Horsthoekerpad

Ontdek het afwisselende landschap rond buurtschap de Horsthoek met beken, houtwallen, bos en heide. Onderweg kunt u een kudde Veluwse heideschapen tegenkomen. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Horsthoekerpad (15 km)

Route verkorten: U kunt de route verlengen tot 17 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Uitspanning de Schaapskooi, Elburgerweg 31 in Heerde

Openbaar vervoer: Bushalte Transferium Heerde Horsthoek (vanaf station Zwolle)

Opstappunt: Transferium Heerde Horsthoek, Eperweg 55 in Heerde

Markering: Oranje markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: Het Horsthoekerpad is te combineren met het Markluiderpad en het Vosbergenpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Wat een mooie en vooral afwisselende route. Aandeel verhard is iets hoger dan bij andere klompenpaden. Aanrader om te lopen. Route is goed bewegwijzerd en begaanbaar.

 2. Hallo Ronald,
  Dat is jammer dat het zo is gelopen. Het lijkt er op dat je bij de Eperweg verkeerd bent gelopen. Je hebt zo een prachtig stuk gemist. o. a. de molen van Rakhorst en het Altena’s bos.
  We lopen als werkgroep elke maand het hele pad na. We zullen extra letten op de punten die je aan geeft.
  Verder wordt aangeraden om altijd met een brochure, waarop de route staat uitgetekend, of met de app te lopen. Dan kan het haast niet mis gaan.
  Hopelijk gaat het een volgende keer beter.

  Henny Keizer- de Graaf,
  Coördinator Horsthoekerpad

 3. Een poging gedaan op 31 maart 2024. Start bij Schaapskooi Renderklippen; ging de heide op en zat ineens op een verlenger waar ik niet op gerekend had; verlenger gelopen in half uur en toen het gewone pad opgepikt, dat ging meteen van de heide af, klein stukje door bos, toen ellenlang over een fietspad en daarna een B-weg. Vervolgens om een Ciculair grondstoffenbedrijf heen, nog steeds over een b-weg, richting een macdonalds, een grote weg oversteken, onder een snelweg door. Daar wezen bordjes naar overkant, waar een bordje was afgeplakt met tape; handgemaakte bordjes wezen terug wederom onder de snelweg door, wederomn grote werg oversteken. Daarna het spoor bijster.
  Geen mooie route, slecht bewegwijzerd.

 4. Hallo Rick,
  dank voor de melding van het pijltje naar links.
  Wij hebben het pijltje weer naar rechts geplaatst.

 5. Vanmorgen gelopen, rechtsom, de eerste kilometers langs de bebouwing viel mij toch wat tegen. Dan kom je langs de nieuwbouw en moet je het fietspad oversteken richting de middelbare school, daar staat de pijl naar links, terwijl je rechts moet. Vanaf het landgoed heb je het idee dat je een klompenpad loopt! Mooi door de schapenweide en langs de watermolen. De heide is erg mooi, en de verlenger ook zeker de moeite waard. Wel erg druk op een zonnige zondagmorgen, wat ook logisch is bij een schaapskooi/parkeerplaats! Uiteindelijk wel een mooie ronde! Her en der wat nieuwe stickers kan geen kwaad

 6. Vanmorgen gelopen, rechtsom, de eerste kilometers langs de bebouwing viel mij toch wat tegen. Dan kom je langs de nieuwbouw en moet je het fietspad oversteken richting de middelbare school, daar staat de pijl naar links, terwijl je rechts moet. Vanaf het landgoed heb je het idee dat je een klompenpad loopt! Mooi door de schapenweide en langs de watermolen. De heide is erg mooi, en de verlenger ook zeker de moeite waard. Wel erg druk op een zonnige zondagmorgen, wat ook logisch is bij een schaapskooi/parkeerplaats! Uiteindelijk wel een mooie ronde! Her en der wat nieuwe stickers kan geen kwaad

 7. Gisteren dit mooiei klompenpad gelopen,echt een aanrader, vooral langs de heide,en het kleine stukje langs Apeldoorns kanaal en de landgoederen daarbij. Goed bewegwijzering. Chapo voor de vrijwilligers.

 8. Afgelopen zaterdag met vrienden dit mooie klompenpad gelopen. Wat een prachtige afwisselende route. Heide, bos, weiland, landschap, huizen. Voor ons echt perfect. De bordjes zijn heel goed aangegeven.
  Onderweg ook regelmatig een bankje om even van de omgeving te genieten..

  Ik lees zojuist andere recensies over dit klompenpad. Dat er veel asvaltpaden zijn en drukte van een weg. Wij hebben dit zeker niet zo ervaren. Of we nu over een zandpad lopen of over een asvaltweg, bij ons gaat het er meer om dat de omgeving mooi is. En tja, soms moet je even door een druk punt om vervolgens weer op een prachtige plek te komen.
  Wij hebben echt volop genoten.

  Halverwege hadden we ineens een leuke verrassing. Langs de route is een nieuw rustpunt, namelijk “De Kukelbende”. Een leuke wagen waar je zelf koffie/thee/drinken/koek/chips kunt pakken om vervolgens even helemaal tot rust te komen op één van de heerlijke stoelen. Ook een kraantje met drinkwater en een huisje met toilet is aanwezig, Er staat zelfs een bak met pleisters, EHBO spullen en kinderen mogen gebruik maken van de speeltoestellen.
  Je kunt d.m.v. een QR-code je consumpties betalen, heel handig.

  Vrijwilligers, bedankt voor deze prachtige route. We hebben genoten.

 9. Vandaag met mijn zoon dit zeer afwisselende pad gelopen. Heel veel moois gezien onderweg en langs / door veel onbekende stukken gelopen. Weer een toppertje vandaag van 17 km.

 10. Jammer dat het weer voor honden verboden is. De goede baasjes moeten weer boeten voor onverantwoordelijk gedrag van andere hondeneigenaren.

 11. Hallo Henny,

  Bedankt voor de snelle reactie en het zoeken en vinden van de missende paal. Ik heb inmiddels de klompenpad-app op mijn mobiel gezet, zodat ik die in het vervolg kan raadplegen.

  Groeten,

  Frits

 12. Hallo Frits,
  Je had gelijk.
  Er lag een paal in de sloot.
  Deze is weer stevig op de plek gezet.
  Hart. Gr.
  Henny Keizer
  Coördinator Horsthoekerpad.

 13. Hallo Frits,

  Wat jammer dat je laatste dag in Heerde zo in het honderd is gelopen.
  We gaan dit weekend de desbetreffende plek controleren op schildjes en/of stickers.
  Het is wel de bedoeling dat je naast het gebruik van de klompenpadmarkering ook gebruik maakt van de app of de gedrukte of gedownloade route.
  Misschien kom je nog eens terug om een nieuwe kans te wagen op het Horsthoekerpad.

  Hart. Gr.
  Henny Keizer – de Graaf
  Coördinator Horsthoekerpad

 14. Op de laatste dag van mijn vakantie in Heerde wou ik het Horsthoeker klompenpad lopen. Helaas is dat niet gelukt. Het ligt misschien aan mij, maar na de Noordelijke Horshoekerbeek overgestoken te zijn, moest ik een lange rechte we volgen, met twee kruisingen met klompenmarkering. Bij de haakse bocht geen markering. Naar rechts ook geen markering, privéterrein. Hoe nu verder? Zijn er markeringen weg? Op 25 juni staat nog een reactie dat alles goed aangegeven staat! Ik ben bij uitspanning “de Schaapskooi” begonnen en eerst over de Renderklippen gegaan….

