Hoeverveldpad

Ontdek het mooie buitengebied van Hoef en Steenenkamer. Wandel langs de voormalige Zuiderzee, over historische dijken en paden. Laat je verrassen door dit bijzondere afwisselende landschap. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Hoeverveldpad (15 km)

Startpunt: Station Putten, Stationsstraat 127, in Putten

Openbaar vervoer: Station Putten, Bushalte ‘Station’ in Putten

Opstappunt: Splitsing Strandboulevard en Hoornsdam in Putten

Markering: Oranjebruine markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: het Hoeverveldpad kan gecombineerd worden met het Huinerpad, het Norderpad en het Oldenallerpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Beste wandelaars,

  Door een kapot touw van het trekpontje over de Schuitenbeek is de rondwandeling niet meer volledig af te leggen (bij punt 9 op de kaart). De gemeente repareert het pontje in week 38 ( 16 sept- 22 sept). Vanaf 23 september is het volledige pad weer te bewandelen.

  Vriendelijke groet,
  Het Klompenpadenteam

 2. Beste Vera,

  Het kan zijn dat u met de oude kaart heeft gelopen en daardoor de aanpassing bij de Vanenburgallee heeft gemist. Bij het lopen van de routes is het altijd aan te raden om naast de bewegwijzering in het veld gebruik te maken van de gratis app, uit te printen kaart op de website of de routefolder.

  Veel wandelplezier.

  Met vriendelijke groet,
  Lotte Ballering
  Beheer klompenpaden Gelderland

 3. Beste Vera,

  Het kan zijn dat u met de oude kaart heeft gelopen en daardoor de aanpassing bij de Vanenburgallee heeft gemist. Bij het lopen van de routes is het altijd aan te raden om naast de bewegwijzering in het veld gebruik te maken van de gratis app, uit te printen kaart op de website of de routefolder.

  Veel wandelplezier.

  Met vriendelijke groet,
  Lotte Ballering
  Beheer klompenpaden Gelderland

 4. Op 13 augustus deze route hardgelopen. Hier en daar missen markeringen. met de route op papier erbij goed te lopen. Veel brede en verharde paden, maar toch een mooie route. Ook de routeverlenger meegepakt. Mooi stuk over de dijk. Op het eind kwam er nog een onverwachts pondje waarmee je jezelf naar de overkant moest trekken. Leuke onderbreking.
  Helaas is het laatste stuk niet meer te belopen. Dit is afgesloten. Maar met de kaart erbij goed zelf weer naar het station gerend.

 5. Gisteren deze route gewandeld en bij deze wil ik melden dat wegwerkers (die we ter plekke gesproken hebben omdat we verkeerd liepen) een paal verkeerd hebben teruggezet zodat de pijlen van het klompenpad de verkeerde kant op wijzen. Na de Leembruggerweg naar het viaduct over de A28. Hoewel het duidelijk is dat je over de A28 moet hebben wij toch de pijlen gevolgd in de veronderstelling dat er een andere voetgangers oversteek zou komen. Na 5 minuten toch teruggelopen en de wegwerkers gesproken. Er ontbreken op meerdere plekken markeringen, mbv folder is het wel te lopen op voornamelijk verharde wegen en fietspaden.

 6. Ontzettend mooi pad zelf hebben wii ook de 20 km gepakt.
  wel veel asfalt en soms enge wegen.
  er ontbraken regelmatig bordjes. van de route.
  Als je dit pad loopt loop hem dan met de app is mijn advies.
  voor een kijkje bij het kasteel moet heb ik maar een moment gehad om hem te zien. Prachtig kasteel dat wel.
  vanaf het station moet je eerst het aanloop route volgen maar ook daar is geen bordje te vinden. En er ligt een nouw klompenpad naast van 12 km Norderpad. loop vanaf het station ovet het spoor op het Eerste groene kastje vind je de eerste sticker daarna loop je over het schelppadje en dan steekje de weg over eerste bos padje rechts met rode stickers zuiderzee route in. en dan loopje tegen een paal met de sticker dan kun je kiezen uit links en rechts. succes!

  vriendelijke groet Astrid

 7. Vandaag dit schitterende landelijke klompenpad gewandeld. Ondanks de vrij veel verharde wegen heb ik echt genoten van deze route.

