Eeskooterpad

Wandelen door boerenland en bos, langs boerenerven, over heide en stuifzand in het prachtig buitengebied van Otterlo. Ontdek het mooie buitengebied van Otterlo. Wandelen door boerenland en langs boerenerven afgewisseld met bos, heide en stuifzand. Het Eeskooterpad brengt u via oude tradities naar nieuwe agrarische initiatieven. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van natuur en landschap bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Eeskooterpad (15 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 12 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Route verlengen: U kunt de route verlengen tot 17 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Café-Restaurant De Waldhoorn, Dorpsstraat 2 in Otterlo.

Opstappunten: ’s Heerenloo, Apeldoornseweg 60, 6733 SC Wekerom, het paneel van het opstappunt staat bij het theehuis (Roeklaan 24, nr. I), volg hiervoor de bewegwijzering op/van het terrein van ’s Heerenloo. EuroParcs De Wije Werelt, Arnhemseweg 100-102 in Otterlo en Voormalige RWZI, Mosselseweg 2A in Otterlo.

Openbaar vervoer: Bushalte Centrum in Otterlo, Bushalte ’s Heeren Loo in Wekerom. Bushalte ’t Lage Veld in Otterlo.

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: Het Eeskooterpad kan gecombineerd worden met het Harscamperpad, het Kreelsepad en het Beek- en Bultpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Afgelopen donderdag woei met grof gedonder achter de zanduin nieuwe deel op de Zanding 2 bomen over de route heen .

  met vriendelijke groet Donovan

 2. 14 maart met prachtig voorjaars weer dit pad gelopen. In 2013 liepen we al de hele route en gaven een 7. Dit keer de verkorte route van ruim 12 km en het viel niet mee.
  Lang loop je langs het hek vd Hoge Veluwe, overal grote en kleine campings en vakantiewoningterreinen, lang stuk langs drukke weg en het agrarisch gebied ten oosten van Otterlo is niet mooi.
  Mooi zijn eigenlijk alleen de heide en zandverstuiving van De Zanding en even verderop de hoge, begroeide stuifduinen.
  We komen niet hoger dan een 6,5.

 3. Gisteren deze wandeling (15km) gedaan. Erg mooi en afwisselend landschap. Prima bewegwijzering en zonder kaart of app gelopen. Alleen bij de camping een beetje opletten. Dank aan de vrijwilligers die deze mooie wandelin(en) mogelijk maken.

 4. Vanmorgen de normale ronde gelopen, 14,5km. Prima te lopen overal! En ook goed aangegeven, de app niet nodig gehad!

 5. Ondanks de voorspelde buien was het vandaag heerlijk wandelweer. De grote klomp stond ons al op te wachten en de spirit zat er meteen goed in. Wij hebben de verkorte route van 12K gedaan. Met de klok meegelopen en wat hebben we weer genoten. Van de vele regen de afgelopen dagen was op dit pad niets te merken. Het pad was prima begaanbaar. Veel bos, zandverstuiving en weilanden. Op 5km koffie gedaan bij de Restaurant de Houtzagerij. Wij liepen wel op de app, want soms waren de bordjes wat lastig te ontdekken. Verder een prachtige omgeving en een dikke aanrader. Genoten! Vrijwilligers bedankt. Wij hadden een heerlijke ochtend!

 6. Vandaag dit pad gelopen, met de klok mee. Fantastisch afwisselend pad. Lekker een bak koffie bij de Wije Wereld genomen en achteraf een biertje bij de Waldhoorn. Helemaal prima!

 7. Vandaag dit klompenpad gelopen. Prachtig pad, goede bewegwijzering en mooie rustmomenten onderweg. Tot nu toe 1 van mijn mooiste klompenpaden.
  Ingrid

 8. Vandaag gelopen. Geweldig klompenpad , afwisselend. Goed aangegeven. Een aanrader!!!!

 9. Vandaag heb ik de route gelopen inclusief verlenger. Ik vond hem erg leuk en best afwisselend. Helaas een heel stuk asfalt voor De Waldhoorn, maar tja…het zal niet altijd te vermijden zijn.
  Nog 1 opmerking: de 3 overstapjes hebben echt onderhoud nodig. Extra op-/afstaptreden zou een goed idee zijn. Ook had je niet echt houvast en waren enkele treetjes nogal gammel.

 10. Afgelopen woensdag dit afwisselende pad gelopen. Een écht klompenpad! Bewegwijzering prima.
  We hebben weer genoten!
  Dank voor gastvrijheid en onderhoud!

 11. Mooi afwisselend pad langs zandverstuiving, heide, bossen, veel plastic huisjes en landerijen.
  In Otterlo downtown missen wat stickers op lantaarnpalen en ook bordjes bij de Roekeloze Bosweg (kampeerboerderij Woudegge) staan verkeerd. Voor de rest goed te volgen met het kaartje.

 12. Mooi pad! Super fijn! We kwamen een wandelaar tegen die ‘verdwaald’ was. Kwam door vermist bordje. Was op pad richting vogelbeeld vanaf huisjespark.

 13. Vandaag deze route gelopen met heerlijk weer. Gezien de omgeving en het plaatje van de route, had ik er hoge verwachtingen van, maar ik vond hem teleurstellen. Voor deze omgeving wel erg veel asfalt, stukken langs N-wegen (je loopt langs het bos, maar er zit een hek tussen) en lange, rechte stukken. Vervolgens langs alle vakantieparken (en zelfs over een vakantiepark heen) van de omgeving. Het laatste stuk door het bos was mooi en afwisselend, maar het pad wordt veelvuldig gedeeld of gekruist met een MTB route, ik vind dat niet zo relaxed lopen. Ik heb regelmatig de app erbij gepakt want sommige bordjes zijn weg en anderen zijn zodanig verweerd, dat ik de pijl niet goed kon lezen. Jammer, volgens mij kan het veel leuker.

 14. Dit klompenpad vandaag gelopen, mijn 40e , en ik vind dit echt een superroute. Het was heerlijk weer, zo’n 25 graden. Begonnen bij camping de Wije Wereld, met de klok mee. Wel wat kleine stukjes langs de weg maar het overgrote deel voert door bossen, heide, weilanden, langs maïs en langs slootjes. De heide staat momenteel in bloei. Heel goed aangegeven, app bijna niet nodig gehad. Het deel langs de campings vond ik ook leuk en ook het stukje door Otterlo. Een pad vol afwisseling en schitterende natuur.

 15. Vandaag liepen wij de halve route. Vanaf De Waldhorn richting Hoge Veluwe en via de verkorting direct weer naar de Waldhorn. Dit was uiteindelijk 8 km. Het was een mooie route, al loopt dit deel wel voor een heel groot deel langs het hek van de Hoge Veluwe en is het andere deel misschien wat afwisselender, qua landschap. De rest van de route doen we een andere keer.

 16. Vandaag dit prachtige pad gelopen. Een mooie afwisselende route door bos, langs heide en stuifzand en langs boerderijen. Voor mij de perfecte combinatie. Route staat goed aangegeven. Onderweg genoeg bankjes en na 5 km horeca voor een koffiepauze. De teller gaf toch echt 15 km aan van startpunt bij de klomp en weer terug.

 17. Vandaag met lekker weer op Tweede Pinksterdag het pad gelopen. Gestart bij de Wije Werelt, met de klok mee. De oostelijke kant van het pad was prachtig, de westelijke kant druk en wat onrustig met huifkarren, fietsers, mountainbikers, enz. vanwege Pinksteren: de campings werden al eerder genoemd. Leuk om even te pauzeren bij het Rustpunt bij de wijngaard: self-service, een heerlijk rustige tussenstop en erg vriendelijke gastvrouw die een praatje kwam maken.

 18. Deze route woensdag gelopen met een vriendin, vonden het een leuke afwisselende route kwamen alleen uit op 13 kilometer in plaats van 15 maar onze voeten vonden dat geen probleem😉

 19. Mooi, afwisselend klompenpad.
  Begin erg mooi, natuurgebied waar voor mij veel herinneringen liggen. Verrassend paar klimmetjes. Op dat stuk wel een hele lange weg rechtdoor met veel zijpaden zonder dat er route aanduiding was. Gelukkig heb ik geleerd met rijlessen dat geen gehoor = rechtdoor, maar wel iets twijfelachtig. Middenstuk door de polder wat saai, maar het laatste stuk maakte dat weer goed. Ook ik kwam uit op net geen 14km helemaal rond.

 20. Tegen de klok de route gelopen. Het agrarisch gedeelte kon mij niet bekoren, ook langs de campings. Saai. Halverwege de route bij betreden bossen werd het interessant.
  Mooi, een paar kleine klimmetjes, leuke uitzicht.
  Nog een keer lopen? Nee.

 21. Vandaag dit pad gelopen,wij vonden het een erg mooi klompenpad,wij hebben er van genoten! Alles was goed aangegeven, alleen kwamen wij op 13,8km uit ,mooie hoogteverschillen.Het is echt een hobby geworden om de klompenpaden te verkennen,complimenten aan de makers/bedenkers!

 22. Uhm,
  Ik ben op zoek naar n leuke wandelclub voor op de Veluwe. Ik ben helaas laatst mijn goede vriendin Monique Tonino kwijtgeraakt; zij wandelde ook altijd, met of zonder hobd.
  Kan ik mij ergens melden?
  Vriendelijk dank

 23. Heb op een mooie dag eind januari dit mooie klompenpad gelopen en ook de verlenging van 17 km totaal, erg mooi en afwisselende route, met veel hoogteverschillen en prachtige uitzichten over de zandverstuiving. Ook de bospaden zijn mooi om te wandelen en afwisselend. De route was goed aangegeven op de klompen paaltjes en echt een aanrader om te gaan wandelen. Gestart bij de Waldhoorn met warm ontvangst en heerlijke koffie met appelgebak!

 24. Beste vrijwilligers van de Klompenpadden,

  allereerst mijn complimenten aan jullie allemaal,het is een leuke hobby om de door jullie uitgezette padden te lopen.Ben er in mei mee begonnen en heb vandaag,12 nov mijn 30ste pad gelopen,het Eeksterpad en ik vond het weer een mooie ervaring.Had gekozen voor de verlengde route van 17 km maar dat is me niet bevallen,ga hem zeker nog een keer lopen maar dan de 15 km.De routeverlenger zijn saaie,rechte stukken door het bos en ik merkte dat de paarden hele stukken hadden “kapotgelopen”,zag naderhand dat het ook voor paarden was opengesteld maar voor mij als beginnend loper,vond ik het niet prettig voor de enkels.Maar voor de rest niets dan lof,ga zo door.

 25. Beste wandelaars, vanaf 1 november is de route gewijzigd tussen de Roekelse Bosweg en de Apeldoornseweg, in het veld is die bebording al aangepast maar dit weekend graag nog de ‘oude route’ wandelen zoals op de App aangegeven wordt. Bij voorbaat dank en veel wandelplezier!

 26. Beste Martijn en Maaike, bedankt voor de reactie, we zullen de paaltjes checken. Honden zijn inderdaad niet toegestaan op de klompenpaden. Meer informatie over de reden daarvoor vindt u op deze website. Wanneer u op internet zoekt naar “hondenlosloopgebied Otterlo” vindt u een route die daarvoor wel geschikt is.

