Derde Erfpad

Ontdek het mooie buitengebied van Soest. Wandelen door oud boerenland op de overgang van de bossen van de Utrechtse Heuvelrug naar de weilanden langs de Eem.  Wandelen door verschillende landschappen; de polders in de vallei van de Eem, een oud park, bossen en de stuifduinen van de zanderige Heuvelrug. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: Derde Erfpad (9 km)

Startpunt: Fletcher Hotel Het Witte Huis, Birkstraat 138, Soest

Openbaar vervoer: Bushalte Zandlaan.

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

 

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: markering

  Naar aanleiding van de reactie betreffende de bewegwijzering van het Derde Erf Klompenpad graag het volgende: het spijt mij ten zeerste dat een aantal wandelaars moeite hebben gehad met het volgen van de juiste route. Met name het stuk door het bos achter het Fletcher Hotel zorgde voor problemen. Dit is inderdaad een moeilijk te bewegwijzeren route, mede door de talloze zijpaden en het feit dat de route van twee kante te belopen moet zijn. In tegenstelling tot hetgeen gesuggereerd wordt controleren onze vrijwilligers elke drie weken de route en zoeken dan mede de eventueel ontvangen opmerkingen uit. Zo ook in dit geval zullen de genoemde klachten opgelost worden. Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland,

 2. Onderwerp: Bewegwijzering

  Prachtige route zolang er bordjes staan. Verbaast mij dat dit ook al in de recensies van mei jl genoemd wordt en er blijkbaar niets aan wordt gedaan.
  In het Monnikenbos waren wij de route kwijt, inderdaad veel klompenpaden gelopen maar nooit deze bewegwijzering meegemaakt.

 3. Onderwerp: derde erf

  Als gewoonlijk: Weer heerlijk gewandeld op een klompenpad. Kennelijk is er iets aan de bewegwijzering gedaan, slechts een aanwijzing: die tegenover boerderij Het Derde Erf, zou me ontgaan zijn, als ik de oversteekplaats over de Birkstraat had genomen. Dan kom je niet langs de lantaarnpaal waarop de sticker zit. Overigens vind ik het uitkijken naar de wegwijsklompjes op zich al een charme hebben, geeft me een beetje speurtochtgevoel. Enig minpuntje vandaag: nogal wat loslopende baasjes (m/v), want die honden kunnen er niets aan doen dat ze niet aangelijnd zijn….

 4. Onderwerp: tegen de klok in

  Gisteren in Soest het derde erfpad gelopen, een hele mooie route zeker als je hem tegen de klok inloopt, je loopt dan het eerste stuk langs de eem, met een prachtig vergezicht richting Soest (industrie Amersfoort in de rug) en zodra de temperatuur gaat stijgen dan steek je over het bos in. Heel erg jammer dat de route zo slecht wordt aangegeven. Regelmatig op zoek geweest naar bordjes of via de telefoon het rechte pad weer gezocht. Ik heb al heel wat paden gelopen maar het was nog nooit zo dramatisch. Als ik andere berichtjes lees sta ik hier niet alleen in.
  Het is al langer bekend, jammer dat u hier niets aan doet. We hebben genoten, ook van de koffie bij biologische balansboerderij het derde erf. Zeker de moeite waard om hier even een korte pauze te nemen. En dan bijna aan het eind dat prachtige meer. Kortom een hele mooie route, jammer dat de bewegwijzering te wensen overlaat.

 5. Onderwerp: Wegbewijzering

  Als ervaren lopers het derde erfpad geprobeerd te lopen. De wegbewijzering is echter de slechtste die wij meegemaakt hebben. Omgevallen afgebroken paaltjes ontbrekende paaltjes. We zijn omgekeerd omdat we meer naar Google dan naar de omgeving moesten kijken. Jammer. Deze moet echt nagelopen worden door de organisatie.

 6. Onderwerp: Derde erfpad

  Vandaag, woensdag 9 mei hebben we deze wandeling gelopen.
  Het was heel warm weer maar wel met een windje die het aangenaam maakte.
  We hebben erg genoten van de prachtige omgeving. Heel afwisselend ook.
  De bewegwijzering was niet overal even duidelijk maar gelukkig vonden we de weg snel weer terug.
  Halverwege koffie gedronken bij de
  biologische boerderij Het Derde Erf.
  Een aanrader om die even aan te doen!
  Ondanks het soms ontbreken van de bewegwijzering een prachtige wandeling!

