Lint- en Liniepad

Ontdek het mooie buitengebied van Schalkwijk. Wandelen door weilanden, langs een lint van boerderijen en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geniet van weidse uitzichten, de rust en ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Klompen aan, rugzak op en gaan.

Wandeling: Lint- en Liniepad (10 km)

Startpunt: TOP Eiland van Schalkwijk, Provincialeweg 1, 3998 JE Schalkwijk

Openbaar vervoer: Bushalte De Brink

Markering: Oranje markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Lint en Liniepad combineren met het Vuylcoppad, Goilberdingerpad en het Kuilenburgerpad

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. 15 juni 2024 gelopen, mooie wandeling maar op sommige plekken was het gras en de brandnetel veel te hoog. Bijvoorbeeld bij de loopgraven en onder aan de dijk. Makkelijk parkeren bij PAND, leuk trekpontje en vlonderpad.

 2. Vorige week gelopen, op de enige dag waarop het eens niet regende. Wind, zon en wolken gaven Hollandse luchten, in een Hollands landschap … langs de Hollandse Waterlinie.
  We spotten de laatste roze bloesem, liepen een extra rondje over het terrein van Fort Honswijk, genoten van de wuivende pluimen langs het water en waren verrast een bescheiden Maria-kapelletje langs de route aan te treffen.
  Ook het vlonderpad met het trekpontje, de schapen met hun lammeren, bunkers en het laatste stuk door lintdorp Schalkwijk vonden we erg leuk.
  We liepen het pad met de klok mee.
  Een heel mooi klompenpad!

 3. Vandaag dit pad gecombineerd met het Vuylcoppad, alleen de grote ronde gemaakt zonder verlenger,we kwamen zo op 13,8 km.We vonden het een mooi afwisselend pad,verhard en onverhard,de verharde paden echt niet erg,wij genoten vd omgeving. We zijn met de klok meegelopen, eerst langs t spoor om vervolgens in een pracht stuk te komen,werk aan de Groeneweg,met al zijn bunkers.Daarna onderlangs de Lekdijk ri.Fort Honswijk,hier loop je een rondje omheen.We vervolgen ons pad en beklimmen dan ook nog even het uitzichtpunt van Lunet aan de Snel,met zijn kunstwerk “Waterstaat”, echt de moeite waard!We vervolgen het Lint en Liniepad totdat we het Vuylcoppad op kunnen pakken,dus niet rechtsaf maar rechtdoor.Daar komen we op een erg glibberig pad wat langs het Inundatiekanaal loopt,lekker modderig en laatste stuk erg nat, maar ja wat wil je als het flink geregend heeft vd laatste dagen,heeft ook wel weer wat.Toen kwamen we bij het verdronken bos uit met zijn prachtige vlonders, een erg mooi stuk!De routeverlenger hierna dus overgeslagen en via lang stuk over de Kaaidijk en Lagedijk terug naar startpunt bij Pand Pannekoek, dit is een verharde weg met op het eind nog Kasteel Vuylcop en ook nog de mooie St.Michaelkerk van Schalkwijk. Vanochtend met regen vertrokken van huis, maar het was een mooie droge dag en zelfs warm voor de tijd vh jaar,14 gr. Wij hebben weer genoten van deze 2 paden en al t moois van de Hollandse Waterlinie!

 4. Route rechtsom gelopen, dus eerst door het grasland. Mooi weer gehad en heerlijk gelopen. Laatste stuk op asfalt was wel wat saai. De historie onderweg was erg leuk en leerzaam. Aanrader!

 5. Heel eerlijk gezegd vonden wij het een beetje een saaie route. Te veel lange rechte paden. Langs de Lek liepen we door heel hoog gras. In principe een goed maaibeleid. Maar wel eerder omhoog gegaan de dijk op om route te vervolgen. De historie is wel heel interessant. En in Schalkwijk heerlijk gezeten op een terras kijkend naar alle bezigheden rondom het fietsevenement.

 6. Prachtig klompenpad! Heel afwisselend en verrassend. Volgende keer zou ik wel met het saaiste stuk starten door vanaf het beginpunt en net over het spoor linksaf te slaan in plaats van rechtdoor. Een van mijn favoriete Klompenpaden!

 7. Wat een super klompenpad, erg afwisselend, genoten van de vogels, uitzichten, de Lek, kortom een aanrader. Deze staat in mijn top 5! Dank aan de vrijwilligers!

 8. Wat een geweldig mooi klompenpad. Mooie vergezichten en leuke paadjes tussen dijkjes, langs uiterwaarden. Ook mooi langs een aantal forten. Zeker een aanrader!

 9. Afgelopen maandag 15 mei dit mooie pad gelopen. Afwisseling van zon en dreigende luchten maar het is droog gebleven.
  Vanaf de TOP het spoor over en dan meteen naar links. Het pad met de klok meegelopen. Dan heb je het lange fietspad langs het spoor maar gehad. Daarna werd het heel mooi. Langs bunkers en tussen prachtig uitlopende bomen. Helemaal tegen het einde het trekpontje. Altijd leuk.
  We hebben er van genoten. Jammer dat de horeca bij de TOP niet open was op maandag, maar dat kan natuurlijk. Hele fijne wandeling van 10km

 10. Zeker een prachtig pad. We boften ook met het weer 12 mei. Wel een tip om niet met blote benen dit pad te lopen ivm de brandnetels!

 11. In een schilderij…
  Een wandeling met hele hoge verwachtingen! Want zoals Dick van Voorthuizen schreef: “dit is een wandeling die op ieders wandelbucketlist hoort te staan”.
  Helemaal mee eens, Dick! Wat een plaatje dit klompenpad. Alsof ik door een schilderij met gele verf loop. Loop vooral dit pad nog in het voorjaar voordat al het koolzaad is uitgebloeid. Wat een pracht.
  Ik kies een mooie voorjaarsdag in de zon en kan de auto nog net kwijt achter bij de Brink in Schalkwijk. Eventueel kan de auto ook bij Pand geparkeerd worden. Ik drink daar koffie en zie dat barista De Dominee ook open is want er zitten mensen op het terras in de zon. Ook een prima plek. Bij het gebied aan de Groeneweg met de Appelbomen en bunkers kijk ik m’n ogen uit. Het blad aan de bomen, het gras, alles is fris helder groen en het geel van de vele koolzaadplantjes spat eraf. Ik heb al behoorlijk wat wandelingen gemaakt maar dit moois ben ik maar weinig tegen gekomen.
  Het is een pad met veel cultureel erfgoed en geschiedenis. Helemaal nu in deze periode rond 4 en 5 mei.
  Ik tref het want theehuis Het Wachtlokaal is open en kan ik lekker in de zon buiten genieten van deze mooie dag. Met een beetje moeite trek ik het voetgangerspondje naar de overkant en loop weer richting Schalkwijk waar ik op het terras van Jonkheer de Ram wat drink voordat ik weer in de auto stap.
  Wat een topdag! Dank alle vrijwilligers en een heel groot compliment!
  Voor een foto-impressie van dit pad: wandelzoekpagina
  https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/lint–en-liniepad/15854/

 12. Op 15/4/2023 gelopen en genoten! Wat een mooi en afwisselend gebied. Op 7,5km bij Fort WKU even broodje gegeten en dat is een aanrader. We troffen een mooie lentedag aan.

 13. Dit is met recht een klompenpad.
  Weinig asfalt en prachtige route langs fort Honswijk en de uitwerwaarden van de Lek. Ondanks de regen heerlijk gewandeld.

 14. Even Noord-Brabant en Limburg ontvlucht (carnaval) en de rust opgezocht. Wat een heerlijk Klompenpad. Heel divers met weidse gezichten, forten, bunkers, trekpondje, vlonderpad en langs de uiterwaarden. Ondanks deze tijd van het jaar viel het ook nog redelijk mee met de blubber. De route staat goed aangegeven en bij de start kan je goed parkeren. Na afloop kan je hier ook nog genieten van een drankje en hapje ( van woe tot zondag geopend).

 15. Heerlijk klompenpad om te lopen en ook na de tweede keer nog afwisselend en mooi. Mijn complimenten.

 16. Blijft verbazingwekkend hoe divers Nederland is. Dit Klompenpad laat een prachtig stukje van ons land zien. Veel rechte stukken die echter zo afwisselend zijn dat dat niet stoort. Genoten van dit pad op deze mooie zonnige herfstdag. Met als afsluiter een lunch op het terras bij Jonkheer de Ram! Dank aan de vrijwilligers en de mensen die de reacties hier plaatsen. Voegt wat toe aan de beleving!

