Eekterpad

Ontdek het mooie agrarisch cultuurlandschap met een eeuwenoud landgoed rondom plattelandsdorp Oosterwolde, gelegen op een oeroude dekzandrug. Wandelend over hoge zandgronden, langs een voormalige zeepolder en laag gelegen broekland met fraaie uitzichten. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: Eekterpad (8 km)

Startpunt: Parkeerplaats in het centrum, nabij de Pniëlkerk aan de Groote Woldweg in Oosterwolde

Openbaar vervoer: Bushalte Schiksweg in Oosterwolde (buurtbus)

Markering: blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Eekterpad combineren met het Vreepad en met het Vrijheijtpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag dit pad gelopen. Ik heb dit pad linksom gelopen omdat het eerste gedeelte van het pad als je deze rechtsom zou lopen afgesloten is i.v.m. wegwerkzaamheden. Het eerste gedeelte als je het centrum hebt verlaten is een smal grindpad. Ik had meteen het gevoel dat ik op een echt klompenpad liep. Ook het gedeelte over landgoed Morren is erg mooi. Vervolgens kom je in de polder van Oosterwolde. Hier heb je weidse vergezichten.

  Eenmaal uit de polder werd het een route met een ander gezicht. Je loopt over brede zandwegen, asfaltwegen en fietspaden. Behalve nog een mooi stukje van 1,3 km blijft dit totdat je weer bij het startpunt uitkomt. Ga je deze route lopen, loop die dan met de klok mee. Dan bewaar je het mooiste stuk voor het laatst. Al met al heb ik toch genoten van deze route.

  De bewegwijzering was perfect, en de route was goed onderhouden. Een leuke aanvulling waren de lichtblauwe klompen die zijn opgehangen.

  Mijn dank gaat uit naar de vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt.

  Voor diegene die het interessant vinden. Hieronder een beschrijving hoe de route is opgebouwd.
  De eerste km loop je over een smal grindpad langs de buitenzijde van het dorp Oosterwolde om vervolgens het landgoed Morren te betreden. Dit is een erg mooi stukje om te wandelen. Na 2,45km verlaat je het landgoed, om vervolgens de route te vervolgen in de Oosterwolde polder. Nadat je de polder verlaat kom je op een brede zandweg en vervolgens een asfaltweg. Op 5,1km loop je weer over gras en door een weiland. Dit stukje is 400 meter lang. Hierna volgt weer een stuk verharde weg van 400 meter om daarna weer over te gaan in een smal paadje. Op 6,4 km. loop je daarna tot aan het startpunt over hoofdzakelijk asfaltwegen en fietspaden.

  Voor foto’s klik op de onderstaande link
  https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/oosterwolde-eekterpad-84683655#

 2. Vandaag hebben wij dit prachtige pad gelopen en van genoten. Super leuk alle paadjes en lanen en de gezellig lichtblauwe klompen onderweg langs het pad. Alles zeer goed aangegeven en onderhouden. Als je met de klok mee loopt zou het wel fijn zijn een bankje tegen te komen. Dat miste wij na aantal km. lopen. Later kwamen we er meerdere tegen en konden we gelukkig even rusten. Dank aan de vrijwilligers voor dit prachtige pad.

 3. Wij zijn begonnen op het Vrijheijtpad. Het eerste stuk vonden we nog best leuk, maar naarmate we verder kwamen, werd ons enthousiasme getemperd. Veel asfalt en veel huizen/gebouw/industrie. Het plan was sowieso om dit pad met het Eekterpad te combineren.

  Wat was het Eekterpad een leuk pad! Veel door boerenland en langs landerijen. Ook het rustpunt bij de beeldentuin was erg aangenaam om te bezoeken, hele aardige eigenaresse die vol passie over haar hobby’s verteld. Wij hebben dus van dit pad erg genoten.

  Daarna weer het Vrijheijtpad opgegaan. Veel langs de bebouwde rand van Elburg, maar…! Het laatste stuk door het weiland naar het startpunt was erg leuk. De paarden daar in de wei waren heel nieuwsgierig en liepen met ons mee tot het bruggetje.