 27. Wij hebben het Eeskooterpad gelopen tijdens onze vakantie. We vonden de route door de bossen erg leuk, maar langs de weg en door de weilanden vonden we minder mooi. Jammer dat niet alle stukken met de hond te wandelen zijn. We zijn gestart bij een punt waar niet was aangegeven dat het verboden voor honden was, later wordt het weer wel aangegeven, maar dan is er geen alternatieve route aangegeven om langs het verboden terrein te lopen. Dus ga je dan terug of loop je door? Misschien een idee om een alternatieve route aan te geven?
  Het is af en toe zoeken naar de paaltjes en volgens mij zijn we twee paaltjes tegen gekomen die onderhoud nodig hebben. Het paaltje tegenover de Wije Werelt, daar is de paaltje bijna niet zichtbaar en de sticker omgekruld, en het paaltje aan de Hoefweg, bij de uitgang van het Hoefbos, deze was omgevallen.
  Wij zouden de route niet nog eens gaan lopen, maar we hebben wel een leuke dag gehad.

 28. Wij hebben genoten van het Eeskoterpad. Mooie afwisseling tussen bossen en het boerenland. Goed bewegwijzerd. Wij liepen op zondag en het was rustig op de route.

 29. Beste wandelaars,

  Ik reageer op de berichten over de afstand van het Eeskooterpad als de hoofdroute i.c.m. de routeverlenger wordt gelopen. Ik heb dit nagemeten en de (afgeronde) afstand is 17km en niet 19km zoals werd vermeld. Ik heb dit inmiddels gewijzigd op de website en in de app.

  Mocht u nog eens een Klompenpad gaan lopen, dan alvast veel wandelplezier.
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 30. Leuke route en goed bewijzerd.
  Maar deel wel de mening dat dit pad veel mountainbike routes deelt en veel langs drukke wegen loopt.

  Toch zitten er veel mooie stukken in de route, ik heb zelfs het geluk gehad om in de route verlenger een paar herten voor mij langs zien passeren.

  overigens kom ik met de verlenger op 17km, is er een deel uitgehaald?

 31. Lekker gewandeld.
  Maar deze wandeling is wat mij betreft grotendeels klompenpad onwaardig. Langs drukker wegen en grotendeels in drukke bossen met gedeeld met mountainbike routes.
  2/5
  Ik kwam inclusief route verlengen met op 17 km

 32. Vandaag 4 mei het Eeskoterpad gelopen.
  Een zeer afwisselende tocht. Zeker met zonnig weer een aanrader.
  Wij kwamen inclusief een routeverlenger op 18 km uit.
  Keurige bewegwijzering!

 33. Dit pad gelopen op zondag 10 april 2022. Gelukkig hebben we kunnen genieten van de mooie blauwe lucht , witte wolken en de zon en het hapje en drankje bij de waldhoorn. Dit klompenpad vonden we niet zo mooi. vooral langs de camping “de wijde werelt” en dan een drukke gevaarlijke weg oversteken. Bij de zandverstuiving en de bosrand vonden we het wel mooi. Ik zou niet een tweede keer dit pad lopen. Sorry.

 34. Klompenpad Eeskooterpad vanuit Otterlo gelopen.
  Mooie afwisselende route.
  Er zitten wel stukken langs provinciale wegen langs die niet erg mooi zijn en waar je aardig wat geluidshinder van voorbij razend verkeer hebt.
  Route staat goed aangegeven. Op sommige plekken wel goed opletten.
  Route ligt er verder goed bij.

  Bedankt Eeskoterteam voor dit klompenpad.

  m.vr.gr. Teo Stuivenberg

 35. Wij hebben dit klompenpad andersom gelopen, waardoor het minst mooie stuk eerst kwam. Vanaf ca 4 km wordt het echt een mooie route, de routeverlenger is een aanrader! Deze gaat door een prachtig bos. Wij kwamen inlc. de routeverlenger uit op precies 18 km.

 36. Ik heb via een andere app een route gelopen die ook stukken over dit klompenpad gaat. Prachtig. We zijn amper het bos uit geweest en kwamen langs de betoverende zandverstuiving. Daarom enkele dagen later het Eeskooterpad gelopen. Wat een teleurstelling. Het pad loopt veel langs (drukke) wegen en fietspaden. Mooie stukken bos en de zandverstuiving op dit pad niet gezien. Gemiste kans.

 37. Ons eerste klompenpad, het is heel duidelijk aangegeven, veel bordjes. Een heel afwisselende route.

 38. We vonden dat de route erg slecht stond aangegeven. Meerdere keren verkeerd gelopen, omdat we geen bordjes zagen. Veel op de telefoon moeten lopen en dat lijkt me niet de bedoeling.

  De medewerker van de Waldhoorn stuurde ons de verkeerde kant op en de dame van de minicamping (wat geen horecagelegenheid meer is) wist ook niet precies hoe het zat.

  Voor ons niet voor herhaling vatbaar.

 39. Inmiddels heb ik 37 klompenpaden gelopen. Dit was een mooi klompenpad. Afwisselend terrein, private gronden, weinig asfalt en onderweg veel te zien. Er zijn ook een aantal rustpunten.

  Hou je van de Veluwe dan moet je deze zeker een keertje lopen.
  Een aanrader!

 40. Het Eestkooterpad is een klompenpad van 15 km rond het Veluwse Otterlo. Afwisselend is het woord dat het beste past bij dit klompenpad. Weilanden, loofbos, naaldbos, heide, hoogteverschillen, alles zit er in. Helaas zijn de stukken langs de doorgaande weg net wat te lang. Sommige stukken door het bos zijn wat minder mooi door onderhoud (?) aan het bos.
  video: https://youtu.be/3KsF4Hc3VdA

 41. Zondag de 23e januari het pad weer gelopen ( 3e keer) Het blijft een leuke wandeling en was tevens onze eerste klompenpad wandeling .We hebben er nu 108 gelopen.

  Vrijwel aan het begin loop je door de schapenwei en aan het eind daarvan zijn diverse palen vernield of uit de grond getrokken en op een andere plek neergezet. Maar ook achter de Wijde Wereld zijn enkele palen omvergereden en los tegen de bomen gezet . Zover er nog bomen staan en er nog een pad is. Verschrikkelijk om te zien hoeveel bomen met zeer grof geweld geveld zijn. Wat het nog met verantwoord bos beheer te maken heeft ???

  Ook zijn meerdere bordjes toe aan vervanging .

  Maar het blijft een leuke wandeling .

 42. Mooie route met leuke stukjes, zeker aan het begin van de route. De terugweg bijna weer in Ottelo misten we denk ik wat bordjes daar klopte het eind voor ons niet helemaal. Leuke afwisselende wandeling.

 43. Mooie route, maar het bordje ‘route verlengen’ had een kwartslag naar rechts gemoeten op het paaltje, daardoor liepen we eerst verkeerd (de route met de klok mee gelopen).

 44. Route 12 januari gelopen. Mooie route. Op sommige plaatsen loopt ie via de bordjes wel anders dan in de app, zoals bijvoorbeeld het geval is bij camping De Wije Werelt. Op de kaart gaat de route over het park, in de app loopt ie ten noorden van het park. Wel jammer dat er in het bos enorm gezaagd werd en dat sommige paden aan gort gereden waren door de houtvesters.

 45. Donderdag 6 januari j.l. deze wandeling gelopen: mooi en afwisselend. Prachtig bomenpaadje in het Otterlose bos!
  Klein kritisch puntje: Om bij het via de Dopsstraat verlaten van Otterlo over het weiland richting de Holle weg (bezienswaardigheid 2) te komen moet je meer in linker richting lopen dan de app aangeeft. Zo niet, dan loop je tegen prikkeldraad aan en mis je het overstappunt. Verder alles goed aangegeven.

 46. Donderdag dit prachtige pad gelopen bij mooi weer. De route staat goed aangegeven en we hadden de app niet nodig. Er was inderdaad sprake van bomenkap in het Roekelsebos, maar daar hebben we geen last van gehad.
  Paden waren goed begaanbaar. Ik kom in het voorjaar graag nog eens terug.

 47. Even ter informatie, in verband met bomenkap in Roekelsebos (en in combinatie met veel regen), zijn sommige paden slecht begaanbaar op moment.

 48. Vandaag deze wandelng gedaann. Mooie route en alles goed aangegeven. De app niet nodig gehad. Hier en daar wat asfalt maar dat is soms nodig om van het ene natuurgebied naar het andere te komen. Vooral Zanderij is prachtig. Vandaag een waterig zonnetje en wat vorst. Prima wandelweer. Zeker een aanrader. Wij gaan deze, incl de verlenger, nog eens lopen in een ander jaargetijde. Heerlijke wandeling.

 49. Vanochtend samen met mijn dit pad gelopen. Ik loop zelf regelmatig Lange Afstandswandelingen maar dit is een zeer welkome aanvulling. Een verschrikkelijk mooie pad met de nodige afwisseling. Fijn dat de tocht start en eindigt bij een horecabedrijf en je onderweg ook nog wat kunt drinken. Dank voor het onderhouden en beschikbaar stellen van dit pad.

 50. Vandaag deze afwisselende route tegen de klok in gelopen. Akkers, kwekerijen, bos en hei.

  We hebben diverse kompenpaden gelopen, echter bij dit pad hadden we voor het eerst de app een paar keer nodig omdat verschillende route markering flink verbleekt zijn, of op sommige cruciale plekken missen (gemist?).
  Omdat in dit gebied zo veel wandelmogelijkheden zijn, vonden we enkele keuzes jammer op deze route (het stuk langs de drukke N304, het deel over het smalle MTB pad, en het deel over het Euro parc terrein).

 51. Vandaag gelopen. Was heel rustig. Een pad met veel variatie. En prima aangegeven. Top !!!!!

 52. Vandaag het Klompenpad gelopen, gestart vanuit Wekerom, viel ons iet wat tegen in het bos loop je voortdurend over de paarden paden dus erg rul zand, en wij vonden de route ook niet echt afwisselend.

 53. Wat een mooie wandeling het Eeskooterpad een aanrader.
  We starten in het dorp bij restaurant de Waldhorn en eindigden bij de Hoefweg
  Daar zijn knusse natuurhuisjes in de verhuur . Perfect .
  Ondanks de paar buitjes van zondag hebben we genoten.
  De route aanduiding was erg goed hebben we wel eens anders meegemaakt.
  Een pluim voor de vrijwilligers.
  We gaan zeker weer eens een Klompenpadroute lopen .

 54. Heb vandaag deze Klompenpad gelopen, prima wandeling, van alles wat bos, hei, akkervelden en ja, ook langs een weg lopen, daar omkom je niet aan. Doortje uit Arnhem moet maar in Arnhem blijven lopen.

