Harscamperpad

Wandelen over boerenland en landwegen, door lanen en langs historische gebouwen in het mooie buitengebied van Harskamp. Ontdek het mooie buitengebied van Harskamp. Wandelen over zandwegen en boerenland, langs lanen, oude landbouwgronden en historische gebouwen. Het landelijk gebied heeft hier volop afwisseling te bieden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Harscamperpad (14 km)

Startpunt: ECHOS Home Baan Zulu, Otterloseweg 12 in Harskamp.

Openbaar vervoer: Bushalte Museum Schietkamp, Bushalte Harscamp en Bushalte Centrum, alle in Harskamp.

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt het Harscamperpad combineren met het Eeskooterpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag gelopen, heerlijk weer! Mooie route maar wel goed op de bordjes letten ivm de extra lussen. Als je bij de voetbal rechtsgaat, je hebt de laatste lus gehad en wil je je route vervolgen, dan geeft de app een route aan waar je voor een dichthek komt, en is er ineens een gebouw midden op de route gebouwd. Wel bijzonder, als je een route wijzigt dan haal je de bordjes weg en pas je de app een, terug gelopen en dan maar over de industrie, en dan kom je na de beeldentuin weer voor een hek van het landgoed met draad erom, en nu? In de beeldentuin liep iemand die zei dat het voor de koeien was, lijkt me handig om een bordje op het hek te doen, die hing bij de uitgang wel zag ik, de koeien helaas niet gezien, ze lagen net buiten het bos zag ik bij het wegrijden.

 2. Op 29 maart heb ik dit pad gelopen.
  Goed aangegeven route. Geeft in een notendop de omgeving weer.
  Voor mij verassend. Lekker gelopen daar.
  Hulde aan de vrijwilligers en terreineigenaren.

 3. Gisteren deze route gelopen. Met het gezicht naar de voetbalvereniging gericht ben ik rechtsaf gegaan. Op enkele plekken is het nat, alleen het allerlaatste stuk is overwegend flink doorweekt. Echter kun je hier op dit moment nog wel goed met wat omtrekkende bewegingen de route blijven volgens. Het is m.i. niet het mooiste Klompenpad uit de regio, maar op als je, zoals ik, in de buurt woont geen al te grote teleurstelling. Met schapen en Schotse Hooglanders in de wei is het altijd leuk!

 4. Dit pad vandaag gelopen wij vonden het een prachtig afwisselend pad, geen moeite gehad met de bewegwijzering, heerlijk gewandeld met rustig weer

 5. De extra lus is niet ingetekend op het kaartje van de app (’s morgens gedownload). Ook op deze site zie ik deze niet terug. Het betreft een lus vanaf de kruising Otterloseweg/Dabbeloseweg. De Otterloseweg noordwaarts volgen en dan rechtsaf de Tepelenburgweg (2e afslag met dit naambordje) in. Deze komt zuidelijker weer uit op de Otterloseweg en dan dan terug naar de kruising met de Dabbeloseweg. De totale afstand van de route was iets meer dan 13km. De extra lus 1 km.

 6. Helaas ook de reacties te laat gelezen, veel teveel asfalt en gewoon gevaarlijk soms vanwege de langsracende auto’s. Op zich natuurlijk zeer veel waardering voor de vrijwilligers die hun tijd steken in het uitzetten van wandelroutes en klompenpaden, maar regelmatig, ook bij knooppuntroutes, vraag je je af wat nu de bedoeling is. Als wandelaar wil je zo min mogelijk over de weg lopen, is dat niet mogelijk, zet dan gewoon géén wandelroute uit. Ondanks de goede bedoelingen en een paar mooie stukjes: helaas geen aanrader dit pad.

 7. Veel asfalt, grasfalt en agro-industrie. Helaas voorgaande berichten te laat gelezen, anders zeker een andere gekozen. Uiteindelijk besloten om een stuk over te slaan en terug naar de parkeerplaats te gaan.

 8. 15 februari 2023
  Afgezien van te veel asfalt een aardige wandeling. Leuk de kleine klompjes langs de route. De bewegwijzering laat vooral bij de te lopen lussen te wensen over. Zonder de app of route op kaart niet te doen.

 9. Als ik het vergelijk met menig klompenpad dan was dit wel erg veel asfalt. Uiteraard zijn de landerijen en vergezichten mooi om te zien. Helemaal in de voorjaar en zomerseizoen.

 10. De vrijwilligers hebben heel veel mooie klompenpaden uitgezet door prachtige natuur.
  Dit is er helaas niet zo een….
  Mijn advies: kies een ander pad.

 11. 22-09-2022 dit pad gewandeld. Gestart bij Echo’s, leuk om na jaren na mijn diensttijd hier nog een keer binnen te komen. In het begin geen of slecht aangegeven route in een Cros bos? Daarna gewoon vaker de App erbij gehouden, maar bordesje verouderd maar verder oké. Het is niet het mooiste klompenpad maar er zitten leuke stukken tussen, het mooie weer maakte veel goed. Het laatste rondje om het weiland heb ik overgeslagen. Het weiland achter de molen is prima gemaaid en mooie nieuwe hekken geplaatst. Er word gewerkt aan het pad, dit is goed om te zien. Makers en beheerders bedankt,

 12. Opnieuw dit klompenpad gelopen, we hebben geen crossmotor terrein gezien. Dit pad heeft misschien iets teveel asfalt maar toch een leuke wandeling. Een opmerking voor de beheerders, voorbij de molen is het pad dwars door het weiland, na de bielzenbrug vrijwel onbegaanbaar door het hoge gras, dat kwam bij mij tot heuphoogte, zeker nu er zoveel teken zijn vinden dat we dat niet zo fijn.. Wij zijn teruggekeerd naar het industrieterrein en vandaar onze route vervolgd. Misschien is het mogelijk dat er keer gemaaid wordt. Voor de rest niets dan lof.

