Achterwooldsepad

Ontdek het unieke coulissenlandschap van de buurtschap Woold. Wandelen over een oude spoorbaan, door boskavels en weilanden, tussen glooiende essen, langs houtwallen en historische boerenerven. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Achterwooldsepad (10 km).

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 8 km. U kunt de route verlengen tot 18 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Minicamping en geitenboerderij Brömmels, Meerdinkweg 5 in Winterswijk-Woold.

Opstappunt: Boerderijrestaurant en minicamping Roerdinkhof, Roerdinkweg 1 in Winterswijk-Woold. Kaasboerderij en herberg Harmienehoeve, Kulverweg 2 in Winterswijk-Woold.

Openbaar vervoer: Station Winterswijk ligt op 6 km afstand. Hier zijn OV-fietsen beschikbaar in kluisjes.

Markering: rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Prachtige route vandaag gelopen.
  Wat is het daar mooi.
  Veel bankjes onderweg.
  En echt mooie koffie adresjes onderweg.
  Perfect aangegeven onderweg.

 2. Op 5 februari 2024 startten we deze wandeling bij het Roerdinkhof. Een prachtig geleden uitspanning die iedere dag open is. Deze wandeling is een van de mooiere klompenpaden.
  De route is zeer afwisselend, gaat langs prachtige landerijen, soms over een boerenerf, door mooie bossen en langs meanderde beken. Heel leuk is een stop bij de geitenboerderij (er waren lammetjes van maar een paar uur oud) waar ze diverse soorten geitenkaas verkopen en een stop bij de kaasboerderij.
  De verlengde route is sterk aan te bevelen. Ten noorden van van nr. 8 op de kaart bij Schreurskamp hebben we de route nog iets verder verlengd met een kort traject langs de slingerende Boven Slinge beek. Dit is een mooie toevoeging.

 3. Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste routes die ik tot nu toe heb mogen lopen.
  Vooral de verlenger (8km) is erg mooi.
  Mooie veelzijdige route
  Een echte aanrader
  Alle complimenten naar de vrijwilligers die dit pad in goede conditie houden

 4. Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste routes die ik tot nu toe heb mogen lopen.
  Vooral de verlenger (8km) is erg mooi.
  Mooie veelzijdige route
  Een echte aanrader
  Alle complimenten baar de vrijwilligers die dit pad in goede conditie houden

 5. Op 27 september hebben wij dit prachtige pad gelopen mooie afwisselende stukken. Fijn dat er onderweg horeca is.
  Het pad is goed bewijzerd, complimenten.

 6. Vandaag dit klompenpad gelopen inclusief de verlenging,bijna 19 km.Het was weer een mooi klompenpad,eerst het stuk van 10 km gelopen,daarna de verlenging,de verlenging was op het laatst wel drassig in t bosstuk na Veldoven t Winkel, waar je de historie van t Leem kan zien.Maar goed genoeg om er langs te gaan(wel hoge wandelschoenen)Wij hebben weer genoten van een mooi klompenpad, in een mooi stukje vd Achterhoek.

 7. Op 9 en 10 september dit prachtige pad gelopen, inclusief de verlenger. Onze camper voor een nacht geparkeerd op de geitenboerderij De Brömmels. Deze ligt mooi in het midden waardoor je in een achtje de reguliere route en de verlenger kunt lopen. Beide hebben hun charme en hebben ons zeker niet verveeld.
  Op de eerste dag hebben we na de wandeling genoten van een rondleiding door de geitenkaas boerderij én een heerlijke zeer uitgebreide proeverij. De Brömmels is een heerlijke plek om te verblijven. Mooi is ook dat je tijdens de reguliere wandeling nog een aantal boerderijen tegenkomt die horeca voorzieningen hebben. Lekker ongedwongen en relax wandelen derhalve. We komen hier zeker nog eens terug voor andere wandelingen en/of stukje fietsen.

 8. 15/8/23
  Hele mooie stukken afgewisseld met lange rechte paden: de “basis” wandeling van 10 km. Als ik de reviews eerder had gelezen was ik voor de uitbreiding gegaan.
  Nou ja, volgend jaar dan maar!

 9. Op 15 mei dit leuke, afwisselende klompenpad (mijn 124e) gelopen en genoten van het Achterhoekse Coulissenlandschap. Leuk om (weer) in de grensstreek te lopen. Wij hadden zonnig (vrijwel) droog weer en het was heerlijk rustig, zeker op de leuke kleine paadjes. Wij hebben even genoten van/op het bankje “Veur unzen olden dag” .
  Zeker de moeite waard, mede dankzij de vele voorjaarsbloeiers, bedankt vrijwilligers en SLG.

 10. Wat is de Achterhoek toch ‘sköne’ – daar zie je veel van als je het Achterwooldsepad bewandelt.
  Ruim twee jaar geleden, op een frisse voorjaarsdag, liep ik de hoofdroute al eens. Nu (op wo 12/7) kwam ik terug om vooral de verlening van 8 km te ontdekken, maar heb de 10 km er toch weer achteraan geplakt, om ’t compleet te maken.
  Het begint al goed bij camping De Brömmels – gezellig en ongedwongen – waar genoeg te zien is op en om het erf en waar wandelaars gebruik kunnen maken van ’t toilet.
  De route gaat over boerenland, erven, landgoederen en door stukjes bos. Landbouw en natuur lijken hier goed samen te gaan.
  Ook tik je 2 keer de grens met Duitsland aan.
  Ondanks dat het hoogseizoen is begonnen, is ’t heel rustig! Ik kom ’n enkele andere wandelaar tegen en iets meer fietsers.
  De plek waarop ik hoopte pauze te houden was tijdelijk gesloten, maar even verderop lag Weide-terrras Kötters – een fantastische plek om wat te drinken (koffie, thee, frisdrank, cake, koeken dmv zelfbediening) en even de voeten op ’n bankje te leggen.
  Veldoven ’t Winkel laat ’n interessant stukje historie zien.
  Karakteristiek voor deze omgeving zijn de rood geverfde houten topgevels van (oude) boerderijen.
  Na 18 fijne wandelkilometers is ’t gewoon jammer om weer bij het startpunt aangekomen te zijn.
  Vrijwilligers van ’t Achterwooldsepad: veel dank voor jullie werk! Ajuus!!