 17. Op een warme oktoberdag, deze, boven verwachting, mooie route gelopen, een echt klompenpad, de eerste kilometers wel verhard, niet hinderlijk, veel afwisseling en ook nog een educatief pad, langs verdedigingslinies, met veel uitleg. Verder mooie vergezichten.
  Omdat deze route voor ons wat aan de korte kant was, het Vuylcoppad daarna gelopen.
  Beide klompenpaden zeer de moeite waard.
  Dank vrijwilligers voor jullie inzet

 18. Het Lint- en Liniepad bij Schalkwijk (net onder Houten) is een echt klompenpad: uiterwaarden, weilanden, forten, bruggetjes en een trekpontje. Met de klok meelopend moet je de eerste twee kilometer even doorbijten, daarna is het een prima klompenpad.
  praktisch:
  parkeren: ik parkeerde gratis bij het startpunt. horeca: startpunt en in Schalkwijk moeilijkheid: lichte wandeling schoenen: normale wandelschoenen volstaan prima.
  Video: https://youtu.be/VrvSGGvCcoI

 19. Dank voor jullie meldingen.
  Erg jammer dat het hek niet goed functioeert. De de Fort beheerder is op de hoogte gesteld.
  Met vriendelijke groet Hans, Coordinator Klompenpaden in Schalkwijk.

 20. Vandaag mooi wandel weer, mooi klompenpad.
  Alleen jammer, stonden voor het hek van fort Honswijk . Deze was op slot. Weer terug gelopen, en aan de andere kant de route vervolgt.

 21. Heel leuk pad, vooral bij de loopgraven.
  Het hek bij het fort was echter op slot. Stukje omlopen

 22. Complimenten voor het pad, alles goed aangegeven veel variatie in de route op alle aspecten. Fijn te wandelen zeer weinig last van overig verkeer.
  Ik was alleen bij de start even het begin kwijt om linksom te beginnen, op de terugweg zag ik dat dit ook aan mij lag, maar zou wat duidelijker zijn dat voor/na de spoorbomen al wat beter aan te geven.

 23. Prachtig en gevarieerd pad, gelopen in combinatie met het Vuylcoppad, in totaal 16,5 km.

 24. Nadat wij eerder dit jaar het Vuylcoppad gelopen hebben, was nu het Lint- en Liniepad aan de beurt. Volop in het groen, wat een prachtig pad is ook dit weer. Langs twee forten en dan in de uiterwaarden van de Lek nog een stuk meepakken van loopgraven en bunkers. Deze liggen prachtig in het groen, een verrassend mooi stuk is dit. En dan bijna aan het eind nog een kijkje in de Tuin van Jonkheer Ram. Wij liepen de route tegen de klok in.

 25. Tot donderdag 4 mei 7.00 uur is de spoorwegovergang bij TOP Eiland van Schalkwijk gesloten in verband met onderhoud aan het spoor. Het Lint- en Liniepad is daardoor niet vanaf deze TOP te starten.

 26. Zaterdag 23 april 2022 bij prachtig weer deze mooie route met vrienden gelopen door mooie weilanden en de uiterwaarden van de Lek. In fort WKU op het terras een lekker drankje genomen maar het hoogtepunt was toch wel het spotten van een IJsvogel bij fort Honswijk.

 27. Op 20 april deze prachtige en verrassende wandeling gelopen. Eerste stuk vanaf Schalkwijk was asfalt, maar daarna heel veel onverhard en zelfs een trekpontje. Veel overblijfselen van de Nieuwe Hollandse waterlinie en veel ruimte, water en groen. Fruitbomen in bloei, een kievit met jong stak het pad langs de Lekdijk over en opstijgende ooievaars. Kant van fluitekruid afgewisseld met geel koolzaad. Prachtige wandeling en een vakantiedag vlakbij huis.

 28. Een zonovergoten eerste Paasdag. Vandaag liep ik voor de tweede keer dit mooie klompenpad, dit keer met man en zoon. Dit pad verveelt geen moment. Langs de hele route volop bloeiend knalgeel koolzaad zo in het voorjaar. Jam gekocht van Mario, gewoon uit een kastje aan een hek. Mazzel, we hadden het laatste potje. Heel veel lammetjes gezien. Halverwege bij het Fort gebruik kunnen maken van het toilet. Heel mooi, goed onderhouden klompenpad. En thuis een stuk duivekater met heerlijke pruimen-bramenjam, net een gebakje!

 29. Gisteren, 25 maart 2022, genoten van de schittering van de zon op de Lek op deze mooie wandeling door afwisselend landschap. De wandeling voert langs tal van forten van de Nieuwe Waterline en dat maakt de route ook interessant, vond ik. Een brochure is in de Spar in het dorp te koop voor 2 euro maar is eigenlijk niet nodig vanwege de uitstekende bewegwijzering en bordjes met uitleg over bezienswaardigheden onderweg.
  De route gaat voor een paar kilometer langs de Lek door de weilanden en dan moet je over de afrasteringen klimmen met behulp van een ‘opstap’. Mocht dat lastig zijn, kun je je weg ook vervolgen over de dijk die er evenwijdig aan loopt. Dan kom je ook uit bij Fort Honswijk.

 30. Gisteren, 5 maart 2022, deze wandeling gelopen. Lekker weids op steenworp afstand van mijn woonplaats. De fiets gestald bij het pannenkoekhuis, een prima stop voor na de wandeling.
  De nog wat vochtige klei was her en der glibberig, evenals het vlonderpad.
  Tip: in het bloesemseizoen, vanaf het verdronken bos (fietspad Elpad) een stukje in zuid-westelijke richting lopen voor een prachtig oude boomgaard. Daarna weer een klein stukje terug om de route verder te vervolgen.
  Een kleine impressie is hier te vinden: http://convanstaa.myportfolio.com/klompenpaden

 31. Vandaag genoten van een prachtige wandeling in de winterzon langs dit verrassend mooie en afwisselende pad. We hebben tip van Masja opgevolgd en een stuk extra pad aan de route vastgeplakt om bij Eethuis Ster in de Kersentuin af te sluiten met een heerlijke borrel plus lekkers. Echt een aanrader!

 32. Nog even een aanvulling op mijn vorig bericht. Dank aan de medewerkers/vrijwilligers van Het Utrechts Landschap (ik vergat dat ik aan de andere kant van de Lek aan het wandelen was, maar ik was als Gelderlander op bezoek in Utrecht)

 33. Vandaag dit prachtige pad gelopen, wat een leuke afwisseling van natuur en cultuur, veel te zien en te beleven. Prachtig inkijkje in de “Waterlinie”, Unesco Erfgoed, veel forten en bunkers, maar ook veel watervogels langs de Lekdijk en als extra cadeautje verse vraatsporen van de bever, de dag kon niet meer stuk. Het is maar 10 km, maar het is veel langer (na) genieten, bedankt vrijwilligers en ondersteuners vanuit SLG. (dit was trouwens mijn 79e klompenpad)

 34. Een geweldige wandeling gemaakt vandaag. De mist maakte het extra mooi, omdat alles wat we tegenkwamen onverwachts opdoemde: een kasteeltuin, bunkers en forten, een modderig pad met een paardje en een vlonderpad en trekpontje. Stuk voor stuk geweldig om te ervaren! Een tip is de lunch to go van het Eethuis Ster in de Kersentuin. We maakten hier niet voor niks een lusje van 2 km extra aan onze wandeling!

 35. Vandaag samen met collega het pad gelopen, wat ons opviel was dat na het trekpontje de steiger erg glad wat van de eendepoep. Het was een goed aangegeven wandeling! Onderweg was het pad modderig.

 36. Vandaag deze route gelopen. We begonnen in de mist maar de zon brak al snel door. De route is prachtig, enorme stilte en bijna geen last van verkeer. Veel paden zijn door groen en bij nat weer worden waterdichte schoenen aangeraden. De vele bunkers en het fort zijn bijzonder om te zien; het trekpontje maakt de wandeling erg leuk. Zeker aan te raden, prachtige route met goede klompenbordjes.

 37. 28 september 2021
  Verrassend mooie én stille wandeling in de buurt van Utrecht.
  Ik vond er geen saaie stukken tussen zitten, er was altijd wat te zien dichtbij of in de eindeloze verten.
  Op een doordeweekse dag is het heel rustig qua wandelaars/verkeer.
  Erg leuk om bij het Fort WKU lekker in het zonnetje koffie te drinken.
  Hoewel er een heel verhaal op het bord stond hoe je de geiten van je af moest houden heb ik geen geit gezien.
  Het meest verrassende was het trekpontje !
  We hebben genoten van deze fijne wandeling, dank daarvoor.

