Eendenkooienpad

Ontdek het mooie buitengebied van Montfoort en IJsselstein. Wandelen door de polder, langs kades en het jaagpad van de Hollandse IJssel. Geniet van de weidse uitzichten en de combinatie van cultuur en natuur. Klompen aan, rugzak op en gaan.

Wandeling: Eendenkooienpad (17 km)

Startpunt: Jachthaven Marnemoende, Noord IJsseldijk 107, IJsselstein

Opstappunt: Provincialeweg, bij het Kasteelplein, Montfoort

Openbaar vervoer: Bushalte Achthoven, Achthoven. Vanaf de bushalte is het 28 minuten lopen naar het startpunt. Bij het opstappunt is ook een bushalte: Kasteelplein, Montfoort.

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route verkorten: Vind u 17 km te lang? Kies dan voor de noordelijke helft of de zuidelijke helft van het de route. Beide delen zijn ongeveer 12 km. Als u start bij het Startpunt Marnemoende, wandel dan rechtdoor en neem de Stuivenbergweg. Bij informatiepunt 5 (zie de routekaart) kunt u kiezen om rechtdoor te gaan voor de noordelijke route via Montfoort. Of sla linksaf voor de zuidelijke route via IJsselstein.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag dit pad uitgekozen, het is een lang pad met lange stukken,en modderige stukken.We zijn gestart bij de jachthaven en zijn eerst ri.IJsselstein gelopen,dus de route met de klok mee.Het stukje voorbij camping de Voormolen was lekker glibberig,maar erg leuk! Dan kom je door IJsselstein op de Broeksdijk uit,daar aan t eind gelukkig nog een bankje,want daarna duurt het erg lang voordat het volgende bankje komt,dit was pas in Montfoort(vlakbij het oorlogsmonument).Hier onze broodjes genuttigd.Een leuk stukje door de mooie wijk in Montfoort, waarna we op het pad kwamen langs de Tiendwetering.Een erg mooi pad,het begon met een mooi goed pad,totdat we verder de diepe moddersporen tegenkwamen, had al gelezen dat er gesnoeid was en modderig was,maar er was een kraan bezig met opruimen van de takken(snoeihout),dus bijna het hele verdere pad was het klunen over het modderige pad.Ach,je moest goed kijken waar je je voeten neerzette,maar het had ook wel weer wat! Met schoenen,zwaar van de modder, vervolgen we ons pad ri.Knollemanshoek. Dan lopen we langs de Hollandse IJssel en komen we op het Jaagpad,een vrij smal pad,hier en daar ook weer wat glibberig. Ook hier een lang stuk geen bankje gezien,gelukkig komt de Meerlobrug bij de jachthaven in zicht,hier staan 2 bankjes bij het water,hier nog even neergeploft ,uitrusten en nagenieten van de mooie wandeling,en bijna 18km in de benen.Moe maar voldaan,en weer een prachtig klompenpad gelopen! Dank aan de vrijwilligers.

 2. We beleven een zeer natte winter en een flink aantal klompenpaden zijn niet of moeilijk begaanbaar door de vele regen. Voor ons 103e klompenpad kozen we voor het Eendenkooienpad omdat dit ons wel goed te doen leek. In het begin hebben we het jaagpad richting IJsselstein overgeslagen en hebben het laatste stuk wel langs de Hollandse IJssel gelopen, prachtig daar! Daarna volgde na het mooie IJsselstein het zeer lange pad over de Noordzijdse kade en daar was het hier en daar wel modderig maar goed te doen. Aan het eind sla je rechts af over een mooi bruggetje en komt een aantal kilometers door het open veld met mooie vergezichten richting Montfoort. Hier geluncht op een bankje en al slingerend liepen we door dit leuke dorpje. Daarna kwamen we langs de Tiendwetering richting Knollemanshoek. Dit pad was hier en daar best wel modderig omdat de vele knotwilgen kortgeleden geknot waren. Het laatste stuk zijn we niet over het jaagpad gelopen maar hebben het fietspad gevolgd naar ons beginpunt Marnemoende. Al met al 17,7 km gewandeld over een klompenpad wat zeer de moeite waard is. Dank aan de vrijwilligers.

 3. Vandaag gelopen met vrouw en zoon. Eerst het jaagpad richting IJsselstein. We hebben nagenoeg niets in te brengen op dit mooie pad. We hebben onze zintuigen goed gebruikt en zien dus veel moois onderweg. Ook door IJsselstein met die mooie vorm van een kapel waar bewoners volop bezig waren met tuinieren en verder ook de wijktuin. De paden door de houtwallen zoals Houtkamp en die mooie weg met al die oude boerderijen. Veel watervogels gezien maar ook zilver- en blauwe reigers en biddende torenvalken. Onderweg ook nog lokale bewoners gesproken. Dat is ook altijd leuk. Het oorlogsmonument van een neergestorte bommenwerper was zeer indrukwekkend. Ook als je verderop woont zoals wij in Lelystad is het zeer de moeite om dit pad te komen wandelen.

 4. Erg mooi wandelen vooral het stuk langs de IJssel en terugover dijkjes tussen twee sloten (de eendekooien). we hadden wat modder verwacht na de regen van de afgelopen weken maar dat viel gelukkig mee. Leuke stop plek voor lunch in Montfoort. En er staat zo nu een dan een brandnetel of een braam, let op met je blote benen. Allles bij elkaar met wat heen en weer in Montfoort was wel 22 KM, maar zeker de moeite waard.

