Grift en Graftenpad

Wandelen door het agrarisch gebied, langs de Laarsenberg en de Grift in het mooie buitengebied van Rhenen. Wandelen door het landschap van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei.

Rondwandeling: Grift en Graftenpad (12 km)

Startpunt: Mini-Camping De Brink, Weteringsteeg 45, Rhenen

Opstappunt: Restaurant Cunera, Grebbeberg 1, Rhenen

Markering: Blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: Het Grift en Graftenpad is te combineren met het Harsloërpad, Marspad en het Nudepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Utrechtse Heuvelrug

  De temperatuur net rond het vriespunt, een aardige wind en een heldere lucht maken een dag mooi om een klompenpad te doen! Gestart bij minicamping de Brink en vanaf de parkeerplaats rechtsom.
  Het was een mooie wandeling. Eerst door wat weilanden, daarna asfalt, maar vervolgens ook weer door het bos.
  De zon kwam er door. Langs het Valleikanaal genoten we van de vele vogels (eenden, zwanen, ooievaars, meerkoetjes, waterhoentjes etc) en de lange rij knotwilgen.
  In het bos werd er hard gewerkt aan het opruimen van de stormschade. De houtduiven, koolmeesjes, mussen en vlaamse gaaien vlogen in het rond.
  Dit klompenpad is goed aangegeven. Het begin- en eindstuk bij de Brink zijn wat recht toe, recht aan en daarmee wat saai.
  Bankjes in overvloed. Geen horeca onderweg.
  Dank aan de vrijwilligers!

 2. Onderwerp: Natte weilanden

  De weilanden van de route zijn op dit moment zeer nat. Waterdicht schoeisel is geen overbodige luxe.
  Of toch kiezen voor de verharde wegen in de buurt van de route.

  Gerda.
  Vrijwilliger van het Grift en graftenpad.

 3. Onderwerp: Natte weilanden

  De weilanden van de route zijn op dit moment zeer nat. Waterdicht schoeisel is geen overbodige luxe.
  Of toch kiezen voor de verharde wegen in de buurt van de route.

  Gerda.
  Vrijwilliger van het Grift en graftenpad.

 4. Onderwerp: route

  Zondag 15 oktober 2017 met prachtig weer dit pad gelopen, ik vindt het niet echt een volwaardig klompen pad, omdat je zeker 6 k.m. op een fietspad loopt waar je bijna voor je sokken wordt gereden door de vele fietsers.
  Alleen het stuk op de Grebbeberg is echt mooi

 5. Onderwerp: Prachtig

  Veruit de mooiste route die we ooit gelopen hebben. Gaan we volgend jaar zeker nog eens over doen! 2x verkeerd gelopen (1x per ongeluk de verkorte route genomen, en na een stukje omlopen, kwamen we weer bij de juiste route en 1x stonden we ineens in Rhenen, hadden we de aanlooproute genomen, dus toen weer een stukje terug) Maar dan nam niet weg dat het een schitterende route was. Een hele sterke aanrader!

 6. Onderwerp: Toch een beetje veel asfaltwegen

  Op Hemelvaartsdag dit pad gelopen. De Grebbenberg is een mooi gebied met weidse uitzichten. DIt is het mooiste stuk van de wandeling. Het eerst deel en het (fiets)pad langs het kanaal heeft veel asfalt. Op deze zomerse dag waren veel fietsers langs het kanaal. Wat het wandelen minder prettig maakt. Hierdoor viel deze wandeling tegen.

 7. Onderwerp: Zeer mooie route

  Vorige week deze mooie route gelopen, inmiddels al weer bijna het 60e klompenpad wat onder m’n voeten door gegleden is.
  Prachtige afwisseling van natuur en goede / duidelijke bewegwijzering.
  Een deel van de route loopt via de Grebbeberg, een zeer historische plek waar velen in de Meidagen van 1940 het leven verloren hebben.
  Wat ik miste langs de route is een bordje c.q. keuze die je als alternatief / van de route afwijkend, naar de erebegraafplaats stuurt.
  In mijn ogen is het goed om ook stil te staan bij het vele leed wat in dit specifieke gebied geleden is en waar kan dat beter dan op die begraafplaats.
  Vervolgens loop je toch met andere ogen en gedachten verder over / langs de Grebbeberg en dit stukje natuurgebied waar we nu met z’n allen van mogen en kunnen genieten…………………

 8. Onderwerp: mooi en afwisselend landschap

  Ik heb gisteren deze route gelopen en ben gestart bij de parkeerplaats tegenover Heimerstein in Rhenen. De Grift is nu prachtig omzoomd met bloeiend koolzaad en fluitenkruid. Ik heb de routeverkorter genomen: leuke doorsteek via weilanden over particulier terrein. Na Achterberg gaat het pad verder over mooie paden met prachtige vergezichten op het glooiende landschap. Stuk bos van het Utrechts Landschap als afsluiting, erg afwisselende route. Heb er erg van genoten!

