Nesserpad

Wandelen door de polder, over boerenland en dijken langs de Eem. Ontdek het mooie buitengebied van Eemnes. Wandelen door het open polderlandschap van Eemland. Over boerenland, dijken en langs de slingerende zomerdijk van de Eem. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: Nesserpad (11 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 6 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Broedseizoen: Een deel van de route is in verband met het broeden van de weidevogels gesloten tussen 15 maart en 15 juni. In die maanden kunt u alleen de alternatieve route (aangegeven als driehoekjes in de kaart) volgen.

Startpunt: Parkeerplaats Oude Haven (kruising Eemnesser Vaartsteeg/Wakkerendijk) in Eemnes.

Openbaar vervoer: Bushalte Raadhuislaan

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Brochure: van dit Klompenpad is geen fysieke brochure beschikbaar. De routeinformatie kunt u inzien via de Klompenpaden app en via de downloadbare kaart.

Horeca onderweg:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Als geboren en getogen Hilversummer heb ik Eemnes altijd links laten liggen: saaie polders. Maar wat heb ik mij vergist. Het is een heerlijk en rustig pad. Het weiland was eigenlijk te drassig en even doorbijten. De dijk langs de Eem was geweldig, zeker met het huidige hoge water. Er zijn veel stukken met asfalt, maar je kunt altijd in de berm lopen. Ik raad het pad absoluut aan.
  Wel ben ik verkeerd gelopen. De stickers op de kruising Geerenweg/Kerkeweg zijn volledig vergaan. Daar moeten de vrijwilligers dus wel iets aan doen.

 2. Vandaag dit pad gelopen, we hadden geen hoge verwachtingen, maar het viel ons erg mee.We hebben de route tegen de klok in gelopen,eerst door de weilanden,wel over 1 hek moeten klimmen,maar de weilanden waren goed te belopen,niet te drassig.Daarna ri.de Eemdijk,heerlijke weidse gezichten.Vanaf de haven van Eemnes over het dijkpad naar het gemaal van Eemnes met hier nog een klein haventje.Dit was het mooiste gedeelte vd route! Vanaf daar via verhard pad in één lijn terug naar Eemnes,met hier ook weer weidse uitzichten op de weilanden en op Eemnes.Al met al hebben wij genoten ,ieder pad heeft zijn charme!

 3. 4 oktober het Nesserpad gelopen, geen ingewikkelde route, mooie polder met veel vergezichten, inderdaad is de zomerdijk het leukste gedeelte.

 4. Vanmorgen heb ik deze route gelopen op een zaterdagochtend met weinig wind en een beetje zon. Tegen de klok in, zodat ik het wat saaiere polder deel eerst liep en de mooie route terug met uitzicht op Eemnes als laatste deel. De route is goed te lopen met app. Niet met de bordjes, want de route lijkt al lang niet onderhouden te zijn. Ook ben ik over drie weiland toegangshekken geklommen. En ja de drie plankjes over de sloot bij het weiland zijn overwoekerd met riet waardoor je even op moet lekken waar je je voet zet. Een echt klompenpad dus. Leuk om te lopen.

 5. Afgelopen zondag het Nesserpad na een aantal jaren weer gelopen. De organisaties van Eemland zetten mooie borden neer over de ontwikkeling van het gebied. Jammer dat we, juist in deze periode, 1 scholekster hebben gehoord, verder geen weidevogels. Het dijkpad langs de Eem is aardig, maar de mooie poelen die er eertijds waren, zijn vol gegroeid met riet. Een paar jaar geleden liepen daar nog lepelaars.
  Verderop ga je door de weilanden. Gelukkig kon je op de app zien tot hoever je moest lopen (en over bruggetjes die overwoekerd zijn met riet), want er staan geen bordjes meer.
  Jammer, maar voor ons is dit de laatste keer dat we dit pad lopen.

 6. Vandaag dit pad gedaan. Het wat saaiere gedeelte (lange rechte stukken) werd ruimschoots goed gemaakt door het dijkje langs de Eem. Wat een prachtig stuk met plas-dras en een keur aan vogels!
  Genoten!

