Leestensche Broekpad

Wandelen langs laken, over boerenland en langs de rivier in het mooie buitengebied van Zutphen. Ontdek het mooie buitengebied van Zutphen. U wandelt langs laken en boerenland in het broekgebied. Via de verlengde route loopt u langs de IJssel. Weilanden en water bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Leestensche Broekpad (11 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 6 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Route verlengen: U kunt de route verlengen tot 21 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Sportpark ’t Meijerink, Meijerinkpad 1 Zutphen, te bereiken via de rotonde op de N314.

Openbaar vervoer: Buslijn 82 richting Doetinchem, halte Den Elterweg, buslijn 51 richting Doetinchem, halte De Boggelaar in Warnsveld.

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

 

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag de route gelopen.
  De lus langs de IJssel was niet te lopen. Op twee stukken van ongeveer 5 meter stond water. Ik heb niet getest hoe diep het was en hoe stevig de ondergrond was en ben teruggelopen.
  Het stuk langs de Leestensche Laak was vermakelijk. Het gras reikte tot aan mijn oksels en ik ben 1.87 meter.

  Verder was het een mooie route om te lopen. Een aanrader.

 2. Wij vonden vooral het stuk langs Bronsbergen en vooral de Laakse Laak en Leestense broek zijn erg mooi. Ook het stukje langs de IJssel wat nu nog deels onderwater staat, hebben we al vaak gewandeld. Nu merkten we op dat er op dat er in de buurt van den Elter een bordje van het klompenpad los zit.

 3. Wij hebben dit klompenpad vandaag gelopen. Vrij eentonig , redelijk veel asfalt. Deels over een industrieterrein . Voor ons een teleurstelling en niet voor herhaling vatbaar.
  Wellicht is de verlenging mooier ,die hebben we niet gelopen.

 4. Wij hebben vandaag de 21 kilometer route gelopen. Een deel van de verlenging was niet begaanbaar omdat het onder water stond. De rest van de route was te doen, maar wel op sommige plekken drassig. De routen vonden wij wel eentonig en je liep veel op asfalt.

 5. Zoals vaker neemt ook dit klompenpad je mee naar naar plekken waar je uit jezelf niet zo gauw gaat wandelen. Neem bijvoorbeeld het gebied dat pal tegen de Zutphense rondweg N314 ligt. Er liggen nog wat bedrijfjes en ook de voetbalvelden van de plaatselijk FC. Maar laat je hierdoor niet weerhouden. De routemakers hebben erg hun best gedaan om je over allerlei groene alternatieve paadjes te laten lopen in de buurt van steen of asfalt. En natuurlijk langs het water. De Leestense Broeklanden liggen vol met afwateringssloten. Heerlijk lopen langs de waterlopen! Na de overvloedige regen van de laatste dagen was het pad overigens zelf ook nattig. De lus over landgoed Hackfort ziet er op de kaart misschien saai uit maar geeft mooie doorkijkjes.

 6. Vorige week zaterdag (30 sept) liep ik dit klompenpad. Het was een mooie nazomerdag, met een aangenaam zonnetje en de herfst die voorzichtig zijn intrede doet (vallend blad en paddenstoelen). Tel daar, vanwege de lager hangende zon, de lange schaduwen bij en je hebt perfecte wandel-omstandigheden.
  Ik liep de versie van 21 km met de klok mee.
  Het pad gaat dan eerst veel door boerenland, een stuk door bos, langs het water van de Leestensche en de Vierakkersche Laak en langs weilanden. Soms wel wat verhard (daar ontkom je niet aan met zo’n afstand), maar niet storend en vaak heerlijk rustig.
  Daarna langs de altijd mooie IJssel; door de uiterwaarden: hoofd leeg en genieten!
  Misschien iets om rekening mee te houden: er is nauwelijks horeca direct langs deze lange route (voor thee of een sanitaire stop).
  Ik vond het een fijn klompenpad om te wandelen, waarvoor mijn dank aan alle medewerkers!

 7. Vandaag met vrouw en zoon dit pad gelopen. We zijn net na de regen gestart. Was een redelijk mooi pad met veel bloeiende wilde bloemen stroken en het bos Hakford. De laken (slootjes) waren soms erg helder en zag je de visjes zwemmen. Dat maakt dit pad wel bijzonder. Mogelijk gaan we op een andere keer nog de verlenger langs de IJssel lopen.

 8. Dit was Klompenpad 32 voor mij. Helaas ook meteen de saaiste die ik gelopen heb. Veel asfalt en weinig variatie in landschap en natuur. Heb je geen app dan mis je de routeverkorter omdat dit niet op t paaltje staat.

 9. Beste wandelaars,
  Nu alles weer begint te groeien en bloeien is het op ons klompenpad altijd wel verstandig om een lange broek en goede schoenen te dragen, het heeft hier en daar nou eenmaal een wat ruige grond om te belopen.
  Ook zelf meegenomen eten & drinken nuttigen tijdens de wandeling is aanbevolen.
  😉
  Dat kan wel zeker op 4 zitbanken, 2 rondom het Sportpark Meijerink en 1 op de hoek oost-zijde en 1 bij de Camper/vakantiehuisjes parkje.

  Overigens is de routeverlenger zelf, richting IJssel uiterwaarden, een 9,5 KM lang.

  Met vriendelijke wandelgroeten en veel omgeving beleving plezier,

  Wilco
  (coördinator Leestensche Broekpad)

 10. Gisteren 1 mei de eerste 11 km gewandeld. Niet verder gegaan ivm de weersvoorspellingen.
  Vermoedelijk Peter en Marian tegengekomen en kort gesproken.
  Zij waren enthousiast over de verlenger langs de IJssel dus die gaan we binnenkort ook nog doen.
  Eerste 11 km vonden we ook een prima best afwisselende wandeling.
  Mooie natuur en een mooi lang stuk langs een beek. Goede markering.
  Hier en daar een, soms loslopende, blaffende erfhond maar daar hebben wij niet zo’n moeite mee.
  Geparkeerd en gestart bij de voetbalvelden. Daar staat ook het startpaneel. Als je daar start en eindigt kom je bijna aan 12 km. Gewoon een mooie dag en dito wandeling.

 11. Vandaag dan 2e stuk van dit pad gelopen,begonnen bij het industrieterrein en dan het mooie stuk ri en langs de IJssel,erg mooi!
  Het is ons goed bevallen het in 2 gedeelte,s te lopen,maar dat is ieder voor zich.Deze kunnen we ook weer afstrepen.

 12. Vandaag dit pad gelopen, de 11km,was vandaag met die harde wind en de lange stukken door paden langs weiland en langs de beek voor ons ook lang zat! Het 1e stuk,rondje Hackfort,was erg mooi,alleen wel jammer dat we weinig bankjes tegenkwamen op de gehele route! We vonden de route wel mooi,weinig asfalt,veel onverhard,wel afwisselend, maar toch ook wel lange stukken.Ook vonden we de route niet overal even duidelijk aangegeven, maar via de app wel te vinden.Een volgende keer maar het verlengde stuk lopen,we zijn benieuwd.

