Leestensche Broekpad

Wandelen langs laken, over boerenland en langs de rivier in het mooie buitengebied van Zutphen. Ontdek het mooie buitengebied van Zutphen. U wandelt langs laken en boerenland in het broekgebied. Via de verlengde route loopt u langs de IJssel. Weilanden en water bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Leestensche Broekpad (11 km)

Startpunt: Sportpark ’t Meijerink, Meijerinkpad 1 Zutphen, te bereiken via de rotonde op de N314.

Openbaar vervoer: Buslijn 82 richting Doetinchem, halte Den Elterweg, buslijn 51 richting Doetinchem, halte De Boggelaar in Warnsveld

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

 

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag het hele klompenpad, 21 km, gelopen. Wij zijn bij het opstappunt begonnen met de klok mee. Het was heerlijk weer en een mooie omgeving. Alles is goed te lopen en aangegeven. Wij geven dit klompenpad 3 van de 5 sterren.

 2. Ik vind dat dit geen landelijk klompenpad mag heten. Je loopt vanaf het Sportpark over veel verharde wegen langs zonnepaneelvelden en zelfs fabriekshallen. Geen aanrader.

 3. Vandaag heb ik dit klompenpad gelopen.
  Het was een schitterende dag.
  Dit klompenpad is nu in deze droge periode goed te belopen.
  In deze tijd geen hoog gras en onkruid langs de vele sloten/ weteringen.
  Echt een pad voor een droog voorjaar.
  Dit is een mooi landelijk klompenpad, maar niet meer dan dat.

 4. Zondag 31 januari hebben we deze totale route gelopen (21 km).
  Let op bij hoogwater zoals nu.
  *de routeverlenger over de zomerdijk is niet te lopen bij hoogwater
  Een klein stukje improviseren is nodig.
  Afwisselende route.

 5. De paden zijn inmiddels weer best goed te belopen, het mais e.d. is ook gemaaid dus het ziet er weer anders uit dan de laatste paar maanden.
  Tja, het kan helaas voorkomen dat er net gewerkt is door het Waterschap langs de beken en dan loopt hier en daar wat ongemakkelijk op dat moment.

  Verder ter info……
  Als *nieuw* startpunt is het sinds kort; naast de parkeerplaats van Sportpark ‘t Meijerink (FC Zutphen).
  Via de rotonde op de N314 te bereiken voor degene die met de auto of fiets komt.
  Dus niet meer aan de Dennendijk, al loopt de wandelroute daar nog wel gewoon langs.

  Er staat daar nu ook het info-bord met de routekaart.

  Veel wandel-plezier,

  Wilco
  (vrijwilliger)

 6. De 19e augustus dit pad gelopen.
  Toch uitgelopen op een teleurstelling.
  Op een paar plaatsen was de naast het pad gelegen sloot uitgebaggerd en op het pad gegooid. Lastig lopen. Hierdoor waarschijnlijk een bordje gemist en dus wel een kilometer over de bagger gelopen. Jammer. Het pad ook niet uitgelopen.
  Buiten het bij bovengenoemde is het geen verheffend pad. Weinig moois en interessants te zien.
  We hebben veel laden gelopen met heel veel plezier, maar deze staat met stip onderaan het lijstje.

 7. Aardige route. Als je de auto wil parkeren ga dan niet naar het adres Meijerinkpad 1 want dat is aan de verkeerde kant. Ook is op het startpunt geen horeca meer!
  De route is erg veel langs het water. Vandaag met het warme weer zorgde dat voor erg veel insecten (overlast). Vooral steekvliegen, niet leuk! Ook was de begroeiing erg hoog, een lange broek voor ons was veel handiger geweest. Voor ons de minste klompenroute die we deze vakantie gelopen hebben. Maar niet getreurd op naar de volgende.

 8. Dit is mijn derde klompen pad wandeling, weer een mooie met wisselende stukken. Wel veel brandnetels, distels en berenklauw; uitkijken dus. Bij de aanlooproute mist het bordje een pijl en onderweg op de Dennenweg thv de Hoekendaalseweg staat het bordje aan de rechterkant van de weg, terwijl je links op de weg loopt… ik mistte het bordje en ook het straatnaambord “Hoekendaalseweg” was er niet; via de app uiteindelijk toch goed gelopen. Een sticker, aanduiding op een lantaarnpaal aan de Dennenweg is bijna losgepeuterd maar goed met de app kom je er wel !
  Ik vind het heerlijk zo tussen de weilanden en onbekende stukken te wandelen.