 13. Harscamperpad vandaag gelopen. Een klompemakerspad onwaardig. Direct bij het begin loopt de route over een motorcross-terrein waar met wandelaars geen rekening wordt gehouden. Daarna loop veel over bedrijfsterreinen en geeft de omgeving een rommelige indruk van vergane glorie. Ook veel te veel over asfaltwegen met voorbij racende auto’s en onzinnige lussen die niets toevoegen. Mijn voorstel: haal deze route zo snel mogelijk van de website want deze doet afbreuk aan al het moois wat de Klompepaden te bieden hebben. Kortom geen aanrader dit.

 14. Op deze Hemelvaartsdag hebben we dit klompenpad gelopen. Het was prachtig weer met fantastische wolkenpartijen. Wat dat betreft hebben we ons hart opgehaald. We vinden dit niet het meest inspirerende klompenpad, maar het wel een pad dat lekker weg loopt. Met de app loop je de route zonder problemen. Dank voor het bijhouden van het pad.

 15. Vandaag het pad bijna helemaal gelopen, laatste 3 km hebben we afgesneden in Harskamp op weg naar de bittergarnituur 😉. Pad is helemaal in orde hoor

 16. Beste wandelaars,

  Vanwege waarschijnlijk vandalisme en/of baldadigheid is momenteel de bewegwijzering van het Harscamperpad niet geheel op orde. Palen zijn weg/omver en pijltjesstickers zijn omgedraaid. We raden wandelaars aan om gebruik te maken van de routekaart uit de folder, de mobiele app, of een uitgeprinte kaart op deze website. De vrijwilligers gaan binnenkort hun best doen om de bewegwijzering weer op orde te maken.

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 17. Vandaag dit pad gelopen.
  Markeringen onderweg zijn niet in orde. Bordjes ontbreken, zijn niet meer te zien, stickertjes met pijltjes wijzen de verkeerde kant op. Echt een puinhoop.

  Het wordt tijd dat dit pad helemaal op de schop gaat. Mocht daar behoefte aan zijn, dan wil ik best meedenken om er iets moois van te maken, want zoals het er nu bij ligt is het beter om dit pad te schrappen.

  Tip voor iedereen die dit pad gaat lopen … zorg dat je de route ook als GPS ter beschikking hebt op bv een telefoon.

 18. Zonder gps niet te doen. Zeer slecht en onduidelijk bewijzerd.
  AFRADER

 19. Vandaag Harscamper klompenpad gelopen. (Vanaf P.M.T. ri. Sportvelden en Molenweg).Mooie afwisselende route. Wel zijn wij het wel helemaal met Gerrie d.d. 02-01-2022 eens, gezien de opmerkingen over de route bordjes onderweg. Op veel momenten is het zoeken waar je heen moet. Geen logische plaatsing van de route bordjes. Ook regelmatig beschadigde bordjes aangetroffen. Ook door de zon aangetaste bordjes. Ons advies is om de route eens goed na te lopen, wat o.i. een tijdje geleden voor het laatst is gebeurd en daar waar nodig de bewijzering te verbeteren. Alvast bedankt namens toekomstige lopers.

 20. Redelijk mooi pad! Prima te doen – niet te modderig. Onderweg een capuccino bij “De Vergulde Leeuw” (want dat kon nu weer). Bewegwijzering ook helemaal prima!

 21. Vandaag dit klompenpad gelopen. Het was op sommige plaatsen modderig, maar toch prima te doen. De jaargetijde is er ook naar. Ik vond het een leuk afwisselend pad om te lopen. Geen ellelange stukken. Soms wat asfalt, maar daar kom je niet onderuit.
  Alleen de bordjes was af en toe zoeken, of er stonden er meerdere, zodat je niet goed meer wist, waar het pijltje naar toe wees. Ik liep dit pad met de klok mee.
  Dit was het geval bij de molen, je verwacht niet dat je het terrein op moet lopen. Dus even zoeken.
  Of het kruispunt Heersweg /Broekweg, bij camping “de Harskamp”. Misschien overzichtelijker om het paaltje met bordje ook in de straat te zetten waar je in moet. Was niet de enige die de app erbij pakte op dit punt.
  Ik loop dit pad zeker nog eens, als alles in bloei staat.
  Vrijwilligers en landeigenaren bedankt.

 22. Het kon nog, en waarom ook niet. Een van mijn voorgangers schreef dat ook in het natte jaargetijde dit pad nog toegankelijk is. En dat klopt helemaal. Ten tijde van de presentatie van Rutte 4 dit pad gelopen. Is mij goed bevallen, het pad en het missen van de presentatie trouwens. Voor een blogverslag zie ook https://sprakeloosverhalen.com/2021/12/16/omzien-naar-elkaar-vooruitkijken-naar-de-toekomst-op-het-harscamperpad/

  met foto’s op titiissprakeloos (Instragram)

  En iedere keer weer blij verrast dat er zoveel vrijwilligers en landeigenaren willen omzien naar hun omgeving zodat gewone stervelingen een fijne wandeling kunnen maken. Hiervoor dank.

 23. Vandaag dit pad gelopen. Een pad dat ook in een nattere periode goed begaanbaar is. Afwisselend met ook leuke weetjes in de app.

 24. Vandaag dit pad voor de tweede keer gelopen. En weer genoten van de afwisseling. Dit is ook één van de paden waar
  flink wat bankjes staan. Voor senioren bijzonder prettig. Ook nu nog steeds bloeiende bermen. We komen zeker nog eens terug.

 25. Vandaag hebben we weer genoten van het Harscamperpad. Prachtige, landelijke omgeving.
  Het viel ons op dat er veel bloemenperken langs de akkers liggen. Mooi, er was nog veel in bloei.
  Vrijwillgers bedankt!

