Harscamperpad

Wandelen over boerenland en landwegen, door lanen en langs historische gebouwen in het mooie buitengebied van Harskamp. Ontdek het mooie buitengebied van Harskamp. Wandelen over zandwegen en boerenland, langs lanen, oude landbouwgronden en historische gebouwen. Het landelijk gebied heeft hier volop afwisseling te bieden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Harscamperpad (13 km)

Startpunt: ECHOS Home Baan Zulu, Otterloseweg 12 in Harskamp

Openbaar vervoer: bushalte Museum Schietkamp, Bushalte Harscamp en
Bushalte Centrum, alle in Harskamp

Markering: rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: u kunt het Harscamperpad combineren met het Eeskooterpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vanmiddag het pad gelopen. Helaas zonder folder want die was niet meer te krijgen in Harskamp. De meneer van Prima/VVV meldde dat hij meerdere keren aan Klompenpaden had doorgegeven dat de route in de folder niet meer klopt. Hij wacht met smart op nieuwe verbeterde folders. Ook De Vergulde Leeuw heeft geen folders meer. Ik heb gelopen met een print vanaf de website, de route daarop klopt wel.
  Qua horeca wordt hierboven alleen ECHOS vermeld maar er is natuurlijk nog veel meer horeca in Harskamp.
  Bewegwijzering op het pad was prima, het pad zelf her en der drassig maar dat is niet verwonderlijk na de regen van de laatste tijd.

 2. Vandaag dit pad gelopen. Heerlijk fris weer. Een leuk en afwisselend klompenpad. Goede bewegwijzering. Mijn man heeft nog een schaap van de dood gered door haar te helpen weer overeind te komen.

 3. Op 5 december hebben wij dit pad gelopen. Het was fris weer en een beetje heiig , maar heerlijk wandelweer.
  Ook wij moesten een beetje zoeken na de sportvelden maar de app biedt uitkomst. Wij vonden het een mooi klompenpad, door het bos, door weilanden, langs boerderijen en mooie dorpjes. Weer genoten hoor!

 4. Harscamperpad

  De grote klomp is weg bij het startpunt ECHOS Home Baan ZULU Oterloseweg 12 Harskamp.
  Komt daar weer een nieuwe te staan.
  De klomp was een mooi aangezicht en herkenning als startpunt.
  Maar ook voor het dorp
  GROET. ELBERTSEN

 5. Wij vonden dit een mooi en afwisselend klompenpad. Sommige wandelaars willen graag puur bos en weiland. Wij vinden het wel leuk om ook stukjes door dorpen en langs mooie boerderijen en voortuintje te lopen. Dat heb je volop op deze wandeling. Af en toe een stukje asfalt hoort daar dan gewoon bij.

 6. Schitterend gevarieerde wandeling. Vrijwilligers hebben goed werk gedaan. Het eerste bankje dient nog wel bevrijd te worden van de brandnetels, zodat het schildje ook weer zichtbaar wordt.
  Aanrader !

 7. Beste Josephine en andere wandelaars,

  Bedankt voor het bericht over de bewegwijzering die aan vervanging toe was. De coördinator van de vrijwilligersgroep die dit pad onderhouden en nalopen, heeft inmiddels nieuwe stickers aangebracht.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden!

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 8. Misschien zou het goed zijn om enkele schildjes -voorzien van een klompje en een pijltje- te vervangen. Sommige schildjes zijn door de weersomstandigheden wit uitgeslagen, waardoor het klompje en de bewegwijzering niet meer zichtbaar zijn. Verder hulde aan de vrijwilliggers die deze route hebben bedacht.

 9. Ik vond het een mooi en afwisselend pad met leuke smalle paadjes door de bossages. Na het lusje rond de Harscamp ontbreekt wel de markering richting de Laarweg. En het laatste lusje over de Tepelenbergweg snap ik niet. Zeker het stuk heen en weer langs de drukke dorpsweg en door het centrum doet afbreuk aan een verder rustige en landelijke route.

 10. Beste Th. ter Maat,

  Bedankt voor uw bericht dat de routebewegwijzering niet helemaal duidelijk zou zijn. Ik heb het doorgegeven aan de coördinator van het Harscamperpad en de vrijwilligers die dit pad onderhouden en nalopen, zullen hier bij hun volgende ronde nog eens extra naar kijken.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 11. Wanneer je vanaf de start richting sportvelden loopt en de route linksom maakt is het eerste stuk door het bos wat slecht aangegeven. Op een gegeven moment zaten we weer op de weg terug. Uiteindelijk via de app de juiste richting weer gevonden. Verder is het een leuk pad alleen wat veel lang normale wegen lopen. De app is wel handig om erbij te hebben.

