Ganderpad

Ontdek het afwisselende landschap van Gaanderen. Wandelen langs de Oude IJssel en beken, over rivierduinen en langs oude sporen van de ijzerindustrie. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Ganderpad (13 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 9 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Route verlengen: U kunt de route verlengen tot 14 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Herberg – Restaurant Het Onland, rekhemseweg 175 in Doetinchem. Het startpaneel van het Ganderpad staat bij het westelijke parkeerterrein van Zalencentrum ’t Onland.

Opstappunten: Treinstation Gaanderen, Hoofdstraat 26 in Gaanderen. Stuw- en Sluiscomplex De Pol, Nieuwe Sluisweg 1 in Doetinchem.

Openbaar vervoer: Treinstation Gaanderen, Hoofdstraat 26 in Gaanderen. Halte De Pol in Doetinchem (16 min lopen naar startpunt of hier opstappen).

Markering: Bruine markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. 23 februari pad gelopen, kwamen langs prachtige orangerie de Pol aan de Hulleweg.
  Zin in koffie werd ons daar te verstaan gegeven dat ze nog niet open waren en letterlijk werd ons gezegd dat wandelaars alleen voor koffie daar niet welkom waren.

  Gelukkig bestaat het Onland, waar ze nog wel van Achterhoekse gastvrijheid hebben gehoord.

  Al met al fijn gelopen op een kleine koude douche na.

 2. Dit pad hadden we een paar jaar geleden gelopen zonder app en met het aantal ontbrekende bordjes. We liepen prompt een aantal keer verkeerd. Tijd voor een herkansing. Hoewel de app gisteren haperde (hij wist niet waar we waren en bleef de hele wandeling op 0 km staan) was de route prima aangegeven. Het Ganderpad is zeker gevarieerd. Sommige stukken waren door de regen (nog steeds) spekglad, maar dat hoort ook een beetje bij een Klompenpad.
  Gedurende de hele wandeling zijn we maar vijf andere wandelaars tegengekomen. Wat kent de Achterhoek toch veel rustige plekjes.
  De tip van Peter en Marian opgevolgd en bij de Akkermansbeek het vlonderpad genomen. Vooral het uitzichtpunt vonden we een meerwaarde hebben. Sowieso vinden we deze stukjes urban nature leuk.
  Het enige minpuntje was op het pad langs de Oude IJssel. Daar hingen aan de zijkant best veel lange slierten van de braam. Zonder blad maar nog wel met doorntjes was het niet fijn toen een vlagerige wind ze een aantal keer in ons gezicht zwiepten.
  Na afloop in de voormalige herberg het Onland koffie gedronken. Mede door de inrichting ga je terug in de tijd en waan je je een voetreiziger die na een dag lopen door een gebied van moerassen, enken en heidevelden weer op krachten komt.

 3. Vandaag dit mooie pad gelopen,inclusief routeverlenger, en het vlonderpad bij Akkermansbeekpark ook meegepakt,zo,n mooi stukje dat dat niet in de route zit is jammer,maar kan je zo even meepakken.We kwamen op 14,4km.Het had gisteren hele dag geregend, maar op dit pad nergens last van gehad,dus ook in natte periode goed te belopen! Wij zijn bij Het Onland begonnen,en gelijk de routeverlenger genomen,een mooi stuk,zeker aan te raden! Daarna naar sluis De Pol ,hier onze koffiepauze gehouden op het kleurrijke bankje,mooi stekje!Dan fiets pad langs de Oude IJssel,waarna we later bij Terborg aankomen bij het Akkermansbeekpark, we zijn het trappetje naar beneden gegaan en t vlonderpad afgelopen,dan kom je in de woonwijk uit en sla je weer rechtsaf en pak je later zo de route weer op.Dan over het spoor,door Gaanderen,dat vonden we ook een mooi slingerend stuk , dan ri.de autoweg,voor de autoweg ga je links en kom je nog door mooi stukje bos en loop je langs de Bielheimerbeek.Laatste stuk ook door t bos en en langs de Kloosterlaan terug naar Het Onland. De route was goed aangegeven en wij vonden het een mooi afwisselend pad!

 4. Dinsdag het Kelrepad gelopen en woensdag het Ganderpad, ons 61 ste klompenpad. We vonden het Kelrepad echt veel mooier dan het Ganderpad.

 5. Vanmorgen gelopen, ondanks de vele regen toch goed te lopen! Wat meer gezegd word, wel even op de app kijken welke kant je opgaat. Soms goed kijken wat er op een sticker staat, maar verder keurig aangegeven.

 6. Vandaag het Ganderpad gelopen samen met mijn man. Leuke route over goed begaanbare paden. De kortere route staat duidelijk aangegeven. Als je de normale of lange route wil lopen is het goed om ook de route op de app in de gaten te houden.
  Doorgaans mag je er van uit gaan: staat er niets aangegeven, gewoon rechtdoor lopen😃 al met al een heerlijke ochtend gehad met ook verrassende paadjes.

