Jufferpad

Ontdek het het mooie buitengebied van Renswoude en Veenendaal. Wandelen over oude en nieuwe landgoederen en langs forten en kastelen. Geniet van het afwisselende landschap, de rust en de combinatie van cultuur en natuur. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: Jufferpad (16 km)

Broedseizoen: Een deel van de route, bij het Meeuwenkampje (nr. 9 op de kaart), is in verband met het broeden van de (weide)vogels gesloten tussen 15 maart en 15 juli. In die periode dient u de routeverkorter te volgen.

Startpunt: Fort aan de Buursteeg, Buursteeg, Renswoude

Opstappunt: Station Veenendaal-De Klomp

Openbaar vervoer: Halte Kerkstraat/Kerklaan

Markering: Roze markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 14 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Routes combineren: het is mogelijk het Jufferpad te combineren met het Daatselaarsepad, Breeschoterpad, Turfvelderpad en Nederwoudsepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

 

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Wat een mooi klompenpad;

  Na een paar jaar dit klompenpad maar weer eens gelopen, een heel mooi klompenpad, goed bewegwijzerd. Na 15 juli is het broedseizoen afgelopen, dan lopen we dit klompenpad nogmaals maar dan andersom. De stukken door het weiland/natuur gebied o.a bij Wittenoord, waren keurig gemaaid. Al paadjes over de Grebbelinie waren goed begaanbaar. Heel weinig asfalt. Dank aan de vrijwilligers en landgoedeigenaren die voor perfect onderhoud hebben gezorgd.

 2. Vandaag dit prachtige pad gelopen. Voor ons de mooiste tot nu toe. Goed gemarkeerde route en heel mooi onderhouden. Ook heel leuk om tussen de schapen te lopen! Zeer zeker een aanrader.

 3. Vandaag het Jufferpad gelopen, het was vandaag een prachtige wandeldag en meerdere wandelaars gezien.
  We hadden het Daatselaarsepad twee jaar geleden al gelopen, en aangezien het Jufferpad een groot deel oploopt met het Daatselaarsepad, hadden we een tijd gewacht dit Jufferpad te lopen.
  En in de tegenovergestelde richting gelopen ziet alles er toch weer even iets anders uit.
  Het is best een leuk pad, weinig verhard en een mooie omgeving.
  Jammer dat we het Meeuwenkampje niet konden belopen ivm broedseizoen.
  Maar goed, al met al een was alles (op enkele stukken na) goed te belopen.

 4. Vandaag dit pad gelopen met de klok mee en met lichte regenval. Helaas aan het einde de routeverkorter moeten nemen i.v.m. het broedseizoen, maar even goed kwamen we nog op ruim 15 km uit. Het is een mooi afwisselend pad en we hebben weinig last gehad van de modderigheid. Onderweg bij restaurant ‘de Dennen’ een bakje koffie gedronken. Ons 70ste klompenpad is goed bevallen!

 5. Deze prachtige toch gelopen op 30 maart. Nu alle Klompenpaden gehad rondom de Grebbelinie. Dit is toch wel de mooiste.
  Goed gemarkeerde route en netjes onderhouden. Ondanks vele regen, slechts af en toe lopen soppen in de modder.

 6. Gisteren dit pad gelopen, lekker in het zonnetje. Mooi pad, weinig asfalt en veel te zien. Een van de mooiere paden en we hebben er toch al zo’n 50 gelopen. Complimenten voor de vrijwilligers!

 7. Vandaag deze route gelopen. Vanaf restaurant De Dennen loopt de route even mee met het Daatselaarsepad. Bij een bruggetje gaat het Jufferpad naar rechts. Echter leek het daar meer op een oceaan dan op een wandelpad, er was geen enkele mogelijkheid om er enigszins om heen te gaan. Om die reden het Daatselaarsepad genomen en later pakte ik het Jufferpad weer op. Bij het kasteel lag er een paaltje om. Dit is op de hoek waar je de voorkant van het kasteel verruilt voor de zijkant van het kasteel.

 8. Heel mooi klompenpad! Vandaag de gehele route gelopen,begonnen over de slaperdijk,er was vandaag ook een mountainbikeparcours over dit pad,vele groepen reden ons voorbij,leuk om te zien,niks geen last van,gewoon respect hebben voor mekaar!De route ging door weilanden(daar zitten zeer sompige stukken tussen,maar met goede waterdichte hoge wandelschoenen goed te doen), over wat verharde paden maar grotendeels onverhard.Langs de Fliertsebeek, het Groot Abbelaarspad,de Groeperkade,over het mooie landgoed Wittenoord,daarna ri.het mooie kasteel van Renswoude.Daarna lang stuk verhard pad om vervolgens weer over het spoor,op een mooi stukje langs de schapen (het meeuwenkampje nr.9 op de kaart) ri.het bosje met wat bunkers vd oorlog te lopen.Daarna onder het viaduct terug naar parkeerplaats van bezoekerscentrum Fort aan de Buurtsteeg.Wij vonden dit een echt klompenpad, geen moment verveeld, een echte aanrader!

 9. Vandaag dit pad , zonder verkorting, met de richtig mee gelopen. ( ps wilt u het pad ook lopen dan is het misschien slim…gezien het bijna laatste stuk..om het tegengesteld te lopen) Maar goed soms is het zo dat je over een minder leuk stuk moet om van A naar B te komen) Maar dat neem niet weg dat we echt genoten hebben vandaag. Heerlijk fris winterweer, mooie paden langs weilanden…soms erg nat 🙂 de liniedijk, de historie, kazematten, landgoederen, kortom heel afwisselend en weinig verharde paden . Hier en daar overlap met het al gelopen Daatselaarpad…maar ja ook dat was een mooi pad.
  Alles met elkaar genoten van een sportieve, mooie, frisse winterdag
  Goed bewegwijzerd, goed onderhouden, vrijwilligers: BEDANKT!
  Ons 66e pad vandaag…we kunnen nog even vooruit want we zijn nog niet op de helft 🙂

 10. Heel mooi klompenpad. Prachtige groene omgeving. Enige nadeel was een best lang recht stuk op een polderweg, maar ja daar ontkom je soms niet aan. Aanrader!

 11. Vandaag het leuke Jufferpad gelopen. Afwisselend en om voor je het weet. Viel mij ook op dat de schapen inderdaad niet bepaald bang zijn. Leuk door veel weilanden, allemaal goed onderhouden paden en nergens saai. Fijne wandelmiddag!

 12. Jufferpad gelopen met mijn zoon en vrouw. Een gevarieerde tocht met veel wilde bloemen onderweg en ook historie van de Grebbenlinie is goed om mee te nemen. Ook nog tussen de schapen gelopen en die waren niet echt bang. Laatste half uur was in de regen maar veel onder de bomen van de liniedijk dus het viel mee. Jufferpad gaat ook over o.a. Daatselaarsepad maar dat is geen probleem want deze hebben we jaren eerder gelopen.

 13. Ik liep het Jufferpad vandaag, ma 17 juli, en de borden Verboden Toegang waren nog op de overstapjes geschroefd bij het Meeuwenkampje, wat het vooral aan de westkant (Schalm) vrij lastig maakte om er binnen te komen. Een onaangename verrassing nadat ik speciaal tot na 15 juli gewacht had.

 14. Mooi weer en positieve reacties zorgden ervoor dat ik dit pad ook wilde lopen.
  En het was inderdaad een mooie gevarieerde route met grote stukken over de liniedijk. De N244 is niet leuk maar de andere 85% van de route wel.

 15. Vandaag heb ik in een heerlijk winterzonnetje deze mooie route gelopen. Een fijne ervaring; goed aangegeven en rustig onderweg met mooi, afwisselend landschap. Ik liep ‘m tegen de klok in en deed de verkorte route. Het laatste stukje is dan wel saai (een lange, verharde weg). En direct op het pad na De Dennen moest ik wel even zoeken, want je verwacht daar niet linksaf te moeten.

