Ambts- en Rijkspad

Ontdek het continue veranderende landschap en de bijzondere geschiedenis van Winssen. Wandelen over velden, door uiterwaarden en boomgaarden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Ambts- en Rijkspad (15 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 6 km. U kunt de route verlengen tot 13 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Admiraal van Ghentplein, Molenstraat 1 in Winssen

Opstappunt: Camping de Muk, Betenlaan 3 in Winssen

Openbaar vervoer: Bushalte Leegstraat in Winssen

Markering: Blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt het Ambts- en Rijkspad combineren met het Doddendaelpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Prachtig klompenpad weinig verharde wegen en mooie omgeving. Dank aan de vrijwilligers die het prima onderhouden.

 2. Tip aan de wandelaar.
  Zoek en kijk vooraf en bel de zaken af of ze open zijn.
  Het is je eigen verantwoordelijkheid en niet de horeca.
  Zodat je zelf en de groep niet teleurstelt

  Ik loop regelmatig klompenpaden met een groep.
  Ik kijk en informeer ruim en bel van te voren of ze op de op die dag open zijn en we kunnen pauzeren.

 3. Hallo Allemaal, Ik wil graag reageren op het bericht van Peter, als dat mag.
  Mijn naam is Michel van Cafetaria en Eetcafé Winssen. Wij hebben onze openingsdagen zo ruim mogelijk aangepast voor de wandelaars en toeristen. Wij zijn ook in wintertijd van dinsdag t/m zondag open van 12:00 uur tot 22:00 uur. Wij zijn op maandag gesloten, maar als wij van te voren weten dat er mensen op maandag langs willen komen om iets te eten, dan valt dat zeker te regelen.

 4. Wij liepen wo 27 sept met onze wandelgroep (14 mensen) dit fraaie klompenpad. In de struin gedeeltes zakte het tempo aanzienlijk. Een verrassing was wel de beeldentuin.
  De info ten aanzien van de horeca mag wel iets uitgebreider. De Arend is ma en di gesloten en gaat op wo en do pas om 16 uur open. Bij Cafe Daan werden we op het verkeerde been gezet. Op hetzelfde adres zit cafetaria Winssen, wel open vanaf 12 uur behalve op maandag. Toen we bij De Paulus kwamen om een uur of twee, ging de uitbater net naar huis. Ook 14 x koffie veranderde dat niets aan zijn besluit.

 5. Mooie route, duidelijk uitgezet. Gisteren de niet-ingekorte versie gelopen. Rechtsom, dus de uiterwaarden voor het laatst bewaard. De app is hierbij handig, zodat je, als je direct langs het water loopt en niet de uitgezette route, weet wanneer je weer terug moet doorsteken naar de dijk. Afsluitend hapje en drankje genoten bij De Arend.

 6. Gevarieerde wandeling met leuke bruggetjes. Route staat goed aangegeven, ook de verkorting en de omleiding. Hoge wandelschoenen, sterke enkels of stokken aanbevolen. Paden zijn niet platgelopen, maar dat maakt de wandeling juist leuk. Voelt toch een beetje of je onontgonnen gebied bewandeld. Dank aan de fruittelers voor de gastvrijheid.

 7. Gisteren dit pad gelopen, het is een hele mooie route, maar wel opletten bij de runderen bij de
  uiterwaarden, er was nu een kalfje bij, Met grote afstand eromheen wandelen

 8. Beste Louis en andere wandelaars,

  Rechts bovenaan deze webpagina kunt u het kaartje van de route downloaden en dan printen. Door op de afbeelding of de link onder de afbeelding te klikken.

  U kunt ook gebruik maken van de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 2,- verkooppunten staan op deze pagina). De app wijst onderweg de weg zonder dataverkeer (kost dus geen Mbs). Ook met een simloze tablet kan de route gelopen en de route-items bekeken worden. Zorg er wel voor dat de route thuis gedownload is.

  Veel wandelplezier!

  Danja Kempers
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 9. Hoe kan ik het klompenpad van Winssen downloaden ? De link die ik gevonden heb werkt niet.
  Bij voorbaat dank,

 10. Genoten van dit pad als 100e klompenpad, mooie start bij de kerk en aanloop door de dorpslandgoed, leuke afwisseling van buitengebied en uiterwaarden, bijzondere ontmoetingen met boomvalk en Putters (distelvinken) en als afsluiting een mooie dijkkapel, de moeite waard.

