Nederwoudsepad

Wandelen door de weilanden, landgoederen en langs delen van de Grebbelinie in de Gelderse Vallei. Ontdek het mooie buitengebied van Lunteren. Wandelen door het agrarisch gebied, over landgoederen, langs boerenerven en beken. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Nederwoudsepad (14 km)

Startpunt: Camping de Grebbelinie, Ubbeschoterweg 12, Renswoude

Markering: Gele markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Routes combineren: Het is mogelijk het Nederwoudsepad te combineren met het Daatselaarsepad, het Turfvelderpad, het Meulunterenpad en het Jufferpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Beste heer vd Bunt. De werkgroep controleert elke maand de bewegwijzering (laatste controle eind april). Er waren enkele bordjes door de jaren heen verbleekt. De meeste zijn enkele maanden geleden vervangen. Mogelijk heeft u de “verbleekte” bordjes niet opgemerkt.

 2. vandaag 17-5 hebben wij het pad gelopen.Wij hebben vaak naar de route plaatjes moeten zoeken ,op veel plaatsen misten wij de plaatjes . dus mijn vraag is ook loop de route nog eens naa.

 3. Vandaag dit pad gelopen tegen de klok in. Erg mooi over de het boerenland. Bijzondere paden. Echt genieten. De route liep ook over een paar drukke wegen waarbij ik me best onveilig voelde. Er werd hard gereden. (buiten de bebouwde kom).

 4. Vandaag 23 dec dit klompenpad gelopen omdat ik gewoon wil lopen maar vrijwel alle andere (klompen)paden en andere routes die ik wil lopen zijn op bepaalde gedeeltes niet te lopen, ook niet met waterdichte schoenen. Dit klompenpad is van begin tot eind wel met gewone wandelschoenen te doen dankzij het vele asfalt, muv het rondje bij landhoed Roodselaar, maar dit rondje kun je net zo goed overslaan want het voegt weinig toe, behalve dan dat het daar heel erg nat is.

 5. Vandaag hebben wij dit ‘klompenpad’ gelopen. We sluiten ons aan bij vorige schrijver.
  Veel asfalt, maar in nattere perioden is het fijn om dit klompenpad te lopen.
  We hebben wel genoten van het pad. Mooie landweggetjes en soms iets drukkere wegen.
  Hier en daar een boeren pad. We hebben gewoon heerlijk gewandeld. Al was het alleen al dat je hier zelf niets anders hoeft te doen dan de bordjes te volgen. Prachtige kleine en dan weer grotere boerderijen. Deze route hadden we zelf nooit kunnen bedenken.
  Vanwege de tijd hebben we landgoed Roodselaar niet gelopen. Volgens vorig review was het erg nat. Vanaf het startpunt met de klok mee gelopen.

 6. Vandaag dit pad gelopen,tegen de klok in,dan heb je het mooiste gedeelte het laatst.Het is idd.veel asfalt en verharde wegen,maar bewust nu uitgezocht vanwege de vele regenval vd laatste tijden.In t begin best lange stukken en idd.langs boerenerven waar honden (los)lopen,ze blaffen en (grommen) wel,maar je kan er gerust langs,ze doen niks,maar snap dat t niet fijn voelt voor iedereen! Het laatste gedeelte is wat afwisselender en tevens t mooiste,langs de liniedijk en Fort Daatselaar.Het stukje er net voor,landgoed Roodselaar,mooi maar stukken erg nat! Verder is de route goed te bewandelen en hebben we met dit frisse winterse weertje met ook t zonnetje, toch genoten en gaan zeker de andere klompenpaden hier in de buurt ook eens lopen.

 7. Vanmorgen gelopen. Supermooie route, heb genoten! De honden die er lopen lopen niet voor niks los, doen je echt niks.

 8. Helemaal eens met eerdere reacties. Veel waakhonden, zelfs voor omgelopen. Heel veel asfalt met druk verkeer. Echt niet lekker ontspannen wandelen.

