Termatenpad

Ontdek het mooie buitengebied van Leusden en Woudenberg. Wandelen langs de Grift en over landgoederen. Geniet van de lokale geschiedenis, bijzondere planten en buitenhuizen. Klompen aan en gaan!

Rondwandeling: Termatenpad (13,5 km)

Startpunt: Tegenover het Wachthuisje Post 43, Leusbroekerweg 6, Leusden. Let op: er is hier beperkt parkeerplek. Bij het opstappunt is parkeerplek genoeg.

Opstappunt: TOP Theehuis Mon-Chouette, Leusbroekerweg 25B, Leusden

Openbaar vervoer: Bushalte Leusbroekerweg/De Mof, Leusden

Markering: paarse markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Termatenpad combineren met het Schutpad, Dashorsterpad, Stoutenburgerpad en Snorrenhoefpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Prachtige route. Afwisselend, water, landgoederen, boerenland.
  Startpunt is weinig parkeerplek. Tip in Woudenberg beginnen.

 2. Nou Wim uit Leusden, wij hebben de wandeling heel anders ervaren. Grappig is dat hè! Een dag na de opening liepen we dit mooie pad en vandaag nog eens. het is zo dicht bij ons huis.We liepen de wandeling nu andersom. Geeft weer een ander beeld. Kijk voor onze ervaring maar terug op de datum van 31 oktober. Het was weer even mooi. Nu een stukje kouder dan toen maar lekker kunnen doorstappen daardoor. Toch nog een extraatje….Twee !! Ijsvogels gezien en geen mountainbikers die over het klompenpad reden zoals de vorige keer. De afstand is 15 km als je bij theehuis la Chouette 🦉 begint.
  Dit was ons 46 ste klompenpad in 2020! 😀 het blijft genieten….

 3. Dit is onveveer het 60ste klompenpad dat ik heb gelopen. Een mooie omgeving, wel lange rechte stukken en veel asfalt om dit een klompenpad te noemen.
  In de doelstelling van een klompenpad wordt nadrukkelijk aangegeven dat er met name historische en geschiedkundige onderwerpen worden belicht.

  In deze klompenpadfolder vinden we 10 beschrijvingen van interessante punten en locaties. Na punt 10 is er meer dan een halve blz onbeschreven. Ruimte over zou je zeggen. Dit verbaast mij; waarom niets verteld over de grebbenlinie, een cultureel historische linie. Niets hierover ook niet over het aanliggende innundatiegebied en ook geen woord over misschien wel het uniekste plekje van de gemeente, de bruinenburgsluis, in de grebbeliniesite omschreven één van de mooiste punten langs de grebbelinie waar dit pad langs komt bij de grote R 703 bunker.

  Mogelijk een idee om bij het uitzetten van een nieuw pad en het samenstellen van een klompenpadfolder meer mensen te betrekken, waarbij iets meer essentiele info over culturele, historische of natuurlijke zaken, in het kort, kan worden aangegeven.

 4. Een mooie wandeling, maar niet echt spectaculair, net alsof je langs de randen loopt van de natuur in plaats van er middenin, vlak, langs akkers en slootjes.

 5. Beste Steven,

  Wat een mooi filmpje heb je van dit pad gemaakt. Heel leuk om te zien. Dank je wel!

  Jon Bouwman
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Termatenpad

 6. Afgelopen weekend het Termatenpad gelopen. Vooral de eerste reacties ware erg positief, waardoor ik erg nieuwsgierig was. Ik herken me in de positieve, maar zeker ook in de negatieve punten die genoemd werden. Nieuwsgierig naar de beelden? De video staat online: https://youtu.be/BJRkl7N876A

 7. Gewoon

  Afgelopen vrijdag, 13 november 2020, dit pad gelopen. Wij houden van wandelen, zien graag weer een andere omgeving en tussen de 10 en 15 km is altijd goed. Zo ook aan dit nieuw uitgezette pad begonnen. En…..het viel toch wat tegen. Er zijn al heel wat klompenpaden door ons bewandeld, maar deze was wat saai: veel recht toe, recht aan, over de weg, zelfs bij de Treek. Allemaal een beetje voorspelbaar. Dat houdt zeker niet in dat wel geen plezierige wandeling hebben gehad. Er waren vogels te horen, nog dieren in het weiland, paddestoelen, wat geschiedenis, een mooi stukje langs het Valleikanaal en aan het begin van de dag nog een lekker herfstzonnetje.
  Dus best genoten, als je er maar oog voor hebt….
  Dank vrijwilligers!

