Heyrderpad

Wandelen over oude wegen, langs kasteel de Essenburgh en de Hierdensebeek in het prachtige buitengebied van Hierden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Heyrderpad (11 km)

Startpunt: Kasteel de Essenburgh, Zuiderzeestraatweg 199 te Hierden

Opstappunten: Bosrestaurant Het Draakje, Molenweg 34 te Hierden. Dorpshuis Hierden, Dorpshuisweg 9 te Hierden

Openbaar vervoer: Hierden, bushalte Wijtgraaf

Markering: Oranje markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Het Heyrderpad bevat inderdaad nog niet veel weilanden. Die staan wel op de planning, maar dat deel van ruim 5 kilometer kan pas worden toegevoegd als Natuurmonumenten toestemming geeft. Binnenkort wel iets meer bos als we de route langs de Zilverbeek toevoegen.

 2. Hebben we vandaag lekker gewandeld? Zeker! Het was lekker weer en dan is een wandeling altijd fijn. Was het een mooi Klompenpad? Zeker niet. De eerste 1,5 kilometer beloven veel, maar daarna is het vooral doorzetten op klinkers, asfalt en gravel. Dat het mooi wonen is in dit stukje Nederland zijn we wel te weten gekomen. Ook dat alle voortuinen netjes gemaaid worden. Eigenlijk is het een pad dat om vakantieparken en door de villawijken heen loopt. Amper een bos of een weiland doorkruisd. Jammer, want er is bos en weiland genoeg.

 3. vandaag eerst het Sonnevanckpad gelopen en daarna dit pad. wat hebben we weer genoten! Ook een hele mooi afwisseling met het Sonnevanckpad, dat is vooral natuur en hier loop je meer door de landerijen. Alles staat uitstekend aangegeven, het pas zelf is ook erg afwisselend, nooit lange saaie stukken. Ik wil alle vrijwilligers weer bedanken voor hun inzet, wij hadden weer een topdag.

 4. Inderdaad is de benaming nu wat verwarrend. Dit pad is echter de vervanging van het oude Heyderpad. Helaas zijn nog niet alle oude bordjes verwijderd. We zullen met de Gemeente overleggen en eventueel zelf de oud bordjes verwijderen.

 5. Vandaag heb ik met 3 vriendinnen dit klompenpad voor de tweede keer gelopen. Vorige week liepen we de verkorte versie. Het is een afwisselend landschap en hoewel we we het kennen, omdat we in Harderwijk wonen, genoten we er van ! Vandaag liepen we het pad volledig en dan andersom. nu dus ook met het stuk rond het Koetshuis.
  Wat ik vreemd vind dat het pad de naam Heyrderpad heeft gekregen, omdat er al een Heyrderpad bestaat, een pad van 10 km van de Veluwse Randmeerroutes. Gedeeltelijk overlappen de 2 routes elkaar. Mijn suggestie is om dit pad het Essenburgpad te noemen, om verwarring te voorkomen.

 6. Mooie route,in het bos rond het kasteel moet je een stuk door de brandnetels,wel jammer dat je sommige stukken op de weg loopt terwijl er mooie bossen naast lopen,ik ga deze zeker nog een keer lopen in de herfst als alle bomen verkleuren.

 7. Gisteren 15 aug dit mooie klompenpad gelopen icm Sonnevanckpad (met auto even afstand overbruggen). Toen ik wilde beginnen met dit pad kwam een aardige man op me af en hij bleek een nog enthousiastere kploper te zijn dan ik en tevens vrijwilliger bij KP en Wandelnet.
  Vrijwel gehele route met hem opgelopen. Leuke ontmoeting! Veel over wandelen gesproken.
  Jammer dat het pad niet langs de Zilverbeek gaat maar over saai asfalt, maar msc verandert dat in de nabije toekomst. Dit was meer een KP dan Sonnevanckpad. Beide paden zijn mooi, afwisselend en ook hier mag mijn hond mee. Complimenten aan alle betrokkenen! Nu 98 kp gelopen.