 11. Het eerste wat ik zie als ik mijn auto parkeer in Winssen is een kerk met de deur wijd open. Kijk daar houd ik van. Op de een of andere manier zijn ze daar onder de grote rivieren beter in dan er boven. Is hier het vertrouwen in de medemens groter? Ik heb wel eens iemand horen zeggen dat dit te maken heeft met het katholieke geloof. Men weet van biechten, maar ook van vergeven.
  Ik heb inmiddels mijn wandelschoenen aan en met mijn rugzak op loop ik de kapel in. Daar staat mijn naamgenoot Antonius. Deze heilige uit de 14e eeuw wil me graag helpen met het terugvinden van verloren spullen. Bij mijn weten ben ik niets kwijt, dus hij kan weinig voor mij betekenen.
  Via de mooie dorpsboomgaard loop ik het dorp uit en de uiterwaarden in. Lange tijd struin ik door het gebied langs de machtige Waal, die in deze droge tijd uit een smal stroompje bestaat. De vele vrachtschepen liggen hoog op het water, vastlopen dreigt. Zittend op een basaltblok eet ik mijn boterham. De motoren van de boten maken best veel lawaai, ik kan dus niet horen of er een schippersvrouw is die psalmen zingt.
  Grote baggerschuiten liggen in een meer. Hier en op nog een paar andere plaatsen wordt zand en grint gewonnen. De schepen zien er indrukwekkend uit. Het is er stil, ook hier is het vakantie.
  Het laatste stuk van de wandeling loopt dwars door boomgaarden. Ook dat ken ik niet van de Betuwe boven de Waal. Hier geen hoge meidoornhagen, diepe sloten of prikkeldraad. Ik loop tussen bomen volgeladen met appels of peren. Een prachtig gezicht. De verleiding is groot om er wat van mee te nemen, maar ik bedwing me. Vertrouwen moet je niet beschamen.

 12. Op dinsdag 28 juni startte ik rond 06:45 u en liep tegen de klok in. De route was heel goed aangegeven. Toch vind ik het prettig om af en toe in de app te kijken of ik wel goed loop als het voor mijn gevoel lang duurt voordat ik weer een aanwijziging tegenkom. Het eerste stuk wandelen door de weilanden was goed nat door de ochtenddauw, maar erg leuk. Typisch voor een Klompenpad, vind ik. Ook langs de Waal is het mooi wandelen. Her en der was de begroeiing hoog, dat maakt het leuk spannend. Langs de transportbanden was inderdaad wel erg jammer. Ter hoogte van De Ganzekuil stond op de aanwijzing ‘omleiding’ die ik gevolgd heb. Die leidde mij langs enorme buizen met veel lawaai, langs de Hoekgraaf. Het was maar ruim 500 meter maar leek een ‘eeuwigheid’ te duren. Ik vraag me af of dat wel klopte of dat ik de ‘omleiding’ niet goed begrepen heb. Het klopte in ieder geval met de app. Vanwege tijdgebrek heb ik bij de Koningstraat de routeverkorter genomen. Een goedmaker want ik vond het een mooie laatste stuk wandelen door fruitboomgaarden. Al met al een mooi afwisselend pad om in een weekend te lopen als waarschijnlijk het een en ander niet in bedrijf is.

 13. Afgelopen woensdag dit pad met de klok meegelopen. Dit om met het fotograferen de zon zoveel mogelijk in de rug te hebben en omdat ik het stuk door de uiterwaarden tot het laatst wilde bewaren. De stukken asfalt in het begin vond ik niet vervelend omdat het echt landweggetjes waren met heel weinig verkeer. Het stuk langs de plas was erg mooi met de watervogels en de haas. Het stuk langs de transportband is even doorstappen. (hier zullen de beheerders ook niet op hebben zitten wachten) Misschien dat in het weekend, of in ieder geval op zondag de band niet in werking is? Er bloeide wel veel kamille. Tot zover vond ik de route heel duidelijk aangegeven, geen app nodig gehad. Bij de voorhaven zonder app voor mij niet duidelijk hoe de route liep, Bij het snoekengat blijkbaar een afslag gemist. En bij het struinpad moest ik even over prikkeldraad klimmen. Mooie strandjes aan het water. De gehele route vond ik wel passend voor het gebied. Een fotoverslag op mijn website: arievanhensbergen.nl

 14. Vandaag de 15 km route gelopen en genoten! Prachtige en typisch hollandse vergezichten.struinen langs de waal, dwalen door geel gekleurd weide en dijkgebied dankzij veel paarde- en boterbloemen.omhoogkijkend naar de dijk met de toten van Winssem waan je je in de alpenweide.Dank vrijwilligers van klompenpaden!

