Stoutenburgerpad

Ontdek het mooie buitengebied van Amersfoort en Leusden. Wandelen over boerenland, een historisch landgoed en langs beken in het buitengebied van Amersfoort en Leusden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: Stoutenburgerpad (10 km)

Startpunt: Koetshuis Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 4, 3835 PB Stoutenburg (Leusden)

Openbaar vervoer: Bushalte Stoutenburgerlaan (niet op zondag). Andere mogelijkheden: vanaf Amersfoort CS: bus richting Leusden Geertrudeshof naar bushalte ’t Vliet, Leusden (5 minuten lopen om de route op te pikken). Of bus richting Apeldoorn naar halte Barneveldseweg, Amersfoort (8 min lopen om de route op te pikken).

Markering: oranje markeringen in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: Het Stoutenburgerpad is te combineren met het Snorrenhoefpad, Schutpad en Laaksepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Heerlijke wandeling

  Inmiddels richting 30 klompenpaden en deze was ook weer helemaal genieten.
  Ga het pad zeker nog een keer lopen.

  Met verbazing reacties over honden zitten lezen. Heb niets tegen honden maar er
  zijn vele alternatieven om te gaan wandelen met je hond(en). De hond zal er niet
  om malen, nu het baasje nog.:)

  Wellicht voor wat meer begrip graag het volgende:
  In hondenpoep zitten sporen. Deze kunnen bij zwangere koeien leiden tot miskramen.
  Nakomelingen die het wel redden blijven besmet. Ook wanneer koeien niet op het land
  zijn kunnen bij het grasmaaien uitwerpselen meekomen en bij het voeren alsnog
  schade aanrichten. Daarbij ook stress en verminderde melkopbrengst. Kortom,
  de reactie van de boer is voor ons allen, lijkt mij dan, heel begrijpelijk.
  Denk ook eens aan weidevogels, deze staan al behoorlijk onder druk. Respecteer de
  rustperiode en verstoor het nestelen s.v.p. niet. Maak gebruik van bestaande paden
  voor honden, een extra lange lijn is mogelijk en kunnen we allemaal genieten van al
  het moois dat Moeder Natuur ons allen te bieden heeft. Dank u.:)

  Klompen aan en gaan.

 2. Onderwerp: Honden en klompenpaden; zoeken naar alternatieve routes

  Beste Hans,

  Heel vriendelijk bedankt voor het meedenken. Wandelaars kunnen inderdaad gebruik maken van het door jou voorgestelde alternatief via de Stoutenburgerlaan en de Koedijk. Wij raden dat echter af uit oogpunt van veiligheid. Er wordt vaak hard gereden en er is weinig uitwijkmogelijkheid voor wandelaars. Een alternatief voor hondenbezitters zou wellicht de wandelroute Heerlijkheid Stoutenburg (https://www.utrechtslandschap.nl/routes/wandelen/de-heerlijkheid) van het Utrechts Landschap kunnen zijn. Eveneens een prachtig route waar honden aangelijnd wel mogen komen.

  Voor de volledigheid wijzen we je er graag op dat ook elders op de route van het Stoutenburgerpad, namelijk bij punt 2 op de kaart, een pad is waar honden niet zijn toegestaan. De route loopt hier namelijk ook over privé terrein waarvoor deze afspraak geldt.

  Wij wensen je nog veel wandelplezier en mocht je binnenkort op pad gaan over de Heerlijkheid Stoutenburg: we horen graag je reactie op deze route.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden

