Moas-Wetteringpad

Ontdek het afwisselende buitengebied van Alphen aan de Maas. Wandelen door fruitgaarden, over boerenland, langs de Alphense Wetering en uitgestrekte uiterwaarden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Moas-Wetteringpad (12 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 5 of 9 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Bij van Alles ’n Bietje, Kerkstraat 9b in Alphen, parkeren kan op het plein bij de kerk; het Burgemeester Baltussenplein.

Opstappunt: Theetuin Onder de Groene Hemel, Doorbraakdijk 11 in Alphen, alleen parkeerplaatsen voor fietsen.

Openbaar vervoer: Vanaf station Oss gaat een buurtbus naar Lith. In het weekend eens per uur, op werkdagen elk half uur. Vanaf de markt in Lith loop je 300 meter naar het veer Lith – Alphen en aan de andere zijde bereik je na nog eens 450 meter het Opstappunt Onder de Groene Hemel.

Markering: Blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt het Moas-Wetteringpad combineren met het Tremelepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vanmiddag klompenpad rond Alphen gewandeld. Langs de Maas is het werkelijk schitterend. Heel veel bloeiende planten langs dijken en paden.We misten bankjes toen we de Maas verlieten. Vele kilometers staat er nergens een bankje. Graag aandacht voor het hoge gras in de buurt van het voetbalveld. Ondanks de vele regen was de route nergens modderig. De extra lus noordelijk van Alphen is meer om kilometers te maken dan dat het mooi is. Probeer daar wat asfalt weg te werken met bijv. een pad door een boomgaard. Bewegwijzering was uitstekend. Misschien aan het eind een noodbordje plaatsen omdat door zandhopen bij de Maas en een wegafzetting daar nu een belemmering is.

 2. Deze tweede pinksterdag genoten van dit echte klompenpad. Lopend door het hoge gras zo langs de Maas en omringd door de mooie bloemenpracht in het veld. Dit is al gelijk genieten en zo blijft het de hele route. Langs de boomgaarden en de vele ganzen en koeien bij het water. Een echte aanrader dit klompenpad.

 3. Alsof ik een week op vakantie ben geweest. Zo kwam ik terug van deze wandeling. Ontzettend genoten op deze zonnige lentedag van dit afwisselende en goed onderhouden pad. Wat een schitterende omgeving! De timing was perfect om ook de mooie bloesem van de fruitbomen te bewonderen. Verder veel ganzen, hazen, eenden, (roof)vogels en paarden in de wei. De Galloways bleven rustig liggen/staan zodat ik er in een boog makkelijk omheen kon lopen. Een laag overvliegende legerhelikopter gaf de wandeling een spectaculair tintje. Al met al een echte aanrader! Dank voor de vrijwilligers weer; jullie werk is van onschatbare waarde.

 4. Prachtige route. Oorspronkelijk kom ik zelf uit Alphen, misschien een beetje bevooroordeeld. Een klompenpad zoals het hoort. Weinig asfalt, veel groen, leuke bruggetjes, prachtig door de boomgaarden met de wettering ernaast. En op het eind prachtig langs de Maas. Ik liep de route rechtsom.

 5. 9 september deze mooie route linksom gelopen. De start was in de mist, dus op dat moment de vergezichten over de Maas gemist. De appeloogst was in volle gang. Daarna volgde een stuk met vrij hoog gras. Door de ochtend dauw was het gras erg nat. Een regenbroek was hier heel bruikbaar geweest. Veel eenden en ganzen gezien. Gelukkig was de mist inmiddels opgetrokken. De vergezichten bij het rondje langs de molen. Teruggekomen bij het keuzepunt “linksom/rechtsom” nog even doorgelopen om te genieten van het uitzicht over de Maas, die daar ’s morgens nog in de mist verborgen was. Een fotoimpressie op mijn website: https://www.arievanhensbergen.nl/