  Zo grappig dat ik nu eens achter benzinestation Vanenburg (A28) heb gewandeld, normaal rijd ik hier altijd langs.

  Ik heb de route verlengd naar het Putter Stoomgemaal en had geluk dat daar een vrijwilliger met onderhoudswerkzaamheden bezig was, want ik mocht gewoon vrij rondkijken van hem en ook binnen!

  Voor een indruk van de route kijk dan even op mijn blog.
  https://annemiekewandelt.blogspot.com/2019/04/29-april-2019-hoeverveldpad.html

  Annemieke

 8. maandag 1 april 2019 heb ik het Hoeverveldpad gewandeld. In tegenstelling met andere wandelaars, heb ik van de wandeling genoten en ben geen problemen tegen gekomen. Wel geeft de A28 enige geluidsoverlast, maar ik vond het niet hinderlijk. Ook van de drukke Zuiderzeestraatweg had ik weinig last. Het is daar wel belangrijk dat je links wandelt zodat dat je het verkeer ziet aankomen. Ik moet er ook bij vermelden dat ik de routeverlenger naar het Putter stoomgemaal er bij gewandeld heb, waardoor ik ook weinig last van de A28 had. Een prima wandeling om te wandelen.

  met vriendelijke groet Frits

 9. Wij hebben de route vandaag gewandeld. Idd geen topper. Eigenlijk niet wat je verwacht van een klompenpad. Veel over verharde wegen met verkeer. Hier en daar ontbreken bordjes. Eigenlijk is alleen stuk bij pontje (door lage waterstand een uitdaging) en laatste stuk bij Vanenburg mooi en passend bij ‘klompenpad’.

 10. Deze route vandaag gelopen. Wel een teleurstelling. Veel te veel verharde wegen en druk verkeer (lawaai). Dit was ons 61e klompenpad en deze komt onder aan de lijst wat aantrekkelijkheid betreft.
  Wat het pondje betreft: de waterstand is zo laag dat het pondje met moeite aan de overkant kwam. We liepen vast , maar door met zijn tweeën helemaal achterop te gaan staan konden we de zandhobbel toch nemen. Leeftijd geen bezwaar: we zijn 76 jaar.
  Helaas op enkele plaatsen geen bordje met aanwijzing; we liepen de route met de klok mee met als startpunt strand Nulde:
  – komend vanuit het Landgoed Vanenburg op de Zuiderzeestraatweg ontbraken de bordjes (ligt wellicht aan de wegwerkzaamheden.
  – komend uit de Kloosterweg kruising met Stenenkamerweg, staat niet of je links- of rechtsaf moet (app kwam van pas).
  – als je van het pad langs de A28 komt op het fietspad Zuiderzeeroute, ontbraken eveneens de bordjes.

 11. ik heb woensdag 14 november dit pad gelopen.
  Ik vind het toch een afwisselende route,ja en het verkeer viel deze keer erg mee.
  Maar het kleine trekpontje is op dit moment bijna niet te gebruiken.
  Het water staat laag,dat betekend heel veel kroost dat vast is gaan zitten onder de planken van het pontje .
  Ik bleef midden in de sloot vast zitten en kon geen kant meer op.
  Ook vraag ik me af of deze handeling voor wat oudere mensen niet veel te zwaar is?
  Misschien een e.v.t omleiding .

  Met vriendelijke groet Coby.

 12. Een van de meest saaie klompenpaden die ik ooit gelopen heb. Slecht bewegwijzerd, bordjes die ontbreken. Stukje om kasteel Vanenburg is leuk, maar dan kun je beter het Norderpad lopen, die neemt dat stukje ook mee. Stukje verlenging langs de dijk is ook leuk, maar de weg terug (of heen naar gelang de richting die je loopt) is echt dodelijk saai en heel druk qua verkeer (wat daar ook echt hard rijdt). Veel van de route gaat over drukke wegen. Al met al, geen aanrader en het kenmerk “klompenpad” onwaardig.

