Kruishaarderpad

Wandelen door weilanden, landgoederen en langs beken in het prachtige buitengebied van Nijkerk. Ontdek het mooie buitengebied van Nijkerk. Wandelen door het agrarische gebied, over landgoederen, langs boerenerven en beken. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Kruishaarderpad (15km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 12 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: NS Station Nijkerk

Markering: Paarse markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: Het Kruishaarderpad kan gecombineerd worden met het Appelpad, het Oldenallerpad en het Huinerpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

 

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. De auto geparkeerd bij restaurant Moeke, de route rechtsom gelopen. Prachtig mooie route. We hebben het stuk in Nijkerk overgeslagen, zeker gezien de recensies, dat je dan veel langs industrie en langs sportvelden moet. In het begin weinig asfalt, we hebben wel behoorlijk wat modderige paden gehad na al die regen van de laatste tijd, maar het was allemaal prima te doen. Omdat je veel door het weiland moet en langs overgroeide paden is een lange broek aan te raden. En als je een korte broek aan hebt vooral goed inspuiten met deet! Veel zwartkoppen tjiftjafs en tuinfluiters gehoord, erg leuk al die kleine vogeltjes. De hond zijn we niet tegengekomen. Vanaf Driedorp moesten we weer terug naar Moeke lopen, helaas langs de weg wegens een omleiding. Maar het terras van Moeke maakte dat ruimschoots goed!

 2. Vandaag het Kruishaarderpad gelopen, vanaf het station tegen de klok in gelopen. Zeker een mooi pad, mooie bospaden (her en der wat soppig nu nog, maar goed te doen), mooie groene vergezichten, afwisselend. Wat dat betreft heb ik heerlijk gewandeld. Maar het laatste stuk vanaf de Luxoolseweg de Nachtegaalsteeg op om de route te vervolgen naar het station was helaas een deceptie, ronduit lelijk langs sportvelden, rommelige bedrijventerreintjes en langs het spoor. Heel jammer en niet nodig.
  Mijn tip: verkort de route iets, schrap het stuk Nachtegaalsteeg/station en maak de rondwandeling via de gehele Luxoolseweg als verbinding tussen de Bloemendaalseweg en de Oude Barneveldseweg (zowel met klok mee als tegen klok in). Parkeren kan ook evt bij hotel De Roode Schuur/Moeke. Evt. een aanlooproute vanaf station naar de Oude Barneveldseweg kruising Luxoolseweg.

 3. Deze wandeling 1 juni gelopen. Aanvankelijk niet echt bijzonder. Maar naarmate de route belopen werd, inderdaad mooie stukken groen en landschappen gezien. Met de klok mee gelopen. Al snel na de bebouwde kom van Nijkerk wordt je het weiland ingestuurd. Het gras staat daar redelijk hoog momenteel. En na een natte nacht geeft dit een natte broek. De route op de app geraadpleegd en het stuk weiland rechts laten liggen. Ik verwacht dat de beheerder inmiddels wel al de maaier eroverheen gehaald heeft 🙂 Rest van de route is prima te doen. Waterdichte (hoge) schoenen wel een aanrader.

 4. We hebben vandaag het Kruishaarderpad gelopen, althans deels.
  Het was een goede tip van Harm Ikink om de route gewijzigd te lopen.
  Wij hadden ook geen trek om langs de straatweg, door Nijkerk en de sportvelden te lopen.
  En zijn ook begonnen in Driedorp, tegen de klok ingelopen, en wat is dat stuk route verkorter prachtig.
  Alhoewel het hele stuk van de route wat we gelopen hebben was één coulissenlandschap.
  Het natuurgebied met de akkers en weilanden alles was goed te belopen.
  Deze hele cluster van aaneengesloten klompenpaden tot Ermelo, vonden wij qua landschap mooi om te wandelen.
  Dit pad was goed uitgezet en verzorgd, ook de bewijzering was prima.
  In z’n geheel op de bordjes gelopen.
  De gewijzigde route die we gelopen hebben was niet lang 9km, maar zeker de moeite waard.
  Vrijwilligers; Bedankt voor de inzet.

 5. Het is inderdaad zeer nat, zowel op het Kruishaarderpad als het Appelpad in Nijkerk.
  Meestal zijn er korte omweggetjes ontstaan, zo ook op de Deuverdensehei en in het stuk bos tussen Beulenkampersteeg en Donkeresteeg.
  Op het Appelpad zijn dmv geplastificeerde aanwijzingen, omleidingen aangegeven.
  Corien Wessel, coördinator Nijkerkse klompenpaden.

 6. We hebben deze wandeling al een paar keer gelopen vanuit Driedorp, tegen de klok in, en dan niet langs Nijkerk maar terug naar Driedorp via de routeverkorter. Dat is een hele mooie wandeling van ongeveer negen kilometer. ’t Was vandaag wel even zoeken hoe we in het natuurgebied Oldenaller/Deuverden (daar loop je doorheen via de routeverkorter) droge voeten konden houden. Waar het pad naar rechts afbuigt, even voorbij de bank, staat het helemaal onder water.

 7. Vandaag gelopen en dank aan de wat zure reacties over het vele asfalt, dat viel wel mee. En daar waar het wel was, was het prima lopen na de zondvloed van afgelopen najaar.
  Ook kennisgemaakt met de herder. Ja hij komt blaffend ietwat intimiderend over maar wat een lieve hond. Gaat keurig zitten en escorteert je de goede kant op.
  Ben je niet zo vertrouwd met honden blijf dan op de Barneveldseweg en loop niet het zuidelijke driehoekje van de weg af.

  Het commentaar over de vele bebouwing snap ik wel, aan de andere kant als je dat niet wil, kijk vooraf op de kaart en begin dan aan de zuidkant van het spoor bij de sportvelden of bij Moeke. Ik vond het parkeren bij het station geen probleem, prima geregeld.
  Wel denk ik dat er een prima route-verkorter aangegeven kan worden over de Luxoolseweg.

  Al met al best een aardig pad, zelfs nog oog in oog gestaan met 3 reeën. Ik heb een mooie ochtend gehad, dank voor het mogelijk maken!

 8. 12 november 2023 dit klompenpad gelopen, mooi dat dit pad per trein bereikbaar is. Dat heeft natuurlijk wel het nadeel dat een gedeelte door bebouwing of sportvelden gaat. Stations staan nu eenmaal niet in het weidelandschap. Ook de Duitse herdershond ontmoet maar dat is een heel lief beest. Met de vorige auteurs eens dat het een mooi pad is en zelfs onder natte omstandigheden grotendeels goed beloopbaar. Op een plek was het 20 meter manoeuvreren om droge voeten te houden.

 9. Oh wauw! Wat hebben wij vandaag genoten van deze tocht. Ons 25e klompenpad! Toch een kleine mijlpaal. We hebben de vakantie gebruikt om met bepakking het Trekvogelpad te lopen en dan is het fijn om zonder rugzak gewoon lekker een klompenpad te kunnen wandelen! Dat gaat ook een stuk sneller. 😉

  Het is een warme dag, maar de route gaat grotendeels door bos en daar is het lekker koel. Uiteraard hebben wij de hele route genomen.

  We parkeren bij het station en lopen dan vrij snel al Nijkerk uit. We lopen langs weilanden en mogen zelfs een paar keer over een bruggetje wandelen. Het is nog vroeg en dus zijn onze schoenen nat van de ochtenddauw. We laten ons niet kennen en stappen lekker door. We zijn verbaasd hoe mooi het hier eigenlijk is. Wij kennen dit gebied niet zo goed en hadden verwacht echt door agrarisch gebied te lopen, maar het is heel erg afwisselend met steeds andere natuur.

  Onderweg zien we heel veel paardenbedrijven. De ene nog mooier dan de andere. Via zandpaden lopen we door bossen en over landgoeden. We horen een paar keer de specht en stoppen om hem op te speuren, maar hij heeft zich goed verstopt. We hebben helaas ook geen verrekijker mee (die moet toch echt standaard in de auto gelegd worden). Via een bospad dat richting een vennetje loopt zien we nog een hazelworm over het pad voor onze voeten het gras in sluipen. Soms moet je echt even goed kijken, maar een adder en een ringslang zijn het in ieder geval niet. Ik hoop nog steeds ergens die in het wild tegen te komen. Alhoewel het klompenpad bij Renkum heeft een plas vol met ringslangen!!!

