Leestensche Broekpad

Wandelen langs laken, over boerenland en langs de rivier in het mooie buitengebied van Zutphen. Ontdek het mooie buitengebied van Zutphen. U wandelt langs laken en boerenland in het broekgebied. Via de verlengde route loopt u langs de IJssel. Weilanden en water bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Leestensche Broekpad (11 km)

Startpunt: Boerderij De Berghege, Dennendijk 2a in Zutphen (geen parkeergelegenheid). Parkeren bij Sportpark Meijerink, te bereiken via de rotonde op de N314

Openbaar vervoer: Buslijn 82 richting Doetinchem, halte Den Elterweg, buslijn 51 richting Doetinchem, halte De Boggelaar in Warnsveld

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

 

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Reactie op "slechte lezer"

  Beste Dianne,
  Bedankt voor je reactie.
  Ik kan me voorstellen dat het verwarrend is, bij de routeverlenger staat in het veld wel op het bordje aangegeven dat je de verlenger loopt, maar de afstand van de hoofdroute staat op het bordje vermeld.
  We adviseren altijd om niet alleen te lopen op de bordjes in het veld maar ook de folder, het routekaartje of de klompenpadenapp te raadplegen om verassingen te voorkomen.
  Wel kan ik melden dat de nieuwe klompenpadenroutes tegenwoordig niet meer het aantal km’s vermeld hebben staan op de bordjes, levert geen verwarring meer op en we hopen dat mensen dan toch even op de site of in de app gaan kijken hoe lang de routes is voordat ze starten.
  Ik hoop dat u desondanks een leuke route heeft gewandeld.

  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 2. Onderwerp: Slechte lezer 😂

  Ik wandel regelmatig t stik van bronsbergen langs de ijssel. Ik zie dsn elke x staan 11 km totaal. Dus ik ben vol goede moed vanmorgen begonnen met sls doel t volledige klompenpad te lopen…ik zsg echter pas thuis dat er verlengingen waren. …ik was al eerder afgehaakt (lees na 15km) en vond t sl zo raar……Kan dat niet BETER aangegeven worden? Er zijn vast meer mensen die daar overheen kijken 😂😂😂😂😂😂

 3. Onderwerp: schouwpaden

  Beste wandelaars,
  Van het waterschap hebben wij begrepen dat uiterlijk deze week alle schouwpaden waar het Leestensche Broekpad gebruik van maakt weer gemaaid en te belopen zullen zijn.
  Veel wandelplezier gewenst!
  Team Beheer Klompenpaden Gelderland

 4. Onderwerp: Leestensche Broekpad

  Het pad langs de Vierakkerse Laak is onbegaanbaar. Brandnetels, Berenklauw staan op heuphoogte, daarom hebben wij de wandeling gestaakt.

 5. Onderwerp: nat pak?

  Beste Herma,
  Gelukkig dat je er met een nat pak vanaf bent gekomen. Ik probeer te achterhalen waar het precies is gebeurd dan gaan we er binnenkort met een maaier even langs om volgende vallen te voorkomen.
  groet, Anita – vrijwilliger van dit klompenpad.

 6. Onderwerp: Nat pak op het Leestensche Broekpad

  Gisteren het Leestensche Broekpad gelopen. De bedoeling was om de 11 km te lopen. Helaas ben ik vlak voor de afslag van de verkorte route in een slootje terecht gekomen. De begroeiing was ter plekke heel hoog en daardoor waren het talud en de sloot volkomen aan het zicht onttrokken. Plotseling gleed ik daardoor zo de sloot in. Gelukkig was ik samen met iemand anders die mij er weer uit kon trekken. Na de eerste schrik hebben we er wel erg om kunnen lachen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee!! Het is uiteindelijk de verkorte route geworden want met natte schoenen kom je niet ver.

 7. Onderwerp: een 'Broekpad' langs water en weilanden

  Ik loop op dit voor mij lokale klompenpad met enige regelmaat bepaalde stukken, en ja een lange broek en goede wandelschoenen zijn zeker aan te raden nu toch ook al het groen op en langs de paden weer begint te groeien.
  De bewegwijzering is vrij goed op orde, al hoewel het best complex kan overkomen omdat het in 2 richtingen gemarkeerd moet zijn.
  Veel mooie paden langs beken (Laak) en weilanden, een stukje door bos en ook wat gedeeltes over het onontkomelijke asfalt om van het één naar het ander te geraken.
  Bij mooi weer is het ‘verlengde deel’ door de uiterwaarden langs de IJssel prachtig voor diverse uitkijkpunten.
  (zoals ik laatst zelf weer ontdekte toen ik met de coördinator mee liep)
  Er wordt zoveel als mogelijk gemaaid waar nodig, maar dit klompenpad heeft hier en daar nou eenmaal een wat ruige grond om te belopen.
  Dat en goed om je heen kijken naar de landelijke natuur houdt het wel weer avontuurlijk.

