Marspad

Ontdek het mooie buitengebied van Kesteren. Wandelen langs oeverwallen, oude stroombeddingen en dijken in het prachtige buitengebied van de gemeenten Buren en Neder-Betuwe.  Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Marspad (13 km)

Startpunt Marspad: Parkeerplaats bij Bistro & Tapas ‘t Ambtshuis, Dorpsplein 6 in Kesteren

Openbaar vervoer Marspad: Bushalte Dorpshuis vanaf treinstations Rhenen en Tiel. Treinstration Kesteren.
Pontje Rhenen-Kesteren (vrijwel dagelijks van eind april-eind september van 10:00-17:30u). Maar kijk voor de meest actuele vaartijden hier: http://www.uiterwaarde.nl/pontjes/neder-rijn-lek/rhenen-lienden

Opstappunt Marspad: Restaurant Cunera, Grebbeweg 1 in Rhenen

Markering: groene (Marspad) markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: het Marspad is te combineren  met het Batouwepad en met het Grift en Graftenpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld. Het Marspad en Batouwepad zijn in één brochure opgenomen

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Appels met peren vergelijken...

  Voor de tweede maal in anderhalf jaar dit pad weer eens gelopen! De eerste keer was in 2017 met de bloesem in april en nu met de boomgaarden vol appels en peren! Prachtig! Inmiddels is het café van het startpunt van naam veranderd, niet meer “het Gerecht” maar “het Vonnis”. Misschien kunnen jullie dit omzetten in het gele kader hierboven met de korte beschrijving van de wandeling, anders is t verwarrend voor de nieuwe wandelaars. Lekker gelopen, duidelijke markering, het was zonnig, droog en 19 graden. Nu met het voetveer over gevaren! 1 euro per persoon. Vriendelijke vrijwilligers die voor je klaarstaan! En je tijdens het korte tochtje van alles vertellen. De mooie Neder Rijn stroomt langs je heen en later weer door op de dijk met koeien en schapen in de uiterwaarden, in de verte een steenfabriek! Een reuze afwisselende wandeling die we met plezier herhaald hebbben. Vergeet niet te lunchen bij Moeke in Rhenen!

 2. Onderwerp: Prachtig stukje natuur

  Vanmorgen samen dit pad gelopen. Schitterend, zeker met dit weer. Dit pad loopt door boomgaarden, langs water, per plank over een sloot. Wel jammer dat het pontje gestremd was deze dag. We hebben toen de verkorte route genomen en zijn toch de brug overgegaan om daar een kopje koffie te drinken bij Steakhouse Café Cunera, maar wat een teleurstelling, deze zou om 10.00 uur open zijn, maar om half 11 was deze nog dicht. Wat waren we blij dat we aan de overkant van de weg bij de Esso shop even een sanitaire stop konden maken en een kop koffie met appelpunt konden gebruiken. We hebben echt genoten van deze tocht. Zeker de moeite waard.

 3. Onderwerp: Marspad

  Vandaag het Marspark vanuit Rhenen gelopen. Zoals er al eerder wordt vermeld, heeft dit pad veel asfalt,maar is er zeker niet minder mooi om. We hebben genoten. Helemaal met het weer van vandaag natuurlijk.
  De enige opmerking die ik heb, is dat daar waar het Marspark en Batouwepad gezamenlijk een stuk zijn uitgezet, de markering héél slecht te zien is. De eerste keer de markering gemist, deze staat véél te ver van het pad af en door de begroeiing niet zichtbaar. Toen we de tweede keer weer op hetzelfde stuk terug waren werden we gelukkig door een plaatselijke boer geholpen en kwamen we weer op het juiste pad. Daarna in het zelfde stuk kun je ook weer door de begroeiing niet zien dat er een plank over de sloot ligt waar je overheen moet om verder te kunnen gaan.
  Misschien kan daar iets aangedaan worden.
  Verder hulde aan de vrijwilligers die het mogelijk maken dat wij deze mooie tochten mogen wandelen.

