Harsloërpad

Wandelen over stegen, langs beken en over boerenland in het buitengebied van Bennekom en Wageningen. Ontdek het mooie buitengebied van Bennekom en Wageningen. U wandelt langs plekken waar kastelen en landgoederen stonden, langs uniek blauwgrasland en beschermd weidevogelgebied. De combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Harsloërpad (13 km)

Startpunt: Theeterras en Rustpunt In het Veld, Zwartesteeg 1 in Bennekom

Openbaar vervoer: Buslijn 88 richting Wageningen vanaf station Ede-Wageningen, halte Halderbrink. Deze rijdt doordeweeks elke tien minuten, in het weekend elk kwartier

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Harsloërpad combineren met het Breukerengpad. Beide paden zijn in één brochure opgenomen. U kunt het Harsloërpad tevens combineren met het Wageningse Engpad en het Grift en Graftenpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: harsloërpad

  Vandaag, 16 -11, op deze zonnige dag het Harsloërpad gelopen. We vonden het een mooie route, omdat we veel temidden van het groen liepen. Een hoop door weilanden, ook een stukje langs het water. Weinig drukke verkeerswegen. Een aanrader. Ook allemaal erg goed aangegeven.

 2. Onderwerp: Prachtige route door afwisselend landschap

  Vandaag dit pad gelopen met mooi weer. Flinke stukken door weilanden die goed droog waren. Ook mooi stuk langs het valleikanaal met veel jonge vogels, kieviten en andere weidevogels. Echt een aanrader dit pad!
  En o ja, staat niet in beschrijv8ng, maar er een routeverkorter, ik schat zo 2 km. Maar de echte route is erg mooi.

 3. Onderwerp: Keertje overdoen met beter weer!

  Wonend in Wageningen moest het er een keer van komen deze route te wandelen. Daarvoor een grijze, kille dag uitgekozen waarbij de temperatuur niet boven nul kwam. De route is vooral een mooi weer route. In het voorjaar zingen de Kleine karakieten in het riet langs de Grift/Valleikanaal en zijn in de weilanden Grutto’s en Wulpen aan het baltsen. Ondanks het mindere weer toch een aantal reeën en een mooie Groene specht van dichtbij kunnen bewonderen! De delen door de weilanden zijn op dit moment erg zompig en goede waterdichte schoenen zijn een must!

  Route is overal duidelijk aangegeven.

 4. Onderwerp: Veel fazanten

  Op 17 oktober het Harsloërpad gelopen. Een mooi pad met veel boerenpaadjes in onze eigen “achtertuin”. Door het hoge natte gras wel natte sokken dus waterdichte schoenen waren beter geweest. Leuk om wat meer achtergrond over ons eigen gebied te leren zoals het voormalige kasteel Harselo en zijn poorthuis. Heel veel fazanten gespot (ik hoorde later dat ze deze hebben uitgezet daar) Bij de Grift waren wat jongens aan het vissen (het was herfstvakantie) leuk om te zien dat er ook echt wat gevangen werd (baars en snoek) Een mooie wandeling door “ons binnenveld”.

 5. Onderwerp: Veel vogels gezien

  Gisteren voor de tweede keer deze wandeling gelopen. Deze keer geparkeerd op het parkeer terreintje aan de Rijnsteeg, voldoende ruimte daar. We hebben nu de wandeling met de klok meegelopen. Heel veel vogels gezien langs de Grift, de rietgors in de rietkragen en ooievaars in de graslanden. Samenvattend: weer volop genieten van al het mooi’s in de natuur. Dank aan de vrijwilligers voor het goede onderhoud van het pad.

 6. Onderwerp: Harsloërpad

  Mooie route met veel afwisseling. Topper onder de klompenpaden en dat zo vlak bij de campus van Wageningen.
  Omdat we de parkeerplaats bij de Lieskamp niet konden vinden (de Plassteeg is de hele maand mei afgesloten) zijn we begonnen op de afkorting (Langesteeg). Daarna de westelijke lus gedaan, die toch nog altijd 11 km is. Voordeel: we kunnen later altijd nog het Breukerengpad combineren met de oostelijke lus.

