Jordenpad

Ontdek het mooie agrarische cultuurlandschap van Poederoijen en Brakel. Geniet van de dijken die een prachtig uitzicht bieden op de uiterwaarden en de altijd boeiende rivieren Maas en Waal. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Jordenpad (16 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 13 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Brasserie de Buurman, Maasdijk 84a in Poederoijen

Opstappunt: Parkeerplaats veer Brakel, Veerdam in Brakel

Openbaar vervoer: Bushalte Maarten van Rossumweg in Poederoijen

Markering: groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt het Jordenpad combineren met het Nywelepad en het Halostapad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

 • Brasserie De Buurman, Maasdijk 84a, Poederoijen
 • Café-cafetaria De Zalm, Burgemeester Posweg 44, Brakel
 • Snackbar De Kraaij B.V., Meidijk 19, Zuilichem

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag dit klompenpad gelopen. Dit pad is op vele punten echt wel mooi. Mooie uitzichten en langs mooie huizen. Het enige wat dit pad niet zo leuk maakt is de slechte onderhouden paden door de berm/weilanden. Op sommige plekken kan je eigenlijk helemaal niet normaal lopen, de brandnetels staan erg hoog. Door de bermen moet je echt een weg zoeken, omdat het zo vol gegroeid staat en niet wordt bijgehouden. Zonder de app hadden we op sommige plekken ook compleet de route gemist ivm missende bordjes of onduidelijke markering.
  Wij zijn eigenlijk altijd enthousiast over de klompenpaden, maar deze was eigenlijk onbegaanbaar. Over een week kan je hier niet meer normaal doorheen lopen. Toch al met al en ondanks de begroeide bermen, echt wel een fijne 16 km gelopen.

 2. Vandaag dit klompenpad gelopen met heerlijk weer! Met de klok mee.
  Genoten!
  Het laatste stuk, langs veel kassen, vonden we wat minder maar het was heerlijk om 16 km te wandelen in het zonnetje met vaak mooi uitzicht.
  Dank aan de vrijwilligers!

 3. Gelopen op 30-11-2023. Dit bleek een verrassende tocht te zijn! We liepen op een dag waarop de hele dag laaghangende bewolking was waardoor het heel stil was wat zeker een extra dimensie aan de tocht gaf. Het eerste deel, Pronkpad, was behoorlijk vochtig, en we hebben een aantal delen over (rustige) wegen gelopen i.p.v. het gras in verband met het drassige en/of ondergelopen land maar dat was zeker zo mooi vanwege het betere uitzicht als je op de dijk loopt. We zijn nog van plan dit een keer onder zomerse omstandigheden over te doen en dan maar tegengesteld want dan lijkt de route heel anders(!). Brasserie de Buurman bleek een gezellig restaurant te zijn dus een fijn eindpunt.

  P.S. Ik gebruik eigenlijk altijd ook de buitengewoon goede App maar de route was nu in ieder geval goed te lopen en t volgen.

 4. Jullie weten dat de klompenpadden gemaakt en onderhouden worden door vrijwilligers maar als die er niet zou ik zeggen meld je als vrijwilliger, kan voor paden dichter bij jullie als als dat kan.

 5. Vandaag , met prachtig weer, dit pad gelopen. Als startpunt het marktplein in Brakel genomen en de route rechtsom gelopen, (met Huis Brakel aan je rechterhand en daarna een stuk onderaan de dijk) zodat het vervelende stuk Meidijk snel achter de rug was. Ondanks de vele recente opmerkingen over de brandnetels, wordt hier niets aan gedaan. Heel ongastvrij. De app was inderdaad af en toe noodzakelijk. Halverwege als rustpunt De Buurman: heerlijk. Daarna weer richting de Waal, over de prachtige Nieuwendijk ( die weer open is, hoewel hierover op deze site weer niets gemeld wordt) en daarna weer verhard, over de dijk, totdat we eindelijk een stukje mochten struinen. Al met al een tocht met mooie stukken, fijne vergezichten over de rivier, wel veel verhard en de brandnetels laten zeker een indruk achter. Maar, een negatieve: klompenpaden horen beheerd te worden. Het pad is pas 4 jaar oud. In Poederoijen of Brakel is vast wel iemand met een bosmaaier te regelen en de route een keer nalopen met een stapeltje verse stickers in de hand moet ook te doen zijn.

