Kreelsepad

Ontdek het prachtige buitengebied van Ede. Wandelen door een klein, oud landbouwgebied met vennen te midden van een groot heidegebied, oude zandverstuivingen, hoge stuifduinen, eeuwenoude grafheuvels en de stuwwallen van de westelijke Veluwe. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Kreelsepad (14 km)

Startpunt: Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a in Ede

Openbaar vervoer: Bushalte Langenberg en Bushalte De Bosrand in Ede

Opstappunten: Schaapskooi Ginkelse Hei in Ede. Boerderij-Theeschenkerij Mossel, Mosselseweg 2 in Otterlo (niet met auto bereikbaar).

Markering: blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Kreelsepad combineren met het Eeskooterpad, het Doesburgermolenpad of het Molenbeeksepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Wat een prachtige route. Heel anders dan veel andere klompenpaden met boerderijen en landerijen. Maar zeker erg fraai, ondanks dat de heide inmiddels kleur verliest. Prachtige vergezichten over heidevelden. Omgeving rijk van geschiedenis en natuur. En tja zandpaden die horen erbij op de heide…Mossel is leuk om te zitten. En als afsluiter even bij restaurant Bloem gezeten. Lekker in het zonnetje.

 2. Gisteren het pad gelopen.
  Een prachtige omgeving. Mooie heide velden.
  Jammer dat het zoveel over brede zandpaden gaat.

 3. De verkorte route is prachtig.
  De grote stukken over de brede zandwegen die ook door auto’s (!!) en onverlaten (!!) te paard
  (werden achterop gegallopeerd door een groep die 5 paard breed het zandpad overging zonder kennis te geven van enige ruiter-etiquette)
  worden gebruikt zijn niet ontspannen om te lopen in de zomer.

  Mossel is mooi! (en ook weer druk in de zomer).

 4. Gelopen op 23 augustus.
  ATTENTIE: bij het tegen de klok in lopen van de route moet je bij de Kreelse Plas rechtsaf om de route te vervolgen. Links af loopt dood.

  Wat een prachtige wandeling is dit!!
  Zeker met de bloeiende heide. Maar de afwisseling is heel verrassend. Bij linksom lopen kwamen we met een klein uur bij Mossel aan. Daar heerlijk wat kunnen gebruiken. Pas daarna weer bij het Natuurcentrum ruimte voor een sanitaire stop en/of versnapering.
  Schaapskooi is wel een belevenis wanneer de schapen worden ‘losgelaten’.
  Trek wel goede schoenen aan, want er zijn veel zandwegen om op te lopen. Na de regen geen probleem, maar bij langere tijd droog weer zal dit wel anders zijn.
  Complimenten voor de organisatie mbt het uitzetten van de route. Zeer duidelijk waardoor we een zeer aangename wandeling hebben mogen beleven. Dank hiervoor.

 5. 12 augustus j.l. dit mooie pad in de ochtend gelopen. Auto geparkeerd bij het natuurcentrum Veluwe, wat in de ochtend nog gesloten was maar in de middag een mooie plek is om te bezoeken. Na circa 5 min. wandelen werd ik al beloond met de eerste 2 reeën op mijn pad. Verder een wandeling met een mooie diversiteit qua landschappen en veel stilte. Er zijn een paar stukken waar fietsers en wandelaars samen komen wat wat drukker was, verder weinig mensen tegen gekomen onderweg. Wel veel paarden en later nog Spaanse runderen. Wat even een uitdaging was gezien die op het pad lagen en er indrukwekkend uitzagen. Al leken ze niet echt onder de indruk en met een bochtje erom heen prima te doen. Voor de Heide nog net iets te vroeg, het begon net op te komen, maar fenomenale uitzichten. Richting het eind wel wat langere rechte zandpaden om te lopen, leert ook de charmes te zien van alles wat er buiten het zand om te zien is. Met de ‘gekke’ mestkevertjes die ik met regelmaat maar weer op hun pootjes heb gezet als ze lagen te spartelen. Vrijwel geen bankjes onderweg, wel kun je prima langs de kanten een plekje vinden om even te rusten. Dank voor het uitzetten van dit mooie pad.

  Tip: vergeet het vlonderpad naar de heidebloemplas in het begin zeker niet, is een mooi cadeautje.

 6. Vandaag in alle vroegte dit pad gelopen.
  Het leven was even 14 km lang perfect.
  Bedankt klompenpad mensen voor het uitzetten van deze mooie route.
  Ik heb 14 km lang genoten. De route was voorbij voor ik er erg in had.
  De route krijgt van mij een dikke negen.
  Buiten een kudde paarden helaas geen verder wild gespot, ik had op meer gehoopt.
  Maar verder een prachtige wandeling gehad.

  Frank

 7. Nadat ik regelmatig delen van dit pad wandelde werd het tijd voor de hele route. Wat een fantastisch pad! 100% door bos en heide. Ik wandelde rond 10.00 en zag geen wild. Dat is wel het geval als je bij zonsondergang op pad gaat. Dan is er op de Valerberg meestal wel wat wild te zien. Maar ook bij de Mossel. In deze tijd van de reeenbrons hoef je niet eens heel stil te zijn. Een ontmoeting met zwijnen is inderdaad een spannende gewaarwording. Je ziet ze gegarandeerd. Tijdens mijn wandeling waren er helikopters van defensie actief. Je loopt namelijk langs militair oefenterrein. Ik heb genoten van de diversiteit en de rust op dit pad. Op mijn Instagram staat een filmpje. Er staan er overigens nog veeleer op. Neem een kijkje op. geeri_wandelt

 8. Zaterdag 26 juni deze route gewandeld. Wat was dat genieten! Pas na 9 uur kwam ik de eerste mountainbikers en andere wandelaars tegen. Al snel zag ik een jonge Edelhertbok met van die spietsen. Daarna stak een vos het pad over. Even later verbaasde ik me over een verse afgekloven poot van een jonge roofvogel. Een vogelaar die in dit gebied roofvogels ringt en die ik later sprak bij de planken wambuis, vertelde me dat het zeer waarschijnlijk de poot van een jonge wespendief was die door een havik was gepakt. Tien minuten later was het weer raak: ik was net een vriendin aan het appen dat het zo’n geweldige wandeling was, toen een luide knor zo’n drie meter naast me in het hoge gras me deed schrikken! Een grote keiler keek me behoorlijk verstoord aan. Gelukkig zetten de andere volwassen dieren met jongen het op een lopen jn de richting van mij af en ging hij er uiteindelijk achteraan….. Het was een indrukwekkend gezicht, maar iets meer afstand had van mij ook wel gemogen. Een edelherthinde stond een eindje verderop te grazen en hield me vanaf een veilige afstand in de gaten. Bij de planken wambuis kwam ik dus in gesprek met genoemde vogelaar. Hij raadde me aan om ook regelmatig omhoog te kijken vanwege de gesignaleerde steenarend en lammergier. Laat ik enkele minuten later ook daadwerkelijk de steenarend spotten… De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat hij wel zeer hoog vloog, door sterk in te zoomen met de camera en thuis het vogelboek er bij te pakken, kon ik concluderen dat hij het daadwerkelijk geweest was. Na bijna aan het einde van de route nog twee wilde zwijnen te hebben gezien, kwam ik zeer voldaan bij de parkeerplaats terug. Wat een wild! Bijna niet te geloven. En dan de fauna. Het slangenkruid bloeide zeer uitbundig, evenals de vogelwikke en metershoge vingerhoedskruid.
  Ik vond de route prima aangegeven, heb er enorm van genoten!!