 13. Beste klompenpad wandelaars,

  In de buurt van het Leestensche broekpad gaat Waterschap Rijn en IJssel de dijk versterken. Waterschap Rijn en IJssel voert daarom een gebruik-en belevingswaarden onderzoek uit. Heb je dit pad gewandeld of ga je dit binnenkort doen, dan is Waterschap Rijn & IJssel benieuwd naar jouw mening op een aantal vragen. Het invullen duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

  Vul de vragenlijst in via deze link: https://arcg.is/0DPjDG0

  Als je alle vragen invult voor dinsdag 7 februari, maak je kans op een leuke prijs. Meer weten? Kijk dan op http://www.wrij.nl/dijkversterking-denelter Hier vind je ook een kaart van het projectgebied.

  Vriendelijke groeten,
  Frank Meijer (Omgevingsmanager, Waterschap Rijn en IJssel (tel: 0611703552)

 14. 03/01/23 de 11 km route gewandeld. Vooral het eerste stuk (Hackfort) geeft een prachtige afwisseling door bos, langs beken en door open weiland. De laatste 3,5 km zijn een teleurstelling: wandelen over asfalt langs een lelijk industrieterrein is niet iets waar je je klompen voor aantrekt.

 15. Gisteren,12-10-2022 deze route gelopen bij mooi weer,lekkere temperatuur.En ik heb genoten,een mooie route door het achterland van Zutphen.En als ik dan een klein puntje van kritiek mag geven:
  er zijn weinig punten voor een kopje koffie op de korte route dus neem dat zelf mee

 16. Heerlijke wandeling om lekker uit te waaien en lekker bij te kletsen met een vriendin. We hebben het stuk vanaf het industrieterrein richting de IJssel gepakt. Dat was echt genieten.

 17. Helaas dit Klompenpad kan mij niet bekoren. Een kale start bij het sportterrein en vervolgens naar verhouding te veel kale wegen door woonwijken afgewisseld met weliswaar mooie natuurpaden maar te weinig naar mijn smaak. Vandaar beperkt tot de korte route.

  Niettemin dank aan alle vrijwilligers die deze laden uitzetten.

 18. Beste Karen,

  Bedankt voor uw reactie. Op onze website geven wij raad over wat je kunt verwachten bij het lopen van een klompenpad. https://klompenpaden.nl/voor-je-een-klompenpad-gaat-wandelen/
  Het kan dus voorkomen dat je door lang gras of langs struiken loopt. Wij raden mensen ook aan om zich goed aan te kleden met een lange broek en hoge sokken. We adviseren ook om zelf goed op te letten en te controleren op teken na het wandelen, ongeacht de staat van begroeiing van het pad. Het risico van het oplopen van teken blijft immers bestaan.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Team Beheer Klompenpaden

 19. Prachtige route, helaas in deze periode voor een groot deel nauwelijks begaanbaar, omdat de paden niet gemaaid worden. Gevaar voor teken dus. Dit is een mooie route voor het vroege voorjaar of de winter.

 20. Op 30-05-2021 heb ik dit pad gelopen. Auto geparkeerd bij de Tango en daar de route opgepakt, totaal 11 km. Op het eerste stuk, langs het industrieterrein was het pad zeer dichtbegroeid. Een uitdagende stuk. Daarna was het zo’n 5 km verhard lopen wat ik jammer vond, maar wel in een mooie omgeving, ook over de dijk. Wandelen door de uitwaarden vond ik erg mooi. Ik ben in Zutphen opgegroeid maar was daar nog nooit geweest. De route was zeer goed aangegeven. Voor herhaling vatbaar.

 21. Aantal weken dit klompenpad gelopen, inclusief verlenging. Met name het stuk door de uiterwaarden, langs de Leestense Laak en het Leestensche broek is erg mooi. Tegen de klok in gelopen, waardoor de mooie stukken op het eind van de route is een aanrader. Dank voor het uitzetten en het onderhoud van deze route

 22. Stukje Vierakkersche Laak – Tango even voorzichtig: Zwanen op nest direct naast het pad.

  Persoonlijk advies: Laak volgen tot kruisend fietspad. Rechtsaf op fietspad minder leuk) totaan verkeerslichten. Daar de route weer oppakken.

 23. Stukje Vierakkersche beek – Tango even voorzichtig: Zwanen op nest direct naast het pad.

 24. Heerlijke route inclusief verlening. De uiterwaarden langs de IJssel waren inderdaad helaas niet te bewandelen wegens hoog water. Aan beide kanten tot zover mogelijk gelopen. Veel ganzen langs de IJssel, ooievaars op de nesten, grote zilverreigers en herten gezien onderweg. Al met al 24,5km gelopen. Erg veel rustige stukken door schitterende natuur en wat mij betreft voldoende afwisseling. Een aanrader!

 25. Mooie wandeling, het mooiste vonden wij rechtsom, dan loop je eerst langs wat industrieterreinen en later alleen door de natuur. Bij de eerste verlenging was het pad rechts van de beek volledig begroeid met brandnetels. Dat hebben we dus maar niet gedaan.
  Complimenten voor de bewegwijzering!

 26. Inderdaad, heeeeel stil, zelfs een hert gespot aan de rand van het bos, maar vrij eentonig en lastig wandelen langs de sloten. De route sprak mij vooraf aan vanwege de uiterwaarden, deze komen alleen aan bod als je voor de verlengde route kiest. Volgende keer iets beter inlezen ;-). Wel prachtig gefilterd zonlicht in het bos door de naderende herfst.

 27. Vandaag (27-9-2021) de 11 km route gelopen. Wandelen in de Achterhoek is altijd prachtig, maar helaas was deze route niet erg afwisselend. Veel paden langs sloten en veel rechte stukken. Diverse paden zijn zeer slecht begaanbaar, vooral omdat de sloten waren gemaaid en het maaisel op het schouwpad ligt. En enkele paden waren volledig overgroeit. Jammer.

 28. Beste wandelaars, (die met de auto naar dit Klompenpad komen)
  De route naar de parkeerplekken van het sportpark zijn, zoals eerder vermeld, bereikbaar via de N314.
  Ook al lijkt het op Google Maps anders (Dennedijk) aangegeven.
  Wat betreft de autonavigatiesystemen, hier de route-tekst van de FC Zutphen website…

  Navigatiesysteem? Let dan even op.
  Het komt regelmatig voor dat een navigatiesysteem het Meijerinkpad 1 in Zutphen niet kent en hier automatisch Meijerinkstraat 1 in Eefde van maakt. Dat is onhandig. Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld ‘De Oprijlaan 1, Zutphen’ invullen als bestemming. Sla vervolgens bij de rotonde op de N314 niet af om de wijk Leesten-Oost in te gaan. Maar volg de borden naar ‘t Meijerink. Ons sportpark ligt direct aan de rotonde, tegenover de wijk Leesten-Oost.

