Lint- en Liniepad

Ontdek het mooie buitengebied van Schalkwijk. Wandelen door weilanden, langs een lint van boerderijen en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geniet van weidse uitzichten, de rust en ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Klompen aan, rugzak op en gaan.

Rondwandeling: Lint- en Liniepad (10 km)

Startpunt: TOP Eiland van Schalkwijk, Provincialeweg 1, 3998 JE Schalkwijk

Openbaar vervoer: Bushalte De Brink

Markering: Oranje markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Lint en Liniepad combineren met het Vuylcoppad, Goilberdingerpad en het Kuilenburgerpad

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Het goede voornemen van 2020………. laten weten wat we van een klompenpad vinden. En deze was TOP! Goed onderhouden , een goede afwisseling van asfalt en blubber, natuur en cultureel erfgoed en een heerlijk zonnetje. Ook nog wat bankjes, altijd fijn en niet altijd voorradig op een klompenpad. Niet zo lang, maar dat geeft ruimte om ook nog andere dingen te doen op een zondag in januari. Vrijwilligers: Dank.

 2. 1 januari gelopen. Ondanks de mist erg mooi en rustig (veel mensen zullen wel uitslapen). Goed onderhouden veel te zien. Gaan deze in het voorjaar/zomer zeker nog een keer lopen.

 3. Ik heb deze route oktober 2018 gelopen. Ook het saaie rechte stuk langs het spoor was prachtig met de herfstkleuren. En het was een onverwacht warme dag, dus een fris appeltje gepikt van een boom bij het Werk aan de Groeneweg. Lijkt me leuk daar met kinderen nog eens te komen. Fort Hoenswijck had ik een jaartje niet meer gezien, daar was veel veranderd! De terugweg was ook verrassend, met o.a. het pontje en het laatste stuk langs de schappen. Echt een leuke wandeling, met een pannenkoek toe.

 4. Zaterdag 13 juli 2019 heb ik met vriendin met name het stuk langs de lek gelopen ‘overstaproute’.
  Erg mooi.
  De uitdaging van een tochtje met de fietsboot weten te weerstaan. Een volgende keer.

  Wat jammer was/is dat de overstap punten over hekjes allemaal kapot waren. Dat vraagt dan enige kunst en lenigheid.
  we hebben genoten, ondanks de regen.
  groet
  jeanne

 5. Leuke toevoeging is dat op Fort Honswijk nu een rustpunt is ingericht waar je zelf koffie en thee kunt zetten, en de toiletten zijn ook toegankelijk voor wandelaars. Mooie gastvrijheid!

 6. Wat een route, wat een prachtige route!!! Veel dank voor al die mooie klompenpaden…

 7. Op een prachtige, zonnige zondagmiddag heerlijk gelopen. Windstil, blauwe lucht… Verrassend mooi, ondanks sommige nogal lange rechte stukken. Historisch gezien heel informatief en bij Werk ad Groene Weg een mooi stuk natuur. Bij Lunet ad Snel liepen we verkeerd en belanden ad verkeerde kant van het kanaal. Dat was jammer, we misten een mooi stuk. Graag daar wat duidelijker de route aangeven. Leuk om met het pontje over te steken! Dat gaf met andere wandelaars enige hilariteit.

 8. Beste, ik kom veel op klompenpaden rond Schalkwijk waar ik woon, wandelend maar ook om te vissen.
  Er staat geschreven;
  Het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.

  Toch lopen er veel mensen met honden, ook loslopend, als ik met mijn (kleine) kinderen loop is het heel vervelend als er een grote hond op ze afrend, het wandelplezier wordt hierdoor bedorven.
  Dan hebben we het nog niet over de opruimplicht, op verschillende plekken ligt het vol met hondendrollen, dit kom ik als wandelaar en visser veel tegen en is ronduit smerig, Hondverbod is zeker een drolverbod. Het aanspreken van mensen hierover resulteert meestal in, hij doet niks hoor en waar bemoei je je mee.

  Eerder heb ik ook al een bericht naar de gemeente geplaatst over de honden bij de lek, ook verboden, maar enige reactie of actie laat al een jaar op zicht wachten..

  Ik hoop dat hier eens naar gekeken wordt.

  Bedankt voor de moeite,

  F van Oostveen

 9. De eerste kilometers langs het spoor naar de waterlinie zijn niet erg inspirerend. Maar het liniepad Werk a/d Groene Weg daarna is prachtig. De ruige route onder langs de Lekdijk loopt deels door kniehoog gras, maar je kunt ook over het fietspad boven over de dijk lopen. Een tweede topper vond ik het inundatiegebied waar de uitgezaaide bloemen massaal bloeiden.

