Lauwsepad

Ontdek het mooie buitengebied van Beneden-Leeuwen. Wandelen door weilanden in een van de eerste ruilverkavelingsgebieden van Nederland en door de uiterwaarden langs de Waal. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Lauwsepad (14 km)

Startpunt: IJssalon Ohlala, Zandstraat 84 in Beneden-Leeuwen

Openbaar vervoer: Bushalte Akkerstraat in Beneden-Leeuwen. Vanaf de bushalte is het 200 meter lopen naar het opstappunt en 800 meter lopen naar het startpunt

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Lauwsepad combineren met het Tremelepad. Eventuele overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en ter plekke in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Voor mij klompenpad # 55 en wel de minste tot nu toe. Dat klinkt eigenlijk niet dus over naar wat beter klinkt.:) Zondag 15 oktober 2017 en een dag om in te lijsten. Wat een prachtige strak blauwe luchten, schitterend weer om weer eens flink te genieten. Nogal lang ontkwam ik niet aan het gevoel van verdwijnend natuur, nogal aanwezige verkeersgeluiden maar toen was daar de route door de weiland en de redding, de boomgaard;). Even later allemaal nog veel fraaier, de route voert langs de Waal. En ja, eindelijk ook een bank en direct een plaatsje ingenomen en genieten van de voorbij varende schepen. Tenslotte de wandeling naar de molen en terug in het mooie hart van B.L.:) Neergeploft bij Ohlala en een heerlijk bakkie met slagroom, likeurtje en zelfs een klein ijsje. Kwaliteit, prima service en terras, gezellig en een echte aanrader. Kortom, volop genoten en allen die dit mogelijk maken weer van harte bedankt.

 2. Onderwerp: Veel moois in de sloot

  Vandaag fijn gewandeld en veel moois gezien. Bij punt 3 gaat het klompenpad dwars het weiland over. Prachtige sloot met kikkertjes, pijlkruid, grote waterweegbree en grote egelskop. Vijf reigers lieten zich zien en een torenvalk. Vanwege de dreigende regen de lus naar de Fruittuin overgeslagen.
  Wel twee puntjes van aandacht: vanaf het startpunt aan de Zandstraat (bij ijssalon) ontbreken de routepijlen. Wel alle lantaarnpalen en ander straatmeubilair bekeken. Na enig zoeken de eerste aanwijzing pas gevonden links achterin bij het plein. En na de waterspeelplaats is route naar cafetaria de Akker ook onduidelijk. Veel wandelplezier op dit mooie pad!

 3. Onderwerp: route op 2 punten onduidelijk door Werken

  Vandaag dit pad gelopen, niet heel opwindend maar wel ontspannend; echter 2X verloren gelopen doordat in het dorp een nieuwe wijk uit de grond gestampt wordt; en ook buiten het dorp was de route verloren gegaan door grondwerkzaamheden. Wellicht handig om de bewijzering hierop aan te passen. Neem vooral ook kaartje of app mee!

 4. Onderwerp: geweldig

  Geweldige dag gehad, prachtige route vanuit een inspirerend dorp (Beneden-Leeuwen). Heerlijk gerust bij de Fruittuin. Voor herhaling vatbaar.
  Elly Tunders &
  Albert van Heijningen

 5. Onderwerp: Echt klompenpad.

  Vanmiddag dit klompenpad gelopen. Dit is nou echt mijn idee van een klompenpad. Redenen: heel veel door weiland; tussen paarden en koeien door; via planken of betonnen balken over smalle en bredere sloten; vele overstapjes bij hekken; weidse uitzichten over boerenland; prachtige boerderijen; vrijwel geen asfalt. Inmiddels heel wat klompenpaden gelopen, dit klompenpad is tot nu toe eentje met het minste asfalt. Wel een klompenpadwandeling die het beste te lopen is na een periode van redelijk droog weer. Vandaag was perfect wandelweer. Af en toe is het even puzzelen naar vervolg van de route. Zelfs voor ons met kaart op zak. Vanmiddag ook nog een leuke ontmoeting met een boer die een bepaalde periode flink in de omgeving aan de gang is geweest om andere boeren over te halen ook land ter beschikking te stellen voor het klompenpad. Is hem gelukt. Dank aan alle boeren en vrijwilligers die de klompenpaden mogelijk maken!

 6. Onderwerp: Mooi weer wandeling

  Zoals de titel al aangeeft, kun je dit klompenpad het beste wandelen met mooi droog weer, i.v.m met de vergezichten en de ondergrond, veel grasland.
  Wij hadden geen kaart of App om de route te ondersteunen, dus af en toe lopen twijfelen, of we wel goed liepen, vooral bij een stuk waar veel aarde-zandbulten lagen, ook bij twee bruggen was het opletten geblazen, voor een volgende keer hebben we de klompenpadapp op het mobieltje gezet. Door het mooie nazomer weer was het een aangename wandeling, met name het aangelegde stukje natuur met speel en educatieve mogelijkheden. Toch komt dit klompenpad wat ons betreft niet in de top 10 van klompenpaden.