 7. Pad met veel asfalt door een mooie open polder. Helaas ontbreken er bordjes

 8. Vanochtend gelopen in de dichte mist. Gezien de reacties me voorgenomen tegen de klok in te lopen. Natuurlijk met m’n stomme kop het eerste t beste bordje gevolgd en niet nagedacht….met de klok mee dus.
  Maar wat een heerlijke ochtend.
  Kom veel over de A1 en dit leek me een minder fraai gebied. Dat beeld kan ik bijstellen. Mogelijk door de hele dikke mist veel vogels gezien die mij pas laat doorhadden. Zwanen, zilverreigers en zelfs een kroet. Ook erg veel hazen.

  En dan die stilte, je ziet de A1 maar totaal geen last van. Ook het asfalt viel me erg mee. Daar wordt op deze vaak onnodig over geklaagd. Voor dit pad geldt dat er volop mogelijkheden zijn om in de brede bermen te lopen.

  Een aangename meevaller die ik nog wel eens wil zien in de volle zon.

 9. Klompenpad nr 85. Als je van veel weilanden en wijdse uitzichten houdt dan is het Nesserpad een aanrader. De variatie zit hem in de ondergrond, verhard en onverhard werden afgewisseld. Het sluisje was leuk, de boerderijen langs de Wakkerendijk mooi om te zien maar als redelijk ervaren Klompenpad loper was het voor mij geen pad naar mijn hart. Toch hebben we een heerlijke wandeling gehad met windkracht 6 en wil ik de vrijwilligers bedanken voor het onderhouden van dit pad.

 10. Beste Mergriet en Richard,

  Dank voor je e-mail! Het klopt inderdaad dat het pontje over de Eemnesservaart er niet meer is. Bij navraag bij de gemeente blijkt dat deze recent “uit de vaart genomen” is en wordt vervangen door een vaste brug. Het speet de gemeente dat ze ons niet eerder van op de hoogte hebben gesteld. Wat betreft de markering in het weiland: de route wordt eens per 3 weken gecontroleerd maar misschien is door automatisme het ontbreken van de markering niet opgemerkt. We zullen eea zsm herstellen.

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht
  Hans R. Visser
  coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 11. Gisteren dit klompenpad gelopen. We hebben de route met de klok mee gelopen. De kortere route lijkt niet meer mogelijk te zijn, want de brug was weg? Veel asfalt en geregeld stukken met verkeer. Het stuk over de zomerdijk en langs het gemaal was erg leuk. De bewegwijzering van het stuk door het weiland was weg, dus hier de app gebruikt.

 12. Het Nesserpad bij Eemnes is een pad dat je kunt lopen, maar niet moet lopen….
  Voor de liefhebbers is er genoeg te genieten: polder, bruggetjes, glibberige paden door weilanden, oven de dijk langs de Eem. De ander zal zeggen: erg voorspelbaar, veel asfalt, lange rechte stukken.
  Dit was trouwens een jaar of vier geleden het eerste klompenpad dat ik liep.
  Dit pad is prima te combineren met andere wat kortere paden in de buurt.
  video: https://youtu.be/rSE0Le73XaE

 13. Nieuwjaarsdag 2023 dit pad gelopen. Deze route vonden wij echt een aanrader omdat we vrijwel steeds door de weilanden liepen. Alleen in Eemnes rijdt het verkeer langs je, maar dat is minder dan een kilometer. Wij verdwalen nogal gemakkelijk, maar de bewegwijzering was zo goed, dat we geen enkele keer fout zijn gelopen. We hadden wel een printje van de route meegenomen.

 14. 27 december, even de kerstkilo’s eraf lopen. Onder andere door dit klompenpad te bewandelen. Heerlijk weer en mooie omgeving. Redelijke variatie in ondergrond; droog, nat, modder, asfalt en gras. De app wel een paar ter hand moeten nemen om de route te blijven volgen.

