Markluiderpad

Ontdek het landschap rond Markluiden met haar rijke cultuurhistorie. Wandelen door weilanden, langs weteringen en hoogwatergeul. Weidse uitzichten, dijken, waterlopen en karakteristieke boerderijen bepalen het beeld. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Markluiderpad (10 km)

Startpunt: Het Bakhuis, IJsseldijk 3 in Veessen

Openbaar vervoer: Buurtbus vanaf station Wezep, bushalte Kerkstraat in Veessen

Markering: blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Markluiderpad combineren met het Elsvoorderpad, het Horsthoekerpad, het Klompenmakerspad en het Vosbergenpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag, zondag 23 aug 2020 dit pad gelopen. Mooi pad. Veel weidse blikken. Weinig asfalt. Weinig hinder van verkeer. Zeker de moeite waard. De alternatieve routes zijn behalve verwarrend niet echt interessant.

 2. 30 juli gelopen, wat een landelijke stilte en rust. Prachtig rustpunt ook. Wat veel verharde paden maar zeker genoten.

 3. Vanochtend dit pad weer gelopen. Was weer prachtig. Door de ruige weidevelden gelopen en daar veel libelle’s vogels en vlinders gezien. Ook een valk gezien die uit een nestkast weg vloog. Prachtige route gestart vanaf het klompenmakerspad, overstappad via de terwoldse wetering en stuw. Aan de kerkdijk gezien dat de fauna duiker in gebruik is. Vanuit Markluiden via nieuwe wetering terug naar oene.
  Kortom heerlijk gelopen.

 4. Op 16 juni 2020 gelopen. Prachtig pad. Helaas liggen er in het riet langs het water bij de grote wetering een aantal gele, blauwe en witte vaten, Of deze leeg of vol waren kon ik niet constateren.

 5. Markluiderpad is een mooie route. Ontzettend veel kikkers gehoord en gezien. Bewegwijzering was wederom erg goed! Dank daarvoor!

 6. Het pad op dinsdag ochtend 9 juni gelopen
  Droog weer ,bewolkt , .goed wandeltemperatuurtje.
  Een pad vol afwisseling en met name het struinen door de hoge graslanden gevuld met diverse veldbloemen is een lust waar de nodige vogels op afkomen .de koekoek op de achtergrond ,gele kwikstaarten , de putters in vele betale gezien maar ook rietzangers torenvalk en wat al dies meer. Werkelijk een lust voor oog en oor.! Verrekijker is dan ook zeker een aanrader.
  Als er maar voldoende gewandeld word zijn (sommige) paden wel zichtbaar (denk aan het hoge gras)
  Maar met de app erbij wordt je wel de goede kant op gewezen.
  Zeer genoten van deze prachtige wandeling en dank voor de goede wegbewijzering ook!

 7. Vandaag mooie klompenpad gelopen mooie natuur echte aanrader alles goed aangeven

 8. Ik moest en zou vandaag gaan wandelen, ondanks de 90% regenkans. 1,5 uur droog gelopen en fijn tussen of door de weilanden gelopen. Wat kwekerijen gezien en mooie boerderijen. Laatste half uur stortregenen en liep toen net de alternatieve route over de verharde dijk ivm broedseizoen. Voor lopers die dit pad willen gaan lopen raad ik aan te wachten tot het broedseizoen over is want het laatste stuk zag er wel mooi uit vanaf de dijk en vond het jammer dat ik daar niet kon lopen.

 9. Vanmorgen eerst het nieuwe Eekterpad in Oosterwolde gelopen en daarna dit Markluiderpad nog eens gelopen.
  De alternatieve routes heb ik net als de eerste keer niet gelopen. Het eerste stuk van de niet alternatieve route was nu netjes gemaaid. Het 2e en 3e stuk van de niet alternatieve route wordt niet gemaaid. Heel lang gras en op een gegeven ogenblik distels in bloei tot wel 1,50 meter hoog, een pad was niet meer te zien. Het had ook net een beetje geregend, dus was ik behoorlijk nat. Eigen schuld, dikke bult, want er is een alternatieve route.
  Weer lekkere koffie bij Oldenbelt gehaald.
  De vorige keer had ik wat moeite met bordjes een eindje voor Oldenbelt. Was nu verbeterd, je moet dus links naast de asfaltweg door de boomkwekerij lopen.
  65% hard, dat is vrij veel, maar ik vind dit een heel mooi eventueel ruig klompenpad.