 10. Zondag 27 mei deze wandeling gelopen. Genoten van de natuur en de historie. Blij dat we apart langs de Lek liepen en niet over de dijk met wielrenners, fietsers en motoren. Wel staan naast de dijk, de grassen erg hoog, een pad maaien zou best handig zijn. Wij vonden het een mooie, afwisselende tocht. Bij Jonkheer Ram hebben we heerlijk geluncht onder de grote parasol, want ineens begon het te onweren en hard te regenen.

 11. Wat een feestje, wandelen over het lint- en liniepad klompenpad. Het ene hoogepunt volgde na het andere: boerenland, een nieuw natuurgebiedje, pontje, smalle kades, indrukwekkend fort Honswijk, grasland vol bloemen langs de Lek (in mei), werk aan de Groeneweg met fruitbomen en kazematten en als toetje een open weidelandschap met prachtige papavers langs het spoor. En alles barstensvol vogels. Genieten! 🤗. Eén tip: af een toe extra herinnering op t grasland langs de Lek is prettig voor de wandelaar zonder kaart en app 😉. Je kan nml af en toe de dijk weer op. Verder niets dan lof.

 12. Vandaag, op Koningsdag, dit klompenpad gelopen. Complimenten! Had het kaartje uitgeprint, maar niet nodig gehad, route is prima aangegeven. Alle horeca onderweg was gesloten, maar dat hadden we van te voren gezien, dus geen punt. Verrassende route, leuke smalle paadjes en de natuur die uitbundig stond te bloeien. Mooie tocht!

 13. Op 13 april dit pad voor het eerst gelopen met behulp van de app.
  We vonden het eerste stuk een beetje saai. Langs de Lek en bij de forten echter mooi.
  Van Lunet ad Snel tot Werk ad Korte Uitweg loopt de kaart op de website niet gelijk met de app.
  De app bleek niet te kloppen, deze wijst nog de oude route aan.
  Laatste stuk vanaf Korte Uitweg naar Schalkwijk is een helemaal nieuw aangelegd pad door de weilanden met bruggertjes en een trekpontje; ziet er prachtig uit!

 14. Gisteren deze mooie tocht gelopen. Advies om de start te laten plaats vinden vanaf Eethuis de Ster in de Kersentuin. Hier kun je dan wat nuttigen voor vertrek en bij terugkomst. http://www.ster.nu Ook aanbeveling om de folders te verkopen in het Eethuis. Nu zijn de folders alleen te koop in De Bilt en Amersfoort, niet echt dicht in de buurt!

  hartelijke groet van: Wim, Willeke, Elly & Albert

 15. op 22 oktober deze gelopen. Ik kende de omgeving al wel maar deze route is hartstikke leuk !Lekker door de weilanden en de uiterwaarden. Heerlijke wandeltocht en gelukkig weinig over verharde wegen.

 16. Vandaag 3 oktober het Lint en Liniepad gelopen. We waren nog niet koud onderweg of we zagen al een bonte specht, prachtig. Later ook veel ganzen, zilver reigers en roofvogels. Geweldig tussen de bunkers van de Hollandse waterlinie door en even van het pad af om ze goed te bekijken. Wel een buitje maar ook daar waren de bunkers goed voor, kunnen schuilen en droog de boterham kunnen eten. Onder de dijk tussen de schapen en door de weilanden weer terug naar Schalkwijk. Goed bewegwijzerd zelfs het stuk waar geploegd is, duidelijk dat de route gewijzigd is. Kortom: een toppertje!!

 17. Beste mensen,
  Op of nabij uw route ligt het geboortehuis van mijn moeder (Leny Boere): Waalseweg 5 in Tull en ’t Waal. Het huis was/is vastgebouwd aan de (voormalige) Michaelschool. Wij zijn voornemens met haar, bij gelegenheid van haar 90e verjaardag, dit huis te bezoeken. Kunt u ons helpen aan het telefoonnummer van de bewoners?

 18. 13 augustus 2017 dit klompenpad gelopen.Super mooi goed gemarkeerd echt klompenpad.
  Veel verrassingen onderweg. Uiteraard de Hollandse waterlinie en het prachtige varken met haar 10 tevreden knorrende biggen.
  We hebben de route met de klok meegelopen en dit was een goede keus want hadden wij de route tegen de klok ingelopen hadden we in file gelopen.
  Dit klompenpad is echt een TOP PER !!