 5. Het Eendenkooienpad, een klompenpad dat ik (blijkbaar) nog nooit had gelopen. Na 12 kilometer, ik heb het pad ingekort, concludeer ik dat het een pad is dat je kunt lopen, maar niet moet lopen.
  Woon je in de buurt van IJsselstein of Utrecht, dan ik het pad zeker de moeite waard. Moet je er een poos voor rijden, dan zijn er mooiere paden.
  Langs het jaagpad is het leuk lopen, zeker wanneer er veel bootjes voorbij varen. Daarna gaat het een flink stuk door IJsselstein, niet echt opwindend. Het stuk naar de eendenkooien is lang, een flink stuk over asfalt en daarna een lang stuk over een smal paadje. Vervolgens een erg lange landweg richting Montfoort, het voelde als erg, erg lang.
  Ik koos ervoor de route halverwege in te korten en bij Blokland rechtsaf over het fietspad naar het eind- startpunt te lopen. De rest van de route was alweer een lang stuk jaagpad en een stuk door Montfoort.
  Uiteindelijk kwam ik op 12 kilometer uit.
  video: https://youtu.be/U5M36e3Ugb0

 6. Gisteren gelopen. Betere timing dan sommige andere wandelaars hieronder. Geen modder, geen brandnetels, uitstekend begaanbaar. Vooraf op de kaart al gezien dat er veel rechte stukken in zitten, dus daar valt niet over te klagen. Startpunt prima parkeren en faciliteiten.
  Mooi pad, vooral het stuk langs het water. Stuk door IJsselstein is lelijk, wellicht pad deels een beetje verleggen langs het (dieren)parkje? Loop je wat meer door het ‘groen’ en er staan ook nog bankjes.
  Dank weer voor weer een mooi pad.

 7. Mooie route! Het jaagpad was echter overwoekerd, waardoor het niet plezierig lopen was; brandnetels.

 8. Vanmiddag ook weer eens het mooie Eendenkooienpad gelopen. Zelfs mooi met regen. Zoals altijd weer heel veel ganzen en andere watervogels gezien. Veelal met hun pasgeboren kroost. Geen andere wandelaars met dit weer. De ganzen hadden zich derhalve massaal op het jaagpad gesettled. En mijn passage ging met veel protesterend gegak gepaard. Op het tiendpad net na de bocht (richting Marnemoende) nestelt een zwaan. Het mannetje is erg waakzaam, en stelt mijn passage niet zo op prijs. Voorzichtig passeren hier. Het pad is hier gelukkig redelijk breed. En het nest zit in de slootkant.

 9. 22/10 dit pad gelopen als 101e klompenpad en genoten van de afwisseling, wel overduidelijk een slagenlandschap met de bijbehorende lange wegen en watergangen, maar ook leuke jaagpaden en wijdse (of weidse?) uitzichten op grote graslandpercelen van het “Groene Hart”, relatief weinig landschapselementen. Gelukkig werden de verharde wegen goed gecompenseerd door mooie onverharde paadjes, heel verrassend. Leuk ook landgs de Hollandse Ijssel, dus ook de nodige watervogels gezien.

 10. Vandaag het klompenpad begonnen bij de fietsbrug bij de sportvelden en tot aan Marnemoende en het eerste stuk tot aan camping de Voormolen onbegaanbaar en helemaal begroeid is haast niet te lopen en dit is al zeker 6 weken zo hopeloos, na de camping is er wel gesnoeid vreemd dat het eerste stuk niet is onderhouden jammer.

 11. Gisteren dit pad gelopen.Mooie route door een oer Hollands landschap. Wat ik wel wat storend vindt is dat je best veel over asfalt loopt. Da’s jammer. Aan de andere kant, de stukken over het jaagpad en over de Tiendwegen zijn prachtig. Na afloop lekker genieten van koffie met gebak in de jachthaven van IJsselstein.

 12. Wat een prachtig afwisselde pad! Begin feb mochten we dwars door de weilanden naar Montfort en ook verder is een groot gedeelte ( gelukkig!) onverhard. Dit is een Klompenpad in nat gebied, dus ja, een beetje modder hoort er bij ( zie recensie van Magda onder) . Maar een ‘uitputtingsslag’ was het zeker niet, er wordt juist hard gewerkt aan de beschoeiing van het jaagpad en er zijn voldoende stukjes verhard om even de schoenen schoon te stampen. Doen dus dit pad, het is de moeite waard!

 13. Gisteren heb ik een deel van het klompenpad gedaan, hardlopend. Het is prachtig!
  Let er wel op, zoals Magda ook al schreef, dat het net na Ijsselstein (als je met de klok mee gaat) heel modderig is! Desalniettemin, met de mist erbij, geweldig mooi. Ik kwam bijna niemand tegen.

 14. Vandaag dit pad gelopen, maar wat een uitputtingsslag was dit. Eerst al fout gelopen omdat er een aanwijzing miste bij de brug om naar het jaagpad te gaan. Voordat we dit gevonden hadden, hadden we al 1,5 km lopen zoeken.
  Maar dan start je bij het Jaagpad, wat heel mooi is, maar ongelofelijk zwaar. Alleen maar modder en klei. We hadden goede schoenen aan, maar toch. Nadat we door Ijsselstein heen waren, kwamen we op weer een pad, wat naar de eendenkooi loopt. Heel mooi pad, maar hier was het nog erger. Tot aan onze enkels in de modder. Uiteindelijk mochten we het weiland in richting Montfoort. Daar miste we ook een aanwijzing en met behulp van de app moesten we even zoeken naar de juiste richting om door het weiland te lopen. Daar liepen we onze schoenen weer een beetje schoon en werden we ook nog eens getrakteerd op 5 reeën die over het veld renden. Prachtig. Daarna door Montfoort heen, waar we wederom op een pad tussen de landerijen belanden, midden in de modder. Het hield niet op. Aansluitend het laatste stuk weer over het jaagpad richting eindpunt, wat wederom een glibber en glijpartij werd.
  Een heel mooi pad, absoluut, maar de verkeerde periode om hem te lopen. We hebben er uiteindelijk ruim 19 km over gelopen, omdat het soms zoeken was naar de juiste weg. En we lopen niet alleen op de bordjes, maar hebben de app af en toe nodig om te weten waar we heen moesten.
  Wel een aanrader, maar niet als het heel erg nat is geweest.

 15. Zondag dit prachtige Klompenpad gelopen. Mooi die vergezichten, koeien, jaagpaden, vele vogels en nog zoveel meer. Kortom: veel rust en ruimte op het Eendenkooienpad. Op de asfaltstukken kom je mensen tegen, maar verder waande ik me veel kilometers de enige mens ter wereld Heerlijk!
  Dank voor het maken en onderhouden van dit mooie klompenpad.

 16. Vandaag met twee collega’s het pad weer voor het grootste deel begaanbaar gemaakt. Volgende week wordt het overige deel van dit fantastische klompenpad afgemaakt.

