Achterwooldsepad

Ontdek het unieke coulissenlandschap van de buurtschap Woold. Wandelen over een oude spoorbaan, door boskavels en weilanden, tussen glooiende essen, langs houtwallen en historische boerenerven. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Achterwooldsepad (10 km)

Startpunt: Minicamping en geitenboerderij Brömmels, Meerdinkweg 5 in Winterswijk-Woold

Openbaar vervoer: Station Winterswijk ligt op 6 km afstand. Hier zijn OV-fietsen beschikbaar in kluisjes.

Opstappunt: Boerderijrestaurant en minicamping Roerdinkhof, Roerdinkweg 1 in Winterswijk-Woold. Kaasboerderij en herberg Harmienehoeve, Kulverweg 2 in Winterswijk-Woold

Markering: rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag de originele route van 10 km gelopen. Dat er deels sprake is van rechte stukken vonden wij geen probleem, omdat de omgeving en het uitzicht heel mooi was met veel doorkijkjes en (oude) boerderijen. Wat wel aandachtspunt is, is dat er een flink deel verhard en semi-verharde weg is waardoor je (in de zomer) rekening moet houden met veel fietsers. We zijn gestart bij de Roerdinkhof (koffie en lunch via Social Deal). De wandeling is zeker de moeite waard en wij komen terug voor de 8 km verlenging. Ilonka en Henk

 2. Ik heb nu beide secties van het pad gelopen, en ik vind de routeverlenger veel beter dan de hoofdroute. De hoofdroute heeft veel lange rechte stukken waaronder een deel over verharde wegen, de verlenger is veel meer wat ik verwacht bij een klompenpad: kronkelig, smalle paadjes, soms modderig en bijna altijd onverhard. Wat de hoofdroute wel meer heeft, is rustplekken. De verlenger heeft relatief weinig bankjes onderweg, en afgezien van een officieel en een onofficieel rustpunt, ben je voor drinken aangewezen op wat je bij je draagt. Het is mogelijk halverwege af te buigen naar Berenschot maar ik richt me voornamelijk op plekken direct aan de route.

 3. Wij hebben afgelopen zondag dit pad gelopen, gestart bij restaurant Roerdinkhof. Waar ze lekkere gebak hebben van Bakkerij te Weme. Hier zijn genoeg parkeerplaatsen en de route start voor de deur. We vonden de stukken wel heel lang en recht. Helaas ging het onweren toen we nog een km moesten lopen. Bij de Hutte gescholen in een oude schuur.

 4. Vandaag hebben we met familie de alternatieve route van het Achterwooldse pad gelopen. Er was weer veel te zien onderweg en we hebben genoten. We zijn gestart vanaf Brömmels en nadien nog wat gedronken daar.

 5. Prachtige wandeling gemaakt.
  Het eerste gedeelte, het zuidelijke, originele pad is fraai. Maar de de verlenging is zo veel mooier nog. Snap niet zo goed waarom dat de verlenging is en niet andersom. Of wellicht beter nog geef het elk een eigen klompenpadnaam.
  bijna terug bij de auto heb ik nog wat gezeten op het bankje bij het vennetje aan de Droppersweg. 20 meter links van het bankje lag een ree op een verhoginkje heerlijk te genieten van een klein zonnetje. Ik heb het voorbeeld maar gevolgd en heb ook zitten genieten.

 6. Afgelopen vrijdag, samen met mijn wandelkaart Gerrit, dit klompenpad gelopen. Mooie, zeer afwisselende, goed bewegwijzerde wandeling. Nog een mooie zwarte specht gespot. Zeker de moeite waard om deze wandeling te doen.
  Bedankt vrijwilligersteam.

 7. Wat een prachtige, idyllische route! Goed aangegeven, gaat gegarandeerd goed! Veel afwisseling qua landschap en veel plekjes onderweg waar je heerlijk, met een broodje in de hand, van de omgeving kunt genieten! Leuke paden en onderweg veel mooie boerderijen gezien. Wij hebben de volledige route gelopen. Deze wandelroute krijgt van ons een dikke 10!!