 11. Vanwege de goede review gingen wij 12/7/23 dit pad lopen, de 10 km vanaf Harmienehoeve. Het viel ons tegen, dat je 80% van de route over fietspaden en recht toe recht aan door het bos loopt. De Brommels en Harmienehoeve viel ons ook tegen qua uitstraling. Er zijn mooiere klompenpaden, misschien een uitdaging om de route wat mooier te maken. De Achterhoek zelf is wel prachtig, dus op de fiets hebben we genoten!

 12. Gisteren dit pad gelopen met de verlenger erbij Zeker de verlenger is erg mooi mede omdat er bijna geen verhard in zit Zodoende dit pad in mn top van mooie paden
  En vanzelf weer dank voor de vrijwiliggers die dit allemaal mogelijk maken
  Gijs

 13. Sorry, niet geluncht bij Brömmels maar bij Berenschot’s Watermolen.

 14. Op donderdag 28 mei (Hemelvaartsdag) met mijn schoonzus dit pad gelopen. Wij liepen een deel van dit pad (het bovenste stuk op het kaartje) en liepen rechtsom. Een heerlijk pad met veel onverharde paden en veel door bossen. Prachtige omgeving. Heerlijk geluncht en buiten gezeten bij Brömmels. Een klompenpad dat voor herhaling vatbaar is, en om eens helemaal te lopen.

 15. Ook wij hebben afgelopen 4 mei deze mooie wandeling gelopen , maar hadden totaal geen probleem met de omleiding bij de Brinkweg . De omleiding was duidelijk op papier, gehuld in plastic hoes, op een boom aangegeven met pijl voor de goede richting.
  Dorothee

 16. Prachtige omgeving! We liepen het pad op Koningsdag en genoten ervan.
  Maar: het zou goed zijn wanneer de omleiding bij de Brinkeweg i.v.m. wateroverlast (zie ook het gastenboek van 3 april) beter gemarkeerd wordt. De eerste mededeling over de omleiding is nu nauwelijks meer leesbaar en de bewegwijzering daarna is incompleet. Wij liepen vast in het bos, waar heel veel gekapt en gesnoeid is en nog veel afgesnoeide takken en bomen liggen. Waarschijnlijk is de alternatieve route daardoor in het ongerede geraakt. We zijn niet echt verdwaald, maar het kostte een heleboel gezoek.

 17. Vandaag met stralend weer dit pad gelopen. Onderweg kwam ik de coördinator van dit pad tegen, we hebben even kort gesproken. Aan het eind van ons gesprek wees hij mij op de korte omleiding bij de Brinkeweg i.v.m. wateroverlast. Ik ben de omleiding gevolgd. Toen ik de route weer ging vervolgen op de Weg Om Ros en Lintum werd ik tegengehouden door medewerkers van snoeiwerkzaamheden. Ik mocht niet verder en ik werd gewezen op het verboden toegangshek aan het begin van de weg. Hoe toevallig, ten eerste omleiding vanwege natte omstandigheden en dan ook net vandaag een afgesloten weg i.v.m. snoeiwerkzaamheden. Na een korte uitleg over de situatie hadden de medewerkers er alle begrip voor dat ik heel graag mijn route wilde vervolgen. De snoeiwerkzaamheden (hoog in de bomen) werden even afgebroken en ik heb ze vriendelijk bedankt.
  Zoals vaak, is ook dit klompenpad een mozaïek in het landschap met daarin een variatie aan idyllische paadjes, beekjes, bruggetjes, bankjes, enken en vergezichten. Deze worden ook hier middels een of meer lange rechte verharde verbindingszones met elkaar in verbinding gebracht (je ziet de vrijwilligers in gedachten hiermee worstelen als ze bij elkaar aan tafel zitten om de mooiste plekjes met elkaar te verbinden). Bij dit klompenpad stoorde de rechte stukken mij wederom niet. Een prachtig pad!

 18. Met bijna 100 klompenpaden gelopen, heb ik dit pad iedere keer uitgesteld omdat ik dacht dat ik in het buitengebied van Winterswijk wel zo’n beetje alles had gelopen en gefietst. Het blijft een van mijn favoriete gebieden in NL en kom er al meer dan 10 jaar. Maar wat een verrassing is dit klompenpad; vandaag de gehele route gelopen incl. verlenger dus 18 km en dat in winterse sferen. Overal een dun laagje sneeuw en ook nog wit van de vorst en je komt niemand tegen. Perfect aangegeven en leuke horeca onderweg; vooral Het Roerdinkhof. Had helaas geen tijd, maar ik kom nog eens terug en dan met mijn vrouw want dit restaurant zag er prachtig uit. Overigens gestart bij De Brommels. Bedankt vrijwilligers!

 19. Op 19 oktober deze wandeling gelopen want tijdens ons arrangement “Wild eten in de Achterhoek” moet er ook lichaamsbeweging zijn! Begonnen bij de kaasboerderij en de route van 10 km gelopen. Een fantastische omgeving met de natuur in herfstkleuren. De boerderijen zijn mooi gelegen en een lust voor t oog. Uitstekende bewegwijzering, een stukje langs de Duitse grens en heel veel paddestoelen in t bos en langs de bermen. Roofvogels in de blauwe lucht net als een grote V met ganzen. En verder stilte en geen verkeer en 1 medewandelaar gezien op deze woensdag. Koffiestop bij Roerdinkhof waar we uitleg kregen over alle mogelijkheden, zoals een maandelijks Indisch buffet, de logeermogelijkheden of een Balinese massage. Het aanbod van de massage hebben we aan ons laten voorbijgaan. 😉 En ik sluit mij bij de rest aan: bankjes in overvloed. Een heel mooi pad om te lopen.

 20. Ons weekendje Winterswijk was niet compleet voordat we dit klompenpad gelopen hebben. We hebben hem inclusief routeverlenger gedaan, dus bijna 18 km. Helaas was de meeste horeca gesloten, wat we best gek vonden, prachtig weer, zaterdag, maar helaas.
  De route is prachtig. Heel gevarieerd, mooi coulissenlandschap, gewoon genieten. Een aanrader. Is 18 km teveel, doe hem dan in twee keer.