 9. Vanmorgen in alle vroegte in mijn eentje de 14,5 km van het Kreelsepad gelopen.
  Optimale omstandigheden moet ik zeggen. Heerlijk rustig – ik kwam de eerste medemens pas na zo’n 11 km tegen. Daardoor stil en vrijwel ongerept. Prima temperatuur van rond de 14 graden, waardoor niet te warm op de open heidestukken.
  Overwegend bos en heide, hier en daar een vennetje, een mooi uitkijkpunt, een kudde schapen en een leuke pleisterplaats onderweg. Genoeg te zien, gevarieerd en zoals gezegd heel rustig.

  Een bijzondere verstoring van deze rust vormde (achteraf) het hoogtepunt van mijn wandeling. Vlakbij het uitzichtpunt De Valenberg botste ik onoplettend bijna letterlijk op een kudde van zeker 20 everzwijnen. Er gebeurde van alles in een paar seconden. De kleintjes renden meteen weg. Drie grote zwijnen keken me vanaf zo’n 8 meter afstand dreigend maar ook enigszins verdwaasd aan. Terwijl ik in de beruchte ‘frozen’ stand verkeerde, maakten zij waarschijnlijk de afweging ‘vechten of vluchten’. Gelukkig voor mij werd het het laatste. Waardoor het een hoogtepunt in plaats van een dieptepunt werd.
  Iets sneller dan gebruikelijk ben ik doorgelopen.

  Alles bij elkaar een prachtige en afwisselende wandeling.
  Genoten van de rust (op de ontmoeting met de zwijnen na dan) en ruimte op dit klompenpad.
  Dank aan alle betrokkenen.

 10. Dit mooie pad gelopen vandaag. Er zijn drie mooie vennen bij twee er van kun je ook mooi even zitten en hopen op een ijsvogel. Plenty libellen in ieder geval. Lange rechte stukken, zeker, maar het gaat ervom wat je er zelf mee doet. Kijk om je heen en luister. Neem een plantherkenningsapp mee (bijv. INaturalist of Seek) en leer planten kennen. Lekker gewandeld vandaag.

 11. Wat een drukte, Hemelvaartsdag lokte vele mensen naar dit gebied. Voor ons was dit pad het minst aantrekkelijke klompenpad na eerder deze week het mooie Molenbeeksepad en het gevarieerde Hartensepad gewandeld te hebben. Hoofdzakelijk heeft dat te maken met het lange, saaie stuk op het militair oefenterrein. Naar ons idee zijn er kansen gemist en was het niet nodig veel van zulke lange brede paden te laten bewandelen. Er waren meerdere varianten met stillere paadjes te benutten geweest.

 12. We hebben genoten van het klompenpad. In de wetenschap dat het vooral bos en heide zou zijn. We hebben al wat Klompenpad gelopen en vooral de variatie in de paden maakt ze allemaal uniek. We hadden een heerlijk vroege start en wat herten ?en zwijnen ?gespot. Genoeg afwisseling, mooie natuur en rust. Ga vooral vroeg op pad!?

 13. Deze route vandaag gelopen, en ik vond hem erg mooi. Zeer afwisselend; heide, bos, vennetjes. Het vrolijk geblaat van de schapen en de (al iets grotere) lammetjes bij de Schaapskooi aan het begin (of aan het eind als je andersom loopt) van de route was een leuke start. De drukte viel vandaag mee (ok, een maandag, maar wel schoolvakantie), maar ik kan me voorstellen dat het in weekend een populair gebied is.

  Ik at een meegebracht broodje bij het uitzichtpunt met prachtige vergezichten tot aan Kootwijk, en ik heb verderop zelfs een half uur onder een boompje in de zon zitten soezen. Niet lang daarna kwam ik theeschenkerij de Mossel tegen, en dat was een aangename verrassing; koffie, taart, frisdrank, frituur – alle mogelijkheden om de zojuist verbrande calorien er weer aan te eten. 🙂 Oh, en ook fijn dat hier een toilet is. Het geasfalteerde fietspad wat voor een gedeelte langs de route loopt stoorde me niet, en zelfs de wat langere stukken over brede zandpaden vond ik prachtig: het uitzicht verveelde nooit. Het pas is goed gemarkeerd,. Zeker een aanrader.

  Groet
  Karen

 14. Toegegeven; dit is geen klompenpad zoals je verwacht van een klompenpad.

  Maar WAUW! Wat hebben mijn oudste zoon en ik een heerlijke wandeling gemaakt. Net na zonsopkomst een koude start, maar de heide was daardoor magisch. De afwisseling van heide en bos en vennetjes zijn fantastisch. Het pad loopt heuveltje op en af en naast veel zand, inderdaad veel verharde wegen. Maar tot 2/3 van de wandeling bijna geen mens gezien. Des te meer dieren! Ze lieten zich niet storen door twee wandelaars. En onderweg veel informatie te lezen. Ook altijd mooi meegenomen.

  Overigens: wij hadden wat meegenomen voor onderweg. Maar er is koffie-to-go onderweg.

 15. Vandaag dit pad gelopen. Hier en daar iets via omwegen. Vooral om de regelmatige gang over of naast drukke fietsroutes te vermijden. We delen uiteraard graag al het moois met mede genieters. Maar het valt wel op hoe fanatiek de Veluwe ontsloten is voor horden (snel)fietsers, mensen op elektrische vehikels met dikke banden, ATB-ers, ook daar waar dat niet mag volgens de bordjes… In mij jeugd had je het fijne gevoel echt moeite te moeten doen om op geïsoleerde plekken als Mossel te komen. Nu gaan er fietssnelwegen naar toe . Geeft toch te denken, ook na het verhaal over de hier vlakbij doodgereden wolf die kennelijk voor alle drukte op de vlucht was… Dit is geen kritiek aan de Kompenpad-organisatie, maar het maakt de natuurbeleving wel wat minder helaas. Maar wel vaak zeer genoten vandaag: afwisseling, fraaie dieren gezien, schaapskooi bezocht, en fraaie leegte gezien en het voorjaar kunnen ruiken. Dank aan de Klompenpadmensen!

 16. Voor ons was dit geen hoogtepunt. Vlak maar vooral erg brede paden met lange rechte stukken langs een fietspad (wat zijn fietsers toch vaak luidruchtig). Voor ons hierdoor te saai. Hoogtepunt was het vennetje met het vlonderpad maar dat is maar een piepklein stukje van de wandeling. Minste klompenpad dat we tot nog toe gelopen hebben.

 17. Vandaag, 16 april 2021, dit prachtige klompenpad gelopen. Genoten van de diversiteit waardoor je loopt. Het weer deed goede zaken. Fijn koffie to go bij het eindpunt. Helemaal top. Wil dit pad graag in meerdere seizoenen gaan lopen. Leuke bijkomstigheid was dat er veel activiteit van het leger was. Parachutisten, grond groepen, leger voertuigen. Ja, wij hebben genoten.

 18. Een zalig pad gelopen vandaag! Het was ons tweede klompenpad slechts als Zeeuwen ;). Wat een aanrader is dit! Veel variatie van landschappen. Het geluk gehad om drie hertjes een muisje en een zwijn (!!) gezien te hebben. Wij prijzen ons gelukkig met de mooie natuur daar! Een beetje reden mocht de pret zeker niet drukken. Ik ben benieuwd hoe het pad is als de hei op haar hoogtepunt is!

 19. Gisteren de verkorte route gelopen. Prachtig pad en heel divers. Leuke plekjes om even een pauze in te lassen tegengekomen. De plassen met de vlonders maken dit pad extra leuk. De 4 hoefijzers op de boomstammen in de vorm van een klavertjevier laten je extra beseffen dat je van geluk mag spreken dat je in deze tijd van beperkingen toch kunt genieten van de natuur.
  Onze caravan staat op camping Zuid Ginkel. Dus dit was voor ons een soort thuiswedstrijd. We zien zeer regelmatig parachutisten landen op de Ginkelse heide. Met een beetje geluk tref je dit schouwspel tijdens de wandeling.