 6. Heel fijn en afwisselend pad. Starten bij Theetuin ‘Onder de groene hemel’ een absolute aanrader!

 7. Ons 58 ste klompenpad liepen we in Alphen vandaag. Koffie gedronken bij de start en meteen eitjes meegenomen Bij Van Alles Een Bietje. 10 voor € 2.50 vrije uitloop! 🐓🐓.
  Na een uur wandelen kwamen we bij Onder de groene hemel een mooie theetuin waar Anita de meest geweldige taarten bakt dus opnieuw koffie en nu daarbij abrikozen/amandeltaart.
  Daarna weer verder vlak langs de Galloway koeien die rustig bleven liggen en waar de spreeuwen op de rug en kop van de koeien zaten om ongedierte op te eten. Heel veel bloemen en vlinders in het gebied van de doorbraakdijk te zien.
  Gewandeld tussen de appels en peren (laten we op de dijk langs een huis komen en daar woonden Anja en Peer!) en het laatste gedeelte door de uiterwaarden met de vrachtschepen op de rivier. Vliegende ooievaars en de ganzen gakkend in de lucht om je heen….
  We liepen dit pad al voor de vijfde keer en in ieder jaargetijde even mooi. Goed bewegwijzerd, hoewel wij dat niet meer nodig hebben.

  Mooie dag, kán niet meer stuk…Héérlijk genieten.

 8. Gister, onder prima zonnige omstandigheden het hele pad gewandeld.
  Voor heel grote delen een écht klompenpad: mooie overstapjes, bruggetjes over sloten, langs randen van akkers, weilanden en sloten en langs boomgaarden. Natuurlijk zijn er ook stukjes – rustige – verharde weg, dat kan in Nederland vaak niet anders.
  Maar de ruimte in de uiterwaarden langs het water en de rivier is geweldig en rustgevend. Op dit moment is het een feest van kleuren van bloeiende planten en een gefluit van de vele vogels.
  Een stop bij “Bij van alles ’n bietje” in Alphen kan ik zeer aanbevelen, het appelgebak uit eigen over is overheerlijk!

 9. Ik reageer op bovenstaande berichten, in Alphen richting Waal gaan dat kan niet , wel richting Maas , jammer dat mensen die dit pad lopen schijnbaar niet weten dat je in land van Maas en Waal bent , met aan de kant van Alphen de Maas en aan de kant van Dreumel de Waal , hemelsbreed zo’n 6km

 10. Beste wandelaars,

  Ik reageer even op het bericht van Dirk Reedijk dat er op de Greffelingsedijk een doorgang richting de Waal afgesloten zou zijn. Ik heb navraag gedaan bij de vrijwilligersgroep van dit pad. Het blijkt om een tijdelijke afsluiting te gaan, namelijk een draad die is gespannen omdat daar paarden lopen. Deze draad wordt op korte termijn weer opgeruimd en dan is de gehele route weer toegankelijk.

  Alvast veel wandelplezier!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Klompenpaden Beheer Gelderland

 11. Vandaag dit pad gelopen. Op de Greffelingsedijk zou je linksaf (via overstap) richting Waal moeten gaan, maar die doorgang is afgesloten. Je kan alleen over de dijk verder. Jammer dat dit niet is aangegeven. Verder wel genoten!

 12. Vandaag dit pad gelopen. Op de Greffelingsedijk zou je linksaf moeten (via overstap) richting Waal moeten gaan, maar die doorgang is afgesloten. Je kan alleen over de dijk verder. Jammer dat dit niet is aangegeven. Verder wel genoten!

 13. Gisteren, zondag 13 november dit pad gelopen, ons 60e pad. Een dag die leek als hoog zomer ( dat lijkt ons dan weer niet oké)). Stralende zon en een bijna strakblauwe lucht en de geluiden van de intocht van Sinterklaas in de verte. We hebben genoten. Prachtig langs de Maas, en door de graslanden. Veel vogels gespot. Langs de Wetering tussen de fruitboomgaarden door( hing toch nog een vergeten appeltje…en die was lekker) Bij de zandwinning “Over de Maas” rugzakje af , zitlap er uit en genoten van koffie en broodje…..eenmaal verder zagen we het bankje 🙂 . De stuwen blijven imposante bouwwerken, zeker als je ze vanaf die kant ziet. De machtige waterkrachtcentrale met de vistrappen….. Op het bankje bij de Galloways het laatste koffietje uitgeschonken, altijd lekkerder dan thuis op de bank 🙂
  De stukjes asfalt onderweg vonden wij geen probleem. We vonden ze niet “gezocht” maar dachten “slim gedaan, toch van de weg af en nog veiliger ook” en asfalt is af en toe onvermijdelijk om van A naar B te komen.
  Nergens fout gelopen en we hebben middels dit pad en goede indruk gekregen van het gebied en voor zover aan de orde; goed onderhouden paden. Vrijwilligers bedankt. We hebben weer een prachtige dag gehad. Op naar de volgende.

