Breukerengpad

Wandelen over stegen, langs beken en over boerenland in het buitengebied van Bennekom en Wageningen. Ontdek het mooie buitengebied van Bennekom en Wageningen. U wandelt langs plekken waar kastelen en landgoederen stonden, langs uniek blauwgrasland en beschermd weidevogelgebied. De combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Breukerengpad (5,5 km)

Startpunt Breukerengpad: Boerderij Hoekelum, Edeseweg 122 in Bennekom

Openbaar vervoer Breukerengpad: Vanaf station Ede-Wageningen rijdt buslijn 86 richting Arnhem elk half uur, halte Hoekelumsebrinkweg

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Breukerengpad combineren met het Harsloërpad. Beide paden zijn in één brochure opgenomen. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Wij hebben het Breukerengpad gelopen. Ondanks de vaak wat negatieve reacties hebben wij ervan genoten. Ook al woon ik al meer dan 20 jaar in Ede toch zijn veel gedeeltes van deze wandeltocht voor mij onbekend. Leuke afwisseling van bos, grasland en idd soms wat asfalt. Wanneer het enkele dagen geregend heeft, is dit soms ook een uitkomst! Volgens ons een aanrader!

 2. Voor mij nummer 78, om nieuwe klompenpadder enthousiast te maken voor klompenpaden, zou ik eerst wat andere paden lopen, voor de rest een prima wandeling gemaakt op 5 oktober, al werd ik wel nat, maar dat is niet aan de vrijwilligers en grondeigenaren, dus dank voor de inspanningen.
  Een kort verslag met wat foto’s op mijn blog https://sprakeloosverhalen.wordpress.com/2021/10/11/doet-ie-het-of-niet-het-breukerengpad/
  Andere foto’s op Instagram titiissprakeloos

 3. Inderdaad een route met veel asfalt, maar zeker nu alles in bloei staat kan ik er wel van genieten. Ik woon er in de buurt en voor mij een heerlijke route zo aan het eind van de dag. Niet de meest uitdagende of mooiste route, maar zeker wel de moeite waard. Helemaal met een True Crime podcast. Vrijwilligers bedankt voor de route!!!!!

 4. Het Breukerengpad ligt in de buurt van Bennekom, net als het Hartensepad en het Wageningse Engpad. De lat ligt dus hoog. Of dit klompenpad dat waarmaakt? Nee, niet echt. Het klompenpad kent geen spannende smalle paadjes, veel asfalt en geen hoogtepunten.

  video: https://youtu.be/RlocyqAYEq8

 5. Tussen de buien door dacht ik het Breukerengpad (droog) te lopen. Niet gelukt, jammer… Dat zeg niks over het pad maar wel over de toegankelijkheid. Op sommige stukken was het behoorlijk modderig. Inderdaad niet een pad wat in mijn tot 10 staat. Toch lekker om te lopen voor de conditie of om even het hoofd leeg te maken. En als de route dan wat tegenvalt zie je altijd wel mooie details. Bekijk ze op mijn Instagram en je krijgt een beetje gevoel bij dit pad. Kijk op: geeri_wandelt

 6. Vandaag deze krte wandeling gedaan. De wervende tekst op deze site is wat ons betreft niet terecht. Geen echt klompenpad. Vrijwel alles verhard en overal huizen in zicht incl verkeerslawaai. Wat ons betreft hoort hij niet thuis in een klompenpad overzicht. De dag goed af knnen sluiten n het park van kasteel Hoekelom.

 7. Vandaag, op deze 1e paasdag het breukerengpad en het harsloërpad gecombineerd.

  Wij hebben genoten van beide paden. Ja, het breukerengpad is kort en vooral verhard, maar er is voldoende te zien onderweg en van de snelweg hebben wij ook geen last gehad.

  Ook het harsloërpad heeft voor een klompenpad veel asfalt, maar dit voert wel langs hele mooie stukken zoals de binnenveldse hooilanden waar het wemelt van de vogels.

  Wij hebben 20,2km gelopen en heerlijk genoten van beide paden.