 26. Afgelopen dinsdag de 14e dit pad gelopen. Ondanks de paar stukken asfalt geen onaardig pad om te lopen. Zeker het stuk ten noorden van de Edeseweg vond ik leuk. (Ik liep het pad met de klok mee) Ondanks dat ik uit de gemeente kom weer een aantal nieuwe leuke plekjes ontdekt. Meer foto’s op mijn website: https://klompenpaden.arievanhensbergen.nl/#collections

 27. Ik heb dit mooie afwisselende pad vaker gelopen.
  Eén opmerking; vanaf de Struikweg ga je links een smal paadje in, die uitkomt op het boslaantje. Dit paadje wordt niets aan gedaan en kun je niet lopen met blote benen. Veel brandnetels!!

 28. Vandaag een deel van dit pad gewandeld. Voor ons het 20e Klompenpad. Na alle regen van de laatste tijd was het bijzonder drassig en veel grote plassen. Desondanks prima te doen. We vonden het leuk om even bij de kabouters te kijken. Geweldig leuk! Daarnaast ook de rustplek met alle bakvormen, beelden en mini boekenkastjes. Grondbezitters, bedankt voor het lopen overjullie grond! We vonden het vooral een vrolijk pad! Helaas maar 5 km kunnen lopen. We gaan zeker nog een keer terug voor de rest. Op Instagram geeri_wandelt staat een filmpje waardoor een beeld van onze wandeling ontstaat.

 29. Vandaag deze route gelopen.
  Wij vonden het een prachtige route.
  Zo rustig. En de natuur vonden we enorm mooi. Uiteraard loop je wel eens over asfalt, maar dat gebeurt vaak bij de klompenpaden.
  De veldbloemen langs de route vonden we heel mooi. Soms rende er een eekhoorntje weg.
  Wij hebben genoten.

 30. Nou wij liepen dit pad afgelopen weekend en vonden de negatieve berichten wat overdreven hoor. Voldoende afwisseling. Ook echt leuke stukken en verrassende plekjes. Inderdaad wel even goed zoeken naar de bordjes soms 🙂 en even goed naar de plattegrond kijken. Heerlijk rustig was het.

 31. Dit was niet het mooiste pad wat we hebben gelopen. Behoorlijk wat asfalt en lange, rechte stukken. In Het grasland achter het party centrum zou wel een paadje met een maaier gemaakt mogen worden, het gras staat hier erg hoog. De lus in het dorp geeft eigenlijk geen toegevoegde waarde. De kruising bij de Harskamp is wat onduidelijk. Maar niet alleen negativiteit: er zat ook echt mooie stukken tussen.

 32. Vandaag dit pad gelopen. Het is geen topper, maar ook zeker geen afknapper zoals de vorige reactie aangeeft. De lus bij het dorp Harskamp heb ik “links” laten liggen, de lus bij “De Harscamp” heb ik wel meegenomen en vond ik best leuk. Er zitten wat lange rechte (en soms geasfalteerde) stukken bij, maar alles lekker rustig. Af en toe verrassende en afwisselende stukjes, en leuk om oog in oog te staan met de Schotse Hooglanders.

 33. Wij vonden dit pad een grote tegenvaller: lelijkheid van omgeving overheerst. Bovendien kom je halverwege in een loop terecht.

 34. Beste Rob van Rijn en andere wandelaars,

  Ik reageer even op de opmerking dat bij de Molenweg de wandelaarspassage afgesloten zou zijn. De route is hier wel toegankelijk.

  De eigenaar geeft aan dat de wandelaarspassage tijdelijk dicht is i.v.m. de jonge kalfjes. Deze kunnen namelijk tussen de passage door de weg op en daarom is er tijdelijk gaas gesponnen. Het hek kan wel gewoon open (wel graag weer dicht doen) en de route kan gewoon gelopen worden.

  Alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 35. Wat een leuke tocht was dit weer. Dit pad is een aanrader. Wat vooral opviel was dat er stukken zijn waar je pure stilte ervaart. Geen weg te horen. Met name op de Westereng. Dat blijft in NL toch bijzonder; normaliter hoor je altijd wel een weg, hoe zacht ook. Hier: heerlijke stilte en vogeltjes. Terwijl er op de weg later wel degelijk verkeer was. Dus het lag niet aan 1e paasdag in de Bible Belt.
  Een minpunt: de Molenweg lopend in zuidelijke richting. Daar slaat
  het pad links af een bosperceel in, in westelijke richting, via een hek met wandelaarspassage. Zowel de passage als het hek waren afgesloten. Je mag er niet door. Geen bordje met uitleg, niets. We zijn maar omgelopen.

 36. Het honderste klompenpad dat ik geplaatst heb!
  Het Harscamperpad, 13 km rond Harskamp, kent asfalt, onverharde landbouwwegen maar ook wat leuke smalle paadjes. Niet perse een topper onder de klompenpaden, maar zeker niet vervelend om te lopen.
  video: https://youtu.be/d3QmgSntRPc

 37. Vandaag dit pad gelopen. De lussen voegen weinig toe, tenzij je voor de kilometers gaat. Dan heb je wat meer. Het viel ons op dat er op enkele plaats enorm veel rommel en afval op de akkers en in de bermen ligt. Dit doet enorm afbreuk aan de charme van de route, die best afwisselend is.

 38. Vandaag het Harscamperpad gecombineerd met het Eeskooterpad gelopen (ca 33km). Harscamperpad tegen de klok in gelopen vanaf het startpunt, het Eeskooterpad met de klok mee. De kleine lus in het begin bij het Harscamperpad voegt niks toe. Vanaf 4 km werd het pas de moeite waard. Het Eeskooterpad is veruit het mooiste van de twee. Vooral het stuk in het bos met de smalle paadjes met leuke klims en dalingen. Geweldig uitzicht. Hier kan ik maximaal van genieten. Vrijwilligers wederom bedankt voor de routes.