 9. Geen aanrader lange saaie rechte stukken, een asfalt en druk verkeer. Hoe verzien je een dergelijk
  Klompenpaf!

 10. Twee weken geleden op een rustige vrijdagochtend dit pad gelopen. Veel asfalt inderdaad maar ook wel veel mooie natuur om te zien. Echt een GROOT nadeel zijn de loslopende boerenhonden die op de rustige boerenweggetjes ook dreigend grommend naar je toe komen op de weg. In totaal zo’n 10 honden de weg oplopend gehad. Das echt geen pretje met bijna geen mensen aanwezig. Ik ga dit pad dus niet nog een keer lopen.

 11. Wie van veel asfalt houdt en een route over asfaltwegen inclusief vrachtverkeer is dit een aanrader. Geen leuk klompenpad dus!

 12. Bijzonder saaie route, met idd veel asfalt langs drukke wegen. Wat ons betreft absoluut geen aanrader.

 13. 11 februari 2023 dit klompenpad gelopen. We hebben er inmiddels 62 verkend en het is iedere keer weer anders.
  Soms is het in de bossen, dan weer over de heide of door weilanden. Dit keer door een agrarisch buitengebied van de Gelderse Vallei. Dan zie je hoe divers en afwisselend Nederland toch is. Er is niks mis mee om ook eens over boeren asfaltwegen te lopen. En als je er oog voor hebt zie je mooie dingen, bv. de oude boerderijen. Inderdaad ook veel kippenschuren. Toch mooi om te zien dat hardwerkende families daar hun brood verdienen. Ook het stuk over de Grebbelinie is de moeite waard. Wij hebben een leuke dag gehad.

 14. Voor ons ook echt niet een positieve ervaring met dit klompenpad. Te veel langs drukke wegen waar ook absurd hard gereden wordt. Gelukkig met de klok meegelopen dus het laatste stuk was erg mooi.

 15. Na een week met veel regen is het lopen van dit Klompenpad op een rustige zondagmorgen met relatief veel asfalt erg prettig 😉
  Ons ‘laatste’ pad in de Gelderse Vallei en idd er zijn mooiere. Wie wil kan idd het hele Nederwoudsepad op de gravelbike rond fietsen.

 16. Startpunt is beter te plaatsen als Ubbeschoterweg 22, Renswoude.
  Tegen de klok in gelopen. De route is erg saai met nogal wat verharde stukken. Laatste stuk is alleen asfalt langs drukke wegen, dus inderdaad ongeschikt met kinderen. En dan is de stank van alle kippenfarms ook niet fijn. Jammer. Veel mono “cultuurlandschappen” erg groen maar ook saai.

 17. Vandaag dit klompenpad gelopen met heerlijk zomers weer. Nav een voorgaande reactie met de klok mee gelopen. De eerste 3 km gaat langs een weg met behoorlijk wat verkeer – daarna wordt t rustiger. Ik heb genoten van de omgeving.
  Bij ‘de Roodselaar’ is een erg leuke picknickplek gemaakt: overdekt en te bereiken via een trap.
  Het Nederwoudsepad is, vanwege veel verharde ondergrond, ook goed te lopen in wat nattere periodes.

 18. Stom van ons om de reviews niet eerst te lezen. Dit is echt geen klopenpad. Loopt voornamelijk over drukke asfalt wegen met veel hardrijden (vracht)verkeer.
  We hebben hem afgekort ivm bovenstaande. Deze wandeling is levensgevaarlijk zeker niet met kinderen lopen.

 19. Vandaag hebben we dit pad gelopen.
  Jammer, wat een tegenvaller: weinig afwisselend en te veel langs wegen waar erg hard wordt gereden.
  Dit is tot nu toe het minst mooie klompenpad dat we hebben gelopen.

 20. Vandaag met prachtig weer deze wandeling gelopen. Ik had helaas niet de commentaren gelezen, want inderdaad wandel je voor een groot deel over asfalt. Ik liep tegen de klok in. Dus ik begon met best een aardig stuk langs de camping en het fort, maar daarna volgden lange stukken over asfalt en min of meer verharde wegen. Vooral het laatste stuk van Oosterkamp tot aan de camping schat ik in op 4 a 5 kilometer asfalt. Dat is echt te veel en vind ik eigenlijk niet acceptabel voor een klompenpad. Zonder gekheid… ik denk dat je deze wandeling ook volledig op de fiets kunt doen.

