Moas-Wetteringpad

Ontdek het afwisselende buitengebied van Alphen aan de Maas. Wandelen door fruitgaarden, over boerenland, langs de Alphense Wetering en uitgestrekte uiterwaarden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Moas-Wetteringpad (12 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 5 of 9 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Bij van Alles ’n Bietje, Kerkstraat 9b in Alphen (Gld), parkeren kan op het plein bij de kerk; het Burgemeester Baltussenplein.

Opstappunt: Opstappunt Theetuin Onder de Groene hemel, Doorbraakdijk 11 in Alphen (Gld), alleen parkeerplaatsen voor fietsen.

Openbaar vervoer: Vanaf station Oss gaat een buurtbus naar Lith. In het weekend eens per uur, op werkdagen elk half uur. Vanaf de markt in Lith loop je 300 meter naar het veer Lith – Alphen en aan de andere zijde bereik je na nog eens 450 meter het Opstappunt Onder de Groene Hemel.

Markering: Blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt het Moas-Wetteringpad combineren met het Tremelepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Op 26 oktober het Moas Wetteringpad gelopen. Een erg mooi pad tussen de fruitbomen door, langs de Moas (Maas). Prachtige vergezichten over de weilanden en over het water. Tussen de grazende Galloways door langs de sluizen. We hebben de verlengde route gelopen, het enige nadeel was dat er op deze route maar 1 bankje was…. 🛋️

 2. Vandaag onder een strakblauwe hemel en een zonovergoten dag dit super mooie pad gelopen. Veel afwisseling, boomgaarden, de uiterwaarden, rondom twee plassen, de galloways, direct langs de Maas, stukje dorp.
  Prima route aanduiding, mooie bruggetjes, prachtige paddenstoelen langs de route, als je er oog voor hebt.
  Deze route gaan we beslist nog een keer in het voorjaar lopen, maar dan omgekeerd en door de weeks, want dan kunnen we bij de start/ eind koffie drinken bij “ van alles een bietje.”
  De complimenten voor de vrijwilligers, voor het uitzetten en de boeren en tuinders die toestemming gaven om over hun land te lopen.
  Voor ons een dikke 10 en een aanrader voor andere wandelaars. TOP.

 3. Gisteren hebben wij dit mooie en goed gemarkeerde klompenpad gelopen. Gestart vanaf de veerstoep in Lith. Ook wij genoten van het lopen door de uiterwaarden en langs de boomgaarden. De appelpluk was in volle gang. Alphen is een verrassend leuk plaatsje. Jammer dat “Bij van alles ‘n bietje”op zaterdag gesloten is. Dit lijkt ons een hele leuke gelegenheid om koffie te gaan drinken. We komen zeker terug in de bloesemtijd, en dan op een door-de-weekse dag.
  Nu hebben we bij het dijkmagazijn aan de picknicktafel gezeten met de eigen koffie. Ook leuk! Zeker met het uitzicht op de Maas.
  Ook fijn dat de folder op de website gepubliceerd is. Leuk om achtergrondinformatie te lezen.
  Maar ik heb de volgende passage gelezen en nogmaals herlezen:
  Het gras houden de kwekers langer dan vroeger om de natuurlijke
  vijanden (als sluipwespen en lieveheersbeestjes) van insecten die
  bloesem en fruit belagen te bestrijden.
  Dit klopt toch niet….. Je bestrijdt de natuurlijke vijanden toch juist niet…..?!

 4. Beste wandelaars,

  Wandelaar Rob Vis schrijft “de route ligt in een stuk waar je niet verder kunt”. Hij bedoelde daarmee dat er niet erg veel verkeer is en dus om aan te geven dat het lekker rustig is. Er is dus niks van de route afgesloten o.i.d..

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 5. Geweldig mooi pad met een super goed startpunt. Heerlijke koffie en volgens mijn wandelpartner de lekkerste chocoladetaart van Nederland. Route is mooi en rustig de route ligt in een stuk waar je niet verder kunt. In de boomgaard lopen hadden wij nog nooit gedaan en dat was een heerlijke verrassing toen de eigenaar ons een appeltje voor de dorst aanbood.Mooie open route minder geschikt als het winter is. Super gave brugetjes over de sloten heen een echte aanrader.

 6. Afgelopen zondag deze prachtige wandeltocht gelopen, met mijn wandelmaatje. We hebben enorm genoten van deze mooie wandeling! Werkelijk super mooi stukje Nederland en ook zeer duidelijk aangegeven (al denk je soms bij het smalle paadje vlak langs een maisveld en slootje, zit ik wel goed?)! Aanrader!!