 38. Dag Hans,

  Hartelijk dank voor de terugkoppeling. Ik ben ook terug geweest (met de fiets), maar constateerde hetzelfde als wat ik aangaf. Zal ik u wellicht de foto’s kunnen mailen van de plek die ik bedoel?

  Groet,
  Diane

 39. Je kan de wandeling Links om of rechts om lopen.
  Wij hebben links omgedaan en ik denk dat wel de beste manier is .
  Het eerste stuk zeer mooi en leuk met al die bunkers en fort.
  Het laatste stuk zeer saai en best wel een flink stuk open terrein dus geen beschutting.
  We zijn onder weg weinig tot geen mensen tegengekomen dus lekker rustig.
  Ook de geiten hebben wij gemist / niet gezien

 40. Je kan de wandeling Links om of rechts om lopen
  Wij hebben links omgedaan en ik denk dat wel de beste manier is .
  Het eerste stuk zeer mooi en leuk met al die bunkers en fors.
  Het laatste stuk zeer saaien best wel een flink open dus geen beschutting.
  We onder weg weinig tot geen mensen tegengekomen dus lekker rustig.
  Ook de geiten hebben wij gemist / nietvgezien.

 41. Vandaag 26 Juni 2021 dit mooie klompenpad gelopen. Het is een leuke afwisselde route. Ook kom je onderweg bunkers tegen en een Fort. Bij dit fort zit een kleine bezoekers centrum, het is een aanrader om hier binnen ook een bezoek te brengen. Er zijn mensen die leuk en mooi aan het knutselen en bouwen geweest zijn. Zo hebben ze mooie diorama’s van de Tweede Wereld oorlog staan. De moeite waard om die te bekijken. Tijdens de wandeling staan er ook bankjes waar je je lunchpakketje kan opeten. Ook loop je een stuk langs de lek waar je daarna lekker kan zitten op een bankje bij het water. Maar als het heel warm weer is kan het knap heet zijn op de dijk en het laatste stuk naar de kathedraal toe. Wij hebben genoten van deze route.

 42. Mooi klompenpad. Mooie weidse omgeving met veel vergezichten. Leuke oversteek met een trekpontje. Je komt bijna niet op de grote weg. Mooi uitzicht over de Lek.
  In Schalkwijk ook leuke horeca met terrasjes. We hebben genoten van deze wandeling op 24 juni 2021.

 43. Na vele hardlooprondjes op het Goilberdingerpad en het Leidschehoevenpad eindelijk aan deze toegekomen. Wat een fantastische route, ondanks dat ik bekend ben in de omgeving heel verrassend. Heerlijk off-road door het gras; natuur!

 44. Vanmorgen het Lint- en liniepad gelopen.
  Heel rustig en veel afwisseling. Mooie natuur, weilanden en water en veel vogels.
  Route heel mooi uitgezet en uitstekend bewegwijzerd.
  Nieuwe Hollandse Waterlinie prachtig in beeld gebracht, inclusief de nodige geschiedenisachtergrond op de diverse bordjes ter plaatse.
  Het stuk door de uiterwaarden langs de Lek werd alleen meer een workout dan een wandeling met letterlijk ploeteren door zeer hoog gras. Advies in deze tijd van het jaar: loop over de dijk.
  Alles bij elkaar had ik een erg fijne wandeling.

 45. Zondag 30 mei het Lint- en Linie pad voor de 6e keer gelopen. Niet voor niets, want dit afwisselende pad blijft één van onze favorieten. Langs water, weilanden, met trekpontje, forten, bunkers, uiterwaarden. Veel wilde bloemen (fluitekruid, boterbloemen, margrieten etc) langs de uiterwaarde en de weg. Prachtig. Blije koeien die net weer in de wei waren. Geiten op ons pad die liever hun eigen pad gingen in plaats van meewandelen met de eigenaar. Dit keer was er niet zo veel raapzaad bij ‘Werk aan de groene wegen’ (vorig jaar was het hier helemaal geel), of het was al uitgebloeid, maar blijft een bijzonder beleving om tussen de bunkers door te lopen. Helaas stond Fort Honswijk in de steigers, konden er dit keer alleen langs en niet doorheen lopen. Welk jaargetijde je dit pad ook loopt, het blijft een leuke afwisselende route.

 46. Wat een super leuke route. Goed aangegeven ook! wij zijn wel een paar keer verkeerd gelopen, maar dat ligt waarschijnlijk aan ons. Met de app erbij ben je zo weer op de goede weg. Ons verslag kun je lezen en bekijken op onze blogsite. Google: Westphilwandelt Schalkwijk

 47. Hallo Diane,
  Dank u wel voor uw melding.
  We zijn na ontvangst van uw melding direct ter plaatse gaan kijken maar moeten constateren dat alle bordjes in beide looprichtingen aanwezig zijn.
  Vervelend dat u zover heeft omgelopen en dat het nu niet duidelijk is wat er tijdens uw wandeling is fout gegaan.
  Voor dit soort situaties adviseer ik u om de plattegrond met route te bekijken of de klompenpad app te gebruiken.
  Hans, Coördinator team Schalkwijkse Klompenpaden.

 48. Heel leuke route, alleen jammer dat er blijkbaar bordjes zijn verwijderd. Zo werden we bij de bunkers terug de dijk op gestuurd en waren de opties terug of de overstaproute volgen. Terug was meer dan de totale lengte, dus leek geen optie. Na ruim 6km over dijk en langs autoweg kwamen we aan de achterkant van de bunkers, tegenover het Tetwijksepad, dit was waarschijnlijk de route geweest?? Ook hier ontbrak het bordje (alleen die tegen de richting in hing er nog), waardoor we lang op de verkeerde weg hebben gelopen. Uiteindelijk na 14km gestrand in het donker op de Achterdijk en ons daar op laten halen. Op zich een mooie route, maar erg jammer van de ontbrekende bordjes!

 49. Een van mijn favoriete wandelpaden vanwege de rust, mooie vergezichten en de afwisseling. Helaas is er op sommige stukken langs de Lek niet gemaaid waardoor het gras meer dan een meter hoog staat en het daar niet fijn wandelen is. Alternatief is over de dijk lopen maar dat is een stuk minder rustig vanwege verkeer.

 50. Ondanks de wat langere stukken wel een pad dat in mijn top 10 staat. stuk bij de bunkers, paar leuke bankjes, Onder langs de dijk (geen geiten gezien) 🙂 Rond het fort. Ook daar stonden bankjes. Zelfs onder een dakje. Het trekpontje ook leuk. Het mooiste bij dit pad: er was nagenoeg geen omgevingsgeluid. Heerlijk rustig. Een aanrader. Eventueel wat foto’s : https://klompenpaden.arievanhensbergen.nl/

 51. Ondanks de wat langere stukken wel een pad dat in mijn top 10 staat. stuk bij de bunkers, paar leuke bankjes, Onder langs de dijk (geen geiten gezien) 🙂 Rond het fort. Ook daar stonden bankjes. Zelfs onder een dakje. Het trekpontje ook leuk. Het mooiste bij dit pad: er was nagenoeg geen omgevingsgeluid. Heerlijk rustig. Een aanrader. Eventueel wat foto’s : https://klompenpaden.arievanhensbergen.nl/#collections

 52. Hele mooie route. Klompenpad is populair gezien de drukte . -Pad tegen de klok in gelopen .Vooral langs de Lek was het genieten met zijn mooie doorkijkjes en het Fort. Na de wandeling langs het water kwam de verrassing met het bloeiende koolzaad en de bloeiende appelbomen. Een waar genot om hier te lopen. Klompenpad is een echte aanrader. Hulde aan de uitzetters en alle vrijwilligers die dit mogelijk maken. ook de particulieren die hun terrein beschikbaar stellen voor deze mooie tocht.

 53. Een mooie ,afwisselende wandeling. Route is duidelijk aan gegeven en met alle bloeiende koolzaad heel kleurrijk.

 54. Prachtige wandelen, zelfs met het verschrikkelijke weer van vandaag!
  Maar… Is t nou koolzaad of raapzaad wat je hier overal ziet staan?

 55. Prachtig! Mag in mijn top 10. ( inmiddels 70 klompenpaden gelopen) Zo mooi , in deze tijd met het koolzaad en appelbloesembomen. Echt genieten. Langs de lek, langs het fort, langs bunkers (handig om te schuilen met een regenbuitje) en het pontje. Echt een aanrader.