 15. Gister dit mooie pad gelopen rechtskom (15 km) Start vanaf de kerk door mooi hoogstam boomgaard die nu volledig in bloei staan. Prachtig. Veel onverhard gelopen en pas op voor kuilen of konijnholen. Aangezien de horeca deze 2e paasdag overal dicht (jammer) was het toch fijn dat er op 2 plaatsen iets te drinken valt onderweg nl de camping en de fruitteler die verse sapjes aanbied. Mooie vergezichten en idd nogal wat rustbankjes onderweg. Zeker de moeite waard.

 16. Vanmiddag het pad gelopen, linksom.
  De toegang tot de eerste (oostelijke) uiterwaard-lus was helaas geblokkeerd door een diepe plas. Daarom omgelopen via de asfaltweg “Uiterwaard”. Langs de Waal lopend hoorde ik van tegemoetkomende wandelaars dat ook het middengedeelte tussen de twee uiterwaardlussen niet te doen was, daarom ook hier dezelfde asfaltweg gevolgd.
  In de westelijke punt moest ik tussen een stuk of 10 zwarte koeien door maar dat ging goed.
  Zodra ik de dijk af was stond er bij een huis een koelbox met heerlijk fruitsap (2 euro per glazen flesje). Daarna kwam het lelijke gedeelte direct langs een lawaaiige transportband ivm een afgraving. Dan een stuk over weilanden, over een nog lege camping en zelfs door een stukje bos.

 17. Mooi verzorgde route. Erg fijn dat er veel bankjes op de route zijn ook met prullenbakken. Ik heb de route vroeg in de ochtend gelopen. Vanwege het jaargetijde is het raadzaam om stevige waterdichte schoenen te dragen. Het gras was erg nat en de paadjes soms modderig. Net als het Doddendaelpad een aanrader.

 18. Gister vanwege beperkte tijd de verkorte route gelopen. Mooie stukken door enkele boomgaarden. Ik weet niet zeker of je dit ook veelvuldig doet bij de reguliere afstand? In ieder geval was de verkorte route rijk voorzien! Ik vond het opvallend dat er zoveel fruit verrot aan de bomen hing en aangetast op de grond lag. Er gaat blijkbaar heel wat verloren. Aangezien we bij een camping waren ‘opgestapt’ kwamen we na verloop van tijd in de bebouwde kom. Prachtige kerk met boomgaard. Aan het eind, dwz aardig terug in de buurt van de camping, mooie rijen met bomen. Ik wil zeker terugkomen voor deze route c.q. de langere variaties.

 19. Op zondag 12 september dit pad, gecombineerd met het Doddendaelpad gewandeld.
  T.o.v. het andere pad hier wel wat meer verhard maar toch genoten van de grote diversiteit aan natuur (Platteland, bossen, uiterwaarden, boomgaard)

 20. Het eerste stuk tot camping de Muk was mooi. Daarna werd het echt minder, vooral het stuk bij de zandafgravingen en die pijperij, waar je langs moest lopen. Niet fraai. Al met al toch een leuk plattelandsgevoel gekregen.

 21. Vandaag 2 Mei dit pad met de klok meegelopen. Dan had ik de wind in de rug bij het stuk langs de Waal.
  Er is wel wat asfalt, maar wordt teniet gedaan bij alles wat je rond om heen ziet. Bij camping de Muk even pauze gehouden.
  De mooie koeien lagen rustig in de wei. Gewoon rustig langs op gelopen. Mooie route.
  Maar dan kom je bij een buizencomplex met omleiding. Het kan misschien niet anders, maar geeft totaal geen meerwaarde. Jammer.
  Het stuk langs de Waal, en vooral het laatste stuk met de mooie nieuwe bankjes met insecten hotels, geven je weer een klompenpad gevoel. Na de dijk, de Biezenwaard, is een prachtig toetje. Net zoals bij het begin en einde de boomgaard bij de kerk, die nog prachtig in bloei stond, met de picknick tafels.
  Vrijwilligers en boeren bedankt.
  Route is goed gemarkeerd.

 22. Vandaag dit leuke en mooie pad gelopen. Door de leuke oude boomgaard langs de kerk gestart, lekker struinen vlak langs de Waal en via diverse bloeiende boomgaarden over mooie bruggetjes weer terug. Onderweg prachtige nieuwe bankjes met insectenhotels. We hebben genoten, met dank voor iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.