  De Dennen ligt ongeveer halverwege en dat was ook super: ik heb er lekker gepauzeerd met goede koffie, gebak en verse soep als lunch.

  Wat ik bij dit pad het leukste vond, is dat je veel door weilanden en over privégronden loopt. Met afwisselend weidse vergezichten en idyllische paadjes langs het water en landgoederen. Al met al heel erg genoten van deze wandeldag op het Jufferpad. Ik hop dat velen me volgen!

  Vrijwilligers en grondeigenaren: hartstikke bedankt!!

 16. Beste vrijwilligers,
  We hebben genoten van het prachtige Jufferpad! Zomerdijkjes, graspaden, weilanden en mooie vergezichten. Heerlijk een paar uur in wind gelopen.
  Na afloop aan de koffie bij Grebbelounge. Onze dag kan niet meer stuk.
  Bedankt vrijwilligers en grondeigenaren.

  NB: Bij Landgoed Groot Abbelaar ligt een paaltje in het gras.

 17. Leuk pad dat bijna helemaal onverhard is! Lekker dwars door de weilanden, langs diverse dieren en boerderijen. Grote delen gaan over de liniedijk. Het is een prachtig coulissen landschap en nu in de herfst zagen we al flink wat kleur in de bosranden. Het deel langs de N224 is inderdaad niet geweldig, en wij hadden een afslag gemist dus hebben terug hetzelfde pad gelopen als op de heenweg. Maar verder is het uitstekend aangegeven en onderhouden. Aan het begin/eindpunt is overigens een pannekoekenhuis (De Bijenmarkt) .

 18. Gisteren deze fantastische wandeling gelopen. Mooie mix van verhard en onverhard. Sowieso rustig. Goed gemarkeerd ook. De app niet nodig gehad. Ondanks de vele regen van afgelopen dagen goed begaanbaar en droge voeten gehouden. Een echte aanrader.

 19. Bij nr. 9 een bordje dat je i.v.m. broedseizoen niet verder mag maar terug moet en de route verkorter moet nemen. Mijn suggestie zou zijn om dit kenbaar te maken bij het startpunt.

 20. Wij vonden het een prachtig pad, behalve het stuk langs de doorgaande weg. Dit was naar ons idee te lang en niet klompenpad- waardig.

 21. Afgelopen vrijdag dit pad gelopen. Prachtige route, stukje omgelopen omdat ’t wat drassig was . Goed gemarkeerd. 😊

 22. Prachtige en verrassende route. Zelfs als je in de buurt woont, zoals wij! Loop de route linksom, zodat je pas aan het eind natte voeten krijgt in het Meeuwenkampje (nummer 9, zie kader). Ondanks dat de route daar door enthousiaste vrijwilligers aangepast is, is het eerste stuk nog steeds erg drassig.
  Natuurlijk kun je ook de route verkorten. Dan hoef je er niet door 🙂

 23. Op het saaie deel over de N224 na is het een mooie route. Tip: wandel de route linksom, dan heb je lange stuk langs de grote weg op de eerste helft gehad.

 24. Zondag 9 jan gelopen, na een week en nacht met heel veel regen. Groot deel loopt over dijkjes en is prima begaanbaar. Maar bij nr. 3 waar je van de Groeperkade rechts naar beneden moet, is eerst een hekje, dan een hoge gesloten overstap waarna je vol in het water komt. Hier heb je echt laarzen nodig. Wij zijn rechtdoor gelopen, en hebben stukje Ubbeschoterweg gevold tot we weer op de route kwamen, die door ons verkort is door een stukje Daatselaarpad te volgen langs kasteel Renswoude. Zo werd de afstand 9 km tot weer terug bij Rest. De Dennen.
  Maar is een hele mooie route, die we zeker in de zomer (dan hopelijk droger) nog een keer willen lopen.

 25. Gister het Jufferpad gelopen. Liepen over mooie lanen/paden. Eekhoorntje, veel kool- en pimpelmeesjes. Veel onverhard. Stukje langs de weg vonden wij niet storend. Mooie route. Helaas het eerste stuk niet van de vergezichten kunnen genieten ivm de mist. Daarom gaan we ‘m zeker nog een keer lopen.

  Persoonlijk zou ik het stukje op de kaart onder het spoor nu niet lopen. 2/3 van dit stuk is heel drassig. We zakten erg diep weg (laarzen zijn voor dit deel de beste optie, waterdichte hoge wandelschoenen zijn amper hoog genoeg).

 26. Een klompenpad met 2 gezichten. Er zitten een aantal heel mooie delen in maar wanneer je bij het Fort aan de Buursteeg rechtsom -direct het tunneltje onder het spoor door- begint dan is het eerste stukje mooi, maar verliest het Jufferpad na pakweg 500 meter flink van zijn pluimen op de kilometers door het behoorlijk modderige weiland. De in beeld en geluid erg nadrukkelijk aanwezige A12 is daar debet aan, en sommige overstapjes zijn bovendien behoorlijk hoog voor de wat kleinere mensen. Eenmaal over het spoor bij ‘t Schalm, waar de routeverkorter aansluit op de hoofdroute, wordt het meteen weer een stuk mooier. Het deel langs de N224 is echt een Van A Naar B stukje, maar het Jufferpad hervindt zich bij Kasteel Renswoude. Het stuk van de Lunterse beek terug naar het startpunt is erg lang rechtdoor, maar er is genoeg te zien om dat lange deel niet saai te maken.

 27. Gisteren een mooie combinatie gelopen van Daatselaarsepad en Jufferpad. Begonnen tegenover kasteel Renswoude (P). Tegen de klok in. Omdat we erg bekend zijn in de omgeving weten we zo de mooiste stukken aan elkaar te knopen en is 95% onverhard. De Dennen zit dicht op ma, di en woensdag. Jammer. En we hebben even lopen dwalen (een bordje gemist) over landgoed Klein Wolfswinkel. Daar worden nu kavels verkocht voor in aanbouw zijnde villa’s. Verder helemaal prima.

 28. Op 30 augustus dit Jufferpad gelopen, prima pad, niet teveel asfalt, heel goed bewegwijzerd.
  Ben ergens halverwege een dierbare zilveren oorring verloren, mocht iemand ‘m heel toevallig vinden dan lees ik het graag.

 29. Gewandeld op 7 augustus. Half bewolkt en schitterende luchten boven weiland na weiland. Dit vonden dit zeker een zeer fraaie wandeling, veel bloemenpracht onderweg, het stuk over de Slaperdijk vonden we zeker niet vervelend, af en toe mooie uitzichten. Verrassende stukken door de nieuwe landgoederen om van te genieten, af en toe een bankje voor een bammetje was ook prima te vinden. Ons plan om van het pad af te wijken en in het dorp van een lunch te gaan genieten viel door grote drukte en onvoldoende personeel in het water, maar dat mocht de pret niet drukken. Het stuk langs de provinciale weg en t Schalm was wat saai, maar als laatste beloning het meeuwenkampje maakt het totaal van de tocht wel een van de mooiere klompenpaden.

 30. Vandaag het Jufferpad gelopen.

  Wij zijn begonnen bij restaurant de Dennen (een aanrader om hier te beginnen en dan linksom te gaan). Wij hebben genoten van begin tot het eind, de volle 16km! Mooie natuurgebieden, leuke paadjes, af en toe een overstapje en vele verschillende dieren (zelfs de schaapsherder nog bezig gezien met het scheren van zijn kudde schapen). Omdat we bij de Dennen zijn begonnen hadden we halverwege een pauze bij het startpunt, wat perfect uit kwam. Hierna over een heel mooi stuk natuurgebied gelopen. Hierna langs kasteel Renswoude en als toetje nog even verrassend door een volgend weiland terug naar de Dennen.

