Batouwepad

Ontdek het mooie buitengebied van Lienden. Wandelen langs oeverwallen, oude stroombeddingen en dijken in het prachtige buitengebied van de gemeenten Buren en Neder-Betuwe. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Batouwepad (16 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 10 of 12 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Parkeerplaats centrum Lienden, Verbrughweg in Lienden

Openbaar vervoer: Bushalte Vogelenzangseweg in Lienden vanaf treinstations Rhenen en Tiel

Markering: Lila markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: het Batouwepad is te combineren met het Marspad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld. Het Marspad en het Batouwepad zijn in één brochure opgenomen.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Op zondag 26-05-2024 helaas -vanwege het slechte weer- alleen maar de eerste 3 punten (rechtsom) kunnen lopen en via een snellere afkorting snel via een asfaltweg terug naar Lienden 🙁
  De parkeerplaats bij het winkelcentrum Timmer in Lienden bleek op zondag gesloten!! Dus doorgereden naar de Dorpsstraat, ook parkeerplaatsen bij de kerk en verderop bij de scholen.. (als je met de klok mee wilt lopen).
  Maar van wat we ervan hebben gezien: een leuke afwisselende wandeling, met zicht op de molen De Marsch uit 1885 van verschillende kanten en de watertoren (appartementencomplex sinds 1994) en de Cunerakerk van Rhenen. Na een korte pauze bij een mooi, rustig plekje op een picknickbank met zicht op lome schapen, op de hoek van Marsdijk en Drosseweg, barstte een flink onweer los en moesten we schuilen.. toevallig bij één van de beheerders van de wandeling.. en hoorden het verhaal achter het kunstwerk van cortenstaal op deze pauzeplek. Dat leek een schaap, maar was toch niet.. een bizon dan? Toch niet! .. wel bizonder! (misschien interessant om op te nemen als extra-informatie bij de wandeling?)
  Het stuk op de Drosseweg (na de afslag naar links) m.o.m. langs het water, was (nu in elk geval) behoorlijk drassig. We komen zeker terug om dit klompenpad een keer helemaal te wandelen!
  Na afloop gegeten in het ‘Het wapen van Lienden’, een karakteristiek eetcafé (Dokter van Noortstraat 2). Vriendelijk personeel, ook al kwamen we pas bijna een half uur later dan onze reservering.. en lekker gegeten. Prima kwaliteit-prijsverhouding en ruime keus! Ook lekkere koffie, want die hadden we al bij de start van onze wandeling geproefd, maar het stukje appeltaart (á €4) vonden we wel wat klein en was naar ons idee ingevroren geweest..

 2. Vandaag de route met de klok meegelopen. Zoals eerder benoemd bij punt 3 is het niet duidelijk waar je heen moet. Aangezien ik de routes hardloop, ben je niet constant bezig met de app. Helaas toch veel moeten gebruiken, wegens de onduidelijke bordjes. De eerste km’s zijn vrij saai. Het mooiere gedeelte komt later op de route. Daar zitten veel gave elementen in. Als geboren Betuwenaar is het extra gaaf om door de fruitboomgaarden te lopen. Het stuk bij de Marspolder is heel mooi, waarbij een ringslang een leuke bonus was op de route. Verder langs de uiterwaarden is altijd fijn. Ondanks de vele verharde wegen een mooie route!

 3. 26 april mijn 100ste klompenpad gelopen. Met de klok mee. ( bij het startbord staat de pijl voor de route tegen de klok in) Beetje vreemd omdat de nummering van de route de andere kant op gaat. De route gevonden met de app. Denk dat dit het 3e pad is waar een beetje afwijkende routeaanduiding is. Soms staat de aanduiding niet op je looprichting maar in het zijpad. Zoals bij punt 3 waar je van de asfaltweg de Marspolder ingaat. Regelmatig op de app kijken ondersteund de bordjes. Het 1e gedeelte vond ik mooi lopen, het 2e gedeelte regelmatig langs een drukke weg. Het is persoonlijk maar als je de 16 km wil lopen dan zou ik hem tegen de klok inlopen. (pijl volgen bij het startbord) dan heb je het meeste en drukke asfalt in het 1e gedeelte. Wil je de 12 km lopen dan zou ik met de klok meelopen (richting kerk) en dan in de buurt van Aalst de routeverkorter nemen. Dan heb je zeker het mooiste gedeelte gehad. Een fotoimpressie op mijn website https://www.arievanhensbergen.nl/

 4. Vandaag 16 km gelopen, prachtig afwisselend pad, nu vooral mooi in de bloesemtijd 👌

 5. Vandaag de 12 km variant gelopen. Erg leuk en afwisselend. Goede bewegwijzering.

 6. Vandaag deze route gelopen, dwz de 12 kilometer variant. Ondanks de weersverwachtingen was het prima weer, wel veel wind maar veel minder regen/hagel dan ik had gedacht. De route heeft soms versleten stickers en/of versleten kleine stickertjes met de pijltjes erop. Over het algemeen goed te belopen. Enige wat echt wat extra aandacht vraagt is wat je op de kaart zie bij de groene 3. Daar loopt dit pad samen met een ander pad en is er op een stuk een erg die rupsvoertuigen-spoor te zien en daarom is het nat en vrij glad. De afstand van dit gladde stuk is wel goed te doen. Al met al een mooie en over het algemeen prima te belopen route. Vorige keer hadden we de andere lus gedaan nu dus de andere lus.

 7. Jan&Liesbeth, Bennekom.
  Gisteren 12:30 de 16 km gaan lopen.( Leek wel 20 km )
  Enorm genoten en gelachen…… maar pffff wat was deze zwaar zeg! T’ leek wel wadlopen. Vele weilanden en paden met enorm veel modder en blubber.Hierdoor kilo per schoen erbij ivm met al die klei.Was voor ons wel de tocht de tochten zeg.
  Dit was ook wel te verwachten met al die regen van afgelopen tijden. Wegbewijzering ging in het begin ff fout ( liepen tegen klok in) maar de rest ging prima. Ook bij twijfel even de MOB erbij. Lijkt ons dat dit klompenpad int t voorjaar( bloesem) en rest vh jaar fantastisch lopen is met hi hi harde ondergrond. Vele boomgaarden, ruimte en vrijheid. Veel groene spechten gehoord, maar helaas niet gezien. Minpuntje wel, auto’s
  Maar zeker een + punt is onder aan de dijk speciaal voor de klompen lopers een fantastisch, leuk gezellig zitje voor nog de laatste 3,5 km.
  Aanrader dus maar niet met teveel regen !
  Anders lijkt dit klompenpad meer op de 20 km.

 8. Geweldig mooie wandeling. Ondanks dat het begin februari was, hadden we echt januariweer. Een miezertje, wind, beetje waterkoud. En dan toch mooi lopen: dan is het echt een mooie wandeling. We verheugen ons op het voorjaar want we willen ‘m half april nog eens lopen.
  Prima aangegeven, gewoon opletten en de app ter controle. Wel super drassig, maar zand en modder was je af. Na de tocht koffie met taart en borrel met bal in het wapen van Lienden. Alle calorieën er weer bij 😬, maar erg gezellig. Aanrader!

 9. Vandaag dit schitterende pad gelopen! Tegen de klok in,eerst via de fruitboomgaarden, toen we bij het streek museum uitkwamen eerst even verkeerd gelopen,via de app kwamen we weer op t goede pad.Daarna ri.Camping Betuwe, hier liep je om een klein meertje,1 stuk was erg nat(kapot gereden door tractor?)en blubberig maar je kon er nog wel omheen manoeuvreren. Vervolgens weer mooi stuk door de fruitboomgaarden waar we een picknicktafel tegenkwamen ,hier onze broodjes genuttig en genoten vd rust en de omgeving. De route bracht ons verder naar de Marspolder,een schitterend mooi stukje natuur,een mooie waterplas waar je rondom heen loopt.Dan komen we uit bij de Nederrijn, via t dijkje loop je een pad naar beneden,hier was het lekker sompig van de modder,maar met hoge wandelschoenen geen probleem,geen natte voeten,het loopt wat zwaarder.Weer boven op de dijk gekomen,weer op een bankje vh uitzicht genoten, molenlandschap en uitzicht op Lienden.Daarna door een pittoresk straatje van buurtschap Bontemorgen,erg leuk! Daarna kuieren door de weilanden en komen we uit op de Rijnbandijk,met uitzicht op de bomenkwekerijen,keurig in rechte lijnen geplant.
  De kerk van Lienden komt in zicht,dan zijn we na 16,8 km terug in Lienden. Af en toe was de route niet helemaal duidelijk,maar met de app bij de hand goed te doen.Wij vonden de route prachtig, helemaal niet veel verhard,eerder meer onverhard,zeker de moeite waard om dit pad te lopen,zelfs in deze tijd vh jaar!

 10. Prachtige route/omgeving maar bewegwijzering soms slecht dus paar keer terug moeten lopen.

 11. Willem moet niet zeuren. Prachtige tocht langs de rivier en door de boomgaarden. De kilometer langs het fietspad is jammer, maar soms kan het ook niet anders. De asfalt wegen door het boerenland zijn rustig. Kijk naar links, rechts en naar boven. Geniet van de Betuwe. Aanrader…

 12. Beste Willem,

  Dank voor uw berichtje. Jammer dat u het pad minder aantrekkelijk vindt.
  Voor alle Klompenpaden geldt (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 2,- verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). De app wijst onderweg de weg zonder dataverkeer (kost dus geen Mbs).

  De route is 2 kanten op te lopen, dus het kan voorkomen dat er niet aan beide kanten van de weg bewegwijzering staat. Dit om een onnodige hoeveelheid paaltjes tegen te gaan.
  Ik zal uw opmerkingen bespreken met de vrijwilligersgroep.

  Met vriendelijke groet,

  Femke Wolthaus
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 13. Een route die voor ca 80 a 90 % geasfalteerd is ‘klompenpad’ noemen is not done. En ook al zijn de meeste wegen redelijk stil qua aantal auto’s (niet allemaal overigens!), het is natuurlijk geen klompenpad, en dat kun je dan ook maar beter duidelijk maken.op de site.
  En inderdaad, zoals al vermeld, de bewegwijzering kan aanzienlijk beter. Zeker als je de route in omgekeerde richting loopt mis je de nodige aanwijzingen. Dat kan aanzienlijk beter, ook omdat verreweg de meeste bordjes ad rechterkant zijn aangebracht (if so), terwijl je op multifunctionele wegen uiteraard voor je eigen veiligheid links hoort te lopen. Daardoor mis je bordjes die veelal toch al op niet al te logische plekken zijn aangebracht. Kortom, hier valt veel aan te verbeteren.

 14. Fantastisch mooie route. Echt genieten van de natuur!

  Jammer dat route op sommige plekken niet duidelijk is door het vervagen of missen van de stickers. En soms zijn ze niet goed zichtbaar, waardoor je er eentje mist. Je hebt de app nodig om de route te vervolgen.

 15. Vandaag dit klompenpad gelopen. Ik heb genoten. Wat een prachtig pad. Ik heb wel een paar keer de app moeten raadplegen omdat ik nogal eens een bordje gemist heb.