  Hopelijk kan nu iedereen, die dit gelezen heeft , zijn weg vinden.
  Oh ja, zelf meegenomen eten & drinken nuttigen tijdens de wandeling is aanbevolen.
  😉

  Met vriendelijke wandelgroeten,

  Wilco
  (vrijwilliger)

 29. Gisteren het Leestensche Broekpad gelopen. We hebben de gehele route, 22 km, gelopen. Zoals andere lopers ook al schreven, vonden wij en we hebben er al heel wat gelopen, deze route de minst mooie. Wij hebben hem tegen de klok ingelopen. Het begin wil nog wel, maar toen we aankwamen bij de verlengde route begon het. Lang gras en onkruid waar je door moet, dus binnen 5 minuten natte voeten. Verder kom je onderweg niets tegen waar je iets kan drinken of eten. Wij hadden nu het geluk dat de IJssel weer gezakt was, dus daar konden we nog goed lopen. Ook de laatste km’s veel bitumen. We waren blij dat we terug waren op beginpunt. O ja, nog even dit: als je het adres en postcode aanhoudt die vermeld staat op de site, Meijerinkpad 1, dan kom je terecht aan de achterzijde van het sportpark van fc Zutphen. Terwijl je aan de voorzijde moet zijn. Wij hebben het opgelost door de site van fc Zutphen te openen en dan te klikken op route, je komt dan aan de goede kant aan. Veel succes

 30. Ik ( we) waren niet erg onder de indruk van deze route waarin met name het deel wat over het asfalt gelopen moest worden wel een beetje teveel van het goede was. Voor de 60 plussers die we inmiddels zijn zou een paar zitbankjes meer langs de route geen overbodige luxe zijn. Van alle klompenpaden die ik gelopen heb was dit denk ik wel de minste. Ik combineer het wandelen meestal met het fotograferen van wat er zoal te zien is op en langs de route en ook dit was vandaag geen topdag. Op naar het volgende klompenpad hopelijk kan ik deze dan met een beter gevoel afsluiten.

 31. Na een ietwat stroef begin (tegen de klok in gelopen) ontwikkelde het Leestensche Broekpad zich als een volwaardig klompenpad. Ik heb genoten of zoals het ergens onderweg te lezen was Aj d’r bin, muj d’r ok we’n.
  Ik was er dus met een blogje voor mijn sfeerimpressies en een lezersvraag over het pad om lezers te trekken 😉
  Vrijwilligers bedankt
  https://sprakeloosverhalen.wordpress.com/2021/07/29/voorbereid-op-het-leestensche-broekpad/
  Voor meer foto’s kijk ook op Instagram titiissprakeloos

 32. Vandaag 25 juli 2021 dit klompenpad gelopen. Wat een prachtige route, alles zit erin. Dwars door weilanden en bos. Veel bloemen met vlinders en bijen. Je loop veel langs beken , heerlijk. Goed bewegwijzerd. Een beetje asfalt maar soms kan het niet anders. En heerlijk rustig . Wij hebben de 11km gelopen maar kwamen op 11.7km . We gaan hem zeker nog een keer lopen maar dan de gehele route. Zeker een aanrader. Dank aan alle vrijwilligers. Best veel werk al dat gras kort houden.

 33. Gisteren dit mooie pad gelopen. de 11 km. tegen de klok in. Persoonlijk denk ik dat dit de mooiste richting is. Zowel aan het begin als eind een stuk asfalt/verhard. Maar voor de rest had ik echt het klompenpad gevoel. Leuke paden langs sloten en landerijen die goed te belopen waren. Veel randen met wilde bloemen. Rustig. Heel veel libellen en vlinders. Heb wel de app gebruikt ter controle. Heel mooi pad, maar voor de vrijwilligers lijkt het me heel bewerkelijk die begroeiing op de oevers. Mijn Tomtom had moeite met het vinden van de startlocatie. Had zelf beter op de aanwijzing hier moeten letten (via rotonde N314) Een foto-impressie op mijn website: https://klompenpaden.arievanhensbergen.nl/#collections

 34. Een mooi pad,veel bloemen met vlinders en libelles.Alleen bij de kruising van de lansinkweg/vierakkerstraatweg fout gelopen,hier is een sticker op een rood/wit hek geplakt met erop routeverlenger,ik wilde die niet lopen maar je moet hier wel door het hek.Oostelijke helft heel mooi door bos en langs slootjes.

 35. Zo net nog even langs diverse kritieke plekken gefietst/gelopen…
  Er zijn weer paden gemaaid waar te hoog gras was langs de Laak, dit ligt er dan ook wel op.
  Het riet e.d. staat er nog dus er ligt niets aan “maaisel uit de sloten” op het pad.
  Evengoed is het zo al met al best te doen.
  Het is ook wel een Leestensche ‘lange’ Broekpad. 😉
  Er groeit nu overal wat, vooral ook mooie dingen.

  met vriendelijke wandel-groeten,

  Wilco
  (vrijwilliger)

 36. Gisteren de 11 km gelopen van dit ontzettend mooie pad. Gezien de vorige reacties hadden we gehoopt dat deze “problemen “ inmiddels wel opgelost zouden zijn. Helaas niet. 3x een bordje gemist vanwege de hoge begroeiing maar dankzij de App is het goed gekomen. Bent u iets minder mobiel: doe dan dit pad nog even niet. Heel veel maaisel uit de sloten op de paden gedumpt. Maar het blijft een prachtige route.

 37. Beste mevrouw Besemer,

  Gelukkig zijn er aan de route van het Leestensche Broekpad in de afgelopen 9 jaar geen wijzigingen geweest. Alleen het startpunt is in 2020 circa 200 m verplaatst maar daarbij is geoordeeld dat een volledige herdruk van de folder niet direct nodig was. Op de website http://www.klompenpaden.nl staat uiteraard altijd de actuele informatie.

  Over het onderhoud van een aantal tracés is momenteel overleg met het waterschap nadat vorige week soortgelijke meldingen als die van u binnenkwamen. Ik verwacht zeer binnenkort dat dit probleem verholpen is door een maaibeurt, het gras staat inderdaad nu te hoog. Excuses voor dit ongemak.

  De vrijwilligersgroep van het Leestensche Broekpad loopt de route maandelijks na en ik zal hen vragen om bij de eerstvolgende ronde nog wat extra aandacht te besteden aan de bewegwijzering door deze bijvoorbeeld op te frissen.

  Ondanks het ondervonden ongemak wens ik u nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 38. Op 22 juni de routeverlenger van dit pad gelopen. Basisronde niet gedaan vanwege berichten over slecht begaanbare paden hieronder. Het stuk door de uiterwaarden is prachtig. Helaas loopt de rest van route ook een heel stuk over een fietspad wat nogal druk was.

 39. Het Leestensche Broekpad bij Zutphen is in principe 11 km lang. Via de uiterwaarden van de IJssel kan het pad uitgebreid worden naar 21 km. Ik nam dit keer de verkorte route van 7 km. Op het deel langs de akkers en weilanden staat het gras te hoog om lekker te wandelen. Mijn schoenen en broek waren binnen 10 minuten al helemaal doorweekt. Door het hoge gras was het pad niet meer te zien, waardoor een misstap gauw gemaakt was. Ook sloten waren niet of nauwelijks meer te zien. Jammer, het leek me een aardig klompenpad. Te zijner tijd zal ik hier vast nog een keer een rondje lopen.
  video:
  https://youtu.be/NqtlH51ml8E

 40. Vandaag dit mooie pad gelopen met route verlenger erg mooi en zeker een aanrader!! Iets om rekening mee te houden er is erg veel hoog gras, brandnetels, distels….. wellicht zou hier wat meer gesnoeid/paden gemaakt kunnen worden. Sommige stukken zijn bijna niet meer te belopen.