 20. Ons 2e Klompenpad werd het Kreelsepad. Gestart met zon, dat was fijn! die hadden we tijdens het Eeskooterpad niet gezien, gisteren. Door de stevige wind en de toenemende bewolking werd het toch weer een frisse wandeling, maar door die prachtige omgeving onderweg was het goed te doen.
  Dit was een eigenlijk helemaal onverharde route (onze voorkeur), tenzij je geregeld op het soms naastliggende fietspad ging lopen. De route is uitstekend bewegwijzerd. Mooi, dat voor diverse wensen, langer of evt. korter lopen, ook keuzes gemaakt kunnen worden tijdens de routes!

 21. Onder een heerlijk “winters zonnetje” dit pad bewandeld. Het had de voorgaande nacht nog licht gevroren en was de temperatuur (5°C) i.c.m. een koude wind nog niet optimaal. Wel gestoord door een militaire oefening: landmacht i.c.m. Chinooks en Apache- helikopters. Verder een hele fijne wandeling en goed bewegwijzerd. Voor een fotoverslag: http://www.dickdrost.nl/Fotogalerij/Wandelingen 2021

 22. Afwisselende luchten, zon, hagelbuien en dat allemaal over dit schitterende pad. Heidevelden die goed begraasd worden, weer een andere helemaal niet, en de bij de Ginkelse heide zien we de hagelbui al van verre aankomen.
  Vandaag daarom geen mul zand, hele fraaie uitzichten en veel dank aan de vrijwilligers!

 23. Vandaag dit mooie pad van 15km gelopen. Wel een pittige met lange rechte stukken en door mul zand met bult op en af maar zeker de moeite waard. Een heerlijk bakkie soep en nette toiletten bij theeschenkerij Mossel maakte het helemaal top! Vrijwilligers bedankt.

 24. Vrijdag 5 februari dit mooie pad gelopen. Leuke afwisseling van vooral heide en bos. Wat een rust! Ook vrijwel geen asfalt gezien :-). In deze natte periode wel zo prettig dat we niet door drassige weilanden hoefden te lopen. En heel fijn een pauzemoment bij Theeschenkerij Mossel! Warme choco met slagroom hmmmm. Aanrader dit pad!

 25. Prachtige route door bekend terrein. Ik mis echter het “klompenpadgevoel”. Geen akkers of weilanden waar je doorheen moet. Het is een wandeling door bos en over heide. Super mooi, maar geen klompenpad.

 26. Zaterdag 23 januari dit mooie pad gelopen. Echt schitterend met ongelooflijk mooie heide en bos. Wel erg druk, maar dat is te verwachten in de Corona tijd. Onderweg heerlijke coffee to go gehad bij boerderij Van Mossel. Houd er rekening mee dat er hoogte verloop is. Hoogste punt was de Valenberg met uitzichtpunt. Aanrader!

 27. Deze route staat bij mij op nummer 1. Heel gevarieerd en super mooie omgeving om te lopen.

 28. Vandaag het Doesburgermolenpad samen met het Kreelsepad gelopen. Gestart vanaf congrescentrum Belmont. Doesburgermolenpad met de klok mee gelopen, Kreelsepad tegen de klok in ivm corona-regels bij de Kreelse plas. Overstaproute heen volgens de de bordjes, terug op eigen houtje mbv de app. De Ginkelse hei blijft een prachtige gebied om te lopen. Maximaal genoten van al het moois onderweg. Beide routes zijn zeer de moeite waard, maar het Kreelsepad heeft mijn voorkeur. Onderweg bij boerderij “Mossel” een heerlijke beker soep op. Het was lekker weer om te lopen. Vrijwilligers bedankt voor de mooie routes.

 29. Zondag 17 januari dit pad gelopen van 15 km.
  Het was een duidelijke en erg mooie route. Een groot pluspunt de sanitaire voorzieningen een leuke gezellige tussenstop op de helft van de route. Waar je in coronatijd snacks en warme chocomelk en koffie af kunt halen. Ook de verharde wegen door het bos heen liep erg makkelijk. Dit klompenpad is zeker een aanrader!

 30. Zondagmiddag 10 januari de verkorte route gelopen. Zeer aangename wandeling door afwisselend landschap, meestal onverharde paden en heerlijk weer! Gezellig met de schapen gekeuveld bij de schaapskooi. Een echte aanrader deze route!

 31. Hele mooie boswandeling. Over de hei, stuwwallen en bos. Vandaag druk maar iedereen wil genieten van het mooie winterweer. Deze drukte is geen probleem, ruime paden op deze route.
  Sanitairstop in Mossel tevens gelegenheid om iets te drinken en een klein hapje hier staan voldoende bankjes. Verder weinig bankjes onderweg, alleen in het begin staan enkele bankjes.
  Vrijwilligers jullie hebben een super mooie route uitgezet. Top!

 32. Beste wandelaars,

  Ik reageer even op de opmerking over of de horeca-gelegenheden (degene met afhaalmogelijkheid) open zijn. Via de website klompenpaden.nl en via de app is het mogelijk om door te klikken naar de horeca van een pad en kan op de website van de betreffende horeca-ondernemers de meest betrouwbare info opgehaald worden.

  Veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 33. Wij hebben gisteren de route gelopen. Bij boerderij De Mossel was gelegenheid om bij een uitgiftepunt van alles te kopen: drinken, appeltaart, snert en ik dacht zelfs mensen met frites gezien te hebben. Buiten staan picknicktafels waar ze kunt zitten. Of dit met de kerstdagen ook open is weet ik niet.

 34. Ik wil eerste kerstdag de route gaan lopen met 2 mensen. We zouden graag onderweg een kopje koffie drinken, to go. Hebben jullie tips waar dat kan? Het liefst ergens halverwege, we beginnen de route bij de schaapskooi. Ik las iets in een reactie over het bezoekerscentrum, bedoel je dan Bezoekerscentrum / Museonder?
  Zit je overal buiten in de kou? Of weet iemand ook iets waar je misschien toch deels binnen zit of met Heathers ofzo?
  Alvast bedankt voor het meedenken!

 35. Beste Uud en andere wandelaars,

  Er komen nog veel vragen binnen n.a.v. eerdere berichten.

  De werkzaamheden bij het Kreelsepad zijn inmiddels afgerond en het pad is weer geheel toegankelijk. Alleen bij de plas is er i.v.m. corona nog eenrichtingsverkeer, zie hiervoor bij bijzonderheden.

  Alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden!

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 36. Vandaag de korte route 8 km van dit klompenpad gelopen. Een heerlijke wandeling die zeker de moeite waard is.
  Leuk de vlonders rond de Kreelse plas en lekkere koffie To go bij het informatiecentrum.
  Vrijwilligers weer bedankt voor het uitzetten en onderhouden van dit pad.
  Wij hebben in ieder geval weer genoten

 37. hoi,
  wij willen zondag a.s. het pad gaan lopen.
  zijn de werkzaamheden zoals hierboven staan inmiddels gereed?
  dit zodat we niet voor niks komen.
  dank voor uw reactie.
  grt Uud

 38. Vanwege de werkzaamheden de wandeling uitgesteld naar vandaag. Helaas zijn de werkzaamheden nog in volle gang. Ook volgende week zal het pad nog niet toegankelijk zijn. Erg jammer. Wat we hebben gelopen was mooi. We komen zeker nog eens terug om de gehele route te lopen.