 8. Ik woon hier vlakbij en loop veel in de omgeving, ook de klompenpaden. Maar deze mag de naam echt niet hebben! Hij is al kort en dan ook nog 2 x verkorten, maakt het er niet duidelijker op. Als je dan toch naar hoekelum rijdt hiervoor, ga dan gewoon het bos in en volg rood, wit of blauwe route. Het spijt me voor de organisatie, de andere zijn allemaal prachtig en dan is het jammer dat er zo 1 tussen zit.

 9. Beste Ineke en andere wandelaars,

  Bedankt voor het doorgeven dat de bewegwijzering op een deel van de route van het Breukerengpad ontbreekt/omver ligt, waarschijnlijk dus door het omploegen. De coördinator van de vrijwilligersgroep gaat hier binnenkort kijken en de paal weer in de grond zetten.

  Alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 10. Vandaag geprobeerd het breukerengpad te lopen. Helaas is het niet gelukt. Al gauw misten we de bordjes. Een heel stuk van de route is omgeploegd en waarschijnlijk gelijk de bordjes meegenomen. We vonden een paal met bordje plat op de grond. Volgende keer gaan we niet meer zonder de brochure op pad. Gelukkig zijn we hier bekend, zodat we zelf door de weilanden terug konden lopen.
  10 maart 2021.

 11. We hebben al heel wat klompenpaden in de benen zitten,maar ik kon dit geen klompenpad noemen….overal hoor je de weg,of je loopt langs de weg met behoorlijk wat verkeer. Veelal tussen de nieuwe woonwijken door. We wachten steeds op wat komen ging,maar helaas. Volgende x beter!

 12. De natuur waar je doorheen loopt is op zich mooi, maar je hoort helaas altijd wel ergens de drukke autoweg. Ik heb de route met Strava opgenomen en die app kwam op 7 km lengte van de route uit. Iets langer dus dan de aangegeven 5,5 km. Was voor ons geen probleem, maar is wellicht voor een volgende wandelaar handig om te weten.

 13. Met uitzondering van het rechthoekje mais, loopt de route door bebouwde omgeving met deels oude en dells nieuwere bebouwing. Hoewel niet letterlijk, en wellicht ook niet naar de geest een klompenpad, voor de oplettende wandelaar valt er genoeg te zien. Ik heb me in ieder geval zeker niet verveeld 🙂

 14. Wat fijn dat er ook kortere klompenpaden zijn! Na een knieoperatie moesten we rustig aan weer beginnen met wandelen en leek de afstand van Breukerengpad ons zeer geschikt. Door de recensies hiervoor werden we een beetje afgeschrikt, al loopt asfalt doorgaans makkelijker dan hoog gras, dat zagen we nu dus als een voordeel. Ook de verschillende lussen en afsnijpunten boden perspectief als het wandelen niet goed zou gaan. Het filmpje van Ramona gaf de doorslag; deze wandeling is afwisselend genoeg voor ons. En dat klopte, De wandeling gaf afwisseling, we liepen langs het mooie landhuis, door metershoog mais, door bos en door een leuk stuk nieuwbouw. We hebben alle soorten boerderijdieren gezien, maar ook zwarte zwanen, kalkoenen en ook nog twee geocaches gevonden. Ondanks de waarschuwing bij het pad, was de gehele route goed begaanbaar. Op maandag is boerderij Hoekelem helaas dicht, dus zijn we nog even het dorp ingereden, hebben thee gehaald bij JC en bij de Bennekomse Koreaan een tafelbbq gedaan. Het was een geslaagde dag!

 15. ben het helemaal eens met Sjoerd. Gewoon een heel saaie route met veel drukke wegen en verkeer.
  Waardeloos; niet de moeite waard en inderdaad klompenpad onwaardig!

