Goilberdingerpad

Ontdek het mooie buitengebied van Culemborg. Wandelen door weilanden en de uiterwaarden van de Lek, over fort Everdingen, historische dijken en door boerenland. De weidsheid van het rivierenlandschap en de cultuurhistorie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Goilberdingerpad (15 km)

Startpunt: Werk aan het Spoel/Caatje aan de Lek, Goilberdingerdijk 40 in Culemborg

Openbaar vervoer: Bushalte Schootsveldpad in Culemborg. Station Culemborg ligt 3 km van de route

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: het Goilberdingerpad kan gecombineerd worden met het Kuilerburgerpad en het Lint- en Liniepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Goilberdingenpad.

  Op 4 oktober met een vriendin dit pad gelopen. Wat een schitterend pad, vooral het stuk door de uiterwaarden bij fort Everdingen. Aan het eind van de wandeling, als je hem met de klok mee loopt, zat het schuifhek dat voor het klaphekje is geschoven op slot, zodat wij over het hek moesten klimmen. Toch wat lastig voor een 73-jarige zoals ik. Maar het zal de bedoeling wel niet zijn, of gaat het na 5 uur op slot?

 2. Onderwerp: prachtige pad

  zondag 16 sept 2018 deze pad gelopen met onze kleinzoon van 5 jaar
  wat een mooie pad was dit. dit was onze 86 pad maar hoort zeker bij de top 3
  de verlenging is ook zeker de moeite waard ook interessant die door gezaagde bunker
  wij hebben genoten en onze kleinzoon ook

 3. Onderwerp: Prachtige route

  Hele mooie route, goed onderhouden!
  Wonen toch dicht in de buurt maar komen zo op plekken waarvan je het bestaan niet wist.

 4. Onderwerp: Goibeldedingerpad

  L.s.
  Vandaag gebben wij een heerlijke wandeling gemaakt over het Goibeldingerpad. Vooral het deel door de uiterwaarden langs de forten is heel bijzonder. Wel jammer (to put it mildly ..) dat de deur boven op de stuw bij fort Everdingen (oostzijde, bij de uitgang als de route ‘met de klok mee’ wordt gelopen) op slot bleek. Of de route klopt niet, of de deur had wel open moeten zijn en is er een vergissing gemaakt. Voor onze opvolgers wel zo prettig als opgelost wordt.
  Het heeft de pret niet mogen drukken, hoor!

 5. Onderwerp: We hebben genoten!

  Vandaag met onze wandelgroep dit prachtige pad gelopen. Gestart bij natuurspeeltuin de tuinpiraat, zodat we de koffie ongeveer halverwege hadden. Wat een variatie, wat een verrassingen in de route!
  Vanwege de hoge begroeing was het hier en daar opletten om geen klompjes te missen. In deze tijd van het jaar is een lange broek zeker aan te bevelen omdat je regelmatig door hoog kruidenrijke vegetatie loopt.
  Het Goilberdingerpad is een topper!

 6. Onderwerp: Wijngaard

  Op dit pad komt u langs een mini Wijngaard waar ik op zaterdagochtend vaak aanwezig ben.
  Als u wat meer zou willen weten over wijn in Nederland kunt u me altijd aanspreken.
  Onopgemerkt langs de wijngaard op lopen ga haast niet omdat onze witte keeshond Joey altijd de mensen wel opmerkt en dan begint te blaffen maar hij doet niets.
  Hij beschermt mijn en wil verders graag spelen.
  Wie weet tot ooit.

 7. Onderwerp: erg bloemrijk in mei

  Zeer mooie wandeling en bloemrijk vooral langs de lek en zeer mooie vogels gespot , goed aangegeven ,alleen de poort op de stuw bij het fort was op slot en moesten we erg ver omlopen .
  Maar toch erg genoten .

 8. Onderwerp: klompenpad begonnen bij werkaan de spoel

  Fantastische wandeling heel gevarieerd en zeer goed begaanbaar,jammer dat er mensen zijn die met hun hond
  de paden die voor honden verboden zijn toch betreden.verder alle lof voor de vrijwilliger die het pad onderhouden.
  Vriendelijke groet Lia en Ermes Antonutti uit Utrecht.

