Cotlandenpad

Wandelen over landgoederen, boerenerven, zuwes en lanen. Ontdek het mooie buitengebied van Amerongen en Leersum. Wandelen op de rand van het karakteristieke kampenlandschap en door het ontginningslandschap. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: Cotlandenpad (De route is 9 km vanuit Leersum en 11 km vanuit Amerongen)

Startpunt Amerongen: Groene Entree Amerongen, parkeerplaats De Burgwal

Openbaar vervoer: Bushalte Amerongse Berg

Startpunt Leersum: Eethuis Touché, Rijksstraatweg 54, Leersum, 11.00 uur open, dinsdag gesloten, in de winter ook maandag gesloten.

Openbaar vervoer: Bushalte Gemeentehuis

Markering: oranje markeringen in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Combinatie Amerongse Bovenpolder wandeling: u kunt van 1 april t/m 1 oktober de route Amerongse Bovenpolder wandeling van Staatsbosbeheer volgen.

Brochure: van dit Klompenpad is geen fysieke brochure beschikbaar. De route-informatie kunt u inzien via de Klompenpaden app en via de downloadbare kaart.

Horeca onderweg:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag hebben we de 9 km. Van Het Cotlandenpad gelopen. De rust en het gevarieerde landschap is heel mooi.
  Alleen we konden merken dat het de laatste dagen erg veel geregend heeft, want sinds lange tijd kwamen we weer plassen en modder poelen tegen. Ook het niet gemaaide gras was erg nat, vooral, bij de stukken naast en door de weilanden was dit hinderlijk.
  Ook hadden ze net de sloten geschoond en het riet enz. lag half over het smalle pad, hierdoor ben ik een keer behoorlijk komen te vallen.
  Ik ben 77 jaar en de overstappen zijn voor mij wat strammen wordende spieren echt te hoog. Uiteindelijk met wat hulp kon ik aan de andere kant komen.

 2. Precies 1 jaar geleden liepen we dit pad, dus grappig om het vandaag nog eens te doen! Jammer dat het informatiebord van Klompenpaden zo ernstig was beklad met graffitti bij de groene entree. We kenden gelukkig de route. We liepen met het gedeelte van de Amerongse Bovenpolder erbij en dat is een fijne toevoeging. Daarmee kom je op 13 km. Onderweg nog van dichtbij een ree zien oversteken. Ook ontbraken de koeien, schapen en bijenkasten niet, evenals de kamelen bij Boerderij “de boterbloem” (die zijn te huur voor je levende kerststal, geweldig!!) . De grote stier met ring in de neus waar je vlak langs moest, maar het dier was heel vriendelijk. En als kers op de taart de verschillende soorten bosvarkens op landgoed Zuylenstein. We schrokken van de restanten van de nesten van de eikenprocessierups in de lange eikenlaan. Hoe zal dit volgend jaar uitpakken….We hebben weer met net zoveel plezier dit pad gewandeld als een jaar geleden!

 3. Gisteren een gedeelte van het prachtige Cotlandenpad gelopen, in combinatie met een route van ANWB, vogelspot.
  Echt de moeite waard, leuke kleine slingerpaadjes enzo.
  Veel rust, dus een mooie route om te onthaasten.
  Icm de ANWB route nog een deel door de uiterwaarden, wat zeer de moeite waard is.

  Wel zouden wat bankjes hier een daar de route wat plezieriger maken.

 4. Gisteren het cotlandenpad gelopen, samen met mijn echtgenote, gestart bij de weg naar het berghuis, daar is een fietsenstalling bij de tabaksschuur. Eerst nogal door Amerongen heen veel bebouwing maar wel aardig, daarna op het landgoed erg mooi en rustig op maandag morgen. Vooral als je bij de dijk komt en rechts het smalle voedpad op moet is het gras erg hoog, en dan na twee bochten moet je rechtsaf een voetpad met hoge begroeiing op en daar staat geen bordje bij, gelukkig had ik de kaart en kwam ik er wel uit. Maar daar kan een bordje bij aan de andere kant bij het bruggetje stond er wel weer een.
  Verder een geweldig mooi pad en erg stil maar dat kwam ook misschien wel door de dreiging van de processierups.

