Ambts- en Rijkspad

Ontdek het continue veranderende landschap en de bijzondere geschiedenis van Winssen. Wandelen over velden, door uiterwaarden en boomgaarden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Ambts- en Rijkspad (15 km)

Startpunt: Admiraal van Ghentplein, Molenstraat 1 in Winssen

Opstappunt: Camping de Muk, Betenlaan 3 in Winssen

Openbaar vervoer: Bushalte Leegstraat in Winssen

Markering: blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Ambts- en Rijkspad combineren met het Doddendaelpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Dat is nog eens lekker wandelweer: wolken, zon, windje…. En dan ook nog eens mooie vergezichten, vooral in de uiterwaarden. Ik vond het een fijne en afwisselende route, keurig aangegeven.
  En als altijd zo’n fraaie route-folder. Leuk dat de route start op het Admiraal van Ghentplein, ik kom namelijk uit Utrecht en in de Domkerk bevindt zich het prachtige praalgraf van deze admiraal. Dat graf is gemaakt door Rombout Verhulst, die ook het praalgraf van Michiel de Ruyter maakte, zoals te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
  Dat zegt wel iets over het belang van luitenant admiraal Willem Joseph Baron van Ghent, geboren in ‘t Huis te Winssen.

 2. Ik heb deze route gelopen ik vind het tegenvallen ik vind deze route niet zo mooi je loopt heel weinig langs de waal dat is jammer
  Ik liep de route en ik kwam uit bij de ontzanding Winsen de klomp wees dat maar ik kwam het water en ik moest zoeken naar de route ik loop deze niet meer ik vindt het dodendaal klompenpad veel mooier

 3. Omdat we merken dat er zonder de Klompenpadfolder en/of -app van het Ambts- en Rijkspad af en toe wat mis gaat bij het lopen van de route vanaf het startpunt (Admiraal van Ghentplein, Molenstraat 1 Winssen) of het opstappunt (Camping de Muk, Betenlaan 3, Winssen) hierbij een bericht ter verduidelijking:

  Route vanaf startpunt (Admiraal van Ghentplein):
  -Indien u de hoofdroute (15 km) wilt lopen dan loopt u vanaf het startpaneel naar links via het smeedijzeren poortje Dorpsboomgaard ‘t Groene Hart Winssen in;
  -Indien u de route vanaf het startpunt af wilt korten (6 of 13 km) loopt u vanaf het startpaneel rechts via het Kerkpad (tussen de dorpsboomgaard en de basisschool) het dorp in en volgt u de blauwe klompenpad routebordjes met daarop de tekst “routeverkorter”.

  Route vanaf opstartpunt (Camping de Muk):
  -Indien u bij het “knooppunt” Notaris Stephanus Roesstraat – Ing. van Stuivenbergweg bent nabij de Media of Interest (MOI) punten 3 en 4, vergeet dan niet om het fraaie stukje aanlooproute door de dorpsboomgaard (MOI 2) naar het startpaneel bij het Admiraal van Ghentplein (MOI 1) te lopen. Bij het startpaneel keert u vervolgens om en loopt u via de dorpsboomgaard weer terug om de route te vervolgen;
  -Indien u niet via de dorpsboomgaard terug wilt lopen, kunt u er voor kiezen om via de (klinker)weg om de H. Antonius van Paduakerk terug te lopen naar de hoofdroute. U komt dan langs de monumentale muziekkoepel en kunt een glimp opvangen van de oude toren.

  Veel plezier met wandelen!

 4. Geachte W. Hoppenbrouwers,

  Excuses voor de wat (i.v.m. vakantie) late reactie, maar waarschijnlijk heeft u dan aan de verkeerde (noordelijke) kant van de nieuwe ringsloot gelopen. Aan de kant van de toekomstige ontzandingsplas (ten zuiden van de nieuwe sloot) bevinden zich als het goed is geen “afgesloten” hekwerken.

  Fijn dat u ondanks dit “obstakel” op uw route toch nog heeft genoten van de schitterende omgeving en mooie wandeling!