  Al met al hebben we een heerlijke wandeling gemaakt van 16,6km en hebben wij onze teller op 77 gelopen klompenpaden gebracht.

  Tineke en Daniëlle

 4. Vandaag, zondag 11 juli, dit pad gelopen. Ons 53e klompenpad en deze kan zeker in onze top 5. Wat een fijn pad en wat veel moois te zien. Voldoende bankjes en het rustpunt Tuinn is geweldig.
  Wat ons opviel aan dit pad is dat het echt SUPER, duidelijk en leuk ( verzorgde indruk en teken van aandacht en plezier) is aangegeven.
  We hebben genoten.
  Veel dank

 5. Jammer dat waar de hond niet in mag een alternatieve route wordt aangegeven die weer aansluit op het klompenpad. Wij wandelen altijd met een aangelijnde hond. Misschien dat daar een uitzondering voor gemaakt kan worden. Voor alle aangelijnde honden. Met vriendelijke groet. Berry Vierling.

 6. Afgelopen zaterdag dit klompenpad gelopen. Ik werk in Oldebroek en omgeving, dus Oosterwolde is mij niet onbekend maar toch veel verrassende elementen! Lekker veel paadjes tussendoor en achteraf, waardoor je de omgeving anders bekijkt dan vanaf de weg. Ook goed aangeven, leuk die beschilderde blauwe klompjes.
  Zeker een aanrader!

 7. Ik vond het een hele fijne wandeling op het Eekterpad, er was voldoende te zien, ook voor regenachtige dagen zal dit pad goed begaanbaar zijn terwijl het heel rustig was en relatief weinig asfalt voor de mensen die dat jammer vinden. Mijn wandelverhaal is te vinden op https://sprakeloosverhalen.wordpress.com/2021/06/12/nieuwe-hobby-op-het-eekterpad/ meer foto’s op Instagram titiissprakeloos

  Bedankt vrijwilligers en eigenaren en een welgemeend excuus bij de verzorgers van TuINN, ik was vergeten de koffiepad weg te gooien, thuis niet zo’n ding. Koffie was lekker op een rustgevende fijne plek.

 8. Vandaag voor de tweede keer het Eekterpad gelopen. Is een mooie omgeving en landschap maar met weinig variatie. Weinig stukjes waar je je in de vrije natuur voelt. Heel goed gemarkeerd.
  Tevreden ? Ja.

 9. Leuk klompenpad vooral die kerkpaadjes heel afwisselend door de weilanden en park morren 24-04-2021

 10. Op 26 april jl. sinds een tijdje weer een klompenpad gelopen met mijn vrouw. I.v.m. de goede recensies deze uitgezocht, mede omdat we deze nog niet gelopen hebben. Tegen de klok in en na ruim 2 km een rustpunt, waar wij door de gepensioneerde baas gastvrij ontvangen werden voor een bakje koffie in zijn keurig bijgehouden beeldentuin.
  Na het bakkie weer verder gegaan en wij hebben toch wel genoten. De paden waren goed te bewandelen en genoten van de rust die hier toch wel is. Dit pad zien wij toch wel als een aanrader. Vrijwilligers bedankt.

 11. Naar aanleiding van alle positieve verhalen liepen wij op 27 april vol verwachting dit Klompenpad. Helaas viel het ons erg tegen… Nu is dat absoluut een kwestie van smaak, maar ik deel mijn mening hier toch even, voor mensen met dezelfde smaak 🙂

  Allereerst: het was zeker een Klompenpad zoals het bedoeld is: smalle paadjes achterlangs en tussendoor, in agrarisch gebied, nauwelijks asfalt en prima bewegwijzerd.

  Maar ik hou zelf erg van de natuur, en dat miste ik hier: natuurlijke elementen. Het uitzicht bestaat uit rommelige en niet echt mooie weilanden en bebouwing, je hoort constant verkeer en je ruikt de hele tijd de hedendaagse boerenlucht.

  We zijn fijn even buiten geweest, maar de volgende keer nemen we een ander pad.

