Leidschehoevenpad

Ontdek het mooie landschap tussen Tricht en Beesd met oude dijken en kaden, reeën en ijsvogels, hoogstamfruitbomen en een landgoed met historie. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Leidschehoevenpad (9 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 3 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Route verlengen: U kunt de route verlengen tot 12 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Natuurbeleving Leidsche Hoeven, Oude Hoevenseweg 8 in Tricht

Openbaar vervoer: Station in Culemborg, Station in Beesd, Station in Geldermalsen (aansluiting Buurtbus West Betuwe naar Tricht)

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Routes combineren: Het Leidschehoevenpad kan gecombineerd worden met het Engelroderpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Deze route op 5 mei gelopen .. , voor ons gaat de vlag voor dit Klompenpad niet uit. Door het regenachtige weer heel slecht begaanbaar. Door het druk bezich zijn met het weg glibberen, weinig indrukken op doen van de omgeving. Route is wat eentonig ,.. jammer gelukkig heel veel andere paden nog met meer afwisseling

 2. Het is een echt klompenpad, omdat er slechts enkele delen via de openbare weg gaan. Maar daarmee is ook alles gezegd.
  Vonden het een hele saaie wandeling. Veel van hetzelfde. We hebben mooiere klompenpaden gelopen.
  Bankjes kwam je ook bijna nergens tegen. Paden kunnen na veel regen erg modderig zijn.

 3. Wij hebben vandaag dit pad gelopen. En wat hebben we genoten. Op een aantal plekjes zijn ze bezig met….? En dus wel wat stuk gereden door landbouw voertuigen. Maar op zich ging het prima. We hebben enorm genoten. We zijn gestart bij Natuurbeleving Leidsche hoeve met een heerlijk bak koffie en natuurlijk verrukkelijke appeltaart, echt een aanrader!! Het enige minpuntje en dat is voor ons dan ook echt het enige minpuntje, er was geen bankje waar je even op kon zitten met je bolletjes en flesje drinken. Ook hebben we nog wat bijzonders gezien, in een bosje zaten de bomen (peppels) vol met slakkenhuisjes, zoveel nog nooit gezien. Onze dank is groot aan alle vrijwilligers!!

 4. Vandaag heerlijk uitwaaien,met een straf windje starten we de route door de wei waar de ezels staan,die enthousiast naar ons toe komen.We vervolgen het pad door het natuurgebied/weilanden,lekker zompig. Dan mooi onverhard pad langs het water(Bisschopsgraaf),dan parallel aan t spoor lopen,dan kom je bij de routeverlenger, hier moet je linksaf.Zeker een aanrader de verlenging, vooral het stuk langs de Linge! Via een dijkje kom je tot aan gemaal de Neust, daar ga je weer links, om vervolgens weer een heerlijk modderig pad terug te lopen ,wat een rust daar.Weer terug op de normale route loop je een pad door landgoed Mariënwaerdt,een mooi stukje natuurgebied!Daarna weer een erg modderig stuk door de Woerdsteeg,lekker glibberen.Ook de rest van de route terug naar de Leidsche Hoeven is prachtig,hier komen we voor t eerst een bankje tegen, ons inziens zou het fijn zijn als er iets meer bankjes op de route zouden staan! Maar verder,het is een echt klompenpad, veel onverhard en lekker modderig! Zeker een mooi pad! En rust,nergens lawaai of drukte!

 5. Vandaag genoten! Wat een rust! Heel veel onverhard, een echt klompenpad. Wel blubberig na zoveel regen maar daar draag je klompen, eh goede wandelschoenen voor.
  Dank aan iedereen die ervoor zorgt dat we dit pad hebben kunnen lopen.

 6. Pad is slecht gevijld. Soms gokken waar je heen moet. Laatste stuk helemaal niet duidelijk.
  Zijn naar teruggelopen.

 7. Wij hebben de wandeling op 3-5-2023 gelopen. Mooi weer en redelijk mooie route. Afwisselend verhard en onverhard waarbij het lopen over kapotte betonplaten niet fijn is. De bordjes waren soms niet meer goed te lezen. Deels vervangen door nieuwe.
  De verlenging hebben we gemist. Was niet duidelijk voor ons dat hier nou net de bomen in bloei stonden waarvoor we de wandeling maakten. Op 2 plekken waren de overstappunten kapot of erg gammel.

 8. Beste Anneke,
  dank voor de oplettendheid. De routeverlenger staat hier nu ook genoemd.
  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 9. Vandaag dit werkelijk prachtige pad gelopen, bijna geheel onverhard. Avontuurlijke paadjes en overstapjes. In deze periode extra mooi vanwege het vele koolzaad langs de paden. De routeverlenger (vreemd genoeg niet vermeld op deze site, wel op het kaartje) is absoluut aan te raden in deze tijd van het jaar! Deze loopt langs de Linge, waar nu aan beide kanten van de weg (=fietspad) bloesembomen in bloei staan, met daaronder het bloeiende koolzaad. Heb al veel Klompenpaden gelopen; voor mij een notering in de top-3.

 10. Beste Gracia,
  Het Leidschehoevenpad is in het veld gemarkeerd en gewoon te wandelen. Het is wel verstandig om een uitgeprinte kaart van deze website mee te nemen. U kunt natuurlijk ook de app gebruiken. Daarin staat de route ook ingetekend en kunt u zien waar u bent.
  Veel wandelplezier op het Klompenpad.
  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 11. Graag zou ik deze lopen, ik kan echter de nieuwe route niet downloaden? Zijn de palen al wel gewijzigd?

 12. Vandaag dit pad gelopen. Prachtig weer,heerlijk rustig,mooie natuur. Iets meer afwisseling was leuk geweest,t is veel van t zelfde. Paden waren ondanks t mooie weer heel erg modderig. En we misten de bankjes,welgeteld maar 1 op de hele route!

 13. Beste Sandra,

  Gebleken is dat vanuit Wandelnetwerk Rivierenland tbv de wandelkeuzepunten nieuwe palen zijn gezet en de bewegwijzering van het Leidschehoevepad foutief (op basis van oude kaarten) daarop geplaatst is. De klompenpadvrijwilligersgroep zorgt nu voor de correctie, zodat de bebording op lokatie weer overeenkomst met de route in de app.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden!

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 14. Vandaag 12.02.2023 dit klompenpad gelopen. Route is ook in de winter mooi, weinig asfalt, veel klei. Wel valt op dat de bewegwijziging absoluut niet recent is nagelopen en daardoor niet klopt met de app. Is er wel een werkgroep voor dit pad?

 15. Wat een prachtige route! Echt een klompenpad, bijna geen asfalt! Ondanks de regen was het toch genieten!

 16. Klompenpad is zeer goed aangegeven,Wij vonden het een hele saaie route,weinig variatie,veel lange rechte stukken,geen bankjes

 17. Even op de site ‘gemist’ dat spoorweg overgang afgesloten is’ , dus route werd 14km. Dit keer de kaart bij startpunt bekeken en niet de app gebruikt. Afsluiting staat wel helemaal onderaan vermeld.
  Wel aardig. Mooie herfstkleuren, veel onverhard.

 18. Op 5 oktober deze wandeling gelopen. Ons 69 ste klompenpad van dit jaar. Prachtige stille omgeving. Herfstkleuren rondom. Begonnen met koffie bij Natuurbeleving Leidsche Hoeve. Vergeet het leuke cadeau winkeltje niet te bekijken. Daarna via het hekje langs de stal van de brandrode runderen, een zeldzaam koeienras, gestart met de route.. De bischoppelijk eendenkooi is uniek en van veraf te bewonderen. In het populierenbos stonden zoveel verschillende kleuren paddenstoelen, we bleven maar fotograferen en schoten helemaal niet op. 😉 als bijzonderheid zaten de stammen van alle bomen vol met slakkenhuizen in alle kleuren en maten. Ook wandel je over Heerlijkheid Mariënwaerdt. De verlenging liepen we er ook bij over de Appeldijk. Veel appels aan de boom en ook veel op de grond, wat zonde dat ze daar liggen weg te rotten of wordt er toch nog iets mee gedaan? Wie weet dat?
  We zagen veel roofvogels , een buizerd vloog weg met een slang in zijn poten! maar helaas geen reeën hoewel het stil genoeg was en het landschap zich ervoor leende. Ooievaars in grote getale in de weilanden achter de werkende boeren aan.
  Een flink stuk graspad langs de Linge waar vroeger de trekvaart zich afspeelde, helemaal richting de rivier de Waal ging men toen op deze manier.
  Weer terug bij het beginpunt sloten we de dag af met een tosti en glaasje appel/vlierbessensap. Wat een vriendelijke medewerkers in dit restaurant, een compliment waard!! Grote aanrader dit pad! Goed bewegwijzerd.Wij kwamen uit op 13 km met de verlenging erbij.