 12. Vandaag bij schitterend zonnig weer dit pad gelopen. Helaas is dit een van de mindere klompenpaden die we tot nu toe hebben gelopen. We wilden linksom beginnen, maar hier is het niet van gekomen. Dit stuk langs het sportveld is erg slecht doordat er in dat stukje bos blijkbaar veel gecrosst wordt met auto’s. Een pad is daar nauwelijks te vinden en we waren uiteindelijk genoodzaakt weer terug te lopen via de Otterloseweg. Met name de vele brede boerenpaden waren slecht te belopen door de regenval van de vorige dagen, maar ook de te lange asfaltstukken waren niet bepaald attractief. Saai dus. We hebben de route zelfs gedeeltelijk afgestoken omdat we er flauw van waren. Bankjes waren niet erg dik gezaaid. Ik heb er 1 geteld tijdens een rondje om een boerderij aan de Peynenburgweg. Jammer

 13. In december 2015 was dit mijn 6e pad. Na 5 mooie paden was dit een afgang. En steeds lees je over de slechte bewegwijzering. In november 2017 schrijft het Team Klompenpaden zelfs dat het pad aandacht nodig had.
  Op 11 mei een enthousiast bericht van Chris, goed pad, niets aan de hand. Dat wekt mijn nieuwsgierigheid. Vandaag om 7 uur (warm vandaag) begonnen aan dit pad, met de klok mee.
  En inderdaad, de bewegwijzering is nu zeer verbeterd. In het bosje na de sportvelden nog niet zo optimaal. En bij de ingang naar de camping (lus) heb je nog een plattegrondje of de app nodig. ’t Is daar ook ingewikkeld, door de lus en de looproutes in 2 richtingen. Toen ik het rondje had gelopen moest ik rechtdoor volgens een sticker en dat klopt, maar een paar meter verder stond een sticker met een pijltje naar links, (Heersweg) dat is fout,
  Qua route is het pad matig te noemen. Langs industrie (wel bij mooie molen) en soms rommelboerderijen.
  Verhard (asfalt) 43 % of 57 % als je het asfalt fietspad meerekent als hard, Er loopt wel een zandweg (nu mul) naast.
  De lus in het centrum is waarschijnlijk om de horeca te gerieven, maar achter de doorgaande weg is wel een prachtige oude boerderij. In dec. 2015 liep ik hier vast, maar inmiddels is de route gewijzigd.
  Het pad kent 250 meter grasland, dus we noemen het maar een klompenpad.

 14. Als enthousiaste klompenpadlopers vandaag dit pad gelopen. Wij hebben het niet als saai ervaren. Er valt genoeg te zien als je over het asfalt loopt. Prachtige huizen/boerderijen/bedrijven en veel dieren in de weilanden. Leuke paadjes door stukjes bos en door weilanden. We hebben echt paden gelopen die minder waren.
  Ook de bewegwijzering was top. Veel nieuwe bordjes zagen we onderweg. We konden zien dat er aandacht aan was besteed.
  Het is grappig dat we lezen dat er weinig bankjes waren. Wij vonden juist dat de bankjes op dit pad goed vertegenwoordigd waren. Genoten van het pad en blij dat er mensen zijn die het mogelijk maken dat we zo fijn kunnen wandelen. Wij vinden de app trouwens ook heel prettig om erbij te hebben.

 15. Gisteren, 6-4-2018, het pad gelopen en we vonden het al met al een beetje saai pad en soms liep je over teveel asfalt. Maar het was super weer en dat maakt natuurlijk veel goed. Onderweg zijn er ook weinig bankjes waarop je kunt zitten. Echt “spannende” dingen hebben we onderweg niet gezien. Dit keer hebben we gelopen op de app. en dat is ons goed bevallen.

 16. Vandaag harskampad gelopen. Mooie route,alleen vanaf de start t/m het kabouterdorp zijn de aanwijzingen vernield. De richtingpijl zijn verwijderd weggekrast.

 17. Beste wandelaars,

  Het Harscamperpad heeft aandacht nodig. Zowel qua route als qua nalopen en controleren.
  We gaan in 2018 starten met het zoeken naar verbetermogelijkheden om de route nog meer te verfraaien èn naar extra vrijwilligers om het pad te controleren en onderhouden.

  Marlies van Loon – Team Klompenpaden

 18. De route heeft veel verharde lange wegen en de bewegwijzering was op veel plaatsen heel slecht, klompenplaatjes op de palen waren stuk gescheurd zodat de richting niet meer te zien was of pijl was met viltstift aangegeven wat ook verwarring gaf.
  Nodig een opknapbeurt nodig.