 9. Gisteren met heerlijk weer de route gelopen, zonder verlenger.
  Leuke stukken langs sloten.
  Het gras voor de Lansinkweg was nu zo hoog dat het voorbij mijn middel kwam. Gelukkig was het pad belopen en nog zichtbaar.
  Aan de Lansinkweg staan veel eiken met EIKENPROCESSIERUPSEN. De bomen hebben geen rood/wit band om te waarschuwen. De rupsen lopen ook over de weg momenteel. Dus niet picknicken daar. 😉

 10. Gisteren dit pad voor een groot deel gelopen door vanaf FC Zutphen de aanlooproute te nemen en niet naar het startpunt te lopen, maar bij het fietspad meteen rechts de route op te gaan en de verlenger te kiezen. Het gras bij de lus op de Lansinkweg was zo hoog en het pad zo overwoekerd dat ik er kletsnat uit te voorschijn kwam. Maar daarom niet getreurd.De route langs het Bronbergermeer en later langs de IJssel was prachtig. Daarna komt er een hele lange asfaltweg (De Bronsbergen en aansluitend de Ludgersdijk), dat was wat minder interessant. Daarna weer heerlijk door weilanden en langs bos. Toen heb ik voor de verkorter gekozen en kwam ik alsnog langs het startpunt. Zo heb ik toch 16 km gelopen.

 11. Genoten van deze wandeling. Alles werd prima aangegeven. De meeste paden zijn graskanten, langs water of akkers. Gelukkig weinig stukken op de wegen. Heerlijk weids en genoten van de rust die er vanuit gaat.

 12. Vandaag bij prima wandelweer dit pad gewandeld. Niet een heel bijzonder pad. Maar toch ook wel leuke stukken in de route. Goed gemaaid overal en met de app naast de bordjes bij de hand was het juist volbrengen van de 11 kilometer ook geen probleem. Waarderingscijfer een ruim voldoende, een 7 .

 13. Prachtige route, maar wat een rommelige, warrige bewegwijzering! Vooral het begin vanaf de aanlooproute is niet duidelijk. Verderop: Op sommige plekken staan 4 bordjes voor één aanwijzing, op andere plekken waar je een bordje verwacht staat niks, of het bordje staat op een onlogische plek. Soms op één bordje pijlen naar verschillende richtingen, zonder info over de keuze die je maakt. Dit kan beter!

 14. Grappig: je volgt nietsvermoedend de route langs de Ijssel, en ziet plotseling een paaltje met klompjes…nog net boven het water uitsteken. Even verderop glijden grote vrachtschepen voorbij. Recht vooruit de toren van de Walburgiskerk in Zuthpen.
  Geen zin om het hele stuk over de dijk terug te lopen. Gelukkig is daar ook nog Google Maps, en zo belandde ik bij het Stedelijk museum, waar ik heb genoten van de prachtige expositie ‘Koele Wateren’.

  De rest van de route moet ik dus nog een keer ‘overlopen’.

 15. Dat is ook wel weer zo ja.
  bij deze… via de rotonde op de N314; Sportpark ‘t Meijerink – Meijerinkpad 1 – 7207 ED Zutphen.
  Er staat daar zelfs ook een bord met routekaart en dergelijke.

 16. Misschien is het handig om het adres van het sportpark te noemen i.p.v. de Dennendijk als startpunt. Op het startpunt aangekomen, moesten we nog een heel eind omrijden om bij het sportpark te komen.

 17. We hebben 11 km gelopen, niet het gedeelte langs de IJssel.
  Persoonlijk zagen we teveel asfalt, industrie en nieuwbouw om ons heen….

 18. Vandaag deze route gelopen, tegen de klok in, het middenstuk+verlenging langs de IJssel. Hier ontbreken echters bordjes en je kan i.v.m. het hoge water niet de route meer volgen. Wij zijn onder prikkeldraad door en over hekken klimmend weer op de weg uitgekomen. Misschien kan er een waarschuwing komen te hangen voor je de uiterwaarden inloopt. Zoals altijd hebben we weer genoten van het lopen op een klompenpad!

