Horsthoekerpad

Ontdek het afwisselende landschap rond buurtschap de Horsthoek met beken, houtwallen, bos en heide. Onderweg kunt u een kudde Veluwse heideschapen tegenkomen. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Horsthoekerpad (15 km)

Startpunt: Uitspanning de Schaapskooi, Elburgerweg 31 in Heerde

Openbaar vervoer: Bushalte Transferium Heerde Horsthoek (vanaf station Zwolle)

Opstappunt: Transferium Heerde Horsthoek, Eperweg 55 in Heerde

Markering: Oranje markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: Het Horsthoekerpad is te combineren met het Markluiderpad en het Vosbergenpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Bedankt Dick ,

  Als coordinator van het Horsthoekerpad zijn we erg blij met jou reactie .Wij beleven het pad op dezelfde manier van alles wat en niet te veel asfalt al voorkom je dat nooit met de A50 midden door ons gebied . Wat betreft de honden daar heb je gelijk in ik weet dat omdat ik daar elke morgen wandel .De stelregel is kom je mensen tegen zonder hond dan lijn je de hond even aan ,maar helaas bijna niemand houdt zich daar.Ondanks de honden denk ik dat je toch genoten hebt van het Horsthoekerpad en we zien je graag nogmaals terug .

  Jan van de Beek .

 2. Vandaag dit pad nog eens gelopen met de klok mee, dan het mooiste aan het eind.
  Eerst door o.a. bossen (mooi) en daarna 1,5 km langs en door woonwijken met o.a. een school. Daarna bijna alleen maar mooi. Over de A50 geeft weinig lawaai, er onderdoor iets meer. In totaal (A50 en drukke wegen) ongeveer 1,5 km verkeerslawaai, dat is niet veel. Verder stukje langs kanaal en dan door een boomgaard en een lang pad (gras) langs maisvelden bij Markluiden, allemaal prachtig. Koffie bij RustWat was een lekkere onderbreking. Het Sprengenbos en het Pluizenmeer (verlenging) zijn ook schitterend. Aan het eind zo’n 4 km heuvels met hei, wat wil je nog meer.
  Een minpunt voor mij zijn de loslopende honden op de heide (“ze doen nooit wat”).
  Hard is 25%, dat is weinig. Blijft nog even de vraag of dit pad wel een echt klompenpad is of een mooi wandelpad , zoals vaker op de Veluwe. Ik liep toch wel diverse keren op gras o.a. in de boomgaard en langs de mais. En ik heb ook een paar boerderijen gezien, dus voor mij is dit nog net een klompenpad. En per saldo een heel mooi klompenpad.

 3. goede morgen op 28-02-2019 het pad gewandeld het is een mooie route langs bijzondere plekken het weer was goed dus het was genieten op die dag, maar één ding moet mij van het hart naar mijn mening zou er achter de camping meer markeringen geplaatst moeten worden er zijn daar meerdere paden naar links maar er staat geen markering voor rechtdoor en bij de heuvel bij de schaapskooi is een markering verbleekt zou vervangen moeten worden.
  over het algemeen lopen er op de klompenpaden de wat minder geoefende wandelaars dus het moet geen puzzel toucht worden
  zelf help ik ook in wezep met het uitzetten van een nieuwe route en doe ook de controle hiervan

 4. Op deze mooi zomerse oktoberdag het Horsthoekerpad gewandeld. Een prachtige wandeling in deze tijd van het jaar met al die mooie herfstkleuren. In de andere jaargetijden denk ik ook een prachtige wandeling in de buitengebieden van Heerde door de bossen over landgoed en langs sloten en beekje.
  Ook de bewegwijzering was weer goed verzorgd zoals bij alle Klompenpaden , wat voor mij de Klompenpadwandeling als favoriete wandeling maakt.

 5. Wat een schitterende route! Wij hebben zeker het “klompenpadgevoel” ervaren. Wat een afwisseling en mooie smalle paadjes die je anders nooit zou lopen. Oké we hebben ook stukjes asfalt gelopen, maar dat is waarschijnlijk ook niet te voorkomen om een route samen te stellen. Deze gedeeltes over het asfalt waren zeker niet onaantrekkelijk.
  Niet twijfelen, hup schoenen/klompen aan en lopen en genieten!