  Met vriendelijke groet uit Zutphen,
  Wilco van Vuure
  ( wandelen-Leesten )

 8. Onderwerp: Leestensche Broekpad

  Wij hebben gisteren het Leestensche Broekpad gelopen en we hebben er van genoten! We kunnen ons niet vinden in de voorgaande, negatieve reacties. Ook zagen we veel vrijwilligers die zwerfvuil opruimden, dank daarvoor.

 9. Onderwerp: Voorgaande reacties

  Beste wandelaars,
  Het klopt dat wij te maken hebben met lange rechte paden en helaas soms ook met stukken asfalt. Deze periode van het jaar, met nog weinig begroeiing maakt het minder fraai omdat er veel zicht is op het industrieterrein. Met regelmaat vliegen de Grauwe Ganzen van West naar Oost over de rivier wat een mooi schouwspel geeft, de uiterwaarden zijn wijds, en het broekland soms nat, een wijngaard geeft in ieder seizoen een ander beeld, en met enig geluk zijn de ijsvogels aan de oeverranden van de meertjes nabij de jeugdgevangenis waar te nemen. En zo meer. Binnenkort 24 maart houden wij als burgers woonachtig in het buitengebied weer de jaarlijkse opruimactie. Het zwerfafval heeft zeker onze aandacht (en is ons ook een doorn in het oog). Verder zullen wij zelf nog weer eens goed kijken waar de bordjes dan niet eenduidig. Het is jammer dat u niet het specifieke punt noemt want daar kunnen wij een gerichte actie op uitvoeren. Dus wandelaars laat je niet geheel ontmoedigen door de voorgaande reacties.
  Anita Geerders, coördinator Leestensche Broekpad

 10. Onderwerp: Het Leentensche Broekpad

  Wij genieten altijd enorm van de Klompenpaden, van de rust, de ruimte, de natuur, de kleine paadjes enz, maar gister viel dit pad ons erg tegen! We hebben precies dezelfde ervaring als Jannie, die hier ook een reactie geeft, ik denk zelfs dat we elkaar zijn tegengekomen onderweg en het er even over gehad hebben. We begrijpen niet dat dit een Klompenpad is.
  De bewegwijzering was helaas ook regelmatig onduidelijk en verwarrend.
  Ondanks deze telleurstelling blijven we genieten van de klompenpaden!

 11. Onderwerp: Het Leestensche Broekpad

  Gisteren deze klompenroute gewandeld zonder de verlenging. Wat een teleurstelling. Continue zicht op industrieterrein, hoogspanningsmasten, flats, je waant je nergens in de stille natuur.
  Vaak loop je over verharde wegen.
  Al vele klompenroutes gewandeld en natuurlijk is de één wat mooier dan de ander maar altijd de moeite waard.
  Maar hoe is het mogelijk dat je in zo’n prachtige omgeving zo lelijk kunt wandelen….
  Deze route is voor mijn gevoel klompenroute onwaardig.

 12. Onderwerp: Klompenpad.

  Vandaag met 4 pers. Het leestensche broekpad gelopen. Goed bewegwijzering. Maar niet een pad dat ik voor de tweede keer zou gaan lopen. Maar ze kunnen ook
  niet allemaal even mooi zijn. Paden waren goed begaanbaar. Maar het is wel schokkend dat er zoveel afval in de bermen licht. Wel Dank aan de vrijwilligers. Met groet Fam Nieuwenhuis.

 13. Onderwerp: Het Leestensche Broekpad

  Vandaag voor het eerst het LBR pad gelopen. Het pad is redelijk voorzien van bewegwijzering, maar op een aantal punten was ik blij met mijn wandelapp om niet een afslag te missen. Het Noordoostelijk deel is wat saai (langs afwateringen in zompig grasland),het westelijk deel (langs de IJssel) interessanter. Sommige omweggetjes ( bijv. om een weiland heen) is niet interessant en heeft voor mij geen toegevoegde waarde.

 14. Onderwerp: GPS (n.a.v. reactie Marjolein)

  Ik heb zelf geen smartphone waardoor ik de klompenpaden app niet kan gebruiken, maar ik heb wel een Garmin GPS.
  Op de website http://www.voetstappen.nl staan van bijna alle klompenpaden GPS tracks die je gratis mag downloaden. Ik
  gebruik die heel vaak (wel atijd in combinatie met de routekaart en de markeringen) en ben daar erg blij mee.

