Laaksepad

Wandelen in het slagenlandschap, over een landgoed en een eeuwenoud kerkenpad in het mooie buitengebied van Hoevelaken en Nijkerkerveen.

Wandeling: het Laaksepad (10 km)

Startpunt: Dorpshuis de Stuw, De Brink 10 in Hoevelaken (zijde Kantemarsweg)

Openbaar vervoer: Bushalte Gemeentehuis in Hoevelaken

Opstappunt: Parkeerplaats bij Eben-Haëzerkerk in Nijkerkerveen

Openbaar vervoer voor opstappunt: Bushalte Dorp in Nijkerkerveen

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: Het Laaksepad is te combineren met het Stoutenburgerpad en het Terbroeksepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag dit pad gewandeld, links om. een leuke wandeling. Soms wat modderig in het bos, op de weilanden goede planken neergelegd. Op een bankje een trommeltje met klompenpadlogo waarin notitieboekje, pen, zwerfsteen. Aanduiding goed, soms wel denken “als er niets staat weg volgen” soms even plattegrond gekeken.
  Dank voor de bewegwijzering

 2. Mooi klompenpad.
  Gestart bij de Skin Café . Westerdorpsstraat 22 a. Te hoevelaken voor een kop koffie en eigen gemaakte appeltaart. Smaakte heerlijk.
  Ze zijn van dinsdag tot en met zaterdag geopend om 9.00 uur.

  Na afloop een drankje op hun zonnige terras. Als de zon schijnt.

 3. Vandaag het Laaksepad gelopen. Wij zijn tegen de klok in gelopen met eerst het stuk asfalt. Ik moet zeggen dat het stuk best meevalt. Genoeg te zien onderweg. Mooie huizen, veel weilanden met hoog gras en veel vogels. Daarna het stuk Landgoed Hoevelaken wat prachtig is. Onderweg in het bos nog een mooie fluiter gespot. (mooi groen geel vogeltje, met kenmerkende zang). Na de lus de koeien en schapen een 2e keer gezien.
  Nog een handgemaakt zeepje gekocht bij een kraampje en toen waren we alweer terug. Prima pad en op een paar modderige stukjes na heel goed te doen. Bedankt vrijwilligers voor het leuke pad. We hadden een erg leuke ochtend.
  p.s. Wij liepen met de app. Dat was erg handig, maar de bordjes zijn prima te vinden.

 4. Deze route op 2 juni gelopen. Aanvankelijk niet zo bijzonder, door het dorp maar daarentegen is het stuk Landgoed Hoevelaken erg prachtig. Wel druk met andere lokale wandelaars. Veel water op de grond op sommige stukken. Ook het deel door het buitengebied is een mooi stuk.
  Al met al een leuke wandeling. Wel de plattegrond op de app een paar keer geraadpleegd om zo de meest logische route te bewandelen.

 5. Geïnspireerd door jullie leuke boekje(op het bankje), dacht ik: nu ook eens online wat schrijven(al vaak gedacht, maar nog nooit van gekomen). Het viel nog niet mee om dat online gastenboek te vinden. Het boekje op het bankje is een stuk toegankelijker: jullie 7e boekje is bijna vol. Erg leuk!
  Bij “ons” klompenpad(Halostapad, bij Aalst) komt binnenkort ook een bankje, het lijkt me heel leuk om daar ook zo’n box neer te zetten.
  Hartelijk dank voor (het onderhouden van) dit mooie pad.
  Joke

 6. Best een leuk pad, maar toch wel wat nadelen:
  Het is zeker aan te raden om de app erbij te houden, want door de kruisingen en overlappingen soms erg onduidelijk. Ook mist er een bordje op de Veenwal en de oversteek bij de Nijkerkerstraat is ook erg onduidelijk, zelfs in de app.
  Ik heb hem met de klok mee gelopen, maar dan vind ik het laatste stuk best saai, met lange rechte asfalt paden. Sommige stukken zijn erg nat/modderig.
  Ook is bij een groot deel de weg (Nijkerkerstraat en A28) te horen.
  Maar wel een mooie omgeving met afwisselend bos en weilanden. Jammer dat er nog geen lammetjes liepen.

 7. Vanmiddag tijdens deze zonovergoten dag heerlijk genoten van deze wandeling. We lopen de route tegen de klok in. Eerst even door de velden om tot slot te kunnen genieten van het bos met zijn kwelwater en rabatten. De lange laan richting het landhuis is indrukwekkend. En uitrusten op een bankje waar je ook nog in het klompenpadboekje mag schrijven is een goed moment om even te rusten.

  Dank aan allen dat we hier mogen wandelen en voor het beheren van de route. Er is 1 plek waar het paaltje met de wegwijzers omgedraaid lijkt te zijn.