 41. Op 12 juni het verlengde Leestensche Broekpad gelopen. Het eerste stuk vrij veel verhard. De verlenging was erg mooi, stuk langs de IJssel prachtig en heerlijk struinen door het hoge gras. Mooie bloemen velden en vele watertjes. Deze tijd van het jaar een erg mooi pad. Zeker een aanrader ?

 42. Vandaag dit klompenpad gelopen (de volle 20km). Prachtige route met wat mindere stukjes, maar die worden ruimschoots gecompenseerd door de leuke stukjes langs weilanden, langs beekjes en sloten, door stukjes bos en niet te vergeten de prachtige uiterwaarden. Ik vind het een aanrader. Als je ’s ochtends vroeg loopt, zoals ik, zijn hoge waterdichte schoenen en een lange broek geen overbodige luxe: af en toe loop je over smalle paadjes met hoge (natte) begroeiing aan weerszijden. Oppassen voor teken !

 43. Wij willen morgen deze route gaan lopen met een kleintje in de draagzak. We willen graag langs de IJssel lopen maar niet langer dan 11 km lopen. Iemand een tip hoe dit te bewerkstelligen? Wij dachten er zelf aan om bij punt 10 te beginnen en de route andersom te lopen, dus aflopend. En dan evt punten 1 en 2 af te snijden. Iemand hier ervaring mee?
  We zijn benieuwd.

 44. Vandaag het Leestensche Broekpad gelopen. Prachtige wandeling. We liepen de hele wandeling. Prachtig langs de IJssel.
  We hebben genoten. Alles prima aangegeven. Dank vrijwilligers en grondeigenaren.

 45. In dit gebied zitten werkelijk veel ooievaars. Je kunt ze zien in de uiterwaarden in de hoge acaciabomen, maar ook op de Vierakkersestraatweg in een electriciteitsmast en op een klimtoren en natuurlijk in de weilanden. En als je toevallig voorbij een stuk landbouwgrond wandelt waar geploegd wordt, is het een drukte van jewelste. Een prachtig gezicht. Voorheen gingen wij wel eens op safari naar Kenia om de kraanvogels te bewonderen. Deze prachtvogels doen er niet voor onder. En dat in ons eigen land!

 46. Vandaag het hele klompenpad, 21 km, gelopen. Wij zijn bij het opstappunt begonnen met de klok mee. Het was heerlijk weer en een mooie omgeving. Alles is goed te lopen en aangegeven. Wij geven dit klompenpad 3 van de 5 sterren.

 47. Ik vind dat dit geen landelijk klompenpad mag heten. Je loopt vanaf het Sportpark over veel verharde wegen langs zonnepaneelvelden en zelfs fabriekshallen. Geen aanrader.

 48. Vandaag heb ik dit klompenpad gelopen.
  Het was een schitterende dag.
  Dit klompenpad is nu in deze droge periode goed te belopen.
  In deze tijd geen hoog gras en onkruid langs de vele sloten/ weteringen.
  Echt een pad voor een droog voorjaar.
  Dit is een mooi landelijk klompenpad, maar niet meer dan dat.

 49. Zondag 31 januari hebben we deze totale route gelopen (21 km).
  Let op bij hoogwater zoals nu.
  *de routeverlenger over de zomerdijk is niet te lopen bij hoogwater
  Een klein stukje improviseren is nodig.
  Afwisselende route.

 50. De paden zijn inmiddels weer best goed te belopen, het mais e.d. is ook gemaaid dus het ziet er weer anders uit dan de laatste paar maanden.
  Tja, het kan helaas voorkomen dat er net gewerkt is door het Waterschap langs de beken en dan loopt hier en daar wat ongemakkelijk op dat moment.

  Verder ter info……
  Als *nieuw* startpunt is het sinds kort; naast de parkeerplaats van Sportpark ‘t Meijerink (FC Zutphen).
  Via de rotonde op de N314 te bereiken voor degene die met de auto of fiets komt.
  Dus niet meer aan de Dennendijk, al loopt de wandelroute daar nog wel gewoon langs.

  Er staat daar nu ook het info-bord met de routekaart.

  Veel wandel-plezier,

  Wilco
  (vrijwilliger)

 51. De 19e augustus dit pad gelopen.
  Toch uitgelopen op een teleurstelling.
  Op een paar plaatsen was de naast het pad gelegen sloot uitgebaggerd en op het pad gegooid. Lastig lopen. Hierdoor waarschijnlijk een bordje gemist en dus wel een kilometer over de bagger gelopen. Jammer. Het pad ook niet uitgelopen.
  Buiten het bij bovengenoemde is het geen verheffend pad. Weinig moois en interessants te zien.
  We hebben veel laden gelopen met heel veel plezier, maar deze staat met stip onderaan het lijstje.

 52. Aardige route. Als je de auto wil parkeren ga dan niet naar het adres Meijerinkpad 1 want dat is aan de verkeerde kant. Ook is op het startpunt geen horeca meer!
  De route is erg veel langs het water. Vandaag met het warme weer zorgde dat voor erg veel insecten (overlast). Vooral steekvliegen, niet leuk! Ook was de begroeiing erg hoog, een lange broek voor ons was veel handiger geweest. Voor ons de minste klompenroute die we deze vakantie gelopen hebben. Maar niet getreurd op naar de volgende.

 53. Dit is mijn derde klompen pad wandeling, weer een mooie met wisselende stukken. Wel veel brandnetels, distels en berenklauw; uitkijken dus. Bij de aanlooproute mist het bordje een pijl en onderweg op de Dennenweg thv de Hoekendaalseweg staat het bordje aan de rechterkant van de weg, terwijl je links op de weg loopt… ik mistte het bordje en ook het straatnaambord “Hoekendaalseweg” was er niet; via de app uiteindelijk toch goed gelopen. Een sticker, aanduiding op een lantaarnpaal aan de Dennenweg is bijna losgepeuterd maar goed met de app kom je er wel !
  Ik vind het heerlijk zo tussen de weilanden en onbekende stukken te wandelen.

 54. Gisteren met heerlijk weer de route gelopen, zonder verlenger.
  Leuke stukken langs sloten.
  Het gras voor de Lansinkweg was nu zo hoog dat het voorbij mijn middel kwam. Gelukkig was het pad belopen en nog zichtbaar.
  Aan de Lansinkweg staan veel eiken met EIKENPROCESSIERUPSEN. De bomen hebben geen rood/wit band om te waarschuwen. De rupsen lopen ook over de weg momenteel. Dus niet picknicken daar. ?

