Daatselaarsepad

Wandelen over landgoederen, boerenerven en de Grebbelinie in de Gelderse Vallei. Ontdek het mooie buitengebied van Renswoude en Scherpenzeel. Wandelen door het agrarische gebied, over landgoederen, langs boerenerven en delen van de Grebbelinie. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: Daatselaarsepad (11 km)

Startpunt: restaurant De Dennen, Utrechtseweg 34, Renswoude.

Openbaar vervoer: Bushalte de Dennen

Markering: blauwe markeringen in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Routes combineren: het is mogelijk het Daatselaarsepad met het Breeschoterpad, Turfvelderpad, Jufferpad en Nederwoudsepad.  te combineren. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

 

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag dit klompenpad met veel plezier gelopen. Wij zijn gestart vanaf landgoed de Ruwwinkel door eerst een stukje van het breeschoterpad als aanloop route te gebruiken en de route tegen de klok in te lopen. We liepen over de groeperkade en meenden gezien te hebben dat we daarna links af moesten de holle weg op. Daardoor het stuk via de grote fliertse dijk gemist. Via het weiland naar de kleine weide gelopen. Het weiland uit aan de paal lijkt het bordje eraf te zijn, het pad langs het bedrijf wel gewoon gevolgd en bleek goed te zijn. Prachtig verder langs het kasteel en werk aan de daatselaar. Daar tussen in ook 3 herten gezien en ook zo het en der op de route een haas. Was een mooie route en ondanks dat we een stukje hebben gemist leek onze stappenteller wel 11 km hebben aangetikt.

 2. Een heel mooi, afwisselend, prima begaanbaar pad. Alles goed aangegeven, dank vrijwilligers. Na afloop gezellig en lekker geluncht bij De Dennen dus prima vertrek- en aankomstpunt.

 3. Vandaag 8 maart dit pad gelopen, in combinatie met het Breeschoterpad. Wat een leuk pad is dit, mooi en afwisselend,goed aangegeven en onderhouden.
  Ik heb hem met de klok mee gelopen,mijn advies loop hem tegen de klok in, dan bewaar je het mooiste voor het laatst, de bossen etc.
  Vrijwilligers bedankt voor het mogelijk maken van dit pad, en mijn hobby

 4. Vandaag deze route gelopen, eerst het Jufferpad (deels niet te belopen op dit moment) daarna het Daatselaarsepad. Bij het kasteel lag er een paaltje om. Dit is op de hoek waar je de voorkant van het kasteel verruilt voor de zijkant van het kasteel.

 5. Vrijdag 16 februari dit pad gelopen. Wat een leuk pad is dit. Weer anders dan vorige week, toen we het Doesburgermolenpad liepen. Parkeren bij restaurant de Dennen is top. We zijn met de klok meegelopen, maar misschien is het leuker om tegen de klok in te lopen. omdat dan na de weilanden het mooie dan nog komt. De route was onderweg prima aangegeven door de bordjes en er waren onderweg genoeg bankjes. Hoogtepunten waren kasteel Renswoude en Fort Daatselaar. Bij erg nat weer kun je eventueel het gedeelte door de weilanden bij De Kleine Weide overslaan mocht je geen natte voeten willen. We hebben ons prima vermaakt met na afloop koffie en appelgebak bij restaurant de Dennen. Vrijwilligers bedankt voor de hele leuke route!

 6. Vandaag 13-02-2024 dit mooie klompenpad gelopen. Lekker veel bankjes prachtig afwisselende vergezichten. Zelfs een 3-tal reeën gespot. Zeer aan te bevelen route. Complimenten aan de organisatie.

 7. Vanochtend gelopen. Had alle andere paden rondom Renswoude ook al eens gelopen. Dan voegt dit pad door de grote overlap met andere paden niet veel nieuws toe. Maar er is niets mis mee om tweemaal van dezelfde mooie omgeving te genieten.
  Ondanks de zondvloed van de afgelopen maanden is het pad zeer goed begaanbaar. Zelfs het stukje weiland ben ik droog doorgekomen.
  Mocht je twijfelen om deze te lopen nu is het een mooie gelegenheid omdat je voor andere paden mogelijk een zwemdiploma nodig hebt.
  Dank weer voor het mogelijk maken!

 8. Vandaag dit pad gelopen en gecombineerd met het Breeschoterpad,is goed te doen.Het was lekker weer,geen modderige paden(ook wel weer eens fijn),het was een leuke route.Over de Grebbelinie,de aanlooproute naar kasteel Renswoude was prachtig,daarna verder om t kasteel heen.
  Stukje door klein bos en langs een schaapskooi.Daarna een lang stuk over asfaltweg tot bij camping de Kleine Weide ,hierna weer over opstapje door stuk weiland,wat weer eens afwisselend was, en toen via pad over de Groeperkade terug.

 9. Mooie wandeling, maar beetje jammer van die kilometer langs asfaltwegen. Onderweg kwamen we ook een hek tegen waarvan we achteraf dachten dat het weleens met vogelgriep en een pluimveebedrijf te maken kon hebben. Er stond geen omleiding, of bordje met uitleg, maar achteraf hadden we het gevoel dat we toch niet door hadden moeten lopen.

 10. Vandaag met prachtig weer dit pad gelopen, met de klok mee. Ik had niet verwacht dat 90%, weliswaar onverhard, maar officieel fietspad is. Dus niet puur voetpad. En soms officieus fietspad: dat leek sportievelingen niet te deren. Met dit mooie weer maakten veel fietsers dus met veel plezier gebruik van het pad. Enkele knullen uit de buurt vermaakten zich met een lichte crossmotor en een trike. Moet allemaal kunnen op zo’n mooie dag, maar ik miste het klompenpadgevoel daardoor vandaag compleet. Misschien nog eens proberen op een sombere, regenachtige herfstdag, als niemand er meer op uit wil gaan, maar de rust voor de stiltezoeker terugkeert.