 7. Onderwerp: Lauwsepad

  Helaas, 1 van de slechtste klompenpaden tot op heden gelopen. We hebben werkelijk al vele gelopen. Maar deze vonden wij alleen voor het deel langs de Waal ok. De rest is lopen onder aan de dijk langs de autoweg en grote stukken door weilanden en landbouwgrond. Onderweg nergens een bankje te bekennen. Bij de Waal ontbrak een goede bewegwijzering ter hoogte van de brug. Afijn, de gehele wandeling was voor ons bepaald niet inspirerend.
  Desondanks, zijn wij in het algemeen erg blij met de klompenpaden en de welwillende medewerking van agrariërs.

 8. Onderwerp: zuidelijk stuk gelopen: mooi door de weilanden

  Vandaag met m’n vader het zuidelijke deel gelopen. Eerst koffie gedronken bij Ohlala en de folder gekocht.
  We wilden niet zo ver lopen dus auto bij het viaduct over de rijksweg geparkeerd in de berm. Prachtig wandelweer. We waren de enige wandelaars. Op sommige plekken was te merken dat het heel nat is geweest dus dat er nog niet gemaaid was. Daardoor door 1 weiland flink klunen en bij de bruggetjes behoorlijk begroeid. Maar geen punt, het maakte de tocht avontuurlijk.
  Kikkers, kieviten, scholekster, torenvalk, jonge eendjes. Heerlijk wandelen langs de sloten en wetering. Het blijft bijzonder dat je zomaar over het boerenland mag lopen. Genieten van alle overstapjes en bruggetjes, goede bewegwijzering.
  Onderweg gestopt bij de Fruittuin. Het gebak was op maar we kregen aardbeien op beschuit en fruitsap, ook lekker! De mevrouw van de fruittuin was heel gastvrij en informeerde ook of het pad goed te lopen was. Ze zou nog even aan boer Jan vragen of hij het pad uit wilde maaien, top.
  Bedankt eigenaren en vrijwilligers voor het mooie pad.

 9. Onderwerp: Verrassend pad, veel weilanden, mooie natuur en ook dwars door dorpskern.

  Vandaag dit pad gelopen tegen de klok in. Auto bij carpool neergezet (goede hint Beertje). Moest direct al weiland in en verbleef daar bijna anderhalf uur! Lang gras, kort gras ook soms “wild” gras, van alles wat. En niet zoals vaak lopen op een paadje tussen schrikdraad en sloot, maar dwars door de weilanden, prachtig. Het lange gras was aardig droog gewaaid. Soms was ondergrond wat drassig, maar het viel mij mee na al die regen , het was te doen.
  Daarna prachtig stuk natuur en toen dwars door dorp, wat deze keer ook al geen straf was, het was groot feest daar. Zo’n enorm feest ben ik in de Betuwe of Veluwe op zondag nog nooit tegengekomen! Daardoor kon ik de stickers niet meer vinden, maar uiteindelijk kwam ik toch wel bij de Waaldijk uit. De bewegwijzering was overigens uitstekend.
  Het pad langs de N323 was weer goed begaanbaar, wel wat drassig, maar dat hoort zo zullen we maar zeggen.
  Op de driesprong Dalenstraat / Zijveld moet je een paar honderd meter een weide in met o.a. schapen. Daarna weer naar de asfaltweg, maar dat lukt niet i.v.m. graafwerkzaamheden. Een grote blubberzooi, dus weer teruggelopen. Asfaltweg hier gewoon volgen.
  Ik vond het weer fantastisch, bedankt iedereen en vooral de boeren.

 10. Onderwerp: Leuke wandeling

  Deze wandeling al twee keer gelopen, wel in twee delen. Leuke afwisselende wandeling met onderweg kleine gebieden waar veel te zien is qua vogels, vlinders, libellen, kikkers, bloemen.
  Ook het deel in Beneden Leeuwen en langs de Waal zelf vonden wij erg leuk.
  Het pad langs de N323 , vlak na de rotonde met de N322 Is momenteel totaal overwoekert, dus lange broeken aan , ook vanwege de brandnetels!
  Noot: de beheerder van het cafetaria ‘ t Akkertje (de Akker) heeft liever niet dat de klompenpad lopers/ters de auto parkeren bij zijn cafetaria. Parkeerplaats is voor zijn gasten. Genoeg andere parkeerplaatsen bij dit klompenpad waaronder de carpool plek bij de rotonde N322 en N323 zagen wij.

 11. Onderwerp: Paaltje

  Heb een paaltje met wegwijzers extra geplaatst in het speelse veld, hoop dat er niemand meer verdwaald!

 12. Onderwerp: Lauwsepad mooi

  Ja eerst mijn maatje kur gebeld maar die mos werken dus dan maar alleen, ja mooi, rustig en ja 26 graden wat wil je dan nog meer, veel roofvogels gezien, die het op de konijnen voorzien hadden.
  Bramen (zwarte) te over onderweg ja dan maakt dat zo,n tocht nog mooier en dan dat stuk langs de waal tussen de ganzen,paarden en schapen ja uniek.
  Ik heb genoten dank

 13. Onderwerp: actie

  Heb aan de vrijwilliger die nu het eerste het pad naloopt op gebreken en onvolkomenheden gevraagd hier extra aandacht aan te besteden en eventueel een actie aan te bevelen. Wordt vervolgd, Daan.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*