Eendenkooienpad

Ontdek het mooie buitengebied van Montfoort en IJsselstein. Wandelen door de polder, langs kades en het jaagpad van de Hollandse IJssel. Geniet van de weidse uitzichten en de combinatie van cultuur en natuur. Klompen aan, rugzak op en gaan.

Rondwandeling: Eendenkooienpad (17 km)

Startpunt: Jachthaven Marnemoende, Noord IJsseldijk 107, IJsselstein

Opstappunt: Provincialeweg, bij het Kasteelplein, Montfoort

Openbaar vervoer: Bushalte ´t Akkerhuis. Vanaf de bushalte is het 18 minuten lopen naar het startpunt. U kunt wel met het OV het opstappunt bereiken.

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Eendenkooien klompenpad

  Als U de eendenkooi wilt bezoeken moet U bij Staatsbosbeheer navragen. Zij doen de eendenkooi maar één weekend per jaar open. Nu is de datum nog niet bekend. Meestal rond juni.

 2. Onderwerp: eendenkooi pad

  Mooie dag in januarie,

  was nu blubberig en na de laatste storm nog veel gevallen takken, maar vormen geen beletsel
  erg mooie tocht, navigatie niet aan gezet nog nodig gehad, vanwege ganzen de 2e afsteek gemaakt, gaan we absoluut nog een keer in de lente doen, dan wel hopenlijk een bezoek aan een van de eendekooien

 3. Onderwerp: Modder langs de Hollandse IJssel

  Hoe mooi kan januari zijn langs de Hollandse IJssel, zelfs over een modderig jaagpad. Laag zonlicht, stilte, duizenden ganzen, een paar hazen en een geschrokken buizerd vlak bij op een paaltje. Zilverreigers laten zich niet afschrikken. De markering is prima, we hebben de brochure niet gebruikt. In april doe ik het pad nog een keer, dan met een stel vrienden.

 4. Onderwerp: Hoog gras en water...

  Op 19 September het Eendenkooienpad gelopen. Als al eerder gemeld: geen eendenkooi gezien. Wel prachtige kleine slinger paadjes langs de IJssel. Hoog gras dus een lange broek en waterdichte schoenen een aanrader. Mijn sokken waren ondanks degelijke wandelschoenen toch kleddernat van het natte gras. Heel veel roofvogels, ganzen, zwanen en reigers gespot. Goed bewegwijzerd, 1x verkeerd gelopen maar dat kwam meer door het beppen en niet goed opletten 🙂 Weer een mooi klompenpad aan ons lijstje “gelopen” toegevoegd.

 5. Onderwerp: Eendenkooien klompenpad

  Ron, namens alle vrijwilligers hartelijk dank voor deze positieve reactie. Daar zijn wij blij mee.
  Hartelijke groeten, Aad Hoek

 6. Onderwerp: Pasen

  Het klompenpad stond al een tijdje op de agenda maar het kwam er maar niet van. Is dan 1e paasdag niet de gelegenheid? Ja dat vonden wij dus ook…. Achter ons huis de tiendweg op en gelijk op weg. Vooraf even de kaart in pdf op mijn telefoon gezet ivm de bewegwijzerings-verhalen op deze site. En wat een prachtige route. In je eigen buurt lopen en toch het idee hebben dat je in een ander deel van Nederland loopt… Langs de IJssel was wat glibberig maar zo mooi. Dan een stukje IJsselstein en hup de polder weer in. Met als toetje het pad naar en langs de eendenkooien. Prachtig! Op Blokland weer terug in de bewoonde wereld en met 17 km op de klok weer door onze boomgaard naar huis. Wij zijn de route geen enkele keer kwijt geweest, in onze volgorde klopte alles. Maar we komen uit de buurt, dat wel. En ik loop wel eens in België……vergeleken met een gemiddelde route daar is het klompenpad echt een verademing qua aanwijzingen…

 7. Onderwerp: Eendenkooien klompenpad

  Vandaag het Eendenkooienpad gelopen, een prachtige lentedag.
  De eerste boerenzwaluwen gezien dit seizoen, een broedende eend in een knotwilg, ontelbaar veel hazen, baltsende
  kiekendieven, bergeenden, slobeenden en wintertalingen, kortom teveel om op te noemen. 1 puntje van kritiek, op de website en op een bord aan het Blokland staat dat het pad door de weilanden van 1 nov. tot 1 maart gesloten is. Ga je het pad echter in, dan kom je bij een afgesloten hek met een bord waarop staat dat het pad van 1 maart tot 1 nov. is gesloten. Betekent dit dat het pad het jaar rond dicht is, of moeten de teksten gelijkgestemd worden?