 7. Mooi pad afwisselend temperatuur te hoog voor de vogels weinig gezien stukje historie was mooi n extra water punt was prima mooie stukken natuur door de bewoners aangelegd je moest wel goed opletten met de bordjes verder n aanrader

 8. Beste wandelaars,

  Het Ganderpad wordt regelmatig nagelopen door vrijwilligers. Let op dat u bij het lopen van de route de app en de route op de klompenpadwebsite in de gaten houd. We merken dat op veel andere routewebsites de oude route van het Ganderpad te vinden is. dit zorg voor veel verwarring en klachten over slechte bewegwijzering. een aantal jaar geleden is namelijk een heel deel van de route gewijzigd en dat is niet opgenomen op ander route websites.

  m.v.g.
  Team klompenpad

 9. Vandaag met mijn vrouw het Ganderpad gelopen. Mooie omgeving maar de bewegwijzering is ronduit slecht. Bij andere klompenpaden zoals het Achterwooldspad is dat perfect, dus wij keken er van op dat dit bij het Ganderpad zo slecht was. Ook is een deel van het Ganderpad niet aantrekkelijk wandelen, loopt erg dicht langs de autoweg. Jammer maar kan aangepast worden!

 10. Vandaag met mijn vrouw het Ganderpad gelopen. Mooie omgeving maar de bewegwijzering is ronduit slecht. Bij andere klompenpaden zoals het Achterwooldspad is dat perfect, dus wij keken er van op dat dit bij het Ganderpad zo slecht was. Ook is een deel van het Ganderpad niet aantrekkelijk wandelen, loopt erg dicht langs de autoweg. Jammer maar kan aangepast worden!

 11. Vandaag 12 december het Ganderpad gelopen. De bewegwijzering was prima op orde.
  Mooie afwisselende route. We hebben genoten.

 12. Vandaag Ganderpad gewandeld
  Mooie route maar slechte markering….achterstallig onderhoud

 13. Prachtig pad om te lopen, geeft een mooi beeld van de omgeving al zijn er ook behoorlijk wat verharde stukken op de route.
  We hebben best vaak de app moeten gebruiken omdat bordjes niet meer leesbaar waren of zelfs verdwenen.
  Ook vonden we het jammer dat er niet zoveel aandacht besteed wordt bij De Pol over de bezienswaardigheden rond het verzet wat er plaatsgevonden heeft.
  Toen we er al voorbij waren kwamen we nog een info bord tegen aan de andere kant.
  Had best vermeld mogen worden op de app.
  Toch was het een prachtige tocht en zeker een aanrader.

 14. Leuke route om een keer gelopen te hebben.
  Geeft een mooi beeld van de gevarieerde omgeving van Gaanderen.

  Deze route zal niet in mijn top 10 belanden.
  En ik kan me ook voorstellen dat niet iedereen dit een “echt” klompenpad vindt.
  Geen smalle graspaadjes langs sloten of paden door weilanden.
  Relatief veel verharde wegen.
  Maar beslist wel de moeite waard.

  Ik heb overigens een paar keer de app moeten gebruiken om te checken of we goed liepen.
  Vaker dan ik gewend ben op klompenpaden.

 15. Ik vond het een prachtige route,maar er missen bordjes en sommige zijn niet meer te lezen. Daardoor een gedeelte verkeerd gelopen.

 16. Op het Ganderpad zijn langs de Smidsweg en de Akkermansweg en rondom die wegen diverse markeringen weg of onleesbaar gemaakt.
  Overigens waren de Stokkumer en Speulder- Klompenpaden prima gemarkeerd (eergisteren en gisteren) en erg mooi in het voorjaar!

 17. De onderstaande zeer uiteenlopende reacties laten zien hoe verschillend een Klompenpad kan worden beleefd. Duidelijk is natuurlijk dat het type landschap waardoor de paden voeren van gebied tot gebied verschilt. Ook binnen een Klompenpad kan men kennismaken met een variatie aan landschapstypes.
  Bij de ontwikkeling van een nieuw Klompenpad wordt gestreefd naar de ontsluiting van oude en soms nieuwe paden, bij voorkeur via de weilanden en langs akkers en over onverharde wegen. De uiteindelijke route is echter afhankelijk van de vrijwillige medewerking van particuliere grondeigenaren. Om tot een rondwandeling te kunnen komen is gebruikmaking van verharde, openbare wegen soms onoverkomelijk. Het uiteindelijke doel is beleving van het landschap.

  M.v.g.
  Team Klompenpaden

 18. Op 26/2/22 het Ganderpad gelopen. Ik vind dat het, op enkele kleine stukjes langs de beek na, de naam klompenpad niet zou mogen dragen. Veel te lange trajecten over asfalt met best veel verkeer dat nooit snelheid matigt. Het is de reis ernaartoe beslist niet waard.

 19. In november 2019 had ik het pad al eens gelopen, maar omdat ik me tot doel heb gesteld om ieder pad te voorzien van foto en blog, vandaag voor de tweede keer. In mijn blog doe ik verslag van de zaken die ik twee jaar geleden niet gezien heb. Wat een fijn pad. Dat beetje bedrijvigheid waar je langs loopt mag geen naam hebben en wat moet het toch fijn wonen zijn in Gaanderen en Terborg al er parken zijn die bijna meer ruimte innemen dan de gehele bebouwde kom en dan te weten dat je omringd wordt de het Achterhoekse landschap pur sang.
  Mijn verslag op blog: https://sprakeloosverhalen.com/2021/10/27/wat-heb-ik-de-eerste-keer-gemist-op-het-ganderpad/

  voor meer foto’s zie ook INSTAGRAM titiissprakeloos

  Klompenpad vrijwilligers, dank

 20. 23 oktober 2021 dit klompenpad gelopen. Bewegwijzering was dik in orde. Hadden de indruk dat nogal wat bordjes een opknapbeurt hadden gehad.Op een aantal stukken moet je met autoverkeer rekening houden. Altijd hinderlijk. Paden lopen door afwisselend landschap. Bos, langs akkers, langs beken en vaarten. Bankjes onderweg zijn schaars. We hebben kennisgemaakt met een mooi stuk Achterhoek en danken de vrijwilligers die dat voor ons mogelijk gemaakt hebben.