 3. Onderwerp: Honden en klompenpaden; zoeken naar alternatieve routes

  Gisteren, 26 februari, met onze hond, het mooie Stoutenburgerpad gelopen. De opstelling van de boeren om alleen mee te werken aan klompenpaden als er geen honden meelopen is gemeengoed geworden in onze regio. Op het Stoutenburgerpad is het gedeelte door de weilanden langs de Barneveldse beek daarom verboden voor honden. De andere delen gewoon met hond kort aangelijnd gelopen. We hebben het gedeelte Barneveldse Beek dus gemeden en omgelopen over de Stoutenburgerlaan en de Koedijkerweg en vervolgens de route door de Schammer weer opgepikt. Kan de werkgroep dit als alternatieve wandelroute voor hondenbezitters aangeven? Een gedeelte langs de Stoutenburgerlaan kan over een wandelpad in de berm van de weg belopen worden, een paar honderd meter richting Koedijkerweg echter niet. Voor wandelaars is het dan wel echt uitkijken daar! Koedijkerweg is een rustige plattelandsweg met brede bermen, dus op zich prima te lopen.
  Verder: prachtige wandeling! Reeën gezien in de buurt van de Haarbeek en in de Schammer!

 4. Onderwerp: Honden

  Jammer dat er zoveel leuke wandelroutes in de omgeving worden gemaakt maar dat honden niet zijn toegestaan. Als hondeneigenaar ben ik vast niet de enige die de hond niet thuis gaat laten om zelf wel 10 kilometer te lopen. Wat ik mij dan wel afvraag; hoe kan het dat het vee hier in de omgeving stress krijgt van aangelijnde honden en in Limburg niet? Daar zijn honden overal toegestaan zelfs in weilanden tussen de koeien (uiteraard aangelijnd maar dat vinden de meeste hondeneigenaren zelf ook wel zo prettig denk ik)

 5. Onderwerp: reactie op bericht Klompenpad

  Beste Mirian.

  Je hond mag niet mee op het Stoutenburgerpad en andere klompenpaden. De Klompenpaden gaan voor een deel over particulier terrein waar wild een rustplaats heeft of het vee van de boer loopt. Honden kunnen de dieren verstoren, wat stress geeft en in het geval van koeien een lagere melkopbrengst kan veroorzaken. Wanneer mensen toch hun hond meenemen, kan dit tot gevolg hebben dat de particuliere eigenaren geen medewerking meer verlenen aan het Klompenpad.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden Utrecht

 6. Onderwerp: Klompenpad

  Is mijn hond ook welkom op het klompenpad? En moet ze dan aan de lijn of mag ze los lopen?

 7. Onderwerp: parkeren

  Beste Mariëlle,

  Je kunt parkeren bij het koetshuis Stoutenburg, de koedijk Bloeidaal en hockeyvelden bij Leusden.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden Utrecht

 8. Onderwerp: Parkeren

  Waar kan je parkeren als je met de auto komt?

  Vr. Groet, Mariëlle

 9. Onderwerp: Prachtig

  Op een zonnige winterdag deze mooie wandeling gedaan. Fijne afwisseling tussen modderige paadjes en stukken asfalt. Mooie beken.

 10. Onderwerp: Stoutenburgerpad

  Zaterdag 7 januari het stoutenburgerpad gelopen. Mooie afwisselende wandeling voor herhaling vatbaar. Zeer goede markering. Fout lopen onmogelijk. Bij de verschillende prikkeldraad opstapjes is het prikkeldraad omwikkeld door rubber zodat veilig het prikkeldraad gepasseerd kan worden. Ook de verschillende bruggetjes zijn veilig. Verder viel mij op dat ik door verschillende mensen (landeigenaren?) onderweg vriendelijk gegroet werd. Mijn dank gaat dan ook uit naar de vrijwilligers en landeigenaren die dit pad mogelijk maken.

 11. Onderwerp: verrast

  Op deze zonnige zondag het klompenpad stoutenburg gelopen. Mooie afwisselde route. Bewegwijzering is uitstekend, horeca onderweg fijn. Verrast door de rust en weidse uitzichten zo dicht bij de stad.