 15. Op deze koude, zonnige dag dit Klompenpad gelopen. Zoals eerder geadviseerd tegen de klok in gelopen wat er voor zorgde dat het (in mijn ogen) mooiste stuk voor het laatst werd bewaard. De bewegwijzering liet her en der wel wat te wensen over. Was blij met de app! Al met al genoten!

 16. Vandaag, 8 november, dit pad gelopen. Een pad dat alles heeft, natuur, cultuur en historie. Prima bewijzerd!

 17. Beste Jolanda,

  Dank voor je reactie. Geen idee hoe die tekst bij de route beschrijving terecht gekomen is. Ik zal er voor zorgen dat dit zsm verwijderd wordt. U kunt de route dus gewoon lopen!

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht
  Hans R. Visser
  Coördinator Klompenpaden

 18. In de app Klompenpaden staat dat deze route gesloten is! Onduidelijkheid dus en graag antwoord

 19. Op 25 september deze route gelopen met mijn vrouw (#25). Een route met veel asfalt, en relatief lange rechte stukken (wat ook wel hoort bij een polder). Een gebied met een indrukwekkende historie, vooral ook mooi in beeld gebracht bij het sluisje. Het stuk over de zomerdijk is leuk. We hebben in het tweede deel (we liepen met de klok mee) een hermelijn kunnen spotten. Dat was gaaf. Bij het deel dat in de zomer is afgesloten voor broedende vogels, wijkt de app af van dat wat aangegeven staat. In combinatie met riet dat deels voor de bordjes stond, hebben we hier uiteindelijk (klauterend over hekken, kruipend onder schikdraad) onze eigen weg gevonden. Met het weidse uitzicht is verdwalen onmogelijk. Het kan best dat lopend tegen te klok in, het wel goed zou zijn gegaan.
  Al met al zijn we ook na deze wandeling weer tevreden.
  Elk klompenpad is weer anders. En juist dat maakt het zo leuk.

 20. Ik heb wel via een fysieke klompenpaden folder gelopen (van Landschap Erfgoed Utrecht via het VVV)
  Ik vond wel dat er veel route over asfalt ging en wat dichtbij de A1 kwam, maar het stuk over de zomerdijk maakte dat weer goed. Een fijne prettige route om te lopen.
  Het was goed loopweer vrijdag 2 september 2022

 21. Beste Hans,

  Bedankt voor je reactie. Vandaag met mijn broer dit mooie pad gelopen. Het onderhoud laat helaas, hier en daar, wat te wensen over en de stickers zijn, door het hoge gras en onkruid, moeilijk te zien. De lunch bij “het oude Raadhuis” maakte heel veel goed.

 22. Beste Jan,

  de werkzaamheden zijn beëindigd en de route langs het sluisje is weer begaanbaar!

  Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  coördinator Klompenpaden

 23. Ik was er ook op 21 juni 2022, en inderdaad is de passage bij het sluisje over de Eemnesservaart nog steeds afgesloten. De bouwvakker, die mij wel doorliet omdat hij net klaar was voor de dag, zei dat het nog wel twee weken zou duren. Ik liep tegen de klok in en mij was geen omleiding of waarschuwing opgevallen, tot ik bij het sluisje stond. Alternatief is iets eerder links, Stammeweg, en met het handpontje terug naar de route. Bij het pontje stond voor de route de andere kant op wel een omleidingsbordje, van Wandelnet, niet van Klompenpaden.

 24. Hoewel de route na 17 juni weer open zou zijn, is Het Gemaal vandaag op 21 juni nog steeds afgesloten.

 25. Op deze vrij windstille maar een ietwat sombere dag was het ideaal wandelweer. Het Nesserpad viel wat ons betreft uiteen in twee delen (tegen de klok in) tot Eembrugge, rustig en weidse uitzichten en totaal geen last van de autobaan, het tweede gedeelte was wat spectaculairder qua ondergrond, bebouwing etc. Al met al een prettige wandeling, daarvoor onze dank aan de vrijwilligers.
  Zo als altijd voor mij een verslag van nummer 96. Op foto via Instagram titiissprakeloos . Mijn ervaring heb ik woorden gegeven op mijn blog https://sprakeloosverhalen.com/2022/05/30/achter-elke-einder-is-weer-een-andere-op-het-nesserpad/