 21. 23 september dit. Klompenpad gelopen, mooie route en omgeving. Bewijzering is prima idd hier en daar verouderd maar echt goed te doen. Ik heb de hele route gelopen en kwam met verlenging op 13.94 km ( Runkeeper) een goede indruk gekregen van deze regio. Klompenpad makers bedankt

 22. Hele leuke route. Echt het Achterhoek gevoel. Afwisselend, rustig, ook al liepen we op zondagmiddag. Inderdaad wat verbleekte stickers van de route markering, maar de zwarte pijltjes dan meestal nog duidelijk zichtbaar. Op 1 plek ontbrak een sticker, dus wel slim om ook de app mee te nemen. Verder een aanrader.

 23. Ik kan me geheel aansluiten bij mw verheij
  Op sommige cruciale punten was de bepijling
  erg slecht.
  Het is dat ik bekend ben in deze omgeving. Maar de stickers ontbrak of erg vervaagd
  Maar het was ern mooie route

 24. Gisteren dit pad met de klok mee gelopen met aan het eind de verlenger. Totaal kwam ik op 14,3 km. Vond het eerste gedeelte het mooist. Aantal keren de app ter controle gebruikt. Weinig fietsers op het fietspad langs de Oude IJssel. Er zijn meer dan 50 visstekjes verdeeld over het pad die een doorkijkje naar de rivier bieden. Gebied rond de sluis is ook mooi. De verlenger gaat grotendeels door het bos. Misschien mooier om de route tegen de klok in te lopen, dus met de verlenger te beginnen, maar dan heb je mogelijk het geluid van de A18 aan het eind. (overigens is dat wel een relatief kort stuk) Een foto impressie op mijn website: https://klompenpaden.arievanhensbergen.nl/#collections

 25. Dit mooie pad gelopen en ook begonnen van Onland dus met de verlenger. Ik heb ervoor gekozen om dit pad te verkorten waardoor ik 12km gelopen heb. Dit verkorte deel is door prachtige natuur en waardoor je niet langs de A18 loopt. De stickers zijn inderdaad verkleurd en soms door de hoge begroeing slecht zichtbaar. App route biedt hierdoor uitkomst mn in het bos.

 26. Vandaag dit klompenpad gelopen en begonnen met de “verlenger”. Je loopt dan eerst om de camping De Wrange heen. Afwisselende route, bos, weilanden, hoogteverschillen en langs de Oude IJssel. Langs de Oude IJssel loop je wel over een fietspad dus niet veel te zien van het water. Het laatste stuk richting en langs de A18 is grind en asfalt en niet het mooiste gedeelte. Aan het einde duik je nog wel het bos in en loop je nog langs een vaart. Tip: neem muggenspray mee met warm zomers weer! Inclusief verlengen kwamen wij uit op 13,5 km.
  Al met al een leuke afwisselende route!

 27. Vr 17-7 gelopen tijdens vakantie in deze regio. Mooi afwisselend klompenpad. Goed begaanbaar en goed aangegeven. In geval van twijfel biedt de app uitkomst. Aanrader!!

 28. We hebben genoten van deze wandeling.
  We hadden echter soms problemen met het vinden van de bewegwijzering. Op sommige plaatsen waren de stickers helemaal verkleurd en was het een hele witte sticker geworden.

 29. Beste mevrouw Verheij,

  N.a.v. uw reactie zal ik mijn collega die het contact onderhoudt met de vrijwilligersgroep in Gaanderen vragen om uw constatering te bespreken.

  Overigens geldt voor alle Klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 2,- verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). De app wijst onderweg de weg zonder dataverkeer (kost dus geen Mbs). Ook met een simloze tablet kan de route gelopen en de route-items bekeken worden.

  Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 30. Vandaag het Ganderpad gelopen. Waar de route te volgen was is het genieten. De route is zeer slecht uitgepijld.
  Vaak moeten zoeken naar bordjes en veel onduidelijkheden onderweg. Uiteindelijk 16,3 km gelopen ipv de 13 die er voor staat.
  Graag aandacht hiervoor.
  MVG

 31. Aan de reacties hadden wij ons ingesteld op een “zo-zo” wandeling. Niets is minder waar, of het nu kwam door het prachtige voorjaarsweer en het effect hiervan op de natuur. Bij ons staat deze in de top drie!

 32. Mooie afwisselende route. Ondanks het miezerige weer een heerlijke wandelroute. Vooral het gedeelte rondom Gaanderen (noordelijke deel van de route) is gevarieerd. Het zuidelijke gedeelte is wat minder, ondanks het contact met de Oude IJssel, door bebouwing en industrie en wat drukke wegen die je moet oversteken.

 33. Hallo. Gisteren hebben we het gaanderpad gewandeld. Leuke afwisselende route, maar niet duidelijk aan gegeven. Diverse bordjes onleesbaar en op sommige punten helemaal weg! Wordt tijd dat de route wordt nagelopen en de routebebording wordt vernieuwd daar waar nodig.

 34. Hele mooie route om te lopen. Wel een opmerking over het stuk langs de oude ijssel. Daar loop je over een fietspad en dat is soms lastig als je met zijn tweeën loopt, want dan moet je continue aan de kant. Voor de rest genoten van deze route. Ook het verkorte stuk wat door een bos loopt.