 8. Wij hebben vandaag het Laaksepad gelopen, dit leek ons een geschikt pad om in een natte periode te lopen.
  En dat is heel goed te doen, gezien de verharde paden en wegen.
  En we vonden het een leuk pad, mooie omgeving en veel te zien.
  Had voor ons wel iets langer gemogen.
  We hebben aangezien het pad elkaar een paar keer overlapt.
  De plattegrond thuis uitvergroot op de computer, en daar wat foto’s van gemaakt.
  En die tijdens het lopen even bekeken, we hebben de route probleemloos gelopen.
  Dit was ons 89 ste klompenpad

 9. Wij wilden de route lopen, maar kwamen al snel bordjes tegen met een pijl naar links en naar rechts. Op een gegeven moment 3 verschillende paden geprobeerd, maar we kwamen steeds weer op hetzelfde punt uit. Toen hebben we het opgegeven en zijn terug naar de auto gelopen. Heel jammer. We hebben al heel wat paden gelopen, maar dit niet eerder meegemaakt.

 10. 2-9-23. Mooie afwisselende wandeling op veel verharde paden, dus ook goed te doen als het wat minder droog weer is geweest. Wij hebben de wandeling rechtsom gelopen en zijn geen horeca tegengekomen, maar hebben wel op een bankje de boterhammen weg kunnen werken.
  Deze wandeling is een aanrader.

 11. Gisteren het Laaksepad gelopen. heerlijk weer, mooie Hollandse luchten, mooie wandeling met veel afwisseling. Al snel vind je de bank met een oproep om een recensie achter te laten. Bij deze.
  Beetje jammer vond ik, dat het nauwelijks een Klompenpad is. De eerste 50 minuten liepen we over verharde paden en wegen, telkens uitwijkend voor fietsers en automobilisten. Daarna volgt een klompenpaddeel door een weiland en uiteindelijk liepen we door het Hoevelakense bos weer terug.
  Al met al lekker ontspannend.

 12. Omdat ik elk pad wil lopen vandaag naar Hoevelaken gereden. Mijn 80e pad begon met een buitje. Daarna mooi wandelweer. De recensies vooraf gelezen dus ik wist wat ik kon verwachten. Ik liep hem tegen de klok in. Inderdaad veel asfalt, het stukje kerkepad was leuk. Net daarvoor was een routesticker verwijderd (als je linksaf gaat richting dierenbergaafplaats) De keren dat het pad zich zelf kruist is het oppassen geblazen. Je loopt 2 stukken evenwijdig aan de Nijkerkerstraat, die behoorlijk druk is. In het gebied Overbosch hoor je het verkeer op de A28 duidelijk. Maar ik kan me voorstellen dat mensen uit de omliggende plaatsen dit stukje groen waarderen. Op het verste punt bij landgoed Hoevelaken ligt een mooie vijver (voor mij het hoogtepunt van deze route) alleen de route buigt net ervoor af. (de vijver kun je tussen de bomen door zien liggen. Ik vermoedt dat er geen toestemming is de route zo’n 70 meter langs de vijver te laten lopen. Als je terugkomt van de Veenwal en richting nr 13 gaat heb ik of een bordje gemist of er mist een bordje 🙂 de route is zeker tot punt 8 heel duidelijk aangegeven. Kortom het pad was zoals ik verwacht had. Ik heb nog een aantal foto’s op mijn website geplaatst: https://www.arievanhensbergen.nl/

 13. Wij liepen het Laaksepad im omgekeerde richting dus van 13 naar 1, maar we raakten de route kwijt. Kan het zijn dat de pijlen niet goed zijn aangegeven?
  Willen de controleurs die omgekeerde route nog eens nalopen?
  Inge en Marianne

 14. Als er geen klompenpaden zouden zijn, zouden we niet snel hierheen rijden om te gaan wandelen. Maar wij lopen nou eenmaal graag klompenpaden en dan kon je nog eens ergens. Zo ook vandaag in Hoevelaken. Wij liepen eerst het rondje door het groen, mooi landgoed met bijzondere bebossing. Jammer dat nou net die snelweg daar loopt, maar ik kan me voorstellen dat mensen uit Vathorst, graag de oversteek maken om hier een rondje te wandelen. Een stukje ‘groen’ wat je anders niet zo snel opzoekt. Daarna door de weilanden en het dorp terug. Over het Kerkepad, het gebied van de op dit moment, drachtige schapen. Een bankje op een heerlijke plek met een fijne paasgroet van de vrijwilligers. Dank daarvoor. Ook nog een geschreven noot achtergelaten in het ‘dagboekje’ . Een zeer geslaagde, zonnige, eerste paasdag-wandeling.

 15. Een prachtige dag om te wandelen, alles wit berijpt, de lucht is blauw en de zon doet z’n best. Ten eerste konden wij het startpunt moeilijk vinden. Het aangegeven restaurant ligt in een voetgangersgebied. Daarna volgde een heel stuk asfalt, soms best aardig maar ook hele stukken langs doorgaande wegen.
  In het bos raakten wij totaal de weg kwijt met al die lussen in de route. Ten einde raad maar Google Maps aangezet om ons startpunt terug te vinden. Wel heel veel vogels gezien en zelfs 2 reetjes. Maar waar het voor de locals misschien logisch lijkt, voor ons was het meer een speurtocht

 16. Dat het Laaksepad een klompenpad heet merken wij nergens aan. Het zou beter een “rondje Hoevelaken” mogen heten, want dat is het eigenlijk. Op een mooie herfstdag, dichtbij ons woonadres, hebben wij dan ook een leuke wandeling gemaakt. Maar de rust, soms kilometers niemand tegenkomen, was er niet. Veel fietsers, veel gezinnen, écht een dorpse rondwandeling.

