Wandelen over de Klompenpaden met Arla

Klompenpaden

arla_en_klompenpadenWandelen over boerenland en landgoederen, dwars door geurende weilanden over vergeten zandpaadjes en spannende doorsteekjes.
Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer op de Klompenpaden en vertellen wandelaars over de geschiedenis van de omgeving.
Beleef het landschap met al je zintuigen en voel je dichtbij de natuur.

De makers van de Klompenpaden; Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland wensen je samen met Arla veel wandelplezier!

Bekijk alle Klompenpaden op de kaart, in een lijst of op afstand.

Via deze site kun je routekaarten uitprinten of nagaan bij welke verkooppunt de brochure van het Klompenpad van je keuze te koop is. Daarnaast is er ook een speciale Klompenpaden app verkrijgbaar in appstore en Google play. Via je mobiel loop je de route en onderweg kom je via historische foto’s, kaarten en filmpjes meer te weten over het landschap.

Dus: Klompen aan, rugzak op en gaan!

Woon je niet in de buurt van een Klompenpad?

De Klompenpaden liggen in de provincies Utrecht en Gelderland. Ook op andere plaatsen in Nederland vind je leuke, spannende en bijzondere wandelingen die je iets vertellen over het landschap waar je bent.

Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland maken deel uit van het Samenwerkingsverband Landschapsbeheer Nederland. In de andere provincies zijn de eigen organisaties Landschapsbeheer ook actief met de ontwikkeling van wandelingen. Hieronder staan de wandelinitiatieven in de provincies anders dan Utrecht en Gelderland.

Breukerengpad_2012Waddenwandelen in Friesland, Groningen en Noord-Holland
Waddenwandelen is ruim 1200 kilometer wandelplezier aan weerszijde van werelderfgoed Waddenzee. Ontdek de oude cultuurlandschappen, de gevarieerde natuur en de rijke cultuurhistorie van kust en eilanden. Ervaar de rust en de ruimte, de schilderachtige luchten. Voel de wind door uw haren, proef het zout op uw lippen, hoor de zeemeeuwen krijsen en geniet van het uitzicht over het droogvallende Wad. Waddenwandelen is een initiatief van Landschap Noord-Holland, Landschapsbeheer Groningen en Landschapsbeheer Friesland. Zij werken samen met Wandelnet en de ANWB. Bekijk hier de routes van Waddenwandelen. De site van Landschap Noord-Holland heeft een eigen pagina over Waddenwandelen.

Wandelnetwerk Noord-Holland
In Noord-Holland bestaan wandelnetwerken in verschillende regio’s, met volop mogelijkheden voor gezonde, sportieve en interessante wandelingen. De leukste routes zijn geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. In 2015 worden deze netwerken uitgebreid en aan elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat een netwerk van meer dan 1500 km. Je kiest zelf de lengte en omgeving uit bij één van de startpunten, of je stelt zelf een route samen in de routeplanner. En met de gratis app vind je altijd de juiste weg. Ontdek hier het wandelnetwerk in Noord-Holland.

Wandelroute Drenthe
In Drenthe zijn er 7 ommetjes die de wandelaar onder andere langs de essen in Hees en Oldenhave en het essendorpenlandschap rondom Ansen, Leeuwte of Armweide brengt. In het landschap rondom de essendorpen vindt u nog oude landschappelijke elementen die eigen zijn aan het Drentse landschap. De brochures van de ommetjes zijn gratis te downloaden. Lees meer en download de routes gratis.

Op de Kuierlatten in Flevolandarla_detail_kopie
Kuierlatten zijn wandelpaden over het Flevolandse boerenland. Niet over geplaveide paden, maar langs dijken, over akkers, door boomgaarden en bossen en langs cultuurhistorische bezienswaardigheden. Bekijk alle routes van ‘Op de Kuierlatten’ van Landschapsbeheer Flevoland.

Wandelen en fietsen in Overijssel
Voor wie van wandelen en fietsen houdt heeft Landschap Overijssel in de verschillende streken van Overijssel mooie routes uitgezet. Korte en lange routes door schitterende natuurgebieden en het prachtige landschap van Overijssel. Bekijk de kaart met alle routes.

Wandelnetwerk Zeeland
In een aantal regio’s in Zeeland zijn wandelnetwerken ontwikkeld; een verzameling van diverse wandelpaden. Hierin worden alle lokale en landelijke wandelingen, ommetjes, LAW-routes, dorpswandelingen, kuierpaden, enz. opgenomen. Binnen een Wandelnetwerk kun je dus zelf kiezen tussen korte routes rond de dorpen, de zogenaamde ommetjes, of voor een langere route, middels een knooppuntensysteem. Lees meer over het wandelnetwerk van Landschapsbeheer Zeeland.