 8. Voor de bewegwijzering zijn een aantal verbeteringen en aanpassingen gepland. Wordt na de vakantieperiode opgepakt. Onder andere iets meer bosrijk langs de Zilverbeek. De route voert inderdaad langs boerderijen en landelijk gelegen woningen. We hebben de wens om veel meer natuur op te nemen, onder andere de Mheenlanden en de Bloemkampen, maar dat kan pas als Natuurmonumenten klaar is met de herstructurering en weer routes toestaat.

 9. Bij een klompenpad verwacht je natuur, weilanden en over hekken klimmen. Dat is hier niet het geval, je loopt grotendeels van de route langs kapitale huizen.

 10. Inderdaad mag de bewegwijzering beter, zeker rond rotonde in Hierden. Ook de aanlooproute bij het Draakje mag beter: bordje naar route is geplaatst aan een boom op het terras en het is flink zoeken. Vermoedelijk in de winter geplaatst toen de bomen nog geen bladeren hadden… Verder best veel verharde weg en stuk route langs snelweg. Er zitten hele mooie stukken tussen maar voor mij niet het mooiste klompenpad.

 11. Op deze dag, vol regenbuien, dit pad gelopen.
  Mooie afwisselende route wat betreft cultuur en natuur. Door de regen was de natuur zo mooi en diep van kleur!
  Extra genoten van de momenten met zonneschijn. Dampende koeien die je lodderig aankijken, druppende bomen in geschakeerd zonlicht. Kortom een prachtige route!

 12. Goede suggestie, om de bordjes zo veel mogelijk te plaatsen, maar kan niet altijd, want route kan zowel links- als rechtsom gelopen worden. Maar bij de volgende check gaan we er naar kijken.

 13. Op 27/7 dit nieuwe klompenpad gelopen (mijn 128e) en opnieuw genoten. Het pad is relatief dichtbij en ik meende de omgeving al redelijk te kennen maar het is toch verrassend hoe je al lopend weer landgoederen en natuur ontdekt die verborgen zijn gebleven. Er zit weliswaar best wel wat verharde weg in, maar de afwisseling is goed en je duikt dan zo weer een natuurpareltje in. De Essenburgh als start en eindpunt is heel mooi, zeker de moeite waard. Tenslotte nog een tip. Ik heb al eerder aangegeven dat ik het uit oogpunt van veiligheid belangrijk vind om zo veel mogelijk links te lopen (langs de weg). Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de aanduidingen ook zoveel mogelijk aan de linkerkant worden bevestigd. bedankt vrijwilligers en SLG.

 14. Vanmorgen heb ik een groot deel van dit klompenpad gelopen. In ieder geval het gebied rondom De Essenburgh en het landgoed Hulshorst vond ik heel mooi, was afwisselend, best veel over onverharde paden en wegen met weinig (snel)verkeer). De route wordt goed aangegeven. Het gedeelte langs het prikkeldraad is vanwege de begroeiing erg smal en je moet nogal eens bukken om verder te gaan. Nu is dat bukken niet zo erg, daar blijf je jong bij.

 15. Vandaag het klompenpad gelopen. Alle respect voor de ontwikkelaars van het pad, maar voor ons was het pad niet boeiend genoeg. Teveel verharde paden, te weinig door landelijk gebied.

 16. Vandaag was het niet zo warm dus hebben we gewandeld.
  Het nieuwe klompenpad in Hierden was nu aan de beurt, wij vinden dit een mooi/ veelzijdig klompenpad.
  Weliswaar niet veel weilanden en smalle paadjes, maar is ook niet altijd nodig.
  Voor elk wat wils, we zagen hier herkenningspunten van de dertiende etappe van het Zuiderzeepad weer.
  Maar dat is niet erg, we hebben genoten er was veel te zien.
  Nederland is weer een mooi klompenpad rijker.

 17. De Mheenlanden en de Bloemkampen komen in de route als Natuurmonumenten weer meewerkt aan nieuwe paden. Dat maakt het Heyrderpad zeker mooier en completer.