 9. Onderwerp: Vernieuwd pad is nu super mooi...

  Vandaag dit vernieuwde pad gelopen, met de klok mee. Is inderdaad een stuk mooier geworden en minder asfalt. Bij een deel van de Prijsche wetering zal van de zomer wel flink moeten worden gesnoeid denk ik. Een stuk van dat paadje zal wel dichtgroeien. Ford Everdingen is ook prachtig en goed voor de variatie in de uiterwaarden.
  Zo’n 33% is hard (asfalt en klinkers) maar ruim 2 km daarvan zijn de wegen op de dijken. Daar heb je wel prachtige vergezichten en mooie (oude) boerderijen en huizen. Asfalt is zeker niet storend en niet te veel.
  De verlenging heb ik overgeslagen, aan snelwegen heb ik een hekel.
  Een aantal keren heb ik geschreven dat het Batouwepad het mooiste pad is in de Betuwe. Ik vind nu het GOILBERDINGENPAD het mooiste pad in de Betuwe.

 10. Onderwerp: Niets dan lof!

  Gisteren het hele pad gelopen. Heel mooi afwisselend!
  Wij vonden dat stuk over de A2 wel bijdragen: die doorgezaagde bunker is indrukwekkend: het snijvlak mooi glad gepolijst: ik zag het al voor me als aanrechtblad: mooi idee: bunkers “omsmeden” tot aanrechtbladen ;).
  Het “lusje” aan de overkant is wel heel nat, maar ook heel mooi aangelegd door een griendbos.
  En voortaan als we onder die brug doorrijden op de A2 (wat we helaas vaker doen dan een klompenpad lopen), denken we weer even aan dat mooie pad. En aan de platen die daar liggen om het “gat” dat de A2 maakt in de diefdijk dicht te kunnen maken bij extreem hoog water!!

 11. Onderwerp: Prachtig, ook in januari!

  Een hele mooie route, op 1-1-2018 gewandeld, we wonen hier al ruim 12 jaar maar kwamen toch op plekjes waar we niet eerder waren, zo vlak bij huis! Wel erg modderig en hier en daar glibberig maar voor wie daarvoor niet terugschrikt zeker een aanrader, dit pad!

 12. Onderwerp: Prachtige wandeling!

  Gisteren dit pad gelopen met een vriendin. We hebben genoten van deze fraaie wandeling in een mistig landschap. Het was in deze natte periode wel wat modderig en glibberig op sommige stukken, maar dat mocht onze pret niet drukken. Ik kom zeker in het voorjaar of de zomer nog eens terug om ‘m nog een keertje ‘droog’ te lopen. Caatje aan de Lek is een prima horecagelegenheid om de wandeling te beginnen en te eindigen.

 13. Onderwerp: Mooie route

  Fraaie afwisselende route, dit pad. Met recht een klompenpad gelet op de opengestelde stukjes pad door en langs agrarisch terrein. Als liefhebber van wandelen over onverhard terrein kwam ik hier wel aan mijn trekken. Dank aan allen die dit pad mogelijk hebben gemaakt.

 14. Heerlijk gewandeld….
  Langs de lek en uiterwaarden was het mooiste lopen!! Genoten!
  Weilanden en uitgestrekte vlakten zijn mooi…
  Beetje thuis gevoel!!. .dat wel. …!

 15. Onderwerp: Heerlijk uitgewaaid

  We hebben de route-verkorter genomen en genoten van de zon, de wind, de uitzichten, het miauwen van de buizerds, de kleine tuintjes langs de Korte Meent en het zicht op de rivier. Een grote verscheidenheid aan landschappen en ook het lopen op de dijk vonden we leuk; dan zie je de lijnen in het landschap en heb je mooie vergezichten. Bedankt vrijwilligers en eigenaren!

 16. Onderwerp: Afwisselend

  Mooie afwisselende wandeling: stukje bos met ven, weilanden, Diefdijk, rivier en waterlinieforten. Zeer de moeite waard, ook doordat je maar over weinig asfalt loopt (slechts 1 km over de dijk).