 55. Vandaag, 7 augustus 2021, het Eeskoterklompenpad gelopen.
  Allereerst wil ik gezegd hebben dat ik veel plezier beleef aan het concept ‘ Klompenpaden’. Dank aan de mensen die deze heerlijke wandelingen initiëren.
  Dank ook aan mensen die hun privé terrein laten gebruiken door ons, wandelaars.
  Helaas voldeed het Eeskoterpad niet aan mijn verwachtingen.
  Zeker heb ik prachtige plekjes gezien.
  En wat leuk om hier en daar klompen als decoratie en heenwijzing naar het klompenpad tegen te komen.
  Jammer was het om veelvuldig langs metaaldraad hekken/ afrasteringen te lopen.
  Ook de hoeveelheid asfalt, lopen op fietspaden en vooral langs best drukke wegen stelde teleur.
  Prachtige zandverstuivingen zagen we, helaas liep het klompenpad er niet overheen ( al was het maar aan de rand van bos en zandverstuiving geweest).
  Ik heb de verlenging erbij gepakt om het bosgehalte te vergroten.
  Ik heb zeker genoten, maar de minpunten maken dat ik deze route niet zou aanbevelen.
  Misschien en ik een kritische wandelaar. Ik woon vlak bij Arnhem en hier in de buurt zijn verschillende prachtige Klompenpaden.

 56. Vandaag met een vriendin het Eeskooterpad van 15 km gelopen.
  We zijn begonnen in het mooie en drukke Otterloo. Bij het zien van al die mensen dachten we; ojee, maar echt totaal niks gemerkt van al de drukte. We zijn weinig mensen tegen gekomen.
  Echt een ontzettend mooie route! Zo veel afwisseling, heide, bos, weilanden en akkers!
  De route was goed onderhouden en goed aangegeven.
  Dikke pluim voor alle vrijwilligers!
  Ik kan deze route echt aanbevelen om te lopen.

 57. Vandaag hebben wij genoten van deze geweldige wandeling. De route gaat de eerste ca. 11 km. door bos, langs zandverstuivingen, over hei en door boerenland. De laatste km’s is er ook een onvermijdelijk stukje asfalt. Zeer de moeite waard en een echte aanrader.

 58. 13 mei vandaag het eeskoterpad gelopen. Geweldig. Mooie vergezichten. Met verlengingen moet je even weten hoe dat werkt. Dat is bij alle klompenpaden. Verder goede bewijzering. Wij vinden het een aanrader. Hebben ervan genoten. Goed werk vrijwilligers. Herrie en Stien Elsebroek

 59. Prachtig klompenpad bij Otterlo
  We hadden deze prachtige route al een keer gelopen (toen zijn we die rododendron kwekerij tegengekomen en daarom zijn we teruggekomen). Nu bleek er een verlenging bij te zitten. Die hebben we dus genomen en geen spijt. Wat een mooi extra stukje was dat.

 60. Vandaag voor het eerst een klompenpad gelopen. Wat een tref dat het zo mooi was. Heb genoten. We logeerden bij de B&B de Houtkamp in Otterlo. Recht tegenover de entree staat het routebordje aangegeven. Met de klok mee gelopen en meteen het bos in. Heuvelachtig met mooie vergezichten. Maar ook hele stukken langs fietspaden en autowegen. Dat vond ik wat minder. Op naar het volgende klompenpad.

 61. Op hemelvaartsdag, met heerlijk weer dit klompenpad gelopen. De bordjes waren overal goed te vinden. Veel mooie bospaden. Helaas op het laatst meer over fietspaden.
  Wij zijn gestart in Otterlo en hebben de route met de klok mee gelopen. Als je liever de mooiste stukkken voor het laatst bewaard kun je dus beter tegen de klok ingaan.

 62. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen!
  Het was zeer rustig met wandelaars en de route was goed te volgen zonder de app.
  Vooral in het begin zeer afwisselend en mooi.
  Aan het einde een paar stukken langs de N-weg wat minder is.
  Op naar het volgende klompenpad !

 63. Bevrijdingsdag 2021 was voor ons de dag voor het Eeskooterpad. Wandelend over bevrijd gebied, met afwisseling en bijzondere plekjes. Een fijne wandeling.

 64. Vandaag dit klompenpad gelopen. Echt een aanrader. De route is heel duidelijk aangegeven, we hadden de app niet nodig. Door het mooie weer was het wel heel druk, het is een populair pad. Als je veel afwisseling wilt dan is dit pad perfect. Heel af en toe een wat saaier stukje, maar al snel kom je dan weer op een heel mooi stuk. Nogmaals: echt een aanrader!

 65. Mooie wandeling. We hebben deze nu voor de derde keer gelopen (in verschillende afstanden).

  We zijn begonnen met de heuvelrug aan het begin en de benzinepomp aan het einde.

  Toen we bij de N310 aankwamen waren we gewend om naar Europarcs te gaan. Op dat stuk grond stond aangegeven dat we hier niet in mochten (zoals ook op de website stond). Echter zag ik geen markering voor de alternatieve route: ik heb het dan over het punt waar je net voor de N310 het hek uit komt, het fietspad opgaat en rechtsaf gaat.

  Wat ons op viel bij het fietspad (aan de overkant is het tuincentrum Bruine Meren) bij de kruizing bij een picknicktafel met de Elzerbosserweg (waar we heen moesten) wel een Klompenpad schildje, maar zonder pijl wat mij betreft.

 66. Prachtig, prachtig, prachtig! Vooral het bosgedeelte met veel hoogte verschillen. Zandheuvels en dalen, echt mooi. Vergezichten als een plaatje. Het traject langs de vakantieparken/huisjes is wat minder. We hebben genoten van het mooie weer en prachtige wandeling.
  Zie je een links onderaan ergens valk? Da’s een prachtig stukje houtsnijwerk! Het routepaaltje daar ligt achter een boom (is afgebroken) maar zet hem even in het zicht en je kunt weer verder. Zonder meer de moeite waarde deze wandeling in de zomer nog eens te doen want de bomen overal en nergens geven voldoende schaduw.

 67. Vandaag hebben we 12 km van dit mooie pad gelopen. ’n paar keer waren we een beetje afgeleid door de omgeving en hadden we de aanwijzing gemist. Maar gelukkig hadden we de app en waren we weer snel op het goede pad. Hopelijk is bij een volgende wandeling de horeca weer open, want dat maakt het voor ons nog leuker om de klompenpaden te lopen.

 68. Ondanks een lage temperatuur en zo nu en dan wat hagel hebben we met plezier dit klompenpad gelopen. Startend bij de Zanding krijg je een situatie, waarbij het begin, maar vooral het eind, erg in de smaak viel. Het tussendeel was, naar onze mening minder.

  (PS de sticker bij het Lorkenbos (?) hebben we een beetje vastgezet, maar kan zo wegwaaien, vrezen we)

 69. Vandaag weer het prachtige Eeskooterpad gelopen. Prachtige route!
  We komen nog een keer terug, staan dan iets vroeger op, en nemen de verlenger er bij.
  Dank vrijwilligers!

 70. Vandaag dit pad gelopen vanaf De Wije Werelt. Prachtige wandeling, maar in Otterlo was de bewegwijzering wat minder goed. Gelukkig hadden we de app met de route . Verder wel een prachtige wandeling

 71. 19 maart een zonnige koude vrijdag met 3 wandelaars dit pad gelopen. 17 maart al het deel ten oosten en zuiden van Otterlo gelopen. Dat is heel mooi. 19 maart ten noorden van Otterlo. Dit deel is niet aangenaam. Veel asfalt en langs drukke autowegen. Heeft dus niets met klompen te maken. Mag er wel uit.

 72. 8 maart dit pad gelopen. Een heerlijke wandeling door de natuur rond Otterlo

 73. Vandaag het Harscamperpad gecombineerd met het Eeskooterpad gelopen (ca 33km). Harscamperpad tegen de klok in gelopen vanaf het startpunt, het Eeskooterpad met de klok mee. De kleine lus in het begin bij het Harscamperpad voegt niks toe. Vanaf 4 km werd het pas de moeite waard. Het Eeskooterpad is veruit het mooiste van de twee. Vooral het stuk in het bos met de smalle paadjes met leuke klims en dalingen. Geweldig uitzicht. Hier kan ik maximaal van genieten. Vrijwilligers wederom bedankt voor de routes.

 74. Een prachtige route, goed onderhouden, prima gemarkeerd. Gaan we vaker doen!

 75. Gisteren dit mooie goed aangegeven klompen pad gelopen.
  We hebben er van genoten. Heerlijke rustige wandeling door bos en weids gebied.
  De afstand was wel een uitdaging , maart we hebben het kunnen volbrengen.
  Soms was het wel handig om de app gedownload te hebben.
  dank je wel voor het ontwikkelen van deze route!

 76. Prachtig pad. Je bent zo uit het drukke Otterlo en dan kom je zelfs op zaterdag in deze coronatijd weinig mensen tegen. Het heuvelachtige stukje langs de hekken van de Hoge Veluwe was leuk en ook het stuk door het defensie terrein erg demoeite waard.
  Kortom: een aanrader van erge de afwisseling.

 77. zaterdag 20 februari dit pad, met verlenging, gelopen.
  Het was een mooie route, mooie paden, plekjes en af en toe een doorsteekje langs een weiland. en wat ligt er ook een mooie mountainbikeroute!!!
  We hebben wel wat moeilijkheden gehad met de bewegwijzering mbt de verlening. We hadden geen telefoon/app en moesten vertrouwen op de bordjes ( probleem is per mail al doorgegeven).
  Wat ons betreft een erg mooie boswandelroute en niet een route zoals wij een klompenpad graag zien.
  Maar…al met al genoten.
  Vrijwilligers, dank voor het goed onderhoud van de paden

 78. Fijne dag om te wandelen. Een mooie route. We adviseren de route linksom te lopen vanaf de start. Het mooiste is dan op het laatst van de wandeling. Prachtig pad over de vele heuvels.
  Het enige wat wel wat lastiger is, dat er zeker een viertal bordjes er gewoon niet zijn. Loop je vanaf de andere kant, dan zijn ze er wel. Een tweetal gewone bordjes (als je over de grotere weg bent overgestoken en op het laatste van de route als je in het weiland komt, dan is het zoeken waar je heen moet), een alternatief route bordje en het keuzemoment om de routeverlenger te lopen.
  De app geeft gelukkig uitkomst.

 79. Heerlijk gewandeld vandaag! Mooie afwisselende wandeling, met duidelijke aanwijzingen. Kan niet misgaan. Dank aan landeigenaren en vrijwilligers voor het mogelijk maken en onderhouden van deze wandelroute!

 80. Vandaag dit klompenpad gelopen. Begonnen bij startplaats in Otterlo. Meeste wandelaars slaan daarna linksaf maar wij hebben hem andersom gelopen. Zelfs op deze eerst lentedag niet te druk. Mooie route. Goed onderhouden en bewegwijzerd. Stukje anders gelooen dan dat route aangaf. Er namelijk voor gekozen om Droompark over te lopen. Mooie villa’s/bungalows bekeken. Daarna weer via de mooie heide met veel hoogteverschillen naar het eindpunt gelopen. Als beloning een ijsje-to-go middenin Otterlo. Een geslaagde wandeling.

 81. Genoten van prachtige route mooie klimmetjes bossen heide weilanden.
  Een aanrader, goed aangeven en netjes onderhouden.
  Bedankt aan vrijwiligers en landeigenaren.

  .