 16. De kortere route (het noordelijke deel hebben we gelopen) loopt oa langs “geef de rivier de ruimte” uiterwaarden met volop vogels en goed zicht op de heuvelrug. De afkortingsroute loopt bovendien langs een extra stuk Rijnbandijk (een binnendijk waarop geen auto’s of motoren mogen rijden) met mooi uitzicht of de boomgaarden. In volgorde van aantrekkelijkheid: Hoogstam, Laagstam met knoesten, laagstam zonder knoesten en het nieuwste: boompjes zonder zijtakken langs dicht op elkaar staande staken. Kortom: mooie route (en zeker in de bloesemtijd).

 17. Mooie afwisselende route. Ik schat ongeveer 40 a 50% asfalt.Op dit moment staan de peren in volle bloei. De knoppen van de appelbloesem staan op springen.
  Goed bewegwijzerd, wel opletten dat je er niet eentje mist.

 18. We hebben vandaag het pad gelopen vanaf het startpunt tegen de klok in. Een klein puntje van aandacht:
  Langs de Voorstraat loop je langs de fruitbomen. Op een gegeven moment ga je volgens de pijlen linksaf en dan zie je het ‘landgoed’ Den Eng. Vlak voor Den Eng staat een aanwijzing dat je naar links moet. Braaf deze aanwijzing gevolgd.
  We kwamen bij bij de provinciale weg bij het streekmuseum.
  Het paaltje vlak voor Den Eng moet een kwartslag gedraaid worden. Je moet dus voor Den Eng naar rechts!!
  Nadat we de Provincialeweg waren overgestoken zagen we dat de route eigenlijk langs het streekmuseum liep.

  Verder een fijne wandeling gehad met voor ons nieuwe gedeelten.( Dit pad hebben we april 2019 ook gelopen, maar dan met de klok mee). De Bontemorgen en vanaf de Marsdijk even daarna onderaan de dijk was nieuw voor ons. We hebben genoten van de bloesem. Prachtig weer gehad.

 19. We hebben vandaag genoten van mooie wandeling in prachtige schepping. Dank voor uitzetten, en beschikbaar stellen. Veel fruitbomen in knop, op uitbarsten of al vol in bloei, wat bijzonder geschapen toch allemaal. Dit was ons eerste klompenpad, smaakt naar meer.

 20. Lang geleden liep ik het Batouwepad in Lienden al eens. Niet helemaal fit heb ik toen, blijkt achteraf, vele mooie stukjes overgeslagen. De fruitbomen komen langzaam uit hun winterslaap, maar als alles eenmaal in bloei staat is dit een klompenpad dat je gelopen moet hebben. Van de 16 km is echt wel een flink deel asfalt, ik vond dat niet perse erg. Ik kon zo mooi de klei van mijn schoenen af lopen. Onderweg loop je vaak door, langs boomgaarden, over smalle bruggetjes en krijg je vanaf de verschillende dijken mooie uitzichten.
  video: https://youtu.be/tK_qh1ChAlc

 21. Wat een heerlijk gebied. Weer eens wat anders dan de paden door de bossen van de Veluwe.
  Mooie tocht

 22. Vandaag dit prachtige klompenpad gelopen, mooie uitzichten, de bloesem die bloeit, echt de moeite waard. Hadden nog nooit in deze regio gelopen, maar gaan we zeker vaker doen.

 23. Op 2e Paasdag de route van 16 kilometer gewandeld. Mooie omgeving met ooievaars, watervogels, fruitbomen, bloesem, veel weilanden met de typische overstapmogelijkheden, een blik op de Nederrijn met daarachter het heuvelachtige landschap, afwisselende natuur en niet te vergeten de gastvrijheid van de boeren waardoor we veelal langs de sloten over de weilanden mogen lopen. Dank voor het uitzetten van deze route.

 24. Gisteren deze route gelopen. Echt genieten, inmiddels al wel vier keer gelopen. Hij blijft prachtig. Nu met de bloesem, in het najaar met de vruchten. Goed bewegwijzerd, soms een erg bleke sticker, maar wel een duidelijke pijl,

 25. Een hele mooie tocht. Prachtige bloesem. Heel afwisselend.

  Wij hebben de tocht in tegengestelde richting gelopen.

  Nabij het eindpunt, bij het verlaten van de Rijndijk, ontbrak de markering met een pijl naar rechts. In tegengestelde richting zagen we het bordje wel. Na ongeveer 50 tot 100 meter zagen we weer volop bordjes!

 26. Wat een geweldig mooie route, veel over weilanden en doorsteekjes! Over de rijndijk vonden wij het best druk met fietsers maar door de geweldige omgeving genoten wij.
  Deze tijd van het jaar staat alles prachtig in bloei

 27. Echt een prachtig pad, zéker in deze bloesemtijd! Door de dijken en oeverwallen ga je veel de hoogte in en kan je de bloesem ook mooi van boven bekijken 🥰.

  We hebben echt genoten! Zoek je nog een mooie route dan is dit zéker een aanrader 👌🏽.

  Zie mijn Instagram (buiten.leven) voor foto’s en uitgebreide omschrijving

 28. Vandaag liep ik het Batouwepad.
  Genoten, prima aangegeven met bordjes en stickers.
  Soms voor de zekerheid de GPS er eventjes bij gepakt.
  Enkel bij streekmuseum Baron van Brakell zag ik zo snel geen aanduiding of ik links- of rechtsom om het gebouw heen moest. Uiteindelijk ben ik rechtsom gegaan en zag daar de bordjes alweer op het bruggetje.

  Tot een volgende keer !

 29. Geachte, dank voor uw reactie waar ik graag op wil reageren:

  Wanneer u vermeldt kruising D.v.Noortstraat/Vogelezangseweg, is er iets verkeerd. Of u bent verkeerd gelopen of u zag geen richting aanwijzingen bij de bij de seniorwoning. Indien het laatste het geval: klopt. De lantaarnpalen zijn daar vervangen en wij waren hiervan niet vanop de hoogte gesteld. Vanmorgen zijn daar stikkers aangebracht, om de juiste richting aan te geven.
  De rest van uw kritiek op de richting aanduiding is mij vreemd:
  – Na Gruun het weiland in: Wanneer u bij het oversteekhek voor de boomgaard komt zit daar een richting bordje. Op de hoek naast de sloot, recht voor u staan op de paal richtingbordjes. Na die hoek heeft u bij de bank twee richting bordjes.
  – Wanneer u loopt naar de V. d Leeweg loopt buiten u het klompenpad en te ver. Ik weet niet of u met de app of een kaart loopt, maar de richting aanduiding is hier erg duidelijk. Mijn advies is: gebruik altijd de app om zeker zijn.
  – Met theehuis bedoelt u waarschijnlijk het bord van de theetuin op de Rijndijk. Uw reactie lijkt erop dat u op de dijk gelopen hebt. Wanneer u nl. vanaf de Marsdijk op het kruispunt van de Rijndijk staat, ziet u rechtsvoor u, onderaan de stoep, een richting aanduiding. U had nl. onderdijks moeten lopen.
  Jammer dat u ons pad zo ervaren hebt. Wij stellen het op prijs dat u ons pad aanbeveelt en hopen dat u op een andere keer, zeer zeker tegen of in de kersentijd nog eens van dit pad zult genieten.

  Met vriendelijke groet, namens de vrijwilligers,

  Fred van Loon coördinator

 30. Een mooie route, iets te veel asfalt maar wel een aanrader. Linksom begonnen en daar gaat het direct mis. Op splitsing dokter van noortstraat / vogelezangseweg wordt niet aangegeven dat je laatstgenoemde straat in moet. Ook na het museum loop je richting Appelcafe Gruun, linksaf de wei in en dan door de appelgaard. En dan…. blijf je rondjes lopen, dan maar naar de Provincialeweg om vervolgens via J.van der Leeweg de route weer op te pakken. Bij het theehuis wordt op de dijk geen bordje gezien die aangeeft dat je van de dijk naar beneden moet. Beneden zie je dan een licht verkleurd bordje…. ook verschillende bordjes zo verkleurd dat alleen de pijl zichtbaar is. Tekst vervaagd. Samengevat: zeker aan te bevelen, maar ontmoedigt de wandelaars niet met de toch wel niet al te beste wegwijzering. Zou jammer zijn. Doet overigens niets af aan de vrijwilligers fie het toch maar mogelijk maken voor ons.

 31. Gisteren deze prachtige route gelopen vanuit Lienden. Weliswaar de verkorte variant, maar dit is een absolute aanrader voor de wandelaars die weinig asfalt prefereren. Mooie afwisseling. Fraai waterrijk gebied en cultuurlandschap, veel boomkwekerijen, leuke doorkijkjes en regelmatig een bankje. Goede bewegwijzering. Heerlijke pauze bij Brasserie Beerie van de camping met lekkere appeltaart. Goede schoenen zijn zeer aan te raden vanwege drassige stukken.

 32. Heel hartelijk dank voor jullie enthousiaste bericht. “Daar doen we het ook voor” in onze schitterende omgeving. Ons enthousiasme wordt alleen maar groter van dit soort reacties. Streekmuseum is aanbevolen!

  Namens de vrijwilligers,
  Fred van Loon / coördinator

 33. Dit pad hebben we al eens eerder gelopen, maar wat mooi is het toch ! Soms loop je ‘op hoogte’ over dijken (die inderdaad hoog zijn) en kijk je over het landschap heen. Boerderijen, een paar molens, veel fruitgaarden, en decoratieve koeien, schapen en paarden. De Cuneratoren vaak in het zicht. Vaak liggen op die dijken alleen fietspaden; motoren komen er dan niet, auto’s even min. We liepen alleen de noordelijke helft en hadden helaas geen tijd voor het streekmuseum. Dat komt volgende keer. Het pad staat bij ons in de subtop ! Wordt herhaald.

 34. Vandaag deze prachtige wandeling gelopen. De appels en peren waren nog net niet geoogst. Geweldig om door deze mooie boomgaarden te mogen wandelen. Het noordelijk deel langs het water met geweldige doorkijkjes is het mooiste deel van deze route. Veel bankjes en de bewegwijzering was heel goed!
  Als” souvenir” een vers appeltje meegenomen…

 35. Vanmorgen heerlijk gelopen! Genoten van de omgeving. Mooie plekken met bankjes. Gevarieerd lopen: door weiland, over dijk, door boomgaarden, langs de weg. Genoeg keuze om evt. een bankje te pakken. Heerlijk kopje koffie bij de Brasserie. Ik ga hem zeker nog een keer lopen!

 36. Gisteren dit pad van ruim 16 km volgens de stappenteller bewandeld. Bij het streekmuseum gestart en dan tegen de klok in. Daar waren we blij mee want het eerste stuk is een beetje saai (nogal eenvormige kortstam boomgaarden, en boomkwekerijen), maar richting Marsdiep, Rijn en Lienden wordt het prachtig. Best wat asfalt onder de voeten gehad, maar de vergezichten zijn vanaf de dijk en andere wegen fantastisch. Soms wel lopen zoeken qua bewegwijzering. Had de indruk dat er wat minder stickers zijn dan op veel andere Klomenpaden. Met app gaat het prima. Leuk dat er zoveel comfortabele banken en picknickplekken zijn! Dank weer bedenkers en eigenaren van dit pad!