  Misschien is het toch nog mogelijk om nog wat alternatieven te vinden om het lange laatste stuk anders te leggen, dan is de wandeling meer in evenwicht, Want onderweg is heus ook veel moois te zien.

 21. Vandaag dit klompen pad gelopen. “Met de klok mee” veel asfalt op de eerste kilometers, daarna langs boerderijen op deels onverharde wegen. Niet heel boeiend….
  Wel een vraag aan de beheerders: graag een betere wegbewijzering en een kloppende route in de app. Soms is het echt een zoekplaatje……

 22. Jullie lezen vaak vrolijke verhalen over onze vele klompenpad wandelingen maar deze wandeling was echt ons grootste dieptepunt. De eerste paar kilometer prima over de dijk met veel herkenningspunten omdat andere paden hier ook gedeeltelijk over gaan die wij al kennen. Maar dan de volgende 11 km wát een landschappelijke droefenis. Je loopt langs boerderijen met mega varkens en kippenstallen (met de nodige luchtjes) langs boerderijen vol puin, stapels betonnen rioolbuizen, ingezakte houten schuurtjes, flapperend plastic in de wind bij het kuilvoer, bierblikjes in de bermen inclusief tasjes van Mac Do met milkshakebekers. Om het over de boze erf honden maar niet te hebben die bijna over t hek kwamen. En niemand gezien om even naar te zwaaien.. Nog nooit zoiets meegemaakt.
  Dat de landbouwinrichting dit allemaal kan toestaan….ongelooflijk. Hoe kan dit zover komen….
  Natuurlijke zagen we de wegvliegende Fazantenhen, de vrolijke bio varkens die lekker buiten zaten, bloeiende hazelaarkatjes, , de al kleurende knotwilgen, de zon die tussen de regenwolken af en toe doorkwam. Onderweg de meegebrachte koffie met oliebol genuttigd en er stond weer 15.5 km op de teller (liepen stukje verkeerd).

 23. Vandaag dit pad gelopen als laatste in het rijtje in deze buurt. Zeker niet het mooiste pad. Veel verhard over wegen met verkeer. Het laatste deel over het landgoed, het fort en het dijkje maakten het nog een beetje goed. Weer een afgestreept van de lijst.

 24. Vandaag dit klompenpad gelopen op een zeer frisse 2e kerstdag. We hebben ervan genoten, wel wat asfalt, maar ook veel zandwegen en andere kleine paadjes. Niet alle wegwijzers waren nog goed te zien, 1 erg verkleurd en 1 echt gemist, waarschijnlijk te druk aan het kletsen…. Gelukkig met de app een alternatief gevonden om verder te lopen.

 25. Vanmorgen vroeg gestart bij Werk aan de Daatselaar om het Nederwoudsepad te lopen. Afwisselend pad, goed bewijzerd en mooie omgeving.

 26. Vandaag het Nederwoudsepad gecombineerd met het Turfvelderpad gelopen (ca 26 km). Beide met de klok mee gelopen en gestart vanaf beginpunt. Hier en daar een overlap van de paden. Het grootste gedeelte gaat over asfalt, maar genoeg te zien in de omgeving. Gelukkig hier en daar verrast met leuke paadjes.

 27. De azijn was de afgelopen tijd kennelijk in de aanbieding als ik de reacties zo lees. Heerlijke wandeling weer gemaakt icm Turfvelderpad. Gelukkig gaat mijn blik verder dan de vierkante meter asfalt waar ik me op begaf. Als je iets verder kijkt, valt er erg veel moois te zien. Moet je natuurlijk wel willen.
  Prima paden, komen niet in mijn top 3 maar zo zuur als het hieronder is beschreven is het zeker niet. Bedankt weer!

 28. Rustige omgeving,maar zeker geen klompenpad eerder een asfaltpad.
  10 km van de 14 wandel je over asfalt.
  Raad hem zeker niet aan.