 82. Erg leuke wandeling die werd aangeraden door de eigenaresse van de B&B waar wij verbleven. We hebben enorm genoten en zouden deze route absoluut aanraden. Ik heb een artikel geschreven over ons verblijf in Otterlo tijdens een lang weekend afgelopen januari, inclusief deze klompenpad wandeling. Het artikel is in het Engels geschreven om expats en buitenlandse toeristen ook bekend te maken met al het moois dat de klompenpaden en Otterlo te bieden hebben! Zie: https://www.flitterfever.com/walk-around-otterlo-at-national-park-hoge-veluwe-for-free-with-clog-path/

 83. Vandaag met prima wandelweer dit mooie pad inclusief de verlenger gelopen. Gestart vanaf de Waldhoorn en voor mij duurt t al lang voordat ik Otterlo uit ben, want ik wil natuurlijk al die panelen lezen die daar staan, met name die die over de oorlog gaan. Tegenover het mooie hotel restaurant Sterrenberg hangen 2 grote panelen met veel wandelroutes, van kort tot lang. Kom zeker nog een keer terug om in deze schitterende omgeving andere wandelingen te doen. Opvallend veel klimmetjes na de hei, wat ik zeker niet verwacht had, ofschoon ik 8 jaar geleden een soortgelijke wandeling rondom Otterlo heb gemaakt uit het boekje van Rob Wolfs. Kortom, een prachtige wandeling en zowaar gedurende een uur niemand tegengekomen bij de routeverlenger, een unicum sinds vorig jaar.
  Perfect bewegwijzerd. Maar, heel eerlijk gezegd heb ik niet het echte klompenpadgevoel gehad bij deze wandeling, t was meer een echte Veluwewandeling. Neemt niet weg dat het echt een schitterende wandeling is die ik zeker nog een keer ga doen. Vrijwilligers, bedankt.

 84. Deze zaterdag naar Otterlo afgereisd voor het klompenpad. Wat een schitterend klompenpad is dit, en zeer goed aangegeven. Wij hebben de route inclusief de verlenging gelopen. Onderweg werden we er nog op geattendeerd dat er een kudde edelherten op het bouwland liep, dus nog even staan kijken naar de wel 20 edelherten. We konden ze zelfs bij het verder lopen nog regelmatig zien. Misschien dat we daardoor het eerste bordje van de verlenging gemist hebben, en bij het tweede bordje pas de verlenging namen. We keken wel raar op toen we weer na de verlenging op de route kwamen waar we eerder naar de edelherten stonden te kijken.
  We hadden voor onderweg een thermoskan koffie en brood mee omdat de horeca dicht is. Uit de wind een kop koffie drinken was nog wel te doen. Bij de Waldhoorn stond er 19.9 km op de gps
  Het was wel fris om te wandelen, maar na afloop bij de Waldhoorn werd warme snert verkocht. Deze in de auto opgegeten en op naar huis.

 85. Dit pad was ons eerste klompenpad en we hebben erg genoten van de wandeling. Mooi afwisselend.
  Jammer dat de horeca niet open was. Met zo’n lange wandeling heb je behoefte aan een warm drankje en een wc onderweg.

 86. Een mooie afwisselende wandeling. We zijn gestart bij de Waldhoorn en liepen eerst richting de Hoge Veluwe. Dat gedeelte was erg mooi. Het laatste gedeelte van de wandeling (weer in de buurt van Otterlo)was wat minder, want we moesten te veel langs de weg lopen. Misschien een idee om de wandeling wat korter te maken, zodat dit niet hoeft.
  Toch hebben we genoten van deze wandeling en de moeite waard om nog eens te lopen, maar dan knippen we er zelf wel een stuk vanaf.

 87. Beste GeMaa en andere wandelaars,

  Ik reageer even op de opmerking over het stuk route bij de Wijhe Werelt. De eigenaar van dit terrein heeft aangegeven ten tijde van Corona maatregelen dit terrein tijdelijk te willen afsluiten voor publiek en daarom is er een alternatieve route. Graag verzoeken we alle wandelaars deze afsluiting te respecteren en de alternatieve route te kiezen.

  Alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden.
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 88. Dit mooie afwisselend Klompenpad vandaag volledig, 19 km gelopen.
  Het alternatief bij “De Wije Werelt”, hebben wij genegeerd, doorsteek op het vakantiepark was gewoon / goed te lopen. Onduidelijk waarom er alternatief aangegeven werd, op het park kwamen we geen “kip” tegen.
  Een min puntje af en toe loop je langs drukke verkeersweg, maar merendeel in bos- en landelijkgebied.
  Hele mooie route 🙂

 89. Wij vroegen ons ook af waarom het stuk bij de Wije Wereld is afgesloten. Het park is gewoon open en zoveel wandelaars zijn er nu ook weer niet tegelijkertijd.

 90. Mooie afwisselende wandeling. Zeer goed aangegeven. Wij denken dat er wel alternatieven te vinden moeten zijn voor de stukken die je langs de weg moet lopen. En we vonden het oversteekpunt over de provincialeweg niet handig. Precies bij een onoverzichtelijke bocht.

 91. Gisteren en eergisteren delen gelopen. Beide delen vond ik prachtig maar het hoogtepunt was toch wel het bosgedeelte langs de grens van park Hoge Veluwe. Ondanks de mountainbikers. Ik loop hem graag nog een keer op een rustiger moment. Vrijwilligers en landeigenaren bedankt!

 92. Ik heb deze route rechtsom gelopen op nieuwjaarsdag 2021. Vanuit het centrum van Otterloo loop je na 2 km het bos in. Bospaden, mountainbike routes en bovengemiddeld veel asfalt. Wel veel wegen met weinig gemotoriseerd verkeer. Goed gemarkeerde route, maar komt niet in mijn top 10.

 93. Vandaag dit klompenpad gelopen, 15 km. Het eerste stuk was prachtig. Er waren veel mountainbikers, maar daar hebben we weinig last van gehad. Het middelste gedeelte was wat saai, ook omdat we het eerste gedeelte al heel erg verwend waren in de mooie bossen en de zandverstuivingen, het middelste deel ging ons teveel langs de drukke weg en was er veel verhard. We begrijpen dat soms iets niet anders kan, maar jammer. Het laatste stuk maakte alles weer goed.
  Alles was goed aangegeven. Niet één keer fout gelopen en geen gebruik gemaakt van de app.
  Vrijwilligers weer hartelijk bedankt dat jullie deze wandelingen voor ons mogelijk maken.

 94. Heerlijk gewandeld in eigen omgeving! Goed onderhouden en schoon. Alleen jammer dat er langs de weg steeds weer afval ligt.

 95. Mooie wandeling, precies zoals de beschrijving aangeeft. We hebben inmiddels verschillende klompenpaden gelopen maar deze is qua wandeling makkelijk te doen. Weinig klompenpaden in de route met als voordeel vooral in deze soms toch natte periodes de voetjes blijven droog tijdens de wandeling.
  Weer een groot compliment voor de vrijwilligers goed bewegwijzerd en dank aan de landeigenaren voor het openstellen van de grond om overheen te wandelen.

 96. AANLOOPROUTE NIET BESCHIKBAAR.
  Wij waren van plan te starten vanaf Eetcafé De Roek/De Hartenberg, Apeldoornseweg 60 in Wekerom. Dat is mislukt omdat de aanlooproute vanaf deze locatie vastloopt op een hek dat op slot zit. Vervolgens zijn we gestart in Otterloo zelf. Aangekomen bij het punt waar we vastliepen zagen we een bord dat in verband met corona het terrein niet langer toegankelijk was voor bezoekers van buitenaf.

 97. Heerlijke wandeling, kleurrijk in de bossen goed bewegwijzerd. De paar stukjes langs de weg waren noodzakelijk en vielen mee. Het landschap was ook daar mooi.

 98. Een heel mooi klompenpad. Duidelijk aangegeven en heel gevarieerd. Een echte aanrader. Gaan we zeker nogmaals lopen. Stukje weg was iets minder maar ik begrijp dat het soms niet anders kan.

 99. Wij liepen de route van 15 km. Vanuit het dorp. Vooral het eerste stuk vonden wij erg mooi. Dat is net voor de poort vanaf de Hoge Veluwe. Daar gingen we langs een zandverstuiving/heideterrein. Vervolgens het bos in waar we al klimmend en dalend mooie vergezichten hadden over de zandverstuiving. Vervolgens staken we de grote weg over. Vanaf daar waren de paden wat rechter. Via het terrein van een kwekerij kwamen we aan bij een N-weg. Dit stukje is iets minder maar al gauw mocht er overgestoken worden richting Wekerom. Na een rodondendronkwekerij liepen we weer een tijdje langs een drukke weg. Dat was nodig om nog even te mogen genieten van een kleine boswandeling in een gebied waar wilde zwijnen zich begeven. We hebben ze helaas niet gezien maar wel hun sporen. Het laatste stukje nog even langs de drukke weg om weer terug te komen in Otterlo.

 100. Beste Marloes,

  de parkeerplaats bij de RWZI is niet afgesloten, waarschijnlijk is er verwarring ontstaan omdat een andere parkeerplaats in Otterlo wel afgesloten is, maar op het opstappunt kan gelukkig gewoon geparkeerd worden. De verlenging gaat inderdaad voor een aanzienlijk deel over ruiterpaden, het zijn echter hele ruime overzichtelijke paden waardoor het o.i. geen probleem is. Hartelijk dank voor de opmerkingen, we nemen ze graag mee bij evaluaties en het is altijd goed als er zaken verbeterd kunnen worden.

 101. Vorige week zondag met het nog heerlijke weer dit pad gelopen. We vonden het een mooi pad, met veel bos, maar op het eind ook veel boerenlandschappen. Het stuk langa de N310 vonden we niet fijn, ook omdat je een stuk over het fietspad loopt, niet echt wandelvriendelijk. Maar we begrijpen dat dit niet te vermijden is en hebben desondanks genoten van dit klompenpad. De app was ook hier onmisbaar trouwens. Je kunt ons verslag lezen van het Eeskooterpad via deze link: http://thestyleofmissm.blogspot.com/2020/09/een-mooie-nazomerdag-in-otterlo.html?m=1

 102. Eerlijk gezegd vond ik dit een van de minder creatieve paden. Klompenpaden horen je te verrassen doordat je op onverwachte plekken komt. Op de app wordt geadviseerd op de Mosselseweg te parkeren. Niet handig. Dit is afgesloten door Corona. Ik vond het geen succes, die stukken die je langs de drukke N310 moet lopen. En de routeverlenger ging alleen maar over zware mulle ruiterpaden. Ik kan als ruiter melden dat ook vanuit het oogpunt van een ruiter geen succes is als je aan het gallopperen bent en er lopen wandelaars.

 103. Het Eeskooterpad kent zeker hele mooie stukjes, ik heb het met plezier gelopen. Eerlijk gezegd loopt het pad wel vaak langs hekken (van de Hoge Veluwe) en iets te veel langs asfaltwegen met autoverkeer. Voor een deel wordt dat vermoedelijk veroorzaakt door de twee corona gerelateerde afsluitingen, maar toch……
  Ik heb de lange route gelopen (19 km), de verlenging van 15 naar 19 km zou ik alleen aanraden als je houdt van ruiterpaden (veel mul zand en paardepoep).
  Als ik het pad weer zou lopen in deze coronatijd, zou ik denk ik voor de korte route van 12 km kiezen. Bebording is prima, veel bankjes onderweg ook. Hans

 104. Prachtige wandeling gemaakt vandaag. Ondanks het weekend en vakantieperiode bijna geen andere wandelaars tegengekomen. Geeft je echt een beetje ‘alleen op de wereld’ gevoel wanneer je door het bos loopt, heerlijk! Route is duidelijk aangegeven, toch af en toe wel even de app nodig gehad. Ik kan een lange broek op sommige stukken zeker aanbevelen (brandnetels, bramenstruiken).