 5. Verleden vrijdag (31-7-2020) hebben wij bij prachtig zomerweer het nieuwe klompenpad van Winssen bewandeld. Hulde voor de nijvere vrijwilligers die een prachtig pad met bruggetjes en overstapjes hebben aangelegd.
  De omleiding vanwege wegwerkzaamheden vormde geen probleem, alleen de doorgang achterlangs een boerderij aan de van Heemstraweg, ter hoogte van bezienswaardigheid nr.8, vormde een opstakel, want de poort/ hek was afgesloten en een soort tourniquet op het erf bleek stevig met touwen dichtgebonden. Dus dan toch weer terug naar de drukke van Heemstraweg, jammer! Maar verder hebben we toch nog een mooie wandeling in een schitterende omgeving achter ons, bedankt.

 6. Op woensdag 22 juli dit mooie klompenpad gelopen. We zijn gestart vanaf camping De Muk, een prima startpunt.
  We hadden al gelezen over de boomgaard in het centrum van Winssen, bij de kerk. Heel leuk en verrassend, maar we raakten even in verwarring over het vervolg van de route. Uiteindelijk weer teruggelopen door de boomgaard en toen het bordje gevonden.
  Het stuk langs de Waal was prachtig, zeker met de weiden vol zomerbloemen!
  Een beetje storend waren de wegwerkzaamheden aan de Van Heemstrabaan, waardoor we een kleine omleiding moesten volgen. Geen punt, maar we werden door de graafmachines even uit de sfeer van natuurbeleving gehaald…..
  Dank aan de vrijwilligers die dit mooie pad samengesteld hebben.

 7. Zondag 12 juli het Ambts-en rijkspad gelopen, een mooi en afwissend klompenpad. Er zitten wel pittige stukken ij maar dat is inherent aan een klompenpad. vooral de stukken door de uiterwaarden en langs de waal zijn mooi maar best zwaar. zeker een aanrader goed en duidelijk bewegwijzerd. Dank aan alle vrijwilligers die dit pad mogelijk maken.

 8. vandaag de Ambts- en Rijkspad gewandeld
  de tocht rechtsom gelopen
  mooie uitgezette klompenpad wel op sommige stukken pittig maar dat hoort erbij
  mooi landschap een aanrader

 9. Mooie wandeling, afwisselend, goed aangegeven met de blauwe ‘bordjes’.
  Prachtig landschap, veel vogels…aanrader!

 10. afgelopen maandagmiddag dit mooie pad bewandeld. Vooral dank aan alle vrijwilligers die dit pad hebben georganiseerd, een pad met vele varianten te veel om op te noemen, heel goed met bordjes aangegeven.
  leuk om even met iemand te hebben gesproken bijna aan het einde van de route, zodat ik hem ook kon bedanken voor zijn inzet natuurlijk ook alle andere die betrokken zijn bij de aanleg super !

  Bedankt !

 11. Hoi, mijn 121 e Klompen-pad gewandeld met veel vreugde en plezier, dank aan alle organisaties en vrijwilligers en niet te vergeten grond eigenaren die dit mogelijk maakte. heel goed te volgen via pijlen en veel variatie, maar vooral de rust. op de laatste kilometer nog even met een van de organisatie gesproken (dacht Ton) die mijn reactie ook leuk vond.
  Bedank hoor !

  https://photos.app.goo.gl/RHHXPkZ8KKC645XG9

 12. Een nieuw pad, dus op onderzoek uit! Wat een mooi dorp is Winssen en met zeer aardige mensen. Eerst heerlijke koffie bij “Ontmoetings centrum Paulus” naast de kerk. Mooi begin door de dorpsboomgaard naast de kerk. (Als je moed zoekt voor de wandeling kan je nog een kaarsje branden in de kapel die open was) Duidelijke bewegwijzering en via de dijk naar de uiterwaarden met zeer veel soorten vlinders en een pracht aan bloemen. Druk bevaren Waalrivier met grote vrachtschepen, een imponerend gezicht! Je kunt zien dat de huidige droogte nadelig effect heeft op de landbouw. Soms kwam je langs trieste mais en aardappelvelden. Veel variatie aan paden en langs mooie boerderijen, genoeg banken onderweg en ook de peren in de boomgaarden waren volop aanwezig. Even bij Camping de “Muk” over de scheerlijnen stappen van sommige tenten die strak langs het klompenpad stonden. Veel ganzen bij t “zandgat” gezien. Terug op t plein opnieuw bij het ontmoetingscentrum op het terras gezeten met een specialiteit uit Winssen : icetea met bitter lemon! Een aanrader. Concluderend: geweldige wandeling met perfecte bordjes en afwisseling in de paden: onze complimenten voor de uitvoering hiervan! We gaan het zeker nog een keer lopen.