 17. Beste Onno,

  Dankuwel voor uw reactie en deze informatie.

  Met vriendelijke groet,

  Team Beheer Klompenpaden

 18. Klompenpad “Laaksepad” komt eigenlijk niet overeen met gebied wat men kan lopen. Het beekje “De Laeck” bestaat al ruim 8000 jaar, de oude bron ligt tussen Terschuur en Zwartebroek, later werd het een verzamel afwateringsbeek van de Gelderse Valei en werd rond 1200 bij Hooglanderveen gekanaliseerd met polder-dijken van 180 cm hoog. Uiteindelijk monde de De Laeck uit in de Zuijdersee via de spuisluis. De Hoevelakense historicus Lieuwe Wynia heeft in de jaren 70 er over gepubliceerd…

 19. Wat apart dat tussen de vorige en onze opgeschreven ervaring 5 maanden door niemand iets genoteerd is hier. Zó verschrikkelijk is dit pad toch niet! Genoeg te zien aan leuke boerderijen en bos, de omgeving bij huis Hoevelaken is klein en smal maar de moeite waard met zoveel verschillende paddestoelen. En vergeet de grote groep honden en hun baasjes niet die over de laan van het landgoed lopen. Drukte van belang. Het Kerkepad tussen de weilanden door en als toevoeging het mooie zonnige weer van vandaag. Geen klagen, of toch?
  Herrie herrie herrie, de snelweg natuurlijk en ook de provinciale weg zorgen voor veel lawaai. We hadden hier van tevoren rekening mee gehouden toen we het kaartje bekeken maar dat het zó veel en hard was overtrof alles……dus het blijft bij deze ene keer. Morgen weer een “stil” pad uitzoeken want die zijn er genoeg!

 20. Het Laaksepad begint midden in Hoevelaken. De voordelen zijn meteen duidelijk: voldoende parkeerplaats, supermarkten en terrasjes zijn niet ver weg. Het nadeel is dat het begin en eind van het klompenpad over asfalt gaan, veel asfalt. Het middendeel is leuk: stukje weiland en een mooi bos.
  Een pad dat je kunt lopen, maar zeker niet moet lopen.
  video: https://youtu.be/ckrmAeSlpsg

 21. Gisteren met prachtig weer deze route gelopen. Niet spectaculair maar wel leuk gewandeld. De app was echt handig, want ik liep direct al verkeerd, na deze te hebben gedownload was het een makkie.
  Ik vond vooral het stuk bij het Overbos lawaaierig doordat de snelweg er pal langs loopt.
  Had niets te drinken meegenomen, dat was toch wel fijn geweest, horeca zit alleen aan het begin en eind.

 22. 3 maart 2022
  Wij hebben gisteren met prachtig weer het Laaksepad gelopen. Het landgoed is prachtig met leuke informatie via de app. Jammer dat we niet dichterbij het kasteel komen om het te bewonderen. Verder viel het laatste stuk over inderdaad veel asfalt wel wat tegen. Dit pad zouden wij niet nog een keer lopen.

 23. Vandaag dit pad gelopen. Het is niet een heel avontuurlijk klompenpad.
  Eerst circa drie km over asfalt.
  Daarna een klein leuk stukje door boerenland.
  Vervolgens nog een verhard stukje naar landgoed Hoevelaken.
  Drie lussen op dit landgoed. Op zich een mooi landgoed.
  Daarna weer een stukje verhard tot het standpunt.
  Zoals ik heb gezegd niet een heel avontuurlijk pad maar toch wel de moeite waard.
  Wel zou ik er niet snel voor kiezen om deze route nog eens te lopen.

  Monique en frank

 24. Wij wilden beginnen bij de parkeerplaats van de Eben-Haëzerkerk in Nijkerkerveen. Op de straatnaampaal Nieuwe Kerkstraat zagen we meteen de sticker van het Laaksepad met een pijltje naar rechts (naar de kerk). Achteraf bleek dat we juist de Nieuwe Kerkstraat in hadden moeten lopen om te starten met de aanlooproute. Daarom duurde het even eer we op de juiste route zaten. De kilometers door het landgoed Hoevelaken waren verreweg de mooiste.

 25. Vandaag heerlijk gewandeld! Dat lag meer aan het zonnige weer en de mooie herfstkleuren, dan aan het klompenpad. De extra lussen door de bossen maken wel wat goed, maar over het algemeen vind ik het een saai klompenpad.
  De route is goed aangegeven, waarvoor dank.