 11. Wat een leuke gevarieerde route op heerlijke paden volop schaduw. Zelfs met hoge temperaturen goed te doen.
  Frans en Bernadette

 12. 14 Mei 2023
  Mooie afwisselende route , over de grebbelinie, bos, park en het mooie buitengebied, waar voor ons veel te zien was.
  (En we hadden totaal geen last van het overige verkeer, wat sommige melden.)
  De paden waren goed begaanbaar ondanks dat het veel geregend had.
  Bij terugkomst hadden we nog de Breeschoterpad gelopen, die ook mooi was.
  Voor ons was het een uur rijden met de auto, maar het was zeker de moeite waard !

 13. Wat een prachtige route! En wat valt er veel te zien onderweg!

  Stukken door het bos, over de dijken, langs boerderijen, veel water, het kasteel, door akkers en weilanden. Als je je zintuigen inzet hoor je overal vogels kwetteren. Het is nu ook de tijd dat de eerste vogeltjes worden geboren en dus zie je om je heen de ouders vliegen die op zoek zijn naar wormpjes om de kleintjes te kunnen voeden. En zo ontdek je dan in een kleine spleet in een boom ineens dat er een koolmeesje in en uit vliegt. Dan stop je echt even om dit spektakel een tijdje gade te slaan.

  Op het water zie je de jongen van de meerkoeten met hun rode koppies snel achter moeder aan zwemmen. Of er wordt nog een nest gebouwd en brengt vader meerkoet een takje die moeder meerkoet aanneemt om het nest verder mee te versieren. Overal kleine vlinders en vrolijk kwakende kikkers maken het geheel af.

  Het kasteel is prachtig! En ja… als je dan na een poosje een stukje over een weg loopt dan ben je verwend geraakt aan al het moois en rustigs wat je hebt beleefd. Maar ook hiervan moeten we zeggen dat als je dan bij de boeren over het weiland mag lopen en je ineens een paar dikke hazen door het land ziet springen dit toch ook heel erg mooi is.

  En na zo’n mooie fijne wandeling, die heel goed staat aangegeven, dan is een kopje koffie met zelf gemaakte appeltaart wel heel erg lekker!

 14. Mooie wandelroute met verstopte, kleine kabouterfiguren. We zijn met de klok meegelopen. Na ca 9 km even een stuk (ca 1-1,5 km?) verhard, maar doordat het zondag was, was er weinig verkeer, dus geen hinder van.
  De rest vd route nagenoeg onverhard, dus compenseerde dit stukje ruim voldoende.
  Zeker de moeite waard om te lopen!

 15. Vandaag deze prachtige wandeling gedaan.
  Veel mooie paden, prachtige vennetjes, de Grebbelinie en een prachtig kasteel.

  Wij hebben hem met de klok meegelopen.
  Bij camping de weidewereld zijn wij al kletsend verkeerd gelopen, .. en de wegwijzer over het hoofd gezien, zeer vriendelijke boer wees ons de weg, wij waren lang niet de enige die daar regelmatig verkeerd liepen vertelde hij.

  Verder was de route tip top onderhouden, onze hartelijke dank voor ieder die dit mogelijk heeft gemaakt.👍🏼

 16. Gisteren het pad gelopen. Zeer gemengde ervaring. De eerste helft – tot aan Kasteel Renswoude – is prachtig.
  Daarna is het pad vervelend. Grotendeels langs drukke wegen, op de weg (zonder een pad).
  Ook was twee een ‘afslag’ slecht or niet good aangegeven, waardoor we twee keer bleven (verkeerd) doorlopen. Zonder de app zou het erg moeilijk zijn een foutje te herstellen.
  Ons advies: loop t/m Kasteel Renswoude en daarna terug.
  Iets langer maar veel plezieriger!

 17. Hele leuke route maar wat jammer van dat stuk waar je langs de weg moet lopen. Het is ook nog eens gevaarlijk, de bestelbussen rijden met een snelheid van 80km op nog geen meter afstand langs je af. Misschien kan daar nog een andere route voor worden gezocht.

 18. 21-08-2022.

  Mooi afwisselend klompen pad.
  Alleen jammer, dat een deel van de smalle paadjes ook toegankelijk zijn voor fietsers.
  Vandaag een paar race fietsers tegengekomen die dachten dat ze Vuelta aan het rijden waren op de bospaadjes. We gingen kennellijk niet snel genoeg aan de kant en de verwensingen vlogen door de lucht.
  Verder wel genoten van dit pad. Goed aangegeven en leuke informatie onderweg.

 19. Wij hebben gister 23 juli het pad gelopen. Omdat het pad grotendeels tussen/onder de bomen loopt, was het prima te doen met de warmte. We zijn gestart vanaf een P vlakbij het kasteel, zodat hotel de Dennen halverwege de route lag. Bij camping de Grebbelinie was er gelegenheid om koffie of thee met iets lekkers te gebruiken, wat we dan ook hebben gedaan. Het is een prachtige route!

 20. Mooie afwisselende route.
  Gestart bij restaurant De Dennen.
  Hier meteen een leuk paadje op.
  Verder een mooie afwisselende route met daarin kasteel Renswoude.

  Aantal stukken van de route had ik al eens gelopen door overlap van andere klompenpaden.

  Route goed aangegeven en goed onderhouden.
  Ook goed begaanbaar.
  Dank aan team Daatselaarsepad.