 13. Vandaag het Hoeverveldpad gelopen .
  Is mij niet meegevallen , groot deel van de route over de weg gelopen . En als het nu rustige boeren wegen waren , maar vaak moeten wegspringen vanwege de drukte en het harde rijden . Het stuk rond kasteel Vanenburg is wel mooi en onverhard , maar de verhouding verhard / onverhard is niet klompenpad waardig.

 14. ONDERHOUD GEDAAN!
  Twee terechte opmerkingen over de slechte toegankelijkheid van het pad. De entree langs het maïsveld nabij de Hoornsdam is gesnoeid en over de volle lengte zijn distels en brandnetels bij de grond afgeknipt. Het gat in de grond bij het pontje is gedicht. U bent weer van harte welkom om met een stevige herfstwind van dit mooie pad te genieten.

 15. Vandaag nogmaals dit pad gelopen. De eerste keer toen het net 1 week geopend was.
  Het stuk na strand Nulde is volledig overwoekerd, zoals Joop van Rijswijk op 24 augustus al meldde.
  Ik was gelukkig van plan om de afkorting met de verlenging te lopen, dus ben rechtdoor gegaan, maar de distels stonden manshoog. Heb er zelfs een foto van gemaakt.

 16. Prima pad, gelopen op 20 augustus alleen een probleempje; Na de tunnel vanaf Strand Nulde (op de Hoorndam?) moesten we linksaf langs het mais(veld). Maar de toegang tot dat pad was volledig overwoekerd door hoge distels en brandnetels (en we zijn toch wel wat gewend). Dus noodgedwongen (voorzichtig) tussen de maisrijen door. Dus als die toegang (en ook het pad langs het maisveld) wat gekapt zou kunnen worden? Alvast bedankt

 17. Heerlijk gewandeld. Idd wel een heel druk stuk waar je af en toe de berm moet inspringen maar laatste stuk vooral erg genoten.

 18. Mooie stukjes in de route met veel auto’s en asfalt.
  Zeker in t begin n paar maal de berm in gesprongen omdat de (vracht) auto’s met hoge snelheid toch wel akelig dicht passeerden op de weg waarop we moesten lopen.
  Met name het laatste deel vd route (om asfalt te mijden hebben we t laatste stuk het norderpad terug naar station putten genomen) was mooi.

 19. Een prachtige zaterdag en 12 enthousiaste mannen en vrouwen van WijPutten staken samen met 3 kp vrijwilligers de handen uit de mouwen om alle houten overstapjes en slootkruisingen van stevig en wandelschoenenproof gaas te voorzien. En niet alleen dat, naast veel energie droegen onze gasten bij met o.a. spaden, bezems en boormachines. Het waren gezellige en nuttige uurtjes met een geweldig resultaat dankzij NLDoet. Alle werkers en het Oranje Fonds hartelijk dank.

 20. Ronald, wat fijn dat je toch nog uit gekeken hebt naar mijn rijbewijs. Ondertussen is er een nieuwe in de maak. Heel fijn dat mede lopers nog uit kijken naar verloren spullen!!

 21. Helaas, ik heb geen rijbewijs gevonden langs de route gisteren. Ik heb heerlijk gewandeld, mooie uitzichten. En ach, eri is wel veel asfalt maar wanneer je opzij kijkt zie je weilanden en heel veel vogels. 🙂

 22. Vandaag 24 januari weer een mooi klompen pad gelopen. Vooral het stuk langs het Veluwe meer was vogelrijk en alle bevroren slootjes prachtig om te zien. Over het algemeen veel verharde wegen, dat was wat jammer. Geweldig het trekpontje, dat was echt een leuke verrassing!
  Ergens op het pad ben ik mijn rijbewijs verloren, als een volgende loper hem mocht vinden…