 6. We hebben genoten,om ouderwets langs een slootkant te lopen en de omgeving van een andere kant te zien.
  Ook mooi door de boomgaard,waar je normaal nooit komt. Dan om de Bonenburg en de sluis in het Apeldoorns kanaal. Vandaar een stukje langs de rand van Heerde waar wel leuke huizen staan en dan richting sprengen gebied.
  De Renderklippen, De Schaapskooi en weer terug naar het startpunt met afwisselend bos en wei.We hadden prachtig weer en vonden het een mooie route.

 7. Afgelopen zaterdagmiddag de hele route (ruim 17 km) gelopen. Wat een prachtige wandeling, heerlijk door de natuur! Erg leuke afwisseling, veel mooie dingen gezien; de uitgestrekte heidevelden, prachtige boomgaard, leuke bruggetjes over stroompjes, leuke paadjes door het bos. Natuurlijk kan er een km bij zitten die iets meer langs de bebouwde kom gaat (en minder mooi is). Maar het grootste gedeelte van de route was echt puur natuur…een eekhoorntje sprong vlak voor ons langs en de vele fluitende vogels! Een aanrader!

 8. Jammer dat u niet het klompen pad gevoel hebt gekregen ,u bent een van de weinigen maar we kunnen het niet een ieder naar zijn zin maken .Wij als groep krijgen alleen maar lovende reacties omdat het pad voor een groot gedeelte over particulier terrein loopt waar u geen verkeer tegen komt .Wij als groep lopen elke maand een klompen pad in Nederland en weten dan ook waar we over praten .Jammer maar bij het volgende pad meer weiland en akkers .

  Jan van de Beek coordinator Horsthoekerpad

 9. Vanmiddag deze route gelopen in prachtig zomers lenteweer. Met de klok meegelopen. Inderdaad heel afwisselende route. Wat we gezien hebben: begraafplaats; woonwijken; school; speeltuintje; snelweg; bos; beekjes; heide; een schaap met klein lammetje; paar weilanden; paar koeien; aantal bruggetjes; gebouwen van Jeugd met een Opdracht; mooie oude panden; camping; gebouw van de scouting;schaapskooi. Gemist: het klompenpadgevoel. Geen km’s over vele weilanden en/of akkerland zonder dat je bebouwing ziet. Geen weidse uitzichten over boerenland. Kan dit geen klompenpad noemen. Hebben er inmiddels een kleine 30 gelopen. Volgende keer beter.

 10. Gisteren het Horsthoekerpad gelopen met routeverlenger. Dit onder ideale weersomstandigheden. Het was weer een prachtige, gevariëerde wandeltocht vanaf uitspanning De Schaapskooi in Heerde. Het was een erg afwisselend landschap rond het buurtschap de Horsthoek met beken, houtwallen, bos, heide, een deel van de plaats Heerde en als topper het Pluizenmeertje, een schoonheid aan flora en fauna. Ook de Renderklippen met zijn uitgestrekte heidevelden en grazende schapenkuddes was een een oase van rust en schitterende vergezichten.
  Omdat ik vrij vroeg was gestart, was het gras nog behoorlijk nat van de dauw. Vooral halverwege de tocht tussen en rond de maïsvelden door. Gevolg: natte voeten. Gelukkig had ik extra sokken meegenomen. Daarom zou ‘t advies kunnen zijn om wat later op de dag te vertrekken.
  De bepijling was over het algemeen goed. Toch moest ik 2/3 keer de GPS-route op de smart-phone raadplegen. Bij sommige kruisingen of splitsing van wegen miste ik een extra ondersteuning.
  Al met al weer genoten van een mooie klompentocht, waar ik -behoudens mijn natte voeten- met plezier op terugkijk.
  P.S.: Volgende week vrijdag (29 sept) wordt het 103e klompenpad in Veessen/Vorchten geopend: Elsvoorderpad.