 21. Eerst de 10 km gelopen, daarna nog de 8 km er achter aan. Genoten van deze prachtige wandeling en de rust!

 22. Het Achterwooldsepad brengt je rond het buurtschap Woold, bij Winterswijk. Vanaf het startpunt moet je even doorbijten als het gaat om de eerste kilometers: veel asfalt. Daarna wordt het pad mooier en komen de smalle paadjes. Onderweg is er wat horeca: camping met terras en een rustpunt met frisdrank en wat te snacken.
  video: https://youtu.be/-gHrRHDsP7U

  Aanrader:
  Beluister de uitzending van Vroege Vogels van 7 augustus over dit gebied:
  https://www.nporadio1.nl/fragmenten/vroege-vogels/c7f4f698-baf1-4896-a15a-a539884ef8df/2022-08-07-het-land-van-winterswijk-een-parel-uit-het-verleden

 23. Op deze mooie zomerse dag dit pad gelopen in een voor ons onbekend gebied. Wat hebben wij genoten van de wandeling van 18 km! Prachtige natuur en goed onderhouden paden. Wat een rust en ruimte in deze regio. Mooie boerderijen, voldoende horeca en veel bankjes onderweg.

 24. We hebben vandaag de 8 km gelopen
  Het was geweldig
  Mooi weer en een prachtige route
  Ga hem zeker nog in de omgekeerde richting lopen

  WAT GEWELDiG SUPER

 25. De hoofdroute gelopen. Persoonlijk ben ik niet van de lange rechte stukken klinkers, asfalt en zand. Bij een (klompen) pad heb ik meer iets van smalle kronkelende paadjes al of niet door weilanden en bossen. Maar op zich een leuke wandeling met weids uitzicht en gele brem langs de weg. Het was wel heerlijk rustig. Veel vogels lieten zich horen. Meerdere bankjes langs de route. Het laatste stuk vond ik het mooist. De app biedt veel informatie onderweg . Ik kom nog een keer terug m de verlenger te lopen. Wat foto’s op mijn website”https://klompenpaden.arievanhensbergen.nl/#collections

 26. Gisteren de gehele route gelopen: hoofdroute en verlenging. Met name de verlening is prachtig en verrassend en was bij ons favoriet. Prachtig landschap, mooie boerderijen, wroetende varkens, springende lammetjes, vele rustpunten en ook nog de traktatie met kunstwerken van gevlochten wilgen in allerlei vormen. We hebben ervan genoten!

 27. Op zondag 10 april hebben we het Achterwooldsepad gelopen. Absoluut een aanrader. Een erg mooie route tot op de grens met Duitsland (en voor de liefhebber er een paar stappen erover). Vooraf of na afloop kun je even rondkijken bij Geitenboerderij Brömmels. Erg leuk. De route was uitstekend gemarkeerd. Onze complimenten voor de vrijwilligers!

 28. Wij zijn begonnen met de routeverlenger van 8 km en gelijk de hoofdroute er achteraan. In de hoofdroute zitten veel lange stukken in. Dit is heel jammer.

 29. we hebben de 10 km gelopen en komen gauw terug voor de verlenging
  super mooi

 30. Ontzettend mooie route!
  Misschien een tip: geef bij de bordjes aan welke route je gaat volgen, de 8 kilometer of de 18 kilometer. Wij wilden de 8 lopen maar uiteindelijk Google Maps gaan gebruiken om terug te komen.
  We hebben wel van het landschap genoten, ondanks alles!

 31. Vandaag dit prachtige klompenpad van 10km gelopen. Mooie en afwisselende route met veel weidse vergezichten. Ik ga zeker nog een keer terug om de route verlenger en de gehele 18km te wandelen. Vrijwilligers van dit klompenpad bedankt!

 32. Een van de toppers onder de klompenpaden! Op 7 december 2021 vergezeld van blauwe luchten en een winterzon super genoten van puur en prachtig Achterhoeks landschap.

 33. Gisteren dit mooie pad gelopen, in de herfst op zijn mooist denk ik
  Wij vonden zoals eerder gezegd door anderen de routeverlenger het mooist maar hoogtepunt van de hoofdroute was zeker de Roerdinkhof. Heerlijk geluncht en erg aardige bediening. Je voelde je welkom!

 34. Vandaag dit klompenpad gedeeltelijk gelopen vanaf de Roerdinkhof. Wat een mooie stukken zaten er tussen. Wij hebben al vele zgn kleuren routes in dit gebied gelopen en hadden eigenlijk verwacht dat we over bekende routes zouden komen, maar het bleek dat dat er heel veel stukken in zaten die we nog niet eerder hadden gelopen. Erg mooi en het nodigt uit kom ook andere klompenpaden te baan wandelen.
  We hebben niet de hele route gelopen maar met je mobiel hun je heel eenvoudig de route naar eigen inzicht invullen.

 35. Op aanraden van de reacties en omdat we niet zoveel tijd hadden hebben we gisteren de routeverlenger gelopen. Mooie route en zeker in de herfsttijd bij mooi weer. Veel paddenstoelen in deze tijd van het jaar. Op diverse plekken langs de paden “kuddes” van Geschubde Inktzwammen, joekels van Grote Parasolzwammen, Heksenkringen en vele andere soorten. Een paddenstoelen herkennings app is hierbij wel handig. Op een van de paden is een waterpassage (vrij uniek verkeersbord: Let op! Waterpassage. Gelukkig wel met stapstenen als er echt water over de weg passeert. Bij terugkomst bij de geitenboerderij nog wat geitenkaas gekocht.