 23. Afgelopen dinsdag heb ik het Hoeverveldpad gelopen, met stralend weer. Een afwisselend pad, over het oude land, door de polder, langs het Nuldernauw (via de verlenging), over landgoederen en varen met een zeer fraai pontje! Er is wel aardig wat asfalt en de route loopt kort langs de A28, mede een reden om voor de verlenging te kiezen. Van mijn wandeling heb ik een verslag geschreven op mijn weblog : https://willemswonderlijkewandelingen.wordpress.com/2016/12/27/hoeverveldpad/

 24. Heb mooie terugkoppeling gehad van vrijwilliger die tp is geweest. Pontje ligt er, tijdens onze wandeling hoogstwaarschijnlijk niet goed kunnen ontdekken vanwege gekapte bomen.
  Voor potentiële wandelaars voor deze route een geruststelling!

 25. Beste Pia,

  Wat vervelend dat jullie geen trekpontje konden vinden. Ik heb aan de vrijwilligers in het gebied gevraagd of ze dit even kunnen controleren, er hoort inderdaad een trekpontje te zijn. Bedankt voor het doorgeven!

  Met vriendelijke groet,

  Saskia Bemer

 26. Vanmiddag deze route gelopen. Voor ons het zoveelste klompenpad. Elke keer weer een verrassing wat je onderweg tegen komt. Verrassing vandaag was het ontbreken van een mogelijkheid om de Schuitenbeek tussen punt 8 en 9 over te steken. Geen trekpontje kunnen ontdekken en geen bruggetje. Terug gelopen naar de Hoornsdam, daar een stukje routeverkorter gevolgd, linksaf Waterweg en stukje verder de gewone route weer gevolgd.
  Indrukken route: te veel verhard langs soms nogal drukke wegen; paar mooie stukken over zandpaden; goed en duidelijk aangegeven route; paar degelijke overstapjes. Voor ons niet echt voor herhaling vatbaar. Er zijn veel mooiere klompenpaden. Hopen er nog veel meer te lopen.

 27. Deze gevarieerde route leidt ongeveer 8 kilometer over avontuurlijke, onverharde wegen en paden. Jammer dat dit mooie gebied afgelopen eeuw vol gelegd is met veel (drukke) wegen, maar door het Klompenpad ervaar je het landschap nog zoals deze er lag ten tijde van de Zuiderzee.

 28. Wij liepen deze route, minus de lus naar het gemaal, op zondag 16 oktober. Gelukkig was het mooi weer. Dit maakte deels goed dat de route voor een groot deel eerder autoroute en fietsroute dan wandelroute is. Wat mij betreft een overbodig pad, dat afbreuk doet aan de vele andere, wel mooie, klompenpaden. Geen aanrader dus.

 29. Gelukkig is de gemeente (al enkele jaren) voornemens om de drukke wegen op de route op termijn auto-luw te maken. Hopelijk zet de gemeente dit nu ook door. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van deze leuke en gevarieerde route.

 30. Vandaag dit pad gelopen. In tegenstelling tot andere klompenpaden heeft dit pad erg veel straatpaden met druk verkeer, sluiproutes naar Putten en Ermelo. Er waren ook mooie en veilige stukjes maar over het algemeen viel dit pad erg tegen en wandelde het niet fijn vanwege het vele drukke verkeer. Absoluut geen aanrader maar een tegenvaller.

 31. Vandaag, 3 juli, gelopen, vanaf het station rechtsom. Het stuk na de Vanenburg was erg nat dus hoge schoenen waren hier zeker geen luxe. Maar ik vond het wel een uitdaging.
  Inderdaad is het stuk langs de weg wat minder maar ik denk dat er geen andere optie is.
  Ook het stuk blinde steeg vlak bij de snelweg was het niet helemaal maar al snel daarna weer erg mooie paden.
  Bij regen, denk aan goede schoenen.
  Ik denk dat als je de routeverlenging niet meeneemt je ongeveer op 50% verharde wegen uitkomt.
  Wat mij betreft helemaal prima!
  Een fijne afwisselende route. Ik ga hem zeker vaker lopen.