  Dan komt er nog een heel mooi stuk door het bos. Alhoewel het nu eind augustus is horen we nog behoorlijk veel vogels fluiten. We noemen ze de vrolijke fluiters, want het is echt gezellig met de vogeltjes om ons heen. Het is ook heel glooiend hier. We zijn sowieso verrast dat er behoorlijke stukken in zitten die wat glooiend zijn. En dan te beseffen dat je tussen de Veluwe en de polder in zit! Het laatste stuk zijn langs de weg kleine omwegen gemaakt zodat je af kunt wijken van het fietspad. En daar worden we een beetje melig van! We klimmen via de houten trappetjes over het prikkeldraad en wandelen over hele smalle paden.

  Bij Moeke zoeken we even inwendige verkoeling en wandelen dan het laatste stuk terug naar de auto. Dat is dan nog maar een klein stukje.

  Wij hebben ongelofelijk genoten van deze tocht! Prachtig! Echt een aanrader en wat ons betreft zeker nog eens de moeite waard om te lopen. We willen de vrijwilligers, beheerders en grondeigenaren hartelijk danken dat we dit stukje natuur van Nederland weer mochten zien.

 10. Vandaag de route gelopen van 12 km, dus via de routeverkorter. We hebben al vele klompenpaden gelopen, maar deze viel erg tegen. Eerste 3 km loopt via sportvelden en langs asfaltwegen. Daarna wel enkele mooie stukjes via agrarisch gebied en bos. Ook dan weer vrij lange stukken over asfaltwegen. Qua verkeersveiligheid ook niet erg verantwoord. Laatste stuk door stadsrand Nijkerk ook weer saai. Veel stickers waren ook verschoten door de zon en slecht leesbaar. Kortom, geen aanrader.

 11. Wij vonden het een mooie route , auto bij Moeke geparkeerd, en daarna eerst het stuk door woonwijk en sportvelden.
  Daarna komen mooie stukken om te lopen.
  Asfalt vonden wij meevallen het is tenslotte Nederland,
  Wij tikten 16,3 km af.

 12. Prachtige route. Las vooraf de negatieve reacties over asfalt, maar dat viel me enorm mee. Heb de auto geparkeerd bij Moeke en tegen de klok in gelopen. Het eerste stukje langs de N-weg is druk, maar eenmaal hierna is het heerlijk rustig wandelen, soms wat boerenlandwegen en lopen in afwisselend landschap. Ik had zonnig lenteweer en heb werkelijk genoten. Hou je van het mooie boerenlandschap, is dit beslist een aanrader!

 13. Deze route vandaag gelopen.
  Wij vonden het erg tegenvallen.
  Te veel asfalt. En begin en eind van de route is erg saai, tenzij je van sportvelden en industrieterreinen houdt😉.
  Wel leuke info onderweg.
  De route is ook goed aangegeven.
  Maar wij gaan de route niemand aanraden, helaas.

 14. Inderdaad vrij veel asfalt. Maar waar mogelijk, soms zelfs maar enkele tientallen meters wordt wel geprobeerd om toch reepjes bos/weiland naast de weg mee te pakken.
  En toch veel stukken mooie natuur. En de app en info panelen gaven interessante informatie.
  Heb er van genoten.

 15. Helaas veel asfalt dit klompenpad en langs drukke wegen. We hebben mooiere paden gelopen van het klompenpad.

 16. Beste Jaqueline, ja dat klopt het startpaneel is tijdelijk verwijderd. In januari is het voorste terrein tegenover het station op de schop gegaan. De aannemer heeft me beloofd dat hij het paneel weer keurig op z’n plaats zal zetten zodra zij met de werkzaamheden klaar zijn.
  Wel jammer want we hadden er net een heel nieuw startpaneel geplaatst.
  Met vriendelijke groet, Corien Wessel, coördinator Nijkerkse klompenpaden.

 17. Vandaag dit klompenpad gelopen, maar waar is het startbord? Niet op het routekaartje waar start staat. Nu zijn ze wel bij het station bezig, stukje verderop….stond/staat daar het startbod? Of heb ik niet goed gekeken.
  Hond is overigens een schatje

 18. Dit pad voor de tweede keer gelopen. Auto bij Moeke neergezet en met de klok mee gelopen. Ben de Luxoolseweg rechts ingeslagen om de lus Nijkerk bebouwing te laten vervallen. Dit keer heb ik de verkortte route gelopen. Ook leuk want het gaat door een mooi gebied heen wat ik de eerste keer niet heb gezien omdat ik de volledige route had gelopen. Bos en platteland wisselt zich af en ook de Duitse herder heeft me even een paar honderd meter vergezeld. Het blaffend op je afkomen is inderdaad even intimiderend maar ik denk maar zo: als hij niet te vertrouwen was dan hadden ze hem wel achter een hek gezet. Ik heb weer heerlijk gelopen. Dank je wel voor het onderhouden van het pad. Mooi nieuw bruggetje gemaakt zag ik. Hulde aan de vrijwillers.

 19. Door even een stukje recht door te lopen langs de grote weg sla je het bospad met de hond over
  Je komt ook uit op het kruispunt driedorp
  Veel wandelplezier voor degene die niet langs de lieve herder willen lopen
  Het is een mooi afwisselend pad

 20. Dit vonden wij een matig pad: veel asfalt. Tegen de klok ingelopen: het einde over boerenland.

 21. Een heel leuk en afwisselend pad. Als je niet met het OV komt, dan kun je Nijkerk “links” laten liggen. Op 1 pad in in Achterhoek na, heb ik nog nooit problemen gehad met loslopende honden. Terwijl een hardloper een nog uitdagender “object” is dan een wandelaar. Dus Hieke: gewoon gaan lopen dit pad !

 22. Dacht ik net ontdekt te hebben dat klompenpaden hondenvrij zijn, zou ik de stoute schoenen aantrekken om alleen te wandelen en lees ik hier over de herdershond.
  Angst voor honden maakt dat ik niet alleen wandel, schoenen dus weer in de kast, in ieder geval voor dit pad. Heel erg jammer dat er bij hondenbezitters soms zo weinig begrip is voor hondenangst, hier is het misschien een eigenaar van een erf die toch liever niet heeft dat er wandelaars langs komen?

 23. Vandaag deze mooie afwisselende route gelopen!
  Dank aan de uitzetters van dit mooie klompenpad!
  Heerlijk koffie gedronken bij Prins Heerlijk in Nijkerk met een lekkere verrassing!

 24. Beste Jelly,

  Ik begrijp de opmerking en we horen deze vaker. Toch houden we voor de duidelijkheid in alle communicatie de lijn aan dat Klompenpaden verboden zijn voor honden. Alternatieven bieden zou verwarring kunnen geven en de vrijwillig meewerkende grondeigenaren, veelal boeren, hebben hun toestemming voor het openstellen van hun grond verbonden aan de voorwaarde van een algeheel hondenverbod. Met dat gegeven moeten we dus werken.

  Niet leuk om te lezen besef ik maar de Klompenpaden zijn in die zin te beschouwen als een recreatief product voor een specifieke groep. Voor de hondenliefhebbers zijn er, zoals u al aangaf, andere paden en routes in het buitengebied.

  Het is belangrijk dat alle gebruikers van het Klompenpad zich aan de regels houden. Dat betekent dat waar met borden is aangegeven dat honden niet zijn toegestaan er ook daadwerkelijk geen honden komen (ongeacht of deze aangelijnd zijn of niet). Immers met grondeigenaren is afgesproken dat vanwege verstoring van vee en wild en met het oog op veeziekten er geen honden zullen komen op hun eigendom. Gebeurt dit onverhoopt toch dan kan de grondeigenaar beslissen zijn medewerking te beëindigen en dan zijn we heel veel tijd en moeite die we gezamenlijk in het Klompenpad investeerden kwijt. Het is uiteindelijk een gunst om over eigendom van anderen te mogen lopen. Dan is respecteren van de gebruiksregels belangrijk.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Team Beheer Klompenpaden

 25. Wij vinden het heerlijk als er staat verboden voor honden. Wij ergeren ons bont en blauw aan de honde strontop de paden.

 26. Vind het wel een teleurstelling dat de hond aangelijnd niet mee mag .Als je hem aangelijnd heb kan er niets gebeuren .
  In mijn vorige woonplaats waren er zgn struinroutes waar je gewoon met je hond mocht lopen vind ik een stuk vriendelijker ook daar waren koeien.e.d
  Dus heb ik er geen begrip voor.