 19. Vandaag, 24 september 2022 stond de wandeling op de planning. Ondanks het slechte weer, zijn we gegaan. Het was glibberig en nat, maar wat een prachtige route! Hoe mooi is deze route wel niet met droog weer. Reeën gezien, roofvogels en prachtige ongerepte natuur. Dank je wel voor de gastvrijheid om hier te mogen wandelen.

 20. Verschillende keren dit klompenpad gelopen in verschillende seizoenen en een enkele keer verlengt met het Engelenroder pad. Veel groen, weinig asfalt, in elk seizoen mooi. Ooienvaars,soms reeen in de verte, en voldoende afwisseling. Als het nat is geweest kan het een drassig en modderig pad worden, maar dat hoort bij de omgeving. Het blijft een van onze favorieten.

 21. Vandaag 26 mei 2022 dit klompenpad gelopen met heerlijk wandelweer. Prachtige route, dwars door het groen. Dank aan alle vrijwilligers. 1 kleine opmerking, er mogen wel wat meer bankjes op de route.

 22. Vandaag dit pad gelopen. Wil beginnen met een tip voor de beheerders. Ik liep hem met de klok mee, dus eerst via de geiten 🙂 als je dan bij de brug op de Dwarssteeg komt geeft de 9 km stickers aan naar rechts. De ingetekende lijn op de kaart in de app geeft rechtdoor. Ik ben rechts gegaan en later bij de sticker links (Sint Janssteeg) Volgens de app komt de route je dan tegemoet om de Annemariedreef in te gaan. Van mijn kant af ontbreken daar routestickers. Ik ben er wel ingegaan en zag een heel stuk verder wel een paal met sticker (bij het bruggetje) Vanaf dat punt had ik geen problemen meer met de stickers en liep de route gelijk met de app. De route is zoals je in dit gebied kunt verwachten: weidse uitzichten, paar stukken asfalt, maar ook een aantal smalle paadjes. Bermen bloeien mooi, veel vogels en kikkers gezien en 2 reeen. Al met al lekker gewandeld. Mijn wandelapp kwam op 8,6 km. Start/finish locatie is ook ideaal. Fotoverslag op mijn website: https://klompenpaden.arievanhensbergen.nl/#collections

 23. Vorigjaar voorjaar deze route gelopen het was onze eerste eerste klompenpad route die we gelopen hebben je kon hem toen niet hele maal lopen omdat door werkzaamheden het gedeelte langs of bij de spoorlijn niet te belopen was des al niette min was het een afwisselende route langs landerijen en out wal met veel omgevallen bomen die ze laten liggen ook langs de brede watergang gelopen met veel watervogels zeer de moeitewaard een mooie klompenpad route

 24. Vandaag dit Klompenpad gelopen, de omgevallen bomen waren op één na weggehaald. Maar wij misten ook wat bordjes, de app bracht uitkomst. Wij vonden de route eentonig en misten historie en cultuur. Het autoverkeer op de verharde stukken raasde langs ons heen, zodat we zo nu en dan in een stofwolk liepen. En de route is 9 km en niet 11 km zoals op het bord of 12 km zoals op de app staat.

 25. dinsdag 5 april Met een groepje hebben we dit klompenpad gelopen vooral het stuk met de omgewaaide bomen gaf veel plezier, soms net een hindernisbaan maar goed te doen. Omdat we dit pad vaker gelopen hebben gaf het weer een heel andere indruk. Vooral omdat het de dag ervoor flink geplensd had waren de weilanden aardig nat al met al een écht klompenpad !

 26. Vanmorgen dit pad gelopen. Schitterend weer: blauwe lucht en volop zon. Op sommige plaatsen was de ondergrond nog wat hard door de vrieskou. Op vele plekken moest er over omgevallen bomen geklauterd worden. Zeer afwisselend landschap met inderdaad ook wat vochtige delen. De gedeelten over asfalt waren toen wij daar liepen niet druk. Wij zijn geen andere wandelaars tegen gekomen. Volgens de app was de spoorwegovergang gesloten. Dat stuk hebben we dus niet gelopen. Al met al een mooie wandeling in een ander, minderdruk gedeelte van Mariënwaerdt.

 27. 3 februari 2022, 9 graden en licht zonnig, een prachtig moment om deze klompenwandeling te doen. Het eerste en laatste deel van dit pad is wat vervelend door asfalt en auto’s, maar daar tussenin spat de natuur er uit. Heerlijke stilte, prachtige vergezichten, maar ook slecht begaanbare modderpaden. Het is dus aan te raden dit pad in de winter met laarzen aan te lopen. Ga deze route zeker in een droge tijd herhalen.

 28. Vandaag met z’n tweeën het Leidschehoevenpad gelopen.
  Dit klompenpad doet wat rommelig aan. Mooie stukken afgewisseld met ‘heel snel doorlopen’-stukken.
  Meer asfalt op dit pad dan we op basis van sommige enthousiaste beschrijvingen hadden verwacht.
  De laatste anderhalve kilometer (met de klok mee) langs het spoor op een asfaltweg – met voortdurend oppassen voor passerend autoverkeer – vormde een anticlimax. Dat is jammer en doet geen recht aan de mooie stukken die dit pad zeker kent.

 29. Eens met de eerdere reacties, 24 augustus dit pad gelopen met de wijzers van de klok mee. Mooi, afwisselend en niet teveel asfalt…Bedankt weer iedereen die deze routes uitzetten en onderhouden; leuk! De route is uitstekend gemarkeerd, Alleen waren we even de draad kwijt aan het einde van de Marionwaerdt / Driftsteeg na klein bruggetje over een slootje. Er staan dan ook nog wat Klompenpad bordjes naar rechts (ZZO) terwijl je over het bruggetje naar links (NNW) moet en dan gelijk rechts (ONO) langs rand van het veld met het bosje links van je, de route moet vervolgen. Gelukkig is er de Klompenpaden – app om een eind te maken aan de twijfel :-). Voor een kleine foto impressie van deze wandeling https://www.sharex.nl/hiking/hikinganwb.htm.

 30. Vandaag di pad gelopen.
  Het is prachtige route, door een prachtig gebied.
  Het grootste gedeelte van de route is onverhard.
  De 8 kilometer waren voorbij voor dat ik het wist.
  Ik heb 8 kilometer lang genoten.
  Hopelijk krijgt de route weer snel zij oorspronkelijke lengte van 11 kilometer.
  Kunnen we tenminste drie kilometer langer genieten van dit mooie landgoed.
  Bedankt voor het uitzetten van deze mooie route, ik heb vanmiddag optimaal genoten.

  Frank

 31. Een verrassend klompenpad dwars door weiland,langs water en akkervelden. Op het eind klein stukje asfalt. Langs de route geen (picknick)bankjes gezien om te genieten van de omgeving en of te lunchen. Bewegwijzering is goed aangebracht.

 32. Leuke route door weilanden, hoog gras, bruggetjes en opstapjes. Route gelopen van 8 km. Bewegwijzering zeer goed. Zelfs midden in de weilanden staan nog paaltjes. Ruime parkeergelegenheid bij startpunt. Een aanrader!

 33. We hebben het pad gisteren gelopen en het was erg leuk, er waren wel 2 stukken asfalt maar verder heel mooi.
  Je loopt over bruggetjes, door weilanden en af en toe kom je koeien tegen (en geitjes in het begin) kikkers hoor en zie je ook.
  Je moest soms wel over hekken, daar is een opstapje voor gemaakt, maar als je een beetje stijf bent kan dit een uitdaging zijn.
  Een tip is om op een warme dag sowiso petjes en zonnebrillen mee te nemen, er zijn wel stukken waar je door een bos loopt maar op veel stukken loop je heel erg in de zon.

 34. Op 1 mei het Leidsche Hoevenpad gelopen en dit was een mooie route. Echt van genoten. Alleen heb ik nog een kleine opmerking. We waren gestart bij de hoeve en gingen richting de polder. Als eerste moesten we over een hek met zo’n houten plank als overstap. Dat was voor mij te hoog, kon er alleen over met hulp. Verder kwamen er nog twee van dergelijke overstapjes, toen ben ik onder het draad door gekropen. Is het mogelijk dat er een extra opstapje gemaakt wordt zodat niet in één keer de hoge opstap gemaakt hoeft te worden? We worden een dagje ouder (70+) en dan geeft dat problemen.