 36. Vandaag dit prachtige pad gelopen met als startpunt de geitenboerderij. Heb eerst de routeverlenger gelopen omdat dat volgens de reacties het mooiste stuk zou zijn. Nou, ik kan je vertellen dat mijn dag toen al helemaal geslaagd was, mooie paadjes en mooie tuinen en boerderijtjes langs de route. Langs dit stuk zeker 6 bankjes en 2 fantastische rust/koffieplekjes gezien waarvan 1 met toilet. Deel 2 was de het officiele klompenpad met wel regelmatig langere rechte stukken ertussen maar meer dan de helft was gewoon lekker struinen langs mooie tuinen , boerderijen, door de bossen, over campings. Meer dan genoeg horeca en toiletvoorzieningen. Overal heel aardige mensen, de gastvrijheid straalt je tegemoet! Zeker ook niet vergeten een kijkje te nemen bij de geitenboerderij, vond het erg interessant! Samen met het Rekkense Markepad zijn dit 2 pareltjes van klompenpaden in dit hoekje van Nederland!! Wederom dank aan alle vrijwilligers, landeigenaren en de mensen die die supergezellige rustpunten onderweg hebben geregeld.

 37. Vandaag de originele route van 10 km gelopen. Dat er deels sprake is van rechte stukken vonden wij geen probleem, omdat de omgeving en het uitzicht heel mooi was met veel doorkijkjes en (oude) boerderijen. Wat wel aandachtspunt is, is dat er een flink deel verhard en semi-verharde weg is waardoor je (in de zomer) rekening moet houden met veel fietsers. We zijn gestart bij de Roerdinkhof (koffie en lunch via Social Deal). De wandeling is zeker de moeite waard en wij komen terug voor de 8 km verlenging. Ilonka en Henk

 38. Ik heb nu beide secties van het pad gelopen, en ik vind de routeverlenger veel beter dan de hoofdroute. De hoofdroute heeft veel lange rechte stukken waaronder een deel over verharde wegen, de verlenger is veel meer wat ik verwacht bij een klompenpad: kronkelig, smalle paadjes, soms modderig en bijna altijd onverhard. Wat de hoofdroute wel meer heeft, is rustplekken. De verlenger heeft relatief weinig bankjes onderweg, en afgezien van een officieel en een onofficieel rustpunt, ben je voor drinken aangewezen op wat je bij je draagt. Het is mogelijk halverwege af te buigen naar Berenschot maar ik richt me voornamelijk op plekken direct aan de route.

 39. Wij hebben afgelopen zondag dit pad gelopen, gestart bij restaurant Roerdinkhof. Waar ze lekkere gebak hebben van Bakkerij te Weme. Hier zijn genoeg parkeerplaatsen en de route start voor de deur. We vonden de stukken wel heel lang en recht. Helaas ging het onweren toen we nog een km moesten lopen. Bij de Hutte gescholen in een oude schuur.

 40. Vandaag hebben we met familie de alternatieve route van het Achterwooldse pad gelopen. Er was weer veel te zien onderweg en we hebben genoten. We zijn gestart vanaf Brömmels en nadien nog wat gedronken daar.

 41. Prachtige wandeling gemaakt.
  Het eerste gedeelte, het zuidelijke, originele pad is fraai. Maar de de verlenging is zo veel mooier nog. Snap niet zo goed waarom dat de verlenging is en niet andersom. Of wellicht beter nog geef het elk een eigen klompenpadnaam.
  bijna terug bij de auto heb ik nog wat gezeten op het bankje bij het vennetje aan de Droppersweg. 20 meter links van het bankje lag een ree op een verhoginkje heerlijk te genieten van een klein zonnetje. Ik heb het voorbeeld maar gevolgd en heb ook zitten genieten.

 42. Afgelopen vrijdag, samen met mijn wandelkaart Gerrit, dit klompenpad gelopen. Mooie, zeer afwisselende, goed bewegwijzerde wandeling. Nog een mooie zwarte specht gespot. Zeker de moeite waard om deze wandeling te doen.
  Bedankt vrijwilligersteam.

 43. Wat een prachtige, idyllische route! Goed aangegeven, gaat gegarandeerd goed! Veel afwisseling qua landschap en veel plekjes onderweg waar je heerlijk, met een broodje in de hand, van de omgeving kunt genieten! Leuke paden en onderweg veel mooie boerderijen gezien. Wij hebben de volledige route gelopen. Deze wandelroute krijgt van ons een dikke 10!!

 44. Gisteren de verlenging van 8 km. Is zelfs nog mooier dat het originele gedeelte. Routepaaltjes staan perfect!

 45. Gisteren op 24 maart de 10 kilometer gelopen vanaf Roerdinkhof. De weg er naartoe was al mooi en het pad verder ook. Prachtige landschappen, mooie boerderijen, vogelconcerten, zwevende buizerds en prachtig weer. Je komt ogen te kort. Verder geen problemen met de lange stukken. Soms kan het niet anders met het uitzetten van een route! De verlenging gaan we ook nog een keer doen.

 46. Na gisteren het Ganderpad vandaag voor het Achterwooldsepad gekozen. Vanaf geitenboerderij Brömmels met de verlenging gestart. Een echt prachtige route met heel veel afwisseling onderweg. Hulde aan het erf met “groene stroom”, “zachte berm” en “de grootste ezel van Nederland”…. geniaal?. Dwars over minicamping Roerdinkhoeve… daar gaan we zelf ook nog een keer ons tentje opzetten?. Eerlijk is eerlijk ; de lange rechte stukken vanaf Duitsland zijn niet leuk. Gelukkig werd dat op het eind weer “als vanouds” inmiddels weten dat de minder leuke stukken aan het eind zijn vanwege tegenhouden vandoor o.a de jagers . Wat maakt het uit… we hebben allemaal onze plek op en langs de route…wij hebben iig genoten vandaag. Aan het eind bij Brömmels nog ff heerlijke geitenkaas , kwark en Winterswijks biertjes gescoord. Vrijwilligers proost en BEDANKT!

 47. Op de eerste mooie “gevoelstemperatuur” lentedag van 2021 hebben wij de wandeling gelopen vanaf de geitenboerderij inclusief de verlenging. Wij zijn begonnen met het rechte stuk richting Duits grens, waardoor de extra verlening extra mooi was op het einde. Dat is dus aan te raden!

 48. Op de eerste mooie “gevoelstemperatuur” lentedag van 2021 hebben wij de wandeling gelopen vanaf de geitenboerderij inclusief de verlenging. Wij zijn begonnen met het rechte stuk richting Duits grens, waardoor de extra verlening extra mooi was op het einde. Dat is dus aan te raden!