 12. Wij (TuINN, winterdijk 12a, Oosterwolde) zijn deze winter een officieel rustpunt geworden ipv Boerengoed dat gestopt/verkocht is. Wellicht dat u dat op de website kunt aanpassen.
  Hartelijk dank!

 13. Zondag 7 maart het pad gelopen. Wat een prachtige stille route. Goede bewegwijzering! Paden voeren langs prachtige boerderijen natuurlijk landgoed de Morren. Genoten!

 14. Wij hebben genoten van dit mooie en rustige pad. Mooie omgeving die heel veel rust uitstraalt met veel afwisseling.

 15. vanmiddag,24jan, deze route gelopen,het was een prachtige wandeltocht met leuke paadjes

 16. Vanochtend het pad gelopen. Wat een prachtige omgeving, we hadden ook mazzel met de prachtige luchten?. We hebben de 8 km route gevolgd en deze was prima te lopen. Afwisselend ook. Leuke paadjes, een kasteel en paarden en schapen onderweg. Wat buiten de schoonheid van de omgeving opvalt, is de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking. Zo konden wij ondanks de maatregelen toch veilig naar het toilet. Passanten groeten je onderweg, zelfs voorbijfietsende pubers! Wij hebben ons welkom gevoeld en erg genoten.

 17. Een aangename verrassing. Leuke smalle paadjes, mooie vergezichten, authentieke boerderijen en zelfs een kasteeltje.Duidelijke routebeschrijving en veel onverhard. Complimenten aan de makers.

 18. Gisteren het Eekterpad gelopen. Prachtige wandeling, alleen klopte de route niet met het kaartje wat op de site is gepubliceerd niet met de route zoals aangegeven met de bordjes. In Oosterwolde zagen wij geen bordjes en ook het begin was moeilijk te vinden. We hebben toch heel erg genoten van deze wandeling

 19. Een heerlijk kneuterig klompenpad. Je waant je in de rust en uitgestrektheid van Oost- Groningen. Prima combi verharde en onverharde paadjes. Een dikke voldoende .

 20. Vandaag liepen we voor de tweede keer het prachtige Eekterpad.
  Het was weer genieten, wat een prachtige wandeling.
  Alles klopt.
  Vrijwilligers, dank voor het uitzetten en het onderhoud!

 21. zondag 20.09.2020 dit pad voor de tweede keer gelopen. Prachtig weer. Een heel mooi en afwisselend pad en heel goed gemarkeerd ! Een aanrader.

 22. Wat een leuk klompenpad. We zijn bij de kerk gestart en hebben hem tegen de klok in gelopen. Vooral de eerste helft een leuke variatie met een prachtig landhuis Morren en vergezichten over de weilanden / polders. Op driekwart van de wandeling kwamen we langs theeschenkerij Boerengoed die zich afficheerde met een mooi terras. Inderdaad: wat een schitterend uitzicht over de weilanden en de koeien. Beslist even doen. Hoewel het relatief veel asfalt heeft blijft het zeker een pad die de term ‘klompenpad’ mag voeren.

 23. mooi klompenpad.Vandaag gelopen.Langs weilanden en mooie oude boerderijen.Echt een aanrader.

 24. Vandaag dit prachtige pad gelopen, een klompenpad zoals het moet zijn: veel paadjes tussen weilanden door, mooi uitzicht richting het veluwemeer en Elburg. Goed gemarkeerd.
  Hulde aan de vrijwilligers!
  1 tip: hier en daar nog een bankje, er zijn weinig plekjes om even te gaan zitten, behalve in het begin van de route (wij liepen linksom).

 25. Mooi pad in geweldig mooie omgeving, leuke -niet te smalle- tussendoor paadjes.
  Varkens in de wei, en natuurlijk het nodige andere vee.
  Ooievaars, buizerds en veel langs je heen scherende zwaluwen.
  In het eerste stuk (we liepen tegen de klok in) toch wel 5 goeie bankjes/picknicsets tegengekomen
  in tegenstelling tot wat ik hier lees.
  TIP: Als je onderweg honing of jam wil kopen, wel even wat contant kleingeld meenemen.