 39. Een erg mooi pad, met afwisseling van weiland, bos en konijnen. Heel veel konijnen. En wat een rust op zondagmorgen om 10.00 uur. Heerlijk!

 40. In tegenstelling tot de vorige schrijvers vinden wij dit een mooi pad. De sticker bij het startpunt zit op ooghoogte voor iemand van 185 cm dus ook prima hoogte lijkt mij. Een mooie route, af en toe klein stukje asfalt maar dan weer de weilanden in. Wel een natte voet opgelopen maar omdat het 16 graden was op 20 februari !!! geen kou. Alle pijltjes waren goed te vinden behalve IN de Harskamp zelf, midden in het dorp kon ik op mijn app (altijd gebruiken als je die hebt) zien dat je af moest slaan, de sticker kon je niet zien vanaf dat punt, beetje vervaagd. Prima pad mensen. Veel werk aan gedaan door in het buitengebied bijna alle bordjes te begeleiden met heuse of uitgezaagde klompjes, leuk.

 41. Mijn 52e klompenpad en helaas een enorme tegenvaller. Het pad biedt vrijwel niets interessants en er zitten een tweetal lussen in die ook niets toevoegen aan de route. Een gemiste kans om bijvoorbeeld niet het bos bij de harskamperdennen als basis voor een klompenpad te gebruik.

 42. Het startpunt is bij een sportveld. Daar kan je rechts en linksaf. Doordat de sticker van het klompenpad hoog zit, is de pijl naar rechts niet (goed) zichtbaar. Ga je rechtsaf loop je achter de oude kazernes langs en dan zou ik aanraden bij restaurant Favoriet over te steken en daar het pad te vervolgen. De slinger, als je doorloopt, heeft niet veel meerwaarde. NB Het bordje staat aan de overkant van de Otterloseweg en je hebt geen pijl die kant op… Ga je linksaf bij het startpunt, staan de pijltjes verderop ook wat verwarrend (naar beneden). Moet je links een klein paadje in of toch rechtdoor? Rechtdoor dus. Op de app lopen is wel aan te bevelen op dit pad. Er zitten veel verrassende stukjes tussen en ook veel lange rechte stukken. Samen lopen is dan toch leuker, anders is ’t zo recht toe recht aan allemaal. Ook de leuke grote schommel aan de berk (op de Broekweg?) was voor 2 personen 😉 Ik vond het overigens wel lekker, na alle modderige glibber expedities op andere klompenpaden, om wat meer grond onder de voeten te hebben. Dus zonder hoge laarzen aan, kan je op weg gaan 😉

 43. Vanmiddag dit pad rondom Harskamp gelopen. De app hebben we wel een paar keer nodig gehad en raden we bij deze ook zeker aan! Verder kijken we terug op een fijne wandeling die niet in onze top drie komt, maar tegelijkertijd ook niet mag ontbreken in het lijstje van klompenpaden.

 44. Dit was ons 2e klompenpad. Deze vonden we nog mooier en afwisselender dan het Eeskooterpad.
  Heel fijn gewandeld.

 45. 30-12-20 dit pad gelopen. Wisselende recensies gelezen, maar wij zijn overwegend positief na de volledige route gelopen te hebben. Het was erg rustig, pas na 7 km kwamen we de eerste tegenliggers tegen.
  Halverwege de route loop je een lus om een boerderij heen, super toch om te ervaren hoe gastvrij sommige mensen hun eigendom openstellen voor wandelaars! De route is afwisselend en heeft interessante stukken.
  De stukken over de wegen viel ook ons op dat het verkeer asociaal hard rijdt, jammer.
  We hebben de route tegen de klok ingelopen en we waren geschokt van alle zwerfafval en vernieling tijdens het eerste stuk van de rit!
  Zeker geen afrader, gewoon lekker gaan lopen en genieten van de omgeving.

 46. Dit pad begint mooi, maar heeft heel veel lange saaie stukken op asfalt. Dat viel erg tegen, ook omdat het verkeer zich beslist niet houdt aan 60km en gevaarlijk voorbij raast. Veel jeugd die zich met crossmotoren op de zandwegen begeeft. Toch zitten er een paar hele verrassende stukken in. Ook ik was hier blij met mijn app, anders kun je je snel verlopen. Niet het meest interessante klompenpad.

 47. Ik loop regelmatig klompenpaden, maar dit klompenpad viel mij erg tegen en hebben we zelfs voortijdig afgekapt. Lange, saaie asfaltwegen met langs scheurend verkeer. Dan zijn er in dit gebied mooiere plekken om te wandelen.

 48. Mijn 66 ste Klompenpad en ik ga hem niet toevoegen in mijn top 10. Met de klok mee gelopen en kwam langs een bewaarmuseum van allerhande kabouters en andere, in mijn ogen, rommel?. Verder zitten er mooie stukken in maar ook lange rechte asfaltwegen. Ook moest ik steeds de app raadplegen want door de lussen die er in zitten weet je niet meer waar je heen moet. Zonder route kaartje is hij niet te doen zonder fout te lopen.
  Ik heb wel lekker gelopen.

 49. Helaas werd het uitzicht ernstig belemmerd door de vele maisvelden. We raden aan om deze route niet in deze periode van het jaar (augustus-september) te lopen!
  Veel asfalt! Soms is het erg onduidelijk welke kant je op moet omdat er diverse rondjes in de route zitten.

 50. Er zitten mooie stukken in dit pad, alleen naar mijn smaak iets teveel asfalt.
  Op verscheidene punten is de route moeilijk te vinden als je alleen op de wegbewijzering loopt. Bij het punt waar de wegen kruisen na het rondje om camping Harskamp is het niet te volgen waar je heen moet. Dan moet je de routekaart checken.

 51. De wandeling was absoluut prachtig. Wel zijn we geschrokken van de Schotse Hooglanders waarvan je door hun gebied loopt; er was een heel jong kalfje en alhoewel wij (2 volwassenen) gewoon doorliepen, huppelde het kalfje achter ons aan en kwam daarna de hele horde Hooglanders aanstormen. We waren net op tijd door het hek, ik weet niet wat er anders gebeurd was. Wees dus gewaarschuwd!