 18. Leuk klompenpad, maar zeker geen topper. Pad was completer geweest als ook de mheenlanden langs het Veluwemeer in de route waren opgenomen. Wel veel mooie oude boerderijen gezien en enkele sprengen. IJssalon onderweg biedt goede pauzemogelijkheid en lekker ijs!

 19. Dit pad gelopen op 18.7.2023. Door vanaf kasteel De Essenburgh tegen de klok in te beginnen heb je het saaiste deel door Hierden meteen gehad en eindig je in elk geval met het mooiste. Dit klompenpad is zeker niet het slechtste in vergelijking met de andere, maar gezien de juichende recensies hadden we wat meer (en minder verhard) verwacht. Toch, dat gezegd zijnde: dank aan alle instanties en vrijwilligers die ons al dat wandelplezier bezorgen!

 20. Vanmorgen dit prachtige pad gelopen. Mijn klompenpaden app functioneerde niet naar behoren, dus ik hoopte op goede bewegwijzering. Gestart met rug naar het kasteel en ik zag gelijk een routebordje. Ook de rest van het mooie en afwisselende pad was uitstekend bewegwijzerd. Ik heb genoten!

 21. Een prachtige aanvulling van dit pad op het totaal. Samen vandaag met mijn zoon de 11 km gelopen. Het was erg afwisselend. Geen moment hebben wij ons verveeld onderweg.

 22. Vandaag dit pad gelopen met mn kleinzoon Robin
  Erg mooi pad met veel brede paden en ook het paadje tussen de wei
  en de beek was prima te lopen
  Soms een sticker die niet helemaal duidelijk was waar de route heengaat
  maar met de app erbij prima te doen
  Met dank aan de beheerders en de landeigenaren

 23. Er zijn inderdaad nog bordjes van de eerdere route aanwezig. De gemeente gaat deze snel verwijderen. Het pad tussen beek en prikkeldraad wordt deze week gemaaid.

 24. Vandaag deze route gelopen. Het bord bij de start zagen we direct, die staat achter aan op de parkeerplaats. Wij zijn rechtsom gegaan. Soms staat een route aanwijzing op of in een klomp. Ook loopt er nog een route Heyrderpad, aangegeven met stickers met een bruine driehoek. Het gedeelte langs het prikkeldraad zal voor de beheerders het meeste onderhoud vergen: de takken hangen laag en de brandnetels staan al aardig hoog.
  Wij vonden het een mooi pad, en tikten net niet de 11 km aan

 25. Wat een prachtige route
  Heb genoten complimenten !!!!
  Veel te zien mooie bos stukken
  Echt een aanwinst

 26. De routeverkorter is inderdaad nog niet goed aangegeven. Dat gaan we zo snel mogelijk regelen. Zal proberen morgen een tijdelijke oplossing te bieden.

 27. Ook ik heb nog wat verbeter punten. De route verkorter wordt niet aangegeven. Dit is met app niet erg maar zonder kan dat heel vervelend zijn. Om het kasteel erg mooi wandelen.

 28. Beste Wandelaars,
  Dank voor de reacties. Bij de viersprong (Jannes Wajerbrug) mist inderdaad een paaltje. Dat wordt snel opgelost, maar heb nu even met een klomp een bordje gemaakt. Ook bij het Draakje gaan we nog wat extra richtingaanwijzers platsen.

 29. Prima klompenpad. Ik ben ‘met de klok mee’ gelopen… soms even via de app als zekerheid of ik goede pad in liep, maar kan eigenijk niet missen. Er zijn gewoon geen overbodige/overtollige markeringen geplaatst.

  Wat ook kan helpen: de -denk ik- oude markering Heyrderpad van de Veluwe Randmeerroutes volgen als je twijfelt. … 😉

 30. We waren blij verrast, dat rondom de Hierdensebeek een klompenpad was uitgezet.
  Gestart bij Het Draakje, waar we flink hebben moeten zoeken naar het pijltjes op het opstappunt, deze niet gevonden, dan is het gokken welke we op moeten, en dan loop je natuurlijk verkeerd. Ik snap dat het lastig is om een route uit te zetten, ik ben zelf betrokken bij het Griezenveensepad, en bij onze naloop momenten
  letten wij altijd scherp op veranderingen, gezien door de ogen van de wandelaar, en niet altijd de ontwikkelaar.