 26. Vandaag het Eekterpad gelopen op een druilerige zondagmorgen. Leuke route, over landgoed Morren en langs weilanden.

  Weinig bankjes langs de route, maar daar hadden we zelf ook geen behoefte aan, gezien het regenachtige weer. Bovendien is het een relatief kort klompenpad, dus tussendoor uitrusten niet echt nodig.
  Al met al: leuk klompenpad, maar komt niet in onze top-10.

  Dank aan de vrijwilligers!

 27. Wind en regen,
  Wij kunnen er wel tegen!
  Vandaag liepen we het prachtige Eekterpad!
  Geweldig mooi! Er mankeert niets aan. Wat een mooie omgeving.
  Vrijwilligers, hulde!

 28. Vandaag deze route gelopen met broer en schoonzus…het is een geweldige mooie route.
  Prettig wandelen mooi landschap dwars door de weilanden geweldig.

 29. Mooie wandeling. Op sommige momenten het gevoel dat we 100 jaar terug in de tijd gingen met alle mooie boerderijtjes e.d.
  Aanrader dus.

 30. Op 7 januari het Eekterpad gelopen. Mooie smalle kerkepaadjes tussen hoge bomen en dwars door weilanden. Even gestopt bij de grafkelder van familie Raedt. Toch wel luguber dus een bankje verder maar de boterham gegeten. Een prachtige route met weidse uitzichten en bijzonder veel boomkruipers langs dit pad. Een prettige wandeling.

 31. Ondanks het sombere en gure weer toch genoten van deze fraaie wandeling. Veel bewondering voor de vrijwilligers die deze prachtige route hebben gefabriceerd en gemarkeerd voor ons, verwende wandelaars!

 32. Vandaag dit verrassend mooie pad gelopen. Hoewel ik in de buurt woon en in deze streek een enkele keer heb gefietst, genoot ik van de pracht van dit pad. Veel kleine (fiets-)paadjes brachten mij een gevarieerd landschap. De omgeving van het buiten met grafkelder waar de paarden omzoomd zijn met mooie eiken, dan de zandrug af de polder in die dankzij monnikenwerk al eeuwen droog is, maar de boerderijen op de terpen getuigen van de nabijheid van de voormalige Zuiderzee. Een niet al te lange ronde van 8 – 9 km waar ik graag nog eens naar terugkeer. Probleem is wel dat ik steeds meer prachtige klompenpaden leer kennen die het belopen (eventueel tegengesteld) meerdere keren waard zijn. Oldenaller bv.

 33. Zaterdag 19.10.2019 het Eekterpad gelopen. Gestart in Elburg en via het Zuiderzeepad kwamen we op het Eekterpad
  Heel goed gemarkeerd ! Heel mooie omgeving !

 34. Wat een mooi pad om te lopen. Nog prachtige paddestoelen gespot. Prima aangegeven

 35. Vandaag nog een heerlijke dag om een nieuw klompenpad uit te proberen.
  Een super mooie, afwisselende, en verrassende route. Goed aangegeven zodat de app of plattegrond echt niet nodig is. Er is veel te zien in de herfst en de vele elzen gedrapeerd met hop zijn een foto waard, Er staan ook hazelnoten en tamme kastanjes langs de route. De varkens die liggen te knorren in het zand is een lust voor het oog. Als alle varkens toch eens zo kunnen opgroeien voordat ze worden opgegeten. Wat (h)eerlijk zou dat zijn. De weidsheid van het gebied is rustgevend en stil.
  Al met al een route die zeker aan te bevelen is.

 36. Prachtige, verrassende wandeling van begin tot eind, heerlijk rustig, en nergens autoverkeer!

 37. Vanmorgen deze wandeling gelopen. Echt het idee dat je op kerkenpaadjes liep vanaf het begin punt. Daarna de polder in en zag je de toren van Elburg en de molen van Oostendorp. Mooie doorkijkjes. Mooi dat enkele boerderijen nog op terpen stonden van in de tijd van de Zuiderzee.(zie je ook vaak bij het Kampereiland)
  Mocht je het nu gaan wandelen, wel een tip, trek een lange broek aan, want de brandnetels staan hoog bij enkele doorsteekpaadjes.
  Bedankt uitzetters voor dit pad.

