Laorns Enkenpad

Ontdek Laren. Loop via akkers en weilanden, over en langs eeuwenoude enken en over oude en nieuwe landgoederen. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Laorns Enkenpad (15 km)

Route verlengen: U kunt de route verlengen tot 22 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Grand Café Bistro-rant ’t Langenbaergh, Deventerweg 1 in Laren. Voor (lang) parkeren; ruime parkeerplaats direct achter het Kultuurhus, aan de Verwoldseweg 1 in Laren.

Opstappunt: De Haarbroekse Vijvertuin, Harfsensesteeg 40 in Harfsen.

Openbaar vervoer: Bushalte Dorpsstraat Laren.

Markering: Blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen. Voor eventueel gebruik van de routeverlenger is rechtsom wandelen het advies.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag dit mooi pad gewandeld. Start was iets mistig maar een erg mooie route. Ik heb de 15 km gedaan. Rustmoment op de haarbroekse vijvertuin gedaan. Goede koffie en een leuke plek. Grappig om een rondje door de spreukentuin te doen. Route prima aangegeven en bordjes op de plekken waar je ze ook verwacht. Top! Beheerders hartelijk dank. Er was netjes gemaaid en onderhouden. Ik kom zeker nog een x terug om ook de verlenging te lopen.

 2. Leuk afwisselend klompenpad, zeker als je tijdens de kermis komt en het beginbord is verwijderd. Vanwege de droogte leken weilanden wel droge steppen. Wij hebben genoten van de spreukentuin, de moeite van een bezoekje waard (bij het opstappunt, niet voorbijlopen dus), ruimte voor eten/drinken en genieten van de tuininrichting vol spreuken. Wel wat weinig bankjes, dus als je er een vindt direct gaan zitten. Ik was trots op het feit dat dit mijn 98e pad was, maar wij ontmoette een stel wat al aan de 2e ronde (meer dan 145 klompenpaden) bezig was. Altijd baas boven baas, stug doorgaan met wandelen en genieten dus…..

 3. Zaterdag 6 augustus het pad gelopen, erg mooie route.

  Aandachtspunt is nog wel dat sommige stukken wel wat begroeid waren met brandnetels….voor blote benen niet fijn. Dat was bijvoorbeeld vooral het stuk langs een sloot (vanaf de Dochterenseweg eerst langs een beekje dat prima was, maar het volgende stuk richting Brenschutte was branderig.

 4. Een oud verlangen is in vervulling gegaan: een Klompenpad door het geliefde land van Hendrik Willem ‘meester’ Heuvel (1864-1926), is dit voorjaar geopend. Heuvel werd geboren op boerderij Blauwhand in het stille buurtschap Oolde. Hij beschrijft én bezingt in zijn boek Oud-Achterhoeksch Boerenleven ‘het hele jaar rond’ zijn jeugdjaren op het platteland. Onder meer zijn natuurbeschrijvingen en het leven van de boerenbevolking aan het eind van de 19de eeuw nemen ons mee naar die landelijke sfeer. Nu, ruim een eeuw later, is het mogelijk om zelf door dit oude cultuurlandschap te wandelen; over landgoederen en dwars door weilanden. Toegankelijk gemaakt door het realiseren van dit afwisselende, prachtige Klompenpad. ‘Verdwalen’ kan je niet want de route is duidelijk gemarkeerd met de blauwe klompjes. Een aanrader voor wie van landelijke sfeer houdt.
  Aad Eerland

 5. Let op: als je de verlenger erbij wilt lopen moet je de route met de klok mee lopen. Deze opmerking hadden wij even gemist 🤭, daardoor werd de wandeling iets langer voor ons en loop je een deel 2x. Route is prachtig en goed bewegwijzerd.

 6. Beste wandelaars,

  Ik reageer op het bericht in dit gastenboek over de afsluiting van landgoed Oolde i.v.m. het festival Mañana Mañana.

  In de week voordat dit festival plaatsvindt, zal de de kaart in de app worden vervangen met een tijdelijke route en komt er een bericht hierover op de site. Ook in het veld zal bewegwijzering voor de omleiding worden aangebracht.

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 7. Let op: rond Manana Manana is de lus die over OOLDE loopt, AFGESLOTEN.

 8. Wij hebben de route in twee keer gelopen, eerste keer op Koningsdag en tweede keer week later. Mijn complimenten voor de prachtige tocht. Allebei de keren genoten. Heel rustig pad. Heel mooi dat je dwars door de weilanden met de melkkoeien gaat, zeer vriendelijke boerin gesproken die ons een en ander vertelde over het boerenleven. Aanrader!!