 37. Vandaag (18 juli) dit klompenpad gelopen. Wij vonden het een mooi afwisselend pad wat goed bewegwijzerd is. Door het hoge water moesten we sommige stukken over de dijk lopen in plaats van door de uiterwaarden. Nergens hoog gras of brandnetels.
  En als “Kers” op de taart nog lekkere kersen mee naar huis.

 38. Batouwepad gelopen op 17 juni 2021, een bloedhete dag. Genoten van de bijzondere planten onderweg.
  Reigerkolonie bij de kolk, hazen op hazenpad, armoedige vogelverschrikker, landgoed Den Eng, etc.

  Voor de liefhebber een verslagje en foto’s: https://www.jansiemonsma.nl/449880506

 39. Beste wandelaars,

  Coördinator van het Batouwepad, Fred, heeft al een reactie gegeven over de bewegwijzering. Graag voeg ik hier nog iets aan toe: Het geldt voor alle Klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 2,- verkooppunten op deze website), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze website (gratis). De app wijst onderweg de weg zonder dataverkeer (kost dus geen MBs). Ook met een simloze tablet kan de route gelopen en de route-items bekeken worden.

  Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Veel wandelplezier!

  Vriendelijke groet van Team Klompenpaden

 40. Beste wandelaars,

  Dank voor jullie reactie op het gastenboekbericht waarin gesuggereerd wordt dat op het Batouwepad geen route aanduiding zou staan, terwijl de route volledig bewegwijzerd is. Ook wij hebben rechtstreeks naar deze wandelaar op dit bericht gereageerd.

  Met vriendelijke groet,

  Fred van Loon, contactpersoon Batouwepad

 41. Wij hebben tot nu toe 40 klompenpaden gelopen en alle prima bewegwijzerd ook dit pad. Ook de app werkt prima

 42. Erg leuk pad maar vreselijk slecht aangeven. Nergens is het lila klompje te vinden . Erg jammer dit. Zien we heel vaak bij klompenpaden dat het erg slecht is aangegeven. Goed om dit te verbeteren!

 43. Wat hebben wij genoten van dit prachtige klompenpad! We hebben 1 van de reviews om de verkorte route aan de noordzijde te lopen opgevolgd, dat was een gouden tip! Bedankt hiervoor. Genoten van de vele mooie uitzichten en dat we dwars door de appel en peren bloesem boomgaard mochten lopen was fantastisch. Dank aan de vrijwilligers!

 44. We hebben deze route 26 april gelopen. Prachtige wandeling, juist omdat de fruitbomen in bloesem staan en de slootkanten geel kleuren van de koolzaad. We hebben de routeverkorting gedaan over de Rijndijk en dat zorgde voor mooie uitzichten. Veel vogels onderweg! Helaas (nog geen) horeca.

 45. Op Koningsdag hebben wij het Batouwepad gelopen ondanks hier en daar wat kritiek. Wij hebben met de fruitbomen in bloei de wandeling grotendeels als zeer mooi ervaren. En met asfalt onder je voeten kun je twee dingen doen. Mokken en boos zijn en je mist de schoonheid om je heen, of je doet je al dan niet terechte teleurstelling even in je rugzak en kijk om je heen. Het was de moeite waar op het Batouwepad vonden wij. Voor een sfeerverslag zie mijn blog https://sprakeloosverhalen.wordpress.com/2021/04/28/het-klopte-op-het-batouwepad-bijna/

  Voor meer foto’s zie ook Instagram onder titiissprakeloos

  Allen die dit pad mogelijk hebben gemaakt, dank voor de moeite.

 46. Op 28 april ’21 dit pad gelopen. Zonnig, 17 graden, het voorjaar uitgebarsten: heel fijn. Ook de bewegwijzering was prima, en het was niet druk. Het deel zuidelijk van de routeverkorter (zie kaart) vonden we niet erg aantrekkelijk: veel agro-industrie met (weliswaar bloeiende) fruitboompjes in lange rechte rijen. Er waren ook, zoals anderen al hebben aangegeven, meer stukken vrij druk asfalt dan ons lief was. Het noordelijke deel sprak ons het meest aan.

 47. Prachtige route, gelopen op de 24e April.
  Mooi de picknickplek, net voor de dijk.
  Een aanrader.

 48. Wandeling met mooie delen door en langs de nu bloeiende fruitbomen en door de uiterwaarden. Maar wel iets te veel asfalt en soms langs drukke wegen.

 49. Afgelopen zondag 25 april liepen wij ons allereerste Klompenpad (het Batouwepad). En wat een geweldige ervaring, de natuur was prachtig, de kleuren fel en zoveel diversiteit. Heerlijk om te struinen door de bloesems, de dijkjes, door polders enz Het was ook nog eens mooi weer dat maakt het nog mooier.
  De bewegwijzering was perfect, complimenten!!
  Leuk ook al die planken over slootjes dat maakt het ook nog eens uitdagend 😉
  We hebben er van genoten, dank voor deze mogelijkheid

 50. Beste Sander & Jorien, een kleine positieve correctie: Wat jullie gezien hebben is geen koolzaad maar raapzaad. Hartelijke groet Albert.

 51. Vandaag deze mooie route gelopen, wij liepen tegen de klok in en zijn gestart bij het streekmuseum. Voldoende parkeerruimte daar. We hebben genoten van de prachtige bloeiende fruitbomen en het koolzaad dat volop in bloei staat. Daarbij was het heerlijk weer, dus het was een mooie tocht! We vonden het wel jammer dat er maar weinig bankjes op de route staan. De spaarzame bankjes die we gezien hebben, waren steeds bezet, vooral ook door mensen die aan het fietsen waren. Maar verder is het een wandeling die de moeite waard is!

 52. Op 22 april hebben wij dit hele klompenpad gelopen.
  We liepen vanaf het startpunt richting kerk.
  Genoten van de mooie bloesembomen en de prachtige natuur met weidevogels, ooievaars e.d.
  Een prachtige route en goed aangegeven.

 53. Gisteren 20 april, het Batouwe pad gelopen prachtig weer en een mooi afwisselend pad. We zijn heel veel bloesembomen tegen gekomen die op uitkomen stonden. In de weilanden zagen we ook een kievit met 2 jongen en ooievaars die aan het eten waren. En dan overal de lammetjes we hebben volop genoten van deze wandeling. Er zijn inmiddels ook nieuwe stickers geplaatst onze dank aan de vrijwilligers.

 54. We liepen dit pad voor de derde keer, maar voor het eerst de 16 km wat wel ruim 17 werd. We liepen nu vanaf streekmuseum richting de Boerenwinkel. Genoten van de mooie bloesemroute, bedankt vrijwilligers vooral voor het heerlijke plekje met bankje bij de Drossenweg met uitzicht op het water en mooie schapen met lammeren. Bankjes kwamen daarna wel hier en daar !

 55. Dank voor jullie positieve reactie! Wat de oversteek bij de kringloopwinkel betreft: de route aanduiding staat op de brug t.o. de uitgang bij de kringloop winkel. We zullen kijken of we de aanwijzing kunnen verduidelijken.
  Wat de gevaarlijke oversteek betreft: het gebeurt herhaaldelijk dat de paal bij het fietspad “verdwijnt”. Misschien dat een dubbele aanwijzing voor de plank in de oost- west richting een oplossing is. Ook hier gaan we naar kijken.
  Met jullie opmerkingen kunnen we iets doen. In ieder geval van harte welkom bij terugkomst.

  Met vriendelijke groet,
  Fred van Loon contactpersoon

 56. Een mooie route. Wij zijn ‘onderlangs gelopen’. Wat ons opviel was dat als je vanaf de kringloopwinkel naar de 80km weg loopt je wel bij het hekje naar links wordt gewezen, maar daarna zagen we geen aanwijzing meer. Mogelijk hebben wij zelf wat over het hoofd gezien? Maar verderop was er wederom een ‘probleem’. Na het stuk waar je langs de uitkiijktoren loopt heb je uiteindelijk een loopplank met de tekst: Pas op! Gevaarlijke weg! De (vervaagde) pijl wijst rechtdoor, dus de weg oversteken en dan op het fietspad zagen we helemaal geen aanwijzing. De App deed moeilijk, maar uiteindelijk naar rechts gelopen. Verderop op een lantarenpaal een volledig wit uitgeslagen sticker. Leek me een Klompenpad sticker. Toen we andere mensen tegenkwamen, die ons inhaalde, hebben wij hen gevraagd of ze ook bij het fietspad niks gezien hadden. Ze gaven dit inderdaad. Maar bovenal: mooie route, totaal anders dan wij gebruikelijk lopen. Wij komen terug!

 57. Vandaag, 3 april dit klompenpad gelopen. Prachtig afwisselend pad met overal bomen waarvan de bloesem bijna uitkomt, signalen van de lente!
  Hier en daar een mooi bankje met prachtig uitzicht om even wat te eten en/of te drinken.

 58. Op 31 maart op een hele zonnige dag het klompenpad gelopen. Het is een afwisselende route met leuke door- en uitkijkjes op heel veel watergebieden. Veel vogels en heel veel mooie natuur. De route is prima te lopen en goed aangegeven.

 59. Gisteren dit prachtige pad gelopen. We liepen vanaf de start richting kerk. Heerlijk gewandeld over dijkjes en veel ooievaars kunnen bewonderen. Genoten van de ontelbare ganzen in en rond uiterwaarden. Wat een heerlijk geluid. Ook waren we welkom om te wandelen tussen en langs vele boomgaarden. Wat zal het mooi zijn in de bloesemtijd. Wij gaan dan zeker nog een keer.

  Het stuk vanaf Aalst was voor ons teveel langs grote drukke wegen. Het voegde wat ons betreft niets toe aan de wandeling. Tip: neem de routeverkorter over de dijk.

  Een dikke duim voor de vrijwilligers van dit pad. Ze waren druk bezig om achtergelaten rommel op te ruimen. Hoe mooi zou het zijn als een ieder zijn eigen afval weer meeneemt. Er zijn voldoende prullenbakken op de route te vinden.

 60. Vorige week dit prachtige pad door de Betuwe gelopen. Mistte af en toe een bordje maar dit pad is echt een aanrader.

 61. Vandaag een verrassende tocht van klompenpad gelopen.
  De plan was om naar Wolfheze een route te doen, maar door de laag hangende mist ook de temperatuur,
  zijn we in de Betuwe gebleven.
  Deze route heeft ons bijzonder verrast! Nauwelijks 10 kilometers van ons woonplaats af komen we in een
  wonder schoon gebiedt. Genoten ( op dit moment) vooral de trekvogels in de uiterwaarden. En heerlijk te dwalen door de velden en oude dijk van Lienden met het uitzicht naar de Grebbeberg. Zeer de moeite waard om tijdens de bloesem deze route nog eens te lopen. Echt de moeite waard! Zien hoe mooi ons Nederland is.

