Dashorsterpad

Wandelen over landgoederen, boerenerven en langs delen van de Grebbelinie in de Gelderse Vallei. Ontdek het mooie buitengebied van Woudenberg, Scherpenzeel en Leusden. Wandelen door het agrarische gebied, over landgoederen en langs boerenerven en delen van de Grebbelinie. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: Dashorsterpad (12,5 km).

Startpunt: Partycentrum Schimmel, Stationsweg oost 243 (N224), Woudenberg

Openbaar vervoer: Bushalte Spoorlaan

Markering: blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: de route is te combineren met Broekerpad en Oudenhorsterpad. De overstaproute is gemarkeerd.

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Prachtig klompenpad

  Dit is een Klompenpad zoals een klompenpad bedoeld is. Maar dat kan ook bijna niet anders, want in deze regio zijn de eerste klompenpaden bedacht en ontstaan. Ik heb genoten van het boerenland afgewisseld door kleine stukjes bos met houtwallen. Regelmatig loop je over asfalt, maar dat is niet erg. Als je wilt kennismaken met agrarisch Nederland is dit pad zeker een aanrader. Ik kom zeker nog een keer terug.

 2. Onderwerp: Mooie wandeling

  Dit pad doet geen recht als predicaat `voornamelijk` asfalt. Het is voornamelijk onverhard. Voor ons maakt het ook niet zoveel uit als de omgeving maar mooi is en weinig verkeer en dat is het namelijk wel op dit pad. Ook nu zijn we weer verrast door deze wandeling. We lopen nu regelmatig diverse paden en we krijgen er geen genoeg van. We kwamen bij een lunchpauze in gesprek met een boerin van de nabijgelegen boerderij en ook dan heb je leuke gesprekken.
  Het klompenpad bij Oldebroek heb ik 2 keer gelopen. De eerste keer liep een aantal kilometers een hond met ons mee. De tweede keer kwamen we een route controleur tegen. Ook daar was een leuk en zinvol gesprek mee.
  Vooralsnog worden we erg blij van de klompen paden.

 3. Onderwerp: Asfalt

  Prachtig al die verschillende reacties.
  René: de verhouding is 54% verhard en 46% zacht. Zie mijn schrijven dd 28-12-2017 in dit gastenboek.
  Volgens Pieter is 75% asfalt + klinkers.
  Marieke schrijft dat zij “vrijwel alleen onverhard” tegenkwam. Ander pad gelopen? Of vrijwilligster?
  MB is bang voor honden?
  Dit pad vandaag voor de 11e keer gelopen. Soms loopt een heel gezellig een keffertje een eind met mij mee en er ligt altijd een St Berhard hond op een erf bij de weg. Die hond is nog te lui om op te staan als hij woeft.
  Ondanks het vele asfalt loop ik dit pad graag.

 4. Onderwerp: 1e x klompenpad

  Vandaag voor t eerst een klompenpad gelopen en wel deze. Mooie route met veel groen en prachtig uitzicht. Onderstaande reacties intrigeerden want is 75% nou asfalt of niet? Wij hebben (nog) geen vergelijkingsmateriaal maar de verhouding verhard / onverhard is max 30/70 op dit klompenpad. Goed te doen dus!

 5. Onderwerp: Mooi pad, maar veel asfalt

  Het is een mooie wandeling in een prachtig gebied, maar een echt klompenpad is het niet. Drie kwart van de route loop je op asfalt of klinkerwegen. Het zijn weliswaar rustige en kleine wegen, maar het is niet wat je je voorstelt van een klompenpad.

 6. Onderwerp: Fijne route

  Erg fijn klompenpad. Doet zijn naam eer aan: vrijwel alleen onverhard terrein. Zelfs op een zaterdag waarop het overal druk is omdat het zulk heerlijk weer is, is het Dashorsterpad rustig en hoor je op sommige trajecten echt alleen maar vogeltjes fluiten. Een groot deel van de route gaat door bosgebied wat prachtig is in deze tijd van het jaar.

 7. Onderwerp: Wat een heerlijke wandeling

  Wat een heerlijke wandeling. Zelfs op een zaterdag kom je bijna geen andere wandelaars tegen, en de verharde wegen waar je op wandelt kom je bijna geen verkeer tegen (althans ik dan).
  Als eerste loop je langs het Valleikanaal een stukje van de Grebbelinie route, waarna je meteen door de weilanden wordt gestuurd.
  Zelfs met de wat hogere temperaturen is deze route goed te wandelen want de route is, op een paar kleine stukje na, lekker boomrijk.