 6. De brandnetels staan nog steeds meters hoog. Echt een fantastische ervaring als je houdt van een uitdaging. Zeker in een korte broek. Was echt top!

  Niet dus hè mensen, doe er wat aan!

  Overigens heb ik ook nog nooit zo vaak de app erbij moeten pakken. Kheb veel Klompenpaden gelopen, maar dit was niet best.

 7. Als ervaren klompenpadloper, moet ik helaas zeggen dat ik nog niet eerder heb meegemaakt dat een pad zo slecht onderhouden is. Een gedeelte was eigenlijk niet te doen, zo dicht begroeid was het met brandnetels en distels. Ook met lange broek kon je er niet doorheen zonder je te branden. Maar ook bij andere gedeelten kwamen de grassen en wilde bloemen (op zich prachtig natuurlijk) tot aan de oksels en was het echt ploeteren. In potentie een mooi pad ondanks grote stukken asfalt, maar door het achterstallig onderhoud (ook mbt de bordjes) geen aanrader.

 8. Prachtige route, zeer afwisselend. Route hier en daar wat onduidelijk, met navigatie prima te doen.
  Lange broek aan bij hoge brandnetels, maar geen belemmering voor wandeling. Ijsvogel gespot!.

 9. Hallo, de route is op sommige plekken slecht onderhouden. Er is een stuk dijk met alleen maar brandnetels. Geen lolletje. Verder is het pad langs de Waal richting Brakel niet gemaaid. Verder redelijke tocht maar zeker niet het mooiste pad

 10. Wederom een heel mooi pad!
  Waarschijnlijk te vroeg van huis gegaan want de P bij de brasserie was gesloten met een ketting. Vlakbij in de berm alsnog een plekje gevonden. Laat je dus niet weerhouden om vroeg op pad te gaan.
  Met de klok meegelopen, dus begonnen aan de westkant van het pad en dat stuk is prachtig! Een groot concert van kikkers en vogels.
  Pad heel goed te lopen, nergens modder meer. In deze tijd zal her en der het groen te hoog staan om de groene bordjes op te laten vallen, dus dan app gebruikt. Uitstekend te doen.

  Eén stuk was volstrekt onbegaanbaar. Het stuk waar je parallel aan de Meidijk loopt, ten zuiden vd N322. Hier staan de brandnetels tot op schouderhoogte en zijn het zijn er zoveel dat ik nu ondanks een lange stevige broek de benen vol brandnetelbulten heb. Ik had dus niet zo koppig moeten zijn, terug moeten lopen en even van de route af de Meidijk moeten volgen. Wat een prima alternatief is.

  Fijn dat dat we deze wandelingen kunnen maken, dank voor het mogelijk maken!

 11. Mooie en aantrekkelijke wandeling. Tegen de klok in gelopen. Halverwege bij de optie om route te verkorten, daar rechtsaf geslagen richting de waal (100 meter) en daar langs de waal gelopen tot aan de voetbal velden/pont. Daar kregen we de tip dat je even over voetbal terrein moet lopen (links langs kantine) en dan is er direct een graspad wat langs de voetbal velden loopt, zodat je later weer de rout kan oppakken. Mooi!, enige is dat je dan Brakel geheel links (letterlijk laat liggen). (danwel geen horeca aandoet….:) )

 12. Tegen de klok ingelopen, eerst langs de vele kassen. De regen van gisteren zorgde voor veel nattigheid en zompigheid onderaan de Waal, zodat we toch maar op de weg zijn gaan lopen. De geschiedenisborden van Brakel waren zeer informatief en afwisselend. Na Brakel kozen we voor de route door de uiterwaarden, het begin is mooi droog. Halverwege vooruitkijkend zien we dat de strang in het water eindigt, dus keren we terug op dit mooie stuk. Jammer maar helaas. Na de Waal volgde een schitterend stuk over de kronkelende dijk. Terug bij het restaurant kijken we terug op een lekkere wandeling met een paar hele mooie stukken. Toch zeker de moeite waard, dus dank aan alle vrijwilligers!