 7. Onderwerp: verkooppunten routefolders

  Beste Herman,

  Dank voor je suggestie. Er zijn momenteel 335 verkooppunten van de klompenpadfolders en we vonden de lijst per pad (soms meer dan 20 verkooppunten per pad) te lang om direct weer te geven op de website en hebben daarom is voor deze opzet gekozen.

  De volgorde van de verkooppunten per pad is iets waar we bij website aanpassingen in de toekomst nog eens over na gaan denken

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 8. Onderwerp: verkooppunt brochure

  Als verkooppunt voor het Harsloërpad worden eerst twee adressen in Barneveld genoemd.
  Klik je de button ‘nog meer’ aan, dan blijkt de boerderij aan het startpunt óók een verkooppunt te zijn.
  Suggestie: vermeld bij elk Klompenpad direct het verkooppunt voor een folder zonder
  dat je hoeft door te klikken.

 9. Onderwerp: parkeren

  Er is een ruime parkeervoorziening bij Landgoed Het Lieskamp aan de Rijnsteeg ter hoogte van de Bennekomsesteeg.
  Daar kunt u de route starten, veel plezier op dit mooie klompenpad!

 10. Onderwerp: parkeren

  Wij willen eind maart deze route lopen, nu lees ik dat het moeilijk parkeren is, heeft U een oplossing?

 11. Onderwerp: Parkeren

  We wilden vandaag dit pad lopen maar konden geen parkeerplek in de buurt van de Zwartesteeg 1 vinden. Bewoners uit de buurt waarschuwden ons dat het niet verstandig was de auto in de berm te zetten vanwege de brede landbouwmachines die langskomen. Waar aan de route kan zonder probleem geparkeerd worden?

 12. Onderwerp: Gelderse Vallei

  Mooie, goed aangeven route. Ook bij smeltende sneeuw goed te doen. 1 Weiland was redelijk nat. De route loopt door open gebied, dus kan in de winter, als er veel wind is koud zijn. In het voorjaar zal het zeker mooi zijn als er veel vogels teruggekeerd zijn. Bij een fiets/wandelbruggetje, linksaf over het Valleikanaal, ijsvogeltjes gesignaleerd. Wij vonden de route wel wat veel over asfaltweggetjes gaan, maar het zijn allemaal landelijke weggetjes, dus niet druk. Ook zitten er wat zandweggetjes en weilanden in.

 13. Onderwerp: Kom mee naar buiten....

  De zon riep vanmiddag, kom naar buiten, ik schijn. Het was heerlijk. Een pad zo dichtbij huis. Lekker door het zompige weiland banjeren. En net als je het zat bent is er weer een asfalt weg. Zo was er steeds een mooie afwisseling. Vele vogels waren al in voorjaarsstemming. Het was een lust voor oog en oor. Een mooie wandeling voor zomaar een zondagmiddag. Lees, kijk mee en geniet op http://www.anita0407.waarbenjij.nu

 14. Onderwerp: Bijzondere wandeling

  Gisteren deze bijzondere wandeling gelopen. Het was erg mistig en door de bevroren rijp op de planten en bomen was het een mystiek gezicht. Het gedeelte langs de Kooiweg met het weidevogelgebied vonden we prachtig en hier ook in de verte een ree zien staan. Komen in het voorjaar graag terug om van de weidevogels te genieten. Goede bebording en afwisselende route met leuke bruggetjes als oversteek. Dank aan de vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt.