 16. Erg saai klompenpad dat veel over rechte En/of geasfalteerde wegen leidt. M.i. niet klompenpad-waardig.

 17. Beste Willem, heel vervelend wat je is overkomen.

  Het lijkt er op dat het aan het einde van de overstaproute tussen het Harsloërpad en het Breukerengpad (op het punt waar de Krommesteeg en de Viermorgenweg samenkomen) is misgegaan. Op deze plek kun je op het Breukerengpad overstappen door ofwel rechtdoor te gaan door het tunneltje onder de Dr. W. Dreeslaan door, ofwel rechtsaf de Viermorgenweg 1 in te lopen. Kennelijk bent u op deze plek echter linksaf gegaan over een grindpad langs de Dr. W. Dreeslaan naar het noorden naar de snelweg A12, bij die snelweg worden momenteel inderdaad werkzaamheden uitgevoerd, en aan de overkant ligt de bioscoop. Dit is echter niet de route van het Breukerengpad!
  Vandaag heb ik de situatie ter plekke grondig bestudeerd, en, hoewel volgens mij de aangebrachte markering voldoende duidelijkheid biedt, zal ik maatregelen laten nemen om het risico op herhaling te verkleinen.

  Overigens fijn om te horen dat je genoten hebt van het Harsloërpad!

  PS: Kaasboerderij Hoekelum is altijd het startpunt geweest van het Breukerengpad.

 18. Heb woensdag 3 juni het Harsloerpad gelopen niets op aan te merken .Gewoon een mooi pad
  Ik ben gestart aan de Zwartesteeg in Bennekom Nu wil het geval dat daar ook het beginpunt,
  van het Breukerengpad is. Had dus eerst 13km gedaan van het Harsloerpad en dacht dat
  Breukerengpad doe ik er even bij. Ben gaan starten en liep; hem linksom Kom ik bij het punt waar de bioscoop van Ede is en ben de draad volledig kwijt , dit volgens mij ,dat daar veel werksaam heden aan de weg zijn
  NU zie ik op de webside ,dat het beginpunt Boerderij Hoekelum aan de Edeseweg zou zijn .Is dat veranderd of hoe zit dat nu ??? Ik kon er niet meer uitkomen ,hoe ik nu moest lopen ! Zijn er dus punten veranderd ???

 19. Kort, maar mooi Klompenpad. Ideaal voor beginners. De route voert langs vele mooie boerderijen en opvallend veel paardenhouderijen.

 20. Vandaag met de kinderen gelopen, vond het zelf wel afwisselend. Alleen het net omgeploegde weiland liep wat lastig.
  Had geen last vd auto’s we kwamen verschillende mensen tegen.

 21. Op 18 april het Breeschoterpad gelopen. Brede zandpaden dus fijn op afstand lopen. Veel vogels rondom het vogelreservaat bij het start punt. Vergezichten afgewisseld met bos. Een mooi pad, minpuntje: te kort ?

 22. Geen aanrader. Loopt veel over drukke wegen en door een woonwijk. Hoort continue het verkeer van de snelweg en de grote weg van Ede naar Wageningen. Een teleurstelling.

 23. Ik ben het helemaal eens met de negatie reacties in het gastenboek. Wat mij betreft kan deze route geschrapt worden.

 24. Dit is wat ons betreft geen klompenpad, het grootste deel van de route loop je gewoon over straat tussen de huizen. Een tegenvaller…

 25. Op 17 maart het Breukerengpad gelopen. We hadden dit pad als eens in de zomer (2 jaar geleden) gelopen en nu nog een keer omdat we deze op de fiets konden bereiken (vanwege de Corona crisis maar niet in de auto met elkaar) Een korte wandeling in onze eigen “achtertuin”. Voldoende afstand van elkaar (1,5 meter) Bij manege zonder drempels een paadje langs een weiland waar prikkeldraad over het pad lag, we stonden er bijna in en struikelde erover, erg gevaarlijk. Een heel bijzonder pad is het niet maar vanwege de vele voorjaarsbloemetjes, vogeltjes die druk waren met nestjes maken, een scharrelend eekhoorntje en het stralende zonnetje werd het toch weer een middagje genieten.

 26. Wat ons betreft wordt dit Klompenpad geschrapt. Lawaai, doorlopend opletten dat je niet omver word gereden en slechts hier en daar een fraai uitzicht. Onbegrijpelijk dat in een gebied jet zoveel mooi groen en interessant landschap, iemand een route bedenkt door een woonwijk en langs een snelweg. Jammer hoor.