 19. Beste wandelaars,
  De vrijwilligers hebben de route gecontroleerd en geconstateerd dat de afrastering weer is verdwenen. Deze was tijdelijk ivm schapenbegrazing. De route is dus weer goed te bewandelen!
  Karen Hinkamp, Beheer Klompenpaden Gelderland

 20. Beste Joop,
  Bedankt voor uw reactie! De vrijwilligers van de naloopgroep gaan ter plekke kijken wat er aan de hand is en hoe we het op kunnen lossen!
  Met vriendelijke groet, Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 21. ik heb een deel van het klompenpad door de uiterwaarden van de IJssel gelopen. Dit loop ik regelmatig maar nu is sinds kort tussen de boomgaard bij de Pondorosa en de IJssel een afrastering geplaatst waardoor je niet eenvoudig je route kunt vervolgen. Je moet over het schrikdraad stappen.
  Dit lijkt mij niet de bedoeling.
  Groeten, Joop

 22. Beste Henk Oostendorp,
  U heeft een flinke route afgelegd!
  Ik heb uw opmerkingen doorgestuurd naar de naloopgroep met het verzoek om de volgende controleronde even goed naar uw opmerkingen te kijken en evt. verbeteringen aan te brengen.
  Bedankt voor het doorgeven en nog veel wandelplezier op de klompenpaden gewenst!
  Karen Hinkamp, Beheer Klompenpaden Gelderland

 23. Vandaag de route inclusief verlenging (20,5 km) gelopen. Je loopt een groot deel van de route op of net naast verharde paden. De mooiste stukken vond ik het stuk langs de IJssel (zit in de verlenging) en het stuk door het Hackfort. De stukken langs de watergangen zijn op veel plaatsen (nog) niet gemaaid. Het dragen van een lange broek is beslist geen luxe. Het lopen van de route zonder minimaal een afdruk van de plattegrond mee te nemen is af te raden. Op de punten 1 en 6 staan zoveel pijlen dat je dan niet wet welke kant je moet kiezen. Ik had wel een plattegrond bij me maar het zou helpen als er op deze plaatsen zou worden aangegeven of er sprake is van een verlenging/verkorting van de route. Het paaltje voor rechtsaf op de Hekkelerdijk kan wat meer richting de verharde weg, nu loop je er heel gemakkelijk langs vooral omdat je als wandelaar op de verharde weg vaak aan de linkerkant loopt.

 24. Vandaag deze zomer voor de 2e keer dit pad gelopen met de klok mee.
  Met dit pad kun je alle kanten op: alleen hoofdroute, eventueel zonder lus in het bos, met verlenging met of zonder lus door uiterwaarden (met lus wel aan te raden).
  Gestart bij Bronsbergermeer. Mijn navigatie kan het niet vinden en denkt dat het middenin de Peppelerdijk is, op de dijk. Heb je ook problemen? Borden Wellniss volgen.
  Dit is een bijzonder mooi, maar ruig klompenpad. Aan het begin van de rit niet eerst door een woonwijk maar direct het buitengebied in (ook bij opstappunt). Soms even langs de rand van een industriewijk of een woonwijk (verlenging), maar dat is absoluut niet storend, aan de andere kant mooie natuur.
  Verder veel paadjes langs sloten. Die paadjes worden veelal niet gemaaid, veel lang gras, soms met lang riet aan de kant en hoge mais, verder brandnetels, distels en wilde planten. Als wel gemaaid is ligt er soms riet met droge modder op het pad. Al met al wel moeilijk lopen en vermoeiend. Maar daarom is het pad juist zo mooi. Dit pad is te vergelijken met het ruige Avervoorderpad en met het Markluiderpad (niet de alternetieve routes).
  Jammer dat het stuk in de verlenging van de Peppelerdijk zo lang is (asfalt). Kan dat ook niet (deels) door de uiterwaarden?
  Hard 43% (hele route van 20 km). Nogmaals, ik vind het een prima (boeren)klompenpad.