 8. Een prachtig klompenpad en daarmee ook een mooi eerbetoon aan Frans ter Maten, oud directeur van Landschap Erfgoed Utrecht. Een stukje asfalt over de mooiste bomenlaan die ik ken nl de Treekerweg is zeker geen minpunt! Zeer de moeite waard!

 9. Wij, mijn (wandel) vriendin Brigit en ik, hebben het klompenpad gelopen op zaterdag 7 november. Prachtig weer om te lopen. En wij vonden het een leuk rondje. De koek en zopie op Den Treek was een goed idee. Wij vinden, eerlijk gezegd, beide horeca gelegenheden die nu gesloten waren ivm corona, nogal buiten de route liggen. Maar dat zal wel aan ons liggen.
  We hebben lekker gelopen!

 10. Vandaag het nieuwe pad gelopen. Superleuk en weer zoveel nieuwe stukken gezien. Dat, terwijl ik best heel wat gewandeld had in omgeving Leusden. We kwamen beide wel op 15 km uit trouwens. In het bos optie tot koek en zopie, daar vanwege Corona horeca dicht is. Goed geregeld, maar geen idee of dit door de week ook zo is, dit was op zondag.

  Ik herken trouwens niet wat Martin op 7 november schreef. Het enige stukje wat langer asfalt is bij Leusden Zuid het bos in (ooievaarshof?) maar dit zal misschien 1 km max, zijn daarna duik je het bos weer in. Kan het zijn dat Martin verkeerd liep?

 11. Met hoge verwachtingen heb ik vandaag dit gloednieuwe pad gelopen. In mijn achterhoofd heb ik de wandelbelevingen van het Snorrenhoefpad, Glinthorsterpad en Schutpad. Wat zijn dat geweldige paden zeg!

  Jammer genoeg moet ik deze keer met een genuanceerde gevoel eindigen. Dit pad geeft niet de wandelbelevingen waarop ik gehoopt had.

  Hoogtepunt was zonder twijfel het stuk door het landgoed Geerestein en het gebied rondom Woudenberg.

  Spannende kronkelende weggetjes, bruggetjes en mooie doorkijkjes naar prachtige landgoederen, boerderijen en huizen. Vanuit Geerestein wordt er doorgewandeld naar landgoed den Treek. Dat is inderdaad de meest logische stap. Den Treek heeft de wandelaar veel te bieden.
  Ik vond het leuk om naar het Landhuis te lopen, maar vanaf dat punt is gekozen voor een kilometers lange wandeling over asfalt, waar auto’s, brommers en fietsers je voorbij razen. Deze keuze heeft mij verbaasd. Links en rechts van de asfaltweg lopen prachtige bosrijke paden. Daar ligt volgens mij een mooie uitdaging voor de organisatie om deze route te verbeteren.

  Leusden Zuid is ronduit saai waarna de wandeling over de oude spoorlijn naar het einde de magie van klompenpaden weer goed maakt. Ik ben geeindigd met een voldaan gevoel en heb lekker gewandeld. Desondanks blijft een pad met ups & downs.

 12. Vandaag dit behoorlijk gevarieerde pad gelopen. Mooie historische zaken onderweg.
  Aanwinst! met voor toch wel onbekende stukken.

 13. Termatenpad

  Een klompenpad in onze “achtertuin”
  7 november, op die mooie zaterdagse herfstdag hebben wij er ook echt van genoten.
  Op een stukje Geerestein, na bekend ,maar zo weet je en hoor je van de vele wandelaars wat is deze omgeving mooi.

 14. Op de ontzettende zonnige en warme woensdagochtend van 4 november hebben wij dit nieuwe klompenpad gelopen. Het is altijd leuk weer nieuwe dingen tegen te komen en te ontdekken zoals nu ook het geval was. We begonnen te hoogte van Huize Den Treek en liepen tegen de klok in. Onderweg kwamen we opvallend veel wandelaars tegen die ook dit pad liepen. Dit is een leuk klompenpad geworden, met afwisseling, mooie verhalen, grotendeels onverhard en met de app en bordjes goed te vinden. Bedankt!
  Het deel door landgoed Den Treek bestond volgens ons uit het minst mooie deel van Den Treek, met name de Treekerweg is een volle, drukke weg. Wij zouden heel blij worden van een uitbreiding van dit klompenpad langs de Vogelplas, het heidegebied of door het dichte bos van Den Treek om zo de Treekerweg te ontlopen en nog meer afwisseling te krijgen van dit nu al leuke pad.

