Dikke Torenpad

Wandelen door uiterwaarden, langs de Waal en boerenland in het mooie buitengebied van Varik en Heesselt. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Dikke Torenpad (12 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 5 of 8 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Bij de Veerstoep de Bol 12 in Varik.

Opstappunt: Kerklaan in Heesselt.

Openbaar vervoer: Bushalte Varik, Kerkstraat 3 in Varik.

Markering: Blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt het Dikke Torenpad combineren met het Ynenpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Wat een prachtig klompenpad! Genieten van begin tot einde. Toevallig liepen we de coördinator tegen het lijf. Hij was zichtbaar trots op het nieuwe pad en terecht! Complimenten voor de vrijwilligers.
  Het enige puntje is dat ik aan het einde van de route 13,8 km op de app had staan. De route staat als 12 km aangegeven.

 2. Woensdag de 8 km versie van dit Klompenpad gelopen. Prachtig weer en wat een geluk dat de toren open was. Uitzicht op de Waal was ongekend. De ‘torenwachter’ was tevens een van de Klompenpad-vrijwilligers. Op zijn advies zijn we tegen de klok in gelopen. Geen spijt van! Laatste deel voert dan langs de rivier. Prachtige route, aanrader!

 3. Gisteren 2e Pinksterdag deze route gelopen met klok mee.
  Het begon slecht want het adres startpunt “Veerstoep de Bol 12” kent Google Maps niet. De Bol in Varik ligt een stukje landinwaarts.
  Na de koffie in het veerhuis liepen we naar de pleisterplaats waar deze dag een feest was met muziek, oude trekkers, stoommachines, oude klederdracht e.d. Toen langs de Waal richting Heesselt met mooi uitzicht op de vele schepen die af en aan varen over de Waal. Dan over de drijvende brug landinwaarts en via fraai pad langs oude rivierlopen met veel vogels en over weilanden naar het oude sfeervolle dorpje Heesselt. Nu over de dijk weer terug naar Varik. Helaas erg veel auto’s en motoren op 2e Pinksterdag.
  Wij geven deze mooie afwisselende wandeling een 7,5.

 4. Bedankt René voor je bericht,
  Ik had dat van die zorgboerderij al begrepen, maar toch goed dat je het even meldt. De mening over de richting is subjectief, want onder ons team zijn er ook verschillende meningen. Wat de een een saai stuk vindt, vindt de ander juist een prachtig stuk natuur. Maar al met al zijn we zelf wel tevreden over de hele route.
  Succes met je andere wandelingen.

 5. Hulde aan de vrijwilligers die dit klompenpad hebben ontwikkeld. Vandaag, 24 mei, met veel plezier het hele pad gelopen. Duidelijk gemarkeerd. Samengelopen met een goede gids die me op het rechte pad hield! Prachtige natuur in een mooi deel van ons land! Mooie afwisseling. Geen moment verveeld en nergens saai.
  Ik heb ervan genoten. Voor herhaling vatbaar.

 6. Vandaag 24 mei 2023 het Dikke Torenpad gelopen. We hebben de twaalf kilometer met de klok meegelopen, dit heeft volgens mij de voorkeur omdat dit het stuk met het minst afwisseling is. Daarna is er variatie in dorpjes en een stuk dijk. Onderweg veel vogels gezien en mooie bloemrijke weilanden en dijkkanten. Aan het eind leuke volkstuintjes en leuke dieren in een soort zorgwekkend. Bedankt vrijwilligers en landeigenaren voor het mooi onderhouden klompenpad en het beschikbaar stellen van jullie land.

 7. Dank je wel Toon, Vitasgroep en Chris voor de positieve reacties. Wij zijn ook ontzettend blij dat jullie dit pad gelopen hebben én dat het jullie goed bevallen is. Hopelijk tot een volgende keer. In het weekend is de Dikke Toren ook open om te beklimmen en de distilleerderij ook open.