 8. Gisteren de verlenging van 8 km. Is zelfs nog mooier dat het originele gedeelte. Routepaaltjes staan perfect!

 9. Gisteren op 24 maart de 10 kilometer gelopen vanaf Roerdinkhof. De weg er naartoe was al mooi en het pad verder ook. Prachtige landschappen, mooie boerderijen, vogelconcerten, zwevende buizerds en prachtig weer. Je komt ogen te kort. Verder geen problemen met de lange stukken. Soms kan het niet anders met het uitzetten van een route! De verlenging gaan we ook nog een keer doen.

 10. Na gisteren het Ganderpad vandaag voor het Achterwooldsepad gekozen. Vanaf geitenboerderij Brömmels met de verlenging gestart. Een echt prachtige route met heel veel afwisseling onderweg. Hulde aan het erf met “groene stroom”, “zachte berm” en “de grootste ezel van Nederland”…. geniaal?. Dwars over minicamping Roerdinkhoeve… daar gaan we zelf ook nog een keer ons tentje opzetten?. Eerlijk is eerlijk ; de lange rechte stukken vanaf Duitsland zijn niet leuk. Gelukkig werd dat op het eind weer “als vanouds” inmiddels weten dat de minder leuke stukken aan het eind zijn vanwege tegenhouden vandoor o.a de jagers . Wat maakt het uit… we hebben allemaal onze plek op en langs de route…wij hebben iig genoten vandaag. Aan het eind bij Brömmels nog ff heerlijke geitenkaas , kwark en Winterswijks biertjes gescoord. Vrijwilligers proost en BEDANKT!

 11. Op de eerste mooie “gevoelstemperatuur” lentedag van 2021 hebben wij de wandeling gelopen vanaf de geitenboerderij inclusief de verlenging. Wij zijn begonnen met het rechte stuk richting Duits grens, waardoor de extra verlening extra mooi was op het einde. Dat is dus aan te raden!

 12. Op de eerste mooie “gevoelstemperatuur” lentedag van 2021 hebben wij de wandeling gelopen vanaf de geitenboerderij inclusief de verlenging. Wij zijn begonnen met het rechte stuk richting Duits grens, waardoor de extra verlening extra mooi was op het einde. Dat is dus aan te raden!

 13. Eveneens als de reactie van Gerben (13 jan.) heb ik afgelopen zaterdag de gehele route gewandeld en ook ik ben met de verlenging begonnen. Prachtig mooie afwisselende route, ook mooi hoe sommige plaatselijke bewoners creatief bezig zijn geweest om wat extra bezienswaardigheden op de route aan te brengen (vaak met de nodige humor). Waardering te over dat je bij veel mensen echt letterlijk over het erf mag lopen. Het laatste stukje vanaf de Duitse grens tot ongeveer een kilometer voor het eind mag dan misschien het minst leuke stukje zijn, het doet niets af aan het werk wat de bedenkers en uitzetters van dit klompenpad hebben geleverd.

 14. Zaterdag hebben we het volledige pad gelopen. We zijn begonnen met de verlenging en dat vonden we ook het mooiste stuk.Erg afwisselend, golvend landschap, rustige paden. Het tweede deel was de 10 kilometer route. Ook mooi maar net iets minder door een lang verhard stuk voor het einde. De aankomst bij de kaasboerderij was wel weer erg leuk. De route was perfect bewegwijzerd.

 15. Wij hebben vanaf de geitenboerderij het verlengde stuk van 8 kilometer gelopen.
  Zeer afwisselend, in een verstilt landschap op een regenachtige december dag.
  Bos, coulissen landschap, prachtige boerderijen en open velden.
  Echt een aanrader!!