 39. Wij zijn vandaag ook tegen deze verbodsborden opgelopen en er was bovendien nog een boze man (niet duidelijk gezagdragend) die ons verbood tóch door te lopen op de Heidebloem Allee. We zagen niet echt een alternatief en moesten de wandeling afbreken. Een waarschuwing in de app hadden wij niet gezien (en kunnen we trouwens nog steeds niet vinden). Verder was er ook nog een militaire helicopter die de hele tijd auto’s en andere voertuigen aan het verplaatsen was. Dat is aanvankelijk wel leuk om te zien maar na een tijdje begint de herrie van 2 helicopters die maar af en aan blijven vliegen over dit “rustgebied” wel een beetje irritant te worden.

 40. Beste wandelaars,

  Het staat reeds vermeld op deze pagina onder bijzonderheden en ook in de app, maar het blijkt dat niet iedereen dit heeft gelezen/leest, daarom vermeld ik het ook nog even hier in het gastenboek.

  ROUTE TIJDELIJK NIET TOEGANKELIJK
  Van 2 t/m 16 november is het Kreelsepad op werkdagen niet toegankelijk. Dit i.v.m. werkzaamheden in het gebied.

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 41. Gisteren wilden wij het Kreelse pad gaan lopen. Er stonden echter borden dat de wandelroute afgesloten was i.v.m. kalkstrooien door een helicopter. wij zijn, tegen de verbodsborden in, toch aan de route begonnen, maar daar waar je een hek door moest om je route te vervolgen zat het hek op slot. Jammer. Dus, voor de medewandelaars: misschien even wachten met het wandelen van deze route. Wel stonden er borden met het opschrift omleiding, maar niet hoe je dan moest lopen. Misschien hebben wij niet goed gekeken?

 42. Eind vorige maand liep ik het Kreelsepad in een zeer rustige omgeving. Een prachtige herfstwandeling. Het Belgenmonument op de hei valt net buiten de route (zou kunnen worden aangepast ?), maar het is de moeite waard om die extra meters te wandelen. Ik was net op de juiste tijd in Mossel om te zien dat de kudde schapen met zijn wandeling begon. Een geslaagde wandeling!
  Voor een verslag van mijn wandeling kunt u kijken op : https://willemswonderlijkewandelingen.com/2020/10/30/klompenpad-kreelsepad/

 43. Gisteren (31 oktober) dit pad gelopen vanaf de schaapskooi. Wonend in het westen zijn we tot nu toe klompenpaden gewend waarop je in alle rust en verlatenheid wandelt langs dijken en door weilanden. Nu dus een pad op een heel ander terrein, door bos en over heide. Aanvankelijk waren we wat sceptisch want er waren veel fietsers en andere wandelaars onderweg. Het eerste deel voelde dus meer als een familiewandeling op de zondagmiddag. Tja, komt natuurlijk ook dat we kozen voor een zaterdagmiddag op wellicht een van de laatste mooie herfstdagen. Maar goed, wees er op voorbereid dat je op sommige stukken voorbij wordt geraasd door mountainbikers,
  Verderop werd het rustiger en eenzamer en konden we ongestoord genieten van de prachtige herfstkleuren in het bos. Als de hei in bloei staat moet dit ook een prachtige tocht zijn.
  De route was – zoals we gewend zijn – duidelijk aangegeven, alleen bij de Kreelsche plas gingen we even de mist in. Goed opletten daar !
  Al met al een mooie herfsttocht gelopen.

 44. Op 27 oktober de tweede helft van het Kreelsepad gelopen. Nu richting de Mossel. Het eerste stuk was recht toe, recht aan. Lange brede zandpaden, hoewel het uitzicht wel mooi was. Even op de uitkijktoren over de hei gekeken en bij de Mossel de wilde koeien gespot. Erg goed om te zien dat ze bij het bezoekerscentrum koffie en lekkers “tot go” doen die je op een van de vele picknicktafels kunt nuttigen. En het toilet was geopend, echt top ? Een mooie route vol paddestoelen en prachtige kleuren dit jaargetijde ???

 45. Als je de routeverkorter volgt, dan is de zuidelijke lus 7km. De noordelijke lus is met routeverkorter ruim 11km. Veel wandelplezier op dit mooie klompenpad!

 46. September dit pad gelopen. Wat een prachtige route en heerlijk rustig. De heide stond zo mooi in bloei. Onderweg ook nog een militaire kolonne tegen gekomen. Midden in het bos, was wel een leuke ervaring. Zeker een route om nog eens te lopen. Heel duidelijk aangegeven. Genoten

 47. Beste Sebastiaan van Rijswijk en andere wandelaars,

  Op het Klompenpad het Kreelsepad zijn honden, mits aangelijnd, toegestaan. Dit in tegenstelling tot de andere Klompenpaden. Dit staat ook aangegeven bij bijzonderheden. We hebben ook contact gehad met Visit Veluwe. Zij passen hun tekst aan.

  Door het algemene widget/standaard opmaak op de Klompenpadenpagina’s staat echter op elke pagina “honden verboden”. Dat blijkt dus soms verwarrend te zijn. Maar honden zijn op het Kreelsepad welkom, mits ze zijn aangelijnd. Dit om verstoring van het vee en wild te voorkomen.

  Veel wandelplezier op de Klompenpaden.
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 48. Geachte heer/mevrouw,

  Waarom staat op de site visit Veluwe dat honden verboden zijn op he klompenpad het kreelse pad bij Ede? Er staat dat de wandelroute deels over particulier terrein gaat en om de dieren niet te verstoren en om geen dierenziektes te verspreiden, mogen er geen honden komen! Klopt dat, dat op het klompenpad Kreelsepad bij Ede geen honden mogen komen of mogen ze er wel komen?

  Met vriendelijke groet,

  Sebastian van Rijswijk

 49. Hallo Myckel

  Het Kreelsepad mag je met de hond lopen mits aangelijnd lopen, vandaar dat het bij de bijzonderheden staat.
  Veel plezier met het wandelen.

  Vriendelijke groet
  Marjon Westerhout

 50. Wij willen graag het kreelse pad lopen, met onze Friese Stabij. Nu staat er een tegenstrijdigheid op de website.
  De website laat weten dat dit klompenpad toegestaan is voor honden, zoals ook de website van klompenpaden vermeld:

  Honden aangelijnd
  In tegenstelling tot andere Klompenpaden zijn honden toegestaan, mits aangelijnd om verstoring van vee en wild te voorkomen. Dit is aangegeven op de openstellingsborden.

  Iets verder op dezelfde pagina staat:

  Honden verboden
  Het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. We vragen hiervoor uw begrip.

  Ik ga er vanuit dat het eerste juist is, en dat de tweede een algemene notificatie is voor klompenpaden.
  We hebben er al vele gelopen (helaas) zonder hond.

 51. Vandaag het pad gelopen. Rechtsom. Helaas na theehuis Mossel, waar het gezellig koffie drinken is, veel regen gehad en de route iet wat ingekort. Het is een mooie gevarieerde route ondanks dat het alleen bos en heide is. Mooi afwisselend. veel wild sporen gezien, reeën, herten, zwijnen en eenden op de Kreelse plas.
  heb genoten ondanks de regen. Prachtige bijna mysterieuze eiken bossen.
  Bij de volgende link kunt u mijn foto’s zien: https://www.reismeemetjw.nl/gallery/index.php?/category/143

 52. Vandaag 13 september deze route gelopen, een erg mooie route. Heide en bos erg mooi. zeker een aanrader deze route. Goed bewegwijzerd. (dank aan de vrijwilligers die dit mogelijk maken.

 53. Deze route is echt lekker hardlopen. Veel lange rechte paden. Wel zwaar op de heide bij droog weer, vanwege het mulle zand. Je kunt deze onmogelijk lopen zonder wild te spotten. Zeker één-twee uur voor zonsondergang struikel je over de wilde zwijnen en grote kans dat je ook reeën of Spaanse wilde koeien ziet. Ik geef deze route een 8,5!