 21. Heerlijke route, zeker een echte aanrader

  Wel is het goed om heeeel goed uit te kijken als je door het weiland gaat, want onder het plat gelopen gras zijn gaten van weggehaaldde paaltjes, met gevolg dat ik opeens languit lag, liep gelukkig goed af en konden we erom lachen. 🙂

 22. Prachtig pad maar ook veel megastallen die met hun stank de pret enigszins temperen.

 23. Wij hebben gisteren 2 klompenpaden met elkaar gecombineerd; het Daatselaarsepad (blauw) en het Breeschoterpad (geel). In totaal loop je dan ongeveer 15km. Beide paden zijn heel mooi en afwisselend. Je loopt dan weer in het bos, even langs de weg en dan weer langs de weilanden. We hebben een lekkere lunch genomen bij Restaurant de Dennen. Ook een aanrader voor kleine lunchgerechtjes die je kunt combineren. Route staat goed aangegeven, hoewel je soms wel even goed moet zoeken naar de bordjes en niet op alle bordjes staan pijlen. Samen met de route-app is de route heel goed te volgen. Ik vond het een aanrader!

 24. Opnieuw dit leuke pad gelopen, hulde aan de vrijwilligers die dit pad goed onderhouden. Goed te belopen zonder modder. In de zomer misschien veel processierupsen vanwege de vele eikenbomen. Een aanrader

 25. Mooie afwisselende route, beetje opletten bij het kasteel, met de klok mee eromheen lopen. Aan het einde loop je een stuk door een weiland. Aan het einde daarvan op de Oude Holle Weg mist een bordje. Daar linksaf slaan om even later het pad weer op te pikken.

 26. 23 januari het Daatselaarpad tegen de klok in gelopen. Prima te lopen, geen bagger. Veel onverhard. Regelmatig overlap met het Jufferpad. Zitten mooie stukjes bij. Een paar grote stallen met mesthopen langs de route. Vlak voor de Dennen nog een stukje van de route afgeweken door het bos en over de hei van groot Wolfswinkel.

 27. Er zijn rond Renswoude veel mooie wandelpaden, maar ik snap niet dat ze over 3 klompenpaden verdeeld zijn. Voeg alle mooie stukken samen, en haal de saaie stukken die toch alleen maar voor de km’s zijn eruit! Vandaag heb ik het grootste deel van hetDaatselaarpad gelopen met delen Jufferpad om stukken weg te vermijden. Gewoon vanaf de Dennen eerst het Jufferpad volgen,dan loop je op een mooi, onverhard pad. Je komt vanzelf het Daatselaarpad weer tegen bij het bruggetje over de Nederwoutse Beek. Van het fort tot Kasteel Renswoude is schitterend, alleen ruik je soms wat agro-industrie. De megastallen zijn niet ver weg. Het laatste deel van de route, bij de driesprong Oude Holleweg, ben ik weer overgestapt op het Jufferpad, door een zompig weiland met nieuwsgierige schapen weer naar De Dennen. Totale afstand op deze manier is een kleine 10km, prima afstand voor een gure winterdag.

 28. Wij hebben nieuwjaarsdag genoten van het Daatselaarsepad. De tip van Dick om de route tegen de klok in te lopen is een aanrader! Het is een prachtige, afwisselende route in een mooie omgeving waar geschiedenis doorheen straalt.

 29. Het is een lekkere wandeling, maar het is duidelijk zichtbaar en te ruiken dat er veel intensieve veehouderij iis in het gebied rond Renswoude. Wanneer je alle beesten zou zien die in alle schuren staan weet je waarschijnlijk niet wat je ziet.
  Met de klok mee is de eerste 7 km mooi om te lopen.

 30. prachtige omgeving om hier te lopen.
  het restaurant in renkum is helaas de eerste drie dagen van de week gesloten.

 31. Vandaag Het Daatselaar- én het Breeschoterpad gelopen. De tip van Dick opgevolgd en tegen de klok in gelopen. ( goeie tip Dick 🙂 )
  Een heerlijke tocht gehad. Prachtige omgeving, genoten van de Grebbelinie, de mooie bossen, beekjes en schitterende kastelen en landgoederen.
  Nergens hoeven zoeken, alles was perfect onderhouden. Dikke pluim voor de vrijwilligers. De volgende keer als we vanuit Nijmegen deze kant op gaan, pakken we het Jufferpad en gaan dan op de koffie op het landje bij oud collega Jan.

 32. Práchtige wandeling langs de grebbelinie, langs vele watertjes en fort Daatselaar is prachtig en imposant!
  Het was nét droog toen we aan de wandeling begonnen, voordeel is dat de vogels dan uit volle borst gaan zingen dat het een lieve lust is.
  Het was hier en daar wel wat modderig maar goed te doen met wandelschoeisel.
  Deze wandeling is echt een aanrader, het tegenstrijdige is, is dat op de site wordt vermeld dat de route 11KM is en dat terplekke op de klompenpadenroute-bordjes 14!KM staat?.
  Maar het is in werkelijkheid toch écht 11 KM.??

 33. Vanmorgen in alle vroegte het Daatselaarsepad gelopen. Heerlijke wandeling in voor mij bekende omgeving.
  Uitstekend begin van deze eerste pinksterdag.
  Niet in mijn klompenpaden top 10 maar zeker een van de mooiere klompenpaden in deze omgeving.
  Top: Grebbelinie, het stuk over de slaperdijk (uitzicht naar alle kanten), kasteel Renswoude, de beekjes en vennetjes en de afwisseling.
  Tip: loop dit klompenpad vooral tegen de klok in. Het meeste asfalt heb je dan al in de eerste 4 kilometer gehad en het mooiste – grotendeels over onverharde paden en dijken – komt daarna.

 34. Gisteren zaterdag 15 mei deze route gelopen. We liepen de route met de klok mee. Nooit verwacht dat de route zo mooi zou zijn. Veel mooie paden, prachtige vennetjes, de Grebbelinie en een prachtig kasteel. Afstand van 11,7 is ook een mooie afstand.