 105. We hebben het in twee delen gelopen ivm invaliditeit van een van ons. Het oostelijk deel was 11 km, het westelijk deel 9,9 km. Mooie afwisselende wandelingen. We zijn echter ivm invaliditeit niet over, maar om de bult in het oostelijk deel (nabij de afrastering van ‘De Hoge Veluwe’) gelopen.

 106. Vanmorgen mijn 41ste pad gelopen. Met de klok mee en het eerste gedeelte van de route is echt schitterend. De heuvels, het prachtige uitzicht vanaf het bankje bovenop een heuvel. Tweede helft vond ik wat minder. Wat stukken langs de weg ivm de omleiding maar was goed aangepast op de app en bewegwijzering. Goed gedaan! Op een paar stukken te ver gelopen omdat ik een bordje had gemist. De app wel nodig gehad om weer op het padje te komen. 16 km gelopen.

 107. Prachtige wandeling alleen de omleiding i.v.m. Corona niet maar daar is niets aan te doen.
  Wat op viel was dat op sommige paaltjes de pijltje erg vervaagd zijn en enkel waren helemaal weg. Zonder de app waren wij er op deze punten niet uitgekomen.
  Maar verder complimenten voor de diegenen die deze route uit gezet hebben.

 108. Prachtig, wij liepen de verlengde route. Bij de achter ingang van s Heerenloo staan twee bordjes die de route zouden moeten aangeven, maar zonder pijlen. Erg verwarrend.

 109. Wij hebben op woensdag, 27 mei 2020 van dit pad de 15km gelopen. Zeker het eerste deel is prachtig, maar het stuk over de weg en vooral de Harskamperweg viel tegen. Erg druk verkeer.

 110. Deze route op Hemelvaartsdag 21 mei 2020 gelopen. Een schitterende wandeling. Soms wat onduidelijk aangegeven maar dat mocht de pret niet drukken.

 111. 13 mei 2020 een deel van deze route gelopen, van De Waldhoorn tot punt 6 in de routebeschrijving. Prachtig met de hoogteverschillen in het gevarieerde landschap. Een aanrader nu en vast ook in de herfst.

 112. Prachtige tocht. Wel pittig met de heuvels en het losse zand.
  Goed aangepast i.v.m. het coronavirus, maar wel jammer nu moest je langs de weg lopen, maar goed aangegeven.

 113. De eerste helft is echt schitterend. Je loopt over de Veluwe, wat is dat toch een prachtig stukje Nederland.
  De tweede helft viel ons daarom een beetje tegen, maar het is zeker de moeite waard.

 114. Vandaag dit pad (15 km) gelopen. Ik vond het over het algemeen een hele mooie route. Fijn dat de gewijzigde route zo duidelijk was aangegeven.
  De stukjes langs de Harskamperweg waren wel erg druk.

 115. Het was een mooi pad om te lopen, veel afwisseling, duidelijk aangegeven
  Ook de aanpassingen met de Corona echt een aanrader

 116. Vandaag dit pad gelopen! Prachtige route, prima aangegeven!
  Dank voor het uitzetten!

 117. Vandaag heb ik de wandeling gelopen met een vriendin, de 15 kilometerversie.
  We moesten een stukje omlopen omdat een camping niet toegankelijk is vanwege corona: heel goed aangegeven, in de app en met tijdelijk geplaatste bordjes: compliment!

  De wandeling zelf is mooi en afwisselend: bos, hei en landbouwgebied.

 118. Gezien de verwachte harde wind zochten we een klompenpad “met veel bos”. De 12km variant van het Eeskoterpad die wij liepen voldoet daar prima aan. Gevarieerde wandeling. Eén keer een weilandje doorsteken want ja het is een klompenpad. Met koeien, dat dan wel weer. Je kan er overigens ook omheen lopen als je die koeien wilt vermijden. Maar je bent nu eenmaal op de Veluwe dus veel bos. En gelukkig mooi ook, door het pad over een lange heuvelkam en door een vallei voel je bijna in het buitenland. Er bloeit inmiddels van alles. Je loopt op een gegeven moment langs een gigantische rododendron kwekerij. Dat moet prachtig zijn als die éénmaal volop bloeien. Het alternatieve route deel (ivm de Corona crisis) is prima aangegeven (net zo als de rest van de route overigens).

 119. Wij hebben vorig weekend dit pad gelopen.
  Was geen moeite om het stuk om Europarcs de Wije Werelt te lopen, het pad was makkelijk terug te vinden.
  We vonden het een erg mooi pad, er zit een leuke afwisseling in van weiland, bos en duinen.
  Met name het eerste stuk (bij het Otterlose bos) was erg mooi! Het pad is met elkaar ongeveer 80% niet geasfalteerd.
  Een aanrader!

 120. I.v.m. de richtlijnen omtrent het Corona-virus is Europarcs De Wije Werelt (helaas) genoodzaakt gasten / bezoekers te weren. Er is dan ook tijdelijk een kleine omleiding. I.p.v. De Wije Werelt op te wandelen loopt u een stukje door richting Otterlo en gaat z.s.m. linksaf (Heideweg) , daar steeds links aanhouden (fietspad) en aan het einde weer linksaf (u bent dan op het Mosselsepad, achterzijde Wije Werelt, en kunt het Eeskooterpad vervolgen.

  Wanneer u de route andersom loopt gaat u bij het Lorkenbos (achterzijde Wije Werelt) linksaf en tegenover de picknicktafel op het heideveld het fietspad op waardoor u ook een op de Arnhemseweg uit komt , de Wije Werelt voorbij en dan linksaf klaphek door, als aangegeven.

  Excuses voor eventueel ongemak.

 121. Bedankt voor de reacties en Annelies: we hebben de route weer helemaal gecheckt en veel stickers vervangen dus weer helemaal fris :). We horen het graag als er nog opmerkingen/ misverstanden ergens over zijn.

 122. Vandaag de wandeling gelopen, met de verlenging. Een hele mooie, afwisselende wandeling. We hebben onderweg 3 zwarte spechten gezien. Er zijn m.n. op de verlenging wel enkele pijltjes die vervaagd zijn en dat zorgt voor verwarring. We hebben het met de app wel uitgevonden, maar het is misschien een idee om die pijltjes te vervangen.

 123. Prachtige, afwisselende route. Ondanks de koude wind, genoten van het zonnetje. Helaas was alle horeca onderweg gesloten i.v.m. het Coronavirus, maar een paar broodjes en flesjes water in de rugzaak boden soelaas. Met dank aan eigenaren en vrijwilligers: we hebben genoten van dit klompenpad!

 124. Op zaterdag 7 maart deze route ( 15 km.) gelopen. Onder het genot van in het begin een heerlijk zonnetje was het prettig wandelen. Een mooi gevarieerde route met veel natuur en helaas ook een paar stukken verharde weg. Aan het einde van de Lange Heideweg zijn we niet meer links afgeslagen, maar rechtsaf naar Otterlo. De extra lus hebben we dus overgeslagen. Aan het einde van de wandeling gaf de GPS, ondanks de afkorting, toch 14.7 km aan.

 125. Gisteren het Eeskooterpad gelopen in de volledige lengte.
  Een zeer fraaie route met veel variatie.
  Helaas waren sommige plaatjes aanwezig waarop de richting niet meer te zien was, maar met behulp van de app gaf dit geen problemen.
  We hebben er van genoten!

 126. Met de bus naar Otterlo en dit mooie rondje gelopen. De bewegwijzering is geweldig accuraat, ik heb geen hulpmiddelen nodig gehad! Mooie afwisselende route. Aanrader.

 127. Vandaag dit leuke en afwisselende pad gelopen. Wij kozen (vanaf de Wije Werelt) voor de routeverkorting -met de klok mee- op basis van de min of meer oostelijke variant, die je, met weglating van het noordelijke lusje, kunt beperken tot ruim 10 km. Opvallend goede bewegwijzering, dus de altijd nuttige app hoefde nauwelijks te worden geraadpleegd. Ongeveer in het midden een aangename en voedzame tussenstop in Boerderij De Waldhoorn. De randwal van het Otterlose Bos was in meer dan 1 opzicht een hoogtepunt. De westelijke variant, vanaf De Hartenberg, gaan we zeker nog eens doen!

 128. Beste Loes,
  Het is inderdaad niet de bedoeling weer op eenzelfde punt uit te komen, dus dat is spijtig genoeg ergens mis gegaan. Dat de route app. het niet deed hebben we nog niet eerder gehoord en we hebben ook dit gecontroleerd en geen problemen ontdekt. We hopen dat u ons mooie pad nog eens komt wandelen om deze tegenvallende ervaring positief om te kunnen draaien.

 129. 2 weken gelden deze wandeling gelopen.
  De routeaanduidingen kloppen niet ! M.n. als je van het vakantiepark afkomt daar heb je op een gegeven moment de keuze tussen de verkorte of verlengde route. Wij kozen voor de verlengde route en kwamen op een gegeven moment weer op het zelfde punt uit dus we hadden een rondje gelopen wat volgens mij niet de bedoeling was.tot overmaat van ramp deed de route app het ook niet. Niet op beide telefoons.

 130. Vandaag de wandeling gelopen; wij herkennen ons niet in de kritiek van Eve: de bewegwijzering was perfect!
  Wij hadden daarentegen een zonnige dag waar Marco Verhoef ons voorhield dat het mistig zou zijn. Moge hij er vaker op deze manier naast zitten!

 131. 27 December dit pad gelopen – in omgekeerde richting. Het buurtschap Eschoten is mooi. Helaas is het een klein stukje in een verder, wat ons betreft, niet heel aantrekkelijke omgeving. Veel verharde weg en een flink deel lopen langs drukke verkeerswegen. De écht mooie stukken natuur zijn beperkt. Ook gaat de route langs veel vakantieparken of zelfs er dwars doorheen.

 132. Goedemorgen, hartelijk dank voor de reacties! Fijn dat u heeft genoten en we zullen het gehele pad eerdaags weer zeer kritisch nalopen om misverstanden te voorkomen.

 133. 27 dec 2019 op een prachtige dag voor de 3e keer dit pad gelopen en weer andere stukken gezien: de bewegwijzering niet optimaal en het is steeds weer zoeken, jammer en lastig. Wel schitterend pad.

 134. Afgelopen woensdag dit pad gelopen. Het pad is absoluut klompenpadwaardig, wat hebben we genoten van de afwisselende route!
  Wat we echter niet gewend zijn van een klompenpad is dat de bewegwijzering op meerdere punten te wensen overlaat. Onder andere rond groepsaccomodatie het Mussennest erg moeten zoeken.
  Dankzij de vriendelijke beheerder uiteindelijk de route weer gevonden. Ook elders de app moeten gebruiken, zoals in het dorp Otterlo en richting de rotonde. Gelukkig hadden we de app nog. We hebben hem vanaf de Hartenberg ( start op de routeverlenger) tegen de klok in gelopen.