 11. Prachtige en zeer gevarieerde route. Van alles wat. Watermolen, landerijen, bos, Heide, schaapskooi, heide, vennen, sprengen en leuke bruggetjes en oversteekjes.
  Heerlijk genoten van deze route.
  Zelf gestart bij het transferium rond 10 uur, waardoor het gras en akkers nog niet opgedroogd waren. Ondanks leren schoenen, toch natte voeten. Advies dus om extra droge sokken mee te nemen.

 12. De heide van de Renderklippen staat nu in deze periode prachtig in bloei! Overigens een mooie en afwisselende route i.h.b. het landgoed De Bonenburg. Een echte aanrader!

 13. Vandaag het Horsthoeker pad gelopen.Wau wat is dit een mooi klompenpad. We hebben al vele gelopen maar deze komt bij ons binnen in de top 5. Heel veel afwisseling. Goeie begaanbare paden. Tussen de maïsvelden Door .En dan de topper het Pluizenmeertje. Wat een schoonheid midden in de bloeiende hei. Kom daar maar eens overheen. Vandaag met 4 personen gelopen. Dank vrijwilligers. Fam Nieuwenhuis.

 14. Agelopen week dit pad gelopen, eerst westzijde van het pad bos en heide gebied ” de Renderklippen ,, en prachtige bloeiend heide gebied, de schaapherder was met zijn kudde net bij de stal, en heb nog een praatje gemaakt. toen weer terug gelopen maar de opstap bij het Transferium. Een paar dagen daarna met mijn jongste kleinzoon ( 12 j ) het Oostelijke deel gelopen ook weer vanaf voorgenoemde PK, via de Molen van Rakhorst, richting het mooie landgoed ” Bonenburg ,, De Grift en het kanaal, met lunchtijd het dorp in gelopen voor een patatje met, en weer terug naar de auto. Al met al een prima tocht, en toch goed op de bordjes letten, kaart bij de hand houden, en wij hadden fijn zonnig weer, dus een geslaagde wandeling gehad. Uitzetters Hartelijk Dank. ( dit was mijn 15e Klompenpad )

 15. Dit klompenpad heeft veel afwisseling in de route en er is zorg en aandacht besteed aan de bewegwijzering.
  Een prima pad om te lopen, alleen jammer dat er aan het begin van de wandeling in het heidegebied geluidsoverlast was vanuit het aanpalende militaire terrein (het leek wel zwaar onweer) en dat de A 50 de wandeling doorsnijdt.
  Het stuk aan de overkant van die A 50 maakt veel goed, en je bent die verkeersstress daardoor al weer snel kwijt.

 16. Mooie, afwisselende wandeling. Ik kwam de vrijwilligers tegen die net een nieuw bankje geplaatst hadden op de NLdoet-dag. Mooi om te zien dat er met liefde gewerkt wordt om de klompenpaden goed te onderhouden. Dank voor het goede werk dat jullie doen!

 17. Wij, mijn man en ik hebben genoten van deze route.
  Prachtig en mooi wat wil een mens nog meer.
  De natuur is mooi als je het wil zien.
  De kilometers waren voor ons net even te lang maar hebben het klompenpad helemaal uitgelopen.(17km)
  Bijzonder hoor deze klompenpaden. Wij wonen in zeeland waar we deze klompenpaden niet kennen.
  Vriendelijke groeten Karel en Trudy Heijtink

 18. Vandaag hebben we het Hortsthoekerpad gelopen. Erg mooie wandeling en zeer afwisselend. Prima aangegeven route door de actieve vrijwilligers. We hebben er twee gesproken. Leuk om de bevlogenheid van deze mensen te zien!

  Door de vele regen al de afgelopen dagen waren sommige stukken erg nat. Met name het stuk door de weilanden tussen Bovenberg en de Eperweg en sommige stukken in de bossen, met name waar de afgelopen tijd zwaar verkeer heeft gereden. Maar met goede wandelschoenen zijn we er verder probleemloos door gekomen.

  Bedankt voor deze moooe route!