 35. Het Ganderpad rond Gaanderen in de Achterhoek is 14 km lang. Het pad wordt niet altijd positief gewaardeerd in dit gastenboek.. Tijd om zelf dit pad eens te gaan bewandelen. Mijn mening? De beelden spreken voor zich denk ik.

  filmpje #101 Ganderpad https://youtu.be/r4Ixcs1NYAM

 36. Vandaag ook de 13 km gelopen. Sommige stukken niet altijd mooi maar er is wel goed gebruik gemaakt van de karakteristieken onderweg. We zijn met de klok mee gelopen en dus eerst het moerasbos langs de A18. Af en toe van die hevels was ook bijzonder en het Akkermansbeekpark. Verderop nog langs de oude IJssel met de nodige informatie bij de sluis was het wandelen toch wel waard. Het is weer een jaar geleden dat we een klompenpad hebben gelopen. Het smaakt naar meer maar we houden wel rekening met de drukte. Nu hadden we vakantie en zaten in de buurt.

 37. Compliment voor de vrijwilligers goed bewegwijzerd en tevens de landseigenaren voor het vrijstellen van de grond om overheen te mogen wandelen. Het was geen top 10 notering voor ons maar iedere pad heeft zijn eigen charme waar wij wel van genieten. De routeverlenger is een pluspunt voor deze route.

 38. Vandaag het Ganderpad met verlening gelopen. Het begon mooi… licht glooiende bospaadjes, echt superleuk. Natuurlijk zat er , om van A naar B te komen, ook wel een minder stuk in de route maar dat is bij de meeste paden wel eens het geval. Alles met elkaar hebben we weer genoten van de mooie plekjes. Vrijwilligers: bedankt voor weer een mooie wandeling?.
  Morgen het Achterwooldsepad ?

 39. Vandaag in de stromende regen dit verrassend mooie pad gelopen, inclusief de verlengen die ik iedereen kan aanbevelen. Groot voordeel van de hele dag vette regen: je komt niemand tegen. Gestart bij Het Onstein (helaas op woensdag gesloten) en met de klok mee. Vooral het Akkermansbeekpark is, zeker nu in deze regenperiode) erg mooi en als fervent vlonderpadwandelaar heb ik dit vlonderpad – als extraatje – heen en terug gewandeld, want het klompenpad neemt het wandelpad ernaast. Mijn tip is om toch de routeverlenger te nemen, je maakt zo de nodige hoogtemeters en vooral bij de ingang van de camping is de klim verrassend steil. Verwacht je niet in dit deel van de Achterhoek. Ik had nog wat tijd over en heb bij de pp van Het Onstein het pad langs de snel stromende beek heen en terug genomen, ook al omdat het lekker drassig was. Kortom, ondanks het slechte weer is dit een prima klompenpad en complimenten aan de vrijwilligers. Wellicht kan bij het startpunt Het Onstein de grote informatiekaart op het paneel vernieuwd worden. Deze geeft nl nog de oude situatie aan.

 40. Zaterdag 23 januari de gehele route gelopen. Afwisselend en erg rustig. Koffie to go op het einde.

 41. Zondag 30 november gedeeltelijk deze route gelopen. Het stuk naar Terborg niet gedaan. Dan is het ongeveer 9 km. Het is een rustige route, mooie natuur, beken, en we hadden prachtig weer. Een paar stukken zijn niet zo interessant maar dat zie ik in meer routes en is ook niet zo erg.

  Bij het startpunt een afhaal voor koffie of een klein hapje. Goed geregeld.

 42. Rondom Gaanderen en Terborg vandaag dit prachtige pad gelopen. Veel afwisseling, langs de oude IJssel en diverse beken. Ook her en der wat klimwerk. Omhoog op de “Gaanderse Bulten”. Veel slingerende paadjes, langs akkers. Genieten in de Achterhoek. Aanrader!

 43. Gisteren,29 mei, dit Klompenpad gelopen. Wat een mooi pad( net zoals op iedere route zit er altijd wel een stukje in wat iets minder is)en zo rustig onderweg!
  Was de reis vanuit Flevoland dubbel en dwars waard.

 44. Vanaf april 2020 maak ik blogjes van iedere wandeling van de klompenpaden die ik loop. Het Ganderpad dat ik op 20 september 2019 liep moet het doen met de foto’s op instagram. Mijn account heet: titiissprakeloos. Voor de blogjes van de andere klompenpaden zie ook; http://www.sprakeloosverhalen.wordpress.com

  Op een doordeweekse wat trieste dag waarbij de zon moest vechten om door te breken, maar het uiteindelijk verloor, begon de wandeling op wit aangeslagen graspaden, prachtig. Mooie gedeeltes werden afgewisseld met iets minder opwindende stukken, maar ik vind dat wel leuk. Het geeft iets weer van de sociaal-culturele omgeving, zeg maar stukken waar de plaatselijke bevolking tussendoor een ommetje maakt in de lunchpauze. Geen probleem

 45. Er zijn idd. enkele vernielingen aan de bewegwijzering geweest. Op 28 april zijn deze weer hersteld.
  Het is jammer dat het Ganderpad niet aan ieders verwachting voldoet. Ik constateer dat dit strikt persoonlijk is daar we gelukkig ook veel lovende reacties mogen ontvangen.
  Om een tipje van de sluier op te lichten kan ik zeggen dat we het pad ook niet overal hebben kunnen uitzetten (en ook niet handhaven!) zoals het eerst uitgestippeld was!
  Voor het overige wens ik ieder nog veel Klompenpadwandelplezier!