 5. Mooie route en zeer gevarieerd. We hadden goed weer gisteren (20 april) met lopen en we zijn gestart vanuit Amerongen. Verder zijn we bij het kasteel door het stuk van de uiterwaarden gelopen. Mooi om te zien hoe daar het rivierduin landschap zich gevormd heeft. Verder hadden we geen problemen met de markering onderweg. We nemen ook altijd een uitgeprinte kaart mee. Dat helpt altijd bij twijfel en geeft ook inzicht waar je bent. Dus volop genieten van landschap, zingende vogels en allerlei dieren onderweg. Echt voorjaar.

 6. Zondag 31 maart liepen wij dit pad met prachtig weer. We werden vrij snel verrast door “bosvarkens”. Een aantal bruinbehaarde varkens, waarvan er één 7 biggetjes had. Schitterend mooie & leuke nieuwsgierige varkens. Binnen een lage afrastering konden ze hun kostje opzoeken in het bos.
  Het is een pad langs & door bos en weilanden. We zagen de eerste kikkers, een boomklever, een kleine bonte specht, paarden, koeien, schapen, geiten, lama’s / alpaca’s, eenden en ganzen. Een hele mooie wandeling. En een thee of koffie met zelfgemaakte muffin op het terras bij landgoed Zuylestein is geen straf met lekker weer.

  Mooie wandeling, topper onder de Klompenpaden. Maar idd is de bewegwijzering niet altijd 100%. Wij hadden een “routevraag” bij de Lekdijk. Volgens de app loop je niet via de dijk, maar volgens enkele schildjes weer wel. Wat is nu de juiste route ? PS : wij begonnen de wandeling door eerst achter Zuylestein om te lopen.

 7. Zie een van de voorgaande reacties: ==>
  “Wij misten nu een aanwijzing bij Amerongen, voorbij punt 3, rechtsaf ga je richting startpunt Amerongen maar wij moesten naar links richting Leersum, klompenbordje stond wel naar rechts maar niet naar links, daar zal het handig zijn dit aan te geven met aanwijzing aanloop route (dit wordt bij andere klompenpaden wel gedaan nog niets mee gedaan. Er wordt inderdaad nergens duidelijk gemaakt dat naar rechts de langere route is
  naar / door Amerongen en naar links de 9 km route, lopend vanaf Leersum. Een uitleg bordje aldaar zou mooi zijn.

 8. Dag,

  Zojuist een deel gelopen vanaf de picknickplek bij de Boterbloem. Als je dan terug komt van de dijk de Kollandselaan ingaat, gaat de route linksaf het weuland/bos in. Als je dan weer terug komt op de Kollandselasn gaat de route naar links, enkel nog op verharde weg. Je kan hier ook rechtdoor, dan rechts en links en komt bij een vijver. Hier loopt een paadje dat je brengt bij het pad van de start vd route en zo kan je weer naar de picknickplek. Twee keer een takkenbruggetje over een slootje over, ook leuk voor kinderen.

 9. Ik heb gisteren 11-10-2018 het coltlandenpad gelopen vanuit Leersum dit was een hele mooie herfstwandeling. Alleen is het handig om aangegeven dat er een aanlooproute is op de bordjes zowel vanuit Leersum als vanuit Amerongen.
  Wij misten nu een aanwijzing bij Amerongen, voorbij punt 3, rechtsaf ga je richting startpunt Amerongen maar wij moesten naar links richting Leersum, klompenbordje stond wel naar rechts maar niet naar links, daar zal het handig zijn dit aan te geven met aanwijzing aanloop route (dit wordt bij andere klompenpaden wel gedaan<).
  Omdat ik de wandeling al eens gedaan had wist ik dat we daar links moesten omdat we toen verkeerd uitkwamen bij de Rijksstraatweg wat erg jammer was want nu hebben we hem goed gelopen en deze was veel mooier.
  Verder een hele mooie herfstwandeling zonder verdere problemen.

 10. Dit is een prachtige wandeling! Gestart bij de Groene entree in Amerongen, via t stadje richting kasteel en dan de dijk op langs de Lek. Nu kan het nog want vanaf 1 oktober is dit gedeelte afgesloten. Veel “babbelende” ganzen vliegen over je hoofd en staan tussen de koeien, en bij de waterplassen in de uiterwaarden. Ook heel veel meidoorns die zwaar overhangen met veel rode bessen, een stralende zon en blauwe lucht. Dit is genieten. Leuk wat overstapjes gemaakt en dan via de Lekdijk oversteken naar t bos van landgoed Zuijlensteyn. Veel vogels om je heen en prachtige variatie aan paddestoelen gezien. Bij terugkomst in Amerongen nog café Buitenlust aangedaan voor een heerlijke tosti! Fijn dat ze open zijn op maandag!

