt ver van je af kijken en het is heerlijk rustig. Diverse hazen, duiven en roofvogels waren in de weer.
  Het einde van het rechte stuk was wat onduidelijk. Het bordje geeft aan om over het bruggetje te gaan bij de boerderij aan de linkerkant, maar je moet even verhoogd doorlopen en dan aan het einde naar beneden, limksom de weg aan de andere kant van het water volgen.
  We hebben later op de route even rondgekeken bij de Boerenstee. Hier kun je overnachten en een feestje houden.
  Via het weiland loop je naar de Grebbelinie met naast je het Valleikanaal. Mooie bloemen, bomen en struiken om van te genieten.
  De hoeve de Beek heb je later op het klompenpad aan de linkerkant. Eerst door de kazematten, langs de bunkers en schietgaten. Leuk om ook even het erf op te gaan. Het herbergt wat geschiedenis van WOII.
  Al met al een mooie route om in een kleine twee uur te lopen.
  Voor een versnapering kun je prima terecht bij Schimmel.

 3. 8 juli 2019 dit pad gelopen. Misschien niet het spannendste pad maar toch mooi en erg rustig. Vanaf de rechte voormalige spoordijk regelmatig links en rechts een fraai uitzicht. Veel hazen en enkele roofvogels gezien. Route staat goed aangegeven. Alleen op de Grebbeliniedijk konden we geen bordje naar links vinden. Maar met de app geen enkel probleem. Lopend op de dijk met zicht op het water. Veel bunkers gezien. Bij Lambalgen loopt het pad tussen de wilde bloemen. Veel vlinders gespot. Bijna aan het eind de kazematten die een goed beeld geven van de situatie in oorlogstijd. De paden waren breed gemaaid. Al met al mooie groene route met informatieborden over de Grebbelinie onderweg.

 4. Zeer mooie tocht. Wij combineerden beide tochten Oudenhorsterpad en Broekerpad op een erg mooie zondag in novenber (4-11-2018)..
  In Scherpenzeel nog onderweg een drankje gedronken. Kaartje meenemen is wel nuttig om de twee tochten te combineren. Eerst oranje dan rood, daarna weer oranje.
  Beginpunt ligt aan de overkant van restaurant Schimmel! Is ook wel nuttig. We liepen eerst de verkeerde kant uit.

 5. Vandaag heerlijk gewandeld in een gebied dat ik nu sinds 2 maanden mijn achtertuin mag noemen. Met de kleine in de draagrugzak heerlijk op deze zonnige herfstdag gewandeld. De route is leuk en divers omdat het naast een poldertocht ook veel historie bevat. Onderweg zag ik twee eekhoorntjes en een aantal roofvogels wat een teken is dat de natuur de rust heeft. Ik vroeg mij af of het niet mogelijk is om eerder de dijk af te gaan ter hoogte van punt 2. Er is een bruggetje en ik vraag mij af of de bewoners het bezwaarlijk zouden vinden. Daarmee loop je echt een rondje en hoef je niet een stukje terug te steken.

 6. Vandaag heb ik deze route gelopen, wat het ik genoten!!! Tussen de schaapjes en door de koeien, geweldig!!! Leuk, als je deze tocht op woensdagmiddag of zaterdag gaat doen, is een bezoek aan de Dorcas winkel. Deze ligt op de route. Korte broek is inderdaad niet zo handig, maar als je voorzichtig loopt, niet aan de hand. Aanrader, van het begin tot het einde heel bijzonder!!!!

 7. Ik vond dit klompenpad niet erg bijzonder. Het rechte stuk op de spoordijk is saai met vaak geen vrij zicht (bomen). Ook langs de beek viel tegen omdat je weinig van het water kon zien door de bomen en struiken. Op dat gedeelte van het pad meerdere stukken met tientallen meters bramen en/of brandnetels (korte broek af te raden).
  Wel leuk stukje loopgraven in de buurt van punt 6 en verder prima gegeten bij Partycentrum Schimmel. Ander pluspunt: nauwelijks lopen op asfalt.
  Misschien dat we deze wandeling opnieuw lopen begin van de lente, wanneer er nog geen bladeren aan de bomen zitten en je meer uitzicht hebt. En/of misschien eigen variant bedenken door delen van geel, rood en blauw aan elkaar te knopen.