 10. Vanavond, 2-7, het Markluiderpad gelopen. Mooie, afwisselende route. Langs de weg, over fietspaden, door weilanden, langs het water. Prachtige omgeving. Bewegwijzering was prima en via de app leuke weetjes over de omgeving! Bedankt voor deze route!

 11. Gisteren met mijn zoon Markluiderpad gelopen. Niet gestart bij het start. Navigatie was inderdaad op tilt. We reden er voorbij en na zoeken gestart vanaf de andere kant bij het rustpunt / opstappunt. Maar dat mocht de pret niet drukken.
  Wij zijn tegen de klok in gaan lopen en kwamen dan vanzelf wel bij het startpunt. Daar de lunch gedaan. We zagen daar 2 reeën en een haas. onderweg veel vogel geluiden en ook nog ooienvaars, buizerds en reigers. Heel mooi om te zien hoe ook hier de wateropslag is gemaakt en toch ook veel stukken uiterwaarden van de IJssel lans de route.
  Was de moeite waard.

 12. Op 8 januari het Markluiderpad gelopen. Het eerste stuk (rechtsom gelopen) veel klei. We hadden de brokken bagger langs en zelfs op de schoenen zitten. Er stond een stormachtige wind zelfs de zilverreigers hadden moeite om op de stelten te blijven staan. Regenjas aan en capuchon op en weer een leuk klompenpad gelopen. Mooie paden langs het water en weiland. Veel vogels gezien en prima bewegwijzerd, niet 1x de app hoeven te raadplegen.

 13. Op zondag 26 augustus 2018 dit prachtige klompenpad gelopen. Eerlijk is eerlijk: alles zat mee. Mooi droog en zonnig weer. Geen zompige ondergronden. Wel mooie vergezichten. Wisselende landschappen. Dwars door weilanden en tussen de koeien doorgelopen. De wegbewijzering is prima. Dank jullie wel!

 14. 17 Augustus dit pad gelopen, mooi pad, mits het een poosje droog is geweest, was nu zelfs een beetje sompig op sommige stukjes. Verder prima te lopen route duidelijk aan gegeven ….maar het blijft opletten. zelfs enkele ooievaars en reigers gespot, diverse bloeiende struiken en planten, leuk langs diverse Weteringen en inderdaad net vóór de brug van de Hoogwatergeul Rechts af..en bij het Bakhuis IJsseldijk no 3 iets voorbij de woning, is inrit langs veestallen naar achteren is parkeerplaats………..een aanrader……bedankt

 15. Ook wij hebben vrijdag 10 augustus deze top route gelopen. Kan het alleen maar helemaal met Daan eens zijn, route is goed aangegeven, super leuk rust punt. Toen wij weer bij het begin punt aankwamen kregen we nog als extraatje een rondleiding en info over het Bakhuis van de eigenaar zelf, erg leuk.

 16. Gisteren (vrijdag 10.8.18) met een groep vrijwilligers van het Horsthoekerpad (https://klompenpaden.nl/klompenpad/horsthoekerpad/) dit nieuwe klompenpad gewandeld. We kennen het gebied goed, maar werden toch diverse malen aangenaam verrast door mooie paden en fraaie uitzichten. De route is goed bewegwijzerd en het rustpunt bij Den Oldenbelt is een echte aanrader. Kortom een heel mooi klompenpad. Hulde voor de vrijwilligers en de eigenaren van de landgoederen!

 17. Op 17 juli deze mooie route gelopen. Ook mijn navigatie had even moeite met het zoek van het beginpunt. Maar je moet, als je van Heerde komt, gewoon voor de brug rechts gaan en dan kom je een 500 meter verder vanzelf bij het Bakhuis. Hier de inrit inrijden en langs het gebouw kun je een stukje verder parkeren. De route is verder goed aangegeven. Het broedseizoen was net afgelopen, dus een flink stuk door het “wilde”gebied langs de sloot gelopen. De tocht zelf is een aanrader.