 27. Ik heb dit pad gisteren gelopen. De auto geparkeerd bij restaurant Moeke en toen tegen de klok in gewandeld. Laatste stukje door Nijkerk heb ik overgeslagen door bij het sportpark links aan te houden over de Luxoolseweg en dan weer via de Oude Barneveldseweg naar Moeke. Landschappelijk is het er erg mooi. Het bosje van Oldenaller was echt wel een hoogtepunt, met name door de oude grove dennen met hun grillige vormen. Maar ook de Kruishaarsche Heide is een juweeltje in de Gelderse Vallei. Ik vond het wel jammer dat de Kruishaarderberg niet te bezoeken was. Zeker een route om nog eens te lopen.

 28. Prachtige route, en vandaag had ik aan het eind nagenoeg schone schoenen, ja af en toe om wat modder heenlopen, maar het was heel goed te doen. Een aanrader.

 29. Bij de Elzenhoeve met de verkortte route begonnen en linksom gelopen.
  Het begin was mooi, maar daarna kom je langs voetbalvelden, over een industrieterrein, langs de spoorlijn en door een woonwijk. Het eind is dan weer wel mooi.
  Maar ik vind het 1 van de minste paden.

 30. Vandaag heerlijk gewandeld over dit klompenpad. Goede wandelschoenen is een must, soms erg drassig en veel modder. Het pad wordt zeer goed aangegeven! Top!
  Wel 2 maal herdershonden tegengekomen. De eerste keer was behoorlijk angstig, aangezien de hond luid blaffend achter ons aan kwam. De tweede was een lieve hond, maar door de eerdere ervaring ook hier best spannend. Beide honden liepen los, dus wel n tip voor volgende wandelaars.

 31. Prachtige route! Bos, hei, zand- en (nu wat drassige) bospaden. Aanloopstuk en finish zijn wat minder mooi, maar laat je daardoor beslist niet tegenhouden! De routemaker heeft echt zijn best gedaan, maar soms is er nu eenmaal geen alternatief. We liepen m in omgekeerde volgorde, zodat we lekker koffie konden drinken bij Moeke, het restaurant bij Hitel de Roode Schuur. Dat is open deze winter op de meeste dagen en gezellig ingericht. We kwamen de routemaker tegen. Als je dit leest: Bedankt voor het wijzen van de juiste richting. En bedankt voor het onderhouden van het pad.

 32. Afgelopen zondag met het mooiste weer van de wereld dit pad gelopen. Vanaf het station is het geen klompenpad. Industrieterrein, woonwijk. We waren even de kluts of klomp kwijt, het plaatje was er kennelijk afgehaald. Het heidegebied was prachtig.

 33. We hebben vanmorgen genoten van onze wandeling over het Kruishaarderpad in de optrekkende ochtendmist.

  We willen het volgende onder jullie aandacht brengen:

  Op de bosweg vanaf de Barneveldsweg naar de Slichtenhorsterweg zijn we ons rot geschrokken van een herdershond, die zwijgend en doelgericht vanaf het eigen terrein op ons af kwam, (al een flinke afstand), en ons over het gehele bospad volgde tot op de Slichtenhorsterweg, een afstand van zeker 500m.

  Wij zijn beiden met honden opgegroeid en vonden dit een bijzonder onprettige ervaring.
  In de toekomst zullen we dit gedeelte van het pad daarom zeker mijden.

 34. Gisteren het Kruishaarderpad gelopen.
  Als je het begin en einde van de wandeling beschouwd als aanlooproute (zoals bij de NS-wandelingen en Groene Wissels) is dit een leuk en afwisselend klompenpad. Uitstekend bewegwijzerd ook.
  Het stuk van de routeverkorter is inderdaad erg fraai.
  We hadden een heerlijke wandeling in een mooi gebied.
  Vrijwilligers bedankt!

  PS De herdershond loopt er nog steeds, hij kwam uit het niets ons nieuwsgierig besnuffelen. Voor wandelaars die niet van honden houden, lijkt me dat behoorlijk intimiderend.

 35. Gisteren dit pad gelopen. Hele mooie afwisselende wandeling. Goed gemarkeerd ook. Ik had wel graag vooraf geweten dat een lange broek aan te raden was. Je komt op een aantal plekken door en langs velden waar de struiken, grassen en onkruid tot kniehoogte is gegroeid. Thuis dus een tekencontrole. Blijft een mooie route. We hebben genoten.

 36. Beste Hennie, je kan beginnen bij het kerkje van Driedorp. Even aan de koster vragen of je daar mag parkeren. Vervolgens loop je de Nieuwe Voorthuizerweg op. Na ongeveer 100 m ga je rechtsaf het bos in over een bruggetje. Na het bos steek je de weg over en wanneer je de tweede kruishaarseweg aan je rechter hand hebt kun je kiezen: je gaat hierin of je gaat rechtdoor en volgt de verkorte route. Als je dat laatste doet kom je uiteindelijk weer op dit kruispunt uit en loop je dezelfde weg terug als je op de heenweg hebt gedaan en kom je weer bij je auto uit. Veel wandelplezier!

 37. Wij willen graag de verkorte route lopen van dit pad en willen graag over de kruishaarsche heide, en wat ik begrijp dat je hier miet komt als je volgens de bestaande route loopt, weet iemand waar te starten om zo dit achterste deel vd route te lopen?

 38. Mooie route.
  In het bosje tussen de Barneveldseweg en de Slichtenhorsterweg loopt wel een herdershond los, die goed van zich laat horen. Ik probeer nog de eigenaar erop aan te spreken.

 39. We hebben dit pad vanmorgen gelopen en vonden het een stuk minder dan andere klompenpaden:
  Je loopt een behoorlijk stuk op de stoep in Nijkerk zelf en een eind op een fietspad langs een drukke N-weg.

  Al met al.. je kunt goed doorlopen, een goede wandeltraining, maar wel een laag “klompenpadgehalte” vergeleken met de andere.

 40. Omdat wij deze keer geen 15 km wilden lopen, gekozen voor het “achterste gedeelte” van deze route
  het stuk wat je zou gebruiken om de route te verkorten over de Kruishaarsche heide gelopen, dit gedeelte zou je dus niet lopen als je de hele route loopt, terwijl dit een prachtig natuurgebied is met grazers (schapen) en kikkerconcerten.
  Dus je zou, eigenlijk een 8 moeten lopen om dit gedeelte niet te missen, of in tweeën lopen.

 41. Vandaag dit klompenpad gelopen. Mooie afwisselende route en perfect aangegeven. Heerlijk genoten!

 42. Vandaag 14 mei 2021 heb ik samen met mijn broer dit klompenpad gelopen. De route is precies 15 kilometer en er is veel afwisseling onderweg. Je loopt door stukken bos en door weilanden heen. De route is goed aangeven bij een punt na. De tip is, kijk altijd op de achterkant van de paaltjes waar de stickers hangen, zo kan je vaak zien of je nog goed loop. De route is namelijk van twee kanten te lopen. Wel jammer dat er niet veel bankjes staan onderweg. Gelukkig was het vandaag niet druk en konden wij onze lunchpakketjes, toch op een bankje zittend op eten.
  Wij, hebben genoten van deze route en hij is echt een keer de moeite waard om te lopen.

 43. Vandaag het Kruishaarderpad gelopen.
  Ik vond het mooie afwisselende route.
  Het was mijn 25e Klompenpad en ook dit Klompenpad was een belevenis.
  Ja je loopt een stuk door Nijkerk. Maar als je zoals ik om half 8 start en het plaatsje nog in de zondagochtend rust zit dan heeft dat ook wel wat.
  Ja je loopt soms een stuk langs de weg maar de parcours bouwers hebben hun best gedaan om er een mooie afwisselende route van te maken. Regelmatig werd je een stuk over land geleid.
  Bij de Barneveldseweg nog wel even verkeerd gelopen. Ik ben teruggelopen anders had ik het mooie stukje over landgoed de klinkenberg gemist.
  Na de barneveldseweg was het puur genieten met vele mooie paadjes.
  Ik heb vandaag weer genoten.
  Landeigenaren bedankt voor het openstellen van jullie gronden. Vrijwillers bedankt voor het uitzetten van de mooie afwisselende route.

  Frank

 44. Vandaag dit mooie klompenpad in tegengestelde richting gelopen (begonnen met de lus). Ondanks het aanwezige en de drukke Barneveldse weg (die overigens onderbroken wordt door een stukje route door aangrenzende weilanden) heb ik genoten van dit mooie veelzijdige en afwisselende pad. Complimenten voor de organisatie door vrijwilligers, de route was overal goed aangegeven; hartelijk dank voor uw inspanningen.

