Meulunterenpad

Ontdek het mooie buitengebied van Lunteren. Wandelen over zandwegen, door weilanden, langs bossen en oude akkergronden. De combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Meulunterenpad (12 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 7 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Route verlengen: U kunt de route verlengen tot 22 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Hotel/Eethuys De Wormshoef, Dorpsstraat 192 te Lunteren

Openbaar vervoer: Treinstation Lunteren. Bushalte De Wormshoef in Lunteren.

Opstappunt: Treinstation Lunteren. IJzertijdboerderij, kruising Vijfsprongweg en Hoge Valksedijk in De Valk.

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt het Meulunterenpad combineren met het Valkschepad, het Doesburgermolenpad en het Nederwoudsepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Het is een heerlijk klompenpad om te wandelen, echt genieten. Veel bos met heuveltjes, slingerpaadjes en leuke verrassingen op het bezienswaardighedenfront.
  Maar zoals anderen hier ook al aangeven: de routeverlenger is niet goed. Oké, er is één echt leuk stuk van een kilometertje door een moerasbos en er zijn een paar leuke kunstwerken langs de route. Maar de prijs daarvoor is te hoog: veel te veel smalle 60km-wegen met amper uitwijkruimte in de berm en erg veel auto’s met ongelofelijke haast, en dan ook nog een ongezellig stuk langs de A30. Dit soort ellende is niet altijd te vermijden, dat snap ik heel goed, maar als er zó veel ellende is, kun je beter toegeven dat het geen goed idee was en het plan naar de prullenbak verwijzen.
  Om aan de kilometers te komen is een combinatie met een aangrenzende route waarschijnlijk een betere optie. Ik ken het Valkschepad nog niet, maar de volgende keer ga ik dat erbij pakken.

 2. Kijk, die extra lus levert, behalve extra kilometers (handig als training voor Nijmegen), echt niets op. De 12 km van het ‘gewone pad’ zijn echter prachtig: afwisselend, mooie vergezichten, interessante geschiedenis én (zelfs op zondag) rustig. Een aanrader!

 3. Dit pad afgelopen zaterdag 6 april gelopen, in combinatie met het (in onze ogen nog mooiere) Valkschepad. We hebben een 8-tje gelopen, begonnen bij Hotel Wormshoeve in Lunteren met de klok mee (dus noordkant van de lus) en toen overgestapt naar Valkschepad om dat helemaal tegen de klok in te doen. Dan ten slotte dus nog de zuidkant van de lus van het Meulunterenpad, veel door (beschut) bos. Mooie wandeling, soms drassige stukken maar zelfs met lage wandelschoenen was het te doen.

 4. Wij liepen vandaag, maandag de 18e mrt deze route, de 12 km is mooi maar de verlenging echt niet. Alleen maar drukke straten en een stuk langs de A30. De verlenging is echt geen klompenpad waardig.

 5. Mooie omgeving, vooral omdat het een beetje heuvelachtig is. In de buurt van het Pinetum zagen (en hoorden we vooral) raven, heel bijzonder. Wel hebben we zelf een paar aanpassingen gemaakt om enkele rechte stukken op te breken (Boslaan en Hesseweg). Bij de Engweg ging dat helaas niet, omdat je daar langs hoge hekken loopt die het bezit van puissant rijke mensen moeten beschermen. Ook op de Vijfsprongweg zijn we eerder dan aangegeven het bos ingedoken omdat daar best veel verkeer is. Eindconclusie: aanrader, maar de wandeling had naar mijn mening iets avontuurlijker ontworpen kunnen worden. De verlenging is zo te lezen sowieso een no-go; onbegrijpelijk dat de organisatie dit stuk nog niet geschrapt heeft na alle negatieve commentaren, terwijl er aan de oostkant van de wandeling juist zoveel mogelijkheden zijn voor een goede verlenging. Tenzij er een dealtje is met Jowis Zolder dat op de route ligt?

 6. Prachtig afwisselend pad, ook heuvelachtig. Prima horeca onderweg. Lunteren (en omgeving) is echt een waanzinnig mooi dorp op de Veluwe!

 7. gisteren dit klompenpad gelopen. Prachtig pad. Wel ergens de routeverkorting gemist, dus het werd geen 7 maar 12 km. Weer erg genoten van alles.

 8. Korte aanvulling op mijn “lofzang” Mooi dat er ook al weer veel vogels waar te nemen waren met als hoogtepunt; twee goudhaantjes die op 2 meter afstand aan het fourageren waren, top.

 9. Vandaag met prachtig fris en zonnig weer dit prachtige pad gelopen wat nog volop in de sneeuw lag, een plaatje.
  Genoten van de afwisseling, de mooie vergezichten, de cultuurhistorie (Celtic Fields) de zwaartepunten (ja ja 2x), de uitzichten (zelfs van een toren) en het feit dat het grotendeels onverharde paden zijn door lekker geaccidenteerd terrein. Ik heb al 141 verschillende paden gelopen en dat was de eerste “herhaling” (4 jaar terug), maar hij blijft mooi, echt een aanrader. Bedankt SLG en vrijwilligers.

 10. Na de post van Jan Jouke hebben we de gok genomen om dit pad vandaag te lopen. Twee dagen geleden nog een ander pad afgebroken vanwege het hoge water. Op goed geluk!
  We zijn met de klok meegelopen en bij het weiland aangekomen stond het behoorlijk blank. We konden echter mooi om de plassen heenlopen en na 1,5 km was de route goed begaanbaar zonder enige vorm van obstakels. Het is een prachtig klompenpad!!! Mooie uitzichten, leuke paadjes en fantastische omgeving. We hebben echt genoten. Een aanrader! Na afloop koffie met gebak bij restaurant de Goudsberg. Topdag!!
  p.s. Genoeg bankjes om uit te rusten en bordjes waren prima te volgen!

 11. Een heel mooi ,veelzijdig klompenpad.
  Wat een mooie afwisseling van landerijen, bossen en zelfs een klein stukje zandverstuiving
  Echt een aanrader, zeker met al de regen die de laatste tijd is gevallen, een goed begaanbaar klompenpad.
  Een groot compliment voor de vrijwilligers van dit pad, het onderhoud en de bordjes zijn prima in orde.
  Dank jullie wel voor het mogelijk maken van mijn hobby.

 12. Toppertje! Fantastisch pad. Eindelijk weer eens droge voeten gehouden, in deze natte tijd. Mooie afwisselende route door open gebied, bos, langs weilanden en hoogteverschillen. Alles keurig aangegeven! Onze complimenten!

 13. Twee weken geleden gelopen. Een enorme variëteit van landschappen en zaken die deze wandeling biedt. Telkens verrassend. Graag zal ik hem nog eens lopen.

 14. Sommige stukken zijn mooi, maar het fietspad bij de goudsbergweg is erg smal, zeker als veel fietsers en wandelaars elkaar amper kunnen uitwijken. Het bospad loopt ook niet fijn. Ook hier loop je via een smal druk fietspad en ernaast een brede zandweg waar onverwacht veel auto’s reden. Had gezien de positieve reviews een te hoge verwachting van deze wandelroute. Voor mij teveel verkeer onderweg en vrij lange rechte paden.

 15. Maandag 9 oktober dit klompenpad gelopen. Geweldig mooie natuur en prachtig pad. Wij gaven dit pad een 9,50.

 16. Afgelopen vrijdag heb ik deze route gelopen (zonder verlening) met een vriendin. We waren beide erg enthousiast over dit afwisselde klompenpad. De hoogteverschillen, de weilanden, de diversiteit van het bos en de landschapsinformatiepunten maakte het een prachtige route.

 17. Vandaag gelopen 10 km.

  Helaas geen hekjes waar je overheen hoeft te klimmen

 18. De 12 km gelopen. Mooie route. Leuk dat het een heel ander pad is dan het Valkschepad in Lunteren. Het stukje dat je bij beide loopt, is erg mooi, dus geen probleem.
  Zou wel aanraden om de route door de weeks, buiten schoolvakanties, te lopen. Nu moet je op sommige paden steeds aan de kant voor automobilisten en fietsers.

 19. Vandaag op Koningsdag de hoofdroute gelopen samen met mijn zoon. Het was een koude start maar de route was erg mooi en afwisselend. Ook veel historie onderweg. Daar houden we wel van. Het was mooi en helder weer zodat je veel vergezichten had . Onder andere bij de uitkijk nabij de Goudsberg.

 20. Goed aangegeven route. Bijna geen asfalt gelopen. Erg mooi. Veel groen en soms een klein klimmetje. Erg afwisselend. En het weer; wat boften we. De hele dag zon. Uiteindelijk 14 km gelopen ( inclusief de aanlooproute

 21. Eerder al een keer de hoofdroute gelopen. Dat was erg mooi.
  Toen waren we nieuwsgierig naar de verlenging, die hebben we vandaag gelopen. Maar helaas…. dit voegt eigenlijk niks toe. Veel verharde wegen waar op sommige stukken veel auto’s rijden, die ook nog flink doorrijden en een heel stuk vlak langs de A30.

 22. Na eerder dit jaar de hoofdroute van 12 km route te hebben gelopen, kozen wij er vandaag voor om (alleen) de verlengde route te lopen (10 a 12 km) . En dat zonder de reviews te hebben geraadpleegd. Dom, dom.

  De wandeling was een afknapper. Ik schat dat het percentage asfalt 90 tot 95 procent was, waarvan een deel langs de snelweg A30, en de overige wegen waren smal, met veel verkeer dat ook nog eens hard reed.
  Landschappelijk niet boeiend, weinig afwisseling.
  We hadden er beter aan gedaan de hoofdroute van 12 km nogmaals te lopen.

 23. Vandaag deze prachtige route gelopen.Heerlijk veel door de bossen,langs t middelpunt van Nederland. De natuur is nu ook prachtig natuurlijk, met de herfstkleuren.Wij hebben de 12 km route gelopen,mooie duidelijke paaltjes in de bossen,afwisselend en leuke bezienswaardigheden! Wij vinden het een aanrader!

 24. Vandaag,23 oktober met schitterend wandelweer,deze gevarieerde route gelopen en ik vind het zeer zeker de moeite waard,een grote variatie aan nantuur,zo nu en dan een klimmetje en de natuur is op dit moment natuurlijk schitteren.Voor mij dus een echte aanrader

 25. Meulunterenpad een prachtig en afwisselend klompenpad op de grens van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Vanuit Lunteren lopen we langs de flanken van de Goudsberg en gaan via het Middelpunt van Nederland daar ook overheen.
  Het klompenpad is richting de A30 uit te breiden naar 22 km, maar over die uitbreiding lees ik teveel minder positieve reacties.
  praktisch:
  parkeren: ik parkeerde gratis bij De Wormshoef in Lunteren.
  horeca: in Lunteren, op de Goudsberg.
  moeilijkheid: lichte wandeling.
  schoenen: gewone wandelschoenen zijn prima.
  video: https://youtu.be/wKCFgbNMjZ0

 26. Ik heb het pad vandaag voor de derde keer gelopen, voor het eerste tegen de klok in. Het pad blijft een aanrader.
  Ik heb voor het eerst ook de routeverlenger gelopen en ik vond dat een totale afknapper. Ronald heeft gelijk dat Woudse Wallenpad leuk is, maar dat is ook het enige hoogtepunt van de verlenger. Het is 90% verharde weg en zelfs een stuk langs de snelweg. Er is op een stukje van de verlenger een graspad gemaakt parallel aan de weg maar dat pad is behoorlijk overwoekerd waardoor ik noodgedwongen ook hier op de weg ben gaan lopen.
  Voor een langere wandeltocht is het beter dit klompenpad te combineren met andere paden in de directe omgeving dan de verlenger te lopen.

 27. Wat een prachtige route, we hebben de 12 km gelopen en genoten van de variatie in het landschap. Prachtige bloemenvelden, vergezichten, variatie in landschap en mooie paadjes. Zeker een favoriet.