 25. Vandaag 19/6 het hoofdpad gelopen. Wel de warmste dag van de week, maar we waren redelijk vroeg begonnen. Hier en daar lange brandnetels weggeknipt. Sommige stukken waren wat lastiger te lopen vanwege het gemaaide riet op het pad, maar het moet ook niet te gemakkelijk zijn. Dat hoort toch een beetje bij een klompenpad?
  Wel kwamen we nog een kadaver van waarschijnlijk een hond tegen in het bos bij Leestense Laak. Ik heb Anita ingelicht maar wellicht moet ik de gemeente Zutphen morgen vragen het kadaver op te ruimen, of wie doet zoiets?

 26. Mooie wandeling met , wat anderen ook aangeven, soms wel veel hoog gras, maar ja het heet ook klompenpad he. Verder is er op 1 punt een wegwijzer heel slecht zichtbaar deze laat los en hangt aan de achterkant van de paal hierdoor lijkt het of je de weg weer terug moet. Hoe het punt heet weet in niet precies maar het is daar waar je iets omhoog moet richting Ijssel. Verder mooie wandeling. Jammer dat op 2e pinksterdag alletwee de restaurants die je tegen komt dicht zijn. Gemistte kans denk ik. Wij hebben 12 km gelopen uiteindelijk.

 27. Gisteren 20-5-2019 het pad gelopen incl. verlenging. Opnieuw zijn er vele gedeelten waar het gras hoog staat. Ondoenlijk, zeker zonder lange broek, is het gedeelte achter de boerderij op de Lansinkweg: hier moet je je honderden meters lang een weg banen door gras van meer dan een halve meter hoog met her en der distels en brandnetels. Dat stuk kun je beter op de Lansinkweg blijven. Verder geen problemen, bewegwijzering was prima.

 28. Beste Dianne,
  Bedankt voor je reactie.
  Ik kan me voorstellen dat het verwarrend is, bij de routeverlenger staat in het veld wel op het bordje aangegeven dat je de verlenger loopt, maar de afstand van de hoofdroute staat op het bordje vermeld.
  We adviseren altijd om niet alleen te lopen op de bordjes in het veld maar ook de folder, het routekaartje of de klompenpadenapp te raadplegen om verassingen te voorkomen.
  Wel kan ik melden dat de nieuwe klompenpadenroutes tegenwoordig niet meer het aantal km’s vermeld hebben staan op de bordjes, levert geen verwarring meer op en we hopen dat mensen dan toch even op de site of in de app gaan kijken hoe lang de routes is voordat ze starten.
  Ik hoop dat u desondanks een leuke route heeft gewandeld.

  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 29. Ik wandel regelmatig t stik van bronsbergen langs de ijssel. Ik zie dsn elke x staan 11 km totaal. Dus ik ben vol goede moed vanmorgen begonnen met sls doel t volledige klompenpad te lopen…ik zsg echter pas thuis dat er verlengingen waren. …ik was al eerder afgehaakt (lees na 15km) en vond t sl zo raar……Kan dat niet BETER aangegeven worden? Er zijn vast meer mensen die daar overheen kijken 😂😂😂😂😂😂

 30. Beste wandelaars,
  Van het waterschap hebben wij begrepen dat uiterlijk deze week alle schouwpaden waar het Leestensche Broekpad gebruik van maakt weer gemaaid en te belopen zullen zijn.
  Veel wandelplezier gewenst!
  Team Beheer Klompenpaden Gelderland

 31. Het pad langs de Vierakkerse Laak is onbegaanbaar. Brandnetels, Berenklauw staan op heuphoogte, daarom hebben wij de wandeling gestaakt.

 32. Beste Herma,
  Gelukkig dat je er met een nat pak vanaf bent gekomen. Ik probeer te achterhalen waar het precies is gebeurd dan gaan we er binnenkort met een maaier even langs om volgende vallen te voorkomen.
  groet, Anita – vrijwilliger van dit klompenpad.

 33. Gisteren het Leestensche Broekpad gelopen. De bedoeling was om de 11 km te lopen. Helaas ben ik vlak voor de afslag van de verkorte route in een slootje terecht gekomen. De begroeiing was ter plekke heel hoog en daardoor waren het talud en de sloot volkomen aan het zicht onttrokken. Plotseling gleed ik daardoor zo de sloot in. Gelukkig was ik samen met iemand anders die mij er weer uit kon trekken. Na de eerste schrik hebben we er wel erg om kunnen lachen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee!! Het is uiteindelijk de verkorte route geworden want met natte schoenen kom je niet ver.