 17. Onderwerp: prachtig

  wat een mooie en goed onderhouden wandeling

  alle vrijwilligers en de makers van deze route bedankt

 18. Onderwerp: Mooi pad jammer van die kilometer asfalt

  Ik heb afgelopen dinsdag het klompenpad gelopen en vond het een heel mooi pad. Smalle gras- en bospaden langs weteringen en beken, door en langs weilanden en kleine bosjes. Waterdichte schoenen zijn een must. Helaas was de verlenging niet gemaaid en daar stond het gras kniehoog en was het pad door de weilanden moeilijk te vinden. Ik wil daar met een groep oudere mensen lopen en dat ga ik dus niet doen: veel te zwaar. Het pad om Fort Everdingen heen is gelukkig weer beschikbaar, al zei de app daar iets anders over, en is ook zeker moeite waard. Wel zijn sommige delen spekglad bij vochtig weer. Jammer is dat we niet onderlangs de Diefdijk kunnen lopen (aan de rechterkant) want dat is nu wel een 1km asfalt achter elkaar en met een groep is dat niet fij,n al is het geen drukke weg.
  Ik kijk uit naar september als ik het pad met de groep ga lopen. Ik hoop wel op droog weer.

 19. Onderwerp: Klompenpad

  Er is één stuk waar je tussen de brandnetels loopt de rest was netjes gemaaid. Onderhoud is wel erg belangrijk.

 20. Onderwerp: Mooi, beschermende kleding

  Leuk en verrassend pad! Let op dat je de juiste kleding draagt. Delen van het pad zijn zo nieuw dat het het door de wandelaars nog meer begaanbaar gemaakt moet worden. Zeker de moeite waard.

 21. Onderwerp: Fantatisch pad in onze achtertuin

  Na mijn nogal zuinige reactie van oktober j.l. toen het pad nog niet klaar was, hierbij nu mijn lof voor deze prachtige wandeling. Als inwoner van Culemborg kenden we verschillende stukken natuurlijk wel, maar de wijze waarop alles aan elkaar is geknoopt, was ook voor ons heel verrassend. Langs de wetering naar de kraakheldere zandplas, waar we heerlijk hebben gezwommen. Daarna door bloemrijke weilanden en weer langs water de Diefdijk op richting Everdingen. Vervolgens de uiterwaarden langs de Lek die in elk jaargetij meer dan de moeite waard zijn. De beide forten maken de zeer afwisselende tocht compleet. Alleen al het pad tussen, op en om de forten is een unicum in de verre omtrek. Hulde voor de makers en de vrijwilligers. Het pad vraagt van hen n.l. veel onderhoud. Ook onze dank aan de boeren die geen probleem hebben met wandelaars.

 22. Onderwerp: bomen op fort Everdingen

  De Bomenstichting registreerde ooit een monumentale populier op het fort. Door herinrichtingen fort en omgeving deze boom niet kunnen hercontroleren, maar luchtfoto’s toonden al dat er geen grote populieren meer zouden zijn. Gisteren bij toeval ontdekt dat er een klompenpad loopt en dat het fort toegankelijk is. Meteen maar gedaan en onder indruk geraakt van dit fort. Horeca is er al en er komt een bierbrouwerij in een bestaand gebouw. Ondanks verdwijning oude populieren valt er genoeg te genieten op bomengebied. Een beukenlaan en al grote platanen, walnoten, kersen en zelfs nog een grote Iep, op weg naar monumentaal.

 23. Onderwerp: Mooi geworden!

  Had de route in mei al eens gelopen en toen vond ik het nog erg veel asfalt. Dat is enorm verbeterd en de route is prachtig! Goed aangegeven, afwisselend en veel leuke doorsteekjes qua uitzicht en veel bijzondere bloemen gezien dankzij mijn biologenvriend die mee was en een aantal namen kende.

 24. Onderwerp: Prachtig klompenpad

  Vandaag dit klompenpad gelopen en van het begin tot eind genoten. Overal mooie bloemen in bloei, zoals het wilgenroosje, kattenstaart, smeerwortel, guldenroede, kaasjeskruid en heel veel soorten schermbloemigen. Ook de routeverlening is de moeite waard, omdat het leuk is de “doorgezaagde” bunker te bekijken en het rondje daar te lopen, waar veel vogels zongen en enorm veel bramen waren. Deze waren nog niet rijp, jammer. Voor vogelaars is deze route ook zeer de moeite waard. We komen zeker terug om deze wandeling te maken. Hij is heel goed aangegeven en heel afwisselend. Compliment voor de mensen die hier aan gewerkt hebben!