 15. Onderwerp: reactie

  Vandaag 24 september met heel mooi weer dit klompenpad gelopen. dit was de tweede keer en
  we vinden het nog steeds een erg leuke route.
  Een mooi afwisselend klompenpad in vergelijking met sommige andere.

 16. Onderwerp: +31651328979

  Na al heel wat Klompenpaden te hebben gelopen vond ik dit de minste. Niet altijd erg duidelijke bewegwijzering. Kaart is wel duidelijk. Lange paden langs afwateringssloten, dat is wat eentonig. De uitbreiding over de uiterwaarden is prima bewegwijzerd.

 17. Onderwerp: GPS

  Ik vind het jammer, dat er geen GPS-bestand van dit pad beschikbaar is.
  De laatste keer, dat ik dit pad liep, was het met de bepijling in het veld uiterst triest gesteld en ook het plaatje met de route was niet overal even duidelijk.

  Ik wil de route morgen weer voor een deel gaan lopen (vanuit de binnenstad Zutphen) en hoop, dat ditmaal de bepijling in het veld beter is. Het plaatje met de route op deze site lijkt niks veranderd.

 18. Onderwerp: Nav bericht Marijke Claus

  Het “brandnetelpaadje” is vorige week gemaaid! Met dank aan de vrijwilligers. Het Leestensche broekpad is weer prima te bewandelen.

  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 19. Onderwerp: Le

  Op 4 juli jl. dit Klompenpad gelopen. De berichten waren dat er hoge begroeiing was, dus een lange broek in mijn tas gestopt. Er was overal gemaaid. Echter het stukje Vierakkerse Straatweg naar de Runneboomse Laak was onbegaanbaar. Tussen 2 aardappelvelden moest een pad zijn, maar dit was helemaal dicht gegroeid met brandnetels. De lange broek was dus wel nodig. Ik ben door het aardappelveld (hoog loof) gesprongen. De route vond ik niet erg afwisselend, maar het mooie weer maakte een boel goed. Ik heb slechts 1 bankje gezien nb aan het begin van de route! Heb een uitstapje naar de theetuin Vierakkers gemaakt, wat zeer de moeite waard is.
  Kortom ik heb genoten.

  PS Inmiddels is toegezegd dat er gekeken wordt wat er moet gebeuren mbt de brandnetels.

 20. Onderwerp: Ruige begroeiing

  Beste wandelaar,
  De route van het Leestensche broekpad is op sommige delen momenteel iets moeilijker begaanbaar ivm hoge begroeiing. Er is vorige week al contact geweest met het waterschap hierover en zij gaven aan dat de schouwpaden op korte termijn gemaaid zullen worden. De tip voor nu is dus een lange broek en binnenkort kan er ook weer met korte broek gewandeld worden!
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 21. Onderwerp: leestensche-broekpad

  18-6-17 deze route gelopen, inderdaad geen aanrader, saai begin en zodra je de natuur inloopt met recht klompen nodig om hele delen onzichtbare paden te kunnen bewandelen. Hoog gras met distels en brandnetels, onaangenaam in korte broek dus halverwege de wandeling afgebroken helaas…

 22. Onderwerp: Review

  Vandaag vanaf het sportpark de 11 km gelopen. Een zeer saaie route, grotendeels uitgezet langs een kaarsrechte sloot. Weinig variatie gezien. Geen aanrader.

 23. Onderwerp: Baggerwerkzaamheden

  Beste Karin,
  Het stuk met baggerwerkzaamheden langs de watergangen betreft de lus bij punt 2.
  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 24. Onderwerp: baggerwerkzaamheden

  jullie geven aan dat vanwege baggerwerkzaamheden het Bocheler/Boggelaar momenteel slecht beloopbaar is en raden aan deze lus voorlopig te mijden. Hebben jullie het dan over het stuk op de kaart met punten 4-5-6?

 25. Onderwerp: Leestensche Broekpad

  De gehele route gelopen, wat best ver was maar de moeite waard!. Gelukkig was de modder langs de Laak droog. Langs de IJssel heel veel ooievaars. Een leuk, afwisselend klompenpad.