 62. Wij lopen eigenlijk altijd de afgekorte route, en dan het oostelijk deel. Leuk pad. Op de route die wij lopen is het ca 2/3e asfalt en de rest onverhard. De drosseweg (uiterwaarden) was wel erg nat/blubberig. We hebben het pad een keer of 8 gelopen inmiddels maar dat was nog niet eerder zo, normaal is het prima. Aan de andere kant ook nog nooit zo vroeg in het jaar gelopen, nu wel met dit prachtige weer. Alternatief is op de dijk lopen maar dan mis je de (paar) kieviten.
  Wij vinden het een leuke afwisselende route. Je loopt door grasland (schapen), op de dijken (diverse ooievaarsnesten bij dijkwoningen) en door boomgaarden. Nog leuker is het natuurlijk met bloemen en/of bloesem… dus zeker over een tijd weer doen!

 63. Vandaag het Batouwepad gelopen.
  Wat ons betreft een klompenpad zoals een klompenpad bedoeld is…over privéterrein, door boomgaarden, over slootjes, langs akkers, dijkjes en uiterwaarden ( daar was het nog wel wat glibberen en glijden maar dat mocht de pret niet drukken) HEERLIJK.
  Met een vriendenstel komen we terug als de fruitbomen in bloei staan.
  We hebben genoten vandaag, Dikke pluim voor de vrijwilligers.

 64. Prachtige route! Heerlijk gewandeld.
  Af en toe even moeilijk te zien waar we heen zouden moeten maar we hadden de app aan staan dus dat hielp!

 65. Wat een mooi pad! Her en der een een pijltje gemist maar dat mocht de pret niet drukken. In plaats van gewandeld hebben wij het pad al trailend bedwongen! Hulde aan de vrijwilligers en grondbezitters die dit mogelijk maken!

 66. Vandaag de schitterde wandeling gelopen; benieuwd hoe het in het voorjaar is wanneer alle fruitbomen in bloei staan. Wel modder, maar logisch na flinke regenbuien; met goede schoenen geen probleem. Bewegwijzering was prima.

 67. Beste Jolanda,

  Klompenpaden zijn wandelroutes in het agrarisch cultuurlandschap, zoveel mogelijk over oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkpaden en schoolpaadjes. Met hulp van bewoners worden deze opgespoord en hersteld. Via de routefolder en de app informeren wij wandelaars onder meer over de verschillende landschappen die worden doorkruist, de ontstaansgeschiedenis, cultuurhistorie en ecologie. Bij de ontwikkeling van een nieuw Klompenpad wordt er dus gestreefd naar de ontsluiting van oude en soms nieuwe paden, bij voorkeur via de weilanden en langs akkers en over onverharde wegen. De uiteindelijke route is echter afhankelijk van de vrijwillige medewerking en openstelling van particuliere grondeigenaren. Om tot een rondwandeling te kunnen komen is gebruikmaking van verharde, openbare wegen soms onvermijdelijk. Het uiteindelijke doel is beleving van het landschap en niet de hoeveelheid asfalt en beton.

  Vervelend om te horen dat u uit uw wandelritme gehaald werd door de stickers zonder pijl. Als er een bordje of sticker zonder pijl staat betekent dit dat u rechtdoor kunt lopen.

  Nog veel wandelplezier,

  Team Klompenpaden

 68. Vorige week dit pad gelopen. Ondanks het druilerige weer heb ik toch genoten vd wandeling. In het voorjaar zal dit pad nóg mooier zijn met alle mooie boomgaarden. Heb genoten het mooie en soms glooiende landschap. Ik kom in het voorjaar graag weer terug :))

 69. Gisteren hebben wij deze toch gewandeld bij heerlijk winters weer. Wij vonden het niet echt een klompenpad. Veel te veel asfalt. Ook aardig onduidelijk rondom de bewegwijzering. Regelmatig stond er geen pijl op de stickers. Jammer dat maakt dat je uit je wandelritme gehaald wordt en steeds op je mobiel moet zoeken waarheen.

 70. Vandaag de route gelopen. Gelukkig was het droog. Het is een mooie afwisselende route en is ZEER goed bewegwijzerd. Mooie vergezichten op de dijk , en leuke paadjes door de boomgaarden. Onderweg ergens wat gegeten en gedronken bij een cafeetje, en ook een keer wat gedronken op een bankje onderweg. Als je de route download op je telefoon krijg je onderweg een berichtje om de route te verkorten of om er een extra route aan te lassen. We gaan zeker nog meer van deze “Klompenpaden routes “ lopen ??

 71. Dit prachtige pad gelopen met de zon en 25C. Met de klok mee gelopen. De Betuwe deed haar naam eer aan. De fruitbomen hingen vol met bijna rijpe appels en peren. Deze kwam je veelvuldig tegen. Wat moet het in de lente prachtig zijn met alle bloesem aan de bodem. Op een gegeven moment zag je Rhenen aan de overkant van de Rijn liggen en een wit kerkje op een heuvel. Ik waande mij even in Frankrijk. Prachtig! O ja, ik liep ook door een weiland bij de schapen om vervolgens bij buurtje Bontemorgen aan te komen. Erg knus en leuk. Helaas was op deze woensdag ook de theetuin gesloten.
  Ik heb genoten van dit pad en wil hem zeker met de bloesem nog een keer lopen.

 72. Vandaag 4 augustus dit pad gelopen. Is een heel mooi pad. Alleen jammer van het stuk langs de provinciale weg.
  Ik wandel met behulp van een GPS zodat ik geen last heb van moeilijk leesbare pijltjes.
  Van de meeste klompenpaden zijn GPX bestanden te downloaden vanaf de site http://www.voetstappen.nl.

 73. Gisteren 21 juli 2020 dit pad gelopen. Wat een oase van rust! Het voelde voor mij als een echte vakantiedag, wellicht ook door het mooie weer. Het was een prachtige wandeling en erg goed onderhouden. Een echte aanrader. Ik ga er vanuit dat ik dit pad nog een keer loop. De lange route is geweldig!!

 74. Vandaag de route gewandeld met 5 personen. Gestart bij de landwinkel, zorgboerderij, met koffie en heerlijk zelfgemaakte appeltaart. Helaas is op dinsdag de Theetuin gesloten. In het winkelcentrum bij bakkerij Suikertuintje heerlijk op terras gezeten met koffie en lekkernij. Prachtige route door diverse boomgaarden. Een aanrader. Sommige pijltjes op de klompjes mogen bijgestipt worden. Zijn vaag .

 75. Op 1 juni dit pad gelopen en blij verrast door het prachtige open en idyllische landschap. Wel aan te bevelen om de gehele route te lopen, omdat je anders de mooiste stukken mist. Genoten van de prachtige korenbloemen tegenover camping Betuwe. En op 1 juni mocht het weer; het terras op. Dus dronken we een heerlijke appelsap op het terras van Natuurlijk Gruun.

 76. Dit is een van onze favorieten, we lopen deze wandeling zo graag! Vandaag de 12 km variant omdat het vrij warm was.Het dorpje Bontemorgen blijft een klein paradijsje!! (De theetuin was gesloten) Op de dijk weer een verkoelend windje. Overal heel stil en nauwelijks verkeer door de week. Veel ooievaars gezien, minstens 10, zowel in de lucht in de wei als op de nesten. Ook nog kieviten gezien, ganzen met jongen en bij het riet, onderaan de Marsdijk een rietgors! Volop fruit om je heen, kersen, appels en peren. Mooi op tijd voor de lunch bij Brasserie Beerie thv de Camping! Leuk dat de eigenaar ons weer herkende en fijn was de gastvrije ontvangst na al die maanden van gesloten zijn. We kregen een Corona-proof plekje op t terras. Een aanrader om hier neer te strijken! Lekkerste kroketten ooit! Tegenover Brasserie Beerie nu een prachtig bloemenveld gezaaid met klaprozen en korenbloemen, zó mooi…Op de terugweg gestopt bij één van de vele kraampjes om een kilo kersen te kopen! ?Echt veel lekkerder zo uit de boomgaard! Een topdag gehad.

 77. Op 15 juni het Batouwepad gelopen. Wat een wondermooi stukje Betuwe is dit met veel variatie en ook veel fiertjes onderweg gezien: varkens die lekker buiten aan het wroeten waren, een hangbuikzwijn, schapen, bokjes, lakenvelders en andere koeien, kippen en natuurlijk de ooievaars met hun jongen. In de buurt van de bonte morgen (net een stukje waar we verkeerd waren gelopen) zat een van de ouders in de wei, helemaal niet zo schuw. We wilden bij Bertie op camping De Betuwe een kopje koffie drinken en hoewel de brasserie op maandag gesloten is , kregen we toch een lekkere cappuchino geserveerd buiten aan dat de picknicktafel.
  We mochten ook de camping bekijken en zagen bij de vijver een zanglijster met een vette worm in haar snavel. Wij eten een broodje op het bankje bij trekkershut De Snip en gaan dan verder door de boomgaarden waar het fruit jong en stevig nog hangt te rijpen. Verderop een buizerd en talloze zwaluwen. In de meren futen, hoentjes en zwanen. Een mooie houten tafel met banken bij een schattig huis waar een meneer in de tuin werkt. Hij vervloekt het zevenblad en vertelt over de gechiedenis en over de Romeinen. Het zitje heeft hij gemaakt omdat zoiets hij zelf langs het Pieterpad gemist heeft. We zijn lekker moe aan het eind, met 16 kilometer in de benen en rijden met een intevreden gevoel weer terug naar onze heerlijke camping Blijwerven in Ingen.
  Dank voor deze wondermooie route!

 78. Beste Bernadette,

  op deze pagina is, onder het kopje ‘Verkooppunten’ een lijst van verkooppunten te vinden waar de folder van het Batouwepad te koop is. Daarnaast kan ook gebruik gemaakt worden van de gratis Klompenpaden-app voor de smartphone of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze webpagina (gratis). In de app kan voorafgaand aan de wandeling de route van het pad gedownload worden. De app wijst onderweg de weg zonder dataverkeer (het kost dus geen Mb’s).

  Met vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 79. Aanvulling op vorige reactie:
  Wij lopen de klompenpaden meestal spontaan en zonder brochure, de bordjes onderweg zijn voor ons duidelijk en voldoende. Wellicht dat in de brochure wel een aanlooproute beschreven staat. Is er een verkooppunt in het winkelcentrum?

 80. We hebben gisteren het Batouwepad (16 km) gelopen en genoten van de afwisseling op de route. Over graspaden, dijken, oversteekjes over hekken en slootjes, langs het water van de Mars, een prachtig korenbloemveld en door fruitboomgaarden, teveel om op te noemen. Het was geweldig wandelweer. Nu de beperkingen van de coronatijd milder zijn geworden waren er weer mogelijkheden om van de horeca te genieten, zowel bij het startpunt als onderweg. Het terras bij de zorgboerderij was een leuke verrassing.
  We hadden de auto op het parkeerterrein bij het winkelcentrum gezet, op het kaartje is dat aangegeven als startpunt Het was echter lastig om vandaar de route te vinden, de Verbrughweg ligt niet aan/op de route. Een duidelijk aanlooproute zou handig zijn. Toch gevonden en vooral erg genoten van dit bijzondere klompenpad…!!!