 8. Ik heb vandaag de situatie aan het eind van de Tiendweg gecontroleerd. Het pijltje op het bordje bij het fietspad wijst nog steeds naar links. Omdat U hier rechtsaf bent gegaan mist U de verdere bordjes omdat dit gedeelte niet in de route is opgenomen.
  De door U genoemde pad dat tussen de eendenkooien loopt is in de periode van 1 november tot 1 maart afgesloten.
  Dat staat ook op de site en in de folder vermeld. Wanneer u vanaf Montfoort de route tegen de klok in had gelopen had U bij de familie Spruit de borden kunnen zien waarop de afsluiting vermeld staat en dat U daar in de periode van 1 november tot 1 maart de alternatieve route Gans kunt nemen door het weiland van de familie Spruit naar de Noordzijdse kadewetering. Er is daar een noodbrug aangebracht over de wetering. Deze route is dus gewoon open.
  De situatie bij de camping De Voormolen is bekend. Bij de hoofdingang kunt U weer terug naar het Jaagpad langs de IJssel uw route vervolgen. Dit is duidelijk aangegeven met bordjes.
  Ik hoop dat U bij een volgende wandeling op ons Eendenkooienpad wel de goede route kunt volgen en dat U kunt genieten van de mooie natuur en de rust die daar vanuit straalt.
  Tip: Download het routekaartje op de site; https://klompenpaden.nl/klompenpad/eendenkooienpad/
  Hartelijke groeten,
  Aad Hoek
  Coördinator Eendenkooienpad.

 9. Onderwerp: Een hek op het pad! Foutieve markeringen

  Vandaag wilden wij vanaf Montfoort met de klok mee het Eendenkooipad lopen. De auto was prima te parkeren aan het stukje Tiendweg dat bebouwd is. Je loopt direct onverhard de weilanden in. Veel rust en een mooi pad. Aangekomen bij het fietspaadje an de molenvliet gaar het mis. Zou zweren dat het stickertje een pijl naar rechts, het zuiden aangeeft. Wij lopen dus naar de oude wetering en na die gepasseerd te zijn ontdekken we onze fout. We besluiten nu even naar het oosten te lopen naar Blokland en dan naar het Zuiden om zo de route naar Ijsselstein tegen de klok in te gaan lopen. We komen van een koude kermis thuis. Neit ver voor de Nordzijdse kasewetering staat er dwars over de weg een houten hek afgesloten met een kettingslot. We lopen bijna anderhalve kilometer teug om dan maar direct naar het oosten het pad weer aan te tikken bij de kruising Meerlopad, Zuid Ijsseldijk. Deze laatste schieten we op tot we vlak voor een caravanpark een rare situatie tegen komen. Vlak voorbij een paadje richting de Ijssel staat er een pijl op een wandelpaaltje naar links, richting Ijsel. Je stuit dan direct op een hek met een geel bordje, wandelroute gewijzigd, pijl naar het zuiden. Omdat aan de zuidkant van het wandelpaadje een pijl naar het Noorden aangeeft vervolgen we de Zuid Ijseldijk. Aan de zuidkant van het park treffen we weer onduidelijke bewegwijzering aan en besluiten de Ijseldijk verder te vervolgen om iets in Ijselatijn te gaan drinken en op te warmen omdat het vandaag behoorlijk koud is. Als we daar in het mooie cafe Joris lezen dat de brug over de Noorzijdse Kadewetering er waarschijnlijk niet is, en met onze kennis dat een hek de gewone route afsluit, én het gegeven dat we geen zin hebben door te lopen tot de N204, doet ons besluiten via OV terug te reizen naar Montfoort. Volgend jaar gaan we het nog eens proberen, dan tegen de klok in.