 9. 11 mei hebben dit nieuwe klompenpad gelopen.
  Dit is voor ons de 73 ste, het is een aanwinst voor wandelend Nederland.
  Prachtige veelzijdige omgeving, en keurig verzorgd.
  Dit is een echt klompenpad.
  Deze staat op lijst van onze toppers.

 10. Een gevariëerde wandelroute. Dorp, weide, beekjes, bos en zandpaden. Weinig asfalt onder de voeten gehad. Heeft veel voldoening gegeven en veel mooie foto’s
  Complimenten.🎩

 11. Vandaag dit klompenpad gelopen (zonder de routeverlenging).
  Het is beslist een aanrader.

  Ik was bang dat het er druk zou zijn: nieuw pad, vakantieperiode, stralend weer en lovende recensies.
  Het was echter een oase van rust, dat alleen “verstoord” werd door het gezang van de vogels.

 12. Wat een aanwinst!route 1 mei gelopen met fantastisch weer.
  Samen met mij vrouw al 60 klompenpaden gelopen maar deze staat toch wel op 1.
  Een echt klompenpad,nooit saai en zeer gevarieerd,moet je gelopen hebben.
  Sterke horeca,veel bankjes en afwisselend bos,akkers,18 grondeigenaren hebben meegewerkt aan dit klompenpad.
  Margot en Hans Mulder Diepenveen

 13. Wij hebben al gelopen het pad in Geesteren, Rekken, Zutphen, Gaanderen. En gisteren de route in Laren.
  Wat een schitterende route.
  En de routes zijn altijd ontzettend goed aangegeven. Vooral het idee, dat je onderweg geen last hebt van auto’s is al ontzettend fijn. Ga vooral zo door. HULDE!!

 14. Vandaag dit Klompenpad gelopen. De verlenging is echt een aanrader met veel onverharde paden, door de weilanden, langs huis Oolde, langs een tweede pingoruine (de eerste ligt op de gewone route, wel even van de route af bij de Flesch). Duidelijk veel zorg besteed aan het uitzetten van deze tocht, dank hiervoor. Goede indruk van Laren gekregen.

 15. Verrijking,

  Dit nieuwe klompenpad komt wat ons betreft in de top 5, ( we hebben zo’n 100 gelopen).
  Wat is Nederland toch mooi met al die klompenpaden.
  Deze nieuwe aanwinst is zeer de moeite waard, ook de verlenging is een aanrader.
  Wij konden geen enkel negatief puntje vinden, ook al zouden we dat willen, voldoende bankjes onderweg, verzorgde overstapjes, goed aangelegde en onderhouden padjes langs weilanden en weggetjes, de bewegwijzering was uitstekend. Met de verlenging hebben we er 4,5 uur over gelopen.
  Wat hebben de vrijwiligers hun best gedaan om het de wandelaars naar de zin te maken, hartelijk dank daarvoor.

 16. Het is een prachtige wandeling door het enkenlandschap.
  Je ervaart het echte buitenleven. Hulde aan iedereen die zich hiervoor heeft ingezet en aan iedereen die toestemming heeft gegeven om over hun grondgebier te wandelen.
  Toch vraag ik me af of de organisatie de route zelf helemaal heeft gelopen met een zeer kritische blik.
  Er zijn nl. een aantal plekken waar de juiste route richting ontbreekt.
  Verder valt op dat hier en daar geprobeerd is de stickers met de pijlen te verwijderen. Punt van aandacht voor de organisatie.
  De overstapjes vond ik nogal hoog en de planken vrij smal.
  Of de opgegeven lengte van de wandeling klopt, dat weet ik niet. Voor mijn gevoel was ik veel langer onderweg dan verwacht bij de genoemde afstanden.
  Maar het is een wandeling die de zeker de moeite waard is. Je komt nu op plekken die anders niet toegankelijk zijn.

 17. Prachtige route. In delen vanuit huis gelopen, wat een voorrecht om in dit mooie dorp te wonen! Tussen de koeien vond ik wel spannend en zoals terecht aangegeven wordt: niet voor honden!
  Ik heb genoten!

 18. Leuke route, maar eigenlijk zijn het er twee. Wij deden de zuidelijke lus. Overal borden honden verboden. Hoop echt dat mensen zich er aan gaan houden, want de
  Leuke delen van dit pad zij. Echt de privedelen.

