Achterwooldsepad

Ontdek het unieke coulissenlandschap van de buurtschap Woold. Wandelen over een oude spoorbaan, door boskavels en weilanden, tussen glooiende essen, langs houtwallen en historische boerenerven. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Achterwooldsepad (10 km)

Startpunt: Minicamping en geitenboerderij Brömmels, Meerdinkweg 5 in Winterswijk-Woold

Openbaar vervoer: Station Winterswijk ligt op 6 km afstand. Hier zijn OV-fietsen beschikbaar in kluisjes.

Opstappunt: Boerderijrestaurant en minicamping Roerdinkhof, Roerdinkweg 1 in Winterswijk-Woold. Kaasboerderij en herberg Harmienehoeve, Kulverweg 2 in Winterswijk-Woold

Markering: rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Gisteren een dagje Achterhoek gedaan met Winterswijk en Woold. In oktober 2017, vrij snel na de opening, heb ik dit pad ook gelopen. Nu heb ik een “8” gelopen, te beginnen via het erf van de geitenboer en dan richting zuiden.
  De verlenging is meer een klompenpad dan de hoofdroute, meer over boerenerven lopen en dicht langs oude boerderijen, dus vind ik de verlenging mooier dan de hoofdroute. De glooiende landschappen van de verlenging zijn prachtig. En de oude steenoven ook.
  De hoofdroute kent 34% harde ondergrond en de verlenging een te verwaarlozen 10%.
  En dan nog even een waarschuwing voor wandelaars: Na de eerste 120 meter vanaf de geitenboerderij moest ik door een hekje. Ik doe het hekje open, loop door en lag op de grond. Onderaan het hekje was nog een plank die ik niet gezien had. Maar het was verder een heerlijk dagje “des Achterhoeks”, weer eens wat anders.

 2. Naar aanleiding van de reviews hier hebben wij alleen de verlengde route gelopen vanaf Brömmels, de kaasboerderij en minicamping. Wat een charmant plekje trouwens! Eigenlijk zijn het gewoon twee wandelingen en ook prima als zodanig te bewandelen.De route was goed aangeduid, nergens problemen. Wij vonden het een mooie wandeling, weilanden, bos en wat mooie boerderijtjes maar lang niet zo afwisselend als bijvoorbeeld het Loenense enkenpad (de favoriet van mijn man) of het Schaverensepad (nog altijd mijn favoriet) maar we hebben lekker gelopen.

 3. Prachtige route. Tip: als je bij Brommels start, loop dan eerst in zuidelijke richting naar Harminahoeve, dan heb je het meeste asfalt gehad en loop je verder veel onverhard. Je eindigt dan dus mooi. Verlengde stuk is misschien nog wel het mooist.

 4. vanmiddag alleen de verlengde route gelopen van 8 km. echt prachtig. begonnen bij het wooldse gebouw en gepauzeerd bij geitenboerderij Brömmels. leuke locatie, zeker ook het winkeltje en de zolder met de wol en breisels en serviezen. echt leuk.

 5. We liepen de basis wandeling vooral over geasfalteerde en verharde wegen. Heeft weinig met een klompenpad te maken. Teleurstellend. De verlengde route achijnt wel.mooi te zijn. Tsja…

 6. Gisteren m’n 21e klompenpad gelopen: het Achterwooldsepad. Totaal 18 km. waarvan 8 km. een verlengde route.
  Weer een prachtig klompenpad vanaf minicamping en geitenboerderij De Brömmels.
  Zeer gevarieerde route, grotendeels in een bosrijk en agrarisch landschap met houtwallen, essen, landweggetjes, grasranden en bossen en bosjes. Prachtig die korenbloemen en papavers in de graanvelden. Indrukwekkende flora en fauna, vooral in de bosgebieden.
  De bepijling was prima. Zelden gebruik gemaakt van de klompenpad-app.
  Kaasboerderij was om 10 uur helaas nog gesloten. Gepauzeerd bij boerderijrestaurant Roerdinkhof.
  Aandachtspunt: De paden waren over het algemeen redelijk tot goed begaanbaar. Maar door de snelle grasgroei en die van de brandnetels dreigen paden dicht te slibben. Vooral in de basisroute van 10 km.
  De verlengde route van 8 km. vond ik mooier, opener en toegankelijker.
  Al met al weer een prachtig klompenpad.