 28. Beste Dick van den Brandhof, een “ervaren” wandelaar kijkt van tevoren even goed hoe de route er uit ziet. En maakt dan een keuze. Dat kan bijvoorbeeld ook zijn om al heel erg vroeg te gaan wandelen, zodat er bijna nog geen verkeer is. Ik vind het een prima routeverlenger voor degenen die er rekening mee houden. Onder andere het Woudse Wallepad is erg leuk.
  Zelf ga ik regelmatig zondagochtend vroeg op pad (05:30) met een wandelmaatje, ook delen van klompenpaden over asfalt, maar geen enkel probleem wanneer je dan tussen weilanden door loopt en iedereen nog op één oor ligt…

 29. En weer een “klacht” over de verlenging in het gastenboek. De oude (kortere) verlenging was ook niet zo mooi, maar toch zeker mooier dan de nieuwe. Waarom die nieuwe verlenging?
  En waarom na al die klachten niet de verlenging annuleren? Dat is na veel klachten ook gedaan bij de verlenging van het Daatselaarpad.
  De hoofdroute is overigens een prachtig pad, ook ’s winters te doen. Beetje kort misschien, maar wel pittig en met een achtje inderdaad iets te verlengen.
  Zelf loop ik elk jaar ook wel een keer vanaf Wormshoef een stukje van de hoofdroute (linksom) en dan via de overstaproute het Doesburgermolenpad.
  Kortom mijn advies is: Loop de hoofdroute 12 of 13 km en VERGEET DIE VERVELENDE VERLENGING.
  Een ervaren wandelaar.

 30. 17-07-2022.

  Vandaag vroeg vertrokken om dit klompen pad te lopen. Vanaf het beginpunt de route linksom gelopen.
  Hele mooi afwisselende route met hier en daar wat hoogte verschillen. Mooie velden met wilde bloemen. Diverse stukken over mul zand dus een echt klompen pad. Op sommige stukken wel rekening houden dat je op een mountainbike route loopt. Dis is wel een favoriet .

 31. De verlenging loopt 75% over asfalt en beton tussen grote vee bedrijven door. En als anti-climax 1,5 km langs de A30. Alle inspanningen ten spijt is wat ons betreft de verlenging zonde van de tijd.

 32. Vandaag dit pad gelopen, de route van 12 km. We hebben de routeverkorter er 2x bij gepakt, zodat we de route als achtje gelopen hebben. Dat doen we wel vaker, omdat een routeverkorter soms best leuke stukjes natuur hebben.
  Prachtig pad, heel gevarieerd, veel historie onderweg met veel uitleg. We hadden op de kaart al gezien dat de route verlenger er niet erg interessant uitzag, als ik het lees, hebben we hier inderdaad niets aan gemist. Wij kwamen door het achtje nu uit op ruim 13 km.
  een aanrader.

 33. Net deze mooie route gelopen. Wij vonden het zeer mooi. Bos ,heidevelden ,zandverstuiving . Veel variatie!!! En supergoed aangegeven.

 34. Vandaag, 23 april, klompenpad Meulunterenpad gelopen. De 12 kilometer route.
  Gestart vanaf parkeerplaats tegenover Eethuys De Wormshoef.

  Mooie gevarieerde route. Leuk afwisselend.
  Bewegwijzering staat goed aangegeven.
  Aantal leuke en interessante locaties onderweg.
  Mooie uitzichten, historische onderwerpen en Middelpunt van Nederland.

  Bedankt team Meulunterenpad.

 35. Mooie route, maar je moet echt heel graag 22 km willen lopen om de routeverlenger ook leuk te vinden. Jammer, eerdere reacties geven al aan waarom. Tip als je meer wilt dan 12 km: loop de verkorte 8 km route er achteraan in omgekeerde richting.

 36. Vandaag gelopen. Fantastisch weer. Ik vind het Meulunterenpad prachtig. Hei, bos, zandverstuiving, weiland.
  Ik heb ook de routeverlenger gelopen. Deze is beslist geen aanrader. Vrijwel uitsluitend over asfalt, beton en langs een snelweg. Van alle klompenpaden die ik heb gelopen vond ik dit verreweg de minst mooie route (de verlenger).

 37. Nu ik alle reacties lees, zie ik dat ik helaas de route verlenger heb gelopen. De oorspronkelijke route houden we dus nog te goed en gezien de positieve reacties daarop, kijk ik daar nu al naar uit!
  De route verlenger ga ik echt niet meer lopen.

 38. Zojuist de wandeling gelopen. Geen klompen of laarzen nodig gehad. Eerste klompenpad met zoveel asfalt en autoverkeer (ook prima voor naaldhakken=wat gechargeerd). Ik zou andere klompenpaden in de omgeving eerder aanbevelen.

 39. We wonen hier al 25 jaar, veel met de honden gewandeld maar toch nieuwe stukken bewandeld.
  Super mooie route!! Geen blubberpaden.

 40. Mooie afwisselende route (12km). Echt de moeite waard.

  Wel bijzonder dat er over een deel een mountainbikeroute loopt. Niet plezierig als er plotseling een fietser in volle vaart van achteren naar beneden raced. Ook voor de fietser heel vervelend, want die zien niet dat dit een klompenpad is.
  Ook zou het verstandig zijn bordje bij te plaatsen op de Vijfsprongweg. Hier loop je over grote afstand over de weg. Regelmatig vragen mensen of ze wel op het klompenpad lopen.

 41. Mooie afwisselende route (12km). Echt de moeite waard.

  Wel bijzonder dat er over een deel een mountainbikeroute loopt. Niet plezierig als er plotseling een fietser in volle vaart van achteren naar beneden raced. Ook voor de fietser heel vervelend, want die zien niet dat dit een klompenpad is.
  Ook zou het verstandig zijn bordje bij te plaatsen op de Vijfsprongweg. Hier loop je over grote afstand over de weg. Regelmatig vragen mensen of ze wel op het klompenpad lopen.

 42. Gisteren 22 januari 2022 hebben wij dit klompenpad gelopen. Dit is een erg mooi klompenpad met een paar mooie vergezichten. Je loopt wel op verharde wegen, maar dat geeft niks, want je wandelt ook door een mooi bos heen waar genoeg te zien is. Ook het middelpunt van Nederland was een verrassing tijdens de wandeling. Maar bij ons in Amersfoort in de Lieve vrouwen toren is ook het middelpunt van Nederland. Hoe kan kan dat?
  Voor de rest een prima aanrader en wij komen zeker nog een keertje terug in de zomer.

 43. @JM: u hebt zo te lezen alleen de verlenging gelopen en niet het hoofdpad, dat grotendeels door bos gaat. Een paar minuten voorbereiding dmv het lezen van eerdere reacties en even het kaartje bekijken had u dit “leed” kunnen besparen.

 44. Nooit meer die route van 12 km. Wat een asfalt en heel veel verkeer. Viel erg tegen, geen aanrader om te lopen.

 45. Eergisteren niet voor de eerste keer het Meulunterenpad gelopen. Dat blijft mooi. Wel voor het eerst de routeverlenger meegenomen. Dat was een slechte keuze. Veel asfalt, te veel verkeer en de grootste afknapper: de weg vlak langs de A30. Die routeverlenger lopen we niet meer. Wie de wandeling met zo’n tien kilometer wil verlengen kan beter een combinatie met het Valkschepad maken.

 46. Wat een mooi klompenpad. We hebben de 12 km gelopen. Verrassend zijn de hoogteverschillen, die we daar niet verwacht hadden. Mooi bosrijk. Nu best nat maar goed te doen.

 47. Vanmiddag het pad (12 km) gelopen. Kaartje wel goed (genoeg) bekeken en niet verkeerd gelopen. Het pad was ook niet verkeerd. Halverwege de Hessenweg ook nog even een kijkje genomen bij de “Muur van Mussert”. Wordt niet aangegeven op bordjes of in de app maar hij staat er wel, op het terrein van recreatiepark De Goudsberg. Stukje geschiedenis.

 48. Starten in Lunteren. Kaart niet goed (genoeg) gelezen. Paaltje gevonden en gevolgd. De route was pima aangegeven, dat wel, maar we bleken alleen de verlenger gelopen te hebben. Veel rechte, en drukte, asfaltwegen. Thuis alles nagekeken en toen pas snapten we wat we gedaan hadden. Misschien startpunt beter aangeven op de bordjes??

 49. Het ‘lange’ pad, oorspronkelijke pad, is zeer afwisselend en mooi door het groen, nu stond alles in prachtige herfstkleuren. Het pad gaat door bossen en is niet volledig vlak, wat het natuurlijk nog leuker maakt. Allesbehalve saai!

 50. Beste wandelaars,

  Namens de vrijwilligers die het Meulunterenpad onderhouden en controleren onderstaand bericht;

  “Het Meulunterenpad bestaat uit de hoofdroute die is uit te breiden met een extra lus, de routeverlenger. Het komt voor dat wandelaars onbedoeld alleen de routeverlenger wandelen. Daarom is een tijd geleden naast de bewegwijzering een informatiebordje toegevoegd op het punt waar een keuze moet worden gemaakt. Wij gaan kijken of hierin verbeteringen zijn aan te brengen. De waardering van de hoofdroute en de routeverlenger is verschillend, zoals in eerdere reacties is te lezen. Tenslotte is het niet altijd mogelijk de ideale route samen te stellen i.v.m. het wel/niet verlenen van medewerking door grondeigenaren. Maar dit punt heeft continu onze aandacht.”

  Wij adviseren wandelaars daarbij om naast de bewegwijzering in het veld gebruik te maken van de routekaart uit de folder, de mobiele app, of een uitgeprinte kaart op deze website. Op de website en in de gratis app informeren we u over eventuele (tijdelijke) routewijzigingen.

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Klompenpaden Beheer Gelderland

 51. Vandaag dit klompenpad gelopen en het viel mij erg tegen bijna allemaal lange rechte wegen van asfalt en beton .
  Omgeving is wel mooi om te lopen maar de parcoursen waren ronduit lelijk . Voor mij moet een klompenpad mooi zijn qua omgeving en route . en dat was helaas niet het geval. Lunteren heeft zoveel meer te bieden als wat hier geboden werd . Jammer gemiste kans

 52. Saaie route, je loopt veel langs auto en snelweg. Rechte stukken, veel verharde paden. Jammer.

 53. Vandaag , met een heerlijk zonnetje, dit pad gelopen. We hebben genoten van de mooie route…hoewel op een gegeven moment krijg je wel een stuk met ( naar onze smaak) iets teveel recht toe rechtaan paden. Maar goed, dat heeft het genieten van dit mooie pad niet minder gemaakt. Genoten ook van de nog prachtig bloeiende biodiversiteit langs akkers en velden. Mooie doorzichten langs de bosrand richting het dorp, de bijna bloeiende heide, frisse bossen en zicht op weilanden, akkers enz. EN een top onderhouden route. Hulde aan de vrijwilligers.
  Op naar weer een volgend pad 🙂

 54. Gisteren grotendeels (hard)gelopen. Als oud-Lunteraan zag ik veel wat ik nooit eerder zag. Parallelle stukken langs de Broeksteek waren interessant (en soms weerbarstig, maar dat mocht de pret niet drukken). Leuke combi van buitengebied tussen Lunteren en Barneveld (ik had er vroeger een krantenwijk) met redelijk wat asfalt (maar ook onverharde wegen die ik veelal niet kende) met zand- en bospaden in het gebied richting Goudsberg. Veel overstap-, inkort- en verlengmogelijkheden. Aanrader voor vakantiegangers en Lunteranen.

 55. @Chris: jammer dat 75% van je reactie negatief is. Met een beetje voorstudie had je dit kunnen weten en kunnen mijden. En dan nog is het Woudse Wallenpad een erg leuk stuk van de verlenger. Ook langs de Broeksteeg hebben ze nog een paar alternatieve stukjes kunnen maken.