 56. Vandaag dit pad gelopen. Een echte topper! Wat een schoonheid, een absolute aanrader.
  Vooral het stuk langs de rivier en wanneer je deze verlaat, bloeiend koolzaad en vruchtbomen.
  Wij zijn tegen de klok in gelopen. Heel goed bewegwijzerd.

 57. 1 mei 2021 – de sollen
  Vandaag was dit klompenpad een geel feest. Een feest vol koolzaadheuvels tussen de kazematten en in de uiterwaarden de gele boterbloemhellingen. In maart liepen we dit pad ook, toen was alles kaal, maar wel prachtig. Twee maanden later een totaal andere beleving. Zon en wolken, blauwe luchten, bloeiende stokoude appelbomen én die sanitaire stop bij Honswijck. Alweer een topwandeling.

 58. Op 9 april hebben we het Lint- en Liniepad gelopen. We hebben de route gekozen die eerst door Schalkwijk loopt. Een goede keuze. Een bijzonder afwisselend pad, mooie natuur, een trekpontje en veel cultuurhistorische aspecten, met als topper Fort Honswijk. Jammer dat het wordt gerestaureerd en tot september gesloten is, maar daar komen we wel voor terug. Vergeet niet de info-ruimte te bekijken. Al met al een absolute aanbeveler.
  Vrijwilligers bedankt!

 59. We hebben gisteren genoten van het prachtige Lint- en Liniepad! De afwisseling, de bloeiende bomen, de stromende watertjes, het trekpontje, de goede bewegwijzering, de koffie in fort Honswijk maakten het tot een feest om dit pad te lopen.

 60. Hallo Marian, wij hebben deze route afgelopen zondag gelopen (linksom) en het pad is goed te volgen met alleen de klompjes.

 61. Zondag aanstaande ga ik het pad met mij zussen lopen. Heb ik nog (papieren) routekaarten nodig of kunnen we op de bewegwijzering (de klompjes) lopen? Bedankt alvast!
  Hartelijke groet, Marian, Trees, Carolien.

 62. Vrijdag 9 april hebben mijn vrouw en ik het Lint en Liniepad gelopen. Geluk gehad met het weer, droog, zonnig en veel wind. Een mooi en gevarieerd pad, Prachtige natuur en een aaneenschakeling van historische plaatsen. Het inundatiegebied, een tweetal forten en een groot aantal bunkers. Mooi dat fort Honswijk wordt gerestaureerd, maar daardoor niet voor publiek open gesteld. Een goede reden om terug te komen. Vergeet niet de inforuimte te bekijken, die is wel open. Ook de wandeling door de uiterwaarden was zeer geslaagd, de ontluikende natuur en veel jonge dieren. Een fraaie wandeling en een absolute aanrader. Uitzetters bedankt!

 63. Hallo Marian, Het Lint en Liniepad is heel mooi om te lopen en waar grotendeels voldoende ruimte is om elkaar te passeren. Op zondag is het pad niet al te druk. Af en toe zal je een medewandelaar tegen komen, maar dat is begrijpelijk bij zo’n heerlijk klompenpad langs loopgraven, de uiterwaarden, Fort Honswijk en het pondje in het inundatiegebied.
  Ik wens jullie veel wandelplezier.
  Hans, Coördinator team Schalkwijkse Klompenpaden.

 64. Beste wandelaars,

  Ik wil dit klompenpad binnenkort graag gaan lopen. Op een zondag. Kan iemand iets zeggen over de drukte aan wandelaars op dit pad in het weekend? In verband met Corona zoek ik namelijk een heel rustige wandeling waar weinig mensen zijn. Bedankt alvast!

  Wandelgebied,
  Marian. ( en zussen)

 65. Dinsdag 30 maart het Lint en Liniepad gelopen, ons 70e klompenpad. Stralend weer en wat een leuk pad. Eerst asfalt van weg en fietspad, met onderweg de tuin van Jhr.Ram en weidse uitzichten. Het wordt genieten bij het Werk aan de Groeneweg, wandelen door loopgraven en langs bunkers, doorkijkjes op weilanden met bunkers, de prachtige oude fruitbomen. Jammer als het voorbij is en je bij de Lekdijk komt. Deze oversteken en door de uiterwaarden, die ook mooi zijn. Prachtig die natuur met de vogels en het water. Dan indrukwekkend Fort Honswijk, het werd gerestaureerd dus konden we niet door het Fort lopen. Even een rondje over Lunet de Snel, het wandelpad langs het inundatiekanaal, de vlonders en het van Vuylcoppad bekende trekpontje. Na het Dichtpad de brug over en het pad op de kerk van Schalkwijk aan en terug naar de TOP. Erg mooie wandeling. Genoten!

 66. Vanmiddag de beide paden gecombineerd gelopen (dank Hans voor het aangeven van de afstand: 13 km). Met de klok mee vanaf het TOP. Eerst langs het spoor en een verlaten fietspad, dan slingeren langs bunkers en loopgraven (!), dan een mooi stuk vlak langs de glinsterende rivier, gevolgd door drie forten, een stuk Hollandse waterlinie, dan ook heel mooi het vlonderpad door het verdronken bos, aan het einde een heel stuk langs de wetering met aan de overkant een grappig scheef oud minikasteeltje. Alles prima bewegwijzerd. Topdag!

 67. Genoten van de waterlinie, de uiterwaarden, het fort en het lange pad tussen de weilanden dat loodrecht op de kerk uitkomt.

 68. Hallo BK,
  Als u het Lint en Liniepad en het Vuylcoppad helemaal buitenom loopt dan is de route ±13km (excl verlenger).
  De 2km verlenger kan u op het routekaartje (pdf) zien in de vorm van een rechthoekje (lus) links bovenin. Het blauwe nummertje 3 staat net onder die rechthoek. De verlenger loopt een stukje direct langs het Amsterdam Rijnkanaal.
  Ik wens u een fijne dag en veel wandel plezier.
  Hans, Coördinator team Schalkwijkse Klompenpaden.

 69. Als je dit pad combineert met het Vuylcoppad (dus helemaal buitenom lopen, niet de “doorsteek” van fort WKU naar de Lagedijk), hoeveel kilometer is het dan? En wat is eigenlijk de routeverlenger (van het Vuylcoppad?) die in de legenda van het kaartje staat? (ik kan hem niet vinden op het kaartje zelf)

 70. Echt een leuk pad!! Dit is mijn tiende pad en deze komt in de top 10

 71. Vandaag het Lint en Liniepad gelopen. Stralend weer, 6 graden, perfect wandelweer. Eén van de meest mooie klompenpaden die we ooit liepen. Eerst verhard (fietspaden), maar dan door de bunkers met de oude fruitbomen (en wat zijn die in de winter toch mooi van vorm), het waterliniegebied, langs de Lek, bij Honswijk ook nog toilet en koffie!! Dat is in deze corona-tijd een enorme verrassing. Het laatste stuk mooie (smalle) wandelpaden, vlonders en een trekpontje. Daarna loop de op de kerk van Schalkwijk af en door het dorpje terug naar de TOP. Fantastisch!

 72. Dit pad een week na de sneeuw gelopen. Flink drassig maar dat hoort er af en toe ook bij ;-). Wij hebben erg genoten van dit pad, lekker afwisselend, prachtige gezichten over de lek, leuk trekpontje. Wij hebben dit pad gecombineerd met het Vuylcoppad en kwamen uit op 22,5 km wat lekker de moeite was al loop je dan een klein stukje dubbel. Wij liepen hem bewust de andere kant op dan heb je een ander gezichtspunt. Aanrader!

 73. Is het dichtpad al bij iemand opgevallen, met leesbare HAIKU’s op bordjes bij het inundatiegebied en het Geheim van Man en Paard. Van alles over pannenkoeken, restaurants en eten, maar valt cultuur hierin op?
  De tuin van Jonkheer Ram met 17e eeuwse bloemen en planten ?!
  Misschien wat historie achter en op dit eiland ?!

 74. Wij hadden een leuk wandelarrangementje van Fort WKU (thee en taart!) en hebben aldaar met een heerlijke lunch in de rugzak de route opgepakt. Echt een super mooie, afwisselende wandeling! De uiterwaarden waren nogal drassig na de sneeuw van vorige week, maar dat was te verwachten. Uiteindelijk kozen we er zelf voor om het grootste stuk over de Lekdijk te lopen. Prachtige vergezichten over de rivier. Veel overblijfselen van de Hollandsche Waterlinie. Grappig het trekpontje. Genoten!