 26. Vandaag 02-02-2022 dit mooie klompenpad voor de tweede keer gelopen. Vandaag hebben wij de route andersom gelopen dan de eerste keer. Ook van deze kant is hij goed aangegeven met de stickers. Je hebt veel ver gezichten en heel veel verschillende soorten vogels. Vooral veel ganzen en dat om deze tijd van het jaar. Ook roofvogels en zwanen kom je tijdens de wandeling tegen. Vooral het stuk over de dijk is erg mooi. Van de zomer komen wij vast en zeker weer terug.

 27. Gisteren deze route gelopen. Dit klompenpad vonden wij afwijkend t.o.v. andere paden; veel lange rechte asfaltpaden. Maar toch, het stuk tussen Eembrugge en het Eemnesser gemaal was bijzonder leuk. Je loopt hier op de zomerdijk en het krioelt er van de vogels. We liepen in de mist, maar dit geeft wel een aparte glans aan de foto’s die we gemaakt hebben.

 28. Leuk pad, wij waren bij de haven gestart. Als je dat doet een tip; loop de route tegen de klok in. dan eindig je met het leukste stuk, zowel qua uitzicht als inverhard, en dan wandel je ook van de snelweg af, in plaats van (best wel lang) juist richting de snelweg , die je ook goed ziet liggen.

 29. Gisteren dit pad gewandeld. Het was mistig maar niet te. Maw we hebben heerlijk kunnen wandelen, genoeg kunnen zien en genoten. Toen we vanaf de Wakkerendijk het weiland ingestuurd werden hebben we toch maar gekozen om de andere route te lopen, welke bedoeld is voor het broedseizoen. Niet om maar wel lekker verhard. Het weiland was op het oog behoorlijk blubberig. Sowieso veel asfalt maar wel heerlijk rustig asfalt, Je komt niet veel mensen tegen en het is heerlijk stil. Wij gaan deze wandeling zeker nog eens doen in een ander jaargetijde. Goede markeringen ook trouwens. Nergens de app nodig gehad.

 30. Vandaag de route gelopen, en het is echt een route voor wanneer je een keertje lekker wil uitwaaien.

  Zoals eerder genoemd wel veel asfalt, en vandaag het enige gras waar wij op hebben gelopen waren net denk ik 1-2 weken Schapen op aan het grazen dus het was een waar mijnenveld wat poep betreft. Geen ramp, alleen (ik in elk geval) kan je niet echt lekker doorstappen omdat je veel naar de grond moet kijken.

  Wel leuk aan het eind van de dijk/wal stonden de schapen waar we tussen door liepen, altijd leuk als je tussen het vee door mag.

 31. Gisteren heb ik dit pad gelopen en het was perfect weer voor dit pad, veel zon maar niet te warm want je hebt nauwelijks schaduw op het grootste deel van het pad en het gaat voor zeker de helft over asfaltwegen. Het is een prachtig pad door de polder, met het hoogtepunt het stuk over de oude dijk tussen de haven en het gemaal. Maar ook in de polder is genoeg te zien dankzij alle vogels die daar rondvliegen. Dit pad ga ik zeker nog eens wandelen.

 32. Vandaag 17 juli 2021 hebben wij dit klompenpad gelopen. Als het meer dan 25 graden is en de zon schijnt volop, dan zou ik u aanraden om deze route niet te lopen. Er is bijna geen schaduw onderweg. Gelukkig was hij vandaag goed te doen, vooral de wind gaf een beetje verkoeling. De route loopt over verharde wegen heen, maar ook door de weilanden.
  Je moet ook over twee hekjes heen klimmen maar dat maakt het avontuurlijk. Onderweg schapen, een reiger koeien, vlinders en een vis gezien. Het stuk vanaf de haven van Eemnes naar het gemaal, en naar de oude haven vinden wij het mooist. Al met al lekker gewandeld vandaag.