 49. Eveneens als de reactie van Gerben (13 jan.) heb ik afgelopen zaterdag de gehele route gewandeld en ook ik ben met de verlenging begonnen. Prachtig mooie afwisselende route, ook mooi hoe sommige plaatselijke bewoners creatief bezig zijn geweest om wat extra bezienswaardigheden op de route aan te brengen (vaak met de nodige humor). Waardering te over dat je bij veel mensen echt letterlijk over het erf mag lopen. Het laatste stukje vanaf de Duitse grens tot ongeveer een kilometer voor het eind mag dan misschien het minst leuke stukje zijn, het doet niets af aan het werk wat de bedenkers en uitzetters van dit klompenpad hebben geleverd.

 50. Zaterdag hebben we het volledige pad gelopen. We zijn begonnen met de verlenging en dat vonden we ook het mooiste stuk.Erg afwisselend, golvend landschap, rustige paden. Het tweede deel was de 10 kilometer route. Ook mooi maar net iets minder door een lang verhard stuk voor het einde. De aankomst bij de kaasboerderij was wel weer erg leuk. De route was perfect bewegwijzerd.

 51. Wij hebben vanaf de geitenboerderij het verlengde stuk van 8 kilometer gelopen.
  Zeer afwisselend, in een verstilt landschap op een regenachtige december dag.
  Bos, coulissen landschap, prachtige boerderijen en open velden.
  Echt een aanrader!!

 52. Heerlijke wandeling gemaakt – de versie van 10km (dus niet de ‘verlengde route’). Het startpunt voor de oorspronkelijke route, bij geitenboerderij De Brömmels, vond ik wat moeilijk te vinden. En met mij was nog een echtpaar aan het zoeken 😉 Je moet dus vanaf de verharde parkeerplekken voor auto’s eerst naar de boerderij lopen, en dan nog tussen de stallen door naar achteren. Dan niet het weiland oplopen, maar rechts achter het stal zoeken naar klein pad tussen 2 weilanden in. Eenmal onderweg was de rode klomp markering echter werkelijk top! In het begin van de route zijn de eerste +/- 2 km straat. Verder gaat de route over veel (zeer brede) onverharde boswegen, en maar af en toe loop je over wat kleinere stukjes kronkelweg door een bos of rondom een groot weiland van de boer. Vandaag voor mijn ietwat pijnlijke knie prima, maar het echte “boswandeling” gevoel had ik niet. Toch is het zeker een mooie en rustige tocht, met veel natuurschoon. Aanrader dus!

 53. Vandaag dit mooie afwisselende pad gelopen de 18km echt de moeite waard! En een heerlijke koffie to go bij restaurant roerdinkhof gehaald en hier ook gebruik kunnen maken van het toilet, top!! En bij terug komst op de geitenboerderij Brömmels een heerlijk stuk verse geitenkaas en jam meegenomen ook hier erg vriendelijke mensen!

 54. Vorige week liep ik dit prachtige klompenpad. Onderweg nog één van de vrijwilligers gesproken. Het is een lang (ik liep de volle 18 km) maar afwisselend klompenpad. Absoluut een aanrader!
  https://youtu.be/CJQXAmaZK8I

 55. Fantastische route vanaf De geitenboerderij naar het Oosten 10.000 stappen bijna 8 km. Héérlijk weer en mooie route goede bewegwijzering. Wat een mooi zonnetje en een kleurrijke route. Zelfs nog mooie paddenstoelen.

 56. Fijne groene route met veel onverharde paden en door en langs weiland. Onderweg slechts 1 auto gezien. Route is prima bewegwijzerd. Wij hebben de “normale” route gewandeld vanaf Roerdinkhof. Het verlengde deel vanaf Geitenboerderij Brömmels staat nog op ons verlanglijstje. Bij Brömmels was ook voldoende parkeergelegenheid en een winkeltje. Tevens daar ook een routebord. Een aanrader!

 57. Beste Vrijwilligers,

  Weer zo’n dag waar je super tevreden op terug kan kijken.
  Wat een rust en wat een mooie afwisseling in de wandeling.
  Als bonus vandaag de zwarte specht !
  En tot slot een heerlijke geitenkaas fenegriek mee naar huis om ‘s-avonds nog even na te genieten.
  weer een 4 seizoenen wandeling erbij.

  perfecte bewegwijzering en alles prima te belopen.

  bedankt en tut gauw

 58. Via deze weg willen wij u laten weten dat uit solidariteit met de horeca het Koffie & thee punt Le Garage ‘t Ros voor dit seizoen 2020 is gesloten. Wij bedanken iedereen hartelijk voor uw bezoek, de leuke gesprekjes en de waardering. Hopelijk tot ziens in het voorjaar van 2021. Blijf gezond
  Hartelijke groet,
  Team ‘t Ros

 59. Heerlijk het klompenpad gelopen. Ook al waren er stukken bij bijna in de achtertuin. Dat mocht de pret nier drukken. Al is de omgeving bekend per auto fiets of paard. Lopend kom je op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Ook waren er onderweg voldoende pauze plekken en was alles keurig verzorgd!.

 60. Bij het vvv in Winterswijk ontdekten we de brochure van het Achterwooldsepad. Heerlijk, weer een klompenpad lopen.
  Vandaag was het zover.
  Op tijd vertrokken we bij Brömmels.
  We liepen de hele route, dus 18 km.
  We hebben genoten van de prachtige vergezichten, het “gekraak” van het grint onder onze schoenen, de mooie rechte grintwegen, de mooie boerderijen, de bospaadjes, de veldsteenoven, kortom het was een prachtige wandeling. Alles was prima aangegeven.
  Een prachtige route voor wie meer dan 10 km wil lopen.
  Dank dat we over de particuliere terreinen mogen lopen en dank vrijwilligers voor het onderhoud.

