Maandag 2 juli is onder grote belangstelling het Rosandepad in Oosterbeek geopend. Onder de koele schaduw van een grote beuk hielden burgemeester Agnes Schaap, wethouder Joa Maouche en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) toespraken. Ze bedankten vrijwilligers en deelnemende grondeigenaren voor hun medewerking. Allen ontvingen een klompenpadenvogelnestkastje. Henk Keizer zong het fraaie lied ‘Oosterbeek’. Projectleider Arianne Doeleman ontving van de burgemeester een bos bloemen omdat dit Klompenpad haar laatste project was bij SLG. Na de onthulling van het startpaneel en het maken van de groepsfoto werd een korte wandeling gemaakt naar de Oorsprongbeek, een idyllische plek in het bos. Daarna was er een drankje.
Plek met veel historie
De opening vond plaats bij het Airborne Museum Hartenstein, teven startpunt van het Rosandepad. Een bijzondere plek met veel historie. Het Rosandepad is een dertienkilometerlange rondwandeling door het prachtige buitengebied van Oosterbeek. Wandelen in de voetsporen van de Oosterbeekse schilders, door uiterwaarden en landgoederen, langs beken en wijers in het prachtige buitengebied van Oosterbeek. Het Rosandepad is het vierde Klompenpad in de gemeente Renkum. Het Rosandepad sluit aan op het Dorenweertsepad, dat weer is verbonden met het Molenbeeksepad en het Hartensepad. Zo is er een netwerk van paden in het fraaie buitengebied van Renkum ontstaan en kan de wandelaar paden combineren. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!
Klompenpadpad nummer 110
Onder begeleiding van SLG en in samenwerking met de gemeente Renkum, vrijwilligers, grondeigenaren en lokale partijen is deze route tot stand gekomen. Het Rosandepad is gefinancierd door de gemeente Renkum, Provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.Het nieuwe Klompenpad in Oosterbeek is het 110de Klompenpad.
Maroonrode klompjes
De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is o.a. te koop bij de VVV in het Airborne Museum Hartenstein. De route is in beide richtingen gemarkeerd met maroonrode klompjes, als eerbetoon aan de rode baret van de Engelse parachutisten in de strijd om de brug bij Arnhem in september 1944. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.