  Een aanrader is om ook even van de gemarkeerde route af te wijken en de voormalige schietbaan te bezoeken. Voor de kaartlezers is dat bij punt 7.

  Voor foto’s van deze route –> https://annemiekewandelt.blogspot.nl/2018/04/21-april-2018-klompenpad-dashorsterpad.html

  Lieve wandelgroet,
  Annemieke

 8. Onderwerp: Goed Pad

  We waren in Woudenberg om het Oudenhorsterpad te lopen. Op het informatiebord “een beetje weggedrukt vanwege de nieuwbouw daar” staat dat het Oudengorsterpad is gesloten vanwege werkzaamheden. Als alternatief het Dashorsterpad gelopen. Verrassend mooi pad met elk wat wils. Genoeg bankjes om even uit te rusten. Wel wat meer asfalt dan we eigenlijk gewend zijn maar dit mocht de pret niet drukken. Er was weinig verkeer.

 9. Onderwerp: Afwisselende route

  We vonden het een mooie afwisselende route en ook heel rustig ondanks de delen over verharde wegen. Veel knotwilgen waren geknot, de prachtige oude stammen bewonderd!

 10. Onderwerp: honden!

  Wat nou zo jammer is: het is een prachtige route, zeker als je het stukje asfalt rondom De Schimmel overslaat. Maar vrij snel op de route kom je op een stuk waar altijd loslopende honden je tegemoet komen. Tot voor kort 2 kleine keffertjes, maar laatst ook een grote hond waardoor ik ‘klem’ kwam tussen twee erven. Vervolgens dwars door het weiland om de route te kunnen vervolgen (met hart in de keel). Jammer, deze route valt voor mij af hierdoor.

 11. Onderwerp: Verhouding hard (o.a. asfalt) en zacht genoteerd

  Vandaag voor de 10e keer dit pad gelopen, nu weer eens vanaf Schimmel.
  Hard 6,6 km en zacht 5,6 km. Meer dan de helft is dus hard. Toch vind ik het wel een mooie route. Binnenweggetjes zijn aardig rustig. En ongeveer halverwege staat bij een boerderij de koffie aan de weg. Op zondag niet denk ik.
  Een klein stukje weiland iets ten zuiden van het valleikanaal is nu wel heel erg drassig, maar het is te doen.
  Alternatief: Lopen vanaf Schutpad via overstaproute (reeds eerder gemeld). Als je dan niet naar de provinciale weg gaat en niet naar Schimmel is de verhouding hard / zacht veel gunstiger, nl 5,5 km hard en 10 km zacht!
  (Ga je ook dan via Schimmel dan is de verhouding (ongeveer) 6,6 en 10,5.)
  Geachte medewandelaars: het is maar dat je het weet.

 12. Onderwerp: Voor de stilte en rustzoekers

  Prachtig pad, iemand anders noemde het ‘pastoraal’, hetgeen precies de juiste aanduiding is. Deze route is stiller en groener dan veel andere routes en heeft beduidend minder asfalt. De route aanduiding is hier en daar lastig te vinden, maar het mag de pret niet drukken. Oog in oog gestaan met protesterende ossen (geen stieren) die vriendelijk bleken, kuddes paarden gezien met de oren allemaal één kant op, alpaca’s met aparte geluiden en witrugkoeien welk ras de tand des tijds heeft doorstaan. En dat alles in dat pastorale zonnige agrarische septemberlandschap.

 13. Onderwerp: Iets minder onverharde paden is leuker

  Vandaag dit pad gelopen. Niet onze favoriet: te veel verharde wegent, weggetjes waar mensen erg hard rijden, markering wat summier, en veel veel brandnetels. Natuur was mooi en de koeienflatsen gewoon ontwijken😉

 14. Onderwerp: Dashorsterpad

  Vandaag dit mooie klompenpad gelopen. Mooi afwisselend landschap. Wij hadden het geluk een ijsvogeltje te zien!
  Deze wandeling is voor herhaling vatbaar.

 15. Onderwerp: Dashorsterpad is een topper

  Prachtig pad door pastoraal landschap.
  De markering is ok, maar het is onhandig om op de asfaltwegen waar je geacht wordt links te lopen de blauwe klompjes steeds rechts in de berm te zetten.