 26. Het Hoevelakense bos ziet er prachtig uit op dit moment. Een lust om er te lopen! Goudbruine bladeren aan de bomen en op de grond. Een sprookje. We hebben wel een sticker gemist. Konden het niet vinden. De app bracht ons weer op het goede spoor. Door de weilanden lopen geeft een goed gevoel. En wat leuk dat notitieboekje. Natuurlijk hebben we er wat ingeschreven. Een wandelaar na ons heb ik ook aangespoord om het te doen. En ja, de opmerkingen over asfalt? Nederland is nou een keer niet zo groot dat je altijd maar zonder een keer asfalt te belopen kunt bewandelen. Geniet van wat er wel is en kan.

 27. Een aardige route maar niet meer dan dat…..er zijn ons inziens veel mooiere (echtere) klompenpaden. Het eerste stuk door Hoevelakense jaren 70 wijk is niet fraai maar daarna begint het mooiste stuk van de route door weilanden (wel groot stuk over fietspad en langs wel. Vervolgens een heel stuk door het bos wat wij eentonig vonden.

 28. Prachtige route. Ik startte bij De Stuw en liep de route tegen de klok in, richting Nijkerkerveen. Een paar bankjes erbij aan het begin van de route zou fijn zijn. Enorm genoten. Dank aan de vrijwilligers

 29. #3: 11 april 2021 gelopen met mijn vrouw. Het pad bij ons in de achtertuin als het ware (inwoners van Vathorst). Misschien wel omdat het wat mistroostig weer was en omdat we stukken al eerder gewandeld hadden, viel het ons wat tegen. En tegelijkertijd, is het fijn om het pad, zo dicht bij huis, in elk geval één keer gelopen te hebben.
  Wel mooi om wat meer te leren van de geschiedenis van de rivier de Laak, waar ons huis ook aan ligt.

 30. Vandaag 5 maart 2021 deze wandeling gelopen samen met mijn broer. De wandeling is goed te doen.
  Er is veel afwisseling en dat is fijn. Ook het stukje door het bos is erg mooi. Wel goed op de stickers letten.
  De tip is, kijk bij kruispunten alvast vooruit, zodat u geen sticker hoeft te missen. Wij, hebben een mooie wandeling gemaakt en hebben een leuke dag gehad met zijn tweeën.

 31. Vandaag het Laaksepad gecombineerd met het Stoutenburgerpad gelopen. Laaksepad met de klok mee en Stoutenburgerpad tegen de klok in. De Mooiste stukken zaten aan het einde van de paden. Het waren paden van grote contrasten, zo loop je over het industrieterrein en zo ga je de hoek om naar een prachtige natuurgebied, oude boerderij met op de achtergrond flatgebouwen. Wel genoeg om te zien. Het was in Hoevelaken even zoeken naar de juiste route, maar de app bracht uitkomst. Jammer dat de overstaproute wel aangegeven is vanaf het Laaksepad en niet vanaf het Stoutenburgerpad. Niet dat dit zo’n mooi stuk is, maar zo kun je wel twee paden pakken als je meer afstand wil lopen. Al met al weer een heerlijke wandeling gehad. ?

 32. Als begin van het nieuwe jaar hebben we vandaag dit pad gelopen. Wat hebben we genoten! Heel afwisselend pad, met wat verharde wegen, maar ook bos en weiland ontbraken zeker niet. Erg leuk was het kerst stukje op het bankje met een reactie boekje erbij. Goede bewegwijzering! We hopen het nog eens te doen, maar dan in de lente. een echte aanrader!

 33. Gisteren, 24 december, dit pad gelopen.
  Aardige afwisselende wandeling. Mooi stukje bos er in.
  Wel wat verkeerslawaai maar dat wisten we van te voren.
  Hou in deze tijd van het jaar wel rekening met natte voeten.
  Wij hebben het in ieder geval niet door gehouden in de schoenen.
  Leuke middag gehad.

 34. Van alle klompenpaden die wij tot op heden bewandelden, was dit veruit het minste. Grote stukken verhard, veel fietsers , geluidsoverlast van (snel-) wegen , ontbrekende bewegwijzering . Kortom, geen aanrader .

 35. We vonden dit een mooi pad, en hebben prettig gewandeld. Er is inderdaad sprake van asfalt hier en daar, zeker. Nu mag ieder zijn mening hebben, maar als de omgeving rustig is en het omliggende landschap mooi, dan vinden wij dat helemaal niet erg. Een leuke verassing was het bankje met een herfsttafereeltje als decoratie en een doos met opschrijfboekje voor een persoonlijke boodschap. Verder een mooi kerkepad en veel elzenknotbomen in deze streek (ik ben knotter, vandaar). Het linkerdeel was inderdaad druk, maar goed, daar lopen wij zelf ook tussen. In de app staat een filmpje over huize Hoevelaken, dat ik beslist kan aanraden om eens te bekijken. Erg leuk. De snelweg is helaas wel te horen (pech met de windrichting wellicht…). Zo zie je maar: je kunt niet alles hebben. Maar: een mooi pad.

 36. Een afwisselende wandeling met mooie vergezichten en door het bos. Relatief veel bebouwde kom, maar overall prima tochtje. Aangezien de wandeling een aantal lussen loopt en er ook opstap-, overstap- en aanlooproutes aanhaken, is het wel fijn om de route in de app te hebben. Dan blijf je op koers.

