Derde Erfpad

Ontdek het mooie buitengebied van Soest. Wandelen door oud boerenland op de overgang van de bossen van de Utrechtse Heuvelrug naar de weilanden langs de Eem.  Wandelen door verschillende landschappen; de polders in de vallei van de Eem, een oud park, bossen en de stuifduinen van de zanderige Heuvelrug. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: Derde Erfpad (9 km)

Startpunt: Fletcher Hotel Het Witte Huis, Birkstraat 138, Soest

Openbaar vervoer: Bushalte Zandlaan.

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

 

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Beste No,

  wat jammer dat u de route niet heeft kunnen afmaken door een door u gemeld probleem echter er is maar één brug die het Klompenpad vanaf de wei over de sloot naar de dijk langs de Eem leidt en dat is een stevige brede brug die onmogelijk schuin kan liggen en die heeft door z’n breedte ook geen leuning nodig. Ik vermoed dat u bij een verkeerde oversteek gestaan heeft. Ook al omdat een soortgelijke klacht ons tot nu toe nooit bereikt heeft. Maar ik zal voor alle zekerheid onze eerstvolgende controleur vragen of hij de situatie ter plaatse nog even wil bekijken.

  Met vriendelijke groet,

  Landschap Erfgoed Utrecht,
  Hans R. Visser
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 2. beste lezer,
  op 21 sept. 2021 wandelde ik met een 80 plusser dit pad tot de loopplank over de sloot naar het jaagpad op de dijk.
  deze loopplank bleek zodanig aan een kant schuin naar benden te hellen, dat wij het niet aandurfden om erover te lopen. daardoor konden we helaas dit gedeelte van de wandeling niet maken. ik verzoek u de loopplank zo snel mogelijk weer recht te leggen en zo mogelijk ook nog van een railing aan een kant te voorzien.
  met vriendelijke groet
  no vissers

 3. beste lezer,
  op 21 sept. 2021 wandelde ik met een 80 plusser dit pad tot de loopplank over de sloot naar het jaagpaad op de dijk.
  deze loopplank bleek zodanig aan een kant schuin naar benden te hellen, dat wij het niet aandurfden om erover te lopen. daardoor konden we helaas dit gedeelte van de wandeling niet maken. ik verzoek u de loopplank zo snel mogelijk weer recht te leggen en zo mogelijk ook nog van een railing aan een kant te voorzien.
  met vriendelijke groet
  no vissers

 4. Vanmiddag het “Soester rondje” gewandeld. Mede wandelaar is herstellende van een heup-operatie. Vandaar maar een deel van het Derde Erfpad gelopen. Heerlijk pad om te wandelen. Mooi weer, niet te warm. Overigens geen zand in mijn schoenen gekregen.

 5. Vanochtend heb ik dit pad gelopen, en zoals meerdere mensen hier aanraden heb ik dit pad tegen de klok in gelopen zodat je het allermooiste stukje voor het laatst bewaard. Niet dat het stuk langs de Eem niet de moeite waard is, maar de Soester Duinen zijn wel het wachten waard. (En het scheelt ook 1,5/2 uur lopen met zand in je schoenen 😉 )

 6. Vanmorgen met z’n tweeën dit pad gelopen.
  Heerlijk klompenpad om de hoek bij waar wij jaren woonden.
  Gevarieerd en goed onderhouden. Door weilanden, langs paadjes en een rivier, door bos en via een zandverstuiving. Prachtig, we hebben weer genoten.
  Langs de Eem was het grootste gedeelte van het pad over de dijk afgezet vanwege een schaapskudde, waardoor wij beneden langs moesten lopen en zo het uitzicht op Eem en daarachter misten. De schaapsherder had waarschijnlijk geen zin om het hekwerk af en toe te verplaatsen dus maar het hele stuk tegelijk omheind …
  Het Derde Erf is een prachtige boerderij. En dat geldt ook voor de toegangsweg via de weilanden. Ook leuk om daarna de landweggetjes langs het ‘paardenrusthuis’ te lopen op weg naar de Soesterduinen.
  Wij liepen het Derde Erfpad tegen de klok in en dat zouden wij ook iedereen aanraden.
  Het mooiste stuk bewaar je daarmee tot het laatst.
  Alle vrijwilligers en landeigenaren: bedankt!

 7. Gisteren dit pad gelopen. In het begin was het even zoeken waar we moesten starten maar gelukkig gevonden. Mooie route, geen overhangende struiken zoals we ergens lazen. In het weiland moesten we over een schrikdraad heen stappen. We zagen dat net op tijd. Was anders spannend geweest 😉 Verder heerlijk gewandeld. Soms een paaltje gemist. Bijv. omdat er begroeiing voor zat. Maar we zijn er gekomen. Aanrader!

 8. Vandaag dit pad gelopen.
  Het is een zeer afwisselend pad dat alles heeft wat een goed pad moet hebben.
  Het pad verveelt geen seconde en is grotendeels onverhard.
  Ik heb hem zo gelopen dat het stuk bos met de duinen aan het eind kwam.
  Dan sluit je af met het mooiste stuk.
  De meeste Klompenpaden zijn genieten. Dit pad hoort zeker in de top.
  Het was alleen jammer dat het slechts 9 km was,
  .
  Frank

 9. Een heel mooi veelzijdig pad! Door bos, langs ven en zandverstuiving, door boerenlandschap met akkers en weilanden, langs de Eem, hoe veelzijdiger wil je? .. … ik heb genoten! Dank aan de makers en vrijwilligers!!

 10. Vandaag het pad bewandeld. Voor dit seizoen een mooi pad, door de bloei van bloemen, planten en het groen van de bomen. Het eerst stuk loopt langs een industrieel terrein wat door het vele groen niet zichtbaar is, zal in de winter anders zijn denk ik.
  Het pad past zeker onder de noemer klompenpad, weinig verharde wegen, lekker langs het kanaal en dwars door de weilanden om vervolgens over het erf van een boer te gaan, en de koeien voorrang te verlenen.
  Het laatste stuk was een verrassing. Mooi stuk door het bos, zandduinen en natuurplas. Zeker de moeite waard om te lopen.
  Parkeren bij fletcher hotel en dan de wandeling in de tegenovergestelde richting lopen. Had wel soms m’n telefoon nodig aangezien de route in die richting niet altijd goed zichtbaar was.

 11. Deze week het Derde Erfpad en Breeschoterpad gelopen. Een geweldig contrast. Dit pad is veelal over en langs open gebied. Prachtige vergezichten over de weilanden. Een typisch Nederlands uitzicht. Zowel richting de dorpen als Amersfoort. Helemaal nu de zeer kleurrijke bloemen bloeien langs alle waterkanten. Fenomenaal! Zag ik bamboe naast een sloot? De overstap van langs de Eem naar een weiland ging moeiteloos gelukkig. Alles goed onderhouden en prima aangegeven. En om even onze broodjes op te eten hebben we een sjaaltje op de grond gelegd en zijn daarop gaan zitten. En nee, ik ben allang niet meer de jongste.

 12. Vrijdag 9 juli het Derde Erfpad gelopen.
  Het pad tegen de klok ingelopen, eerst dus de lange paden,het pad parallel langs de Hilhorstweg, vervolgens langs de Eem en twee weilanden die niet erg afwisselend waren toch nog het laatste stuk wat de moeite waard was, de Birkhoven en Bokkenduinen, wat uiteindelijk mijn dag nog goed maakte.
  Gelukkig zag ik vanuit mijn ooghoeken op 3 km een bankje staan, vervolgens zo’n kilometer verderop weer eentje en daarna niets meer tot het Fletcher Hotel.
  Bij het bruggetje vanaf de Eem naar het weiland verdiend inmiddels wel aandacht. Er langs gaat niet met korte beentjes en met korte beentjes over het hekje is ook een hindernis, gelukkig werd ik geholpen door een voorbijganger anders was dit wandelavontuur hier geëindigd. De gaten aan de zijkanten ophogen met stenen of verharden met tegels.