 8. Wat een heerlijke wandeling (12km) hebben we (23/05) gemaakt.
  Dit klompenpad is wel een van de mooiste die we tot nu toe gelopen hebben.
  Heerlijk langs de Waal over de uiterwaarden met koeien en paarden en nog meer verschillende dieren.
  Over een drijvende brug gelopen.
  Het stuk “Bloemfonteyn” is eveneens prachtig. Heerlijk rustig en schitterend onderhouden.
  Ook nog een stuk dijk gelopen. Normaal zijn dit vervelende stukjes om te lopen maar deze dijk niet. Aan beide zijden veel te zien.
  Na de volkstuintjes richting het dorp weer terug naar de auto.
  We hebben een heerlijke dag gehad en wil bij deze de vrijwilligers die dit pad onderhouden bedanken TOP.
  We gaan dit pad zeker nogeens lopen.

 9. Beste vrijwilligers,
  Vandaag 16 mei hebben we met onze wandelgroep dit mooie pad gelopen. We waren met 18 mensen van 50 tot 70+ Iedereen was enthousiast over dit mooie pad en wat hebben we gelachen bij de overstap waar we met wat duw en trekwerk allemaal overheen zijn gekomen. Ja sommige beentjes zijn wat korter of de knietjes wat strammer !
  onze complimenten namens de hele groep.

 10. Beste vrijwilligers van klompenpad De Dikke Toren.
  Gisteren hebben we dit pad ook met de klok mee gelopen en onderschrijven volledig de reactie van JAC, het is een prachtig klompenpad.

  Bij een overstap over prikkeldraad bij een bord van Staatsbosbeheer “Heesseltsche Uiterwaarden” is een steunpaal afgebroken.
  Het is voorbij paal 924, waar de hoogte van het water aangegeven staat.
  Succes met het herstel.

 11. Wow, Jac.
  Dank je voor je leuke commentaar. We voelen ons vereerd met zo’n positief bericht.
  Tjonge 123 paden al gelopen. Knap. Succes met de laatste 22 paden die er nog zijn. Maar ik hoorde dat er nog een aantal op komst zijn.
  Succes

 12. Afgelopen maandag 1 mei bij mooi weer dit prachtige pad gelopen (met de klok mee). Wat een heerlijk pad zo struinen langs de Waal met schitterende uitzichten, veel te zien op de rivier, veel voorjaarsbloeiers en zowel een kudde blaarkoppen met kalfjes als fjordepaarden met veulentjes zo in de natuur, echt genieten. Driekwart van de route onverhard, een mooie overtocht over een drijvende brug en prachtig wandelen over de dijk met uitzicht links en rechts. Leuk ook de dorpjes en kerktorens zo tegen de horizon. Tenslotte over het zorglandgoed, heel aardig en door het dorpje met zijn kerken. Het was mijn 123e klompenpad, maar wij hebben opnieuw genoten, ook dit klompenpad is een aanrader, bedankt SLG en vrijwiligers.

 13. Beste Jan-Ernst & Marijke de Planque-Zaayer,
  Dank voor jullie positieve commentaar. De puntjes die jullie aanhalen zullen we gelijk even bekijken en aanpassen.
  Jullie hebben nog 100 paden te gaan. Veel plezier.

 14. We hebben genoten vandaag van dit nieuwe klompenpad. Gestart bij de Veerstoep. Wij liepen met de klok mee dus eerst het gedeelte langs de rivier. Daar zijn nog niet alle bordjes opgehangen maar de route was goed te volgen. Zou ik steeds kleiner worden (ik ben 1.67) of de opstapjes steeds hoger? Langs de Waal zijn twee hoge opstapjes en bij 1 is nog een extra paal nodig om je aan op te trekken.
  Fazanten, hazen, scholeksters, leeuweriken (ook een nestje in het veld). De indrukwekkende bomen langs de rivier in allerlei vormen zijn geweldig. De Konikpaarden hebben we ruim omzeild want er waren heel wat veulens in de kudde. Ze bleven rustig doorgrazen. Het pad werd ook gelopen door een natuur minnende meneer, hij was geheel ontkleed. We hebben een praatje gemaakt en hij vertelde straks ook nog even te gaan zwemmen….
  De drijfbrug oversteken was leuk en daarna op een boomstam onze koffie en croissant genomen. De horeca is dun gezaaid of nog niet open (het was dinsdag) dus neem wat lekkers mee. Hierna loop je over de dijk en kijk je je ogen uit naar mooie boerderijen doorkijkjes naar kerken en de molen.
  Het gedeelte “Bloemfonteyn” is een oase van rust met 2 fijne picnick tafels. Op t volkstuincomplex nog een praatje gemaakt en een paar tuintjes verderop werd geroepen “hee dit is een eigen weg je mag hier helemaal niet zijn!” Toch gewoon de bordjes gevolgd zoals aangegeven.
  De kerk was open en hierna door t dorp weer richting de Dikke toren (mooi oud bezienswaardig kerkhof).
  Een geweldige route, een geweldige dag en dank aan de geweldige vrijwilligers.😍
  Dit was ons 45 ste klompenpad van 2023!