 54. Op 11 september het verkorte deel van het Kreelsepad gelopen. De route over de hei. Deze stond nog mooi in de bloei. Mooie slingerpaadjes en over de vlonders naar de Kreelse plas. Mooie bloemetjes en de wilde koeien gespot. Ook alweer paddestoelen ?? Een prachtige route, we hopen snel ook de andere helft te lopen.

 55. Het is nu in augustus een heel mooie wandeling: de heide bloeit!
  Jammer dat er geen bankjes onderweg zijn.
  Theehuis Mossel is een mooie plek om even uit te rusten.
  De 14 km zijn goed te doen als je een normale conditie hebt.

 56. Vandaag dit ‘klompenpad’ gelopen. Een prachtige wandeling door het bos en langs de hei. Inderdaad zoals in een eerdere reactie is benoemd is het vrij zwaar lopen in het veelal mulle zand op de paden. Ook vonden wij dat er erg weinig bankjes langs de route staan. Voor wie van bos en hei houdt is dit een prachtige wandeling , wij hebben ervan genoten ondanks dat wij dit niet een echt klompenpad vinden.

 57. goed bewegwijzerde prachtige route, everzwijnen met kleintjes gezien! rustig kunnen picknicken, heel mooi!

 58. Heel mooie wandeling.
  Bos,heide.
  Door het mulle zand iets zwaarder lopen dan andere klompenpaden, maar wel goed te doen.

 59. Een aanrader dit pad, van alles wat, bos, hei, maisvelden. Prima te belopen en de Mossel heerlijk plekje om even uit te rusten. Lopen we nog eens. Bedankt vrijwilligers ?

 60. Vandaag het Kreelsepad gelopen. Veel wild gezien: op het veld bij De Mossel zagen we drie wilde zwijnen en een aantal zwarte Spaanse runderen en langs de Kreelseweg stond tussen de struiken een ree. Absoluut een aanrader!

 61. De webpagina bevat tegengestelde informatie: honden zijn aangelijnd toegestaan, maar verderop staat het icoon dat het verboden is.

 62. Vandaag dit pad gelopen. Heel mooi en afwisselend . Boerderij Mossel een leuke stek om even te zitten.

 63. In augustus 2019 toen de heide bloeide dit pad al eens gelopen en vandaag tijd voor een hernieuwde kennismaking. De verrassing is wel iets minder natuurlijk. De zandpaden waren niet mul na de fikse regen van gisteren dus dat liep makkelijk. Alles goed aangegeven met de blauwe klompjes. In de schaapskooi geen kudde schapen en we hoopten ze elders tegen te komen, dat gebeurde niet. De soldaten waren druk aan t oefenen. Rond koffietijd hield het schieten 20 minuten op ! ? leuk het gedeelte met de vlonders bij het vennetje. Afwisseling onderweg met heidevlakten, beukenbos en dennenbomen en twee oeroude grafheuvels.. Het pad werd druk bewandeld. Ook veel fietsers. Onderweg nog een reebok gezien en bij boerderij/theeschenkerij Mossel een broodje kroket! Alles keurig Corona proof geregeld daar. Daarna is het nog ongeveer 4 km terug naar de parkeerplaats waar we begonnen. De teller stond daarna bij ons op ruim 15 km, we zijn niet fout gelopen. Kan het zijn dat de route langer is dan het wordt aangegeven op het bord???

 64. Vandaag dit pad gelopen. Mooie afwisselende wandeling. Jammer dat de er veel paden waren met mul zand. Het was erg rustig onderweg weinig mensen gezien. Wel hebben we onderweg 2 reeën en een wild zwijn gespot!! Dit maakte de route compleet.
  Onderweg geluncht bij Boerderij Mossel, ook een echte aanrader.

 65. Vandaag dit pad gelopen. Echt een prachtige route die heel goed staat aangegeven. Heel veel bos en hei en bijna alles onverhard. Wel heel veel mul zand dus best pittig. Ik liep ‘m vandaag en heb de hele wandeling niemand gezien. Wel wilde paarden en een reebok. Echt een aanrader dus!

 66. Afgelopen zondag deze wandeling gelopen. Mooie afwisseling met hei en bos. Ook nog wilde paarden gezien. En ontzettend veel schapen. Leuk hoor. De paden zijn wel soms zwaar om te lopen vanwege mul zand
  Bij de Kreelse plas, de Plas van Gent en de Heidebloemplas waren afgesloten i.v.m. Corona. Hier zou je een vlonder over moeten maar dat mag niet. Het uitzichtpunt Valenberg mag je gelukkig wel op.
  Ik heb mijn auto bij de schaapskooi gezet. Vroeg in de morgen is dat nog geen probleem, maar toen ik terug kwam stonden er al vele auto’s te wachten op een vrije plek. Dus wees op tijd.
  Bij de schaapskooi Ginkelse hei staat een monument die ik nog niet eerder gezien had. Airborne monument. Indrukwekkend.

 67. Een erg mooi klompenpad rond de Ginkelse Hei bij Ede. Prachtige bospaden, mooie uitzichten. Ik had het weer niet zo mee op de laatste zondag van maart 2020, wind, hagel, zelfs wat natte sneeuw. Toch een heerlijk pad.
  Video komt binnenkort op mijn YouTube kanaal StevenB3.0

 68. 30 april in de vroege ochtend gelopen met mijn zoontje. een hele mooie route en veel wild gezien. zelfs wilde zwijnen gespot! dit pad is zeer aan te bevelen

 69. Woensdag 22 april deze wandeling gelopen, echte geweldig. Veel wild gezien, reeën, wilde paarden en Schotse hooglanders (denk ik). Mooie brede wandelpaden door de bossen en hei. Duidelijk bewegwijzering.
  En wij waren vroeg op pad dus heerlijk rustig in deze bizarre tijd.
  Dank vrijwilligers, wij zijn fan geworden van de klompenpaden.

 70. 20 april 2020
  vandaag deze route gelopen. wat een pareltje onder de Klompenpaden. Alleen maar bospaden! Heel afwisselend. Complimenten voor de samensteller van deze route!

 71. Wij hebben donderdag 16 april deze prachtige wandeling in super mooi weer gewandeld. Schitterende wandeling, soms wat vermoeiend door de gedeelten mul zand maar verder een aanrader. Wij mochten in het ‘Rustgebied’ oog in oog staan met een edelhert (bok) die ons pad kruiste. Daar wij tegen de wind inliepen had hij ons pas laat in de gaten en konden wij genieten van zijn aanwezigheid.
  De wandeling is een aanrader. Nog een opmerking van ons. Wij lopen altijd de gehele route en maken geen gebruik van de verkorte route.
  Bij nummer 4 op de kaart waar je de verkorte route kan volgens staat de pijl op het bordje enigszins naar rechts gebogen i.p.v. duidelijk rechtdoor. Wij liepen dus naar rechts en volgden ongewild de verkorte route. Toen wij dat even later doorhadden zijn wij terug gelopen en zagen wij dat wij rechtdoor hadden moeten lopen. Misschien hier een bordje plaatsen met een duidelijke pijl rechtdoor. Aldus toch nog de goede route gelopen die verder uitstekend was aangegeven.
  Proficiat voor de vrijwilligers die deze wandeling hebben uitgezet.