 61. Tijdens ons wandelweekendje in de mooie Achterhoek, liepen wij dit klompenpad op de warmste 9 augustus ooit! Ook de luchtvochtigheid was extreem hoog. Dus vroeg van start gegaan, voldoende water mee en “slechts” het reguliere pad van 10 km gelopen. Gezellige drukte op de geitenboerderij, waar de start is en het makkelijk was om te parkeren. Het klompenpad is erg mooi en afwisselend. Het mais hoog en de velden met zonnebloemen in bloei. Ook paadjes door het bos. De route is goed onderhouden en aangegeven middels bordjes, wij hielden ook de app erbij. Daardoor kregen wij leuke informatie over het landschap en de boerderijen. Vrijwilligers van dit pad, Bedankt!

 62. Vandaag, op 4 augustus, vanaf opstappunt Roerdinkhof het andere gedeelte van het Achterwooldsepad van 10 km. gelopen. Erg mooi en afwisselend gedeelte langs de grens met buurland Duitsland. Het geeft je een prachtige indruk van alle landschapskenmerken die de Achterhoek biedt. Opnieuw een aanrader om deze route te gaan wandelen! Compliment aan de vrijwilligers, de route was namelijk prima nderhouden en zeker zonder de ap te volgen.

 63. Op de eerste dag van de maand augustus het verlengde gedeelte van dit Klompenpad van zo’n 9 km. gelopen. Het leidt je langs mooie paden met mooie uitzichten over het prachtige coulissenlandschap dat de Achterhoek u biedt. Onderweg een kopje koffie gedronken bij “Le Garage t’Ros”. Sinds vandaag voor het eerst geopend; wij bleken de eerste gasten te zijn: een aanrader! Hetzelfde geldt voor dit deel van het Achterwooldsepad. Binnenkort gaan we het andere gedeelte lopen, we kijken er nu al naar uit.

 64. Op 20 juni het Achterwooldse pad gelopen. Wat een super leuke start bij Brömmels. Mooie paden langs weilanden, prachtige vergezichten en veel campings langs en over. Een mooi gebied, soms wel wat lange rechte paden. Met een heerlijk stukje geitenkaas onder de arm weer naar huis ?

 65. Laat u niet afschrikken door het onderstaande.
  Dit was hopelijk eenmalig, omdat het klompenpad gedeeltelijk is gelegen tussen twee “groen” grens overgangen.
  Door de corona, de groene grens als sluip weg werd gebruikt.
  Op 2 juni was hier al niets meer van te merken. (opheffing grens controles).

 66. Op 1e Pinksterdag hebben wij dit pad gelopen. Het hele traject was over openbare (bestrate) weg dus je moest de route delen met auto’s en fietsers. Niet wat ik onder een klompenpad versta. Ik denk dat dit pad is uitgezet om de horeca die er langs ligt van klanten te voorzien. De verlenging daarentegen was wél mooi. Mijn tip: ga vanaf de geitenboerderij meteen voor de verlenging en laat het Achterwooldsepad links liggen.

 67. Vandaag deze prachtige route gelopen inclusief verlenging. Tip van René gevolgd om eerst het gedeelte met veel asfalt te lopen; dat schiet lekker op en dan blijft inderdaad het mooiste gedeelte voor het laatst. Toch vond ik het hele pad de moeite waard. En het is natuurlijk ook zo dat als je 18 km loopt, je minder last hebt van een paar wegen dan wanneer je de oorspronkelijke 10 km loopt. Een reebok van dichtbij kunnen observeren. 🙂

 68. Wandelen in boerengebied, vaak op de grens tussen bos en weiland. Na twee Klompenpaden gelopen te hebben waren we helemaal enthousiast. Dus nu gaan we alle paden lopen, op alfabetische volgorde. Te beginnen met het Achterwooldsepad. Ik had mij geen beter pad als opener kunnen wensen. Het buitengebied van Winterswijk – Woold in dit geval – is niet voor niets zo geliefd. Veel bossen, kronkelige paadjes met uitzicht over prachtige boerderijen. De tussenstop – open tijdens de coronacrisis – bij de Roerdinkhoeve is een heerlijke plaats voor een pitstop. We kijken uit naar de bijna honderd andere wandelingen.

 69. Vandaag de volle 18 kilometer gelopen. Wat een prachtig pad. Bijna niemand tegengekomen. We hebben genoten van de rust. Blij verrast dat we ook nog herten zagen. Deze gaan we zeker nog een keer lopen. Complimenten!!

 70. Vanaf april 2020 maak ik blogjes van iedere wandeling van de klompenpaden die ik loop. Het Achterwooldsepad dat ik op 3 oktober 2019 liep moet het doen met de foto’s op instagram. Mijn account heet: titiissprakeloos. Voor de blogjes van de andere klompenpaden zie ook; http://www.sprakeloosverhalen.wordpress.com

  Ik vind het moeilijk om paden met elkaar te vergelijken. Dit hangt af van weer, jaargetijde en je eigen stemming of die van je wandelgenoten. Maar dit pad staat wel heel hoog in mijn waarderingslijstje. We hebben de 18 km volgens de app met plezier gelopen. Heel charmant was het ‘boscafe’ waar alles op goed vertrouwen betaald kan worden zonder bediening. Eigenlijk zoals het hoort.

 71. Vorige week dinsdag de 8 km route gelopen samen met mijn zus. Twee jaar geleden ook gelopen maar nu was het ook heel mooi. Vooral het water tussen de bosjes en de zachte ondergrond. Af en toe wel een beetje drassig. Vooral genoten van de route en het ontluiken van de lente.

 72. Gisteren een dagje Achterhoek gedaan met Winterswijk en Woold. In oktober 2017, vrij snel na de opening, heb ik dit pad ook gelopen. Nu heb ik een “8” gelopen, te beginnen via het erf van de geitenboer en dan richting zuiden.
  De verlenging is meer een klompenpad dan de hoofdroute, meer over boerenerven lopen en dicht langs oude boerderijen, dus vind ik de verlenging mooier dan de hoofdroute. De glooiende landschappen van de verlenging zijn prachtig. En de oude steenoven ook.
  De hoofdroute kent 34% harde ondergrond en de verlenging een te verwaarlozen 10%.
  En dan nog even een waarschuwing voor wandelaars: Na de eerste 120 meter vanaf de geitenboerderij moest ik door een hekje. Ik doe het hekje open, loop door en lag op de grond. Onderaan het hekje was nog een plank die ik niet gezien had. Maar het was verder een heerlijk dagje “des Achterhoeks”, weer eens wat anders.