 15. Dag Steven, gelukkig had je nu meer succes met het weer en de waterhoogte.
  Dank voor het mooie filmpje. Dat geeft het pad mooi weer. en dank voor je reactie.

 16. Het Dikke Torenpad tussen Varik en Heesselt in de Betuwe is een van de nieuwste klompenpaden. Het pad gaat voor de helft door de mooie uiterwaarden van de Waal. Het andere deel is een combinatie van smalle paadjes en stukjes dorp. Wat mij betreft een absolute aanrader!
  Dit keer gelukkig geen dikke mist of ondergelopen uiterwaarden.
  video: https://youtu.be/hoVz2AcPPro

 17. Dankjewel Jannie en Annelies. We zijn blij dat jullie genoten hebben van ons klompenpad.

 18. Onder prima weersomstandigheden dit pad gelopen. Ivm beschikbare tijd helaas maar 8 km, de resterende kilometers volgen snel. Wat een prachtig pad! Ik heb genoten.

 19. Vrijdag 21 april dit (nieuwe) klompenpad gelopen. Geen last van hoogwater, maar een heerlijke wandelroute door de uiterwaarden, over leuke (klompen)paadjes en ook nog een klein stukje dijk.
  Deze gaat wat mij betreft de boeken in als een aanrader.

 20. Dag Steven en Wilfred,

  Jammer dat jullie vanwege hoogwater de gehele route niet konden lopen. We zien jullie graag nog een keer terug als de omstandigheden beter zijn! Voor toekomstige wandelaars kan de website https://webcam.gelderland.nl/varik.html uitkomst bieden. Dit is een live-camera die de situatie buitendijks ter hoogte van het startpunt weergeeft. Als aan de rechterzijde in het weiland waterplassen te zien zijn dan is wandelen lastig tot onmogelijk in de uiterwaarden. Ook kan de volgende website https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterdata-en-waterberichtgeving/waterdata/lobith-waterstanden-en-afvoeren een goede indicatie geven of op dit moment of de komende dagen gewandeld kan worden in de uiterwaarden. Een waterhoogte van ca. 10 m en meer t.h.v. Lobith leidt tot natte uiterwaarden ter hoogte van het Klompenpad. Ook na zo’n hoogwaterpiek zal het nog enige dagen erna nat of zeer drassig blijven. Ook flinke regenbuien kunnen vanzelfsprekend leiden tot natte omstandigheden in de weilanden. Gelukkig zijn een groot deel van het jaar de omstandigheden ter plaatse goed 🙂

  Ik wens iedereen veel wandelplezier op dit nieuwe Klompenpad!
  Groeten, Martijn

 21. Vrijdag 7 april. ´t nieuwe pad gelopen tegen de klok in. Alleen het allerlaatste stukje naar de Dikke Toren (100 m) over de dijk vanwege hoog water. De rest was goed te doen met op t laatst een enkel alternatief stukje.

 22. Het Dikke Torenpad is een klompenpad van 12 km lang langs de Waal bij Varik. Het pad is nog maar net geopend en natuurlijk wil ik eens kijken wat dit voor een pad is.
  Het viel tegen, niet het pad, maar de omstandigheden. De uiterwaarden (de halve route) stonden onder water, de mist benam me het uitzicht en een week Coronavirus eiste fysiek zijn tol….
  Een volgende keer de hele route….
  video: https://youtu.be/8ETGdh7fuDk

 23. Zaterdag 8 april. Een waarschuwing voor wandelaars is op zijn plaats. Door hoog water is het niet mogelijk door de uiterwaarden te lopen. Kijkend naar het kaartje blijft er dan weinig moois over. Ik ben dus voor niks gereden. Nu ga ik even kijken of het andere klompenpad in de buurt wel te belopen is…..

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.