 12. Onderwerp: Stoutenburgpad

  We hebben vandaag, 4 oktober, het Stoutenburgpad gelopen. Op deze heel zonnige dag hebben er er erg van genoten. Rustig in het veld, langs beekjes en bomen. We hebben halverwege de route een uitstapje naar Amersfoort gemaakt en dat was zeker de moeite waard (ca. 6 km extra). Vervolgens zijn we weer teruggelopen en hebben het Stoutenburgpad verder gevolgd.
  Ook in Amersfoort zijn er mooie wandelpaden langs de vele watertjes. Vandaar onze tip: maak een verlengingsroute naar het centrum van Amersfoort en weer terug. Mooi en nog afwisselender.

 13. Onderwerp: Voor herhaling vatbaar

  Op woensdag, 22 september 2016 het Stoutenburgerpad gelopen. Wist niet dat zo dicht bij huis zoveel mooie natuur is. Het geluid van de snelweg voor lief genomen. We hebben redelijk veel ervaring met klompenpaden in de buurt van Amersfoort en omstreken, maar dit vinden wij een uitschieter.

 14. Onderwerp: Afwisselende wandelroute

  Ik heb vandaag het Stoutenburgerpad gelopen, een warme zomerdag. Het is een afwisselend pad: bos, open veld en langs het water. Tweemaal horeca onderweg en dat is prettig. Met de warmte was het wel jammer dat de bankjes onderweg vrijwel allemaal in de zon stonden, misschien kan daar wat aandacht aan worden besteed. Al met al heel verrassend zo dicht bij een grote stad.

 15. Onderwerp: Stoutenburgerpad

  Het Stoutenburgerpad is een prachtig Klompenpad. De afstand van 10 km is prima te lopen op een mooie avond. Ik kwam onderweg regelmatig mooie beekjes tegen die door het boerenland van Amersfoort en Leusden stromen. Het Stoutenburgerpad is een echte aanrader!

 16. Onderwerp: Fantastische wandeling!

  Erg leuk Klompenpad. Mooi uitgezet. Start bij het Koetshuis met koffie, sanitaire stop en prima parkeerplaats. Onderweg voldoende bankjes om even te zitten en halverwege landwinkel De Kopermolen om even te rusten. Eén van de leukere Klompenpaden die ik heb gelopen. Goed onderhouden ook. Klein punt van kritiek. Een stuk loopt in een natuurgebied direct aan de snelweg. Onvermijdelijk is het geluid hiervan het het uitzicht op de flats van de stad.

 17. Onderwerp: Stoutenburgerpad

  Vandaag het Stoutenburgerpad gelopen. Een echt klompenpad met mooie natuur. Vooral van het stukje langs de Barneveldse beek hebben we genoten. Leuk, dwars door het veldje met al die veldbloemen. Nog een koe in de wei zien bevallen! Wat een rust! Geen mensen en geen muggen gezien. Zeker voor herhaling vatbaar!!

 18. Onderwerp: Stoutenburgerpad

  Vandaag het Stoutenburgerpad gelopen,
  na een flinke bui zijn wij dit pad gaan lopen,
  een schitteren klompenpad, veel afwisseling.
  Zo vlakbij Amersfoort een heel mooi landelijk gebied.
  wel een tip : smeer je goed in met een Deet houdend middel , veel muggen e.d.

 19. Onderwerp: Reactie stoutenburgerpad

  Mooie afwisselende route vandaag gelopen. Een aanrader. 10 km is ook goed te doen.
  We miste wel een bordje aan het eind van het fliertsepad / zeskomenpad.

 20. Onderwerp: Genieten!

  Vandaag het Stoutenburgerpad gelopen. Ik heb al meerdere klompenpaden gelopen, maar deze vond ik tot nu toe absoluut de mooiste. Goede verzorgd, stevige en zeer mooi bruggetjes en trapjes over omheiningen. Prachtige paden door de natuur, af en toe had ik het idee of ik echt in een stilte gebied liep. Ik hoop dit klompenpad zeker nog een keer te lopen, vooral in deze tijd van het jaar is hij erg mooi, maar ook in de winter lijkt hij mij erg aantrekkelijk.
  Ik heb genoten, Gods schepping is bijzonder mooi.