 13. Vanmorgen, 10 juli 2021, ongeveer 8 uur gestart, dit klompenpad gelopen. Prachtig afwisselend pad, we zijn tegen de klok ingelopen. Het eerste uur was heerlijk rustig. Bij boerderij ‘Het derde erf’ kwamen we de koeien tegen, die waarschijnlijk net gemolken waren. Koeien mét horens. Echt mooi en natuurlijk!
  Bramen en brandnetels waren nu keurig kort gemaaid.
  Onze complimenten voor het uitzetten en onderhouden van dit mooie pad.

 14. Vandaag dit pad gelopen, tegen de klok in dus beginnend met de smallere paden. Prachtige afwisselende paden, door bos, weilanden, langs de Eem, weiland en bos, langs de Korte duinen en een prachtig meer. Echte aanrader dit klompenpad.
  Na de review van Gea van een week terug voor een lange broek gekozen. Wat enorm jammer. Natuur is natuur, dat groeit, maar dus helemaal geen last van overhangende braamstruiken en brandnetels. Geen kapmes nodig om verder te wandelen. Maar wat smachtte ik naar luchtiger kleding.

 15. Vandaag (26-6-2021) dit geweldige klompenpad (9 km) gelopen. Mooie afwisseling in de verschillende natuurlandschappen! Zelfs het pad met de bramenstruiken en brandnetels was een leuke uitdaging, overigens hier niet echt last van gehad.
  Prachtig stuk door het bos en de duinen; ook de weilanden en langs de Eem was erg mooi.
  De route was goed aangegeven. Een enkele keer een bordje gemist maar het was juist leuk om die terug te vinden.
  Complimenten!

 16. Beste GEa,

  wat jammer dat uw wandeling over het Derde Erf Klompenpad geen groot succes geworden is. De Melksteeg (het door u genoemde overwoekerende pad) wordt eens in de zoveel tijd gemaaid en gesnoeid dus zijn de brandnetels en de bramen de ene keer wat langer dan de andere keer. Wij adviseren via onze site om bij de wandeling altijd beschermende kleding te dragen. Tja, als het even kan lopen de Klompenpaden over weilanden en als daar koeien grazen is de kans natuurlijk groot der er hier en daar een vlaai ligt. Dat heet natuur. En over smaak valt niet te twisten maar ik vind ieder weiland mooi. En zoals u zelf ook al opmerkte, staat uw reactie in schril contrast met die van de overige over dit pad. Mijn conclusie is dat dit soort paden niet uw voorkeur heeft en adviseer u dan ook om in het vervolg u goed voor te bereiden over wat u zoal kunt aantreffen onderweg!

  Ik wens u nog vele mooie wandelingen toe

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht,
  Hans R. Visser
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 17. Dit pad 20-6-21 gelopen. Het wandelt niet lekker: eerst een aanzienlijk gedeelte smal pad dat volledig overwoekerd is door braamstruiken en brandnetels (dus lange broek en lange mouwen zijn absoluut noodzakelijk) en daarna door (liever: langs) de koeienvlaaien banjeren…het landschap viel ons tegen, niet bijzonderder dan een gewoon weiland of bos. Of het moet van de ergernissen komen dat ik iets heb gemist. De zwanen met jong op de dijk vond ik eng, die kunnen agressief zijn in deze periode. De wegwijzers vond ik niet opvallend, we moesten soms echt speuren. Ik heb wel fijnere paden gelopen. Sorry dat ik niet positiever ben, maar ik had nav de aanprijzingen en andere feedback hier het idee dat we een mooie, fijne wandeling zouden lopen en dat was dus niet zo dus ik wilde dit toch kwijt. Het tweede deel vd route hebben we maar achterwege gelaten, geen zand gezien dus.

 18. Dit pad 20-6-21 gelopen. Het wandelt niet lekker: eerst een aanzienlijk gedeelte smal pad dat volledig overwoekerd is door braamstruiken en brandnetels (dus lange broek en lange mouwen zijn absoluut noodzakelijk) en daarna door (liever: langs) de koeienvlaaien banjeren…het landschap viel ons tegen, niet bijzonderder dan een gewoon weiland of bos. Of het moet van de ergernissen komen dat ik iets heb gemist. De zwanen met jong op de dijk vond ik eng, die kunnen agressief zijn in deze periode. De wegwijzers vond ik niet opvallend, we moesten soms echt speuren. Ik heb wel fijnere paden gelopen. Sorry dat ik niet positiever ben, maar ik had nav de aanprijzingen en andere feedback hier het idee dat we een mooie, fijne wandeling zouden lopen en dat was dus niet zo dus ik wilde dit toch kwijt.

 19. Beste Arjen,

  je was één dag te vroeg! Het pad is nu weer helemaal geopend! Dus wat je zelf ook al voorstelde nu het hele pad lopen! Veel plezier.

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht,
  Hans R. Visser
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 20. Op 30 mei een deel van deze route gelopen. We komen uit de buurt en hebben nogal wat van de omgeving gezien. Toch is het gelukt het eerste deel (het deel langs de Eem) langs paden te lopen die we nog niet kenden.
  Door Corona was een omleiding actief. Omdat dat dezelfde weg terug was, viel ons dat wat tegen. Het is begrijpelijk maar wel jammer. Het deel door de Korte Duinen hebben we mede door het niet willen lopen van dezelfde stukken laten gaan. We gaan deze dus nog maar een keer overdoen voor de volledige ervaring.

 21. Vandaag, zondag 13 juni, dit prachtigebpad gelopen. We lopen altijd met de app als ondersteuning, maar dat was bij dit pad niet echt nod8g. Richting was prima aangegevn. Het rechte stuk niet als onplezierig ervaren. Er was juist van alles te zien. Dit was ons 51e pad en hij neemt plaats in onze top 10.
  Reuze bedankt voor het bijhouden en mogelijk maken van deze fijne wandeling.

 22. Het Derde Erfpad tussen Amersfoort en Soest bestaat eigenlijk uit twee compleet verschillende delen. Vanaf het startpunt met de klok meelopend ga je eerst door een prachtig bos: heuveltjes, water, mooie paadjes, zandverstuiving erg erg mooi. Daarna steek je de drukke provinciale weg over bij boerderij Het Derde Erf. Hierna volgt een lang deel door de polder: een goed klompenpad gevoel, maar de lange rechte stukken zijn voorspelbaar, erg lang en erg recht. Zeker het deel door het bos is in verschillende jaargetijden voor herhaling vatbaar.

  video:
  https://youtu.be/InSfOky6mEY

 23. Beste Mariska,

  wat jammer dat jullie wandeling over het Derde Erfpad niet geworden is wat jullie er van verwacht hadden. Maar als jullie vanaf het startpaneel aan de Zandweg t.o. de ingang van de parkeerplaats van het Fletcher Hotel de aangegeven route hadden gevolgd dan hadden jullie op de lantaarnpaal aan de Birkstraat een sticker gezien die vanaf daar naar de overkant van de weg wijst. Vervolgens zie ja na ca. 100 meter het bekende druppelbord en als je dat pad inslaat loop je de gehele verder. Hadden jullie een routekaartje bij je? Als jullie de mogelijkheid hebben raad ik ook het gebruik van de klompenpaden app aan. Deze biedt uitkomst in twijfel gevallen. Het pad wordt 2 x per maand door onze vrijwilligers controleerd op onvolkomenheden dus uw opmerking over meer aandacht voor de markering is geheel voor uw rekening, In geen van de reacties van de afgelopen maanden wordt melding gemaakt van ontbrekende markeringen.

  Ik wens u nog vele geslaagde Klompenpaden wandelingen aan!

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht,
  Hans R. Visser
  Coordinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 24. Vanmorgen wilden we deze route lopen. Helaas is markering slecht of niet aanwezig! Bij startpunt wijst niks erop dat de weg overgestoken moet worden. Sterker nog; een klomp met pijltje (op de poot van een brievenbus) wijst de Zandlaan aan. We dwaalden in het bos en op splitsingen geen marketing. Wel fijn gewandeld en omdat we uit de omgeving zelf komen, konden we een alternatieve route lopen. Pas bij terugkomst viel een bordje op, aan de andere zijde van de Birkstraat, waarvan wij vermoedden dat hier de start van dit klompenpad ligt. Graag meer aandacht voor marketing en meer in het zicht!