 15. Vrijdag 6 november gelopen, met het mooiste wandelweer wat je je kan wensen! Prachtige aanwinst, dit nieuwe Klompenpad, in toevallig mijn eigen regio.
  O.a. vanwege het weer waarschijnlijk, was het druk op de route, fijn natuurlijk dat er veel belangstelling is. Voor wie kan, is een doordeweekse dag wel een goede optie!
  Leuk om te zien dat de naamgever, juist werd geïnterviewd bij het (drukke) startpunt! Kei trotst waarschijnlijk!

 16. Gisteren met veel plezier het Termatenpad gelopen. Een lekker zonnetje en opvallend veel wandelaars onderweg, die ook genoten! Dank dus voor het realiseren van dit pad.
  Veel cultuurhistorische informatie ook, wat een meerwaarde aan dit pad geeft.
  Maar.. ik miste informatie over het Grebbeliniedijkje en de Bruinenburgersluis ! Beide van grote waarde. Voor de info over de Grebbelinie zou gewezen kunnen worden op de aanwezige qr-codes. En de Bruinenburgersluis is een unieke damsluis, die in vredestijd en bij inundatie een rol moest spelen.. eveneens cultureel erfgoed. De naam is ontleend aan een vroegere hofstede Bruinenburg, hier dichtbij gelegen.
  Ik hoop dat jullie overwegen informatie over de Grebbelinie en de sluis op te nemen!
  En een praktische tip voor de wandelaars. Het stukje van de Bruinenburgersluis naar het spoordijkje, langs de Heiligenbergerbeek, was ook gisteren heel glibberig. Uit ervaring weet ik dat dit vaak het geval is ! Voor wie dit stukje wil omzeilen is er een alternatief: de Grebbeliniedijk vanaf de sluis blijven volgen tot de brug, dan linksaf naar het startpunt. Je mist dan helaas een stukje van de spoordijk met het Stirlingmonument.
  Annelie

 17. Beste Jacolien en Dirma,

  Wat jammer dat jullie de route niet konden vinden, maar gelukkig is het Schutpad ook heel mooi 🙂
  Voor de volgende keer: Bij het kerkje in Leusden -Zuid kun je de provinciale weg oversteken en dan loopt de route van het Termatenpad verder over de Ooievaarshorsterweg landgoed Den Treek in. Voor de zekerheid zullen we even controleren of er niet ergens een bordje mist.

  Veel wandelplezier!

  Jon Bouwman
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Termatenpad

 18. Vandaag gelopen,prachtig pad met prima bewegwijzering ( bij het witte kerkje de weg oversteken!).
  Afwisselend en prima paden. Zouden iets meer bankjes mogen staan,maar verder klasse hoor!

 19. Hoi,

  Wij, een vriendin en ik, wilde vandaag de route lopen.
  Zijn begonnen daar waarbij het bord met de verschillende routes op aangegeven stonden.
  Wij kwamen in een woonwijk uit en liepen langs de kerk. Tot zover konden wij de klompenroute volgen. Moesten langs de kerk heen maar daarna nooit meer een klompenroute gezien??
  Hebben een rondje gelopen en kwamen uiteindelijk weer bij het startpunt.
  Misschien hebben we er 1 gemist maar aangezien we dit stuk vervolgens nog een keer gelopen hebben en wederom geen klompenroute meer zagen hebben we uiteindelijk, gezien de tijd, de route van 5 km gelopen.

  We gaan het nog een keer proberen maar dan gaan we hem andersom lopen, misschien dat het dan wel lukt..

  Hebben overigens een mooie wandeling gemaakt in een mooi gebied.
  Hopen dus gauw terug te komen..

  Gr, Jacolien en Dirma.

 20. Gisteren 5 november in de middag dat pad gewandeld, wat heb ik toch genoten van de schoonheid en afwisseling.
  Wederom allen die hier aan hebben meegewerkt bedankt hoor, deze zit zeker in de top tien van alle klompenpaden
  Als je het maar zien wil is Nederland zo mooi. Wil je mijn foto`s zien kijk dan op Facebook.

 21. Gisteren dit mooie pad gelopen. Ik heb er erg van genoten en ga hem zeker nog eens lopen.
  Lekker afwissend en goed uitgezet. Kortom echt een aanrader. Het is ook lekker dicht bij mijn huis.