 32. Op de mooie vrijdagmiddag/-avond van 24 juni dit pad (tegen de klok in, gestart vanaf de Vanenburg) gelopen. Een goede aanvulling op de andere 3 klompenpaden rondom Putten. Vooral de verlenging over de dijk richting het Putter Stoomgemaal is zeer de moeite waard! Minder prettig is dat de route grotendeels verhard is en dat je erg kwetsbaar loopt op wegen als de Arlersteeg of de Zuiderzeestraatweg: smalle ‘binnendoor’wegen waar het verkeer met te hoge snelheid langs je heen raast en te smal voor twee auto’s om elkaar te passeren als je daar als voetganger ook nog loopt. Goed uitkijken dus en regelmatig je toevlucht nemen tot de – overigens niet erg toegankelijke – berm. Vandaar: zeker een goede aanvulling op de andere klompenpaden om de gevarieerde omgeving van Putten te verkennen, maar ik zou hem niet als eerste aanraden. Dan hebben het Oldenallerpad en het Norderpad qua natuurschoon en route de echte liefhebbers van klompenpaden meer te bieden. Nog één tip: als je de route op een warme dag (tegen de klok in) loopt en je bent van plan de verlenging over de dijk te lopen, vul dan bij de toiletten van strand Nulde de waterfles nog een keer bij. Want je komt onderweg geen horeca tegen!

 33. Een aantal lantaarnpalen langs de route zijn overgeschilderd. De routestickers zijn daardoor verdwenen. De vrijwilligers zullen e.e.a. herstellen.

 34. Wat leuk om te lezen dat jullie zoveel verschillende diersoorten zijn tegen gekomen op de wandeling! De vrijwilligers zullen de routebordjes nog eens nalopen en ontbrekende bordjes weer aanvullen.

 35. Vrijdag 10 juni 2016 bij een heerlijke temperatuur het Hoeverveldpad gelopen. Gestart bij station, via allerlei paadjes, wegen, weilanden, pontje en de dijk een prachtig stuk van Nederland bewonderd.
  De wandeling is afwisselend. Wij denken wel dat dit de mooiste periode van het jaar is voor deze wandeling. Met alle verlengers erbij hebben we heel wat kilometers gemaakt en dat was best te voelen in de benen.
  We hebben vele dieren gezien: kikkers, reigers, koeien, schapen, paarden, bizons, geiten, hazen, konijnen….
  En wat een vogelpracht: grutto, rietgors, merel, mus, zwaan, eend, fuut, meerkoet, gans, kneu, diverse roofvogels, duif, fazant, kraai, ooievaar, kievit, waterhoen, wulp, zwaluw……en allerlei jongen…
  En wat leuk om even met een pontje te gaan!
  Dank aan de ontwerpers!
  Een enkele minpunt:
  Het gras rond Vanenburg staat erg hoog.
  Op een enkele plek ontbrak een bordje (dan is de app op de telefoon handig).
  Weinig horeca.

 36. Allereerst hulde aan de ontwerpers van dit pad en alle vrijwilligers die al jaren bezig zijn om een klompenpad mogelijk te maken.
  Wij hebben inmiddels al zo`n 60 paden gelopen, en dit pad is niet echt bijzonder te noemen.
  Jammer van die grote stukken asfalt, waar je constant in de berm wordt geduwd, door het verkeer wat veel te hard rijdt.
  Je zou toch verwachten dat een “klompenpad” over weilanden, bospaadjes of niet geasfalteerde wegen gaat, maar alleen de stukken bij Vanenburg, de dijk en nog een klein zandpad zijn de moeite waard.
  Kortom een klompenpad onwaardig, ik begrijp niet dat dit pad door de stichting Landschapsbeheer door de selectie is gekomen, jammer van al die tijd en jaren voorbereiding en de kosten.!!!!!
  Sorry voor deze kritiek!!!

 37. Heb als vrijwilliger van de klompenpaden dit pad voorgelopen, heb het nagevraagd bij Tankstation Pieper aan de Broekermolenweg daar kun je ook koffie, thee en fris kopen.
  Het is een mooi (verbindings) pad tussen Het Oldenallerpad en het Noaberpad in Putten.

