Kreelsepad

Ontdek het prachtige buitengebied van Ede. Wandelen door een klein, oud landbouwgebied met vennen te midden van een groot heidegebied, oude zandverstuivingen, hoge stuifduinen, eeuwenoude grafheuvels en de stuwwallen van de westelijke Veluwe. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Kreelsepad (14 km)

Startpunt: Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a in Ede

Openbaar vervoer: Bushalte Langenberg en Bushalte De Bosrand in Ede

Opstappunten: Schaapskooi Ginkelse Hei in Ede. Boerderij-Theeschenkerij Mossel, Mosselseweg 2 in Otterlo (niet met auto bereikbaar).

Markering: blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Kreelsepad combineren met het Eeskooterpad, het Doesburgermolenpad of het Molenbeeksepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Gisteren met mooi zonnig weer het Kreelsepad gelopen. Met de kids wilden we de routeverkorter doen. Wat was er veel te zien en te beleven; spinnen en krekels in de heide zoeken, de schaapskudde, sporen in het zand gevonden, de Kreelse plas, het vlonderpad. Uiteindelijk de routeverkorter nog extra ingekort, anders werd het te laat. Maar wat een prachtig pad, we hebben genoten, en de kinderen vonden het heel erg leuk om de routebordjes te zoeken.

 2. De hei is eind augustus nog steeds paars; maar dat zal vanaf nu wel minder worden. Midden op de ochtend ontmoetten we everzwijnen inclusief biggen (m.a.w. dat kan hier dus kennelijk ook buiten de schemer). Helaas camera net niet paraat. Verder paarden en van die enge runderen (bijna) op ons pad. Veel mestkevers nog; maar meer doden dan levenden. Zeker op de fietspaden is het de laatste weken een slachting geweest. Op sommige plekken best een ver uitzicht over natuurgebied. Mooi dat dat nog kan in midden Nederland. Helaas ook enkele lange rechte stukken bospad (hopelijk lukt het in de toekomst om nog een paar extra bochtjes in het parcours te krijgen. Op het einde (in de buurt van de camping) waren er nog mooie stukken bloemenweides langs het akkerland. De korenbloemen zijn nu op hun hoogtepunt.

 3. Gestart met heerlijke koffie voor een vriendenprijs bij Natuurcentrum Veluwe. Direct veel informatie en uitleg van de enthousiaste beheerder. Wat een geweldig pad is dit! De prachtige heide bij Ede/Otterlo was paarser dan paars. “Spannend” element was de legerhelikopter die een paar keer over de heide vloog met een heuse legerjeep hangend onder de helikopter. Maar daarna heerlijke rust. Erg goed aangegeven met de blauwe klompjes. Verrassend was t mooie meertje met waterlelies met het pad over de houten vlonders. Onderweg honderden mestkevers die door t zand banjerden en deden t hele klompenpad met ons mee. Nog nooit zovéél gezien.
  Bijzondere runderen graasden op sommigen heide gedeelten. Je kijkt je ogen uit bovenop het uitzichtpunt waar permanent een grote verrekijker staat opgesteld. En op t moment als je denkt…nu heb ik zin in een drankje…sta je voor boerderij Mossel! Een oase op de heide met kroketjes met rundvlees van de koeien van de heide. ja zo gaat dat…teruggekomen bij t beginpunt konden we nóg een kop koffie niet weerstaan en meteen kwam de beheerder belangstellend informeren of we nog wild hadden bezien. Helaas niet maar…we komen terug… Een fantastisch pad!

 4. Prachtige route door de zuid-Veluwe. Buiten het weekend heb je het pad voor jezelf. Oase van rust door dit schitterende natuurgebied. Ik lees dat veel mensen klagen over de zandpaden en gebrek aan bankjes. Mensen kom op. Je wandelt hier echt in de natuur. Niet zeuren, doorlopen en genieten. Waar vind je dit nog in ons overvolle landje. Hulde aan de uitzetters en ik hoop meer van dit soort paden te treffen.

 5. Vorige week weer een keer dit klompenpad gelopen, hoewel meer een boswandeling is, het is een prachtige route, soms wat lange bospaden maar dat vind ik niet echt storend. Wat ik wel mis zijn een paar bankjes, als je wat ouder bent is het fijn als je even kunt uitrusten. Het viel me wel op dat ze in het bezoekerscentrum niet erg gastvrij zijn, dat heb ik andere centra nog nooit meegemaakt. De route was goed aangegeven. Kortom een aanrader, hulde aan de makers.