 35. Ik ga 18 mei deze route lopen en wil graag van iemand horen waar op de route de ijsvogel gespot is. Bij voorbaat dank.

 36. Vandaag op pad naar Tricht voor het klompenpad. Dit is met recht een klompenpad te noemen. Eerst even een buitje afgewacht in de auto en toen op weg. Door de regen wat blubberig, maar goed te doen. Fijn dat er op de bruggetjes kippengaas lag Ivm gladde delen. Veel kikkers onderweg horen kwaken en via de koeien en geiten weer terug naar het beginpunt. Wij vonden deze route zeer de moeite waard.
  (2 kleine stukjes asfalt.)
  Hester & Karin

 37. Leidsche Hoevenroute gelopen: Afwisselende route door prachtig landschap en de route is overal goed aangegeven! Bij Natuurbeleving Leidsche Hoeven -dagbesteding voor mensen met een beperking- is de appeltaart een aanrader.

 38. Prachtige route, staat nu in onze subtop. Veel weiland maar ook mooie ruige stukken en bloemrijke graslanden. Zelfs het gras bloeit nu, jammer genoeg is dat niet kleurrijk. Wat wel kleurrijk is, is het alom aanwezige felgeel van koolzaad (of familie: raapzaad misschien..). Iets ten Noorden van Natuurbeleving zie je langs een vaart honderden meters lang twee meter breed onafgebroken prachtig geel van Kool/ Raapzaad en Je denkt dan : Klein Keukenhof !
  Er zijn overal veel dode bomen te zien inderdaad, maar daar is niets triests aan: het is in mijn inschatting een bewuste beheerkeuze van Mariënwaerdt (gezien de bordjes vaak terreineigenaar). Hier mee wordt de kringloop gestimuleerd, wat goed is voor de natuur in de omgeving.
  Prachtige tocht gelopen, en wil je veel geel van bloemen zien: nu gaan !!

 39. Vanmiddag het pad belopen vanaf Natuurbeleving Leidsche Hoeven, wat een ontzettend leuke route, ook niet te ver, dus ook voor de minder geoefende wandelaar goed te doen!!
  Leuke afwisseling tussen weiland, bospad, loopbruggetjes.
  Gaan we vast nog eens lopen.

 40. Vanaf de parkeerplaats bij Natuurbeleving Leidsche Hoeve was het even zoeken naar het startpunt, deze begint dwars door de speeltuin, achter het huisje, waar je meteen met het eerste houten opstapje over een hek moet. Daarna wijst het pad zich vanzelf met metalen routeplaatjes op de paaltjes. Bloesem was er ook vandaag nog nauwelijks, maar het weer was heerlijk!
  Prachtig landschap met ‘coulissen’ van bomen. Gemoedelijke tocht, die niet al te druk was.
  Zelf brood en drinken meegebracht, want helaas is er vanwege corona weinig open. Tot onze verrassing was het aan het eind van de middag wel mogelijk iets af te halen bij Natuurbeleving Leidsche Hoeve. Vriendelijke dame die ons hielp.

 41. Afgelopen zondag dit klompenpad gelopen van ca 8 km. De huidige bewegwijzering is prima, we zijn niet verdwaald en hadden geen last van obstakels. Wel is er een stuk met erg veel dode omgewaaide dan wel afgezaagde bomen wat triest, verwaarloosd en erg rommelig oogt. Daardoor was dit deel minder fraai. Maar het grootste deel was leuk en heel gevarieerd. De fruitbomen staan op een enkele uitzondering na nog niet in bloei. Jammer want dat was waar we eigenlijk ook voor kwamen. Zeker nu de Rode Kruis Bloesemtocht helaas weer niet door kan gaan. We moeten dus nog een keer terugkomen. Dat is zeker geen straf want we hebben al met al heerlijk gewandeld.

 42. Na ons ingelezen te hebben in deze route wisten we niet goed wat we moesten verwachten en waren we alert op spoorwegovergangen en hekken, maar deze route is met de app en de bordjes goed te lopen, we zijn het spoor niet overgegaan en er waren geen gevaarlijke situaties.
  We hoopten op bloeiende appelbomen, maar daarvoor was het nog een beetje te vroeg in het jaar. Wel hebben we heel veel kikkers en ontzettend veel kikkerdril in de sloten gezien. Het landschap is anders dan we gewend zijn, het komt af en toe een beetje rommelig op ons over, met veel omgevallen en afgezaagde bomen, een veld met alleen dode bomen, maar daarnaast ook een aangelegd stuk bos met alleen maar dezelfde bomen. Leuk om hier geweest te zijn, we hebben lekker gewandeld en komen over een paar weken nog eens terug als de bloesem er is. Tips over de bloesem in het gastenboek worden zeer gewaardeerd.

 43. Beste wandelaars,

  Vanwege de afgesloten onbewaakte spoorwegovergang, is de zuidelijke route van het Klompenpad niet bewandelbaar. In overleg met de gemeente wordt gekeken naar een oplossing.
  Bewegwijzering op lokatie is daarom ook zoveel mogelijk weggehaald.
  Het is aan te raden om gebruik te maken van de gratis Klompenpaden-app voor de smartphone, of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze webpagina (gratis). Hier is de huidige situatie in weergegeven.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden.

  Vriendelijk groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 44. Wij hebben gisteren dit pad gelopen en waren gestart bij de B&B, het oude startpunt. Dit is niet aan te raden. De bordjes waren niet goed te vinden en de route klopt niet meer. Bij de onbewaakte spoorwegovergang staat een groot hek, waardoor je er niet kunt oversteken.
  Mooie omgeving, maar alle bomen zijn nog kaal. Over een paar maanden met de bloesems zal het nog mooier zijn!

 45. Ik liep dit klompenpad afgelopen zomer, het filmpje had ik echter nog niet geüpload.

  Een (voor mij destijds) onbekend klompenpad in een regio waar ik niet heel vaak kom. Het pad en de omgeving vond ik erg rommelig. Soms had ik het gevoel dat het bijna een bouwterrein was. Leuke stukken door weilanden en bos wisselden zich af met minder leuke stukken
  https://youtu.be/4aA-GQJvJM4

 46. Zaterdag 16 Januari 2021
  Wij, hebben deze route gelopen en begonnen in een weiland met een sloot met een plank er over.
  Die plank hebben wij niet gebruikt. Wij hadden geen zin om met natte voeten aan de wandeling te beginnen.
  Wij zijn even een klein stukje terug gelopen naar een hekwerkje. Die hebben wij opengedaan en konden op deze manier over de sloot heen komen. De weilanden waren echt blubberig, maar het uitzicht was goed.
  Op een punt stond er geen bordje meer. Gelukkig kwamen wij andere wandelaars tegen, die de route andersom liepen en die wandelaars hebben ons de goede weg gewezen.
  Wij, denken als alles in bloei staat, deze wandeling veel mooier is. Wie weet lopen wij deze route nog een keer, maar dan in de lente.

 47. Vandaag dd. zondag 10-1-2021 dit prachtig klompenpad voor de 2e x gelopen. We geven het het cijfer 7½. Op de site van de klompenpaden staat deze route vermeld onder de afstand van 8km! De alternatieve lengte is 3km! Als je bij de start aan komt, dan staat er 11km! En er staat vermeld dat men de route kan verkorten tot 3 of 8km! Voorts staan er ook nog bordjes met 9km. We hebben dus deze mooie route gelopen maar we weten niet hoeveel km wij gelopen hebben, we denken 8, maar het kunnen er ook 9 of 11 zijn. Voor deze route dien je hogere wiskunde te hebben gestudeerd om de afstand te snappen 🙂
  Hartelijke groet van Elly & Albert.

 48. Het leidschehoevepad van 9 km kan gewoon voltooid worden. Daar kom je geen spoorlijn tegen. Volgens mij bedoelt men het andere klompenpad in de nabijheid. De wegbewijzering is prima. Overal zijn plaatjes aangebracht. En met een kaartje erbij kan het niet mis gaan. Het is een heel mooie route omdat 90% over onverharde paden gaat. Een prachtig stiltegebied

 49. Leuke route , alleen de wegbewijziging is op sommige plekken behoorlijk weggesleten en nagenoeg onleesbaar. Hopelijk kan hier iets aan gedaan worden .