 135. Wat een opluchting. Na een teleurstellende (asfalt)ervaring in Hoenderloo nu zo’ n schitterend klompenpad.
  We troffen het wel in deze periode met ontzettend veel vliegenzwammen. Prachtig!
  Paar stukjes ter overbrugging langs weg was voor ons geen punt.
  Hebben continu genoten van deze route.

 136. Beste wandelaar Zwalker en andere wandelaars,

  Bedankt voor het doorgeven van de vervaagde pijltjesstickers op de routeverlenger van het Klompenpad Eeskooterpad. We zullen dit oppakken.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden.
  Vriendelijke groet,

  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 137. Mooie route, fijne wandeling en goede afwisseling van landschappen. In de regen gelopen en dus geen andere wandelaars tegengekomen. Dank aan de vrijwilligers en landeigenaren!

  Voor het onderhoud van de route: de pijltjes op de bordjes in het verlengde deel (aan de zuidwestelijke kant van de route) zijn zo vervaagd dat ze niet meer te lezen zijn. Zonder app of kaart is het gokken welke kant je op moet. Verder ziet de route en de bewegwijzering er top uit.

 138. Vandaag deze prachtige wandeling gelopen. Heerlijk.
  Helaas bij terugkomst ontdekt dat mij nieuwe leesbril kwijt was.
  Ik hoop dat iemand hem , waarschijnlijk bij 1 van de picknicktafels na een km of 6 schat ik,
  heeft gevonden. Zwarte specsaver koker, paarsigge , gemelleerde bril met pootjes met motief en blauw brillenkoordje.
  Hoop echt dat iemand hem vindt.

 139. Geweldig mooie wandelroute. Het eerste deel is verrassend prachtig langs heide en klimmen/dalend door bos.
  Bij het afkort punt voor de 12 km kan je doorgaan op de 15km maar dan loop je wel door prachtig landschap maar ook een deel langs de prov.weg dat is aanzienlijk minder.
  De 12km is wat mij betreft aan te bevelen tov de 15. Met als enige nadeel dat je tegen het eind van de route 2x langs de 310 loopt.
  Maar verder is het een geweldig mooi pad.

 140. De bewijzering van dit klompenpad is over het algemeen goed aangegeven. Echter om verwarring te voorkomen, zou het misschien wel goed zijn om meer paaltjes met schildjes te plaatsen bij de splitsingen tussen punt 4 en 5. Ter hoogte van De Wije Werelt zit een schildje los tegen de paal.

 141. Het Eeskooterpad is een mooi ontwikkelde route, veel afwisseling in omgeving en paden, prima te lopen paden en wegen, genoten van koffie en gebak bij de Wije Werelt, ik heb deze tocht in 2 gedeelten gelopen ( veel foto’s gemaakt ) en dan vliegt de tijd . Route zeer de moeite waard.

 142. Vandaag deze wandeling gelopen. Mooie afwisselend. Wij hebben genoten.

 143. Vandaag dit klompenpad gelopen. Het was prachtig weer, zo’n met een enkel wolkje.
  Ik vond het een prachtige route. De ene helft was vooral bos met mooie zandvlaktes en niveau verschil wat voor prachtige doorkijkjes zorgde. De andere helft was meer vlakte en weilanden. Dit stuk was wat meer over het asfalt maar de mooie omgeving maakt een hoop goed. Ik heb weer genoten van een heerlijke en afwisselende wandeling.

 144. Prachtige route! Weinig andere wandelaars op een heerlijke zondagse lentedag in een schoolvakantie!

 145. Vandaag het Eeskooterpad van ruim 15 km. gelopen. Gelopen met de klok mee vanaf De Waldhoorn in Otterlo en onder ideale weersomstandigheden. 18 graden eind februari. Een nationaal record. In de folder is geen sprake van een routeverlenger van 4 km (niets aangegeven), maar op de smartphone wel. Heb ik bij de vorige 23 klompentochten nog nooit meegemaakt.
  Het was een prachtig gevariëerde route. Veel bospaden, schouwpaden, heide, stuifzand en verharde wegen. En dit door een omgeving waar veel linken naar het verre verleden te trekken waren. Her en der heeft de tijd wat stilgestaan.
  Bijzonder boeiend en indrukwekkend als je de toelichtingen leest in de folder bij 12 punten op de route.
  Erg mooi waren de bosrijke delen met veel hoogteverschil tussen bijv. De Houtkamp en de Wije Werelt en het bos rond de Waldlager.
  De bepijling was prima. Vooral in een bosrijke omgeving zo links en rechts een extra pijl. En vaak na een bocht nog een herhalingsbordje.
  Otterlo een prachtig dorpje met vriendelijke, gastvrije mensen.

 146. Vandaag dit mooie pad gelopen. Vooral het eerste stuk in Nationaal Park de Hoge Veluwe vonden wij erg mooi. Wat wel jammer was: ook stukken gelopen langs N-wegen (Apeldoornseweg, Barneveldseweg en Harskamperweg). Dit komt waarschijnlijk door de vele vakantiewoningen / -parken die dit gebied rijk is….. Zijn hier geen alternatieve routes mogelijk, vragen wij ons af?

 147. Vrijdag 22 februari 2019 hebben wij, een groep vrijwilligers van het Horsthoekerpad (zie https://klompenpaden.nl/klompenpad/horsthoekerpad/ ), dit prachtige pad bewandeld. We hebben zeer genoten van de afwisselende, prima bewegwijzerde route en liepen de 12 km-variant. Kortom een aanrader en hulde voor onze collega-vrijwilligers van het Eeskooterpad.

 148. Het Eeskooterpad gelopen zondag 17 februari in bloes met korte mouwen alsof het lente was.
  Gestart bij bushalte Rotonde in Otterlo lopend richting cafe restaurant de Waldhoorn om iets verder
  het bos in te duiken met slingerachtige paadjes wat glooiend met mooi uitzicht over zandduinen
  De route gaat voor minstens driekwart door de bossen,door vakantiepark De Wije Wereld en neemt
  ook nog een stukje polder mee. Fijnis ook dat het klompenpad maar weinig asfalt kent en de markering
  was zeer goed tot ik een stukje langs de Barneveldseweg liep en daar geen markering meer kon ontdekken.
  Gelukkig kwam ik wat wandelaars tegen en die vertelde me linksaf het pad in te gaan en daar iets
  verderop weer een markering was richting Eeskooter schaapskooi.
  al met al een heel mooi klompenpad en zeker aan te raden.

 149. Op deze zonnige en heiige 27 december dit heerlijke pad gelopen. Complimenten voor ieder die dit tot stand heeft gebracht!

 150. Vorige week dit mooie pad nog eens gelopen, nu vanaf De Hartenberg.
  Eerst kriskras door het terrein van De Hartenberg (o.a. mooie beesten gezien).
  Dan aan de achterkant het terrein afgelopen en daar loopt de verlenging van het Eeskooterpad.
  Linksaf gelopen en bij de hoofdroute rechtsaf, daarna via een mooi stuk boerenland (1,6 km) naar het andere punt van de verlenging. Daar rechtdoor gelopen en iets verderop links de weg (Mosselseweg) van de verkorte route gelopen. Dan via de Lontweg (andere kant van de Apeldoornseweg) en de Maatjessteeg naar het centrum. Daar de hoofdroute weer genomen tot het eerste punt van de verlenging, daar dan linksaf weer terug naar De Hartenberg.
  Het minder mooie westelijk deel en de noordelijke lus loop je dan niet. (misschien later weer eens)
  Dit vind ik een prachtige route.
  Bij de originele route loop je het eerder genoemde mooie stuk boerenland (1,6 km) 2 keer, als je tenminste de verlenging ook wilt lopen.

 151. Geweldig mooie route! Mooie uitzichten, bossen, weilanden en de zandvlakte zorgen voor een leuke afwisseling. Aandachtspunt: op 3 plekken even lastig met de bewegwijzering. Maar de app helpt dan echt goed!
  Top wandeling??

 152. Vandaag gewandeld. Top tocht, af en toe even zoeken naar de klompenpadbordjes maar dat is ook wel weer leuk. Veel onverhard, hei, bos, akkers alles.

  Klasse organisatie, bedankt!

 153. Beste Freek Wolff,

  Misschien kan ik met wat uitleg uw ervaringen/opmerkingen in perspectief plaatsen.

  Er is door verkoop van grond inderdaad een stukje wei- en bouwland vervangen door een stukje over het fietspad langs de Apeldoornseweg. We hebben bij klompenpaden te maken met een vrijwillige openstelling van private grond en dan kan een tussentijdse aanpassing nodig zijn. Deze routeaanpassing is verwerkt in de tweede druk van de folder, in de app en in het uit te printen kaartje.

  Het koffiekopje bij de schaapkooi (routepunt 8) verwijst naar de Minicamping De Nieuwe Hof, op de website van klompenpaden en in de app kan worden doorgeklikt naar de website van de Minicamping voor de actuele openingstijden. Dit bleek beter te werken dan het vermelden van deze gegevens op de website en app van klompenpaden.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 154. Hallo,

  Vandaag Eeskoterpad gewandeld. Mooi, maar dan vooral het eerste deel door het bos, langs de Hoge Veluwe op.
  Zodra je aan de westkant op de Arnhemseweg komt, is er eigenlijk geen sprake meer van klompenpaden. In de folder kun je daar bijna direct oversteken en het weiland in, maar de praktijk is anders: je loopt een eind langs die drukke weg. Jammer! Vanaf dat punt ook elders helaas bijna steeds over gewone wegen; daar moeten toch alternatieve op te verzinnen zijn?
  De schaapskooi is dicht, niks te beleven; het koffiekopje in de folder ten spijt.
  Maar goed: de zon scheen wel.

  Dag.

 155. Beste Joke,

  Jammer dat de route niet geheel duidelijk was. Om verwarring te voorkomen met de verschillenden bordjes en plaatjes die onderweg geplaatst zijn geldt voor alle Klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering ook gebruik te maken van de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 2,- verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 156. Vanmiddag dit pad gelopen. Erg mooi. Alleen toen we bij de camping kwamen hebben we alleen nog langs de weg gelopen, geen bordje meer gezien. Jammer we hadden graag de hele route gelopen.

 157. Dag
  Net het pad gelopen. De bedoeling was 19 km maar 15 gelopen omdat mij niet duidelijk was wat de verlenging was. Er stond nergens aangegeven wanneer het 19 zou worden.
  Prachtige route

 158. Wij lezen graag de info over het landschap op de ap. Maar wat is het verhaal achter het smalle bomenlaantje in het bos? Het bos vanaf vakantiepark de wije wereld richting de prachtige zandverstuiving. En kwamen we in het bosje naast de haskamperweg een hoge wildwal of begroeide stuifduin tegen?

  Super genoten van de gevarieerde wandelroute!

 159. Wij lezen graag de info over het landschap op de ap. Maar wat is het verhaal achter het smalle bomenlaantje in het bos? Het bos vanaf vakamtiepark de wije wereld richting de prachtige zandverstuiving. En kwamen we in het bosje naast de haskamperweg een hoge wildwal of begroeide stuifduin tegen?