 29. 28 – 12 vandaag dit klompenpad gelopen , leuke en rustige omgeving om te lopen vond het alleen veel verhard zeker 10 km van de 14 . Daarom wel leuke rondwandeling maar voor mij niet waardig om een klompen pad te mogen zijn .
  Laatste stuk over landgoed Roodselaar en over Grebbeliniedijkje was leuk . de rest minder , jammer

 30. Vandaag dit klompenpad met de klok mee gelopen, het laatste stuk is wel mooi maar voor de rest veel verhard en asfalt. Omdat het veel geregend heeft vonden we dit niet erg. Het is niet echt een klompenpad maar meer een rondwandeling over wegen en verharde paden. Van het verkeer hebben geen last gehad, komt waarschijnlijk omdat het zondagmorgen was. Mocht je met slecht weer een wandeling willen maken waarbij je droge voeten houdt is dit wel een geschikte wandeling. Er zijn in de buurt zeker mooiere klompenpaden te vinden maar toch hebben we wel genoten van de wandeling.

 31. filmpje komt later.
  Helaas, veel en veel teveel asfalt, soms ronduit gevaarlijke stukken langs een weg waar men erg hard rijdt. Een klompenpad zonder hoogtepunten in een regio met gelukkig veel en mooiere klompenpaden.

 32. Dit pad mag geen klompenpad heten vindem wij. Veel asfalt en we hebben ons echt onveilig gevoeld door vrachtverkeer en hard rijdende auto’s. Elke keer denk je nu gaan we wel de weg af, nee rechtdoor, tenzij overstappen naar ander pad. Alleen de eerste (of laatste) paar km. hebben we volop vande wandeling kunnen genieten. Conclusie, prachtige omgeving maar kies een van de andere paden.

 33. Helaas, wat een tegenvaller dit pad. Na al zo’n 25 klompenpaden gelopen te hebben mogen we ons best wel een beetje een kenner van klompenpaden noemen. Ze hebben ons hart gestolen. Heerlijke wandelingen waren bet altijd, met ieder zijn eigen mooie kanten. Maar dit pad is verre van dat. Een mooi begin richting het fort Daatselaar en een mooie dijk daarna (overigens ook al gelopen dit stuk bij het Daatselaarsepad, evenals het , tevens mooie, rondje bij de psychiatrische instelling van Pro Persona en het prachtige stuk door het landgoed Roodselaar (Turfvelderpad) ). Dat hindert ons niet, gebeurt wel eens vaker dat klompenpaden elkaar een stukje overlappen, maar bij dit pad is het wel erg veel overlapping. En de rest is zo weinig verrassend en zo veel asfaltwegen met veel verkeer op sommige stukken en verder veel brede grindwegen. Ik denk dat dit klompenpad niets toevoegt in de omgeving van Renswoude omdat de mooiste stukken ook voorkomen op de andere paden die ik noemde. Kortom, als je dit pad als eerste loopt, kan het zijn dat het je weerhoudt van het nog eens een klompenpad te gaan lopen. En dat zou heel jammer zijn.

 34. Mijn eerste kennismaking met een klompenpad. Helaas, wat een teleurstelling. 95% asfalt en dat niet alleen maar ook erg drukken en gevaarlijke landweggetjes waar je langs loopt. Laat die klompen maar thuis en trek hardloopschoenen aan, zodat je snel weer de berm in kunt springen als het verkeer aan komt razen. Voor de rest kennismaking met de bioindustrie van varkens. Dit is toch geen ‘klompenpad’ waardig!

 35. Vandaag, in de regen, het Nederwoudsepad gelopen. Prachtige wandeling in het voorjaar. Overal fluitekruid langs de wegen. Aanrader.
  Dank aan alle vrijwilligers!!!

 36. Vandaag, zondag 29 maart 2020, deze route gelopen. Inderdaad veel asfalt, maar vanwege de zondag erg rustig. We wilden eerst tegen de klok inlopen maar zagen na Fort Daatselaar geen gele klompenbordjes meer….Dus zijn we maar omgekeerd en met de klok meegelopen, dat ging wel goed.

