Gerrit Achterbergpad

Wandelen in de voetsporen van Gerrit Achterberg, over landgoed Sandenburg, door bossen en langs de voet van de Heuvelrug. Ontdek het mooie buitengebied van Doorn, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Kijk hier voor een impressie van het pad.

Wandeling: Het Gerrit Achterbergpad (11 km). Let op: Dit is geen rondwandeling. De afstand betreft de wandeling van Wijk bij Duurstede naar Doorn of omgekeerd.

Vanuit Wijk bij Duurstede loopt u bijvoorbeeld een rondwandeling door de hoofdroute te volgen tot voorbij kasteel Sandenburg. U volgt via de routeverkorter de weg nog een stukje over de Langbroekerdijk en neemt dan het pad in de richting van Wijk bij Duurstede terug. Deze rondwandeling is 12,5 km lang.

Vanuit Doorn kunt u een rondwandeling maken door de hoofdroute te volgen tot halverwege de Langbroekerdijk en vervolgens de routeverkorter te nemen terug in de richting van Doorn. Deze rondwandeling is 10,5 km lang.

Startpunt Wijk bij Duurstede: Stadshaven, Wijk bij Duurstede.

Startpunt Doorn: Bristo & Pannenkoeken Het Wapen van Sandenburg, Sandenburgerlaan 2, Doorn.

Markering: Geel/bruine markering in de vorm van een klomp.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Afgelopen zaterdag hebben het Gerrit Achterbergpad gelopen in de variant van 10,5 km in het rond. We parkeerden de auto bij Langbroek en zijn via het klompenpad naar Doorn gelopen. Vanuit Doorn zijn we via de twee routeverkorters terug naar de Langbroekerdijk gelopen. Het was een heerlijke en afwisselende wandeling! Het landgoed Sandenburg is erg mooi, het uitzicht op het witte kasteel prachtig en ook een beetje Disney. Vlakbij het landgoed in het midden van een grasveld zaten twee ooievaars met jongen op hun hoge nest. De tweede routeverkorter gaat grotendeels over veld met ontzettend veel bloeiende weidebloemen en langs verschillende soorten wilgen. Wat een mooie omgeving!
  Leuk ook om voor het eerst een literair klompenpad te lopen! Onderweg hebben we uitgebreid gesproken over de dichter en zijn werk en hoe die met elkaar verbonden zijn. Over schuld, krankzinnigheid, aanranding, moord en een nieuwe kans. Kortom de controverse van Achterberg.
  Op de terugweg hebben we natuurlijk nog een paar kilo kersen gehaald in Cothen.

 2. Het was nog wat fris en vochtig. Het pad zelf een beetje omgelegd naar een rondroute van circa 23 km via het Overlangbroekse pad.
  De route is wisselend van ondergrond. Asfalt, bospaden en weidevelden, alles kom je tegen.
  Misschien is de lengte van de Langbroekerdijk wel iets te veel van het goede. Het was nu rustig op de weg maar ik kan mij voorstellen dat het met mooi weer anders is.
  Helaas ook verkeerd gelopen; op die zelfde Langbroekerdijk stond er ineens een bordje het weiland in. Later bleek dit een routeverlegger, alleen het tweede gedeelte was niet begaanbaar door allemaal twijgen op het pad.
  Blikvangers op deze route voor mij wel het landgoed van Sandenburg (met kasteel) en het landgoed bij Broekhuizen (Overlangbroekse Pad). Daarnaast de prachtige weidevelden met knotwilgen langs de kant. Mooie boerderijen langs de weg.

  Wil je een wat uitgebreider verslag met fotos? Deze is te vinden op https://josvanmaurik.reislogger.nl/

 3. Toevoeging: we hebben de route van Doorn naar Wijk bij Duurstede gelopen. Met 2 auto’s in elke plaats 1. De gedichtjes van Gerrit Achterberg langs de route wel grappig.

 4. Op een koude en mistige 21 januari het Gerrit Achterbergpad gelopen. Erg veel verharde wegen en de stukjes onverhard waren bijna allemaal zo drassig en modderig dat je goed op het pad moest kijken om niet uit te glijden. Daardoor vrij weinig van de omgeving gezien… 😕 Landgoed Sandenburg was wel een mooi stukje. De wegwijzering is goed, dat is zeker een pluspunt. Wel een aardige wandeling maar niet hoog in onze favorieten lijst 😬

 5. Startpunt Bosrand restaurant Sandeberg was verlaten en dicht. Wie weet is het in de winter dicht. Verder geen horeca onderweg. Mooie route. Tijdens de route moesten we over een slootje springen op de verkorte route. Lag geen plank over het water. We hebben na afloop in Doorn, brasserie Rodestein, wat gedronken en bitterballen genomen.