 46. Gisteren dit pad gelopen. Er zitten hele mooie stukken bij ,maar ook oer saaie stukken. Daarbij is de bewegwijzering niet overal goed te vinden of zelfs niet aanwezig. Vooral dat stuk langs de oude ijsel over dat langen fietspad. Loopt niet prettig,als het druk is met fietsers.

 47. Vandaag dit klompenpad gelopen. Aardige route. Er zaten een paar mooie stukken in, maar -misschien waren de verwachtingen vanwege andere lovende reacties te hoog gespannen- het viel een beetje tegen.
  Op een paar plekken ontbraken aanwijzingen. Bij het speeltuintje in het Akkermansbeekpark stond een kapot paaltje op een plek waar het niet hoorde, een bordje (ingang landgoed ’t Maatje) was verstopt achter een ander bord en tussen deze twee plekken in in klein stukje bos, was op een vrijstaand paaltje alleen het bordje voor de tegengestelde richting zichtbaar.

 48. Vandaag dit klompenpad gelopen met verlengers en al. Ik vind een kritische opmerkingen op zijn plaats. Ik vind het een rondje gaanderen rondje maar zeker geen klompenpad. Het pad heeft twee aardige stukjes waarbij enig natuurgenieten mogelijk is namelijk bij landgoed ‘t maatje en het ommetje bij het productiebedrijf van Vitens. Verder heel veel door bebouwd gebied op harde paden en publieke parken en heel weinig over privaat terrein. Zelfs het stuk langs de oude IJssel gaat over een fietspad. Ik vind het pad weinig toegevoegde waarde hebben als klompenpad en verder niet de moeite waard.

 49. Wat een schitterende route is Ganderpad route. Onze complimenten voor de coordinatoren. Jammer dat we onderweg en bij het Onland niets konden drinken, maar dat is helaas te wijten aan de Corona. Zullen deze route vast nog een keer lopen. Top!!!

 50. Verlate reactie op Anneke 29 februari.
  Dank voor de opmerking.
  Sticker en pijltje zijn vernieuwd.
  De situatie bij het Vitens gebouw is wat veranderd. Er is nu een doorsteek waardoor u het paaltje wat bij de ingang van het Vitens terrein staat waarschijnlijk heeft gemist. Het paaltje heb ik nu verplaatst naar de doorsteek.

 51. Dag Peter, mijn opa is vrijwel zeker geboren in een boerderijtje op de zandheuvel aan de Ooimanlaan, zijn vader was kantonnier en klompenmaker. Ik zou graag weten of over deze bewoning nog info te vinden is.

  Leven jouw ouders nog?
  Groeten Jan.

 52. Pijltje is weggekrast op hoek Ooymanlaan-Woudlaan.
  En voorbij het Vitens gebouw werden er naar bushalte geleid ipv linksaf het rondje vervolgen.

 53. Beste Menno,
  Dank voor je bericht. Je opmerkingen zijn terecht. De Smidstraat zit niet meer in de route, de bordjes waren hierop ook aangepast. Bij controle bleken bordjes/pijltjes toch weer naar de oude situatie te wijzen. Bij de Ooyman waren de stickers op het elektriciteitshuisje verwijderd. Beide situaties zijn inmiddels hersteld. Excuus voor het ongemak.
  Vriendelijke groet,
  Peter Doornink coördinator Ganderpad

 54. Gehele route, de verlenger incluis gelopen, met de klok mee. A18 was van en naar het startpunt (het onland) wel hoorbaar maar door de ZO-wind niet op de voorgrond, bij N-NW-wind zal het zeker gaan storen.
  Leuk afwisselend pad, niet in de top 5 maar een hele goede middenmoter.
  Op een paar plekken zijn we misgelopen door ontbrekende/onduidelijke bewegwijzering: Op de Peppelmansdijk zijn we per bewust de smidstraat ingelopen, snap nog steeds niet waarom, kan dus zeker aan onszelf gelegen hebben. Achter de Ooyman splitst de weg en moet je linksaf. Daar is het bordje echt verdwenen.
  Verder dank voor de route!

 55. Vandaag dit pad na 3 jaar nog eens gelopen, met de klok mee en inclusief de verlenging. Alleen bij het begin wat geruis van de A18 en soms even zicht op de auto’s, maar door de bomen viel het mij erg mee. Daarna een prachtig rustig zandweggetje, met idyllische huisjes/boerderijtjes. Heel veel maispercelen. Het valt mij erg op dat de mais door de droogte hier veel slechter opgekomen is dan in het westen van het land.
  Een paar keer over een boerenerf gelopen. Soms even langs de rand van een dorp. Door een speeltuin, daarna een prachtig grindpad. Even een industrieweg. Langs de Oude IJssel, voor fietsers een goed fietspad van beton, voor wandelaars is dat even doorbijten, maar wel mooi. Enkele kleinschalige natuurgebiedjes, van alles wat. En tenslotte de verlenging in het bos, ook prachtig. Hard 33%. Per saldo een vette 8 van mij. Ik heb weer genoten, niet van de terugreis in de files tussen de Duitsers.

 56. Vanmorgen in alle vroegte dit pad gelopen en ik moet zeggen met gemengde gevoelens. Dat ligt niet aan de route, de bewegwijzering (soms is het kaartje wel even handig),de afwisseling, de (al dan niet verharde) paden, de omgeving, het weer, nee, dat is allemaal dik in orde. Maar het gedurende minstens de helft van de route te aanwezige geluid van de A18 doet voor mij helaas veel afbreuk aan dit klompenpad . . .