 81. Vandaag het Batouwepad gelopen, de 16 kilometer variant. We zijn bij het opstappunt museum baron van Brakell begonnen. Een mooi en afwisselende route. Door boomgaarden, uiterwaarden, boomkwekerijen en langs diverse waterplassen. Er zit redelijk veel verharde weg in de route, maar omdat de route zo afwisselend is stoort dat niet. De bewegwijzering is prima. Dank aan de vrijwilligers die dit pad mogelijk maken en onderhouden. Zeker de moeite waard dit pad eens te lopen.

 82. We hebben de klompenpaden ontdekt. Super mooie routes en ook goed gemarkeerd. Dit is de 4e die we hebben gelopen en weer genoten!
  Leuke afwisselende route. Door de boomgaarden, langs het water, door de weilanden, stukje bos en oude dorpskern. Prachtig!

 83. Op vrijdagmiddag 15 mei de verkorte route gelopen vanaf het museum, tegen de klok in.
  Er zitten leuke stukjes tussen, maar het grootste deel van de route bestaat wel uit asfalt. De Rijnbaandijk is wel auto- en motor vrij en is daarom prima te lopen. Ik denk dat de andere helft waarbij je de uiterwaarden ingaat leuker is. Die gaan we zeker ook nog doen.

 84. Vandaag 17 mei de verkorte route gelopen. Wat een prachtige wandeling. Goed aangegeven en bijgehouden. Deze route moet je echt een keer gelopen hebben en we gaan hem zeker nog een lopen als alle fruitbomen bloeien!
  Complimenten hoor!

 85. Mooie route. Voor ons dicht bij huis. Maar toch werden we verrast door deze afwisselende route. We hebben ervan genoten!

 86. Op 6 mei het Batouwe pad gelopen. Als ervaren lopers die toch ook de schoonheid van het gehele Pieterpad hebben genoten, versteld gestaan van het prachtige parcours, de mooie oversteekjes bij afrasteringen en slootjes en geweldig afwisselende natuur. Boomgaarden de wateren bij de Marspolder en de Bonte Morgen alles dubbel de moeite waard.
  Complimenten.

 87. Vandaag 16 mei 2020 deze verkorte route gelopen, mooie afwisselende route, langs water, boomgaarden en rivierdijken. En dan het vergezicht naar Rhenen en de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

 88. Op 27 april dit pad gelopen. Heerlijk rustig, prachtige vergezichten. Ooievaars gezien. Genoten!

 89. Leuke afwisselende wandeling. Interessant om langs boomkwekerijen te lopen. De stickers waren hier en daar aan vervanging toe, bijna onleesbaar. Het was goed dat we de app gebruikten want anders hadden we waarschijnlijk een paar keer lang moeten zoeken. Met app prima wandeling waar we van hebben genoten.

 90. Op 26 april dit mooie klompenpad gelopen met stralend mooi weer. Prachtige wandeling door de polder en langs fruitboomgaarden, mooie molens, boerderijen en ooievaarsnesten. We hebben genoten. Bewegwijzering was prima in orde.

 91. Vandaag deze route gelopen met prachtig voorjaarsweer. Wel de kortere variant door met name het gebied langs de Nederrijn. De bloesemtijd was wel al voorbij. Erg mooi en afwisselend met lopen door schapenweiden, zicht op de heuvelrug, weggetjes tussen de boomgaarden, langs de plassen enzovoorts. Eén keertje fout gelopen doordat bordje niet helemaal duidelijk was en de app dan soms net niet precies genoeg is omdat pad parrallel loopt (maar wel aan andere kant van het watertje). Voor de rest helemaal duidelijk en met de app erbij makkelijk te volgen. Afstand houden was ook goed te doen. Ruimte genoeg en geen heel drukke route. De afkortroute was nog relatief het drukste met fietsers maar zolang iedereen zich netjes aan de regels houdt gaat dat ook goed. Deze route is zeker een aanrader in het voorjaar. Dank aan de vrijwilligers en eigenaren die hun terrein opengesteld hebben!

 92. Vandaag dit mooie klompenpad (12km-versie) gelopen over dijken, langs boomgaarden en met uitzichten op de Utrechtse Heuvelrug in de verte. Echt een lentewandeling (lammetjes, bloeiende bermen en vogeltjes die druk in de weer zijn met hun nestjes). De bloesem in de boomgaard (pruimen?) waar de route doorheen loopt, was al wel uitgebloeid, maar verder toch veel bloesem gezien. Route is redelijk rustig, op de meeste stukken is de 1,5 meter afstand goed te doen, op de dijk (zonder auto’s en motoren) zijn er wel veel (wielren)fietsers, misschien ook omdat het woensdagmiddag was (waren namelijk ook veel gezinnen met kleintjes op de dijk).
  Ik moest even zoeken naar het startpunt (aan het begin/einde van de Verbrughweg, bij het parkje tegenover een snackbar; overigens open in corona-tijd) en onderweg ook een paar keer mis gelopen (soms door onoplettendheid van mezelf, hoog gras in de bermen, maar soms vond ik het ook niet duidelijk, zoals een klompen-bordje bij de natuurcamping waardoor ik die foutief opliep), maar de app bood uitkomst! Bedankt vrijwilligers voor deze prachtige route!

 93. Heel erg mooi pad in het voorjaar. In deze tijd niet druk, 5 stellen tegen gekomen.
  In de bloesemtijd is het hele pad (16 km) mooi. Er zitten in de zuidwestelijke lus enkele stevige asfalt zones die gecompenseerd worden door de prille bloei trajecten daar tussenin, in najaar en winter zou ik de route beperken tot en met de route verkorter en van Aalst direct over de dijk terug gaan naar Lienden.

 94. Eén van de betere klompenpaden in dit jaargetijde. Wij hebben dinsdagmorgen in mooi weer de 12 km variant gelopen. Langs de gehele route voldoende ruimte om elkaar op 1,5 meter te passeren. We zijn overigens maar 5 wandelaars tegen gekomen. Route is gevarieerd. Bij de 12 km variant een vrij lang (maar mooi) stuk over de oude Rijndijk (vrij van auto’s en motoren) met prima uitzicht over de volop bloeiende boomgaarden. Op sommige stukken loop je zelfs door of valk langs de boomgaarden. En ook wandel je een stuk door de uiterwaarden van de Nederrijn met uitzicht op Rhenen en de heuvels van de Heuvelrug. Ook het stukje over de smalle klinkerweggetjes van het buurtschap “Bontemorgen”zijn allerliefelijkst. Volop bloeiend koolzaad langs de wegen. En al veel Pinksterbloemen in de weides. Door de afgelopen droge dagen was alles goed te belopen.

 95. Wat een voorjaarsdag met blauwe lucht en veel zon. Zo goed om je zinnen te verzetten en je hoofd leeg te maken met alle verontrustende berichten over Corona. De 6 wandelaars die we op deze 16 km tegenkwamen zwaaiden en iedereen respecteerde de voorgeschreven afstand van elkaar. Wat was er veel moois te zien….. ! Lammetjes, twee bewoonde ooievaarsnesten met klepperende bewoners, Kieviten op een stoffige droge akker, baltsende futen met dat typische ballet op t water. Een sperwer die rakelings langs ons vloog die een duif achterna zat, je hoorde zzzzfffff van de vleugels. De tortelduif kon wegkomen. Een haas en fazant kwamen we tegen in de boomgaard.
  Bijen bezochten de ontluikende bloesem, de kersenbloesem begin al aardig uit te komen. Een heerlijk dag gehad, 16 km in vier uur gelopen. Dit pad blijft een van onze favorieten!

 96. Vandaag het Batouwepad gelopen. Ondanks dat het land behoorlijk op slot zit vanwege het Coronavirus, hebben wij genoten van dit bijzondere wandelpad en van de Betuwe. Leuk dat we door privegebied mochten, door weilanden en boomgaarden. De bloesem was al in aantocht en de ooievaar zat op het nest. Beetje blubberig maar met goede wandelschoenen heb je daar geen last van. Erg afwisselend, water, weiland en boomgaarden. In het najaar komen we graag terug om de appels te zien groeien!

 97. Vandaag deze prachtige wandeling van 16 km met de klok mee gelopen. Volop genoten van de heerlijke Betuwe. We hadden bij de Jumbo geparkeerd en het was even zoeken naar het eerste klompenbordje maar dat houdt het spannend. Verderop ook enkele keren goed moeten zoeken naar de klompenbordjes, maar geen probleem alles goed kunnen lopen. Volgend voorjaar in de bloesemtijd gaan we deze wandeling weer lopen. Fijn kunnen zitten op de picknick banken langs de route, heel attent. Dank aan de vrijwilligers en eigenaren voor deze mooi wandeling.

 98. Op 14 September liepen wij deze heerlijk wandeling. In t voorjaar waren we hier ook al met alle prachtige bloesem dus nu hoog tijd om naar de appels en peren te kijken! En die waren er volop! De Betuwe op z’n best! De oogst was al aan de gang en grote houten kratten stonden in de boomgaarden te wachten.De bewegwijzering is super goed. Koffie in de theetuin in Bontemorgen, wat een prachtig gehuchtje is dit toch. In de weilanden ooievaars te zien! Het gedeelte langs de plas is prachtig met wilde appelbomen en veel rode bessen. Al een beetje herfst! Daarna weer een horeca stop, natuurlijk een glas appelsap bij Brasserie Beerie met de heerlijkste kroketten (en wij zijn experts?). Het gedeelte wat dan volgt gaat meer door de weilanden tussen de schapen door, dan nog een blik op “Flipje” het bessenmannetje en via het streekmuseum en “Den Engh” met het prachtige huis weer naar Lienden. Deze wandeling blijft favoriet!

 99. Vanmorgen dit pad nog eens gelopen, met de klok mee en gestart bij het streekmuseum. Al snel door een boomgaard onder een ooievaarsnest lopen (nu leeg). Dan door Lienden. Let op: Vóór kruising paadje op (Gildeland) langs achtertuinen. Bordje valt niet zo erg op! Mooie plas op Rijndijk, door weilanden met schapen, weer door een smal weggetje met theetuin (nu dicht). Gezicht op molen, grebbeberg en cuneratoren. Marspolder met veel mooie meren. Van begin tot eind kent dit pad veel fruitbomen en boomkwekerijen. Na de camping (koffie) wordt het iets minder mooi. Door Aalst, veel asfalt, dan toch weer kwekerijen, over een erf lopen, helaas 700 meter langs provinciale weg, ook langs maisvelden.
  Al met al is dit een echt (prachtig) klompenpad, typisch Betuws. In de lente op z’n mooist.
  Hoofdroute hard 54%, dat is helaas knap veel en dus een minpuntje. De verkorte route kent waarschijnlijk een nog hoger percentage hard.

 100. Vandaag verkorte route gelopen. Mooie route, maar ik had liever de fiets gepakt want grootste deel ca 75% is verhard.

 101. 29.05.19 dit klompenpad gelopen. Drie sterren wat ons betreft.
  Prachtige uitzichten op de glooiende omgeving en de lente op zijn mooist nu met veel kleine grut, gansjes,eendjes, veulens. Voor ons vogelaars een topdag ,heel veel vogels gespot waaronder de ijsvogel die voorbij flitste.
  Onderweg nog een boomkweker gesproken en weer veel geleerd over de diverse bomen die in deze streek verbouwd en verkocht worden.