 25. In oktober deze wandeling al eens gemaakt langs de Eem. Nu het lusje van de Soesterduinen gelopen. Tussen de regenbuien door zeg maar. Prachtig gebied. Mooi geel zand zoals zand hoort te zijn. En geen geblubber. Is ook weleens fijn. Ten zeerste aan te raden.

 26. Ons 50e klompenpad vandaag gelopen. Wij hebben genoten van dit pad vooral de duinen en het bos. Jammer dat er een stuk is afgesloten maar ik kan het van de boer goed begrijpen. Als men moeite heeft met regels moet je daar ook niet gaan lopen. Je loopt wel over particulier terrein. Maar desondanks hebben wij heerlijk gelopen.

 27. Zeer gevarieerde, mooie route. Wel modderige stukken, hier en daar was het flink glibberen. Jammer inderdaad dat Derde Erf is afgesloten, dat stuk over de smalle asfaltweg met auto’s is heel druk! Neem een pinpas mee om eieren te kopen bij de mooie automaat! (Hadden wij helaas niet bij ons).

 28. Mooie wandeling vandaag gedaan, was heel rustig. Vooral stuk naar de Eem toe, en langs de Eem is mooi. Jammer dat Derde Erf is afgesloten, dat stuk over de smalle asfaltweg met auto’s is niet echt veilig lopen. Goed opletten daar!

 29. Vandaag dit pad gelopen. Helaas is deze minder interessant door de huidige afsluiting ivm corona. Daarnaast vond ik toch nog een redelijk groot gedeelte over verhard gaan, wat niet mijn voorkeur heeft.
  Bewegwijzering is verder duidelijk en goed geregeld.

 30. Hartelijk dank voor al jullie mooie reacties op ons Klompenpad Het Derde Erf! Door zijn veelzijdigheid is het inderdaad één van onze favoriete wandelingen! Maar helaas, door het zich niet aan de – gelukkig tijdelijke – Corona regels te houden hebben we op verzoek van de grondeigenaar moeten besluiten om een deel van deze mooie route af te sluiten. Gelukkig gaat het om een klein aantal wandelaars maar het effect hiervan is wel dat deze het voor de rest weer verpesten! Het betreft het stuk tussen de Peter van den Breemerweg en de Birkstraat. De omleiding is op de cruciale plekken duidelijk aangegeven. Hopelijk is deze maatregel van korte duur!
  Wij wensen een ieder verder nog vele mooie wandelingen toe maar respecteer altijd de regels die voor elk pad gelden.

  Met vriendelijke grieten,

  Landschap Erfgoed Utrecht,
  Hans R. Visser
  Coordinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 31. Altijd een mooie route Het Derde Erfpad!
  En daarom dit klompenpad weer eens gelopen. Stralend mooi weer op deze vroege maandagmorgen.
  Soms de koffiestop bij het Derde Erf. Door Corona ook helaas gesloten. Dus koffie mee en een bankje onderweg gepakt.
  Door de toenemende drukte (en ook omdat mensen zich niet als gast gedroegen op en rondom hun erf) hebben ze besloten het stukje weiland en boerenerf af te sluiten voor wandelaars. Begrijpelijk, maar wat jammer dat dit nodig is! Wij hadden dus geluk dat we als één van de laatste wandelaars, nog over het erf mochten. De route is dus ietsje verlegd.
  Wel missen wij een paaltje ergens vanaf Tussen de Korte Duinen en Zandlaan.. maar misschien hangt of staat die wel ergens…?

 32. Prachtig!! Vrijdag 6 november samen met oud collega deze wandeling gedaan. Wat een prachtige route! Zeer gevarieerd, we troffen prachtig weer en dan zijn de vergezichten over de eempolder geweldig. Ook de Soester duinen en het park sprookjes inde ze herfst kleuren. Zeer afwisselende wandeling. Zeker voor herhaling vatbaar! Route gestart bij Fletcher het witte huis. Originele paden, geen doorgaanden weg. Let op; bij de A.P. hilhorsterweg moet u een 50 meter verder lopen en dan linksaf! Zo loopt u parallel aan de hilhorsterweg en niet erop.

 33. Erg leuke gevarieerde route. Wel even de app nodig gehad bij het stuifzand. Ik ben groot fan van de klompenpaden!

 34. Geachte mevrouw Bloemink, beste Anneke,

  hartelijk dank voor uw reactie! Het door u helaas gemiste bruggetje ligt ca. 200 meter voor de fietsbrug aan de linkerkant. Op het kaartje tussen punt 3 en 4. Maar ondanks deze “misser” heeft u toch een geweldige wandeling en kilometers gemaakt! Ik wens u nog vele mooie Klompenpad wandelingen toe!

  Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  coördinator Klompenpaden
  Arkemheen en Eemland

 35. Vandaag een heerlijke wandeling gemaakt met een vriendin. Droog, wind en zon. Maar we hebben het bruggetje bij de fietsbrug gemist! We moesten niet parallel aan de Eem blijven lopen maar er dwars op. Niet gevonden, teruggelopen. Alleen maar sloot. Dan maar langs de Eem verder en eerste weg links gepakt. Dus wel de kilometers gemaakt.
  Route weer opgepakt bij de spoorwegovergang. Dit was tegenover het weiland waar we uit hadden moeten komen!
  Waar hebben we het bruggetje gemist?

 36. Met name de afwisseling, bos, zand en weiland en water maakte de wandeling bijzonder aangenaam. Niet te lang, een leuk tussendoortje. Ook het gedeelte langs de industrie en bebouwing is landelijk gebleven. Mijn bevindingen schrijf ik sinds een tijd weg op mijn blog https://bit.ly/3bGUGMt en resterende foto’s op instagram account titiissprakeloos

  Aan alle vrijwillligers, bedankt.

 37. L.S.,
  Vandaag heb ik, met mijn broer Gerrit, het DerdeErfpad gelopen, we hebben genoten van de afwisselende route.
  We kwamen onderweg, op het weiland bij de Derde Erf hoeve de eigenaresse van deze boerderij tegen en hebben even met haar staan praten. Zij vertelde, dat er toch regelmatig, mensen met honden lopen,en dat ze, als zij daar wat van zegt, de meest grove scheldwoorden naar haar hoofd krijgt. Jammer! daar kunt u natuurlijk ook niets aan doen, maar ik wilde dit toch even kwijt. Verder was het, ook na een lekker kopje koffie in het Witte Huis een fijne wandeling.

  Gr. Jan van den Bunt.

 38. Geachte heer Langeweg, beste Albert,

  Dank voor je email! Het Derde Erfpad wordt iedere drie weken gecontroleerde op o.a zwerfvuil. Dat geldt met name voor de weilanden waarover gelopen wordt maar als het niet te veel is ook voor de openbare weg, alhoewel dat een taak voor de gemeente is. Wat betreft de door u genoemde vieze lucht, daar ontkomen we niet aan. Je ruikt het alleen als de wind verkeerd staat en het betreft slechts een stuk van 500 meter. Ik heb hier nog nooit eerder een opmerking over ontvangen. Ja, en dan die koeien- en ganzen poep. Daar heb ik geen oplossing voor, dat hoort bij de natuur!

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht
  Hans R. Visser
  coördinator Klompenpaden
  Arkemheen- en Eemland

 39. Vandaag het Klompenpaden gelopen. Persoonlijk een wat minder Klompenpaden. Veel afval langs de route. Vieze lucht de waterzuiveringsinstallatie. Vervolgens ontzettend veel uitwerpselen van koe en gans.

 40. In mijn voorafgaande bericht staat abuisievelijk Boxmeer, dat moet zijn : bosmeer ( auto spelling gevalletje)

 41. Vandaag dit klompenpad gelopen. Makkelijk parkeren bij het startpunt. Even moeite bij het begin ( wij volgden het pijltje naar rechts op het startbord) want 2de markeerbordje was moeilijk te vinden. Leek wel of hij door iemand ‘ herplakt’ was. We dachten eerst door een flauwe grappenmaker.
  Gewoon wel volgen en dan is de rest van de route zeer, zeer goed gemarkeerd. Prachtig en afwisselend klompenpad. Van weiland tot bosduin, van asfalt tot bos…..en stukje langs de Eem. Een prachtig Boxmeer, wat wil je nog meer..:)
  Letterlijk de nieuwsgierige koeien kunnen laten snuffelen aan ons.
  Wij hebben genoten van dit mooie klompenpad!!