 19. Vandaag het harscamper pad gelopen. Aan het begin op het informatie bord wordt om een mening gevraagd hoe dit klompenpad is. Nou hier komt die ,wat is die slecht bewijzerd met de klompjes. We hebben al 24 paden gelopen maar geen 1 was zo slecht aangegeven. Wij lopen altijd op de klompjes omdat we dat leuk vinden. En we hebben ook altijd de folder bij ons. Klompjesscilde die afgebroken zijn of nietmeer te lezen of helemaal beklad. Is niet van de laatste tijd hoor is oud. Ik weet dat vrijwilligers zoeken om het eens na te lopen ook niet mee valt. Zo jammer want de route was prachtig en afwisselend genoeg hoor. Maar dit wilde ik toch even melden. We hebben met 6 pers.gelopen. en het weer was ook goed daar lag het niet aan. De klompen die her en der op hek en boom waren gespijkerd was een pluspunt. Dus even een keer nalopen .met vriendelijk groet Fam. Nieuwenhuis.

 20. Wij vonden dit pad rommelig. De bewegwijziging was niet overal goed. Veel gezocht en zijn op een gegeven moment maar terug gegaan. Bordjes beschadigd bekrast waardoor je niet goed weet waar geen te gaan. Onderhoud aan dit pad zou een goede zijn.

 21. Mooie wandeling over en tussen weilanden. Leuke bankjes. Weer een aanrader. Wel even het bord bij het startpunt schoonmaken. De gelegenheid is geen PMT meer.

 22. Vandaag op zondag gelopen en het grote voordeel is in deze omgeving heel weinig verkeer en heerlijk stil en rustig. Weinig last van auto’s.Wij vonden de route wel goed aangeven maar erg rommelige gedeeltes op de route en ook hele kleine paadjes die niets toevoegden en al met al een nietszeggende route. Veel verharde weg. Gelukkig hebben wij veel mooiere routes mogen lopen van jullie.

 23. Deze keer geen romantische, dromerige boerderijen. Dit is bedrijvig agrarisch gebied. Vooral op een weekdag en in dit jaargetijde onderweg veel bedrijvigheid met landbouwmateriaal en vrachtverkeer. Desondanks wel veel te kijken en daar is ook wat voor te zeggen. Start en einde van de wandeling bij Veteranencafé Echo home ‘baan zulu’. In het begin veel verharde weg, bebouwde kom en bedrijvigheid. Later in de route wat meer rust en heb ik vooral genoten van het stuk langs het hek bij het militair oefenterrein waar het land in rechte banen vers geploegd was. Met de ondergaande warme zon van die dag, een lust voor het oog. (foto’s op wandelpagina.nl bij deze wandeling) De laatste lus heb ik tot aan de enige dromerige boerderij gelopen waar ik even in het gras van de zon heb genoten. Ik heb niet de moeite genomen om door de hoofdstraat terug naar mijn auto te lopen. Wat ik mis in deze route zijn de zo bekende bruggetjes en overstapjes die klompenpaden zo bijzonder maken. Hoewel deze wandeling niet in mijn top 5 zal komen, is het pad met zorg en liefde gemaakt. Dat kan je zien aan de vele diverse klompjes die je onderweg tegenkomt. De route is zeer goed bewegwijzerd maar soms is het even zoeken naar het bordje. Dan kan de app uitkomst bieden. Het was een leuke middag, ook wel mede door het prachtige weer!

 24. Vandaag 21 maart het Harscamperpad gelopen. Een mooi pad, door de regen van de afgelopen dagen wel veel ondergelopen weilanden. Veel langs weilanden en zandpaden. Wel een nadeel dat er erg weinig bankjes onderweg zijn om even wat te drinken of te eten. Op de 13 km hebben we er maar 3 geteld waarvan 1 dubieus was of het wel of geen publiek bankje was. Erg leuk al die kleine en grote klompjes bij de bewegwijzering, de rust & leestuin en het harsbouterbos.

 25. Gestart bij Echo, je waant je 30 jaar terug in de tijd.
  Vriendelijke mensen en zeer betaalbaar eten. Aansluitend dit pad gelopen. De eerst drie kilometer veel in de bewoonde wereld, daarna heerlijk rustig en bijna geen mens tegengekomen. (Start was 18.30 uur)

  Leuke route, met een mooie mix van landweggetjes en onverharde paden.
  Het lusje onder de poort vonden we niet zoveel toevoegen. Op die kruising zou een bordje erg welkom zijn, want je weet daar werkelijk niet of je links of rechts moet. De app biedt uitkomst.

  Bedankt mensen!