 15. Prachtige wandeling. Jammer dat door verkoop van een woning een stukje door landerijen en paadje door klein bos voor de watermolen niet meer mag (om het reiki centrum). En na het kruispunt/viaduct bij Mac Donalds snap ik het vernieuwde/verlegde pad niet. Je loopt daarna over de weg waar vrachtwagens en tractoren rijden, niet zo veilig. Om vervolgens bij hetzelfde plekje uit te komen als met het andere paadje. Volgende keer zou ik dat paadje weer kiezen, leuker én veiliger!

 16. Vrijdag dit prachtige klompenpad gelopen, de 17 km, wat hebben we weer genoten. Vol afwisseling. Ik wil weer alle vrijwilligers bedanken, wij hadden weer een heerlijke dag. Alles staat goed aangegeven

 17. Vrijdag dit prachtige klompenpad gelopen, de 17 km, wat hebben we weer genoten. Vol afwisseling. Ik wil weer allee vrijwilligers bedanken, wij hadden weer een heerlijke dag

 18. Vandaag dit klompenpad gelopen. Dit naar aanleiding van de uitzending Klaas op Klompen.

  Viel ons toch wat tegen vanwege de stukken asfalt en de A 50.

  Tip voor de coördinator:

  De pijlen op de bordjes even opnieuw met de watervaste stift doen, de pijltjes vervagen.

 19. Op 22 februari heeft TV Gelderland opnames gemaakt van het Horsthoekerpad.
  Vandaag, 12 maart, is dit terug te zien in het TV-programma Klaas op klompen.
  Daarna via uitzending gemist.
  Er zijn prachtige opnames gemaakt! Zeker het bekijken waard!

  Namens de vrijwilligers,
  Henny Keizer – de Graaf,
  Cooördinator Horsthoekerpad

 20. Er valt een hoop te zien: bossen, heide, schaapskooi, landgoed, boomgaard, watermolen, sprengen, bruggetjes etc. Helaas was het vandaag deprimerend grijs weer. Vorige week in die omgeving nog gefietst met zonnetje (sowieso al vaak daar gefietst) dus ik weet hoe schitterend het daar is (en al helemaal in andere seizoenen!). Dat kwam alleen vandaag niet zo over. Het hielp ook niet dat er vrij veel rumoer was, vooral van (snel)wegen. Voor een klompenpad vond ik er relatief veel verhard bij zitten, waarvan enkele vrij lange stukken. Als het dan toch verhard moet zijn dan is bv de Engweg wat leuker, vind ik. Wegwijzering was overigens top en het zag er ook allemaal netjes uit. Op en rondom Renderklippen en Bonenburg is geweldig en tussendoor paar leuke verassingen.

 21. Vandaag voor het eerst een klompenpad gelopen. Wat superleuk! Ik heb de route gelopen inclusief verlenging. Echt een leuke route. Bewegwijzering perfect geregeld, hartstikke leuke ‘tussendoor weggetjes’, bruggetjes en andere leuke afwisselingen een variatie. Hoewel ik meer een natuurliefhebber vond ik de afwisseling met bewoonde stukken juist erg leuk. Complimenten voor de organisatie en alle vrijwilligers!

 22. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen,gestart bij de schaapskooi.Een schaapherder vertelde ons dat dit pad ooit verkozen was tot 1 vd mooiste klompenpaden.We zijn benieuwd, maar het is zeker waar dat hij erg mooi is! Met vorst en t zonnetje erbij,hebben wij eerst de normale route gelopen,erg mooi en zeer afwisselend. Terug aangekomen bij de schaapskooi,ook nog de routeverlenger gelopen,dit maakte het helemaal af,zo mooi!Wij raden dit klompenpad iedereen aan! En als je het kan,loop de routeverlenger ook!

 23. prachtige wandeling!! Wel op enkele plekken niet goed aangegeven, dan maar rechtdoor gegaan, wat ook goed was. Een keer fout gelopen omdat een groepje jeugd van de school voor het bordje stond. Het is wel zo dat de horeca dicht is in de winter. (15 nov.)

 24. Vandaag is het 3de luisterbankje geplaatst aan het Horsthoekerpad.
  Een iniatief van Visit Heerde.
  De vrijwilligers hebben geholpen met het plaatsen van het luisterbankje tegenover landgoed de Bonenburg.
  Kom wandelen en luister naar het verhaal over de Bonenburg, ingesproken door de bewoner van de Bonenburg.
  Henny Keizer – de Graaf
  Coördinator van het Horsthoekerpad.

 25. Heute waren wir mit 22 Wanderern auf dem Horsthoeker Pad unterwegs, begleitet von Freunden aus Heerde, die auf dem Weg noch viele Informationen für uns parat hatten. Bei schönstem Spätsommerwetter konnten wir die abwechslungsreiche Landschaft dieses Teils der Veluwe in vollen Zügen genießen. Der Weg wechselte von Laub- zu Nadelwäldern, bevor sich dann eine riesige Heidefläche, die Renderklippen, vor uns auftat. Vielen Dank an die Personen, die sich um die Pflege der Wege sorgen.

 26. Ook wij hebben vandaag genoten van deze afwisselende route, aardige mensen uit de omgeving gesproken, lekker veel bankjes om heerlijk je broodje te nuttigen en in alle rust te genieten van de mooie natuur.Een echte aanrader, bedankt voor het goed onderhouden en mooi bedachte pad.

 27. 27 september deze route gelopen en ook ik ben gestart bij de McDonald en zo de route gelopen.Een erg afwisselende route,zekers over de heide (heb de 17 km gelopen).Het stukje wat me wel even “tegenviel” was het stukje door Heerde zelf maar voor de rest 1 grote aanrader.

 28. Het Horsthoekerpad rond Heerde begon ik niet bij het officiële startpunt bij de schaapskooi, maar bij carpoolplaats Heerde-Zuid.
  Het is een erg afwisselend klompenpad, het hoogtepunt is een prachtige ronde over de Renderklippen.
  video: https://youtu.be/PRMV8o1jaZs

 29. Vrijdag jl. met mijn vriendin Karin het Horsthoekerpad gelopen. En wat hebben we ervan genoten. Inmiddels ruim 40 jaar weg uit Heerde hebben we heerlijk herinneringen opgehaald. Zeker in het Altena’s bos en landgoed Bonenburg waar we in onze jeugd veel gespeeld hebben en beukenootjes zochten.
  En in het kanaal zwommen of in de winter op het ijs schaatsten.
  Het is een prachtige wandeling. De Kiosk, waar we onze wandeling begonnen was gesloten evenals het nieuwe restaurant, dat in de voormalige ‘Keet’ zit. Gelukkig is de McDonald altijd open.
  Voor ons een wandeling vol nostalgie.

  Met hartelijke groet aan de coördinator 🙂
  Charlotte

 30. We hebben zaterdag dit klompepad gelopen!
  Erg mooi.
  Ze waren druk bezig met onderhoud is prima in orde.
  Je kunt er ook voor kiezen via centrum naar volgende punt te lopen wanneer je wat wil eten of drinken.
  De route loopt langs buitenkant van Heerde.
  Wij zijn gestart bij het station…vinden wij leuker !!
  Voor de tweede keer gelopen maar blijft mooi.Nu zeker met de heide in bloei.
  Bedankt vrijwilligers voor het onderhoud!!

  Groetjes

 31. Beste wandelaars,
  De app en het routekaartje zijn bijgewerkt.
  Alles is weer tip-top!
  Verder hebben we gisteren, 6 augustus, met alle vrijwilligers het Horsthoekerpad ( buiten de maandelijkse controle om ) geheel gecontroleerd. Paaltjes vervangen, schildjes en pijltjes vervangen, paneel en alle schildjes gepoetst, vuilnis geraapt, enz.
  We wensen je een fijne wandeling toe op het Horsthoekerpad.
  Namens alle vrijwilligers, Henny Keizer – de Graaf, coördinator van het Horsthoekerpad.