 16. Heerlijke wandeling gemaakt – de versie van 10km (dus niet de ‘verlengde route’). Het startpunt voor de oorspronkelijke route, bij geitenboerderij De Brömmels, vond ik wat moeilijk te vinden. En met mij was nog een echtpaar aan het zoeken 😉 Je moet dus vanaf de verharde parkeerplekken voor auto’s eerst naar de boerderij lopen, en dan nog tussen de stallen door naar achteren. Dan niet het weiland oplopen, maar rechts achter het stal zoeken naar klein pad tussen 2 weilanden in. Eenmal onderweg was de rode klomp markering echter werkelijk top! In het begin van de route zijn de eerste +/- 2 km straat. Verder gaat de route over veel (zeer brede) onverharde boswegen, en maar af en toe loop je over wat kleinere stukjes kronkelweg door een bos of rondom een groot weiland van de boer. Vandaag voor mijn ietwat pijnlijke knie prima, maar het echte “boswandeling” gevoel had ik niet. Toch is het zeker een mooie en rustige tocht, met veel natuurschoon. Aanrader dus!

 17. Vandaag dit mooie afwisselende pad gelopen de 18km echt de moeite waard! En een heerlijke koffie to go bij restaurant roerdinkhof gehaald en hier ook gebruik kunnen maken van het toilet, top!! En bij terug komst op de geitenboerderij Brömmels een heerlijk stuk verse geitenkaas en jam meegenomen ook hier erg vriendelijke mensen!

 18. Vorige week liep ik dit prachtige klompenpad. Onderweg nog één van de vrijwilligers gesproken. Het is een lang (ik liep de volle 18 km) maar afwisselend klompenpad. Absoluut een aanrader!
  https://youtu.be/CJQXAmaZK8I

 19. Fantastische route vanaf De geitenboerderij naar het Oosten 10.000 stappen bijna 8 km. Héérlijk weer en mooie route goede bewegwijzering. Wat een mooi zonnetje en een kleurrijke route. Zelfs nog mooie paddenstoelen.

 20. Fijne groene route met veel onverharde paden en door en langs weiland. Onderweg slechts 1 auto gezien. Route is prima bewegwijzerd. Wij hebben de “normale” route gewandeld vanaf Roerdinkhof. Het verlengde deel vanaf Geitenboerderij Brömmels staat nog op ons verlanglijstje. Bij Brömmels was ook voldoende parkeergelegenheid en een winkeltje. Tevens daar ook een routebord. Een aanrader!

 21. Beste Vrijwilligers,

  Weer zo’n dag waar je super tevreden op terug kan kijken.
  Wat een rust en wat een mooie afwisseling in de wandeling.
  Als bonus vandaag de zwarte specht !
  En tot slot een heerlijke geitenkaas fenegriek mee naar huis om ‘s-avonds nog even na te genieten.
  weer een 4 seizoenen wandeling erbij.

  perfecte bewegwijzering en alles prima te belopen.

  bedankt en tut gauw

 22. Via deze weg willen wij u laten weten dat uit solidariteit met de horeca het Koffie & thee punt Le Garage ‘t Ros voor dit seizoen 2020 is gesloten. Wij bedanken iedereen hartelijk voor uw bezoek, de leuke gesprekjes en de waardering. Hopelijk tot ziens in het voorjaar van 2021. Blijf gezond
  Hartelijke groet,
  Team ‘t Ros

 23. Heerlijk het klompenpad gelopen. Ook al waren er stukken bij bijna in de achtertuin. Dat mocht de pret nier drukken. Al is de omgeving bekend per auto fiets of paard. Lopend kom je op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Ook waren er onderweg voldoende pauze plekken en was alles keurig verzorgd!.