 50. Beste wandelaars,

  Er zijn in het dorp Tricht en op het station spoorwerkzaamheden afgerond, maar de onbewaakte spoorwegovergang waar het Klompenpad over liep is helaas nog onveranderd. Deze is nog afgesloten, zoals hiernaast bij bijzonderheden genoemd staat.
  Daarom is het zuidelijke deel van de route vooralsnog niet bewandelbaar.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 51. De werkzaamheden bij het spoor zijn klaar. Men kan de oorspronkelijke route weer lopen .. en online zetten

 52. wat is er gebeurd met de oude route? waarom is deze een heel stuk ingekort?

 53. Op zondag 31 mei 2020 dit klompenpad gelopen, behoudens een stuk verharde weg met veel verkeer was het een zeer mooie route en een prachtige startlocatie, top. Wij geven dit klompenpad het cijfer 8. Hartelijke groet Albert & Elly.

 54. Beste wandelaars,

  de spoorwegovergang is door ProRail afgesloten i.v.m. de veiligheid. In de toekomst zal gewerkt worden aan een voetgangerstunnel. Zie hiernaast bij Bijzonderheden de berichtgeving hierover. Ook de kaart hier op de pagina en de kaart in de app zijn hierop aangepast.
  Het leidt tot gevaarlijke situaties als u toch het spoor wilt oversteken. Dit is beslist niet de bedoeling. Houdt hier a.u.b. rekening mee.

  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 55. De verkorte route met de klok mee gelopen op een zonnige zaterdag 4 april in de namiddag. Prachtige route. Loopt deels over de bekende appeldijk,. Het oversteken van de spoorlijn is wel een rare ervaring. Even dachten we dat de route doodliep. Iets verderop werd er op de appeldijk gewerkt waardoor er geen auto’s overheen konden. Voor ons wandelaars dus prima. Leuke route en heel goed aangegeven.

 56. Vandaag een tweede kans om het pad “nu goed” te lopen.
  Op 24-4 zijn we bij het bruggetje RA geslagen en kwamen zodoende al snel op de weg terug naar het startpunt.
  Nu, vandaag, zijn we over het bruggetje gelopen en de route volgend.
  Dit ging prima en onderweg krijg je veel vergezichten.
  Loop je éénmaal in het gebied Marienweerd dan valt ons op dat de weg met de grote betontegels erg slecht lopen is. Alles ligt schots en scheef maar zoals wij zien, er is veel gekapt, zal er herziening plaats en zal er wellicht nieuwe aanplant komen. Misschien dat ze dan gelijk de weg kunnen meenemen.
  Een mooie route en leuk om te lopen.
  We missen altijd wel wat bankjes maar dat komt wellicht omdat we wat ouder zijn.
  Maar lof.

 57. beste allen,
  Vanaf noord lopend blijkt de spoorovergang afgesloten met groot hek. Betreft spoor Geldermalsen richting Dordrecht zg Merwedelijntje. Tenzij er een andere doorgang is die ik gemist heb. Ik heb gewoon de bordjes gevolgd.
  Met groet. Rob W

 58. Op de paal bij het klaphek in de geitenweide bij de Leidsche Hoeven ligt een bril met bruin montuur. Ik hoop dat de heer of mevrouw die de bril heeft verloren, dit bericht nog kan lezen..

 59. Drie reeën gezien! Dus dit pad is zeker een topper.
  We vertrokken erg vroeg, met het rijp nog op de weilanden (4 april). Dat was prachtig.
  Het is een erg leuk pad, afwisselend. Je loopt een stukje over de Appeldijk, die was helaas nog niet in bloei, maar wat een prachtig stuk met die oeroude appelbomen.

 60. Gisteren vanaf Meteren via tricht een groot gedeelte van deze route gelopen.
  De app werkte perfect en we hebben genoten van de afwisselende wegen.
  De geiten bij de hoeve vormden het klapstuk, wat een lieve grote witte geit.
  Bij terugkomst 18 km. In de benen.

 61. Beste Pieter en Wil,

  door jullie bericht besef ik dat de melding op het startpaneel verwarrend is, omdat er twee routeverkorters op de kaart ingetekend staan. Ik heb vandaag de melding op het paneel aangepast. In de app en op de website is de zuidlus eruit gehaald, dus die zijn leidend. Dank voor het delen van jullie ervaring en nog veel wandelplezier op de Klompenpaden.

  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 62. Vandaag het Leidschehoevepad gelopen. Bij de start (Natuurbeleving Leidsche Hoeve) worden we erop gewezen dat een gedeelte van het pad niet kan worden gelopen. Prima.
  De start is erg leuk door de weilanden en zo naar de Bisschopsgraaf (een watertje). Hier staat een bordje dat je de verkorte lopen kunt lopen. Deze route kiezen we want zoals wij hebben begrepen is de lange route niet beloopbaar i v m werkzaamheden. We lopen de Bisschopsgraaf naar rechts en komen op een gegeven moment een bruggetje tegen met een klompenpadbordje dat naar links en rechtdoor verwijst.
  Welke moet je dan nemen. Uit de app kwamen we ook niet helemaal. We kozen voor rechtdoor maar hierdoor werd de route wel heel erg verkort want in een mum van tijd liepen we tegen het spoor aan en omdat we hier naar rechts moesten kwamen we zo weer bij de start uit. We hadden wellicht de verkeerde beslissing genomen en hadden misschien voor het bruggetje naar de overkant moeten kiezen. Maar….we gaan in de herhaling.

 63. Vrijdag 17 april 2020 dit klompenpad gelopen. We hadden nog een oude folder. Dus ik verheugde mij op de appeldijk met de mooie bloesem bomen. Helaas is deze niet opgenomen in de app. Dus het klompenpad gelopen zoals aangegeven in de app. Inderdaad erg harde ondergrond, maar mooi met al het koolzaad. Het laatste stukje moesten we langs een hele drukke weg lopen , vond ik niet prettig. Later met de auto naar de appeldijk gereden en daar langs de Linge gewandeld. Prachtig al die bloesem bomen, het water en het koolzaad. Een prachtige omgeving.

 64. vandaag dit mooie pad weer gelopen. Jammer dat er op sommige stukken veel paarden hebben gelopen waardoor, nu de modder verdwenen is , het pad erg kluiterig is geworden. Moeilijk lopen dus. Ja dat stuk met de gekapte bomen zal wel weer opgeknapt worden hoop ik.

 65. Beste Wilma,

  Een opstappunt is een alternatief punt aan een Klompenpad waar je de route kunt starten. Deze is te bereiken via openbaar vervoer of heeft enkele parkeerplaatsen.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 66. Een prachtig pad door stille en ruige natuur.
  De aanwijzing met betrekking tot modder is niet overdreven.
  In dit seizoen zijn sommige stukjes zelfs glibberig door de modder en bij het betreden van een bruggetje moest ik mijn schoenen echt uit de modder trekken. Maar . . de beloning in de vorm van een bijzondere wandeling is dat zeker waard.

 67. Een vraagje, wat wordt bedoeld met “opstappunt” ….Heeft het iets met vervoer naar of van het pad te maken of met waar je het pad kunt beginnen?

 68. Beste wandelaars, G.B. Wandelpool,

  In het verleden is de spoorwegovergang afgesloten geweest door ProRail. Als dat het geval is, vindt u daarover een melding bij de Bijzonderheden, hier rechts op de pagina of in de app.
  Op dit moment is de overgang gewoon toegankelijk voor wandelaars.

  Het waarschuwingsbordje op de kaart betekent dat u hier goed moet uitkijken, want het is een onbewaakte spoorwegovergang.

  Nog veel wandelplezier gewenst!

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 69. Een vraag voor de padcoördinator.

  Ik bekeek deze tocht op de site, om te kijken of de stremming bij de spooroverweg al voorbij is. Het is nu 13 januari, en in de tekst lees ik er niets meer over, maar in het kaartje staat nog wel een waarschuwingsbordje. Hoe is de situatie nu??
  Graag uw reactie.

 70. Meerdere keren hebben wij dit pad al gewandeld, in diverse seizoenen. het is mooi groen pad, met heel veel modder, ongeacht het seizoen. Je wandelt in bos, over dijkjes, langs kanalen, over weilanden. Het is afwisselend landschap. Wel jammer dat er een stuk bos gekapt is, vrij recent. Wij gebruiken altijd de app, bordjes zijn soms moeilijk te vinden, of ze wijzen alle kanten op. De app is prima!
  Geniet ze!

 71. Op een zonnige winterdag gelopen. De onverharde stukken waren veelal zeer drassig en blubberig. Op zich geen probleem: schoenen na afloop schoon spoelen, drogen en weer invetten voor de volgende tocht. Zoals al eerder opgemerkt: weinig mogelijkheden om te zitten tijdens een pauze, zeker in natte periodes. Wij vonden een plekje na bijna 9 km op een betonnen randje van een bruggetje. We hadden de info niet helemaal goed gelezen en wisten daarom niet van tevoren dat de spoorwegovergang gesloten was. Eenmaal ter plekke konden we gewoon door het hek. Even goed opletten en oversteken. Verder een prachtige wandeling. Wij hebben genoten!