 52. Harscamperpad; de bordjes zijn soms moeilijk te vinden dus het is handig om ook de kaart of de app bij de hand te houden. Bij het startpunt is voldoende parkeergelegenheid. De wandeling is prachtig! Door het bos, door weilanden, langs mooie boerderijen en langs prachtige boerderijdieren. Onderweg kom je een paar grote schommels in een boom tegen, leuk voor een foto. In het centrum van Harskamp kun je bij een restaurantje gezellig op het terras zitten.

 53. Nog een aanvulling op mijn eerdere reactie, wat een prachtige parel is dat omweggetje op de Pijnenburg weg.

 54. Na 11jaar weer dit pad gelopen, de route is gewijzigd en dat is een verbetering. Was het de vorige keer een tegenvaller nu hebben we genoten. We gaan deze route nog eens doen.

 55. Vandaag, in de regen, liepen we het Harscamperpad. Toch hebben we genoten van de prachtige wandeling.
  Halverwege op de Pijnenburgerweg liepen we verkeerd. We liepen het pad met de varens in richting Edenseweg. Toen we terug liepen naar de Pijnenburger weg zagen we dat het paaltje met het schildje in de sloot lag. Het regende te hard voor ons om het paaltje er uit halen. Verder alles prima!

 56. Vandaag dit pad gelopen. Smaken verschillen want deze behoort zeker niet tot mijn favorieten. Teveel verharde wegen. Langs een lange asfaltweg lopen waar de auto’s dicht langs je op rijden, vind ik niet echt leuk en bovendien ook niet veilig. Verder saaie lange (zand)wegen langs akkers en boerderijen. Je moet ervan houden. Het kleine omweggetje langs de vijver was nog het leukst. En verrassend. De bewegwijzering hing af en toe op onhandige plekken en was her en der wat onduidelijk. App erbij houden dus.

 57. Vandaag de Veluwe op! Het begin van deze wandeling is voor de echte spoorzoekers als je bij de sportvelden meteen linksaf het bos ingaat….. ?zeker in het begin zijn de bordjes er bijna niet, een beetje of op onlogische plekken. Dus kijk op de app! Verder in t bos een heus kaboutermuseum ?Ben je door t bosgedeelte heen en loop je richting de molen is het allemaal duidelijk aangegeven. Langs mooie boerderijen, hooiende boeren, lange zandwegen onder de schaduwvolle grote eikenbomen, slaperige koeien en schapen in de wei. Dan komt landgoed Pijnenburg dát is een klein pareltje. Blijf opletten want de routebordjes staan daarna tussen het hoge fluitenkruid in de berm verstopt, houdt de app erbij! We zijn slechts 1 echtpaar tegengekomen want de route wandelde. Verder erg Coronaproof! Mocht de horeca opengaan dan kan ik het gedeelte door het dorp beter begrijpen…..zoveel eettentjes en cafe’s! Een fijne rustige wandeling met leuke elementen hier en daar.

 58. het afgelopen weekend dit pad gelopen. Lekker rustig, alhoewel een Veluwse Coronazondag bijna wel rustig moet zijn. Een paar verharde wegen vinden wij niet erg; als het maar rustig is en mooi landschap biedt. Vooral het (zie kaart) uitstulpinkje aan de Pijnenburgerweg was verassend: een omweggetje om een vijver heen, maar bomvol bloemen! Overigens is het voor de plantliefhebbers onder ons nu het moment om te gaan lopen; het meest van wat bloeien kan doet dat nu ook. Zeer leuke wandeling, doen we nog eens.

 59. Prachtige wandeling over verkeersluwe wegen en verstilde paden door het omringende boerenland van Harskamp. Zeker vandaag, met het zonnetje boven de net geploegde akkers, was het uitzicht betoverend. Maar ook met de gewassen op het land zal het sprookje er niet minder om zijn. Of is het realiteit ? Oordeelt u zelf na een verkwikkende tippel.

 60. Vandaag een gedeelte gelopen over de Kostverlorensteeg, maar zag dat de picknickbank bij het Bovenste Huus weg was. Komt die weer terug of blijft dat zo? Wel jammer er staan toch al niet zoveel banken in dat gebied.

 61. Hoewel ik altijd veel waardering heb voor de vrijwilligers die de klompenpaden uitzetten, gaat het Harscamperpad niet bij mijn favorieten horen. Teveel asfalt en brede, rulle, onverharde wegen. Weinig verrassend. (Het kleine uitstapje bij de Pijnenburgweg vond ik het leukst, vol van bloeiende judaspenning en het wilgenroosje.)
  Geluid van veel schoten op de achtergrond. Samen met de app was het goed te vinden, sommige stickers zijn verbleekt of bordjes hangen op wat onhandige plekken. Geheel tegen mijn gewoonte in heb ik de laatste km afgesneden, omdat ik geen zin had heen en terug langs de drukke straat door Harskamp te lopen.

 62. Gisteren het Dashorsterpad gelopen. Mooie wandeling. Mooi weer. Helaas ben ik het met de vorige reacties niet helemaal eens. De bewegwijzering was niet optimaal. Ik heb een aantal keren getwijfeld. Op sommige plekken stonden de paaltjes met stickers op een onduidelijke plaats. Misschien een aandachtspunt. Ondanks dat, toch genoten.

 63. Het viel ons wat tegen, tamelijk veel stukken over geasfalteerde wegen en hoewel er weinig verkeer was vinden wij dat toch minder leuk.