 26. Wat een prachtige route, een paar onduidelijkheden, maar met de app was dat vlug opgelost! Wat een werk is er van dit klompenpad gemaakt! Complimenten voor iedereen die hieraan bijgedragen heeft! 🙂
  Minpuntje – heftig blaffende herdershonden bij één boerderij, gelukkig bleven ze aan hun kant, maar dat was wel even schrikken. Verder enorm genoten.
  Pluspuntje – zeer gezellig/sfeervol cafe/restaurant onderweg, niet duur en lekker wat gedronken

 27. Wij hebben op de zonnige, koude 17de Januari heerlijk gelopen over dit afwisselende pad. Soms verharde wegen, maar ook veel zand en erf paden. Op 1plek zelfs een drassig stuk. De diverse huizen, boerderijen en erven gaven ons veel kijk plezier. En de klompjes op hekken en bomen waren erg leuke hulpjes om de route te volgen. Huize Harscamp en omgeving waren een echte verrassing, zo mooi! Complimenten aan de vrijwilligers die alles bijhouden.

 28. Beste Jan Jansen,

  Dank voor uw lovende woorden. Voor wat betreft de bewegwijzering tussen de molen en de Broekweg zal ik de vrijwilligers nog eens vragen extra te letten op de bordjes en stickers ter plaatse.

  Overigens geldt voor alle klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van of de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 1,50 verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 29. In dit pad zit veel moois verweven. Vooral het stuk Berghuisweg- Pijenburgweg vind ik schitterend over die oude Westeneng. En ook het laatste gedeelte rond de Harskamper Eng vond ik zeer de moeite waard. Echter op sommige plekken moet de route beter aangegeven worden. Het stuk vanaf de molen in Harskamp tot aan de Broekerweg is verwarrend aangegeven. Naar mijn idee moet dat beslist beter kunnen.

 30. Deze route vandaag gelopen. Het is het 6e klompenpad in 3 weken, ik heb de smaak te pakken.
  Allereerst is de bewegwijzering slecht. Moet steeds de meegenomen plattegrond van de site raadplegen. Bij het oversteken van de Edeseweg stond het pijltje helemaal de verkeerde kant op (ik moest weer terug). Dus 2 stickers (één voor de andere richting) met dezelfde verwijzing. Ook zijn er enkele stickers vernield. Aan het eind (Otterloseweg) kon ik er helemaal geen soep meer van maken. Mogelijk een bordje gemist? Ik moest nog een rondje maken. Gelukkig waren daar wel 2 restaurantjes.
  De route vond ik niet zo interessant. Wel 80% van de route kun je ook met de fiets doen, gewone binnenweggetjes. Had op meer bos gerekend in Harskamp.
  Verder veel boerderijen met veel rommel om het huis. Ik heb slechts één mooi gerestaureerde boerderij gezien. Veel (rommelige) keuterboeren.
  Harskamp is toch niet het afvalputje van Ede?
  Enfin, ik ben weer fit na zeker 15 km, heb er wel langer dan 3 uur over gedaan, door speurwerk.

 31. Beste Jacqueline,

  Jammer dat jullie wandeltocht wat tegenviel.

  Op de website staan de actuele verkooppunten van de routefolder en het Protestants Militair Tehuis staat daar niet tussen. Waarschijnlijk zijn zij bij ontwikkeling van de route verkooppunt geweest maar in ieder geval zijn ze dat nu niet meer. Jammer dat jullie daarop hadden gerekend.

  Het Harscamperpad is door grondverkoop onlangs iets aangepast en de actuele route is sowieso te vinden via de bewegwijzering in het veld en me de gratis app. Op de website staat ook een uit te printen kaartje, zeer binnenkort is daarop ook de hier genoemde aanpassing doorgevoerd.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek Beheer
  Klompenpaden Gelderland

 32. Op 3 oktober 2015 heb ik dit klompenpad met een goede wandelvriend gelopen. De eerste tegenvaller was dat de routebeschrijving niet te krijgen is bij het startpunt, het Protestants Militair Tehuis in Harskamp. Daarnaast was de route niet altijd even goed aangegeven – we zijn, mede door het ontbreken van de routebeschrijving, herhaaldelijk fout gelopen. Naar onze mening zaten er ook te veel “bebouwde kom” en verharde wegen in dit klompenpad, terwijl ons zandwegen, boerenland, landbouwgronden en lanen beloofd waren. Jammer, want de klompenpaden die we tot nu toe gelopen hebben, zijn ons goed bevallen.

 33. Het Harscamperpad een mooie uitdaging voor wie van een beetje speuren houdt. Afwisselend pad door weilanden en akkers, veel onverhard. Heerlijke rustpunten onderweg. Geweldige uitzichten.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.