 24. Bij het vvv in Winterswijk ontdekten we de brochure van het Achterwooldsepad. Heerlijk, weer een klompenpad lopen.
  Vandaag was het zover.
  Op tijd vertrokken we bij Brömmels.
  We liepen de hele route, dus 18 km.
  We hebben genoten van de prachtige vergezichten, het “gekraak” van het grint onder onze schoenen, de mooie rechte grintwegen, de mooie boerderijen, de bospaadjes, de veldsteenoven, kortom het was een prachtige wandeling. Alles was prima aangegeven.
  Een prachtige route voor wie meer dan 10 km wil lopen.
  Dank dat we over de particuliere terreinen mogen lopen en dank vrijwilligers voor het onderhoud.

 25. Tijdens ons wandelweekendje in de mooie Achterhoek, liepen wij dit klompenpad op de warmste 9 augustus ooit! Ook de luchtvochtigheid was extreem hoog. Dus vroeg van start gegaan, voldoende water mee en “slechts” het reguliere pad van 10 km gelopen. Gezellige drukte op de geitenboerderij, waar de start is en het makkelijk was om te parkeren. Het klompenpad is erg mooi en afwisselend. Het mais hoog en de velden met zonnebloemen in bloei. Ook paadjes door het bos. De route is goed onderhouden en aangegeven middels bordjes, wij hielden ook de app erbij. Daardoor kregen wij leuke informatie over het landschap en de boerderijen. Vrijwilligers van dit pad, Bedankt!

 26. Vandaag, op 4 augustus, vanaf opstappunt Roerdinkhof het andere gedeelte van het Achterwooldsepad van 10 km. gelopen. Erg mooi en afwisselend gedeelte langs de grens met buurland Duitsland. Het geeft je een prachtige indruk van alle landschapskenmerken die de Achterhoek biedt. Opnieuw een aanrader om deze route te gaan wandelen! Compliment aan de vrijwilligers, de route was namelijk prima nderhouden en zeker zonder de ap te volgen.

 27. Op de eerste dag van de maand augustus het verlengde gedeelte van dit Klompenpad van zo’n 9 km. gelopen. Het leidt je langs mooie paden met mooie uitzichten over het prachtige coulissenlandschap dat de Achterhoek u biedt. Onderweg een kopje koffie gedronken bij “Le Garage t’Ros”. Sinds vandaag voor het eerst geopend; wij bleken de eerste gasten te zijn: een aanrader! Hetzelfde geldt voor dit deel van het Achterwooldsepad. Binnenkort gaan we het andere gedeelte lopen, we kijken er nu al naar uit.

 28. Op 20 juni het Achterwooldse pad gelopen. Wat een super leuke start bij Brömmels. Mooie paden langs weilanden, prachtige vergezichten en veel campings langs en over. Een mooi gebied, soms wel wat lange rechte paden. Met een heerlijk stukje geitenkaas onder de arm weer naar huis ?

 29. Laat u niet afschrikken door het onderstaande.
  Dit was hopelijk eenmalig, omdat het klompenpad gedeeltelijk is gelegen tussen twee “groen” grens overgangen.
  Door de corona, de groene grens als sluip weg werd gebruikt.
  Op 2 juni was hier al niets meer van te merken. (opheffing grens controles).

 30. Op 1e Pinksterdag hebben wij dit pad gelopen. Het hele traject was over openbare (bestrate) weg dus je moest de route delen met auto’s en fietsers. Niet wat ik onder een klompenpad versta. Ik denk dat dit pad is uitgezet om de horeca die er langs ligt van klanten te voorzien. De verlenging daarentegen was wél mooi. Mijn tip: ga vanaf de geitenboerderij meteen voor de verlenging en laat het Achterwooldsepad links liggen.