 14. Gisteren, 13 november dit pad gelopen, ons 60e pad. Een dagdie leek als hoog zomer ( dat lijkt me ons dan weer niet oké)). Stralende zon en een bijna strakblauwe lucht. We hebben genoten. Prachtig langs de Maas, en de

 15. Loopen jullie op klompen zoals ik woon al meer dan 30 Jaar in het buiteland maar altijd op klompen

 16. Volgens mij was ik vandaag de enige klompenpadloper terwijl het weer uiteindelijk niet eens zo slecht bleek. Er was in ieder geval voldoende gebak bij het begin : Bij van alles een bietje. Er waren er voldoende bordjes om niet verkeerd te lopen al heeft het Moas-Wetering een paar alternatieven, dus dat is wel even opletten.
  Ik vond het een prettige route en als je al eens op asfalt loopt (ik vond het erg meevallen) dan liep je er vooral alleen.
  Een prettige wandeling waarbij een selectie van de gemaakte foto’s op Instagram te zien is op mijn account titiissprakeloos.
  Een blogje met mijn persoonlijke ervaring van vandaag is te vinden op https://sprakeloosverhalen.com/2022/09/14/een-bietje-van-alles-op-het-moas-wetteringpad/

  Vrijwilligers, bedankt.

 17. meer dan 70 klompenpaden gelopen. En deze was prachtig. Heel afwisselend en heerlijk langs de maas. Overal mooi bloemen en uitzichten. We hebben genoten, ook van de heerlijke koffie , thee , zelfgemaakte gebakjes en vriendelijke bediening van “onder de groene hemel. Ook heerlijk zitten in hun goed verzorgde tuin, een genot. Al met al een aanrader.

 18. Prachtige route relaxt wandelen tussen vogels en vlinders lekker eten bij ,,van alles n bietje,,wij zijn er vaker geweest op de fiets maar dit is toch wel even anders Als buitenmens kan ik deze route alleen maar aanbevelen ook al moet je dan ook wat asfalt meenemen Het is al bijzonder dat je vrij door de velden kan lopen en dat je dan nog de groeten krijgt van de boeren Het was voor ons een fijne dag

 19. Een tegenvallende ervaring vandaag. Op grond van eerdere reacties hadden we hooggespannen verwachtingen, maar die werden helaas niet ingelost. Nogal eentonig op sommige plekken en relatief veel asfalt. Veel ‘schijnpaden’ in het eerste deel door de uiterwaarden op luttele meters van een fietspad. Maar toch veel Ganzen, Ooievaars, andere vogels en nog een prachtig jagend Visdiefje gezien. We zijn wel blij dat we het pad met de klok mee hebben gelopen, want dan heb je het mooiste stuk langs de Maas in ieder geval nog op het eind, want dat deel is echt wel de moeite waard.

 20. Vandaag deze afwisselende route gelopen. Gestart met koffie en cheesecake bij Bij een Bietje.
  Langs de uiterwaarden zagen wij veel ganzen en eenden en ook patrijzen en steltlopers. Hoog in de lucht twee ooievaars. Door de akkerranden lopen was heerlijk rustig. De boer had gezaaid, maar we zagen ook al rogge groeien en we zagen kieviten en scholeksters in het ingezaaid akkerland.
  Het gedeelte door de fruitgaarden was mooi met nog net wat bloeiende appelbomen.
  Langs en in de slootjes meerkoeten, eenden en een broedende zwaan.
  Het laatste gedeelte langs de Maas was rustig en mooi. We zagen heel veel ganzen en schapen met lammetjes.
  We hebben genoten van deze wandeling!