  Vriendelijke groeten,
  Maria Martina

 45. Vandaag dit mooie klompenpad in tegengestelde richting gelopen (begonnen met de lus). Ondanks het aanwezige en de drukke Barneveldse weg (die overigens onderbroken wordt door een stukje route door aangrenzende weilanden) heb ik genoten van dit mooie veelzijdige en afwisselende pad. Complimenten voor de organisatie door vrijwilligers, de route was overal goed aangegeven; hartelijk dank voor uw inspanningen.

  Vriendelijke groeten,
  Maria Martina

 46. We liepen deze wandeling twee keer, vandaag en drie weken geleden, in beide richtingen. Er zijn prachtige stukken door bos en tussen weilanden en heidevelden, maar …. toch wel veel stukken asfalt en beton. Dat is jammer.

 47. Blijkbaar zijn wij verwend: wij vonden dit pad erg saai, lange rechte asfalt stukjes! Een van de minst Klompenpaden!!

 48. Vandaag een prachtig gedeelte van het Kruishaarderpad gelopen. We hebben er van genoten. Alles was heel goed aangegeven. Complimenten! Een aanrader. Corien, hartelijke groet van je collega.

 49. Vandaag 20 maart diit Klompenpad gelopen. Niets op aan te merken, gewoon een mooi afwisselend pad.

 50. Vandaag deze mooie, afwisselende route gelopen. Na het lezen van eerdere ervaringen besloten om het eerste stuk af te snijden. Dat kan door te parkeren bij voetbalclub NSC en vervolgens vanaf hier het pad te volgen. Je gaat hierdoor meteen de weilanden in.

 51. Beste Ruudt, vanmorgen ben ik in de buurt van station Nijkerk gaan kijken waar een aanwijzing ontbrak maar daar waren alle stickers/bordjes aanwezig. Je moet dus een ander punt bedoelen. Zou je me nog iets preciezer aan kunnen geven waar je een bordje miste? We zijn altijd heel blij met meldingen van wandelaars! Bedankt dus!
  Groet Corien, coördinator.

 52. Echt een mooie wandeling. Er mist een klompenpad bordje. Als je bij het begin de asfalt weg oversteekt kom je na een paar honderd meter weer op een asfaltweg. Daar linksaf!
  Verder prima aangeduid.

 53. Vrijdag 22 januari 2021 gelopen. De route is erg mooi. Je loopt door de weilanden en de wandeling komt ook nog door een bos heen. Heel veel afwisseling. Onderweg kom je ook schapen tegen, die bij de boer op het erf staan.
  Wel even een klein stukje verkeerd gelopen, maar gelukkig hadden wij dat snel door. Wij, zijn een stukje terug gelopen en zijn weer op de route terecht gekomen. Handig dat de route van beide richtingen staat aan gegeven.
  Dit klompenpad is de moeite waard om te wandelen.

 54. 16 januari het pad gelopen. Het gedeelte door Nijkerk viel ons mee. Buitengebied afwisselend met veel landgoederen. Gegeten bij de schaapskooi met de paarden rustig aan het eten. In de woonwijk op weg naar het station een verrassing: twee ransuilen hoog in een boom. Al met al een leuke tocht met onderweg nog twee informatiepanelen in de stijl van de borden van de klompenpaden. Heel informatief. Mag vaker geplaatst worden.

 55. Donderdag 14-01-2021 hebben wij deze route gelopen met de klok mee van af parkeerplaats station Nijkerk , wij vonden het een leuke route om te lopen met wisselende landschap en veel onverharde wegen en paadjes dit maakt een klompenpad aantrekkelijk om te wandelen , wat wij wel jammer vonden was dat er in de route weinig bankjes stonden om even van de natuur te genieten of even uit te rusten , maar dat komt wel meer voor bij de klompenpaden.
  Wij hebben de hele route gelopen 15KM [ gps van mij gaf 17.4 km aan ] .
  Gr T&T

 56. Vandaag deze route gelopen. Goed aangegeven route. Auto bij De Roode schuur geparkeerd. Stukje door Nijkerk afgesneden door over Luxoolseweg te lopen. Eerste stuk vonden wij saai, en laatste stuk langs nieuw Voorthuizenseweg en Barneveldseweg was erg druk. Verder een afwisselende route langs landerijen, maneges, veel paarden. Geluncht op een bankje in de schaapskooi samen met paarden.

 57. Vandaag het oostelijk gedeelte gelopen vanuit Driedorp een route van ca 9 km. Prachtige route vooral het gedeelte van de routeverkorter. Mooie afwisseling tussen bos, akkers en heide.

 58. Vandaag het oostelijk gedeelte gelopen vanuit Driedorp een route van ca 9 km. Prachtige route vooral het gedeelte van de routeverkorter. Mooie afwisseling tussen bos, akkers, bos en heide.

 59. Leuk, afwisselend pad. Gedeelte door weide erg nat. Volledige route gelopen maar korte route zag er aantrekkelijk uit

 60. Gisteren een klein gedeelte van het Kruishaarderpad gelopen vanaf thuis via Paradijspad, Terbroeksepad en Appelpad. Volgende keer loop ik hem helemaal want dit was net iets te ver voor mij. Nu totaal 32 km gelopen over hele mooie stukken natuur met mijn favoriete eenmanspaadjes. Het blijft genieten van al dit moois, mede dankzij de vrijwilligers die dit mogelijk maken.

 61. Mooie afwisseling van agrarisch landschap en bos. Wij parkeerden de auto bij de sportvelden en door op de terugweg via de Luxoolseweg te lopen konden we het gedeelte door Nijkerk vermijden. Zo kwam de lange route op 13,5 km. Met dit mooie maar koude weer lang genoeg. Halverwege kwamen we vrij weinig bankjes tegen

 62. 29 november 2020: koude maar mooie wandeldag. Dit klompenpad belopen. Het begin viel tegen: vreemd rondje langs station en sportvelden, was echt niet nodig. Gelukkig werd het daarna snel beter en volgden enkele prachtige gebiedjes zoals de schaapskooi, Kruishaarderheide, de Kruishaarderberg (!), een stukje met de naam Hell, en Oldenaller. Dan Driedorp, in 2019 het mooiste dorp van Gelderland, en dan richting Nijkerk, met nog een ministukje bos (drie overstapjes voor 150 m) en tot slot langs het Veronica 192 museum. Een aanrader; advies, kijk op het kaartje of in de app, dan is het begin echt aangenamer te maken.

 63. Op 24 november het Kruishaarderpad gelopen. Het eerste stuk Nijkerkse sportvelden vonden wij niet zo heel leuk, daarna werd het beter. De weilanden door en de tweede helft ook veel bos. Mooie kronkelige paadjes, laantjes met bomen over de weg hangend. Goed bewegwijzerd (pas nieuw gestickerd?) Een mooi pad dat begint met genieten als je Nijkerk uit bent.

 64. Op 12 november 2020 samen met mijn zoon deze route gelopen. De verkorte gebruikt, maar toch nog ruim 12 km gewandeld. De routeplaatjes waren ons niet overal even duidelijk. Zo hebben we 2x een rondje weiland gelopen. Maar, dat kan ook asn ons gelegen hebben. Klompenpad voor dummy’s 😉

 65. Aanrader! Dit is een leuke wandelroute. Het duurt eventjes voordat je Nijkerk verlaat. Maar daarna gaat het pad over vele wandelbruggetjes, landerijen, prive akkers en door bossen. Wij vonden het een afwisselende route. De route is goed aangegeven met de bekende paarse stickers. Aan het eind van de wandeling slechts een horecagelegenheid tegengekomen, Neem dus even wat eten en drinken mee.

  Zeker de moeite waard om eens te lopen.

  @Govert-jan: Helaas heb ik je hoed niet teruggevonden.

 66. Gisteren, woensdag 7 October heb ik tijdens het lopen van dit Klompenpad miJn hoed verloren. Heeft iemand hem gevonden dan graag een berichtje: 0630300089. Alvast bedankt !

 67. Aardige tocht dwars door de weilanden, over de landgoederen en langs de beken van de westelijke Veluwe. Het is een echte boerenlandwandeling. Jammer genoeg gaan ook nogal wat kilometers door de buitenwijken van Nijkerk en over verharde wegen en paden. Bij Frankwandelt kost dat een hoop punten. Foto’s en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/kruishaarderpad

 68. Op 18-8-20 gedrieën dit pad gelopen. Een prachtige, afwisselende wandeling. Vooral de stukjes bos waren verrassend en inderdaad, het is goed ploegen door het maisveld. Wel wat saaiere stukken voor en na het startpunt: sportvelden en een woonwijk. Maar dat lijkt niet anders te kunnen als je de route via het station wilt laten lopen.