  Wij hebben dus echt van het begin tot eind genoten van dit afwisselende en mooie klompenpad, voor ons scoort deze een 8.
  En wij weten inmiddels echt wel hoe een klompenpad in elkaar steekt, want dit was nummer 82! 😉

 31. Dit is tot nu toe het minste pad wat ik heb gelopen. Wij zijn begonnen vanaf het startpunt en het pad begint met een paar ontzettend lange paden door het bos en over een dijk. Hierna volgt een leuk stukje door een mooi bos. Maar je komt op een gegeven moment op een lange weg met autos terecht om vervolgens een zijweg in te slaan die nog veel langer is. Kort samengevat een pad met een aantal mooie kastelen, landgoederen en andere bezienswaardigheden die door de lange rechte stukken zijn potentie niet haalt.

 32. Ik heb recent het jufferpad gelopen.
  Dit pad is een mooie route.
  Ik ben gestart bij restaurant de dennen.
  Al vrij snel kom je dan bij een natuurgebied wat een wow factor gaf.
  De route blijf mooi. Je loopt lang een beekje waar je te gast bent bij een kudde schapen,
  Het is altijd leuk om over weiland met dieren te lopen.
  Er komt dan wel een vrij lang stuk over een dijk.
  Is wat minder maar komt ook omdat dit stuk al bij bij bekend was van eerdere Klompenpaden.
  Er wacht wel een mooie beloning, het stuk wandeling door het natuurgebied het heikampje is prachtig.
  Na dit mooie natuurgebieden komt er wel weer een lang stuk hetgeen minder is.
  Daarna wordt het weer mooi met het park rondom kasteel Renswoude.
  Met een mooi stuk door een weide kwam ik weer uit bij restaurant de dennen.

  Een prima wandeling ik heb genoten.

  Frank

 33. Echt ’n prachtige route kwa geur natuur geluiden ( koeienvogels kikkers)

 34. Gisteren dit klompenpad gelopen. Wij vonden het een prachtige route op de laatste 5km na, langs een drukke weg en daarna nog een ruim 3km lange en best wel saaie weg maar wij begrijpen dat het soms niet anders kan. Goede bewegwijzering maar hij staat niet in onze top 10. Dank aan alle vrijwilligers. Prima onderhouden .

 35. Prachtige wandeling. Heel gevarieerd. Wat is er tegen een recht stuk, als je midden in de natuur loopt? Klein stukje langs de N224 op het fietspad met op de rijweg veel verkeer, maar verder is het allemaal even mooi.
  Wel het regeringsplan uitvoeren om paar varkensboeren uit te kopen. Goed voor de boer, goed voor het varken en goed voor de wandelaar.
  Zou handig zijn als route verkorter ivm afsluiting Meeuwenkampje in stippellijntje op de kaart van de app stond.

 36. Vandaag het Jufferpad gelopen met de klok mee. Gestart vanaf restaurant “De Dennen”. Er zaten hele mooie stukken in, maar ook heeele lange rechte paden. Eén gedeelte was afgesloten ivm het broedseizoen. Leuk om een keer gelopen te hebben.

 37. Zojuist gelopen, al een paar maal eerder willen doen maar toen niet gedaan vanwege de waarschuwingen voor drassigheid en lange saaie rechte wegen. Vandaag met vorst en sneeuw een uitgelezen kans om daar geen last van te hebben. Wat een fijne wandeling.
  Heb 18 km gemaakt doordat de P direct naast het bezoekerscentrum nog afgesloten was en de P iets ten oosten daarvan afgesloten was door werkzaamheden. Iets om rekening mee te houden. Iets langere wandeling daardoor.

 38. Vandaag tussen 11 en 14u dit mooie pad gelopen vanaf het startpunt bij Bezoekerscentrum Grebbelinie. Gelukkig linksom/tegen de klok in want nu aan het einde een wat drassig stukje (beter aan het einde dan aan het begin). Goede schoenen is dan belangrijk al zat dit op de grens. Maar dat mocht de pret niet drukken want weer een mooie route. Vorige week het Termatenpad welke ook een stuk Grebbelinie in zich heeft. Hier dus ook maar weer heel anders.
  Speciale dank aan Restaurant De Dennen (ca. halverwege). Koffie to go en wat een lekkere appeltaart! Uit eigen keuken. Kan niet anders zeggen dan: aanrader.
  Komoot teller gaf 15,9km aan, de vermelde 16km voor deze route klopt als de spreekwoordelijke bus :-).

 39. Na een flinke nachtvorst in de (vroege) ochtend gestart. Mooi pad met weinig asfalt. Wel een redelijk aantal lange rechte stukken en een saai stuk langs de n224. Met de ijskristallen aan het gras en met een laagje ijs op de beekjes mooie plaatjes.

  Het stuk tussen snelweg en spoorlijn was zo nat dat ondanks de bevroren grond het water zo diep was dat m’n waterdichte schoenen toch wat vochtig werden, gelukkig aan het einde maar dit deel na zeer natte periodes even omleiden lijkt wel slim. Verder natuurlijk weer dank aan de vrijwilligers. Alle bordjes top verzorgd!

 40. Vandaag tijdens onze eigen winter4Daagse het Jufferpad en Breeschoterpad gecombineerd. Mooie omgeving, lekker zonnetje, 23 kilometer op de teller, ja een stukje verkeerd gelopen, kortom heerlijk gewandeld! Helaas wel mijn 4Daagse-baton (oranje-groen) verloren, dus mocht je m vinden…. graag een berichtje!

 41. Wij hebben vandaag deze route gelopen vanaf Rest. De Dennen en dan met de klok mee het is een mooie afwisselende route bij het fort was het niet helemaal duidelijk waar wij heen moesten om aan de zuidkant van de spoorlijn te komen. Wij gaan hem later een keer andersom lopen dan hopen wij dat het fort ook weer open is dan kunnen wij daar gelijk binnen kijken.

 42. Vandaag 10 december dit prachtige klompenpad gelopen. Het was fris maar het zonnetje deed af en toe zijn best om ons te begeleiden.
  Het pad is zeer afwisselend en zeker de moeite waard om nog een keer te lopen. En ja dat je een stukje over de weg moet, ontkom je niet aan. Maar dat maakt het pad er niet minder mooi om. We hebben dit pad zonder de app kunnen lopen. Met andere woorden alles was goed aangegeven.
  Deze komt op onze favoriete lijst van klompenpaden te staan en gaan we zeker nog eens lopen. Wij hebben genoten.
  Vrijwilligers bedankt voor het uitzetten en onderhouden van dit mooie klompenpad.

 43. Op dinsdag 17 nov jl. dit mooie pad gelopen en wel 16km. Onderweg kwamen we nog een echtpaar uit Leimuiden tegen, waar we nog even gezellig mee hebben gebabbeld. Onze auto’s hebben we geparkeerd in de berm bij de start, daar er geen toegankelijke parkeerplaatsen aanwezig waren! We geven het pad het cijfer 8. Hartelijke groet, Albert & Wim.

 44. Mooi pad met veel afwisseling tot aan kasteel Renswoude. Hierna wel erg veel recht toe recht aan en veel asfalt.

 45. Vandaag, vrijdag 16 oktober de verkorte route van het Jufferpad gelopen. Fris weer, maar droog, dus prima om te lopen. Volgens de beschrijving staat voor de verkorte route 14km en dat is hij precies. Alleen het stuk langs de N224 is niet echt rustig om te lopen. Veel verkeer. Jammer dat door Corona de restaurants weer dicht zijn, maar je meegebrachte boterham op een bankje opeten heeft ook wel wat.