  Evert en Barbara van Ling

 25. Onderwerp: Definitieve route is te bewandelen!

  Vanaf zondag 25 juni is de definitieve route te bewandelen! Met nog meer mooie onverharde stukken en over het terrein van Fort Everdingen! Rugzak op, klompen (opnieuw) aan en gaan! De vrijwilligers horen graag wat u ervan vindt.

  Veel wandelplezier,

  Marlies van Loon – team Klompenpaden

 26. Onderwerp: Mooi klompenpad

  Vandaag dit mooie klompenpad gelopen, veel variatie, vooral de uiterwaarden en de zandput. Heel veel vogels gezien en gehoord, o.a de koekoek, ook echt gezien, wat niet vaak gebeurt. Omdat het warm en broeierig weer was, niet de verlenging over de A2 gelopen, hadden het stukje van Dick van den Brandhof gelezen, dat het weinig toegevoegde.
  In de Zandput, was het wel opletten, want door het hoge gras en de brandnetels, misten we een paar keer bijna een paaltje, verder was de bewegwijzering prima in orde. Dank aan de vrijwilligers die ook dit klompenpad mogelijk hebben gemaakt.

  Vriendelijke groet Tjeerd en Jantje Veenendaal.

 27. Onderwerp: Foutje in route omschrijving

  De Veldkeuken Culemborg is sinds begin dit jaar beëindigd. Vaatje aan de Lek is de nieuwe uitbater van de horeca bij het beginpunt.

 28. Onderwerp: Nu al mooi klompenpad en het wordt nog mooier?

  Vandaag dit pad in de mooie Betuwe gelopen met de klok mee. Het is een prachtig klompenpad terwijl het blijkbaar nog niet af is. Als het af is kom ik nog een keer. Bijzonder mooi: De Zandput en de uiterwaarden.
  Minpunt is de A2. Het is de vraag of de wandelaar er 40 minuten voor over heeft om een klein stukje (wel mooie) natuur aan de andere kant van de A2 te zien. Ik was blij dat ik het geruis van de snelweg achter me kon laten. Verder prachtig, maar de lus vond ik dus wat minder.
  Alle paden heb ik nu gelopen, d.w.z 97 stuks, want één pad is (tijdelijk?) gesloten, te weten het Veen- en Veldendijkpad in Bunschoten. Dus ga ik weer verder met herhalingen van paden op de Veluwe.
  En 13 mei wordt er een nieuw pad geopend in Hoenderlo. Ik zie er naar uit. Daar is het prachtig.
  En op 31 mei wordt het 100ste pad geopend in mijn geboorteplaats Renswoude.
  Bij deze nog maar eens alle vrijwilligers, boeren, landbezitters en verder iedereen die geholpen heeft al die paden te openen en te onderhouden hartelijk te bedanken.

 29. Onderwerp: 20 april

  Deze route met een vriendin gelopen. We hebben genoten van alle mooie dingen die we tegen kwamen. Heel veel vogels horen fluiten en vlinders gezien. Prachtige route.

 30. Onderwerp: 2e paasdag

  Deze route op 2e paasdag, 17 april 2017 gelopen. Mooie route, allemachtig prachtig.
  Elly Tunders &
  Albert van Heijningen

 31. Onderwerp: Veldkeuken is niet meer, heet nu Caatje aan de Lek en is erg open

  De Veldkeuken is niet meer, heet nu Caatje aan de Lek en is erg open. Openingstijden op webzijde van het etablissement.

 32. Onderwerp: Veel asfalt, valt wat tegen

  Zaterdag 1 april (geen grap) hebben we samen dit klompenpad gelopen. Over het algemeen ben ik erg content met de klompenpaden, goed verzorg, afwisselend en voorzien van een goede app met info is het wandelen echt leuker geworden.

  Dit pad was een tegenvaller. Veel langs lange saaie wegen en bij sommige bouweerken (oude kazematten en brugdelen) was info welkom geweest. Het grootste deel liep langs binnenwegen. Alleen het laatste deel op de dijk, fort Everdingen en de uiterwaarden was plezierig om te wandelen.