 64. Vanmiddag het pad gelopen. Helaas zonder folder want die was niet meer te krijgen in Harskamp. De meneer van Prima/VVV meldde dat hij meerdere keren aan Klompenpaden had doorgegeven dat de route in de folder niet meer klopt. Hij wacht met smart op nieuwe verbeterde folders. Ook De Vergulde Leeuw heeft geen folders meer. Ik heb gelopen met een print vanaf de website, de route daarop klopt wel.
  Qua horeca wordt hierboven alleen ECHOS vermeld maar er is natuurlijk nog veel meer horeca in Harskamp.
  Bewegwijzering op het pad was prima, het pad zelf her en der drassig maar dat is niet verwonderlijk na de regen van de laatste tijd.

 65. Vandaag dit pad gelopen. Heerlijk fris weer. Een leuk en afwisselend klompenpad. Goede bewegwijzering. Mijn man heeft nog een schaap van de dood gered door haar te helpen weer overeind te komen.

 66. Op 5 december hebben wij dit pad gelopen. Het was fris weer en een beetje heiig , maar heerlijk wandelweer.
  Ook wij moesten een beetje zoeken na de sportvelden maar de app biedt uitkomst. Wij vonden het een mooi klompenpad, door het bos, door weilanden, langs boerderijen en mooie dorpjes. Weer genoten hoor!

 67. Harscamperpad

  De grote klomp is weg bij het startpunt ECHOS Home Baan ZULU Oterloseweg 12 Harskamp.
  Komt daar weer een nieuwe te staan.
  De klomp was een mooi aangezicht en herkenning als startpunt.
  Maar ook voor het dorp
  GROET. ELBERTSEN

 68. Wij vonden dit een mooi en afwisselend klompenpad. Sommige wandelaars willen graag puur bos en weiland. Wij vinden het wel leuk om ook stukjes door dorpen en langs mooie boerderijen en voortuintje te lopen. Dat heb je volop op deze wandeling. Af en toe een stukje asfalt hoort daar dan gewoon bij.

 69. Schitterend gevarieerde wandeling. Vrijwilligers hebben goed werk gedaan. Het eerste bankje dient nog wel bevrijd te worden van de brandnetels, zodat het schildje ook weer zichtbaar wordt.
  Aanrader !

 70. Beste Josephine en andere wandelaars,

  Bedankt voor het bericht over de bewegwijzering die aan vervanging toe was. De coördinator van de vrijwilligersgroep die dit pad onderhouden en nalopen, heeft inmiddels nieuwe stickers aangebracht.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden!

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 71. Misschien zou het goed zijn om enkele schildjes -voorzien van een klompje en een pijltje- te vervangen. Sommige schildjes zijn door de weersomstandigheden wit uitgeslagen, waardoor het klompje en de bewegwijzering niet meer zichtbaar zijn. Verder hulde aan de vrijwilliggers die deze route hebben bedacht.

 72. Ik vond het een mooi en afwisselend pad met leuke smalle paadjes door de bossages. Na het lusje rond de Harscamp ontbreekt wel de markering richting de Laarweg. En het laatste lusje over de Tepelenbergweg snap ik niet. Zeker het stuk heen en weer langs de drukke dorpsweg en door het centrum doet afbreuk aan een verder rustige en landelijke route.

 73. Beste Th. ter Maat,

  Bedankt voor uw bericht dat de routebewegwijzering niet helemaal duidelijk zou zijn. Ik heb het doorgegeven aan de coördinator van het Harscamperpad en de vrijwilligers die dit pad onderhouden en nalopen, zullen hier bij hun volgende ronde nog eens extra naar kijken.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 74. Wanneer je vanaf de start richting sportvelden loopt en de route linksom maakt is het eerste stuk door het bos wat slecht aangegeven. Op een gegeven moment zaten we weer op de weg terug. Uiteindelijk via de app de juiste richting weer gevonden. Verder is het een leuk pad alleen wat veel lang normale wegen lopen. De app is wel handig om erbij te hebben.

 75. Vandaag bij schitterend zonnig weer dit pad gelopen. Helaas is dit een van de mindere klompenpaden die we tot nu toe hebben gelopen. We wilden linksom beginnen, maar hier is het niet van gekomen. Dit stuk langs het sportveld is erg slecht doordat er in dat stukje bos blijkbaar veel gecrosst wordt met auto’s. Een pad is daar nauwelijks te vinden en we waren uiteindelijk genoodzaakt weer terug te lopen via de Otterloseweg. Met name de vele brede boerenpaden waren slecht te belopen door de regenval van de vorige dagen, maar ook de te lange asfaltstukken waren niet bepaald attractief. Saai dus. We hebben de route zelfs gedeeltelijk afgestoken omdat we er flauw van waren. Bankjes waren niet erg dik gezaaid. Ik heb er 1 geteld tijdens een rondje om een boerderij aan de Peynenburgweg. Jammer

 76. In december 2015 was dit mijn 6e pad. Na 5 mooie paden was dit een afgang. En steeds lees je over de slechte bewegwijzering. In november 2017 schrijft het Team Klompenpaden zelfs dat het pad aandacht nodig had.
  Op 11 mei een enthousiast bericht van Chris, goed pad, niets aan de hand. Dat wekt mijn nieuwsgierigheid. Vandaag om 7 uur (warm vandaag) begonnen aan dit pad, met de klok mee.
  En inderdaad, de bewegwijzering is nu zeer verbeterd. In het bosje na de sportvelden nog niet zo optimaal. En bij de ingang naar de camping (lus) heb je nog een plattegrondje of de app nodig. ’t Is daar ook ingewikkeld, door de lus en de looproutes in 2 richtingen. Toen ik het rondje had gelopen moest ik rechtdoor volgens een sticker en dat klopt, maar een paar meter verder stond een sticker met een pijltje naar links, (Heersweg) dat is fout,
  Qua route is het pad matig te noemen. Langs industrie (wel bij mooie molen) en soms rommelboerderijen.
  Verhard (asfalt) 43 % of 57 % als je het asfalt fietspad meerekent als hard, Er loopt wel een zandweg (nu mul) naast.
  De lus in het centrum is waarschijnlijk om de horeca te gerieven, maar achter de doorgaande weg is wel een prachtige oude boerderij. In dec. 2015 liep ik hier vast, maar inmiddels is de route gewijzigd.
  Het pad kent 250 meter grasland, dus we noemen het maar een klompenpad.