 10. Onderwerp: Eendenkooien klompenpad

  De eendenkooien ( drie stuks) bevinden zich langs de Noordzijdse kadewetering. Ze zijn niet toegankelijk voor het publiek. Eén keer per jaar heeft Staatsbosbeheer een open dag en kan je één van de drie eendenkooien van binnen bekijken. Het alternatieve pad door het weiland is open vanaf 1 november tot 1 maart. Dus van 1 maart tot 1 november beslist niet. Bovendien is de brug over de sloot langs de Noordzijdse kadewetering verwijderd omdat het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden de stuw waarover de brug lag heeft verwijderd. Het Landschap erfgoed Utrecht is in samenwerking met de gemeente IJsselstein en Montfoort bezig een nieuwe brug te maken. Het is op dit moment nog niet zeker of dat voor 1 november gaat lukken. Houd hiervoor de site van landschap erfgoed Utrecht en of klompenpaden.nl in de gaten.

 11. Onderwerp: Grotendeels prachtig pad.......ook mindere stukken

  Op zondag 11 en zaterdag 17 september dit pad gelopen, met de klok mee. Start 11-9 in Montfoort en 17-9 bij jachthaven. Parkeren in centrum Montfoort is een probleem. Op zondag kon ik de auto nog bij Emte (bij molen) kwijt.
  Mooiste stukken: Tiendwetering, Broeksdijk en Holl. IJssel.
  Minder: betonweg, woonwijk IJsselstein. Laatste uur lopen geheel verhard. In totaal 45% verhard, is vrij veel.
  70 minuten langs de IJssel lopen, prachtig, maar wel lang en lang gras met brandnetels tot kniehoogte, is te doen, maar niet ‘s morgens, dan soppen in je schoenen.
  Eendenkooienpad kan beter Holl. IJsselpad genoemd worden, geen kooi gezien.
  Alternatieve route op 17-9 geprobeerd te lopen, maar niet gevonden. Broeksdijk helemaal afgelopen tot provinciale weg. Was geen straf, prachtig, maar ik wilde eigenlijk eens door de weilanden lopen. Jammer.
  Veel koeien in de wei, maar ook op stal. Ben er inmiddels achter gekomen dat de boer een halve cent per liter melk meer krijgt als de koeien in de wei lopen.
  Bewegwijzering goed, één opmerking: Op de brugleuning bij IJsselstein staat een sticker met een pijl schuin links omhoog. Dat zou moeten zijn: schuin links naar beneden. Lopers waren daar aan het zoeken geweest bij de hockeyvelden, maar je moet de brug niet over. Ze hadden het al opgegeven en liepen terug.
  Ben te gast in Kamerik en ga de andere 3 paden hier ook nog eens lopen. Iedereen maar weer bedankt.

 12. Onderwerp: Eendenkooipad

  Hoi Allemaal,
  18 augustus het pad gelopen gestart om 8.30, ik had de auto bij de hockey velden in IJsselstein gezet, genoeg plek en 2 min. lopen en je bent op de route. Eerste stuk door IJsselstein gelopen een wijk met veel groen, via de broeksdijk rechtdoor Noordzijdse Kade vervolgen, mooi langs het water en de rust die daar heerst is geweldig, zorg wel voor waterdichte schoen en een lange broek, bij hoog gras is het gras goed nat en veel brandnetels etc. Via Blokland met hun mooi boerderijen naar Montfoort dwars door een nieuwe bouw wijk { ff doorbijten} naar een mooi pad met veel middelhoog gras, maar wel prachtig, op naar het Jaagpad dat langs de Hollandse IJssel loopt tot aan IJsselstein.
  mooi route, zorg wel voor dat je drinken mee neemt, aan de route is maar 1 drink punt wat direct aan de route ligt, de rest moet je er van afwijken.
  bewegwijzering is prima te volgen.
  Gr.