 19. Vandaag heb ik dit pad gelopen. Volgens mijn “map my walk” app 15,9 km, in 3 uur en 20 minuten.
  Prachtige route. Ik vind het fijn dat het zo afwisselend is. Hei, bos, weilanden, woonwijkjes etc. Erg leuk. Goed bewegwijzerd. Het is heel handig om de app van klompenpaden te gebruiken. Je kan goed in de gaten houden of je nog wel op de route zit en het geeft leuke informatie onderweg.
  Enige minpuntje vond ik het stukje langs de snelweg, veel herrie. Maar het voordeel van dat stukje vond ik dat je bij de Mac even de toilet kan bezoeken!
  Dit pad is dus een aanrader!

 20. Dinsdag 18-10 gelopen. Heel afwisselende en leuke route. Dank voor de app, dat is een perfecte aanvulling onderweg.

 21. Zondag 16.10.2016 bij heel mooi weer deze route voor de 2e keer gelopen.
  Heel mooie route. Goed bewegwijzerd ! Complimenten !

  ( Bij de schaapskooi op de rinderklippen was het wat puzzelen )

 22. Het was een hele mooie en afwisselende route die in de meeste gevallen goed bewegwijzerd was. Tussen punt 8 en 9 mochten wel een paar meer routebordjes staan.
  Een aanvulling zou zijn als de route ook beschikbaar was in een GPX bestand.
  Onze complimenten voor de vrijwilligers die deze route hebben uitgezet en onderhouden. We gaan de route zeker nog een keer lopen.

 23. Vandaag gelopen onder prima weersomstandigheden. Wij kozen eerst voor het gedeelte over de heide met de routeverlenging van twee kilometer erin. Erg mooi, we kwamen de schaapskudde nog tegen met de herder en het maakte ons nieuwsgierig naar de rest van de route. Ondanks dat de bewegwijzering niet altijd even duidelijk was, bracht de papieren route en de app op die punten uitkomst en konden wij na 17 kilometer zeggen: ‘deze route gaan we beslist nog een keer lopen’!

 24. Heb op de route een (kinder)? armbandje gevonden met afbeeldingen van beestjes.

 25. Als je de Haneweg uit komt lopen zit recht voor je op de lichtmast bij de rotonde een sticker op ooghoogte.

 26. Gisteren dit pad gelopen. Andersom.
  Toen ik de Hazeweg uitkwam bij de Wendhorst heb ik nergens een aanwijzing kunnen ontdekken welke kant ik uit moest. Ben zelfs twee keer de rotonde rond gelopen.
  Ik ben dus maar rechtdoor gelopen zonder nog een klompenpadbordje te zien.
  Ik kwam weer bij de renderklippen uit en zag net op de kaart dat ik bij de rotonde naar rechts had gemoeten. en ben ontzettend nieuwsgierig waar de sticker zich bevond.
  Was een leuke route om te lopen en heb bij de Bonenburgersluis langs het jaagpad voor de eerste keer in mijn leven in het wild een ijsvogel gezien!!
  Ik wilde daar een paar vreemde boomstammen fotograferen en toen ik het toestel pakte vloog hij weg en zo snel dat ik geen kans kreeg op een foto. nog 5 minuten gewacht, maar niks meer..

 27. Vandaag dit pad gelopen, tegen de klok in. Wat een mooie route!. Het was wel een zwaar pad, soms wat heuvelachtig en modder op de bospaden. Gisteren hele dag geregend. Maar nergens lang gras, overal was gemaaid, dus natte voeten viel heel erg mee. Hulde voor de maaiers.
  Bij dit klompenpad ga je een keer onder de A50 door en een keer er overheen. Toch is dat hier niet storend, omdat je het geruis van auto’s maar even hoort, waarschijnlijk door de hoge bomen.
  Voordat ik onder de A50 ging moest ik scherp linksaf. Ik ging toch niet scherp genoeg en werd geroepen door een bewoonster aldaar. Die zei dat ik verkeerd ging. heb ik nog nooit meegemaakt, dank aan die mevrouw.
  Verder viel mij op dat bij de verlenging de honden mogen loslopen. Veelal zitten wandelaars daar niet op te wachten. Overigens totaal geen last gehad van de honden.
  Nog nooit zoveel medewandelaars gezien als op dit klompenpad. En terecht! Bedankt iedereen.