 75. Hallo Jolande,
  Bij het startpunt vindt u PAND friet voor drinken en een snack. De friet is een aanrader ?. Ze zijn vanaf 12:00 uur geopend.

  In Fort Honswijk, halverwege de route, is het mogelijk via zelfbediening en tegen vergoeding van een euro (cash) een kopje koffie (senseo) of thee te drinken.

  Helaas is fort WKU nog gesloten. Maar de moete waard om later nog eens te bezoeken als u misschien het Vuylcoppad loopt.

  Ik wens u veel wandel plezier.
  Hans, Coördinator team Schalkwijkse Klompenpaden.

 76. Hallo Jolande,
  Bij het startpunt vindt u PAND friet (https://www.pandfriet.nl/) voor drinken en een snack. De friet is een aanrader 😉 Ze zijn vanaf 12:00 uur geopend.
  In Fort Honswijk, halverwege de route, is het mogelijk via zelfbediening en tegen vergoeding van een euro (cash) een kopje koffie (senseo) of thee te drinken (https://www.forthonswijk.eu/bezoekers/).

  Helaas is fort WKU (https://www.fortwku.nl/ nog gesloten. Maar de moete waard om later nog eens te bezoeken als u misschien het Vuylcoppad loopt.

  Ik wens u veel wandel plezier.
  Hans, Coördinator team Schalkwijkse Klompenpaden.

 77. Dag Hans,

  Bedankt voor je reactie. We hebben genoten van de wandeling, ook de kinderen.

  Groetjes,
  Eva

 78. Hello Eva,
  Ja hoor het pad is goed te lopen. Misschien dat je in de uiterwaarden een paar meter van het pad af moet, vanwege de drassigheid.
  Het pad kan zowel links- als rechtsom gelopen worden.
  Persoonlijk vindt ik linksom het leukst (dat is na de start bij de TOP en na de spoorwegovergang meteen linksaf de brug over).
  Ik wens jullie veel wandel plezier.
  Hans, coördinator Team Schalkwijkse paden.

 79. Goedemorgen,

  Wij willen morgen graag deze route gaan lopen. Is dat momenteel te doen, met een eventuele omleiding? En loop je een ronde, met hetzelfde start en eindpunt? Bedankt voor de reactie.

  Groetjes,
  Eva van Ierssel

 80. Route was inderdaad heel goed begaanbaar. Prachtige route! Erg genoten, ook van het mooie winterweer.

 81. Hallo Ida,
  Het pad is te bewandelen.
  In de uiterwaarden is even aanzien of dat gaat vanwege de afgelopen hoge waterstand. Maar hier kan u,indien noodzakelijk, over de Lekdijk lopen. Wat nu ook hele mooie vergezichten geeft, zeker met dit zonnige weer.
  Ik zou zeggen gewoon gaan, je krijgt er geen spijt van.
  Veel wandel plezier.
  Hans, coördinator Team Schalkwijkse paden.

 82. Dank je wel Marlies voor je bericht. Helaas valt de omleiding niet genoeg op op de klompenpad site.
  Voor de volgende wandelaars hierbij een korte beschrijving van de kortste omleiding.

  *** Pontje is defect ***

  Omleiding:
  * Lopend vanaf de asfaltweg (Achterdijk)
  Ga na het eerste vlonder (in de verte ziet u het pontje) rechtsaf richting het roestkleurig wildscherm.
  Bij het wildscherm linksaf en loopt u vervolgens door tot de smalle loopbrug. Bij deze brug vervolgt u de Klompenpad.

  * Lopend vanuit Schalkwijk door het weiland.
  Ga na de smalle loopbrug rechtdoor (niet rechtsaf) richting het roestkeurige wildscherm in de verte.
  Na het roestkleurige wildscherm gaat u rechtsaf. Aan het einde van het pad gaat u linksaf en vervolgt u het Klompenpad.

  Hans, coördinator Team Schalkwijkse paden.

 83. Vandaag deze heerlijke wandeling gelopen in een harde wind. Daardoor was het heerlijk rustig en voelde het echt als uitwaaien. Het voetveertje was kapot, dus zijn we – volgens mij wel aardig illegaal maar door velen voorgegaan aan de voetstappen te zien – vanaf de weg het weiland links van de vlonders ingelopen en via een klein betonnen overgangetje over het water gegaan (de hek-deur was gesloten maar daar loop je makkelijk omheen) om zo alsnog weer op de route te komen. Hopelijk wordt het pontje snel gemaakt.

 84. Pontje is inmiddels weer in de vaart. Omleidingen zijn dan ook niet nodig behalve evt in verband met Corona.
  Route erg mooi en afwisselend. Ook met hoog water goed te doen. Dank!

 85. Vandaag het Lint en Liniepad gelopen. Mistig, soms wat motregen, maar daardoor een prachtuge aardse sfeer, die op een of andere manier goed bij de waterlinie-forten en andere onderdelen past. Op Honswijk idd afdak met banken getroffen waar de boterhammen oppeuzelden.
  Ook met dit weer dus een prachtige ervaring. Op pad tussen Schalkwijk naar Fort WKU meldde een lokale wandelaar dat het pontje daar in onbruik was. dat hebben we niet zelf geconstateerd want bij de afslag naart naar het pontje rechtdoor langs het vogelkijkscherm gewandeld. Lekkere koffie bij Fort WKU en ook nog langs de fruit, sap en eieren automaat gewandeld. Prachtig assortiment en betaalbaar. Er is ook een gleuf voro bankbiljetten overugens. Kortom prachtite afwisselende wandeling. Langs de Lek het glasland wel erg nat, maar de dijk is altijd nabij! Dank aan de beheerders en eigenaren!

 86. Hallo Gerrie,
  Dank voor uw bericht en de melding over de losse paal. We gaan de paal zo snel mogelijk weer vast zetten.
  Met vriendelijke groet
  Hans, coördinator Team Schalkwijkse paden.

 87. Vandaag dit mooie pad gelopen. Het zonnetje hadden we ook mee.
  Het pad is erg afwisselend. De mooie vergezichten, het trekpontje, fort Honswijk, werk aan de Groene Weg, smalle onverharde paadjes.
  Trek wel stevige wandelschoenen aan. Sommige stukken zijn nu echt modderig / zompig.
  Jammer dat er 1 paal wel heel erg los stond bij een overstap met prikkeldraad. Dit was onder bij het stukje Lekdijk. Halverwege. Was daar ook nog eens erg modderig, en daardoor erg glad. Heb toen maar een stukje dijk gelopen. Misschien dat hier even naar gekeken kan worden.
  Vrijwilligers weer bedankt voor dit mooie pad. Top.

 88. Vandaag, samen met mijn broer Gerrit, dit mooie pad gelopen. Ondanks dat het nat was, is dit pad prima te lopen.
  Wij hebben genoten van de afwisseling van dit pad met zijn forten en zijn uitzichten. Het was ook heerlijk om bij fort Honsdijk op een bank onder een afdak van de lunch te genieten. Derhalve is het de moeite waard om dit, prima bewegwijzerde pad, te lopen.

 89. Vandaag het klompenpad gelopen. Heerlijke aanrader. Trek wel goede schoenen aan want het kan er modderig zijn onderweg.

 90. Mooi pad met veel militaire historie en vergezichten. Een aanrader. Trek in deze tijd van het jaar wel waterdichte schoenen aan.

 91. Vandaag op de laatste dag van 2020, samen met mijn dochter monique dit pad gelopen.
  Het is een prachtige wandeling. Zeer afwisselend: met name de stukken langs de forten zijn indrukwekkend.
  Het pad is een absolute aanrader. Het jaar 2020 is hiermee, qua wandelen, perfect afgesloten.
  Op naar veel mooie Klompenpad wandelingen in 2021.
  Maar hier gaan wij zeker nog vaak terugkomen.
  Vrijwilligers bedankt voor het uitzetten van deze zeer mooie route.

  Frank en monique

 92. 8-11-2020 het Lint-&Liniepad gelopen. Leuk en afwisselend pad. Over steigers, , landerijen en forten.
  Eerste stuk was druk door overlap met het Vuylcoppad.

 93. 3 jaar geleden gedurende een maand artist in residence op Fort het Spoel geweest. Met mijn hondje heerlijke wandelingen gemaakt. Het zou fijn zijn als deze website vermeld wat er wel mogelijk is voor de natuurliefhebber met hond. Oftewel; de alternatieven beschrijven als je tijdens de wandeling op een ‘Verboden voor honden’ gebied stuit. Zijn er dan andere paden richtingen? Kun je je wandeling vervolgen of moet je terug?