 31. Vandaag deze prachtige route gelopen inclusief verlenging. Tip van René gevolgd om eerst het gedeelte met veel asfalt te lopen; dat schiet lekker op en dan blijft inderdaad het mooiste gedeelte voor het laatst. Toch vond ik het hele pad de moeite waard. En het is natuurlijk ook zo dat als je 18 km loopt, je minder last hebt van een paar wegen dan wanneer je de oorspronkelijke 10 km loopt. Een reebok van dichtbij kunnen observeren. 🙂

 32. Wandelen in boerengebied, vaak op de grens tussen bos en weiland. Na twee Klompenpaden gelopen te hebben waren we helemaal enthousiast. Dus nu gaan we alle paden lopen, op alfabetische volgorde. Te beginnen met het Achterwooldsepad. Ik had mij geen beter pad als opener kunnen wensen. Het buitengebied van Winterswijk – Woold in dit geval – is niet voor niets zo geliefd. Veel bossen, kronkelige paadjes met uitzicht over prachtige boerderijen. De tussenstop – open tijdens de coronacrisis – bij de Roerdinkhoeve is een heerlijke plaats voor een pitstop. We kijken uit naar de bijna honderd andere wandelingen.

 33. Vandaag de volle 18 kilometer gelopen. Wat een prachtig pad. Bijna niemand tegengekomen. We hebben genoten van de rust. Blij verrast dat we ook nog herten zagen. Deze gaan we zeker nog een keer lopen. Complimenten!!

 34. Vanaf april 2020 maak ik blogjes van iedere wandeling van de klompenpaden die ik loop. Het Achterwooldsepad dat ik op 3 oktober 2019 liep moet het doen met de foto’s op instagram. Mijn account heet: titiissprakeloos. Voor de blogjes van de andere klompenpaden zie ook; http://www.sprakeloosverhalen.wordpress.com

  Ik vind het moeilijk om paden met elkaar te vergelijken. Dit hangt af van weer, jaargetijde en je eigen stemming of die van je wandelgenoten. Maar dit pad staat wel heel hoog in mijn waarderingslijstje. We hebben de 18 km volgens de app met plezier gelopen. Heel charmant was het ‘boscafe’ waar alles op goed vertrouwen betaald kan worden zonder bediening. Eigenlijk zoals het hoort.

 35. Vorige week dinsdag de 8 km route gelopen samen met mijn zus. Twee jaar geleden ook gelopen maar nu was het ook heel mooi. Vooral het water tussen de bosjes en de zachte ondergrond. Af en toe wel een beetje drassig. Vooral genoten van de route en het ontluiken van de lente.

 36. Gisteren een dagje Achterhoek gedaan met Winterswijk en Woold. In oktober 2017, vrij snel na de opening, heb ik dit pad ook gelopen. Nu heb ik een “8” gelopen, te beginnen via het erf van de geitenboer en dan richting zuiden.
  De verlenging is meer een klompenpad dan de hoofdroute, meer over boerenerven lopen en dicht langs oude boerderijen, dus vind ik de verlenging mooier dan de hoofdroute. De glooiende landschappen van de verlenging zijn prachtig. En de oude steenoven ook.
  De hoofdroute kent 34% harde ondergrond en de verlenging een te verwaarlozen 10%.
  En dan nog even een waarschuwing voor wandelaars: Na de eerste 120 meter vanaf de geitenboerderij moest ik door een hekje. Ik doe het hekje open, loop door en lag op de grond. Onderaan het hekje was nog een plank die ik niet gezien had. Maar het was verder een heerlijk dagje “des Achterhoeks”, weer eens wat anders.

 37. Naar aanleiding van de reviews hier hebben wij alleen de verlengde route gelopen vanaf Brömmels, de kaasboerderij en minicamping. Wat een charmant plekje trouwens! Eigenlijk zijn het gewoon twee wandelingen en ook prima als zodanig te bewandelen.De route was goed aangeduid, nergens problemen. Wij vonden het een mooie wandeling, weilanden, bos en wat mooie boerderijtjes maar lang niet zo afwisselend als bijvoorbeeld het Loenense enkenpad (de favoriet van mijn man) of het Schaverensepad (nog altijd mijn favoriet) maar we hebben lekker gelopen.