 55. Gisteren dit pad voor een groot deel gelopen door vanaf FC Zutphen de aanlooproute te nemen en niet naar het startpunt te lopen, maar bij het fietspad meteen rechts de route op te gaan en de verlenger te kiezen. Het gras bij de lus op de Lansinkweg was zo hoog en het pad zo overwoekerd dat ik er kletsnat uit te voorschijn kwam. Maar daarom niet getreurd.De route langs het Bronbergermeer en later langs de IJssel was prachtig. Daarna komt er een hele lange asfaltweg (De Bronsbergen en aansluitend de Ludgersdijk), dat was wat minder interessant. Daarna weer heerlijk door weilanden en langs bos. Toen heb ik voor de verkorter gekozen en kwam ik alsnog langs het startpunt. Zo heb ik toch 16 km gelopen.

 56. Genoten van deze wandeling. Alles werd prima aangegeven. De meeste paden zijn graskanten, langs water of akkers. Gelukkig weinig stukken op de wegen. Heerlijk weids en genoten van de rust die er vanuit gaat.

 57. Vandaag bij prima wandelweer dit pad gewandeld. Niet een heel bijzonder pad. Maar toch ook wel leuke stukken in de route. Goed gemaaid overal en met de app naast de bordjes bij de hand was het juist volbrengen van de 11 kilometer ook geen probleem. Waarderingscijfer een ruim voldoende, een 7 .

 58. Prachtige route, maar wat een rommelige, warrige bewegwijzering! Vooral het begin vanaf de aanlooproute is niet duidelijk. Verderop: Op sommige plekken staan 4 bordjes voor één aanwijzing, op andere plekken waar je een bordje verwacht staat niks, of het bordje staat op een onlogische plek. Soms op één bordje pijlen naar verschillende richtingen, zonder info over de keuze die je maakt. Dit kan beter!

 59. Grappig: je volgt nietsvermoedend de route langs de Ijssel, en ziet plotseling een paaltje met klompjes…nog net boven het water uitsteken. Even verderop glijden grote vrachtschepen voorbij. Recht vooruit de toren van de Walburgiskerk in Zuthpen.
  Geen zin om het hele stuk over de dijk terug te lopen. Gelukkig is daar ook nog Google Maps, en zo belandde ik bij het Stedelijk museum, waar ik heb genoten van de prachtige expositie ‘Koele Wateren’.

  De rest van de route moet ik dus nog een keer ‘overlopen’.

 60. Dat is ook wel weer zo ja.
  bij deze… via de rotonde op de N314; Sportpark ‘t Meijerink – Meijerinkpad 1 – 7207 ED Zutphen.
  Er staat daar zelfs ook een bord met routekaart en dergelijke.

 61. Misschien is het handig om het adres van het sportpark te noemen i.p.v. de Dennendijk als startpunt. Op het startpunt aangekomen, moesten we nog een heel eind omrijden om bij het sportpark te komen.

 62. We hebben 11 km gelopen, niet het gedeelte langs de IJssel.
  Persoonlijk zagen we teveel asfalt, industrie en nieuwbouw om ons heen….

 63. Vandaag deze route gelopen, tegen de klok in, het middenstuk+verlenging langs de IJssel. Hier ontbreken echters bordjes en je kan i.v.m. het hoge water niet de route meer volgen. Wij zijn onder prikkeldraad door en over hekken klimmend weer op de weg uitgekomen. Misschien kan er een waarschuwing komen te hangen voor je de uiterwaarden inloopt. Zoals altijd hebben we weer genoten van het lopen op een klompenpad!

 64. Beste wandelaars,
  De vrijwilligers hebben de route gecontroleerd en geconstateerd dat de afrastering weer is verdwenen. Deze was tijdelijk ivm schapenbegrazing. De route is dus weer goed te bewandelen!
  Karen Hinkamp, Beheer Klompenpaden Gelderland

 65. Beste Joop,
  Bedankt voor uw reactie! De vrijwilligers van de naloopgroep gaan ter plekke kijken wat er aan de hand is en hoe we het op kunnen lossen!
  Met vriendelijke groet, Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 66. ik heb een deel van het klompenpad door de uiterwaarden van de IJssel gelopen. Dit loop ik regelmatig maar nu is sinds kort tussen de boomgaard bij de Pondorosa en de IJssel een afrastering geplaatst waardoor je niet eenvoudig je route kunt vervolgen. Je moet over het schrikdraad stappen.
  Dit lijkt mij niet de bedoeling.
  Groeten, Joop

 67. Beste Henk Oostendorp,
  U heeft een flinke route afgelegd!
  Ik heb uw opmerkingen doorgestuurd naar de naloopgroep met het verzoek om de volgende controleronde even goed naar uw opmerkingen te kijken en evt. verbeteringen aan te brengen.
  Bedankt voor het doorgeven en nog veel wandelplezier op de klompenpaden gewenst!
  Karen Hinkamp, Beheer Klompenpaden Gelderland

 68. Vandaag de route inclusief verlenging (20,5 km) gelopen. Je loopt een groot deel van de route op of net naast verharde paden. De mooiste stukken vond ik het stuk langs de IJssel (zit in de verlenging) en het stuk door het Hackfort. De stukken langs de watergangen zijn op veel plaatsen (nog) niet gemaaid. Het dragen van een lange broek is beslist geen luxe. Het lopen van de route zonder minimaal een afdruk van de plattegrond mee te nemen is af te raden. Op de punten 1 en 6 staan zoveel pijlen dat je dan niet wet welke kant je moet kiezen. Ik had wel een plattegrond bij me maar het zou helpen als er op deze plaatsen zou worden aangegeven of er sprake is van een verlenging/verkorting van de route. Het paaltje voor rechtsaf op de Hekkelerdijk kan wat meer richting de verharde weg, nu loop je er heel gemakkelijk langs vooral omdat je als wandelaar op de verharde weg vaak aan de linkerkant loopt.

 69. Vandaag deze zomer voor de 2e keer dit pad gelopen met de klok mee.
  Met dit pad kun je alle kanten op: alleen hoofdroute, eventueel zonder lus in het bos, met verlenging met of zonder lus door uiterwaarden (met lus wel aan te raden).
  Gestart bij Bronsbergermeer. Mijn navigatie kan het niet vinden en denkt dat het middenin de Peppelerdijk is, op de dijk. Heb je ook problemen? Borden Wellniss volgen.
  Dit is een bijzonder mooi, maar ruig klompenpad. Aan het begin van de rit niet eerst door een woonwijk maar direct het buitengebied in (ook bij opstappunt). Soms even langs de rand van een industriewijk of een woonwijk (verlenging), maar dat is absoluut niet storend, aan de andere kant mooie natuur.
  Verder veel paadjes langs sloten. Die paadjes worden veelal niet gemaaid, veel lang gras, soms met lang riet aan de kant en hoge mais, verder brandnetels, distels en wilde planten. Als wel gemaaid is ligt er soms riet met droge modder op het pad. Al met al wel moeilijk lopen en vermoeiend. Maar daarom is het pad juist zo mooi. Dit pad is te vergelijken met het ruige Avervoorderpad en met het Markluiderpad (niet de alternetieve routes).
  Jammer dat het stuk in de verlenging van de Peppelerdijk zo lang is (asfalt). Kan dat ook niet (deels) door de uiterwaarden?
  Hard 43% (hele route van 20 km). Nogmaals, ik vind het een prima (boeren)klompenpad.