 27. Voor ons was het pad niet saai. Ook verschillende typen woningen te zien onderweg is leuk om naar te kijken en hoe zo’n wijk er uitziet. We kunnen ook snelweg lawaai negeren en focussen op wat we zien onder weg. Bijvoorbeeld 2 eekhorens. Wij hebben ons weer prima vermaakt.

 28. Beste wandelaar Barnhoorn en andere wandelaars,

  Jammer dat jullie het Breukerengpad als minder ervaarden, mede door het hoge onkruid. Er zijn momenteel wat wijzigingen op het boerenbedrijf en we zijn bezig het onderhoud weer goed te regelen. Vandaar ook dat we eerder al een bericht plaatsten op de website en in de app dat een gedeelte van het pad nu erg ruig kan zijn en dat er over de draad heen gestapt mag worden indien nodig.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 29. We hebben de 112 e pad gelopen maar wat is deze erg.
  Niet onderhouden en zo veel herrie van de snelweg erg jammer
  We dachten in begin nou dat is mooi zo in het bos maar je moet de andere kant op erg veel weg en druk met verkeer.
  Onkruid wat hoog staat en door een woonwijk erg saai jammer van het pad

 30. Niet het mooiste klompenpad. Je blijft de snelweg horen, niet goed onderhouden. Leuk om 1x te lopen maar wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar.

 31. Wim

  Deze route is niet een van de aanraders wat mij betreft voor de doorgaans mooie klompenpaden .
  Slordig onderhouden paden waardoor je slecht kunt zien waar het pad loopt, veel brandnetels en takken van bramenstruiken op het looppad. Teveel asfalt en je moet zelf een autoweg oversteken?
  Dat is jammer en dan in het prachtige Bennekom, kan dit niet aangepast worden?

 32. Mijn vriend en ik hebben al met veel plezier een aantal klompenpaden gewandeld maar deze vonden we geen aanrader. Veel in woonwijken en op straat en langs drukke wegen. Maar als je hem niet loopt dan weet je uiteraard niet wat het zal worden dus we blijven wel gewoon klompenpaden uitproberen.

 33. Om een serie nachtdiensten af te sluiten impulsief dit klompenpad gekozen. Route gedownload in de app en naar Bennekom gereden.
  Hoewel je veel over asfalt loopt vond ik het niet storend omdat je door een hele mooie landelijke omgeving loopt.

  Het stuk langs de houtwallen vond ik wat minder (in dit seizoen). De begroeiing stond heel hoog waarbij aan de kant, maar ook midden op het pad ook de bereklauw zich liet zien. Jammer, maar hoort nou eenmaal bij dit seizoen.

  Verder vond ik het een prettige en rustige wandeling.

  voor foto’s –> https://annemiekewandelt.blogspot.com/2018/06/24-juni-2018-klompenpad-breukerengpad.html

 34. Deze route is geen aanrader en zou ik niet nogmaals opzoeken. Gezien de prachtige omgeving in de buurt snap ik niet waarom de route grotendeels langs drukke wegen en woonwijk door moet lopen. Een verbeterslag kan geen kwaad.

 35. Gisteren heb ik in een impulsieve actie dit klompenpad gelopen. Ik wist dat er hier een zat en ik was er ook al vaak langs gefietst, maar nu moest het er toch maar eens van komen om daadwerkelijk te gaan lopen. Een klein rondje wat binnen een uur gelopen kan worden en afgezien van wat regen aan het begin heb ik heerlijk gewandeld. Als laatste een rondje om de manege wat erg modderig was, maar ja, dat kun je verwachten bij een klompenpad en gelukkig had ik goeie schoenen aan.

 36. Lekker gewandeld. Vanochtend gelopen en net voor de grote bui weer in de auto. Mooi kort pad om ff te lopen om een frisse neus te halen. Ik vond het rondje achter manege juist leuk! Echt helemaal in de ‘wildernis’ en juist bijzonder om de invloed vd snelweg op het landschap te ervaren. En als je nu over de snelweg rijdt denk je altijd ‘Hey, daar heb ik gelopen’.