 13. Prachtig Klompenpad! Wij zijn gestart bij Buutman, linksom, aan het begin rechte paden door weilanden en kassen, daarna over dijken, struinen langste Waal en via dijkjes terug. Hele route goed begaanbaar. Aan heten fe missen wat stickers maar met de app goed te doen.

 14. We willen graag het Jordenpad gaan lopen maar dan wel het originele pad zonder omleidingen. Mijn vraag is dus: is de dijk inmiddels alweer gerepareerd en is de hele route weer begaanbaar?

 15. Jammergenoeg is het pad naast de Nieuwendijk OOK afgesloten en konden we weer teruglopen😟gisteren. Jammer dat dit niet bekend is anders hadden we de route rechtsom gedaan vanuit Brakel.

 16. Vandaag was het een beetje een thuiswedstrijd.
  Wonend in Schelluinen onder de rook van Gorinchem was dit bekend terrein.
  De natuur is mooi, het pad heeft naar onze smaak wel wat teveel rechte stukken.
  Maar om aan de nodige km en voetstappen te komen absoluut geen straf om dit klompenpad te lopen.
  Wel lijkt het erop dat dit al een vrij “oude” route is.
  Sommige stickers zijn erg verbleekt of stickers zijn al bijna of helemaal weg of onleesbaar. Wij liepen tegen de klok in en bij Zuilichem aangekomen was de sticker weg.
  Wij lopen gelukkig altijd met de app maar een opfrissing van de stickers/paaltjes is geen overbodige luxe.

 17. Mooie en afwisselende route. Heerlijk wandelweer en dus maar even languit in het gras gelegen in de uiterwaarden aan de waterkant.
  Wel veel verharde wegen/ (fiets)paden op deze route. Bij het begin van het wandelpad bij de Nieuwendijk staat een bordje van Staatsbosbeheer dat men in 2023 verwacht het pad weer open te kunnen stellen.

 18. De nieuwe dijk is nog steeds dicht (12-3-2022). Veel omgewaaide bomen over het pad/dijk, en het lijkt er niet op dat er al enige opruimwerkzaamheden gaande zijn. Alternatieve route is prima te volgen alleen wel verhard.

 19. Beste wandelaars,

  helaas zit de route over de Nieuwendijk nog dicht. Inmiddels zijn vele bomen gemarkeerd om geruimd te worden. Het is nog onbekend wanneer dit gedaan kan worden zonder de vele fauna te verstoren die hierin huizen.
  Zogauw hier meer over bekend is, communiceren we hierover op deze pagina.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 20. Wanneer zijn de werkzaamheden aan de Nieuwendijk vanaf de Van Heemstraweg tot aan Batterij Brakel afgerond en is de originele route weer in z’n geheel te lopen?

 21. Vandaag Jordenpad gelopen. Bij de start beetje onduidelijk aangegeven,er stond alleen links af terwijl je ook andersom moet kunnen lopen. Na eindje rechtsaf kwamen we 1e bordje tegen. Bij de splitsing nieuwedijk hoekenweg was op het bordje de pijl linksaf weg gebroken dus even op de kaart moeten kijken. Verder een route die goed te lopen is.maar kms zijn meer dan 16.we hadden verkorting en die was al 15km.