 32. Beste wandelaars,
  Het lijkt er op dat de landeigenaar een stukje van het Horsthoekerpad eigenhandig heeft veranderd. We hebben alle bordjes en schildjes die hij heeft verplaatst gecontroleerd. Als je bij de Bijsterboschweg en de Badhuisweg de schildjes volgt kan het niet missen. De route loopt daar dus zo’n 200 à 300 meter anders dan op de app en de brochure.
  Verder blijft het Horsthoekerpad natuurlijk een prachtig pad om te lopen en wensen we je veel wandelplezier.
  namens de vrijwilligers, Henny Keizer – de Graaf, coördinator.

 33. zondag 29 mei 2022 dit pad voor de 3e keer gelopen. Mooie omgeving / mooi klompenpad. Markering was behoorlijk.
  Hulde voor de vrijwilligers die het pad onderhouden !! Overal was het gras gemaaid. We komen zeker nog een keer

 34. Vandaag gelopen, was afwisselend, maar vond zelf dat je wat teveel bebouwde kom liep. Daar zitten ook mooie stukjes tussen, maar was niet wat ik verwacht had van een klompenpad.

 35. Ps: net me zelf geabonneerd op de reacties. Gr. Henny Keizer – de Graaf

 36. Tijdens wandeling kwam ik Bordjes Horsthoekerpad tegen en die voor een groot gedeelte gevolgd.
  Goed aangegeven route met leuke bruggetjes over de Sprengen.
  Al met al een aanrader dit pad.

 37. Vandaag deze route gelopen. Ik sluit mij aan bij de eerdere reacties.
  Deel in de bebouwde kom van Heerde was om snel te vergeten (hondeneigenaren, ruim de poep van je viervoeter op). Ook de twee routes langs de snelweg (veel zwerfafval: blikjes en Mac). Ik heb genoten van Landgoed Bonenburg, het sluisje, de stromende beekjes en het bos, de heide en de schaapskooi op het eind. Verlengde route zeker doen. Het januari, het heeft veel geregend dus de route is hier en daar wat modderig.

 38. Zojuist dit pad gelopen, heel goed bewijzerd. De verlenging zou ik aanraden te lopen want het stuk hei en bos hier zijn ook t mooiste van de wandeling. De rest van de route is zeker voor n klompenpad echt heel veel asfalt en bijna de helft door lelijke woonwijken van Heerde of langs/ over de snelweg. Voor een gebied waar zoveel prachtige natuur te vinden is behoorlijk teleurstellend.

 39. Vandaag de alteratieve lengte van het Horsthoekerpad en met een overstap ( zelf gekozen punt) ook het Markluiderpad gelopen. Het Horsthoekerpad tegengesteld gelopen en daar waren we ( achteraf) erg blij mee…..het is net als een bordje met eten “het lekkerste voor het laatst 🙂 Inderdaad, het mooiste voor het laatst. Prachtige, stil bos-en heidevelden. (In 2 dagen 4 paden gelopen en in totaal 2 wandelaars tegengekomen)

  Beide tochten waren erg verschillend en dat maakte het totaalplaatje van vandaag prachtig, Een schitterende dag gehad. Genoten in hoofdletters!

 40. Zondag 9 januari het Hortshoekerpad samen met vrienden gelopen. Zon en regenbuien wisselden elkaar af.
  Een afwisselende route. Sommige delen waren erg blubberig.
  Bos & hei vonden we mooi. Route verlenger naar Pluizenmeertje gelopen. Helaas net in een flinke bui, maar een stukje verder was een prima overdekt schuilplekje, waar we droog konden lunchen.
  Aanrader op stuk door bebouwde gebied van Heerde na. Dit vonden we minder en te lang. Nu met de klok mee gelopen, andersom is denk ik mooier, dan blijft het bos en de hei voor het eind.

 41. Goedendag,

  Nu heeft mijn man een tijdje terug een mail gedaan en daar wordt helaas niet op gereageerd.
  Bijdeze wij wonen naast het klompen pad : Op de Oever en zien regelmatig een boer naar het weiland gaan met een grote tractor.
  Vorig jaar hebben wij hem netjes gevraagd als hij wat zand mee zou willen nemen omdat waar het hek zit al een diep gat zit en als het geregend heeft staat er water en modder…het is nu inmiddels een kikkerpoel ( al regelmatig gezien dat er mensen instappen of vallem) zijn reactie ; dan moeten ze maar uitkijken waar ze lopen en het is trouwens niet mijn weiland. Hij heeft het weiland wat daarachter ligt.
  Gisteravond was hij er weer met een zware tractor en had moeite om er doorheen te komen, mij man liep er naar toe ze hadden oogcontact maar hij reed gewoon verder.

  Met vriendelijke groet,
  Fam Blok

 42. Vandaag heb ik de pad voor de 2e keer gelopen, en met een reden: het is 1 van de mooiste klompenpaden die ik tot nu toe heb gelopen (39 stuks) en ik wilde de heide graag in volle bloei zien. Dit pad is echt een aanrader ! De berenklauwen bij het paadje langs de afrit van de A50 waren keurig gemaaid. Dank aan de vrijwilligers die dit pad onderhouden.

 43. Wat een pareltje is dit klompenpad! Ik heb echt genoten met iedere vezel in mijn lijf! Met recht een plek bemachtigd in de top 3 van de klompenpaden!

 44. 27 juni dit klompenpad gelopen, Erg mooie route door bos en landerijen, goed aangeven, sommige plaatjes wat vaal geworden door het weer.

 45. Zondag 23 mei liepen wij dit prachtige gevarieerde pad. Wij genoten volop.

  Aan de beheerders:
  Vermoedelijk weet u dit al, maar voor de zekerheid wil ik het toch maar melden:

  Langs het paadje langs de Noordelijke Horsthoekerbeek, tussen de snelweg en Horsthoek, staan berenklauwen.
  Nu kun je er nog zonder problemen langs komen, maar dat zal op den duur, als de planten uitgroeien, niet meer het geval zijn.

 46. Prachtig pad, we zijn begonnen met de verlenging naar het Pluizenmeertje. De bewegwijzering daarna, om daar weg te komen, was een beetje zoeken. We hadden afwisselend op Hemelvaartsdag: felle zon, wind en ook regen.
  Sommige stickers waren zo verbleekt, dat ze moeilijk te lezen waren. Aan het eind een heerlijk ijsje gegeten.

 47. 15 mei dit klompenpad gelopen. Prachtige route, zeer afwisselen. Alles prima aangegeven, even verkeerd gelopen bij de A50 maar dat kwam doordat de weg opgebroken was en er waarschijnlijk een paaltje ontbrak.

 48. Zaterdag 3 april 2021 deze route gelopen. We zijn begonnen bij de schaapskooi met de verlenging naar het pluizenmeer. Dus in totaal 17km. Het was heerlijk wandelweer. Mooie route verder door het bos met de leuke bruggentjes. Daarna door weilanden, boomgaarden richting Bonenburg. Een schitterend gebied. Langs het kanaal en wederom het park in. Daarna vonden wij het veel asfalt , door de woonwijk en door het dorp. Of wij moeten een bordje gemist hebben? Het laatste stuk bos maakte het weer goed. Al bij al niet de mooiste maar toch een aanrader . Wij hebben genoten en het is soms niet te vermijden dat men door bewoont gebied moet. Bedankt aan alle vrijwilligers en bedenkers.

 49. Vandaag het Hortsthoekerpad in de gemeente Heerde gelopen. Onder ideale omstandigheden, om 12.30 uur begonnen. Eerst richting Heerde, omdat we gelezen hadden dat de laatste 8 km door de bos heel mooi zou zijn. Echter wij vonden dat ook de eerste 10 km heel mooi en afwisselend was. Na een km of 9 bij MacDonalds een bakje koffie en wat lekkers erbij genuttigd en vervolgens het laatste stuk gelopen. Wij hebben ook nog het extra stukje van 2 km over de heide richting Pluizenmeertje gelopen en om 17.00 uur waren we weer op de parkeerplaats. Al met al een mooie route, goed aangegeven. Morgen gaan we er nog 1 lopen.