  Al veel Klompenpaden gelopen maar deze staat in onze top 3. Zelfs de regen op het einde heeft deze keuze niet beïnvloed ??

 35. Vandaag het Daatselaarsepad gecombineerd met het Breeschoterpad (ca 15 km) tegen de klok in gelopen . Gestart bij restaurant de Dennen. De vorige keer heb ik het Jufferpad gelopen en deze 3 paden overlappen elkaar op sommige stukken, vandaar. Het was een mooie afwisselende route. Hier en daar verharde weg, maar genoeg om te zien. Soms was het even zoeken naar de juiste route, maar de app bracht uitkomst. Vrijwilligers wederom bedankt.

 36. Vandaag het prachtige Daatselaarsepad gelopen. Prachtige route! Gecombineerd met het Breeschoterpad.
  Dank vrijwilligers en grondeigenaren.

 37. Heel fijn klompenpad. Al meerdere klompenpaden in dit gebied te lopen. Ik ben dol op de Grebbelinie. Nu ook langs een mooi kasteel als extraatje.

 38. Het Daatselaarse pad brengt je in een wijde boog om Renswoude heen. Onderweg kom je een aantal bijzondere plekken tegen: Werk aan de Daatselaar, Kasteel Renswoude, Grebbelinie en verschillende andere plekken die je herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Het overgrote deel van de route gaat over onverharde paden over de Grebbelinie en de Slaperdijk.
  Ik heb me prima vermaakt.
  video:
  https://youtu.be/6ZuD6PhjwJU

 39. Vandaag het Daatselaarsepad gewandeld. De auto netjes geparkeerd op het ruime terrein bij restaurant De Dennen.
  Je wordt meteen achter langs een houten soldaat de Grebbelinie Groeperkade opgestuurd dan loop je werkelijk een heel mooi klompenpad. Je ziet een stukje Grebbelinie, loopt langs kasteel Renswoude, word dwars door een weiland gestuurd en als allerlaatste weer een stukje Grebbelinie.
  Tijdens deze route ben ik een 3-tal andere klompenpad markeringen tegengekomen, nl Jufferpad, Turfvelderpad en Nederwoudsepad.
  Dus ik ga gewoon nog een (paar) keer terugkomen.

  https://annemiekewandelt.blogspot.com/2021/02/23-februari-2021-klompenpad.html

 40. Dit weekeinde maar liefst twee keer het Daatselaarsepad gelopen.
  Op zaterdag heb ik de route met de klok meegelopen. Op zondag heb de route tegen de klok ingelopen. Het tegen de klok inlopen beviel mij beter.
  Het is een mooie afwisselende route rondom Renswoude. De bewegwijzering was prima in orde.
  Het kasteel van Renswoude, het werk aan de Daatselaar, het stukje over het weiland, de Grebberlinie; afwisseling genoeg.
  En niet te vergeten het prachtige weer van dit weekend; een verschil van 25 graden met het vorige weekeind.
  Vandaag zondag, heb ik veel meer van de route genoten dan zaterdag.
  Maar dit zal aan het gezelschap hebben gelegen. Vandaag zondag liep ik de route namelijk samen met mijn dochter Monique.

  Frank

 41. Heerlijke wandeling rondom het buitengebied van Renswoude. Ondanks het regenachtige weer toch genoten van de natuur.

 42. Ik heb al veel klompenpaden bewandeld, maar deze wandeling vond ik helaas minder fraai. De eerste helft is best oké. Maar na het kasteel wordt het een stuk saaier. Deze omgeving laat helaas goed zien hoe permacultuur en bioindustrie het landschap (en de geur van buiten) kunnen aantasten.

 43. Vroeg op pad. Beetje koud, sneeuw in de lucht. Wat tegen de avond ook kwam. Maar wat een mooi pad. Van de vergezichten tot het mooie kasteel (zowel aan de voor- als aan de achterkant). Heel veel vennetjes en beekjes. Wat een prachtig landschap hebben we hier en daar in dit gedeelte van het land. De houtwallen en bospercelen zijn ook altijd weer een verrassing. Deze doen we in de zomer nog eens over. Want we zagen een aapje in een boom! Althans, zo leek het door een vervorming van de stam.
  Bewegwijzering is uitstekend. Dank vrijwilligers! En de landeigenaren dat we over hun grondgebied mogen lopen.

 44. Heerlijk gewandeld vandaag voor een ons bekend pad omdat we er 15 minuten vandaan wonen! Nog steeds duidelijk aangegeven en zeer afwisselend. Weinig drukte op deze maandag! Het gedeelte bij t kasteel van Renswoude is ook een leuke afwisseling nadat je een heel aantal schuren vol ? met sterke luchtjes er omheen ben gepasseerd. Dit jaar was het ons 53 ste klompenpad en staat onze teller op 732 km!
  We zijn fan! ? dank voor de mooie paden!

 45. Vandaag gewandeld met een heerlijk zonnetje. Wat een mooi pad. Dank je wel voor het aanleggen van dit pad. En het onderhouden er van.