 33. Beste Arie,

  dank voor je reactie op het Nesserpad. Het klopt dat het hek met een ketting dicht zit. Dit om te voorkomen dat het hek door bv de wind open staat waardoor de koeien/paarden er vandoor kunnen gaan. Maar deze ketting is met elkaar verbonden door een heel makkelijk te openen sluiting die ik woensdag jl nog helemaal in het zich gehangen heb.

  Ik wens u nog vele mooie wandelingen toe!

  Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 34. Gisteren het Nesserpad gelopen. Iedereen heeft zijn eigen beleving heeft bij het lopen van een klompenpad, Voor wie van vergezichten houdt en lopen over grotendeels asfalt niet erg vindt, heeft hier een leuke wandeling aan. Maar een klompenpad is het absoluut niet. Ik heb de reacties van vorig jaar gelezen. De beheerders hebben vorig jaar een stuk door het weiland al moeten laten vervallen, omdat de overeenkomst met de landeigenaar niet verlengd werd. Hoewel er nog een stuk door een ander weiland zou lopen buiten het broedseizoen bleek het toegangshek (bij het druppelbord) afgesloten met 2 kettingen, dus de alternatieve route gevolgd. Na 6 km asfalt wandel je over een gras dijk, dat geeft je een beetje het gevoel van klompenpad. Het mooiste gedeelte vond ik gebiedje bij het gemaal. Daarna via een lang recht fietspad terug naar de start. Jammer voor de vrijwilligers die zich inzetten voor het onderhoud van de route dat hier blijkbaar niet voldoende medewerking van landeigenaren is. Maar wie er oog voor heeft is er onderweg nog genoeg te zien. Op mijn website een impressie: https://klompenpaden.arievanhensbergen.nl/#collections

 35. Beste Angela,

  ik denk dat je ergens een bordje gemist hebt. Als vanaf het startpunt langs de Wakkerendijk loopt en je gaat na ca 2 km (bij het druppelbord) het weiland in dan kom je na verloop van tijd via drie bruggetjes weer op de verharde Jonge Jaapeweg uit. Deze bruggetjes liggen er nog steeds en zijn meteen na het einde van het broedseizoen weer begaanbaar gemaakt. Dit is voor zowel de route met de klok mee als tegen de klok in het enige stuk weiland in de route! Toch fijn dat jullie het een mooi pad vinden en wellicht nog een keertje lopen. Om te voorkomen dat er per ongeluk een verkeerde route kiezen raden wij onze wandelaars wel aan, indien zij de mogelijkheid hebben, gebruik te maken van de Klompenpaden app!

  Ik wens u nog vele mooie wandelingen toe!

  Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 36. mooi Klompenpad, met name het stuk vanaf de haven van Eemnes.
  minpunt vond ik het volgende : we hadden speciaal met dit pad gewacht tot na het broedseizoen (dat volgens de site en de aanwezige info ter plekke zou duren van 15 maart tot 15 juni), zodat we het volledige pad konden lopen.
  Helaas bleek in het weiland (waar we tussen de stieren doorgewandeld waren) geen bruggetjes aanwezig, waardoor we weer terug moesten (tussen de oplettende stieren door), om zo toch de alternatieve route maar te lopen.

 37. Omdat het volgens de weersvoorspellingen de laatste echte winterse dag zou zijn, en de volgende dag de dooi zou intreden, samen met mijn broer een deel van het klompenpad NesserPad gelopen in de polders van Eemnes. En dat werd dus het bovenste blokje van de route.

  De auto hebben we geparkeerd bij het Gemaal Eemnes, en van daaruit zijn we gaan wandelen. Omdat we alleen het bovenste blok zouden lopen moesten we dus halverwege met het trekpontje naar de overkant toe. Maar deze was vanwege de vorst dus vastgevroren en zijn dus via het ijs naar de overkant gegleden om onze weg te kunnen vervolgen.

  In dit gedeelte van de polder zie je aan alle bordjes op de hekken dat de weidevogels hier goed beschermd worden.

  Bij de jachthaven werden we achterlangs de dijk opgestuurd langs de Eem en kwamen we weer bij het Gemaal van Eemnes uit!