  Eén van de zandwegen werd beklinkerd met groot materieel. Zonde eigenlijk: al die verharde wegen maken dit landschap een stuk minder aantrekkelijk. We konden er gelukkig langs lopen, maar het was even onduidelijk of dat de bedoeling was.

 69. Beste Eljo, dank voor je opmerking over het stukje pad tussen Kokkeveld en Deuverdenseweg. Gelukkig had de boer wel een pad open gelaten waar dus geen mais stond. We hebben gisteren met de bosmaaier al het perzikkruid een kopje kleiner gemaakt zodat er nu weer een redelijk goed begaanbaar pad tevoorschijn is gekomen. Tijdens het ploegen is er wel een vrij diepe voor ontstaan die langs het pad loopt. Even opletten dus!!

 70. Het Kruishaarderpad is een prachtig pad; wel beginnen bij Luxool! Maar het paadje tussen Kokkeveld en Spochthoornsweg is helemaal ingeplant met mais, waardoor je -gevaarlijk- voortdurend weg glijdt in de greppel. De eigenaar moet hierover aangesproken worden!

 71. Vandaag liepen we na vijf jaar weer het Kruishaarderpad. Wat een prachtige wandeling! Mooie landerijen, prachtige slingerende bospaadjes. Kortom een afwisselende wandeling. Alles was prima aangegeven, er miste niets. We hebben genoten vandaag. Dank vrijwilligers voor het onderhoud van dit pad.

 72. Ik heb dit pad vandaag tegen de klok in gelopen en de eerste (ruim) drie km zijn niet zo interessant, dus ik kan me wel voorstellen dat wandelaars elders opstappen. Daarna is het een mooie route door bos en langs en door weilanden. Ik kwam uit op 14,5 km.
  (Misschien van de route vanaf het station een aanlooproute maken en het ‘echte’ pad elders laten starten?)

 73. Vorige week dit pad met de klok mee gelopen met de routeverkorter (dus het westelijke/linkerdeel van de route). Mooi pad dat duidelijk gemarkeerd is. De routeverkorter was verrassend genoeg misschien wel het mooiste deel van de route. Wij hebben de auto op de ruime parkeerplaats bij het sportcomplex aan de Luxoolseweg geparkeerd, om het deel door Nijkerk te vermijden.

 74. Vandaag pad gelopen, met klok mee en opgestapt in Driedorp.
  Een super groene en rustige route (qua verkeer), sommige delen deden ons sterk aan het coulissen landschap van de Achterhoek denken.
  90% route was top, de mindere 10% ging door Nijkerk centrum, langs het spoor, lokale industrie etc. Dat dit stuk erin zit is logisch omdat je hem dan vanaf Nijkerk station kunt lopen. Ben je daar niet afhankelijk dan adviseer ik de in de eerder feedback genoemde afkorter via de de Luxoolseweg naar de Bloemendaalseweg te nemen, dan sla je alles qua bebouwing , industrie, sportvelden en sportcentra over. De route wordt dan wat korter, maar als je de mooie verlenger pakt door de in eerdere feedback genoemde verkorter (ja, nu wordt het complex :)) een stukje mee te pakken, dan compenseer je dat weer.

  Top, complimenten aan de makers!

 75. Zaterdag hebben we het Kruishaarderpad gelopen. Auto geparkeerd bij Sparta Nijkerk. Prachtige wandeling, afwisselende omgeving, van open agrarisch gebied tot naaldbossen. De combinatie met de app is wel belangrijk, omdat deze route enkele extra ‘uitlopers’ kent en dat verwarring kan geven bij de paaltjes. Zeker als straks de horeca weer open gaat, lopen we dit pad nog een keer en dan parkeren we bij Moeke Nijkerk.

 76. Afgelopen maand 97 km gelopen over klompenpaden met de app., wat een uitkomst, nooit meer zoeken en/of verkeerd lopen! We zijn net terug uit Nijkerk en hebben weer genoten en voldoende afstand kunnen houden. Ik hoop dat jullie nog veel paden kunnen maken….succes daarmee!

 77. Het aardige van de Gelderse vallei is dat vaak weiland, akkerland en bosjes elkaar afwisselen. Dat is zeker ook op dit pad. Soms lijkt het alsof je door grote bossen loopt, maar een blik op de kaart laat zien dat dat feitelijk een illusie is. Dat er best wel wat verharde wegen zijn op sommige klompenpaden (zoals dit pad) is voor ons geen probleem mits er maar wat te zien is, leuke bloemetjes in de berm staan en er weinig tot geen auto’s zijn. Aan die voorwaarden werd ruimschoots voldaan. Die parking op de hoek Luxoolseweg en Nachtegaalsteeg is inderdaad een goed opstappunt.

 78. Geheel met de vorige reactie eens, wat het gebruik via de route-verkorter betreft; op de Kruishaardsche heide stond een bankje waar de lunch werd genoten terwijl een ooievaar strak over ons heen vloog.
  Met deze route (wij liepen hem met de klok méé) is het af en toe wel even opletten waar de aanwijzingen staan; vaak staan ze pas ná een kruispunt of T-splitsing i.p.v. ervóór. Maar als je toch nog twijfelt , dan is de App een uitkomst.
  Iedereen bedankt voor het onderhoud van de route, want dat mag zeker ook genoemd worden

 79. Voor wie geen gebruik wil maken van het OV is er een goede parkeerplaats aan de Luxoolseweg hoek Nachtegaalsteeg en daarmee wordt het minder interessante stuk door Nijkerk vermeden (direct doorlopen naar punt 1).
  De tip van Hanneke hebben we opgevolgd en daar waren we erg blij mee, prachtig stuk over de Kruishaarsche Heide. Het Nieuwe Beekpad heet eerst nog even Deuverdenseweg

 80. Vandaag dit mooie pad, tegen de klok in, gelopen. We waren erg benieuwd hoe we het zouden vinden, gezien de wisselende reacties. Wij zijn enthousiast! Waar mogelijk worden toch kleine onverharde paden gekozen. Een punt bij buurschap Slichtenhorst (geloof ik) vonden we even wat minder goed aangegeven, maar met de app erbij kwamen we er goed uit. We hebben bewust een extra ommetje gelopen: tussen punt 2 en 3 hebben we een stuk van de routeverkorting gelopen, tot het Nieuwe Beekpad en daar weer naar rechts terug naar punt 2. Absolute aanrader, echt een prachtig deel van de routeverkorter!

 81. Vandaag dit pad gelopen. Op zich aardige wandeling, maar niet onze favoriet: best veel verharde wegen, vooral het eerste en laatste stuk. Het middenstuk vonden wij het leukst, door bos en groene velden. Route markering was hier en daar onduidelijk maar de app hielp ons gelukkig. De lentezon erbij was ook erg aangenaam.

 82. op zondag 5 april 2020 ben ik tijdens de rondwandeling mijn rode brillenkoker met bril verloren.
  wie, o wie heeft mijn bril gevonden?

  Graag reactie naar 06-34138033 of via email.

  Alvast heel veel dank!

 83. Beste Janny, het is altijd goed te horen dat mensen genieten van de klompenpaden waar wij als vrijwilligers groep voor zorgen! Het stukje van het pad door Nijkerk wordt door veel wandelaars als minder prettig ervaren.
  In mijn reactie op Alp op 19 januari 2018 (zie hieronder) heb ik uitgelegd wat de reden is dat we voor deze route hebben moeten kiezen.
  Veel wandelplezier nog op de klompenpaden!
  Groet Corien. coördinator klompenpaden Nijkerk.

 84. 27 maart 2020
  Prachtige dag en prachtige tocht die we in de coronatijd wandelden. Heerlijk rustig. Afwisselend: akkers, bosgedeelten, genoeg bankjes om ons lunchpakket te nuttigen (geen horeca open – corona). Zeer goed aangegeven, ook de verkorting en de aansluitingen.
  Jammer dat het laatste deel (vanaf Driedorp naar het station Nijkerk retour) langs de weg en door de woonwijk liep. Misschien een keer een alternatief stuk uitdenken, al zullen er dan agrariërs mee moeten werken…..

 85. Beste Giovanni, dank voor je bericht. We gaan er komende week direct werk van maken en een nieuw paaltje plaatsen. Altijd fijn als wandelaars dergelijke gebreken even doorgeven! Groet Corien.

 86. Met veel plezier deze afwisselende tocht gelopen op 5 oktober. Begin, door de sportvelden, was wel erg druk met chaotisch verkeer. Mogelijk was er een groot toernooi aan de gang. Rest heerlijk rustig. Erg veel paddenstoelen gezien met grote groepen vliegenzwammen. In het verkortingspad naar de Beulenkampersteeg was in de buurt van het enige bankje een routepaaltje weggerot en afgebroken en tegen het bankje aangezet

 87. Met veel plezier afgelopen zomer dit pad gelopen. Een klein verbeterpuntje: er is een vrij lang stuk waar niet 1 bankje te vinden is. Wellicht dat dit nog ergens te realiseren is.