 46. Vandaag dit pad gelopen,mooi pad met bekende stukken,maar dat maakt het ook weer bijzonder. Jaren geleden het Utrecht pad en Grebbeliniepad gelopen,dus weer een leuke herinnering erbij. Goede bewegwijzering,dank aan alle vrijwilligers die energie steken in het bijhouden van alle mooie klompenpaden

 47. Inspirerend, boeiend, anders!

  Op een voor november warme weekenddag, loop ik dit verrassende Klompenpad. Wat een fijne tocht is dit.
  Bij restaurant De Dennen in Renswoude parkeer ik op een lege parkeerplaats mijn auto. De Dennen is vanwege de horeca lockdown gesloten. Maar in normale tijd is dit een fijne plek om deze wandeling te starten. In de omgeving van de Grebbelinie, het hoofdonderwerp van deze tocht, is er voldoende te zien en te beleven. Het landschap is weids en rustig. Na een stuk over de Groeperkade kom ik aan bij Het Werk aan de Daatselaar. Het is er stil en bij een picknicktafel drink ik mijn zelf meegenomen koffie op. De geschiedenis is indrukwekkend.
  Ik vervolg de tocht over de Slapersdijk. Het landschap geeft onder de strakblauwe hemel rust en een weids uitzicht. Hier en daar een boerderij en een enkele medewandelaar die de hond uitlaat. Even later vervolg ik het pad langs kasteel Renswoude naar de pluimveehouderij. Helaas zitten de hennen achter slot en grendel. Jammer, want hoe leuk is het om via de uitloop het pad te vervolgen. Hoewel de Kleine Weide nu geen horecagelegenheid biedt, loop ik toch het stukje extra. Achteraf gezien maar goed ook want het extra lusje biedt het enige stukje weidegang en overstapje van deze tocht.
  Het is een afwisselende wandeling met veel cultureel en historisch erfgoed. De kleine stukjes asfalt zijn weer snel vergeten.
  Eenmaal terug trakteer ik mijzelf nog op een koffie to go bij de Dennen.
  Ditmaal geen gras onder de klompen maar een echte dijkwandeling met schitterende vergezichten.

  Voor foto’s zie:
  https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/daatselaarsepad/17404/

 48. Vandaag dit pas gelopen. Een erg leuk pad, behalve het stuk over de smalle weg waar het erg druk met auto’s was. Als hoogtepunt het mooie kasteel van Renswoude. Wilt u de hle route zien? Klik dan op deze link voor de video https://youtu.be/RFY5VEbs7dE

 49. Gisteren dit pad gelopen, het is een erg leuke afwisselende route met voldoende bankjes. Vooral het stukje tussen de scharrelkippen door was leuk!
  Langs de route staan veel eikenbomen, wat irritatie kan geven door de eikenprocessierups die erin zit.

 50. Wat een prachtige route. Heel veel afwisseling. Een echte aanrader!

 51. Pad nr 37 gaat voor mij het logboek in als een prachtig afwisselend pad. Het begon al mooi met 3 spelende hazen. Een overstapje het weiland in, en op de verharde weg, waar ze bezig zijn te asfalteren, kwam ik een tweespan tegen. Over het erf van de kippen boerderij maar die zaten binnen allemaal nog op stok, dus ik heb ze alleen gehoord. Vervolgens over mooie paden naar Kasteel Renswoude. In de vijver een oorverdovend concert van de kikkers. Via de Slaperdijk weer verder. Leuk de informatie die bij de app geschreven staat en zeker de moeite waard om even te lezen. Ook de Grebbelinie weer belopen. En niet te vergeten Werk aan de Daatselaar. Ik heb zoveel mooie dingen gezien en op de foto gezet. Ik heb een heerlijke ochtend gehad en deze gaat het predikaat aanrader krijgen

 52. Afgelopen zaterdag, 16 mei, dit pad gelopen. In combinatie met het Breeschoterpad. Lekker tussen de bomen lopen over de Groeperkade en de Slaperdijk. Het interessante was dat je dan bij ‘Werk aan de Daatselaar’ uitkomt. Leuk opgezet met houten kanonnen en wachters. Ik heb geen scharrelkippen gezien waar je doorheen kon lopen. Wel hoor je vaak de koekoek. En een schitterend plaatje van kasteel Renswoude.

  Ik heb jaren geleden, (ik denk 6 jaar geleden) de brochure uitgeprint om een wandeling uit te zetten voor Scouting en ik kon me toen herinneren gat er nog een lus bij de wandeling zat. De brochures had ik nog in de lade liggen. Toen vond ik het al mooie routes. De lus liep naar het zuiden over de Grote Fliertse Dijk. Maar toen ik deze wandeling ging bekijken op de site was de lus weg. Jammer. Was is de reden? Geen toestemming om over het pad te lopen?
  En toevallig bekeek ik de zuil (TOP) die bij het restaurant Den Dennen staat. En daar stond de lus nog wel op. Nog niet aangepast dus. Ik begrijp het wel want aanpassen kost geld.

 53. Leuke afwisselende wandeling over mooie bospaden, langs en over weiland en stukjes over het asfalt. Veel bankjes om even te genieten van het vogelgezang. En aardig dat je via de pluimveehouderij naar de overkant mag. De bruine kippen lopen heerlijk los in de wei en zijn nieuwsgierig.
  Route was weer prima aangegeven. Echt top de klompenpaden, dank vrijwilligers.

 54. Mooie route, Zijn van achter de dennen gelopen. Werden op zeker moment rechts brugje over gestuurd, toen tussen de wallen een klein rondje en vervolgens volgens bordjes zelfde route weer terug. Zag later op de kaart dat we stuk route gemist hebben dus! Dus of niet goed opgelet of bordje verkeerd?

 55. Vandaag gelopen. Weer een prachtige route door de mooie natuur en weilanden, zoals gezegd de eerste 6-7 km is echt prachtig het stuk door de weilanden, is over asfalt maar dat is te doen, het stukje door het weiland snap ik niet maar ja dat maakt wel de 11 km 🙂 . Laatste stukje bij de Lunterse beek weer erg mooi, jammer dat het dan afgelopen ! Toch een aanrader!

 56. Wat een mooie route, waterrijk en vogelrijk en vol geschiedenis. Vooral de eerste 6 km waren prachtig. Dan komt en stuk met wat meer asfalt en het laatste stuk is ook weer fijn lopen langs de rand van het bos.

 57. Vanmiddag deze mooie wandeling gelopen, ondanks de regenval van de afgelopen tijd is de route goed begaanbaar. Mooi afwisselend landschap, zeker een aanrader om voor een 2e keer andersom te lopen.