 7. Onderwerp: Afwisselend

  Woensdag 18 april 2018 één van de eerste échte zonnige lentedag hebben wij deze route gelopen.
  Een prachtige afwisselende wandeling, mede ook door het schitterende weer. De bloesem bloeide rijkelijk en de bloemen in het land kleurde prachtig! Wel is deet smeren geen overbodige luxe ivm rare steekvliegen in het land.
  En ook wij misten hier en daar bewegwijzering. Jammer dat je dan soms met je telefoon in de hand moet lopen..maar wel een uitkomst.
  Een volgende keer hopen we dat Theehuis/Biologische boerderij Het Derde Erf open is voor een kopje koffie met taart. Maar dat had de eigenaresse ons al toegezegd dat ze binnenkort weer open gingen.
  Kortom: deze route is echt een aanrader!

 8. Onderwerp: derde erf pad

  22 februari 2018 Een prachtige dag om te wandelen. Afwisselende route, langs de Eem, door weilanden en daarna duinen en een meertje. Wij hebben deze route eerder gelopen en weten dat de bewegwijzering wel iets te wensen over laat. Dat hebben we ook vandaag weer ervaren. Dit zou echt duidelijker kunnen.
  Maar ondanks dit minpuntje is deze route zeker een aanrader!

 9. Onderwerp: Bewegwijzering derde erfpad

  Op 14 oktober jl. heb ik dit pad met mijn vaste wandelvriend gelopen. Het pad loopt door een prachtig gebied en is zeer afwisselend. hoogtepunten waren voor ons de omgeving van het meertje, de duinen en het traject langs de Eem.
  De bewegwijzering liet hier en daar te wensen over. We zijn ervaren klompenpaden lopers. Bij het meertje en in de duinen raakten wij het spoor bijster. Gelukkig bracht de app uitkomst. Maar andere routes konden we problemloos zonder app lopen. Misschien goed nog eens naar de bewegwijzering te kijken

 10. Onderwerp: Gevarieerd

  Zondag 8 oktober 2017 deze wandeling tegen de klok in gelopen met mijn vrouw. De afstand bedraagt volgens de GPS 9,1 km. Het is een zeer gevarieerde wandeling waar alles inzit zoals weilanden, bos, stuifzandduinen en een beetje asfalt. Alleen in het middenstuk de weilanden waar de koeien oplopen was behoorlijk drassig, maar ja het heeft natuurlijk behoorlijk geregend. Dus hou rekening met waterdichte wandelschoenen. De bewegwijzering was goed te noemen al was er eentje in het bos verstopt maar uiteraard de app aan. Deze wandeling is zeker een aanrader. Vrijwilligers van dit pad wederom bedankt.

 11. Onderwerp: Route langs de duinen en door het bos

  Vandaag deel 2 van het DerdeErfpad gelopen samen met een vriendin.
  We zijn begonnen waar we bij het 1e deel gestopt waren, nl bij ‘Het Derde Erf’.
  Je loopt langs het paardenkamp en maïsvelden het bos in om vervolgens een stukje duinen mee te pakken. Rest van de route loop je gezellig door het bos.
  Een heerlijke 4 km en her en der zagen we al de 1e paddenstoelen verschijnen.
  Voor foto’s -> https://www.facebook.com/VlierhuisFoto/posts/323460618076258

 12. Onderwerp: De korte route door de polders

  Vandaag mijn allereerste #klompenpad gelopen samen met een vriendin. Eentje uit de categorie ‘dicht bij huis’ en waar je uit 2 afstanden kan kiezen.

  Wij gingen voor de 5 km ipv de 9 km, omdat er nieuwe wandelschoenen ingelopen moeten worden. Kanttekening hierbij is dat we volgens een wandelapp ruim 7,5 km hebben gelopen ipv de op de klompenpad app vermelde 5 km.
  Auto geparkeerd bij Hotel ‘Het Witte Huis’ in Soest, wat tevens het statpunt is van deze route.
  De app is een verademing. Alles is zo duidelijk aangegeven en ook de informatie over de speciale plekken waar je langskomt.

  Het gedeelte wat wij hebben gelopen was polder gebied en liepen veel door weilanden langs kleine slootjes. Veel libelle, kikkers en vlinders gezien. We hebben echt genoten van deze route.

  Omdat het deze dag erg warm was om door de polders te lopen (26 graden) wilde we, voordat we de auto weer in zouden stappen, even wat drinken bij het hotel waar de auto geparkeerd stond.
  Helaas was deze afgehuurd voor een feest (bord was pas neer gezet nadat wij vertrokken waren om te wandelen) en kregen te horen dat het hun speet dat ze ons niets te drinken konden/mochten aanbieden!!!! Lekker gastvrij voor een start- en eindpunt van een klompenpad. En om weer terug naar ‘Het derde Erf’ te lopen.

  Als we terugkomen voor het andere gedeelte van de route (duin gedeelte) gaan we wel gezellig naar ‘Het Derde Erf’ om een groot glas biologische cola te proberen 😉

 13. Onderwerp: Afwisselend

  Vanmiddag het Derde Erfpad gelopen. Het was mijn eerste klompenpad, en het was een mooie en afwisselende wandeling. Ik moest af en toe wel goed kijken waar de bordjes stonden, maar samen met het kaartje was de route goed te volgen.
  Ik ga zeker nog meer klompenpaden lopen!