 31. Vandaag ook gelopen. Oo het punt wat Aletta beschrijft waren wij ook in verwarring. Rechtdoor gelopen maar dan kwamen we weer bij parkeerplaats. Toen maar de digitale kaart erbij gepakt.
  Verderop kwamen we kennissen tegen en die waren op datzelfde punt ook fout gelopen. Zegt denk ik genoeg…

 32. Ons 51 ste klompenpad van dit jaar gelopen op het 150 ste klompenpad! Een wisselende ervaring. Gebied rond t kasteel de Essenburgh prachtig. Boerderijen in overvloed van mooi tot lelijk. Een tosti halverwege bij bosrestaurant het Draakje viel in goede aarde. Hierna wandelden we het gedeelte langs de Zuiderzeestraatweg, achter het mooie oude Station langs dan komt de verschrikkelijke drukte van de weg je tegemoet. Mede veroorzaakt door een grote groep motoren. We hebben genoten maar dit pad voelt als losse puzzelstukjes aan elkaar. We hebben deze gelopen maar het blijft bij 1x.

 33. Net het vernieuwde Heyrderpad gelopen.
  Erg mooi en verrassende leuke paadjes.
  Ook wat mindere stukjes maar daar ontkom je niet aan. Een opmerking/tip wij starten vanaf parkeerplaats Essenburgh
  Direct links pad op en dan kom
  Je bij viersprong en zie je geen bordje. Op goed geluk rechts gegaan en na het bruggetje stond het paaltje. Misschien beter als dit ervoor stond. Verder hebben wij niet op bordjes routeverkorting gezien maar dat kan aan ons liggen.
  Complimenten aan de makers. Nu op naar Sonnevanckpad.

 34. Dag Bert,
  Leuk dat je het pad gelopen hebt en dank voor je terugkoppeling!
  Het klopt dat het oude Heyrderpad als basis is gebruikt en op enkele punten is opgewaardeerd. We hebben met de werkgroep veel grondeigenaren en pachters rond Hierden hiervoor benaderd om de mogelijkheden hiervoor te verkennen. Hier hebben we veel tijd en moeite ingestoken. We zijn trots dat we met werkgroep -gezien de huidige mogelijkheden- deze aanpassingen hebben kunnen realiseren.
  De komende paar jaar spelen enkele gebiedsontwikkelingen rond Hierden. We verwachten dat we ook hierna het pad nog verder kunnen verfraaien. Zo blijven we ook in de toekomst bouwen aan de kwaliteit van reeds bestaande Klompenpaden (visie).

  Groeten, mede namens de werkgroep, Martijn Grievink van SLG

 35. Ik voel de neiging om kritisch te zijn over dit pad,zoals over het lange rechte stuk (lageweg),eigenlijk maar 2 mooie paadjes,zoals het kerkpad,ook heb ik geen enkele keer het bekende klompenpadbordje gespot,maar misschien was ik te vroeg (nog voor de opening)Ik denk dat hier het oude ‘ommetje’ heyrderpad,een beetje is aangepast en er zo een klompenpad van is gebrouwen,maar met wat meer moeite en visie was er denk ik toch wel wat mooiers van te maken,zeker ook omdat dit het 150-ste klompenpad is.Rond het kasteel is de omgeving prachtig.Excuses voor de stevige kritiek.

 36. Het Heyrderpad rond Hierden wordt officieel pas geopend op 1 juli. Zoals altijd kon ik het niet laten te kijken of het klompenpad nu al te lopen is…..
  Rond Kasteel de Essenburgh liep ik wat verkeerd maar kwam uiteindelijk weer op de route terecht.
  Of deze route een aanwinst is? Kijk de beelden of, nog beter, ga de route zelf lopen.
  video: https://youtu.be/1M5XwsaHej8

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.