Halostapad

Wandelen door uiterwaarden over boerenland en door een dorp met rijke historie in het mooie buitengebied van Aalst. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Halostapad (9 km)

Startpunt: Café het Oude Veerhuis, Maasdijk 85 in Aalst

Openbaar vervoer: Bushalte Maasdijk in Aalst

Markering: Oranje markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u zowel links- als rechtsom kunt lopen.

Route combineren: U kunt het Halostapad combineren met het Hamarithapad, het Jordenpad en het Nywelepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag met dit fantastische weer, dit klompenpad gelopen. De route was goed aangegeven! Het was een mooie route, een goede verhouding tussen asfalt en weiland. Ondanks dat het wat drassig was op sommige plekken, was dit een prima route. Helaas volgens onze navigatie niet helemaal 9 km. Dank aan de vrijwilligers en de landeigenaren die hun privéterrein beschikbaar hebben gesteld om dwars doorheen te kunnen lopen! Dat maakt het leuk!

 2. naar aanleiding van Marjolein 14 april: Terechte opmerking, en: Bij het oversteken van de Eendenkade ís er een paal met een bordje. Alleen is dit een lage paal en het voorjaarsgroen had dit paaltje kennelijk aan de aandacht onttrokken. We hebben wat weggeknipt en het is nu weer zichtbaar, maar het volijverig fluitenkruid en raap-( en later kool-)zaad en andere wilde planten groeien natuurlijk gewoon door. Hoort bij een klompenpad.
  Dat betekent dat je hiermee in het groeiseizoen rekening mee moet houden. Veel plezier met wandelen!

 3. Vandaag 15 april dit klompenoad gelopen. En heerlijk genoten van de mooie natuur. Wij liepen tegen de klok in. Kleine tip. Bij het verlaten van de Eendenkade moet je al snel een dam over naar het ernaast gelegen weiland omdat je aan het eind van dat weiland het bruggetje overmoet. Misschien handig om bij deze dam nog een bordje te plaatsen. Wij waren dus rechtdoor gelopen en miesten terug. We hadden oom een korte ontmoeting met een ree die vlak bij uit een grasland kwam. Mooi. Eigenlijk moet je dit klompenpad niet lopen als het hoogwater us want dan mis je echt een mooi stuk. Wij hebben genoten. Dank aan de vrijwilligers

 4. Zaterdag 6 april dit klompenpad gelopen met de klok mee. De uiterwaarden (Neswaarden) bleken nog veel te nat en modderig, dus daarom over de Maasdijk gelopen tot het gemaal. Daarna een heel modderig en lastig stuk langs akkers gelopen. Wij hebben vervolgens de Capreton-weg maar gevolgd tot de Zeedijk en niet halverwege doorgestoken door de weilanden, want ook daar was het veel te drassig. Via de Eendenkade terug naar Aalst. Al met al 11 km. gewandeld.

 5. Gisteren dit “nieuwe” klompenpad gelopen door het mooie en natte buitengebied van Aalst. Genoten van een relatief droge, frisse, zonnige wandeldag over zompige rivierklei langs diverse tichelgaten. Prachtig uitzicht vanaf de dijk (het pad door de uiterwaarden stond behoorlijk onder water) op het water en op de schitterende wolkenlucht. Wij hebben het eind gevierd door te lunchen aan de picknicktafel bij het pontje van Veen (iets voorbij het startpunt), leuk plekje met dito uitzicht (op de molen). Het was weer een leuk klompenpad, mijn 139e, bedankt SLG en vrijwilligers.

 6. Vandaag heerlijk gewandeld, geen andere wandelaars tegengekomen. Een écht klompenpad! Met klompen… eh goede wandelschoenen prima te doen op de vele onverharde (nu modderige) gedeelten.
  Genoten!!
  Dank voor iedereen die hier aan meewerkt!

 7. Arie
  Vandaag het nieuwe klompenpad gelopen, wat een mooie aanvulling is op de al bestaande klompenpaden in de Bommelerwaard.
  Een opmerking over de bezienswaardigheid (5) rabatten.
  Deze langwerpige verhogingen en greppels zijn geen overblijfselen van een rabattenbos maar (spek)dammen. Deze dammen ontstonden bij het afgraven van grond voor dijkaanleg, herstel of onderhoud. Via de dammen vervoerde men de afgegraven grond per kruiwagen naar de dijk. Ze liggen op vaste afstanden van elkaar en op de dammen planten men schietwilgen die tot knotwilgen werden bewerkt. Het hout ervan werd gebruikt bij vlechtwerk, wat voor dijkherstel en onderhoud onmisbaar was, en als geriefhout (palen, stelen enz.) op de boerderijen.

 8. Leuk afwisselend pad ,met inderdaad echte klompenpadstukken. Mooi langs het water en door de weilanden met koeien, paarden en schapen. Op deze maandagmorgen geen andere wandelaar ontmoet op onze route. Wel een paar prachtige paddenstoelen gezien (jammer dat we de foto hiervan niet kunnen plaatsen).

 9. Leuk om vanmiddag dit nieuwe klompenpad te lopen! Heerlijk in het zonnetje. Er is inderdaad van alles wat te zien op de route. Vond met name het dijkje door Aalst erg leuk en het stuk door de weilanden waar het bruggetje over het slootje is. Wat ik een beetje miste was kleine kronkelpaadjes en bankjes. Verder een leuk pad met interessante info via de app.

 10. Vanaf 12.00 uur is Bistro d’n Duuk geopend dus dáár begonnen wij onze wandeling met heerlijke koffie Steven! . Zeer veel parkeerplaatsen beschikbaar mede door recreatiegebied de Neswaarden.
  Langs het meer gelopen waar de koeien grazen en dan even kijken op bordjes én app want een enkele keer scheelt t even welke richting je op moet. Maar gemakkelijk uit te komen. Hier en daar wat zwerfafval en stukken ijzer en gaas langs t water.
  Een mooi gebouw is het Gemaal waar je voorbij komt. Architectuur uit de dertiger jaren.
  Als je op “de Schout” komt loop je flink stuk over asfalt met auto’s en motoren die op deze zondag voorbij razen. Dan de graslanden in met saai raaigras, geen haas of fazant te zien, wel hier en daar een boerderij met rommelig erf. De landbouw en veehouderij drukken de échte natuur opzij in dit gedeelte.
  Pluspunt is nauwelijks horizonvervuiling met windmolens en een gezellige bistro bij t jachthaventje aan de Zaaiwaard.
  Geen spectaculair pad maar komt niet in de top 10.
  We kunnen het 82 ste pad van dit jaar weer afvinken.

 11. Het Halostapad is één van de twee klompenpaden die in de afgelopen weken geopend zijn. De parkeerplaats bij het startpunt is ’s zondags vroeg in de morgen nog vrijwel leeg. Bij terugkomst is dat wel anders. Ik ga achter het startpaneel direct de dijk af en loop een stukje door de uiterwaarden van de Afgedamde Maas. Het is het begin van een echt klompenpad: uiterwaarden, dijken, akkers, weilanden, alles kom ik tegen. De stukken asfalt vind ik niet zo’n probleem, ik telde slechts één auto. Helaas was er onderweg niets geopend, zondagsrust in de Bommelerwaard. Wat mij betreft een prima nieuw klompenpad, ik heb me nergens verveeld.
  video: https://youtu.be/-IbSlbetJGw

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.