 4. Onderwerp: Een wandeling

  Op de zomerse maandagochtend 28 augustus dit klompenpad gelopen. Als je oog hebt voor de natuur dan is er altijd wat moois te zien, zoals ook op dit pad: aalscholvers, futen, waterhoentjes, vele kikkers, reigers, ooievaars, koeien, schapen, paarden, zwanen, volle fruitbomen, klaprozen, korenbloemen….teveel om op te noemen. Als je van variatie en verrasssingen houdt dan is dit pad minder mooi. Inderdaad veel asfalt, veel recht toe, recht aan.
  Dit pad heeft de bordjes ook niet altijd op handige plekken (ineens aan de andere kant van de weg, achter hoog gras, pijltjes die niet duidelijk zijn).
  Dit pad leent zich het beste bij mooi weer. Je loopt een tijdje langs het water en mag zelfs met de pont over.
  Veel paden zijn het waard om nog eens te doen. Dat zal met deze niet gauw gebeuren.
  Dank aan de vrijwilligers is zeker op z’n plaats.

 5. Onderwerp: Marspad

  Gisteren hebben wij dit pad gelopen. Een pad door een mooi gebied. Het pontje is een leuke toevoeging. Het stuk langs de RIjn is prachtig. Verder vonden wij het tegenvallen. Het overgrote deel van het pad is over asfalt, wat je dus net zo goed kunt fietsen! Jammer.

 6. Onderwerp: Marspad

  Enkele weken geleden hebben we hat Marspad gelopen. Het is een prachtige route door een mooi gebied en wederom is alles goed verzorgd. Wel zijn we verkeerd gelopen doordat we bordjes hadden gemist die niet goed zichtbaar waren door bomen en struiken (groeiden voor de bordjes langs) We liepen hierdoor per ongeluk op priveterrein van een fruitteler, sorry. Langs het water groeiden wat hoge brandnetels en berenklauw strak aan het wandelpad, dus dat was even opletten. Verder was het een prachtige wandeling door een mooi gebied. De overtocht met het pontje is een leuke toevoeging. De lunch tusssen de middag aan het water op het terras bij het pontje was genieten 🙂 bedankt!

 7. Onderwerp: AUB niet van de route afwijken

  Beste wandelaars,

  We raden af om van de bewegwijzerde route af te wijken (zie reactie ‘heerlijke route’).
  De routes van de Klompenpaden zijn met veel aandacht uitgezet en lopen bewust soms wel of juist niet door een gebied. Vaak heeft dit te maken met toestemming van de grondeigenaar.
  De route die in deze reactie wordt beschreven; door de uiterwaarden, is in deze periode helemaal onwenselijk, want het betreft een weidevogelgebied en momenteel is het broedseizoen. Broedende vogels en vogels met jongen worden op deze manier ernstig verstoord door wandelaars.

  We hopen op op uw begrip.

  Marlies van Loon

 8. Onderwerp: Heerlijke Route

  Heerlijk gewandeld. Prachtige natuur.
  Leuk om ook met het pondje over te varen (kost 1€), en een stuk door Rhenen te wandelen.
  De brug over was even iets minder, maarja je moet toch weer een keer de Rijn over om aan de andere kant te komen.
  Het stuk langs de Rijn was erg plezierig. Tip, gooi je tas en klompen over het prikeldraad, en slenter lekker langs de Rijn. Groeit ook erg veel watermunt aan de rand, mocht je daar van houden.
  Iedereen die heeft meegewerkt en meewerkt aan dit pad, hartelijk bedankt.

 9. Onderwerp: Bloemetjes & bijtjes

  Wij liepen de route tegen de klok in. Prachtig stukje natuur in de uiterwaarden met heel veel vogels. Wow! Leuk intermezzo met het pontje mee. Mooi klompenpad effect via de fruitboomgaarden die in bloei stonden. Bermen vol met bloemen. Halverwege na een overstap over een sloot liepen we door de fruitboomgaarden en moesten op de route langs bijenkasten. Bijen kwamen diect op ons af. Was niet grappig. We zijn een andere kant op gevlucht en een alternatieve route gekozen over de asfaltweg. Moet die bijenkast nou echt exact op dat pad staan? Op een groot deel van de route geluid van de weg en brug. We moesten ook de brug over met veel druk verkeer: dat deel was echt geen klompenpad gevoel! En dat kan je voorkomen door te kiezen voor de route afkorting. Verhouding asfalt/onverhard ca. 50/50. Mag van ons wat meer onverhard.