 11. Gelopen vandaag 29-07-2018 de Cotlandenpad. mooie route. Ook fijn dat het bord op de parkeerplaats staat van de Groene Entree Amerongen. Prachtige omgeving. Wij kozen ervoor om de route te lopen langs het kasteel, de Rijnweg en dan, volgens de kaart, het boerengebied in. Wij zijn er uitgekomen. Ook mede dankzij de kaart. Maar is het een idee om deze route, die je mag bewandelen tussen 1 april en 1 oktober, ook te bewegwijzeren?
  Verder prima bewegwijzerd. Geen enkel probleem.
  Hartelijk dank en de complimenten aan alle vrijwilligers.

 12. …heb ik genoten van de mooie omgeving van het Cotlandenpad. Zoals eerder vermeld, zijn er inderdaad een paar ontbrekende klompjes, o.a. bij Zuilenstein. En als er staat dat je beter de routeverkorter kunt nemen i.v.m. werkzaamheden, wees dan minder eigenwijs dan ik en doe dat. Ik heb nu genoeg klei aan mijn schoenen om een theepot van te bakken.
  Ik kwam van Leersum en heb aan het eind van de wandeling een bezoek gebracht aan kasteel Amerongen. Hier kun je een rondleiding door het kasteel krijgen, erg leuk om een keer te doen! Ook het tabaksmuseum is een bezoekje waard.

 13. We hebben de route proberen te lopen maar na de Lekdijk is de route niet meer te lopen, we gingen tot de enkels de klei in. Dus Lekdijk af en dan rechtdoor routeverkorter volgen.
  Op zich een prachtige afwisselden route.
  Hier en daar ontbreken echter route aanwijzingen, met de app lukt het dan wel maar moest toch een mevrouw de goede richting wijzen.

 14. Twee waarschuwingen als je het Cotlandenpad wilt lopen. Wil je de folder kopen kijk dan uit. Op de verkooppunten in Amerongen zijn ze in ieder geval op maandag gesloten. De app doet wonderen, maar het pad vanuit Amerongen levert in het begin wat de routebordjes betreft wast problemen. Deze zijn namelijk nergens aanwezig en pas als je langs de Amerongse Bovenpolder loopt komen de eerste. Op de terugweg is het heel anders. Die zijn wel aanwezig. De tweede waarschuwing is m.i. van groot belang. Vergeet namelijk je verrekijker niet. De Amerongse Bovenpolder huisvest een kolonie lepelaars en diverse soorten eenden en ook de kolgans liet zich zien. Op het landgoed Zuylestein lieten enkele bonte spechten zich zien. Ook op het pad een paradijs voor vlinders. En landschappelijk is het pad ook zeer de moeite waard. Het deel dat door de oude kern van Amerongen gaat kan inderdaad nog wat verbeterd worden om het kasteel Amerongen er wat meer in te betrekken. Maar ook geldt: Op maandag gesloten. Ik liep het pad op maandag en dat heeft ook een voordeel. Heerlijk rustig en volop genieten. Een toppertje onder de paden.

 15. Het Cotlandenpad gelopen op 8 april 2017.
  Onze wandeling begon vannuit Amerongen bewolkt, maar het was droog. De route is duidelijk aangegeven. We vonden het leuk om de turfschuur te bezoeken met onder andere lokale producten, uitleg en informatie over de natuur en leuke cadeau-artikelen. We genoten van rust en de natuur. Het voorjaar liet zich prachtig zien. Het stuk bij de Lekdijk vonden we erg rumoerig en gevaarlijk. Automobilisten en motoren lijken alleenrecht af te dwingen en houden zeker geen rekening met wandelaars. Jammer van zo’n mooi stukje Nederland. We waren blij dat we de dijk snel konden verlaten. Daar werd de wandeling weer prettig. Kortom, heerlijk gelopen. Klein minpuntje: mijn vader verloor zijn Powershot Canon 640 camera bij het uittrekken van zijn jas. Deze is in Amerongen blijven liggen. Hopelijk is er een eerlijke vinder.