 23. Vandaag dit mooie pad gelopen. Tegen de klok in. En dan de volledige route van 15 km.
  Het was heerlijk rustig en we hoorden de vogeltjes tjilpen/zingen, de ganzen gakken en de kikkers kwaken.
  Het stuk door de uiterwaarden en langs de Waal is leuk afwisselend aangelegd.
  Toen we de uiterwaarden en de dijk achter ons lieten begonnen we met een vers fruitsapje (heerlijk!) van de fruitteler in de hand aan de andere helft van de route. Leuk langs de boomgaarden die volop in bloei stonden.
  Via (boeren/natuur)camping De Muk (erg leuk!) kwamen we in ‘het bos’ wat versiert was met behoorlijk wat klompennestkastjes. Daarna over boerenlandweggetjes terug naar start. We hebben genoten.
  Bedankt grondeigenaren dat we uw land mochten doorkruisen. En bedankt vrijwilligers voor het uitzetten van deze mooie route.
  We hebben nog wel 1 tip aan de vrijwilligers: Het klompenpadbordje dat naast de kerk staat en door de boomgaard leidt zou beter zichtbaar gemaaakt kunnen worden vanaf het startbord. Nu loop je gemakkelijk links langs de kerk.

 24. Op 22 juni 2020 liepen wij deze wandeling al een keer. Nu zeker in de bloesemtijd gauw weer de auto in en de rit van 73 km maken naar het dorp Winssen. En niet teleurgesteld, de appelboomgaard rond de kerk stond in bloei en later ook heel veel mooie boomgaarden bewonderd. Deze maal liepen we de wandeling andersom zodat we het gedeelte langs de Waal voor t laatst bewaarden. Heerlijke Koffie to go bij camping de Muk, en daarna weer het zandgat verkend. Vorig jaar juni was er nog niet veel te zien maar nu….scholeksters, ganzen, eenden, kieviten, , grote meeuwen en niet te vergeten de zwarte runderen die lagen te herkauwen en waar je rustig langs kan lopen. Er zijn aangelegde eilandjes waar de vogels op broeden. Dan een stuk wat minder leuk is. Langs een buizencomplex wat nodig is voor het zandgat en helemaal loopt tot aan de voorhaven bij de Waal. Daarachter zie je enorme boomgaarden maar daar kun je dan niet bijkomen voor een foto door de buizenconstructiekooien. Niet getreurd, een eind verderop lammetjes onder de bloesembomen te zien. In het gedeelte naar de Waal toe ook lepelaar, patrijzen, bergeenden en een watersnip gezien en overal fluitende vogels om je heen. Ja het is een echt een juweeltje deze wandeling en we hebben graag die rit er voor over. Het was geweldig!

 25. Het lange pad gelopen op 24-4, nog met een extra stuk door te starten bij de fraai gemetselde kerk in Deest. Langs de Waal naar de markering, in frisse wind en lekker zonnetje. Dan tegen de klok in, ivm de Noord-Oostenwind, zodat we die in de rug hebben bij de Waal. De peren en kersen bloeien schitterend, iedere keer weer heel mooi, zowel kleine groepjes langs de weg als de vele boomgaarden. Even een wat mindere omleiding (tijdelijk?) langs de buizen van een zandhopper, maar verder veel afwisseling, met o.a. een punt voor sapjes, wij kiezen peer en kers, en bij camping de Muk coffee-to-go. In het fraaie dorp Winssen is ook nog wat lekkers te verkrijgen. Verrassend originele bankjes langs de Waal, alleen hadden we net geluncht op een zandstrandje, dus wij hebben ze niet gebruikt.
  Complimenten aan de vrijwilligers!

 26. Vanmorgen al vroeg de 15 km van het Ambts- en Rijkspad gelopen. Een lekkere wandeling met de nodige variatie.
  De ‘nadelen’ – het pad is inderdaad niet zo mooi als het nabijgelegen Doddendaelpad en de routestickers in het begin zorgen voor het nodige gepuzzel – werden voor mij meer dan gecompenseerd door de duidelijke passie en het enthousiasme bij de plaatselijke bewoners waarmee dit klompenpad is uitgezet. Ook de prachtige bankjes van Stouthout onderweg dragen bij aan dit gevoel.
  Complimenten! Ik had een uitstekend begin van de dag op dit klompenpad.

 27. Vandaag in dichte mist gestart en linksom gewandeld, en als eerste over de dorps boomgaard gelopen. Een afwisselende tocht, met echte Nederlandse uitzichten. We wonen 5 km verderop en toch was het echt even ‘eruit zijn in eigen land’. Leuk en goed verzorgde tocht door de uiterwaarden, weiland, zand en klein stukje asfalt.