 19. Sinds kort het klompenpad in Laren geopend. Ik hoop dat de mensen hier veel plezier aan beleven. Het klompenpad loopt ook over ons erf. Hiervoor hebben wij ook goedkeuring gegeven. Echter heb ik al diverse keren mensen met honden zien lopen (en hierop aangesproken). Het staat overal duidelijk aangegeven dat dit verboden is. Houd u zich dan ook aan! Het zou jammer zijn dat om deze reden landeigenaren geen toestemming voor overpad meer geven.

 20. Best aardig pad door het buitengebied van Laren en de buurtschap Groot Dochteren. Op 2e Paasdag zeer rustig. Haalt het toch niet bij de top KP’s zoals Loenense Enken of Rijnstrangen. Daarvoor is er toch te veel bio-industrie met bijbehorende landschapsversjtering in deze contreien. Voor deze route zijn ook nieuwe stukken pad gecreëerd bijvoorbeeld door houtwallen, dat moet een bult werk zijn geweest, respect! Op sommige plekken is er een graspad pal naast de asfalt- of klinkerweg gemaakt, dat is mooi voor het % onverhard maar voegt qua pad-ervaring toch niet zo bar veel toe. Eerste helft veel en mooie bankjes, tweede helft duidelijk minder. Misschien nog eens naar kijken door de padbeheerders?

 21. Vrijdag dit pad gelopen. Fijn dat je op de stukken asfalt vaak ook in de berm kon lopen. 3 reeën tegengekomen. Sommige stukken zijn wat saai, maar over het geheel genomen een mooie route.

 22. Afgelopen zaterdag, zonnige dag en 22 km door het prachtige landschap van Laren gelopen. We hebben er al veel gelopen en deze is een echte aanrader! Onderweg kwam 1 van de boeren ,waar we over zijn land mochten lopen, toch even vragen hoe we het vonden en wat ” voor mensen dit pad lopen” 😉 , heerlijk gesprek gehad….en dank voor alle boeren en vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. We gaan hem nog een keer lopen en dan andersom.

 23. Gisteren, 1e Paasdag, dit Klompenpad gelopen, een zonovergoten dag. Veel stukken langs en door weilanden. De paadjes door bosjes en houtwallen zijn prachtig met het zonlicht er tussendoor. Wat fijn dat mensen hieraan meewerken om een Klompenpad tot stand te laten komen. 2 Reeëen, 6 ooievaars en 1 (Paas)haas gespot. Mooi stil, alleen de vogels lieten van zich horen. Ik heb genoten, dank je wel alle vrijwilligers!

 24. Dit is mijn 2e klompen pad allereerst een vraagje aan Josephine liep je gisteren op hoge haken? het was op sommige plekken iets drassig maar meer ook echt niet let wel het is een klompen pad.
  Liever sluit ik mij aan bij het verhaal van Peter echt complimenten voor alle vrijwilligers.
  Wat betreft de hond zou ik niet zo bang voor zijn die gaat je echt niet bijten.
  ( zag er de volgende sporen van wild: Ree,Das, Bunzing of marter.) heel veel vogel soorten in de singels langs de paden.
  kom hier vast nog eens een keer terug.👍

 25. Heel veel graspaden langs de sloten zijn nu zeer drassig, zelfs eentje kon men niet lopen. Heb ‘n andere stuk gelopen.

  Nog een agressieve waakhond op de Krioelendijk! Hij loopt los zowel op het erf als op de weg. Je bent gewaarschuwd, als je echt niet van honden houdt.

 26. Het nieuwste Klompenpad brengt ons rond Laren in de Achterhoek. Ik koos voor een deel van de routeverlenger en had daar geen spijt van. Het startpunt is midden in Laren, een alleraardigst toeristisch dorpje in de gemeente Lochem. De eerste paar honderd meter brengen je het dorp uit en vervolgens word je getrakteerd op een echt klompenpad: zandpaden, akkers, weilanden, bospaadjes, langs een beek, dwars door houtwallen. De keren dat je denkt dat het stukje asfalt lang genoeg is geweest ga je vrijwel meteen over zo’n karakteristiek klompenpadbruggetje het weiland in.
  Of dit klompenpad een topper is? Bekijk de video, of nog beter: loop het pad zelf en oordeel.
  Een groot compliment voor de vrijwilligers die echt hun best hebben gedaan een erg afwisselend klompenpad uit te zetten.
  video: https://youtu.be/6Uaj_wIrKxE

 27. Heel veel dank en complimenten voor de grondeigenaren en vrijwilligers die die pad mogelijk maken. Er is veel aandacht geweest om er een leuk en afwisselend pad van te maken. Goed onderhouden ook. Enige minpuntje: de loslopende waakhond bij het bedrijf aan de Langelersdijk. Voor mensen die bang zijn voor honden absoluut geen pretje. Waarom geen hek ? Desondanks heb ik volop genoten van dit pad, een aanrader !