 34. Ik loop op dit voor mij lokale klompenpad met enige regelmaat bepaalde stukken, en ja een lange broek en goede wandelschoenen zijn zeker aan te raden nu toch ook al het groen op en langs de paden weer begint te groeien.
  De bewegwijzering is vrij goed op orde, al hoewel het best complex kan overkomen omdat het in 2 richtingen gemarkeerd moet zijn.
  Veel mooie paden langs beken (Laak) en weilanden, een stukje door bos en ook wat gedeeltes over het onontkomelijke asfalt om van het één naar het ander te geraken.
  Bij mooi weer is het ‘verlengde deel’ door de uiterwaarden langs de IJssel prachtig voor diverse uitkijkpunten.
  (zoals ik laatst zelf weer ontdekte toen ik met de coördinator mee liep)
  Er wordt zoveel als mogelijk gemaaid waar nodig, maar dit klompenpad heeft hier en daar nou eenmaal een wat ruige grond om te belopen.
  Dat en goed om je heen kijken naar de landelijke natuur houdt het wel weer avontuurlijk.

  Met vriendelijke groet uit Zutphen,
  Wilco van Vuure
  ( wandelen-Leesten )

 35. Wij hebben gisteren het Leestensche Broekpad gelopen en we hebben er van genoten! We kunnen ons niet vinden in de voorgaande, negatieve reacties. Ook zagen we veel vrijwilligers die zwerfvuil opruimden, dank daarvoor.

 36. Beste wandelaars,
  Het klopt dat wij te maken hebben met lange rechte paden en helaas soms ook met stukken asfalt. Deze periode van het jaar, met nog weinig begroeiing maakt het minder fraai omdat er veel zicht is op het industrieterrein. Met regelmaat vliegen de Grauwe Ganzen van West naar Oost over de rivier wat een mooi schouwspel geeft, de uiterwaarden zijn wijds, en het broekland soms nat, een wijngaard geeft in ieder seizoen een ander beeld, en met enig geluk zijn de ijsvogels aan de oeverranden van de meertjes nabij de jeugdgevangenis waar te nemen. En zo meer. Binnenkort 24 maart houden wij als burgers woonachtig in het buitengebied weer de jaarlijkse opruimactie. Het zwerfafval heeft zeker onze aandacht (en is ons ook een doorn in het oog). Verder zullen wij zelf nog weer eens goed kijken waar de bordjes dan niet eenduidig. Het is jammer dat u niet het specifieke punt noemt want daar kunnen wij een gerichte actie op uitvoeren. Dus wandelaars laat je niet geheel ontmoedigen door de voorgaande reacties.
  Anita Geerders, coördinator Leestensche Broekpad

 37. Wij genieten altijd enorm van de Klompenpaden, van de rust, de ruimte, de natuur, de kleine paadjes enz, maar gister viel dit pad ons erg tegen! We hebben precies dezelfde ervaring als Jannie, die hier ook een reactie geeft, ik denk zelfs dat we elkaar zijn tegengekomen onderweg en het er even over gehad hebben. We begrijpen niet dat dit een Klompenpad is.
  De bewegwijzering was helaas ook regelmatig onduidelijk en verwarrend.
  Ondanks deze telleurstelling blijven we genieten van de klompenpaden!

 38. Gisteren deze klompenroute gewandeld zonder de verlenging. Wat een teleurstelling. Continue zicht op industrieterrein, hoogspanningsmasten, flats, je waant je nergens in de stille natuur.
  Vaak loop je over verharde wegen.
  Al vele klompenroutes gewandeld en natuurlijk is de één wat mooier dan de ander maar altijd de moeite waard.
  Maar hoe is het mogelijk dat je in zo’n prachtige omgeving zo lelijk kunt wandelen….
  Deze route is voor mijn gevoel klompenroute onwaardig.

 39. Vandaag met 4 pers. Het leestensche broekpad gelopen. Goed bewegwijzering. Maar niet een pad dat ik voor de tweede keer zou gaan lopen. Maar ze kunnen ook
  niet allemaal even mooi zijn. Paden waren goed begaanbaar. Maar het is wel schokkend dat er zoveel afval in de bermen licht. Wel Dank aan de vrijwilligers. Met groet Fam Nieuwenhuis.