 10. Onderwerp: Langs het tuinpad van mijn (voor) vader.....

  Kesteren, daar komen mijn voorvaderen vandaan, dus daarom…..niet getreuzeld, en gáán…..Op het dorpsplein kon je ruim parkeren en de groene klomp markering meteen duidelijk in t oog. Prachtig hoog lopen op de dijk en daardoor een kijkje in veel boomgaarden met hun witte zee van bloesem. Adembenemend! Bijenkasten tussen de bomen in maar op de plek waar je over een plankje moet en het pad samengaat met het Batouwepad daar staan de bijenkasten vlak langs die oversteek met als resultaat een sliert brommende bijen een stukje achter je aan. Mag van mij iets verder de boomgaard in! Het pontje vaarde nog niet (pas vanaf Komingsdag weer) dus we kozen voor de doorsteek langs de Rijn, onder de grote brug door. Daar is de markering iets onduidelijk (je ziet het van de tegengestelde kant) maar we kwamen er wel uit. Lammetjes in overvloed op de dijk, prachtige rijnaken gleden over de rivier. Een Paasverassing…in het weiland speelde een fanfarekorps een vrolijk deuntje en wel 200 ouders en kinderen, zochten in t gras naar paaseieren!! Een fijne dag met als afsluiting een smakelijk hapje bij Restaurant Moeke in Rhenen, terras aan t water met heel vriendelijk personeel! 👍

 11. Onderwerp: reactie op Ange Klerx

  Geachte mevrouw Klerx,

  Het Marspad van 13 km is met de alternatieve route te verkorten tot 11 km. Hierbij ga je dan niet met het pontje naar de overkant. Verder zijn er geen andere verkorte versies.

  Met vriendelijke groet,

  Saskia Bemer

 12. Onderwerp: Weer een topper

  Vandaag het Marspad gelopen tegen de klok in. Eerder al het Batouwepad gelopen. Die vond ik geweldig mooi. Maar dit pad vond ik ook mooi. Veerpont voer weer had ik op de site gelezen. Stuk bij camping kende ik dus al. Maar de andere kant, van Kesteren naar de Rijn viel mij erg mee. Asfalt betreft o.a. een smal autoloos weggetje. Dat vind ik niet zo erg omdat de omgeving mooi is, o.a. fruitbomen, mooie huizen, en een koppel gezonde dikbilpinken gezien. De dijk was afgesloten, maar dat geeft niet want de uiterwaarden zijn niet meer drassig. Daar loop je vlak langs het water, aan de andere kant de Grebbeberg (prachtig) en recht voor je de grote brug en op de achtergrond de Cuneratoren in de steigers. Wat wil je nog meer.
  Toen ik de grote brug overliep had ik een rare ervaring. Even dacht ik dat ik niet goed werd. Even stil gestaan en het ging weer over. Later nog een keer. Maar m.i. komt dat doordat de brug beweegt als er een zware vrachtwagen over rijdt. Of ben ik lijp aan het worden omdat ik teveel klompenpaden loop?
  Iedereen maar weer bedankt voor de prettige dag.