 6. Vrijdag 19-4-2019 het pad gelopen met de onderhoud groep van het Horsthoekerpad .Dit was voor ons het 25 klompenpad wat we samen lopen,elke maand een . Het was behoorlijk zwaar vooral de lange mulle paden . Als je van heide houdt en bos dan is dit een geweldig pad met een paar fraaie meertjes .Wij als groep vonden de zandpaden te lang maar je bent afhankelijk van de omgeving .In het najaar zal hopelijk de heide mooier zijn dan nu naar al die droogte .Wij wensen jullie veel succes met het Kreelsepad . Het was perfect uitgezet ,top .

 7. Een ronduit prachtig pad. Vrijwel geheel onverhard. Houd er ekening mee dat het, bij droogte, veel mul zand is, dus je tempo is iets lager dan gemiddeld. Maar wat is het mooi! Heide, bos, ven, overal ontluikende natuur nu. Wij komen in augustus vast nog eens terug om de bloeiende heide te zien. En in de herfst voor de herfstkleuren. Ook goed gemarkeerd, een absolute aanrader.

 8. Wat een prachtig pad! Ik heb optimaal genoten van alle onverharde paden (je kan ook over fietspaden lopen, maar er is ruimte zat naast om die te ontwijken), soms best pittig want je loopt wel veel over ruiterpaden (totaal 14.9 km).
  Maar wat een afwisseling in natuur. Ik denk dat deze op nummer 1 komt te staan, zeker nu in de herfst en met zon, er is zoveel moois te zien….. dank jullie wel!

 9. Gisteren een deel van deze route gelopen. Vanwege de herdenkingssprong Market Garden (welke ik zelf ook ooit sprong) genoodzaakt de auto te parkeren aan de Apeldoornseweg en de route in te steken vanaf de Planken Wambuisweg. De route is toen opgepakt bij de Valenberg. Ik heb toen vlak voor de Heidebloemplas de route verkort. Zo kwam ik aan 14km.
  Het noordelijke deel van de route is mooi. Ik voel me goed thuis in het afwisselende landschap tussen heide, eiken- en naaldbossen. Het enige minpunt aan de route is dat een groot deel ervan parallel loopt aan de fietspaden en die kunnen behoorlijk druk zijn. Dat terwijl dit gebied juist zoveel tussendoor paden heeft.
  De route zelf is goed uitgezet en duidelijk gemarkeerd. Top!

 10. Heeft iemand mijn zwarte cameratas met in het voorvakje een polarisatiefilter gevonden? Ik heb hem op 4 september aan een bankje laten hangen op de Heidebloemallee of bij de Kreelseplas.
  Ik zou u heel dankbaar zijn als u dit meldde via deze site.
  Alvast heel veel dank!

 11. Beste Jacqueline,

  Ik ga met de vrijwilligersgroep even na of bij de routesplitsing op de Heidebloemallee inderdaad twee identieke bewegwijzeringsplaatsjes zijn aangebracht; naar links met de toevoeging route verkorten en naar rechts zonder een toevoeging.

  Ik vraag de vrijwilligersgroep die het pad ter plaatse maandelijks naloopt om het checken en zo nodig e.e.a. te verduidelijken

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 12. Op zich is dit klompenpad heel mooi, maar door een blessure waren wij genoodzaakt om de verkorte route te kiezen, t.h.v. heidebloemallee, aan het eind van de verkorte route was het ons niet duidelijk hoe we verder moesten. er staan twee pijlen op 1 links af en 1 rechtdoor, dat was een beetje verwarrend, het was handiger geweest als er verkorteroute bij de pijl gestaan had.
  we hebben toen maar het zekere voor het onzekere genomen en langs de Grote Ginkelseweg terug gelopen.