 72. Vandaag waren vanaf de Verlengde Arnhemseweg alle afslagen noordwaarts naar de kant van het Kreelsepad afgesloten. In Coronatijden en het drukke Paasweekend nam men blijkbaar voorzorgsmaatregelen. Houdt dus rekening met beperkte bereikbaarheid,

 73. Goedemorgen dhr/mevr F.Molenaar,
  Kunt u omschrijven waar het punt is waar u moeite had?
  Dan kunnen wij kijken of we nog bordjes kunnen plaatsen of veranderen om het evt. nog duidelijker te maken.
  Met vriendelijke groet
  Marjon Westerhout
  Coördinator Kreelsepad

 74. Het Kreelsepad is een prachtig wandelpad met afwisseling in bos en hei.
  Heerlijk gewandeld, echter de bewegwijzering voor lange en verkorte route staat niet goed aangegeven.
  Bij het eerste punt is het een beetje raden welke kant je op moet, en ik wil graag wandelen zonder gebruik van de app. Het is juist zo heerlijk om in de natuur los te zijn van je smartphone.
  Zouden de bordjes op die punten toch nog aangepast mogen worden, zodat je meteen kunt kiezen voor de lange of korte route?
  Met vriendelijke groet, F. Molenaar

 75. Wat een prachtige wandeling is dit. We kenden het gebied, maar zagen nu toch weer nieuwe stukjes en kregen ook nieuwe informatie vanuit het appje. De bewegwijzering was dik in orde en er was geen zwerfvuil.
  Met wandelgroeten!

 76. Heerlijk klompenpad,

  Heerlijk om te beginnen bij het natuurcentrum, gewoon voor een kopje koffie of om rond te neuzen in het winkeltje, of in de (kruiden)tuin. Deze en vorige keer zwijnen gespot op het pad… Bijzonder want dat was voor mij voor het laatst sinds mijn jeugd! Je komt een vlonderpad tegen en een ander meertje heeft een vogelspot huisje. Met mooi helder zonnig weer (zoals afgelopen zaterdag 15 maart) zie je op de uitkijk post (punt 5) de paardjes in de weide en veel verder. Bij theeschenkerij Mossel is het fijn om even te kunnen zitten en wat te drinken. Wat we een beetje missen op het pad zijn bankjes onderweg om even uit te rusten of de boterhammetjes te eten. Nu gewoon een boomstam uitgezocht 😉 Kortom, zeker een aanrader om het Kreelsepad te lopen!

 77. Op deze prachtige zonnige winterdag hebben we dit pad gelopen. Gestart bij het natuurcentrum stap je meteen de hei op, alles bedekt met een mooi laagje rijp. Doordat we niet goed opletten namen we per ongeluk de routeverkorter. Dit hebben we later opgelost door verderop de lange route weer te nemen en de route dus als een 8 te lopen. Hierdoor kwamen we aan 17,5 km. Bij uitzondering was vandaag boerderij de Mossel geopend. Hier hebben we lekker zitten lunchen. Dit is echt weer een van de mooiste, afwisselende paden, de reden dat wij groot fan zijn van Klompenpaden!

 78. Wat een mooi pad, heel afwisselend heide, bos, meertje, vergezichten, schapen, herten, op het verste punt kun je lunchen. Super leuk, let wel vantevoren op bij de verkorting, daar gingen wij terug de verkeerde kant op.

 79. Gisteren met mooi zonnig weer het Kreelsepad gelopen. Met de kids wilden we de routeverkorter doen. Wat was er veel te zien en te beleven; spinnen en krekels in de heide zoeken, de schaapskudde, sporen in het zand gevonden, de Kreelse plas, het vlonderpad. Uiteindelijk de routeverkorter nog extra ingekort, anders werd het te laat. Maar wat een prachtig pad, we hebben genoten, en de kinderen vonden het heel erg leuk om de routebordjes te zoeken.

 80. De hei is eind augustus nog steeds paars; maar dat zal vanaf nu wel minder worden. Midden op de ochtend ontmoetten we everzwijnen inclusief biggen (m.a.w. dat kan hier dus kennelijk ook buiten de schemer). Helaas camera net niet paraat. Verder paarden en van die enge runderen (bijna) op ons pad. Veel mestkevers nog; maar meer doden dan levenden. Zeker op de fietspaden is het de laatste weken een slachting geweest. Op sommige plekken best een ver uitzicht over natuurgebied. Mooi dat dat nog kan in midden Nederland. Helaas ook enkele lange rechte stukken bospad (hopelijk lukt het in de toekomst om nog een paar extra bochtjes in het parcours te krijgen. Op het einde (in de buurt van de camping) waren er nog mooie stukken bloemenweides langs het akkerland. De korenbloemen zijn nu op hun hoogtepunt.

 81. Gestart met heerlijke koffie voor een vriendenprijs bij Natuurcentrum Veluwe. Direct veel informatie en uitleg van de enthousiaste beheerder. Wat een geweldig pad is dit! De prachtige heide bij Ede/Otterlo was paarser dan paars. “Spannend” element was de legerhelikopter die een paar keer over de heide vloog met een heuse legerjeep hangend onder de helikopter. Maar daarna heerlijke rust. Erg goed aangegeven met de blauwe klompjes. Verrassend was t mooie meertje met waterlelies met het pad over de houten vlonders. Onderweg honderden mestkevers die door t zand banjerden en deden t hele klompenpad met ons mee. Nog nooit zovéél gezien.
  Bijzondere runderen graasden op sommigen heide gedeelten. Je kijkt je ogen uit bovenop het uitzichtpunt waar permanent een grote verrekijker staat opgesteld. En op t moment als je denkt…nu heb ik zin in een drankje…sta je voor boerderij Mossel! Een oase op de heide met kroketjes met rundvlees van de koeien van de heide. ja zo gaat dat…teruggekomen bij t beginpunt konden we nóg een kop koffie niet weerstaan en meteen kwam de beheerder belangstellend informeren of we nog wild hadden bezien. Helaas niet maar…we komen terug… Een fantastisch pad!

 82. Prachtige route door de zuid-Veluwe. Buiten het weekend heb je het pad voor jezelf. Oase van rust door dit schitterende natuurgebied. Ik lees dat veel mensen klagen over de zandpaden en gebrek aan bankjes. Mensen kom op. Je wandelt hier echt in de natuur. Niet zeuren, doorlopen en genieten. Waar vind je dit nog in ons overvolle landje. Hulde aan de uitzetters en ik hoop meer van dit soort paden te treffen.

 83. Vorige week weer een keer dit klompenpad gelopen, hoewel meer een boswandeling is, het is een prachtige route, soms wat lange bospaden maar dat vind ik niet echt storend. Wat ik wel mis zijn een paar bankjes, als je wat ouder bent is het fijn als je even kunt uitrusten. Het viel me wel op dat ze in het bezoekerscentrum niet erg gastvrij zijn, dat heb ik andere centra nog nooit meegemaakt. De route was goed aangegeven. Kortom een aanrader, hulde aan de makers.

 84. Vrijdag 19-4-2019 het pad gelopen met de onderhoud groep van het Horsthoekerpad .Dit was voor ons het 25 klompenpad wat we samen lopen,elke maand een . Het was behoorlijk zwaar vooral de lange mulle paden . Als je van heide houdt en bos dan is dit een geweldig pad met een paar fraaie meertjes .Wij als groep vonden de zandpaden te lang maar je bent afhankelijk van de omgeving .In het najaar zal hopelijk de heide mooier zijn dan nu naar al die droogte .Wij wensen jullie veel succes met het Kreelsepad . Het was perfect uitgezet ,top .

 85. Een ronduit prachtig pad. Vrijwel geheel onverhard. Houd er ekening mee dat het, bij droogte, veel mul zand is, dus je tempo is iets lager dan gemiddeld. Maar wat is het mooi! Heide, bos, ven, overal ontluikende natuur nu. Wij komen in augustus vast nog eens terug om de bloeiende heide te zien. En in de herfst voor de herfstkleuren. Ook goed gemarkeerd, een absolute aanrader.

 86. Wat een prachtig pad! Ik heb optimaal genoten van alle onverharde paden (je kan ook over fietspaden lopen, maar er is ruimte zat naast om die te ontwijken), soms best pittig want je loopt wel veel over ruiterpaden (totaal 14.9 km).
  Maar wat een afwisseling in natuur. Ik denk dat deze op nummer 1 komt te staan, zeker nu in de herfst en met zon, er is zoveel moois te zien….. dank jullie wel!