 17. Gestart bij Marnemoede en meteen de brug af en de IJssel langs. Je wilt een klompenpad, nou dan krijg je er ook een. De eerste 3 km Jaagpad was drijf en drijfnat en stond vol brandnetels tot ellebooghoogte. Dat maakte de stemming alles behalve hoopvol. Jullie tip was laarzen aan, maar welke wandelaar komt met 25 graden op laarzen? Jullie omschrijving “nauwelijks begaanbaar” is hier alles behalve overdreven. De rest van de tocht was uitstekend, dus een tip voor aanstaande wandelaars: loop even een paar honderd meter tot de splitsing en kies daar links of rechtsom. Zo houdt u droge voetjes en een goed humeur. Veel plezier!

 18. Prachtige wandeling, de teller kwam bij ons uit op 20 km ! Vooral de Noordzijdse kade en de Tiendweg waren zo mooi, hier en daar een bramenbosje en we vergaapten ons aan de overdaad aan rijpe bramen aan de overkant van de Ijssel, helaas alleen bereikbaar voor boten…..

  Het laatste stuk jaagpad (komende vanaf Achthoven-Oost) was lastig lopen met alle flink gegroeide bramentakken, brandnetels en meer groen….. dat zou nog een maaibeurt kunnen gebruiken.

  We hebben ook nog een bunzing gezien en vroegen ons af welke watervogel een soort metalig getik produceert….een waterhoen?

  Zeker een aanrader en als je m te lang vindt, zou je ‘m ook nog kunnen verkorten aankomende bij Blokland niet links maar rechts afslaan, na zo’n 350m schuin links afslaan naar de Heeswijcksekade en dan pik je de route vanzelf weer op.

 19. Opzich een mooie route… Maar veel te lang en veel te veel rechte paden. Na iedere bocht die je omging, kwam je op een nieuwe lange rechte weg uit. Het laatste stuk wat we langs de IJssel liepen is door de begroeiing bijna niet begaanbaar.
  Dus, opzich een mooie route, als je van lange rechte paden houdt, anders geen aanrader.
  Wij hebben met het eendenkooienpad ons 83e klompenpad gelopen, de teller kwam uit op 17,7km.

 20. Vandaag het Eendenkooienpad gelopen.
  Ik heb de route vanaf de jachthaven met de klok mee gelopen.

  Zeer mooie route door het prachtige boerenland.
  De plannenmakers van de EU en D66 zouden deze route eens moeten lopen. Dan laten ze het wel uit hun hoofd om de boeren hier te verjagen. Juist door de aanwezigheid van de boeren heb je een mooie mix van cultuur (landbouw) landschap en natuurlandschap die heerlijk rustgevend is.

  Stukje door bebouwde kom Nieuwegein was ook best mooi.
  Alleen, als ik de app niet had gehad zou ik hier, terwijl ik op een pad door een grasveld liep, wel de route zijn kwijtgeraakt omdat je moest afslaan, terwijl er geen bordje stond.

  Op de Noordzijdse Kade is echter een onduidelijke situatie als je de route met de klok mee loopt.
  Op een bepaald moment heb je 2 keuzes: Afslaan naar rechts of eerst een stukje rechtdoor, en een stuk verderop afslaan naar rechts. Bij de route rechtdoor staat ‘Route seizoen gans’; rechtsaf staat geen bijzondere vermelding.

  Uiteindelijk blijkt dat ‘seizoen gans’ de periode van 1 november tot 1 maart is.
  De eerste afslag is VERBODEN van 1 november tot 1 maart
  De tweede afslag is VERBODEN van 1 maart tot 1 november.

  Dus van 1 maart tot 1 november MOET je de eerste afslag nemen, en van 1 november tot 1 maart MOET je de 2e afslag nemen. Het zou fijn zijn als op het betreffende paaltje i.p.v. ‘seizoen gans’ komt te staan 1 nov tot 1 mrt, en bij het bordje waar niets bij staat 1 mrt tot 1 nov. Dan is het duidelijk, en loop je niet voor niets eerst door naar de 2e afslag (omdat je als je die route neemt een stuk langer heerlijk beschut onder de bomen kan lopen als het warm is), en moet je daarna weer terug omdat de 2e afslag verboden blijkt te zijn.

  Het stuk door de bebouwde kom van Montfoort vond ik een stuk minder. Het is niet het mooie historische centrum, maar gewoon een nieuwbouwwijk. Volgens mij zou de route ook een straatje verder, aan de buitenzijde van de wijk, kunnen lopen, dan zou je aan de linkerzijde nog uitzicht op het polderlandschap hebben.

  Maar het was een prachtige route en ik heb er echt van genoten.

 21. Vandaag het eendekooienpad gelopen.
  Het is een mooie route.
  Het was heerlijk lopen op het jaagpad, langs het riviertje.
  Van overhangend groen en hoog gras heb ik geen last gehad.
  De doorsteek tiendwetering vond ik ook mooi.
  Het stukje door de bebouwde kom van Montfoort was niet erg.
  Daarna kwamen weer mooie stukken.
  Het pad heet wel het eendenkooienpad maar bij de eendenkooien kom je niet echt.
  De broeksdijk was prachtig. Loop je ook lekker in de schaduw hetgeen met het warme weer van vandaag wel lekker was.
  Vervolgens kwam er weer een wat minder stukje door de bebouwde kom van IJsselstein.
  De route wordt afgesloten met weer een mooi stuk over het jaagpad langs het riviertje.
  Het was een eind maar ik heb wel 17 km genoten.
  Een zeer groot gedeelte gaat over onverharde paren.

  Frank

 22. Mooie wandeling! Het jaagpad (langs het water) heeft flink overhangend groen, niet vervelend maar hier en daar wel een brandneteltje of bramentak. WE liepen vanaf de jachthaven met de klok mee; dan moet je op de broeksdijk de 1e optie naar rechts nemen. Dat deden wij niet, maar de tweede optie bleek dicht van maart tot november (behoorlijk lang dus). Was niet of niet zo duidelijk aangegeven op de plek waar je de 1e keer naar rechts kan. Al met al mooie wandeling, het is heerlijk stil daar en het lopen langs het water is leuk. Twee keer door een niet al te inspirend woonwijkje lopen (ijsselstein en montfoort) doet je extra genieten van het groen, de stilte en de vergezichten van de polder.