 77. Als enthousiaste klompenpadlopers vandaag dit pad gelopen. Wij hebben het niet als saai ervaren. Er valt genoeg te zien als je over het asfalt loopt. Prachtige huizen/boerderijen/bedrijven en veel dieren in de weilanden. Leuke paadjes door stukjes bos en door weilanden. We hebben echt paden gelopen die minder waren.
  Ook de bewegwijzering was top. Veel nieuwe bordjes zagen we onderweg. We konden zien dat er aandacht aan was besteed.
  Het is grappig dat we lezen dat er weinig bankjes waren. Wij vonden juist dat de bankjes op dit pad goed vertegenwoordigd waren. Genoten van het pad en blij dat er mensen zijn die het mogelijk maken dat we zo fijn kunnen wandelen. Wij vinden de app trouwens ook heel prettig om erbij te hebben.

 78. Gisteren, 6-4-2018, het pad gelopen en we vonden het al met al een beetje saai pad en soms liep je over teveel asfalt. Maar het was super weer en dat maakt natuurlijk veel goed. Onderweg zijn er ook weinig bankjes waarop je kunt zitten. Echt “spannende” dingen hebben we onderweg niet gezien. Dit keer hebben we gelopen op de app. en dat is ons goed bevallen.

 79. Vandaag harskampad gelopen. Mooie route,alleen vanaf de start t/m het kabouterdorp zijn de aanwijzingen vernield. De richtingpijl zijn verwijderd weggekrast.

 80. Beste wandelaars,

  Het Harscamperpad heeft aandacht nodig. Zowel qua route als qua nalopen en controleren.
  We gaan in 2018 starten met het zoeken naar verbetermogelijkheden om de route nog meer te verfraaien èn naar extra vrijwilligers om het pad te controleren en onderhouden.

  Marlies van Loon – Team Klompenpaden

 81. De route heeft veel verharde lange wegen en de bewegwijzering was op veel plaatsen heel slecht, klompenplaatjes op de palen waren stuk gescheurd zodat de richting niet meer te zien was of pijl was met viltstift aangegeven wat ook verwarring gaf.
  Nodig een opknapbeurt nodig.

 82. Vandaag het harscamper pad gelopen. Aan het begin op het informatie bord wordt om een mening gevraagd hoe dit klompenpad is. Nou hier komt die ,wat is die slecht bewijzerd met de klompjes. We hebben al 24 paden gelopen maar geen 1 was zo slecht aangegeven. Wij lopen altijd op de klompjes omdat we dat leuk vinden. En we hebben ook altijd de folder bij ons. Klompjesscilde die afgebroken zijn of nietmeer te lezen of helemaal beklad. Is niet van de laatste tijd hoor is oud. Ik weet dat vrijwilligers zoeken om het eens na te lopen ook niet mee valt. Zo jammer want de route was prachtig en afwisselend genoeg hoor. Maar dit wilde ik toch even melden. We hebben met 6 pers.gelopen. en het weer was ook goed daar lag het niet aan. De klompen die her en der op hek en boom waren gespijkerd was een pluspunt. Dus even een keer nalopen .met vriendelijk groet Fam. Nieuwenhuis.

 83. Wij vonden dit pad rommelig. De bewegwijziging was niet overal goed. Veel gezocht en zijn op een gegeven moment maar terug gegaan. Bordjes beschadigd bekrast waardoor je niet goed weet waar geen te gaan. Onderhoud aan dit pad zou een goede zijn.

 84. Mooie wandeling over en tussen weilanden. Leuke bankjes. Weer een aanrader. Wel even het bord bij het startpunt schoonmaken. De gelegenheid is geen PMT meer.

 85. Vandaag op zondag gelopen en het grote voordeel is in deze omgeving heel weinig verkeer en heerlijk stil en rustig. Weinig last van auto’s.Wij vonden de route wel goed aangeven maar erg rommelige gedeeltes op de route en ook hele kleine paadjes die niets toevoegden en al met al een nietszeggende route. Veel verharde weg. Gelukkig hebben wij veel mooiere routes mogen lopen van jullie.

 86. Deze keer geen romantische, dromerige boerderijen. Dit is bedrijvig agrarisch gebied. Vooral op een weekdag en in dit jaargetijde onderweg veel bedrijvigheid met landbouwmateriaal en vrachtverkeer. Desondanks wel veel te kijken en daar is ook wat voor te zeggen. Start en einde van de wandeling bij Veteranencafé Echo home ‘baan zulu’. In het begin veel verharde weg, bebouwde kom en bedrijvigheid. Later in de route wat meer rust en heb ik vooral genoten van het stuk langs het hek bij het militair oefenterrein waar het land in rechte banen vers geploegd was. Met de ondergaande warme zon van die dag, een lust voor het oog. (foto’s op wandelpagina.nl bij deze wandeling) De laatste lus heb ik tot aan de enige dromerige boerderij gelopen waar ik even in het gras van de zon heb genoten. Ik heb niet de moeite genomen om door de hoofdstraat terug naar mijn auto te lopen. Wat ik mis in deze route zijn de zo bekende bruggetjes en overstapjes die klompenpaden zo bijzonder maken. Hoewel deze wandeling niet in mijn top 5 zal komen, is het pad met zorg en liefde gemaakt. Dat kan je zien aan de vele diverse klompjes die je onderweg tegenkomt. De route is zeer goed bewegwijzerd maar soms is het even zoeken naar het bordje. Dan kan de app uitkomst bieden. Het was een leuke middag, ook wel mede door het prachtige weer!