 56. Vandaag met warm weer dit pad gelopen inclusief de verlenger van 12 km en icm het Valkschepad. Bij elkaar 30 km en dat om mijn laatste dag van de Alternatieve Nijmeegse Vierdaagse in mijn eentje te lopen. Veel afwisseling en mooie natuur. Maar wat een afknapper is de verlenger van het Meulunterenpad. Van begin tot eind alleen maar asfalt en tot overmaat van ramp is de lange Broeksteeg een levensgevaarlijke (smalle) weg waar iedereen keihard rijdt en je als wandelaar constant de berm in moet duiken. In de berm lopen (op een gegeven moment wordt je met de markering zelfs de berm ingestuurd) is ook geen optie, want het gras is veel te hoog en je moet een weg banen door de veel te hoge en dichte struiken. Daarna een uur lang de verschrikkelijke herrie van de A30, je loopt echt pal langs de snelweg. Kortom, deze verlenger is absoluut geen aanrader en heeft nul toegevoegde waarde. Tip: hou het gewoon bij de standaard route vh Meulunterenpad. Broeksteeg is echt zonder overdrijven een dodemansweg!

 57. Vandaag dit leuke pad gelopen. (met de klok mee) Achteraf jammer want er zitten 2 lange stukken fietspad in langs een zandweg en die krijg je naar het eind toe. Ik zou dit pad zeker tegen de klok inlopen dan bewaar je het mooiste voor het laatst. Let even op van 22 juli tm 26 juli 2021 is een overweg afgesloten. Je mist dan een mooi stuk. (in deze periode zou ik hem zelf niet lopen) Leuke historische feitjes onderweg. Voor de liefhebbers wat foto’s op mijn website: https://klompenpaden.arievanhensbergen.nl/#collections

 58. Het is geen typisch klompenpad. Tenminste als je smalle paadjes over velden verwacht, waar alleen wandelaars kunnen komen.

  Maar wát een verrassend mooie route! Ik heb echt enorm genoten. Prachtige vergezichten, veel wetenswaardigheden onderweg, óók gewoon langs maisvelden, middelpunt van Nederland niet te vergeten en bos, zandafgraving en klein stukje hei.
  En zo glooiend.

  Hoeveel variatie kun je hebben in 12km?

  We begonnen om 8 uur aan de route. Nauwelijks fietsers gezien op ons pad. Heerlijk rustig gelopen op zaterdagochtend.

 59. Op zondag 4 juli hebben wij dit pad gelopen. Mooie route, maar iets te veel stukken met fietspaden er naast, waardoor de route ook wat drukker is. Onze voorkeur gaat meer uit naar smalle paden.

 60. Wij hebben gisteren dit prachtige pad gelopen! Het is heel afwisselend en dat vinden wij altijd erg fijn. Bedankt voor het uitzetten en bijhouden van de route. Het is een aanrader!

 61. Vandaag dit pad gelopen in combinatie met het Valksche pad, waar we ook gestart zijn. Een hele mooie wandeling, veel afwisseling en ruim voldoende horeca onderweg, die gelukkig weer open zijn. Extra genoten van een ree die 15 meter voor ons het pad overstak, en mijn vriendin die mogelijk een glimp van een wolf heeft gezien in de buurt van de Goudsberg, we zullen het nooit zeker weten. Al met al een aanrader dus, inderdaad zonder honden.

 62. Ten eerste kom hier niet vandaan dus ben geheel onbekend in dit prachtige gebied , dus ga met mijn hond wandelen en pak een klompenpad tot mijn verbazing mag ik met mijn hond niet overal komen maar ik krijg ook geen alternatief om zulke paden/ wegen te omzeilen wayt ik erg jammer vind.

  Met vr gr Piet.

 63. Vandaag 6 juni dit klompenpad gelopen. Jaren geleden had ik het meulunterenpad ook gelopen, toen was er niet veel aan. Door maisvelden en n lang stuk langs de rijksweg. Het pad is totaal veranderd ten goede!! Afwisselend door bos, velden, vergezichten is nu een van m’n favoriete paden geworden. Een absolute aanrader!!

 64. Voor het eerst een klompenpad gelopen, we liepen de versie van 12 km, tegen de richting van de klok. Ik vond het zeer goed bewegwijzerd. Op enkele punten dachten we langs een doorgaande weg of op asfalt te moeten gaan lopen, daar hebben we alternatieve paden voor gekozen door het groen.
  Ik kom graag nog eens terug voor een ander pad

 65. Een mooi klompenpad, waarmee je een goed beeld krijgt van de omgeving van Lunteren: de Veluwse bossen en de aangrenzende, glooiende akkers.
  Natuurlijk ook het middelpunt van Nederland bezocht. Het echte middelpunt? Toen we onlangs het Beek- en Bultpad vanuit Wekerom liepen, kwamen langs een ander middelpunt van hetzelfde Nederland.

  Een punt om rekening mee te houden: Een deel van de route loopt over brede zandpaden waarop ook autoverkeer is toegestaan. Gelukkig waren deze paden afgelopen zaterdag nog niet erg droog waardoor de stofwolken van de passerende auto’s meevielen.

 66. Vandaag met z’n tweeën dit fijne klompenpad gelopen.
  Mooie wandeling, uitstekend gemarkeerde route, heel afwisselend.
  Weliswaar modderig – hoe kan het ook anders na al die regen van de laatste weken – maar in het algemeen toch goed te belopen paden.
  Samen en met een drankje deze wandeling afgesloten op het terras van De Wormshoef.
  Wederom een heerlijke klompenpad-ervaring.
  Complimenten voor alle betrokkenen!

 67. 24 mei het meulunterenpad gelopen. Een erg mooi pad met afwisselende landschappen van bos bosranden en vergezichten. Goed aan gegeven met de route bordjes. Celtic fields en het middelpunt van Nederland liggen 9k op deze route.
  Wij hebben erg genoten van dit klompenpad.
  Hubert en Anna

 68. Heerlijk pad, vrijwel in mijn achtertuin. Eerst door veld, dan langs en door het bos naar het Middelpunt van Nederland. Daarna langs het zandgat en weer op en neer door het bos. Vrijwel alles onverhard. Ik vind het een van de mooiste Klompenpaden van Nederland. Maar laat de ‘verlengen’ voor wat het is, deze voegt naar mijn mening maar weinig toe.
  Heb mijn ervaring ook in een blogje geschreven, zie https://www.mareistverder.com/post/klompenpad-meulunterenpad-een-kei-van-een-klompenpad

 69. 13 mei 2021 dit pad (12 km) samen met mijn vrouw gelopen. Het prachtige weer maakte de beleving compleet. Een heel fraai pad over geaccidenteerd terrein. Door bossen, zandverstuiving, en af en toe een stevig klimmetje, onder andere naar het middelpunt van Nederland. Ook de markering is prima in orde (wel goed lezen i.v.m. met de verlenging of verkorting van de route). Een aanrader! Vrijwilligers bedankt.

 70. Wij vonden de route een van de minste die we ooit hebben gelopen. Vooral langs een 60 km weg en de snelweg.
  Nu lees ik hier dat de 12 km route juist heel mooi en heuvelig zouden zijn. Dat hebben wij niet gelopen. We kwamen bij een splitsing waar verlenger stond, dat was links af en de route zelf rechtdoor. Omdat er ook een 8 km route was en we al een verlenger hadden genegeerd, dachten wij dat we nu de verlenger moesten hebben.
  Als ik het zo lees hebben wij precies de minst mooie stukken van de route gelopen.
  Erg jammer.

  Wat ik wel erg leuk vond was de vele particuliere initiatieven voor zitjes langs de route. Dat heb ik nog nergens (zoveel) langs een route gezien.

 71. Weer genoten, wat is ook dit een prachtige omgeving!

  Tip voor wandelaars van de 22 km: ga bij het begin (als je met je gezicht naar het beginbord kijkt) rechts, dan heb je in het begin het asfalt en kan daarna het echte genieten beginnen.

  Afsluiten met een heerlijke kop koffie of lunch bij De Wormshoef is ook een aanrader !

 72. #2: 4 april 2021 dit pad met mijn vrouw gelopen (12 km). Fraai pad met leuke hoogte meters en verrassende elementen. De combinatie van klompenpad en gemarkeerd mountainbike pad is wel even oppassen. Afwisseling heuvels, bos en weide was mooi in balans.

 73. Goedendag, ik plaatste twee weken geleden onderstaand bericht. Ik zou graag uw reactie hebben op mijn opmerking over het vele asfalt. Ik lees overigens bij meer paden dat men “klaagt” over veel verharde en geasfalteerde wegen/paden. Is het mogelijk om standaard bij wandelingen aan te geven welk percentage bos-/weidepad is en welk verhard/geasfalteerd (onderdeel van auto-/fietsroute)? Dat voorkomt teleurstellingen!

  Meulunterpad
  Op 8 april liepen we de 22km route. Een teleurstelling. De extra lus verdient de naam “Klompenpad” totaal niet: meer dan 90% asfalt en beton met veel auto’s en vrachtwagen die met grote snelheid voorbij raasden én een lang stuk langs snelweg A30; het duurde erg lang voordat je verlost was van verkeerslawaai. Het stuk standaard-route is wel mooi, maar 7km of 12km was voor ons te kort. Ik adviseer de extra lus weg te laten. Dat voorkomt teleurstellingen.

 74. Gisteren het Meulunterenpad gelopen. De 12 km route was geweldig mooi om te lopen. Het heuvelachtige was verrassend en het was te merken aan de benen. Hoogtepunt was het middelpunt van Nederland.
  De route verlenger viel tegen omdat er het eerste stuk heel veel asfalt was en rechte stukken. Het laatste stuk na de autobaan maakte dat nog weer enigsinds goed.
  Beja en Hennie, Gelselaar

 75. Vandaag dit pad gewandeld. Een mooi gevarieerd pad. Zoals al eerder beschreven is dit inderdaad een pittig pad qua landschap. Ik had het gevoel meer te hebben gelopen dan 12 km. Onderweg kom je langs restaurant het Uilenbos. Even een welverdiend ijsje en coffee to go gescoord. Al met al niet echt avontuurlijk en jammer genoeg op bepaalde stukken geïrriteerde mountainbikers. Desondanks toch genoten en met plezier gewandeld.

 76. Op 8 april liepen we de 22km route. Een teleurstelling. De extra lus verdient de naam “Klompenpad” totaal niet: meer dan 90% asfalt en beton met veel auto’s en vrachtwagen die met grote snelheid voorbij raasden én een lang stuk langs snelweg A30; het duurde erg lang voordat je verlost was van verkeerslawaai. Het stuk standaard-route is wel mooi, maar 7km of 12km was voor ons te kort. Ik adviseer de extra lus weg te laten. Dat voorkomt teleurstellingen.

 77. Heel leuk klompenpad, erg afwisselend, hier en daar glooiend en vals plat dus ook nog leuk voor de conditie zonder dat het echt zwoegen wordt.
  Her en der staan ‘kijkers’ met foto’s en verhalen van de omgeving, zoals de Celtic Fields, een oude waterput en de eerste kopersmid. Ook het middelpunt van NL met de kei kom je tegen.

 78. Gisteren dit mooie pad gelopen. De route is goed aangegeven, dank. We hadden prachtig weer. Vooral in de bossen en uit de wind was het fijn. En voldoende bankjes om even te lunchen. Als je van het brede zandpad het bos in loopt is het alleen maar mooier. Zeer gevarieerd langs weilanden en door weilanden. Grote stukken door het bos, helemaal goed. Wat heeft Nederland toch mooie wandelpaden.

 79. 21-03-2021 het pad met de extra lus gelopen. 22 km totaal. Toch 1 van de minder mooie klompen paden. (Dit is vooral te danken aan de lus die toch wel een beetje saai is) Veel over verharde wegen terwijl er vermoedelijk wel alternatieven in de buurt zijn. Over het algemeen goede bewegwijzering behalve in het bosachtig gedeelte. Daar was het niet altijd duidelijk welk pad je moest aanhouden. Met de app erbij kom je dan wel uit maar dan loop je weer met je mobiel in de hand. Wel voldoende bankjes/rustpunten onderweg.
  Cijfer: net voldoende.

 80. Vandaag het Meilunterenpad gelopen. Ondanks het onbestendige weer erg genoten van deze mooie en afwisselende route (de extra lus hebben we overgeslagen).

 81. Gisteren dit pad gelopen. Wat een prachtig afwisselend pad is dit. We hebben ervan genoten, ook mede door het zonnetje en de prachtige Hollandse luchten. Bewegwijzering was af en toe onduidelijk maar in combinatie met de app prima te doen. Leuk al die kijkkastjes met informatie.