 22. 19 Juni jl. het pad gelopen vanaf het veer van Brakel en dan “met de klok mee”. Ik herken wel de opmerking uit een eerdere review dat het een pad is met twee gezichten. Soms prachtige natuurpaden en liefelijke dijkjes, maar soms ook lange stukken (half)verharde weg. Het gebruik van de app of een papieren kaart is wel wenselijk, want zo hier en daar is de route niet (goed) aangegeven. Zo was onduidelijk dat je onderaan de Meidijk achterom restaurant De Kraaij moet lopen. Wij zijn dus te vroeg de dijk weer opgeklommen. Aan de beschadigde afrastering te zien doen meer mensen dat. Verder staat er aan het einde van de Achterdijk (die een bouwstraat lijkt) geen bordje links of rechts. De app geeft uitkomst: rechtsaf. Jammer dat je de alternatieve route over de Kaveling moet lopen omdat de echte route vanwege bouwvallige bomen is afgesloten: weer een paar kilometer saai asfalt. Het stuk langs de uiterwaarden van de Waal is dan weer geweldig !
  Kortom, geniet van de mooie stukken en zie de saaie stukken maar als wandeltraining.
  Kijk voor ons videoverslag eens op https://www.youtube.com/watch?v=C7P-Vrhd_bE

  Groet,
  Dirk

 23. Op 6 juni hebben we het Jordenpad (met verkorter) gelopen. Gestart bij de Buurman en daarna een ietwat saai stuk langs eindeloze kassen in Poederoijen. Jammer dat langs dit stuk de paden niet gemaaid zijn (het Pronkpad). In korte broek door gras en stekelig onkruid bijna tot aan je middel is niet lekker lopen. Zo heb je minder oog voor de omgeving.
  Het stuk door het Brakelsebos en pal langs de Waal maakt het Jordenpad dan weer zeker de moeite waard. Jammer dat een deel is afgesloten, maar het alternatief is prima en maakt de route niet langer.

 24. Beste Sandra en meelezers,

  Op deze webpagina kunt u bij Bijzonderheden lezen wat er op dit moment speelt bij het Jordenpad. Hier vindt u ook de melding over de afsluiting van de Nieuwendijk.
  In de app staat deze informatie ook bij de kenmerken van het Jordenpad.

  Voor alle klompenpaden geldt dat op deze plekken op website en app de meest recente bijzonderheden te vinden zijn.

  Nog veel wandelplezier gewenst op de Klompenpaden.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 25. Jammer dat er niet vermeld word dat een deel van de route plotseling dicht blijkt te zijn.

 26. Het Jordenpad rond Brakel kent twee gezichten: prachtige uiterwaarden van de Waal, maar ook lange saaie stukken over asfalt of bouwwegen. De mooie stukken maken dit pad toch de moeite waard!.
  Ik liep dit klompenpad afgelopen najaar, de video had ik echter nog niet geplaatst.
  https://youtu.be/5ofkaHwko44

 27. Vandaag (28-11) deze route gewandeld. Vooral het eerste stuk vanaf de Buurman richting de dijk en langs de rand van Brakel was erg mooi.
  Wat minder is het asfaltgedeelte over de Meidijk. Na de kruisen met de van Heemstraweg is het aan te raden juist de asfaltweg te volgen, omdat de route over de dijk lastig bereikbaar is vanwege een steile helling. Zeker met glibberige hellingen is dat een kleine uitdaging.
  Verder een mooie, afwisselende wandeling!

 28. 25/11. Vertrekkend vanaf de architectonisch fraaie Buurman, zijn we in tegengestelde richting dit pad gaan lopen. Eerst de chrysanten kassen met haar gele lichten en wazige ruiten. Apart en geschikt voor filmopnames. Daarna veel heerlijke polder en een groot stuk langs de strandjes van de Waal. We hebben genoten. Tot slot voor de tweede keer lekkere koffie to go gehaald bij het gastvrije Buurman.