 102. Een mooie wandeling, maar in tegenstelling met anderen vind ik hem niet goed aangegeven. Een advies aan degenen die de route uitzetten, maak op het klompenvignet duidelijk of het gaat om de linksdraaiende of de rechtsdraaiende route. Vaak zijn de klompenpadvignetten verscholen en dan ontstaat gemakkelijk verwarring. Het kaartje munt ook niet uit door detail en geeft daarom onvoldoende houvast.

 103. Vandaag deze mooie route gelopen. Mooi en afwisselend. Jammer genoeg is de zorgboerderij op woensdag niet open, zodat we nog wat langer door moesten lopen voordat we bij een volgende stop waren. Landwinkel Gruun, en wat smaakt een kop koffie met appeltaart dan lekker! Zit ook een landwinkel bij, een aanrader om even te stoppen. Het was een prachtige wandeling! Veel jongen ganzen en eenden gezien.

 104. Op 26 februari liepen we de 12 km en zouden terugkomen als de bloesem ging bloeien en vandaag de gehele wandeling van 16 km gemaakt. Het was weer een feest! Duidelijk aangegeven, adembenemende vergezichten op de Cuneratoren van Rhenen met daartussenin een zee van bloesem. Nog niet alle bloesem was uit, dus komende tijd gaan we nog één van de andere Betuwe wandelingen lopen!
  Flink wat kieviten in de uiterwaarden, ooievaars, hazen, ganzen en veel lammetjes. Echt voorjaar! Leuk was de uitkijktoren waardoor je bijna IN het ooievaarsnest kon kijken. Helaas was t niet bewoond. Van de 16 km liepen we 1 km langs de Provinciale weg die wat herrie achtig aandeed. Maar ach 15 prachtige kilometers bleven nog over!! Op de dijk was een bord mbt motorrijders en herrie,” houdt rekening met de omwonenden”dat hebben we inderdaad begrepen. Treurig dat je extra gas moet geven….Een eind verderop hadden bewoners alle blikjes en flesjes aan elkaar geregen met als doel om te laten zien dat je je troep bij je moet houden, wij kunnen het niet begrijpen dat je zo omgaat met je omgeving waar je te gast bent.
  Als je dit bovenstaande leest denk je misschien dat we niet genoten hebben, maar dat is wél waar. Het is een geweldige wandeling! Als kers op de taart een zeer smakelijk menu gegeten bij het Wapen van Lienden, top eten en gastvrije mensen! zo hoort t te zijn! We gingen tevreden om 19 uur naar huis! Met een zon die Lienden in een dromerige sfeer achterliet.

 105. Op 31 maart hebben wij dit mooie pad gelopen (12km). Ik koos hem uit vanwege de bloesembomen die we rijkelijk tegen hoopten te komen. Nu waren de meeste met name (jonge) boompjes nog niet in bloei. Maar de bomen in de boomgaard waar we doorheen mochten lopen hadden al wel prachtige roze knoppen. Ik vermoed dat we een week te vroeg waren. Maar het was even goed zeer de moeite al waard! Ook omdat de hele oude grote vruchtbomen en de tulpenbomen die we ook steeds tegenkwamen al wel prachtig in volle bloesem stonden te shinen! Ook de lammetjes, de uitzichten vanaf de dijken gaven ons het echte frisse lente gevoel.

 106. Ook wij hadden prachtig weer op 14-02-2019 toen wij dit klompenpad hebben bewandeld. De route wordt erg goed bewegwijzerd en juist op het moment dat we twijfelden kwam er een attente krantenbezorger langs op zijn scooter en vroeg of hij kon helpen. Onderweg hadden we vanaf de Marsdijk prachtig uitzicht op Rhenen en de Grebbeberg. Het vinden van een geschikt bankje om wat te eten/drinken/rusten was geen probleem: de keuze is er reuze! Halverwege de route bij camping De Betuwe een heerlijke kop koffie gedronken: een mooi, vrij nieuw etablissement met uitzicht over de polders. Kortom: een prachtig pad met veel onverharde stukken, zelfs door een boomgaard waar een bankje staat met uitzichttoren: wij vinden het beslist een aanrader!

 107. Weer een uitgelezen wandeldag, de zon blijft deze week maar schijnen. De verkorte route van 12 km genomen in Lienden. Het Marspad kennen we al en wilden beslist hier in de buurt nog een keer lopen. Wat een mooi verstilde plek is dit hier in de Betuwe. Weinig verkeer op de dijk. Wel werd er gewerkt bij de fruittelers met snoeien van bomen of met het planten van bomen. Een flinke klus als je de grote percelen ziet. Op de schoorsteen van een boerderij stond een ooievaar! Alles is hier mooi, de route heel gevarieerd, de dijkhuisjes en grote boerderijen, molens, vergezicht naar Rhenen met de Cunera toren. Zo verrast door het buurtschap “Bontemorgen” de theetuin is open vanaf april! Als afsluiter bij Moeke in Rhenen op het terras zitten nagenieten….. Een geweldige wandeling, als de bomen in bloei staan lopen we de 16 kilometer! ??

 108. Vandaag dit prachtige klompenpad gelopen in zeer fraai weer. De route stond overal goed aangegeven, chapeau. Elly & Albert

 109. Ik ben na 25 jaar weer in de Betuwe, waar ik ben opgegroeid, komen wonen. De klompenpaden blijken een fantastische manier om mijn ‘nieuwe’ omgeving te herontdekken – ik kom op plekken die ik niet kende. In de eerste week van januari, op een grijze dag, heb ik dit pad gelopen. Afwisselend, langs schapen, fruitbomen, een waterplas, dijken, uiterwaarden. En het buurtschap (?) Bontemorgen was een leuke verrassing, ik ga hier zeker nog eens lopen in een ander seizoen om dan ook de theetuin daar te ontdekken.

 110. Zondag 28 oktober 2018 het pad gelopen. Wat hebben wij genoten van dit prachtig afwisselend pad. En van de scala aan kleuren die de natuur ons nu deze tijd bied. Zo liepen we door de fruit gaarden en zo langs het water. De aanwijzingen kunnen op sommige plekken verbeterd worden. In de Zijveling straat liepen we de aanwijzing zo voorbij. Dan nog ergens bij een afweg op de dijk. Je moet dan onder aan het talut gaan lopen. Maar de pijl verwees naar het woonhuis. En in de Achterstraat waar je verwezen wordt om de boomgaard in te gaan. Het bord staat een stuk van de weg af . Bij Den Eng staat het bordje aan de verkeerde kant waardoor je voor het woonhuis gaat lopen. Ondanks dat is het een mooie route. Dank voor alle veijwilligers.

 111. Afgelopen zondag (13 aug.) deze afwisselende en bijzonder fruitige route gelopen. Begonnen in Rhenen. Naast restaurant Moeke per voet/fiets-veer Nederrijn overgestoken, waarbij plezierig contact met ‘vrijwilligers van dienst’. Aan overkant Marspad gevolgd tot aansluiting met Batouwepad. Vandaar tegen de klok in gewandeld. Eerste stop op T-splitsing Drosseweg/Marsdijk, omdat daar een prachtige tafel met twee banken staat, pal naast een indrukwekkende metalen bison. We zaten er nog maar net toen de eigenaar van dit rustpunt verscheen: ‘Hebben jullie zin in koffie?’. Ontzettend leuk, zo’n hartelijk gebaar, en de koffie smaakte voortreffelijk. We vonden de route verrassend omdat die zowel door uiterwaarden als door boomgaarden gaat, over dijken en door weilanden en bospercelen. Je wandelt letterlijk tussen talloze fruitsoorten. Onderweg ook veel bankjes! Sommige met schitterende uitzichten. Zoals op de Rhenense berg en de fraai gerestaureerde Cuneratoren. Enige minpuntje: een stuk langs de N320 met razende auto’s. Maar daarna wacht gelukkig weer zo’n verstilde fruitteelt-oase. Warm aanbevolen!

 112. Net terug gekomen van het Batouwepad. De app werkt echt goed en is soms nodig om de afslagen niet te missen. Deze zijn soms best verstopt. Ik heb koffie en gebak op in Bontemorgen aan het water. Echt een hele mooie stek. Ik zou hier zo uren kunnen zitten. Verder heb ik aan het einde van de route nog het streekmuseum bezocht. Een aanrader als je van geschiedenis houdt. Aardige mensen die er werken die graag wat willen vertellen. De route heeft leuke bezienswaardigheden. Ik heb kom graag weinig fietsers en auto’s tegen onderweg. Op deze route vond ik dat nog teveel. Verder is de route zeer goed uitgezet. Bedankt hiervoor!

 113. Afgelopen zaterdagavond hebben we een gedeelte van dit klompenpaden gelopen.
  Wat een prachtig pad, met veel afwisseling!
  De sproeiers en het weiland met de schapen waar we doorheen mochten lopen waren voor de kinderen een feest!
  We hopen gauw terug te komen om het vervolg van het Batouwepad te gaan lopen.

 114. Vrijdag 13 juli met de klok mee het Batouwepad gelopen met vrienden.
  Prachtig, afwisselend echt klompenpad over paden, rustige weggetjes en dijken. Langs wielen en plassen en leuk over privé terrein als kersenboomgaarden en weilanden. Het was warm dus kozen wij voor de routeverkorter 12 km.
  Na een lekker ijsje in Lienden en inkoop van heerlijke kersen tevreden terug naar Delft.
  Bedankt vrijwilligers en gulle boeren die de route mogelijk maakten.

 115. Vorige week dit pad gelopen. Prachtige route, weinig asfalt, echt een aanrader.
  Alleen het stukje langs de provinciale weg is niet zo fijn…. mogelijk kan hier nog eens iets aan gewijzigd worden?
  Heerlijk een glaasje biologische sap gedronken op de zorgboerderij waar ik erg gastvrij werd ontvangen en leuke gesprekken had.
  Tip voor de wandelaars deze zomer: er loopt een stukje langs een maisveld. echter, er is geen ruimte om erlangs te lopen, je moet erdoorheen. De maisplanten staat ver genoeg uit elkaar om tussen de rijen door te lopen. Er is geen andere mogelijkheid om naar de andere kant van het maisveld te lopen en de route te vervolgen.
  Maar verder: helemaal oké! dank aan de vrijwilligers die dit pad mogelijk hebben gemaakt!

 116. Vandaag dit prachtige pad gelopen. We hebben al veel klompenpaden gelopen, deze vonden we echt heel mooi. Goed aangegeven en onderhouden. We hebben dit pad gecombineerd met het Marspad. Een aanrader! We zullen dit zeker nog eens lopen.

 117. We zijn heel wat geweend met wandel tochten.Maar deze tocht verraste ons wel.Eigenlijk een groot schilderij.
  Boomgaarden mooi,maar ons verraste al die meeren die we tegen kwamen om stil bij te worden.
  Ook de plekken waar je mocht lopen was een verrassing.Genoten en lof voor de vrijwilergers die dit bijhouden .
  .