 6. Startpunt Bosrand restaurant Sandeberg was verlaten en dicht. Wie weet is het in de winter dicht. Verder geen horeca onderweg. Mooie route. Tijdens de route moesten we over een slootje springen op de verkorte route. Lag geen plank over het water. We hebben na afloop in Doorn, brasserie Rodestein, wat gedronken en bitterballen genomen.

 7. Vandaag de route gelopen maar met de app op m’n mobiel. Hiermee kon ik wel een rondwandeling maken en de plattegrond ziet er dan heel anders uit. Maar we hebben genoten en hebben nog niet alles gezien maar na 17.2km vonden we het welletjes.

 8. Bij de bijzonderheden zie ik dat honden verboden zijn, maar in de reacties staat dat dit een hondvriendelijk klompenpad is. Wat klopt hiervan? Ik wil deze wandeling graag samen met de hond gaan lopen.

 9. Hi Sanne!
  Hoop dat je deze reactie ziet:
  Leuk dat je bezig bent om deze hondvriendelijke routes in kaart te brengen! Daar heb ik zeker ook interesse in. Zou je mij kunnen vertellen welke routes wij kunnen bewandelen met onze hond? 🙂
  Dank je wel alvast!

  Groeten,

  Christine

 10. Ik ben alle Klompenpaden waar je wel met je hond mag wandelen “in kaart” aan het brengen.
  Dit is er één van, dus neem je harige wandelmaat mee.

  Dank voor de grondeigenaar van het terrein waar deze route deels overheen gaat! Fijn dat honden aangelijnd gewoon mee mogen.

 11. Wij hebben van deze route een rondwandeling gemaakt door vanaf Doorn naar het kasteelachtige Sandenburg te lopen en via de routeverkorter weer terug naar Doorn. Leuke route die vanuit het bos via het huis Sandenburg het meer open landschap in gaat. Via knotboom rijen en boerenland loop je daarna het bos weer in. Erg geslaagde route 😊.
  Wel mogen de bordjes en gedichtenbordjes nagekeken worden. Hier en daar ontbreekt een bordje, zijn ze afgebladerd of vies. Ook klopte de routeverkorter niet helemaal. Je komt niet in 1 rechte lijn uit op de Gooyerdijk. Er lijkt een bruggetje te missen. Maar goed, linksom langs het laatste weilandje lukte ook. 😉.

 12. In mijn reactie schreef ik over van Doorn naar Leersum en vandaar weer naar Leersum. Dat laatste moet natuurlijk Wijk bij Duurstede zijn. Excuses voor het ongemak.

 13. Een klompenpad dat geen rondwandeling is. Leuk. Een wandeling vanuit Wijk bij Duurstede naar Doorn. Er is ook een alternatief naar Leersum, maar dat is een ander klompenpad. Misschien een idee om er een klompenpad XXL van te maken door vanuit Wijk bij Duurstede naar Doorn zo te laten en vervolgens via b.v. de Oude Postweg van Doorn naar Leersum te gaan en vandaar uit weer terug naar Leersum. Een XXL van plm. 28 tot 30 km. Ideaal voor langeafstandswandelaars. Oorspronkelijk wil is de kop leuk en lastig noemen. Leuk omdat het een afwisselend pad is. Lastig in de zomermaanden als de brandnetels erg hoog staan, maar dat zijn peanuts. En de Langbroekerwetering. Saai in de wintermaanden, maar het was nu zomer. Ik heb genoten.

 14. Vandaag een wandeling gelopen waarbij we over een deel van het Gerrit Achterbergpad zijn gelopen.
  Wat ons opviel was dat in het eerste gedeelte, tussen de Amerongsewetering en de Langbroekseweg het pad erg slecht onderhouden is. De brandnetels staan zo hoog en het pad ertussendoor is zo smal, dat het bijna geen doen is om er tussendoor te lopen. Helemaal niet als je met blote armen/ benen gaat. De bramen nemen ook de regie over, maar daar kan je op het moment wel bijna bij blijven snoeien…… Dan later op de routeverkorter, als je door weilanden hebt gelopen, moet je door riet, wat zeker twee meter hoog staat, een smal planken bruggetje oversteken, over een sloot heen. Gelukkig stond dat in onze route (van de Toeractief ANWB) vermeld, anders waren we zo de sloot ingestapt. Een gevaarlijke situatie dus, waar echt snel wat aan gedaan moet worden, volgens mij. Verder genoten van de mooie omgeving en de verrassende gedichten.