 13. Onderwerp: Reactie op berenklauw en voetveer

  Beste Jorieke,
  Bedankt voor je reactie.
  Ik heb gisteren contact opgenomen met de grondeigenaar en hij heeft dezelfde dag nog de berenklauw verwijderd, dus het pad is weer goed toegankelijk.
  Wat betreft het voetveer, de meest actuele info kan je hier vinden: http://www.uiterwaarde.nl/news/198/66/Wederom-stremming-veren
  Het voetveer is inderdaad gestremd vanwege het hoge water.
  Groet Karen

 14. Onderwerp: Berenklauw op de route

  Leuke route om te lopen, door de fruitboomgaarden, over het platteland en langs de rijn. Op maandag 6 juni de route gedaan, maar twee keer een alternatieve route moeten nemen. Bij het meertje bij de hogeweg en hogedijkseweg was het zandpad versperd door een groep berenklauwen waar niet omheen te komen was. Dus maar weer omgekeerd en via de weg gelopen. Ook voer de pont niet. Volgens het bord vaart deze alleen in het weekend, of misschien kwam het door de hoge waterstand. Het stukje rhenen hebben we dus alleen van veraf gezien 🙂

 15. Onderwerp: Asfalt

  Heerlijk gewandeld en een aanrader, maar de klompen kunnen thuisgelaten worden, meer dan 90% van de route loopt over geasfalteerde, maar rustige, weggetjes en fietspaden.

 16. Onderwerp: Route Marspad

  Gisteren het Marspad gewandeld (incluis een snufje Giro d’Italia….). Gestart in Kesteren. Mooie wandeling, Tip: de bewijzering net voorbij de campings (rondje rond de plas bij Bosche Dreef) staat ‘verdekt opgesteld’. Wanneer je het bordje Eigen Weg ziet naar het fruitteeltbedrijf ben je al te ver. In Rhenen misten we een aanwijzing (in de buurt van de Cuneraweg) dat je rechtsaf naar beneden moet (richting Nederrijn). We kennen het gebied redelijk goed en toch verraste het ons op deze manier aangenaam.

 17. Onderwerp: Marspad

  Heerlijk gewandeld. Prachtig pad, de fruitbomen staan volop in bloei nog: GAAN!

 18. Onderwerp: Knooppunt F68

  De richtingpaal bij het knooppunt F68 (Viaduct N233 met Nedereindsestraat) te Kesteren is uit de grond gerukt en ligt
  bijna onder het viaduct.

 19. Onderwerp: Marspad

  Gisteren 26-11-2015 het Marspad gelopen. Het weer was prima.
  Ter informatie:
  De lantaarnpaal op de hoek van de Rijndijk – Hoge Rijnseweg is vervangen en zodoende is de bewegwijzering verdwenen. Deze is juist zo belangrijk omdat het hier een overstappunt betreft naar eventueel het Batouwepad.
  Verder ons advies om aan het beginpunt (Restaurant Het Gerecht te Kesteren) een melding te maken op het publikatiebord in welke richting er moet worden gelopen.
  De routeverkorting over de Marsdijk was een must omdat het veer niet meer voer. De Marsdijk was echter een puinhoop maar als het klaar is dan is het heerlijk lopen.
  Wel krijgen de enkels een behoorlijke knauw als je het stuk langs de Nederrijn loopt.
  Een Tip:
  Bij Brasserie Uit (aan de Hoge Rijnseweg) is het goed toeven en ze vullen graag water voor je bij.
  Jammer dat er weinig bankjes langs de route staan want je kan genieten van de heerlijke en mooie vergezichten.
  Een mooi pad.

 20. Onderwerp: Beheer Klompenpaden Gelderland

  Beste wandelaars,
  Vanaf 1 oktober t/m eind april vaart het pontje Rhenen-Lienden niet meer en is het Marspad alleen te lopen via de routeverkorter over de Marsdijk. Let hierbij wel op de werkzaamheden aan de dijk!
  Veel wandelplezier gewenst!

 21. Onderwerp: Handgeld mee voor voetveer

  Vandaag het Marspad gelopen. Gestart in Rhenen. Al snel moesten we met het voetveer over. En misschien dom maar we hadden geen cash bij ons en pinnen kan niet op het pontje. Dus tip neem wat handgeld mee. Kosten zijn maar € 1 p.p. Verder hadden we een heerlijke wandeling met lekker wandelweer. Wij wisten niet dat er zoveel boomkwekers in die regio zaten!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*