 46. Vandaag het Jufferpad gelopen, heerlijk wandelweer, mooie afwisseling in een prachtige omgeving. Volop genieten, wel 19,5 km i.p.v. 16 terwijl we de route gevolgd hebben. Vooral rond het fort schitterend en verrassend. Gelukkig lange broeken aan vanwege de brandnetels. Complimenten

 47. Gisteren weer lekker aan de wandel gegaan. Prachtig weer om te wandelen. Daardoor en het feit veel medewandelaars. Erg gezellig om af en toe een praatje te maken. Ook fietsers tegekomen op het eerste stuk richting Renswoude maar geen probleem.

  Ook vandaag weer veel afwisseling onderweg. Ook wat mindere stukken (langs provinciale weg) maar er blijft genoeg ruimte om te genieten. Het kasteel bij Renswoude, de Grebbenberglinie en de bunkers, de vele mooie boerderijen.

  Ik vond de route goed aangegeven maar je moet af en toe scherp blijven. Vertrouw op de app 😉
  Ook fijn dat er genoeg bankjes staan om van het uitzicht te genieten.

 48. Deze route heeft ontzettend mooie wandelgedeeltes, maar ik voelde me tijdens de wandeling niet helemaal overal op mijn gemak. Het eerste stuk van punt 1 naar punt 2 is over een vrij smal fietspad en ondanks dat je zelf helemaal aan de zijkant gaat lopen niet iedere fietser vindt (merkbaar) dat jij daar niet hoort te lopen. Gelukkig is niet iedereen zo, maar toch…jammer omdat het zo’n lang stuk was en ook nog best druk. Als je erg begaan bent met dieren wordt je tijdens het wandelen ook geconfronteerd met 2 plekken waar dieren op elkaar worden gepropt voor de productie (1 varkensstal en later nog een kippen-iets iet met héél veel kippen op elkaar). Ook had ik soms wat moeite om de route hier en daar te vinden wat ik jammer vond (1 keer misgelopen, maar gelukkig makkelijk terug te pakken met een stuk blauw/gele route mee te lopen). Het laatste stuk terugweg (Schalm) is lang en niet heel bijzonder, niet heel veel afleiding als je pijn aan je voeten begint te krijgen :). Ik heb de verkorte versie gedaan en ik heb ruim 19 km over gedaan, wel gerekend vanaf Veenendaal-De Klomp station.

  Is het een aanrader? Een groot gedeelte zeker weten 🙂

 49. Vandaag dit pad gelopen. Ik vond het een mooi pad maar niet super bijzonder. Het eerste stuk (met de klok mee) is prachtig dwars door de weilanden (met heel veel hazen) maar er zitten ook lange saaie stukken bij op of langs (drukke) verharde wegen. Het laatste stuk weer terug was een lang en saai fietspad. Wel weer hulde aan de vrijwilligers. Het stond allemaal bijzonder goed aangegeven.

 50. Gisteren het jufferpad gelopen. Het pad is een heel afwisselend pad vol mooie natuurschoon.
  Hier en daar was het wel even zoeken naar de juiste weg, maar uiteindelijk hebben we genoten van al het natuurschoon.

 51. Eén van de mooiste klompenpaden die wij gelopen hebben. Heel afwisselend. Een aanrader! Goeie tip van Arnold 5.5.2020 om Arnhemse weg te vermijden.

 52. Gisteren dit klompenpad gelopen en genoten. Het stukje langs de Arnhemseweg was eg druk, maar verder was het een hele mooie route. Hij staat op mijn lijstje om buiten het broedseizoen nogmaals te lopen zodat ik ook het Meeuwenkampje kan zien.

 53. Ik liep dit pad op een mistige Oudejaarsdagochtend. Die mist bepaalt voor een groot deel hoe ik het pad ervaarde. Prachtig langs de beek, mysterieus bij kasteel Renswoude.
  Prima klompenpad.
  Video: https://youtu.be/2SH4vfJyeTk

 54. Een prachtige route die je langs verrassende stukjes natuur brengt. Beekjes en weide uitzichten. En weer prima aangegeven. Wij liepen met de klok mee, en ik zou zelf de volgende keer halverwege de Schalm het graspad naar links nemen, dan de Emminkhuizerlaan rechts, kom je ook bij het kasteel uit, en mis je het stuk provinciale weg.

 55. Wij liepen vanaf restaurant De Dennen zuidwaarts, en hebben maar een helft van het pad gelopen, een rondje om Renswoude heen eigenlijk. Maar wat is dit over dat deel een prachtig pad !! Bijna geheel onverhard, en door de mooiste natuurgebiedjes. Een constant zonnetje hielp ook mee. Voor het eerst in korte broek dit jaar. Wij waren er blij mee!
  Overigens, vanaf De Dennen zuidwaarts over de houtwal, sla je op zeker moment links af. Jufferpad scheidt zich hier van Daatselaarpad. Hier loopt de digitale route in de app iets anders dan de bordjes. Geen groot probleem: bordjes blijven volgen en alles kom reg. Het is ook geen groot stuk.
  Volgende keer de andere helft.

 56. 15 februari het pad gelopen met goed weer. Vanaf het Fort aan de Buurtsteeg mooi en afwisselend tot een het kasteel van Renswoude. Daarna toch een heel lang stuk asfaltweg tot aan het Meeuwenkampje Dat stuk grasland is nu erg drassig. Beter om ook in deze natte periode de routeverkorter te lopen. Gelukkig zat dit stuk op het laatst. Begin je hiermee dan is de lol gauw voorbij. Maar voor het eerste stuk een mooie route. Wel ook veel overlap met het Daatselaarsepad.

 57. Route op zondag 24/11 gewandeld. Het weer werkte mee. Herfstzonnetje, geen wind, dus ideale wandelcondities. Afwisselende route qua landschap. Eenvoudig de route te volgen. De bewegwijzering is dus prima in orde. Een paar prima uitspanningen op de route om de inwendige mens te verzorgen. Kasteel Renswoude is prachtig. Camera mee! Grote parkeerplaats op 50 m van het startpunt van de route.

 58. Gisteren een gedeelte (10 km ongeveer) van het pad gelopen. De auto neergezet op een parkeerplaats schuin tegenover het kasteel van Renswoude. Daar de rotonde overgestoken en het pad naar het zuiden gevolgd.
  Dit klompenpad is goed aangegeven. We hebben genoten van de groene natuur, de mooie vogels, diverse hazen, konijnen en allerlei vee in de weilanden. Langs vele kanten mooie veldbloemen te zien.
  Op verschillende stukken van het pad loop je door het bos.
  Het is leuk om wat rond te kijken bij het bezoekerscentrum Fort aan de Buursteeg.
  Bij de Ubbeschoterweg zijn we weer naar het kasteel gelopen. Het andere deel van de wandeling hadden we al eens gehad met een ander naastgelegen klompenpad.
  Aandachtspunt: hoge gras in het weiland naar de A12.
  Verder genoten! Hartelijk dank vrijwilligers.

 59. Vandaag het Jufferpad om Renswoude gelopen.
  Ik ben begonnen bij “De Dennen” en omdat alles goed droog was erg goed te lopen.
  Na dat je op de Ubbenschoterweg rechtsaf bent geslagen kom je op een halfverharde weg en na zo’n 600 meter kom je op de liniedijk. Na 500 meter kun je dan rechtsaf om de route te verkorten en loop je langs het “Grand Canal” van het kasteel. Aan het einde kun je dan het Jufferpad weer oppakken. Op deze manier gelopen is de lengte 9,4 Km.
  Het is een mooie route mits het niet erg nat is.

 60. Route gelopen op 23 januari in een prachtig sneeuwlandschap tegen de klok in. Bij het startpunt is voldoende parkeerruimte. Het startpunt van de route is overigens met OV ook prima te bereiken (station Veenendaal De Klomp). De route is goed voorzien van bordjes. Met uitzondering van het stuk langs de Arnhemseweg is de route zeer afwisselend. Een aanrader.