 16. Dinsdag 4 oktober het cotlandenpad gelopen. Het begon gelijk al met zoeken naar de route. Gelukkig lopen wij altijd met de klompenpad app, maar als je alleen op de bordjes had moeten lopen was het een hele zoektocht geworden. Het is een route met veel verharde weg en wat Casper ook al aangeeft, jammer dat je niet langs kasteel Amerongen en Zuiylenstein gaat. Deze hebben we dan ook zelf aangedaan door even van de route af te gaan. Amerongen is een prachtig dorp dus het was leuk om door de bebouwde kom te lopen. Verder was de route leuk, maar zeker niet de mooiste…

 17. 06 – 10. Als oud inwoner van Amerongen , cotlandenpad gelopen was benieuwd wat parcourbouwer ervan gemaakt had. Is een leuk pad zeker het stuk door kolland maar jammer vindt ik dat er zoveel niet inzat.
  Waarom niet achter kasteel Amerongen langs , ( prachtig uitzicht op achterkant kasteel)
  Waarom niet langs de galgenheuvel en de uitkijktoren
  Waarom niet door tuinen van Kasteel Amerongen sommige stukken moet je betalen maar er is ook een vrije route door de tuin en je loopt vlak langs het kasteel
  Waarom niet door het prachtige oude centrum van Amerongen
  Waarom niet langs kasteel Zuiylenstein
  Waarom niet een stukje door de Amerongse Bovenpolder , kan als het open is , is het gesloten blijf je op de dijk.
  ben je ook de gevaarlijke dijk kwijt want daar rijden ze de vouwen uit je broek.
  Veel gemiste kansen en dat is erg jammer. deze stukjes route hadden van een leuk pad en prachtig pad gemaakt.

 18. Cotlanden is een mooi wandelgebied.
  De omweg via Amerongse Bovenpolder loopt deels over een mooi stukje dijk dwars op de Lekdijk, maar voor de rest is het weide met modder bij de hekken.

 19. Gisteren het Cotlandenpad gelopen, wat een prachtige route. Heel afwisselend. Ook het rondje bovenpolder gelopen. Goed aangegeven, alleen even opletten bij camping Boterbloem. Bij de picknickplek rechts af. Een hele mooie route.

 20. 29- mei route gelopen.
  Erg mooie route, (komt in de top 5 bij ons).
  Route begonnen om kasteel Amerongen.
  Daarna ook door het lusje Amerongse Bovenpolder gelopen, dit is erg aan te bevelen, wat genieten…… ( natuurlijk binnen de gestelde toegestane periode)
  Hier kun je gewoon de rode paaltjes route volgen (dit loopt anders dan op het kaartje staat aangegeven op de website) en kom je weer op de dijkweg uit, van daar stukje links en dan volgen de klompenpad bordjes van zelf.
  Aanwijzing bij de boterbloem is bij de grond waterpeil meter rechts de bosschages weer in.
  Wij hebben wederom weer genoten.
  Totaal 12,5 km.
  De Groeten @

 21. Voor de wandelaars die naar het startpunt in Amerongen gaan, het startpunt ligt niet aan straatnaam De Burgwal maar aan straatnaam Burgwal. Zoekt net even wat makkelijker via de navigatie.

 22. mooie route alleen bij camping de boterbloem geen klompenbordjes meer te bekennen zijn naar de rijkstraatweg gelopen en zo naar de parkeerplaats in amerongen[bij de tabaksschuur] gegaan naar de auto maar verder een mooieroute zeker het begin van af amerongen

 23. Vandaag dit pad gelopen + de rondwandeling via kasteel Amerongen door de bovenpolder.
  Fantastische route en niet drassig meer. Ik heb weer genoten.
  Na het Cotlandenpad ben ik om het kasteel gelopen, Ik wilde nog een rondje maken in de bovenpolder. Op een gegeven ogenblik liep ik naast het water weer naar de Lekdijk. Een stukje richting Wijk b.D. en weer linksaf de polder in, langs de Lek naar het pontje. Heb waarschijnlijk een stuk gelopen waar het verboden was ivm kwetsbare natuur.
  Dat is mij niet kwalijk te nemen want ik kwam de volgende borden tegen:
  a. Verboden van 1 oktober tot 1 april
  b. verboden van 1 april tot 1 oktober
  c. toegang verboden. kwetsbaar (en het was toch na 1 april)
  d. paaltjes met een kleurtje aan de top, welke kleur weet ik niet want ik ben kleurenblind.
  Kortom: totale verwarring en onduidelijkheid. Jammer.
  Maar het Cotlandenpad was geweldig!