 70. Vandaag 19/6 het hoofdpad gelopen. Wel de warmste dag van de week, maar we waren redelijk vroeg begonnen. Hier en daar lange brandnetels weggeknipt. Sommige stukken waren wat lastiger te lopen vanwege het gemaaide riet op het pad, maar het moet ook niet te gemakkelijk zijn. Dat hoort toch een beetje bij een klompenpad?
  Wel kwamen we nog een kadaver van waarschijnlijk een hond tegen in het bos bij Leestense Laak. Ik heb Anita ingelicht maar wellicht moet ik de gemeente Zutphen morgen vragen het kadaver op te ruimen, of wie doet zoiets?

 71. Mooie wandeling met , wat anderen ook aangeven, soms wel veel hoog gras, maar ja het heet ook klompenpad he. Verder is er op 1 punt een wegwijzer heel slecht zichtbaar deze laat los en hangt aan de achterkant van de paal hierdoor lijkt het of je de weg weer terug moet. Hoe het punt heet weet in niet precies maar het is daar waar je iets omhoog moet richting Ijssel. Verder mooie wandeling. Jammer dat op 2e pinksterdag alletwee de restaurants die je tegen komt dicht zijn. Gemistte kans denk ik. Wij hebben 12 km gelopen uiteindelijk.

 72. Gisteren 20-5-2019 het pad gelopen incl. verlenging. Opnieuw zijn er vele gedeelten waar het gras hoog staat. Ondoenlijk, zeker zonder lange broek, is het gedeelte achter de boerderij op de Lansinkweg: hier moet je je honderden meters lang een weg banen door gras van meer dan een halve meter hoog met her en der distels en brandnetels. Dat stuk kun je beter op de Lansinkweg blijven. Verder geen problemen, bewegwijzering was prima.

 73. Beste Dianne,
  Bedankt voor je reactie.
  Ik kan me voorstellen dat het verwarrend is, bij de routeverlenger staat in het veld wel op het bordje aangegeven dat je de verlenger loopt, maar de afstand van de hoofdroute staat op het bordje vermeld.
  We adviseren altijd om niet alleen te lopen op de bordjes in het veld maar ook de folder, het routekaartje of de klompenpadenapp te raadplegen om verassingen te voorkomen.
  Wel kan ik melden dat de nieuwe klompenpadenroutes tegenwoordig niet meer het aantal km’s vermeld hebben staan op de bordjes, levert geen verwarring meer op en we hopen dat mensen dan toch even op de site of in de app gaan kijken hoe lang de routes is voordat ze starten.
  Ik hoop dat u desondanks een leuke route heeft gewandeld.

  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 74. Ik wandel regelmatig t stik van bronsbergen langs de ijssel. Ik zie dsn elke x staan 11 km totaal. Dus ik ben vol goede moed vanmorgen begonnen met sls doel t volledige klompenpad te lopen…ik zsg echter pas thuis dat er verlengingen waren. …ik was al eerder afgehaakt (lees na 15km) en vond t sl zo raar……Kan dat niet BETER aangegeven worden? Er zijn vast meer mensen die daar overheen kijken ??????

 75. Beste wandelaars,
  Van het waterschap hebben wij begrepen dat uiterlijk deze week alle schouwpaden waar het Leestensche Broekpad gebruik van maakt weer gemaaid en te belopen zullen zijn.
  Veel wandelplezier gewenst!
  Team Beheer Klompenpaden Gelderland

 76. Het pad langs de Vierakkerse Laak is onbegaanbaar. Brandnetels, Berenklauw staan op heuphoogte, daarom hebben wij de wandeling gestaakt.

 77. Beste Herma,
  Gelukkig dat je er met een nat pak vanaf bent gekomen. Ik probeer te achterhalen waar het precies is gebeurd dan gaan we er binnenkort met een maaier even langs om volgende vallen te voorkomen.
  groet, Anita – vrijwilliger van dit klompenpad.

 78. Gisteren het Leestensche Broekpad gelopen. De bedoeling was om de 11 km te lopen. Helaas ben ik vlak voor de afslag van de verkorte route in een slootje terecht gekomen. De begroeiing was ter plekke heel hoog en daardoor waren het talud en de sloot volkomen aan het zicht onttrokken. Plotseling gleed ik daardoor zo de sloot in. Gelukkig was ik samen met iemand anders die mij er weer uit kon trekken. Na de eerste schrik hebben we er wel erg om kunnen lachen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee!! Het is uiteindelijk de verkorte route geworden want met natte schoenen kom je niet ver.

 79. Ik loop op dit voor mij lokale klompenpad met enige regelmaat bepaalde stukken, en ja een lange broek en goede wandelschoenen zijn zeker aan te raden nu toch ook al het groen op en langs de paden weer begint te groeien.
  De bewegwijzering is vrij goed op orde, al hoewel het best complex kan overkomen omdat het in 2 richtingen gemarkeerd moet zijn.
  Veel mooie paden langs beken (Laak) en weilanden, een stukje door bos en ook wat gedeeltes over het onontkomelijke asfalt om van het één naar het ander te geraken.
  Bij mooi weer is het ‘verlengde deel’ door de uiterwaarden langs de IJssel prachtig voor diverse uitkijkpunten.
  (zoals ik laatst zelf weer ontdekte toen ik met de coördinator mee liep)
  Er wordt zoveel als mogelijk gemaaid waar nodig, maar dit klompenpad heeft hier en daar nou eenmaal een wat ruige grond om te belopen.
  Dat en goed om je heen kijken naar de landelijke natuur houdt het wel weer avontuurlijk.

  Met vriendelijke groet uit Zutphen,
  Wilco van Vuure
  ( wandelen-Leesten )

 80. Wij hebben gisteren het Leestensche Broekpad gelopen en we hebben er van genoten! We kunnen ons niet vinden in de voorgaande, negatieve reacties. Ook zagen we veel vrijwilligers die zwerfvuil opruimden, dank daarvoor.

 81. Beste wandelaars,
  Het klopt dat wij te maken hebben met lange rechte paden en helaas soms ook met stukken asfalt. Deze periode van het jaar, met nog weinig begroeiing maakt het minder fraai omdat er veel zicht is op het industrieterrein. Met regelmaat vliegen de Grauwe Ganzen van West naar Oost over de rivier wat een mooi schouwspel geeft, de uiterwaarden zijn wijds, en het broekland soms nat, een wijngaard geeft in ieder seizoen een ander beeld, en met enig geluk zijn de ijsvogels aan de oeverranden van de meertjes nabij de jeugdgevangenis waar te nemen. En zo meer. Binnenkort 24 maart houden wij als burgers woonachtig in het buitengebied weer de jaarlijkse opruimactie. Het zwerfafval heeft zeker onze aandacht (en is ons ook een doorn in het oog). Verder zullen wij zelf nog weer eens goed kijken waar de bordjes dan niet eenduidig. Het is jammer dat u niet het specifieke punt noemt want daar kunnen wij een gerichte actie op uitvoeren. Dus wandelaars laat je niet geheel ontmoedigen door de voorgaande reacties.
  Anita Geerders, coördinator Leestensche Broekpad

 82. Wij genieten altijd enorm van de Klompenpaden, van de rust, de ruimte, de natuur, de kleine paadjes enz, maar gister viel dit pad ons erg tegen! We hebben precies dezelfde ervaring als Jannie, die hier ook een reactie geeft, ik denk zelfs dat we elkaar zijn tegengekomen onderweg en het er even over gehad hebben. We begrijpen niet dat dit een Klompenpad is.
  De bewegwijzering was helaas ook regelmatig onduidelijk en verwarrend.
  Ondanks deze telleurstelling blijven we genieten van de klompenpaden!