 61. Had het pad bijna laten lopen door de wat negatieve recensie hieronder. Bij een van de andere paden, ook die met negatieve recensies, stond echter de zeer terechte feedback om eens wat meer te kijken naar de delen van een pad die wel mooi zijn en daarvan te genieten, in plaats van alleen maar de negatieve dingen te benadrukken.
  Op naar het Jufferpad.
  Dat pad is schitterend, met de klok mee gelopen. De start is afwisselend rondom het fort en door gras en biezen land. Daarna inderdaad een lange dijk met klinkers, maar heerlijk uitzicht rondom. Dan inderdaad een dikke 800 meter (moet niet gekker worden :)) over asfalt langs een drukke weg naar kasteel Renswoude.
  Daarna alleen maar afwisseling met dijkjes, meerdere beken, plassen, landgoederen, alles erop en eraan. De laagstaande januari zon maakte het nog wat mooier.
  En ja, het laatste deel gaat 2 km over de slaperdijk, terug naar het fort, is rechtuit, maar heerlijk beschut. Het uitzicht was nu, zo zonder bladeren uitstekend, dat zal in de ander jaargetijden mogelijk wat minder zijn.
  Kortom: Toppertje. Goed gedaan!

 62. Gisteren het Jufferpad weer gelopen. TIP: komende vanaf de spoorlijn bij Linie van Juffrouwwijk ná SCHALM, linksaf. Daarmee voorkom je dat je verderop een stuk langs de drukke Arnhemseweg moet lopen. Einde van deze weg rechtsaf en vóór Munnikebeek linksaf bospad op. Je loop dan achterlangs park Kasteel REnswoude.

 63. Geen echt boeiende wandeling. Vaak over rechte dijkjes waar geen uitzicht was, over stoppelige eentonige graslanden en veel asfalt of drukke weg. Veel restanten van oude fortificaties, maar had hier meer van verwacht.
  Wel leukere Klompenpaden gelopen.
  Route was wel goed aangegeven, maar saai (en druk!) vanaf station Veenendaal-de Klomp naar bezoekerscentrum Grebbelinie (startpunt). Bezoekerscentrum had geen folders van de Klompenpaden in de buurt.

 64. Vandaag 15 september dit klompenpad gelopen helaas vonden wij het teleurstellend, te veel verharde (fiets) paden, keffie uitlaatplaatsen en nieuwbouw wijken. Voor ons is dit pad eenmalig. 30% van de wandeling is wel leuk

 65. Een mooie, afwisselende tocht. Alleen ben ik na Kasteel Renswoude de afslag naar de Schalm voorbij gelopen. Heb ik niet goed opgelet of is het bordje ergens achter verscholen? Door de afslag te missen heb ik onnodig lang langs de drukke Arnhemseweg moeten lopen. Het gevolg was dat ik 2x over de Slaperdijk ben gegaan. Jammer.

 66. Prachtige route! Maar wel een aandachtspunt: aan de noordkant van Renswoude zit een stuk waar je een aantal trappen moet nemen. Daar zitten geen armleuningen bij. Dit is gevaarlijk voor mensen die bijv. geen diepte zien (zoals ik). Mijn advies: loop tegen de klok in dan heb je hier minder last van.

 67. 21 augustus dit pad gelopen,een schitterend mooi en afwisselend pad.bij het fort aan de buursteeg is men bezig aan het spoor,daardoor is het aan de zuidkant wat moeilijk begaanbaar en zijn denk ik 1 of 2 paaltjes weg,maar is wel te doen.Misschien is de afstand wat te lang voor sommigen,en de routeverkorter doet daar niet veel aan af met 2 kilometer.maar het stuk dwars door het weiland bij de A12 is fantastisch en is het langste wat ik ooit gelopen heb.

 68. Dit pad vandaag gelopen voor de zoveelste keer. De verlenging is inmiddels weer goed te lopen, door het snoeiwerk van de vrijwilligers, waarvoor dank.
  Ja, en ook ik loop deels een andere route om de drukke provinciale weg te mijden .

 69. 16 juni, de dag dat het meeuwenkampje weer open ging hebben wij dit pad gelopen… ik wil zeggen dat het een super leuk pad was! alleen als je bij het spoor in het vogelgebied moet ging het fout
  1: het bordje zat goed verstopt dus je kon hem heel moeilijk vinden
  2: op het begin viel het nog mee maar als je steeds veder kwam werd het steeds meer brandnetels en planten… we zijn maar teruggelopen want op gegeven moment konden we gewoon niet meer doorlopen!

  maar veder een super leuk pad! wel een aanrader om de routeverkorter te lopen

 70. Hebben het pad voor de tweede keer gelopen nu op Vrijdag 15/06. Nu gestart bij “De Dennen” ipv Fort aan de Buursteeg
  Dit is ons zeer goed bevallen. Route tegen de richting van de klok in gelopen. Hebben geen onvolkomenheden in de bewijzering ontdekt. Was zeer goed aangegeven.Route is zeer de moeite waard en iedere keer verrassend.Ook het gedeelte dat tot 15 Juni was afgesloten was dus weer opengesteld (tot 15/6). Dit was ook zeer de moeite waard
  Hebben de recenties van “Fort” gelezen en hebben deze maar links laten liggen . Hulde aan de mensen die dit pad hebben uitgezet en waarschijnlijk ook regelmatig nalopen. Ook de particulieren die toestemming hebben gegeven om over hun eigendom te mogen lopen verdienen een welgemeend “Dank”
  Ter afsluiting van deze geweldige tocht hebben we ons laten verwennen bij “De Dennen” (een echte aanrader)
  Route zeer de moeite waar om deze nogmaals te gaan lopen

 71. Vandaag het jufferpad gelopen. Prachtige afwisselende wandeling, veel door goed begaanbare weilanden. Een aanrader!

 72. 14-3-2018 Dit pad gelopen.
  Zeer genoten van dit pad met mooie afwisselende natuur. Bij de Dellen een heerlijke kop koffie gedronken. Het eten wat wij voorbij zagen komen zag er voortreffelijk uit.
  Even waren we de weg kwijt bij een huis in aanbouw. Eigenlijk loopt het pad, wanneer je rechtdoor gaat, door hun tuin en dat is denken wij niet bedoeling. Beweg wijzers waren goed te vinden. Zeker een pad om nog een keer te lopen en een 10 voor de uitvoerders en bedenkers van dit pad.

 73. Arie Oudenaarden
  22 februari 2017
  Prachtig klompenpad! Wie niet zo bekend is bij het fort aan de Buurtsteeg, moet letten op de lantarenpaal rechts vlak voor de spoorwegovergang. Daar vind je het eerste bordje. Vlak na de spoorwegovergang direct rechtsaf de berm in duiken naar beneden!
  Bewegwijzering heel goed. Uitgezonderd vlak voor restaurant De Dennen (heerlijke koffie, super appelgebak trou-wens!). Daar loopt het pad nu kennelijk over particulier terrein waarop een nieuw huis is gebouwd. Daar is de situatie even onduidelijk! Dat moet wel even recht gezet worden. Het lijkt me irritant als vreemde mensen vlak langs je huis door je tuin heen baggeren!
  Met heel veel dank aan iedereen die heeft meegewerkt aan de realisatie van dit klompenpad..

 74. Deze route voor het eerst gelopen (Begonnen bij De Dennen ) . Heel mooi en afwisselend. We hebben zelf een klein stukje anders gelopen om het lopen langs de provinciale weg te voorkomen.
  En zoals een eerdere schrijver benoemde, waar je ook begint, je hebt altijd halverwege horeca onderweg.
  Dank maar weer voor iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft!