 87. Gisteren een deel van deze route gelopen. Vanwege de herdenkingssprong Market Garden (welke ik zelf ook ooit sprong) genoodzaakt de auto te parkeren aan de Apeldoornseweg en de route in te steken vanaf de Planken Wambuisweg. De route is toen opgepakt bij de Valenberg. Ik heb toen vlak voor de Heidebloemplas de route verkort. Zo kwam ik aan 14km.
  Het noordelijke deel van de route is mooi. Ik voel me goed thuis in het afwisselende landschap tussen heide, eiken- en naaldbossen. Het enige minpunt aan de route is dat een groot deel ervan parallel loopt aan de fietspaden en die kunnen behoorlijk druk zijn. Dat terwijl dit gebied juist zoveel tussendoor paden heeft.
  De route zelf is goed uitgezet en duidelijk gemarkeerd. Top!

 88. Heeft iemand mijn zwarte cameratas met in het voorvakje een polarisatiefilter gevonden? Ik heb hem op 4 september aan een bankje laten hangen op de Heidebloemallee of bij de Kreelseplas.
  Ik zou u heel dankbaar zijn als u dit meldde via deze site.
  Alvast heel veel dank!

 89. Beste Jacqueline,

  Ik ga met de vrijwilligersgroep even na of bij de routesplitsing op de Heidebloemallee inderdaad twee identieke bewegwijzeringsplaatsjes zijn aangebracht; naar links met de toevoeging route verkorten en naar rechts zonder een toevoeging.

  Ik vraag de vrijwilligersgroep die het pad ter plaatse maandelijks naloopt om het checken en zo nodig e.e.a. te verduidelijken

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 90. Op zich is dit klompenpad heel mooi, maar door een blessure waren wij genoodzaakt om de verkorte route te kiezen, t.h.v. heidebloemallee, aan het eind van de verkorte route was het ons niet duidelijk hoe we verder moesten. er staan twee pijlen op 1 links af en 1 rechtdoor, dat was een beetje verwarrend, het was handiger geweest als er verkorteroute bij de pijl gestaan had.
  we hebben toen maar het zekere voor het onzekere genomen en langs de Grote Ginkelseweg terug gelopen.

 91. Op 20 mei 2018 het Kreelsepad gelopen. Mooie omgeving en leuke afwisseling van bos en hei … maar erg veel mul zand en daar word ik echt niet blij van. Gelukkig een zeer gedetailleerd kaartje op basis waarvan ik een aantal paden met mul zand kon vermijden door een doorsteekje te kiezen. Wellicht was de routeverkorter voor mij een betere optie geweest … nog een keer terug dus, om te proberen 🙂

 92. Afgelopen zondag gelopen. Wat een fijn wandelpad. Goed aangeven. Pauze gehouden bij de Mossel. Ook een heerlijk plekje. Wel zouden we op de route meer bankjes willen tegenkomen…..om daar eventueel,onze eigen lunch te kunnen nuttigen?

 93. Vandaag met schitterend weer de verkorte wandeling gelopen (zuidelijk deel van de route liepen we met de klok mee). Een afwisselende route met mooie paadjes en onderweg ook wild gezien. De paden waren goed begaanbaar met wandelschoenen. Op het punt dat de routeverkorter weer in de ‘gewone’ route overging, stond op het klompenpadbordje enkel linksaf slaan; dit moest eigenlijk de keus zijn of rechtdoor of linksaf. Wij kozen linksaf, maar ontdekten gelukkig al snel dat we op de lange route terecht waren gekomen.

 94. Gisteren hebben we het Kreelse pad gelopen. Begonnen met een kopje koffie bij de vrijwilligers in het natuurcentrum.
  We hadden 1 keer niet goed gekeken waardoor we op de verkorte route liepen. Dat hebben we snel kunnen herstellen. Reeën, een vos, een buizerd, een wild zwijn en de grazers gespot. De route is ook bij drassig weer goed te doen.
  Inderdaad een paar wat langere zandpaden, maar prima te doen.
  Geluncht in het zonnetje bij boerderij mossel: wat een heerlijke plek.
  Vlak voor het einde de gebruikelijke bitterballen bij Juffrouw Tok. Wij vonden het een prachtige wandeling, afwisselend, heel rustig met een grote kans op wild, zeker voor herhaling vatbaar, bijvoorbeeld als de hei in bloei staat.

 95. Vandaag gelopen. Eigenlijk is het korte rondje (met de routeverkorter) rond de landbouw enclave de highlight. Dat heeft een echt klompenpad karakter. De rest zijn vooral hele lange rechte brede zandpaden waar de oefen tanks van de landmacht inderdaad lekker de ruimte hebben. Wij hadden er graag wat afwisselendere paden in gezien, maar die zullen daar wel niet lopen. We mooie vergezichten over de heide.
  En dan die ingehuurde ANWB das die bij de Ederheide vlak achter ons langs kruiste. Weet niet wat die gekost heeft, maar die moeten jullie erin houden. Onze eerste das in het wild.

 96. Gisteren, 18 februari 2018, deze wandeling gedaan en we waren er helemaal enthousiast over. Wat een afwisseling en wat een weertje overigens, maar zo mooi die vennen, uitgestrekte velden, prachtige bossen en ga zo maar door. 15 km is ook prima te doen, graag zouden we een directere koppeling met een andere route wensen.

 97. Wat een prachtige wandeling! Ondanks het fantastisch mooie winterweer op deze zondag was het niet druk op de route. De grond was licht bevroren dus geen modder vandaag. Goed onderhouden pad; vrijwel geen zwerfafval gespot.

 98. Het is een prachtig pad door veel bos en langs hei met prachtige vergezichten. En die zangronden hebben het voordeel dat je ook bij (lange) natte perioden er prima kunt lopen. Wij deden dit begin februari. Vanaf de uitzichttoren zagen we een paar zwijnen, later nog één en tot slot een roedel reeen. Kortom: er viel wat te zien!
  Alle eerdere reacties kloppen: veel bos, lange zandwegen en eigenlijk niet echt een ‘klompenpad’ in de ware zin des woord. Toch beslist een aanrader voor iedereen die van een heerlijke natuurwandeling houdt.
  Wij liepen de tocht op een vrijdagmorgen/middag in februari en alle horeca was op dat moment gesloten. Brood mee dus.
  Vrijwilligers: bedankt voor het uitzetten en onderhouden!

 99. Ons eerste klompenpad…we gingen voor de 15 km. Gestart bij Natuurcentrum…liep goed, ook duidelijk met de paaltjes. Toch hebben we een paaltje gemist…we waren alweer zo snel terug…blijkt dat we de verkorte route hebben gepakt. We hadden niet de route op kaart of de telefoon bij de hand. We lopen liever ‘op de paaltjes’.
  Volgende keer misschien toch maar even de app erbij aan zetten.
  Maar ook de verkorte route was erg mooi!

 100. Vandaag het ruim 15 km Kreelsepad gelopen bij koud weer en een stevige wind.
  We zijn begonnen bij het Natuurcentrum en met de klok meegelopen. De eerste ontmoeting was militairen met geweren en rondrijdend in jeeps. We konden rustig verder lopen. Later komt nog een chinook laag over.
  Op de Edese heide ontbreekt inderdaad een paaltje. Doordat we de app paraat hadden liepen we goed. Tijdens de wandeling komen we er achter dat meerdere paaltjes niet op logische punten en aan de juiste kant van het pad staan.
  De volgende ontmoeting is een kudde schapen in de overvolle schaapskooi (volgens een bordje 250 stuks).
  Het houten pad bij de Kreel was goed te bewandelen. We vervolgen de lange zandpaden en komen bij uitkijkpunt Valenberg. Daar ontmoeten we 2 zwijnen, op afstand.
  Het Kreelsepad heeft weinig afwisseling in paden, maar met een beetje oog voor alles er omheen, is dit ook weer een mooi pad. Het zal in de loop van het jaar zeker veel kleurrijker zijn.
  Vrijwilligers bedankt!