 21. prachtige route, door de uiterwaarden en door het fruitbomen van de Betuwe

 22. Dit mooie nieuwe pad gelopen vorigjaar zomer zeer afwisselend langs de uiterwaarden v de Maas langs de fruitbomen langs beken en sloten zeer de moeite waard

 23. Gisteren dit prachtige pad gelopen en weer genoten en niet alleen van het mooie weer. Leuk afwisselend, vrijwel onverhard, prachtige vergezichten, veel langs het water met rondom watervogels, grote grazers en voorjaarsbloeiers en als afwisseling bloeiende boomgaarden. Daarnaast nog leuke cultuurhistorie en belangrijke bouwwerken (waterkrachtcentrale en vistrappen) te zien. Mijn 90e klompenpad maar nog steeds even enthousiast.

 24. Prachtige route, gelopen op Koningsdag.

  //geschiedenisoveraltevinden.home.blog/2022/04/27/oranje/

 25. dinsdag 26 april ‘22 zojuist dit prachtige pad gelopen. Prachtig door de uiterwaarden en de bloeiende
  fruitboomgaarden. geweldig dat zoveel boeren hun prive-terrein openstellen voor deze klompenpaden.
  Een cadeautje.

 26. dinsdag 26 april ‘22 zojuist dit prachtige pas gelopen. Prachtig door de uiterwaarden en de bloeiende
  fruitboomgaarden. geweldig dat zoveel boeren hun prive-terrein openstellen voor deze klompenpaden.
  Een cadeautje.

 27. 18 april 2022, een mooi route en goed aangegeven en ook als je de route download leuke aanwijzingen in het gebied.

 28. Niets mooier dan bij Alphen langs de Maas te struinen. Waar je het water kan aanraken, waar je getuige kunt zijn van een Galloway-moeder die met haar kalf knuffelt en waar je verstilde huizen passeert die vergroeid zijn met de dijk. Onder ideale omstandigheden liep ik het Moas-Wetteringpad. In natte tijden is het denk ik een andere beleving. Wat een rust.

 29. Wát wil je zien????? Patrijzen, rammelende hazen, scholeksters, ooievaars, aalsgolvers, kluten, kieviten, smienten, krakeenden en witoogeenden..het is hier allemaal te zien en dan spreken we nog niet over de mooie Galloway runderen.. En overal rust…rust….rust.
  Voor de tweede maal liepen wij dit pad, en de aanwinst tov de vorige keer waren de nieuwe banken die nu geplaatst zijn, van stevig beton, rond het meer tussen de Doorbraakdijk en de Maas. De hele route met duidelijke bordjes aangegeven.
  Het was opvallende hoever de fruitbomen waren met hun groene knoppen die al dik en rond waren. Mooie bloesemboompjes her en der en ook in de weilanden lammetjes en een veulen.
  Aan het begin van de wandeling en op het eind op het terras gezeten “Bij van alles een bietje” waar de mensen aardig zijn, de koffie heerlijk en de zelfgebakken lekkernijen je doen watertanden…..

 30. Vandaag 5 februari 2022 dit mooie afwisselende klompenpad gelopen. Veel vergezichten onderweg en langs de Maas wandelen is ook een aanrader. Het klompenpad is goed aangegeven en er staan verschillende bankjes onderweg. Ook de dieren die je onderweg tegen komt zijn bijzonder. Ze zijn heel vriendelijk en doen geen kwaad.
  Deze wandeling gaan wij vast en zeker nog een keer lopen als alles in bloei staat.

 31. Op 26 oktober het Moas Wetteringpad gelopen. Een erg mooi pad tussen de fruitbomen door, langs de Moas (Maas). Prachtige vergezichten over de weilanden en over het water. Tussen de grazende Galloways door langs de sluizen. We hebben de verlengde route gelopen, het enige nadeel was dat er op deze route maar 1 bankje was…. 🛋️

 32. Vandaag onder een strakblauwe hemel en een zonovergoten dag dit super mooie pad gelopen. Veel afwisseling, boomgaarden, de uiterwaarden, rondom twee plassen, de galloways, direct langs de Maas, stukje dorp.
  Prima route aanduiding, mooie bruggetjes, prachtige paddenstoelen langs de route, als je er oog voor hebt.
  Deze route gaan we beslist nog een keer in het voorjaar lopen, maar dan omgekeerd en door de weeks, want dan kunnen we bij de start/ eind koffie drinken bij “ van alles een bietje.”
  De complimenten voor de vrijwilligers, voor het uitzetten en de boeren en tuinders die toestemming gaven om over hun land te lopen.
  Voor ons een dikke 10 en een aanrader voor andere wandelaars. TOP.