 118. Vandaag het mooie Batauwepad gelopen met een stralende zon en op hele rustige stille wegen/weggetjes/weilanden. De fruitbomen staan vol in het blad en de bloesem begint te komen. Goed aangegeven, behalve even verkeerd gelopen bij “het wiel”. Er staat aangegeven de dijk naar beneden en toen miste ik het bordje dat je gelijk voor het eerste huis naar rechts het weiland in moet. Toen ik opeens een bocht tegenkwam naar een paar 100 meter heb ik de app erbij gepakt en weer teruggegaan. Ik sprak later iemand die die daar ook verkeerd was gelopen.

 119. Op 14 april samen met vrienden deze tocht gewandeld. Een erg mooie en afwisselende wandeling die goed aangegeven is. Helaas waren we een week te vroeg, want er stonden nog niet veel bomen in bloei. Volgend jaar komen we zeker terug om een andere bloesemtocht te lopen.

 120. Vandaag de route eens een andere kant op gelopen…..nu eerst genoten van alle boomgaarden en later van het uitzicht op Rhenen op de dijk. Door de hoge waterstand niet benedendijks kunnen lopen. Wat een variatie dit klompenpad!! Vrijwilligers heel erg bedankt!

 121. Wij hebben gisteren de hele route gelopen, erg genoten van alles om ons heen, en dan ook nog met een lekker zonnetje op onze huid, wat wil je nog meer. De route is duidelijk aangegeven. Compliment! Mooie afwisseling, dan weer door de weilanden met de schapen, waar je overal goed over de afrastering kunt komen door speciale plateaus. Over slootjes, door over 2 houten planken te lopen, omwikkeld met gaas voor gladheid, door maisvelden, over dijkjes, klinkerweggetjes met oude boerderijen, etc. Echt een aanrader.

 122. Beste wandelaars van het Batouwepad,

  Op het pad, onder het bankje bij Grun, zijn door een vrijwilliger van het Batouwepad 2 pijpen van een zwarte afritsbroek, gevonden. Mocht u ze kwijt zijn, dan kunt u contact opnemen met vrijwilliger Wil, te bereiken via nummer 0629537467.

  Hartelijke groeten,

  Marlies van Loon – Team Klompenpaden Gelderland

 123. Vandaaag wederom een klompenpad gewandeld. We hebben het onderste deel gewandeld met de routeverkorter. Het is wederom zeer duidelijk aangegeven, prima verzorgd, mooie omgeving! Werkelijk genieten! De koffie met appeltaart van de zorgboerderij is een aanrader. Je kan er heerlijk buiten zitten en de mensen zijn heel gastvrij.
  Zeker voor herhaling vatbaar en uiteraard willen we ook het bovenste deel nog gaan doen!. bedankt !

 124. Gisteren het Batouwepad gewandeld. Wat mij betreft alweer een topper.
  Het pad blijft boeiend en afwisselend, weer een echte aanrader. Onderweg,
  bij de vogelverschrikker:), 2 vrijwilligsters gesproken. Mooi om even met ze
  te praten en te horen waar ze mee bezig zijn. Top dames!
  Terug in Lienden, sterke verhalen en even bijkomen in het dorpscafé Het Wapen
  van Lienden, een gezellige dorpscafé met vriendelijke mensen.

 125. Vanaf 16 april tot 16 oktober 2017 is Brasserie Batouwe ook op ZONDAG geopend.
  misschien kunnen Jullie dit op de site aanpassen. Hartelijk bedankt.

 126. De wandeltocht (ruim 16 kilometer) gestart bij de parkeerplaats in Lienden. Op deze schitterende zonnige zondag helaas alle cafés gesloten. Een mooi compliment wil ik geven aan moeder en dochter van Wimpies & Esthers op de Dorpsstraat 19, die speciaal op zondag vanaf 12 uur geopend zijn voor wandelaars voor koffie en gebruik van hun eigen privé toilet. Behalve de Theetuin Bonte Waterkant is er op zondag overdag niets open.
  Het eerste stuk viel mij tegen. Veel asfalt en fietspad en met de grijze e-bike brigade op pad kan je het vergeten een plek op een bankje te bemachtigen. Maar daar waar de route bij de Mars samenkomt met de Marsroute wordt het prachtig en kan je ook gewoon lekker in het gras zitten. Veel in bloei of bijna in bloei dus er komen nog voldoende dagen om van de bloesem te genieten. Ik moest even door de verbindingsstukken heen bijten. Maar, dan krijg je ook wat. Een bijenkorf, veel jong spul in de wei, wilde ganzen en de ooievaar op het nest. De bewegwijzering van de route is prima en ik denk dat de beste tijd om deze route te lopen, nog moet komen. Helaas slecht weer voorspelt met Pasen. Voor zonnige dagen daarna, raad ik deze route zeker aan. Het is een echte bloesem-route!

 127. Dit vinden we een prachtige route om te wandelen in de bloesemtijd. Je loopt langs en tussen de fruitbomen. Weinig asfalt en doordat er zoveel mooie natuur te beleven is ervaar je het asfalt niet echt. Een aanrader in de bloesemtijd.

 128. Leuke route. Vooral nu in april met al die bloesem. Het startpunt van de wandeling ligt aan de kruising Dokter van Noortstraat / Verbrughweg. Daar staat een groot paars bord.
  Zelf hebben wij de afgekorte route gelopen (rechterhelft – paars) van 8-9km, maar de hele route lijkt ons de volgende keer toch een stuk leuker, evt bij de Waaiweg in het noorden inkorten. Circa 50% over (autoluw) asfalt met verder leuke stukjes off-road langs de boomgaarden en water – het kenmerkende van de klompenpaden.

 129. Wij hebben de route van 16 km. Gelopen!! VIn 1 woord: fantastisch!
  Een overvloed aan weide vogels . De ooievaars op hun nesten, waar je vlak langs loopt. De mooie paden langs / door de fruit gaarden, prachtige water partijen.

  We hebben de meeste lange route,s gelopen,maar deze hoorde bij de toppers!!

  Alle die er aan mee werken om deze route,s mogelijk te maken, BEDANKT!!!

 130. 15 februari 2017. Beste mensen,
  In Lienden vroeg het bord aan het begin van de wandeling naar onze ervaringen, ook omdat de vrijwilligers die graag wilden horen. Hier komt ie: Wij zijn HEEL ENTHOUSIAST over de Klompenpaden. We hebben inmiddels gelopen in Well, Nederhemert (Aalst), onder Dreumel en gisteren in Lienden (Batouwepad). Allemaal heel mooi, maar het pad rondom Lienden spande de kroon. Een mooie, gevarieerde wandeling, in de zomer waarschijnlijk nog mooier omdat er veel boomkwekerijen zijn. Het zonnige weer zat gisteren erg mee, er waren nog restjes sneeuw en ijs, maar ook de eerste gele katjes. Tot slot een glaasje wijn in Het Wapen van Lienden. Een PRACHTIGE dag, hartelijk dank, alle vrijwilligers! Ook dank aan boeren en boomkwekers over wier land wij mochten lopen.
  Vriendelijke groet, Hanneke

 131. Heerlijke wandeling. Heel pril voorjaarsweer. Spiegelende sloten, grafische beelden van bomenrijen, oude en nieuwe boomgaarden. Stukje op de dijk van de oude Rijnarm prachtig! Prima bewegwijzerd.

 132. Beste meneer van der Hoeven,

  Dank voor uw bericht.
  Ik zal de coördinator van de vrijwilligersgroep die het pad beheert vragen of de naloper van de maand speciale aandacht kan besteden aan de bewegwijzering bij het lopen in tegengestelde richting. Wij adviseren overigens om bij alle klompenpaden tijdens het wandelen de bewegwijzering te combineren met de app, de folder of het routekaartje.
  Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.
  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden,

  Met vriendelijke groet, Marlies van Loon – Team Klompenpaden

 133. Woensdag 2 november liep ik deze route vóór om hem op een later tijdstip, waarschijnlijk in de bloesemtijd, met een groep te kunnen gaan lopen. Ik ben toen vanaf Rhenen gekomen en heb de route opgepikt bij de Remsestraat. Vanaf daar heb ik de route gelopen in de volgorde tegen de richting van de wijzers van de klok in. Op drie plaatsen ontbrak de markering en moest ik zoeken naar het vervolg van de route.
  De eerste keer was dit kort vóór Lienden. Ik liep op de Rijndijk, kwam op een kruispunt waar je voor de routeverkorting rechtdoor moet. Daar ontbrak markering dat je voor het lopen van de volledige route rechtsaf moet, en dan dus in de bebouwde kom van Lienden komt.
  De tweede keer was bij het bod van het officiële beginpunt van de route, in het centrum van Lienden. Voorbij ‘Het Wapen van Lienden’ gaat de route eerst verder via enkele voetpaden tussen de huizen in het oude gedeelte door. dat was ook op de plattegrond op dat bord niet te vinden. Ik ben toen naar de Achterstraat gegaan en heb de markering gevolgd in de tegengestelde richting om te kunnen ontdekken hoe de route nou werkelijk loopt. Daarom ga ik dus altijd voorverkennen!
  De derde was net voorbij camping ‘De Betuwe’, daar moet je direct achter de afrastering van de camping linksaf. dat was ook niet aangegeven. Even verder kwam ik op een driesprong. daar ontbrak markering. Ik ging terug en zag toen de sticker op de achterkant van een paal voor de route in tegengestelde richting.
  Over het geheel genomen vind ik het een mooie route. Op een enkele kortdurende bui na was het die dag mooi weer. De route is vermoedelijk op z’n mooist in de bloesemtijd, in een gemiddeld jaar qua ontwikkeling van het gewas tussen half april en half mei.

 134. Wij hebben op 7-8-2016 dit klompenpad gelopen. Een mooie route ,toch hebben we een opmerking .Op een gegeven moment (we denken bij punt 4) moet je het maisveld in. De bedoeling is tussen de sloot en het mais te gaan lopen, maar het pad is onbegaanbaar vanwege de mais. Dus moet je dwars door het maisveld. En dat is geen pretje bij hoog opgeschoten mais en een heel lang veld. Dus zolang dit op het land staat is dit een minpuntje in de route. Of de boer moet wat ruimte maken aan de slootkant om te kunnen lopen.

  op

 135. We hadden hoge verwachtingen van dit klompenpad n.a.v. de recensies, maar wat een tegenvaller. We kozen voor de 12 km variant en liepen tegen de klok in. Eerst over de Rijndijk. Dit was een mooi stuk en we dachten: dit belooft veel goeds. Helaas was de idylle aan het einde van de dijk verdwenen: weerkanonnen van fruittelers (terwijl er de hele dag nergens in NL regen, hagel of onweer werd verwacht) en kunstmatige geluiden van vogels in nood verpestten een beetje onze rust. Vervolgens liepen we langs de troosteloze omheining van een camping over saaie stukken grond van boomkwekerijen en fruittelers (langs een brandhoop van afval op de grond. Mag dit?) richting een natuurgebiedje. Vervolgens loop je op de dijk langs de rivier. Hier staat een bankje die zo geplaatst is dat als je erop gaat zitten je uitkijkt op het bedrijventerrein aan de overkant, terwijl je een mooi uitzicht op Rhenen zou kunnen hebben als het bankje 45 graden was gedraaid, maar goed. Later stond er nog een bankje op de dijk. Hier lag een zak vuil met plastic, dus dit was ook geen aantrekkelijke rustplek. Vervolgens weer teruggewandeld naar Lienden via de Bontemorgen. Dit was wel aardig. Bewegwijzering was soms niet duidelijk, zoals eerder aangegeven. Misschien is de 4 km die wij nu over hebben geslagen juist het mooiste gedeelte van de wandeling, want het Rhenoyschepad is vele, vele malen mooier!