 40. Vandaag voor het eerst het LBR pad gelopen. Het pad is redelijk voorzien van bewegwijzering, maar op een aantal punten was ik blij met mijn wandelapp om niet een afslag te missen. Het Noordoostelijk deel is wat saai (langs afwateringen in zompig grasland),het westelijk deel (langs de IJssel) interessanter. Sommige omweggetjes ( bijv. om een weiland heen) is niet interessant en heeft voor mij geen toegevoegde waarde.

 41. Ik heb zelf geen smartphone waardoor ik de klompenpaden app niet kan gebruiken, maar ik heb wel een Garmin GPS.
  Op de website http://www.voetstappen.nl staan van bijna alle klompenpaden GPS tracks die je gratis mag downloaden. Ik
  gebruik die heel vaak (wel atijd in combinatie met de routekaart en de markeringen) en ben daar erg blij mee.

 42. Vandaag 24 september met heel mooi weer dit klompenpad gelopen. dit was de tweede keer en
  we vinden het nog steeds een erg leuke route.
  Een mooi afwisselend klompenpad in vergelijking met sommige andere.

 43. Na al heel wat Klompenpaden te hebben gelopen vond ik dit de minste. Niet altijd erg duidelijke bewegwijzering. Kaart is wel duidelijk. Lange paden langs afwateringssloten, dat is wat eentonig. De uitbreiding over de uiterwaarden is prima bewegwijzerd.

 44. Ik vind het jammer, dat er geen GPS-bestand van dit pad beschikbaar is.
  De laatste keer, dat ik dit pad liep, was het met de bepijling in het veld uiterst triest gesteld en ook het plaatje met de route was niet overal even duidelijk.

  Ik wil de route morgen weer voor een deel gaan lopen (vanuit de binnenstad Zutphen) en hoop, dat ditmaal de bepijling in het veld beter is. Het plaatje met de route op deze site lijkt niks veranderd.

 45. Het “brandnetelpaadje” is vorige week gemaaid! Met dank aan de vrijwilligers. Het Leestensche broekpad is weer prima te bewandelen.

  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 46. Op 4 juli jl. dit Klompenpad gelopen. De berichten waren dat er hoge begroeiing was, dus een lange broek in mijn tas gestopt. Er was overal gemaaid. Echter het stukje Vierakkerse Straatweg naar de Runneboomse Laak was onbegaanbaar. Tussen 2 aardappelvelden moest een pad zijn, maar dit was helemaal dicht gegroeid met brandnetels. De lange broek was dus wel nodig. Ik ben door het aardappelveld (hoog loof) gesprongen. De route vond ik niet erg afwisselend, maar het mooie weer maakte een boel goed. Ik heb slechts 1 bankje gezien nb aan het begin van de route! Heb een uitstapje naar de theetuin Vierakkers gemaakt, wat zeer de moeite waard is.
  Kortom ik heb genoten.

  PS Inmiddels is toegezegd dat er gekeken wordt wat er moet gebeuren mbt de brandnetels.

 47. Beste wandelaar,
  De route van het Leestensche broekpad is op sommige delen momenteel iets moeilijker begaanbaar ivm hoge begroeiing. Er is vorige week al contact geweest met het waterschap hierover en zij gaven aan dat de schouwpaden op korte termijn gemaaid zullen worden. De tip voor nu is dus een lange broek en binnenkort kan er ook weer met korte broek gewandeld worden!
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 48. 18-6-17 deze route gelopen, inderdaad geen aanrader, saai begin en zodra je de natuur inloopt met recht klompen nodig om hele delen onzichtbare paden te kunnen bewandelen. Hoog gras met distels en brandnetels, onaangenaam in korte broek dus halverwege de wandeling afgebroken helaas…

 49. Vandaag vanaf het sportpark de 11 km gelopen. Een zeer saaie route, grotendeels uitgezet langs een kaarsrechte sloot. Weinig variatie gezien. Geen aanrader.

 50. Beste Karin,
  Het stuk met baggerwerkzaamheden langs de watergangen betreft de lus bij punt 2.
  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 51. jullie geven aan dat vanwege baggerwerkzaamheden het Bocheler/Boggelaar momenteel slecht beloopbaar is en raden aan deze lus voorlopig te mijden. Hebben jullie het dan over het stuk op de kaart met punten 4-5-6?