 42. Vandaag deze route gelopen , Wel een mooi gevarieerde route. Aan het eind een mooi stuk door de korte duinen en daarna net voor het eindpunt een stuk langs een vijver met erg veel loslopende honden. Netjes aan een hondeneigenaar gevraagd of Hij zn honden even aan kon lijnen, maar dat was hij niet van plan. Deze man werd boos en zei dat dit een hondenlosloop gebied was en dat wij maar ergens anders moesten gaan lopen. Dit gaf wel een beetje een smet op een voor de rest prachtige route.

 43. Een gevarieerde wandeling die soms dicht langs de bebouwIng loopt, maar daar merk je niks van.
  Mooie lange stukken door weilanden, soms letterlijk tussen de koeien. Heerlijk!
  Wel oppassen bij het oversteken van de provinciale weg bij boerderij het Derde Erf, wij liepen op zaterdag (in vakantietijd) en het was erg druk. We zijn dan ook even een stukje verder gelopen naar de oversteekplaats voor fietsen, daar is een middenberm en dat voelde veiliger.

 44. wij zijn inmiddels verslaafd aan de klompenpaden en hebben er afgelopen week vijf gelopen. het derde erfpad vonden wij het mooist: weilanden en langs het water en tussen de koeien door. Een heerlijk klompenpad.

 45. Afgelopen maandagavond 29 juni gingen we voor de 2e keer op pad met onze wandelclub LWVVVV. Onze initiatiefneemster Jolanda had voor deze avond het Derde Erfpad uitgekozen, een wandeling van maar liefst 9 km. Weliswaar is er ook een kortere wandeling mogelijk, maar daar hebben we natuurlijk niet voor gekozen. Na het enthousiasme over onze eerste wandeling over het Netelenburchpad, was er veel animo voor deze wandeling. Onze groep bestond deze keer uit 13 wandelaars in totaal, waaronder 7 vrouwen en 6 mannen. Stipt om 19.00 was een ieder die zich had aangemeld present bij het startpunt Fletcher Hotel Het Witte Huis. In tegenstelling tot de vorige keer was het een winderige, koele avond. Nadat we de Birkstraat waren overgestoken kwamen we uit op een rustig, smal pad. Wie had gedacht gezellig bij te kunnen kletsen onderweg kwam bedrogen uit. Het pad met aan weerszijden bramenstruiken was zo smal, dat we grote stukken achter elkaar moesten lopen. Het pad voerde door het boerenland en weilanden met koeien. Nadat we het spoor waren overgestoken, kwamen we uit bij een sloot, waar een van ons het leuk vond om een moordverhaal te vertellen. Natuurlijk hebben we ook even stil gestaan bij de geschiedenis van de Melksteeg. Aangekomen bij de Eem hebben we op de dijk genoten van de rust en het prachtige uitzicht. Vervolgens voerde de wandeling dwars door het weiland en kwamen we uit bij de biologische boerderij Het Derde Erf. Helaas in de avond niet geopend. Hier kun je de wandeling verkorten en terug lopen naar het startpunt, maar zoals gezegd hebben wij gekozen voor de volledige wandeling van 9 km. Dit is ook zeker aan te raden, omdat dit deel van de wandeling voert door de prachtige Soesterduinen. Dit maakt het een zeer afwisselende wandeling. Aan het einde van de wandeling hebben we nog zeer aangenaam iets gedronken op het terras van het hotel. Toen dit een rondje bleek te zijn van onze penningmeester, kon onze avond niet meer stuk.

 46. Het klompenpad Derde Erfpad is in totaal 9 km lang, dat vind ik aan de lange kant voor een avondroute, daarom heb ik nu alleen het noordelijke deel gedaan.
  De auto zet ik neer bij Hotel Fletcher, Birkstraat 138, 3768 HN Soest. Daarna steek ik de drukke weg over, ga naar rechts en na ongeveer 100 meter ga ik links een mooi rustig pad in.
  De wandeling gaat het eerste stuk tussen de bomen en links lopen koeien. Het pad loop ik helemaal uit en ga dan rechts het spoor over. Na het spoor na 300 meter links een smal paadje op.
  Hier kom ik een grote pad tegen, gelukkig loop ik hier ook tussen de bomen want er komt een behoorlijk buitje over me heen.
  We blijven het rustige pad door een paar bochten volgen en komen dan bij de Eem. Nu loop ik over de dijk met de Eem aan mijn rechterhand en weidse vergezichten naar alle kanten.
  Jammer dat er zo’n lelijke hoogspanningsmast door de polder loopt, maar ja, elektriciteit willen we ook niet missen.
  We lopen een kleine kilometer langs de Eem en gaan dan linksaf de polder in. Kijk, bij nat weer, uit bij het scheve bruggetje, je kunt zo in het water glijden.
  Nu lopen we door een weiland, midden in de polder, aan het eind van een boerenweggetje, staat een camper, die graag kampeert op het rustigste plekje van Nederland.
  Aan het eind van het weiland gaan we 700 meter over de rustige Spiekerweg, waarin we weer het drukke spoortraject Hilversum-Amersfoort passeren.
  Nu begint gelukkig de zon een beetje te schijnen, dat levert zelfs een foto met de regenboog op.
  Dan gaan we nog een kilometer door het weiland achter het Derde Erf en komen dan uit bij de biologische boerderij Het Derde Erf, waar je overdag wat kunt drinken of een boerenijsje kunt kopen.
  De laatste 600 meter lopen we langs het fietspad weer terug naar de auto.
  Het was een prachtige rustige landelijke route. Vrijwel de gehele route gaat over onverharde paden waar zelfs geen fietser mag komen, met recht een Klompenpad!
  Foto’s op: https://www.avondwandelingen.nl/Wandeling98.html

 47. Op het informatiebord staat, dat het stuk 6 nog steeds niet toegankelijk is, terwijl wij aan de noordelijke kant geen beperking van de toegang zagen.Wij kwamen bij de boerderij “het derde erf” aan, zagen geen duidelijke toegang en hebben de omweg via de N221 en de Peter v.d.Breemerweg gemaakt.Een mooie wandeling.

 48. Vandaag dit mooie pad gelopen. Door weilanden en door bos. Het was erg rustig alleen bij de vijver iets drukker, maar dat was geen probleem. Juist erg gezellig met allerlei honden die heerlijk gingen zwemmen. In een slootje nog een verliefde kikker gespot (zie video) Voor wie de route wil bekijken dat kan via deze link https://youtu.be/RwaIHxtDUTE

 49. Beste Chantal,

  wat leuk dat je het Derde Erfpad weer gelopen hebt! Als het even kan plakken wij geen stickers op lantaarnpalen, deze willen nog wel eens overschilderd worden! Maar u heeft de route daar gevonden. De route over de Eemdijk buigt inderdaad op een gegeven moment links af de polder in. Dit wordt duidelijk aangegeven middels een hoge paal waarop de markering bevestigd is. Het door u gesignaleerde bordje met “overstap route” geeft aan dat u vanaf dat punt kunt overstappen naar een ander Klompenpad, in dit geval het Zeldertsepad, ook zeer de moeite waard! Eén van de spelregels bij het markeren van de route is dat er alleen een bordje geplaatst wordt als de route wijzigt. Dit om een overdaad aan bordjes te voorkomen. En dat er mensen zijn die niet weten hoe ze vanaf het startpunt (Fletcher Hotel) moeten lopen verbaast mij ten zeerste. Bij het Fletcher Hotel staat ons startpaneel van het Derde Erfpad waarop de te volgen route duidelijk staat aan gegeven. Verder wordt de wandelaar dmv 3 markeringen naar de ingang van het pad geleid. Wellicht ten overvoedde wijs ik u op de mogelijkheid dat u via onze site een plattegrond van de gewenste route uit kunt printen als mede op de Klompenpaden app waarmee u probleemloos en zonder verassingen uw wandeling kunt maken.

  Ik wens u nog veel mooie Klompenpaden wandelingen toe!

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht,
  Hans R. Visser
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen en Eemland

 50. Goedemorgen,

  Een reactie misschien hebben medewandelaars wat aan de info.