 82. Gestart bij ijzertijdboerderij, mooie route, goede bewegwijzering, geen probleem met route volgen.
  De extra lus zou er echt af moeten, niet mooi, lange stukken langs erg drukke wegen (zelfs gevaarlijk er wordt hard gereden en weinig uitwijkmogelijkheden) en zelfs snelweg, saai stuk in herrie en uitlaatgassen.
  Niet passend bij klompenpadroute.
  Verwijderen van de route, verpest echt beleving van het mooie stuk.
  Kleine route is genieten van rust, natuur en onverharde paden!

 83. Wat een super mooie route, gelukkig was in Coronatijd ook restaurant ’t Hek open voor take-a-way en sanitaire stop, voor ons halfweg de wandeling omdat we bij de Ijzertijdboerderij gestart waren. Afwisselend landschap!

 84. Vandaag dit pad voor het eerst gelopen. Prachtige route, een echte aanrader !

 85. Dit was mijn eerste klompenpad. Ik was, zeg maar, nog een “klompenpadmaagd”. Maar ik vond het een heel mooie en afwisselende route door de prachtige Veluwse bossen en glooiende weilanden. De bewegwijzering langs het pad is zeer goed onderhouden: alleen bij de aangeboden extra lussen om de route te verlengen is het even opletten welk pad je volgen moet.
  Jammer dan de route het rijksmonumentale Buurtbosch letterlijk links laat liggen. Ik zou daar die bijzondere paadjes ook even meenemen.
  https://www.bestemmingbuitenlucht.nl/mijn-allereerste-klompenpad-meulunterenpad/

 86. Schitterend pad, nu 2 x gelopen, 1 x in de sneeuw en 1 x in het najaar. Beide keren genoten. Niet de extra lus genomen omdat ik veel reactie heb gelezen dat die saaie is!

 87. Vandaag dit Klompenpad gelopen. Gelukkig droog. Het Klompenpad is simpel samen te vatten…. geweldig mooi. Wist niet dat omgeving Lunteren zo mooi was. Heerlijk glooiend met mooie vergezichten en prachtige stukken bos. Helemaal top.

  Lees links en rechts over slechte routepaaltjes. Daar hadden wij geen last van. Prima te doen.

 88. Een behoorlijk aantal paaltjes heeft wel een kompenpad sticker maar zonder richtingaanwijzer. soms staan de palen buiten gezichtsveld (toevallig toen ik naar rechts keek dat ik zag dat we een keer rechtdoor moesten). Een aantal andere wandelaars hadden er ook problemen mee. Ook halverwege de route waar je een stukje omhoog loopt, daar staan links om de hoek een bordje. Die zie je dus niet. Gelukkig liep iemand die vaker daar loopt en ons dat bordje aan wees. Het laatste stuk door het bos (rond km 10-11) hebben we daardoor een bordje gemist en kwamen we op een grote weg uit. Zonde!

  Verder wel echt een mooie omgeving, maar wel druk. Dus ga vroeg in de ochtend op pad, het was nu wel erg toeristisch. Veel bos, zandgrond, huis, hoogteverschillen. Erg leuk!

 89. Het is onze gewoonte om een in de zomer gelopen wandeling die ons goed beviel ook eens ’s winters te lopen. Een totaal andere ervaring. Erg mooi, zeker op deze zonnige corona zondag. Een aanrader is om niet de verlengde route te kiezen. De 12 km route heeft nagenoeg geen asvalt.

 90. Vandaag dit pad gelopen. Naar onze beleving veel te veel asfalt, langs drukke wegen en langs de snelweg. In onze beleving niet klompenpad waardig.

 91. 5 Jan. dit pad gelopen, wij hebben niet de lus erbij gepakt omdat dat heel veel asfalt is , het gedeelte dat op het bord bij begin staat is 12 km. en echt schitterend.

 92. Het verlengde gedeelte is echt niet de moeite waard. Echt te veel geasfalteerde wegen. Deze mogen ze van mij verwijderen. Niets avontuurlijks aan. Dat wordt hierboven ook al een aantal keren aangegeven.

  De rest ga ik morgen lopen, dus denk dat ik dan het mooiste gedeelte ga zien.

 93. Vandaag het Meulunterenpad gelopen, afstand 12km lengte. De route is zeer goed aangegeven. Het is een schitterende route, en gaat voornamelijk over bospaden heen. Af en toe een leuke klim en bezienswaardigheden onderweg. Zeer zeker de moeite waard.

 94. Prachtige route in een mooi landschap!
  Jammer dat diverse stukken OOK MTB route zijn. We liepen de route op zondagochtend vroeg, en kwamen kleinere en grotere groepen MTB-ers tegen. Iets om rekening mee te houden in het weekend!

 95. 12 kilometer gelopen Mooie afwisselende route. Ervaar zelf de mooie kilometers van dit pad. Complimenten aan de vrijwilligers.

 96. Een groot contrast..
  Vandaag het Meulunterenpad en het Valkschepad gelopen (sluit goed op elkaar aan). Beide paden zijn heel erg mooi. Het grote contrast zit in de ‘verlengde route’ van het Meulunterenpad!! Eigenlijk zou je dit niet als Klompenpad aan moeten bieden. 95% asfalt en veel lange saaie stukken. Ik ben er gelukkig mee begonnen dus goed voor de km. De rest van de routes maakte het gelukkig weer goed?. Dus zeker een aanrader maar dan zonder de verlenging!

 97. Vandaag het pad met verlenging gelopen. Het pad zelf is één van de mooiste klompenpaden die ik heb gelopen, en ik heb er al de nodige gelopen, voldoende afwisseling en goed gemarkeerd. Ik was blij dat ik was begonnen met de verlengde route, want die vind ik geen aanrader: veel op of langs een weg, en veel verkeerslawaai van verder wegverkeer.

 98. Vandaag deze route gelopen prachtige route prima bewegwijzerd vrijwilligers bedankt.

 99. Vandaag 16 november gelopen, de 12 km. Van internet algemene info en kaartje uitgeprint. Gestart bij De Wormshoef, in tegenovergestelde richting gelopen. We waren meteen verrast door de prachtige, glooiende velden met de bossen op de achtergrond in laatste herfsttooi. Na ca. 3 km bij camping De Goudsberg, de uitkijktoren, waar je ook prima onder een afdak je boterham kan opeten. Het regende vandaag af en toe. Vanaf hier is het bijna allemaal bos. Soms met een akkertje of weilanden ertussen. Even daarna na een stevige klim het middelpunt van Nederland. Het pad daarna was tegelijkertijd een stukje MTB route. Hier geen MTB’er gezien . Verderop wel waar ook
  srukje MTB- en wandelpad synchroon liep. We vragen ons af hoe dit in het weekend gaat. Bij de Celtic Fiels kun je niet veel ontwaren. Het deel samen met het blauwe pad is prachtig. Na zo’n 6 km was in een veld geen markering. We stonden voor een slagboom met verboden toegang. Op een paal rechts daarvan ook met verboden toegang zagen we dat de markeringen er af waren gepeuterd. De gok naar links genomen. Ja, dat klopte. Op ca. 10 km van de route was er koffie to go met een klein gebakje in een grote plastic bak bij De Lunterense Boer. We zaten even, ivm de regen, toch op het overdekte terras. Maar dat mocht echt niet, kwam de receptioniste ons heel vriendelijk vertellen. Terug naar het pad. Toen liepen we even verkeerd. Maar dat was onze eigen schuld. We hadden een aanwijzing gemist door het praten. We liepen terug en zochten de route, ca. 1,5 km extra, was te doen. En we hebben helemaal langs het Pinetum gelopen en kunnen genieten van alle wonderlijke pijnbomen en andere naaldbomen .Een wandelaar uit de buurt dacht te weten waar die aanduiding was. Het klopte. Weer door een prachtig stuk bos en restaurant/uitspanning Het Uilenbos, dat helemaal gesloten was, hetgeen we al wisten van twee wandelende dames. Het laatste stuk over de Mielweg met mooie huizen. Op andere plekken hebben we ook onze ogen uitgekeken naar bijzondere optrekjes midden in het bos. Veel huizen zijn wit en hebben een rieten dak. Bijzonder mooi.
  Ja, en toen wilde ik toch wel de brochure hebben, want er is onderweg heel veel te zien mbt natuur en historie en op internet krijg je niet alle info te lezen van de nummers die op het kaartje staan. In het gezellige centrum van Lunteren, ja zelfs op deze regenachtige, namiddag gezocht naar een boekwinkel. Maar de Bookshop had juist deze brochure niet meer. Wel zeker 8 andere. Een aanrader dit pad.

 100. Vandaag deze route (22 km) linksom gelopen. Bij ongeveer 4 km geen duidelijke aanwijzing waardoor ik op de verkorte versie kwam. Gelukkig met de app terug gelopen en de juiste route weer op kunnen pakken. Het allermooiste stuk is en blijft de “Goudsberg”. Wat een prachtige stuk natuur met veel hoogteverschillen. Loop hier sowieso vaker. Van mij had de route over de eenmanspaadjes rondom de afgraving gemogen. Daarna veel asfalt, maar gelukkig mooie vergezichten en veel te zien. En dan na 15 km ineens de weg af naar links en gelijk rechts komende op een laantje waar de bomen een boog vormen over het pad. Mooier kun je niet verrast worden!!! Uiteindelijk een stuk langs de A30 gelopen en achterlangs een bomenkweker terug naar Lunteren. Toch uiteindelijk een mooie route.

 101. Zaterdag 31 Okt. dit pad gelopen.
  Wat een leuk afwisselend pad.
  De vergezichten, hoogte verschillen, bossen met de nu prachtige herfsttinten. Ook een paar informatie paneeltjes, kijkpalen, wat er vroeger geweest is. Altijd leuk om te lezen, en te zien
  Het was best druk met wandelaars en mountenbikers. Maar we hielden rekening met elkaar. Daarom goed te doen.
  De route stond duidelijk aangegeven. Zonder app gelopen.
  Top voor de vrijwilligers. Bedankt.

 102. Beste Britt, Mathijs en Hans,

  Voor de vrijwilligers is het fijn om te horen dat het klompenpad positief wordt gewaardeerd. Dank hiervoor. De bemerking over de bewegwijzering hebben we direct opgepakt. De bewegwijzering van het klompenpad op het genoemde punt blijkt in de orde te zijn.

 103. De afgelopen maanden hebben we al veel klompenpaden gelopen. Nu op maandagmiddag 19 oktober het Meulunterenpad tegen de klok in gelopen. Wat een enorm leuk klompenpad is dit. Deze staat echt in onze top 3. Prachtige bospaden langs prachtige huizen, leuke hoogteverschillen en voldoende bankjes. Soms stukken route langs een smal fietspad, maar als wandelaar kun je eenvoudig op brede zandweg ernaast gaan lopen. De route is ook uitstekend aangegeven, alleen konden wij geen routebordje vinden toen we vanaf de Hessenweg rechtsaf moesten slaan om het stuk rondom de zandafgraving te lopen.
  Dit is echt een route die we zeker nog een keer gaan lopen.

 104. Ondanks de weersvoorspelling met regenbuien toch gaan wandelen en het bleef de gehele wandeling dróóg. Koffie bij de start in hotel/restaurant de Wormshoef waar de openhaard al heerlijk brandde. Zeer gastvrij en veilig met alle COVID regels!! Vorig jaar deze wandeling al eens gelopen en deze keer andersom gedaan wat toch weer een beetje andere gezichtspunten laat zien.Perfect bewegwijzerd. Leuke variaties in landschappen, stukje berg op, heidevelden, veel paddestoelen en mooie boerderijen om langs te lopen. Op de Celtic Fields werden de aardappels gerooid. Een reuze fijne wandeling maar 2 x iemand tegengekomen, de wandeling deed op onze teller niet 12 maar 13 km is. We vonden dat een kroketje wel mocht en omdat de gezelligheid weer lonkte bij de Wormshoef. Dus voor de tweede keer naar binnen ? Deze wandeling is beslist een aanrader voor wandelaars en lekkerbekken!