 136. Jan en ik hebben vandaag 4 juli deze mooie route gelopen ? en genoten van het het mooie afwisselende landschap. Natuurlijk ook heerlijke kersen gekocht en onderweg opgepeuzeld. Minpuntje aan de route is het stukje langs de provinciale weg.

 137. Een paar weken geleden het Rhenoyschepad gelopen, was super mooi, maar deze was mogelijk nog mooier.
  Dwars door weilanden (met schapen), bouwland (mais) en boom/fruitkwekerijen. Meestal moet je op een smal paadje lopen tussen de sloot en prikkeldraad, hier niet! Onder twee ooievaarsnesten -met inhoud- gelopen. Prachtige hele smalle straatjes met mooie huizen. Overal de Grebbeberg op de achtergrond. Ik dacht op een gegeven ogenblik dat ik bij de Loosdrechtse plassen liep, prachtig.
  Gelet op de regen deze week had ik meer drassigheid verwacht, maar geen sprake van nattigheid.
  Met de klok meegelopen (auto in Kesteren neergezet).
  De bewegwijzering was de eerste helft uitstekend, de tweede helft wat minder. Twee keer misgelopen, maar achteraf gezien toch eigen schuld. Sticker soms wat onduidelijk. Dat is bij de toegang tot het uiterwaard en bij punt 3. Daar zit sticker aan de brug, maar je moet de brug niet over! Met plattegrondje kom je er vaak wel uit, maar die ga je niet steeds raadplegen. Al met al vond ik de bewegwijzering niet slecht.
  Voor het thuisfront nog even met de auto een kilo kersen gehaald.
  Iedereen bedankt en op naar het volgende klompenpad. Dit was nummer 47.

 138. Vandaag gelopen; heel erg mooi!

  Mocht je twijfelen tussen het Marspad of het Batouwepad dan is deze vele malen mooier!

  Wel goed opletten, ook wij gingen meerdere malen teveel op in de omgeving….en zo werd het 19,3 i.p.v. de 16. De app’ bracht ons uiteindelijk weer naar Lienden.

 139. Een erg mooie wandeling! Het bordje op de kruising Rijndijk (rechtaf voor de routeverkorter) zit aan de linkerkant achter een verkeersbord geplakt, dankzij de app blijf je op sommige punten op de route wanneer je de bordjes niet ziet. Erg verrassend was een weiland waar we tussen de schapen liepen.

 140. Vandaag het Batouwepad in combinatie met het Marspad gewandeld. Een erg mooie route, maar het is geen klompenpad, meer dan 90% gaat over verharde wegen. De app moet af en toe duidelijk maken hoe je moet wandelen.

 141. Op 17 mei het Batouwepad gelopen.
  Wat een geweldig mooi pad.
  Over dijkjes, boerenland, fruitbomen en door de mars polder.
  Werkelijk de mooiste route die we tot nu toe gelopen hebben.
  Een grote hoeveelheid verschillende vogels gespot, alleen al die watervogels was al geweldig.
  De route bordjes waren goed te vinden alleen doordat we meermaals in de omgeving opgingen mistte we er een paar.
  Maar gelukkig houden we de app erbij en waren zo weer snel terug op route.
  Zeker de moeite van het lopen waard en we komen eerder in het voorjaar nog een keer terug, want zeker met de fruitbomen in bloei zal dit een prachtige route zijn!

 142. Vandaag met in totaal 6 man & vrouw de route gelopen. Maar andersom, ik heb expres de theetuin op 4/5 van de wandeling ingepland. Bel desnoods Marjolein of Hans van de theetuin van tevoren op, er volgt een hele hartelijke ontvangst !
  Het weer was niet erg mooi, we hadden deels regen. Maar de route was wel weer mooi, zoals van veel Klompenpaden. Ik ken er nu aardig wat, maar deze is zeker de moeite waard. Erg leuk dat je veel meekrijgt van de boomgaarden en (fruit)kwekerijen in die regio.
  Je ontkomt niet aan verharde (weg)delen, maar er zaten veel onverharde paden in. Advies : stevig schoeisel, dat komt goed van pas voor het door de omgeploegde kleigrond lopen.
  Leuke vergezichten vanaf de dijk op grazende koeien, aardig wat weilanden met diverse schapensoorten en bij de zorgboerderij leuke geiten gezien.
  Aanrader dit Klompenpad !

 143. Erg mooie route om te lopen. Veel fruitbomen staan in de blloesem
  Tip: neem wel een goede routebeschrijving mee. De route word niet overal evengoed aangeduid.

 144. Op 1 mei de route gelopen, voor herhalng vatbaar! Bij deze route moesten we wel erg goed op de bordjes letten, twee maal gemist maar gelukkig hadden wij de route op papier, 17,7 km werd het nu…..extra lang kunnen genieten van de bloesem.

 145. Op deze mooie zondag genoten van deze mooie wandeling door/langs boomgaarden/boomkwekerijen en dijken.
  Wanneer de bomen over enkele weken in bloesem staan zal het zeker de moeite waard zijn. Af en toe langs de Provinciale weg (niet echt lang) is wat minder, maar wordt goed gemaakt door de mooie omgeving.
  Honden zijn niet toegestaan (staat vermeld op de borden)!!!

 146. Eergisteren dit klompenpad gelopen met de routeverkorter vanwege de tijd. We vonden het begin erg mooi over het dijkje, maar een groot deel langs de snelweg vonden we vervelend, ook een aantal honden zorgden voor spanning ipv ontspanning. Wel genoten van een prachtig ooievaarsnest en bepaalde delen over de weilanden waren echt genieten!

 147. Agelopen zaterdag met prachtig weer met de vaste klompenpad-bikkels Corine, Marieke en Wim het Batouwepad gelopen. Traditioneel gestart met koffie en geeindigd met bitterballen bij Brasserie Uit.
  Het is een schitterende route die we later dit jaar zeker nogmaals gaan lopen. Mooie vergezichten en lieflijke kleine weggetjes.
  Dit is inmiddels al de zoveelste wandeling in de serie klompenpaden en we verbazen ons er elke keer over dat het zo rustig is. Ik denk dat de organisatie wat meer aan de weg moet timmeren om de klompenpaden bij een breder publiek onder de aandacht moet brengen.

  Kleine tip: Ik was blij dat we enkelhoge stevige stappers aan hadden, dat was gezien de vette klei en dikke laag modder zeker geen luxe, dus denk aan goede schoenen als je dit pad gaat lopen.

 148. Met Frank en andere wandelaars ben ik het helemaal eens: het Batouwepad is prachtig. Vooral de Tollewaard (afgegraven voor Ruimte voor de Rivier) en de faunarijke Marspolder zijn een lust voor het oog. En: heel stil. Op een herfstdag met wind en regen is het pad door en langs (fruit)boomgaar den prima te belopen, met natte, vette rivierklei aan je schoenen – maar dat hoort erbij. Vrijwilligers hebben de route prima uitgezet en bewegwijzerd. Heel veel dank daarvoor!
  Sjaak Aarden

 149. Gisteren een lange inspannende werkdag gehad, met daar achteraan een stormachtige nacht die mij soms wakker hield. s’morgens vertekken de kinderen naar schoolen ik pak een lekker bak koffie om wakker te worden. De zon komt er lekker door…. dus wandelschoenen aan en goan! Ik besluit om het Batouwepad te gaan wandelen. Wat een kado. Prachtig omgeving en verrassend mooi. Ik heb opnieuw van het klompepad genoten. En daardoor weer energie voor 10! Vrijwillergs bedankt voor het zo goed bijhouden van deze en alle klompenpaden.

 150. Gisteren (5-11-2015) samen met mijn vrouw het Batouwe pad gelopen. Prachtig pad met mooie vergezichten. Jammer dat enige horecagelegenhe den niet open waren (theetuin). Voor de volgende lopers even uitkijken bij de Jumbo omdat daar “wellicht” een bordje niet “meer” aanwezig is. Bekenden weten het wel makkelijk te vinden maar als je nieuw bent kan het een probleem opleveren. Print in ieder geval het routekaartje van het internet want het is een mooie aanvulling. We gaan snel een volgend klompenpad lopen.

 151. De eerste zondag van November, onder een stalend herfstzonnetje, dit prachtige klompenpad gelopen. Wij wisten niet dat de Betuwe zo mooi en gevarieerd is. De bewegwijzering is heel duidelijk. We hebben tientallen klompenpaden gelopen, maar dit is wel 1 van de mooisten.
  Hulde aan de bedenkers en makers.

  Tjeerd en Jantje de Vries Veenendaal.

 152. Een erg leuk klompenpad dank aan de eigenaren van de boomgaarden en weilanden.
  Jammer dat er toch altijd weer mensen zijn die het ondanks alle,duidelijke borden presteren om met honden over de privé terreinen gaan lopen en het zo voor anderen verpesten.

 153. Zeer mooie en afwisselende tocht langs boomgaarden en maisvelden, wandelen over dijken en boeren paden, , zeker aan te bevelen in de bloesem tijd dat gaan we zeker volgend jaar nog een keertje doen

 154. Vandaag hebben wij het Batouwepad gelopen. Van het begin tot het eind hebben we genoten. Wat geweldig dat we van de fruittelers zo vlak langs hun boomgaarden mogen lopen. Schitterend hoe mooi het fruit aan de bomen zit. Een aanrader is de landwinkel Gruun, waar je een heerlijke kop koffie kan drinken en verrukkelijke appeltaart eten.

 155. Een zeer afwisselende wandeling die alle landschappen die de Betuwe kent wel laat zien. Dank aan de landeigenaren die toegang verlenen: een echte meerwaarde voor het genieten tijdens deze wandeling. Je komt zo op verrassende plekjes. Prima bewegwijzering.

 156. Op 17 juli hebben wij met vrienden dit nieuwe Klompenpad gelopen. Ik heb zelf een combinatie gemaakt met het Marspad. Wij vonden het een heerlijke wandeling. Nu was het weer ook prima, maar het was heel afwisselend, fruitbomen, boomkwekerijen, weinig groot asfalt, heerlijke dijkjes. Kortom: helemaal leuk. Wij doen deze wandeling in de bloesemtijd zeker nog een keer.

 157. Beste Dies,
  De tekst in de brochure bij punt 6 van het Marspad verwijst niet naar een foto, maar is een beschrijving van wat je op dat moment in het veld, op/naast de route ziet. Bij punt 6 zie je namelijk een T-boerderij.
  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp, Beheer Klompenpaden Gelderland

 158. In de brochure van het Marspad staat in rubriek 6 een tekst welke eindigd met; “Hier zien we zo’n kenmerkende T-boederij”
  Dit verwijst naar een foto welke kennelijk niet is geplaatst

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.