 28. Vandaag 4-4-2021 hebben we het Ambts- en Rijkspad gelopen.
  Dit is een echt klompenpad langs boerderijen en door weilanden en een mooi stuk langs de Waal.
  Een heel mooie route van ongeveer 15km.
  Het was niet modderig maar ik kan me voorstellen dat het erg modderig is als het veel geregend heeft.
  De route is duidelijk aangegeven en loopt voor het grootste gedeelte over onverharde paden.

 29. Vandaag dit pad gelopen. Het weer was echt fantastisch…..korte broeken-en hemdjesweer:
  Het pad begon mooi; idyllisch rondom de kerk en door de boomgaard met haar picknickbanken.
  De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ons het pad tot en met de ontzanding en de omleiding niet echt kon bekoren. Matig. Daarna werd het weer zoals wij van klompenpaden houden; weilanden, plankbruggetjes, overstapjes, uiterwaarden, de dijk enz. Persoonlijk vinden wij het naastgelegen Doddendaelpad veel mooier.
  Al met al een mooie en zonovergoten wandeldag gehad. Genoten.
  Vrijwilligers bedankt voor dit pad.

 30. Gister dit pad gelopen in combi met het Doddendaelpad, wel erg blubberig, zoals ook Karin en Hetty opmerkte; de klompen klei zat onder mijn schoenen en daardoor erg glibberig, werd een leuke uitdaging om niet onderuit te gaan. Had nog nooit koeien met krullen gezien. Zeer mooie route, nu al, ik kom in de lente/zomer graag nog eens een keer lopen hoe het er dan uitziet. Echt een aanrader.

 31. Op 5 januari het Ambts en Rijkspad gelopen. Een mooi pad door de uiterwaarden, veel roofvogels en leuk die wilde koeien (ze waren tam vandaag ?). Wel erg modderig, de klompen klei zaten onder de schoenen en daardoor werd het ook glad. We hadden een stukje omleiding maar het was vrij onduidelijk waarom en volgens de app liepen we op de route. Ook opletten door hoog- laagwater route en verkorters de app ernaast dus ? Een prima wandeling ?

 32. Waarschuwing: Voorzichtig voor de lichtgekleurde stier aan de Waal, kwam vandaag vervaarlijk op ons af!

 33. Geen Sinterklaasmaar het Ambts en Rijkspad vandaag. Mooi weer, prachtige route. Vol aantrekkelijke doorsteekjes door boomgaarden, uiterwaarden, grootse vergezichten, met lucht, water, weiden en het alleraardigste dorp Winssen. De aardige mensen van De Arend iN Winssen zagen ons terukeren en tracteerden ons zalfs op een gaalse Gluhwein/Warme Chocomel bij hun Corona drive thru…
  Vriendelijke mensen in Winssen, voel ons eerder op de tocht ook al op. Op klompen zou je echter in de uiterwaarden niet ver komen, het is daar glijden en globberen door de sticky rivierklei. Maar dat draagt bij aan de work-out en het echte buiten-gevoel, Wederom erkentelijk voor het aanleggen en onderhoud van dit pad dat abesoluut een aanrader is!

 34. Een mooi klompenpad, maar op een koude nevelige november dag is het wel een pittige wandeling, zeker gezien de vele modderige passages. De rust en stilte op dit afwisselende pad zijn zeker een aanrader.

 35. Vandaag gelopen. Inderdaad een mooie route. Afwisselend dijken, uiterwaarden, boomgaarden, open veld en klein stukje bos. Veel onverharde paden. Lekker lopen. Weer zo’n pad wat je in elk jaargetijde een keer moet lopen.

 36. Echte Klompenpaden, mooie route en alle lof voor de vrijwilligers. Heel goed bewegwijzerd. Niet twijfelen maar gaan genueten van deze mooie wandeling.

 37. Op zaterdag 31 oktober 2020 dit klompen pad gelopen. Het is een prachtige route, voor ons een van de toppers tot op heden. We geven het een 8½, groet Albert & Elly.