  Fort Everdingen en de bijbehorende brouwerij zijn een aanrader !

 33. Onderwerp: Goilberdingerpad

  Vandaag (30-03) het Goilberdingerpad gelopen. Gestart vanaf carpoolplaats Zijderveld/A2 en aanloop via de Kerkweg. Hele mooie route langs de Zandput naar Werk aan het Spoel. Jammer dat de weg langs de Zoowijkerweg en Prijsseweg (veel verkeer) minder aantrekelijk is, waarschijnlijk vanwege een tijdelijke omleiding (?). De natuur en historie maakt echter veel goed. Voor herhaling vatbaar langs de “normale” route.

 34. Onderwerp: reactie op 'routebeschrijving'

  Beste Lalita,

  Voor alle Klompenpaden geldt dat u de route kunt lopen via de gratis app, het uit te printen kaartje op de website of via de folder. De route is ook gemarkeerd in het veld, maar we raden af om zonder kaartje, app of folder te gaan lopen.
  De folders worden verkocht bij de verkooppunten die hierboven staan.

  Veel wandelplezier gewenst!

  Marlies van Loon

 35. Onderwerp: routebeschrijving

  Hoe kom ik aan een routebeschrijving.
  Kan ik dat ergens bestellen/kopen.
  Ik hoor
  Alvast dank

 36. Onderwerp: mooi

  Prachtig klompenpad in mijn eigen stadje. Ik woon hier 41 jaar en geniet van de plekken waar je normaal niet (mag) komen. Reuze benieuwd naar het laatste stukje dat nog niet klaar is, maar fijn dat hij al is opengesteld. Goede afstand om te lopen 11, 15 of 18km.

  Bedankt Stichting Landschapsbeheer Gelderland en natuurlijk de vrijwilligers die dit mogelijk maken!

 37. Onderwerp: reactie op 'jammer'

  Beste meneer Woortman,

  Bedankt voor uw reactie.
  Jammer dat uw eerste kennismaking met het nieuwe Goilberdingerpad niet zo positief is.
  Dat het pad nog niet af was bij de opening viel helaas niet te voorkomen. We hadden het zo lang mogelijk uitgesteld maar zaten gebonden aan subsidievoorwaarden waardoor we moesten opleveren en de uitvoering van grote maatregelen zoals dijkverzwaring en realisatie van natuurvriendelijke oevers die de route fraaier maken lieten op zich wachten.

  Uiteindelijk wordt het een erg mooie route. Tot die tijd delen we bij de folders een speciaal inlegvelletje uit met de huidige route, zodat we voorkomen dat mensen verdwalen. Helaas is dat, waarschijnlijk doordat u het laatste exemplaar had, bij u niet goed gegaan.
  U kunt naast de folder ook de gratis app downloaden of het kaartje van de website printen. Deze zijn altijd actueel en worden aangepast zo gauw de route helemaal definitief is. Dat zal waarschijnlijk begin 2017 zijn.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden gewenst.

 38. Onderwerp: Jammer

  Onlanngs naar het Spoel gefietst met de bedoeling het klompenpad te lopen. Na enig zoeken kregen we de laatste folder, zonder inlegvel. Na een km. Lopen ontdekken we, dat het pad nog niet af is. Toch maar even ons mobieltje geraadpleegd. De omleiding die we moesten lopen beloofde veel rechte stukken asfalt. Omdat we in Culemborg wonen, hadden we ons erg verheugd op deze nieuwe wandeling door het buitengebied. Die asfaltweggetjes kenden we natuurlijk wel van onze fietstochten. Het is erg jammer, dat klompenpaden geopend worden, terwijl Ze nog niet af zijn. Dit pad kan best iets worden, maar nu werd het net zo,’n teleurstelling als het Engelroderpad bij Beusichem. Asfalt en nog eens asfalt. Niks klompenpad of in ieder geval veel te weinig. Op deze manier prijzen de klompenpaden zich uit de markt. Ik snap, dat de Betuwe weinig Onverharde paden heeft en dat de boeren minder genegen zijn om mensen over hun erf te laten lopen. Als liefhebber en vrijwilliger bij andere klompenpaden moest met dit toch een keer van het hart. Met vriendelijke groet, Henk Woortman

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*