 50. Beste wandelaars.
  We hebben bij het punt De Doelen/Eperweg een extra ( wit geverfd) klompje aan een paal bevestigd. Op het klompje zitten zwarte pijltjes in de richting waar u naar toe moet lopen.
  We hopen dat we dit punt van de route zo wat duidelijker hebben gemaakt.
  We wensen u veel wandelplezier!
  Namens de vrijwilligers,
  Henny Keizer – de Graaf
  Coördinator Horsthoekerpad

 51. Na vorige week het Vosbergenpad in onze gemeente gelopen te hebben, was het vandaag de beurt aan het Horsthoekerpad rondom Heerde. We hebben er voor gekozen om te starten bij de Schaapskooi en hebben ook de routeverlenger over de heide langs het Pluizenmeertje gewandeld. Totaal dus ruim 17 km. gelopen onder prima weersomstandigheden. Een aanrader en zeker de moeite waard. Mooi afwisselend pad met onderweg ook genoeg bankjes om even te genieten van de omgeving. Vooral rondom landgoed De Bonenburg en later bij Heidebeek weer genoeg plekjes ontdekt waar je normaalgesproken niet gauw komt. De route was duidelijk aangegeven en ook prima onderhouden. Complimenten!

 52. Gisteren gelopen het was een prachtige wandeling op een heerlijke lentedag, zeer afwisselend.
  Af en toe nog een vleugje winter maar al ook heel veel lente. Heerlijk die dartelende lammetje bij die schaapskooi.
  Bos . heide, leuke vennetjes en heel veel bruggetjes maakten dit pad zeker een aanrader om te wandelen. En ach dan neem je die A50 voor lief want je moet soms eerst even iets saais overbruggen om daarna weer in een vernieuwde omgeving te komen
  Ook de verlenging is de moeite waard, wij hebben zelfs nog even naar het dorpje gelopen dat maakte dat wij op 20 km. uitkwamen.

 53. Vandaag dit pad gelopen. Prachtig! Afwisselend! Doordat je 2 keer de A50 over moet, loop je wel een stukje door de drukte. Dat voorkom je niet, er is goed gezocht naar zoveel mogelijk ‘groene’ paden. Naast het Paddenpad Wapenveld en het Vosbergerpad in Heerde, is ook dit pad een aanrader. Compliment aan de vrijwilligers!

 54. Hallo Tim,
  Fijn dat je zo hebt genoten van het Horsthoekerpad. Het punt wat je benoemt heeft onze aandacht. Kortgeleden hebben we een sticker van het Horsthoekerpad met een zwart kruis er door bij de ingang van de doodlopende weg geplaatst. Dit heb je helaas ook niet gezien, denk ik.
  Na de coronatijd zullen we met onze vrijwilligers opnieuw aandacht schenken aan dit punt. Dank voor je reaktie.
  Hart. Gr.
  Henny Keizer – de Graaf
  Coördinator van het Hoesthoekerpad.

 55. Mooi pad, perfect aangegeven en goed onderhouden. Net voor oversteek onder A50 door moet je een weg oversteken en aan de overkant direct linksaf het fietspad op. Wij gingen de weg aan de overkant in en liepen dus vast (doodlopend). Onze fout, maar een vriendelijke mevrouw maakte ons erop attent dat we verleerd gelopen waren en moesten we een stukje teruglopen. Geen kritiek maar misschien daar nog wat extra aandacht gezien het feit dat daar veel wandelaars verkeerd lopen. Voor de rest: Chapeau, een absolute aanrader!! Vrijwilligers dank voor jullie inzet om dit mooie pad voor ons ter beschikking te stellen.

 56. Op de tweede dag van 2021 liep ik dit afwisselende klompenpad. Ik liep het pad tegen de klok in en begon bij de uitgestrekte Renderklippen die gehuld waren in mist. Het gaf het geheel een mysterieus tintje en leverde mooie foto’s op. Ook de rest van het pad – door bossen en landgoederen, over kleine paadjes langs akkers, sprengenbeken, een molen en door een boomgaard – beviel goed. Mijn uitgebreide verslag vind je op mijn blog https://suzannevdijk.wordpress.com/2021/01/06/horsthoekerpad-over-heideveld-en-langs-sprengen/

 57. Zaterdag 2 januari gewandeld met mijn man hij is eigenlijk een fietser mountainbiken , maar was wel onder de indruk van de mooie route!!
  Prachtige route afwisselend hei,bos,schaapskudde,weiland prachtige boomgaard.
  Mooi bosje waarin schoenen en klompen in de bomen hingen,
  Onderweg een van de vrijwilligers gesproken die had geholpen met het Klompenpad, en ons het een en ander kon vertellen leuk!!
  Complimenten voor onderhoud en bewegwijzering.

 58. Mooi, goed onderhouden, klompenpad. Lekker afwisselend landschap. Ik kom zelf uit de omgeving, daarom eigenlijk nooit dit pad gelopen omdat ik dacht de omgeving wel te kennen. Toch veel nieuwe paden ontdekt en veel nieuwe indrukken. Bedankt vrijwilligers! Nu nog een route via centrum EPE, Ossenstal, Haelberg die aansluit op dit pad en we zijn compleet;-)

 59. Vandaag met droog en fris weer dit mooie en verrassende pad gelopen. Komende uit Diepenveen ken ik de Renderklippen van enkele wandelingen en MTB, maar met dit klompenpad kom je op stukken waar ik nog nooit ben geweest. En als je, net als ik, van veel houten bruggetjes houdt, dan kom je op dit pad wel aan je trekken. Ook de routeverlenger gedaan, kan ik iedereen aanraden. Ook landgoed Bovenberg is erg fraai, mooi die waterval en sluis en de wandeling door het park waar je ook zelf je route kunt bepalen. En de A50? Die hoor je in de verte en klinkt soms als geruis van wind en golven. Bovendien zal het geluid in de zomer een stuk minder zijn. Ga dit pad zeker nog een keer lopen. Complimenten voor de vrijwilligers en bouwers van dit pad. Een klompenpad waardig!

 60. Vanaf de camperplaats in centrum Heerde deze wandeling gedaan op 17 nov. Het is gelukt (bijna) overal een afwisselend en goed tracé te krijgen (hulde aan eigenaren en vrijwilligers). Zelfs in de buurt van de snelweg is het geen wandelcorvee (beetje geluid gewoon negeren). Er waren nog best wel blaadjes met herfstkleuren aan de bomen. De dag erop het Marluiderpad gewandeld. Leuk hoe rond Heerde van zulke totaal verschillende wandelingen mogelijk zijn (het Vosbergenpad moet voor een andere keer wachten).

 61. Wat een herfstkleuren. En afwisseling. Genoten. Perfect aangegeven. Niet één keer misgelopen. Voor mij een wonder. Dank jullie wel. Hartelijke groet van Catharina

 62. Hallo Liselotte
  Dank voor je bericht.
  We gaan kijken en er z. n. iets aan doen.
  Hart. Gr.
  Henny Keizer -de Graaf
  Coördinator Horsthoekerpad.