 38. Een prachtig nieuw klompenpad met twee gezichten: de uiterwaarden en het fruitbomengebied ten zuiden van Winssen. Kenmerkend zijn de prachtige paden die zo typerend zijn voor de klompenpaden en waarschijnlijk alleen door lokale initiatieven mogelijk zijn gemaakt. De geschiedenis achter de grens van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen is interessant en geeft dit klompenpad een diepere laag. Ik heb heerlijk gewandeld. https://www.ambulare.nl/klompenpad-ambts-en-rijkspad-wandelen-op-grens-van-maas-en-waal-en-rijk-van-nijmegen/

 39. Vandaag dit pad gelopen. Het laatste deel hadden we behoorlijk slecht weer, maar dat mocht de pret niet drukken. Na een kopje koffie bij camping De Muk hadden we hernieuwde energie voor het laatste stuk. In de fruitboomgaard bij de kerk aan het begin was men zojuist aan het oogsten en kregen we een heerlijk fris appeltje mee voor onderweg. Daarna hebben we het pad rechtsom gelopen via de uiterwaarden. Je kunt ver kijken in het open landschap. We zagen onderweg veel oude fruitboomgaarden, koeien, schapen en ruige begroeiing. We genoten van de prachtige cosmos die her en der massaal was ingezaaid en waar een groepje puttertjes vrolijk tussen vloog. Dit klompenpad is een aanrader, bíjna zo mooi als het Doddendaalpad.

 40. Heb het pad al een hele tijd terug gelopen. In Juni.

  Leuke route , in begin wel even zoeken. Tip loop eerst het dorp uit richting de van Heemstraweg . Zo heb je op het laatst het mooiste stuk door de uiterwaarden. Ik vond namelijk als je hem eerst via de dijk loopt op het eind tegenvallen. Je loopt dan idd langs de ontzanding en op het laatst heb je dan. Voor je gevoel teveel asfalt om terug bij startpunt te komen. Maar al met al ik woon zelf in Maas en Waal een prachtige route en je hebt het gevoel dat je ergens anders loopt. Ben je een echte die hard wandelaar neem dan ook het doddendaal pad mee die is nog mooier .

 41. Dat is nog eens lekker wandelweer: wolken, zon, windje…. En dan ook nog eens mooie vergezichten, vooral in de uiterwaarden. Ik vond het een fijne en afwisselende route, keurig aangegeven.
  En als altijd zo’n fraaie route-folder. Leuk dat de route start op het Admiraal van Ghentplein, ik kom namelijk uit Utrecht en in de Domkerk bevindt zich het prachtige praalgraf van deze admiraal. Dat graf is gemaakt door Rombout Verhulst, die ook het praalgraf van Michiel de Ruyter maakte, zoals te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
  Dat zegt wel iets over het belang van luitenant admiraal Willem Joseph Baron van Ghent, geboren in ’t Huis te Winssen.

 42. Ik heb deze route gelopen ik vind het tegenvallen ik vind deze route niet zo mooi je loopt heel weinig langs de waal dat is jammer
  Ik liep de route en ik kwam uit bij de ontzanding Winsen de klomp wees dat maar ik kwam het water en ik moest zoeken naar de route ik loop deze niet meer ik vindt het dodendaal klompenpad veel mooier

 43. Omdat we merken dat er zonder de Klompenpadfolder en/of -app van het Ambts- en Rijkspad af en toe wat mis gaat bij het lopen van de route vanaf het startpunt (Admiraal van Ghentplein, Molenstraat 1 Winssen) of het opstappunt (Camping de Muk, Betenlaan 3, Winssen) hierbij een bericht ter verduidelijking:

  Route vanaf startpunt (Admiraal van Ghentplein):
  -Indien u de hoofdroute (15 km) wilt lopen dan loopt u vanaf het startpaneel naar links via het smeedijzeren poortje Dorpsboomgaard ’t Groene Hart Winssen in;
  -Indien u de route vanaf het startpunt af wilt korten (6 of 13 km) loopt u vanaf het startpaneel rechts via het Kerkpad (tussen de dorpsboomgaard en de basisschool) het dorp in en volgt u de blauwe klompenpad routebordjes met daarop de tekst “routeverkorter”.

  Route vanaf opstartpunt (Camping de Muk):
  -Indien u bij het “knooppunt” Notaris Stephanus Roesstraat – Ing. van Stuivenbergweg bent nabij de Media of Interest (MOI) punten 3 en 4, vergeet dan niet om het fraaie stukje aanlooproute door de dorpsboomgaard (MOI 2) naar het startpaneel bij het Admiraal van Ghentplein (MOI 1) te lopen. Bij het startpaneel keert u vervolgens om en loopt u via de dorpsboomgaard weer terug om de route te vervolgen;
  -Indien u niet via de dorpsboomgaard terug wilt lopen, kunt u er voor kiezen om via de (klinker)weg om de H. Antonius van Paduakerk terug te lopen naar de hoofdroute. U komt dan langs de monumentale muziekkoepel en kunt een glimp opvangen van de oude toren.

  Veel plezier met wandelen!