 33. Gisteren hebben wij dit mooie en goed gemarkeerde klompenpad gelopen. Gestart vanaf de veerstoep in Lith. Ook wij genoten van het lopen door de uiterwaarden en langs de boomgaarden. De appelpluk was in volle gang. Alphen is een verrassend leuk plaatsje. Jammer dat “Bij van alles ’n bietje”op zaterdag gesloten is. Dit lijkt ons een hele leuke gelegenheid om koffie te gaan drinken. We komen zeker terug in de bloesemtijd, en dan op een door-de-weekse dag.
  Nu hebben we bij het dijkmagazijn aan de picknicktafel gezeten met de eigen koffie. Ook leuk! Zeker met het uitzicht op de Maas.
  Ook fijn dat de folder op de website gepubliceerd is. Leuk om achtergrondinformatie te lezen.
  Maar ik heb de volgende passage gelezen en nogmaals herlezen:
  Het gras houden de kwekers langer dan vroeger om de natuurlijke
  vijanden (als sluipwespen en lieveheersbeestjes) van insecten die
  bloesem en fruit belagen te bestrijden.
  Dit klopt toch niet….. Je bestrijdt de natuurlijke vijanden toch juist niet…..?!

 34. Beste wandelaars,

  Wandelaar Rob Vis schrijft “de route ligt in een stuk waar je niet verder kunt”. Hij bedoelde daarmee dat er niet erg veel verkeer is en dus om aan te geven dat het lekker rustig is. Er is dus niks van de route afgesloten o.i.d..

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 35. Geweldig mooi pad met een super goed startpunt. Heerlijke koffie en volgens mijn wandelpartner de lekkerste chocoladetaart van Nederland. Route is mooi en rustig de route ligt in een stuk waar je niet verder kunt. In de boomgaard lopen hadden wij nog nooit gedaan en dat was een heerlijke verrassing toen de eigenaar ons een appeltje voor de dorst aanbood.Mooie open route minder geschikt als het winter is. Super gave brugetjes over de sloten heen een echte aanrader.

 36. Afgelopen zondag deze prachtige wandeltocht gelopen, met mijn wandelmaatje. We hebben enorm genoten van deze mooie wandeling! Werkelijk super mooi stukje Nederland en ook zeer duidelijk aangegeven (al denk je soms bij het smalle paadje vlak langs een maisveld en slootje, zit ik wel goed?)! Aanrader!!

 37. Afgelopen zondag deze prachtige wandeltocht gelopen, met mijn wandelmaatje. We hebben enorm genoten van deze mooie wandeling! Werkelijk super mooi stukje Nederland en ook zeer duidelijk aangegeven (al denk je soms bij het smalle paadje vlak langs een maisveld en slootje, zit ik wel goed?)! Aanrader!!

 38. Gisteren heerlijk gelopen. Prachtige route, goed aangegeven en op deze manier weer een stukje onbekend Nederland leren kennen. Erg mooi !

 39. Een aanwinst, dit nieuwe klompenpad. Vol afwisseling en over mooie paden. In tegenstelling tot de informatie op de website, kan dit pad toch best met openbaar vervoer bereikt worden. Vanaf station Oss gaat een buurtbus naar Lith. In het weekend eens per uur, op werkdagen elk half uur. Vanaf de markt in Lith loop je 300 meter naar het veer Lith – Alphen en aan de andere zijde bereik je na nog eens 450 meter het Opstappunt Onder de Groene Hemel.

 40. Aanwinst,

  Onder een heerlijk herfstzonnetje dit prachtige nieuwe klompenpad gelopen, een “echt” klompenpad.
  Heel goed onderhouden, paden gemaaid en gesnoeid, stevige houten bruggetjes en overstapjes.
  De bewegwijzering was dik in orde, je kon het heel goed zonder app of kaart lopen.
  Een dikke tien. Het informatiebord bij de start gaf 15 km. aan, terwijl op de klompenpad-app 12 km. staat, dit lijkt ons waarschijnlijker, want we waren in dik twee en een half uur rond.
  Dank jullie wel vrijwilligers en landeigenaren voor het realiseren van dit mooie klompenpad.