 28. Erg leuk en goed verzorgd pad, enkel 1 puntje voor verbetering vatbaar. Als je met de klok mee start voor 15 km dan loop je links op de stoep, en de eerste aanwijzing die je rechtsaf tussen de velden stuurt staat rechts en is makkelijk te missen. Plaats op de groene lantaarnpaal een sticker schuin rechtsaf, dan is het helemaal perfect

 29. Prachtig pad en een zonovergoten lentemiddag. Stuk van de hoofdroute en de verlenging gelopen. Mooie afwisseling tussen velden en stukjes bos. Erg fijn dat de eigenaren hun land hebben opengesteld voor de wandelaars. Genieten. Aanrader.

 30. Hulde aan de makers die er alles aan gedaan hebben om een prachtige wandeling te maken. Wie houdt van lopen langs sloten, door weilanden en bosranden kan zijn lol op. Wie meer wil lezen over mijn persoonlijk verslag, welkom op mijn blog waarin het 86e klompenpad wordt beschreven. Ik zou zeggen doen, wandelen in Laren……en mijn blog lezen. https://sprakeloosverhalen.com/2022/03/26/bijna-maagdelijk-loarns-enkenpad-beslecht/ Voor meer foto’s zie ook Instagram titiissprakeloos

 31. Prachtig pad! Een aanrader. Voor ons staat deze in de top 5. Mooie landelijke omgeving met veel rust, bloemen, vogels, vlinders en reeën langs de bosrand. Wij hebben nu de 15 km gelopen. We zullen het pad zeker nog een keer lopen in een ander jaargetijde en dan met verlenging.

 32. Een krakend vers nieuw klompenpad dus meteen op reis vanuit Amersfoort de rit gemaakt naar Laren. Koffie bij restaurant Langenbaergh, croissants gehaald voor onderweg bij de wereldbakker en met de klok mee aan de hoofdroute van 15 km begonnen. Perfecte bewegwijzering. Langs schouwpaden en beken, door wat bos, dwars door een weiland met roodbonte koeien en gesprek met enthousiaste grondeigenaar die ook meegewerkt had aan het klompenpad en zijn terrein opengesteld had. Prima gesnoeid junglepaadje door een meidoornbosje, langs enkele boerderijen en over de mooie overstapjes en bruggetjes. Kunstwerkjes op zich! Laat je “verrassen” door de Haarbroekse vijvertuin 😉. Behalve heel veel speenkruid bloeiden ook de Pinksterbloemen al! Het Oranjetipje (vlindersoort), een gehakkelde aurelia, een dagpauwoog en bont zandoogje lieten zich zien en op het gedeelte Westerenk zagen we zelfs een kwartel vliegen en kieviten zitten. In de sloten bootsmannetjes en schrijvertjes en de bruine kikker zat al zachtjes te brommen om een partner… Opvallend vonden we dat we gezien de rust, ruimte en mooi weer geen enkele haas of ree zagen.
  Vergeet bij terugkomst in Laren niet de tosti met salami/brie/tomaat te eten op het terras
  van de Langenbaergh!
  We komen nog een keer terug om de verlenging erbij te lopen die schijnt veel toe te voegen hoorden wij van medewandelaars die we tegenkwamen.

 33. Vandaag het nieuwe Laorns Enkenpad gelopen in Laren, gemeente Lochem. Afstand 15 km, tegen de klok in. Een heerlijk rustige omgeving, erg landelijk, agrarisch met van alles wat.
  Veel paden langs beken, net als Leestensche Broekpad, ligt ook in de buurt.
  Ook weilanden, bos, paadjes door houtwallen. Voor mij zijn dat de ingrediènten voor een prachtig pad. Het bekende boemeltreintje weer een paar keer gezien.
  Een prachtige spreukentuin met een soort Rust Wat (“Vijvertuin”). Hele stevige opstapjes.
  Hard ongeveer 32%, dat is niet veel en je kon ook heel vaak bij smalle weggetjes in de berm lopen, dus het asfalt is te verwaarlozen.
  Er was nog een alternatieve route i.v.m. loslopende honden, maar ik heb geen hond gezien.
  De omgeving was voor mij ook nostalgisch, heel lang geleden heb ik hier als dienstplichtig militair oefeningen meegemaakt, met een jeep telefoonlijnen aanleggen, ik was gelegerd in Schaarsbergen.
  En wat een weertje vandaag, voor het eerst de korte broek weer aan.
  Ik kom later in het seizoen nog een keer terug om de 22 km te lopen.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.