 37. Goedemiddag, het Laakse Pad is een mooie wandeling maar in centrum Hoevelaken ontbreken de aanwijzingen. In het verleden was daar de start en stond er op het plein een bord maar dat ontbreekt. Gelukkig was ik met iemand die het pad goed kende en wist welke kant we op moesten.

 38. Dit was het eerste klompenpad dat we gelopen hebben. Beslist een mooie wandeling, maar zoals al aangegeven hieronder, voor het grootste deel niet wat je je bij een klompenpad voorstelt. Het westelijke deel, over landgoed Hoevelaken, is zeker een mooie wandeling (nog 2 groene spechten gezien), maar vrij ’toeristisch’ doordat er in het gebied veel gewandeld en gefietst wordt. Het oostelijke deel, richting Nijkerkerveen, is wat landelijker maar gaat voor een flink deel over asfaltwegen. Het deel tussen punt 6 en 5 op de kaart verdient wel echt de naam klompenpad en is eigenlijk het leukste stuk, met halverwege een bankje waar een heel verrassend een gastenboekje ligt.

 39. Het Hoevelakese Bos is een mooi uitgestrekt gebied om te wandelen. Helaas houden verschillende andere wandelaars hun honden niet onder appèl dus niet aan te raden als je bang bent voor honden.
  Verder viel ons het andere deel door en om Hoevelaken erg tegen. Weinig typische klompenpad paadjes en erg veel over fietspaden en verharde wegen.
  Ook het verbindingsfietspad tussen de twee lussen is erg smal. Zeker in coronatijd en met veel fietsers met mooi weer kun je geen afstand houden.
  In het Hoevelakese Bos gaan we nog wel een keer wandelen maar de andere lus was voor ons niet voor herhaling vatbaar.

 40. Vandaag het Laaksepad gelopen. Met de app en de bordjes heel goed te volgen en leuk om de wetenswaardigheden van de omgeving mee te krijgen. Meer stukken verharde weg dan we gewend zijn op een klompenpad waardoor je het pad vaak moet delen met fietsers en af en toe auto’s. Op de onverharde delen is veel zand gestrooid, waardoor niemand last van drassigheid zal krijgen. Het pad bij de Sparrendam is erg smal en in tijden van Corona met tegenliggers niet veilig te passeren.

 41. In de Gelderse Vallei liggen veel en verrassend leuke klompenpaden. Het Laaksepad is er daar eentje van. Wat veel asfalt, de delen door de weilanden waren helaas erg modderig, maar daar kan niemand wat aan doen. Het deel door het bos bij Huis Hoevelaken vond ik het mooist.
  De video is hier te zien: https://youtu.be/NYpvWjBwnqA

 42. Mooie route. Ben wel verkeerd gelopen toen ik op een kruispunt een keuze moest maken tussen de gewone pijlen en de ‘aanlooproute’. Dat zal vast met mijn onervarenheid als klompenpad wandelaar te maken hebben.

 43. Wij liepen dit klompenpad op een fraaie, zonnige eerste Paasdag. Het is een mooi, afwisselend en goed onderhouden pad. Via de app de geschiedenis leren kennen. We hebben genoten!

 44. Vandaag met mijn zoon dit pad gelopen. We hadden mooi weer in een mooie omgeving. Bijzonder dat deze landelijke omgeving vlak bij het drukke knooppunt Hoevelaken ligt. Je hoort het verkeer maar het is voor ons niet storend geweest omdat je meer gefocust bent op deze mooie wandeling. Landgoed Hoevelaken was ook erg mooi. Opvallend is dat dit gebied weer een ander landelijk accent heeft dan de omgeving van Nijkerk met voorbeeld het Oldenaller klompenpad. De nodige foto’s gemaakt onderweg want dan kunnen we nog nagenieten. Dit klompenpad was ook weer goed aangegeven. Volgende week lopen we hopelijk met goed weer bij Loenen het klompenpad.

 45. Vandaag de wandeling gelopen en erg genoten van dit klompenpad. Hoewel ik vaak wandel en ook in deze buurt woon, kwam ik toch over paden die voor mij nieuw waren. Erg leuk! Een minpuntje van deze wandeling: op een groot deel van de route zorgt de A28 voor nogal wat verkeerslawaai.

 46. Is het echt onbegaanbaar voor buggy’s of lastig en/of hinderlijk?

 47. Vandaag klompenpad gelopen.hoop veulens en krokussen langs de route.vriendin heeft paaseitjes gevonden.even zitten en genieten van de rust.nu even wat in het boekje geschreven en weer op pad.we komen hier zeker vaker

 48. Het is bijna Pasen ? de chocolade eitjes liggen weer klaar op het bankje voor de liefhebber. ??? veel wandel plezier ?? ??

 49. Vandaag het pad gelopen .
  Wij vonden dit een heel mooi pad heel afwisselend complimenten voor de vrijwilligers .
  Je komt twee maal bij een punt waar je al geweest bent maar dat is niet storend.