 15. Onderwerp: Weids uitzicht!

  Er stond een lekker herfstbriesje! Op voor de 13 km.
  Het Harseloerpad is een mooi pad. Er is veel te bekijken aan mooie woningen, kazemat, fazanten, eksters, vlaamse gaaien, buizerds, reigers, verschillende soorten runderen, schapen, veldbloemen, strakke weilanden, rietkragen, meerkoetjes, zwanen, ja-knikker, bruggetjes, sluizen….echt de moeite waard.
  Een enkel minpuntje: de bordjes staan erg ver uit elkaar, wat lastig is als je de app niet op je telefoon zou hebben, sommige stukken in de route zijn recht toe, recht aan, er is geen duidelijke parkeerplaats bij de start (de auto mag in de berm), het rustpunt oogt rommelig (voor ons geen schoon theeglas of koffiemok), wat meer asfalt dan gewoonlijk (bij natter weer natuurlijk geen probleem).
  Pluspunten: rustige omgeving, weids uitzicht, veel te bekijken, mogelijkheden om wat te eten, te drinken, diverse bankjes, veel informatie tijdens de route, veel vriendelijke mensen onderweg (wandelaars, fietsers, op de skeelers, trimmers, boeren op het land….)
  De route zal zeker een stuk “vriendelijker” zijn wanneer de zon schijnt!
  Vrijwilligers, wij hebben weer een fijne en ontspannen middag gehad. Super bedankt!

 16. Onderwerp: mooi stukje Gelderland

  Zondag 28 augustus (onder de noemer van wandelcafé Arnhem dit is : Molenplaats Sonsbeek in samenwerking met Nivon Arnhem en wandelvereniging Te Voet) met een groepje dit klompenpad gelopen.
  Prima wandeldag, goede temperatuur, zon en wat wind.
  Iedereen heeft genoten en was enthousiast over deze route.

 17. Onderwerp: Mooi pad

  Gestart vlak na Lieskamp zodat we dat stukje als toetje hadden. Begon gelijk mooi met wat bruggetjes door het hoge gras en natte voeten. Prachtige uitzichten waar de vogelaar in ons gezelschap erg van genoten heeft. Twee velden met ooievaars, een torenvalk die een muis zat op te peuzelen en nog veel meer moois. Diverse weides met schaapjes en koeien. En heel veel vlinders in diverse soorten en maten. We hebben genoten. Het gedeelte rond de de officiële start vonden we minder interessant maar om van a naar B te komen is dat misschien onvermijdelijk. Het rustpunt viel ons wat tegen. Misschien hadden we ons daarover wat beter moeten inlezen. Verder top! Dank voor deze mooie route.

 18. Onderwerp: reactie op parkeerplaats

  Beste Anneke,

  Dank voor het doorgeven! We zullen dit bij de herdruk en aanpassing van de kaart meenemen!

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden gewenst!

  Marlies van Loon
  Team Klompenpaden

 19. Onderwerp: parkeerplaats

  Mooie route, al diverse malen gewandeld.
  Wij parkeren de auto/fiets steeds bij de Lieskamp, daar is een speciaal plekje voor.
  We vinden dat stukken handiger dan de P (parkeerplaats) die staat aangegeven bij de boerderij.
  Kan deze P ook niet op het klompenpad worden aangegeven ?
  Vanuit Wageningen kun je gemakkelijk er naartoe fietsen en de P is er toch speciaal voor gemaakt ?

 20. Onderwerp: een geweldig klompenpad.

  Wat hebben wij genoten! Op zondag 8 mei zijn we dit klompenpad gaan lopen. Genieten ieder jaar in Bennekom van een korte vakantie. Prachtig weer dus vroeg op pad. Wij starten altijd bij het eerste bordje van de wandeling die we tegen komen dit maal bij het oorlogsmonument aan de Krommesteeg waar we dan de fiets neerzetten. Een heel gevarieerde tocht langs bijzondere gebouwen, over weilanden, langs de Bennekommer meent (prachtig) maar zonder een verharde weg kom je nergens doch dit is een futiliteit als je dan in het slootje ernaast een geweldig kikker concert krijgt waar je voor blijft staan. Nooit zoveel verschillende vogels gezien van Grutto tot Kieviten en heuse Wipstaartjes die op het verharde pad liepen. Kortom in dit jaar getijde zeker een aanrader. Voor ons een van de mooiste klompenpaden tot nu toe.