 58. We voelden de lente vandaag, met 12 graden was het op een bepaald moment wandelen met de jas uit. We liepen deze maal een keer andersom en dat geeft dan ook weer een ander beeld bij deze voor ons bekende wandeling. (Al 3 x gelopen) Geen last van de omleiding van de route door de bomenzagers aan t begin van de liniedijk tegenover restaurant “de Dennen”want vandaag werkten ze niet. Deze keer geen scharrelkippen waar je doorheen loopt bij de boerderij want er is ophokplicht ivm vogelgriep. Wel opvallend veel en zeer zware varkenslucht op een groot gedeelte van de route, wát een enórm grote schuren staan hier in een kleine regio. Het gedeelte rond kasteel Renswoude en lopen langs het “Grand Canal” is een mooi stuk! Bloeiend speenkruid langs de slootkanten, uitkomende vlierstruiken, rennende hazen in de wei, een jager die met de duivenjacht bezig was met mooi apporteerwerk van zijn labrador, ooievaars waarvan er 1 op t nest bezig was, fluitende vogeltjes. Ja echt lentegevoel. Dit blijft een fijne wandeling.

 59. Vandaag het Daatselaarsepad gelopen. Erg mooi pad, hier en daar verhard maar dat is geen straf. Verder gaat het prachtig door weilanden, bos, over dijkjes langs water. Ook veel de buizerds vanuit de lucht horen roepen. Ik heb ervan genoten vandaag. Veel te snel was ik weer bij de auto dus aansluitend ook het Breeschotenpad maar gelopen wat hetzelfde startpunt heeft als deze.

 60. Op 10 december het Daatstelaarspad gelopen. Een mooi pad met veel dijkjes en bospaadjes. Omdat we het Nederwoudse- en Jufferpad al gelopen hadden toch wel weer veel langs bekende plekjes. Maar door het stralende zonnetje was ook bekend terrein weer erg mooi. Het eindpunt was te snel bereikt, aan de overkant van de parkeerplaats (waar de auto stond) nog snel onze boterhammen opgegeten… ?? Goed bewegwijzerd, geen app hoeven te gebruiken ?

 61. Na bijna 9 maanden dit pad weer eens gelopen. En nu ook weer fantastisch mooi met alle herfstkleuren! Bij de Wittenoordseweg een prachtige Fazantenhaan gezien die met een luid kok-kok-kok geluid het luchtruim koos. De plek bij Fort Daatselaar wordt “bewaakt” met houten soldaten wat een beetje geheimzinnig aandoet! Heerlijk!! Mooie dijkjes belopen en daarna goed links kijken, duizenden leuke bruine vrije uitloopkippen wat een mooi gezicht! Later kwamen we opnieuw langs vrije uitloop kippen, deze keer waren ze wit. Het gedeelte over de verharde weg wat nu volgde is opletten geblazen men heeft “er haast” en dan zeg ik het nog voorzichtig. De lucht uit varkensschuren was soms wat heftig maar wat wil je op deze windstille herfstdag. Daarna weer een dijkje op richting Renswoude en alles weer stil en rustig om je heen zoals praktisch de hele wandeling was…. Prima aangegeven met de bordjes en daarna weer een late lunch bij De Dennen, een gezellige plek! Topdagje!!

 62. Na 7 jaar dit pad weer een keer gelopen, mooie route, die lussen heb ik overgeslagen. Geweldig om zo tussen de kippen te mogen lopen.

 63. Vandaag dit pad gelopen. Je loopt vrij snel na de Dennen over een mooi dijkje over de Grebbelinie. Daarna moesten we rechtsaf slaan en waren er alleen schildjes van het Jufferpad. Teruggelopen en de app erbij. Via via richting een grindfietspad. Achteraf gezien hadden we het dijkje kunnen vervolgen of toch het Jufferpad.
  Jammer van de verwarring. Begin van de route mooi en interessante informatie. Halverwege matig. meer verhard en de lus had achteraf gezien voor ons niet gehoeven. Eerst een kilometer rechtuit zonder afwisseling. Daarna weer retour richting startpunt van de lus. Laatste stuk Grebbelinie was interessant. Pad om met mooi weer te lopen.

 64. Vandaag op een heerlijke vroege voorjaarsdag het Daatselaarpad gelopen. Al veel paden gelopen maar deze is absoluut in onze top drie terecht gekomen. Zoals eerder geschreven kom je bij het lopen van de lus inderdaad blaffende honden tegen, maar zoals de eigenaars netjes op een bordje gemeld hebben, als je ze negeert is er niks aan de hand en blijft het alleen bij blaffen. De lus dus zeker niet overslaan want het is de moeite waard om deze mee te nemen. De wandelroute afgesloten met heerlijke koffie en huisgemaakte appeltaart bij restaurant De Dennen op het terras. Kortom een toproute!

 65. De derde dag op rij dat we weer een klompenpad lopen. Je kunt ook niet anders met deze prachtige voorjaarsdagen met volop zon! Parkeren bij de Dennen en na de koffie meteen het dijkje op. Opvallend veel vogels om je heen met de lente in hun hoofd. Een heerlijk rustig pad, we kwamen maar 4 x iemand tegen. Mooie huizen te zien op de Wittenoordseweg, je kwam ogen tekort. Fort Daatselaar was een mooi stukje geschiedenis met twee achtergebleven “soldaten”. Daarna richting kasteel Renswoude, leuk was op de klompenpaden app de videofilm over de geschiedenis van het Grand Canal wat is gegraven door de burgers van Renswoude.
  Heel bijzonder dat je zomaar door de “blije kippen” heen mocht wandelen, nog nooit meegemaakt om zo een kippenboerderij te passeren. Dank voor de tips op deze site over de boze honden, we hebben het niet geriskeerd en deden de lus niet en kwamen uit op 11.7 km! En daarna weer aanlanden bij de Dennen voordat we naar huis gingen. Een geweldig klompenpad is dit!.