 19. Wat een afwisselende wandeling in Schalkwijk! Alles wat we tegenkwamen voelden we als een grote verrassing! Leuke bruggetjes, rennende hazen en kieviten in de polder, langs een boerderij waar het Blokhovens Linievarken diervriendelijk opgroeid, fruitbomen met appels, Canadaganzen in de uiterwaarden. Mooie klassieke boerderijen. Prachtige wolkenluchten, voorbijtuffende boten. En dan later op de route de forten en bunkers. Je loopt een gedeelte door de vroegere loopgraven, indrukwekkend! De route is duidelijk aangegeven, geen enkel moment met twijfel welke kant we op moesten. Als beloning een lunch bij Jonkheer de Ram🐑, In Schalkwijk naast de kerk en het startpunt, waar het personeel je als gast behandeld en de lunch voortreffelijk is. Een aanrader!

 20. Beste wandelaars,

  De mollenklemmen met een grijs PVC pijpje zijn van de mollenvanger die in opdracht van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden de mollen weg vangt op de stukken die in eigendom zijn bij het hoogheemraadschap.
  Het is van belang dat deze niet worden verstoord. De mollenvanger houd de klemmen in de gaten en haalt ze ook weer weg.

  Mocht u voorwerpen tegen komen (zoals los liggend prikkeldraad), die er niet horen en wilt u deze verplaatsen leg deze dan (mits fatsoenlijk te verplaatsen) boven aan de dijk neer. Geef dit met dijkpaalnummer AUB aan ons of het hoogheemraadschap door. Dit voorkomt dat de voorwerpen overlast geven en bijvoorbeeld in de maaimachine terecht komen.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden

 21. Gisteren dit mooie klompenpad gewandeld, we liepen tegen de klok in en de eerst kilometers door het weiland waren wat drassig. Daarna het mooie stuk langs de Lek waar de mollen klemmen met een wit pijpje goed zichtbaar waren. We hebben de overstaproute richting Culemborg erbij gedaan. Bijzonder was ook het gedeelte door het Werk aan de Groene Weg. Bijzonder genoten van deze prachtige wandeling.

 22. Gelukkigerwijs liepen wij het pad tegen de klok in. Daarmee kwam het, in dit jaargetijde, best pittige stukje door zeer zompige ondergrond over smal pad tussen schrikdraad en slootje door, als eerste aan de beurt. We startten bij de kerk en tip: steek het bruggetje over en dan direct rechtdoor richting polder en niet eerst links af want zodoende belandden wij bij een kennelijk “oud” instappunt waar nu een hek voor stond! Paal en markeringsbordje stonden er dus nog wel steeds maar dan achter het nieuw geplaatste hek. Gelukkig zagen we na enig speuren dat we dus bij de kerk gewoon direct na de brug rechtdoor hadden gemoeten en zodoende kwamen we op het juiste pad terecht. Ook bij de Lekdijk is het even opletten geblazen want voor je het weet loop je bovendijks langs terwijl het beneden, lopend door de uiterwaarden heen, juist zo prachtig is. Echter, opgepast! We troffen daar nog wel een (mollen?)klem aan in het gras! Ik zal daar nog mailtje over sturen naar de organisatie. De laatste 2 km over verharde weg vonden wij niet erg. Het bleef er mooi en gaf de spieren wat rust na eerdere inspanning. Dus … tegen de klok in is een goed idee! Prachtig pad, zeker gaan doen!!!

 23. Heerlijk gelopen door weilanden, uiterwaarden en de Waterlinie. Hadden we maar wat tassen meegenomen voor de vele verrukkelijke valappeltjes in de loopgraven! Wij waren wel blij dat we een printje van de route hadden meegenomen, want er stond één pijltje verkeerd (bij overstappunt) en we zijn ook nog twee maal afgeweken van de route. Verder nog lekker geluncht in Ford WKU, mooie plek en goedkoop eten. Wij vonden geen enkel stuk saai. Heerlijk stil overal, al loop je wel enkele stukken langs een weg waar het natuurlijk iets drukker is. Dank aan de vrijwilligers!

 24. Wat een verademing om vanuit houten niet naar amelisweerd te gaan maar rond te struinen op verborgen plekken waar het echt rustig is. Hadden we dit maar eerder geweten. Nu elke zondag genieten bij de forten en uiterwaarden😀Helaas vaart de pont weer in mei maar wij vermaken ons wel ondertussen. Goed initiatief die klompenpaden.

 25. Eigenlijk is driekwart van deze route prachtig en als je voorbij het deel langs het spoor bent is het er prachtig stil met een mooie route langs de linie en daarna wandelen met een weids uitzicht op de Lek. De laatste twee kilometer steken daarbij een beetje af; rechtdoor lopen langs weilanden met zicht op de Michaëlkerk. Niet echt lelijk, maar vergeleken met het pad ervóór was dit een beetje saai.