 41. Eergisteren dit prachtige afwisselende pad gelopen. Beginnend bij de mooie kerk en even later langs het dijkmagazijn. Vervolgens door natuurgebieden langs de Maas en daarna langs boomgaarden vol met appels en peren. Opvallend was de rust. Heerlijk. Op het einde gegeten bij Brasserie ‘t Anker. Een parel…

 42. Gisteren dit nieuwe Klompenpad gelopen. Vooral de lange stukken langs en in de buurt van de Maas vonden wij prachtig, Inderdaad waren een paar smalle korte stukken wat lastiger door de combinatie van prikkeldraad, modder en hoge brandnetels. Lange broek is hier wel een must. Even weelderig zijn de enorme bramestruiken onderweg. We aten wel een pond schatten we zo op tijdens het lopen. Alphen is fraai en voelt gemoedelijk, met een eigenzinnige kerk en enkele andere interessante gebouwen. Op onze tellerwas het pad 12.5 kilometer. Dank aan een ieder die het mogelijk maakt(e) deze fijne wandeling te ervaren.

 43. Vandaag met een vriendin dit mooie, zeer gevarieerde pad gelopen. Het was op en top genieten! Complimenten aan de samenstellers en overige vrijwilligers! Het pad is goed gemarkeerd en onderweg is veel te zien (zie ook eerdere reacties). Een aandachtspuntje wel is het smalle paadje langs de maïsvelden aan de oostkant van de route. Hier goed uitkijken waar je loopt! Als afsluiter van de wandeling koffie met gebak bij ‘Bij van alles een bietje’ is een aanrader! (zaterdag/zondag gesloten).

 44. Gisteren dit prachtige pad met goed weer en met een vriend gelopen.
  Het begint al goed met de start horeca zorgcafé Alles ’n Bietje met aardige mensen, zelf gemaakte lekkere taarten, en heerlijke cappuccino. Alphen is een vergeten sfeervol plaatsje aan de Maas, waar je zonder probleem kan parkeren. Je wandelt langs het oude kerkje met later geplaatste reusachtige steunberen, via de dijk naar de rivier. loslopende koeien en schapen vlak langs het water met af en toe een schip en pleziervaart en een legerhelikopter vlak boven het water. Dan naar het fruit, boomgaarden met appels en peren; mooi dat de telers je er langs laten lopen over smalle paadjes en planken over sloten. Dan weer terg naar Alphen en richting rivier. Een prachtige fotogenieke stellingmolen en dan rond oude rivierlopen in de uiterwaard met ruig gras; maar overal is het graspad gemaaid zodat je makkelijk loopt. Je loopt langs het grote stuw- en sluizencomplex waar je helaas niet bij mag komen. En dan langs de rivier en enorme bramenstruiken terug naar Alphen.
  Prachtig afwisselend pad : een 9!

 45. De route is mooi, vooral langs het water is leuk, maar de afstand van 15 km op het bord klopt niet. Het is niet meer dan 12 km. Bij de slootkant bij de maïsvelden was het iets krap, waardoor je goed moet opletten waar je loopt. Groetjes Lucy en Alwin

 46. Gisteren ons 41ste klompenpad gelopen. Het “Maes- en wetteringpad” is een mooi pad, zeker als je van het Nederlandse rivierenlandschap houdt. Het is een afwisselend pad met regelmatig leuke bijzonderheden ( de oude molen, het sluizencomplex en de vissentrap). De uitzetters hebben hun best gedaan, waar mogelijk de asfaltwegen en fietspaden te vermijden, compliment. Mooie paden door de uiterwaarden maar ook door de boomgaarden waar de appels en peren prachtig hangen te rijpen. Kleine, smalle paden en mooie, zelfs extra versierde houten bruggetjes. Wel uitkijken!
  Een extra leuke bijkomstigheid was dat ook wij werden aangesproken door een 70-jarige ouduitzetter van het pad, die ons verraste met een aantal prachtige oude verhalen over de gebeurtenissen en mensen uit het dorp Alphen. Hij adviseerde ons het boek “Dorp aan de rivier” van Antoon Coolen eens te lezen, dan kregen wij een nog beter beeld over de plek waar wij nu liepen. Gaan we zeker doen.
  Nog een klein verzoek om onderweg zo hier en daar een bankje of rustmogelijkheid te realiseren. Uitzetters bedankt voor de mooie tocht.
  PS ” van alles een bietje” is op zaterdag en zondag helaas gesloten