 23. PS lunchpauze was in Montfoort uiteraard. Even in de war met een eerdere wandeling in deze omgeving…

 24. Vanuit Montfoort klok mee de route gelopen. Vanuit Montfoort kom je op de Tiendweg. Die is smal met een sloot links en rechts. Toen pas bedacht ik mij dat het april was en zwanen wel eens aan een nest zouden kunnen denken. En ja hoor: een zwanenpaar. Papa zwaan was het er niet mee eens, blies en maakte zich groot. Dan is er opeens heel veel zwaan en dat is best intimiderend. Met een spurt kwam ik er toch langs. Het kwam helaas niet tot een goed gesprek.
  De route kent veel lange rechte stukken en je moet van raaigras houden. Maar er zijn vogels, verrekijker mee, er is water en er zijn essenstoven en prachtige oude knotwilgen in de mooiste vormen. En je loopt hier natuurlijk wel in het hart van het groene hart.

 25. Gedeelte gelopen vanaf Blokland door weiland en toen over de Noordzijdse Kade. Mooi stuk!
  Had de auto geparkeerd op Blokland bij ‘ingang’ van het klompenpad.
  Dit leek op een speciale parkeerplaats voor wandelaars maar was privé.
  Mocht van de bewoner hier blijven staan maar is niet de bedoeling gaf hij aan.

 26. De pop-up van corona maatregelen is half te lezen. Kan hier geen afbeelding plaatsen maar als jullie contact opnemen kan ik de foto sturen

 27. Op 7 november dit pad gelopen en ontzettend genoten vanhet mooie herfstweer ende prachtige kleuren. Op het jaagpad zijn we omgelopen maar al snel weer het pad opgegaan. Echt een aanrader.

 28. Gisteren dit pad gelopen met prachtig weer. Dit was de tweede keer. Nu met de klok mee. Ik had het idee dat tegen de klok iets mooier is. Het is een mooie route, maar veel rechte stukken en weinig variatie.
  Het Jaagpad langs de Hollandse IJssel is nog steeds afgesloten (tussen Marnemoende en camping). Na Google-en kwam ik op de site van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Daar wordt aangegeven dat de werkzaamheden tot half november duren.

 29. Vanmiddag deze route gelopen. Allereerst dank voor de tip van Jan. Als je weet dat je een doorgang tussen twee tuinen moet zoeken vind je die wel, anders is het gemakkelijk te missen. De informatie was wat verwarrend. De app gaf aan dat de route gesloten was, op de site staan alleen wat omleidingen. We zijn gestart bij de jachthaven en eigenlijk alleen direct vandaar af een klein stukje jaagpad moeten missen i.v.m. werkzaamheden. De route loopt mooi langs de Hollandse IJssel en door het uitgestrekte weidegebied. Veel afwisseling, maar sommige stukken zijn best lang. Maar hoe kom je anders aan die 17 km ? Zoals we gewend zijn is de route prima aangegeven. Het laatste stuk jaagpad langs de Hollandse IJssel is inderdaad smal en vast niet corona-proof. Maar hé, hoeveel mensen kom je daar nu echt tegen ?! Wij in ieder geval niemand. O ja, misschien hebben we er als stadsmensen geen goed oog voor, maar een eendenkooi hebben we niet gezien. Ze zullen er vast geweest zijn, maar de route loopt er dan zeker niet vlak langs.
  Zorg bij nat weer voor goede schoenen, want het is hier en daar best modderig. We sluiten ons aan bij de eerder uitgedeelde 7 als eindcijfer.

 30. Gisteren deze route gelopen en wat hebben we lopen genieten van onze mooie omgeving.
  Let wel even op als je bij de knollemanshoek aankomt moet je tussen twee tuinen door naar het pad aan de IJssel.
  Dit hadden wij niet gezien. Het was TOP

 31. 26 sept 2020.
  Prachtige vergezichten, typisch Hollands landschap. Het is een mooi weer pad, zoals al eerder aangegeven. Gure wind zal niet prettig zijn. Zeker aan te bevelen dit pad. Het pad is volledig te lopen. Snap niet waarom er staat dat het gesloten is. Het jachtpad is smal om te passeren nu in Corona tijd. Maar met verstand is dit geen enkel probleem. Wij hebben genoten. Met koffie in Montfoort op ‘de Plaats’ 20km.

 32. Een echt klompenpad,

  Dit pad gelopen met helder weer, en dat is ook een aanrader, anders mis je de vergezichten en zijn de lange rechte stukken misschien saai, vandaag dus niet. Dit klompenpad is mooi, maar heeft niet veel variatie, veel weilanden en af en toe een maisveld.
  Na de start over de Meerlobrug gingen we al in de fout, er zat, zagen we na 200 meter terug te zijn gelopen aan het eind van de brug een erg verschoten sticker, waardoor deze niet op viel. Je kon niet linksaf langs het water, pad versperd, zagen we op de terugweg, door werkzaamheden, dus direct na de brug rechtsaf het taluud af, ook langs het water een mooi goed onderhouden stuk. Eendenkooien hebben we niet gezien, wel veel koeien in de weilanden en veel wandelaars en fietsers.
  De terugweg vanaf IJsselstein konden we, door eerder genoemde werkzaamheden niet langs het water, het fietspad gevolgd (staat aangegeven) terug naar Marnemoende, wij kwamen op 20 km. uit, door niet altijd even goed op de bestickering te letten, maar dat is eigen schuld, we hadden bij verkeerd lopen, dan ook baat bij de app. Van ons krijgt dit klompenpad een 7.

 33. Deze gelopen op dinsdag 1 september samen met mijn wandelmaatje Wim. Prachtige wandeling. genoten van de landerijen en van de IJssel. Deze wandeling beveel ik iedereen aan. Bij de Knollemanshoek heerlijk koffie gedronken met verse citroentaart gegeten bij een Rustpunt Nu. Dit rustpunt staat niet op de kaart.

 34. Een fraaie wandeling met een aangename lengte. Met name het deel langs de Noordzijdse kadewetering is mij goed bevallen.

  Het jaagpad aan de IJssel in de buurt van het start- en eindpunt stond tijdens mijn bezoek (18-08-2020) op plaatsen vol brandnetels en distels, dus een lange broek kan geen kwaad. Het pad zelf is daar overigens wel geheel duidelijk.