 18. Vandaag dit pad gelopen. Maar mijn navigatie kon het startpunt ook niet vinden. Dus eerst nog maar weer eens het Elsvoorderpad gelopen, toen weer aan het zoeken. Boven op de brug was mijn bestemming zo zei de navigatie. Nog even onder de brug gekeken of daar een boerderij was, maar neen, Het laatste huis voor de brug was IJsseldijk 9, een vervallen boerderij. daar maar de auto neergezet en de bordjes overstappunt van Elsvoorderpad naar Markluiderpad gevolgd en ja hoor, na ruim een kilometer over het fietspad kwam ik bij het startpunt aan.
  Na het lopen werd mij duidelijk dat je de brug eerst over moet, richting Heerde en dan direct linksaf.
  Maar nu over het pad zelf:Gelopen tegen de klok in. De route naast de alternatieve route gevolgd. Nogal ruig gebied waar geen pad is aangelegd. Ook een struinpad dus, maar ik klaag niet, beter dan asfalt. Er zijn wel palen om de route te kunnen volgen. Het echte ruige struingebied ook proberen te lopen (naast 2e alternatieve route tussen 3 en 4, zie opmerking op site hierboven). Dat viel niet mee en was nog niet bewegwijzerd.
  Verder zeker een mooi pad en minder asfalt dan het Elsvoorderpad. De rustplaats Oldenbelt inderdaad niet voorbijlopen svp.! Een stukje voor Oldenbelt zag ik links een paar stickers die ik niet begreep. Rechts stond een sticker linksaf, maar m.i. moest je gewoon rechtdoor naar Oldenbelt. Verder geen opmerkinmgen over de bewegwijzering. ‘t Was weer een mooie dag, na zo’n 25 km weer moe naar huis. Bedankt iedereen.

 19. Voor vandaag stond het Markluiderpad op de planning. Gewaarschuwd door de berichten hier op de site waren we erg benieuwd of we überhaupt het beginpunt zouden kunnen vinden. Daar was werkelijk niets moeilijks aan. Vanaf de IJsseldijk zagen we Villa Bakhuis al. Niets geen dichte hekken oid, maar gewoon een weg tot naast het bedrijf. Ruime parkeerplaats en vriendelijke medewerker die ons vertelde waar de auto kon staan.
  En wat hebben we heerlijk gewandeld. Alles goed aangegeven en voldoende bankjes onderweg. Rustpunt Den Oldenbelt is een echte aanrader!!! Een mooi huisje met alles erop en eraan en keurig netjes verzorgd. Hoop dat de eigenaren van Den Oldenbelt dit bericht ook lezen. Zij verdienen ook een compliment, net als de vrijwilligers van dit mooie nieuwe pad. Wij hebben de alternatieve route ( ook heel goed aangegeven) moeten lopen vanwege de broedende vogels, maar ook dat was mooi.
  Voor de geocachers onder ons is dit ook een aanrader. 7 x een cache kunnen loggen zonder van de route af te wijken 😁
  Kortom: zeer geslaagde en mooie wandeling!

 20. Na een kwartiertje heen en weren, eerst rondom de brug, daarna op het smalle dijkje bij de genoemde boerderij, beginpunt niet gevonden. Balen voor ons NoordHollanders. Alle hekken rondom de boerderij waren gesloten en om nou met de auto het fietspad op te duiken gaat toch iets te ver. Jammer, ons 21e Klompenpad wordt nu toch een ander pad.

 21. Vandaag dit nieuwe pad tussen Apeldoorns kanaal en IJssel bij Heerde gelopen. Alleraardigste wandeling door boerenland met veel interessante details. Wij zijn gestart bij Oldenbelt dus hadden geen probleem de start te vinden. Omdat we bij het Bakhuis wel vlees kopen en het daar dus kennen, konden we de opmerkingen van Willem hierboven wel begrijpen. Je komt langs de nieuwe hoogwatergeul met de bloemrijke graslandjes langs de Terwoldsche Wetering en de Westdijk van de geul. In deze tijd van het jaar is dat heel fraai.

 22. Beginpunt parkeren niet gevonden! Ook de app geeft het niet duidelijk weer.
  Graag aanpassen. Deze route hebben we niet gelopen. Daarna Elsvoorderpad geprobeerd, daar was vanwege het broedseizoen, logisch, een gedeelte niet te belopen. Waarna je over de dijk verder moest. Op dit tijdstip van het jaar EN op een zaterdag vreselijk met heel erg veel racefietsers en motorrijders.
  Het was dus vandaag een mislukte klompenpaddag. Gelukkig hebben we er al heel vaak wel van genoten 🙂

 23. vandaag mijn 109e Klompen-pad gewandeld, inderdaad beginpunt is slecht zichtbaar toch dank aan allen die er aan meegewerkt hebben. In het bijzonder de grondeigenaren die ons de vrije doorgang verlenen, met gelijk een verzoek laat geen rommel achter.
  Rustig pad vond hem zeker niet de mooiste wel heel erg genoten.

  bedankt !

 24. Leuke wandeling. Bij de start (villa Bakhuis) moet je parkeren via een toegangsweg die eigenlijk niet toegankelijk is. Je wordt onterecht doorverwezen naar de volgende oprit. Graag zorgen voor duidelijke bewegwijzering

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.