 13. Onderwerp: Prachtige wandeling!

  Op 28 augustus 2016 met prima weer deze route gelopen. Erg genoten van de rivier, het landschap en de rust. Het gras was toen overal gemaaid. Na Knollemanshoek ontbreekt geen pijl, maar deze staat aan de andere kant van het fietspad. Deze wandeling is een echte aanrader.

 14. Onderwerp: gemaaid gras

  een hele mooie route, het gras is op de meeste plaatsen gemaaid maar binnenkort zullen berenklauw gaan domineren. wandelstokken meenemen om ze opzij te drukken. er mist een bordje van klompenpad na Knollemanshoek.

 15. Onderwerp: Maaien jaagpad langs de IJssel

  Beste Dennis,
  Dit is ons bekend. We hebben 14 dagen geleden al het verzoek bij het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden ingediend. Zij hebben ons toegezegd dat het maaien zeer binnenkort zal worden uitgevoerd. De gemeente IJsselstein gaat hier niet over.
  Vertrouwende u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd.
  Hartelijke groeten,
  Aad Hoek

 16. Onderwerp: Gras te hoog!!

  Beste,

  Ik heb afgelopen week de route gelopen. Het gras langs de IJssel staat veel te hoog. Op een moment heup hoogte. Ik ben diverse keren gestoken en vraagt de gemeente de route te maaien. Het gaat om het volgende stuk langs de IJssel (Caravanpark de Voormolen (IJsselstein Zuid IJsseldijk 22 tot Montfoort kruising Achtersloot/Zuid IJsseldijk.

  Ik heb er last van maar ook andere lopers.

  Met vriendelijke groet,

  Dennis Kompier

 17. Onderwerp: Makkelijkere opstapplaats voor wie met het openbaar vervoer komt

  Tip voor wie met het openbaar vervoer komt: reis met de sneltram naar de halte Elteren in IJsselstein. Vandaaraf kom je in enkele minuten, ook nog mooi door een groen parkje, op dit Klompenpad. Op 7 februari heb ik dat zo gedaan (en toen ook reeds gemeld aan de organisatie). Deze optie is nog niet op de website opgenomen.

 18. Een onverwacht mooie tocht!
  Ook wij zijn in Montfoort begonnen. Eerst idd even doorbijten in de nieuwbouwwijk, maar daarna was het schitterend! Wij hebben de toch op 4 mei gelopen en hebben genoten van het frisse groen, de vele (jonge) ganzen en andere vogels. Echt een aanrader voor het voorjaar!
  Route was heel duidelijk aangegeven!

 19. Onderwerp: verrassend mooi in het voorjaar

  Met onze wandelgroep (15 personen) dit pad gelopen. Start vanaf het opstappunt in Montfoort, via de aanlooproute. Eerst wat asfalt, maar daarna volop – en verrassend mooie – onverharde paden. Veel kades waar de kruiden nu uitbundig bloeien. Over het algemeen goed gemarkeerd, waar we twijfelden bood de app uitkomst. Op de Tiendweg bij punt 2 broedt ook dit jaar een zwanenpaar dicht bij het pad. We zijn er met z’n allen tegelijk snel langs gelopen, dat was geen probleem. Ze lijken gewend te zijn aan wandelaars. Ik zou echter niet te lang stil blijven staan in de buurt van het nest.

 20. De eendenkooien zie je op afstand links en rechts aan het eind van het betonpad vanaf het einde van Blokland. Ze zijn inderdaad niet toegankelijk. Een enkele keer houdt Staatsbosbeheer een open dag.