 13. Op 20 mei 2018 het Kreelsepad gelopen. Mooie omgeving en leuke afwisseling van bos en hei … maar erg veel mul zand en daar word ik echt niet blij van. Gelukkig een zeer gedetailleerd kaartje op basis waarvan ik een aantal paden met mul zand kon vermijden door een doorsteekje te kiezen. Wellicht was de routeverkorter voor mij een betere optie geweest … nog een keer terug dus, om te proberen 🙂

 14. Afgelopen zondag gelopen. Wat een fijn wandelpad. Goed aangeven. Pauze gehouden bij de Mossel. Ook een heerlijk plekje. Wel zouden we op de route meer bankjes willen tegenkomen…..om daar eventueel,onze eigen lunch te kunnen nuttigen😃

 15. Vandaag met schitterend weer de verkorte wandeling gelopen (zuidelijk deel van de route liepen we met de klok mee). Een afwisselende route met mooie paadjes en onderweg ook wild gezien. De paden waren goed begaanbaar met wandelschoenen. Op het punt dat de routeverkorter weer in de ‘gewone’ route overging, stond op het klompenpadbordje enkel linksaf slaan; dit moest eigenlijk de keus zijn of rechtdoor of linksaf. Wij kozen linksaf, maar ontdekten gelukkig al snel dat we op de lange route terecht waren gekomen.

 16. Gisteren hebben we het Kreelse pad gelopen. Begonnen met een kopje koffie bij de vrijwilligers in het natuurcentrum.
  We hadden 1 keer niet goed gekeken waardoor we op de verkorte route liepen. Dat hebben we snel kunnen herstellen. Reeën, een vos, een buizerd, een wild zwijn en de grazers gespot. De route is ook bij drassig weer goed te doen.
  Inderdaad een paar wat langere zandpaden, maar prima te doen.
  Geluncht in het zonnetje bij boerderij mossel: wat een heerlijke plek.
  Vlak voor het einde de gebruikelijke bitterballen bij Juffrouw Tok. Wij vonden het een prachtige wandeling, afwisselend, heel rustig met een grote kans op wild, zeker voor herhaling vatbaar, bijvoorbeeld als de hei in bloei staat.

 17. Vandaag gelopen. Eigenlijk is het korte rondje (met de routeverkorter) rond de landbouw enclave de highlight. Dat heeft een echt klompenpad karakter. De rest zijn vooral hele lange rechte brede zandpaden waar de oefen tanks van de landmacht inderdaad lekker de ruimte hebben. Wij hadden er graag wat afwisselendere paden in gezien, maar die zullen daar wel niet lopen. We mooie vergezichten over de heide.
  En dan die ingehuurde ANWB das die bij de Ederheide vlak achter ons langs kruiste. Weet niet wat die gekost heeft, maar die moeten jullie erin houden. Onze eerste das in het wild.

 18. Gisteren, 18 februari 2018, deze wandeling gedaan en we waren er helemaal enthousiast over. Wat een afwisseling en wat een weertje overigens, maar zo mooi die vennen, uitgestrekte velden, prachtige bossen en ga zo maar door. 15 km is ook prima te doen, graag zouden we een directere koppeling met een andere route wensen.

 19. Wat een prachtige wandeling! Ondanks het fantastisch mooie winterweer op deze zondag was het niet druk op de route. De grond was licht bevroren dus geen modder vandaag. Goed onderhouden pad; vrijwel geen zwerfafval gespot.

 20. Het is een prachtig pad door veel bos en langs hei met prachtige vergezichten. En die zangronden hebben het voordeel dat je ook bij (lange) natte perioden er prima kunt lopen. Wij deden dit begin februari. Vanaf de uitzichttoren zagen we een paar zwijnen, later nog één en tot slot een roedel reeen. Kortom: er viel wat te zien!
  Alle eerdere reacties kloppen: veel bos, lange zandwegen en eigenlijk niet echt een ‘klompenpad’ in de ware zin des woord. Toch beslist een aanrader voor iedereen die van een heerlijke natuurwandeling houdt.
  Wij liepen de tocht op een vrijdagmorgen/middag in februari en alle horeca was op dat moment gesloten. Brood mee dus.
  Vrijwilligers: bedankt voor het uitzetten en onderhouden!

 21. Ons eerste klompenpad…we gingen voor de 15 km. Gestart bij Natuurcentrum…liep goed, ook duidelijk met de paaltjes. Toch hebben we een paaltje gemist…we waren alweer zo snel terug…blijkt dat we de verkorte route hebben gepakt. We hadden niet de route op kaart of de telefoon bij de hand. We lopen liever ‘op de paaltjes’.
  Volgende keer misschien toch maar even de app erbij aan zetten.
  Maar ook de verkorte route was erg mooi!