 35. Beste Marianne.
  Ik heb de wandeling vandaag gelopen (19-6-2020) en er is niets i.v.m. Corona geblokkeerd. Dus de hele wandeling kan worden gelopen! De grond was niet drassig dus gewone wandelschoenen volstaan. Veel plezier.

 36. Is het bekend of dit pad nog steeds is afgesloten ivm corona? ik wil het graag zaterdag 20 juni lopen. Groet, Marianne

 37. Menno, ik heb het gister gelopen (30 april). Bij knollemanshoek is het afgesloten. Stuk met een smal fietspad. Alternatief via de provinciale weg naar Montfoort. Wel minder mooi natuurlijk. De rest is dan wel te lopen.

  Groet
  Bas

 38. Ik lees dat dit pad voor onbepaalde tijd is gesloten. Waarom is dat zo? Zitten er lange smalle stukken in waar je elkaar niet op 1.5 meter kunt passeren?

 39. Beste Jane van der Ven, ik denk dat jij i.p.v. koolzaad, raapzaad bedoeld. Momenteel bloeit op heel veel plaatsen het raapzaad, koolzaad bloeit later.

 40. Hoe kan het dat mensen dit pad vandaag, 20 april 2020, hebben gelopen terwijl het ivm Corona afgesloten zou zijn?
  Als het afgesloten zou zijn moet dat dan toch op z’n minst aangegeven staan bij de route lijkt me.

 41. Vandaag dit klompenpad gelopen en we hebben er van genoten!
  Een heerlijk zonnetje en alleen het geluid van vogels in je oren, want wat is het hier heerlijk stil.
  Prachtige paadjes tussen knotwilgen en veel te zien. Overal bloeit koolzaad en pinksterbloemen.
  We zijn 2 keer verkeerd gelopen maar dat lag aan onszelf , we keken teveel rond naar de mooie omgeving.
  Deze komt in onze top 5!

 42. Zaterdag 14 maart 2020 deze mooie route gelopen. Onderweg gastvrij onthaald bij Fruitbedrijf van Lint aan de Blokland 32, 3417 MP te Montfort. Anja bedankt voor de koffie met koek & de appel. Hier en daar hadden op de route wel wat aanwijzingen erbij gemogen b.v. op 1 afslag stonden er 3 aanwijzingen en elders geen! Ook bij de routewijziging qua broedseizoen is het niet echt duidelijk. Wij geven deze route het cijfer 7½.
  Albert & Elly.

 43. Beste Ton Hartman,
  Het bedoelde paaltje bij het keerpunt in IJsselstein staat er wel degelijk. Alleen het stond wat verscholen achter de brandnetels. Deze heb ik weggeknipt zodat het paaltje weer duidelijk zichtbaar is.
  Een route over de Stuivenbergweg dat gaat hem niet worden. Er wordt al geklaagd dat er te veel verharde paden zijn.
  De oude autobanden worden nog wel degelijk gebruikt door de boer. Ze waren toevallig vandaag aan het graskuilen. Deze kuilen worden afgedekt met plasticfolie zodanig dat er geen lucht meer bij kan. Om dit plastic op zijn plaats te houden worden deze oude autobanden gebruikt. U loopt niet door een stadspark maar echt door een boeren gebied. En daar horen nu eenmaal ook minder leuke dingen als oude autobanden bij.

  Hartelijke groeten,
  Aad Hoek

 44. Groot gedeelte gelopen op 20 augustus, mooie wandeling maar wel wat eentonig. Het keerpunt bij het binnenlopen vanaf Blokland in IJsselstein heb ik niet gezien en ben daardoor doorgelopen tot de RK Kerk. Op zich niet vervelend want daar kon je de oorspronkelijke boerderijen zien. De route langs de Hollandse IJssel is bij de vakantieparken erg gecultiveerd. Misschien is het een idee om er twee routes van te maken en de Stuivenbergenweg mee te nemen met de moderne ruilverkavelingsboerderijen. Overleg met de eigenaar aan het einde van houtwalpad of de stapel autobanden die niet meer gebruikt worden opgeruimd kunnen worden.

 45. Deze mooie route heb ik gelopen op 3 augustus. In Ijsselstein kom je op een gegeven moment in een soort parkje. Let daar op bij de vijfsprong: het paaltje staat hier wat verscholen door begroeiing. Je moet hier afslaan.

 46. Gisteren dit pad nog eens gelopen, met de klok mee, vanaf de jachthaven.
  Eerst langs de Hollandse IJssel. Dan door woonwijk IJsselstein, kleine km soms wat parkachtig, dan langs prachtige boerderijen, dan houtwal (2 km) dan 3km asfalt/beton, maar wel hele mooie boerderijen. Eén boerderij heet Eldorado, nostalgisch gevoel, E.L.O. Dan bijna km door woonwijk Montfoort, stille statige en saaie wijk. ’t Is hier altijd heel stil, het leeft niet. Dan weer een houtwal met weinig hout maar aan beide kanten water, mooi. Dan een RustWat ontdekt bij een boerderij, (eerder niet gezien) en tenslotte weer via de H. IJssel terug. Dat laatste stuk was bij voorgaande keren bijna geen doorkomen aan ivm brandnetels, distels etc. Nu voor het eerst was het pad uitstekend gemaaid. Bedankt.
  Kernpunten: heel stil klompenpad, erg agrarisch wat mij betreft een super klompenpad.
  Toch geen cijfer 10 omdat door 2 woonwijken moet worden gelopen en omdat het harde gedeelte 54% is, dat is vrij veel. En…niet eens met Fred’s idee. ’t Is geen stadswandeling maar een klompenpad.

 47. Gelopen op een mooie pinksterzondag 9 juni. Dit is wel mijn mooiste klompenpad tot nu toe. Maar heb er dan ook nog niet zoveel gelopen. De kades, tiendweg, en jaagpad zijn helemaal top. Onverhard, met weidse uitzichten, stilte, en heel veel ganzen en andere watervogels met hun jongen. En een grote variatie in wilde bloemen in de oevers en bermen. Een klein minpuntje, net als bij andere klompenpaden, is ook hier weer de toch best wel lange stukken asfalt. Al moet gezegd worden dat het rustige landweggetjes zijn en het uitzicht mooi blijft. Kan me ook wel voorstellen dat de routebouwers soms geen andere keuze hebben als boeren niet willen meewerken. Wel echt jammer zijn de stukken door de buitenwijken van IJsselstein en Montfoort. Da’s even flink doorbijten hoor. Als de route dan toch door deze dorpen moet waarom dan niet het prachtige oude centrum meenemen? Er is hier zoveel moois te zien en die twee of drie kilometer extra zal voor de meeste wandelaars heus geen bezwaar zijn. Evenmin als de mogelijkheden voor een horecastop. Misschien idee voor routevarianten?