 37. Mooie omgeving, maar pad valt erg tegen. Route veelal over doorgaande wegen met veel auto verkeer.
  Aan de leuke wandelpaden die de route kruisten ging het voorbij. Deel van de route ook langs de snelweg. Echt een tegenvaller. Volgende keer maar even de recensies lezen vóór ik ga lopen.

 38. Vorige week vrijdag dit pad gelopen. Inderdaad nogal wat asfalt, maar gezien de vele regen van de afgelopen tijd was dat een voordeel. Het pad bij landgoed Roodselaar was “klomperig” genoeg!. De schuilhut zag er deze keer prima uit. Geen afval te bekennen, het leek wel of er grote schoonmaak gehouden was. Totaal anders dan toen ik eind augustus vorig jaar het Turfvelderpad liep….
  Kortom: heerlijk gewandeld!

 39. maandag 22 april dit klompenpad gelopen omdat we in de directe omgeving van Amersfoort wilden lopen. Het is helaas een pad met iets teveel asfalt maar wel een route door een mooie, landelijke, omgeving. Soms is het even zoeken naar een route-aanduiding, zeker op enkele kruispunten. Dan is de app handig.

 40. Wat een nare route!
  Ik heb aardig wat klompenpaden gelopen maar deze viel enorm tegen.
  Na 3km over asfalt, knetterende auto’s en brommers waar je vlak langs liep ben ik omgekeerd!
  Ongeloofelijke tegenvaller.
  Voortaan kijk ik zelf eerst op google earth waar het pad loopt.
  Ik had geen zin in 14 km stank en herrie om in te lopen.

 41. Vandaag dit pad voor 3e keer gelopen. Na alle regen een pad gekozen zonder weiland(en). Bij landgoed Roodselaar viel mij de drassigheid erg mee. In deze natte periode is dit pad toch goed te doen.
  Ik heb 50% hard (asfalt en klinkers) gemeten (ongeveer). Dat is knap veel, maar toch vind ik dit pad de moeite zeker waard. Harde wegen zijn doorgaans stil (behalve Postweg). Verder zeer rustig in buitengebied dicht langs of over boerderijerven. Je waant je hier bij het einde van de wereld. Een klein stukje loop je dicht bij de A30.
  Verder heel veel grote veestallen met beesten, ja dan veel stank, dat wel, maar wel zeer landelijk. Mogelijk nog meer stallen dan bij het mooie Huinerpad in Putten.
  Met klok mee gelopen. Waar je de Klomperweg verlaat is de bewegwijzering slecht. Je moet dan even het Turfvelderpad volgen (zandweg op).
  Na het nieuwe Jufferpad had ik dat pad even vergeten, maar ik ga het toch vaker lopen. Het Daatselaarpad daarentegen lijkt me minder interessant te zijn geworden na opening het nieuwe Jufferpad.
  Dit pad is dus ook zeker een aanrader, ondanks vrij veel asfalt.

 42. Wij liepen de route met de klok mee van camping de Grebbelinie en hadden na een kilometer of 3 over de Nieuwenhuizerweg en daarna de Postweg onze neus al een beetje vol van het vele, te druk bereden asfalt.
  We zijn toen een stuk over de Postweg terug gelopen en hebben de route afgestoken via de Schansweg en de Zwetselaarweg.
  Daardoor hebben we vast wat rustiger stukken gemist rond punt 6, 5 en 4 op het kaartje.
  Het was zaterdag middag en de wind kwam uit noord oostelijke richting waardoor de snelweg ook erg te horen was; dat hielp vast ook niet.
  Het laatste stuk was aardig, in de buurt van punt 3 kan je nog een afsteekje maken over het landgoed, dat scheelt weer in het asfalt gevoel.

 43. Zaterdag 23-04-2016 dit pad gelopen. Wat veel asfalt over het algemeen, maar de route loopt door een rustgevend landschap. Heb genoten van de weidsheid, de mooie natuur en vergezichten. Prima tocht.