 38. Leuk pad langs mooi plekjes weer gewandeld, een aanrader. Ook om onderweg bij boerengoed koffie of thee te drinken.
  1klein puntje er miste bij het kleine pad richting eindpunt een sticker dat je daar linksaf een klein paadje in moest.

 39. Mooie route. Goed van de mogelijkheden aan paden gebruik gemaakt. Bij ons was de GPS 8.10 km.

 40. Gaan we voor 9 km klompenpad 40 minuten in de auto zitten?? JA, want we hebben uitgekeken naar dit pad! Wij parkeerden op een groot parkeerterrein bij de andere kerk met hoge toren. Door wat bebouwing richting het platteland. De eerste drie kilometer vonden wij niet mooi. Verschillende oorspronkelijk mooie boerderijen die toch op één of andere manier rommelig overkwamen. Veel plastic verpakte hooibalen, veel heuvels van plastic met kuilvoer, containers, stapels stenen en losse rommel op de erven. De hele regio is door de intensiteit van de agrarische activiteiten wat teleurstellend, en het landschap dat daar de tol voor betaald. Maar nu weer terug naar het pad. Na de drie kilometer kom je in de buurt van landgoed Morren en dat is prachtig. Drie dikke hazen zaten in de wei. Alles harmonieus. De plek met grafkelder heel bijzonder. De wei waar je vrolijke varkens ziet dollen is een lust voor t oog (nog even want er stond een bordje bij dat ze binnenkort worden geslacht) even opletten bij Ebbenerve.. bij het metalen hek voordat je de weg oversteekt. Dat was op slot en je moest pootje over langs de zijkant om er langs te kunnen met prikkeldraad op borst en kin-hoogte. Dat moet toch niet de bedoeling zijn. Ook de twee richtingsborden op dat punt zijn verwarrend. Maar verder geen problemen met de zeer duidelijke route aanduidingen van dit pad. Gaan we dit pad een tweede keer lopen. NEE. Hebben we genoten JA! Zeker nadat we in Elburg nog iets zijn gaan drinken want op zondag is hier alles dicht.

 41. Leuk en afwisselend pad. Omgeving mooier dan ik had verwacht. Ik ga de route binnenkort zelfs nog een keer lopen maar dan andersom.

 42. Een heel mooi pad met veel bezienswaardigheden oude boerderijen maar ook prachtige bomen lanen rondom Kasteel
  route staat heel goed aangegeven wederom dank aan allen die hier aan mee gewerkt hebben en dank aan bewoners dat wij over hun grond mochten wandelen dit was mijn 114 ste pad

 43. Op 13 juli hebben we dit nieuwe klompenpad bewandelt. Lekker dichtbij huis. Heel mooi klompenpad waar rust vanuit gaat en je de stilte van de natuur ervaart met daarbij mooie oude boerderijtjes. Mooie lanen op landgoed Morren. Voor ons fotoverslag verwijs ik naar: http://www.dickdrost.nl/fotogalerij

 44. Vandaag het Eekterpad gelopen. Mooi pad maar de afstand is krap 6.5 km en dat vond ik jammer.

 45. Vandaag het nieuwe 3e pad in Oldenbroek gelopen, het Eekerpad, tegen de klok in.
  Om half 8 op zondag was er nog niemand wakker in Oosterwolde denk ik, zo muisstil overal.
  Hier kun je tot rust komen, heel veel oude en gerestaureerde boerderijen, prachtig.
  Zeer landelijk en toch geen of weinig stank uit de veestallen.
  Dit pad is net zo mooi als het Vreepad, maar is helaas wat kort. Het Wiseperpad daarentegen viel mij ontzettend tegen door o.a. veel lawaai van verkeer.
  Verhard ongeveer 50%, maar alle wegen en fietspaden zeer rustig.
  Bij Zorg Landgoed liep ik om de boerderij heen, met het pad mee.. Eén bordje staat daar wat ongelukkig laag, kan beter worden vervangen door 2 andere bordjes. Verder markering uitstekend. Na dit pad heb ik het Markluiderpad in Veessen nog eens gelopen, ook een prachtig pad.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.