 72. Gisteren hebben wij, 60-plussers, het Leidsche Hoevenpad gelopen. We vonden het een mooie en gevarieerde route met veel groen. Hier en daar was het flink glibberig vanwege de regen. De markering is goed op een paar kleine puntjes na. Soms staat er op een bordje ‘verkorte route’ terwijl dat de gewone route is. Op één punt (omgeving Driftsteeg) is het verwarrend; dit is bij een bruggetje waarvan de loopplanken erg slecht zijn; hier moet je rechtsaf (als je de route tenminste loopt zoals in de folder wordt beschreven) maar ca 75 mtr. verder kun je ook rechtsaf en kom je weer dicht bij het bruggetje uit. Het laatste stuk van de route moesten we door een weiland, waar de koeien liepen, en dan eerst onder het draad, waar elektriciteit op staat, doorkruipen. Dat is te wel doen maar de grote stier die bij de koeien liep, daar we hadden we het zo op.

 73. Sorry: ik bedoel natuurlijk station Beesd (Deil hééft niet eens een station ;-).

 74. Wat een mooi nieuw pad (in mijn “achtertuin”)! Nu ik het weet ga ik het zeker binnenkort uitproberen!
  Voor nu: op de kaart staat zeker niet de mooiste en ook nog niet de kortste aanlooproute vanaf station Deil. Korter en mooier is vanaf station Deil in Zuid-oostelijke richting (Stationsweg), eerste links (Oude Waag), spoorwegovergang over, en asfaltweg volgen naar de wel getekende aanlooproute. Véél mooier en iets langer (maar nog steeds korter dan wat er nu getekend is), is Stationsweg, rechts op de Oude Waag, links Notenlaan, en weer links Geerdijk. Die Geerdijk is een eigen kompenpad waard: prachtig paadje.
  Echt zonde om mensen vanaf het station de verkeerde kant op te sturen naar de snelweg!
  Maar nogmaals: dank voor het mooie pad!

 75. Afgelopen vrijdag dit pad met de kinderen (7 en 9) gelopen. Ondanks dat wij deze omgeving heel goed kennen, toch genoten van dit pad. Gestart van de Leidsche Hoeve is het pad goed bewegwijzerd. Het lange gras geeft juist het klompenpad gevoel. Niet over gebaande wegen, maar echt dwars door de natuur.

 76. Het kruishoge gras (ik ben 1.78) langs het water in het begin mag wat gemaaid worden…vooral mbt teken. Praxhtig wel daar, maar dan vanaf overgang in Tricht, hier zijn werkzaamheden, is het zoeken naar bordje. Uiteindelijk gevonden na spoor direct rechts water over beneden aan dijkje…gevolgd tot station Geldermalsen…daarna alle wegen geprobeerd, geen klompenpadbordje meer gevonden…mbv onze eigen navigatie teruggewandeld over 1 lange saaie weg. Jammer. Ik adviseer het pad nog eens na te lopen, gras te maaien, en bordjes op te hangen, zodat we weer alleen maar hoeven te genieten!

 77. Vandaag dit bijzonder mooie pad nog maar eens gelopen.
  De Lakenvelders liepen nu langs de weg. Vorig jaar waren deze koeien op tv in binnenstebuiten.
  Het hek bij het spoor klemt nog, maar je moet handvat vasthouden en iets omhoog duwen, valt dan in de klink. Ik hoop dat de volgende -die dit niet leest- nu niet schrijft dat het hek weer op slot zit.
  In gastenboek staat vaak iets over weinig (of zelfs geen) asfalt. Meten is weten. Percentage asfalt hoofdroute is echt 35. Is zo’n beetje normaal. Valt niet zo op omdat mooi pad is.
  Pad vind ik wat kort, maar ik heb 18 km gelopen. Stukken overstaproutes gelopen en de hele appeldijk (via Bijlandsdreef).
  Hier en daar wat lang gras, geeft niet. Maar langs de Bisschopsgraaf tot aan de Oude Hoevenseweg is het wel heel erg lang. Na mist of regen blijven de voetjes (en korte broek) niet droog. Nu geen last.
  Nogmaals: een SUPERPAD.

 78. Vanmiddag, 5 mei, deze mooie route gelopen. Afwisselend landschap, weinig asfalt en goede bewegwijzering. Een aanrader!

 79. Op 30 april het Leidschehoevenpad gelopen. Wat een mooie route, weinig tot geen asfalt, net gerestaureerde hekjes en overstapjes. Zeer goed bewijzerd en mooie uitkijkjes over de weilanden waarin volop dieren te zien waren (koeien, hertjes, ooievaars, reigers en ganzen onder andere) ogen en oren te kort… We hadden helaas geen bloesem meer maar het bloeiende koolzaad gaf de route een prachtige gele glans. Het enige nadeel: een groot te kort aan bankjes. Op de 11 kilometer hebben we maar 2 bankjes gezien/ gezeten waarvan er 1 een soort tribune leek. Het zat wel aardig maar of dit echt een bankje was??

 80. Beste wandelaar,

  Sinds afgelopen zaterdag is het Klompenpad weer bewandelbaar over de Leidsche Hoeven. Dat betekent dat de alternatieve route niet meer van kracht is.
  Zie voor de route de gratis klompenpaden app, de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 2,- verkooppunten staan hierboven), of het eenvoudig uit te printen kaartje op deze pagina (gratis).

  Veel wandelplezier op dit mooie Klompenpad.

  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 81. Gisteren heerlijk gewandeld over het 11 kilometer klompenpad. Idd weinig over asfalt, maar gewoon langs de velden. Genoeg afwisseling te zien. De bloesem begint iets te komen.
  Maar de poort aan de noordzijde bij de spoorwegovergang, sluit niet goed. Waaide zelfs met het kleine beetje wind van gisteren steeds open.
  Geen idee waar ik dit moet melden, dus daarom hier een opmerking erover.
  Kom zeker nog terug, in de hoop dan meer in bloei te zien staan.

 82. Vandaag, 6 april, het pad voor het eerst gelopen. Voor de bloesem is het nog net iets te vroeg helaas.
  We moesten nog gebruik maken van het kleine stukje alternatieve route i.v.m. werkzaamheden bij Leidsche Hoeven. Het is een pad met weinig asfalt… alleen een stukje tussen punt 6 en 7. Daarover gesproken, op de Appeldijk langs de Linge staan (surprise!) erg veel appelbomen. Het is nu nog iets te vroeg, waarschijnlijk midden April mooi in bloei? Het stuk naar het zuiden vanaf punt 5 heeft veel meidoorn, maar daarvoor is het uiteraard ook nog te vroeg. Ongeveer 1/3 deel van het pad (tussen punt 7 en 1) bestaat uit lopen op een dijkje langs het water, een pad alleen toegankelijk voor wandelaars (gras).
  We gaan het pad zeker nog een keer lopen binnenkort. Het is erg afwisselend en zoals gezegd opvallend weinig asfalt.

 83. Toevoeging op eerdere posts: onlangs in de avondschemering door de Marienwaerdt gelopen, op een windstille avond. Overal totale stilte, rust. Ik ben de enige die rondloopt. En dan: aan de bosranden in totaal vijftien (!) reeen gezien. Ik kom van de Veluwe, maar die score heb ik daar nog nooit gehaald. Voordeel is natuurlijk dat er nu nog nauwelijks blad aan de bomen zit, het landschap is doorzichtiger. Mooi om zoveel ‘bewoners’ van de Marienwaerdt te zien!

 84. Mooie wandeling,
  natuurlijk hier en daar wat modder. Het hek bij de spoorwegovergang deed het weer prima, wel vroegen we ons af wat er bedoeld wordt met het bord Verboden voor onbevoegden, we namen gemakshalve maar aan bevoegd te zijn.

 85. Beste wandelaars.

  Vrijwilligers deden de check en meldden mij dat de het hek bij de spoorwegovergang door verzakking is gaan klemmen (de paal staat scheef). Het hek kan met de nodige krachtsinspanning echter wel geopend. HET HEK IS DUS NIET OP SLOT, al lijkt dat wel zo. Dit probleem is reeds enige tijd geleden aangekaart bij ProRail aangezien hier specialistisch gereedschap aan te pas moet komen. We zullen het opnieuw onder de aandacht brengen.