 57. Mooie route door wisselende gebieden.
  We hebben de route tegen de klok in gereden.
  Aandachtspuntjes:
  Bij het industrieterrein Terborg, vanaf de oude IJssel moet je linksaf. Iemand heeft geprobeerd om het pijltje te verwijderen;
  Bij de Akkermansbeek, tussen 7 en 8 zat een sticker bij het dierenweitje op een verbrande prullenbak, bij het uitkijkpunt;
  Daar zijn wij ook de route even kwijtgeraakt maar dankzij de app weer gelijk gevonden;
  In het gebied tussen de Bielheimerbeek en de Kloosterlaan schieten de brandnetels een beetje op.
  Bedankt voor de route, vrijwilligers en eigenaren dat deze route tot stand is gekomen.

 58. Beste Mike,
  Goed om te horen dat het Ganderpad bevalt. Voor wat betreft de hondjes, er ligt een voorstel om het pad te verleggen. We wachten op de gemeente.

 59. Ik heb zojuist de schitterende route van het ganderpad gelopen in heerlijk weer. Wat me al eerder opviel is dat op het eigen terrein, net voordat je (tijdelijk) linksaf gaat richting de Peppelmansdijk, je wordt bejegend door twee pittige honden waarvan er eentje nog net niet in je been bijt. Kan dit gedeelte uit de route verwijderd worden?

 60. Annemarie bedankt voor de recensie! De stickers zijn inmiddels weer opnieuw aangebracht.

 61. Vandaag deze route gelopen. Heel mooi en afwisselend door de rustige landerijen rond Gaanderen. Na nummer 1, bij de Kloosterlaan ontbreekt echter de markering waardoor ik even in twijfel was of ik de snelweg nu onderdoor moest gaan. Dit stond gelukkig op de kaart wel duidelijk aangegeven dus toch de Kloosterlaan ingegaan waar ik aan het einde wel weer een bordje vond.

 62. Op 4 november het Ganderpad gelopen. Een mooi afwisselend pas maar wel veel verharde weg. Niet heel vervelend omdat het rustige weggetjes zijn (je wordt niet omver gereden) de verlenging zijn we te laat ingelopen waardoor we 2x over hetzelfde stuk kwamen. De route werd daardoor 4 kilometer langer. Ook wat misleidend dat het planken pad (bij Ganderen) op de site als begeleidend plaatje staat, want je loopt hier helemaal niet overheen, daarvoor moet je van de route af…. Maar toch een mooie wandeling en genoten van de prachtige herfst kleuren.

 63. Beste Frans,

  Bij het ontwikkelen van het idee klompenpad zijn er destijds keuzes gemaakt over het kunnen vinden van de route en over het de wandelaar iets mee kunnen geven tav landschap, ecologie en cultuurhistorie.

  Het advies om de route te volgen is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 2,- verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  In de meeste gevallen geeft de app van de route nog iets meer informatie dan de folder.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 64. Dichter Rien van den Heuvel klaagde in het prachtige boekje ’50 nieuwe klompenpaden’ nog over de dump van drijfmest en bierblikken langs het Ganderpad. Op mijn wandeling was van blikjes en andere consumptieve vervuiling vrijwel niets te zien. Mede-wandelaars waren er ook nauwelijks, ondanks het goede weer.
  Het Ganderpad voert door een schitterend rivierlandschap, over akkers, door bosjes en langs oude boerenwoningen. Steeds worden je nieuwe vergezichten voorgeschoteld. De bewegwijzering is uitstekend, al kost het soms moeite om laag geplaatste klompenbordjes boven opschietende bermbegroeiing te ontwaren. Complimenten voor de Dorpsraad Gaanderen, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en gemeente Doetinchem voor dit pad dat een cadeau is!

 65. Ken de omgeving al mijn hele leven lang. (Altijd woonachtig geweest in Gaanderen). Mooi dat het Akkermansbeekpark gerealiseerd is, zodat de bebouwing van Gaanderen en Terborg niet vast aan elkaar zit. In de route is veel variatie en iedere week loop ik wel een gedeelte van de route.

 66. Zondagmorgen 25 maart 2018 hebben we de wandelschoenen weer aangetrokken om het Ganderpad te wandelen.
  Het weer was werkelijk fantastisch, de zon scheen volop en de vrolijke gezichten van de mensen die je onderweg tegenkomt, werken zeer aanstekelijk. De route is werkelijk prachtig, voert door diverse landschappen, over boerenerven, langs het water, kortom zeer afwisselend. De bordjes van de klompenpaden zijn juist geplaatst en het is
  heerlijk om zonder routebeschrijving op papier te kunnen wandelen.
  Aansluitend lekker van een lunch genoten op het terras van ’t Onland.
  Een zeer geslaagde dag!

 67. Maandag samen met Marijke voor haar verjaardag het Ganderpad gelopen. Schitterend, ik schreef er hier al eerder over en zal me nu beperken tot het feestelijk onthaal dat wij na afloop in herberg ’t Onland mochten genieten. Daar bleek een uitgelaten gezelschap aan de stamtafel te zitten en toen het ‘gepeupel’ doorkreeg dat mijn vriendin op hun wekelijkse uitgaansdag haar verjaardag vierde werd ze luidkeels toegezongen met het alom bekende ‘lang zal ze leven’ dat vervolgens werd afgesloten met een luidkeels ‘hiep hiep hoera’. De drank vloeide welig, maar gaandeweg kreeg ik toch ook de indruk dat dit niet uitsluitend aan de heuglijke dag te wijten was… !!! Om een lang verhaal kort te maken; het was reuze gezellig en als u eens van plan bent het klompenpad te gaan lopen, doet u dat dan bij voorkeur op maandag om na een verkwikkende tippel in ’t Onland neer te strijken. Het illustere gezelschap zit er al dertig jaar. Grote kans dat u met open armen wordt ontvangen.