 66. Niet een standaard klompenpad, slechts 1 klein stukje weiland. Maar de bossen, het Fort, een deel Grebbelinie en af en toe een stukje verhard maakt het wel een leuke afwisselende route.
  Ik heb deze gecombineerd met het Breeschoterpad, wat overigens een stuk minder leuk pad is.

 67. We liepen het Daatselaarpad met de klok mee. Tot en met kasteel Renswoude was het een prachtige route. Daarna kwam er vrij veel asfalt, waarbij op zo’n 60 kilometerweg de vouw bijna uit onze broek weer gereden. Dat viel dus tegen.

 68. We zijn begonnen met (lekkere) koffie bij restaurant De Dennen. Toen de auto neergezet op de parkeerplaats van kasteel Renswoude. Vandaar tegen de klok in gelopen. De route gaat grotendeels over een dijk en passeert een paar ‘werken’, verdedigingswerken vanuit de 2e Wereldoorlog. De route is daarmee tevens grotendeels onverhard. We hebben alleen niet de lus linksonder het kaartje gelopen; die zou naar ik las minder interessant zijn. Uitstekend geluncht in – weer – De Dennen (aanrader).
  Het was een leuke route. Ik prefereer het naastgelegen Turfvelderpad omdat daar het landschap wel héél mooi is, maar ook deze route was zeker de moeite waard.

 69. Ook deze zondag weer een Grebbelinie pad gelopen en deze was erg mooi. We hadden geluk dat er vrij recent gemaaid was zodat op de smalle stukken goed konden lopen. Hoewel soms de bramentakken weg erg dicht bij kwamen. Opvallend was nog steeds de droge beddingen van beekjes en poelen. We lopen nu bijna elke week een klompenpad en worden erg blij van deze wandelingen. De bewegwijzering was prima en de informatie over de Grebbelinie ook. Op naar het volgende pad. Een kniptangetje voor de ergste bramen takken is geen overbodige luxe om mee te nemen. Dat helpt de vrijwilligers ook denk ik.

 70. Renswoude 6 juli 2018
  Het overstapbord van het Daatselaarsepad op de parkeerplaats Grebbeline te Renswoude is vernield en ligt op de grond. Het bord is nog redelijk goed, maar het bord waarop het gemonteerd zat is gebroken.

  Jan de Vries

 71. Met prachtig weer aan het Breeschoterpad begonnen gevolgd door het Daatselaarspad , dan zonder de dijk met de honden. Wij hebben al meerdere paden gelopen, maar dit is zeker een aanrader. Een afwisselende route,weinig asfalt,een vennetje met heel veel kikkers, kortom we hebben genoten. De app gebruiken is altijd handig. We vinden het altijd leuk om te lezen over de klompenpaden dus zullen zelf ook vaker een reactie gaan plaatsen.

 72. 14 april het Daatselaarsepad gelopen. Een leuk pad met weinig asfalt. Het rondje linksonder (grote fliertse dijk) laten wij altijd achterwege, geen last van honden en maakt het met ca 11km ipv 14km voor ons een betere afstand. Wij zijn gestart bij de parkeerplaats (opstappunt) bij de rotonde in de buurt van Kasteel Renswoude, hebben vervolgens tegen de klok in gelopen en hebben halverwege geluncht bij restaurant de dennen, een aanrader.
  In mijn herinnering was een groot gedeelte van de wandeling vorige keer wat “donker” (schaduwrijk) maar gezien er momenteel nog nauwelijks blaadjes aan de bomen zitten was dat nu niet het geval.

 73. Vandaag het Daatselaarspad gelopen. Dit is een mooi pad met veel geschiedenis. Het is aan te raden om na kasteel Renswoude de bewijzering aan de linker kant van de weg te plaatsen omdat je hier over verharde wegen loopt en met name op de Oude Holle weg want buiten de bebouwde kom dien je aan de linkerzijde van de weg te lopen. Het bordje bij de Kleine Weide wat duidelijker aanbrengen aan de linker zijde van de weg.

  Bij het Grand Canal staan borden geplaatst dat honden aan de lijn moeten echter alle honden lopen los. Mogelijk moet mensen van het Landschap Erfgoed Utrecht eens gaan kijken in de weekeinden en mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheden. Als je niet gaat handhaven kan je de borden wel weghalen.

 74. Prachtig pad alleen jammer dat de honden aan de Groote Fleirtsedijk van zich lieten horen en een ervan blaffend en dreigend een eindje met mij mee liep het stukje bij het kasteel had ik al eens gelopen ( Jufferpad ? )

 75. Vandaag op deze prachtige zomerse herfstdag het Daatselaarsepad gelopen. Hoewel ik in de buurt woon wist ik niet dat er zoveel schitterende onverharde wandelpaden rondom Renswoude lagen, vaak verscholen tussen bosjes en houtsingels. Duidelijke markering, bij zorgboerderij De Kleine Weide een lekkere kop koffie, kortom een heerlijke wandeling.

 76. Dit pad gelopen jl. 3 juli vanuit startpunt Restaurant De Dennen wat meteen al een mooi begin maakt met
  een zandpad door bos en aangroei met open stukken langs weilanden, een aardige wandeling over de dijk
  zo langs het water met vijver naar kasteel Renswoude door de tuin weer het buitengebied in waarbij ik de
  markering miste in de buurt van de Kleine Weide maar uiteindelijk toch terecht kwam op de Groeperweg
  die me naar de Groeperkade bracht waarna ik via een smal,rustiek zandpad weer terecht kwam bij mijn
  startpunt Restaurant De Dennen om hier de wandeling af te sluiten met koffie en een heerlijk stuk appelgebak.
  Al met al een mooi rustiek en goed gemarkeerd klompenpad,dit Daatselaarsepad.

