Foodwalks: wandelen en (wild)plukken

De Nederlandse natuurbeweging presenteert een compleet nieuw netwerk van maaltijdwandelingen en -fietstochten door het hele land. Aan de hand van lekkere recepten en een simpele routebeschrijving kan iedereen zelf ingrediënten voor een maaltijd bij elkaar plukken. Voor een smaakvol dagje uit. In Gelderland en Utrecht koppelen we deze ‘Foodwalks’ zoveel mogelijk aan de Klompenpaden.
Het Glindhorsterpad en het Harsloërpad zijn Foodwalks in Gelderland en het Oudenhorsterpad is de Foodwalk van Utrecht.

Project Lekker Landschap

FOODWALKS is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en Stichting wAarde en maakt deel uit van het project Lekker Landschap. In samenwerking met wandelaars, winkeliers, natuurbeschermers, boeren, koks, stadsbewoners, scholen en gemeenten in het hele land worden de komende jaren steeds meer FOODWALKS ontwikkeld, met als doel: natuurbeleving als dagelijkse kost. In iedere streek, voor ieder seizoen.

Foodwalks in Gelderland en Utrecht

In Gelderland en Utrecht gaan Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht de komende twee jaar vijf FOODWALKS ontwikkelen. De eerste vier zijn al klaar; ‘Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen’ en de ‘Glindhorster Foodwalk’ in Gelderland en de ‘Specialiteiten van boer en natuur uit de vallei bij Rhenen’ en ‘Specialiteiten van boer en natuur van de Laarsenberg bij Rhenen’ in Utrecht.
De eerste route staat vanzelfsprekend in het teken van de tamme kastanjes die te vinden zijn in het bos op de stuwwal rond Nijmegen. Met de kastanjes en gekochte ingrediënten is onder andere terrine van kastanjes en cantharellen te maken. De Glindhorster Foodwalk voert over het Klompenpad Glindhorsterpad door het afwisselende landschap in de omgeving van buurtschap De Glind. Ook hier spelen tamme kastanjes een rol. Naast kastanjes gaat men op zoek naar brandnetel, veldzuring en duizendblad. Met deze veel voorkomende planten maak je uiteindelijk heerlijke kastanjesoep, brandnetelsoep of een omelet met veldzuring. De benodigde overige ingrediënten zijn te koop bij een biologische tuin, een fruittuin en het startpunt.

Landschap Erfgoed Utrecht heeft de eerste twee FOODWALKS op de flank van de Utrechtse Heuvelrug uitgezet. De wandelaar loopt door het prachtige natuurgebied Laarsenberg en het agrarische landschap tussen Rhenen en Achterberg. Met toestemming van het Utrechts Landschap mogen tamme kastanjes geraapt en bramen geplukt worden. En de akker naast deze plukplek wordt in het voorjaar ingezaaid met boekweit. In de late zomer, vroege herfst mag dit zaad geoogst worden om er meel van te maken. Andere ingrediënten komen van agrarische bedrijven uit de omgeving en worden verkocht door een delicatessenwinkel in Rhenen en bij Utrechts Landschap in de Blauwe Kamer. Met deze ingrediënten kan bramenchutney, wraps met biefstukreepjes, wildernisstoofvlees en een ‘kastanjeberg’ worden bereid.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht willen de andere zes FOODWALKS koppelen aan bestaande en nieuwe Klompenpaden en samen met bestaande initiatieven, winkels, restaurants en boerderijen ontwikkelen. Deze Klompenpaden voeren zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés en lenen zich hierdoor goed voor het vinden van natuurlijke ingrediënten.

Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij.

Meer informatie: www.foodwalks.nl en www.lekkerlandschap.nl