 63. Wij hebben begin september deze route gelopen. Erg mooie afwisselende route en de heide stond prachtig in bloei.
  De schaapsherder was er met zijn kudde, heel leuk.
  Er was echter één (niet onbelangrijke) sticker vrijwel onzichtbaar. Je moet daar voordat richting centrum Heerde linksaf. De sticker zit ingeklemd tussen verkeersborden (onder ’30km zone’ en ‘verboden voor vrachtwagens’ en boven ‘bestemmingsverkeer uitgezonderd’. Omdat we de sticker niet zagen zijn we dus doorgelopen richting Heerde en later weer terug om de route op te pikken. Het heeft ons al met al vier extra kilometers opgeleverd.
  Misschien is de sticker inmiddels vervangen, maar anders zou ik u aanraden die op een iets meer zichtbare plek aan te brengen. Vriendelijke groet, Liselotte Visser

 64. We zijn blij verrast door dit pad! Lange tijd deze route niet willen lopen vanwege de snelweg die er doorheen loopt daar houden wij niet zo van. Nu toch maar de stoute (wandel) schoenen aan. Vandaag een heerlijk droge dag na al die regen en begonnen bij de schaapskooi. Een prachtige begin en jawel de schaapherder liep er met zijn kudde. Hierna een bosgedeelte langs sprengen met leuke bruggetjes en klimmetjes in t bos. De routemakers hebben fantastisch werk gedaan om je zo mooi mogelijk te laten lopen door t groen maar richting het transferium met groot busstation, veel asfalt en snelweg met razend verkeer daar kon je natuurlijk niet aan ontkomen. Pareltje vonden wij het weggetje na de snelweg richting de overblijfselen van een oude watermolen. Heel mooi. Dan weer verder door een boomgaard met appelbomen en tamme kastanjes en vergeet het bijenhotel niet?…
  Dan kom je op landgoed Bonenburg. Kijk, dat is geweldig. Genoten dat gedeelte door t parkbos. Daarna een groot gedeelte door woonwijk en een drukke school en vonden we de route minder mooi worden.
  Een fijne dag gehad, iedereen die dit mogelijk maakt, Merci!

 65. Vandaag is het hele Horsthoekerpad weer gecontroleerd. Er zijn wat stickers vervangen.
  Het “probleem” bij een paaltje bij de Schaapskooi is opgelost.
  Een verrot paaltje is vervangen.
  En al het zwerfvuil langs de route is geruimd.
  Wandelaars, veel plezier gewenst op het Horsthoekerpad!
  Henny Keizer
  Coördinator van het Horsthoekerpad

 66. Hallo Henny en Jeanet,
  Fijn, dat jullie zo hebben genoten van het Horsthoekerpad.
  Binnenkort wordt de maandelijkse controle weer gedaan door 2 vrijwilligers.
  Ze zullen extra letten op de schildjes en bordjes op de heide.
  Fijn Rob, dat je tevreden bent. We blijven ons best doen om het pad mooi te houden.
  Allen dank voor het meedenken.
  Henny Keizer – de Graaf
  Coördinator van het Horsthoekerpad.

 67. Gisteren het Klompenpad gelopen. Gestart bij de schaapskooi. In het begin was het wat verwarrend op de hei, de app helpt dan wel.
  Heerde dorp en rond de A50 minder mooi, verder een prachtige route, ziet er keurig onderhouden uit.

 68. Hallo Henny, Heb vandaag weer (zie ook m’n reactie van 1 augustus) dat stuk gelopen en het is keurig gemaaid.
  m’n complimenten. met vr gr Rob

 69. wij hebben gisteren 12 september dit pad gelopen. Wij zijn begonnen op de heide bij de schaapskooi. Het is een prachtige route, we hebben de verlenging gelopen. Alleen in het begin was het nogal verwarrend en hebben we regelmatig de app erbij moeten pakken om te kijken of we wel goed liepen. Verder alle lof

 70. Vandaag genoten van dit mooie en afwisselende klompenpad. Mooie combinatie van bos, heide, agrarisch gebied en ook wat cultuurhistorische punten. Het stukje langs de bebouwde kom van Heerde is iets minder fraai, maar overall een echte aanrader (met de route verlenger erbij !)

 71. Op 22 augustus het Horsthoekerpad gelopen. Wat een prachtig pad. Slingerende paadjes door het bos en langs beekjes. Veel onverhard en mooi geplaatste bankjes onderweg. Heel netjes bewegwijzerd, geen app hoeven raadplegen. Als kroon ? op de route, het prachtige (nu paarse) heide gebied. Echt een plaatje. Kortom, van begin tot eind een prachtig pad ?

 72. Hallo Netty,
  Dank voor je reactie.
  De Doelbeekseweg is niet opgenomen in het Horsthoekerpad.
  De brug over de Grift, naar de punt van het Altena’s bos waar de Grift in het kanaal stroomt, is van twee kanten goed te zien en het pad is ruim.
  Maar we gaan op de plek kijken hoe het zit.
  Henny Keizer – de Graaf
  Coördinator Horsthoekerpad

 73. Het brugje bij Altena’s bos aan de doelbeekseweg is heel moeilijk te vinden dichtgegroeid en vanaf de doelbeekseweg niet te zien. H.g. netty

 74. Geweldige route! Mooi afwisselend en de verlenging met het Pluizenmeertje is de 2 km meer dan waard. Met de app was de route heel goed te volgen. Alleen maar complimenten dus. Dank dat we dit pad hebben mogen lopen.

 75. Hallo Rob,
  Ik heb even de route Heidebeek – De Keet bekeken.
  Kan het zijn dat je de Zandweg ( tussen Laagemaat en Bagerman) bent ingegaan?
  Deze is n. l. zo goed als dichtgegroeid.
  Deze weg hoort niet bij het Horsthoekerpad, de route gaat via de Schuttersweg.
  Verder heb ik niets kunnen ontdekken wat niet klopte.
  Mocht je toch niet tevreden zijn, laat het maar horen!
  Henny Keizer -de Graaf, coördinator Horsthoekerpad

 76. Hallo Rob,
  We hebben je reactie gelezen.
  Fijn, dat je zo geniet van ons mooie Horsthoekerpad.
  Wij gaan gaan kijken op de plek die je aan geeft en z. n. daar iets aan doen.
  Henny Keizer – de Graaf
  Coördinator van het Horsthoekerpad.

 77. Een prachtige route, zeker met de verlenging naar het Pluizenmeertje. ik loop hem regelmatig. Wel een opmerking. Het pad door het bos tussen Heidebeek en de Keet is moeilijk begaanbaar en er staat heel veel Berenklauw.

 78. Schitterende mooie rooute met veel variatie
  Petje af voor de vrijwilligers van deze route

 79. Ben vanmorgen wezen wandelen het klompenpad samen met een vriendin hele mooi omgeving door de bossen staat als in de bloei het is een aanraader om deze te lopen

 80. Ik ben meteen begonnen met de verlenging over de heide naar het Pluisenmeertje. Prachtig. Na 4 km was ik wel klaar met de heide en ging fijn het bos in met een prachtig stukje met de beekjes. Even langs de snelweg maar gelukkig stoorde het me niet. Bij de watermolen op het bankje gezeten. Eigenlijk zou deze richting de molen moeten staan want het stromende beekje en de waterval waren fascinerender dan het akker. Landelijk gebied in. Wel jammer dat je van het ene mooie stuk naar een ander mooi gedeelte door het drukke verkeer en stukje woonwijk moet. Maar snap dat dat niet te vermijden is als je alle schoonheid wil laten zien. Door boomgaard waar de kersen al goed groeien, een praatje met andere Klompenpad lopers. Ik heb een mooie ochtend gehad

 81. Hallo Ilona,
  Dank voor je reaktie.
  We gaan even kijken bij de vervaagde schildjes en zo nodig worden ze vervangen.
  Henny Keizer, coördinator Horsthoekerpad

 82. Prachtige wandeling. Erg afwisselend. Je ziet mooie plekjes van Heerde! Op de heide als je uit het bos komt en je kan hem bovenaan verlengen zijn er wel een aantal bordjes vervaagd. Lijkt of iemand het bewust heeft gedaan.