 88. Beste Jan,
  Dank voor je reaktie en je opmerkingen.
  De pijlen met viltstift dateren van de tijd dat er door SLG nog geen pijltjes werden geleverd.
  Tegenwoordig gebruiken we die uiteraard.
  Misschien kan je nog een keer iets preciezer aangeven waar je behoefte aan verduidelijking had bij het landgoed en de drukke weg. Dan kunnen we kijken wat we er aan kunnen veranderen.
  Groet Corien.

 89. Vrijdag jl 6-9-2019 het pad gelopen met een groep mensen van het Horsthoekerpad .In het begin behoorlijk veel asfalt maar dat heeft het grootste gedeelte weer goed gemaakt .Een prachtig pad door het buiten gebied van Nijkerk .Een paar opmerkingen van onze kant plakt wat pijltjes op de markering in plaatst van een pijltje met een viltstift .
  Plaats bij de ingang van het landgoed een bordje zodat je zeker weet dat je langs de drukke weg moet wandelen en niet richting het landgoed gaat .Wij hebben als groep genoten van deze route en wij weten waar wij over praten omdat dit voor ons het 27 klompenpad was dat wij als groep hebben gelopen .Veel succes met het pad .

  Coordinator, Horsthoekerpad ,Jan van de Beek.

 90. Wat een sportieve aktie: hardlopend het klompenpad afleggen!
  En dan bij deze temperatuur. Hoewel het zo vroeg en in het bos vast nog goed te doen geweest zal zijn.
  Fijn te horen dat de routemarkering in orde is.
  Wij als vrijwilligers zijn altijd blij als blijkt dat de route voor iedereen duidelijk is.
  Bedankt voor het bericht!

 91. vanmorgen 27 augustus om 7:30 gestart vanaf station Nijkerk en deze route hardlopend gelopen. Een prachtige afwisselende route. Alles goed gemarkeerd. Je komt langs weilanden maar loopt ook geregeld door het bos, wat met dit warme weer erg prettig was. Vooral het stukje bos ” de vossenpoel ” was heel leuk om te lopen met smalle paadjes en heuveltjes. Weinig asfalt tegengekomen.
  Bij terugkomst bij het station zag ik dat ik mijn auto had geparkeerd op een parkeerplaats waar je maar een uur mocht staan. Gelukkig geen boete, maar wel even iets om op te letten. ( er zijn genoeg parkeerplaatsen waar je wel onbeperkt mag staan.)
  Ik zou deze route bij iedereen aanraden!!!

 92. Met zeer veel plezier hebben wij afgelopen vrijdag dit uitstekend gemarkeerde pad (langste variant) gelopen. We hebben zeer veel waardering voor de samenstellers van de route en degenen die de markeringen hebben aangebracht.

 93. Hoewel al 16 jaar in deze omgeving wonen kwamen wij toch nog op voor ons onbekende maar prachtige plekken! Mede door de lengte heb je de tijd om helemaal te onthaasten. Deze gaan we vaker lopen!

 94. Vandaag met een strakblauwe lucht dit klompenpad gelopen. Erg mooi en afwisselend. Echt een aanrader. Het pad staat goed aangegeven. Complimenten aan de vrijwilligers.
  Omdat we zelf koffie en versnapering mee hadden voor onderweg, kwamen we vrijwel geen bankjes tegen.
  Dat vonden we erg jammer.

 95. een heel mooi pad om te lopen wij zijn in de vroege ochtend gaan lopen (23 sept 2018)
  wat een rust het is echt een aanrader wij zijn verslaafd aan de klompenpaden
  leuke paadjes toppie voor de makers van dit pad elk pad heeft zijn eigen mooie dingen
  je moet genieten van die mooie dingen die je ziet

 96. Vandaag voor de 9e keer dit pad gelopen. Geintje. Later in de middag vertrokken, ingesmeerd, pet op, fototoestel geladen, klompen gepoetst, rugtasje met ravitaillering en kijken wat het Kruishaarderpad allemaal te bieden heeft. Blijft uiteraard altijd iets persoonlijks, een kwestie van smaak en daarover valt dus niet te twisten. Wellicht een goede reden om je niet al te druk te maken over reacties en gewoon zelf eens gaan beleven. 15 km lang en 100% genoten.
  Iedereen die dit mogelijk maakt, Toppie!

 97. Wij hebben vandaag een stukje van het Kruishaarderpad gelopen. Het was mooi en heel rustig. Onze zonen van 6 en 10 waren mee, en dan is 15 km wel heel veel. We zijn gestart bij Driedorp ( nr 8 op de kaart, je gaat daar aan de Nieuwe Voorthuizerweg Landgoed Oldenaller in. Er is plek voor 1 auto) en toen verder gelopen naar 7 naar 3 en na punt 3 via de routerverkorter weer terug naar 8. Het stuk van de routeverkorter was ook erg mooi!

 98. Na alle berichten hier op de site en het bekijken van de kaart was ik erg bang voor een saaie onduidelijke route, die grotendeels over asfalt zou verlopen.
  Toch de stoute klompen maar aangetrokken en ik moet zeggen het viel ons voor 100% mee 🙂
  Het was een zeer gevarieerde route, zeer goed aangegeven en we hebben genoten van een heel rustig pad (nu is zondagochtend in Nijkerk denk ik wel een goeie dag om dit te lopen), maar een paar passerende auto’s, 2 fietsers, geen tegenliggers, veel vogels, lammetjes en een slak op ons pad. Kortom een zeer mooie route die zeker het aanbevelen waard is.
  Groet Ineke en Nicole en een fijne wandeling

 99. Vandaag voor de 8e keer dit pad gelopen. Ondanks de vele regen de laatste tijd heb ik met lage waterdichte schoenen geen natte voeten gekregen. Alleen het stukje weiland Blaoemendalerweg overgeslagen. Het 2e stuklje weiland (Kokkeweg) was alleen de eerste 100 meter erg nat, Al met al: het is te doen, wel zo hier en daar modderig in de bossen. In het bos bij Driedorp zijn diverse bomen gesneuveld door de storm vorige week, echt een rommeltje.
  Zo’n 47% is verhard (asfalt / klinkers) en dus 53% zacht. Dat is knap veel verhard, maar de harde stukken in het begin en aan het eind zijn al 4 km. Als je via de Luxoolseweg loopt mis je 3 km hard, Pad is dan wel 12 km ipv 15 km.
  Ik blijf het een mooi en veelal rustig klompenpad vinden. Ik heb weer genoten.

 100. Beste Alp,
  Dank voor je uitgebreide reaktie. Het was voor ons inderdaad ook een dilemma, dat stuk door Nijkerk. Maar een vereiste was dat we vanaf het station vertrokken. We hebben op allerlei manieren geprobeerd een zo rustig en landelijk mogelijke route te vinden. Je suggestie om via Balkenschoten naar de Barneveldseweg te komen hebben wij ook overwogen. Jammergenoeg kregen we van de eigenaar van Balkenschoten geen toestemming om over het landgoed te wandelen. Soms moet je roeien met de riemen die je hebt! Groeten Corien (coördinator Nijkerkse Klompenpaden.)

 101. Waardering: 7/10. Een deel van dit pad is verrassend mooi, vooral het oostelijke deel. De route in Nijkerk kun je beter overslaan. Het begint aardig te worden bij Driedorp, daar kun je ook prima parkeren. Ook verrassend is het stukje bos bij punt 8, maar aangezien dit tussen de drukke Voorthuizerweg en Barneveldseweg loopt hoor je het verkeer daar wel goed. Het pad loopt verder tussen weilanden, houtwallen en stukjes bos. Veel mooie vergezichten. Vanaf de drukke Bloemendaalseweg wordt het richting Nijkerk steeds minder. Het is jammer dat je helemaal naar Nijkerk moet lopen en er geen route richting Driedorp is. Het zou de route nog veel mooier maken indien je via de Bloemendaalseweg naar de Beulekampersteeg zou kunnen en daar via landgoed Balkenschoten naar de Barneveldseweg. Er is wel een eerdere verkorting mogelijk, via de Deuverdenseweg en de Hoef naar Driedorp. De route wordt daarmee wel een flink stuk korter, maar je loopt dan wel veruit het mooiste deel.