  Gisteren weer de route gewandeld.
  Op het punt waar ik vorige keer mis ging, ging het nu wel goed, na het spoor. Een bordje op de lantaarnpaal waar fietsknooppunt 34 op staat, zou handig zijn.

  Op sommige punten lijkt deze route net een speurtocht.

  Dit keer bij de fietsbrug aan de Eem een bordje gemist waardoor ik het weiland niet kon oversteken ivm een slootje. Goed gekeken en nog een stukje terug gelopen, niet gevonden . Uiteindelijk helemaal om het weiland heen gelopen. Van mede wandelaars gehoord dat het bordje onderaan de dijk staat, terwijl je op de dijk wandelt. Dus kijk goed om je heen voor je bij de fietsbrug bent. (Mijn ogen waren gericht op het hek met bordje ‘overstappunt’ , klompenpad, maar die moest ik niet hebben)

  Bij het stukje na de korte duinen onstond wat verwarring bij mij , je moet richting fietspad. Wat ik ook deed vervolgens volg je geruime tijd het fietspad met twijfel of je wel op de goede weg bent. Ook had ik dat bij het stuk om de bosvijver. Zit ik wel goed? Gelukkig is dat deel van de route goed verlopen.

  Ook zag ik beide keren mensen zoeken bij het startpunt van de route, waar moet ik beginnen.
  Startpunt : Je staat met je rug naar Fletcher Hotel, je steekt de drukke weg over en dan ga je rechtsaf, klompenpad is na een 100m aan de linkerkant.

  Het is een hele mooie route met verschillende soorten landschappen. Zeer zeker de moeite waard om een keer te lopen!!!!

 51. Beste Chantal,

  hartelijk dank voor uw email. Het spijt me dat u door het missen van een bordje het pad niet helemaal heeft kunnen lopen zoals u het zich had voorgesteld. Maar het wordt wel goed aangegeven. Het markeringsbordje bevindt zich op het pas vernieuwde hek wat toegang geeft tot de melksteeg en staat op de T kruising van de A.P. Hilhorstweg en de Peter van den Breemerweg.

  Als u nog een keer in de buurt bent kunt u wellicht het pad vandaar vervolgen want het is wel een heel mooi stuk van Het Derde Erfpad!

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht,
  Hans R. Visser
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen en Eemland

 52. Een stuk van de route gelopen. Ik had een bordje naar links gemist waardoor ik vlakbij de Harley Davidson garage uitkwam ipv bij de Eem. Toen weer terug gelopen en zelfs op de terugweg het bordje niet gezien helaas. Volgende keer beter. Straatnamen op het kaartje zou handig zijn.

 53. Heel mooi pad om te lopen met wisselende omgeving, bos, weiland en water. Zeer de moeite waard.

 54. Beste Juul,

  hartelijk dank voor uw informatie betreffende de overstap bij de dijk langs de Eem. Doordat wij ivm regels van het Waterschap de situatie niet kunnen aanpassen hebben wij op de betreffende plek een bord met waarschuwing opgehangen!

  Met vriendelijke groet,

  Landschap Erfgoed Utrecht
  Hans R. Visser
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen en Eemland

 55. Mooi pad. Het overstapje bij de Eem is gevaarlijk. Vlakbij loopt het weiland sterk naar beneden af.
  Ook stond er direct achter het overstapje nog een afrastering van ca 80 cm hoog. Die kon je wel verzetten overigens.

 56. Heel mooi pad, kleine omleiding ivm Coronavirus, maar dat staat aangegeven.
  Kijk uit : wel erg veel Berenklauwen lang de smalle paden!

 57. Het gedeelte door het bos, langs het stuifzand was het mooiste deel. Helaas liep ik het pad grotendeels door de regen, maakte de beleving echt een stuk minder. Reden dit pad nog eens op te zoeken.
  De video is hier te zien: https://youtu.be/nw1WBHI8b6M

 58. Beste Annelie,

  dat moet voor u een onverwachte en teleurstellende ervaring zijn geweest. Omdat ik als coördinator van dit pad niets van deze afsluiting afwist ben ik vandaag polshoogte gaan nemen. Bij het Fletcher Hotel werd ik inderdaad door een verkeersregelaar tegengehouden. De gemeente Soest heeft verordonneerd dat er bij populaire wandellocaties in de gemeente geen auto’s meer mogen parkeren. Tegen het wandelen van het Klompenpad bestaat geen bezwaar en mag u de auto gewoon bij het Fletcher Hotel parkeren. Morgen hebben we contact met de gemeente om onduidelijkheden als deze in de toekomst te vermijden.
  Als er om wat voor reden dan ook een Klompenpad – of een gedeelte daarvan (denk aan het broedseizoen) – afgesloten is melden wij dit zowel op onze site als in de app.

  Ik wens u nog vele leuke en mooie wandelingen toe!

  met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht,
  Hans R. Visser
  coördinator klompenpaden Arkemheen & Eemland

 59. Pad was afgelopen zaterdag (28 maart 2020) ivm het corona virus afgesloten.

 60. Vandaag gewandeld 04-12. Een schitterende wandeling en een strak blauwe lucht.
  En super handig de klompenpad app.

 61. Geachte mevrouw Van Beek, beste Annette,

  de app van het Derde Erfpad staat al geruime tijd op onze site en ik weet dan ook niet hoe het komt dat u genoemde boodschap ontvangt. Ik raad u aan om het nog een keer te proberen en mocht dit nog niet lukken dan verwijs ik u graag naar: https://klompenpaden.nl/klompenpad/derde-erfpad/
  Hier treft u ook alle relevante informatie aan plus een kaartje van de route welke u kunt downloaden en uitprinten. Hierop wordt ook de verkorte route vermeld. U gaf aan dat u graag van de verkorte route gebruik wilt maken. In dat geval kunt u het beste starten bij punt 7, boerderij het Derde Erf. Hier kunt u ook uw auto parkeren. Bij de boerderij kunt u biologische producten kopen en nuttigen. Het winkeltje is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 (zaterdag tot 13.00 uur). Ik adviseer u om de verkorte route tegen de klok in te lopen (dus vanaf punt 7 via Start naar punt 1 en verder).

  Ik wens u een leuke en mooie wandeling toe!

  met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht,
  Hans R. Visser
  coördinator klompenpaden Arkemheen & Eemland

 62. geprobeerd om de app te downloaden, krijg dan bericht dat deze binnenkort geplaatst wordt, maar zie tot nog toe niets komen. Graag wil ik deze route verkort lopen, hoe wordt dit onderweg aangegeven. En ik lees dat er onderweg een biologische boerderij is waar iets gedronken kan worden. Echter dit staat niet vermeld bij de horeca. Wat is de naam van deze boerderij, kom je deze ook in de verkorte route tegen en kun je er ook eten ? Alvast bedankt en groet, Annette

 63. Een mooie wandelroute. Vooral mooi door de bossen en langs de zandverstuiving. Na de boerderij Het Derde Erf, waar je trouwens ook iets kunt drinken, ga je door de weilanden en tussen de koeien door. Met de app prima te lopen.

 64. Op 25 augustus jl deze route met mijn zoon gelopen. We hadden een open tocht verwacht maar waren verrast dat we grote stukken door houtwallen liepen. Daar was het wel ruig met de nodige brandnetels en doornen van bramenstruiken. Maar met de kniptang hier en daar de ergste stukken weg geknipt. Een mooie tocht weer. Op naar de volgende tocht.

 65. Gisteren liepen wij het Derde Erfpad. Dat is ons heel goed bevallen. Een hele mooie, afwisselende route. Wij hebben er echt van genoten. De app is heel goed, verkeerd lopen is daarmee onmogelijk en het is leuk om al wandelend informatie over de omgeving te ontvangen. Onze complimenten!

 66. Vorige week heb ik dit pad gelopen en het was mijn eerste klompenpad die ik probeerde. Ik vond het ontzettend leuk om dit te doen. Ik gebruikte de app om mijn weg te vinden en dat werkte goed, behalve over het korte stukje door de Korte Duinen, daar is het verstandiger om de bordjes te volgen. De verschillende “pop-ups” met extra informatie over de route zijn leuk en voegen echt toe aan de wandeling.