 83. Vandaag dit pad met verlenging gelopen en ik kan niet anders zeggen dan dat het een prachtige route is. Heel afwisselend. Grappig dat bos, waar oude (wandel)schoenen in de bomen zijn bevestigd.

 84. Goedendag Stefanie,
  Dank voor je reactie.
  We gaan hier zo spoedig mogelijk naar kijken.
  Henny Keizer, coördinator werkgroep Horsthoekerpad

 85. Een mooie route vlakbij mijn eigen woonwijk. Helaas niet overal even goed aangegeven, hierdoor ben ik verkeerd gelopen. Ik had onder de A50 door moeten lopen ipv De Doelen op te gaan. De sticker aan de buitenkant van het ‘pas op voorrangsbord’ zie je makkelijk over hoofd.

 86. 15 februari 2020,
  voor de 3de keer dit pad, het blijft prachtig om Bonenburg heen te gaan, het pad voert tussen heggen, buigt af naar de snelweg, maar voor je daar bent is er het poëtische plekje bij het beekje, met de overstapstenen. Daar hebben we ons dit keer niet aan gewaagd, toch een mooi grapje!
  De snelweg heeft ons mede door het beekgeruis, niet gestoord!

  Hans en Marjan

 87. Een bericht van de werkgroep van het Horsthoekerpad:
  Met ingang van 1 februari 2020 is café restaurant de Keet gesloten.
  Het is overgegaan in andere handen. De verbouwing zal zeker een half jaar duren.
  U kunt vanaf 1 februari geen brochures kopen bij de Keet en het restaurant is ook voor onbepaalde tijd gesloten.
  Wel kunt bij het tweede opstappunt bij het Transferium/ de Keet gewoon beginnen aan de wandeling.
  We houden u op de hoogte.
  Namens de werkgroep,
  Henny Keizer

 88. Vandaag dit klompenpad gelopen en gestart bij bushalte Transferium Hoekhorst langs het fietspad,onder de
  snelweg door,weg overgestoken om vervolgens rechtsaf een fraai smal graspaadje in te gaan langs een kabbelend
  beekje en verder over grasland,door boomgaard en bosje om vervolgens uit te komen in het mooie landgoed
  Bonenburg,stukje graspad langs kanaal terug via ander zandpad weer door het landgoed wandelend richting
  Heerde waar het veel langs drukkere wegen ging,afgewisseld met onverharde paden door het buitengebied om zo
  weer over de snelweg te kunnen komen.Gelukkig al vrij snel weer de bossen ingedoken,een fraai stukje graspad
  langs een spreng en stuk langs fietspad en zandpaadje bracht me weer terug bij de bushalte waar ik gestart was.
  Al met al toch een prachtig klompenpad en goed gemarkeerd. Het mooie stuk over de heide met het Pluizenmeer
  neem ik volgende keer mee.

 89. Ik waardeer het initiatief en de moeite die genomen is door de verantwoordelijken, maar waarom die lus door Heerde, waar je 2x dezelfde lelijke route loopt, 2x 2.5km, 2x over de A50 is opgenomen in deze route is mij een volstrekt raadsel.

 90. Vandaag ( 19.01.2020 ) voor de 3e keer dit pad gelopen. Is en blijft mooi. Markeringen : perfect !
  Goede markering maken een pad nog meer aantrekkelijk !

 91. Wat een geweldig mooie wandeling! Ik heb hem samen met mijn zoon van 11 jaar gelopen. Het was zijn 1e klompenpad en ook hij vond het een fantastische ervaring. Hoogtepunt was voor ons de schaapskudde die we op de Renderklippen tegenkwamen. Nogmaals, een bijzonder mooie gevarieerde wandeling.

 92. De mooiste route tot nu toe.
  Begin was beetje vreemd om 2x een provinciale weg over re steken en een afrit van een rijksweg te kruisen. Beter om aan de zijde van transferium te blijven en gebruik te maken van het fietspad.

 93. Bedankt Dick ,

  Als coordinator van het Horsthoekerpad zijn we erg blij met jou reactie .Wij beleven het pad op dezelfde manier van alles wat en niet te veel asfalt al voorkom je dat nooit met de A50 midden door ons gebied . Wat betreft de honden daar heb je gelijk in ik weet dat omdat ik daar elke morgen wandel .De stelregel is kom je mensen tegen zonder hond dan lijn je de hond even aan ,maar helaas bijna niemand houdt zich daar.Ondanks de honden denk ik dat je toch genoten hebt van het Horsthoekerpad en we zien je graag nogmaals terug .

  Jan van de Beek .

 94. Vandaag dit pad nog eens gelopen met de klok mee, dan het mooiste aan het eind.
  Eerst door o.a. bossen (mooi) en daarna 1,5 km langs en door woonwijken met o.a. een school. Daarna bijna alleen maar mooi. Over de A50 geeft weinig lawaai, er onderdoor iets meer. In totaal (A50 en drukke wegen) ongeveer 1,5 km verkeerslawaai, dat is niet veel. Verder stukje langs kanaal en dan door een boomgaard en een lang pad (gras) langs maisvelden bij Markluiden, allemaal prachtig. Koffie bij RustWat was een lekkere onderbreking. Het Sprengenbos en het Pluizenmeer (verlenging) zijn ook schitterend. Aan het eind zo’n 4 km heuvels met hei, wat wil je nog meer.
  Een minpunt voor mij zijn de loslopende honden op de heide (“ze doen nooit wat”).
  Hard is 25%, dat is weinig. Blijft nog even de vraag of dit pad wel een echt klompenpad is of een mooi wandelpad , zoals vaker op de Veluwe. Ik liep toch wel diverse keren op gras o.a. in de boomgaard en langs de mais. En ik heb ook een paar boerderijen gezien, dus voor mij is dit nog net een klompenpad. En per saldo een heel mooi klompenpad.

 95. goede morgen op 28-02-2019 het pad gewandeld het is een mooie route langs bijzondere plekken het weer was goed dus het was genieten op die dag, maar één ding moet mij van het hart naar mijn mening zou er achter de camping meer markeringen geplaatst moeten worden er zijn daar meerdere paden naar links maar er staat geen markering voor rechtdoor en bij de heuvel bij de schaapskooi is een markering verbleekt zou vervangen moeten worden.
  over het algemeen lopen er op de klompenpaden de wat minder geoefende wandelaars dus het moet geen puzzel toucht worden
  zelf help ik ook in wezep met het uitzetten van een nieuwe route en doe ook de controle hiervan

 96. Op deze mooi zomerse oktoberdag het Horsthoekerpad gewandeld. Een prachtige wandeling in deze tijd van het jaar met al die mooie herfstkleuren. In de andere jaargetijden denk ik ook een prachtige wandeling in de buitengebieden van Heerde door de bossen over landgoed en langs sloten en beekje.
  Ook de bewegwijzering was weer goed verzorgd zoals bij alle Klompenpaden , wat voor mij de Klompenpadwandeling als favoriete wandeling maakt.

 97. Wat een schitterende route! Wij hebben zeker het “klompenpadgevoel” ervaren. Wat een afwisseling en mooie smalle paadjes die je anders nooit zou lopen. Oké we hebben ook stukjes asfalt gelopen, maar dat is waarschijnlijk ook niet te voorkomen om een route samen te stellen. Deze gedeeltes over het asfalt waren zeker niet onaantrekkelijk.
  Niet twijfelen, hup schoenen/klompen aan en lopen en genieten!

 98. We hebben genoten,om ouderwets langs een slootkant te lopen en de omgeving van een andere kant te zien.
  Ook mooi door de boomgaard,waar je normaal nooit komt. Dan om de Bonenburg en de sluis in het Apeldoorns kanaal. Vandaar een stukje langs de rand van Heerde waar wel leuke huizen staan en dan richting sprengen gebied.
  De Renderklippen, De Schaapskooi en weer terug naar het startpunt met afwisselend bos en wei.We hadden prachtig weer en vonden het een mooie route.