 94. Aan het einde van de middag dit pad gelopen. Op dit tijdstip erg rustig wat betreft wandelaars. Je komt door mooie natuur- en historische gebieden. Veel dieren gezien, schapen, paarden, geiten. Inderdaad gaf het wat verwarring of het vlot er zou liggen maar dat was wel het geval dus konden we naar de overkant door zelf aan het touw te trekken. Een echte aanrader en wij hebben deze linksom gelopen en dat vinden wij ook de mooiste route zo.

 95. Vandaag bezig met dit mooie pad. Bij het fort staat aangegeven dat het voetveer uit de vaart is genomen.

 96. Vandaag, 18 juli, dit mooie klompenpad weer gelopen. Het trekpontje komt inderdaad moeilijk op gang. Ik denk dat dat komt omdat wandelaars het uiteinde over de oever trekken tot aan de trede. Als je een halve meter voor de trede stopt met trekken kun je de stap naar de trede ook zetten en is het het makkelijker voor de volgende om de pont terug te halen.

 97. Hallo Astrid,
  Dank voor uw bericht. Door het verleggen van de route via de inundatiegebied Blokhoven (pontje) is de route iets langer geworden echter zijn de bordjes om kosten te besparen nog niet vervangen. Dit jaar zullen met de realisatie van het wandelknooppunten netwerk nieuwe bordjes geplaatst worden. Het zwaar lopen van het pontje is reeds melding gemaakt bij de eigenaar. We hopen dat dit snel verholpen wordt.
  Met vriendelijke groet
  Hans, coördinator Team Schalkwijkse paden.

 98. Vandaag gelopen, mijn 4e klompenpad. Alweer een mooie wandeling. Er zit wel een klein overzichtje in de wandeling met zo’n trekpontje. Niet geheel onbelangrijk om te vermelden. Als je niet genoeg kracht hebt in je handen gaat je het niet lukken. Ook moet je daarna over een vlonder lopen over water. Dit was ook heel spannend, ik word altijd duizelig van het water dat onder mij beweegt. Maar ik heb het gehaald ?. Stond erg veel wind maar het was heerlijk. Dit is volgens de site en app een 10 km route, maar op de bordjes in het veld staat 9 km. Dit heb ik al eerder gehad bij een klompenpad. Hoe kan dat?

 99. Vandaag deze mooie- en afwisselende klompenpad gelopen. Ontzettend genoten van de loopgraven route en natuur langs de Werk aan de Groeneweg om vervolgens langs de Lek uit te komen bij Fort Honswijk. Daarna door het waterbergingsgebied Bokhoven met 2 leuke verrassingen onderweg.
  Een echte aanrader. Een topdag gehad.

 100. Gelopen op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei. Met de klok mee gelopen dus eerst over het fietspad langs het spoor. Dat is ook gelijk het minste stuk van de route, dus dat is mooi meegenomen. De route is uitstekend aangegeven en loopt langs enkele belangrijke onderdelen van de Hollandse Waterlinie. Onderweg ook veel bankjes en leuke plekjes om even te stoppen. De vijvers bij de trekpontjes bij Schalkwijk zijn b.v. erg leuk om even te kijken naar de visdiefjes die in de vijvers op zoek zijn naar eten.
  Echt een hele mooie route.

 101. Dit pad vandaag gelopen i.c.m. Vuylcoppad. De afstand is dan ongeveer 16 km met de routeverlenger. Ik was lekker vroeg op pad en was de eerste op parkeerplaats van TOP. Erg leuke afwissende wandeling. En goed onderhouden, al die paden. Weinig wandelaars dus ik heb de officiële route gelopen, en met de klok mee.

 102. Deze route kun je beginnen bij de parkeerplaats van Fort Honswijk, ook de parkeerplaats bij de grote Sint-Michaëlkerk in Schalkwijk is een mogelijkheid.
  Schalkwijk is een lintdorp langs de Schalkwijkse wetering. We lopen met de klok mee, langs het water, net voor het spoor gaan we rechts.
  Na 500 meter zien we rechts de Tuin van Jonkheer Ram, waar wij, vanwege de tijd (het is al avond) aan voorbijlopen, maar volgens de beschrijving loont het de moeite om er even langs/door te lopen.
  Dan na een kleine kilometer gaan we rechts weer een kilometer over een vrij saai pad. Dit eerste stuk was het minst mooie deel van de route.
  Maar dan… volgt een grote verrassing: bij het Werk aan de Groeneweg zijn zeeën vol met bloeiend Raapzaad (niet verwarren met Koolzaad), echt grandioos mooi, zelfs zo dat ik dacht: “dit moet mijn vrouw ook zien, misschien kan ik binnenkort er met haar even langs” (naschrift: Route 86 heb ik met haar gedaan).

  Als je door de historische loopgraven van Werk aan de Groeneweg loopt ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. De infanteriestelling uit de Eerste Wereldoorlog bestaat uit een dubbele loopgraaf met aarden wallen, 55 groepsschuilplaatsen en mooie fruitbomen.
  Het terrein is een fantastische speelplek voor kinderen. Je kunt hier heerlijk struinen, door een loopgraaf kruipen, verstoppertje spelen en er een spannende speur- en beleefroute lopen van ca. 2 km met soldaat Vendrik als je gids.

  Aan het eind van deze gele weelde (ongeveer in April) gaan we de Lekdijk op naar rechts en na 100 meter gelijk links de uiterwaarden in. We lopen op een graspad en houden de Lek aan onze linkerhand. Een paar fazanten en hazen vliegen weg.
  Heerlijk rustig hier, we komen niemand tegen. Na een kleine twee kilometer komen we bij Fort Honswijk, waar we in een boog over het terrein wandelen.
  Fort Honswijk, gelegen aan de rivier de Lek, is één van de toonaangevende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De toren van fort Honswijk (gebouwd tussen 1841 en 1848) is de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is van een bijzondere architectonische schoonheid. De functie van Fort Honswijk was om de vijand de doortocht over de Lekdijk te verhinderen en om in samenwerking met het aan de andere zijde van de rivier gelegen Fort Everdingen de Lek af te grendelen.

  Na Fort Honswijk rechts en gelijk links komen we langs Lunet aan de Snel.
  De Lunet is gebouwd rond 1845 als een aarden verdedigingswerk direct ten noorden van Fort Honswijk. Het geschut van de Lunet grendelde de toegang tot Fort Honswijk af en hield het binnentalud van de noorder Lekdijk onder vuur. In 1874 werd het verbouwd tot een fort met bomvrije gebouwen.

  We lopen nu een kleine kilometer over het rustige Bokkenpad langs het Inundatiekanaal en gaan dan naar rechts. Na een paar honderd meter komen we bij een leuk vlonderpad met aan het eind iets leuks :).
  Aan de horizon zien we de groter kerk van Schalkwijk, waar we recht naar toe lopen.

  Dit is echt een prachtige route, zeker in April waarin het Raapzaad in bloei staat. In de uiterwaarden is het ook super rustig. Aan het eind van het vlonderpad is er nog een verrassing.

  zie: https://www.avondwandelingen.nl/Wandeling85.html

 103. Gisteren deze prachtige wandeling gelopen. erg mooi door als het koolzaad wat is bloei staat. Een mooi langs stuk langs de Lek. Met recht een zeer mooi klompenpad, die we zeker nog een keer gaan lopen.

 104. Met z’n drieen hebben we woensdag het pad rennend gelopen.
  Wat ontzettend mooi was het tussen het geel en groen!
  We hebben genoten van het mooie klompenpad en komen nog een keer genieten.

 105. Vandaag heb ik deze wandeling gelopen. De omstandigheden waren prachtig: zon, weinig mede-wandelaars en het koolzaad stond in volop bloei. Dit maakte dat het een fotogenieke wandeling werd. De wandeling was afwisselend, goed onderhouden en er waren onderweg veel bankjes. Een echte aanrader!

 106. Het goede voornemen van 2020………. laten weten wat we van een klompenpad vinden. En deze was TOP! Goed onderhouden , een goede afwisseling van asfalt en blubber, natuur en cultureel erfgoed en een heerlijk zonnetje. Ook nog wat bankjes, altijd fijn en niet altijd voorradig op een klompenpad. Niet zo lang, maar dat geeft ruimte om ook nog andere dingen te doen op een zondag in januari. Vrijwilligers: Dank.

 107. 1 januari gelopen. Ondanks de mist erg mooi en rustig (veel mensen zullen wel uitslapen). Goed onderhouden veel te zien. Gaan deze in het voorjaar/zomer zeker nog een keer lopen.