 22. Leuk dit nieuwe pad.
  Bekend terrein, maar zeker mooi.
  Dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt, het is zeker weer een mooie genieter.
  Nicole

 23. Vandaag het zojuist geopende Termatenpad gelopen. We wonen in Amersfoort dus dit is héél dicht bij ons huis! Een aanwinst deze route van 13.5 km. We zijn gestart bij het theehuis vanwege de parkeerruimte. Eerst een stukje aanlooproute (uiteindelijk stond de teller op 15 km).
  Een prachtig pad met schitterende herfstkleuren, mooie landgoederen (Den Treek, Geerestein en Groenenstein) zelfs een ringslang gezien en dromerige koeien en schapen in de mooie herfstzon. Enkele gedeelten in het bos zijn nu al flink drassig dus trek goede schoenen aan. Prachtig gedeelte over de Grebbe linie dijk met de eeuwenoude eikenbomen zijn indrukwekkend, ook kom je langs verschillende bunkers, langs het monument van de neergestorte Sterling-vliegtuig 😢bij de oude spoortraject van de Kersenlijn (van Amersfoort naar Kesteren vroeger) Het gedeelte bij de Tabakssteeg vonden we een afwisselend gedeelte, je kijkt je ogen uit naar de verschillende villa’s. Ook nog een praatje gemaakt met een kippenboer die zijn eier automaat aan t bijvullen was. 10 scharreleieren voor €1.40 😀. Meteen een doosje meegenomen. In zijn schuur zaten 70.000 scharrelkippen🐔🐔.
  De route is zeer goed aangegeven. Dit pad gaan we met grote regelmaat lopen, je hebt af en toe toch eieren nodig 😄 Het was een prachtig dag!
  nog 1 kanttekening: waarom moeten mountainbikers rossen over de voor hen verboden wandelpaden? en dan ook iedereen opzij duwen…de fietsen worden over de overstapjes getild en men gaat weer verder over het klompenpad😮. Jammer en niet nodig want er is net een heel traject voor de fietsers uitgezet.

 24. Beste Dick en beste Anita,
  Bedankt voor jullie reacties. Het pad is inderdaad gisteren pas geopend, dus erg leuk om te horen dat jullie er van genoten hebben. Het foutje op de site wordt aangepast en de modderige stukken houden we in de gaten.
  Hartelijke groet,
  Jon Bouwman
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Termatenpad

 25. Ik hoorde onderweg dat gisteren dit pad officieel geopend is. Een aanwinst. Met een prachtig herfstzonnetje erbij was het prachtig. We hebben hem tegen de klok in gelopen. Eerst een stukje over de oude spoorlijn Amersfoort -Kesteren, langs oud wachtershuisje, boerderij Ooievaarshorst, de Grift, de toegangspoort van een voormalig ridderhof waar we even de lunch hebben gegeten op één van de schaarse bankjes die we tegen kwamen. Stukje Grebbelinie en langs het Short Stirling monument waar we overgestapt zijn naar het 1e Klompenpad Schutpad van 5km.
  Een prachtige aanwinst. Afwisselend verhard en onverhard, langs huizen maar vonden dit niet storend. Sommige paden wel erg blubberig dus met veel regenval kan dat een obstakel zijn.
  Dank jullie wel voor het aanleggen van dit mooie pad.

 26. Op de derde regel van mijn bericht staat: “tegen de klok in”, dat moet zijn: “met de klok mee”. Excuus

 27. Vandaag wilde ik het Dashorsterpad weer eens lopen, vanaf het Schutpad. Zie ik ineens bij de Leusbroekerweg het paneel van een nieuw klompenpad staan. Nergens gelezen dat dit pad al geopend is. Dus dit nieuwe pad maar gelopen op de bordjes, tegen de klok in.
  Dit pad wordt gekenmerkt door heel veel grote bomen aan weggetjes of lanen. Pad loopt langs boerderijen, Valleikanaal en Grift, soms ook langs industrie, tweemaal langs villa’s en een stukje door een woonwijk. Wel wat rechte stukken, mooi (Grift) en soms wat minder mooi (langs villa’s).
  In het laatste stuk zit 3 km aaneensluitend hard (asfalt/klinkers), daarom misschien beter om tegen de klok in te lopen, dan het meeste hard eerst.
  Hard 37% of 30%; bij Treekerweg kun je ook in de brede berm lopen.
  Tenslotte: nabij punt 10 loop je een stukje langs een beekje naar het Valleikanaal. Dat stukje is erg drassig. Nu gaat het nog enigszins, maar in de winter is dit stukje bijna niet te doen.
  Al met al een mooi groen klompenpad, in mijn achtertuin (of beter: in mijn voortuin).
  Bedankt iedereen.
  PS: Op de site staat onder “route combineren” abusievelijk het benedeneindsepad vermeld.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.