 44. Geachte W. Hoppenbrouwers,

  Excuses voor de wat (i.v.m. vakantie) late reactie, maar waarschijnlijk heeft u dan aan de verkeerde (noordelijke) kant van de nieuwe ringsloot gelopen. Aan de kant van de toekomstige ontzandingsplas (ten zuiden van de nieuwe sloot) bevinden zich als het goed is geen “afgesloten” hekwerken.

  Fijn dat u ondanks dit “obstakel” op uw route toch nog heeft genoten van de schitterende omgeving en mooie wandeling!

 45. Verleden vrijdag (31-7-2020) hebben wij bij prachtig zomerweer het nieuwe klompenpad van Winssen bewandeld. Hulde voor de nijvere vrijwilligers die een prachtig pad met bruggetjes en overstapjes hebben aangelegd.
  De omleiding vanwege wegwerkzaamheden vormde geen probleem, alleen de doorgang achterlangs een boerderij aan de van Heemstraweg, ter hoogte van bezienswaardigheid nr.8, vormde een opstakel, want de poort/ hek was afgesloten en een soort tourniquet op het erf bleek stevig met touwen dichtgebonden. Dus dan toch weer terug naar de drukke van Heemstraweg, jammer! Maar verder hebben we toch nog een mooie wandeling in een schitterende omgeving achter ons, bedankt.

 46. Op woensdag 22 juli dit mooie klompenpad gelopen. We zijn gestart vanaf camping De Muk, een prima startpunt.
  We hadden al gelezen over de boomgaard in het centrum van Winssen, bij de kerk. Heel leuk en verrassend, maar we raakten even in verwarring over het vervolg van de route. Uiteindelijk weer teruggelopen door de boomgaard en toen het bordje gevonden.
  Het stuk langs de Waal was prachtig, zeker met de weiden vol zomerbloemen!
  Een beetje storend waren de wegwerkzaamheden aan de Van Heemstrabaan, waardoor we een kleine omleiding moesten volgen. Geen punt, maar we werden door de graafmachines even uit de sfeer van natuurbeleving gehaald…..
  Dank aan de vrijwilligers die dit mooie pad samengesteld hebben.

 47. Zondag 12 juli het Ambts-en rijkspad gelopen, een mooi en afwissend klompenpad. Er zitten wel pittige stukken ij maar dat is inherent aan een klompenpad. vooral de stukken door de uiterwaarden en langs de waal zijn mooi maar best zwaar. zeker een aanrader goed en duidelijk bewegwijzerd. Dank aan alle vrijwilligers die dit pad mogelijk maken.

 48. vandaag de Ambts- en Rijkspad gewandeld
  de tocht rechtsom gelopen
  mooie uitgezette klompenpad wel op sommige stukken pittig maar dat hoort erbij
  mooi landschap een aanrader

 49. Mooie wandeling, afwisselend, goed aangegeven met de blauwe ‘bordjes’.
  Prachtig landschap, veel vogels…aanrader!

 50. afgelopen maandagmiddag dit mooie pad bewandeld. Vooral dank aan alle vrijwilligers die dit pad hebben georganiseerd, een pad met vele varianten te veel om op te noemen, heel goed met bordjes aangegeven.
  leuk om even met iemand te hebben gesproken bijna aan het einde van de route, zodat ik hem ook kon bedanken voor zijn inzet natuurlijk ook alle andere die betrokken zijn bij de aanleg super !

  Bedankt !

 51. Hoi, mijn 121 e Klompen-pad gewandeld met veel vreugde en plezier, dank aan alle organisaties en vrijwilligers en niet te vergeten grond eigenaren die dit mogelijk maakte. heel goed te volgen via pijlen en veel variatie, maar vooral de rust. op de laatste kilometer nog even met een van de organisatie gesproken (dacht Ton) die mijn reactie ook leuk vond.
  Bedank hoor !

  https://photos.app.goo.gl/RHHXPkZ8KKC645XG9

 52. Een nieuw pad, dus op onderzoek uit! Wat een mooi dorp is Winssen en met zeer aardige mensen. Eerst heerlijke koffie bij “Ontmoetings centrum Paulus” naast de kerk. Mooi begin door de dorpsboomgaard naast de kerk. (Als je moed zoekt voor de wandeling kan je nog een kaarsje branden in de kapel die open was) Duidelijke bewegwijzering en via de dijk naar de uiterwaarden met zeer veel soorten vlinders en een pracht aan bloemen. Druk bevaren Waalrivier met grote vrachtschepen, een imponerend gezicht! Je kunt zien dat de huidige droogte nadelig effect heeft op de landbouw. Soms kwam je langs trieste mais en aardappelvelden. Veel variatie aan paden en langs mooie boerderijen, genoeg banken onderweg en ook de peren in de boomgaarden waren volop aanwezig. Even bij Camping de “Muk” over de scheerlijnen stappen van sommige tenten die strak langs het klompenpad stonden. Veel ganzen bij t “zandgat” gezien. Terug op t plein opnieuw bij het ontmoetingscentrum op het terras gezeten met een specialiteit uit Winssen : icetea met bitter lemon! Een aanrader. Concluderend: geweldige wandeling met perfecte bordjes en afwisseling in de paden: onze complimenten voor de uitvoering hiervan! We gaan het zeker nog een keer lopen.