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 86. Beste Lenie Verbaas,

  Op het Leidschehoevenpad moet de route zonder problemen te volgen zijn ondanks het plaatsen van hekken en afsluitingen op specifieke plekken. De afsluitingen behoren namelijk niet op slot te zijn en moeten passeerbaar zijn voor wandelaars.

  N.a.v. uw melding vraag ik de lokale vrijwilligersgroep of e.e.a. nog steeds op orde is want een slot op het hek is niet in overeenstemming met de gemaakt afspraken maar helaas al eens eerder voorgekomen.

  Derhalve dank voor uw melding en u kunt er vanuit gaan dat de toegankelijkheid van het Leidschehoevenpad op korte termijn op orde n gecontroleerd is.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 87. Wij hebben al verschillende keren dit mooie klompenpad gelopen.
  Zo ook jl donderdag 15 november, maar nu blikt dat de onbewaakte spoorwegovergang afgesloten is.
  Je kunt helaas niet meer langs de mooie Bisschopsgraaf lopen.
  Een heel eind teruggelopen!
  Jammer!

 88. Vorige week het klompenpad weer eens gelopen, met een groep mensen.
  Was weer prachtig.
  Alleen stuitten we op een aantal weggehaalde bruggetjes over de weilanden tussen Paardenheerlijkheid Mariënwaerdt en Natuurbeleving/Zorgboerderij de Leidsche Hoeven. Ik begreep later dat op dit moment (november 2018) wordt gewerkt aan een nieuw natuurgebied, als schakel tussen het landgoed Mariënwaerdt en natuurgebied de Regulieren. We konden dus niet via het uitgestippelde klompenpad bij de Leidsche Hoeven komen, wel via de weg. Was ook goed te doen, maar voor toekomstige wandelaars misschien goed het te weten.
  Ik weet niet wanneer dit werk afgerond is, of wanneer er weer bruggetjes over die weilanden (tegen die tijd nieuwe natuur) komen, maar lijkt mij dat dit wel een paar maanden gaat duren.

  Als onderdeel van deze werkzaamheden bleek ook het begin van het 1e onverharde pad na de zorgboerderij (na Nieuwe Graafse weg) met een groot hek “verboden toegang voor onbevoegden” met ketting afgesloten. Wij zijn langs het hek gegaan en doorgelopen, in de hoop dat dit niet gold voor klompenpad wandelaars. Ging prima, maar of het toegestaan was?

  De rest van de wandeling was mèt bruggetjes en zònder hekken, en als vanouds genieten.

  Bedankt voor dit mooie pad!
  Thea

 89. Ik ben de afgelopen weken diverse malen in de Marienwaerdt geweest (dagtekening vandaag 18 september) en kan bevestigen dat het hek bij de Eendenkooi inderdaad slot-vrij is – het kan gewoon open, al ziet dat er van een afstand beslist anders uit. Ook het hek bij de spoorwegovergang kan open, er zit geen slot op, maar het klemt inderdaad. Alles is dus begaanbaar.
  Ik vind het mooi om zo’n groot gebied te ontdekken wat, volgens mij, zo’n oud cultuurlandschap is. De ‘lay-out’ van open percelen en houtwallen lijkt in geen eeuwen veranderd, en geeft, zeker in het deel onder Culemborg, zeg maar het noordelijke deel van de Marienwaerdt, een enorme rust en stilte in het landschap: geluid is soms ver weg. Het barst van de buizerds, en twee reeën die voor mijn neus wegsprongen maakten de dag compleet. Nu, eind van de zomer, is het oogsttijd in de fruitstal van Nederland. Hier en daar zijn nog oude hoogstamfruitbomen te vinden waar een appel of peer uit te plukken valt (níet in een boomgaard dus die in bedrijf is); ik vind dit het ultieme plezier!

 90. Beste wandelaars,

  de sloten van het hek aan de Nieuwe Graafsteeg, nabij de eendenkooi, zijn verwijderd, dus kunnen ook niet meer per abuis op slot worden gedaan.

  Het Leidschehoevenpad is weer helemaal bewandelbaar.
  Veel wandelplezier gewenst!

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 91. Beste wandelaars,

  we werken eraan om het hek nabij de eendenkooi zo snel mogelijk open te krijgen. Door de vakantieperiode kan het iets langer duren. Zogauw het gelukt is, bericht ik hierover.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 92. Vandaag op de gok de route gelopen. Het hek bij de eendenkooi was nog op slot, maar we zijn er “omheen” geklommen. Dat ging vrij makkelijk (voor volwassenen). Eén hek bij de spoorwegovergang leek in eerst instantie ook niet open te gaan, maar klemde gelukkig alleen maar.

 93. Hallo,
  Morgen ga ik met n groep het Leidschehoevenpad lopen. Maar nu zie ik dat er steeds gedoe met hekken is. Weet iemand of de route op dít moment gewoon te lopen is? Zonder gesloten hekken?

 94. Route gelopen op 10 juli 2018. Het hek ten noorden van de eendenkooi is op slot. Omdat iemand bezig was de brug naar de eendenkooi te repareren, konden we aan de overkant onze route vervolgen.
  Overigens een fraaie route die een goed beeld geeft van wat Mariënwaerdt allemaal te bieden heeft.

 95. Wij hebben 26 Juni deze route gelopen.
  Heb al eerder een bericht gestuurd maar is niet geplaatst misschien omdat wij wat commentaar hadden?
  In ieder geval probeer het nu weer.
  Wij zijn op de heenweg om het hek geklommen dit was goed te doen?
  De bordjes zijn soms wat verwarrend omdat je links en rechtsom kunt gaan net als de bordjes aanlooproutes,ook wat verwarrend.
  De route was mooi om te lopen.
  Op de terug weg was het hek van prorail open maar aan de overkant niet.
  Nu zijn wij niet voor 1 gat te vangen dus weer onder en over heen geklommen door de brandnetels.
  Het laatste stuk was eigenlijk slecht middelhoog gras waar je doorheen moet.
  Hopelijk is dat nu gemaaid.
  Als de problemen weg zijn is dit een perfecte route voor een mooie wandeling.

 96. Beste wandelaars,

  De hekken op het Leidschehoevenpad zijn weer open. Daarnaast is de situatie rondom de onbewaakte spoorwegovergang ook overzichtelijker geworden. De verboden toegang borden zijn weggehaald.

  Ik wens een ieder weer mooie zomerse wandelingen toe op dit pad.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 97. Beste wandelaars,

  In het nieuwe stuk van het Leidschehoevenpad, is het grote hek per abuis afgesloten op het doodlopende stukje weg van de Nieuwe Graafsteeg. Er wordt aan gewerkt deze zsm te openen.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 98. Zondag 24 juni dit klompenpad gelopen. Jammer dat we , samen met nog 2 andere wandelaars op de Nieuwe Graafseweg een groot groen gesloten hek tegenkwamen; rechtsomkeer moeten maken. Verder is het een mooie route.

 99. Aantrekkelijke route door verrassend landschap. Twee goede horeca gelegenheden.

 100. Beste wandelaar,

  Het hekwerk wat door Prorail geplaatst is bij de onbewaakte spoorwegovergang is weer van het slot af. Dit hekwerk is voor klompenpadwandelaars gewoon toegankelijk, ondanks de waarschuwingsborden. Dit is voor de veiligheid geplaatst.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 101. Beste wandelaar,

  Per abuis is het hekwerk bij de onbewaakte spoorwegovergang op slot gedaan. Er wordt aan gewerkt deze zo snel mogelijk van het slot te halen, zodat de wandelaars er weer doorheen kunnen.

  Als dat zo is, zal ik een nieuw bericht plaatsen.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 102. Twee weken geleden deze prachtige route gelopen. De route via de weilanden en slootjes geeft een heel ander perspectief op de omgeving. Aan het begin van de route enkele reeën gezien en onderweg veel vogels. Dank voor deze mooie route.

 103. Het Leidsche Hoevenpad ondertussen een aantal keren gelopen.
  Wat een prachtige route!
  Complimenten aan alle betrokkenen, en bedankt voor de organisatie.

  Alleen wat suggesties:
  – het is inderdaad best onduidelijk of je bij door de afsluiting mag, bij de onbewaakte overweg. Er staan grote borden met Verboden Terrein, Geen toegang, Eigen weg. Een extra bordje bij het hek, met duidelijk aangeven dat klompenpadwandelaars wèl over mogen steken?
  – Ergens onderweg een bankje plaatsen, of beter nog dikke boomstammen om even op te gaan zitten tijdens de wandeling?
  – bij de uitgang van zorgboerderij/theetuin/lunchroom de Leidsche Hoeven een extra bordje plaatsen?