 105. Met mooi weer op een september zondag was dit een fijn afwisselend pad. Het was hier en daar ietwat druk, dus voor zondag zou je wensen dat er alleen klompenpadders mogen komen, maar zover zal het wel niet komen. Ik vind het een aanrader. Speciaal de historische kijkpalen gedurende de wandeling gaven iets extra’s. Mijn impressies blog ik weg op mijn website. https://sprakeloosverhalen.wordpress.com/2020/09/20/meulunteren-het-pad-in-lunteren/
  Voor meer foto’s verwijs ik naar mijn instagram account titiissprakeloos
  Vrijwilligers bedankt.

 106. Beste Marjon,

  De routeverlenger heeft onze aandacht om deze route minder over geasfalteerde wegen te laten lopen. Maar we zijn afhankelijk van de medewerking van landeigenaren. De afslag naar de route verlenger bij Hotel De Wormshoef staat op de klompenpadbordjes “routeverlenger” vermeld. Bij de Molenlaan waar je ook kan kiezen voor de routeverlenger hebben we al geruime tijd bordjes met tekst geplaatst ter verduidelijking.

 107. Deze route staat bij mij op nummer 1. Voor hardlopers zoals ik is deze route op grote delen een soort trailroute met de nodige hoogtemeters. Ideaal trainingsrondje voor een vaartspel met heuvels. Cijfer 9,5!

 108. Vandaag voor de tweede keer het Meulunterenpad gelopen. Vorige keer waren we erg enthousiast, maar deze keer hebben we ergens verkeerd gelopen. We kwamen op de routeverlenger uit. Wat een verschrikkelijk pad is dit, je loopt veel over asfalt en langs de A30. Veel auto’s die hard rijden. Dit stuk is niet klompenpad waardig.
  Graag duidelijke vermelding wat de 12 km wandeling is of nog beter schrap de routeverlenger.

 109. Heerlijk genoten van een prachtige en afwisselende wandeling! We hebben de verlenging niet gelopen. Zeker een plek in onze top 5 van klompenpaden waarvan we er al verschillende hebben gelopen. Dank aan de vrijwilligers!

 110. Vandaag weer het pad gelopen. Nu de juiste route. Mooie wandeling. En ik sluit me aan bij de andere commentaren. Vergeet de verlenging! Die liepen we de vorige keer al. Echt niet voor ons plezier.

 111. Vandaag dit klompen pad gewandeld, bordjes goed te volgen, maar ach wat een teleurstelling toen wij de route verlenging gingen lopen, haast alleen maar asfalt, maar de teleurstelling werd nog groter toen wij geruime tijd langs de snelweg moesten lopen, de verlening heeft dan ook niets meer met een klompen pad te maken. Advies: verlening zo spoedig mogelijk verwijderen.

 112. @Roelien: ik denk dat je dan alleen de routeverlenger gelopen hebt (die langs de snelweg gaat) en niet het hoofdpad die grotendeels door natuur gaat en onverhard is.

 113. Sorry, maar een dikke nee voor ons. Van de 12 km, 10 km over verharde weg gelopen, waar de auto’s je met 60/80 km per uur voorbij razen en zelfs een stukje parallel aan de snelweg. In deze mooie, prachtige omgeving had ik toch wel een iets hogere verwachting.

 114. Leuke wandeling, geen klompen nodig idd…
  Vooral het eerste deel is zeer de moeite waard. Jammer van het drukke verkeer bij dat buiten zwembad.

 115. Ik ben het eens met Ronald. Ik heb vorige week dit pad gelopen en we vonden het een heel mooi pad, afwisselende landschappen, mooie uitzichtspunten en glooiingen. Ik weet niet waarom dhr of mevrouw Hak een negatief oordeel heeft, omdat het niet onderbouwd is. Ik ga zeker nog een keer terug, het liefst als er sneeuw ligt. Dan lijkt het me daar (ook) prachtig! En dank aan alle vrijwilligers. ?

 116. Zojuist het meulunterenpad gelopen en hebben erg genoten van de afwisseling van dit pad !
  We kwamen vrijwilligers tegen die de bewijzering controleerde en zonodig snoeien en herstellen .Hulde !

 117. Vandaag op de nieuw geinstalleerde app gelopen, ging helemaal goed! Prachtige wandeling. Succes en wij lopen rustig verder…

  Vriendelijke groeten

 118. Gisteren dit pad gelopen en zelfs nog een kopje koffie genoten bij het Uilenbos! En dat in Coronatijd:-) Ik vind het een fantastische wandeling, prachtig pad, goed aangegeven en zeer afwisselend. Zeker de moeite waard om in de herfst nogmaals te lopen.

 119. Vandaag dit klompenpad gelopen. Wij vonden het een mooie afwisselende wandeling. Gedeeltelijk door het bos, maar ook mooie vergezichten en zo af en toe wat glooiend. Echt de moeite waard. Veel vingerhoedskruid zien bloeien.
  De route was goed aangegeven. Dank hiervoor!
  Zeker de moeite waard om ook nog eens in een ander jaargetijden te lopen.
  Onderweg kun je verschillende “kastjes met dia’s bekijken” Ik ben niet zo groot van stuk, dus helaas ging dit mijn aan neus voor bij. Wellicht kan er een houten schijf voor gelegd worden oid.

  gr. Godelieve

 120. Vandaag voor zesde keer een Klompenpad gelopen. We hebben het Meulunterenpad en het Valkschepad op één dag gelopen. Het was goed te doen (net geen 20 km). Aansluiting prima en bewegwijzering is super. Leuke wandeling. Dank aan de vrijwilligers. Wij kunnen het echt iedereen aanraden.

  Ik vind het soms leuk om een vlogje te maken. Niet met de intentie om veel kijkers te trekken en niet om inkomsten te krijgen. Zie het als een soort dagboek. Wil je een impressie van de wandeling? Ga dan in bij youtube naar SnoeckSaga of nog makkelijker: plak de volgende link in je browser: https://youtu.be/fRvoeavfUbc

  Vrijwilligers: nogmaals dank!

 121. Ik heb de 12 km plus de verlenging naar 22 km gedaan vandaag. De 12 km ging over mooie stukken en die kan ik wel aanraden. De verlenging vond ik echter geen aanrader: veel asfalt, beton, auto’s en A30 en weinig echt wandelpad, meer geschikt als fietsroute.
  Bewegwijzering was prima in orde!

 122. Beste Elise,

  Fijn dat wandelaars hun ervaringen delen. Ik heb de bewegwijzering gecontroleerd in de nabijheid van het Uilenbos en er zijn geen bordjes verdwenen. De groene bordjes zijn wel minder opvallend tussen de begroeiing. We gaan scherp er op letten dat de begroeiing het zicht op de bordjes niet wegneemt. Bij het opstappunt “station Lunteren” staat een bord met de complete route en de aanlooproute naar het startpunt. Vandaag gecontroleerd of de bewegwijzering van de aanlooproute correct is en dit is het geval.

  mvg
  Coördinator Meulunterenpad

 123. Op donderdag, 7 mei 2020 hebben wij dit pad gelopen. Afgelopen week ook het Bult- en Beekpad en het Valkschepad gelopen. Alle drie met zonnig weer. Prachtige omgeving om te wandelen met veel bos . Het Valkschepad vinden wij het mooist, ook omdat er weinig over asfalt hoeft te worden gelopen. Daarna het Bult- en Beekpad en als laatste het Meulunterenpad met vaak rechte lange stukken. Maar er is begrip dat niet ieder pad over onverharde wegen kan gaan. Dank aan alle vrijwilligers van deze klompenpaden, wij hebben weer genoten.

 124. We hebben op bevrijdingsdag het klompenpad gelopen. Mooie stukken zitten erbij.
  Helaas was er bij het Uilenbos geen aanduiding te zien, terwijl dit juist een onoverzichtelijk stuk is.
  Daarnaast is een opstappunt ‘Station Lunteren’ maar ook hier is niet duidelijk waar het pad begint.

 125. Ik liep dit pad in de late herfst (in de video hoor je op het laatst op de achtergrond de intocht van Sint), en ik liep het pad niet helemaal. Ik heb het gedeelte van Lunteren rond de Goudsberg gelopen. Wat een ongelooflijk mooie omgeving is dat toch, de grens van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Wat een (pre)historie met een bron uit de ijzertijd en even later de Muur van Mussert op de Goudsberg. Erg mooie route.
  Video: https://youtu.be/oglCu_P32AM

 126. Gisteren dit mooie klompenpad gelopen, nauwelijks asfalt afwisselend door bos en boerenland. Mooie omgeving en leuke vergezichten en een extra uitdaging met het stijgen en dalen. Prima punten om te rusten op bankjes. Wel een beetje stoffig op de grote paden in het bos, zeker als er zo’n idioot in zijn auto langs geraasd komt.

 127. Vandaag de wandeling gelopen op een zonnige zondag. Dat was corona technisch goed te doen, het is rustig genoeg om zonder problemen te wandelen. De route is heel goed aangegeven. Vlak na de germaanse put mist inderdaad een aanwijzing op de route. Deze is door iemand bewust vernield, we zagen nog de restanten van de Klompenpaden stickers op het paaltje van een verkeersbord. Gelukkig mag je de andere richtingen niet op, dus het komt goed. Het is een mooie wandeling met afwisseling tussen bos en weide. We hebben de route met veel plezier gelopen.

 128. Werkelijk adembenemend mooie wandeling. De route is goed aangegeven. Op de hele route van 12 kilometer hebben we maar één keer getwijfeld. Aangezien we niet rechtdoor en rechts mochten zijn we maar links gegaan en dat bleek goed. Van de klompenpaden die ik gelopen heb, was dit de mooiste!

 129. Beste klagers, je bent niet verplicht om de routeverlenger te doen. Men doet z’n best om paden echte klompenpaden te laten zijn maar dat gaat nu eenmaal niet overal. Met deze routeverlenger heb je wel weer mooi een overstaproute naar het Nederwoudse pad en ook neem je het leuke Woudse Wallepad. En wanneer je van te voren even goed de route bestudeert weet je dat je een stuk langs de A30 wandelt. En wanneer ik eens over een stuk asfalt moet dan kijk ik niet naar beneden maar om me heen en geniet van de weilanden, boerderijen, enz. Ten slotte, goed plannen wanneer je gaat scheelt ook een hoop verkeer…

 130. op 2 april de routeverlenger gelopen, vanaf Jowis zolder. Terleurstellend: grotendeels over asfalt langs een matig drukke weg, maar vooral: tweemaal een fors stuk pal langs de drukke snelweg

 131. Vandaag dit pad gelopen (21,5 km). Ik startte met de routeverlenger en dit gedeelte vind ik niet echt een aanrader. Erg veel asfalt en een lang stuk dicht langs de A30. Het werd pas echt de moeite waard toen ik op de hoofdwandeling kwam.

 132. Vandaag (21/03) de route gelopen. Er was een heerlijk zonnetje met een koud windje. Dit windje was wat sterker hier en daar over de paden die tussen de weilanden lagen (die zijn er best wat) maar al met al was het goed te doen. Het is een mooi gebied om te lopen dus de route was zeker leuk. Echter denk ik wel dat hier en daar wat mooiere stukken te lopen zijn waar je nu over lange rechte bospaden loopt (ik ken het gebied toevallig).

  Gr Thom

 133. Na het Valksche nu ook het Meulunterenpad gelopen. Bewegwijzering op beide paden is goed en het zijn beide echt prachtige paden met geweldige uitzichten en landschappen. Dank aan alle vrijwilligers en alle andere mensen en instanties die dit alles mogelijk maken!!!

 134. Het pad zelf is erg mooi en afwisselend, een aanrader. Mooie uitzichtpunten, wat hoogteverschil, heel mooi.
  We startten met de routeverlenger, en die viel tegen. Bijna alles asfalt en wel erg dichtbij de snelweg. Gelukkig kwam daarna het klompenpad zelf, dus we hadden het mooiste voor het laatst, maar deze routeverlenger raad ik niet aan.