 53. Langs de Waal en door het dorpsboomgaard is het prachtig! Ik vond het kunstwerk Dijkkapel heel bijzonder waarvan men even kan genieten van het uitzicht van de Waal. Hulde aan de vrijwilligers die dit pad mogelijk hebben gemaakt, chapeau!

 54. 13 juni dit nieuwe klompenpad gelopen. Leuk dat je meteen in een boomgaard begint. Ik vond het een afwisselende route. Op de camping vond ik de bewegwijzering wat onduidelijk en het stukje langs de provinciale weg was erg druk. Ik vond het gedeelte langs de Waal erg mooi. Lepelaars en bergeenden gezien en scholeksters en een kleine plevier. In het weiland met jonge mais was de boer aan het sproeien en als ik niet kletsnat wilde worden, moest ik via de dijk ontsnappen. Omdat het erg heet was, heb ik toen het laatste lusje laten zitten. Ik ga het pad nog eens lopen als de omleiding eruit is en de werkzaamheden aan het grindpad klaar zijn.
  (Overigens ben ik het er niet mee eens dat het net zo mooi is als het Doddendaelpad, maar het is wel de moeite waard).

 55. 15 juni om 9 uur begonnen bij de Molenstraat. Mooi begin door de dorpsboomgaard. Wij hebben linksom gelopen. Dus eerst langs de Waal. Prachtig en fantastisch bestickert. Hulde aan de vrijwilligers. Mooie vergezichten en veel vlinders, vogels, en insecten (o.a. een penseelkever). Even verderop oog in oog met een haas. Fantastisch. Onderweg een praatje gemaakt met een medewandelaar en een lokale bewoonster. We hebben nu alle klompenpaden gewandeld en zijn benieuwd wat er nog volgt.

 56. het was weer een geweldige pad we hebben ervan genoten
  vanmorgen in de vroege ochtend begonnen in de molenstraat
  gezellig praatje gemaakt op de camping de muk

 57. Na de recensie van Dick van den Brandhof te hebben gelezen (wij noemen hem Mr. Klompenpad) weet je, dat er objectief is gekeken en idd. het is een heel gevarieerd Pad.
  Op de Begijnenstraat, waar je rechts het (cross)bosje in gaat, hebben we een rondje gelopen, kwamen weer bij het beginpunt uit, bij de tweede poging, de klompjes aan de bomen gevolgd, daarna kwamen we uit op een weiland achter camping de Muk, misschien kan halverwege nog een sticker geplaatst worden, er lopen nogal wat motorcrosspaden, overigens was verder de bewegwijzering, evenals de bruggetjes en overstapjes prima in orde.
  Er is voor dit nieuwe klompenpad heel veel werk verricht, leuk was het dan ook, om te zien hoeveel medewandelaars wij tegenkwamen, hulde vrijwilligers, voor dit prachtige klompenpad!

 58. Een prachtig 2e klompenpad in de gem. Beuningen. En net zo mooi als het Doddendaelpad.
  Vanmorgen om half 8 gestart bij de camping (met de klok mee) omdat de navigatie de Adm. van Ghentplein niet kende. Ik had dus Molenstraat 1 moeten intoetsen.
  Veel lang (nat) gras, maar……overal netjes een pad gemaaid, bedankt vrijwilligers.
  Omdat het vannacht nog geregend had, wel veel klei aan de schoenen, dus zwaar lopen, maar dat is geen probleem.
  In dorp Winssen even geneusd, mooi plaatsje met een kleine en een kolossale kerk. Vergeet niet het rondje achter de kerk te lopen, door een dorpsboomgaard, prachtig.
  Hard ongeveer 40%. Het meeste asfalt aan de oostelijke kant van Winssen naar de camping, maar wel een stille, smalle weg.
  Bij de Begijnenstraat kun je ook op een paadje lopen naast de weg, tussen twee rijen bomen.
  Ik heb weer genoten. Bedankt.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.