 67. Wat een vervelende ervaring voor u. Er zijn dit jaar heel erg veel processierupsen en door de wind is de kans groot dat zoals in uw geval de wandelaar er mee in contact komt. Wellicht ten overvloede, via de volgende link:
  https://www.thuisarts.nl/eikenprocessierups/ik-heb-klachten-door-eikenprocessierups
  kunt u informatie inwinnen hoe u hier mee om kunt gaan.

  Hopelijk heeft het niet al te veel van het plezier van het wandelen over onze Klompenpaden vergald.

  Met vriendelijke groet,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator
  Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 68. Wat een prachtig pad, het derde Erfpad! Heel afwisselend landschap. Goed aangegeven route.
  Zaterdagmiddag heb ik dit pad gelopen.
  Helaas (door de wind?) in aanraking gekomen met de haren van de processierups (ik zag ze bij het pad langs hotel Fletcher) en nu zit ik helemaal onder de bulten.
  Afschuwelijke jeuk overal.

  Ik neem me zeker voor dit pad vaker te gaan lopen, maar in het rupsenseizoen met bedekte armen, hals en benen.

 69. Vanmorgen 31 mei het klompenpad gelopen, het stuk langs de eem is moeilijk begaanbaar, het gras staat
  Ontzettend hoog tot aan de fietsbrug.

  Met vriendelijke groet.

  Guus van Burgsteden

 70. Geachte heer/mevrouw Stut,

  als u de route van het Derde Erf Klompenpad in de aangegeven richting loopt kunt u op de Eemdijk, daar waar de route linksaf over een bruggetje weer de weilanden in gaat, doorlopen naar de fietsbrug, deze oversteken en de weg uitlopen tot de T kruising. Daar slaat u linksaf en loopt u het Zeldertsepad! Veel plezier!

  Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator
  Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 71. Op de route van Derde Erfpad , Klompenpad Soest staat een overstappunt aangegeven.
  Mijn vraag is op welke route kan dan overgestapt worden? Ik wilde route nl. graag uitbreiden.

  Alvast hartelijk bedankt voor uw reaktie.
  R. Stut

 72. Wat een leuke en afwisselende route! Eerst door het weiland en langs de Eem, dan letterlijk tussen de koeien door en vervolgens naar de duinen.
  Ik heb weinig moeite gehad om de route te vinden. Wel handig dat ik ook het kaartje had.

 73. Vorig jaar met mijn zus deze route gelopen. Zeer goed bevallen, daarom gaan we deze morgen 21-5 nogmaals doen en dan in tegengestelde richting.. Heerlijk genieten van de omgeving en de rust , zeer fijn om hier te wandelen.

 74. Beste Regina,

  wat leuk om te lezen dat u zo genoten heeft van de wandeling over het Derde Erfpad! Mede door z’n vele wisselende landschappen behoort dit pad inderdaad tot één van onze mooiste! Het is beslist niet de bedoeling dat u – en alle andere wandelaars – het pad lopen met alleen de blik gericht op de mobiele telefoon! Bij het markeren van onze Klompenpaden wordt er uitgegaan van het systeem dat er alleen bordjes worden geplaatst als er door de wandelaar een keuze gemaakt moet worden. De markering bevind zich dan op de te volgen route. Voor deze werkwijze is gekozen om het aantal paaltjes met bordjes zo veel mogelijk te beperken want dat werkt toch “horizon vervuilend”. Mocht er dan toch nog onverhoopt iets niet duidelijk zijn dan kan het mobieltje en/of routekaartje uitkomst bieden!

  Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator
  Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 75. Op zondag 12 mei dit prachtige pad gelopen. Zeer afwisselend. Wij hebben al veel klompenpaden gelopen maar dit is zeker één van de mooiste. Toch een aandachtspunt: wij vinden het wél prettig om de bordjes te volgen in plaats van in een apparaat te moeten kijken. Op sommige punten zou het fijn zijn wanneer de bordjes tijdig aangeven welke kant je op moet of ter bevestiging dat je goed loopt. Met name het rechte stuk over het fietspad.

 76. Vandaag dit klompenpad gelopen met een extra lus. Totaal kwam ik op 14 km. De extra lus heb ik helemaal aan de zuidwest punt gedaan, door de Korte Duinen. Zeker ook de moeite waard. Wellicht als routeverlenger op te nemen in het klompenpad? Verder een mooi klompenpad, vooral het stuk naar en langs en van de Eem. Had ook geluk met het prachtige weer (wel koud). Bijzonder ook dat in zo’n verstedelijkt gebied nog zo’n natuurlijke route mogelijk is.
  De bewegwijzering let ik nauwelijks op, ik gebruik altijd de route in mijn horloge.

  Blog (met kaartje gelopen route): https://bergloper.blogspot.com/2019/04/derde-erfpad-klompenpad.html

 77. LS,

  In via de Appstore kunt u de app “Klompenpaden” downloaden. Hier treft u dan o.a. alle benodigde onfo over het Derde Erfpadaan. Ik wens u veel wandelplezier toe!

  Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator
  Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 78. Welke app kan voor deze wandeling gebruikt worden? Ik ga deze loop komend weekend met een vriendin doen, vandaar!

 79. Beste Siets,

  Dank voor je reactie! Inderdaad vraagt het stuk door het bos meer aandacht dan de rest van de route maar met goed opletten kom je er uit. Daar waar een keuze gemaakt kan worden moet een markering zichtbaar zijn op het te volgen pad. Te veel bordjes wekt horizon vervuilend en dat willen we niet! De oranje paaltjes route, uitgezet door de gemeente Soest is beslist géén mountainbike pad maar wordt helaas soms wel als zodanig gebruikt!

  Met vriendelijke groet,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 80. Gevarieerde route, bos en weiland, niet te lang.
  Leuk voor even tussendoor.
  In het bos veel gezocht naar bewegwijzering.

  Helaas is blijkbaar in het bos op de wandelroute ook een mountainbike route. De paaltjes met een oranje kop. Gelukkig liepen we ze tegemoet en hebben we er een grapje van kunnen maken maar echt relaxed lopen is het niet.

 81. Vandaag hebben wij dit pad gelopen. Mede door het heerlijke winterzonnetje hebben wij weer genoten! Slechts 1 keer zagen we echt geen bordje waar we heen moesten, maar de app bracht uitkomst gelukkig.
  Echt een mooie route!

 82. Geachte heer Van den Brandhof, beste Dick,

  hartelijk dank voor uw reactie. Naar aanleiding van de opmerkingen betreffende de markering in het bos hebben wij gisteren (!) een aantal extra markering palen geplaatst zodat wij er nu vanuit kunnen gaan dat dit gedeelte van de route ook zonder problemen gelopen kan worden.

  Met vriendelijke groet,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 83. Deze week heb ik 2 keer dit pad gelopen. Het is een mooi (weliswaar kort) pad in mijn achtertuin.
  Nadeel is wel dat in het bos te zien is dat er veel recreatie is en met name de grote aantallen loslopende honden. Verder is het een prima pad, met ook nog een koffiepauze bij de biologische boerderij.
  Het viel mij op dat van de 34 reacties in het gastenboek er 18 keer negatief wordt gereageerd op de bewegwijzering. Die zou onduidelijk of zelfs onjuist zijn. Niet iedereen loopt met een smartphone, of wil niet steeds op een schermpje kijken, zodat sommige de wandeling zelfs hebben afgebroken.
  Ik heb eens kritisch naar de wegbewijzering gekeken en inderdaad, er kan m.i. veel verbeterd worden. En een goede bewegwijzering in het bos is m.i. niet moeilijk.
  Ik ga e.e.a. in een contactformulier uiteenzetten. Als er niets gedaan wordt zullen de klachten blijven.

 84. Naar aanleiding van de reactie betreffende de bewegwijzering van het Derde Erf Klompenpad graag het volgende: het spijt mij ten zeerste dat een aantal wandelaars moeite hebben gehad met het volgen van de juiste route. Met name het stuk door het bos achter het Fletcher Hotel zorgde voor problemen. Dit is inderdaad een moeilijk te bewegwijzeren route, mede door de talloze zijpaden en het feit dat de route van twee kante te belopen moet zijn. In tegenstelling tot hetgeen gesuggereerd wordt controleren onze vrijwilligers elke drie weken de route en zoeken dan mede de eventueel ontvangen opmerkingen uit. Zo ook in dit geval zullen de genoemde klachten opgelost worden. Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland,

 85. Prachtige route zolang er bordjes staan. Verbaast mij dat dit ook al in de recensies van mei jl genoemd wordt en er blijkbaar niets aan wordt gedaan.
  In het Monnikenbos waren wij de route kwijt, inderdaad veel klompenpaden gelopen maar nooit deze bewegwijzering meegemaakt.