 52. De gehele route gelopen, wat best ver was maar de moeite waard!. Gelukkig was de modder langs de Laak droog. Langs de IJssel heel veel ooievaars. Een leuk, afwisselend klompenpad.

 53. Beste wandelaars,
  Het klopt dat momenteel op een aantal locaties de markering ontbreekt, dit komt omdat het Leestensche broekpad onderdeel uitmaakt van het wandelroutenetwerk Achterhoek. Op de keuzepalen van dit netwerk worden deze week nieuwe bewegwijzeringsplaatjes van het Leestensche broekpad bevestigd en dan hoop ik dat u de route weer goed kan vinden.
  met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  St. Landschapsbeheer Gelderland

 54. Wij hebben dit pad gelopen op zondag 20 maart 2017. Het was een mooi parcours en qua baggerwerkzaamheden, dit vonden wij geen probleem. Wat wel een probleem was, dat op verschillende locaties de routeaanduiding ontbrak en gezien de reacties op deze site, was dit een jaar geleden ook al het geval, jammer.
  Elly Tunders &
  Albert van Heijningen

 55. Beste Marianne,
  Bedankt voor uw reactie.
  De vrijwilligers zullen tijdens de volgende naloopronde extra aandacht geven aan ontbrekende markering.
  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp

 56. Op de kruising Hekkelerdijk/Leestenseweg ontbreekt de markering.
  Door de nieuwe lantaarnpalen die er zijn geplaatst?

 57. Beste wandelaars,
  Helaas is het deel van het Leestensche broekpad rondom Het Bocheler/Boggelaar bij de Hekkelerdijk momenteel slecht beloopbaar vanwege baggerwerkzaamheden van het waterschap. We adviseren u dan ook dit deel van de route voorlopig te mijden. Zodra de herstelwerkzaamheden door het waterschap zijn uitgevoerd en de schouwpaden weer goed beloopbaar zijn, zal daar op deze site bericht van worden gedaan.
  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 58. Mooie afwisselende wandeling.
  15-2-17 deel bij Broek slecht begaanbaar. Sloten zijn gedregd, modder netjes over het hele pad verspreid! Zakte ik tot de enkels in.
  Vaak kan je de andere kant van de sloot nemen, maar 1 keer stuitte ik op de dwarssloot. Gevolg: hek over, door iemands weiland, aardige omweg, weer een hek over en omgelopen.
  Sowieso steeds onduidelijk welke kant je van de sloot moet nemen.

 59. Vandaag dit pad gewandeld. Erg teleurstellend. Veel asfalt. Sommige stukken langs het water zijn door recente baggerwerkzaamheden simpelweg onbegaanbaar door een dikke laag modder. We hebben vrijwel alle klompenpaden gewandeld, waarbij deze in de top 5 staat van paden die ons hebben teleurgesteld.

 60. Vandaag dit pad gelopen tegen de klok in. Bij Bronbergen opgestapt. Bronbergermeer en uiterwaarden prachtig. Dan lange harde weg bronbergen wat minder. Daarna veel mooie paden langs o.a. beken, een stukje over bouwland (zonder pad, loopt wat vervelend) soms ook stukken (stukjes) asfalt. Al met al vond ik het mooi en vooral rustgevend. Op zondag is er wellicht wat minder verkeer op het asfalt, dan minder storend.
  De gevangenis zie je nauwelijks door het hoge groen, je loopt daar wel op gras. Ja, de andere kant wel lawaai van verkeer. Je kunt niet alles hebben.
  Bijna geen problemen gehad met de bewegwijzering. Op de lange Bronbergen staat een verkeerd pijltje op een sticker, linksaf kan niet en moet rechtdoor zijn.
  Al met al heb ik deze rustige herfstdag weer volop genoten. Het was de moeite van de rit van 140 km v.v. zeker waard.