 73. Naar aanleiding van de reviews hier hebben wij alleen de verlengde route gelopen vanaf Brömmels, de kaasboerderij en minicamping. Wat een charmant plekje trouwens! Eigenlijk zijn het gewoon twee wandelingen en ook prima als zodanig te bewandelen.De route was goed aangeduid, nergens problemen. Wij vonden het een mooie wandeling, weilanden, bos en wat mooie boerderijtjes maar lang niet zo afwisselend als bijvoorbeeld het Loenense enkenpad (de favoriet van mijn man) of het Schaverensepad (nog altijd mijn favoriet) maar we hebben lekker gelopen.

 74. Prachtige route. Tip: als je bij Brommels start, loop dan eerst in zuidelijke richting naar Harminahoeve, dan heb je het meeste asfalt gehad en loop je verder veel onverhard. Je eindigt dan dus mooi. Verlengde stuk is misschien nog wel het mooist.

 75. vanmiddag alleen de verlengde route gelopen van 8 km. echt prachtig. begonnen bij het wooldse gebouw en gepauzeerd bij geitenboerderij Brömmels. leuke locatie, zeker ook het winkeltje en de zolder met de wol en breisels en serviezen. echt leuk.

 76. We liepen de basis wandeling vooral over geasfalteerde en verharde wegen. Heeft weinig met een klompenpad te maken. Teleurstellend. De verlengde route achijnt wel.mooi te zijn. Tsja…

 77. Gisteren m’n 21e klompenpad gelopen: het Achterwooldsepad. Totaal 18 km. waarvan 8 km. een verlengde route.
  Weer een prachtig klompenpad vanaf minicamping en geitenboerderij De Brömmels.
  Zeer gevarieerde route, grotendeels in een bosrijk en agrarisch landschap met houtwallen, essen, landweggetjes, grasranden en bossen en bosjes. Prachtig die korenbloemen en papavers in de graanvelden. Indrukwekkende flora en fauna, vooral in de bosgebieden.
  De bepijling was prima. Zelden gebruik gemaakt van de klompenpad-app.
  Kaasboerderij was om 10 uur helaas nog gesloten. Gepauzeerd bij boerderijrestaurant Roerdinkhof.
  Aandachtspunt: De paden waren over het algemeen redelijk tot goed begaanbaar. Maar door de snelle grasgroei en die van de brandnetels dreigen paden dicht te slibben. Vooral in de basisroute van 10 km.
  De verlengde route van 8 km. vond ik mooier, opener en toegankelijker.
  Al met al weer een prachtig klompenpad.

 78. Twee mooie wandelingen ! Bewegwijzering zeer goed! Dat heb ik weleens anders meegemaakt…
  Overigens niet op “ klompenpaden” zoals o a Paradijsroute , Grift en Graftenpad, Daatselaarsepad of Cotlandenpad e. a.
  Aanrader deze klompenpaden de vogels fluiten tijdens wandeling mee! Hoorde vooral het kleine winterkoninkje: een heel orkest op zich!
  En ook velden met Digitalis onderweg! Groet Milou

 79. Vandaag een deel van het mooie Achterwooldsepad gelopen. Samen met mijn zus.
  We vonden het alle twee een mooie route en wat opviel vooral de stilte en weilanden
  met bloeiende bloemen. Ook nog een roofvogel gezien. Maar er is zoveel te zien echt
  een aanrader om dit een keer te lopen.
  Gaan zeker nog een keer .

  Makers bedankt voor deze mooie route

 80. Wist niet dat dit nog bestond in ons drukke landje: een oase van rust. Dat is te vinden in dit Achterwoold. Zelfs op Eerste Pinksterdag. Alleen hier en daar het gezoem van de e-bikers (veel Duitsers, te herkennen aan e-bike mét helm). Nauwelijks vliegtuigen.
  Het 19e eeuwse landschap is goed geconserveerd. Dat dat niet vanzelfsprekend is zie je als je over de grens gaat waar meteen na het bord het saaie agro-industriële groen je tegemoet komt
  Bij de horeca kan nog vermeld worden de lommerrijke ‘Rust wat’ bij Kötters aan de oude spoorbaan met koffie/thee en lekkere cake.
  Kortom: beslist een aanrader, dit nieuwe Klompenpad.
  Wens: zet de locatie van de bankjes op het kaartje.

 81. Ik ben gestart bij Roerdinkhof en met de klok meegelopen en daarbij een stuk van de uitbreiding gelopen zo’n 15km (afgesnedenbij ’t Winkel). Wat een heerlijke omgeving en mooie wandeling. Rond de Harmienhoeve liggen inderdaad en paar lange stukken weg/grintweg maar omdat het rustig was gaf dit niet. Route duidelijk aangegeven ook de wijzigingen.
  Zou ik het pad nog een keer lopen, dan zou ik de weg na de Harmienehoeve afsnijden en de uitbreidingsroute helemaal lopen omdat die op de kaart er afwisselender uitziet?
  Spoiler alert: https://goijaerts.smugmug.com/Wandeling/Achterwoolsepad/

 82. Bij opstappunt de Brömmels keuze gemaakt om te starten richting de Harmienehoeve om daar koffiestop te doen. Beetje onnadenkend kwamen we bij gelijknamige camping terecht. Ietsje doorlopen dan ben je bij de herberg/kaasboerderij. Bij Roerdinkhof geluncht. Daar gaat vervolgens de bewegwijzering mis. Omdat we heen via eerder genoemde camping liepen werd dat weer ons herkenningspunt. Wanneer we andersom waren gelopen hadden we dat herkenningspunt niet gehad..Onderweg kwamen we ook een mededeling tegen dat route niet zou kloppen met folder. Aangezien we liepen op bordjes en gedownloade route moest het wel goed gaan…helaas.
  Opvallend waren de vele lange rechte stukken in de route, wat de route, voor ons, niet erg verrassend maakte.
  De recensies beantwoorden niet helemaal aan onze verwachtingen. Kan ook aan het jaargetijde liggen. Wel 4 reeën gespot!
  De mogelijkheden voor rust en een hapje en drankje zijn overigens prima.