  Groetjes

 50. 20 februari het Laaksepad gelopen. We begonnen al verkeerd bij het startpunt, dat was nogal een zoekplaatje. Maar met de app zo snel op pad. Eerst het landgoed Hoevelaken gelopen, dat was een mooi stukje bos. Met veel kleine bosvogeltjes. Daarna de tweede lus, tussen de weilanden door. Daar wel erg veel verhard, maar geen drukke, vervelende stukken. Een prachtig schoon bankje om de boterham te eten. En tijdens de lunch de recensie schriftjes doorgebladerd. Leuk zo’n bakje met “gastenboekjes”. We hebben ook ons zelf vereeuwigd in het schriftje.

 51. Het Laaksepad is een mooi klompenpad. Dat buiten kijf. Maar als je van stilte houdt, ga dan niet net als ik gedaan heb, het pad op een zonnige frisse zondag lopen. Je struikelt dan over de vele loslopende honden. Niets mis mee, want het is daar toegestaan. Maar als je er niet van houdt, ben je gewaarschuwd. Een bijzonderheid, dat ik tot op heden nog niet op andere klompenpaden heb aangetroffen -en ik heb er al een aantal gedaan- was het tupperwarebakje met notitieboekje en zeker drie pennen. Een uitnodiging om wat op te schrijven. Ook ik heb dat gedaan. En toch moet ik iets corrigeren. Ik schreef dat het heerlijk was dat er geen lange rechte paden waren. Maar toen had ik nog niet over de zichtlijn in het landgoed Hoevelaken gelopen. Maar dat was geen straf. Een mooi klompenpad, maar die honden en overigens ook paarden die langs je snellen in Overbosch. Het zij zo!

 52. Vandaag het LaaksePad Klompenpad van 10km in Hoevelaken gelopen. Ik heb niet het hele pad gelopen, alleen ‘Overbosch’ het gedeelte aan de overkant van de Nijkerkerstraat heb ik niet gelopen omdat ik dit gedeelte al vrij vaak heb gelopen. Ook ben ik niet bij het beginpunt begonnen, maar bij het opstappunt vanaf Station Vathorst (maar dan lekker op de fiets naar Landgoed Hoevelaken).

  Je begint met een stuk door het bosgedeelte van Landgoed Hoevelaken, maar al vrij snel gaat dit over in een super landelijke wandeling. Vooral het ‘Kerkenpad’ heeft me positief verrast. Uiteraard ook een berichtje in het schriftje geschreven, wat op het bankje voor de wandelaars klaarlag, aan het einde van dit super schattige paadje.

  Verder een hele landelijke route langs mooie boerderijen en tot slot nog een stuk door het bos van Landgoed Hoevelaken. Ondanks het mistige weer, wat ook zijn charme heeft, was het een hele fijne wandeling.

  Voor foto’s -> https://annemiekewandelt.blogspot.nl/2017/11/8-november-2017-klompenpad-laaksepad.html

 53. Smarges vrog dr uut want veur vandaag sting het Laaksepad op het programma. De weergoden hadden er zin in, ik ook.:)
  De statusblik gestald en zoals gebruikelijk eerst ff naar het routebord. App’ie en plaatsjesmaker paraat en op weg. Via o.a. het Kerkpad naar het landgoed Hoevelaken. Een landgoed met een rijke historie, bossen, akkers, weilanden, waterwegen/vijvers, vele dier- en plantensoorten. Waarachtig een plek voor jong en oud. Dat was ook duidelijk te zien, een gemêleerd gezelschap dat zich uitstekend leek te vermaken in deze prachtige omgeving. Na het landgoed het platteland op richting Niekarkerveen, mooie landelijke omgeving, en weer terug naar Hoevelaken. Het was weer een prachtige wandeling, genoten. Allen die dit mogelijk maken weer van harte bedankt. Pang, Hoevelaoks voor cheers.:)

 54. We hebben niet de gehele wandeling uit gelopen omdat we (op zaterdag) alleen maar mensen tegen kwamen die hun hond aan het uit laten waren.
  Voor honden bezitter waarschijnlijk een mooie wandeling maar niet voor ons.

 55. Het bericht van de heer Otterloo hadden wij helaas nog niet gelezen. De adviezen die hij geeft zijn nog steeds van kracht. Wij hadden geen routebeschrijving en hebben daardoor waarschijnlijk 15 km gelopen. Wij kenden de omgeving niet en het eerste deel hebben wij twee keer gelopen. Er zijn ook erg veel wegen waarop veel auto’s rijden en die houden geen rekening met wandelaars zodat je maar beter het gras in kan springen.
  Het weer was prachtig zodat wij toch hebben genoten, maar vele andere klompenpaden voldoen meer aan de beschrijving.
  Fred en Riki uit Lelystad

 56. Beste Anthea,
  Bedankt voor je reactie op het Laaksepad.
  Volgens ons GIS-systeem is het Laakesepad 9,7 km. Dat is de exact gemeten lengte van de route. Misschien dat de stappenteller dan toch een afwijking vertoont?
  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden gewenst.
  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 57. Wij als vrijwilligers willen u bedanken voor de ontzettend leuke, lieve en dankbare reacties in ons wandelboekje die u onderweg tegenkomt. Ook jij, Martijn van 3 jaar, wat heb je een mooie tekening gemaakt in het boekje. In een jaar tijd heeft u meer dan 360 x wat geschreven. Reina en Henk, hartelijk dank voor het opruimen van de mandarijn schillen want die doen er inderdaad lang over om te verteren. Ook waar u allemaal vandaan komt is ontzettend leuk om te lezen. Wij hopen dat u nog vele jaren wandelplezier heeft op onze of alle andere Klompenpaden.