 135. Gisteren heb ik het Meulunterenpad gewandeld. Ik koos van de langste variant. Ik heb genoten van de wandeling en de grote diversiteit aan landschappen op de route. Wandelen op een doordeweeksedag heeft voordelen, bijvoorbeeld de rust onderweg. Onderweg gesproken met een vrijwilliger die een paaltkje aajn het herstellen was. Mooi dat mnensen zich zo inzetten. Complimenten!
  Voor een verslag van deze wandeling kunt u kijken op mijn wandelweblog : https://willemswonderlijkewandelingen.com/2019/10/31/klompenpad-meulunterenpad/

 136. Een uitgelezen dag voor een wandeling! 13 gr, geen wind en licht bewolkt. De laatste dag van de herfstvakantie en dat merkten wij ook. Op sommige punten wat druk met wandelaars. Andere stukken bos doodstil. Af en toe geroffel van een specht. Mooie kleuren van de bladeren aan de bomen, fraaie hoogteverschillen en daardoor speciale doorkijkjes in de verte. Boerderijen en mooie huizen, diverse rassen van koeien in de wei, mooie paarden, genoeg te zien, kortom veel variatie. Bewegwijzering is erg duidelijk en goed te volgen. Let even goed op als je bij restaurant de Goudsberg komt: wandelaars en snelle wielrenners lopen/rijden door elkaar heen op het fietspad ongeveer 250 meter!! Het Uilenbos en de Goudsberg gezellige plekken voor een hapje en drankje. We gaan dit jaar zeker nog een keer, op een doordeweekse rustige dag! We hebben genoten!

 137. Vandaag het Meulunterenpad gelopen, inclusief de verlenging. Dus ruim 20 kilometer. Het eerste deel is beduidend mooier en afwisselender dan de verlenging. Die is grotendeels verhard en loopt zelfs een eind strak langs de A30. Het Woudese Wallepad is wel een mooi eind aan de verlenging, maar wat mij betreft een te groot contrast met de vele kilometers daarvoor. Dus ik zou (ondanks de inspanningen van de vrijwilligers) het beperken tot de reguliere route van dit pad, zonder de verlenging. Die reguliere route is namelijk zeer de moeite waard.

  De route van het Meulunterenpad is keurig uitgezet en prima zonder kaart of app te volgen. Dank aan de vrijwilligers en landeigenaren die het mogelijk maken!

 138. Beste Jan,

  Bedankt voor je reactie en goed om te horen dat het klompenpad wordt gewaardeerd. Helaas verdwijnen er soms aanwijzingsbordjes zoals door jou is opgemerkt. Deze week zijn de bordjes weer geplaatst. De route beschrijving in de app langs Pinetum zullen we nader bekijken, maar de routebordjes moet voldoende zijn.

  Mvg
  Coördinator Meulunterenpad

 139. Wat een mooi pad, uitstekend bewijzerd ook, erg genoten.
  Vooral het hoogteverschil is mooi, mooie door- en uitkijkjes.
  Jammer dat er ook bij jullie vandalen bezig geweest zijn, 2 bordjes aan eenzelfde paal waren gemold en lagen (netjes) op de grond naast de paal ! Het was bij een afslag met een afsluitboom nabij de put bij Celtic Fields.
  Een minder ernstige afwijking zag ik op de app waarbij de GPS een iets andere route aangaf dan de pijlen nml bij het hek langs het Pinetum. Niets ernstigs maar mogelijk kunnen jullie hier een keer naar kijken.
  Verder een prachtige route, aanrader.

 140. Beste Pauline en andere wandelaars,

  Ik reageer op het bericht over dat het Pannenkoekenhuis niet op het kaartje staat dat via deze website is te downloaden. Ik ga zorgen dat de kaart aangepast wordt. Ook voor de folder geldt dit trouwens, bij herdruk zal dit meegenomen worden.

  Het Pannenkoekenhuis staat ondertussen al wel vermeld in de app en lijst met horeca op deze website.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 141. Op 23 juni, met 28 graden, is dit een aangename boswandeling. Alles prima aangegeven. Overstap naar andere klompenpaden mogelijk, dat deden we niet want we vinden 12 km bij deze temperatuur wel mooi. Het startpunt ligt bij een grappige nagebouwde ijzertijd nederzetting. En We kwamen geheel onverwacht langs het middelpunt van Nederland. Tip voor de klompenpad bouwers: de horeca s
  Die wel bij de route vermeld staat is niet op het kaartje ingetekend. Als we het geweten hadden waren we niet bij de lunterse boer maar iets verderop bij het pannenkoekenhuis in het bos neergestreken.

 142. Ik woon er vlakbij, maar blijf dit een heerlijk klompenpad vinden! Tip: laatste week van augustus is Heideweek en heeft Lunteren een leuke oprocht: De Reutemeteut.

 143. Vandaag deze route gelopen. Bijzonder goed aangegeven. Dit is ook belangrijk omdat er veel mogelijkheden zijn tot verlenging of verkorting. Voor wie vanaf het station start: door meteen rechts de Engweg op te gaan loop je vrijwel direct richting bos. Dit voorkomt dat je twee keer dezelfde route door het dorp loopt.

 144. Beste Sanne en andere wandelaars,

  Graag reageer ik even op de opmerking over honden. Voor alle duidelijkheid; Klompenpaden zijn verboden voor honden, ook als ze aangelijnd zijn. Dit heeft te maken met het feit dat Klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen. Soms loopt op het terrein ook vee. Om deze dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen, zijn honden verboden. Terreineigenaren zijn akkoord gegaan met een Klompenpad over hun terrein onder bepaalde voorwaarden en om op hun medewerking (en daarbij dus de instandhouding van het Klompenpad) te kunnen blijven rekenen, moeten we ons houden aan deze voorwaarden. Vandaar dat er een algeheel verbod is voor honden op de Klompenpaden. Ter plekke kan het soms zijn dat honden op een deel van de route wel toegestaan zijn, maar om verwarring en teleurstelling te voorkomen houden wij in alle communicatie de lijn aan dat Klompenpaden verboden zijn voor honden.

  Klompenpaden zijn in die zin te beschouwen als een recreatief product voor een specifieke groep. Voor de hondenliefhebber zijn er andere paden en routes in het buitengebied.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden

  Met vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 145. Prachtig klompenpad. Veel afwisseling incl. beetje geschiedenis en cultuur.
  Zeer aan te bevelen.

 146. Gisteren o.a. deze route gelopen. Erg mooi, ik ga deze zeker nog een keer doen wanneer de bomen weer blaadjes hebben. Honden zijn op deze route wel degelijk toegestaan, mits aangelijnd.
  De omwonenden leken hier niet van onder de indruk te zijn, want we zijn toch erg veel loslopende honden tegengekomen. Zorg er alsjeblieft voor dat het geen gebied wordt waar honden verboden worden en lijn ze gewoon aan als dat wordt gevraagd.

 147. Vandaag met heerlijk weertje (18 graden veel zon) dit mooie pad gelopen. De afwisseling van landweggetjes, bos, akkers, zandverstuiving maakte het erg leuk.
  Ik ben helemaal tot rust gekomen.

 148. Vandaag deze route gelopen, gestart vanaf pannenkoekhuis Het Uilenbos. Het was een mooie route, wel pittig bijna 12 km door de sneeuw. Na afloop heerlijk opgewarmd bij het haardvuur bij Het Uilenbos. Zeker een aanrader om hem nogmaals te lopen bij zonnig weer.

 149. Bedankt voor uw positieve waardering voor de route. Helaas zijn er vandalen die voor de derde maal dit jaar het door u gemiste bordje hebben verwijderd. Vandaag is de route aanwijzing hersteld zodat wandelaars in de kerstvakantie probleemloos de route kunnen volgen.

  mvg

  Coördinator Meulunterenpad.

 150. Vandaag hebben we de 12km wandeling gelopen. (Met de klok mee)
  Het is een aanrader: mooi afwisselend en heerlijk rustig !
  Daar waar de route naar links gaat richting zandverstuiving, mist een bordje.
  Coördinaten: N 52gr 06,026 min, E 5gr 39,558min

 151. Vandaag hebben wij de hoofdroute van 12 km gelopen. Veel bos en een afwisselend landschap over verschillende soorten paden. Wij vonden hem zo mooi dat we hem zeker nog een keer gaan lopen.

  Met vriendelijke groet,

  Gerrie Verlaan

 152. Beste Aukje,

  De routeverlenger van het Meulunterenpad bevat helaas een aantal stukken asfaltweg waar nogal wat verkeer overheen komt. De oostelijker gelegen hoofdroute is aanzienlijk rustiger en om die reden in 2017 aangepast.

  Om verwarring te voorkomen met de bordjes en plaatjes die onderweg geplaatst zijn geldt voor alle Klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering ook gebruik te maken van de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 2,- verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 153. Vandaag hebben we het pad gelopen en vonden we de hoeveelheid verharde wegen niet prettig.
  Het verkeer raast langs je heen en er zijn weinig fiets – en wandelpaden langs.
  Kwamen ook in de problemen door de routeverlenger bordjes, want hoe de gewone route verder ging, stond er niet bij.
  Weinig bos gezien, maar veel weilanden en verharding. Vonden het geen succes, jammer. hebben mooiere gelopen.
  Tip om de bordjes nog eens goed na te lopen?

 154. Beste Hendrika,

  Als de route vanaf het startpunt (De Wormshoef) wordt gelopen in combinatie de route verkorter (een stukje Hessenweg) bedraagt de lengte 7 km. Het deel route verkorter is als zodanig aangegeven op de bordjes in het veld en op de kaart in de folder, op de website en in de app.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 155. Beste,

  De route heeft een lengte van 12 km en kan naar wens worden ingekort tot 7 km, maar hoe kan ik zien dat het 7 km is.

  Met vriendelijke groet,
  Hendrika

 156. Beste Tamme,

  De route heeft een lengte van 12 km en kan naar wens worden ingekort tot 7 km, maar het is ook mogelijk de route uit te breiden tot in totaal 22 km. Veel wandel plezier.

  Coördinator Meulunterenpad

 157. op de brochure van de Meulunteren route staat een route verlenger. Betekent het dat de totale lengte 12 plus 10= 22 km wordt als deze verlenger er bij gelopen wordt?

 158. Best Dick,

  Fijn om te horen dat je het Meulunterenpad met veel plezier loopt. Met regelmaat wordt het pad gecontroleerd op de aanwezigheid (en zichtbaarheid) van route aanduidingen. Bedankt voor je reactie, we zullen zo snel mogelijk een nieuw paaltje plaatsen.

  Met vriendelijke groet,

  Gerard Koeman
  Coördinator Meulunterenpad.

 159. Vanmorgen dit pad nog eens gelopen. De bewegwijzering is nu uitstekend, ook in het Uilenbos.
  Vrijwilligers worden weer bedankt.
  Nabij de Germaanse put, bij viersprong zandwegen, tussen de verdroogde en deels al gemaaide maisvelden is echter een kunststof paal van de bewegwijzering afgebroken, waarschijnlijk door een combine-maaimachine geraakt.
  Dit pad vandaag gekozen omdat het 37 graden wordt. Tegen de klok ingelopen, maar dan krijg je aan het eind toch nog warmte voor je kiezen tussen de maisvelden. Overigens een prachtig pad, ook ’s winters goed te lopen. Het naastgelegen Valkschepad is ook één van mijn grootste favorieten. Allerlei combinaties mogelijk, ook met het Beek- en Bultpad. Al deze paden aanbevolen.