 38. Prachtige route. Tip: als je bij Brommels start, loop dan eerst in zuidelijke richting naar Harminahoeve, dan heb je het meeste asfalt gehad en loop je verder veel onverhard. Je eindigt dan dus mooi. Verlengde stuk is misschien nog wel het mooist.

 39. vanmiddag alleen de verlengde route gelopen van 8 km. echt prachtig. begonnen bij het wooldse gebouw en gepauzeerd bij geitenboerderij Brömmels. leuke locatie, zeker ook het winkeltje en de zolder met de wol en breisels en serviezen. echt leuk.

 40. We liepen de basis wandeling vooral over geasfalteerde en verharde wegen. Heeft weinig met een klompenpad te maken. Teleurstellend. De verlengde route achijnt wel.mooi te zijn. Tsja…

 41. Gisteren m’n 21e klompenpad gelopen: het Achterwooldsepad. Totaal 18 km. waarvan 8 km. een verlengde route.
  Weer een prachtig klompenpad vanaf minicamping en geitenboerderij De Brömmels.
  Zeer gevarieerde route, grotendeels in een bosrijk en agrarisch landschap met houtwallen, essen, landweggetjes, grasranden en bossen en bosjes. Prachtig die korenbloemen en papavers in de graanvelden. Indrukwekkende flora en fauna, vooral in de bosgebieden.
  De bepijling was prima. Zelden gebruik gemaakt van de klompenpad-app.
  Kaasboerderij was om 10 uur helaas nog gesloten. Gepauzeerd bij boerderijrestaurant Roerdinkhof.
  Aandachtspunt: De paden waren over het algemeen redelijk tot goed begaanbaar. Maar door de snelle grasgroei en die van de brandnetels dreigen paden dicht te slibben. Vooral in de basisroute van 10 km.
  De verlengde route van 8 km. vond ik mooier, opener en toegankelijker.
  Al met al weer een prachtig klompenpad.

 42. Twee mooie wandelingen ! Bewegwijzering zeer goed! Dat heb ik weleens anders meegemaakt…
  Overigens niet op “ klompenpaden” zoals o a Paradijsroute , Grift en Graftenpad, Daatselaarsepad of Cotlandenpad e. a.
  Aanrader deze klompenpaden de vogels fluiten tijdens wandeling mee! Hoorde vooral het kleine winterkoninkje: een heel orkest op zich!
  En ook velden met Digitalis onderweg! Groet Milou

 43. Vandaag een deel van het mooie Achterwooldsepad gelopen. Samen met mijn zus.
  We vonden het alle twee een mooie route en wat opviel vooral de stilte en weilanden
  met bloeiende bloemen. Ook nog een roofvogel gezien. Maar er is zoveel te zien echt
  een aanrader om dit een keer te lopen.
  Gaan zeker nog een keer .

  Makers bedankt voor deze mooie route

 44. Wist niet dat dit nog bestond in ons drukke landje: een oase van rust. Dat is te vinden in dit Achterwoold. Zelfs op Eerste Pinksterdag. Alleen hier en daar het gezoem van de e-bikers (veel Duitsers, te herkennen aan e-bike mét helm). Nauwelijks vliegtuigen.
  Het 19e eeuwse landschap is goed geconserveerd. Dat dat niet vanzelfsprekend is zie je als je over de grens gaat waar meteen na het bord het saaie agro-industriële groen je tegemoet komt
  Bij de horeca kan nog vermeld worden de lommerrijke ‘Rust wat’ bij Kötters aan de oude spoorbaan met koffie/thee en lekkere cake.
  Kortom: beslist een aanrader, dit nieuwe Klompenpad.
  Wens: zet de locatie van de bankjes op het kaartje.