 7. Twee mooie wandelingen ! Bewegwijzering zeer goed! Dat heb ik weleens anders meegemaakt…
  Overigens niet op “ klompenpaden” zoals o a Paradijsroute , Grift en Graftenpad, Daatselaarsepad of Cotlandenpad e. a.
  Aanrader deze klompenpaden de vogels fluiten tijdens wandeling mee! Hoorde vooral het kleine winterkoninkje: een heel orkest op zich!
  En ook velden met Digitalis onderweg! Groet Milou

 8. Vandaag een deel van het mooie Achterwooldsepad gelopen. Samen met mijn zus.
  We vonden het alle twee een mooie route en wat opviel vooral de stilte en weilanden
  met bloeiende bloemen. Ook nog een roofvogel gezien. Maar er is zoveel te zien echt
  een aanrader om dit een keer te lopen.
  Gaan zeker nog een keer .

  Makers bedankt voor deze mooie route

 9. Wist niet dat dit nog bestond in ons drukke landje: een oase van rust. Dat is te vinden in dit Achterwoold. Zelfs op Eerste Pinksterdag. Alleen hier en daar het gezoem van de e-bikers (veel Duitsers, te herkennen aan e-bike mét helm). Nauwelijks vliegtuigen.
  Het 19e eeuwse landschap is goed geconserveerd. Dat dat niet vanzelfsprekend is zie je als je over de grens gaat waar meteen na het bord het saaie agro-industriële groen je tegemoet komt
  Bij de horeca kan nog vermeld worden de lommerrijke ‘Rust wat’ bij Kötters aan de oude spoorbaan met koffie/thee en lekkere cake.
  Kortom: beslist een aanrader, dit nieuwe Klompenpad.
  Wens: zet de locatie van de bankjes op het kaartje.

 10. Ik ben gestart bij Roerdinkhof en met de klok meegelopen en daarbij een stuk van de uitbreiding gelopen zo’n 15km (afgesnedenbij ‘t Winkel). Wat een heerlijke omgeving en mooie wandeling. Rond de Harmienhoeve liggen inderdaad en paar lange stukken weg/grintweg maar omdat het rustig was gaf dit niet. Route duidelijk aangegeven ook de wijzigingen.
  Zou ik het pad nog een keer lopen, dan zou ik de weg na de Harmienehoeve afsnijden en de uitbreidingsroute helemaal lopen omdat die op de kaart er afwisselender uitziet?
  Spoiler alert: https://goijaerts.smugmug.com/Wandeling/Achterwoolsepad/

 11. Bij opstappunt de Brömmels keuze gemaakt om te starten richting de Harmienehoeve om daar koffiestop te doen. Beetje onnadenkend kwamen we bij gelijknamige camping terecht. Ietsje doorlopen dan ben je bij de herberg/kaasboerderij. Bij Roerdinkhof geluncht. Daar gaat vervolgens de bewegwijzering mis. Omdat we heen via eerder genoemde camping liepen werd dat weer ons herkenningspunt. Wanneer we andersom waren gelopen hadden we dat herkenningspunt niet gehad..Onderweg kwamen we ook een mededeling tegen dat route niet zou kloppen met folder. Aangezien we liepen op bordjes en gedownloade route moest het wel goed gaan…helaas.
  Opvallend waren de vele lange rechte stukken in de route, wat de route, voor ons, niet erg verrassend maakte.
  De recensies beantwoorden niet helemaal aan onze verwachtingen. Kan ook aan het jaargetijde liggen. Wel 4 reeën gespot!
  De mogelijkheden voor rust en een hapje en drankje zijn overigens prima.

 12. Vandaag de hoofdroute van dit klompenpad gelopen. Wat een verrassende stukjes zitten erin. Ook leuke bruggetjes en bankjes onderweg. Bij de geitenboerderij (beginpunt) hadden ze net pasgeboren geitjes. Het gaf ons een lentegevoel, maar helaas werkte het weer niet mee.
  En, zoals al vaker is gezegd, wat een rust !!!!

 13. Zaterdag 17 februari, koud, zonnig weer, even een uurtje in de auto en daarna Rugzak op, klompen aan en gaan! De keuze viel vandaag op dit pad en wat hebben we genoten!
  Dat het nog ergens zo stil kan zijn, buiten de start waar bokjes al mekkerend van hooibalen op en af sprongen, wat ontzettend grappig was. Een prachtroute, zo gevarieerd, zo’n oud landschap met lanen met hier en daar zelfs nog enorme acacia’s als laanbeplanting, geweldig! Mooi doorkijkjes, 2 reeën die uit een bosje over een weiland stapten, bijzonder. We voelden dat het een eeuwenoud landschap is, de manier waarop de lanen en paden zijn uitgesleten. Thuis in de Grote Historische Atlas van Gelderland rond 1890 het gebied opgezocht en het is nu nagenoeg hetzelfde als toen, het bestaat dus nog, bijna onaangetast gebied. De prachtige Herefordkoeien bij boerderijrestaurant Roerdinkhof stonden vreedzaam te kauwen terwijl wij op het terras van onze koffie genoten: het voelde als terug in de tijd gaan. Onze complimenten voor alle mensen die dit pad mogelijk hebben gemaakt! Sneu is wel dat nu het Loenense Enkenpad, dat tot voor kort onze nr. 1 was, een plaatsje omlaag is geschoven.