 58. Het Laaksepad op 30 november 2016 gelopen. Enkele adviezen (gebaseerd op mijn persoonlijke beleving van de wandeling):
  1) trek vooral geen klompen aan, want er ligt nogal wat asfalt op de route 😉
  2) koop vooral een routebeschrijving bij het startpunt, want hier en daar is het goed zoeken naar de bewijzering (en ik meen zelfs dat er een bordje mist op T-splitsing Laakweg / Kerkepad)
  3) het eerste en laatste deel van de route loopt door de bebouwing van Hoevelaken en voor de rest van de route geldt dat er nogal wat oude boerderijtjes zijn omgetoverd tot huizen met een ‘nieuwerwetse’ look, hetgeen mijn brilleglazen regelmatig deed beslaan 😉

 59. Gisteren hebben we een heerlijk zondagmiddag wandeling gemaakt. Doordat we in Hooglanderveen wonen, kende we het gebied. Dus het was voor ons niet heel verrassends. Volgens mijn stappenteller op mijn telefoon hadden we ruim 13 km gelopen. En dat was excl. de aanlooproute. Kan dat kloppen?

 60. Wij hebben onlangs het Laaksepad gelopen. Gelukkig was meteen bij “De Haen” de route te koop, waardoor dit pad meer waarde heeft, omdat je allerlei interessante feiten onderweg kunt zien. Dit is dus helaas lang niet bij alle Klompenpaden mogelijk.
  Het is een heel interessante route: twee provincies, een mooi kleinschalig boerenlandschap met boerderijen, een afwisselend stuk bos met een landhuis. In het stuk bos ten noorden van de doorgaande weg zagen we helemaal geen wandelaars, maar het was net zo interessant als de rest.
  Een leuke verrassing was het wandelboekje op het bankje. We waren net op zoek naar zo’n bankje voor onze lunch en we hadden meteen wat te bekijken en in te vullen. Ik heb dit nog niet eerder bij een Klompenpad meegemaakt. Vrijwilligers bedankt!

 61. Vandaag dit klompenpad gelopen, De auto geparkeerd bij AH en het startbord gevonden van het pad bij het restaurant. Alleen ik kom nergens meer een wegwijsbordje vinden. Heb mijn app aangedaan en dat gevolgd kwam ik helaas bij het station uit en had dus door dat ik op een aanlooproute zat, dus weer terug oftewel een valse start en weer terug naar het restaurant. Doordat ik van de andere kant kwam zag ik nu wel een bordje. In totaal dus ongeveer 12,6 km gelopen. Ik heb tegen de klok ingelopen en het eerste stuk is vrij veel asfalt maar je komt wel langs mooie boerderijen. Om sommige kruisingen kan de bewegwijzering m.i. beter, maar in het bos was het m.i. goed te volgen. Alleen jammer dat je in het bos de A28 hoort maar ja daar kan niemand want aan doen. Ik moet eerlijk zeggen het was een fijne wandeling met een valse start maar ik heb mooiere klompenpaden gewandeld. Trouwens ik heb onderweg ook het boekje zien liggen maar lag op tempo hahaha. Vrijwilligers wederom bedankt. Op naar het volgende pad.

 62. Grotendeels verharde weg door kleinschalig boerenland en langgerekt bosperceel.
  Daarom aan te bevelen in een regenperiode.

 63. Vandaag samen met Hetty het Laaksepad gewandeld,
  Heerlijk weer niet te warm zijn de omstandigheden die wj hebben gehad om dit mooie afwisselende pad te lopen.
  Eerst thuis mijn bedenkingen gehad als je het wandelkaartje ziet , alleen rechte lijnen maar niets is minder waar.
  Kerkepaden , bospaden , weilanden bos alles komt langs.
  Eèn puntje misschien : ik heb de gps route laaksepad gebruikt en daar staat dat je de Nijkerkerweg op een gevaarlijk punt moet oversteken. zo mogelijk aanpassen.
  Bedankt !!!!

 64. Schitterende wandeling, delen langs de weilanden een groot deel door het bos, overal zag ik mogelijkheid voor het maken van een mooie foto. Ook had ik het perfecte weer vandaag, een heerlijk zonnetje met een verkoelend briesje.

  Het enige minpunt vond ik het deel in het bos. Helaas ben ik met opletten en behulp van app toch nog mis gelopen…. waardoor ik twee keer een heel stuk hetzelfde heb gelopen, weer teruggekomen op het punt waar je kan kiezen links of rechts te gaan (na de veenwal), heb ik zonder problemen de weg terug naar de start weer gevonden.