 104. Het was ons bij de spoorwegovergang onduidelijk of we er wel of niet overheen mochten. Wel gedaan, want andere mogelijkheden zijn er niet. Maar er hangt een bordje op dat het verboden terrein is. Wellicht aanvullen dat klompenwandelaars er wel overheen mogen?

 105. Beste wandelaars,

  het hek dat bij de onbewaakte spoorwegovergang is geplaatst op initiatief van Prorail, is er voor de extra veiligheid. Wandelaars kunnen en mogen er doorheen.
  In de toekomst komt er een betere oplossing, maar het Leidschehoevenpad is niet afgesloten en wordt ook niet verlegd.

  Dus eenieder kan blijven genieten van dit mooie klompenpad.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 106. Van een afsluiting kan ik niets terugvinden op de app. Er staat alleen dat je moet uitkijken bij de overgang.
  Misschien komt er nog een info op de app. voor morgen 7-5 want dan willen wij dit pad lopen.

 107. Vandaag Leidschehoevenpad gelopen. De aannemer was bezig het overpad over de spoorlijn met hekken af te sluiten en vanaf 5 mei is dit deel van de route dus niet meer te lopen.
  Kunt U dit op de website vermelden en de route in het veld aanpassen zodat de wandelaars op de hoogte zijn.
  Helaas is een prachtig stuk van de route hiermee verloren gegaan!

 108. We zijn gestart in Geldermalsen, kopje koffie in de Hoenderik, gezellig. Daarna verder gelopen via de Bisschopsgraaf. Ik hou daar wel van: ene kant bosgebied en andere kant de weidse weilanden. Vervolgens verrassende doorsteek naar De Leidschehoeve via een kruidenrijk weiland. Bij de Leidschehoeve een kopje thee met omelet (tja, je moet jezelf wel wat verwennen!). En daarna terug via de Mariënwaerdt richting De Neust. De appelbloesem bloeide nog, vooral op de appeldijk. Bloesems zullen volgende week wel voorbij zijn. Daarna weer terug naar Geldermalsen. Van 10-16.00 gelopen totaal 20km. Mooi landschap met veel verrassende paadjes. Ik schat dat van het Klompenpad 10-15% over asfalt ging.

 109. Vandaag dit pad gelopen tegen de klok in. Mooi pad, maar wat kort. In augustus 2016 heb ik dit pad ook gelopen, toen was het nog niet zo lang geleden geopend. De lus was toen nog niet klaar. Nu een nieuw startpunt in die lus, daar ben ik gestart.
  De Bisschopsgraaf is wat saai. De rest vind ik heel mooi, alleen wat rechttoe/rechtaan stukken.
  Wat Marjo schrijft klopt wel. Toen ik de Lingedijk afliep richting Hoenderik ging het even mis. Er staat geen vervolgbordje richting B&B de Neust. Het is daar onduidelijk en dat was het in augustus 2016 ook al! Omdat ik hier al een keer was geweest wist ik dat ik bij de Neust in moest en dan gewoon verder lopend kom je een eind verder weer een bordje tegen.
  De bewegwijzering was verder wel uitstekend. Het valt mij op dat de bewegwijzering overal beter is geworden.

 110. Sinds begin april is de route verlengd van 9 naar 11 kilometer. Ook is er een nieuw startpunt gekomen: Natuurbeleving Leidsche Hoeven. Zij verkopen sinds afgelopen woensdag de nieuwe folders.

  Het is verstandig, en dat geldt voor alle Klompenpaden, om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje (à € 2,- verkooppunten op https://klompenpaden.nl). Beiden bevatten ook leuke achtergrondinformatie over het gebied. Ook kan het eenvoudig uit te printen kaartje op de hiervoor genoemde website (gratis) meegenomen worden. Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en tweezijdig gemarkeerd, ook aanlooproutes zijn tweezijdig gemarkeerd.

  Veel wandelplezier!
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 111. Zoals geadviseerd hebben we de auto bij De Hoenderik geparkeerd en daar heerlijk zelfgebakken appeltaart met koffie genuttigd. Op het 1e bordje dat wij tegenkwamen vanaf de Hoenderik staat “aanlooproute 9 km”. Dit hebben we gedaan (maar hadden we niet moeten doen-:). We zijn toen vanaf de Lingedijk via de Middelweg teruggelopen en na ong. 3,5 km waren we weer bij De Hoenderik. Na de route bestudeerd te hebben zijn we opnieuw gestart op de Appeldijk, Marienwaerdt Dwarssteeg, Bisschopsgraaf en zo kwamen we weer bij De Hoenderik. Totaal 9,7 km gewandeld maar uiteindelijk niet de route van 11 km die we hadden willen doen. Misschien een tip om bij De Hoenderik een extra bordje te plaatsen. Het bordje met “aanlooproute 9 km” was voor ons verwarrend. De bloesem was prachtig!!!

 112. We hadden hoge verwachtingen van dit pad maar ervoeren het als eentonig en saai, het grootste gedeelte van dit klompenpad gaat langs saaie kapbossen en suffe afwateringskanalen. Een heel kort stukje wordt het mooi langs de appeldijk waar de appelbomen in bloei staan. Daarna weer kilometers langs rechte uitzichtloze paden, niets te zien en te beleven hier.

 113. Leuk, pas geopend startpunt bij Natuurbeleving Leidschehoevenpad. Appeltaart op het terras. Wel jammer dat ze de folder niet verkopen! Foto gemaakt van het startpaneel en daar de route op gelopen.
  Toen van start, route met klok mee. We mochten gewoon de wei met de ezeltjes en geiten in. Erg leuk door de weilanden over diverse bruggetjes. Eerste koekoek van het jaar in de verte. De twee geiten liepen gezellig mee;) Toen wij een overstapje over gingen dachten we ze kwijt te zijn maar ze sprongen heel stout over het hek. Nog even het startpunt gebeld om de ontsnapping te melden maar daar keken ze er niet van op. Bij de weg bleven ze gelukkig achter het hek staan.
  Langs de laak in de warme zon naar de Linge. De dijk was vandaag voor verkeer afgesloten ivm de bloesem wandeltocht dus er waren alleen (heel veel) wandelaars. Prachtig, alle bloesems! Terug landgoed Mariënwaerdt in, over asfaltweg. Routeverkorter genomen tot we weer bij het hek kwamen waar we de geiten achterlieten en jawel, ze stonden er nog en liepen met ons mee terug naar hun wei alsof ze dat altijd zo deden.
  Dit klompenpad (deel) is een aanrader, in ieder geval in dit jaargetijde met de bloesems en ooievaars. Bedankt eigenaren en vrijwilligers!

 114. Vandaag was het pad voor een groot gedeelte onbegaanbaar. Het stuk langs het spoor tussen Tricht en Beesd is een groot modderpad. Bovendien kwam er nog iemand met een quat overheen waardoor het nog erger werd. Mijd dit pad in natte periodes!

 115. Gestart met heerlijke appeltaart bij Hoenderik, gingen we met z’n vijven op pad. Voor twee van ons de eerste ervaring met een klompenpad en heel blij verrast. Leuk pad met bruggetjes en overstapjes. Wel veel recht-toe-recht-aan. Schapen op het pad. Wel vijftien ooievaars in het maaiveld en een ijsvogel bij de sloot. Oppassen voor de hoge brandnetels langs het pad. Het was een leuke wandeling!

 116. Wij hebben op 30 april dit pad gelopen. Natuurlijk moet je vooraf geen verwachtingen hebben maar stiekem heb je die toch…… we dachten dat een groot deel vd wandeling langs fruitbomen zou zijn maar het grootste deel van de wandeling hebben we deze vrijwel niet gezien. Wel heeeeeel veel populieren e.d. en heel veel weilanden. Veel lange rechte paden.
  Wij vonden het niet het mooiste klompenpad. Soms was saai.
  Het allermooiste stukje vonden wij het laatste stukje, langs de Linge: prachtige fruitbomen, veel bloemen langs het water, enz. Hier heerlijk aan het water in het gras gezeten en genoten van het uitzicht over de Linge.
  Het start- en eindpunt (Hoenderik) wel heel gezellig met mooie fruitbomen en heeeeerlijke zelfgebakken appeltaart.
  Tip: af en toe een bankje zou best leuk zijn. Wij hebben er geen enkele gezien. Met droog weer kun je natuurlijk in het gras gaan zitten, maar anders zou je een bankje echt missen.