 102. Beste Lineke,
  Dank voor je reaktie. Misschien nuttig om uit te leggen waarom we op 2 bordjes in de route “richting station” hebben vermeld. Zowel bij 6 op het kaartje als bij “overstappunt” tussen 2 en 3 wordt de kortste weg naar het station aan gegeven. Op deze punten kan je vanaf een ander klompenpad overstappen op het Kruishaarderpad en moet je dus een keuze maken of je de route linksom of rechtsom wilt maken. Voor diegenen die helemaal onbekend zijn in de buurt is het handig te weten wat de kortste route naar het beginpunt van het pad is, in dit geval station Nijkerk. Met behulp van die wetenschap en de kaart is het dan eenvoudig te bepalen welke kant je op moet.

 103. Vandaag het Kruishaarderpad gelopen. Alle bewegwijzering is prima op orde. Vanwege het weer van de afgelopen dagen is het pad hier en daar flink modderig, maar dat was uiteraard te verwachten.
  Alleen bij het overstappunt bij nr6 op de kaart, gaf het plaatje ineens als extra info dat “station” rechtsaf was. Moesten hier voor de route wel of niet ook rechtsaf? We hoefden immers niet naar het station. Het was even zoeken op de kaart waar we ons bevonden. Uiteindelijk het pijltje gevolgd en dat bleek OK.

 104. Beste Corien, leuk dat je zo snel reageert, dank daarvoor.
  Ik heb even moeten studeren op de kaart, maar het is inderdaad het laatste stuk van de Veldhuizerweg (als je met de klok mee loopt). Ik heb dus al een paar keer gezien dat de wandelaars bij punt 4 op de kaart rechtdoor lopen naar de Beulenkampersteeg en vinden daar dan geen bordje meer. Je mist dan een heel mooi paadje door het bos en je komt langs een watertje, vennetje, heel erg mooi.
  Met vr. gr., Dick

 105. Beste Dick, je hebt helemaal gelijk. Er is iets veranderd. Het Appelpad en Kruishaarderpad zijn één van de eerste ontwikkelde klompenpaden. Bij het uitzetten van het pad waren er nog geen plakpijltjes beschikbaar. Wanneer er van richting werd veranderd stond er dus een paaltje met plaatje op het pad waar je op liep en een paaltje met plaatje op het pad waar je naar toe moest. Na verloop van tijd merkten we dat het handig was om hier en daar de richting aan te geven met een pijltje. Toen zijn dus op ons verzoek plakpijltjes beschikbaar gesteld door Landschapsbeheer Gelderland.Op onze 2 paden komen nog beide werkwijzen voor. Vandaar.
  De locatie die je beschrijft, waar de aanduiding van het pad niet duidelijk is, is waarschijnlijk het stuk bos tussen Veldhuizerweg en Beulekampersteeg. Klopt dat? Als je me dat nog een keer wil laten weten ga ik daar nog even kijken of we verbeteringen kunnen aanbrengen.
  Met vriendelijke groet, Corien Wessel.
  Coördinator klompenpaden Nijkerk.

 106. Vandaag heb ik dit pad voor de zesde keer gelopen. Ik kom toch even terug op mijn bericht van 19 dec 2015 en de reactie daarop van Corien Wessel op 29 dec 2015.
  Inmiddels heb ik alle klompenpaden gelopen en ik moet toch stellen dat een bordje of sticker zonder pijl RECHTDOOR betekent. Bij dit pad is dat anders, maar wijkt dus af van het gebruikelijke. Blijkbaar is men wel van mening veranderd omdat er op het bordje bij de Bloemendaalseweg nu wel degelijk een pijltje is geplaatst (linksaf).
  Ook elders geeft dit nog wat onduidelijkheid. Een eindje verderop moet je bij een boerderij een lang zandweggetje in. Na ongeveer een kilometer moet je linksaf een klein bospaadje in (heel mooi) en dan kom je langs een vennetje. Voordat je dat paadje ingaat staat er een bordje ZONDER pijltje. Vier meter verder moet je toch linksaf. Dat bordje moet een kwartslag naar links en er moet een pijltje op! TIEN meter het paadje in staat weer een bordje, maar dat ziet men niet en wordt dan dus eigenlijk overbodig. Daar moet wel een bordje staan voor de wandelaars die de andere kant oplopen (met pijltje rechtsaf). Vandaag (en ook al een keer eerder) liepen voor mij wandelaars die het paadje dus niet inliepen en bij het einde van de zandweg zagen ze geen bordjes meer, zoeken dus.
  Dat ik bij een bordje zonder pijltje om mij heen moet kijken om te zien waar het pad verder loopt is echt onzin. Ook in deze route staan er bordjes zonder pijltjes waar we gewoon rechtdoor moeten (als teken dat we op de goeie route zitten).
  Dit moest ik toch even kwijt (om de woorden van een oud journalist op de tv te gebruiken).
  Overigens vind ik dit pad mooi en lekker dicht bij huis.

 107. Vandaag met mooi weer het kruishaarderpad gelopen. Eerlijk gezegd de minste van de vele paden die we gelopen hebben. Meer dan de helft van het pad gaat over verharde wegen of langs redelijk drukke autowegen. Ook groot deel door de bebouwde kom. Overigens was de bewegwijzering prima.

 108. Lekkere en leuke wandeling. Goed weer en goed begaanbaar. Helaas konden wij de aanwijzing, op de T-splitsing, komende vanaf de Veldhuizerweg met de Donkeresteeg niet vinden. Gingen wij de verkeerde kant op en kwamen wij niet aan de beloofde 15 kilometer. Volgende keer beter.

 109. Op vrijdag 3 maart dit pad samen met mijn vrouw gewandeld. Goede dichte wandelschoenen waren echt wel nodig. Ik woon zelf in Nijkerk, maar wist niet dat je zo mooi door onbekend terrein kon wandelen. Vooral de stukjes door het weiland en over prikkeldraad. Erg genoten. Na afloop in de Postkamer heerlijk geluncht. Ook dat is een aanrader.

 110. Beste Jan, heel begrijpelijk dat je dat laatste stuk minder aantrekkelijk vindt. Probleem is dat in het gebied dat je aangeeft de eigenaren niet willen meewerken aan een pad door hun eigendom.
  Met vriendelijke groet, Corien Wessel, coördinator Nijkerkse klompenpaden.

 111. Op 14 feb dit pad gelopen. Mooi en afwisselend pad. Een aanrader.
  Horeca de Roode Schuur is van 12.00 uur tot 22.00 uur geopend en niet zoals vermeld van 17.00 uur tot 22.00 uur.

 112. Het Kruishaarderpad voldoet aan alle kenmerken van een klompenpad. Struinend door het weiland over rustige landwegen. Het is een mooie wandelroute door het prachtige hoevenlandschap rond Nijkerk. Het pad is ook ook uitstekend aangegeven. Vrijwel nergens had ik het bijbehorende kaartje nodig. Het laatste stuk vanaf Driedorp vind ik minder geslaagd. Ik zou vanaf de Deuverdenseweg een route uitkiezen die uiteindelijk op de Beulekampersteeg uitkomt en dan vervolgens via de Luxoolseweg naar het station. Maar ik kan me de uiteindelijke keuze ook wel voorstellen, maar dan is het misschien te overwegen om via het landgoed Balkenschoten een route te bedenken naar het station.

 113. Vandaag Kruishaarderpad bij Nijkerk gelopen. Wat een treurig weer, maar wel een mooi pad. Ga ik zeker nog eens doen onder begeleiding van een lekker zonnetje en met ontluikend groen. Even een dik compliment voor de vrijwilligers: geweldige bewegwijzering, overal waar maar even aarzeling kon zijn over het vervolg stonden bordjes. Weinig kans op omlopen dus. Gezien eerdere commentaren was ik extra alert op de afstand. Dus bij de deur van het station Nijkerk de gsm ingeschakeld, toen ik hem na 2 uur, 54 min en 29 sec weer uitzette bij diezelfde deur had ik exact 14.60 km gelopen. Nou kun je in Nijkerk nog een heel eind heen en weer lopen over dat lange perron, maar dat zou ik toch niet mee willen tellen!

 114. Op een warme winterdag dit leuke pad gelopen; een aardige afwisselende wandeling. Tegen Nijkerk aan loopt het pad soms niet over de weg, maar er langs in een bosstrook en een keer om een bosje heen. Een aardige poging om het begin en het einde toch wat aantrekkelijker te maken. Maar het midden gedeelte maakt het pad uiteindelijk de moeite waard. Overigens gaf mijn GPS na afloop iets meer dan 16 km aan.