 8. Afgelopen zondag 5/8 dit fraaie pad weer eens gelopen. Op de Spoordijk kwamen wij gelukkig geen afsluitingen tegen. Alle afgezaagde takken en stammen liggen keurig opgestapeld naast het pad, iets dat we ook vaak bij andere Klompenpaden tegenkomen. Geen enkel probleem voor de wandelaar..
  Ergerlijk dat we op het (smalle) pad langs het kanaal ook deze keer weer mountainbikers tegenkwamen, ze tillen hun fietsen gewoon over de hekken. Ja, ze wisten dat het verboden was..

 9. Fantastisch pad om te lopen en niet te lang met het warme weer. Het gedeelte over de oude spoordijk is nog steeds afgesloten jammer genoeg. De alternatieve route langs hebben we niet gelopen maar zijn linksom gegaan via Lambalgen. Was ook een mooi alternatief en wat langer. Het stuk bij de loopgraven en de kazematten was het pad erg smal en de brandnetels erg hoog en daarnaast ook veel bramentakken. Ga niet met korte broek aan deze route lopen! Hopelijk wordt er nog gemaaid daar. Verder veel hazen gezien en roofvogels gehoord als buizerd en havik. Zeer de moeite waard.

 10. Vandaag gelopen. Een mooie route, zeker het deel over de dijk van de Grebbelinie. Het gedeelte over de oude spoordijk is nog steeds afgesloten en blijft dat tot de gemeente Woudenberg klaar is met de werkzaamheden.
  Wij zijn daarom doorgestoken vanaf het afgesloten gedeelte en hebben het pad met de klok mee gelopen. Het gedeelte van de spoordijk hebben we een weg genomen dat daarachter ligt en ruwweg parallel loopt. Je kunt het natuurlijk ook lopen zonder door te steken en meteen de weg parallel te nemen in zuidelijke richting.

 11. Ik liep het Broekerpad en wilde dit combineren met het Oudenhorsterpad. Wordt tussen het theehuis B&B De Boenrenstee en Gr. Oudenhorst nog gemaaid? Het gras e.d. staat nu zo hoog, dat het onverantwoord is om er doorheen te lopen wegens het feit dat de tekens nu in deze warme periode erg actief zijn. Dit pad is nauwelijks zichtbaar! Heb ter plekke een ander alternatief gelopen.

 12. Kan er bekend gemaakt worden of het pad nog steeds is afgesloten is? (Juni 2018)

 13. Vandaag wilden we het Oudenhorsterpad lopen, maar dat bleek afgesloten te zijn….
  Het stuk over de oude spoorbaan heeft de gemeente afgesloten omdat het te gevaarlijk zou zijn i.v.m. de mogelijkheid van vallende takken. Er is geen route voor omlopen aangegeven en dat lijkt op die plek ook lastig.
  Het zou handig zijn om dit op de website/app te vermelden.

 14. Omdat ik niet bij de bijzonderheden op deze pagina had gekeken stond ik na 1,3km gewandeld te hebben bij het afgesloten stuk pad. Er stond geen aanwijzing bij de afsluiting waarna ik via de Lambalgseweg de route afgesneden heb. Verder een mooie en verrassende wandeling.

 15. 27 februari met gezin gelopen. (twee kinderen van 8 en 11 jaar)
  Dit pad is een pad met een uitroepteken!!!; SUPER!
  Wij hebben genoten van de leuke kleine paadjes, onverharde weggetjes, kleine watertjes/boerenslootjes, langs de Grebbedijk met bunkers en loopgraven.
  Hoeve de Beek is een leuk rustpunt. De expositie was vandaag dicht, maar gaat in het voorjaar open.
  Dus wij gaan zeker nog een keer dit pad lopen!