 15. We hadden even niet door dat het geen rondwandeling is, maar gelukkig was het goed te combineren met het Overlangbroeksepad en de routeverkorter. Wat van alle drie de paden erg jammer was dat het over heel veel wegen ging, wat op zondagochtend met de vele (race)fietsers en auto’s erg druk is en zeker niet rustig lopen is. Lange wegen asfalt worden gelukkig afgewisseld met leuke paadjes binnendoor, maar ik vond het geen klompenpad waardige wandeling. Ik heb er al vele gedaan en dit was te veel weg…. helaas, want er zijn echt wel alternatieven te vinden (bijv tussen de buurtweg en de N 225 ligt de Postweg, prachtige wandeling dwars door het bos, dus dat zou ik zeker aanraden, loopt parallel en is veel mooier dan de weg.) Kortom ik heb een heerlijke wandeling gehad, maar zelf zoeken naar de leuke paadjes via kaart en GPS is wel aan te bevelen…. jammer dat de klompjes je niet daardoor leiden,,, zou zo simpel zijn

 16. Vandaag het pad gelopen, van WbD naar Doorn. Minpuntje: de Langbroekerdijk is eindeloos lang en niet erg aantrekkelijk. Misschien is het beter in het warme seizoen, met een zonnetje. Pluspunten : vele lange, lange rijen knotbomen, afwisseling, huize Sandenburg, en WbD als begin- en eindpunt is natuurlijk ook prima. Verder de gedichten van Gerrit Achterberg, die erg knap in elkaar steken. Goede busverbinding tussen begin- en eindpunt. We gaan hem nog wel eens vanuit Doorn lopen.

 17. het pad is erg afwisselend. De gedichten stel ik op prijs : twee brachten mij aan het lachen , de derde begreep ik niet.

 18. Vandaag dit pad gelopen. Vanuit Doorn en halverwege de Langbroekerdijk de verkorte route terug.
  Het eerste stuk is zeker mooi, maar kan ook met de fiets worden gereden, geen klompenpad. Overigens zijn daar heel veel fietsroutes. Maar de rest is zeker klompenpad, eerst een mooi bos, wel soms erg drassig. De verkorte route terug bestaat voornamelijk uit weiland, met mooie bosschages er omheen. Prachtige natuurgezichten. Enkele stukken waren erg drassig. Op een gegeven ogenblik hield ik het niet meer droog in mijn schoenen.
  Op de Veluwe en de Gelderse Vallei heb ik zo’n beetje alle paden gelopen, dit is toch weer iets anders.
  Bedankt iedereen.

 19. Inmiddels woon ik in Oost-Groningen, maar toen ik nog woonachtig was in Wijk bij Duurstede (tot 1999) , wandelde ik vaak in Langbroek en omgeving. Het prachtige coulisselandschap, de boerderijen, kastelen en de rijke geschiedenis van het gebied fascineerden mij ook toen al. Naar aanleiding van het prachtige boek ‘In de voetsporen van Gerrit Achterberg’ van Wim van Amerongen, maakte ik op 29 december 2015 deze Klompenpadwandeling die geheel in het teken van deze grote dichter staat.
  Ik heb er geen spijt van. Het is een zeer afwisselende route en de gedichten van Achterberg die je onderweg rustig kunt lezen, hebben zeker een meerwaarde. Ik liep de route van café-restaurant Sandenburg in Doorn richting Wijk bij Duurstede tot de poort van Groenestein. Een volgende keer maak ik de wandeling af. Deze Klompenpadroute is een aanrader voor elke natuur- en cultuurliefhebber (die ook van wandelen houdt)!

 20. In de eerste week van augustus wordt dit pad opgeknapt door vrijwilligers van de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede. Team Klompenpaden Utrecht

 21. Vanuit WbD gaat de route na het overstappunt over een smal paadje tussen bomen en struiken. Dit pad is nu, eind juli, bijna geheel dichtgegroeid met oa braam en brandnetel en daardoor praktisch onbegaanbaar.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.