 13. Langs de Waal en door het dorpsboomgaard is het prachtig! Ik vond het kunstwerk Dijkkapel heel bijzonder waarvan men even kan genieten van het uitzicht van de Waal. Hulde aan de vrijwilligers die dit pad mogelijk hebben gemaakt, chapeau!

 14. 13 juni dit nieuwe klompenpad gelopen. Leuk dat je meteen in een boomgaard begint. Ik vond het een afwisselende route. Op de camping vond ik de bewegwijzering wat onduidelijk en het stukje langs de provinciale weg was erg druk. Ik vond het gedeelte langs de Waal erg mooi. Lepelaars en bergeenden gezien en scholeksters en een kleine plevier. In het weiland met jonge mais was de boer aan het sproeien en als ik niet kletsnat wilde worden, moest ik via de dijk ontsnappen. Omdat het erg heet was, heb ik toen het laatste lusje laten zitten. Ik ga het pad nog eens lopen als de omleiding eruit is en de werkzaamheden aan het grindpad klaar zijn.
  (Overigens ben ik het er niet mee eens dat het net zo mooi is als het Doddendaelpad, maar het is wel de moeite waard).

 15. 15 juni om 9 uur begonnen bij de Molenstraat. Mooi begin door de dorpsboomgaard. Wij hebben linksom gelopen. Dus eerst langs de Waal. Prachtig en fantastisch bestickert. Hulde aan de vrijwilligers. Mooie vergezichten en veel vlinders, vogels, en insecten (o.a. een penseelkever). Even verderop oog in oog met een haas. Fantastisch. Onderweg een praatje gemaakt met een medewandelaar en een lokale bewoonster. We hebben nu alle klompenpaden gewandeld en zijn benieuwd wat er nog volgt.

 16. het was weer een geweldige pad we hebben ervan genoten
  vanmorgen in de vroege ochtend begonnen in de molenstraat
  gezellig praatje gemaakt op de camping de muk

 17. Na de recensie van Dick van den Brandhof te hebben gelezen (wij noemen hem Mr. Klompenpad) weet je, dat er objectief is gekeken en idd. het is een heel gevarieerd Pad.
  Op de Begijnenstraat, waar je rechts het (cross)bosje in gaat, hebben we een rondje gelopen, kwamen weer bij het beginpunt uit, bij de tweede poging, de klompjes aan de bomen gevolgd, daarna kwamen we uit op een weiland achter camping de Muk, misschien kan halverwege nog een sticker geplaatst worden, er lopen nogal wat motorcrosspaden, overigens was verder de bewegwijzering, evenals de bruggetjes en overstapjes prima in orde.
  Er is voor dit nieuwe klompenpad heel veel werk verricht, leuk was het dan ook, om te zien hoeveel medewandelaars wij tegenkwamen, hulde vrijwilligers, voor dit prachtige klompenpad!

 18. Een prachtig 2e klompenpad in de gem. Beuningen. En net zo mooi als het Doddendaelpad.
  Vanmorgen om half 8 gestart bij de camping (met de klok mee) omdat de navigatie de Adm. van Ghentplein niet kende. Ik had dus Molenstraat 1 moeten intoetsen.
  Veel lang (nat) gras, maar……overal netjes een pad gemaaid, bedankt vrijwilligers.
  Omdat het vannacht nog geregend had, wel veel klei aan de schoenen, dus zwaar lopen, maar dat is geen probleem.
  In dorp Winssen even geneusd, mooi plaatsje met een kleine en een kolossale kerk. Vergeet niet het rondje achter de kerk te lopen, door een dorpsboomgaard, prachtig.
  Hard ongeveer 40%. Het meeste asfalt aan de oostelijke kant van Winssen naar de camping, maar wel een stille, smalle weg.
  Bij de Begijnenstraat kun je ook op een paadje lopen naast de weg, tussen twee rijen bomen.
  Ik heb weer genoten. Bedankt.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.