 21. Onderwerp: Stoutenburgerpad

  Fraaie wandeling door oude en nieuwe natuur. En dat onder de rook van Amersfoort. De route is naar mijn idee uitstekend bewegwijzerd. Toen ook nog de koffie bij landwinkel De Kopermolen van uitstekende kwaliteit was, kon mijn dag niet meer stuk!

 22. Onderwerp: Bloemig en fris

  Een fantastische wandeling door de landerijen, stukje bos, en boeren weggetjes.
  Een mooie tijd om te lopen, alles bloeit volop, boterbloemen en kleuren zo fris en mooi, wij hebben genoten.
  Al meerdere klompendansen gelopen, maar deze is zeer zeker de moeite waard.

 23. Onderwerp: Prachtige tocht!

  Wij vandaag 11 mei dit klompen pad gelopen.
  Wat hebben wij genoten ..van begin tot het einde.
  Prachtige natuur de hele tocht! Erg afwisselend. Veel mooie dingen gezien.
  Een aanrader ook voor kinderen.
  Wij vonden de landwinkels tussen door erg leuk…
  Wie van klompen paden houd moet deze zeker gaan lopen!!!

 24. Onderwerp: Een topper

  Als je het pad op de kaart ziet, zo vlak onder de rook van Amersfoort dan vraag je je af of dat wel leuk wordt. We hebben het pad op 12 april 2016 gelopen en het was een topper! We zijn rechtsom gelopen en ik denk dat dat net wat leuker is omdat je dan relatief weinig met je gezicht naar Amersfoort loopt en er vooral vanáf gaat. Wat een prachtig natuurgebied zo vlak langs de snelweg! en wat is het een mooi stuk langs de Barneveldsebeek. Inderdaad verrassend! Ik heb zo’n 20 klompenpaden gelopen, schat ik, en deze hoort beslist bij de top!

 25. Onderwerp: verrassend leuk

  28 feb gelopen op een redelijk zonnige dag. We komen zelf uit de buurt maar wisten niet dat het zo mooi en uitgestrekt was.De Schammer is een mooi gebied. Heel leuk was de mand met wat lekkers te koop van Lieuwke en Leis.Het smaakte prima. Goed gemarkeerd. Let op het kippenhok voordat je de Koedijk oploopt. bij nat weer goede waterdichte schoenen mee!

 26. Onderwerp: Barneveldse Beek

  Na september 2015 weer eens een klompenpad gelopen. Ben er helaas tussentijds niet aan toegekomen. Om er weer even aan te wennen heb ik vandaag dit pad gelopen en ben begonnen bij het Koetshuis. Ik heb tegen de klok ingelopen en de afstand bedraagt volgens de gps 10,1 km. met name het stuk langs de Barneveldse Beek is een heel mooi stuk om te wandelen. De vistrap is ook een leuke bezienswaardigheid. Onderweg op aanwijzen van een wandelaar nog een ijsvogel gezien. Wat ik wel een minpuntje vond was het stuk na de Kopermolen. Je ziet dan de snelweg A28 en je hoort hem uiteraard. Het is wel een drassig pad maar dat hadden de voorgangers ook al gezegd. Belangrijk zijn goede wandelschoenen die waterdicht zijn. Bewegwijzering was goed te noemen maar heb natuurlijk voor de zekerheid de app aan met zijn kaart. Vrijwilligers bedankt en op naar het volgende pad.

 27. Onderwerp: Mw

  Een Aanwinst!
  Vanaf juni 2015 is dit pad als 68e klompenpad te bewandelen. Ik ben verrast door zijn schoonheid & diversiteit. Startend bij het Koetshuis Stoutenburg met zijn eigen charme en leuke bezienswaardigheden rondom. Daarna een stukje bos, de weg oversteken en een heel eind langs de Barneveldse beek lopen, nou ja soms wel glibberen vanwege de modder… Halverwege ligt landwinkel De Kopermolen met heerlijke kaasjes, fruit en ruimte om wat te drinken. Dan door natuurgebied De Schammer met veel watertjes en rietkragen. En allemaal helemaal prima bewegwijzerd. Nou, vandaar mijn conclusie “een aanwinst”!