 45. Ik ben gestart bij Roerdinkhof en met de klok meegelopen en daarbij een stuk van de uitbreiding gelopen zo’n 15km (afgesnedenbij ‘t Winkel). Wat een heerlijke omgeving en mooie wandeling. Rond de Harmienhoeve liggen inderdaad en paar lange stukken weg/grintweg maar omdat het rustig was gaf dit niet. Route duidelijk aangegeven ook de wijzigingen.
  Zou ik het pad nog een keer lopen, dan zou ik de weg na de Harmienehoeve afsnijden en de uitbreidingsroute helemaal lopen omdat die op de kaart er afwisselender uitziet?
  Spoiler alert: https://goijaerts.smugmug.com/Wandeling/Achterwoolsepad/

 46. Bij opstappunt de Brömmels keuze gemaakt om te starten richting de Harmienehoeve om daar koffiestop te doen. Beetje onnadenkend kwamen we bij gelijknamige camping terecht. Ietsje doorlopen dan ben je bij de herberg/kaasboerderij. Bij Roerdinkhof geluncht. Daar gaat vervolgens de bewegwijzering mis. Omdat we heen via eerder genoemde camping liepen werd dat weer ons herkenningspunt. Wanneer we andersom waren gelopen hadden we dat herkenningspunt niet gehad..Onderweg kwamen we ook een mededeling tegen dat route niet zou kloppen met folder. Aangezien we liepen op bordjes en gedownloade route moest het wel goed gaan…helaas.
  Opvallend waren de vele lange rechte stukken in de route, wat de route, voor ons, niet erg verrassend maakte.
  De recensies beantwoorden niet helemaal aan onze verwachtingen. Kan ook aan het jaargetijde liggen. Wel 4 reeën gespot!
  De mogelijkheden voor rust en een hapje en drankje zijn overigens prima.

 47. Vandaag de hoofdroute van dit klompenpad gelopen. Wat een verrassende stukjes zitten erin. Ook leuke bruggetjes en bankjes onderweg. Bij de geitenboerderij (beginpunt) hadden ze net pasgeboren geitjes. Het gaf ons een lentegevoel, maar helaas werkte het weer niet mee.
  En, zoals al vaker is gezegd, wat een rust !!!!

 48. Zaterdag 17 februari, koud, zonnig weer, even een uurtje in de auto en daarna Rugzak op, klompen aan en gaan! De keuze viel vandaag op dit pad en wat hebben we genoten!
  Dat het nog ergens zo stil kan zijn, buiten de start waar bokjes al mekkerend van hooibalen op en af sprongen, wat ontzettend grappig was. Een prachtroute, zo gevarieerd, zo’n oud landschap met lanen met hier en daar zelfs nog enorme acacia’s als laanbeplanting, geweldig! Mooi doorkijkjes, 2 reeën die uit een bosje over een weiland stapten, bijzonder. We voelden dat het een eeuwenoud landschap is, de manier waarop de lanen en paden zijn uitgesleten. Thuis in de Grote Historische Atlas van Gelderland rond 1890 het gebied opgezocht en het is nu nagenoeg hetzelfde als toen, het bestaat dus nog, bijna onaangetast gebied. De prachtige Herefordkoeien bij boerderijrestaurant Roerdinkhof stonden vreedzaam te kauwen terwijl wij op het terras van onze koffie genoten: het voelde als terug in de tijd gaan. Onze complimenten voor alle mensen die dit pad mogelijk hebben gemaakt! Sneu is wel dat nu het Loenense Enkenpad, dat tot voor kort onze nr. 1 was, een plaatsje omlaag is geschoven.

 49. Een fantastische route zeer goed bewegwijzerd. Gevarieerd landschap. En je ziet geen auto’s, brommers, veel wandelaars. Intense stilte.. Heerlijk!