 38. Zondag 29-05 ondanks de slechte weers -voorspellingen,dit pad gelopen.
  Het is prachtig erg gevarieerd bos en weide landschap.
  Jammer het stuk Zuiderzeestraat weg op naar de Vanenburg erg druk er wordt erg hard gereden.
  Maar dat kon de pret niet drukken de Vanenburg is werkelijk schitterend ,mooi wandelen
  Ook het stuk bij de aansluiting bij het Oldenaller-klompempad geweldig.
  We vonden dit pad (hoeverveld-klompenpad)de moeite waard en zullen m zeker nog eens doen
  Veel weide vogels kikkers ,mooie zwarte buffels,veel zangvogels ja n aanrader
  bedankt voor al jullie werk

 39. Vandaag met vrienden de route gelopen, verlengen en en verkorter gedaan ivm de beschikbare tijd. Wij hebben genoten van alle mooie gevogelte vooral op het stuk van de route verlengen. Prachtig ook de afwisseling van het landschap. Onze pauze gehouden bij het postiljon. Dat was een goede keus, het terras ligt prachtig aan het water. Het valt ons op dat bij de route Het Posteljon niet als horeca staat vermeld.

 40. Dit pad vormt de verbinding tussen het Norderpad en het Oldenallerpad. Twee prachtige paden waar deze route niet tegenop kan maar die ze wel verbindt en deels overlapt. Het stuk Zuiderzeestraatweg is vervelend vanwege het vele (vracht)verkeer. De topper van het pad is de leuke trekpont: altijd goed voor een paar grappige foto’s. Om in je eigen dorp een route te lopen blijft leuk: je komt op plaatsen waar je nog nooit geweest bent. En ook daar ligt de charme van dit klompenpad.
  Vrijwilligers en grondeigenaren: bedankt.

 41. Dank voor de inzet van de vrijwilligers en grondeigenaren om dit resultaat te bereiken!
  Natuurlijk de gemeente en Gelders Landschap en allen die ik ben vergeten te benoemen.
  Dit was mijn 86e klompen-pad, zeker niet de mooiste, ik had per vergissing de route verlenger erbij genomen, en dat is een aanrader.
  dus net over de brug van de snelweg niet gelijk rechtsaf weer langs de snelweg ,maar rechtdoor richting zeedijk het Veluwemeer en door de polder, langs gemaal en dat vond ik heel mooi, vanwege de vele Grutto`s en andere vogels langs het Veluwemeer (Nuldernauw) bijvoorbeeld heel veel rietzangers.
  Als je iets wil weten of zien mail naar hennieroelofsen@hetnet.nl en ik stuur gratis foto`s van al dit moois !!
  Uniek in Nederland

 42. Dank voor de inzet van de vrijwilligers en grondeigenaren om dit resultaat te bereiken! Bijna 8 km over onverharde wegen en paden door een afwisselend landschap én ook nog via een spannend pontje.
  Hopelijk dat in de toekomst één of meer eigenaren bereid zijn om toch mee te werken zodat de Waterweg/ Zuiderzeestraatweg omzeild kan worden.

 43. Vandaag dit nieuwe pad gelopen. Voor mij een enorme afgang. Met in de buurt Pelserpad, Norderpad, Oldenallerpad, Huinerpad en Kruishaarderpad (allemaal fantastisch) had deze verharde snelwegroute niet gehoeven. Het lijkt mij geen verrijking van de paden in de buurt. Mogelijk vinden anderen het wel een mooi pad, maar ik vind het niks.
  Dit was mijn 34e klompenpad, maar ook verre de minst interessante van de enkelen die ik niet interessant vind.
  De laatst gelopen paden waren in Amerongen, Leersum, en Driebergen. Allemaal prachtig.

 44. Jammer dat niet vermeld wordt dat je bij Tankstation Pieper aan de Broekermolenweg ook koffie en fris te verkrijgen is. Je kan er zelfs nog even zitten en uitrusten.
  Je komt n.l. niet langs De Zoete Inval als je alleen het Hoeverveldpad loopt.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.