 26. 8 en 9 september kampeerde ik achter het Ford Werk aan de Korte Uitweg.
  Vandaar liep ik 8 september het Vuylcoppad en 9 september het Lint en Liniepad.
  Heb beide paden met plezier gelopen.
  Geen zorg over de markeringen want die waren goed aanwezig, zodat verkeerd lopen haast uitgesloten was.
  Om een indruk te geven over deze route kijk even op onderstaande foto Link.
  Ik neem u haast van markering naar markering mee op de deze mooie route.
  Wens u ook veel wandelplezier, en u weet het: Vergeet bij thuiskomst het Gastenboek van Klompenpaden.nl niet.
  Het is een blijk van waardering wat grondeigenaren en Vrijwilligers voor u mogelijk hebben gemaakt.
  http://doordezoeker.vmblogs.nl/2016/09/29/lint-en-liniepad-9-km

 27. In de folder voor zowel het Lint- en Liniepad als het Vuylcoppad kunt u de beschrijvingen vinden. Een andere mogelijkheid is het downloaden van de Klompenpaden-app. Daarin wordt nog veel meer achtergrondinformatie gegeven en er staan extra filmpjes en geluidsfragementen.

 28. Waar vind ik de omschrijving van de bezienswaardigheden behorend bij de nummers 1 t/m 5 welke op de plattegrond zij aangegeven ?

 29. Vandaag eerst het Vuycoppad gelopen en daarna dit pad (een 8 gelopen). De Hollandsche Linie is geweldig mooi en de uiterwaarden ook. Wel erg lang gras waar de schapen verstoppertje aan het spelen waren.
  Het laatste stuk dus 2 x gelopen, gezien hoe druk de boeren weer zijn met inkuilen.
  Eén ding begrijp in niet: ik lees nu op de site dat je niet door de uiterwaarden mag lopen, maar ik volg gewoon de klompenstickers en dan loop ik toch door de uiterwaarden? Zonder die uiterwaarden is het pad veel minder mooi.
  Als je het overlappende deel (weiland) overslaat heb je een hele mooie route van zo’n 16 km. Nu 20 km gelopen.
  Na de Veluwe en Utr. Heuvelrug is dit weer wat anders, maar zeker zo mooi al vind ik het Vuylcoppad wel iets afwisselender dan dit pad.
  Iedereen bedankt.

 30. Vandaag de route gelopen een bijzondere mooie route met name het gedeelte door het Werk aan de Groeneweg. Daar heerlijk in de zon zitten lunchen. Het gedeelte over de Lekdijk zo ik persoonlijk verleggen naar de onderzijde van de dijk want op de dijk wordt er nauwelijks rekening gehouden (auto’s en motoren) met wandelaars.

 31. Route in maart gelopen, erg mooi en duidelijk aangegeven. Van achterdijk naar schalkwijk door het weiland was erg drassig, ik zou adviseren om wanneer het geregend heeft via de Lange Uitweg te lopen. Honden bij achterdijk blaffen alleen hard, doen niets.

 32. vandaag voor de tweede keer dit pad gelopen, de vorige keer was het pad nog 3 km langer.
  Het blijft een mooi pad om te lopen, zeker het gedeelte van de Waterlinie

 33. Ja dat dachten wij toen wij deze route liepen. Op vakantie honderden kilometers rijden terwijl de meest prachtige plaatsjes van omgeving en natuur gewoon in Nederland te vinden zijn. Maar goed, het weer zat vreselijk mee. Maar ook de variatie vonden wij heel mooi. Aanrader dus! Jawel… tijd en paden genoeg dus nu je hier toch leest dan morgen dit pad ook maar lopen toch? Sfeerbeelden: https://youtu.be/4dPs-gfkZLY en plaatjes op https://www.facebook.com/media/set/?set=a.641522452637835.1073741831.595260957263985&type=3

  Veel wandelplezier!

 34. Je woont al meer dan twintig jaar in houten….en dan ontdek je dit nieuwe pad en blijkt er nog meer te ontdekken zo dicht bij huis. Pad is prima te volgen, niet extreem nat na drie regen dagen.
  Lekkere koffie bij fort ad korte uitweg!

 35. We hebben genoten vd variatie. We hebben jaren in Utrecht gewoond en zijn nooit op idee gekomen in deze buurt te wandelen. Mooi gebied en leuk leerzaam onderdeel vd Hollandse Waterlinie.

 36. Dit klompenpad is leuk te combineren met een overtocht met Liniepont. Deze vaart in juli en augustus dagelijks en in mei, juni en september in het weekend tussen Werk aan de Groenweg en Werk aan het Spoel. Leuk om de route te verlengen maar ook leuk te combineren met een koffie, lunch of borrel bij De Veldkeuken bij Werk aan het Spoel.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.