 50. Schreef over verkeerd bordje tekst routeverkorten nee !! op het bordje staat routeverlengen maar des al niet te min het had een bordje zonder deze toevoeging moeten zijn

 51. Vandaag het Achterwooldsepad nog eens gelopen nu met verlenging (ook mooi ) één kleine opmerking in de hoofd route staat 1 bordje met de tekst routeverkorten die daar dus niet thuis hoort verder PRIMA DUIDELIJK GEMARKEERD

 52. Wat een mooie wandeling ! Zeer afwisselend met bos, akkers, weilanden en houtwallen. Echt het Winterswijks coulissenlandschap. Ook leuke boerderijen onderweg met “ossenbloed” gevels. Weinig verharde wegen, maar wel gras – en bospaden . Leuk!
  Echt genieten van de stilte in dit gebied.
  Makers, hartelijk dank.

 53. Vandaag in deze omgeving de Achterwooldsepad gelopen mét verlenging. Inderdaad zoals Dick al schreef, is die nog mooier! Echt de moeite waard. Dank aan alle vrijwilligers die erin geslaagd zijn om dit mooie klompenpad te bewerkstelligen.

 54. Schitterend wat een mooie dag vandaag, maandag om dit pad te wandelen zeer mooi en zo rustig.
  heb ook nog met een meneer gesproken die aan het pad heeft meegewerkt ,bedankt man en alle vrijwilligers en
  alle overheden, goed gepeild overal mooie bankjes ook ik heb de verlenger erbij genomen en dat was zeker ook
  zo mooi, heb ze allemaal bewandeld en deze zit bij de mooiste 10 al blijven de andere ook schitterend hoor
  zeker de moeite waard wil U foto`s zien mail dan naar hennieroelofsen@hetnet.nl en ik stuur ze graag

 55. https://photos.app.goo.gl/NkFvw9msvFQCOobY2

  Inderdaad een prachtig pad ook ik heb de route verlenger ook gewandeld en zelfs even op de verlenger met een meneer gesproken die deze wandeling had uit gezet overal bankjes prachtig gebied bedankt alle mensen en overheden die hier aan hebben meegewerkt heb ze allemaal bewandeld en deze zit zeker bij de top 10
  Ook alle eigenaren van grond bedankt dat we over U terrein mogen wandelen

  Hennie Roelofsen

 56. Vandaag een dagje Achterhoek gedaan. Dit pad gelopen met de klok mee. Je zou kunnen zeggen dat het twee paden betreft. Eerst de hoofdroute, Weinig asfalt en veel zandwegen en paadjes, heel mooi. Na ruim anderhalf uur lopen lekkere koffie met gebak bij camping Roerdinkhof. Heel bijzonder is dat je hier koffie (en gebak) kunt krijgen in de zomer en in de winter op 7 dagen in de week van 10 uur tot 23 uur. Was dat bij alle campings maar zo.
  Daarna de verlenging. Had het niet verwacht, maar die is zeker zo mooi of nog mooier. Over diverse boerderijerven gelopen. Voor mij is het jammer dat het zo ver weg is, maar ik heb geen spijt van de 120 km (enkele reis). En oh ja, het wordt een must als je ze allemaal al hebt gelopen! Het was zeker de moeite waard. Soms wat drassig in het bos, maar het was goed te doen.

 57. Zondag de hele route gelopen. Wat een mooi buitengebied heeft winterswijk toch. Leuke graspaadjes, zandwegen en bospaadjes. Plekken waar je anders niet komt. Orgineel was de grote bank onderweg. De verlenging van 8 km was zeker de moeite waard!
  Makers weer bedankt!!!

 58. Buienradar zei af-en-toe wat motregen maar het werd een bui van de hele middag maar toch dit mooie pad gewandeld ( na de opening ) ik heb het maar op 10 KM gehouden later maar ‘s met de verlenging als het beter weer is een markering stond verkeerd ( niet zichtbaar voor de wandelaar ) de bewoner van het huis aan de overkant heeft mij beloofd dit door te geven aan een medewerker van het pad die hij kent dus ik neem aan dat het bordje nu aan de goede kant van het paaltje zit

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.