 44. Vandaag gelopen, tegen de klok in. Daatselaar en De Linie had ik al gelopen bij het Daatselaarpad, prachtig.
  De route vond ik erg interessant. Mooie boerderijen (oude en gerenoveerde) met mooie tuinen. Echte landelijke wegen. Een paar keer echte ouderwetse kippenhokken gezien.
  Laatste 4 of 5 km asfalt en niet zo geweldig, maar ja, je kunt niet alles hebben.
  Ook veel “veefabrieken” met de nodige stank. Soms vind ik echter mest niet eens vies ruiken, lekker landelijk.
  Ga nu binnenkort ook het Turfvelderpad lopen, met de honden zal het ook hier wel weer meevallen, denk en hoop ik.
  Na dit pad ben ik met de auto naar Hotel Belmont gereden (10 km) en heb vandaar het Doesburgermolenpad gelopen.
  (ik was toch in de buurt) Ook mooi, veel bos. Met de aanlooproute erbij heb ik dus vandaag wel zo’n 24 of 25 km gelopen, ben nu weer lekker fit. Bedankt iedereen.

 45. Nederwoudsepad heeft van alles wat. Vanaf het startpunt meteen rechts het smalle paadje gaan lopen. Achteraf gezien had ik beter eerst de weg recht door kunnen lopen. Langs de weg waar je met de auto aankomt. Dan bewaar je namelijk het lekkerste voor het laatst. Het was een mooie route voor wie van veel verharde paden houdt. Het eerste stuk geweldig, het Daatselaar. Echt genieten. Het vogelconcert deze ochtend was magnifiek. Heb genoten. Meer lezen? Kijk dan op http://www.anita0407.waarbenjij.nu

 46. Beste Frank Prause,

  Dank voor de positieve reactie. Voor wat betreft het ontbrekende bordje neem ik contact op met de coördinator van vrijwilligersgroep die het klompenpad onderhoudt.
  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 47. Een leuke wandeling, maar tussen punt 5 en 6 ontbreekt een essentieel bordje. Vandalisme?
  Gaarne uw aandacht hiervoor.

 48. Vandaag het Nederwoudsepad gelopen. Prima aangegeven aan de hand van de bordjes. En met de toelichting op de site is ook de kleine afwijking van de kaart prima te volgen (volg gewoon de routebordjes). En anders kom je evengoed op het juiste punt uit maar mis je een klein stukje natuurschoon. Er zijn verschillende mooie plekken in de route waarbij voor mij het Werk aan de Daatselaar een verrassing was. Ik vind dat er wel veel asfaltwegen in de route zit. Complimenten aan de vrijwilligers.

 49. Vandaag 10 november 2014 het Nederwoudse Pad gelopen. Het was prima weer. De omgeving dacht ik aardig te kennen, maar ik werd verrast door de nieuwe natuur langs de Zwetselaarse weg. Hoogtepunten zijn voor mij het landschap rond fort Daatselaar en de voormalige Grebbelinie. Ik wil bij deze ook een compliment maken aan de routemakers, die hun uiterste best hebben gedaan om de route zo min mogelijk over asfalt te laten gaan. Al met al een leuke route om te lopen.

 50. De moeite waard om te lopen. Veel mooie lanen, veel bosschages en behoorlijk wat afwisseling (o.a. oude verdedigingslin ie en fort; nieuw aangelegde poelen, mooie paden en oude boerderijen). Het stuk over de Klomperweg is landschappelijk toch een aardig stuk; ik kan me niet vinden in de kritiek van anderen. De mooiste delen van de wandeling bevinden zich in de zuid-westhoek en noordhoek. Over het algemeen een stil gebied. Weinig wandelaars. Veel onbekende paden gelopen. Gelukkig geen hoog-gras-paden , veel houtsingels e.d.. Kortom: het is een mooiere route dan je verwacht in dit van oudsher door intensieve vee- en kippenhouderij gekenmerkte gebied. Tip: Loop de wandeling als de bomen nog groen zijn en met een blauwe lucht met schapenwolken!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.