 47. Met het Moas-Wetteringpad vandaag alweer een nieuw klompenpad gelopen.
  Een leuk klompenpad met name langs de maas en door / langs boomgaarden.
  Mooie bruggetjes, smalle paadjes, veel water, weilanden en uiterwaarden.
  Deels ook door Alphen, waar wij het gevoel hadden terug in de tijd te zijn.
  Een heerlijk rustige wandeling bovendien.
  Voor iedereen die van stilte houdt absoluut een aanrader.
  Fraai uitgezet en perfect bewegwijzerd.
  Dank aan alle betrokkenen!
  Na afloop heerlijk geluncht bij brasserie ’t Anker. Ook een aanrader.

 48. Op maandag 2 augustus dit prachtige nieuwe pad gelopen. Gestart met koffie bij “van alles een bietje” wat een mooi initiatief is dit in het dorp. Een ontmoetingsplek, een bibliotheek, een koffiehuis, een restaurantje inéén. Dit is een leer-werkplek. Daarna gestart richting de Lambertuskerk met bijzondere architectuur en geschiedenis. De route is prima aangegeven, geen moment van twijfel. Het ruige gebied langs de Maas is geweldig met bloemen, vlinders, bramen en mooie vergezichten. De stilte die hier heerst is bijzonder te noemen….De prachtige molen domineert het landschap. De Galloway grazen daar ook. Vergeet niet 200 meter van de route af te gaan naar de Theetuin “onder de Groene Hemel” voor fantastische biologische koffie, (en meer lekkers) Tevens is dit een opstappunt. Een mooi aangelegde tuin met verscholen zitjes. Tijdens de wandeling nog een enorme klucht patrijzen gezien van wel 20 stuks! Een haas, visdiefjes bij t water, een watersnip, veel ganzen, er komt van alles op je pad. Onderweg gezellige praatjes met de verschillende bewoners die wilde weten hoe t nieuwe klompenpad beviel. Dan volgt een gedeelte door de fruitboomgaarden met appels en peren (zal ook mooi zijn in de bloesemtijd) en ga je over diverse bruggetjes en langs de maisvelden met een sloot ernaast (even opletten, is smal stukje en de mais hoog/breed.
  Hierna kom je weer in de (nu droge) uiterwaarden met schapen. We zijn vol lof over dit pad en de prachtige omgeving en kijken terug op een fantastische dag. Tot de volgende keer!!

 49. Een klompenpad uit het boekje en zoals ze horen te zijn. Over weilanden, langs sloten, over smalle bruggetjes en door uiterwaarden.
  Het westelijke en oostelijke gedeelte vullen elkaar heel goed aan.
  Bedankt iedereen die dit pad mogelijk gemaakt heeft!

 50. Vrijdag 23 juli de twee westelijke rondjes gelopen. Erg mooi, we komen binnenkort de resterende oostelijke lus nog doen.
  Ook wij misten wat bankjes onderweg, om even rustig de meegenomen broodjes te eten.
  Na afloop heerlijke zelfgemaakte taart gegeten bij het leuke terrasje van Van alles ’n bietje. Aanrader!

 51. Beste wandelaars,

  De lengte van de hoofdroute van het Moas-Wetteringpad is 12km.

  Op de papieren folder, downloadbare folder en het startpaneel, staat momenteel 15km, dit is onjuist en moet dus eigenlijk 12km zijn. In de app en in de tekst op deze site staat wel de juiste lengte; 12km.

  Alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 52. Vandaag dit klompenpad gelopen het was een mooi klompenpad je loopt helemaal richting waterkering lith
  mooie stroomversneling het is een schiterent klompenpad ik raad het aan om zeker een keer telopen
  veel variatie top klompenpad

 53. Zaterdag 24 juli 2021 dit pad met veel genoegen gelopen, zij het met een enkele omweg vanwege nog achtergebleven water in de uiterwaarden. Leuk, afwisselend pad, wisselende uitzichten en veel vogeltjes. Complimenten voor theetuin Onder de Groene Hemel, op juiste afstand van het startpunt, mooie natuurtuin, prima luns’ en vriendelijke ontvangst. Bewegwijzering & opstapjes & bruggetjes prima in orde. Aanradertje!