 99. Afgelopen zaterdagmiddag de hele route (ruim 17 km) gelopen. Wat een prachtige wandeling, heerlijk door de natuur! Erg leuke afwisseling, veel mooie dingen gezien; de uitgestrekte heidevelden, prachtige boomgaard, leuke bruggetjes over stroompjes, leuke paadjes door het bos. Natuurlijk kan er een km bij zitten die iets meer langs de bebouwde kom gaat (en minder mooi is). Maar het grootste gedeelte van de route was echt puur natuur…een eekhoorntje sprong vlak voor ons langs en de vele fluitende vogels! Een aanrader!

 100. Jammer dat u niet het klompen pad gevoel hebt gekregen ,u bent een van de weinigen maar we kunnen het niet een ieder naar zijn zin maken .Wij als groep krijgen alleen maar lovende reacties omdat het pad voor een groot gedeelte over particulier terrein loopt waar u geen verkeer tegen komt .Wij als groep lopen elke maand een klompen pad in Nederland en weten dan ook waar we over praten .Jammer maar bij het volgende pad meer weiland en akkers .

  Jan van de Beek coordinator Horsthoekerpad

 101. Vanmiddag deze route gelopen in prachtig zomers lenteweer. Met de klok meegelopen. Inderdaad heel afwisselende route. Wat we gezien hebben: begraafplaats; woonwijken; school; speeltuintje; snelweg; bos; beekjes; heide; een schaap met klein lammetje; paar weilanden; paar koeien; aantal bruggetjes; gebouwen van Jeugd met een Opdracht; mooie oude panden; camping; gebouw van de scouting;schaapskooi. Gemist: het klompenpadgevoel. Geen km’s over vele weilanden en/of akkerland zonder dat je bebouwing ziet. Geen weidse uitzichten over boerenland. Kan dit geen klompenpad noemen. Hebben er inmiddels een kleine 30 gelopen. Volgende keer beter.

 102. Gisteren het Horsthoekerpad gelopen met routeverlenger. Dit onder ideale weersomstandigheden. Het was weer een prachtige, gevariëerde wandeltocht vanaf uitspanning De Schaapskooi in Heerde. Het was een erg afwisselend landschap rond het buurtschap de Horsthoek met beken, houtwallen, bos, heide, een deel van de plaats Heerde en als topper het Pluizenmeertje, een schoonheid aan flora en fauna. Ook de Renderklippen met zijn uitgestrekte heidevelden en grazende schapenkuddes was een een oase van rust en schitterende vergezichten.
  Omdat ik vrij vroeg was gestart, was het gras nog behoorlijk nat van de dauw. Vooral halverwege de tocht tussen en rond de maïsvelden door. Gevolg: natte voeten. Gelukkig had ik extra sokken meegenomen. Daarom zou ’t advies kunnen zijn om wat later op de dag te vertrekken.
  De bepijling was over het algemeen goed. Toch moest ik 2/3 keer de GPS-route op de smart-phone raadplegen. Bij sommige kruisingen of splitsing van wegen miste ik een extra ondersteuning.
  Al met al weer genoten van een mooie klompentocht, waar ik -behoudens mijn natte voeten- met plezier op terugkijk.
  P.S.: Volgende week vrijdag (29 sept) wordt het 103e klompenpad in Veessen/Vorchten geopend: Elsvoorderpad.

 103. Prachtige en zeer gevarieerde route. Van alles wat. Watermolen, landerijen, bos, Heide, schaapskooi, heide, vennen, sprengen en leuke bruggetjes en oversteekjes.
  Heerlijk genoten van deze route.
  Zelf gestart bij het transferium rond 10 uur, waardoor het gras en akkers nog niet opgedroogd waren. Ondanks leren schoenen, toch natte voeten. Advies dus om extra droge sokken mee te nemen.

 104. De heide van de Renderklippen staat nu in deze periode prachtig in bloei! Overigens een mooie en afwisselende route i.h.b. het landgoed De Bonenburg. Een echte aanrader!

 105. Vandaag het Horsthoeker pad gelopen.Wau wat is dit een mooi klompenpad. We hebben al vele gelopen maar deze komt bij ons binnen in de top 5. Heel veel afwisseling. Goeie begaanbare paden. Tussen de maïsvelden Door .En dan de topper het Pluizenmeertje. Wat een schoonheid midden in de bloeiende hei. Kom daar maar eens overheen. Vandaag met 4 personen gelopen. Dank vrijwilligers. Fam Nieuwenhuis.

 106. Agelopen week dit pad gelopen, eerst westzijde van het pad bos en heide gebied ” de Renderklippen ,, en prachtige bloeiend heide gebied, de schaapherder was met zijn kudde net bij de stal, en heb nog een praatje gemaakt. toen weer terug gelopen maar de opstap bij het Transferium. Een paar dagen daarna met mijn jongste kleinzoon ( 12 j ) het Oostelijke deel gelopen ook weer vanaf voorgenoemde PK, via de Molen van Rakhorst, richting het mooie landgoed ” Bonenburg ,, De Grift en het kanaal, met lunchtijd het dorp in gelopen voor een patatje met, en weer terug naar de auto. Al met al een prima tocht, en toch goed op de bordjes letten, kaart bij de hand houden, en wij hadden fijn zonnig weer, dus een geslaagde wandeling gehad. Uitzetters Hartelijk Dank. ( dit was mijn 15e Klompenpad )

 107. Dit klompenpad heeft veel afwisseling in de route en er is zorg en aandacht besteed aan de bewegwijzering.
  Een prima pad om te lopen, alleen jammer dat er aan het begin van de wandeling in het heidegebied geluidsoverlast was vanuit het aanpalende militaire terrein (het leek wel zwaar onweer) en dat de A 50 de wandeling doorsnijdt.
  Het stuk aan de overkant van die A 50 maakt veel goed, en je bent die verkeersstress daardoor al weer snel kwijt.

 108. Mooie, afwisselende wandeling. Ik kwam de vrijwilligers tegen die net een nieuw bankje geplaatst hadden op de NLdoet-dag. Mooi om te zien dat er met liefde gewerkt wordt om de klompenpaden goed te onderhouden. Dank voor het goede werk dat jullie doen!

 109. Wij, mijn man en ik hebben genoten van deze route.
  Prachtig en mooi wat wil een mens nog meer.
  De natuur is mooi als je het wil zien.
  De kilometers waren voor ons net even te lang maar hebben het klompenpad helemaal uitgelopen.(17km)
  Bijzonder hoor deze klompenpaden. Wij wonen in zeeland waar we deze klompenpaden niet kennen.
  Vriendelijke groeten Karel en Trudy Heijtink

 110. Vandaag hebben we het Hortsthoekerpad gelopen. Erg mooie wandeling en zeer afwisselend. Prima aangegeven route door de actieve vrijwilligers. We hebben er twee gesproken. Leuk om de bevlogenheid van deze mensen te zien!

  Door de vele regen al de afgelopen dagen waren sommige stukken erg nat. Met name het stuk door de weilanden tussen Bovenberg en de Eperweg en sommige stukken in de bossen, met name waar de afgelopen tijd zwaar verkeer heeft gereden. Maar met goede wandelschoenen zijn we er verder probleemloos door gekomen.

  Bedankt voor deze moooe route!

 111. Vandaag heb ik dit pad gelopen. Volgens mijn “map my walk” app 15,9 km, in 3 uur en 20 minuten.
  Prachtige route. Ik vind het fijn dat het zo afwisselend is. Hei, bos, weilanden, woonwijkjes etc. Erg leuk. Goed bewegwijzerd. Het is heel handig om de app van klompenpaden te gebruiken. Je kan goed in de gaten houden of je nog wel op de route zit en het geeft leuke informatie onderweg.
  Enige minpuntje vond ik het stukje langs de snelweg, veel herrie. Maar het voordeel van dat stukje vond ik dat je bij de Mac even de toilet kan bezoeken!
  Dit pad is dus een aanrader!