 28. Onderwerp: stoutenburgerpad

  Een prachtig pad om in een droog seizoen te lopen, anders wordt het een survivalpad.

  05-01-2016
  j.h.bargeman

 29. Onderwerp: stoutenburgerpad

  een prachtig pad om in een droog seizoen te lopen, anders wordt het een survival-pad.

  05-01-2016

 30. Onderwerp: Startpunt

  Deze prachtige route zondag 20 december 2015 gelopen; vooral de lekkere koekjes die in het mandje aan het hek hangen van twee lieve meisjes (2 koeken voor 1 euro) zijn aan te bevelen! We hadden alleen problemen met het startadres; Stoutenburgerlaan 4 in Stoutenburg lag ergens midden in Hoevelaken; na het aan een voorbijganger gevraagd te hebben moesten we 7 km doorrijden! Volgens de site van Koetshuis Stoutenburg moet het huisnummer 5 zijn en kan je beter als plaatsnaam Leusden intypen! Misschien een tip om dit even aan te passen?

 31. Onderwerp: Mooi........ maar wel drassig

  Dit pad vandaag gelopen. Is heel mooi, maar moet eigenlijk wel laarzen aan en dat loopt niet zo lekker. Wellicht beter te lopen als het een paar weken droog is geweest.
  Had weinig problemen met bordjes. Toen ik de Hessenweg overstak en het moeras bij de Schammer inliep kwam ik wel 3 x een bordje van een andere route tegen en geen bordje van deze route, maar verderop kwam ik toch weer het juiste bordje tegen, gewoon op pad blijven doorlopen.

 32. Onderwerp: Prachtige route

  Maandag 9 nov. gelopen. Begonnen bij de Schammer met de klok mee. Het deel vanaf de Koedijkerweg langs de beek vond ik erg mooi. Toen ik 9, 10 jr. was liep ik er ook wel eens. Dat het nu weer mag is een lang gekoesterde wens. Omdat ik de weg goed weet ben ik nergens fout gelopen. Mensen die niet zo bekend zijn kunnen wel makkelijk verkeerd gaan denk ik. Daarom enkele suggesties. Vanaf de Barneveldseweg bij de Kopermolen is het niet duidelijk genoeg naar mijn mening. Achter het tuincentrum hielden de bordjes op. In het bos bij het kasteel Stoutenburg was het enigszins vaag. Ik heb daar trouwens wel vaker mensen zien zoeken naar bordjes. Dat neemt niet weg dat het een heel mooie gevarieerde route is. Wij gaan het vaker lopen.

 33. Onderwerp: Verkeerd lopen

  Beste Astrid, kijk eens op onderstaande Link daar staat het Stoutenburgerpad ook bij en kun je aan de hand van heel veel foto’s misschien zien waar je verkeerd gegaan bent. Ook heel handig als je een mobiele telefoon hebt of een tablet, download de klompenpaden en download thuis het pad dat je wilt gaan lopen. Als je begint met lopen klik je op Ga en kun je onderweg door tegelmatig even te kijken , zien of je niet van de route afwijkt.
  Je reactie in dit of mijn gastenboek blijven welkom. Succes

 34. Onderwerp: De klompen kwijt...

  Voor de tweede keer een klompenpad gelopen met een vriendinnetje. Het kan zijn dat we nog aan de bewegwijzering moeten wennen of zo maar wij verdwalen voortdurend. Beide keren was het lastig om het startpunt te vinden en onderweg waren we regelmatig de klompjes kwijt. Beide keren minstens de dubbele hoeveelheid aangegeven km afgelegd… heeft iemand een tip? Ik hoor het graag!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*