 108. Ik heb deze route oktober 2018 gelopen. Ook het saaie rechte stuk langs het spoor was prachtig met de herfstkleuren. En het was een onverwacht warme dag, dus een fris appeltje gepikt van een boom bij het Werk aan de Groeneweg. Lijkt me leuk daar met kinderen nog eens te komen. Fort Hoenswijck had ik een jaartje niet meer gezien, daar was veel veranderd! De terugweg was ook verrassend, met o.a. het pontje en het laatste stuk langs de schappen. Echt een leuke wandeling, met een pannenkoek toe.

 109. Zaterdag 13 juli 2019 heb ik met vriendin met name het stuk langs de lek gelopen ‘overstaproute’.
  Erg mooi.
  De uitdaging van een tochtje met de fietsboot weten te weerstaan. Een volgende keer.

  Wat jammer was/is dat de overstap punten over hekjes allemaal kapot waren. Dat vraagt dan enige kunst en lenigheid.
  we hebben genoten, ondanks de regen.
  groet
  jeanne

 110. Leuke toevoeging is dat op Fort Honswijk nu een rustpunt is ingericht waar je zelf koffie en thee kunt zetten, en de toiletten zijn ook toegankelijk voor wandelaars. Mooie gastvrijheid!

 111. Wat een route, wat een prachtige route!!! Veel dank voor al die mooie klompenpaden…

 112. Op een prachtige, zonnige zondagmiddag heerlijk gelopen. Windstil, blauwe lucht… Verrassend mooi, ondanks sommige nogal lange rechte stukken. Historisch gezien heel informatief en bij Werk ad Groene Weg een mooi stuk natuur. Bij Lunet ad Snel liepen we verkeerd en belanden ad verkeerde kant van het kanaal. Dat was jammer, we misten een mooi stuk. Graag daar wat duidelijker de route aangeven. Leuk om met het pontje over te steken! Dat gaf met andere wandelaars enige hilariteit.

 113. Beste, ik kom veel op klompenpaden rond Schalkwijk waar ik woon, wandelend maar ook om te vissen.
  Er staat geschreven;
  Het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.

  Toch lopen er veel mensen met honden, ook loslopend, als ik met mijn (kleine) kinderen loop is het heel vervelend als er een grote hond op ze afrend, het wandelplezier wordt hierdoor bedorven.
  Dan hebben we het nog niet over de opruimplicht, op verschillende plekken ligt het vol met hondendrollen, dit kom ik als wandelaar en visser veel tegen en is ronduit smerig, Hondverbod is zeker een drolverbod. Het aanspreken van mensen hierover resulteert meestal in, hij doet niks hoor en waar bemoei je je mee.

  Eerder heb ik ook al een bericht naar de gemeente geplaatst over de honden bij de lek, ook verboden, maar enige reactie of actie laat al een jaar op zicht wachten..

  Ik hoop dat hier eens naar gekeken wordt.

  Bedankt voor de moeite,

  F van Oostveen

 114. De eerste kilometers langs het spoor naar de waterlinie zijn niet erg inspirerend. Maar het liniepad Werk a/d Groene Weg daarna is prachtig. De ruige route onder langs de Lekdijk loopt deels door kniehoog gras, maar je kunt ook over het fietspad boven over de dijk lopen. Een tweede topper vond ik het inundatiegebied waar de uitgezaaide bloemen massaal bloeiden.

 115. Zondag 27 mei deze wandeling gelopen. Genoten van de natuur en de historie. Blij dat we apart langs de Lek liepen en niet over de dijk met wielrenners, fietsers en motoren. Wel staan naast de dijk, de grassen erg hoog, een pad maaien zou best handig zijn. Wij vonden het een mooie, afwisselende tocht. Bij Jonkheer Ram hebben we heerlijk geluncht onder de grote parasol, want ineens begon het te onweren en hard te regenen.

 116. Wat een feestje, wandelen over het lint- en liniepad klompenpad. Het ene hoogepunt volgde na het andere: boerenland, een nieuw natuurgebiedje, pontje, smalle kades, indrukwekkend fort Honswijk, grasland vol bloemen langs de Lek (in mei), werk aan de Groeneweg met fruitbomen en kazematten en als toetje een open weidelandschap met prachtige papavers langs het spoor. En alles barstensvol vogels. Genieten! ?. Eén tip: af een toe extra herinnering op t grasland langs de Lek is prettig voor de wandelaar zonder kaart en app ?. Je kan nml af en toe de dijk weer op. Verder niets dan lof.

 117. Vandaag, op Koningsdag, dit klompenpad gelopen. Complimenten! Had het kaartje uitgeprint, maar niet nodig gehad, route is prima aangegeven. Alle horeca onderweg was gesloten, maar dat hadden we van te voren gezien, dus geen punt. Verrassende route, leuke smalle paadjes en de natuur die uitbundig stond te bloeien. Mooie tocht!

 118. Op 13 april dit pad voor het eerst gelopen met behulp van de app.
  We vonden het eerste stuk een beetje saai. Langs de Lek en bij de forten echter mooi.
  Van Lunet ad Snel tot Werk ad Korte Uitweg loopt de kaart op de website niet gelijk met de app.
  De app bleek niet te kloppen, deze wijst nog de oude route aan.
  Laatste stuk vanaf Korte Uitweg naar Schalkwijk is een helemaal nieuw aangelegd pad door de weilanden met bruggertjes en een trekpontje; ziet er prachtig uit!

 119. Gisteren deze mooie tocht gelopen. Advies om de start te laten plaats vinden vanaf Eethuis de Ster in de Kersentuin. Hier kun je dan wat nuttigen voor vertrek en bij terugkomst. http://www.ster.nu Ook aanbeveling om de folders te verkopen in het Eethuis. Nu zijn de folders alleen te koop in De Bilt en Amersfoort, niet echt dicht in de buurt!

  hartelijke groet van: Wim, Willeke, Elly & Albert

 120. op 22 oktober deze gelopen. Ik kende de omgeving al wel maar deze route is hartstikke leuk !Lekker door de weilanden en de uiterwaarden. Heerlijke wandeltocht en gelukkig weinig over verharde wegen.

 121. Vandaag 3 oktober het Lint en Liniepad gelopen. We waren nog niet koud onderweg of we zagen al een bonte specht, prachtig. Later ook veel ganzen, zilver reigers en roofvogels. Geweldig tussen de bunkers van de Hollandse waterlinie door en even van het pad af om ze goed te bekijken. Wel een buitje maar ook daar waren de bunkers goed voor, kunnen schuilen en droog de boterham kunnen eten. Onder de dijk tussen de schapen en door de weilanden weer terug naar Schalkwijk. Goed bewegwijzerd zelfs het stuk waar geploegd is, duidelijk dat de route gewijzigd is. Kortom: een toppertje!!

 122. Beste mensen,
  Op of nabij uw route ligt het geboortehuis van mijn moeder (Leny Boere): Waalseweg 5 in Tull en ’t Waal. Het huis was/is vastgebouwd aan de (voormalige) Michaelschool. Wij zijn voornemens met haar, bij gelegenheid van haar 90e verjaardag, dit huis te bezoeken. Kunt u ons helpen aan het telefoonnummer van de bewoners?

 123. 13 augustus 2017 dit klompenpad gelopen.Super mooi goed gemarkeerd echt klompenpad.
  Veel verrassingen onderweg. Uiteraard de Hollandse waterlinie en het prachtige varken met haar 10 tevreden knorrende biggen.
  We hebben de route met de klok meegelopen en dit was een goede keus want hadden wij de route tegen de klok ingelopen hadden we in file gelopen.
  Dit klompenpad is echt een TOP PER !!

 124. Wat een afwisselende wandeling in Schalkwijk! Alles wat we tegenkwamen voelden we als een grote verrassing! Leuke bruggetjes, rennende hazen en kieviten in de polder, langs een boerderij waar het Blokhovens Linievarken diervriendelijk opgroeid, fruitbomen met appels, Canadaganzen in de uiterwaarden. Mooie klassieke boerderijen. Prachtige wolkenluchten, voorbijtuffende boten. En dan later op de route de forten en bunkers. Je loopt een gedeelte door de vroegere loopgraven, indrukwekkend! De route is duidelijk aangegeven, geen enkel moment met twijfel welke kant we op moesten. Als beloning een lunch bij Jonkheer de Ram?, In Schalkwijk naast de kerk en het startpunt, waar het personeel je als gast behandeld en de lunch voortreffelijk is. Een aanrader!