 75. Vandaag voor de 8e keer dit pad gelopen. Het verharde deel is 2,9 km. (Grintpaden niet meegerekend als verhard) Totale lengte is 16 km. De verhouding hard / zacht is bij dit pad erg gunstig. Wel jammer van het lange verharde deel De Schalm en Arnhemseweg (2,2 km)
  Sommige delen zijn nu behoorlijk drassig, maar met waterdichte lage schoenen heb ik de voeten toch droog kunnen houden.
  Ik begin altijd bij De Dennen. Halverwege de route heb je dan wel zin in een goede kop (mok) koffie. De koffie bij Fort aan de Buurtsteeg sla ik toch over ivm slechte ervaring. Twee slokken koffie in een te klein kopje voor de prijs van een mok koffie. Deze koffie is -gelet op de hoeveelheid- zelfs 2 of 3 keer zo duur dan op Schiphol!!
  Bij De Dennen heb je een goede kop koffie voor 2,10 euro, Dat is beter.
  Over dit klompenpad ben ik verder erg tevreden.

 76. Zaterdag dit prachtige klompenpad gelopen,echt aan te bevelen ! Fantastisch . Gestart bij het Fort aan de Buurtsteeg.
  Heel mooi landschap ,mooie vergezichten,goed onderhouden paden,bewegwijzering was heel goed !Tussen de schapen door gelopen in het land.Alleen het stuk aan de Arnhemseweg kan beter.En een Restaurant precies in het midden van de route,heel fijn.
  Dank aan de landschappen en de mensen die hun prive bezit openstellen voor deze mooie wandeling.

 77. Voor de zekerheid, de app geeft ook informatie. Een wandelaar waar ik samen een stuk mee heb opgetrokken heeft
  het uitgelegd. Nooit te jong om te leren.:)

 78. Op de dijk lopend moet je inderdaad linksaf. Daar is een huis in aanbouw. Je loopt er rechts langs en vervolgens bij een bordje linksaf Helemaal om het huis in aanbouw lopen. (pad / bocht naar links aanhouden) daarna scherpe bocht naar rechts, naar de beek. De route is m.i. hier iets gewijzigd ivm aanbouw huis.

 79. Wederom een afwisselende fraaie wandeling, lekker lang kuieren over de Slaperdijk; de zon gefilterd door de boomkruinen en mooie vergezichten over oud agrarisch land. Er loopt parallel aan de Grebbelinie en de klompenpaden heden een kunstroute met installaties, bevattende tekst en beeld met een verrassende inslag.
  Kasteel Renswoude is de slagroom op het toetje, wat een fraai gebouw in een mooi koel bos.
  Minpuntje van de wandeling is dat er een flinke overlap is met het Daatselaarsepad, dat ik niet meer ga lopen omdat ik de helft ervan al gezien heb. Het stuk langs de drukke Arnhemseweg kan beter worden omgeleid. Het is een halve kilometer teveel lawaai en asfalt. Ik had geen problemen met het vinden van de route, zelfs zonder app en kaart kon ik alles vinden met de bewegwijzering. Hier en daar moet je even goed kijken maar ik heb geen problemen gehad. Al met al kwam ik weer tevreden thuis.

 80. De hoge verwachtingen van dit pad kwamen bij ons niet helemaal tot hun recht. Dat doet absoluut niets af aan het pad. Het is een prachtige wandeling met veel afwisseling en we hebben genoten. Na afloop heerlijk bij de Grebbe Lounge gezeten,
  prima plekkie. App’ie was zeker nodig en zeker zo slim om bij je te hebben.
  Perfection is a myth. Votre Santé.

 81. Vorige week dit pad willen gaan lopen en gestart bij Restaurant De Dennen,de N224 overgestoken de dijk op en
  een stukje verder linksaf ingeslagen zoals aangegeven werd. Op een gegeven moment kwam ik bij een houten
  bankje uit met voor mij liggend een open veld en was nog wat aan het zoeken geweest maar het ontbrak mij
  aan een markering. Ben toen teruggelopen naar de dijk en heb het Daatselaarpad genomen. Ook mooi.

 82. Ik mag toch niet hopen dat Het Landschap e.e.a. tot in de perfectie gaat uitwerken (zullen ze ook niet doen).
  Een beetje zoeken tijdens de wandeltocht hoort er ook wel een beetje bij en maakt een klompenpad wat smeuig.

 83. Het Jufferpad, dat ik vandaag gelopen heb, was mij al grotendeels bekend van een SBB-brochure uit de jaren ’70.
  Nieuw waren vooral het prachtige Meeuwenkampje en de recent gestichte landgoederen.
  Jammer dat SBB de opdringende Amerikaanse eik en vooral de springbalsemien niet voldoende verwijdert; de begroeiing van de dijkjes blonk juist altijd uit door al die inlandse houtsoorten en struiken.
  De gekozen kleur lichtroze zal voor kleurenblinden, daar waar het Turfvelderpad meeloopt, problemen opleveren. Waarom niet voor bijvoorbeeld groen gekozen? De schildjes zijn niet helemaal kleurecht, afhankelijk van de mate van bezonning verschieten ze.
  Ik zag onderweg bijv. een tot grijs verkleurde schildje van het (blauwe) Daatselaarsepad. Of op den duur de kleur van Jufferpad en die van het Turfvelderpad (die op de schildjes eerder donkerrood of -roze dan donkerbruin uitpakt) ook voor niet-kleurenblinden te onderscheiden blijven, is nog maar de vraag.
  Bij de ingang van Klein Wolfwinkel liep ik fout, hoewel het artikel over het Jufferpad in Trouw van 24 juni daar ook al melding maakt van ‘de mist in gaan’. Hier moet dus echt iets mis zijn.
  Maar ook bij het bereiken van het landgoed Renswoude (Utrechts Landschap) stuitte ik op onduidelijkheden. De gouden regel bij LAW’s is: is er niets aangegeven, dan loop je rechtdoor. Op de slagboom aan het begin was niets te zien, dus dan verwacht je niet dat je na enkele meters 90 graden linksaf moet slaan. Het afslaang hoort immers vóór de afslag te worden aangekondigd. Dankzij het kaartje (dat je bij stortregen niet bij de hand hebt !) wist ik dat ik linksaf moest, maar pas toen ik dat gedaan had, zag ik zijlings twee schildjes op een houten paaltje staan, zo’n 8 meter vanaf de afslag. Dat is dus principieel fout. Ik heb trouwens op 8 m al grote moeite om een schildje op te merken. Klompenpad-uitzetters gaan er toch niet vanuit dat iedereen levenslang de ogen van een 20-jarige houdt? Meteen daarna kwam ik op een T-kruising, waar ik geen richtingaanwijzing kon ontwaren. Dat je daar naar links moet, moest ik dus weer uit het kaartje halen.
  Wat betreft de nieuwe landgoederen: de naam Groot Abbelaar had ik op het kaartje verwacht, want die wordt in de tekst met name genoemd. Het landgoed Wittenoord (‘betreden op eigen risico’) stond mij om diverse redenen tegen. (a) Ik moest 5 keer een trapje zonder leuning af of op gaan, via traptreden die veel te smal zijn voor mijn grote voeten (bergschoenen maat 48,5; anders maat 47); dat is op zich al uitkijken, maar ettelijke houten treden waren ook bepaald niet waterpas. Bij glad weer is de waarschuwing ‘eigen risico’ dus bepaald op haar plaats. Deze trappen zijn eigenlijk glij-gevaarlijker dan houten biels-bruggetjes over sloten die nogal eens van kippengaas worden voorzien.
  (b) de paden daar lopen enigszins verdiept door zielloze grasvelden, en hebben een bermpje begroeid met de verkeerde ‘wilde’ planten: akkeronkruiden (o.a. kamille, klaprozen, korenbloemen), die je destijds nooit buiten akkers om kon aantreffen, aangevuld met de tuinplanten slaapmutsjes, cosmea’s, een enkele dahlia, maar ook talloze door de grasmaaier aangevoerde exemplaren van de Canadese fijnstraal (die vooral een stadsonkruid is). Kortom een amateuristisch allegaartje dat weinig te maken heeft met doordacht aangelegde nieuwe natuur. Dat heb ik op andere klompenpaden veel fraaier gezien.