 21. Onderwerp: Mooie route, meevaller

  Vandaag dit pad gelopen tegen de klok in. Omdat het super weer was, vroeg begonnen. Om 8 uur was ik bij het weiland bij de Slagsteeg. Niet meer drassig, maar het lange gras was hier wel zeer nat. Mocht de pret niet drukken, maar de Kraatsweg was beter geweest. Later in de route nog drie keer door weilanden, de laatste keer tussen de koeien door, geweldig. Weer eens een echt klompenpad.
  Ja, soms wel wat te veel asfalt, maar ik vond het een mooie tocht. Ik heb altijd veel gefietst, maar de Bennekomse Meent kende ik nog niet. Het valt mij al een paar maanden op dat er weinig kieviten zijn, maar hier waren ze nog.
  Bewegwijzering was uitstekend.
  Het was de bedoeling dat ik de Breukerengpad ook zou lopen. Bij het eerste bordje overstappunt ben ik de mist ingegaan. Niet goed gekeken waar ik was op het plattegrondje. Ik had de aanlooproute van het Wageningse Engpad te pakken, 3 km i.p.v. 1 km en ook nog een lange saaie weg. Overigens staat dat overstappunt NIET op het plattegrondje! Wellicht had ik het anders wel opgemerkt bij de voorbereiding.
  Na 20 km was het wel weer welletjes, Breukerengpad neem ik een volgende keer mee.
  Koffie en koek bij het eindpunt en de 4 uur lopen zat er weer op. Bedankt iedereen.

 22. Vandaag ma 18-04-2016 dit pad gelopen en werkelijk een mooi pad , wel natte voeten in het weiland echter dit maakt het wel echt een klompenpad. Genoeg weidevogels en nesten gezien van kieviten en waterhoenders langs de grift. In de beschermde moerasachtige blauwgraslanden ook nog een stuk of negen reegeiten gezien. Het is wel zaak om de verrekijker mee te nemen.
  Onderweg genoeg mogelijkheden om te genieten van de flora en fauna. Goede bewegwijzering dank vrijwilligers.
  Een heus mooi klompenpad.

 23. Onderwerp: Zonnig

  De route gelopen bij een stralend zonnetje op 30 dec. Genoten van de weilanden en de ontelbare knotwilgen. De weilanden die we doorkruisten, waren behoorlijk nat wat het looptempo wel beinvloed en dat maakt het nu net leuk. Bewegwijzering was wel te volgen, al staan een aantal bordjes na de kruising ipv ervoor. Wij hadden vooraf gelezen dat er veel asfalt zou zijn, dat viel ons mee. In veel gevallen waren het boerenweggetjes die nergens heengingen en waar dus ook geen auto’s reden. Met zoveel bebouwing in de buurt snap je niet dat het zo rustig is hier. Mooi! Dank routemakers!

 24. Onderwerp: Schitterend

  Wat een schitterend Klompenpad…! Vandaag heb ik het gelopen na een enthousiasmeren d artikel van Flip van Doorn in de reeks ‘Het mooiste Nederland’, dagblad Trouw van 24 oktober 2015. De route gaat over veel verharde wegen, maar bijna altijd ligt er een brede berm of een looppaadje naast. Het is jammer dat de 900 (!) populieren langs de Veensteeg binnenkort worden gekapt, maar als je naar de bomen opkijkt, zie je wel waarom dat nodig is. De Bennekommer Meent, waar de natuur zich prachtig herstelt en waar nu zelfs het melkviooltje (en straks ook de klokjesgentiaan ) groeit, is een lust voor het oog. En Theeterras In het Veld (een huiskamer met zelfbediening) is een lief en leuk rustpunt. Kortom, een kanjer van een Klompenpad!

 25. Onderwerp: Wandelen

  Ik lees in de reacties klachten over de hoeveelheid verharde wegen misschien is dit iets om te overwegen : geef op de site bij de route de verhouding verhard / onverhard aan dan kan men van te voren beslissen wel of niet lopen.

 26. Onderwerp: .

  Dit is geen klompenpad. 90% verhard. Laatste deel (tegen klok in) werd wat leuker maar maakte de eerste 10km over de harde weg niet goed.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*