 68. Gisteren gelopen. Hele route maar niet de verlenging, begon al te schemeren?. Mooie route en leuk dat je soms letterlijk over het erf van de boer loopt. Hoewel ik zelf uit deze omgeving kom, leerde ik toch weer nieuwe dingen zoals het klooster. Ook kwam ik op plekken waar ik nog nooit eerder was geweest, zicht op station vanuit het landschap (terwijl ik daar zo vaak op de trein heb gewacht). Enmooie stukjes natuurontwikkeling!
  Heerlijk gewandeld! Vrijwilligers bedankt!

 69. Eerste kerstdag de zuidelijke lus gelopen, inclusief verkorting en verlenging. Gisteren de noordelijke helft + de verkorting door het midden. Deze middenroute is overigens bijzonder aardig om te lopen en voert u over en langs oude rivierduinen. De zuidelijke lus brengt u o.a. naar een bijzondere stuw met in het midden een sluis, geflankeerd door maar liefst 76 visplaatsen ! Het noordelijke deel trekt langs en over boerenerven alsmede een waterrijk gebied nabij ’t Maatje. Al met al een alleraardigste goed te lopen route waarna het prima toeven is in herberg ’t Onland. Gaat u er eens een kijkje nemen.

 70. Op Koningsdag met een vriendin het Ganderpad gelopen. Mooie onverharde paadjes langs weilanden, beken en bossen. Daarna bier en bitterballen bij Herberg ’t Onland. Bordjes waren allemaal goed te volgen.

 71. Vanmiddag slechts een gedeelte van het Ganderpad gelopen
  Wij vonden het pad van de Kerkstraat en de brug bij de Watertapweg geweldig verbeterd. Onze complimenten voor deze verbetering van het pad. Ongetwijfeld zullen we het nu vaker lopen!!!

 72. Harry en Ria,
  Bedankt voor de reactie! Het schildje was was afgevoerd mét het verwijderen van de vorige lantaarnpaal. Ik heb dit nu spoorslags hersteld.

 73. Vandaag 2e Paasdag deze route gelopen. Wij vonden het ook een mooie afwisselende route en hebben ook de verlenging meegepakt. De totale lengte is dan 13.7 km. De verlenging is inderdaad een heel mooi gedeelte. We hebben de route met de klok mee gelopen. Omdat de IJsselweg in Terborg is vernieuwd ontbrak op de kruising met de Akkermansbeekweg een bordje. We hadden de GPS-route bij ons en verdwaalden daardoor niet. Misschien kan de routecoördinator hier nog even een kijkje nemen. Verder is de bewegwijzering perfect. Hulde aan de coördinator.

 74. Vandaag ( zaterdag 18-2-2017 het Ganderpad gelopen. (tegen de klok in )
  Prachtig weer. Heel mooie route / omgeving. Prima bewegwijzerd ! ( mag ook wel eens gezegd zijn ! )
  Voor ons een absolute aanrader !

 75. Goede, afwisselende route. De verlenging was zeker de moeite waard !!
  Ook wij liepen bij de Tuinstraat op een gegeven moment op de verkorte route.
  Niet goed opgelet, denk ik.
  Alle makers van deze route hartelijk dank !

 76. Inderdaad, ik begrijp het. Bij de stal is de prullenbak verzet (en gedraaid) en daarom heb ik wat pijltjes weg gekrabd om te voorkomen dat men helemaal de andere kant op zou lopen. Een paar nieuwe bordjes worden nog geplaatst.
  Groet, Dick.

 77. Vandaag hebben wij dit klompen pad gelopen wat een geweldige route.
  Wij hebben al verschillende wandelingen in deze omgeving gemaakt en dan kwamen we vaak de bordjes tegen van dit pad maar nu dus voor de eerste keer daadwerkelijk gelopen.
  Wat hebben we genoten de route is mooi en heel afwisselend…het is natuurlijk een geweldig mooie omgeving.

  Het ging wel een keertje fout net als bij een vorig bericht van Henk Dirksen.

  De bewegwijzering was maar op 1 punt wat onduidelijk en dat was waar je een provinciale weg oversteekt en je langs een winkel voor deurbeslag moet lopen.

  Als je langs de beek hebt gelopen en die verlaat kom je langs een soort stal waar een prullenbak staat nog voor het hek om het natuurgebied te verlaten.
  Op deze prullenbak staat wel een sticker met klompen maar zonder pijl dit maakt het even lastig.
  Wij moesten ook even zoeken maar gelukkig gauw weer op kunnen pakken.
  Verder heerlijk genoten en deze gaan we zeker vaker lopen!
  Een aanrader.

 78. Jammer dat u niet zo heeft kunnen genieten als vele anderen.
  Wat betreft de verkorter: voor zover ik na kan gaan hebt u al eerder in de Tuinstraat een bord dat de verkorter aangeeft gemist en dus de hele route gelopen. De verlenger was overigens nog een mooi stuk bos geweest over en langs de rivierduinen net als het pad over de verkorter. Misschien nog eens op herhaling in het voorjaar.
  Met vriendelijke groet, Dick.