  Samengevat: met de andere reageerders vind ik dit een heel mooie en interessante route, maar nog niet alles is tot in de perfectie uitgewerkt.

 84. Gisteren de wandelschoenen aangetrokken en het Jufferpad gelopen. Wat een geweldig mooi pad . Het leuke is dat je soms denkt dat je niet verder kunt, maar dat er dan een klauterbankje of bruggetje verschijnt zodat je weer verder kunt wandelen. Ook het schrikdraad gedeelte was superleuk. Wat heerlijk toch dat mensen hun privé grond openen voor wandelaars.
  Wij zijn bij het bezoekerscentrum begonnen en het viel ons op dat er op het eerste stuk van de route geen bankjes waren. Voor sommige mensen kan dit ook het eind van de route zijn natuurlijk. Afhankelijk van in welke richting je loopt 😀
  Dikke pluim voor deze mooie/leuke route !!!

 85. Verleden week zondag, 31 juli, dit nieuwe klompenpad gelopen. Wat een mooie afwisselende wandeling. Ook het stukje op het privéterrein was prachtig waarvoor dank van de eigenaren dat we mee mogen genieten van dit mooie stukje natuur. Het weer werkte gelukkig mee op 2 kleiende buitjes na. Dat mocht de pret niet drukken. We zijn gestart bij het gloednieuwe restaurant de Grebbelinie, echt een aanrader. Na afloop van de wandeling hier ook gegeten.

 86. Wij hebben dit klompenpad afgelopen vrijdag 21 juli gelopen.
  De temperatuur was uitstekend om te wandelen.
  Begonnen bij het bezoekerscentrum, en al snel kwamen we tot de conclusie dat dit een echte! is.
  Het stuk asfalt was minder erg doordat we genoten van de gluurgedichten.
  Als je bij het bezoekerscentrum begint kom je in het begin geen bankjes tegen, andersom is dat wel het geval hebben we gemerkt.
  Het enige wat ons inziens niet klopt is de afstand, volgens ons gevoel is het meer dan de 16 km. die staat aangegeven.
  Maar alles bij elkaar een 9.!

  Hartelijke groet,
  Martin en Jenny

 87. Een SUPER mooi afwisselend pad, fijn dat we zo,n mooi stuk over particulier terrein mogen lopen. Dat maakt het extra bijzonder. Ook met warm weer is hier prima te lopen, veel schaduw paadjes.

 88. Vandaag het “nieuwe” Jufferpad gewandeld. Heerlijk, grotendeels onverhard, beschut door bomen. Heerlijk om te wandelen zelfs op een dag zoals vandaag met een temperatuur tegen de 30 graden.

  Lang geleden speelde ik hier “soldaatje” met vriendjes, de bunkers zijn nog precies zo. Het grote bunker was van de “moffen” en die andere was van ons….van de goeie natuurlijk 😉

  Een mooi pad, goed verzorgd en een goede afstand.

  Eigenlijk geen opmerkingen behalve dat het Thomashuis Roodselaar niet geopend was maar ook telefonisch niet te bereiken en een website die een foutmelding geeft wanneer je deze via de Klompenpaden app benaderd.

 89. Uiteraard beschikt niet ieder klompenpad over dezelfde middelen en mogelijkheden. Recentelijk was ik nog bijzonder teleurgesteld in een klompenpad. Maar dit pad heeft weinig tekortkomingen. Ik telde er eigenlijk maar drie. De 18 kilometer van dit pad staat bol van leuke overstapjes, bruggetjes, houtwalletjes en mooie stukken door de wei. Het was een feest om het te lopen.
  Ik ben opgestapt bij restaurant De Dennen, 7 dagen in de week open vanaf 10:30 uur voor koffie en sanitaire stop en met prima en voldoende parkeergelegenheid. Direct daarna met m’n neus in de boter bij het stuk particulier terrein bij de Groeperkade. Maar je kunt ook prima opstappen bij het bezoekerscentrum Grebbelinie (de lounge is nu open) want met het grote terras is het daar ook prima zitten. Waar je ook voor kiest, je hebt altijd bij de start, het einde en halverwege een horecagelegenheid. Dat is wel een heel groot pluspunt van deze wandeling.
  Ik heb heerlijke stukjes op de rand van bos en boerenland gelopen, coulisseachtig landschap met veel afwisseling en dus veel om te kijken. De ‘gluurgedichten’ op de Schalm zijn absoluut geinig en compenseren het wat lange stuk over het asfalt. Schitterend stuk langs de Lunterse beek bij Klein Wolfswinkel en bij het kasteel in Renswoude. Voldoende bankjes om even te zitten.
  Van mij krijgt dit klompenpad een mooie 8. Vanwege de afwisseling, de goede bewegwijzering, de uitstekende horeca en de leuke overstapjes en weidegangen. En dan vergeet ik die paar mindere stukken maar snel weer even…..

 90. Gister het 100e klompenpad gelopen bij heerlijk wandelweer
  Pad is erg afwisselend en heeft mooie doorkijkjes
  Waren verrast over deze mooie wandeling. Ook een pluim aan de particulieren
  die toestaan dat we over hun eigendommen mogen lopen
  Gister veel wandelaars getroffen die het pad hebben gelopen en denk ook hebben
  genoten van deze tocht. Een echte aanrader.
  (Jammer dat de lange verharde weg “de schalm” nog geen alternatief heeft)

 91. Gisteren het pad gelopen. Wat een super mooi afwisselend pad. Vooral over het privé terrein en langs het kasteel.
  Een aanrader voor alle wandelliefhebbers.

 92. Toen we zagen dat het honderdste pad uit was zijn we hem op 13 juni gaan lopen. Een prachtig stukje Nederland. Heel afwissend, bos, weiland en een groot stuk over de Grebbelinie. Wij wonen in Ede en komen regelmatig over het asfalt rondom dit klompenpad maar we wisten niet dat er zo’n mooie wandeling en zo prachtige natuur naast lag. Vooral het stuk tussen spoorlijn en snelweg, verrassend! Genoten van het honderdste jufferpad nu de rest nog (we zitten op de 28 gelopen paden)

 93. Wat een ontzettend mooi pad, zeer zorgvuldig uitgezet, met verrassende stukjes erin, echt zeer de moeite waard.
  De start bij het fort aan de Buurtsteeg in door allerlei werkzaamheden rommelig. Goed opletten waar de bordjes hangen.

 94. Dit mooie wandelpad kronkelt ook over ons land. Mocht u interesse hebben om het lopen van de klompenpaden te combineren met een overnachting, dan kan dat in onze luxe Bed & Breakfast. Van harte welkom op Landgoed Groot Abbelaar in Renswoude.