 61. Beste Bernard,

  Bedankt voor uw bericht! Vervelend van de hoge begroeiing tijdens de wandeling.
  Samen met de vrijwilligers die actief zijn op het Leestensche Broekpad gaan we aan de slag om er voor te zorgen dat de betreffende eigenaar dit deel gaat maaien.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden gewenst!
  Marlies van Loon

 62. Vanaf de Lansinkweg gaat de route een stukje langs de Vierakkersche Laak. Daar staat het gras erg hoog. Dan linksaf om een boerderij heen. Dat pad is bijna niet begaanbaar, overwoekerd door braamstruiken, brandnetels en hoog gras. Wij liepen er omdat het niet zo warm en een beetje regenachtig was met een lange broek en jas aan en dan ging met het moeite, maar met een korte broek en t-shirt is het echt niet te doen. Je kunt dan beter dit stukje afsnijden en over de Lansinkweg lopen.

 63. Vandaag op de verlenging van het Leestensche Broekpak in de uiterwaarden Lepelaars gezien. Een aanrader!!

 64. Vandaag het Leestensche Broekpad gelopen, een mooie wandeling, zeker de moeite waard, onderweg honderden bosbeekjuffers (Libelle – blauw/zwart) gezien, prachtig!!!

 65. Dit klompen heb ik in de verlengde uitvoering (21km) vanaf opstappunt Bronsbergen gelopen. Mijn looprichting was tegen de klok in. Dit pad heeft veel mooie stukken maar ook net iets te veel lelijke of voor een wandelaar zelfs gevaarlijke stukken zoals een paar km langs de zeer drukke sluipweg Bronsbergen, de Vierakkerse straatweg en de Hekkelerdijk. Tot de bijzondere fraaie delen van dit pad reken ik de directe omgeving van Fort Bronsbergen en na een tussenstukje het pad door de uiterwaarden langs de Ijssel. Jammer dat dit een paar kilometer noordelijker door diverse partijen wordt tegengewerkt. Alle paden langs de sloten en beken zijn top. De omgeving van het natuurgebied Hackfort scoort ook hoog. De laatste kilometers met zicht op een bedrijventerrein van Zutphen en het allerlaatste stukje langs de bajes is interessant maar heeft weinig met een klompenpad te maken. De plaatsing van schildjes is op veel punten langs deze route voor verbetering vatbaar. Schildjes ontbreken of zijn door plaatsing op slechts 30 cm boven het maaiveld onzichtbaar omdat de bermbegroeiing er om heen ca. 1 meter hoog is. Soms is de logica van routebeschrijving, plaats schildjes en kaart complex. Kleuren van schildjes (blauw en groen) zijn soms zo vervaagd dat deze bijna onleesbaar zijn geworden.

 66. Er zijn op het Leestensche Broekpad vanwege een routeverlenger en -verkorter en een aanlooproute enkele ingewikkelde punten voor wat betreft de bewegwijzering in het veld. Met het oog hierop brachten de vrijwilligers vandaag verduidelijkingen aam in de bewegwijzering

  Overigens geldt voor alle klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van of de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 1,50 verkooppunten op https://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 67. Zondag de route met plezier gelopen, maar bij verschillende kruisingen was de bewegwijzering niet aanwezig of niet goed zichtbaar. Ook zag ik bij een T-splitsing dat je zowel links als rechtsaf kon lopen.
  Daarnaast maken de licht groene klompenbordjes het ook niet duidelijker op.

 68. De 11km route begint met een mooi stukje over boerenland, daarna is het uitzicht helaas minder aantrekkelijk. Eerst een industrieterrein, dan een gevangenis. Het meertje is ook nog wel leuk, maar daarna is er weer een stuk snelweg. Jammer want we zagen wel een paar mooie stukken in de verte, maar hier liep de route jammer genoeg niet langs. Deze route kan beter!

 69. Vorig jaar liepen wij hier en wat een pracht allemaal. Wel wat vroeg in onze wandelcarriere besluiten wij de route te verlengen volgens de kaart. 21 km was iets te veel voor een enkeling van ons 🙂 Maar wat een plaatje van een route.
  Sfeer proeven doe je hier: https://youtu.be/ZFEnfTGkgVM

 70. Beste Ella Vlaardingerbroek,

  Je constatering klopt en we zullen dit de komende weken dan ook in orde maken. Dank voor de opmerkzaamheid.

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 71. In de beschrijving ontbreekt de informatie over de 2 op de kaart getekende opstappunten.

 72. Het Leestensche Broekpad met de opkomende zon / ochtendmist gelopen een fantastisch schouwspel.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.