 16. Onderwerp: Een bosranden Klompenpad

  Vandaag 5 juli dit pad gelopen en gestart bij het Valleikanaal om daarna het weiland in te duiken en afwisselend
  door bos en vooral bosranden te lopen. Vrij rustieke omgeving met veel zandpaden en ook wat verharde
  stukken met maar weinig verkeer. Laatste stuk is een rechte lijn over zandpad om weer bij het Valleikanaal
  uit te komen.Niet al te spannend maar toch aan te bevelen en goed gemarkeerd

 17. Onderwerp: Dashorsterpad

  Geweldige wandeling.
  Heerlijk briesje, stapelwolken, vergezichten, natuur, landelijk, rust,
  bankje zitten, sapje en genoten, all the way. Dashorsterpad, een kanjer.

 18. Onderwerp: Mooie landerijen en coulisselandschap

  Gisteren (zondag 28-05-2017) dit mooie Dashorsterpad gelopen. Heel bijzonder door de mooie landerijen en het coulisselandschap. We hebben de wandeling met de klok meegelopen en bijzonder genoten. Het was erg rustig onderweg en onder de bomen was het een prima temperatuur op deze warme dag.

 19. Onderwerp: Prachtig

  Mijn beoordeling over dit pad is gemakkelijk gemaakt. Zie ruudmulder.nl Een mooi pad in een mooi gebied. Een echt klompenpad.

 20. Onderwerp: re: foutje in kaart

  Beste Dick en andere wandelaars,

  De fout als je klikt op de overstaproute is inmiddels achterhaald en aangepast.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden Utrecht

 21. Onderwerp: foutje in kaart

  Zie de laatste regels van mijn vorig schrijven in het gastenboek.
  Over dit foutje heb ik via de mail al diverse keren contact gehad met Marja Zandberg. Zij kan de fout niet vinden.
  De fout is er wel degelijk. Als je op de overstaproute klikt van Dashorsterpad naar Broekerpad, om te kijken wat de afstand is, dan zie je dat de afstand 0,57 km is, met de tekst: Overstaproute Broekerpad en Huinerpad. Dat laatste pad moet weg en slaat nergens op, dat pad is elders gelegen. (misschien werd het Oudenhorsterpad bedoeld).
  Vorige week dit pad nog eens gelopen, zeer de moeite waard, vooral vanaf het Schutpad.

 22. Onderwerp: Mooi landelijk gebied

  Vandaag nog eens dit pad gelopen, maar nu begonnen bij het Schutpad. Dat is dan 5 km vv extra maar heel mooi en je hoeft dan -komend van Amersfoort- niet helemaal naar restaurant Schimmel, aan de andere kant van Woudenberg. Als 18 km nog niet genoeg is, begin of eindig je met het Schutpad, dan 23 km.
  De weg bij restaurant De Mof dus inrijden tot aan het spoor, daar parkeren. Er beginnen daar wel 2 aanlooproutes, dus opletten. Rechts (voor spoor) naar Dashorsterpad en links (over spoor) naar Snorrenhoefpad en Stoutenburgerpad.
  Op de kaart van de site heb ik een fout ontdekt. Bij overstappunt naar Broekerpad staat Broekerpad en Huinerpad ,dat moet m.i. zijn Broekerpad en Oudenhorsterpad.

 23. Onderwerp: Dashorsterpad krijgt van ons een 6.

  Wij liepen het pad op vrijdag, 7 oktober 2016. Weer was beetje dreigend en behoorlijk fris. Wij liepen het pad rechtsom. Tot aan Dashorst mooie paden maar daarna veel verharde wegen. We hebben begrip voor de moeilijkheden om een klompenpad zoveel mogelijk onverhard te kiezen, maar vooral de laatste kilometers waren stenen of asfalt. De markering vonden wij prima.

 24. Onderwerp: Markering weg

  De markering (als je met de klok mee loopt) bij punt 7 ontbreekt.

 25. Onderwerp: Klompenpad in de zomer

  17 augustus 2016. Een heel afwisselende wandeling met bijzondere paden. Hoewel het al enige tijd droog is, toch wel drassig hier en daar dus bij regen zeker de laarzen mee! Hier en daar flink begroeid met brandnetels langs de smalle kant, dus let op een beetje bedekking van armen en benen. Behoorlijke delen gaan over wegen met auto’s of fietspaden. Maar een prachtige natuurwandeling, dat zeker. Onderweg kunt u hier en daar picknicken met picknicktafels bij boerenerven, dus een leuk idee om wat te eten en te drinken mee te nemen.