 83. Gisteren deze klompenroute gewandeld zonder de verlenging. Wat een teleurstelling. Continue zicht op industrieterrein, hoogspanningsmasten, flats, je waant je nergens in de stille natuur.
  Vaak loop je over verharde wegen.
  Al vele klompenroutes gewandeld en natuurlijk is de één wat mooier dan de ander maar altijd de moeite waard.
  Maar hoe is het mogelijk dat je in zo’n prachtige omgeving zo lelijk kunt wandelen….
  Deze route is voor mijn gevoel klompenroute onwaardig.

 84. Vandaag met 4 pers. Het leestensche broekpad gelopen. Goed bewegwijzering. Maar niet een pad dat ik voor de tweede keer zou gaan lopen. Maar ze kunnen ook
  niet allemaal even mooi zijn. Paden waren goed begaanbaar. Maar het is wel schokkend dat er zoveel afval in de bermen licht. Wel Dank aan de vrijwilligers. Met groet Fam Nieuwenhuis.

 85. Vandaag voor het eerst het LBR pad gelopen. Het pad is redelijk voorzien van bewegwijzering, maar op een aantal punten was ik blij met mijn wandelapp om niet een afslag te missen. Het Noordoostelijk deel is wat saai (langs afwateringen in zompig grasland),het westelijk deel (langs de IJssel) interessanter. Sommige omweggetjes ( bijv. om een weiland heen) is niet interessant en heeft voor mij geen toegevoegde waarde.

 86. Ik heb zelf geen smartphone waardoor ik de klompenpaden app niet kan gebruiken, maar ik heb wel een Garmin GPS.
  Op de website http://www.voetstappen.nl staan van bijna alle klompenpaden GPS tracks die je gratis mag downloaden. Ik
  gebruik die heel vaak (wel atijd in combinatie met de routekaart en de markeringen) en ben daar erg blij mee.

 87. Vandaag 24 september met heel mooi weer dit klompenpad gelopen. dit was de tweede keer en
  we vinden het nog steeds een erg leuke route.
  Een mooi afwisselend klompenpad in vergelijking met sommige andere.

 88. Na al heel wat Klompenpaden te hebben gelopen vond ik dit de minste. Niet altijd erg duidelijke bewegwijzering. Kaart is wel duidelijk. Lange paden langs afwateringssloten, dat is wat eentonig. De uitbreiding over de uiterwaarden is prima bewegwijzerd.

 89. Ik vind het jammer, dat er geen GPS-bestand van dit pad beschikbaar is.
  De laatste keer, dat ik dit pad liep, was het met de bepijling in het veld uiterst triest gesteld en ook het plaatje met de route was niet overal even duidelijk.

  Ik wil de route morgen weer voor een deel gaan lopen (vanuit de binnenstad Zutphen) en hoop, dat ditmaal de bepijling in het veld beter is. Het plaatje met de route op deze site lijkt niks veranderd.

 90. Het “brandnetelpaadje” is vorige week gemaaid! Met dank aan de vrijwilligers. Het Leestensche broekpad is weer prima te bewandelen.

  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 91. Op 4 juli jl. dit Klompenpad gelopen. De berichten waren dat er hoge begroeiing was, dus een lange broek in mijn tas gestopt. Er was overal gemaaid. Echter het stukje Vierakkerse Straatweg naar de Runneboomse Laak was onbegaanbaar. Tussen 2 aardappelvelden moest een pad zijn, maar dit was helemaal dicht gegroeid met brandnetels. De lange broek was dus wel nodig. Ik ben door het aardappelveld (hoog loof) gesprongen. De route vond ik niet erg afwisselend, maar het mooie weer maakte een boel goed. Ik heb slechts 1 bankje gezien nb aan het begin van de route! Heb een uitstapje naar de theetuin Vierakkers gemaakt, wat zeer de moeite waard is.
  Kortom ik heb genoten.

  PS Inmiddels is toegezegd dat er gekeken wordt wat er moet gebeuren mbt de brandnetels.

 92. Beste wandelaar,
  De route van het Leestensche broekpad is op sommige delen momenteel iets moeilijker begaanbaar ivm hoge begroeiing. Er is vorige week al contact geweest met het waterschap hierover en zij gaven aan dat de schouwpaden op korte termijn gemaaid zullen worden. De tip voor nu is dus een lange broek en binnenkort kan er ook weer met korte broek gewandeld worden!
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 93. 18-6-17 deze route gelopen, inderdaad geen aanrader, saai begin en zodra je de natuur inloopt met recht klompen nodig om hele delen onzichtbare paden te kunnen bewandelen. Hoog gras met distels en brandnetels, onaangenaam in korte broek dus halverwege de wandeling afgebroken helaas…

 94. Vandaag vanaf het sportpark de 11 km gelopen. Een zeer saaie route, grotendeels uitgezet langs een kaarsrechte sloot. Weinig variatie gezien. Geen aanrader.

 95. Beste Karin,
  Het stuk met baggerwerkzaamheden langs de watergangen betreft de lus bij punt 2.
  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 96. jullie geven aan dat vanwege baggerwerkzaamheden het Bocheler/Boggelaar momenteel slecht beloopbaar is en raden aan deze lus voorlopig te mijden. Hebben jullie het dan over het stuk op de kaart met punten 4-5-6?

 97. De gehele route gelopen, wat best ver was maar de moeite waard!. Gelukkig was de modder langs de Laak droog. Langs de IJssel heel veel ooievaars. Een leuk, afwisselend klompenpad.

 98. Beste wandelaars,
  Het klopt dat momenteel op een aantal locaties de markering ontbreekt, dit komt omdat het Leestensche broekpad onderdeel uitmaakt van het wandelroutenetwerk Achterhoek. Op de keuzepalen van dit netwerk worden deze week nieuwe bewegwijzeringsplaatjes van het Leestensche broekpad bevestigd en dan hoop ik dat u de route weer goed kan vinden.
  met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  St. Landschapsbeheer Gelderland

 99. Wij hebben dit pad gelopen op zondag 20 maart 2017. Het was een mooi parcours en qua baggerwerkzaamheden, dit vonden wij geen probleem. Wat wel een probleem was, dat op verschillende locaties de routeaanduiding ontbrak en gezien de reacties op deze site, was dit een jaar geleden ook al het geval, jammer.
  Elly Tunders &
  Albert van Heijningen

 100. Beste Marianne,
  Bedankt voor uw reactie.
  De vrijwilligers zullen tijdens de volgende naloopronde extra aandacht geven aan ontbrekende markering.
  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp

 101. Op de kruising Hekkelerdijk/Leestenseweg ontbreekt de markering.
  Door de nieuwe lantaarnpalen die er zijn geplaatst?