 54. Het is 5 dagen nadat de Maas de hoogste waterstand had dit jaar. Omdat het water veel gezakt is kon het prima gelopen worden. Er is een klein deel wat niet toegankelijk is omdat er door het hoge water het maisveld aan de dijk is plat gegaan. Er staat geen stroom op de afrastering en daarom kon ik er overheen en verder.
  Als onderdeel van de alternatieve 4daagse van Nijmegen heb ik gekozen om dit Klompenpad te lopen. Een mooie verassing. Ik dacht het dorp te kennen maar nee. Een beetje geoefende wandelaar mag je wel zijn als je langs de Wetering loopt. Het pad is er ongelijk en smal. De vele bruggetjes, smalle paadjes en akkers maken het een afwisselend en mooi pad. Langs de Maas was nog een beetje kwelwater maar het was goed te doen om zonder natte voeten het pad te kunnen lopen. Bij de molen aan de dijk ben ik naar beneden gelopen en daar viel ik van de ene verbazing in de andere. Wat een mooie vergezichten. Een goed gemaaid pad om te lopen. De koeien waren op afstand. Mooi weer, prima temperatuur. Ik heb genoten en ga dit pad zeker nog een keer over doen. Trots mogen de inwoners van Alphen zijn, ik had zoveel moois niet verwacht.

 55. Het nieuwste Klompenpad het Moas-Wetteringpad bij Alphen aan de Maas is op papier 15 km lang, in de praktijk iets meer dan 11.
  Ik liep het pad vanaf het startpunt met de klok mee. Het stuk door de uiterwaarden van de Maas is aardig om te lopen. Na een klein stukje door Alphen wordt het nóg meer een klompenpad: door weilanden, langs akkers, bruggetjes en opstapjes. Zeker vanaf de dijk naar de uiterwaarden loop je over smalle paadjes, glad van de natte klei.
  Mijn mening over dit pad….. ik laat eerst de beelden spreken.
  Tegenvaller vond ik de weinige bankjes, de enige bankjes langs de hele route staan bij de Noodschuur op de dijk, vrijwel aan het begin/eind van de route.

  video:
  https://youtu.be/P82DwSL5CE8

 56. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen erg mooi en zeker een aanrader, divers veelal onverhard zoals je verwacht bij een klompenpad! Alleen jammer dat we slechts 12,5km gewandeld hebben ipv 15km zoals is beschreven.

 57. Vandaag is het nieuwe pad in Alphen a.d. Maas geopend. Meteen maar gelopen met de klok mee, dan ben ik weer helemaal bij.
  Eerst ruim een uur door de uiterwaarden, deels ook asfaltpaden. Met galloway’s (koeien) die op de paden lopen en liggen. 25 meter afstand houden is moeilijk, ook omdat het erg drassig is als je van het pad afgaat. Maar de koeien zijn niet agressief, wel schrikkerig.
  Dan door een (oude) wijk in Alphen en de polder in. Leek eerst wat saai, maar de bekoringen van een echt klompenpad kwamen na een paar km weer helemaal terug.
  Een boer had bij het injecteren rekening gehouden met een strook voor de wandelaars.
  Soms wat drassig (klei!) maar dat hoort erbij. Langs fruitgaarden en smal pad tussen beek en maisveld, door kleine paardenweide, met paarden, alles wel glibberig, maar dat is niet erg.
  Tenslotte direct langs de Maas lopen, mooi.
  Het viel me verder op dat de afstand geen 15 is. Op de site bij “alle klompenpaden” staat dan ook 11,43 km. (rechtermuis klikken) Nogal een verschil!
  Ik mat 45 tot 50% hard, maar alle harde paden/wegen zijn zeer rustig.
  ’t Is hier sowieso stil. Geen winkels in Alphen, er was in Alphen één kruidenier maar dat is nu een leuk winkeltje en “café”, daar is nl de start van het klompenpad. (Bij van Alles ’n Bietje)
  Resumerend: Een heel mooi pad, maar wel wat kort.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.