 16. Vaak ben ik erg kritisch over klompenpaden (zie mijn reactie over het Griezeveensepad). Maar over het Oudenhorsterpad niets dan lof. Dit is een ‘ECHT’ klompenpad. Over het tracé van een oude spoorlijn. Langs schitterende lanen met statige bomen. Door weilanden vol met nieuwsgierige koeien (wel de vlaaien ontwijken!!!). En last but not least de Liniedijk, die je terugwerpt naar de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog. En -zeker niet onbelangrijk- op een klein stukje na geheel onverhard. Ondanks de lange rechte paden was het niet eentonig en veel te zien. Hulde aan de ‘vrijwillige’ routemakers.

 17. Gisteren gelopen bij prachtig weer. We liepen tegen de klok in, eerst over de dijk (Grebbelinie). Smaken verschillen, want wij vonden dit stuk (= de halve wandeling) erg saai: geen uitzicht of doorkijkjes, veel brandnetels en bramen en weinig afwisseling. Helaas ook geen bankjes op dit stuk. Tweede deel was wel mooier, maar al met al viel ons dit pad tegen. Paden zijn goed en de bewegwijzering is prima.

 18. Een heerlijke route wat grotendeels in het teken staat van de Grebbelinie. We zijn langs diverse bunkers gelopen, maar ook door een goed gerestaureerd loopgravenstelsel.
  Aan het einde van de loopgraven zijn we, zoals aangegeven op de app, even linksaf geslagen naar Hoeve de beek om een expositie van de Grebbelinie te bezoeken.
  Al met al een heerlijke route om ook met een temperatuur van ruim 27 graden te lopen!
  https://fotobelevenissen.blogspot.nl/2017/08/29-augustus-2017-oudenhorster-klompenpad.html

 19. Vandaag met mijn dochters van 8 en 10 jaar dit pad gelopen, we hebben een heerlijke dag gehad.
  Een mooie ontspannen wandeling die ook nog heel educatief is door de Grebbelinie met bunkers en een mooi gerestaureerde loopgraaf. De eindconclusie van mijn dochters was, “mama het was een topdag” En dat vond ik ook.

 20. Heel verrassende wandeling; tegen de klok in gelopen, dus de eerste paar kilometer inderdaad alsmaar rechtdoor de voormalige spoorbaan volgen… Maar het landschap – de uitzichten – zijn afwisselend genoeg, vooral omdat je ‘hoog’ boven de weilanden en akkers loopt. Het tweede deel loop je overigens ook hoog; over een dijk en de oude verdedigingswerken zijn een prima ‘toetje’; bijzonder stuk historie en goed beschreven… Kortom; topwandeling die we ook met plezier in onze ‘verzameling’ opnemen; http://www.sharex.nl/hiking/hikinganwb.htm

 21. De historie op dit pad is duidelijk aanwezig. Het wandelen op een deel van de voormalige spoorlijn van
  Kesteren naar Amersfoort vind ik al een belevenis op zich. Dat het een rechte lijn is, sja, zo is dat wel
  vaker bij spoorlijnen.:) Er was een behoorlijke achterstand in onderhoud en de nieuwe eigenaar heeft
  gekozen voor kap. Hierbij is het de bedoeling om de oude situatie (natuur) terug te laten keren. Dat heeft tijd
  nodig maar komt goed. Er is wel naar beide zijden een prachtig uitzicht ontstaan. Kijk ook eens naar
  bijvoorbeeld de wachtposten die je tegenkomt.
  Dan komt je ook nog over een deel van de Grebbelinie. Er is daar veel te zien, check de site.
  Je kunt van bovenstaande wel of niet genieten, ieder z’n smaak zeggen wullie..:) Hoe dan ook, ik heb weer genoten.
  Klompen aan en gaan en wens iedereen heel veel wandelplezier.