 14. Onderwerp: Gevarieerde wandeling

  Op 27 juni hebben we een deel van het Derde Erfpad gelopen.
  Een mooie gevarieerde wandeling. We hebben hem deels gelopen, omdat de route door het weiland vanaf punt 5 naar punt 6 ‘geblokkeerd’ was door koeien…. We zagen het niet zitten om door een kudde koeien te lopen. Zou het mogelijk zijn om langs het weiland een stuk af te schermen met schrikdraad? Helaas dus via de Peter vd Breemerweg weer terug.

 15. Onderwerp: Verrassend

  Is dit een klompenpad vroeg ik mij af toen ik de laatste kilometers liep lans de zandverstuivingen? Ja en nee. Ja was mijn gevoel op het stuk van het jaagpad langs de Eem naar balansboerderij Het Derde Erf. Nee was mijn gevoel op de rest van het traject. Maar het plezier was er niet minder om. Verrassend is mijn eindoordeel. De bedenkers van dit pad hebben de vele gedaantewisselingen in het pad tot iets moois gevormd. Voor mij is dit (op de schaal van 1 t/m 5) een echt ***** klompenpad. Fantastisch en iedereen die het pad nog niet heeft gewandeld heeft iets gemist!

 16. Onderwerp: Derde Erfpad

  In juni gelopen: een prachtige en afwisselende wandeling. Het weer was iets minder: beetje regen en veel wind. Daardoor was het stuk door natte grasvelden van de polder wat eentoniger, maar de stuifduinen, het schilderrachtige parkbos Birkhove met vennetje en de smalle paadjes compenseerden dat volop. Echt een aanrader!

 17. Onderwerp: Oase van rust in drukke omgeving

  Als je het almaar uitdijende Amersfoort en randgebieden voorbij bent tref je een (relatieve) oase van rust aan met veel 360 graden vergezichten. Helaas geen weidevogels, het weidegebied is veel te droog. Dat doen ze aan de andere kant van de A1 (Eemnes) veel beter!
  Aan het eind schilderachtig landgoed Birkhoven is een aardige toegift.

 18. Onderwerp: Derde erfpad

  Afgelopen zaterdag, 28 november het onderste deel van de route gelopen.
  Mooi pad, dwars door twee weilanden. Het was erg mistig wat de wandeling iets mysterieus geeft. Vooral als je opeens voor een aantal koeien staat.
  Zeker de moeite waard om deze wandeling te doen. Wel goede schoenen vereist.

 19. Onderwerp: Prachtig

  Op 1 november het derde erfpad gelopen. Een heel mooi klompen pad. Bijna geen verharde weg en het laatste stukje (of eerste afhankelijk van hoe je hem omloopt) langs de heuveltjes en meertje waren prachtig. Veel paddenstoelen en geweldige herfstkleuren, weer volop genoten van een geweldig pad.

 20. Vandaag zondag 30 okt genoten van deze heerlijke wandeling. Wij vonden het heel duidelijk aangegeven.
  Zeker een om nog eens te lopen

 21. Onderwerp: Altijd weer mooi.

  Vandaag weer eens dit pad gelopen. We wonen in de buurt dus lopen het vaker maar het is hier altijd mooi. Heerlijk ook de afwisseling van weide, de Eem, bos en zandverstuiving.
  We liepen hem dit keer met de klok mee en vonden hem deels slecht bewegwijzerd maar omdat wij de route kennen geen probleem.

 22. Onderwerp: Langs de mooie Eem

  Mooi afwisselend klompenpad met dijken, water, weilanden, bos en stuifzand. Met name het stuk langs de Eem is fraai. De route over de dijk gaat al vrij snel links de weilanden in maar je kan het stuk ook uitlopen en via Soest teruglopen, ook zeer de moeite waard.
  Prima pad, goed over nagedacht!

 23. Onderwerp: Derde erfpad

  Dit was onze eerste kennismaking met een Klompenpad en is zeker niet de laatste.
  Mooie route en vooral erg goed bewegwijzerd.
  Onderweg zijn we even gaan zitten bij de bio boerderij voor wat drinken en een praatje met de boerin.
  Voor mijn dochter en mij een heerlijke dag!

 24. Onderwerp: Leuk en afwisselend

  Een leuk, afwisselend en niet al te lang Klompenpad. Gestart bij het Fletcher Hotel Het Witte Huis in Soest waar je kan parkeren. Mooi stuk langs de Eem en door weilanden. Afsluiting in de Soesterduinen. Aanrader!