 83. Vandaag de hoofdroute van dit klompenpad gelopen. Wat een verrassende stukjes zitten erin. Ook leuke bruggetjes en bankjes onderweg. Bij de geitenboerderij (beginpunt) hadden ze net pasgeboren geitjes. Het gaf ons een lentegevoel, maar helaas werkte het weer niet mee.
  En, zoals al vaker is gezegd, wat een rust !!!!

 84. Zaterdag 17 februari, koud, zonnig weer, even een uurtje in de auto en daarna Rugzak op, klompen aan en gaan! De keuze viel vandaag op dit pad en wat hebben we genoten!
  Dat het nog ergens zo stil kan zijn, buiten de start waar bokjes al mekkerend van hooibalen op en af sprongen, wat ontzettend grappig was. Een prachtroute, zo gevarieerd, zo’n oud landschap met lanen met hier en daar zelfs nog enorme acacia’s als laanbeplanting, geweldig! Mooi doorkijkjes, 2 reeën die uit een bosje over een weiland stapten, bijzonder. We voelden dat het een eeuwenoud landschap is, de manier waarop de lanen en paden zijn uitgesleten. Thuis in de Grote Historische Atlas van Gelderland rond 1890 het gebied opgezocht en het is nu nagenoeg hetzelfde als toen, het bestaat dus nog, bijna onaangetast gebied. De prachtige Herefordkoeien bij boerderijrestaurant Roerdinkhof stonden vreedzaam te kauwen terwijl wij op het terras van onze koffie genoten: het voelde als terug in de tijd gaan. Onze complimenten voor alle mensen die dit pad mogelijk hebben gemaakt! Sneu is wel dat nu het Loenense Enkenpad, dat tot voor kort onze nr. 1 was, een plaatsje omlaag is geschoven.

 85. Een fantastische route zeer goed bewegwijzerd. Gevarieerd landschap. En je ziet geen auto’s, brommers, veel wandelaars. Intense stilte.. Heerlijk!

 86. Schreef over verkeerd bordje tekst routeverkorten nee !! op het bordje staat routeverlengen maar des al niet te min het had een bordje zonder deze toevoeging moeten zijn

 87. Vandaag het Achterwooldsepad nog eens gelopen nu met verlenging (ook mooi ) één kleine opmerking in de hoofd route staat 1 bordje met de tekst routeverkorten die daar dus niet thuis hoort verder PRIMA DUIDELIJK GEMARKEERD

 88. Wat een mooie wandeling ! Zeer afwisselend met bos, akkers, weilanden en houtwallen. Echt het Winterswijks coulissenlandschap. Ook leuke boerderijen onderweg met “ossenbloed” gevels. Weinig verharde wegen, maar wel gras – en bospaden . Leuk!
  Echt genieten van de stilte in dit gebied.
  Makers, hartelijk dank.

 89. Vandaag in deze omgeving de Achterwooldsepad gelopen mét verlenging. Inderdaad zoals Dick al schreef, is die nog mooier! Echt de moeite waard. Dank aan alle vrijwilligers die erin geslaagd zijn om dit mooie klompenpad te bewerkstelligen.

 90. Schitterend wat een mooie dag vandaag, maandag om dit pad te wandelen zeer mooi en zo rustig.
  heb ook nog met een meneer gesproken die aan het pad heeft meegewerkt ,bedankt man en alle vrijwilligers en
  alle overheden, goed gepeild overal mooie bankjes ook ik heb de verlenger erbij genomen en dat was zeker ook
  zo mooi, heb ze allemaal bewandeld en deze zit bij de mooiste 10 al blijven de andere ook schitterend hoor
  zeker de moeite waard wil U foto`s zien mail dan naar hennieroelofsen@hetnet.nl en ik stuur ze graag

 91. https://photos.app.goo.gl/NkFvw9msvFQCOobY2

  Inderdaad een prachtig pad ook ik heb de route verlenger ook gewandeld en zelfs even op de verlenger met een meneer gesproken die deze wandeling had uit gezet overal bankjes prachtig gebied bedankt alle mensen en overheden die hier aan hebben meegewerkt heb ze allemaal bewandeld en deze zit zeker bij de top 10
  Ook alle eigenaren van grond bedankt dat we over U terrein mogen wandelen

  Hennie Roelofsen

 92. Vandaag een dagje Achterhoek gedaan. Dit pad gelopen met de klok mee. Je zou kunnen zeggen dat het twee paden betreft. Eerst de hoofdroute, Weinig asfalt en veel zandwegen en paadjes, heel mooi. Na ruim anderhalf uur lopen lekkere koffie met gebak bij camping Roerdinkhof. Heel bijzonder is dat je hier koffie (en gebak) kunt krijgen in de zomer en in de winter op 7 dagen in de week van 10 uur tot 23 uur. Was dat bij alle campings maar zo.
  Daarna de verlenging. Had het niet verwacht, maar die is zeker zo mooi of nog mooier. Over diverse boerderijerven gelopen. Voor mij is het jammer dat het zo ver weg is, maar ik heb geen spijt van de 120 km (enkele reis). En oh ja, het wordt een must als je ze allemaal al hebt gelopen! Het was zeker de moeite waard. Soms wat drassig in het bos, maar het was goed te doen.

 93. Zondag de hele route gelopen. Wat een mooi buitengebied heeft winterswijk toch. Leuke graspaadjes, zandwegen en bospaadjes. Plekken waar je anders niet komt. Orgineel was de grote bank onderweg. De verlenging van 8 km was zeker de moeite waard!
  Makers weer bedankt!!!

 94. Buienradar zei af-en-toe wat motregen maar het werd een bui van de hele middag maar toch dit mooie pad gewandeld ( na de opening ) ik heb het maar op 10 KM gehouden later maar ’s met de verlenging als het beter weer is een markering stond verkeerd ( niet zichtbaar voor de wandelaar ) de bewoner van het huis aan de overkant heeft mij beloofd dit door te geven aan een medewerker van het pad die hij kent dus ik neem aan dat het bordje nu aan de goede kant van het paaltje zit

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.