 26. Onderwerp: Ontbrekende markering

  Beste wandelaars,
  Het klopt dat momenteel op een aantal locaties de markering ontbreekt, dit komt omdat het Leestensche broekpad onderdeel uitmaakt van het wandelroutenetwerk Achterhoek. Op de keuzepalen van dit netwerk worden deze week nieuwe bewegwijzeringsplaatjes van het Leestensche broekpad bevestigd en dan hoop ik dat u de route weer goed kan vinden.
  met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  St. Landschapsbeheer Gelderland

 27. Onderwerp: Markering ontbreekt op verschillende locaties!

  Wij hebben dit pad gelopen op zondag 20 maart 2017. Het was een mooi parcours en qua baggerwerkzaamheden, dit vonden wij geen probleem. Wat wel een probleem was, dat op verschillende locaties de routeaanduiding ontbrak en gezien de reacties op deze site, was dit een jaar geleden ook al het geval, jammer.
  Elly Tunders &
  Albert van Heijningen

 28. Onderwerp: Ontbrekende markering

  Beste Marianne,
  Bedankt voor uw reactie.
  De vrijwilligers zullen tijdens de volgende naloopronde extra aandacht geven aan ontbrekende markering.
  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp

 29. Onderwerp: Markering

  Op de kruising Hekkelerdijk/Leestenseweg ontbreekt de markering.
  Door de nieuwe lantaarnpalen die er zijn geplaatst?

 30. Onderwerp: Baggerwerkzaamheden

  Beste wandelaars,
  Helaas is het deel van het Leestensche broekpad rondom Het Bocheler/Boggelaar bij de Hekkelerdijk momenteel slecht beloopbaar vanwege baggerwerkzaamheden van het waterschap. We adviseren u dan ook dit deel van de route voorlopig te mijden. Zodra de herstelwerkzaamheden door het waterschap zijn uitgevoerd en de schouwpaden weer goed beloopbaar zijn, zal daar op deze site bericht van worden gedaan.
  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 31. Onderwerp: 15-2-17 deel bij Broek slecht begaanbaar.

  Mooie afwisselende wandeling.
  15-2-17 deel bij Broek slecht begaanbaar. Sloten zijn gedregd, modder netjes over het hele pad verspreid! Zakte ik tot de enkels in.
  Vaak kan je de andere kant van de sloot nemen, maar 1 keer stuitte ik op de dwarssloot. Gevolg: hek over, door iemands weiland, aardige omweg, weer een hek over en omgelopen.
  Sowieso steeds onduidelijk welke kant je van de sloot moet nemen.

 32. Onderwerp: Leestensche Broekpad

  Vandaag dit pad gewandeld. Erg teleurstellend. Veel asfalt. Sommige stukken langs het water zijn door recente baggerwerkzaamheden simpelweg onbegaanbaar door een dikke laag modder. We hebben vrijwel alle klompenpaden gewandeld, waarbij deze in de top 5 staat van paden die ons hebben teleurgesteld.

 33. Onderwerp: Fantastische route

  Vandaag dit pad gelopen tegen de klok in. Bij Bronbergen opgestapt. Bronbergermeer en uiterwaarden prachtig. Dan lange harde weg bronbergen wat minder. Daarna veel mooie paden langs o.a. beken, een stukje over bouwland (zonder pad, loopt wat vervelend) soms ook stukken (stukjes) asfalt. Al met al vond ik het mooi en vooral rustgevend. Op zondag is er wellicht wat minder verkeer op het asfalt, dan minder storend.
  De gevangenis zie je nauwelijks door het hoge groen, je loopt daar wel op gras. Ja, de andere kant wel lawaai van verkeer. Je kunt niet alles hebben.
  Bijna geen problemen gehad met de bewegwijzering. Op de lange Bronbergen staat een verkeerd pijltje op een sticker, linksaf kan niet en moet rechtdoor zijn.
  Al met al heb ik deze rustige herfstdag weer volop genoten. Het was de moeite van de rit van 140 km v.v. zeker waard.

 34. Onderwerp: reactie op 'Leestensche Broekpad'

  Beste Bernard,

  Bedankt voor uw bericht! Vervelend van de hoge begroeiing tijdens de wandeling.
  Samen met de vrijwilligers die actief zijn op het Leestensche Broekpad gaan we aan de slag om er voor te zorgen dat de betreffende eigenaar dit deel gaat maaien.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden gewenst!
  Marlies van Loon

 35. Onderwerp: Leestensche Broekpad

  Vanaf de Lansinkweg gaat de route een stukje langs de Vierakkersche Laak. Daar staat het gras erg hoog. Dan linksaf om een boerderij heen. Dat pad is bijna niet begaanbaar, overwoekerd door braamstruiken, brandnetels en hoog gras. Wij liepen er omdat het niet zo warm en een beetje regenachtig was met een lange broek en jas aan en dan ging met het moeite, maar met een korte broek en t-shirt is het echt niet te doen. Je kunt dan beter dit stukje afsnijden en over de Lansinkweg lopen.