 160. Beste Fred,

  Dank voor je positieve reactie, altijd weer leuk om zoiets te lezen als je zelf betrokken bent geweest ontwikkelen van een klompenpad. Ik archiveer de suggestie voor het moment (over 4-5 jaar) dat de route, vanwege aflopende openstellingsovereenkomsten, weer herbezien wordt want wijzigingen brengen allerlei kosten voor app, folder, etc. met zich mee en vinden daarom bij voorkeur op dit soort momenten plaats.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 161. Vandaag 16/05 hebben we met heel veel plezier het Meulunterenpad gelopen. Veel te zien, mooie uitzichten over de engs door het opkomende mais, veel interssante, historische punten. Heel leuk en informatief zijn de ” camera’s” bij bezienswaardigheden. Route is uitstekend aangeduid.
  Tip: is het mogelijk om in de toekomst het pad achter de Steenenberg te laten lopen, tot net voorbij de akker en dan linksaf richting het pad dat naar het overstappunt leidt? Het geeft naast het moois van de omgeving ook afwisseling in die hoek van de route.
  Nogmaals onze complimenten !
  Hetty en Fred van Loon

 162. Beste Paul,

  Op dit stukje van het klompenpad is afgelopen winter gekapt. De vrijwilligers die dit pad onderhouden hebben daarna de bewegwijzering hersteld maar gaan bij hun eerstkomende maandelijkse naloopronde specifiek kijken of de situatie ter plekke voldoende duidelijk is. Dank voor de melding.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 163. Vandaag het Klompenpad gedaan vanaf het station Lunteren. Mooi en goed aangegeven wandelpad. Echter na de uitspanning Uilenbos gaat het mis . Door het bos wordt het niet meer aangegeven. Jammer. Komt misschien nog? Dan voor herhaling vatbaar.

 164. Vandaag pad gewandeld, op een geven moment zie je een soort kijkdoos met oude beelden,inderdaad bij eetgelegenheid met Minigolf is dit; Het Uilenbos? het bos in daar is bijna niet te lopen en er ontbreken route bordjes.
  je loopt dan weer terug,is dit de verkorte route? om alles te lopen vonden we nu een beetje te veel kilometers,heb foto’s bekeken op internet volgens mij hebben we het mooiste stuk (ken) niet gezien hierdoor.
  En die kei waar ligt die? volgende keer de route verder lopen.

 165. Zoals hier al in december gesignaleerd is vlak na “Het Uilenbos” een flink deel van het pad door het bos verruïneerd door bosbouwactiviteiten met zwaar materieel. De bosbouwers zijn nu weg (met medeneming van flink wat hout) maar het pad is nog niet hersteld. Misschien kan SLG contact opnemen met de eigenaar van dit perceel (= eigenaar Het Uilenbos) om de schade te herstellen en het pad weer “beloopbaar” te krijgen. Bij droog weer gaat het nog enigszins maar als het nat is, is dit echt niet te doen.

 166. Wat een prachtig mooi pad is dit pad ook weer. Wat ik niet had verwacht, was het bos- en ‘heuvel’-rijke gebied waar je doorheen loopt. Wil je extra kilometers maken, dan is voor trainingsdoeleinden de routeverlenger prima. Wil je optimaal genieten, loop het Valkschepad dan mee! Echt een plaatje van een pad!

 167. Vandaag voor de 8e keer dit pad gelopen (tegen de klok in), na een hele nacht regen.
  De hoofdroute bestaat uit slechts 1,5 km asfalt, vrijwel alles aan het begin en het einde bij de Wormshoef. Verder een paar keer een flink stuk “vals plat” en één keer een flinke klim. Alles met zuigende modder, dus nu wel vermoeiend. De verlenging niet gelopen, die bestaat voor ongeveer 90% uit asfalt.
  Direct na “Het Uilenbos” moet je rechtsaf het bos in. Daar is het momenteel door werkzaamheden bijna niet te lopen over een afstand van ongeveer 500 meter. Bomen en takken op het pad en hele diepe sporen van tractoren of bulldozers. De gaten zijn gevuld met regenwater. M.i. ontbreken er ook een paar routebordjes.
  Mijn voeten zijn wel droog gebleven. Het is te doen, omdat er geen weiland is. ’t Is ook wel een beetje spannend, maar weet nu even wel waar je aan begint.

 168. 12 december de 12 km ronde van het Meulunterenpad door de sneeuw gelopen. Prachtig banjeren door bos en vlakte over de knerpende sneeuw. Sommige stukken bos waren wel drassig, door de sneeuw zakte we soms weg in een flinke laag modder. Mooie vergezichten en kronkelige bos paadjes… Door het geconcentreerd lopen (gladheid & diepe sneeuw) wel veel informatie onderweg gemist (middelpunt van Nederland, Goudsberg en meer) dus we moeten zeker nog een keer terug voor misschien wel de hele 22 km.

 169. Afgelopen april liepen wij dit pad en nu in oktober weer met al zijn herfstkleuren en de vele paddenstoelen. We hebben weer genoten. De route is goed te lopen op de bewegwijzering. Bij de start eerst even koffiegedronken bij restaurant Wormshoef aan de Dorpsstraat in Lunteren. We gaan dit pad zeker van de winter nog een keer lopen.

 170. Een heerlijke nazomerse herfstdag om te wandelen!
  Wat is dit pad prachtig. Een hele verbetering vergeleken met de “oude versie”. Het grootste gedeelte is onverhard. Het gaat langs en door weilanden, veel door het bos, langs maisvelden, glooiende stukken, langs heide, over de zandvlakte en het gebied heeft veel historie en daar vind je ook de beschrijvingen van op de app en op bordjes langs de route.
  Er zijn veel bankjes onderweg en diverse horeca.
  In deze tijd van het jaar zijn er veel paddenstoelen te zien. We hebben heel wat foto’s gemaakt van de diversiteit van de natuur. De vogels waren nog goed te horen. Verschillende vinken en vlaamse gaaien lieten zich zien.
  Vrijwilligers bedankt!
  Een aandachtspunt bij dit pad is de afstand tussen de bekende paaltjes met logo. Op diverse plekken is het te lang, zodat je twijfelt of je de juiste richting hebt. (We hebben de route linksom gelopen vanaf Celtic Fields en dan betreft het vlak na het Middelpunt van Nederland bij de diepe kuil en het stuk bos voor de zandvlakte). En als je hem linksom loopt, dan staat er aan het eind niet dat je rechtsom moet naar de aanlooproute.

 171. Vandaag deze route gelopen met heerlijk nazomerweer. Grootste deel onverhard, veel zandpaden die je langs landerijen en dan door de bossen voeren. Afwisselend; dan kom je langs een (nu bloeiend) heideveld, dan weer langs een zandgroeve. Langs de route staan informatiezuilen die je met dia’s een beeld geven van de culturele en archeologische geschiedenis. Keltische velden, een Germaanse put, het middelpunt van Nederland… Vanuit het bos loop je opeens een weiland op en door maïsvelden. Onderweg bij de Goudsberg wat gedronken. Kortom, een mooi, afwisselend klompenpad. Goed aangegeven met bordjes.

 172. Heb afgelopen zondag dit pad gelopen maar was een teleurstelling. Ben vanaf de Wormshoef rechtsaf gelopen en zag het eerste bordje aan de linkerkant. Eerste stukje was mooi lopen, daarna echter werd het alleen maar asfalt en een stuk vlak langs de A30. Uiteindelijk bleek dat ik met de routeverlenger was begonnen, dom,dom,dom. Heb dus het grootste stuk de routeverlenger gelopen, bijna alleen asfalt. Heb daardoor het laatste stuk verkort en ben vanaf de Broeksteeg linea recta naar de Wormshoef gegaan. Had er geen zin meer in de echte route op te pakken. Maar……..ik ga hem nog een keer lopen en dan goed!

  Misschien een tip: vóór de Wormshoef al aangeven of je links- of rechtsaf moet ……..?

 173. Vandaag was het de beurt aan het Meelunterenpad. Wat vroeger van start gegaan en stralend mooi weer. Levert weer mieterse plaatjes op. Prachtige en afwisselende wandeling, volop genoten en accu weer gevleesd.
  Zoals altijd mijn app ‘ie 🙂 mee en een paar keer geraadpleegd. Zo weinig mogelijk, vind het volgen van de bordjes net even zeg maar plezanter. Puike afsluiter is de Wormhoef, vriendelijke bediening en wat kan een cappuccino heerlijk zijn. Top en iedereen weer enorm bedankt. Thumbs up.

 174. Vandaag dit pad tegen de klok in gelopen. Verbaasde me eigenlijk hoe mooi het pad is. Veel zandpaden, leuke stukken bos en ook populair voor ruiters, dus pas op waar je je voetjes zet.
  Er zitten behoorlijk wat lange rechte stukken in, maar dat stoort bij een natuur vol in bloei totaal niet!

  Voor de klompen-hardlopers is dit ook een mooi pad om te doen.

  Wil je meer als 12km, dan moet je volgens mijn voorganger die stukje geschreven heeft, niet het Meulunterenpad-verlenging doen, maar dus het Valkschepad meepakken.

  Tot slot, enorm weinig wandelaars tegen gekomen, en dat kan heel rustgevend zijn:)

 175. Vandaag dit pad gelopen ws de verlening. Het viel ons erg tegen. Veel asfaltwegen met toch wel veel verkeer, grote stukken langs de snelweg. Soms ook wat moeilijk welke kant we op moesten. Voor ons geen herhaling van dit klompenpad! Gelukkig zijn er nog heel veel klompenpaden!

 176. Zondag 9 april dit mooie pad gelopen. We begonnen een beetje afwachtend, omdat er meerdere berichten staan dat bewegwijzering verwarrend zou zijn. Daarom ook een folder gekocht van het klompenpad. We hebben eigenlijk het hele pad op de bordjes gelopen en soms een beetje verwarring omdat het Valkschepad erdoor heen loopt. Ook de oude bordje zijn er nog (advies om deze geheel te vervangen door nieuwe). Ook goed opletten dat je niet de verlenger of verkorter gaat lopen. Maar het is een prachtig pad met veel afwisseling van natuur. Wij zijn blij met dit pad.

 177. Vandaag nogmaals gelopen, maar nu met de nieuwe verlenging (weer tegen de klok in).
  Hoofdroute is met nogal wat “bulten” en vals plat. Daardoor best vermoeiend, maar heel mooi. Veel bos, ook heide en o.a. zandafgraving. Verwacht hier geen weilanden.
  De verlenging is wel 9 of 10 km lang (wees gewaarschuwd), heel anders dan de hoofdroute, veel te veel asfalt en beton en stukken langs de A30. Verder wel mooi landelijk. Vrijwel de hele route kun je ook met de fiets doen, dus de verlenging heeft weinig met een klompenpad te maken. Maar als je dan de verlenging doet, met de fiets of met de benenwagen, ga dan vooral lekkere koffie halen bij Jowis Zolder.
  Volgens de site heb ik 22 km gelopen en dat voel ik wel in de beentjes!
  En Alice; op die blauwe bordjes (11 km) staat Valkschepad! Overigens zijn niet alle oude bordjes weggehaald. Toen ik bv de Meulunterseweg overstak stond er een oud bordje links met “verkorte route” en rechts een nieuw bordje “verlengde route”.
  En nog even dit: lopen terwijl de de app of plattegrond niet nodig hebt is wel zo prettig! Dank iedereen.

 178. Gister deze wandeling gelopen. Mijn eerste klompenpad maar zeker niet de laatste! Deze is zeer goed aangegeven en een zeer mooie wandeling!!

 179. Vandaag donderdag 16 maart…………….wat een fantastische dag om een Klompenpad te lopen. Gelukkig is het mijn parttime dag, dus wandelschoenen aan en gaan!
  Het pad van 12km is zeker de moeite waard. Leuke afwisseling van open velden en door de bossen met iets zwaarder traject met heuvellandschap. Zeker aan te bevelen.
  Niet echt in verwarring geweest, maar toch miste ik op 2 plekken een bordje…..
  1) op de Vijfsprongweg een extra bordje ergens langs de weg om zeker te zijn dat je op de goede weg zit voordat je rechtsaf het veld ingaat en
  2) bij de T-splitsing op de Beukenlaan is geen groen bordje te vinden of je links of rechtsaf moet (alleen roze Overgangsbordje).
  3) wat mij verbaasde was dat er halverwege ergens op het traject blauwe bordjes waren van 11km!? Waarschijnlijk moeten die nog verwijderd worden.
  Al met al een erg leuke route, heb erg genoten van de routen en het mooie weer. Ga ik zeker nog een keer lopen.