 87. Vandaag 21 maart het Harscamperpad gelopen. Een mooi pad, door de regen van de afgelopen dagen wel veel ondergelopen weilanden. Veel langs weilanden en zandpaden. Wel een nadeel dat er erg weinig bankjes onderweg zijn om even wat te drinken of te eten. Op de 13 km hebben we er maar 3 geteld waarvan 1 dubieus was of het wel of geen publiek bankje was. Erg leuk al die kleine en grote klompjes bij de bewegwijzering, de rust & leestuin en het harsbouterbos.

 88. Gestart bij Echo, je waant je 30 jaar terug in de tijd.
  Vriendelijke mensen en zeer betaalbaar eten. Aansluitend dit pad gelopen. De eerst drie kilometer veel in de bewoonde wereld, daarna heerlijk rustig en bijna geen mens tegengekomen. (Start was 18.30 uur)

  Leuke route, met een mooie mix van landweggetjes en onverharde paden.
  Het lusje onder de poort vonden we niet zoveel toevoegen. Op die kruising zou een bordje erg welkom zijn, want je weet daar werkelijk niet of je links of rechts moet. De app biedt uitkomst.

  Bedankt mensen!

 89. Wat een prachtige route, een paar onduidelijkheden, maar met de app was dat vlug opgelost! Wat een werk is er van dit klompenpad gemaakt! Complimenten voor iedereen die hieraan bijgedragen heeft! 🙂
  Minpuntje – heftig blaffende herdershonden bij één boerderij, gelukkig bleven ze aan hun kant, maar dat was wel even schrikken. Verder enorm genoten.
  Pluspuntje – zeer gezellig/sfeervol cafe/restaurant onderweg, niet duur en lekker wat gedronken

 90. Wij hebben op de zonnige, koude 17de Januari heerlijk gelopen over dit afwisselende pad. Soms verharde wegen, maar ook veel zand en erf paden. Op 1plek zelfs een drassig stuk. De diverse huizen, boerderijen en erven gaven ons veel kijk plezier. En de klompjes op hekken en bomen waren erg leuke hulpjes om de route te volgen. Huize Harscamp en omgeving waren een echte verrassing, zo mooi! Complimenten aan de vrijwilligers die alles bijhouden.

 91. Beste Jan Jansen,

  Dank voor uw lovende woorden. Voor wat betreft de bewegwijzering tussen de molen en de Broekweg zal ik de vrijwilligers nog eens vragen extra te letten op de bordjes en stickers ter plaatse.

  Overigens geldt voor alle klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van of de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 1,50 verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 92. In dit pad zit veel moois verweven. Vooral het stuk Berghuisweg- Pijenburgweg vind ik schitterend over die oude Westeneng. En ook het laatste gedeelte rond de Harskamper Eng vond ik zeer de moeite waard. Echter op sommige plekken moet de route beter aangegeven worden. Het stuk vanaf de molen in Harskamp tot aan de Broekerweg is verwarrend aangegeven. Naar mijn idee moet dat beslist beter kunnen.

 93. Deze route vandaag gelopen. Het is het 6e klompenpad in 3 weken, ik heb de smaak te pakken.
  Allereerst is de bewegwijzering slecht. Moet steeds de meegenomen plattegrond van de site raadplegen. Bij het oversteken van de Edeseweg stond het pijltje helemaal de verkeerde kant op (ik moest weer terug). Dus 2 stickers (één voor de andere richting) met dezelfde verwijzing. Ook zijn er enkele stickers vernield. Aan het eind (Otterloseweg) kon ik er helemaal geen soep meer van maken. Mogelijk een bordje gemist? Ik moest nog een rondje maken. Gelukkig waren daar wel 2 restaurantjes.
  De route vond ik niet zo interessant. Wel 80% van de route kun je ook met de fiets doen, gewone binnenweggetjes. Had op meer bos gerekend in Harskamp.
  Verder veel boerderijen met veel rommel om het huis. Ik heb slechts één mooi gerestaureerde boerderij gezien. Veel (rommelige) keuterboeren.
  Harskamp is toch niet het afvalputje van Ede?
  Enfin, ik ben weer fit na zeker 15 km, heb er wel langer dan 3 uur over gedaan, door speurwerk.

 94. Beste Jacqueline,

  Jammer dat jullie wandeltocht wat tegenviel.

  Op de website staan de actuele verkooppunten van de routefolder en het Protestants Militair Tehuis staat daar niet tussen. Waarschijnlijk zijn zij bij ontwikkeling van de route verkooppunt geweest maar in ieder geval zijn ze dat nu niet meer. Jammer dat jullie daarop hadden gerekend.

  Het Harscamperpad is door grondverkoop onlangs iets aangepast en de actuele route is sowieso te vinden via de bewegwijzering in het veld en me de gratis app. Op de website staat ook een uit te printen kaartje, zeer binnenkort is daarop ook de hier genoemde aanpassing doorgevoerd.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek Beheer
  Klompenpaden Gelderland

 95. Op 3 oktober 2015 heb ik dit klompenpad met een goede wandelvriend gelopen. De eerste tegenvaller was dat de routebeschrijving niet te krijgen is bij het startpunt, het Protestants Militair Tehuis in Harskamp. Daarnaast was de route niet altijd even goed aangegeven – we zijn, mede door het ontbreken van de routebeschrijving, herhaaldelijk fout gelopen. Naar onze mening zaten er ook te veel “bebouwde kom” en verharde wegen in dit klompenpad, terwijl ons zandwegen, boerenland, landbouwgronden en lanen beloofd waren. Jammer, want de klompenpaden die we tot nu toe gelopen hebben, zijn ons goed bevallen.

 96. Het Harscamperpad een mooie uitdaging voor wie van een beetje speuren houdt. Afwisselend pad door weilanden en akkers, veel onverhard. Heerlijke rustpunten onderweg. Geweldige uitzichten.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.