 24. Vandaag genoten van een heerlijke wandeling met veel geschiedenis, een sfeervol dorp en prachtige natuur.
  We zijn begonnen aan de Burgwal, een ruime parkeerplaats aanwezig. Veel bezienswaardigheden: kasteel Amerongen, monument de Galg, Andrieskerk, kasteel Zuylestein, monumentale huizen in Amerongen etc.
  De natuur is schitterend: uitlopende bomen, struiken en veel bloemen. Dieren in overvloed: schapen, paarden, hazen, konijnen, diverse vogels met hun prachtige zang, koeien en een herdershond……
  De route is goed aangegeven, de app is duidelijk en geeft veel info.
  Er zijn veel onverwachtse doorkijkjes, die de route echt bijzonder maken. De hoogteverschillen laten je soms ver kijken. Een enkele plek was wat drassig, vooral het weiland waar je tussen de schapen en lammeren door mag.
  Verder prima te doen.
  In Amerongen is Buitenlust goed voor een versnapering!
  Dank voor het uitzetten van zo’n schitterende wandeling! Hij zit tot nu toe zeer bij de top 10!

 25. Afgelopen zondagmiddag dit Cotlandenpad gewandeld vanuit Amerongen. Mooie route waar je anders nooit komt, op sommige plekken was het heel drassig, maar dat mocht de pret niet drukken. Met goede en waterdichte wandel schoenen is dit geen probleem.

 26. Was weer een mooi wandeling zondag.
  Mooi dorpje waar je bij het begin door heen loopt.
  Route was goed aangegeven helaas waren wel ff de draad kwijt maar naar 3 keer een stukje heen weer gelopen zagen het bordje hangen.
  Hier een mooi filmpje van de route https://youtu.be/qSyFQEHYAHg

 27. heerlijk gewandeld, twee vossen gezien !
  klein stukje superdrassig, maar dat hoort bij een klompenpad……………
  voeten nog droog, dus prima
  mooi en voor herhaling vatbaar

 28. Vandaag 2e Kerstdag 2015 heerlijk gelopen op het klompenpad
  Het leek wel voorjaar met 15 graden en een prachtige rode ondergaande zon
  Zeker de moeite waard om deze route nog eens een keer te lopen.
  Deze route is nog niet opgenomen in de app mbt klompenpad routes

 29. Zondagmorgen 15 november dit mooie pad gewandeld. Grijs en grauw herfstweer en een stevige wind. Fantastisch om in te lopen en het uitzicht was fraai en afwisselend. Vertrokken uit Amerongen wat al een hele leuke aanlooproute was. Er was veel regen gevallen maar slechts op een paar stukken was het meer dan drassig. Maar dat is natuurlijk het mooie van de klompenpaden. Landgoed Zuylenstein en omgeving is ook leuk als sfeermaker. Op het laatste moment de regen zwaar op ons kop maar gelukkig was het kasteel cafe in Amerongen al vroeg open voor een uitstekende appeltaart van de plaat!

 30. Op 15/6/15 de wandeling gelopen bij stralend en een lekkere temperatuur. De wandeling was geweldig, goed aangegeven, mooie en verrassende plekjes. De stekjes over de dijk en langs een weg met autoverkeer nemen we graag voor lief. Super!!!

 31. De route kan goed gelopen worden, als je goede, liefst hoge schoenen hebt. Tussen punt 5 en 4 , tegen de klok in dus, ga je van de dijk het landgoed in. De weg was volledig in “behandeling” dekke vette klei met water. Langs de kant gaat het. Avontuurlijk maar leuk. De afslag naar rects was geblokkeerd door een dragline. Een afslag verder genomen en terug naar de route. Kaart of gps gewenst. Maar verder een hele mooie route, ook beginjanuari met hoge waterstand.

 32. Vandaag geprobeerd dit klompenpad te lopen. Bij routepunt 4 op de kaart, de afslag naar links, lukte het niet om het pad te vervolgen, wegens constructie en ook wegens veel modder. Door terug te lopen en dan tweemaal links kwamen we toch op de weg waar we linksaf konden slaan bij punt 4. Hier was ook veel modder. We besloten rechtsaf te slaan en de route flink af te snijden (het was al later op de dag). Mooie route, maar jammer dat deze momenteel niet te lopen is. Ook de Natuurmonumente nwandeling had hier overigens last vast.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.