 115. Even voor de duidelijkheid.
  Het Kruishaarderpad is 14,85 km lang, dus de 15 km die staan vermeld op de folder en op de site zijn juist.
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 116. Het Kruishaarderpad hebben wij 24 december 2016 gelopen, op een winterdag met 10 graden en een mild zonnetje. Het is een prachtige route, met name als je de lelijke fabrieksgebouwen van perifeer Nijkerk achter je hebt gelaten. Dan kun je volop genieten van de weilanden, de beken en kreken, de bosschages en de wallen. Fascinerend is de route langs de intrigerende Kruishaarseberg! De bewegwijzering is prima. Overigens is het pad niet 15 km maar precies 20 km lang.

 117. Ik werd heel gelukkig van dit pad. Echt afwisselend, mooi open terrein met heerlijke uitzichten maar ook geurend bos, heuse zandwegen, smalle kronkelende bospaden, paden langs houtwallen en langs akkerranden, en eigenlijk sowieso veel paden die geen asfalt zijn.
  Het is bijzonder goed bewegwijzerd, en alle overstapjes en bruggetjes waren in goede bruikbare staat.
  Ik kwam trouwens bijna geen andere wandelaars tegen, opvallend op deze fantastische herfstdag.
  Ik zal deze wandeling graag nog eens maken in een ander seizoen.

 118. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen. Veel verschillende soorten ondergrond: asfalt, zand, gras, klinkers, weiland, bospad. Afwisselende landschappen maken het tot een zeer gevarieerde tocht. Ook in de bebouwde kom van Nijkerk (aan het begin en aan het einde) is er van alles te zien (o.a. musea). Een mooi plekje om te rusten en te lunchen (met meegebrachte etenswaren!) is de schaapskooi bij Deuveren.
  Voor een verslag van mijn wandeling, zie : https://willemswonderlijkewandelingen.wordpress.com/2016/10/11/kruishaarderpad/

 119. Wij zijn enthousiast over dit pad, het heeft alles wat een klompenpad de moeite waard maakt om te belopen.
  Je kan je auto prima achter het station neerzetten en van daaruit starten. Zelfs de bebouwde kom is de moeite waard om te zien, naast al het andere afwisselende fraais van het boerenland en bos. Heel plezierig zijn de vele zandwegen en paadjes. Je waant je een eeuw terug in de tijd. Klein minpuntje was dat er op de asfaltwegen vrij veel verkeer was wat we daar niet hadden verwacht. Misschien is het door de week minder drukkig, we waren er op zaterdag.

 120. Erg leuk en zeer gevarieerd Klompenpad. Complimenten aan de vrijwilligers van het onderhoud! Ook erg afwisselend met zowel weiland, akkerland, bos en hei. Als je niet met de trein komt is het handig om de auto bij de Roode Schuur te parkeren. Achter het hotel volop parkeergelegenheid. Snij de route af bij de Luxoolseweg als je niet met de trein komt. Scheelt veel bebouwde kom. Rustpunt Boerderij Rensselaer heeft selfservice gekoelde frisdrank. Kleingeld meenemen. Ik heb genoten van dit Klompenpad. Aanrader!

 121. Beste Ben,
  Een paar weken geleden hebben we daar alles gemaaid maar door het zeer groeizame weer is het harder gegroeid dan we verwacht hadden. We gaan er snel werk van maken. Dank voor je bericht.
  Groeten Corien, coördinator klompenpaden Nijkerk.

 122. Vandaag voor de 2e keer gelopen. Bij de Bloemendaalseweg is het pad bijna weg doordat het mais tot de rand van het weiland staat. Misschien kan men daar onderhoud plegen om het pad te herstellen?

 123. Zo dicht bij huis zo verrast worden door mooie natuur. Echt een aanrader dit pad en dan heerlijk bij de rode schuur eindigen voor een bakje koffie.

 124. Mooie afwisselende wandeling. Ben ook begonnen bij De Roode Schuur. Is wel aan te raden. Bij het station niet het spoor overgestoken, per ongeluk maar daardoor loop je maar kort in ‘de bewoonde wereld’ Tip loop twee picknickbanken voorbij, hierna komt het mooiste bankje op de route. (met de klok meegelopen) Beeegwijzering vond ivm kaartje voldoende.

 125. Beste Dick, drie klompenpaden in een week gaat echt wel op een verslaving lijken! Wel vervelend dat je last had van onvoldoende bewegwijzering. In principe is het zo dat op het moment dat je van de rechtdoorgaande weg af moet er een paaltje staat of een sticker geplakt is. Dat betekent dan dat je even om je heen moet kijken waar het pad verder gaat. Dat paaltje staat er trouwens ook omdat je de route ook andersom kan lopen en dat zelfde paaltje dan aangeeft welke kant je op moet. Geen pijltje betekent dus niet per definitie dat je rechtdoor moet.
  Veel plezier nog met je wandelingen op de Klompenpaden! Groet Corien .

 126. Vandaag deze 15 km gelopen. Dat is deze week het derde klompenpad. Inderdaad een verslaving? Maar dan wel een gezonde verslaving!
  Begin en eind is niet zo mooi, maar ja, voor velen lijkt het mij wel een voordeel dat de start bij station is. Verder prachtige route, veel landweggetjes met mooie boerderijen en veel bos. Slechts 2 kleine stukjes weiland, waarvan één erg drassig.
  Het mooiste stuk vond ik het bos voor Driedorp. De bewegwijzering was daar uitstekend, maar verder vond ik de bewegwijzering niet zo geweldig. Moest voortdurend meegenomen copy van de plattegrond van de site raadplegen.
  Wat Ludo schrijft is herkenbaar: Op de Bloemendaalseweg moet je op een gegeven ogenblik linksaf. Zo’n 5 meter voor de driesprong staat rechts een bordje zonder pijl, dus denk je dan dat je rechtdoor moet. Toevallig zag ik op een bord links in die straat (Kolleweg??) een bordje en daar stond op dat ik die straat in moest, dus linksaf.
  Hier is Ludo rechtdoor gegaan denk ik. Het komt meer voor dat er eerst een bordje komt zonder pijl, als waarschuwing dat er een ander bordje met pijl komt.
  Op het laatste bordje voor de Roode Schuur (als je het bos uitkomt) staat een pijl, schuin naar rechts. Hier ben ik naar een landgoed gegaan in plaats van de grote weg naar de Roode Schuur. Er zijn 2 wegen rechtsaf. Hier ben ik even de mist ingegaan.
  Tussen Driedorp en de Roode Schuur moet je een paar keer even van de grote weg af, om de grote weg te vermijden. Grappig!
  Al met al een heel mooi klompenpad. Bijna zo mooi als het Griezeveensepad, maar die vind ik nog net iets mooier.

 127. Met de auto is Oude Barbeveldseweg 98 (hotel Roode schuur) een goed startpunt en als je dan eerst naar het station loopt (niet tegen de route inlopen) heb je voor de rest van de route alle bebouwing gehad. Je mist ook weinig als je de route verkort via de Luxoolseweg (of je moet gek op sportvelden zijn). Als je de bebouwing hebt gehad, loop je door een bijzonder gevarieerd landschap. Dank aan de vrijwilligers voor het uitzetten van deze fraaie route.

 128. Zondag 11-10-2015 met heel mooi nazomer weer gestart met het Kruishaarderpad . na alle adviezen op deze site ook tegen de klok ingelopen maar dan loopt het laatste stukje ook niet zo mooi. Verder een heel afwisselend landschap met bos, heide en weide . Heel veel paddestoelen gezien maar gewoon het afwisselende landschap maakt dit klompenpad heel aantrekkelijk. Zeer goede wegbewijzering. Kortom ook door het mooie weer zeer aan te bevelen.

 129. Vandaag deze wandeling gelopen vanaf het station en het pad was voor mij 16,1 km. Dat was mij eigen schuld want ik ben bij de bloemendaalseweg ff verkeerd gegaan. Dus extra rondje denk ik van 800 meter maar dat mocht de pret niet drukken. Op advies van een medewandelaar ben ik ook tegen de klok ingelopen en het klopt want dan heb je de bebouwing van Nijkerk gehad. Voor de rest heel erg afwisselend en ook het hangbuikzwijntje gezien. De bewijzering was over het algemeen goed te noemen en bij twijfel raadpleeg ik altijd de kaart met gps. Dit pad is zeker een aanrader en ik raak behoorlijk verslaafd aan de klompenpaden. Wederom de vrijwilligers bedankt. Misschien een kleine tip om bij de bankjes een vuilnisbakje neer te zetten zodat we daar ons afval kwijt kunnen.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.