 180. Beste wandelaars,

  Het Meulunterenpad is vernieuwd en zeer de moeite waard om te (her)ontdekken. De vrijwilligers zijn druk bezig met het vervangen en aanvullen van de markering. Af en toe zal er hierdoor nog wat verwarring kunnen zijn.
  We adviseren altijd om naast de markering in het veld ook de app en/of het kaartje op deze pagina te gebruiken om de juiste route te vinden.

  We hopen dat u veel wandelplezier heeft van het nieuwe Meulunterenpad.

  Marlies van Loon

 181. Dames en heren,
  Het mooie van de klompenpaden is dat je ze bijna niet over het hoofd kunt zien. Middels de stickers, bordjes en schildjes. Er zijn ook nog altijd de folders die aanwijzingen geven (+ een kaartje).

  Maar het handigst is gewoon de app voor op de slimme telefoon ! Zet die op de telefoon en je kunt de wandeling echt niet meer mislopen …

 182. zondag 12 maart schitterend weer : dus wandelen!. Gekozen voor gewijzigde MEUlunterenpad. Toch wel een beetje voor “gevorderde” routewandelaars/klompenpadkenners. Om te beginnen zijn op soms belangrijke plekken de oude – verkleurde plaatjes niet weggehaald. Dat kan misverstanden opleveren, want sommige bevinden zich op cruciale punten of je ziet ze over het hoofd . Tip: vervang zeker het plaatje op de lantaarnpaal aan begin Meuleunterse weg!.
  Tip 2: op sommige plekken een controle plaatje plaatsen, om zeker te zijn dat je aanwijzing begrepen hebt. Bijv. bij Middelpunt van Nederland. En je moet wel met je “neus” op” de plaatjes gaan om te zien of er soms op staat. Wij zijn er in getuind vlakbij de spoorovergang Molenweg) en zo pakweg 2 km extra gescoord ( ). Het lijkt wel of er niet goed “getest” is ( met proeflopers, die de route/buurt niet kennen). Wij hadden het kaartje echt nodig en dat zou feitelijk niet moeten. Maar verder het was prachtig weer, mooi land en dat maakt alles goed!.

 183. Vandaag het Meulunterenpad gelopen tegen de klok (vanuit het restaurant links af) gestart waar het zeker fout ging dat was vlak voor het einde hier was ook een splitsing we hadden het pad gevolgd naar links want dit zag er flink bewandeld uit aan het eind van dit pad op de kaart gekeken waar we waren maar helaas we moesten terug tot op de splitsing en tot onze verbazing stond er hier wel een bordje maar die was bedoeld voor als je de route volgt vanuit het restaurant wormshoef rechts af. beetje jammer zo op het eind van de route . Verder een schitterende route deze staat zeker in de top 3 van ons. Hoe de oude route heeft gelopen dat weet ik niet is ook niet erg want als je deze hebt gelopen wil je ook niks anders.
  Verder het was super weer wel erg veel mounten bikers op de wandel paden.

 184. Vandaag gelopen tegen de klok in. Omdat ook ik een paar keer de weg kwijt was heb ik de verlenging niet gelopen. Ga ik binnenkort wel doen. Hoop dat de verlenging ook mooier is geworden. De hoofdroute was al mooi, maar nu nog mooier geworden.
  Ongeveer 1 kilometer voorbij restaurant Goudsberg ging het fout. Een driesprong en geen bordjes, even verderop nog een keer zeer onduidelijk, zonder bordje en bij het laatste zandweggetje naar de Meulunterseweg (rechtsaf) ook geen bordje. Ben dus eerst de nieuwbouw ingelopen. Jammer is dat. Verder was de wegbewijzering wel goed!
  Al zwetend kwam ik bij de Goudsberg aan, lekker koffie dacht ik. Jammer, wel 40 wielrenners, ruiters en wandelaars aanwezig en ik heb slechts één ober gezien, dus maar weer vertrokken zonder koffie. Ook dat was jammer. ’t Was ook prachtig weer. Bedankt maar weer en tot binnenkort.

 185. Het is mij niet helemaal duidelijk hoe
  dat kan.
  Ik ga meteen morgen kijken.

  Jan.

 186. Wij hebben vandaag dit vernieuwde pad gelopen, maar zijn meer dan 3x de weg kwijt geraakt door het ontbreken van bordjes…. Toen maar omgekeerd, en ook op de terugweg op sommige plaatsen geen bordjes.

 187. Bij de foto uit 1940 van het Lunterse Buurtbosch wordt de naam van notaris Johan van Dam genoemd. Ik denk dat dit
  Notaris Johan van den Ham moet zijn.

 188. Beste wandelaars van het Meulunterenpad,

  Vanaf vrijdag 10 maart is het hernieuwde Meulunterenpad te wandelen. Er zijn een aantal mooie stukjes bijgekomen, dus we zijn benieuwd wat u er van vindt! In de app en op deze pagina is vanaf 10 maart de nieuwe kaart te vinden. Ook is de folder vernieuwd. Deze is iig vanaf 10 maart te verkrijgen bij het startpunt en binnenkort bij de andere verkooppunten die hierboven op de pagina staan.

  Veel wandelplezier gewenst,

  Marlies van Loon

 189. A.s. zondag willen wij het Meulunterenpad gaan lopen.
  Is dit inderdaad eind 2016 vernieuwd?

  Hartelijke groet,
  Gisela

 190. In de zomer hadden we ijs van geitenmelk gemaakt. We hebben ons assortiment vergroot met de geitenproducten. We hebben nu ook meerdere soorten geitenkaas. vanille vla, chocolade vla en yoghurt van geitenmelk. Kom je het ook proeven bij Jowis zolder?

 191. Beste Nicole,

  De afronding van de werkzaamheden laat nog even op zich wachten. De vernieuwde route is geheel klaar maar pas als de folder, app en website klaar zijn en, zeker ook zo belangrijk de paaltjes met de bewegwijzering verplaatst, kan het vernieuwde Meulunterenpad 2.0 geopend, hoogstwaarschijnlijk eind 2016.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 192. In voorgaande berichten lees ik dat dit pad vernieuwd en verbeterd gaat worden.
  Is dit al gebeurd?

 193. Vandaag dit klompenpad gelopen. Ik sluit me helemaal aan bij de vorige schrijver: Op diverse plekken waren de markeringen kaal en was het niet duidelijk welke kant je op moest doordat de richting van de routeverlenger en de route verkorter ook niet duidelijk waren aangegeven. We zaten na een uur wandelen ineens op de verkorte route. We hebben een aantal highlights van de route ook niet gezien zoals het middelpunt van Nederland en de dassentunnel. Veel te lange stukken langs de provinciale weg, nee geen aanrader. De Wormshoef aan het eind van de route maakt wel veel goed.

 194. Ik vind dit geen klompen pad.
  Veel te veel asfalt.
  Paar keer de weg kwijt en heb het maar opgegeven

 195. Vandaag gelopen. Tegen de klok in. Eerste verlenging in bos wel gelopen, tweede verlenging langs A30 niet.
  De eerste helft is fantastisch, de tweede helft vond ik ook mooi, vooral de kronkelige Vitterweg. Maar inderdaad veel asfalt. Veel weiland links en rechts, maar nergens mocht ik een heining over om een weiland door te lopen.
  Er zijn overigens maar weinig echte klompenpaden. Van de 27 die ik nu gelopen heb, zeker minder dan de helft als klompenpad aan te merken. Heel erg vind ik het trouwens niet, weiland is vaak drassig.
  Met de markering had ik geen problemen m.u.v. de situatie bij ’t Hek. Daar kon ik geen bordje vinden, dus plattegrondje geraadpleegd. (even rechts en dan weer links Veldhuizerweg)
  Ben wel benieuwd naar nieuwe route, die zou vorig jaar al komen!
  Heerlijk koffie gedronken bij Jowis Zolder (een aanrader).
  Hierboven bij de aanhef Meulunterenpad staat een foutje bij “route combineren”, daar staat Beek- en Bultpad, ipv Meulunterenpad.
  Iedereen weer bedankt voor de mooie dag, ik ben weer fit.

 196. Het wandelweer was goed en kilometers voldoende, maar dit klompenpad bracht absoluut niet wat vele anderen wel deden. Het is een saai pad over veel asfalt en een enkele zandweg. Het zicht bestond uit weilanden en boerderijen.
  We hebben geen weiland doorkruist, zijn over geen erf gekomen, zijn geen bruggetje overgestoken…
  Op diverse plekken waren de markeringen kaal en was het niet duidelijk welke kant je op moest doordat de richting van de routeverlenger en de route verkorter ook niet duidelijk waren aangegeven.
  Zoals al te lezen staat dit klompenpad niet in de klompenpaden-app.
  We hebben ons oog zeker laten vallen op alle paarden, koeien, schapen, duiven, vinken, ezels, kangaroes, hazen, kieviten, etc. Verschillende dieren lieten zich goed horen!
  Bij het startpunt is het goed vertoeven. Er was verder geen horeca (open). Bij de Wormshoef werd ons verteld, dat men druk is om het pad aan te passen. Misschien kan dan de drukke Meulunterenseweg eruit gehaald worden en het Lunterense Bos meegenomen worden in het klompenpad…

 197. Zaterdag deze tocht gelopen. Prima tocht met werk vertrok asfalt.

  Jammer is wel dat de verlengingen slecht zijn aangegeven en de bewegwijzering wat onduidelijkheid gaf. Uiteindelijk ¹9 km gelopen.

 198. Vandaag heb ik met 12 medewandelaars (www.weekendhike.nl) dit pad gelopen. Ook ons viel op dat het pad over wel erg veel asfalt loopt. Per ongeluk liepen we de verlenging die deels langs de A30 loopt, die hadden we ook liever overgeslagen.
  Wel allerlei dieren gezien, je loopt langs kangoeroes, capibara’s, veel schapen, enkele koeien, een wilde haas, een reeweide, kippen en een emoe :-).
  Het is aan te raden Jowis Zolder (Barneveldseweg 49a, Lunteren) op te nemen als horecapunt in een aangepast Klompenpad. We hebben er met de hele groep gratis koffie en thee mogen drinken, terwijl je in het winkeltje streekproducten kunt kopen.

 199. Beste Bert van Geffen,

  Dank voor uw berichtje. Ik snap uw opmerkingen. Juist daarom wordt het Meulunterenpad achter de schermen klaar gemaakt voor nieuwe versie. Op dit moment worden de nieuwe openstellingsovereenkomsten opgesteld met eigenaren en dan kunnen folder, kaart, app en uiteraard bewegwijzering in het veld aangepast en is dit klompenpad mooier en weer geheel up to date. Dus ik zou zeggen even de aankondiging van de heropening afwachten en dan de klompen aan..

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 200. “U wandelt over kleine zandweggetjes tussen weilanden en langs oude akkers. Het gebied is een belangrijke ecologische verbinding tussen de Veluwe en de Utrechste heuvelrug.”
  Deze belofte maakt de route niet waar. Voorgaande beschrijving heeft slechts betrekking op een betrekkelijk klein eerste deel van de route. Dàt stuk is inderdaad prachtig. Vervolgens volgt de route een traject over voornamelijk asfalt en door de stank van de bio-industrie. Niet doordat een varken of een kip vieze dieren zijn, maar door de wijze waarop deze dieren in te grote aantallen bij elkaar moeten wonen. Veel grootschalige weilanden met monocultuur, verwacht daar geen kruiden en bloemen. U doet er goed aan een wasknijper mee te nemen en de klompen kunt u thuislaten want dat loopt niet lekker op asfalt. We liepen al menig klompenpad waar we zeer tevreden over waren maar het Meulunterenpad is de naam klompenpad onwaardig.

 201. Beste Frans Anten,

  Uw constatering klopt. Voor het einde van het jaar verschijnt er echter een geheel nieuwe versie van het Meulunterenpad inclusief app. We leggen op dit moment hier de laatste hand aan.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 202. Geachte redactie,
  kan het kloppen dat dit pad nog niet op de app klompenpaden te vinden is?
  mvg
  frans anten

 203. Door de uitbundige groei van het mais was de routeverkorter niet mogelijk aan de Barneveldseweg. Hier staan ook drie bordjes met verschillende richtingen op één paaltje, niet erg duidelijk allemaal dus de folder moet wel mee.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.