 79. Zaterdag dit pad gelopen, vol verwachting vanwege de recensies maar dat viel bar tegen. Wij vonden dit pad niet bijzonder weinig bos en verder wat vlak. Overigens wilde wij de route verkorten bij de watertapweg afkomstig vanaf de richting Huileweg en dit klompenpad begonnen op rekhemseweg 175. Ik heb geen idee hoe dit de route verkorten is want zo loop je vanaf je opstappunt af. Omdat wij hier iets later achter kwamen zijn we maar met de gewone navigatie terug gelopen naar ons opstappunt en hadden in totaal 15 km op de teller staan. Veel langer had het voor ons niet hoeven duren we vonden dit maar een saai klompenpad we hebben veel mooiere gelopen.

 80. Omdat we alle klompenpaden bij ons in de buurt hebben gelopen, moeten we nu wat verder van huis.
  Na een rit van drie kwartier begonnen we aan het Ganderpad, wat een mooi klompenpad, veel variatie. Leuke onverharde paden, watertjes, bospaden, maisvelden en weilanden
  In tegenstelling wat dhr van den Brandhof schreef dit keer wel grazende koeien. Ook zagen we veel verschillende soorten vlinders, kortom genieten. Wat ons betreft komt dit klompenpad zeker in de top vijf.
  Ook de bewegwijzering was prima in orde, een echte aanrader dus.
  Dank aan alle vrijwilligers en landeigenaren om dit mogelijk te maken. Zonder dit, en ander klompenpaden, zouden wij als wandelaars heel wat moois missen.

 81. Na 90 km rijden bij het NS station in Gaanderen aangekomen en dit pad gelopen, met de klok mee. Laat ik maar gelijk schrijven dat het de moeite waard was, een prachtig pad. Eerst zo’n 3 km asfalt en betonnen fietspad, maar wel mooi langs de Oude IJssel. Even het geruis van de snelweg, maar dat viel mee. Verder alleen maar lof, prachtige binnen weggetjes vlak langs of over boerenerven. Ook mooie gedeelten in het bos. Vergeet vooral de verlenging niet, dat zou zonde zijn. De tweede helft vond ik prachtig, zeer landelijk. Wel weer even jammer dat er grote oppervlakten weilanden zijn, zonder koeien. Bij grote boeren wonen die vaak in de grote stallen, dat zag ik ook bij de boer waar je het erf overkomt. Maar ik heb weer genoten.
  De bewegwijzering was uitstekend.
  Eigenlijk was het Leuvenschepad aan de beurt, maar er zijn in het gastenboek al een jaar klachten over de bewegwijzering van dat pad. Hebben ze nog even de tijd om e.e.a. te herstellen (hoop ik). Maar ik vrees toestanden zoals in Oene, Klompenmakerspad.

 82. Het Ganderpad is prima te lopen. De bewegwijzering was maar op 1 punt wat onduidelijk en dat was waar je een provinciale weg oversteekt en je langs een winkel voor deurbeslag moet lopen. Die had ik even gemist. Verder prima.

  Tip is misschien om in het Klompenpad ook een rondje over het knuppelpad mee te nemen waar je langs komt.

  De app heb ik maar 1 of 2 keer nodig gehad om even te controleren of ik nog op de goede weg was.

  Kortom, weer een mooi stukje Nederland gezien, gratis en voor niemendal…………met dank aan de niet nader te benoemen sponsoren 😉

  Bedankt……………..

 83. Vandaag ganderpad met onze kids gelopen. We hebben de route verkort en daarna verlengd. We kwamen uit op 13.5 km. Wat een leuke afwisselende route!
  Als vervent geocachers hebben we bij Gaanderen nog een aantal caches onderweg gezocht en (deels) gevonden.
  Een echte aanrader wat ons betreft.

 84. Gisteren (6 mrt. 2016) een deel van het Ganderpad gelopen. Ondanks dat ik het gebied ken kwamen we vaak op verrassende en mooie plekken terecht.
  Wij zijn in Gaanderen bij stal Akkerman (kruising Akkermansweg, Voorboek) gestart, en hebben de ‘bovenste’ helft (bijna 11 km) van de route gelopen. Op die manier hadden we restaurant Het Onland halverwege de route, een mooi punt voor een kop warme chocolademelk.
  Onderweg(!) de app ontdekt en gedownload. Daar hebben we op enkele twijfelpunten gemak van gehad.
  Binnenkort lopen we de onderste helft van de route.

 85. Op een cruciaal punt ontbrak een bordje. In beide richtingen. Duidelijk moedwillig eraf gesloopt. Hierdoor hebben we een extra lusje gelopen maar kwamen we gelukkig per ongeluk weer goed op de route.
  Komende vanuit de richting Akkermansweg op de hoek waar je de Tuinstraat links in moet slaan.

 86. Prachtig klompenpad, het Ganderpad! Begin is alleen beetje lastig. Als je voor het onland staat (rug naar pand) kun je links af de Ooijmanlaan op, en net na de brug steek je over en volgt het paadje tussen het bosje +akkerland. Vanaf hier zijn de stickers met de klompjes goed weergegeven. Echte aanrader 🙂

 87. Ik heb afgelopen zondag in me eentje gewandeld, mooie route waar ik kleine puntje bij oversteken van spoorlijn (richting Terborg)waar ik twijfel of ik goed loopt, blijkbaar niet goed aangegeven, maar teruggelopen naar spoorlijn. Gelukkig had ik kaart bij zich en toen kun ik het vinden, het paaltje lag aan de lage kant. (even naar beneden kijken) Kortom heerlijk gewandeld!

 88. Vandaag met José, Martha en Christien het ganderpad gelopen. Mooie route! Mooi weer, maar dat was een gelukje.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.