 48. Vandaag 3 mei 2019 het pad gelopen samen met mijn zoon. Geweldig mooie route, wandelen tussen eikenbomen, landerijen en langs water. Een van de mooiste klompenpaden!

 49. Als U de eendenkooi wilt bezoeken moet U bij Staatsbosbeheer navragen. Zij doen de eendenkooi maar één weekend per jaar open. Nu is de datum nog niet bekend. Meestal rond juni.

 50. Mooie dag in januarie,

  was nu blubberig en na de laatste storm nog veel gevallen takken, maar vormen geen beletsel
  erg mooie tocht, navigatie niet aan gezet nog nodig gehad, vanwege ganzen de 2e afsteek gemaakt, gaan we absoluut nog een keer in de lente doen, dan wel hopenlijk een bezoek aan een van de eendekooien

 51. Hoe mooi kan januari zijn langs de Hollandse IJssel, zelfs over een modderig jaagpad. Laag zonlicht, stilte, duizenden ganzen, een paar hazen en een geschrokken buizerd vlak bij op een paaltje. Zilverreigers laten zich niet afschrikken. De markering is prima, we hebben de brochure niet gebruikt. In april doe ik het pad nog een keer, dan met een stel vrienden.

 52. Op 19 September het Eendenkooienpad gelopen. Als al eerder gemeld: geen eendenkooi gezien. Wel prachtige kleine slinger paadjes langs de IJssel. Hoog gras dus een lange broek en waterdichte schoenen een aanrader. Mijn sokken waren ondanks degelijke wandelschoenen toch kleddernat van het natte gras. Heel veel roofvogels, ganzen, zwanen en reigers gespot. Goed bewegwijzerd, 1x verkeerd gelopen maar dat kwam meer door het beppen en niet goed opletten 🙂 Weer een mooi klompenpad aan ons lijstje “gelopen” toegevoegd.

 53. Ron, namens alle vrijwilligers hartelijk dank voor deze positieve reactie. Daar zijn wij blij mee.
  Hartelijke groeten, Aad Hoek

 54. Het klompenpad stond al een tijdje op de agenda maar het kwam er maar niet van. Is dan 1e paasdag niet de gelegenheid? Ja dat vonden wij dus ook…. Achter ons huis de tiendweg op en gelijk op weg. Vooraf even de kaart in pdf op mijn telefoon gezet ivm de bewegwijzerings-verhalen op deze site. En wat een prachtige route. In je eigen buurt lopen en toch het idee hebben dat je in een ander deel van Nederland loopt… Langs de IJssel was wat glibberig maar zo mooi. Dan een stukje IJsselstein en hup de polder weer in. Met als toetje het pad naar en langs de eendenkooien. Prachtig! Op Blokland weer terug in de bewoonde wereld en met 17 km op de klok weer door onze boomgaard naar huis. Wij zijn de route geen enkele keer kwijt geweest, in onze volgorde klopte alles. Maar we komen uit de buurt, dat wel. En ik loop wel eens in België……vergeleken met een gemiddelde route daar is het klompenpad echt een verademing qua aanwijzingen…

 55. Vandaag het Eendenkooienpad gelopen, een prachtige lentedag.
  De eerste boerenzwaluwen gezien dit seizoen, een broedende eend in een knotwilg, ontelbaar veel hazen, baltsende
  kiekendieven, bergeenden, slobeenden en wintertalingen, kortom teveel om op te noemen. 1 puntje van kritiek, op de website en op een bord aan het Blokland staat dat het pad door de weilanden van 1 nov. tot 1 maart gesloten is. Ga je het pad echter in, dan kom je bij een afgesloten hek met een bord waarop staat dat het pad van 1 maart tot 1 nov. is gesloten. Betekent dit dat het pad het jaar rond dicht is, of moeten de teksten gelijkgestemd worden?

 56. Ik heb vandaag de situatie aan het eind van de Tiendweg gecontroleerd. Het pijltje op het bordje bij het fietspad wijst nog steeds naar links. Omdat U hier rechtsaf bent gegaan mist U de verdere bordjes omdat dit gedeelte niet in de route is opgenomen.
  De door U genoemde pad dat tussen de eendenkooien loopt is in de periode van 1 november tot 1 maart afgesloten.
  Dat staat ook op de site en in de folder vermeld. Wanneer u vanaf Montfoort de route tegen de klok in had gelopen had U bij de familie Spruit de borden kunnen zien waarop de afsluiting vermeld staat en dat U daar in de periode van 1 november tot 1 maart de alternatieve route Gans kunt nemen door het weiland van de familie Spruit naar de Noordzijdse kadewetering. Er is daar een noodbrug aangebracht over de wetering. Deze route is dus gewoon open.
  De situatie bij de camping De Voormolen is bekend. Bij de hoofdingang kunt U weer terug naar het Jaagpad langs de IJssel uw route vervolgen. Dit is duidelijk aangegeven met bordjes.
  Ik hoop dat U bij een volgende wandeling op ons Eendenkooienpad wel de goede route kunt volgen en dat U kunt genieten van de mooie natuur en de rust die daar vanuit straalt.
  Tip: Download het routekaartje op de site; https://klompenpaden.nl/klompenpad/eendenkooienpad/
  Hartelijke groeten,
  Aad Hoek
  Coördinator Eendenkooienpad.