 7. Afgelopen zondag deze prachtige wandeltocht gelopen, met mijn wandelmaatje. We hebben enorm genoten van deze mooie wandeling! Werkelijk super mooi stukje Nederland en ook zeer duidelijk aangegeven (al denk je soms bij het smalle paadje vlak langs een maisveld en slootje, zit ik wel goed?)! Aanrader!!

 8. Gisteren heerlijk gelopen. Prachtige route, goed aangegeven en op deze manier weer een stukje onbekend Nederland leren kennen. Erg mooi !

 9. Een aanwinst, dit nieuwe klompenpad. Vol afwisseling en over mooie paden. In tegenstelling tot de informatie op de website, kan dit pad toch best met openbaar vervoer bereikt worden. Vanaf station Oss gaat een buurtbus naar Lith. In het weekend eens per uur, op werkdagen elk half uur. Vanaf de markt in Lith loop je 300 meter naar het veer Lith – Alphen en aan de andere zijde bereik je na nog eens 450 meter het Opstappunt Onder de Groene Hemel.

 10. Aanwinst,

  Onder een heerlijk herfstzonnetje dit prachtige nieuwe klompenpad gelopen, een “echt” klompenpad.
  Heel goed onderhouden, paden gemaaid en gesnoeid, stevige houten bruggetjes en overstapjes.
  De bewegwijzering was dik in orde, je kon het heel goed zonder app of kaart lopen.
  Een dikke tien. Het informatiebord bij de start gaf 15 km. aan, terwijl op de klompenpad-app 12 km. staat, dit lijkt ons waarschijnlijker, want we waren in dik twee en een half uur rond.
  Dank jullie wel vrijwilligers en landeigenaren voor het realiseren van dit mooie klompenpad.

 11. Eergisteren dit prachtige afwisselende pad gelopen. Beginnend bij de mooie kerk en even later langs het dijkmagazijn. Vervolgens door natuurgebieden langs de Maas en daarna langs boomgaarden vol met appels en peren. Opvallend was de rust. Heerlijk. Op het einde gegeten bij Brasserie ‘t Anker. Een parel…

 12. Gisteren dit nieuwe Klompenpad gelopen. Vooral de lange stukken langs en in de buurt van de Maas vonden wij prachtig, Inderdaad waren een paar smalle korte stukken wat lastiger door de combinatie van prikkeldraad, modder en hoge brandnetels. Lange broek is hier wel een must. Even weelderig zijn de enorme bramestruiken onderweg. We aten wel een pond schatten we zo op tijdens het lopen. Alphen is fraai en voelt gemoedelijk, met een eigenzinnige kerk en enkele andere interessante gebouwen. Op onze tellerwas het pad 12.5 kilometer. Dank aan een ieder die het mogelijk maakt(e) deze fijne wandeling te ervaren.

 13. Vandaag met een vriendin dit mooie, zeer gevarieerde pad gelopen. Het was op en top genieten! Complimenten aan de samenstellers en overige vrijwilligers! Het pad is goed gemarkeerd en onderweg is veel te zien (zie ook eerdere reacties). Een aandachtspuntje wel is het smalle paadje langs de maïsvelden aan de oostkant van de route. Hier goed uitkijken waar je loopt! Als afsluiter van de wandeling koffie met gebak bij ‘Bij van alles een bietje’ is een aanrader! (zaterdag/zondag gesloten).

 14. Gisteren dit prachtige pad met goed weer en met een vriend gelopen.
  Het begint al goed met de start horeca zorgcafé Alles ‘n Bietje met aardige mensen, zelf gemaakte lekkere taarten, en heerlijke cappuccino. Alphen is een vergeten sfeervol plaatsje aan de Maas, waar je zonder probleem kan parkeren. Je wandelt langs het oude kerkje met later geplaatste reusachtige steunberen, via de dijk naar de rivier. loslopende koeien en schapen vlak langs het water met af en toe een schip en pleziervaart en een legerhelikopter vlak boven het water. Dan naar het fruit, boomgaarden met appels en peren; mooi dat de telers je er langs laten lopen over smalle paadjes en planken over sloten. Dan weer terg naar Alphen en richting rivier. Een prachtige fotogenieke stellingmolen en dan rond oude rivierlopen in de uiterwaard met ruig gras; maar overal is het graspad gemaaid zodat je makkelijk loopt. Je loopt langs het grote stuw- en sluizencomplex waar je helaas niet bij mag komen. En dan langs de rivier en enorme bramenstruiken terug naar Alphen.
  Prachtig afwisselend pad : een 9!