 86. Als gewoonlijk: Weer heerlijk gewandeld op een klompenpad. Kennelijk is er iets aan de bewegwijzering gedaan, slechts een aanwijzing: die tegenover boerderij Het Derde Erf, zou me ontgaan zijn, als ik de oversteekplaats over de Birkstraat had genomen. Dan kom je niet langs de lantaarnpaal waarop de sticker zit. Overigens vind ik het uitkijken naar de wegwijsklompjes op zich al een charme hebben, geeft me een beetje speurtochtgevoel. Enig minpuntje vandaag: nogal wat loslopende baasjes (m/v), want die honden kunnen er niets aan doen dat ze niet aangelijnd zijn….

 87. Gisteren in Soest het derde erfpad gelopen, een hele mooie route zeker als je hem tegen de klok inloopt, je loopt dan het eerste stuk langs de eem, met een prachtig vergezicht richting Soest (industrie Amersfoort in de rug) en zodra de temperatuur gaat stijgen dan steek je over het bos in. Heel erg jammer dat de route zo slecht wordt aangegeven. Regelmatig op zoek geweest naar bordjes of via de telefoon het rechte pad weer gezocht. Ik heb al heel wat paden gelopen maar het was nog nooit zo dramatisch. Als ik andere berichtjes lees sta ik hier niet alleen in.
  Het is al langer bekend, jammer dat u hier niets aan doet. We hebben genoten, ook van de koffie bij biologische balansboerderij het derde erf. Zeker de moeite waard om hier even een korte pauze te nemen. En dan bijna aan het eind dat prachtige meer. Kortom een hele mooie route, jammer dat de bewegwijzering te wensen overlaat.

 88. Als ervaren lopers het derde erfpad geprobeerd te lopen. De wegbewijzering is echter de slechtste die wij meegemaakt hebben. Omgevallen afgebroken paaltjes ontbrekende paaltjes. We zijn omgekeerd omdat we meer naar Google dan naar de omgeving moesten kijken. Jammer. Deze moet echt nagelopen worden door de organisatie.

 89. Vandaag, woensdag 9 mei hebben we deze wandeling gelopen.
  Het was heel warm weer maar wel met een windje die het aangenaam maakte.
  We hebben erg genoten van de prachtige omgeving. Heel afwisselend ook.
  De bewegwijzering was niet overal even duidelijk maar gelukkig vonden we de weg snel weer terug.
  Halverwege koffie gedronken bij de
  biologische boerderij Het Derde Erf.
  Een aanrader om die even aan te doen!
  Ondanks het soms ontbreken van de bewegwijzering een prachtige wandeling!

 90. Woensdag 18 april 2018 één van de eerste échte zonnige lentedag hebben wij deze route gelopen.
  Een prachtige afwisselende wandeling, mede ook door het schitterende weer. De bloesem bloeide rijkelijk en de bloemen in het land kleurde prachtig! Wel is deet smeren geen overbodige luxe ivm rare steekvliegen in het land.
  En ook wij misten hier en daar bewegwijzering. Jammer dat je dan soms met je telefoon in de hand moet lopen..maar wel een uitkomst.
  Een volgende keer hopen we dat Theehuis/Biologische boerderij Het Derde Erf open is voor een kopje koffie met taart. Maar dat had de eigenaresse ons al toegezegd dat ze binnenkort weer open gingen.
  Kortom: deze route is echt een aanrader!

 91. 22 februari 2018 Een prachtige dag om te wandelen. Afwisselende route, langs de Eem, door weilanden en daarna duinen en een meertje. Wij hebben deze route eerder gelopen en weten dat de bewegwijzering wel iets te wensen over laat. Dat hebben we ook vandaag weer ervaren. Dit zou echt duidelijker kunnen.
  Maar ondanks dit minpuntje is deze route zeker een aanrader!

 92. Op 14 oktober jl. heb ik dit pad met mijn vaste wandelvriend gelopen. Het pad loopt door een prachtig gebied en is zeer afwisselend. hoogtepunten waren voor ons de omgeving van het meertje, de duinen en het traject langs de Eem.
  De bewegwijzering liet hier en daar te wensen over. We zijn ervaren klompenpaden lopers. Bij het meertje en in de duinen raakten wij het spoor bijster. Gelukkig bracht de app uitkomst. Maar andere routes konden we problemloos zonder app lopen. Misschien goed nog eens naar de bewegwijzering te kijken

 93. Zondag 8 oktober 2017 deze wandeling tegen de klok in gelopen met mijn vrouw. De afstand bedraagt volgens de GPS 9,1 km. Het is een zeer gevarieerde wandeling waar alles inzit zoals weilanden, bos, stuifzandduinen en een beetje asfalt. Alleen in het middenstuk de weilanden waar de koeien oplopen was behoorlijk drassig, maar ja het heeft natuurlijk behoorlijk geregend. Dus hou rekening met waterdichte wandelschoenen. De bewegwijzering was goed te noemen al was er eentje in het bos verstopt maar uiteraard de app aan. Deze wandeling is zeker een aanrader. Vrijwilligers van dit pad wederom bedankt.

 94. Vandaag deel 2 van het DerdeErfpad gelopen samen met een vriendin.
  We zijn begonnen waar we bij het 1e deel gestopt waren, nl bij ‘Het Derde Erf’.
  Je loopt langs het paardenkamp en maïsvelden het bos in om vervolgens een stukje duinen mee te pakken. Rest van de route loop je gezellig door het bos.
  Een heerlijke 4 km en her en der zagen we al de 1e paddenstoelen verschijnen.
  Voor foto’s -> https://www.facebook.com/VlierhuisFoto/posts/323460618076258

 95. Vandaag mijn allereerste #klompenpad gelopen samen met een vriendin. Eentje uit de categorie ‘dicht bij huis’ en waar je uit 2 afstanden kan kiezen.

  Wij gingen voor de 5 km ipv de 9 km, omdat er nieuwe wandelschoenen ingelopen moeten worden. Kanttekening hierbij is dat we volgens een wandelapp ruim 7,5 km hebben gelopen ipv de op de klompenpad app vermelde 5 km.
  Auto geparkeerd bij Hotel ‘Het Witte Huis’ in Soest, wat tevens het statpunt is van deze route.
  De app is een verademing. Alles is zo duidelijk aangegeven en ook de informatie over de speciale plekken waar je langskomt.

  Het gedeelte wat wij hebben gelopen was polder gebied en liepen veel door weilanden langs kleine slootjes. Veel libelle, kikkers en vlinders gezien. We hebben echt genoten van deze route.

  Omdat het deze dag erg warm was om door de polders te lopen (26 graden) wilde we, voordat we de auto weer in zouden stappen, even wat drinken bij het hotel waar de auto geparkeerd stond.
  Helaas was deze afgehuurd voor een feest (bord was pas neer gezet nadat wij vertrokken waren om te wandelen) en kregen te horen dat het hun speet dat ze ons niets te drinken konden/mochten aanbieden!!!! Lekker gastvrij voor een start- en eindpunt van een klompenpad. En om weer terug naar ‘Het derde Erf’ te lopen.

  Als we terugkomen voor het andere gedeelte van de route (duin gedeelte) gaan we wel gezellig naar ‘Het Derde Erf’ om een groot glas biologische cola te proberen 😉

 96. Vanmiddag het Derde Erfpad gelopen. Het was mijn eerste klompenpad, en het was een mooie en afwisselende wandeling. Ik moest af en toe wel goed kijken waar de bordjes stonden, maar samen met het kaartje was de route goed te volgen.
  Ik ga zeker nog meer klompenpaden lopen!