 14. Een fantastische route zeer goed bewegwijzerd. Gevarieerd landschap. En je ziet geen auto’s, brommers, veel wandelaars. Intense stilte.. Heerlijk!

 15. Schreef over verkeerd bordje tekst routeverkorten nee !! op het bordje staat routeverlengen maar des al niet te min het had een bordje zonder deze toevoeging moeten zijn

 16. Vandaag het Achterwooldsepad nog eens gelopen nu met verlenging (ook mooi ) één kleine opmerking in de hoofd route staat 1 bordje met de tekst routeverkorten die daar dus niet thuis hoort verder PRIMA DUIDELIJK GEMARKEERD

 17. Wat een mooie wandeling ! Zeer afwisselend met bos, akkers, weilanden en houtwallen. Echt het Winterswijks coulissenlandschap. Ook leuke boerderijen onderweg met “ossenbloed” gevels. Weinig verharde wegen, maar wel gras – en bospaden . Leuk!
  Echt genieten van de stilte in dit gebied.
  Makers, hartelijk dank.

 18. Vandaag in deze omgeving de Achterwooldsepad gelopen mét verlenging. Inderdaad zoals Dick al schreef, is die nog mooier! Echt de moeite waard. Dank aan alle vrijwilligers die erin geslaagd zijn om dit mooie klompenpad te bewerkstelligen.

 19. Schitterend wat een mooie dag vandaag, maandag om dit pad te wandelen zeer mooi en zo rustig.
  heb ook nog met een meneer gesproken die aan het pad heeft meegewerkt ,bedankt man en alle vrijwilligers en
  alle overheden, goed gepeild overal mooie bankjes ook ik heb de verlenger erbij genomen en dat was zeker ook
  zo mooi, heb ze allemaal bewandeld en deze zit bij de mooiste 10 al blijven de andere ook schitterend hoor
  zeker de moeite waard wil U foto`s zien mail dan naar hennieroelofsen@hetnet.nl en ik stuur ze graag

 20. https://photos.app.goo.gl/NkFvw9msvFQCOobY2

  Inderdaad een prachtig pad ook ik heb de route verlenger ook gewandeld en zelfs even op de verlenger met een meneer gesproken die deze wandeling had uit gezet overal bankjes prachtig gebied bedankt alle mensen en overheden die hier aan hebben meegewerkt heb ze allemaal bewandeld en deze zit zeker bij de top 10
  Ook alle eigenaren van grond bedankt dat we over U terrein mogen wandelen

  Hennie Roelofsen

 21. Vandaag een dagje Achterhoek gedaan. Dit pad gelopen met de klok mee. Je zou kunnen zeggen dat het twee paden betreft. Eerst de hoofdroute, Weinig asfalt en veel zandwegen en paadjes, heel mooi. Na ruim anderhalf uur lopen lekkere koffie met gebak bij camping Roerdinkhof. Heel bijzonder is dat je hier koffie (en gebak) kunt krijgen in de zomer en in de winter op 7 dagen in de week van 10 uur tot 23 uur. Was dat bij alle campings maar zo.
  Daarna de verlenging. Had het niet verwacht, maar die is zeker zo mooi of nog mooier. Over diverse boerderijerven gelopen. Voor mij is het jammer dat het zo ver weg is, maar ik heb geen spijt van de 120 km (enkele reis). En oh ja, het wordt een must als je ze allemaal al hebt gelopen! Het was zeker de moeite waard. Soms wat drassig in het bos, maar het was goed te doen.

 22. Zondag de hele route gelopen. Wat een mooi buitengebied heeft winterswijk toch. Leuke graspaadjes, zandwegen en bospaadjes. Plekken waar je anders niet komt. Orgineel was de grote bank onderweg. De verlenging van 8 km was zeker de moeite waard!
  Makers weer bedankt!!!

 23. Buienradar zei af-en-toe wat motregen maar het werd een bui van de hele middag maar toch dit mooie pad gewandeld ( na de opening ) ik heb het maar op 10 KM gehouden later maar ‘s met de verlenging als het beter weer is een markering stond verkeerd ( niet zichtbaar voor de wandelaar ) de bewoner van het huis aan de overkant heeft mij beloofd dit door te geven aan een medewerker van het pad die hij kent dus ik neem aan dat het bordje nu aan de goede kant van het paaltje zit

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.