 22. Vandaag het ruim 15 km Kreelsepad gelopen bij koud weer en een stevige wind.
  We zijn begonnen bij het Natuurcentrum en met de klok meegelopen. De eerste ontmoeting was militairen met geweren en rondrijdend in jeeps. We konden rustig verder lopen. Later komt nog een chinook laag over.
  Op de Edese heide ontbreekt inderdaad een paaltje. Doordat we de app paraat hadden liepen we goed. Tijdens de wandeling komen we er achter dat meerdere paaltjes niet op logische punten en aan de juiste kant van het pad staan.
  De volgende ontmoeting is een kudde schapen in de overvolle schaapskooi (volgens een bordje 250 stuks).
  Het houten pad bij de Kreel was goed te bewandelen. We vervolgen de lange zandpaden en komen bij uitkijkpunt Valenberg. Daar ontmoeten we 2 zwijnen, op afstand.
  Het Kreelsepad heeft weinig afwisseling in paden, maar met een beetje oog voor alles er omheen, is dit ook weer een mooi pad. Het zal in de loop van het jaar zeker veel kleurrijker zijn.
  Vrijwilligers bedankt!

 23. Gisteren dit nieuwe klompenpad gelopen, het grootste gedeelte was ons wel bekend, maar toch erg genoten, temeer omdat de andere klompenpaden te “nat” waren.
  Ook wij zijn op de heide een keer verkeerd gelopen, moesten daar rechts aanhouden, zijn recht door gelopen, kwamen er na ongeveer 250 meter achter dat we niet goed zaten, teruggegaan en op het bewuste punt even gezocht, misschien wat eerder een paaltje.
  We kwamen veel Ruiters op paarden tegen, een heel stuk is dus kennelijk ook een paardenpad, liep vrij zwaar.
  In de toekomst zullen we dit klompenpad zeker nog wel een keer lopen, maar dan tegen de klok in.
  Vrijwilligers bedankt voor dit bos en heide-klompenpad.

 24. Wij wilden vandaag het Kreelsepad gaan lopen en kozen hiervoor het opstappunt als startpunt. Auto in Otterlo neergezet en na een stukje Eeskoterpad uitgekomen op de overstaproute. Wellicht is het handig om in het begin erbij te vermelden hoe ver het is naar het overstappunt of om het kaartje van de route iets groter te maken. Zo kan er beter ingeschat worden waar je je bevind. Wij hebben een behoorlijk stuk gelopen, waren nog even in verwarring gebracht bij een zandvlakte omdat daar niet echt duidelijk was waar de pijl op het bordje naartoe wees, maar uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om weer terug naar de auto te lopen. Aldaar stonden nog twee wandelaars die eveneens het opstappunt niet konden vinden.
  Volgende keer nemen wij weer het startpunt als begin van onze wandeling.

 25. Gisteren het Kreelsepad gelopen. Bewust na al de natte dagen! Mooie route! En omdat dit misschien geen “echt” klompenpad is wisten wij dat dit nu niet erg veel baggeren door natte weilanden was. Maar ter afwisseling bos en heide (en inderdaad sommige stukken dan wel weer mul zand). Een suggestie ter verbetering; Na de schaapskooi rechtsaf, en ook even daarvoor rechtsaf na het Belgen monument weer naar de bosrand met schaapskooi staan de paaltjes met bordjes een stuk NA de afslag! Als je de app of GPS bestand niet gebruikt en wat minder ervaren bent met klompenwandelingen loop je hier een risico de mist in te gaan. Bordjes graag VOOR een afslag. Oh ja helaas de folders waren op bij het Natuurcentrum.

 26. Gisteren 5/1/18 het Kreelsepad gelopen met vriend Ben.
  Het weer werkte mee want droog en weinig wind en dus niet echt koud.
  We komen uit Delft en beginnen graag met koffie, maar de horeca in de omgeving (ook bij Mossel) was dicht helaas. Gelukkig was er wel koffie bij het informatieve startpunt Natuurcentrum Veluwe.
  De route voert langs loof- en vooral dennenbossen, heidevelden, vennetjes en op het einde weilanden. Het terrein is geaccidenteerd met stuifduinen op de stuwwal en er grazen paarden en prachtige zwarte stieren. Bij Mossel zagen we dames die met border collies schapendrijven oefenden.
  Zo ‘s winters vonden we het landschap toch wat saai. We misten de gebruikelijke klompenwandeling ingrediënten; afwisseling van natuur- en cultuurlandschap, dorpje, boerderijen en lopen door de weilanden en langs akkers.