 29. Vandaag, 14 november dit pad bewandeld. Vanwege te late start en vroeg invallende duistrnis laatste gedeelte ingekort. Vanaf De buurman (lekkere koffie to go!)rechtsom gelopen. Fraai, afwisselend en heel rustig, In tegenstelling tot wat op de site is aangegeven bleek de Nieuwendijk tussen de Van Heemstraweg en de Waaldijk bij Batterij Brakel gewoon toegankelijk. Een heel mooi deel van het pad trouwens! Veel dank weer aan de lokale mensen die het allemaal mogelijk maakten en maken om hier te mogen wandelen!

 30. Beste Marion, het pad is vernoemd naar de voormalige Jordensteeg in Brakel. Het is een Noorse naam wat “aarde” betekent.

 31. Vandaag hebben wij, op deze zonnige novemberdag, dit pad gelopen. Komend uit Utrecht zijn we aan de Oostkant bij de N322 gestart (er is daar een grote parkeerplaats) en we zijn tegen de klok in gaan lopen. We hebben genoten! Eigenlijk alleen de stukken langs de kassen, in het Zuiden, vonden we wat minder, maar verder is het een prachtig en afwisselend pad. Twee keer een groene specht gezien, ook zittend tegen een boom. En waar we de Waal weer verlieten zagen we meer dan honderd wulpen in het gras zitten. Vraagje: Weet iemand waarom dit pad het Jordenpad heet?

 32. Begin september hebben we vanuit de Wandelsite dit pad gelopen. Prachtig pad, door veel groen, en een heel afwisselend landschap. Op de bankjes met uitzicht op de Waal in de verte konden we lunchen.

 33. Vandaag dit prachtige klompenpad gelopen. Het was heerlijk weer. Wat een mooie natuur.
  1 klein puntje, jammer dat er zo weinig bankjes onderweg staan om koffie te drinken, lunchen. Alleen in Brakel lunchplekken.
  Verder hebben we erg genoten. Bij Brasserie de Buurman konden we koffie to go halen, top. Wat een mooi restaurant op een prachtige lokatie.

 34. Op donderdag 14 mei dit prachtige pad gelopen, onder de beste weer/ – wandelcondities, droog, niet te warm, niet te koud, prachtige Hollandse luchten, heel veel fris jong groen en veel bloemen in de bermen en grasdijken.
  Geboren en getogen in de Betuwe, maar twintig jaar van mijn leven heel veel jaren in het Land van Maas en Waal doorgebracht en en gerecreëerd. Ik heb genoten.
  Hoop dat veel mensen de weg naar dit mooie pad gaan vinden! Aanrader!

 35. De route gelopen op 28 maart 2020.
  Erg mooi! Het water was net genoeg gezakt en het land droog genoeg,
  Ik heb de route verlengt door rond loevestein te lopen.
  Ook een mooi ruig gebied.
  Echt een aanrader.

 36. Ik adviseerde het pad tegen de klok in te lopen. Ik bedoelde juist ‘met de klok mee’.

 37. Lang pad. Moeilijk te bekorten. Het lijkt het beste om het pad tegen de klok in te lopen. Zo niet, dan heb je de gehele route langs de Waal zicht op de kalkzandsteenfabriek Ytong. En dat is niet aangenaam. De bebording op de waaldijk over het oude Brakel is erg leuk en leerzaam. Het pad is ook gemakkelijk te starten bij het pontje in Herwijnen. Daar zet je je auto neer en steek je als voetganger over. De auto overzetten kan natuurlijk ook. Dat scheelt voor de mensen uit het noorden veel omrij-kilometers.

 38. 7 maart 2020 dit pad gelopen. Leuk maar door het hoge water iets te veel asfalt gezien. Maar ook dan is het een mooie route met veel ganzen, vogels, riviergezichten. Minder afwisselend dan andere routes met bos maar toch leuk. Van heel dichtbij twee ooievaars zien struinen. Dat maakt je dag helemaal goed.