  Super genoten van de gevarieerde wandelroute!

 160. 7-7-2018 gelopen.
  Mooie afwisselende, doch redelijk zware route. Aan het begin flink heuvel op en af, dit was wel heel mooi.
  Zijn echter een stukje verkeerd gelopen, bij de Koeweg richting Eeskooterpad staat het paaltje een beetje te ver het bos in, zodat je deze over het hoofd ziet. Gelukkig lopen we met de app en zie je dat je van de route afwijkt.
  Dan maar een stuk terug lopen en even zoeken en de weg verder vervolgen.

 161. Na 3 jaar weer eens dit klompenpad gelopen. Over het algemeen mooie route met veel afwisseling, behalve het stuk langs de provinciale weg. De route verlenger door het Roekelse bos was nieuw voor mij, en zeker een aanrader. Mooi en erg rustig bosgebied, veel vogels en ook veel bosbessen. De bewegwijzering was in orde, alleen af en toe wat weinig bordjes, ook op route verlenger, zodat je je af en toe afvroeg of je wel op de juiste route liep. (gelopen zonder app of kaartje). Maar het was te doen, Heerlijke wandeling gehad.

 162. Gestart vanaf café de Walterhorn in Otterlo. De route verliep eerst door het centrum van Otterlo. Daar was het wel even zoeken naar bordjes. Ze staan namelijk niet op elke kruising, maar alleen als er wordt afgeslagen. Dat bleek veelal ook op de rest van de route. Het zou fijn zijn als er wat meer bordjes geplaatst zouden worden, zodat snel duidelijk is of je nog wel of niet op het pad loopt. De route was erg mooi over afwisselend terrein, waarbij ook over opengesteld privé terrein. Helaas was er één stuk langs een boerenland, waar ook bruggetjes waren, waar het pad (ongeveer 200 meter) flink overwoekerd was met branden netels. Dus als je de route gaat lopen, doe een lange broek aan.
  Het zou fijn zijn als dit stuk pad beter wordt bijgehouden, zodat een lange broek niet nodig is.

 163. Gisteren 12-5-2018 dit mooie pad gelopen. Veel afwisseling van bos en weide met veel mooie vergezichten. Voldoende bankjes onderweg om even te rusten of zoals wij onze lunch te gebruiken.
  Wij weten niet of we bordjes hebben gemist of dat deze niet aanwezig waren maar in Otterlo is het uitkijken geblazen. Gelukkig hielp de app ons verder.
  Ook hier zijn de overstapjes wat te hoog voor mensen (zoals wij) met wat strammere benen. Gelukkig zijn we met z’n tweetjes zodat we elkaar kunnen helpen maar anders is er toch wel een probleem.
  Wij gaan weer op zoek naar een volgend pad.

 164. N.a.v. de onderstaande reactie zijn we nagegaan of Minicamping De Nieuwe Hof nog functioneert. Het blijkt desgevraagd dat wandelaars van het klompenpad welkom zijn voor koffie en ook gebruik kunnen maken van het toilet.

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 165. Het eerste stuk van dit klompenpad was erg mooi. Maar hoe verder ik kwam hoe treuriger de bomen werden.. Had me zelf wat rust beloofd na het lange stuk langs de drukke Apeldoornseweg. Helaas bleek het Rustpunt bij minicamping De Wilde Hof opgeheven te zijn. Het is dan ook beter om dit punt te deleten in de app en hierboven bij Horeca onderweg. Pluspunt was de bewegwijzering: top!

 166. 30 maart 2018. Het Eeskooterpad vanuit Otterlo met de klok mee gelopen. Heel afwisselende route met bossen, heide, stuifzanden, akker, boomgaarden, weilanden en mooie bebouwing, wat wil je nog meer. Ook nog aardig geaccidenteerd wat mooie vergezichten geeft. Dus op zich mooie route. Alleen het laatste stuk, al meer mensen hebben er een opmerking over gemaakt, is vervelend. Eerst een eind noordwaarts langs de N 310, dan door het bos via een prachtig vennetje om weer op de N310 uit te komen en nog een eind langs deze drukke weg terug naar Otterlo. Niet klompenpadwaardig, maar zal wellicht moeilijk anders te regelen zijn. Ook het stukje langs de N304 is niet echt fijn, maar niet zo lang (wel gevaarlijke oversteek in bocht).
  Er is iets geks met de afstand van dit pad. Ik lees dat mensen het idee hadden dat ie langer dan 15 km zou zijn. Ik heb de verlengde route gelopen en zou dan op 19 km moeten uitkomen. M’n GPS kwam echter niet verder dan 17,3 km en ik heb geen stukjes afgesneden.
  Op naar het volgende klompenpad

 167. Een fantastische route met voor ons als grootste verrassing de Otterlose stuifwal (flink geaccidenteerd) met bijna aan het eind een prachtig uitzicht naar het noorden over de heidevelden en grove dennen, al dan niet door de storm vernield… Door dit klompenpad hebben we veel details van de omgeving van Otterlo leren kennen die ons anders geheel ontgaan waren! Dank aan de ‘makers van dit pad’.
  We hadden dit klompenpad niet willen missen op 19 maart 2018, een vrij koude dag met flink wat zon.
  Eigenlijk was dit het hoogtepunt van onze vakantieweek in Otterlo.

 168. Vandaag voor de 4e keer dit pad gelopen met de klok mee. Gestart in centrum Otterlo bij Waldhoorn. Ik ontdekte dat er een nieuw plattegrondje op de site staat en dat er inmiddels een verlengroute door het Roekelse bos loopt. Dat wist ik nog niet. Het zuidelijke deel is erg mooi, vooral het Roekelse bos is prachtig.
  Het noordelijke deel bestaat o.a. uit 3 stukjes op een fietspad langs provinciale wegen, 750, 300 en 500 meter, dus 1,5 km. Dat is toch minder. Maar je kunt die noordelijke route verkorten door de laatste lus niet te lopen (3 km) of via de Maasjessteeg of Lontweg eerder terug te gaan.
  Als je de hele route loopt, inclusief verlenging is slechts 23% verhard. Dat is weinig.
  Bij de ingang van de verlenging en ook bij het einde van de verlenging zijn de bordjes m.i. verkeerd geplaatst. Dat is verwarrend, dus wel minstens plattegrondje meenemen. Bij begin verlenging linksaf en bij einde ook linksaf (en niet rechtsaf). Maar ik heb vandaag weer genoten bij een heerlijk lentezonnetje.

 169. Wij vandaag het Eeskooterpad gelopen. Erg mooie route vonden wij,
  en heel duidelijk bewegwijzerd. Veel afwisseling met weiland, bos en
  verharde weg. Zeker een aanrader voor wandelliefhebbers.
  Vriendelijke groeten vanuit Wehl van Ingrid en Henk.

 170. Heerlijk gewandeld. Het stuk langs de grens met het Nationaal Park de Hoge Veluwe vonden we het mooiste. De route is perfect gemarkeerd, dat loopt heel fijn. En de app is heel handig.

 171. Mooie herfstroute, we liepen ‘m met de klok mee. Na een natte dag gisteren, viel het weer nu reuze mee! We vonden het eerste stuk door de bossen, heide en stuifzandwal veruit het mooiste!
  Leuk om bij de camping onderweg de bijzondere recreatiewoningen van natuurmonumenten te zien: bijzondere houten overnachtingsplekken en zelfs 2 mooie boomhutten!

 172. Eergisteren dit pad gelopen onder een heerlijk najaarszonnetje met een nog heerlijkerder 😉 temperatuur. Pad is afwisselend, het aantal kilometers over asfalt viel erg mee en er was onderweg meer dan genoeg te zien.

  Helaas geen zwijnen gezien, wel de keutels en het gewroet van deze boswerkers.

  Er waren leuke hoogteverschillen en mooie “doorkijkjes”. Bos, heide en zandverstuiving maken het tot een afwisselend geheel.

  Inderdaad een aantal stukken langs en over een camping maar daar hebben we dan maar gelijk gebruik gemaakt van de voorzieningen.

  Wat ons betreft……een aanrader.

 173. O jee, had mijn app’ie thuis laten liggen zo bleek bij aankomst op het startpunt de Waldhoorn. Heel even
  getwijfeld maaruh niet zeuren, klompen aan, rugzak uit de koffer en gaan. Moet zeggen, maakte het geheel net weer
  wat spannender. Je gaat er aan wennen waar je de bordjes ongeveer mag verwachten, al is dat uiteraard geen vanzelfsprekendheid. Een paar keer even goed moeten kijken maar no problemo’s. Prachtig weer en een route vol afwisseling. Bankjes voldoende, vaak op mooie plekken, en heerlijk bijtanken. En dan “plotseling” zit de wandeling er weer op. Alhoewel, 176 foto’s en een paar filmpjes geschoten. Herinneringen maak je zelf. 🙂 1 ding is absoluut zeker, hier komen we terug. Allen die deze wandeling mogelijk maken, van harte bedankt, genoten maar dan met hoofdletters.
  Top wandeling!

 174. Als wandel fanaten mijn vrouw en ik lopen wij graag de klompenpad routes. Vandaag Eeskoterpad gekozen.
  Wij kozen de route andersom te doen. Maar goed ook. Vanaf Otterloo (start plek) richting 11.

  Te veel langs drukke wegen en onnodige slinger kilo meters gelopen, eindelijk in het bosrijk gebied komen wij Roekel
  langs afrastingen en meerderdeel ruiter paden. Dus mulzant! Op den duur heb je daar wel genoeg van. Pas naar de Camping De houtzagerij 5 werd de route zoals wij ge(ver)wend zijn. Vandaar mijn reactie therapeutisch lopen. Mijn benen hebben veel meer gedaan, dan mijn ogen.
  Omdat wij gewent zijn, genieten van de omgeving waar wij op dat moment zijn. Niet zittend maar ook lopend.

  Zeker bij Roekel zou ik de route aanpassen, al gelijk toen ik in dat deel binnen kwam.
  Dan wordt de route zeker aantrekkelijker. Ik blijf zoeken op de echte klompenpad route. Met wandel groet, Henk

 175. Tweede keer voor ons dat we de route hebben gelopen, nu eens de andere kant op. We waren weer verrast door de leuke paadjes en inderdaad je moet goed om je heen kijken voor de bordjes, soms was het even zoeken. Ook liep de route iets anders, wat langer langs de Apeldoornseweg maar dat stoorde ons niet. Het pad langs het hek vonden wij niet hinderlijk even later bij de zandverstuiving was het zo mooi! Over een paar jaar doen we deze route weer! En bedankt organisatie: door jullie hebben wij zoveel wandelplezier!

 176. Vandaag deze route gelopen ,met de klok mee.
  Wij vonden het een mooie wandeling.
  Je komt langs en door campings waar je lekker wat kan nuttigen en gebruik kan maken van de toiletten.
  Een klijn minpuntje vonden wij een oversteek over een provinciale weg Vlakbij de paardemanege gevaarlijk, de oversteek was net in een bocht waar je heel goed uit moet kijken omdat mensen best hard rijden.
  Een kleine tip, loop de route in tegen gestelde richting v.d klok, dan loop je het mooiste stuk als laatste

 177. Vandaag voor het eerst een route van het klompenpad gewandeld. Goede bewegwijzering, veel afwisseling van landschap, ik heb genoten! Nu speelde het weer ook enorm mee: koud maar met een heerlijk zonnetje. Ik ga zeker vaker een klompenroute lopen.