 28. We hebben erg genoten van dit zeer afwisselende klompenpad, de verlengde versie gelopen, gaat over de heidevelden. Goed gemarkeerd, maar als je zonder routebeschrijving of de app loopt is het opletten geblazen, ondanks dat, zijn we toch een keer een stukje fout gelopen, dit was in de bebouwde kom, na een stuk over het gras, uitkomende op een voet/fietspad de Witlaan, moesten hier linksaf en na teruglopen bleek dat we al na 10 meter naar rechts en dan weer naar rechts moesten. Maar dit mocht de pret niet drukken, we hebben al heel veel klompenpaden gelopen maar deze was beslist een van de mooiste routes.
  Vrijwilligers hartelijk dank, voor de aanleg en onderhoud.

 29. Gisteren met een wandelgroep (12 personen) dit pad gelopen. Prachtig weer, dat helpt al. Eerst een stuk door bos, dan even wat bebouwde kom.
  Maar ook veel onverharde delen langs afwateringskanaal De Grift, door weilanden en bos met waterpartijen. Een laatste deel, de verlenging, door de prachtige heidevelden. Mooie wandeling, aanrader !
  Helaas laat niet elk navigatieapparaat je precies bij de uitspanning (De Schaapskooi) uitkomen. In een volgende druk van de folder misschien rekening mee houden ?

 30. Eind januari 2016 dit klompendans gelopen met veel plezier. Mooie afwisselde route, een aanrader.

 31. ………… Ja …. onder de indruk… Dat waren wij tijdens deze wandeling op 10 januari. Wij liepen de lange variant (17+ km) en starten vlak voor de zon zich liet zien. Dat leverde prachtige plaatjes op en regelmatig momenten dat je gewoon even stil wil staan om te genieten van de omgeving. Voorproven kan hier in ons album: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.807143869409025.1073741867.595260957263985&type=3

  Wij wensen iedereen deze wandeling toe! Ja… huphup naar buiten en gazzerop naar het horsthoekerpad.

 32. Schitterende wandeling door mooiste deel van Nederland.
  Zeer goed aangegeven.
  Absolute aanrader.
  Klompenpaders bedankt!
  Dirk

 33. 17 km – prachtige omgeving – prima bewegwijzerd !! – hier en daar wat modderig maar verder heel goed begaanbaar – een aanrader zeker in het voorjaar – datum 27 december 2015.

 34. Tot nu toe veel klompenpaden gelopen. Deze is geweldig mooi. Natuurlijke afwisseling was super. O.a. gezien:
  Fazant, Goudvink en IJsvogel. De laatste aan het beekje langs de snelweg vlak bij het transferium

 35. Een prachtige route die voor een ieder wat te bieden heeft. De route is zeer gevarieerd en is zeer afwisselend qua omgeving. We hebben de gehele route gelopen, inclusief de lus over de Renderklippen en om het Pluizenmeer. De route is goed aangegeven.

 36. Vandaag deze route gelopen, ondanks dat ik al ruim vijftig jaar in deze buurt woon en best veel wandel toch van de ene verbazing in de andere gevallen. Wat een prachtige, afwisselende route waarbij alle aspecten van de Veluwe in beeld komen. Ik denk dat deze route in het voorjaar met een zonnetje erbij nog veel mooier is, ik ga hem zeker nog een keer lopen.

 37. 22-112015 hebben wij deze prachtige route gelopen Sommige plekken waren zeer slecht begaanbaar Door wateroverlast op het pad. Hier is het klompen uit en laarzen aan.

 38. Vanmiddag deze mooie route gelopen. Wat een prachtig stuk natuur waar wij als Groningers van hebben genoten. Bij weg op het Veld in Heerde wat onduidelijkheid over bordjes die rechts van de weg in het gras staan, wij liepen de route van punt 9 naar 1.Een aanrader!!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.