 39. Op zondag 12 jan 2020 deze route gelopen en ja hij kon wel wat afwisselender, gelukkig zaten er mooie stukken tussen. Ondanks dat er aangegeven was dat De Buurman open was tot 18:00 uur, was hij toch gesloten! De Kraaij in Zuilichem was wel geopend. We geven de route allebei het cijfer 7.
  Elly & Albert

 40. Op eerste Kerstdag 2019 hebben deze prachtige route gelopen. Het is zonder meer een aanrader. Behoudens de eerste kilometers vanaf Brasserie De Buurman tot Poederooijen is het een zeer afwisselde route met veel onverharde paden. (Dus wandelschoenen zijn een “must”) Met name het gedeelte door de uiterwaarden van De Waal zijn van ongekende schoonheid.
  Door de onverharde paden is een gemiddelde van 5 km per uur niet haalbaar, dus trek er maar gerust 5 uurtjes voor uit. Dan kan je ook op je gemak ergens even rustig gaan zitten genieten.
  Aandachtspuntje : Brasserie de Buurman bij het startpunt is op maandag en dinsdag gesloten !
  De openingstijden van De Kraaij ( ook op deze route) zijn niet duidelijk, maar ik vermoed dat deze op zondag gesloten is.
  Wij hebben de route in december gelopen, maar gaan hem in het voorjaar absoluut nog een keer doen.
  Veel wandelplezier allemaal !!

 41. Een mooie route. Ik liep met de klok mee en ben vermoedelijk de vorige Berichter tegengekomen ! De route is inderdaad heel afwisselend. Zeker een aanrader. Toch een minpuntje : Het Pronkpad was helemaal kapot gereden door tractoren, vermoedelijk bij het schonen van de wetering. Op de natte kleigrond leidt dat natuurlijk tot glibberen.

  Voor het openbaar vervoer nog twee aanvullingen : De bushalte in Poederoijen is de Maarten van Rossumweg ( en dus niet straat ). De chauffeurs van de buurtbus zijn echter graag bereid je direct bij De Buurman uit te laten stappen en later op de dag ook weer in te laten stappen.

 42. Vandaag dit nieuwe pad gelopen, tegen de klok in, gestart bij De Buurman.
  Ik vond het een verrassend mooie route. Geen lange ritten door dorpen, vrijwel alles in het buitengebied. Lengte van dit pad 16 km, dat is mijn favoriete afstand. Overigens door de vele regen en de klei wel wat zwaar, soms drassig en glibberig, maar geen probleem. Mijn waterdichte lage schoenen hielden de voetjes droog.
  Heel veel verlichte kassen, een prachtig gezicht. Over dijken lopen met mooie huizen en veel plassen, een molen en uitzicht op de rivier, door de uiterwaarden lopen tussen het vee.
  Hard 27 tot 35 procent, afhankelijk of je in het noordwesten het betonnen fietspad op de dijk loopt of onder aan de dijk door het gras. In ieder geval geen hoog percentage asfalt.
  ’t Is voor mij helaas wel een eind rijden, maar volgend jaar zomer kom ik zeker terug.

 43. Dinsdag 29-1-2019 dit pad gewandeld, ik vond het eerste stuk beetje saai, maar dat komt ook door het seizoen denk ik minder vogels. de bewijzering was heel goed, omstreeks de 8 km een bankje en dan volgen er velen langs de Waal. met prachtige wolken maakte het toch nog voor mij een mooi pad al was het lang 16.2 km GPS
  Dank aan alle vrijwillegers en overheden die dit mogelijk maakte ! heel bijzonder is dat je over boerenerf mag wandelen dus hou het schoon !

  Hennie Roelofsen

 44. Bij bijzonderheden staat vermeld, dat de veerpont tussen Brakel en Herwijnen alleen in het toeristenseizoen vaart. Dit klopt niet. De pont vaart het hele jaar, zie Riveer.nl
  Maar misschien bedoelde u de “snelle boot”, die in de zomermaanden tussen Zaltbommel en Gorinchem vaart?

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.