 65. Wij als vrijwilligers van het Laaksepad lezen met genot uw reacties die u in ons boekje schrijft en dat doet u met grote getale. In een halfjaar zijn er al 180 reacties geschreven over uw wandelplezier en dat doet ons zeer goed.
  Wij willen u hiervoor hartelijk danken. Bedankt!

 66. Al lang was ik van plan deze wandeling te maken. Steeds kwam er wat tussen. Vandaag 2 april 2016 is het er dan toch nog van gekomen. Met de trein van Barneveld Centrum naar Hoevelaken gereisd. Van het nieuwe station Hoevelaken naar het centrum van het dorp gelopen. Daar begon het klompenpad. Leuke kleine paadjes. Oude kerkpaden.
  Het leukst was het graspad, dat kennelijk speciaal voor het klompenpad door de weilanden was aangelegd. Op de nieuwe houten bank lag een groene plastic doos met 2 pennen en een boekje voor reacties van wandelaars. Erg leuk. Dat heb ik bij nog geen enkel klompenpad gezien.
  De Laak zal vroeger wel breder geweest zijn. Nu is het een piepklein slootje. Goed, dat er in het foldertje over werd geschreven, anders had ik dit niet opgemerkt.
  Opvallend is het verschil tussen de kleine boerderijtjes van vroeger en de moderne landhuizen die in het zelfde gebied voorkomen.
  Toen ik na de wandeling vlak bij station Hoevelaken was riep de chauffeur van een Besseling bus naar mij. Hij vroeg of ik naar Barneveld moest. Ik zei ja en kon meerijden. De treindienst was gestaakt wegens onderhoud. Uitstekende service. Alle hulde voor de buschauffeur.

 67. Vandaag dit pad gelopen (tegen de klok in). Eerst een half uur asfalt, jammer. Het is een hele mooie wandelroute, maar het is absoluut geen klompenpad te noemen. Niet in een weiland geweest. Slechts één keer over een heining van een halve meter. Als het een week droog is geweest kun je gerust met de kinderwagen gaan lopen.
  In een gedeelte van het bos mogen de honden los lopen. Honden en lange-afstand-lopers bijten elkaar, dat komt ook regelmatig in het gastenboek voor, Overigens heb ik geen agressieve honden gezien. Maar als de honden tegen je opspringen roept de eigenaar vaak: hij doet niets hoor! Neen, maar hij springt wel tegen mij op.
  Op de weg terug mis ik een bordje rechtsaf, als ik de Veenwal afkom het Kerkepad op. Daar staat alleen een bordje linksaf voor degenen die tegen de klok in lopen.
  Dit was mijn 13e klompenpad vanaf november 2015. Helaas de eerste die ik niet meer zal lopen en dat is jammer, want het is wel in de buurt. Ik heb er nu 8 gekwalificeerd als SUPER en 4 als MOOI.
  Nogmaals: een mooie wandelroute, maar geen klompenpad.

 68. Het Laaksepad bestaat nu 3 maanden. Er hebben inmiddels 90 wandelaars een positief bericht geschreven in ons boekje wat u halverwege op het bankje aantreft. Wij willen u hiervoor hartelijk danken.
  Veel wandelplezier namens de Vrijwilligers van het Laaksepad

 69. Woensdag, 9 december 2015. Vandaag met zonnig weer het Laaksepad gelopen. Mooie wandeling langs, voor ons onbekende stukken van Hoevelaken en Nijkerkerveen. Bosgebied bij Landgoed Hoevelaken erg drassig, maar daarom klopt de naam “klompenpad”. Mooie aanvulling in de klompenpaden-reeks.

 70. Gisteren Laaksepad gelopen, prachtig weer, mooie route. Dat de route zichzelf kruist is inderdaad een beetje verwarrend, maar met de app/folder kom je er wel uit. Wij misten het bordje/paaltje dat je van de Laakweg de Nijkerkerveenwe g instuurt, over het hoofd gezien of ontbreekt ‘ie?

 71. Deze zonnige herfstdag lokte om een klompenpad te lopen!
  Net geopend en niet zover van huis. Over verharde (fiets)paden, door het bos en de weilanden. Veel paddenstoelen gezien, diverse dieren, vooral veel ganzen in een opgedoken watertje, paarden, kippen, schapen..
  De natuur was kleurrijk, mede door de schittering van de zon.
  Minder was het dat er zoveel loslopende honden waren in het bos en ook dat je op diverse plaatsen wat van de wijs gebracht werd doordat je een keuze kon maken welke richting je op wilde/moest.
  Uiteindelijk een mooi pad, maar tot nu toe niet in de top drie.
  Voor de lekkere trek kun je goed bij Grandcafe Haen op de Brink in Hoevelaken terecht!

 72. Vandaag deze route gelopen. Vlak bij het startpunt de Brink is er een aanduiding erg onduidelijk, moet je nu rechtdoor/overs teken of???? Een extra aanduiding zou wenselijk zijn/.
  Jammer dat in het bosgebied van deze route, er erg veel honden loslopen? Maar ja wat was er eerst, het hondenlosloop gebied of het klompenpad?

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.