 36. Onderwerp: Lepelaars

  Vandaag op de verlenging van het Leestensche Broekpak in de uiterwaarden Lepelaars gezien. Een aanrader!!

 37. Onderwerp: Bosbeekjuffer (Libelle)

  Vandaag het Leestensche Broekpad gelopen, een mooie wandeling, zeker de moeite waard, onderweg honderden bosbeekjuffers (Libelle – blauw/zwart) gezien, prachtig!!!

 38. Onderwerp: Mooi pad maar ook verbeteringen mogelijk.

  Dit klompen heb ik in de verlengde uitvoering (21km) vanaf opstappunt Bronsbergen gelopen. Mijn looprichting was tegen de klok in. Dit pad heeft veel mooie stukken maar ook net iets te veel lelijke of voor een wandelaar zelfs gevaarlijke stukken zoals een paar km langs de zeer drukke sluipweg Bronsbergen, de Vierakkerse straatweg en de Hekkelerdijk. Tot de bijzondere fraaie delen van dit pad reken ik de directe omgeving van Fort Bronsbergen en na een tussenstukje het pad door de uiterwaarden langs de Ijssel. Jammer dat dit een paar kilometer noordelijker door diverse partijen wordt tegengewerkt. Alle paden langs de sloten en beken zijn top. De omgeving van het natuurgebied Hackfort scoort ook hoog. De laatste kilometers met zicht op een bedrijventerrein van Zutphen en het allerlaatste stukje langs de bajes is interessant maar heeft weinig met een klompenpad te maken. De plaatsing van schildjes is op veel punten langs deze route voor verbetering vatbaar. Schildjes ontbreken of zijn door plaatsing op slechts 30 cm boven het maaiveld onzichtbaar omdat de bermbegroeiing er om heen ca. 1 meter hoog is. Soms is de logica van routebeschrijving, plaats schildjes en kaart complex. Kleuren van schildjes (blauw en groen) zijn soms zo vervaagd dat deze bijna onleesbaar zijn geworden.

 39. Onderwerp: bewegwijzering verduidelijkt

  Er zijn op het Leestensche Broekpad vanwege een routeverlenger en -verkorter en een aanlooproute enkele ingewikkelde punten voor wat betreft de bewegwijzering in het veld. Met het oog hierop brachten de vrijwilligers vandaag verduidelijkingen aam in de bewegwijzering

  Overigens geldt voor alle klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van of de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 1,50 verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 40. Onderwerp: mooie wandeling maar onduidelijk bewegwijzering

  Zondag de route met plezier gelopen, maar bij verschillende kruisingen was de bewegwijzering niet aanwezig of niet goed zichtbaar. Ook zag ik bij een T-splitsing dat je zowel links als rechtsaf kon lopen.
  Daarnaast maken de licht groene klompenbordjes het ook niet duidelijker op.

 41. Onderwerp: Tegenvallende route

  De 11km route begint met een mooi stukje over boerenland, daarna is het uitzicht helaas minder aantrekkelijk. Eerst een industrieterrein, dan een gevangenis. Het meertje is ook nog wel leuk, maar daarna is er weer een stuk snelweg. Jammer want we zagen wel een paar mooie stukken in de verte, maar hier liep de route jammer genoeg niet langs. Deze route kan beter!

 42. Onderwerp: Geweldig mooi en gevarieerd inclusief trajectverlenging

  Vorig jaar liepen wij hier en wat een pracht allemaal. Wel wat vroeg in onze wandelcarriere besluiten wij de route te verlengen volgens de kaart. 21 km was iets te veel voor een enkeling van ons 🙂 Maar wat een plaatje van een route.
  Sfeer proeven doe je hier: https://youtu.be/ZFEnfTGkgVM

 43. Onderwerp: Toevoegen informatie opstappunten

  Beste Ella Vlaardingerbroek,

  Je constatering klopt en we zullen dit de komende weken dan ook in orde maken. Dank voor de opmerkzaamheid.

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 44. Onderwerp: Informatie ontbreekt

  In de beschrijving ontbreekt de informatie over de 2 op de kaart getekende opstappunten.

 45. Onderwerp: Klompenpad vrijwlliger

  Het Leestensche Broekpad met de opkomende zon / ochtendmist gelopen een fantastisch schouwspel.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*