 97. Op 27 juni hebben we een deel van het Derde Erfpad gelopen.
  Een mooie gevarieerde wandeling. We hebben hem deels gelopen, omdat de route door het weiland vanaf punt 5 naar punt 6 ‘geblokkeerd’ was door koeien…. We zagen het niet zitten om door een kudde koeien te lopen. Zou het mogelijk zijn om langs het weiland een stuk af te schermen met schrikdraad? Helaas dus via de Peter vd Breemerweg weer terug.

 98. Is dit een klompenpad vroeg ik mij af toen ik de laatste kilometers liep lans de zandverstuivingen? Ja en nee. Ja was mijn gevoel op het stuk van het jaagpad langs de Eem naar balansboerderij Het Derde Erf. Nee was mijn gevoel op de rest van het traject. Maar het plezier was er niet minder om. Verrassend is mijn eindoordeel. De bedenkers van dit pad hebben de vele gedaantewisselingen in het pad tot iets moois gevormd. Voor mij is dit (op de schaal van 1 t/m 5) een echt ***** klompenpad. Fantastisch en iedereen die het pad nog niet heeft gewandeld heeft iets gemist!

 99. In juni gelopen: een prachtige en afwisselende wandeling. Het weer was iets minder: beetje regen en veel wind. Daardoor was het stuk door natte grasvelden van de polder wat eentoniger, maar de stuifduinen, het schilderrachtige parkbos Birkhove met vennetje en de smalle paadjes compenseerden dat volop. Echt een aanrader!

 100. Als je het almaar uitdijende Amersfoort en randgebieden voorbij bent tref je een (relatieve) oase van rust aan met veel 360 graden vergezichten. Helaas geen weidevogels, het weidegebied is veel te droog. Dat doen ze aan de andere kant van de A1 (Eemnes) veel beter!
  Aan het eind schilderachtig landgoed Birkhoven is een aardige toegift.

 101. Afgelopen zaterdag, 28 november het onderste deel van de route gelopen.
  Mooi pad, dwars door twee weilanden. Het was erg mistig wat de wandeling iets mysterieus geeft. Vooral als je opeens voor een aantal koeien staat.
  Zeker de moeite waard om deze wandeling te doen. Wel goede schoenen vereist.

 102. Op 1 november het derde erfpad gelopen. Een heel mooi klompen pad. Bijna geen verharde weg en het laatste stukje (of eerste afhankelijk van hoe je hem omloopt) langs de heuveltjes en meertje waren prachtig. Veel paddenstoelen en geweldige herfstkleuren, weer volop genoten van een geweldig pad.

 103. Vandaag zondag 30 okt genoten van deze heerlijke wandeling. Wij vonden het heel duidelijk aangegeven.
  Zeker een om nog eens te lopen

 104. Vandaag weer eens dit pad gelopen. We wonen in de buurt dus lopen het vaker maar het is hier altijd mooi. Heerlijk ook de afwisseling van weide, de Eem, bos en zandverstuiving.
  We liepen hem dit keer met de klok mee en vonden hem deels slecht bewegwijzerd maar omdat wij de route kennen geen probleem.

 105. Mooi afwisselend klompenpad met dijken, water, weilanden, bos en stuifzand. Met name het stuk langs de Eem is fraai. De route over de dijk gaat al vrij snel links de weilanden in maar je kan het stuk ook uitlopen en via Soest teruglopen, ook zeer de moeite waard.
  Prima pad, goed over nagedacht!

 106. Dit was onze eerste kennismaking met een Klompenpad en is zeker niet de laatste.
  Mooie route en vooral erg goed bewegwijzerd.
  Onderweg zijn we even gaan zitten bij de bio boerderij voor wat drinken en een praatje met de boerin.
  Voor mijn dochter en mij een heerlijke dag!

 107. Een leuk, afwisselend en niet al te lang Klompenpad. Gestart bij het Fletcher Hotel Het Witte Huis in Soest waar je kan parkeren. Mooi stuk langs de Eem en door weilanden. Afsluiting in de Soesterduinen. Aanrader!

 108. Met een goede vriend heb ik vandaag deze wandeling gelopen. We waren bijna op het eind maar mochten het weiland niet in vanwege het broedseizoen erg vervelend omdat er geen alternatieve route was aangegeven.
  Dankzij een aardige voorbijganger hebben we weer het begin terug kunnen vinden maar al met al wel 3 uur gewandeld. Dus van maart tot 15 juni is dit pad niet te lopen, wel handig als dit vooraf staat aangegeven!!

 109. Vandaag dit pad gelopen, tegen de klok in. In deze buurt nog nooit geweest, ga altijd richting Veluwe.
  Prachtige route, beetje rechttoe, rechtaan, maar aan het eind geweldig mooi. Zal zeker dit pad nog wel eens lopen, zo dicht bij huis.
  Bewegwijzering goed, m.u.v. waar je de polder verlaat. Moet over een boerenerf, maar links aan een hek zit een sticker. zou je denken dat je dat hek in moet, maar dat kan slechts enkele meters. En het allerlaatste bordje staat verkeerd. Daar staat rechtsaf, maar dan ga je naar een huis waar staat: verboden toegang. Als ik 5 meter verder had gelopen, had ik mijn auto zien staan. Dat bordje is zeker een grapje.

 110. Wij zijn vanaf het startpunt in de richting van de duinen gelopen. Na het doorsteken van het weiland bij de fietsbrug alleen de bordjes overstaproute gezien en toen kwamen we uit op een andere route van 7 km. Terug gewandeld en geen derde erfpad bordjes meer kunnen vinden en op eigen houtje naar Soest gewandeld. We hebben geen idee hoe en waar het mis is gegaan, tot dat punt erg leuke en mooie route.

 111. Gisteren een stuk van het derde erfpad gelopen. Uiteindelijk doorgelopen naar de Malebrug en vanaf daar naar Baarn. Onderweg meerdere wandelaars met loslopende honden gezien. Het hondenverbod zit dus niet zo tussen de oren van die beesten.

  Prachtige wandeling overigens.

 112. Vandaag zondag 20.12.2015 het derde erfpad gelopen, wij wandelen veel in binnen- en buitenland de bewegwijzering was uitstekend, wij vonden het zelfs op sommige plaatsten te overdadig. De variatie van de wandeling is geweldig door bos, duinen en dwars door het weiland. Complimenten voor de organisatie. We hebben genoten.

 113. Vanaf het Witte huis een klompenpadbordje gezien
  Wel ovet de fietsbrug gewandeld
  Geen klompenpadbordje gezien
  Later met de auto terug via Birkstraat
  en toen zagen wij een bord derde erfpad gezien
  Geen duinen geen bos gezien helaas
  Kunt u zeggen waar ( na het Witte Huis)
  de volgende bordjes komen?
  Groet

 114. Vandaag met prachtig herfstweer mijn eerste klompenpad gelopen. Even wennen aan de markering ( kan nl overal ( hoog,laag,links ,rechts) zitten) Prachtig afwisselende wandeling hoewel er wat langere rechte stukken bij zaten. Een aanrader! Wij hadden wel baat bij de uitgeprinte route anders hadden we deze eerste keer zeker niet uitgelopen, nu was het geen probleem!!

 115. De Soesterduinenwandeling hebben we pas gelopen en die kruist met het Derde Erfpad. Deze dag er voor uitgetrokken om het klompenpad te doen. Een mooie afwisselende route door bos, weilanden, langs het water, over de duinen….de geur van de herfst ruik je alweer, mooie vogels gespot, een zwanenfamilie bij de Eem, diverse reigers, vele paarden, libellen en wat al niet meer… Sommige plekken waren wat drassig, een enkel bordje niet duidelijk en af en toe mag er wel een bordje meer…maar dat mag de pret niet drukken. Kortom: ons zoveelste klompenpad was ook een succes! Dank aan de organisatie.

 116. Vandaag 26-8-2015 dit klompenpad gelopen. Erg mooi en zeer veel variatie in het landschap. Weiland ( met koeien), de dijk lang de Eem met 300 schapen en de herder (erg leuk), bos, zandverstuiving de Korte Duinen. Zeer de moeite waard en voor herhaling vatbaar. Goed aangegeven met uitzondering als je vanaf de zandverstuiving verlaat en weer richting het startpunt gaat. Althans, dat was mijn ervaring. Even lopen zoeken. Volgende keer loop ik hem tegengesteld.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.