 25. Onderwerp: broedseizoen

  Met een goede vriend heb ik vandaag deze wandeling gelopen. We waren bijna op het eind maar mochten het weiland niet in vanwege het broedseizoen erg vervelend omdat er geen alternatieve route was aangegeven.
  Dankzij een aardige voorbijganger hebben we weer het begin terug kunnen vinden maar al met al wel 3 uur gewandeld. Dus van maart tot 15 juni is dit pad niet te lopen, wel handig als dit vooraf staat aangegeven!!

 26. Vandaag dit pad gelopen, tegen de klok in. In deze buurt nog nooit geweest, ga altijd richting Veluwe.
  Prachtige route, beetje rechttoe, rechtaan, maar aan het eind geweldig mooi. Zal zeker dit pad nog wel eens lopen, zo dicht bij huis.
  Bewegwijzering goed, m.u.v. waar je de polder verlaat. Moet over een boerenerf, maar links aan een hek zit een sticker. zou je denken dat je dat hek in moet, maar dat kan slechts enkele meters. En het allerlaatste bordje staat verkeerd. Daar staat rechtsaf, maar dan ga je naar een huis waar staat: verboden toegang. Als ik 5 meter verder had gelopen, had ik mijn auto zien staan. Dat bordje is zeker een grapje.

 27. Onderwerp: Bordje gemist

  Wij zijn vanaf het startpunt in de richting van de duinen gelopen. Na het doorsteken van het weiland bij de fietsbrug alleen de bordjes overstaproute gezien en toen kwamen we uit op een andere route van 7 km. Terug gewandeld en geen derde erfpad bordjes meer kunnen vinden en op eigen houtje naar Soest gewandeld. We hebben geen idee hoe en waar het mis is gegaan, tot dat punt erg leuke en mooie route.

 28. Onderwerp: Honden verboden?

  Gisteren een stuk van het derde erfpad gelopen. Uiteindelijk doorgelopen naar de Malebrug en vanaf daar naar Baarn. Onderweg meerdere wandelaars met loslopende honden gezien. Het hondenverbod zit dus niet zo tussen de oren van die beesten.

  Prachtige wandeling overigens.

 29. Onderwerp: Mooie gevarieerde wandelroute

  Vandaag zondag 20.12.2015 het derde erfpad gelopen, wij wandelen veel in binnen- en buitenland de bewegwijzering was uitstekend, wij vonden het zelfs op sommige plaatsten te overdadig. De variatie van de wandeling is geweldig door bos, duinen en dwars door het weiland. Complimenten voor de organisatie. We hebben genoten.

 30. Onderwerp: Bordjes niet gezien

  Vanaf het Witte huis een klompenpadbordje gezien
  Wel ovet de fietsbrug gewandeld
  Geen klompenpadbordje gezien
  Later met de auto terug via Birkstraat
  en toen zagen wij een bord derde erfpad gezien
  Geen duinen geen bos gezien helaas
  Kunt u zeggen waar ( na het Witte Huis)
  de volgende bordjes komen?
  Groet

 31. Onderwerp: Mijn eerste klompenpad!

  Vandaag met prachtig herfstweer mijn eerste klompenpad gelopen. Even wennen aan de markering ( kan nl overal ( hoog,laag,links ,rechts) zitten) Prachtig afwisselende wandeling hoewel er wat langere rechte stukken bij zaten. Een aanrader! Wij hadden wel baat bij de uitgeprinte route anders hadden we deze eerste keer zeker niet uitgelopen, nu was het geen probleem!!

 32. Onderwerp: Een klompenpad om niet te vergeten

  De Soesterduinenwandeling hebben we pas gelopen en die kruist met het Derde Erfpad. Deze dag er voor uitgetrokken om het klompenpad te doen. Een mooie afwisselende route door bos, weilanden, langs het water, over de duinen….de geur van de herfst ruik je alweer, mooie vogels gespot, een zwanenfamilie bij de Eem, diverse reigers, vele paarden, libellen en wat al niet meer… Sommige plekken waren wat drassig, een enkel bordje niet duidelijk en af en toe mag er wel een bordje meer…maar dat mag de pret niet drukken. Kortom: ons zoveelste klompenpad was ook een succes! Dank aan de organisatie.

 33. Onderwerp: Klompenpad derde erf Soest

  Vandaag 26-8-2015 dit klompenpad gelopen. Erg mooi en zeer veel variatie in het landschap. Weiland ( met koeien), de dijk lang de Eem met 300 schapen en de herder (erg leuk), bos, zandverstuiving de Korte Duinen. Zeer de moeite waard en voor herhaling vatbaar. Goed aangegeven met uitzondering als je vanaf de zandverstuiving verlaat en weer richting het startpunt gaat. Althans, dat was mijn ervaring. Even lopen zoeken. Volgende keer loop ik hem tegengesteld.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*