 178. Op 2 april deze route gelopen, met de klok mee.

  Wat mij opviel was, dat ik in Otterlo op een gegeven moment geen route aanwijzingen meer terug vond.
  Dit begon vlak na de brandweerkazerne, daar werd je een pleintje op gestuurd zonder dat ik nog ergens een aanwijzing zag waar dit weer te verlaten.

  Op een gegeven moment aan de hand van een papieren kaart de Dorpsstraat in gelopen en pas daar kwam ik weer een aanwijzing tegen. Dus ook de aanwijzing de links af Dorpsstraat in heb ik gemist.

  Als tip zou ik mee willen geven om een omleiding voor hondenbezitters aan te geven op die plekken waar honden niet zijn toegestaan, op deze route zijn dit 2 hele korte stukjes (2x ca 100 meter). Dit kan nooit veel meer werk zijn als het aangeven van verkorte of verlengde routes.

 179. Vandaag het Eeskooterpad gelopen. Wat mooi alles zat er weer in. Behalve boerenerven. Maar dat mag de pret niet drukken.het was een mooie tocht.En helemaal op de klompje bewegwijzering gelopen. Dat vinden wij nog steeds het leukst. Wel hebben wij de folder bij ons om iets van het verleden telezen.Dank aan de vrijwilligers. Gelopen met 5 personen.?

 180. Dit was ons negende klompenpad. En de eerste die voor mij een lichte teleurstelling was. Want het hele zuidwest-kwadrant van het pad loopt met kaarsrechte lijnen naast het hek van de Hoge Veluwe. Door de natuur, zeker, maar wél nogal fantasieloos. On-karakteristiek voor klompenpaden, zou ik zeggen. Ook loopt een behoorlijk deel recht ten Noorden van het startpunt langs de N310. Dit stuk hebben we vermeden, we zijn hier deels een eigen route gaan lopen.
  Ik zie mijzelf niet als zeurder. Misschien ben ik verwend geraakt. Maar dit was écht iets minder.

 181. Gisteren weer dit mooie pad gelopen. Dit keer wel via de verkorter zodat je niet het stuk langs de drukke Apeldoornseweg hoeft te lopen.
  Wel viel me nu voor de tweede keer op dat het bordje midden op het weilandje nadat je bij de Houtkamp achterlangs bent gegaan niet goed staat. Je moet daar de bomenrij volgen maar het klompje wijst je rechtdoor naar de omheining waar je echt niet overheen kunt.

 182. Vandaag de route gelopen, mooi en afwisselend.
  Complimenten voor de beheerder, de route is uitstekend gemarkeerd.

 183. Op enkele particuliere terreinen is het NIET toegestaan een (aangelijnde) hond mee te nemen. Dit is ter plaatse met borden aangegeven. Het zijn de terreinen met nr. 2/3 en 6 op de kaart. Als u een kaartje van het pad mee neemt is het mogelijk op deze gedeeltes de route iets anders te lopen en kunt u toch nagenoeg de gehele route wandelen. Ik wens u veel wandelplezier!

 184. Vandaag dit klompenpad met veel plezier gelopen. Erg leuk om bos en open veld af te wisselen en vooral ook de paden achteraf. Een mooie route. We hopen later nog eens een klompenpad te lopen.

 185. Zaterdag 13 augustus, Het was een prachtige dag om te lopen, vroeg gestart 8.00 eerst een bakkie koffie genomen bij Grand cafe Hotel Kruller beste prijzig €2,30 verder wel goed. je loopt rustig richting Park De Hoge Veluwe net daar voor het bos in die overal goed te belopen is, als het veel geregend heeft wordt het behoorlijk glibberig, klein klimmetje met mooi uitzicht over de heide veld. mijn eerste rust genomen op Camping “De Wije Werelt ” lekker gezellig bedoeling. Daarna weer door de bossen gelopen, prima te doen. Bij splitsing waar men kunt overstappen richting Beek- en Bultpad even goed opletten, je loop zo recht door maar moet toch rechts af, dit komt omdat de bordjes groen wit zijn en op planken zitten die groen zijn uitgeslagen! Na een stukje langs de verharde weg te hebben gelopen moet men in de bocht naar rechts naar links. Daarna weer prima gelopen alles lekker duidelijk aangegeven, eigenlijk de hele route wel. De route vervolgd en lekker naar Otterlo gelopen via de bossen.
  Prima route mooie afstand om te lopen.
  Probeer het ook zo te houden.
  Mvg. Sjaak.

 186. Vandaag 14 augustus 2016 deze wandeling gelopen. Wij vonden het een mooie wandeling die echter weinig met het boerenerf (leven) te maken heeft. toch een top dag gehad!

 187. Gisteren dit Klompenpad met plezier gelopen. Helaas door de regen waren er veel plassen in het bos maar dat mocht de pret niet drukken. Helaas 1 keer de route kwijt geraakt maar gelukkig weer snel gevonden. Wij vinden het lopen van klompenpaden vooral mooi omdat je overal komt, dan zit je op de openbare weg dan weer op een boeren erf. Geweldig gedaan mensen.

 188. Na paar reactie gelezen over deze wandelpad heb ik vandaag gelopen.Wat een prachtig omgeving,bos,weiland en paar klein stukje provinciaal weg..
  Ik heb opgemeten omdat paar mensen hebben gevoel langer dan 15 km.Het blijkt op mijn mobiel dat er 14,5 km gelopen! Ik moet wel eerlijk zeggen dat mijn gevoel langer was dan 15 km.Het blijkt niet zo..
  Na de afloop een heerlijk softijs gegeten!
  Kortom mooi route om te wandelen

 189. Afgelopen week ook gelopen. Voor ons gevoel ook veel langer dan aangegeven. Benieuwd naar het nameten. Mooie route zeker aan te bevelen.

 190. Mooi pad, maar aanzienlijk langer dan de opgegeven 15 KM. Ik ga binnenkort de exacte afstand nameten. Hierin is dit klompenpad overigens niet uniek. Het valt mij op dat de opgegeven afstanden van klompenpaden vaker niet kloppen.
  wordt vervolgd.

 191. Geachte heer Bretz,
  Hartelijk dank voor uw opmerking. Het spijt ons inderdaad ook dat er, nadat het betreffende stuk land van eigenaar wisselde, vooralsnog geen alternatief aangeboden kan worden. Maar het is absoluut een aandachtspunt.

 192. Mooi pad, inderdaad, máár: Hoe zit het met dat (veel te lange) stuk langs de drukke autoracebaan Apeldoornse weg ? Dat is tussen punt 6 en 7 op het kaartje. In de eerdere edities ging de route maar even langs deze weg en boog dan af, het land in. Als de agrariër ter plaatse niet meer wil, ja dan houdt het op, maar dan moet je Z.S.M. een alternatief ontwikkelen, lijkt mij, want die autoweg ervaar ik echt als Klompenpad-onwaardig.
  Ik heb hierover een tijdje geleden al eens gebeld met Landschapsbeheer Gelderland, maar ik heb sindsdien niets meer terug vernomen…
  Graag uw reactie, hoe het er nu voorstaat.

  Met vriendelijke groet, G.Bretz

 193. Fijn dat u hebt genoten van het Eeskooterpad en bedankt voor de tip over de bordjes. Iedere maand lopen wij (de vrijwilligers) de route even na, om zwerfafval op te ruimen en de bordjes te controleren. Het hout van de paaltjes werkt nogal op dit moment, waardoor er inderdaad wel eens schroeven los laten. Dit wordt zo snel mogelijk hersteld!

 194. Dit is een topper. Had ook niet anders verwacht van een pad midden op de Veluwe.
  Slechts ongeveer 200 meter (niet erg drassig) weiland aan het begin, niet al te veel harde wegen en veel bos. Geweldig mooi. Bewegwijzering uitstekend, plattegrond hoefde niet één keer te worden geraadpleegd.
  Tip voor vrijwilligers: ik heb een paar bordjes gezien waarvan 2 schroefjes waren losgelaten, binnenkort zullen die bordjes op de grond liggen denk ik. (ergens halverwege de route)
  Hartelijk dank voor de genoten uurtjes.

 195. Vandaag 28 januari 2016 het Eeskooterpad gelopen. Dit pad voldoet aan alle kenmerken waaraan een klompenpad moet voldoen. En de routemakers hebben ook nog eens een prachtig parcours bedacht. De bewegwijzering is ook prima in orde! Ik heb speciaal genoten van de houtwallen aan de rand van de Hoge Veluwe. Ik genoot van de vele vogeltjes langs de Elzebosserweg. Ik dacht dat ik in deze omgeving aardig de weg wist, maar dankzij het Eeskooterpad kwam ik op plekken waar ik tot dusver nooit was geweest. Nooit geweten dat er even buiten Otterlo een buurtschap is, waaraan het pad zijn naam aan te danken heeft.

 196. Op 23 Januari deze route voor de tweede keer gelopen. We hebben hem reeds in mei 2015 gelopen. We begonnen om half tien en waren om 12:00 klaar. De route is lekker snel te belopen. Mooie route door verschillende landschappen. Het overgrote deel gaat door bos en is redelijk goed begaanbaar. De route is duidelijk aangegeven en we liepen hem in een keer foutloos zonder gebruik te maken van de app. Er is een klein stukje over de weilanden maar dat is goed te doen geen soppig weiland. Hartelijke dank voor de vrijwilligers die deze route bijhouden en de agrariërs die hun weilanden openstellen.

 197. Vandal het Eesterpad gewandeld. Ever Der wand elder wij de klompenpaden bij Wolfheze en Renkum. Diet zijn klompenpaden door het bos. Dede wandering Brecht NOS regulating op asfalt en langs drukke wegen. Wij vonden dit jammer.

 198. Het Eeskoterpad
  Wat een prachtige gevarieerde wandeling.Voora l het Hoefbos en nabij de hoge Veluwe vonden wij het mooist. Zeker een aanrader. Wij hadden wel schitterend weer. Alle hulde en dank aan de mensen die dit pad mogelijk maken. Twee blije wandelaars.

 199. Zondag 23 augustus tijdens controle ronde van het pad een (lees) bril gevonden. Op het stuk klompen pad langs het hek vlakbij camping de Wije werelt. Bril is daar afgegeven bij de receptie.

 200. Vandaag 29-6-15 Eeskooterpad gelopen en inmiddels heb ik wel 1 ding geleerd ga niet af op de reviews van uw voorgangers want die vertellen meer over de stemming waaronder ze verkeerden toen ze dit schitterende pad liepen dan over het pad zelf. Ik vond het een geweldig pad en ondanks de vier kilometer extra die we gelopen hebben omdat we een bordje mistten echt geweldig. Het weer natuurlijk ook fantastisch, goed onderhouden pad duidelijke bewegwijzering, voor mij chapeau en zeker een route die ik nog eens zou lopen en ook iedereen zou aanraden. met dank en vriendelijke groeten een blije wandelaar.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.