 57. Vandaag wilden wij vanaf Montfoort met de klok mee het Eendenkooipad lopen. De auto was prima te parkeren aan het stukje Tiendweg dat bebouwd is. Je loopt direct onverhard de weilanden in. Veel rust en een mooi pad. Aangekomen bij het fietspaadje an de molenvliet gaar het mis. Zou zweren dat het stickertje een pijl naar rechts, het zuiden aangeeft. Wij lopen dus naar de oude wetering en na die gepasseerd te zijn ontdekken we onze fout. We besluiten nu even naar het oosten te lopen naar Blokland en dan naar het Zuiden om zo de route naar Ijsselstein tegen de klok in te gaan lopen. We komen van een koude kermis thuis. Neit ver voor de Nordzijdse kasewetering staat er dwars over de weg een houten hek afgesloten met een kettingslot. We lopen bijna anderhalve kilometer teug om dan maar direct naar het oosten het pad weer aan te tikken bij de kruising Meerlopad, Zuid Ijsseldijk. Deze laatste schieten we op tot we vlak voor een caravanpark een rare situatie tegen komen. Vlak voorbij een paadje richting de Ijssel staat er een pijl op een wandelpaaltje naar links, richting Ijsel. Je stuit dan direct op een hek met een geel bordje, wandelroute gewijzigd, pijl naar het zuiden. Omdat aan de zuidkant van het wandelpaadje een pijl naar het Noorden aangeeft vervolgen we de Zuid Ijseldijk. Aan de zuidkant van het park treffen we weer onduidelijke bewegwijzering aan en besluiten de Ijseldijk verder te vervolgen om iets in Ijselatijn te gaan drinken en op te warmen omdat het vandaag behoorlijk koud is. Als we daar in het mooie cafe Joris lezen dat de brug over de Noorzijdse Kadewetering er waarschijnlijk niet is, en met onze kennis dat een hek de gewone route afsluit, én het gegeven dat we geen zin hebben door te lopen tot de N204, doet ons besluiten via OV terug te reizen naar Montfoort. Volgend jaar gaan we het nog eens proberen, dan tegen de klok in.

 58. De eendenkooien ( drie stuks) bevinden zich langs de Noordzijdse kadewetering. Ze zijn niet toegankelijk voor het publiek. Eén keer per jaar heeft Staatsbosbeheer een open dag en kan je één van de drie eendenkooien van binnen bekijken. Het alternatieve pad door het weiland is open vanaf 1 november tot 1 maart. Dus van 1 maart tot 1 november beslist niet. Bovendien is de brug over de sloot langs de Noordzijdse kadewetering verwijderd omdat het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden de stuw waarover de brug lag heeft verwijderd. Het Landschap erfgoed Utrecht is in samenwerking met de gemeente IJsselstein en Montfoort bezig een nieuwe brug te maken. Het is op dit moment nog niet zeker of dat voor 1 november gaat lukken. Houd hiervoor de site van landschap erfgoed Utrecht en of klompenpaden.nl in de gaten.

 59. Op zondag 11 en zaterdag 17 september dit pad gelopen, met de klok mee. Start 11-9 in Montfoort en 17-9 bij jachthaven. Parkeren in centrum Montfoort is een probleem. Op zondag kon ik de auto nog bij Emte (bij molen) kwijt.
  Mooiste stukken: Tiendwetering, Broeksdijk en Holl. IJssel.
  Minder: betonweg, woonwijk IJsselstein. Laatste uur lopen geheel verhard. In totaal 45% verhard, is vrij veel.
  70 minuten langs de IJssel lopen, prachtig, maar wel lang en lang gras met brandnetels tot kniehoogte, is te doen, maar niet ’s morgens, dan soppen in je schoenen.
  Eendenkooienpad kan beter Holl. IJsselpad genoemd worden, geen kooi gezien.
  Alternatieve route op 17-9 geprobeerd te lopen, maar niet gevonden. Broeksdijk helemaal afgelopen tot provinciale weg. Was geen straf, prachtig, maar ik wilde eigenlijk eens door de weilanden lopen. Jammer.
  Veel koeien in de wei, maar ook op stal. Ben er inmiddels achter gekomen dat de boer een halve cent per liter melk meer krijgt als de koeien in de wei lopen.
  Bewegwijzering goed, één opmerking: Op de brugleuning bij IJsselstein staat een sticker met een pijl schuin links omhoog. Dat zou moeten zijn: schuin links naar beneden. Lopers waren daar aan het zoeken geweest bij de hockeyvelden, maar je moet de brug niet over. Ze hadden het al opgegeven en liepen terug.
  Ben te gast in Kamerik en ga de andere 3 paden hier ook nog eens lopen. Iedereen maar weer bedankt.

 60. Hoi Allemaal,
  18 augustus het pad gelopen gestart om 8.30, ik had de auto bij de hockey velden in IJsselstein gezet, genoeg plek en 2 min. lopen en je bent op de route. Eerste stuk door IJsselstein gelopen een wijk met veel groen, via de broeksdijk rechtdoor Noordzijdse Kade vervolgen, mooi langs het water en de rust die daar heerst is geweldig, zorg wel voor waterdichte schoen en een lange broek, bij hoog gras is het gras goed nat en veel brandnetels etc. Via Blokland met hun mooi boerderijen naar Montfoort dwars door een nieuwe bouw wijk { ff doorbijten} naar een mooi pad met veel middelhoog gras, maar wel prachtig, op naar het Jaagpad dat langs de Hollandse IJssel loopt tot aan IJsselstein.
  mooi route, zorg wel voor dat je drinken mee neemt, aan de route is maar 1 drink punt wat direct aan de route ligt, de rest moet je er van afwijken.
  bewegwijzering is prima te volgen.
  Gr.

 61. Op 28 augustus 2016 met prima weer deze route gelopen. Erg genoten van de rivier, het landschap en de rust. Het gras was toen overal gemaaid. Na Knollemanshoek ontbreekt geen pijl, maar deze staat aan de andere kant van het fietspad. Deze wandeling is een echte aanrader.

 62. een hele mooie route, het gras is op de meeste plaatsen gemaaid maar binnenkort zullen berenklauw gaan domineren. wandelstokken meenemen om ze opzij te drukken. er mist een bordje van klompenpad na Knollemanshoek.

 63. Beste Dennis,
  Dit is ons bekend. We hebben 14 dagen geleden al het verzoek bij het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden ingediend. Zij hebben ons toegezegd dat het maaien zeer binnenkort zal worden uitgevoerd. De gemeente IJsselstein gaat hier niet over.
  Vertrouwende u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd.
  Hartelijke groeten,
  Aad Hoek

 64. Beste,

  Ik heb afgelopen week de route gelopen. Het gras langs de IJssel staat veel te hoog. Op een moment heup hoogte. Ik ben diverse keren gestoken en vraagt de gemeente de route te maaien. Het gaat om het volgende stuk langs de IJssel (Caravanpark de Voormolen (IJsselstein Zuid IJsseldijk 22 tot Montfoort kruising Achtersloot/Zuid IJsseldijk.