 77. Beste Marja, bedankt voor de melding.
  Klopt, het was een zoekplaatje, helaas waren er 2 palen met markering van meerdere klompenpaden gelopen.
  Vandaag de palen met markering weer geplaatst.
  veel plezier met het wandelen van de klompenpaden.
  groet, de vrijwilligersgroep.

 78. Ongeveer 2km voor kasteel Renswoude, stoppen de blauwe bordjes, weer terug, maar niets te zien, alleen maar roze bordjes…???? Vervelend….

 79. Deze wordt nu inderdaad benoemd en is een erg leuke plek. Wellicht goed om toe te voegen dat deze alleen open is van april tot oktober en op zondag gesloten.

 80. vandaag 30 oktober 2016 deze pad gelopen in de vroege ochtend
  het is een geweldige pad ook de lus hebben wij meegenomen
  het is zeker de moeite waard om dit te doen mensen geniet van de kleine dingen
  wij vinden deze pad echt een aanrader

 81. Gisteren, 16 Juli 2016 het pad gelopen. Het eerste deel is mooi, als je bij het aangegeven startpunt begint,
  het tweede deel vond ik minder, zeker de lus die over de Grote Fliertsedijk loopt vond ik ronduit lelijk!
  En inderdaad, men noemt het al eerder, sommige stukken over de weg zijn in het tweede gedeelte zijn
  gevaarlijk.

 82. Als je uit de tuin van kasteel Renswoude komt is er voor dat je de straat oversteekt richting het Grand Canal 2 minuten gaans naar links Dicky’s Koffie en Theeschenkerij. Een welkome gezellige pleisterplaats op deze route, zeker vermeldenswaard, want anders vind je hem niet….

 83. Gisteren dit pad deels gelopen. Mooi weer en eerste stuk was heel mooi, echter het deel dat over de weg gaat is niet wandel vriendelijk zelf vond ik het gevaarlijk. Getracht om bij de zorgboerderij een kopje koffie te drinken, maar men was dermate ongastvrij dat we maar zijn doorgelopen! Helaas moesten we route afbreken, maar we gaan het later dit jaar nog een keer proberen.

 84. Vandaag dit pad gelopen, daarna koffie en cake bij De Dennen en toen Breeschoterpad gelopen. Totaal zo’n 20 km.
  Beide paden zijn prachtig. Maar ook hier: niet echt klompenpaden, maar die zijn er blijkbaar niet zo veel.
  Dat neemt niet weg dat ik zeer genoten heb van de route
  De volgende keer doe ik het toch nog anders: Beginnen op de dijk naast De Dennen en dan na een paar honderd meter linksaf het Breeschoterpad op en bij Wittenoord Daatselaarpad vervolgen. De camping Kleine Weide en de lus Grote Fliert overslaan. Dan zo’n 17 of 18 km zeer mooie route.
  Voor mij was het ook erg nostalgisch, ik ben ik Renswoude opgegroeid, in 1968 al uitgevlogen.
  De markering was uitstekend.

 85. Genoten van de herfst wandeling over dit pad. Erg mooi pad en zeer moite waard. De lus en langs de camping overgeslagen. Leuk de route bij kasteel en grebbelinie.

 86. Voor de 2e keer (hard)gelopen bij prachtig weer, lekker rustig. Afwisselende en mooie route

 87. Wat een schitterende route! Wij waren met een (klein) hondje. Geen plekken gezien waar ‘ie niet door mocht. Alleen grootste deel aan de lijn verplicht. Lus 3.5 km en ommetje langs camping Kleine Weide overgeslagen. Daarvandaan zou je over een koeienweiland terugkomen zagen we, maar zelfs daar mag aangelijnd een hond mee. We hebben ‘m wel gedragen bij de oversteek van een kippenuitloop. Dat is met een grotere hond wat lastig 🙂 maar ook daar staat geen verbod, er wonen honden naast.

 88. Vandaag deze route gewandeld, Inderdaad, zoals al gemeld, niet zozeer een echte klompenpadroute , maar wel zeer de moeite waard! Gestart bij het kasteel, dan heb je ongeveer halverwege een mooie stop bij de Dennen. De laatste lus hebben we gelaten, dat leek minder interessant. Mooi hoe hier zorgvuldig met het landschap wordt omgegaan, nieuwe natuur wordt gecreëerd met vennetjes en doorkijkjes, een mooie vistrap in de Lunterse beek (zeer recent) Het zal ook vast mooi zijn als het straks voorjaar wordt!

 89. Beste Erie,

  Bedankt voor het doorgeven. Ik heb je melding doorgegeven aan de vrijwilligersgr oep die het pad onderhoud i.s.m. Landschap Erfgoed Utrecht.
  Het paaltje is inmiddels teruggeplaatst door de vrijwilligers.

  Met vriendelijke groet,

  Marja Zandberg
  Team Klompenpaden Utrecht

 90. Wil hier even een melding aan de organisatie doorgeven.
  Vanmiddag heb ik een gedeelte van dit pad gelopen en zag dat bij het Grand Canal in Renswoude, net voor het linksom opgaan van de dijk een routepaaltje op de grond lag. Hoop dat hier iets aan gedaan kan worden.

 91. Een aangename, afwisselende route. Jammer van die grote lus links onderin op de kaart over de Grote Fliertse Dijk. Overslaan, tenzij je van ammoniaklucht houdt en veefabrieken!

 92. Mooie route, de grebbelinie met de forten was een historisch aha erlebnis. Kasteel renswoude was super (back home;) . Daartussen weinig echte klompenpaden karakter, maar toch zeer acceptabel.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.