 37. Beste Leni bij klompenpaden moet men rekening houden met soms smalle drassige paadjes ‘t weer hebben we niet in de hand ook hebben vrijwilligers een eigen leven en kunnen niet altijd op het juiste moment daar zijn waar wij dat graag willen op een van mijn wandelingen sprak iemand die zei u hebt geluk ze hebben net vorige week gesnoeid bofte ik even een week eerder en ik had ook tussen de brandnetels gelopen dus klompenpad waterdicht schoeisel lange broek en een goed humeur dat is alles prima !

 38. Dit pad vandaag gelopen Kom bij manege zonder drempel voor de kruising markering rechtdoor
  steek kruising over paaltje met meerdere bordjes rechtdoor maar kijk ik op het paaltje zie ik bordje voor de genen die van links komen en het bordje voor hen die van rechts kome alle bordjes wijzen een andere kant op mijn hersens ( voor zover ik die heb ) vullen zich met ????????? gelukkig heb ik folder bij me ik kijk en zie de route kruist zich zelf vraagtekens verdwijnen bijna aan het eind zie ik schuin links van mij kasteel Hoekelum en houd daar links aan en denk eigenlijk zou de markering dit pad mee moeten nemen kom je op een mooi punt voor een foto van het kasteel 2 bordjes ( heen en terug ) iets anders en het is oké wilt u daar over na denken ? ‘t is maar een idee groetjes Andries

 39. Gisteren het Breukerengpad gelopen. Vond de bewegwijzering te wensen overlaten. Graag meer consequent, nu soms bordjes a/d linkerkant vd weg, dan weer a/d rechterkant.
  De lus achter de manege vond ik nergens op slaan: een heel smal paadje langs wat weiden met schrikkel- en prikkeldraad ter linkerzijde. Voegde niets toe a/d wandeling, behalve wat extra afstand & blootstelling a/h lawaai van de snelweg.
  Er zijn veel betere klompenpaden: ik heb genoten van het Doesburgermolenpad.

 40. Het gedeelte van het Breukerengpad wat om de Manege zonder Drempels heen gaat is in deze tijd van het jaar bijna onbegaanbaar. Het is op sommige paatsen erg overwoekerd door o.a braamstruiken en brandnetels; daar doorheen lopen leek op een survivaltocht….

 41. Vandaag met het schitterende weer gelopen. Prachtige wandeling en wat een perfecte APP is beschikbaar. Op een gedeelte van de route was het even behelpen ivm omgevallen boom en toch wel drassige grond. Maar.. weer genoten van deze route. Er volgen er meer.

 42. Dan maar even van het paadje afwijken en door tippelen naar het centrum van Bennekom. Het terrasje van JCKoffie&Thee ( http://www.jckoffieenthee.nl ) schenkt de beste soorten thee en er is keuze uit 90 thee soorten. Daar loop je wel even voor om! Het dorpje staat ook bekent om zijn evenementen zoals Vlegeldag en Dickensfair. Ik kom snel weer terug in Bennekom. Maar begin dan eerst met een kopje koffie bij JCKoffie&Thee. Het rijmt ook nog 🙂

 43. Route gaat grotendeels over verharde bestrating, langs de snelweg en door een nieuwbouwwijk. Verdient niet de naam klompenpad.

 44. Nog een prachtige nazomerse dag! Even tijd vrijmaken voor een (korte) wandeling.
  Dit pad heb je zo gelopen. Hij is wat minder interessant, maar heb je toch oog voor alles om je heen en kijk je wat naast het asfalt, dan zie je konijnen, eksters, merels, paarden, een “eigen dierentuin” bij een huis, bloemen, planten en struiken…..Met de app prima te lopen.
  Het terrein van kasteel Hoekelum ligt er mooi bij. Een versnapering bij ‘t Schot, op het zelfde terrein, ging er goed in!
  Je hebt daar veel spullen om te bekijken. Je bevindt je even in grootmoeders tijd. Leuk om ideeen op te doen.
  En wat zal het daar in de herfst mooi zijn!