  Ik heb er last van maar ook andere lopers.

  Met vriendelijke groet,

  Dennis Kompier

 65. Tip voor wie met het openbaar vervoer komt: reis met de sneltram naar de halte Elteren in IJsselstein. Vandaaraf kom je in enkele minuten, ook nog mooi door een groen parkje, op dit Klompenpad. Op 7 februari heb ik dat zo gedaan (en toen ook reeds gemeld aan de organisatie). Deze optie is nog niet op de website opgenomen.

 66. Een onverwacht mooie tocht!
  Ook wij zijn in Montfoort begonnen. Eerst idd even doorbijten in de nieuwbouwwijk, maar daarna was het schitterend! Wij hebben de toch op 4 mei gelopen en hebben genoten van het frisse groen, de vele (jonge) ganzen en andere vogels. Echt een aanrader voor het voorjaar!
  Route was heel duidelijk aangegeven!

 67. Met onze wandelgroep (15 personen) dit pad gelopen. Start vanaf het opstappunt in Montfoort, via de aanlooproute. Eerst wat asfalt, maar daarna volop – en verrassend mooie – onverharde paden. Veel kades waar de kruiden nu uitbundig bloeien. Over het algemeen goed gemarkeerd, waar we twijfelden bood de app uitkomst. Op de Tiendweg bij punt 2 broedt ook dit jaar een zwanenpaar dicht bij het pad. We zijn er met z’n allen tegelijk snel langs gelopen, dat was geen probleem. Ze lijken gewend te zijn aan wandelaars. Ik zou echter niet te lang stil blijven staan in de buurt van het nest.

 68. De eendenkooien zie je op afstand links en rechts aan het eind van het betonpad vanaf het einde van Blokland. Ze zijn inderdaad niet toegankelijk. Een enkele keer houdt Staatsbosbeheer een open dag.

 69. Af en toe een felle bui, maar ook veel zon met een frisse wind. Als je de tocht begint vanaf Kasteel Montfoort (handiger i.v.m. OV) is er de aanlooproute. Die zijn we maar afgelopen met in totaal 11 wandelaars. Sowieso is het eerste stukje nieuwbouwwijk met verharde wegen niet echt een Klompenpad – even doorbijten dus. Daarna loop je langs mooie boerderijen naar de eendenkooien toe. Kan het kloppen dat je die niet kunt / mag bekijken ? We konden ze zo snel niet vinden.
  Daarna volgt een mooi stuk richting IJsselstein, zo langs het water. Na IJsselstein volgt een lange route (vroegere jaagpad) langs het water, maar gelukkig is de jachthaven een ideaal rustpunt op dan ongeveer 2/3 van de wandeling.
  De Tiendweg erna was ook zeker de moeite waard, prachtige natuur. Bij Kasteel Montfoort konden we tenslotte, net voor 5 uur, nog wat te drinken halen.
  Het grootste deel van het pad is zeker de moeite waard, het zal vast nog mooier zijn als de lente echt doorbreekt.

  PS : het was ook wat droger geweest, maar van echte bagger is geen sprake meer. Wel dragen de meeste wandelaars halfhoge, bijvoorbeeld Hanwag of Meindl, schoenen. Daarmee kun je veel paden belopen, ook drassige of die met modder / bagger.

 70. Wij hebben dit pad zaterdag 23 maart gelopen en het was goed te doen, onderkant schoenen wel vies, maar dat gebeurt wel op meer plekken

 71. Best Team Klompenpaden,

  Dank voor jullie waarschuwing voor de bagger. Ik zou dit pad in mei willen lopen, en zou dan ook graag bericht krijgen zodr dit klompenpad weer vrij van bagger is.

  Groet, Simone

 72. Beste wandelaar,

  Op de tiendweg vanaf Montfoort tot fietspad Achtersloot, richting IJsselstein is er op de laatste 500 meter gebaggerd. De bagger is over het pad uitgesmeerd. Hierdoor is er momenteel niet te lopen mits je gebruik maakt van hoge laarzen.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden Utrecht

 73. Fijn dat U genoten heeft van ons klompenpad. Jammer dat U het bord bij Blokland nummer 60 niet gezien heeft.
  Daar staat aangegeven dat het pad tussen de eendenkooien gesloten is van 1 november tot 1 maart. U kunt daar rechtsaf door het weiland naar de houtkade wandelen. Op die houtkade kwam ik laats midden op de dag oog in oog te staan met 2 reeën. Hoe mooi wil je het hebben.

 74. Wat een heerlijke wandeling….. Wel jammer dat het pad vanuit Montfoord richting IJsselstein ( dus laatste pad na rechts na de boerderijen) afgesloten was en wij terug moesten lopen.
  Desondanks toch erg genoten van de rust en de winterse natuur. 21 januari 2016…..

 75. Voor wie in de kerstvakantie de route wil lopen. Het TIP Woerden is wegens verbouwing gesloten tot 6 januari. De brochure is daar dan even niet te koop.

 76. we hebben vandaag de Eendenkooienpad gelopen een prachtige route maar wij vonden dat er her en der wel wat meer bordjes geplaatst kon worden.

 77. Ik wandel best veel, maar nooit eerder had ik over een Klompenpad gewandeld. Ik moet zeggen dat ik enorm genoten heb. Het Eendenkooienpad heeft een prachtige route door de polders en langs de Hollandse IJssel. Ergens vond ik het wel jammer dat het centrum van IJsselstein niet aangedaan werd.

 78. Vandaag (9 aug 15) dit mooie pad gelopen. Wat een rust! onvoorstelbaar dat je dat nog kunt treffen, maar ook wat een boten vol mensen langs de IJssel. Gelopen zonder routebeschrijvi ng: prima bewegwijzerd, nergens hoeven zoeken! Bankjes te over, welgeteld 14 stuks. Het gras was wel 1,50 dm hoog! Een regelrechte uitdaging! Dank aan diegene die dit weer mogelijk maakten. Een aanrader.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.