 102. Beste wandelaars,
  Helaas is het deel van het Leestensche broekpad rondom Het Bocheler/Boggelaar bij de Hekkelerdijk momenteel slecht beloopbaar vanwege baggerwerkzaamheden van het waterschap. We adviseren u dan ook dit deel van de route voorlopig te mijden. Zodra de herstelwerkzaamheden door het waterschap zijn uitgevoerd en de schouwpaden weer goed beloopbaar zijn, zal daar op deze site bericht van worden gedaan.
  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 103. Mooie afwisselende wandeling.
  15-2-17 deel bij Broek slecht begaanbaar. Sloten zijn gedregd, modder netjes over het hele pad verspreid! Zakte ik tot de enkels in.
  Vaak kan je de andere kant van de sloot nemen, maar 1 keer stuitte ik op de dwarssloot. Gevolg: hek over, door iemands weiland, aardige omweg, weer een hek over en omgelopen.
  Sowieso steeds onduidelijk welke kant je van de sloot moet nemen.

 104. Vandaag dit pad gewandeld. Erg teleurstellend. Veel asfalt. Sommige stukken langs het water zijn door recente baggerwerkzaamheden simpelweg onbegaanbaar door een dikke laag modder. We hebben vrijwel alle klompenpaden gewandeld, waarbij deze in de top 5 staat van paden die ons hebben teleurgesteld.

 105. Vandaag dit pad gelopen tegen de klok in. Bij Bronbergen opgestapt. Bronbergermeer en uiterwaarden prachtig. Dan lange harde weg bronbergen wat minder. Daarna veel mooie paden langs o.a. beken, een stukje over bouwland (zonder pad, loopt wat vervelend) soms ook stukken (stukjes) asfalt. Al met al vond ik het mooi en vooral rustgevend. Op zondag is er wellicht wat minder verkeer op het asfalt, dan minder storend.
  De gevangenis zie je nauwelijks door het hoge groen, je loopt daar wel op gras. Ja, de andere kant wel lawaai van verkeer. Je kunt niet alles hebben.
  Bijna geen problemen gehad met de bewegwijzering. Op de lange Bronbergen staat een verkeerd pijltje op een sticker, linksaf kan niet en moet rechtdoor zijn.
  Al met al heb ik deze rustige herfstdag weer volop genoten. Het was de moeite van de rit van 140 km v.v. zeker waard.

 106. Beste Bernard,

  Bedankt voor uw bericht! Vervelend van de hoge begroeiing tijdens de wandeling.
  Samen met de vrijwilligers die actief zijn op het Leestensche Broekpad gaan we aan de slag om er voor te zorgen dat de betreffende eigenaar dit deel gaat maaien.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden gewenst!
  Marlies van Loon

 107. Vanaf de Lansinkweg gaat de route een stukje langs de Vierakkersche Laak. Daar staat het gras erg hoog. Dan linksaf om een boerderij heen. Dat pad is bijna niet begaanbaar, overwoekerd door braamstruiken, brandnetels en hoog gras. Wij liepen er omdat het niet zo warm en een beetje regenachtig was met een lange broek en jas aan en dan ging met het moeite, maar met een korte broek en t-shirt is het echt niet te doen. Je kunt dan beter dit stukje afsnijden en over de Lansinkweg lopen.

 108. Vandaag op de verlenging van het Leestensche Broekpak in de uiterwaarden Lepelaars gezien. Een aanrader!!

 109. Vandaag het Leestensche Broekpad gelopen, een mooie wandeling, zeker de moeite waard, onderweg honderden bosbeekjuffers (Libelle – blauw/zwart) gezien, prachtig!!!

 110. Dit klompen heb ik in de verlengde uitvoering (21km) vanaf opstappunt Bronsbergen gelopen. Mijn looprichting was tegen de klok in. Dit pad heeft veel mooie stukken maar ook net iets te veel lelijke of voor een wandelaar zelfs gevaarlijke stukken zoals een paar km langs de zeer drukke sluipweg Bronsbergen, de Vierakkerse straatweg en de Hekkelerdijk. Tot de bijzondere fraaie delen van dit pad reken ik de directe omgeving van Fort Bronsbergen en na een tussenstukje het pad door de uiterwaarden langs de Ijssel. Jammer dat dit een paar kilometer noordelijker door diverse partijen wordt tegengewerkt. Alle paden langs de sloten en beken zijn top. De omgeving van het natuurgebied Hackfort scoort ook hoog. De laatste kilometers met zicht op een bedrijventerrein van Zutphen en het allerlaatste stukje langs de bajes is interessant maar heeft weinig met een klompenpad te maken. De plaatsing van schildjes is op veel punten langs deze route voor verbetering vatbaar. Schildjes ontbreken of zijn door plaatsing op slechts 30 cm boven het maaiveld onzichtbaar omdat de bermbegroeiing er om heen ca. 1 meter hoog is. Soms is de logica van routebeschrijving, plaats schildjes en kaart complex. Kleuren van schildjes (blauw en groen) zijn soms zo vervaagd dat deze bijna onleesbaar zijn geworden.

 111. Er zijn op het Leestensche Broekpad vanwege een routeverlenger en -verkorter en een aanlooproute enkele ingewikkelde punten voor wat betreft de bewegwijzering in het veld. Met het oog hierop brachten de vrijwilligers vandaag verduidelijkingen aam in de bewegwijzering

  Overigens geldt voor alle klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van of de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 1,50 verkooppunten op https://klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 112. Zondag de route met plezier gelopen, maar bij verschillende kruisingen was de bewegwijzering niet aanwezig of niet goed zichtbaar. Ook zag ik bij een T-splitsing dat je zowel links als rechtsaf kon lopen.
  Daarnaast maken de licht groene klompenbordjes het ook niet duidelijker op.

 113. De 11km route begint met een mooi stukje over boerenland, daarna is het uitzicht helaas minder aantrekkelijk. Eerst een industrieterrein, dan een gevangenis. Het meertje is ook nog wel leuk, maar daarna is er weer een stuk snelweg. Jammer want we zagen wel een paar mooie stukken in de verte, maar hier liep de route jammer genoeg niet langs. Deze route kan beter!

 114. Vorig jaar liepen wij hier en wat een pracht allemaal. Wel wat vroeg in onze wandelcarriere besluiten wij de route te verlengen volgens de kaart. 21 km was iets te veel voor een enkeling van ons 🙂 Maar wat een plaatje van een route.
  Sfeer proeven doe je hier: https://youtu.be/ZFEnfTGkgVM

 115. Beste Ella Vlaardingerbroek,

  Je constatering klopt en we zullen dit de komende weken dan ook in orde maken. Dank voor de opmerkzaamheid.

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 116. In de beschrijving ontbreekt de informatie over de 2 op de kaart getekende opstappunten.

 117. Het Leestensche Broekpad met de opkomende zon / ochtendmist gelopen een fantastisch schouwspel.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.