 27. Het Kreelsepad lopen met een klein groepje “zie je dat bordje niet ? ” en dat een paar maal en dan We moeten hier naar rechts en volgen zie ik een eind verder op een bordje “routeverkorter “staan ja.ja en we wilden de hele route doen volgende keer eerst zelf even kijken niet aan een onervaren mede wandelaar overlaten

 28. Op 6 december met partner dit pad gelopen. Omgeving is prachtig, ik kan niet anders zeggen. We hebben al veel klompenpaden gelopen en ik laat zelden een reactie achter. Maar nu kan ik het niet laten: ik vind dit geen klompenpad. De route gaat voor 95% over lange, rechte, brede zandpaden. Beetje jammer wel.

 29. Beste wandelaars,

  Er werd aangegeven dat de vlonder bij de Kreelse Plas glad was. Hij is inmiddels schoongemaakt.
  Dank nog voor de melding!

  Beheer Klompenpaden Gelderland
  Annet Venbrux

 30. Met veel plezier heb ik vandaag het Kreelsepad gelopen. Een echte aanrader om te genieten van verschillende landschappen!!

 31. Een week voor de opening een deel gelopen met een blauwe lucht en een heerlijk zonnetje.
  Was zoeken naar paaltjes omdat natuurlijk de app en route nog niet gepubliceerd waren.
  Hele mooie afwisselende wandeling en heb een hele tijd op een bankje aan de plas zitten lezen en praten met mensen die voorbij kwamen. Ga deze wandeling binnenkort zeker nog eens lopen.

  Klompenpaden staan voor mij voor mooie wandelingen in allerlei soorten gebieden. Boerenland, kleine plaatsjes, weilanden, bossen, heide.
  Heb er inmiddels al heel wat gelopen, denk rond de 50.

 32. Beste Dick,

  Hartelijk dank voor uw reactie op onze site. Mooi dat u heeft genoten van het nieuwe Kreelsepad!
  Uw opmerking over de gladde vlonder bij het Kreelse Plas nemen we mee als suggestie voor verbetering van de route.
  Dankzij reacties als de uwe kunnen we de kwaliteit van de Klompenpaden blijven verbeteren!
  Wij wensen u nog veel wandelplezier op de Klompenpaden!

  Annet Venbrux
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 33. Vandaag door weer en wind dit nieuwe klompenpad gelopen. Ik vraag me allereerst bij dit pad af of het een klompenpad is. Ik vind eigenlijk van niet. Alle paden die gelopen worden zijn ook zonder klompenpad toegankelijk en 95% gaat door bos en heide. Veel paden zijn lange brede rechte zandpaden. Dat is jammer want het loopt niet geweldig en er zijn voldoende leukere paadjes in de buurt.

  Nu het positieve, want dat is er zeker! Het is een prachtige omgeving. Mooie afwisseling tussen bos en heide, met een paar vennen/poelen. En neem vooral een verrekijker mee! Wij zagen vanaf het uitkijkpunt meer dan 10 Wilde zwijnen en later langs de route nog enkele Reeën.

 34. Vanmorgen om 10 uur dit mooie pad gelopen, (per abuis) tegen de klok in.
  Het is een geweldig mooi pad, met bijna net zoveel bos als heide. Hele mooie vergezichten.
  Dit pad is te vergelijken met de hoofdroute van het Meulunterenpad. Beide paden zijn in deze zeer natte periode heel goed te bewandelen, geen (drassige) weilanden.
  Eén opmerking: de vlonder bij de Kreelse Plas was (gedeeltelijk) spekglad. Hier moet eigenlijk gaas overheen om ongelukken te voorkomen.
  Dit prachtige nieuwe pad is een grote verrijking van de klompenpaden. Bedankt iedereen en tot de volgende keer.

 35. Vanmorgen rond 8.00 uur dit mooie pad gewandeld.
  dank aan alle vrijwilligers en Stichting Landschapsbeheer Gelderland maar ook Gemeente Ede
  voor dit heel goed bewijzerd pad een pad voor alle jaargetijden een aanrader !

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.