 9. Onderwerp: Weidse uitzichten

  Vorig weekend dit fraaie pad gelopen met heerlijk zonnig weer. Bij de minicamping begonnen en de auto daar op een mooi groen grasveld kunnen zetten (bijna te mooi om op te parkeren), ook een vriendelijk onthaal. Eerste stuk is asvalt met gelukig weinig verkeer. Eenmaal bij de Grebbenberg wordt het uitzicht weidser en dit gaat door bij het pad langs het kanaal…..uitizicht op een nest met ooievaars, gele katjes, fraaie wolkenluchten en mooie vergezichten.
  Voor mij een pad wat de moeite waard was

 10. Onderwerp: Lekkere wandeling

  Het is een mooie wandeling, goed aangegeven, mooie omgeving.
  Ook de parkeergelegenheid bij de camping (start) is prima geregeld.

 11. Onderwerp: Bankjes

  Gisteren Grift en Graften gelopen. Net op tijd, als ik nu uit het raam kijk. Prachtig; wel relatief veel asfalt. Op ca 4.5 km vanaf Start (de mini camping) ging er toch even iets fout. Net na veldje links kom je bij een veelsprong; ik zag geen blauwe bordjes meer. Geen bordjes dan maar rechtdoor. Kwam uit achter de dierentuin. Daar is nauwelijks een pad, maar je kunt er wel naar links. Daarna het pad weer terug gevonden. Bij die veelsprong lag ook een paaltje van het Gelders Landschap (rode route geloof ik) plat. Misschien is daar nog meer plat gegaan?
  Overigens telde ik op de hele route 12 bankjes. Dat is gemiddeld 1 per km. Ik zie er wel eens minder.

 12. Onderwerp: Lente in februari

  Op 15 februari dit pad gekozen als “uitdaging”. De auto hebben we geparkeerd bij het Militair Ereveld op de Grebbeberg. Vandaar even in noordelijke richting door het bos, waar nog erg veel sneeuw lag, waar je dan de route oppikt. We hebben het pad links om gelopen, dus eerst langs de (voormalige) Grift. Prachtig gebied, zeker tot aan de mini camping. Deze was helaas gesloten voor een versnapering, wat je wel kan verwachten in deze tijd van het jaar. De temperatuur was inmiddels lente-achtig dus de jas kon uit. Jammer dat je daarna geen bankje o.d. meer aantreft voor een (lunch)pauze. Pas bij het verlaten van Achterberg is er weer een gelegenheid. De “klim” naar de Grebbenberg was dan wel weer erg mooi. Al met al toch een fantastische wandeling door een afwisselend gebied. Aanrader!

 13. Onderwerp: Grebbeberg

  Vorige week deze wandeling gelopen met mooi weer. We vonden het stuk langs het fietspad wel wat lang en saai, maar het pad omhoog op de Grebbeberg maakte dat goed. We hebben dit pad diverse malen hard gelopen tijdens de Bergrace by night, dus in het donker. Het was leuk om het eens met daglicht te doen.

 14. Onderwerp: Nieuw jaar, (voor ons) nieuw pad!

  Al diverse paden zijn door ons bewandeld. Vandaag het Grift- en Graftenpad. De auto geparkeerd op een ruime plek bij mini-camping de Brink en de route linksom gelopen. Er stond een stevige wind, af en toe wat druppels en tussendoor een klein zonnetje! Het pad is afwisselend: bestrating, bos, weiland, smal fietspad….Prima aangegeven en met hier en daar wat hoogteverschil heb je mooie vergezichten. Geniet van de Grebbeberg en de Laarsenberg!
  Verschillende dieren lieten zich zien. We hebben genoten van een reiger, mooie zwanen, fuut, meerkoetjes, eenden, aalschover, schapen, duiven en allerlei andere vogels.
  Dit pad is naar onze mening niet een van de mooisten, maar zeker wel het wandelen waard!
  Vrijwilligers bedankt!

 15. Onderwerp: Heerlijke wandeling

  Vandaag, 24 november 2016, heerlijk gewandeld. Auto geparkeerd op de Hogesteeg in Achterberg. Daarna de verkorte route gepakt. Eerste stuk door de weilanden en dan langs de Grift en daarna door dfe bossen Heerlijke tocht. Uitzetters: bedankt.

 16. Onderwerp: Waar is de theetuin

  Vandaag weer eens prachtig weer om dit pad te pakken. Een zeer mooie route met heel veel afwisselend natuurschoon. De route is zeer duidelijk aangegeven. Toen we bij de mini camping aankwamen kwam er een man zeggen dat we door moesten rijden en op een stuk grasveld elders onze auto moesten parkeren ???..helaas..
  We zijn maar doorgereden naar de bakkerij en daar geparkeerd. Na 2,5 uur dachten we lekker bij de theetuin even wat te gebruiken.we konden het niet vinden..Is het er nog wel ??
  Verder begrijp ik de mensen wel dat er veel verhard is en er weinig water te zien was door het gewas..maar ach..we kunnen niet alles mee hebben. Het is natuurlijk ook seizoens gebonden..
  Kortom we hebben genoten.
  Vriendelijke groeten van 2 dankbare wandelaars.