 112. Dinsdag 18-10 gelopen. Heel afwisselende en leuke route. Dank voor de app, dat is een perfecte aanvulling onderweg.

 113. Zondag 16.10.2016 bij heel mooi weer deze route voor de 2e keer gelopen.
  Heel mooie route. Goed bewegwijzerd ! Complimenten !

  ( Bij de schaapskooi op de rinderklippen was het wat puzzelen )

 114. Het was een hele mooie en afwisselende route die in de meeste gevallen goed bewegwijzerd was. Tussen punt 8 en 9 mochten wel een paar meer routebordjes staan.
  Een aanvulling zou zijn als de route ook beschikbaar was in een GPX bestand.
  Onze complimenten voor de vrijwilligers die deze route hebben uitgezet en onderhouden. We gaan de route zeker nog een keer lopen.

 115. Vandaag gelopen onder prima weersomstandigheden. Wij kozen eerst voor het gedeelte over de heide met de routeverlenging van twee kilometer erin. Erg mooi, we kwamen de schaapskudde nog tegen met de herder en het maakte ons nieuwsgierig naar de rest van de route. Ondanks dat de bewegwijzering niet altijd even duidelijk was, bracht de papieren route en de app op die punten uitkomst en konden wij na 17 kilometer zeggen: ‘deze route gaan we beslist nog een keer lopen’!

 116. Bedankt Wim Peppelenbos voor jouw reactie.
  Ongelooflijk dat ik het niet zag!

 117. Heb op de route een (kinder)? armbandje gevonden met afbeeldingen van beestjes.

 118. Als je de Haneweg uit komt lopen zit recht voor je op de lichtmast bij de rotonde een sticker op ooghoogte.

 119. Gisteren dit pad gelopen. Andersom.
  Toen ik de Hazeweg uitkwam bij de Wendhorst heb ik nergens een aanwijzing kunnen ontdekken welke kant ik uit moest. Ben zelfs twee keer de rotonde rond gelopen.
  Ik ben dus maar rechtdoor gelopen zonder nog een klompenpadbordje te zien.
  Ik kwam weer bij de renderklippen uit en zag net op de kaart dat ik bij de rotonde naar rechts had gemoeten. en ben ontzettend nieuwsgierig waar de sticker zich bevond.
  Was een leuke route om te lopen en heb bij de Bonenburgersluis langs het jaagpad voor de eerste keer in mijn leven in het wild een ijsvogel gezien!!
  Ik wilde daar een paar vreemde boomstammen fotograferen en toen ik het toestel pakte vloog hij weg en zo snel dat ik geen kans kreeg op een foto. nog 5 minuten gewacht, maar niks meer..

 120. Vandaag dit pad gelopen, tegen de klok in. Wat een mooie route!. Het was wel een zwaar pad, soms wat heuvelachtig en modder op de bospaden. Gisteren hele dag geregend. Maar nergens lang gras, overal was gemaaid, dus natte voeten viel heel erg mee. Hulde voor de maaiers.
  Bij dit klompenpad ga je een keer onder de A50 door en een keer er overheen. Toch is dat hier niet storend, omdat je het geruis van auto’s maar even hoort, waarschijnlijk door de hoge bomen.
  Voordat ik onder de A50 ging moest ik scherp linksaf. Ik ging toch niet scherp genoeg en werd geroepen door een bewoonster aldaar. Die zei dat ik verkeerd ging. heb ik nog nooit meegemaakt, dank aan die mevrouw.
  Verder viel mij op dat bij de verlenging de honden mogen loslopen. Veelal zitten wandelaars daar niet op te wachten. Overigens totaal geen last gehad van de honden.
  Nog nooit zoveel medewandelaars gezien als op dit klompenpad. En terecht! Bedankt iedereen.

 121. We hebben erg genoten van dit zeer afwisselende klompenpad, de verlengde versie gelopen, gaat over de heidevelden. Goed gemarkeerd, maar als je zonder routebeschrijving of de app loopt is het opletten geblazen, ondanks dat, zijn we toch een keer een stukje fout gelopen, dit was in de bebouwde kom, na een stuk over het gras, uitkomende op een voet/fietspad de Witlaan, moesten hier linksaf en na teruglopen bleek dat we al na 10 meter naar rechts en dan weer naar rechts moesten. Maar dit mocht de pret niet drukken, we hebben al heel veel klompenpaden gelopen maar deze was beslist een van de mooiste routes.
  Vrijwilligers hartelijk dank, voor de aanleg en onderhoud.

 122. Gisteren met een wandelgroep (12 personen) dit pad gelopen. Prachtig weer, dat helpt al. Eerst een stuk door bos, dan even wat bebouwde kom.
  Maar ook veel onverharde delen langs afwateringskanaal De Grift, door weilanden en bos met waterpartijen. Een laatste deel, de verlenging, door de prachtige heidevelden. Mooie wandeling, aanrader !
  Helaas laat niet elk navigatieapparaat je precies bij de uitspanning (De Schaapskooi) uitkomen. In een volgende druk van de folder misschien rekening mee houden ?

 123. Eind januari 2016 dit klompendans gelopen met veel plezier. Mooie afwisselde route, een aanrader.

 124. ………… Ja …. onder de indruk… Dat waren wij tijdens deze wandeling op 10 januari. Wij liepen de lange variant (17+ km) en starten vlak voor de zon zich liet zien. Dat leverde prachtige plaatjes op en regelmatig momenten dat je gewoon even stil wil staan om te genieten van de omgeving. Voorproven kan hier in ons album: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.807143869409025.1073741867.595260957263985&type=3

  Wij wensen iedereen deze wandeling toe! Ja… huphup naar buiten en gazzerop naar het horsthoekerpad.

 125. Schitterende wandeling door mooiste deel van Nederland.
  Zeer goed aangegeven.
  Absolute aanrader.
  Klompenpaders bedankt!
  Dirk

 126. 17 km – prachtige omgeving – prima bewegwijzerd !! – hier en daar wat modderig maar verder heel goed begaanbaar – een aanrader zeker in het voorjaar – datum 27 december 2015.

 127. Tot nu toe veel klompenpaden gelopen. Deze is geweldig mooi. Natuurlijke afwisseling was super. O.a. gezien:
  Fazant, Goudvink en IJsvogel. De laatste aan het beekje langs de snelweg vlak bij het transferium

 128. Een prachtige route die voor een ieder wat te bieden heeft. De route is zeer gevarieerd en is zeer afwisselend qua omgeving. We hebben de gehele route gelopen, inclusief de lus over de Renderklippen en om het Pluizenmeer. De route is goed aangegeven.

 129. Vandaag deze route gelopen, ondanks dat ik al ruim vijftig jaar in deze buurt woon en best veel wandel toch van de ene verbazing in de andere gevallen. Wat een prachtige, afwisselende route waarbij alle aspecten van de Veluwe in beeld komen. Ik denk dat deze route in het voorjaar met een zonnetje erbij nog veel mooier is, ik ga hem zeker nog een keer lopen.

 130. 22-112015 hebben wij deze prachtige route gelopen Sommige plekken waren zeer slecht begaanbaar Door wateroverlast op het pad. Hier is het klompen uit en laarzen aan.

 131. Vanmiddag deze mooie route gelopen. Wat een prachtig stuk natuur waar wij als Groningers van hebben genoten. Bij weg op het Veld in Heerde wat onduidelijkheid over bordjes die rechts van de weg in het gras staan, wij liepen de route van punt 9 naar 1.Een aanrader!!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.