 95. Vandaag voor de vierde keer dit pad gelopen. Is mooier dan het Daatselaarpad. De bewegwijzering direct na De Dennen is nu perfect. vorige week nog waren er alleen pijltjes op de bordjes op de dijk gezet, nu ook op de paden tussen privé-terreinen palen met bordjes, bravo vrijwilligers.
  Ik heb een alternatieve route gelopen, voor de liefhebbers zal ik die beschijven. Dan niet langs die drukke Arnhemseweg (en lange verharde De Schalm), overigens wel asfalt, maar binnenwegen.
  Als je met de klok meeloopt loop dan de verlenging. Ga over het spoor. Een stukje verder moet je weer over het spoor terug. Doe dat niet, maar loop net voor die tweede overgang linksaf het fietspad op. Dan kom je langs de Emmikhuizerberg, prachtige vergezichten. Ga vervolgens rechtsaf de Zwarte Brug over (spoor Utrecht-Arnhem) en loop de Biesbosserweg in. Ga dan de Woudegge linksaf, dan de Woudegge rechtsaf, dan de Groeperweg linksaf en dan rechts het dijkje op. Dat dijkje loopt naar De Dennen. Het eerste stuk van dat dijkje is het mooiste gedeelte van de lus van het Daatselaarpad. ’t Is maar dat je het weet, veel succes.

 96. zondagochtend, 18 juni 2017, vanaf 07.00 uur het Jufferpad gelopen. Héérlijk weer eens een écht klompenpad! Grote diversiteit (weilanden, bospaadjes, langs beekjes etc.). Veel vogels gehoord/gezien, reeën, hazen, diverse zwanenparen met jongen, aalscholvers etc.etc. Genoten! We doen dit pad in een ander jaargetijde beslist nog eens over. Complimenten!

 97. beste vrijwilligers
  wij vinden jullie klompenpand geweldig dit gebied kennen wij ook van de mooie fietspaden
  veel plezier samen
  Hartelijke Groeten
  vrijwilligers Glindhorsterpad

 98. Beste Josephine,

  Vervelend dat je route bij Klein Wolfswinkel niet kon vinden. Op dit landgoed en landgoed Wittenoord ontbreken de klompenpadmarkeringen nog. Volgende week gaan we hiermee aan de slag in samenspraak met de eigenaar. Daarna hopen we dat de route nog beter te vinden is.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden Utrecht

 99. Vandaag deze klompenpad gelopen, helaas is na de Dennen(met de klok mee) erg onduidelijk. Bij het gemaaid pad dient men volgens de aanwijzingsbord van het landgoed Klein Wolfswinkel de geplaatste oranje palen te volgen. Dit pad liep dood, jammer! Het zou toch wel beter zijn om daar ook paaltjes met logo van een klomp plaatsen! Via het Daatselaarsepad heb ik deze wandeling verder afgemaakt.

 100. Gisteren, zondag 12 juni, dit klompenpad gelopen. Wij vonden hem prachtig. Ja, er zit een stukje autoweg bij en je hoort het geluid van de auto’s soms, maar wat een afwisselende wandeling. Kunst langs de route, prima uitkijken, historie (Grebbelinie), mooie weilanden en beekjes, prachtige huizen en mooie tuinen. Onderweg kwamen we veel wandelaars tegen en ook fietsers. Maar iedereen gaf elkaar prima de ruimte en we zijn nog nooit zo vaak begroet door fietsers. Ook de brandnetels waren niet aanwezig, alles was keurig gemaaid. Wat ons betreft een van de mooiere Klompenpaden.

 101. vandaag het onderste loopje gebruikt voor ons hardlooprondje. prachtig! veel vogels, flora en variatie in het grasland. let op; wel veel brandnetels dus een lange broek of stok ofzo is slim 😉

 102. Vandaag het 100e pad gelopen. Lekkere wandeling met verrassende stukjes erin. Paar lastige stukjes. Bij oversteek Barneveldsestraat richting Dennen liepen we fout en na de oversteek vanaf de Dennen linksaf door het bouwland. Maar ach met zo’n mooie wandeling die je kunt starten vanaf je achtertuin zijn dat details.

 103. Vandaag, Tweede Pinksterdag, het Jufferpad gelopen tegen de klok in. Het pad kende vele mooie stukken. Toch viel het ons wat tegen. Een groot deel van de paden wordt ook gebruikt al fietspad. Hier moet je dus goed voor uitkijken. Verder liepen we veel over verharde wegen, soms langs de autoweg en was het geluid van auto’s veel aanwezig.
  Bij het dijkje, een heel mooi stuk!, liepen wij ook verkeerd. Paaltje over het hoofd gezien, denken we. Met behulp van de app weer makkelijk op de route kunnen komen. Een heerlijke lunch genoten bij De Dennen. Het stuk daarna door het gemaaide veld en langs het water was erg mooi.
  Genoten van de wandeling maar was voor ons niet echt een Klompenpad.

 104. Dit nieuwe klompenpad met de klok meegelopen, ondanks dat dit gebied ons heel bekend is, toch nieuwe stukjes gelopen. Op het dijkje na de Dennen, even verkleed gelopen, op de sticker stond geen pijl rechtsaf, dus doorgelopen, bleek nadien toch rechtsaf gemoeten te hebben, door een gemaaid grasveld, daar ook weer even de weg kwijt, advies; plaats hier een paaltje met sticker linksaf, en aan het eind van het grasveld, voor het trappertje paaltje plaatsen rechtsaf, wij liepen volgens ons, door een privétuin, kwamen wel weer op de route, dan is de klompenapp, of brochure wel handig. Ondanks dat, genoten van dit 100 ste pad. Heel fijn dat vrijwilligers dit, voor ons wandelaars, mogelijk maken.

 105. Hallo allemaal,
  Vandaag het Jufferpad gelopen, het is een mooie route met veel afwisseling.
  Doordat we even verkeerd zaten hadden we het geluk om twee ree kalfjes in een droge sloot te zien liggen.
  Nadat je bij de Dennen de weg overgestoken bent kom je op een splitsing van klompenpaden.
  Hier moet je links en dan direct links aanhouden (bordje zat op een paal en was moeilijk te zien) een goed gemaaid t pad inlopen en dat komt bij de beek uit.
  Verder de complimenten voor allen die dit klompenpad mogelijk hebben gemaakt.

 106. Vanmorgen al heel vroeg uit de veren 5.00 uur om mijn 100 e Klompen-pad te wandelen in Renswoude
  een heel mooi afwisselend pad met van alles wat de natuur zo ontzettend mooi maakt
  Dank aan allen die er aan meegewerkt hebben om dit mooie pad aan te leggen in het bijzonder alle overheidsinstanties provincie en gemeente maar ook de vrijwilligers die het gaan onderhouden ook de agrariërs
  waar je over hun terrein mag wandelen bedankt !
  een aanrader

 107. Alle paden al gelopen, dus vandaag maar direct dit nieuwe pad gelopen, Gestart bij De Dennen en met de klok mee gelopen. Een nieuw pad tussen al bestaande paden. Daar heb ik niet zulke goede ervaringen mee. Van dit pad van 16 km heb ik ongeveer 5 km (één uur) op bestaande paden gelopen.
  Er zijn wel hele mooie nieuwe stukjes bij, bv laatste stukje naar De Dennen en eerste stuk vanaf De Dennen, parallel aan Daatselaarpad en stukje naar nieuwbouw Beekweide. Maar ook saaie stukken, bv langs achtertuinen nieuwbouw, De Schalm, Arnhemseweg. De verlenging lijkt me bij nat weer erg drassig (nu dus niet).
  Bewegwijzering goed, slechts één opmerking: Als je vrij direct na de start parallel loopt met de dijk (privé terrein) moet je op een gegeven ogenblik weer het dijkje op, maar waar is m.i. niet duidelijk aangegeven.
  Voor mij was het ook nostalgie, ik ben in Renswoude opgegroeid.
  Dit pad krijgt van mij overigens wel een voldoende, Als je alle paden daar kent (Daatselaarpad, Turfvelderpad, Nederwoudsepad, zie de kaart op de site) kun je wel zelf hele mooie wandelroutes / combinaties maken.
  In ieder geval iedereen weer bedankt voor de prettige wandeling. Ik zal vaak terugkomen in Renswoude, de start bij De Dennen is plezierig.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.