 22. Voor ieder wat wils. Geweldige cultuur-historische belevenis!
  En v.w.b. CWvM (zie oktober 2016) die niet gecharmeerd is van bunkers: wellicht kunnen we verzoeken de bunkers te verplaatsen of de route maar opheffen …

 23. Voor ieder wat wils. Geweldige cultuur-historische belevenis!
  En v.w.b. CWvM (zie 24 oktober 2016) die niet gecharmeerd is van bunkers: wellicht kunnen we verzoeken de bunkers te verplaatsen of de route maar opheffen …

 24. Het gedeelte van het pad dat over de oude spoorbaan loopt, is wat saai, maar geeft mooi uitzicht over de weilanden. Daarna het stuk langs het Valleikanaal is erg mooi en onverwachts door een loopgraaf, erg leuk.

 25. In het begin -rechte stuk- werd het een beetje veel van hetzelfde, maar daarna leuk pad met een mooi stukje geschiedenis Linie dijk langs de Lunterse Beek.

 26. Deze wandeling viel ons een beetje tegen. In het begin was de wandeling goed aangegeven, maar op een lange dijk helaas niet, waardoor we uiteindelijk zo’n 2 km omgelopen hebben. De totale wandeling werd toen 10 km in plaats van 7,5 km…. We hebben dus een markering gemist, ondanks dat we goed opgelet hebben.
  Ook was ik niet gecharmeerd van de bunkers en loopgraven, maar dat is persoonlijk. Schapen hebben we ook niet gezien, ondanks dat het mooi herfstweer was.

 27. We hebben weer genoten van een prachtig klompenpad. Ook voor kinderen is dit heel leuk. Met de loopgraaf, bunkers en loslopende schapen!

 28. Klompenpaden zijn opengesteld voor wandelaars. Het is niet de bedoeling op de Klompenpaden te gaan mountainbiken of fietsen.

  Grondeigenaren hebben hun grond vrijwillig opengesteld voor wandelaars en niet voor fietsers. Ze kunnen door het fietsen hun medewerking opzeggen aan het Klompenpad. Dat kan erin resulteren dat we het hele pad moeten opheffen. Je netjes aan de normen en waarden houden betekent ook de gedragsregels van een route naleven.

  Om nog lang te kunnen genieten van het Klompenpad vragen we u dan ook dringend niet te fietsen op Klompenpaden.

  Team Klompenpaden Utrecht

 29. Erg mooie route wij hebben deze niet gelopen maar … illegaalekker gefietst rekening houdend uiteraard met de omgevingen en de voetgangers etc..

  Vinot het een erg mooie route gezien ik ook jaren ben opgegroeid aan deze spoorlijn. Gerard Doustraat in Amersfoort.
  En mede daarom deze lijn heb gevolgd welke zich ooit samenvoegen met de spoorlijn langs Veenendaal ( je kan nog steeds de bosrand volledig volgen tot dit punt ) erg mooi en kan het zeker aanraden ook voor mountainbikeroutes mits je je netjes aan de normen en waarden houdt…

 30. Vandaag hebben wij deze wandeling met de kok meegelopen. De wandeling bedraagt volgens de gps exact 8 kilometer. We zijn begonnen op het liniepad en de valleidijk. Zeer interessant met zijn imposante bunkers en loopgraven. Het tweede deel over de oude spoorlijn Amersfoort-Kesteren gelopen. Ongelofelijk dat hier vroeger een spoorlijn liep. Bewegwijzering was goed en zelfs grappig te noemen bij de boerderij de uitrusting en bed and breakfast. Tevens de echte klompen op het pad. Alleen het pad omhoog naar de spoorlijn hebben we geen bordje gezien maar de app gaf het gelukkig wel aan. De wandeling hebben wij beëindigd bij de Schimmel met een biertje en een muntthee voor mijn vrouw. Dit klompenpad is zeker een aanrader. Vrijwilligers wederom bedankt

 31. 14 mei met redelijk weer gelopen. Eerst het lange stuk over de oude spoorlijn wat zeker wel mooi is.
  zeker als je bedenkt dat hier vroeger treinen reden.
  Het 2de stuk over de liniedijk is zeker de moeite waard. langs het valliekanaal met zijn verdedigingswerken
  zeer zeker ook informatief.een hele mooie wandeling

 32. We hebben op zaterdag 21 Mei dit klompenpad gelopen met een groep van 22 personen. We hadden er zeer mooi weer bij en het pad lag er netjes bij. We hebben hem linksom gelopen en zo gestart op het langere rechte gedeelte wat door sommigen wat saai wordt gevonden. Ik vond het nogal meevallen, maar wel het 2e gedeelte nog veel mooier.
  Zeer aan te bevelen om dit klompenpad te gaan lopen.