 15. De route is mooi, vooral langs het water is leuk, maar de afstand van 15 km op het bord klopt niet. Het is niet meer dan 12 km. Bij de slootkant bij de maïsvelden was het iets krap, waardoor je goed moet opletten waar je loopt. Groetjes Lucy en Alwin

 16. Gisteren ons 41ste klompenpad gelopen. Het “Maes- en wetteringpad” is een mooi pad, zeker als je van het Nederlandse rivierenlandschap houdt. Het is een afwisselend pad met regelmatig leuke bijzonderheden ( de oude molen, het sluizencomplex en de vissentrap). De uitzetters hebben hun best gedaan, waar mogelijk de asfaltwegen en fietspaden te vermijden, compliment. Mooie paden door de uiterwaarden maar ook door de boomgaarden waar de appels en peren prachtig hangen te rijpen. Kleine, smalle paden en mooie, zelfs extra versierde houten bruggetjes. Wel uitkijken!
  Een extra leuke bijkomstigheid was dat ook wij werden aangesproken door een 70-jarige ouduitzetter van het pad, die ons verraste met een aantal prachtige oude verhalen over de gebeurtenissen en mensen uit het dorp Alphen. Hij adviseerde ons het boek “Dorp aan de rivier” van Antoon Coolen eens te lezen, dan kregen wij een nog beter beeld over de plek waar wij nu liepen. Gaan we zeker doen.
  Nog een klein verzoek om onderweg zo hier en daar een bankje of rustmogelijkheid te realiseren. Uitzetters bedankt voor de mooie tocht.
  PS ” van alles een bietje” is op zaterdag en zondag helaas gesloten

 17. Met het Moas-Wetteringpad vandaag alweer een nieuw klompenpad gelopen.
  Een leuk klompenpad met name langs de maas en door / langs boomgaarden.
  Mooie bruggetjes, smalle paadjes, veel water, weilanden en uiterwaarden.
  Deels ook door Alphen, waar wij het gevoel hadden terug in de tijd te zijn.
  Een heerlijk rustige wandeling bovendien.
  Voor iedereen die van stilte houdt absoluut een aanrader.
  Fraai uitgezet en perfect bewegwijzerd.
  Dank aan alle betrokkenen!
  Na afloop heerlijk geluncht bij brasserie ‘t Anker. Ook een aanrader.

 18. Op maandag 2 augustus dit prachtige nieuwe pad gelopen. Gestart met koffie bij “van alles een bietje” wat een mooi initiatief is dit in het dorp. Een ontmoetingsplek, een bibliotheek, een koffiehuis, een restaurantje inéén. Dit is een leer-werkplek. Daarna gestart richting de Lambertuskerk met bijzondere architectuur en geschiedenis. De route is prima aangegeven, geen moment van twijfel. Het ruige gebied langs de Maas is geweldig met bloemen, vlinders, bramen en mooie vergezichten. De stilte die hier heerst is bijzonder te noemen….De prachtige molen domineert het landschap. De Galloway grazen daar ook. Vergeet niet 200 meter van de route af te gaan naar de Theetuin “onder de Groene Hemel” voor fantastische biologische koffie, (en meer lekkers) Tevens is dit een opstappunt. Een mooi aangelegde tuin met verscholen zitjes. Tijdens de wandeling nog een enorme klucht patrijzen gezien van wel 20 stuks! Een haas, visdiefjes bij t water, een watersnip, veel ganzen, er komt van alles op je pad. Onderweg gezellige praatjes met de verschillende bewoners die wilde weten hoe t nieuwe klompenpad beviel. Dan volgt een gedeelte door de fruitboomgaarden met appels en peren (zal ook mooi zijn in de bloesemtijd) en ga je over diverse bruggetjes en langs de maisvelden met een sloot ernaast (even opletten, is smal stukje en de mais hoog/breed.
  Hierna kom je weer in de (nu droge) uiterwaarden met schapen. We zijn vol lof over dit pad en de prachtige omgeving en kijken terug op een fantastische dag. Tot de volgende keer!!

 19. Een klompenpad uit het boekje en zoals ze horen te zijn. Over weilanden, langs sloten, over smalle bruggetjes en door uiterwaarden.
  Het westelijke en oostelijke gedeelte vullen elkaar heel goed aan.
  Bedankt iedereen die dit pad mogelijk gemaakt heeft!

 20. Vrijdag 23 juli de twee westelijke rondjes gelopen. Erg mooi, we komen binnenkort de resterende oostelijke lus nog doen.
  Ook wij misten wat bankjes onderweg, om even rustig de meegenomen broodjes te eten.
  Na afloop heerlijke zelfgemaakte taart gegeten bij het leuke terrasje van Van alles ‘n bietje. Aanrader!

 21. Beste wandelaars,

  De lengte van de hoofdroute van het Moas-Wetteringpad is 12km.

  Op de papieren folder, downloadbare folder en het startpaneel, staat momenteel 15km, dit is onjuist en moet dus eigenlijk 12km zijn. In de app en in de tekst op deze site staat wel de juiste lengte; 12km.

  Alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 22. Vandaag dit klompenpad gelopen het was een mooi klompenpad je loopt helemaal richting waterkering lith
  mooie stroomversneling het is een schiterent klompenpad ik raad het aan om zeker een keer telopen
  veel variatie top klompenpad

 23. Zaterdag 24 juli 2021 dit pad met veel genoegen gelopen, zij het met een enkele omweg vanwege nog achtergebleven water in de uiterwaarden. Leuk, afwisselend pad, wisselende uitzichten en veel vogeltjes. Complimenten voor theetuin Onder de Groene Hemel, op juiste afstand van het startpunt, mooie natuurtuin, prima luns’ en vriendelijke ontvangst. Bewegwijzering & opstapjes & bruggetjes prima in orde. Aanradertje!

 24. Het is 5 dagen nadat de Maas de hoogste waterstand had dit jaar. Omdat het water veel gezakt is kon het prima gelopen worden. Er is een klein deel wat niet toegankelijk is omdat er door het hoge water het maisveld aan de dijk is plat gegaan. Er staat geen stroom op de afrastering en daarom kon ik er overheen en verder.
  Als onderdeel van de alternatieve 4daagse van Nijmegen heb ik gekozen om dit Klompenpad te lopen. Een mooie verassing. Ik dacht het dorp te kennen maar nee. Een beetje geoefende wandelaar mag je wel zijn als je langs de Wetering loopt. Het pad is er ongelijk en smal. De vele bruggetjes, smalle paadjes en akkers maken het een afwisselend en mooi pad. Langs de Maas was nog een beetje kwelwater maar het was goed te doen om zonder natte voeten het pad te kunnen lopen. Bij de molen aan de dijk ben ik naar beneden gelopen en daar viel ik van de ene verbazing in de andere. Wat een mooie vergezichten. Een goed gemaaid pad om te lopen. De koeien waren op afstand. Mooi weer, prima temperatuur. Ik heb genoten en ga dit pad zeker nog een keer over doen. Trots mogen de inwoners van Alphen zijn, ik had zoveel moois niet verwacht.

 25. Het nieuwste Klompenpad het Moas-Wetteringpad bij Alphen aan de Maas is op papier 15 km lang, in de praktijk iets meer dan 11.
  Ik liep het pad vanaf het startpunt met de klok mee. Het stuk door de uiterwaarden van de Maas is aardig om te lopen. Na een klein stukje door Alphen wordt het nóg meer een klompenpad: door weilanden, langs akkers, bruggetjes en opstapjes. Zeker vanaf de dijk naar de uiterwaarden loop je over smalle paadjes, glad van de natte klei.
  Mijn mening over dit pad….. ik laat eerst de beelden spreken.
  Tegenvaller vond ik de weinige bankjes, de enige bankjes langs de hele route staan bij de Noodschuur op de dijk, vrijwel aan het begin/eind van de route.

  video:
  https://youtu.be/P82DwSL5CE8

 26. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen erg mooi en zeker een aanrader, divers veelal onverhard zoals je verwacht bij een klompenpad! Alleen jammer dat we slechts 12,5km gewandeld hebben ipv 15km zoals is beschreven.

 27. Vandaag is het nieuwe pad in Alphen a.d. Maas geopend. Meteen maar gelopen met de klok mee, dan ben ik weer helemaal bij.
  Eerst ruim een uur door de uiterwaarden, deels ook asfaltpaden. Met galloway’s (koeien) die op de paden lopen en liggen. 25 meter afstand houden is moeilijk, ook omdat het erg drassig is als je van het pad afgaat. Maar de koeien zijn niet agressief, wel schrikkerig.
  Dan door een (oude) wijk in Alphen en de polder in. Leek eerst wat saai, maar de bekoringen van een echt klompenpad kwamen na een paar km weer helemaal terug.
  Een boer had bij het injecteren rekening gehouden met een strook voor de wandelaars.
  Soms wat drassig (klei!) maar dat hoort erbij. Langs fruitgaarden en smal pad tussen beek en maisveld, door kleine paardenweide, met paarden, alles wel glibberig, maar dat is niet erg.
  Tenslotte direct langs de Maas lopen, mooi.
  Het viel me verder op dat de afstand geen 15 is. Op de site bij “alle klompenpaden” staat dan ook 11,43 km. (rechtermuis klikken) Nogal een verschil!
  Ik mat 45 tot 50% hard, maar alle harde paden/wegen zijn zeer rustig.
  ’t Is hier sowieso stil. Geen winkels in Alphen, er was in Alphen één kruidenier maar dat is nu een leuk winkeltje en “café”, daar is nl de start van het klompenpad. (Bij van Alles ’n Bietje)
  Resumerend: Een heel mooi pad, maar wel wat kort.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.