 21. Onderwerp: Even doorbijten

  Af en toe een felle bui, maar ook veel zon met een frisse wind. Als je de tocht begint vanaf Kasteel Montfoort (handiger i.v.m. OV) is er de aanlooproute. Die zijn we maar afgelopen met in totaal 11 wandelaars. Sowieso is het eerste stukje nieuwbouwwijk met verharde wegen niet echt een Klompenpad – even doorbijten dus. Daarna loop je langs mooie boerderijen naar de eendenkooien toe. Kan het kloppen dat je die niet kunt / mag bekijken ? We konden ze zo snel niet vinden.
  Daarna volgt een mooi stuk richting IJsselstein, zo langs het water. Na IJsselstein volgt een lange route (vroegere jaagpad) langs het water, maar gelukkig is de jachthaven een ideaal rustpunt op dan ongeveer 2/3 van de wandeling.
  De Tiendweg erna was ook zeker de moeite waard, prachtige natuur. Bij Kasteel Montfoort konden we tenslotte, net voor 5 uur, nog wat te drinken halen.
  Het grootste deel van het pad is zeker de moeite waard, het zal vast nog mooier zijn als de lente echt doorbreekt.

  PS : het was ook wat droger geweest, maar van echte bagger is geen sprake meer. Wel dragen de meeste wandelaars halfhoge, bijvoorbeeld Hanwag of Meindl, schoenen. Daarmee kun je veel paden belopen, ook drassige of die met modder / bagger.

 22. Onderwerp: Eendekooienpad

  Wij hebben dit pad zaterdag 23 maart gelopen en het was goed te doen, onderkant schoenen wel vies, maar dat gebeurt wel op meer plekken

 23. Onderwerp: Bagger

  Best Team Klompenpaden,

  Dank voor jullie waarschuwing voor de bagger. Ik zou dit pad in mei willen lopen, en zou dan ook graag bericht krijgen zodr dit klompenpad weer vrij van bagger is.

  Groet, Simone

 24. Onderwerp: tiendweg

  Beste wandelaar,

  Op de tiendweg vanaf Montfoort tot fietspad Achtersloot, richting IJsselstein is er op de laatste 500 meter gebaggerd. De bagger is over het pad uitgesmeerd. Hierdoor is er momenteel niet te lopen mits je gebruik maakt van hoge laarzen.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden Utrecht

 25. Onderwerp: Eendenkooien klompenpad

  Fijn dat U genoten heeft van ons klompenpad. Jammer dat U het bord bij Blokland nummer 60 niet gezien heeft.
  Daar staat aangegeven dat het pad tussen de eendenkooien gesloten is van 1 november tot 1 maart. U kunt daar rechtsaf door het weiland naar de houtkade wandelen. Op die houtkade kwam ik laats midden op de dag oog in oog te staan met 2 reeën. Hoe mooi wil je het hebben.

 26. Onderwerp: Genieten

  Wat een heerlijke wandeling….. Wel jammer dat het pad vanuit Montfoord richting IJsselstein ( dus laatste pad na rechts na de boerderijen) afgesloten was en wij terug moesten lopen.
  Desondanks toch erg genoten van de rust en de winterse natuur. 21 januari 2016…..

 27. Onderwerp: verbouwing TIP Woerden

  Voor wie in de kerstvakantie de route wil lopen. Het TIP Woerden is wegens verbouwing gesloten tot 6 januari. De brochure is daar dan even niet te koop.

 28. Onderwerp: Een prachtige route

  we hebben vandaag de Eendenkooienpad gelopen een prachtige route maar wij vonden dat er her en der wel wat meer bordjes geplaatst kon worden.

 29. Onderwerp: MIjn eerste Klompenpad

  Ik wandel best veel, maar nooit eerder had ik over een Klompenpad gewandeld. Ik moet zeggen dat ik enorm genoten heb. Het Eendenkooienpad heeft een prachtige route door de polders en langs de Hollandse IJssel. Ergens vond ik het wel jammer dat het centrum van IJsselstein niet aangedaan werd.

 30. Onderwerp: Broeierig en warm.

  Vandaag (9 aug 15) dit mooie pad gelopen. Wat een rust! onvoorstelbaar dat je dat nog kunt treffen, maar ook wat een boten vol mensen langs de IJssel. Gelopen zonder routebeschrijvi ng: prima bewegwijzerd, nergens hoeven zoeken! Bankjes te over, welgeteld 14 stuks. Het gras was wel 1,50 dm hoog! Een regelrechte uitdaging! Dank aan diegene die dit weer mogelijk maakten. Een aanrader.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*