 101. Gisteren dit nieuwe klompenpad gelopen, het grootste gedeelte was ons wel bekend, maar toch erg genoten, temeer omdat de andere klompenpaden te “nat” waren.
  Ook wij zijn op de heide een keer verkeerd gelopen, moesten daar rechts aanhouden, zijn recht door gelopen, kwamen er na ongeveer 250 meter achter dat we niet goed zaten, teruggegaan en op het bewuste punt even gezocht, misschien wat eerder een paaltje.
  We kwamen veel Ruiters op paarden tegen, een heel stuk is dus kennelijk ook een paardenpad, liep vrij zwaar.
  In de toekomst zullen we dit klompenpad zeker nog wel een keer lopen, maar dan tegen de klok in.
  Vrijwilligers bedankt voor dit bos en heide-klompenpad.

 102. Wij wilden vandaag het Kreelsepad gaan lopen en kozen hiervoor het opstappunt als startpunt. Auto in Otterlo neergezet en na een stukje Eeskoterpad uitgekomen op de overstaproute. Wellicht is het handig om in het begin erbij te vermelden hoe ver het is naar het overstappunt of om het kaartje van de route iets groter te maken. Zo kan er beter ingeschat worden waar je je bevind. Wij hebben een behoorlijk stuk gelopen, waren nog even in verwarring gebracht bij een zandvlakte omdat daar niet echt duidelijk was waar de pijl op het bordje naartoe wees, maar uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om weer terug naar de auto te lopen. Aldaar stonden nog twee wandelaars die eveneens het opstappunt niet konden vinden.
  Volgende keer nemen wij weer het startpunt als begin van onze wandeling.

 103. Gisteren het Kreelsepad gelopen. Bewust na al de natte dagen! Mooie route! En omdat dit misschien geen “echt” klompenpad is wisten wij dat dit nu niet erg veel baggeren door natte weilanden was. Maar ter afwisseling bos en heide (en inderdaad sommige stukken dan wel weer mul zand). Een suggestie ter verbetering; Na de schaapskooi rechtsaf, en ook even daarvoor rechtsaf na het Belgen monument weer naar de bosrand met schaapskooi staan de paaltjes met bordjes een stuk NA de afslag! Als je de app of GPS bestand niet gebruikt en wat minder ervaren bent met klompenwandelingen loop je hier een risico de mist in te gaan. Bordjes graag VOOR een afslag. Oh ja helaas de folders waren op bij het Natuurcentrum.

 104. Gisteren 5/1/18 het Kreelsepad gelopen met vriend Ben.
  Het weer werkte mee want droog en weinig wind en dus niet echt koud.
  We komen uit Delft en beginnen graag met koffie, maar de horeca in de omgeving (ook bij Mossel) was dicht helaas. Gelukkig was er wel koffie bij het informatieve startpunt Natuurcentrum Veluwe.
  De route voert langs loof- en vooral dennenbossen, heidevelden, vennetjes en op het einde weilanden. Het terrein is geaccidenteerd met stuifduinen op de stuwwal en er grazen paarden en prachtige zwarte stieren. Bij Mossel zagen we dames die met border collies schapendrijven oefenden.
  Zo ‘s winters vonden we het landschap toch wat saai. We misten de gebruikelijke klompenwandeling ingrediënten; afwisseling van natuur- en cultuurlandschap, dorpje, boerderijen en lopen door de weilanden en langs akkers.

 105. Het Kreelsepad lopen met een klein groepje “zie je dat bordje niet ? ” en dat een paar maal en dan We moeten hier naar rechts en volgen zie ik een eind verder op een bordje “routeverkorter “staan ja.ja en we wilden de hele route doen volgende keer eerst zelf even kijken niet aan een onervaren mede wandelaar overlaten

 106. Op 6 december met partner dit pad gelopen. Omgeving is prachtig, ik kan niet anders zeggen. We hebben al veel klompenpaden gelopen en ik laat zelden een reactie achter. Maar nu kan ik het niet laten: ik vind dit geen klompenpad. De route gaat voor 95% over lange, rechte, brede zandpaden. Beetje jammer wel.

 107. Beste wandelaars,

  Er werd aangegeven dat de vlonder bij de Kreelse Plas glad was. Hij is inmiddels schoongemaakt.
  Dank nog voor de melding!

  Beheer Klompenpaden Gelderland
  Annet Venbrux

 108. Met veel plezier heb ik vandaag het Kreelsepad gelopen. Een echte aanrader om te genieten van verschillende landschappen!!

 109. Een week voor de opening een deel gelopen met een blauwe lucht en een heerlijk zonnetje.
  Was zoeken naar paaltjes omdat natuurlijk de app en route nog niet gepubliceerd waren.
  Hele mooie afwisselende wandeling en heb een hele tijd op een bankje aan de plas zitten lezen en praten met mensen die voorbij kwamen. Ga deze wandeling binnenkort zeker nog eens lopen.

  Klompenpaden staan voor mij voor mooie wandelingen in allerlei soorten gebieden. Boerenland, kleine plaatsjes, weilanden, bossen, heide.
  Heb er inmiddels al heel wat gelopen, denk rond de 50.

 110. Beste Dick,

  Hartelijk dank voor uw reactie op onze site. Mooi dat u heeft genoten van het nieuwe Kreelsepad!
  Uw opmerking over de gladde vlonder bij het Kreelse Plas nemen we mee als suggestie voor verbetering van de route.
  Dankzij reacties als de uwe kunnen we de kwaliteit van de Klompenpaden blijven verbeteren!
  Wij wensen u nog veel wandelplezier op de Klompenpaden!

  Annet Venbrux
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 111. Vandaag door weer en wind dit nieuwe klompenpad gelopen. Ik vraag me allereerst bij dit pad af of het een klompenpad is. Ik vind eigenlijk van niet. Alle paden die gelopen worden zijn ook zonder klompenpad toegankelijk en 95% gaat door bos en heide. Veel paden zijn lange brede rechte zandpaden. Dat is jammer want het loopt niet geweldig en er zijn voldoende leukere paadjes in de buurt.

  Nu het positieve, want dat is er zeker! Het is een prachtige omgeving. Mooie afwisseling tussen bos en heide, met een paar vennen/poelen. En neem vooral een verrekijker mee! Wij zagen vanaf het uitkijkpunt meer dan 10 Wilde zwijnen en later langs de route nog enkele Reeën.

 112. Vanmorgen om 10 uur dit mooie pad gelopen, (per abuis) tegen de klok in.
  Het is een geweldig mooi pad, met bijna net zoveel bos als heide. Hele mooie vergezichten.
  Dit pad is te vergelijken met de hoofdroute van het Meulunterenpad. Beide paden zijn in deze zeer natte periode heel goed te bewandelen, geen (drassige) weilanden.
  Eén opmerking: de vlonder bij de Kreelse Plas was (gedeeltelijk) spekglad. Hier moet eigenlijk gaas overheen om ongelukken te voorkomen.
  Dit prachtige nieuwe pad is een grote verrijking van de klompenpaden. Bedankt iedereen en tot de volgende keer.

 113. Vanmorgen rond 8.00 uur dit mooie pad gewandeld.
  dank aan alle vrijwilligers en Stichting Landschapsbeheer Gelderland maar ook Gemeente Ede
  voor dit heel goed bewijzerd pad een pad voor alle jaargetijden een aanrader !

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.