 17. Onderwerp: Veel verhard!

  Het pad ligt in een mooie omgeving, zonder meer. Maar een groot gedeelte van het pad is verhard. Erg jammer. Ik vond het fietspad echt saai. Hoog riet zorgt ervoor dat je het water niet eens kunt zien en aan de rechter kant lang eentonig akker- en weiland. Het stuk bij De Grebbeberg is echt een erg mooi stuk. Maar ook daar kan ik me variant voorstellen die je wél even laat genieten van het mooie uitzicht over de Rijn.
  Wat ik het vervelendste vond, was dat bij het beginpunt de weilanden waarover het pad ging, net waren geïnjecteerd met mest, en wel op een zodanige manier, dat de mest niet alleen in de bodem zat maar ook overal óp de grond in lange, niet vermijdbare strepen. Ja, ik weet het, ik loop een klompenpad, maar als gevolg van deze overvloedige manier van gieren kon ik met goed fatsoen niet met schoenen aan in de horeca in Rhenen… En stinken mijn schoenen nu, na heel goed spoelen en poetsen, nog een uur in de wind. 😂

 18. Onderwerp: Gevarieerde wandeling

  Gisteren middag deze prachtige wandeling gedaan, zeer gevarieerd en mooie vergezichten vanaf de Laarsenberg. Wederom een aanrader.

 19. Onderwerp: Topper

  Vandaag het Grift en Graftenpad gelopen (met de verlenging van het Nudepad).
  Ik vond het een prachtig pad. Ook het Nudepad, een echt klompenpad.
  Vanaf de Laarsenberg hele mooie glooiende landschappen gezien. Deed me denken aan een deel van het Meulunterenpad, Valkschepad en Beek- en Bultpad.
  Overal zie je de Grebbeberg op de achtergrond en aan de andere kant de hoogbouw van Wageningen (heeft ook wel wat).
  Het fietspad langs de Grift is wel lang, maar ook mooi. Voor mij geen straf om te lopen. En op deze maandag heel weinig fietsers gezien en helemaal geen hardlopers, wel wat wandelaars.
  Deze hoort bij mij tot de top 5 (van de 36 gelopen paden).

 20. Onderwerp: Vakantie in 1 dag, kan echt....

  Op 9 april 2016 het Grift en Graftenpad beleefd. Ja beleefd. Wat is dit een leuk pad, een hele vakantie in 1 dag. Complimenten voor de routemakers. Lees en geniet mee op: http://www.anita0407.waarbenjij.nu voor een uitgebreid verslag van deze route.
  Het was een waar feestje, de paden op, de lanen in, genieten van zon, water, bergen, vogels, zompige weilanden, prachtige bloesems. Kortom…..voorjaar.
  Genieten pur sang.

 21. Onderwerp: Natte voeten...

  Vorig weekend dit klompenpad gecontroleerd. De stukken door het grasland waren erg drassig, zowel voor de lange als de verkortingsroute. Na flinke regenval, zeker in de winter, is het dragen van laarzen of waterdichte schoenen beslist aan te bevelen.

 22. De Theetuin Zilderis die op het kaartje staat (tussen 7 en 8 ) bestaat niet. Wel kan je koffie krijgen en uitrusten in het Personeelsrestaurant van Zideris – tehuis voor (geestelijk) gehandicapten.
  Mooie wandeling!

 23. Onderwerp: Genoten van de wandeling

  Op zondag weer de wandelschoenen aan en gaan.
  Leuke route zo langs het water.
  In begin is het helaas nog niet echt spannend maar halve wegen de route word het wat afwisselde.
  Veder is de route zeker aan te raden.

  Zie hier een leuke filmpje van de route https://youtu.be/Usw7XpdcutI

 24. Onderwerp: Droge voeten

  Vandaag dit pad gelopen, mooi! En omdat het slecht weer was, waren de asfalt-paden ook wel prettig! Kort na aanvang, als je op de Laarderberg bent, kun je kiezen uit een route van 12 km of 13,5 km. de Deernes van rest. Cunera konden geen folders vinden van dit pad noch enig ander klompenpad, zij wisten van niets.

 25. Onderwerp: Zondag wandeling

  Gestart vanaf de parkeerplaats bij de begraafplaats, we hadden niet gezien dat er bij de minicamping een speciale parkeerplaats is voor de wandelaars van het klompenpad, kwamen we later achter. Het fietspad langs de Grift vonden we een beetje saai en het was erg druk met fietsers en hardlopers. De 2e helft van de route is mooi door de weilanden en vooral het stuk na Achterberg door het bos richting de Grebbeberg vonden wij prachtig.

 26. Onderwerp: Mening

  Vandaag de route gelopen. De omgeving is prachtig. De route is grotendeels verhard wat jammer is. Juiste schoeisel dragen is belangrijk.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*