 117. Wat een geluk met het weer vandaag, dik 20 graden! En wat was het druk bij De Hoenderik. Gezellig hoor! Een prachtige route, met voor mij als hoogtepunt de schapen met lammetjes die op het klompenpad aan het grazen waren. Prachtige foto’s kunnen maken. Jammer dat het heel druk was met verkeer op het laatste stukje over de weg. Maar wat wil je met de bloesem die nu begint te bloeien. Super!

 118. Zo te zien wordt er dagelijks wat genoteerd over deze heerlijke route! Ook wij sluiten ons bij de vorige enthousiaste wandelaars aan! Parkeren bij Hoenderik, fruitbedrijf was goed aangegeven. De bijenkasten staan klaar met hun bewoners vlakbij de fruitbomen om hun bestuiving te kunnen doen! Heel wat boompjes in bloei in de boomgaarden van dit bedrijf op dit moment. Op de Appeldijk, de prachtige oude hoogstam bomen is de bloesem bijna open…..wat zal dat volgende week mooi zijn. De route was duidelijk bewegwijzerd. Een leuk begin met de verschillende bruggetjes. Langs het kanaal diverse oranjetipjes om ons heen, prachtige vlinders. Afwisseling genoeg: populierenbos, doorkijkjes naar een aantal terp boerderijen, weiland met de eerste koeien buiten, o.a. Het oude ras van Lakenvelders! Paardebloemen, hoefblad, koolzaad, pinksterbloemen en fluitenkruid. Ook genoeg buizerds rond zien vliegen. We kijken terug op een heerlijke dag! Merci!

 119. Ik liep deze route op 31 maart. Ik vertrok om kwart voor negen. Prachtige, rustige route. Ik zag 5 reeën!
  Tip: parkeer de auto bij Voetbalvereniging Tricht op de Middenweg en loop een stukje over de aanlooproute. In totaal wordt de route dan ruim 12 kilometer. Maar ook de aanlooproute is de moeite waard.

 120. Samen met mijn zoon de Leidschehoevenpad gewandeld. Auto geparkeerd, klompen aan en
  wat een prachtige en rustige omgeving. Was weer een topper! Allen die dit mogelijk maken,
  reuze bedankt.

 121. Vandaag het pad gelopen en we hebben er grote waardering voor. Bij fruitbedrijf De Hoenderik kun je heerlijk buiten zitten onder de fruitbomen. Met daar vlak naast de fruitkwekerij waar in ieder geval veel kersensoorten, verschillende frambozen en Elstar appelen groeien, maar daarbij nog veel meer. Een boerderij-ijsje er bij… De appeldijk schijnt beroemd te zijn en ik snap waarom. Loopt langs de Linge met hoogstamfruitbomen links en rechts. Voor de echte bloesem was het helaas nog net te vroeg. Maar als die er is, dan moet het echt overweldigend zijn. Verder een afwisselende route. Vooral met een zonnetje er bij een absolute aanrader. Een top-5 je, denk ik.

 122. Vanochtend om half 9 vertrokken. Wat een rust en wat een heerlijke lentezon. Het is een prachtig pad, zo door de weilanden, met weinig asfalt. Loop het zeker nog eens in het voorjaar. Met dank aan alle vrijwilligers en organisaties die hebben bijgedragen aan de totstandkoming.

 123. Dit klompenpad is is mijn achtertuin en ik loop er regelmatig mijn hardlooptrainingen. Een prachtige omgeving met voor heen niet toegankelijk terrein.

 124. Vanmiddag het klompenpad gelopen. Was fantastisch! Mooie route door de weilanden, af en toe wat modderig maar dit hoort er wat mij betreft bij. Wat ik miste was een fatsoenlijke parkeerplaats bij het startpunt. Nu mijn auto gewoon maar aan de rand van de appeldijk geparkeerd. Bedankt voor deze mooie route! Wij zijn fan! We gaan deze zeker vaker lopen.

 125. Dit pad over de Heerlijkheid Marienwaerdt toont de Betuwe op een heel eigen wijze. Populierenbossen, weiland en weteringen wisselen elkaar af. De herfst liet zich vandaag op z’n mooist zien. Dit klompenpad maakt zijn naam meer dan waar. Nauwelijks asfalt, kleine achterafpaadjes, mooie vergezichten. Dat we dit hebben in onze achtertuin.

 126. Mooie route, heerlijk gewandeld, top!
  Alleen even een opmerking…er staan veel te weinig bankjes vooral op het laatste stuk!

 127. 29 oktober organiseert de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap, te samen met het Landgoed Mariënwaerdt een nachtelijke wandeling over een deel van het Leidschehoevenpad.
  Voor meer informatie, raadpleeg de website van de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap.

 128. Afgelopen zondag met prachtig weer en een fantastische temperatuur dit pad gelopen. Het was opvallend hoe goed alles onderhouden is. De bruggen, hekken en afrasteringen zijn echt overal even netjes. Kortom een dikke vette pluim. Het pad is niet saai en de informatie in de Klompenpaden app maakt het allemaal nog leuker.

  Een aanrader, zeker in het voorjaar als de bloesem staat.

 129. Eerst vandaag het Baanbrekerpad in Ammerzoden gelopen en toe dit pad met de klok mee.
  Wie kent niet die dijk met appelbomen aan weerszijden van de weg en langs de Linge? Vroeger veel gefietst de hele Betuwe door langs de Linge naar Leerdam. Prachtig. Ook de rest van dit pad is geweldig mooi. Zelfs weer eens door een stukje weiland gelopen. Op de kaart lijkt dit een saai rechttoe, rechtaan pad, maar dat is geenszins het geval Onderweg naar dit pad heb ik ergens in Beesd een hele kudde lakenvelders gezien, dat zie je niet vaak, zijn nogal zeldzaam.
  Helaas was het begin niet zo vrolijk. De tomtom kwam op een boerderij uit waar het paneel niet stond. Verderop kon ik niet verder omdat betonblokken de weg versperde. De weg gevraagd en men zei dat ik via Tricht naar de andere kant moest. Zo gezegd zo gedaan, maar ik kwam weer voor betonblokken terecht, dezelfde? Weer gevraagd en uiteindelijk wel gevonden. Maar toen nog de parkeerplaats. Het was mij al opgevallen dat er geen adres op de site stond. Na wat zoeken vond ik het fruitbedrijf, vrij dichtbij, maar waarom geen adres op de site? En / of een paar pijlen vanaf het paneel? Dat voorkomt wel ergernis!. Jammer overigens dat de winkel / het terras gesloten was.
  Hoe dan ook, iedereen weer bedankt

 130. mooie route! 20 aug 2016 gelopen – heerlijk rustige wandeling, een heel afwisselend, langs waterlopen, door populierenbosjes, langs bosranden en weilanden. We hebben onze eigen woonomgeving op een totaal nieuwe manier leren kennen.

 131. Vandaag de route gelopen, complimenten voor de organisatie. Aanwijzingen zijn duidelijk en de route is lekker gevarieerd en onverhard. Onderweg kom je schapen, kikkers, roofvogels etc tegen. Hoge appeldichtheid ook in de bomen langs de route. Bedankt, Thijs

 132. Beste wandelaars,

  De folders van het Leidschehoevenpad zijn onderweg naar De Hoenderik, dus deze moeten snel verkrijgbaar zijn.

  Nog veel wandelplezier,

  Marlies van Loon

 133. 23-17-2016 dit pad gelopen. Leuke nieuwe aanwinst. We kennen het terrein van de Bloesemtocht maar waren toch aangenaam verrast. Wel jammer dat we het pad moesten lopen a.d.h.v een kopie folder omdat de Hoenderik nog steeds niet over de folders kan beschikken. De Hoenderik heeft wel oplossingsgericht gedacht maar wij kopen altijd graag de folder, tevens om de organisatie te steunen.

 134. Gisteren een start gemaakt om het pad te lopen. Het leek een mooie route totdat we werden “opgegeten” door de dazen. We hebben het pad snel verlaten en een verkorte route genomen terug naar BB de Neust.
  Mijn tip: dikke kleding, goed sprayen tegen vliegen, muggen en dazen. Probeer het eens in de winter!

 135. 9-7-2016, Gisteren is dat pad geopend en vandaag hebben we het gelopen. Een leuk pad vonden wij. We wonen in de omgeving en lopen vaker in dit gebied. Toch waren er nu ook nieuw paadjes bij.
  De kaart die je van internet download klopt niet helemaal. Het startpunt is bij B&B de neust en niet bij natuurbeleving Leidsche Hoeve. Sterker nog dat lusje van het klompenpad is nog niet klaar.
  Jammer dat er bij de Hoenderik geen brochures te koop zijn op dit moment.
  Maria

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.