 45. Voelt niet als een klompenpad, bijna constant op asfalt lopen op drukke smalle wegen waar je steeds moet oppassen voor autos, fietsers en paarden wat niet ontspannen wandelde.
  Voor mij niet meer dit pad.

 46. Beste wandelaars,

  De opmerking over de schapen in de wei betreft het Harsloërpad (bij routepunt 2). De eigenaar heeft de draad extra laag gehangen zodat wandelaars van het Klompenpad er over heen kunnen stappen. U kunt dus rustig doorlopen.

  Marlies van Loon

 47. Bij punt 2 (groen) loopt het pad het weiland in, echter halverwege heeft de boer een overdwars hek geplaatst met schrikdraad , en er liepen schapen. We moesten helaas omdraaien.

 48. Vanmorgen heel vroeg begonnen aan het Wag. Engpad en daarna dit pad gelopen (tegen de klok in).
  De lus vond ik wel grappig, niet in het weiland en bouwland lopen, ook niet over het zandweggetje, overal lopen achter (prikkel)draad. Dat stuk leek toch wel op een klompenpad!
  De rest was een zeer landelijke en mooie omgeving met mooie huizen op De Eng.
  De snelweg en de drukke provinciale weg en de lengte van de route en de hoeveelheid asfalt maken er toch wel helemaal iets grappigs -en niet zo’n serieus pad- van.
  Op het laatste stuk vanaf driesprong Bovenbuurtweg, Geerhoeve eb Hazenhoeve heb ik 3 stickers gezien die los zaten, ze plakten ook niet meer. Die zijn er eerdaags af.
  Maar toch bedankt iedereen voor het lopen in een mooie opgeving.

 49. Na twee klompenpaden door rustiger gebied (ten noorden van Ede en bij Scherpenzeel) was deze route wel iets anders. Hoewel je prachtige stukjes cultuurlandschap tegenkomt en langs mooie huizen loopt, voert de route veel door/langs de bebouwde kom en langs erg drukke wegen. Het echte klompenpadgevoel kreeg hier wat ons betreft dus weinig ruimte. Voor mensen die vanuit Bennekom lekker een stukje willen lopen, is dit een lekker rondje. Maar als je echt een eindje moet rijden voor je een route gaat doen, dan is hij toch wat minder mooi dan de anderen die wij tot nu toe hebben gedaan.

  Overigens was de route toen wij hem liepen (in de lente) nergens drassig, overal goed begaanbaar en duidelijk aangegeven. Complimenten voor de onderhoudsmensen.

 50. Het is het kortste Klompenpad in Ede, dus wel een mooi rondje als je niet al teveel tijd hebt. Het stuk langs de noordkant van Bennekom is heel sfeervol, maar het stuk langs de A12 niet echt. Vanaf de manege wordt het erg drassig. Diepe plassen waarbij je als je niet uitkijkt tot je enkels in de modder zakt, met voortdurend het geraas van het autoverkeer. Dan het laantje langs de A12: dit wordt als de nieuwe afrit Bennekom klaar is een drukke doorgaande weg. De charme van het Klompenpad is dan volledig weg. Ik zou als ik jullie was serieus overwegen om dit Klompenpad op te heffen.

 51. Het is kerstvakantie, prachtig weer (droog en 10 graden) en tijd voor even een lekker ontspannen wandeling.
  De start is prachtig. Kasteel Hoekelum ligt er mooi bij. Het vervolg is eerst wat rommelig ivm werk aan de Edeseweg.
  Daarna wat teveel bebouwing.
  Bij Philadelfia wordt het rustiger op de landwegen. De route loopt langs mooie dieren: vogels, paarden, lama’s, schapen, geiten. Dwars door een wat drassig weiland, even “uitrusten” op een bankje met zicht op de A12, wat hekjes beklimmen en het rondje is zo gelopen….op zich geen bijzonder klompenpad.
  In de koffiekamer bij de boerderij, achter het kasteel, nemen we nog een versnapering en genieten we van een stukje nostalgie. Een leuke, knusse ruimte ingericht met allerlei voorwerpen uit grootmoederstijd. Prachtig gedaan!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.