  Gert

 33. Heerlijk gewandeld met twee gezinnen (kinderen tussen de 11 en 7 jaar). Een aanrader!

 34. Vandaag het Oudenhorsterpad gelopen en om de route langer te maken heb ik het Broekerpad maar meteen meegenomen. Het Oudenhorsterpad vond ik geweldig mooi.
  Het Broekerpad is voor de helft asfalt. Was ik bijna bij de grote kerk in Scherpenzeel (centrum) om rechtsaf weer het park/bos in te gaan, moest ik linksaf door een woonwijk, langs het zwembad en voetbalvelden, dan weer 2 x rechtsaf om weer bij de grote kerk uit te komen. Wat een onzin, dit heeft niets met een klompenpad te maken! Is dat voor horeca? Erg jammer.
  Gelukkig heb ik van het Oudenhorsterpad enorm genoten. De volgende keer loop ik langs het water helemaal door naar de A12, dan rechtsaf naar de vroegere spoorbaan. Dan worden de twee lange stukken nog langer, maar dat geeft niet, als het maar mooi is. Is het niet mogelijk om de route op die manier te verlengen en de oorspronkelijke route als verkorte route aan te merken?
  Inderdaad loslopende honden langs de kanaaldijk, maar ik had er geen last van. Bewegwijzering uitstekend.
  Bedankt iedereen.

 35. Vandaag dit klompenpad gelopen. Het informatiebord bij Partycentrum Schimmel is weg. Waarschijnlijk door de aanleg van de grote parkeerplaats. Het eerste stuk over de oude spoorlijn is inderdaad wat recht. Het 2e stuk is prachtig! Leuk wandelen over de Grebbenlinie, tussen de bunkers en zelfs door een stuk loopgraaf. Wandeling afgesloten met heerlijke koffie in Brasserie van Partycentrum Schimmel.

 36. Beste Ton en Jacqueline,

  Vervelend dat jullie last hadden van een hond. Klompenpaden zijn niet te lopen met honden, tenzij anders aangegeven. Op de dijk langs het Valleikanaal mogen honden aangelijnd komen. Andere delen van dit Klompenpad zijn verboden voor honden.

  Met vriendelijke groet,

  Marja Zandberg
  Team Klompenpaden Utrecht

 37. Vanochtend dit pad gelopen, erg mooi en informatief met de loopgraaf uit de oorlog. We hadden niet verwacht dat het zo’n mooi pad was. Wel een opmerking, op het lange stuk over de dijk lopen toch mensen hun hond uit te laten die los lopen. Het is op elk klompenpad verboden voor honden, dit vind ik beetje raar. Hond sprong ook op ons tijdens rust moment op bankje, wat een vervelend moment opeverde met het baasje. Maar al met al hebben we genoten van dit klompenpad.

 38. Vandaag deze route gelopen, halverwege was het voor ons even onduidelijk, wel of niet onder de brug door te gaan (bij huis 38). Toen wij dit in eerste instantie deden werden we door een boer nageroepen of we een klompenpad liepen. Bevestigend te hebben geantwoord verwees hij ons terug naar boven en verzocht ons daar het pad uit te lopen. Dit klopte gelukkig 🙂 Verder erg genoten, een volgende keer gaan we het pad andersom lopen, zodat het wat minder spannende rechte gedeelte eerst komt en we eindigen met het prachtige deel :)Kortom: een aanrader deze wandeling!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.