 26. Onderwerp: klompenpad

  Wat mij betreft is het Dashorsterpad een van de mooiere klompenpaden! Ook op deze regenachtige dag heb ik genoten van de prachtige omgeving. Overigens geen spatje regen gehad.

  Nu nog een aanwonende (boer?) die op het idee komt om een rustpunt te openen….

 27. Onderwerp: Heel mooie wandeling

  Wij liepen dit klompenpad op 21 mei 2016. Het is een erg mooie en afwisselende route. Prachtige landschappen, heerlijk rustig, heel veel vogels die de wandeling opleuken met hun prachtige gezang.
  Goed bewegwijzerd, afgezien van een enkele onduidelijkheid maar als je een geprint kaartje meeneemt kom je daar gemakkelijk uit.

 28. Onderwerp: Doet naam 'klompenpad' eer aan!

  Vandaag 15 mei 2016 hebben wij het Dashorsterpad gelopen met de klok mee. Wat een fantastische route. Afwisselend door akkerland, over boerenerven, over lommerrijke lanen en af en toe een stukje asfalt. Goede bewegwijzering. Leuke toevoeging is de informatie in de App. Zo hebben wij geboeid geluisterd naar de verhalen over de schaapskooien, over de bosuil die in de oude lindeboom woont die al 3x door de bliksem getroffen is, over de waterlinie. En dat hier vroeger tabak werd geteeld. Zo komt het landschap waar we doorheen lopen nog meer tot leven.

 29. Onderwerp: Mooie route

  Vandaag een vroege voorjaarsdag, een uitgelezen moment voor deze wandeling. Een afwisselende route die prima aangegeven was. Wederom genoten.

 30. Onderwerp: Verrassend mooi

  Vandaag dit pad gelopen. Kan er heel kort over zijn, heel afwisselend, echt fantastisch. Zo nu en dan wat asfalt was niet storend. En de bewegwijzering was uitstekend. Fout lopen was bijna onmogelijk, lijkt mij. Zo te zien waren er veel nieuwe bordjes geplaatst. Deze mensen hebben geen moeite met de bewegwijzering in twee richtingen, zij vinden het blijkbaar niet complex en dat is het m,i, ook niet.
  “De hond van Rob” lag nu aan de ketting.
  Hartelijk dank.

 31. Onderwerp: Zeer afwisselend

  Op de laatste dag van oktober hebben we deze bijzondere wandeling gemaakt. Los van het schitterende weer hebben we genoten van het karakter van dit landschap. Met alleen een (download) kaartje loop je wel eens mis maar de (klompenpad) aanduiding was niet altijd even helder. Zo sloegen we aan het eind van het Breehovenpad rechts af vanwege de aanduiding aan de rechterkant van het pad en volgden de Voskuilenweg, terwijl linksaf was geboden. De extra afstand was echter geen straf.

 32. Onderwerp: Dashorsterweg en hond

  Prachtige tocht door het coulisen landschap. Vandaag gewandeld en genoten van de rust en rustieke wegen zo rustig met de adem van de randstad zo nabij. Wel een minpuntje en waarschuwing van deze dag was dat op het passeren van het boerenerf gelegen tussen de Kleine Haar en de Dashorsterweg een zwart wit gevlekte en loslopende hond bijtgraag is! Volgens de eigennaar allemaal mijn schuld. Maar bij deze dan een opmerking hierover.

 33. Onderwerp: Mooie wandeling

  Vanmorgen weer een prachtig klompenpad gelopen: het Dashorsterpad in Woudenberg. Zo’n 12,5 km door de natuur, de weilanden en de boerenerven. Leuk afwisselend met af een toe een stuk asfalt. Hoewel het woord ‘kanaal’ het ergste doet vermoeden aan lange saaie stukken is daar hier geen sprake van: prachtig gedeelte! Rond 12.30 uur sprong er nog een ree weg uit de dekking op landgoed Scherpenzeel. Brood mee en tussen de buien door lekker op een hek lunchen. Er zijn onderweg niet veel picknick plaatsen en al helemaal geen horeca. Zelf dus even wat meenemen!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*