 125. Beste wandelaars,

  De mollenklemmen met een grijs PVC pijpje zijn van de mollenvanger die in opdracht van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden de mollen weg vangt op de stukken die in eigendom zijn bij het hoogheemraadschap.
  Het is van belang dat deze niet worden verstoord. De mollenvanger houd de klemmen in de gaten en haalt ze ook weer weg.

  Mocht u voorwerpen tegen komen (zoals los liggend prikkeldraad), die er niet horen en wilt u deze verplaatsen leg deze dan (mits fatsoenlijk te verplaatsen) boven aan de dijk neer. Geef dit met dijkpaalnummer AUB aan ons of het hoogheemraadschap door. Dit voorkomt dat de voorwerpen overlast geven en bijvoorbeeld in de maaimachine terecht komen.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden

 126. Gisteren dit mooie klompenpad gewandeld, we liepen tegen de klok in en de eerst kilometers door het weiland waren wat drassig. Daarna het mooie stuk langs de Lek waar de mollen klemmen met een wit pijpje goed zichtbaar waren. We hebben de overstaproute richting Culemborg erbij gedaan. Bijzonder was ook het gedeelte door het Werk aan de Groene Weg. Bijzonder genoten van deze prachtige wandeling.

 127. Gelukkigerwijs liepen wij het pad tegen de klok in. Daarmee kwam het, in dit jaargetijde, best pittige stukje door zeer zompige ondergrond over smal pad tussen schrikdraad en slootje door, als eerste aan de beurt. We startten bij de kerk en tip: steek het bruggetje over en dan direct rechtdoor richting polder en niet eerst links af want zodoende belandden wij bij een kennelijk “oud” instappunt waar nu een hek voor stond! Paal en markeringsbordje stonden er dus nog wel steeds maar dan achter het nieuw geplaatste hek. Gelukkig zagen we na enig speuren dat we dus bij de kerk gewoon direct na de brug rechtdoor hadden gemoeten en zodoende kwamen we op het juiste pad terecht. Ook bij de Lekdijk is het even opletten geblazen want voor je het weet loop je bovendijks langs terwijl het beneden, lopend door de uiterwaarden heen, juist zo prachtig is. Echter, opgepast! We troffen daar nog wel een (mollen?)klem aan in het gras! Ik zal daar nog mailtje over sturen naar de organisatie. De laatste 2 km over verharde weg vonden wij niet erg. Het bleef er mooi en gaf de spieren wat rust na eerdere inspanning. Dus … tegen de klok in is een goed idee! Prachtig pad, zeker gaan doen!!!

 128. Heerlijk gelopen door weilanden, uiterwaarden en de Waterlinie. Hadden we maar wat tassen meegenomen voor de vele verrukkelijke valappeltjes in de loopgraven! Wij waren wel blij dat we een printje van de route hadden meegenomen, want er stond één pijltje verkeerd (bij overstappunt) en we zijn ook nog twee maal afgeweken van de route. Verder nog lekker geluncht in Ford WKU, mooie plek en goedkoop eten. Wij vonden geen enkel stuk saai. Heerlijk stil overal, al loop je wel enkele stukken langs een weg waar het natuurlijk iets drukker is. Dank aan de vrijwilligers!

 129. Wat een verademing om vanuit houten niet naar amelisweerd te gaan maar rond te struinen op verborgen plekken waar het echt rustig is. Hadden we dit maar eerder geweten. Nu elke zondag genieten bij de forten en uiterwaarden?Helaas vaart de pont weer in mei maar wij vermaken ons wel ondertussen. Goed initiatief die klompenpaden.

 130. Eigenlijk is driekwart van deze route prachtig en als je voorbij het deel langs het spoor bent is het er prachtig stil met een mooie route langs de linie en daarna wandelen met een weids uitzicht op de Lek. De laatste twee kilometer steken daarbij een beetje af; rechtdoor lopen langs weilanden met zicht op de Michaëlkerk. Niet echt lelijk, maar vergeleken met het pad ervóór was dit een beetje saai.

 131. 8 en 9 september kampeerde ik achter het Ford Werk aan de Korte Uitweg.
  Vandaar liep ik 8 september het Vuylcoppad en 9 september het Lint en Liniepad.
  Heb beide paden met plezier gelopen.
  Geen zorg over de markeringen want die waren goed aanwezig, zodat verkeerd lopen haast uitgesloten was.
  Om een indruk te geven over deze route kijk even op onderstaande foto Link.
  Ik neem u haast van markering naar markering mee op de deze mooie route.
  Wens u ook veel wandelplezier, en u weet het: Vergeet bij thuiskomst het Gastenboek van Klompenpaden.nl niet.
  Het is een blijk van waardering wat grondeigenaren en Vrijwilligers voor u mogelijk hebben gemaakt.
  http://doordezoeker.vmblogs.nl/2016/09/29/lint-en-liniepad-9-km

 132. In de folder voor zowel het Lint- en Liniepad als het Vuylcoppad kunt u de beschrijvingen vinden. Een andere mogelijkheid is het downloaden van de Klompenpaden-app. Daarin wordt nog veel meer achtergrondinformatie gegeven en er staan extra filmpjes en geluidsfragementen.

 133. Waar vind ik de omschrijving van de bezienswaardigheden behorend bij de nummers 1 t/m 5 welke op de plattegrond zij aangegeven ?

 134. Vandaag eerst het Vuycoppad gelopen en daarna dit pad (een 8 gelopen). De Hollandsche Linie is geweldig mooi en de uiterwaarden ook. Wel erg lang gras waar de schapen verstoppertje aan het spelen waren.
  Het laatste stuk dus 2 x gelopen, gezien hoe druk de boeren weer zijn met inkuilen.
  Eén ding begrijp in niet: ik lees nu op de site dat je niet door de uiterwaarden mag lopen, maar ik volg gewoon de klompenstickers en dan loop ik toch door de uiterwaarden? Zonder die uiterwaarden is het pad veel minder mooi.
  Als je het overlappende deel (weiland) overslaat heb je een hele mooie route van zo’n 16 km. Nu 20 km gelopen.
  Na de Veluwe en Utr. Heuvelrug is dit weer wat anders, maar zeker zo mooi al vind ik het Vuylcoppad wel iets afwisselender dan dit pad.
  Iedereen bedankt.

 135. Vandaag de route gelopen een bijzondere mooie route met name het gedeelte door het Werk aan de Groeneweg. Daar heerlijk in de zon zitten lunchen. Het gedeelte over de Lekdijk zo ik persoonlijk verleggen naar de onderzijde van de dijk want op de dijk wordt er nauwelijks rekening gehouden (auto’s en motoren) met wandelaars.

 136. Route in maart gelopen, erg mooi en duidelijk aangegeven. Van achterdijk naar schalkwijk door het weiland was erg drassig, ik zou adviseren om wanneer het geregend heeft via de Lange Uitweg te lopen. Honden bij achterdijk blaffen alleen hard, doen niets.

 137. vandaag voor de tweede keer dit pad gelopen, de vorige keer was het pad nog 3 km langer.
  Het blijft een mooi pad om te lopen, zeker het gedeelte van de Waterlinie

 138. Ja dat dachten wij toen wij deze route liepen. Op vakantie honderden kilometers rijden terwijl de meest prachtige plaatsjes van omgeving en natuur gewoon in Nederland te vinden zijn. Maar goed, het weer zat vreselijk mee. Maar ook de variatie vonden wij heel mooi. Aanrader dus! Jawel… tijd en paden genoeg dus nu je hier toch leest dan morgen dit pad ook maar lopen toch? Sfeerbeelden: https://youtu.be/4dPs-gfkZLY en plaatjes op https://www.facebook.com/media/set/?set=a.641522452637835.1073741831.595260957263985&type=3

  Veel wandelplezier!

 139. Je woont al meer dan twintig jaar in houten….en dan ontdek je dit nieuwe pad en blijkt er nog meer te ontdekken zo dicht bij huis. Pad is prima te volgen, niet extreem nat na drie regen dagen.
  Lekkere koffie bij fort ad korte uitweg!

 140. We hebben genoten vd variatie. We hebben jaren in Utrecht gewoond en zijn nooit op idee gekomen in deze buurt te wandelen. Mooi gebied en leuk leerzaam onderdeel vd Hollandse Waterlinie.

 141. Dit klompenpad is leuk te combineren met een overtocht met Liniepont. Deze vaart in juli en augustus dagelijks en in mei, juni en september in het weekend tussen Werk aan de Groenweg en Werk aan het Spoel. Leuk om de route te verlengen maar ook leuk te combineren met een koffie, lunch of borrel bij De Veldkeuken bij Werk aan het Spoel.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.