  Ondanks het toch wel vele asfalt een heerlijke route om te wandelen.

  https://annemiekewandelt.blogspot.com/2021/02/14-februari-2021-klompenpad-nesserpad.html

 38. De Deel (normaal gesproken een sfeervolle locatie voor besloten partijen) heeft in de lockdown periode de deuren geopend voor koffie ( to go), warme chocolademelk met slagroom, lekkernijen, ouderwets lekkere erwtensoep en hippe amuse soepjes. Ook een beleving, want er zijn allerlei leuke hebbedingetjes met vrijblijvende spaarvarkentjes ernaast.

  Kortom vergeet niet De Deel te bezoeken op Wakkerendijk 162, van woensdag t/m zondag 11:00 tot 16:00 uur.

 39. Vandaag de route gelopen; prima route.
  Er zaten een aantal mooie stukjes in de route; met name de dijk was mooi.
  Een boer had het laatste toegangspoortje afgesloten; dus dat was even klimmen.
  Wel veel asfalt; in het voorjaar/ zomer zal het er mooier zijn dan nu eind november.
  Al met al een prima wandel middag gehad.

  Frank

 40. Leuke wandeling hoor, met mooie landschapselementen: de loswal, de vaart, de sluis, het wiel. Wel helaas uitsluitend een engels-raaigras-woestenij, biodiversiteit ho maar. Het doet me denken aan de discussie bij ons in Amsterdam over of een sportveld met kunstgras meetelt met de groene oppervlakte in de stad. Ook een behoorlijk lage grondwaterstand voor dit veenweidegebied (en dan is het nu november), dus de bodemdaling zal flink zijn hier.

  In de reacties zag ik wat klachten over te veel asfalt. Als je goed op de satellietkaart van Google Maps kijkt dan kan je nog makkelijk wat stukken weiland meepakken. Ik sneed zo de hoek Zuid Einderweg – Jonge Jaapweg af via grasland.

 41. Het was een mooie wandeling door de polder. Vond het geen probleem dat er veel asfalt was. Hele stukken ook over de dijk en door weilanden, dwars door de koeien. Hele belevenis. Prachtige wolkenluchten boven de groene weilanden. De wind stond goed, geen snelweg gehoord. Bewegwijzering is geen probleem als je gebruik maakt van de klompenpad-app. Fijn was ook dat het lekker rustig was. Veel wandelaars duiken kennelijk toch liever de bossen aan de andere kant van de snelweg in.

 42. Top Hans hoe je er boven op zit! Dank. Toen ik vanochtend liep geen verbodsbord tegengekomen. Wel een hek met paadje ernaast. Tegen doorlopen koeien wellicht. Heb nog een foto gemaakt, ben vanaf de jachthaven gelopen. Het bord met melden uitvoerder dat er van de week was is ook weggehaald.

 43. Beste Hans,

  Dank voor je reactie en uitleg. Maakt ook direct duidelijk waarom er ter plekke geen omleidingsroute was (was overigens makkelijk zelf alternatief te vinden). Ook ik vond de hoeveelheid verharde weg megagroot. Slechts het laatste kleine stukje langs slootje door paarden- en stierenwei was onverhard en dat is helaas nu dus veel minder dan 35%. (Hoekje Wakkerendijk tot Jonge Jaapeweg, dat in broedseizoen gesloten is. Op onderstaande kaart staat er nummer 3 bij).
  Ook voor jullie erg jammer dat de boer het contract niet verlengd heeft.

 44. Beste Mirjam, Janine, Dirk en Siem,

  hartelijk dank voor jullie reacties! Omdat ze allemaal ongeveer over hetzelfde gaan ben ik zo vrij om jullie met dit bericht te antwoorden. Allereerst de afsluiting op de dijk langs de Eem. Dit is totaal nieuw voor ons, we hebben tot op heden geen waarschuwing van de uitvoerder gekregen. En daar onze vrijwilligers het pad 1x per 3 weken controleren, ook op juistheid van de markeringen, kan zoiets in de tussenliggende tijd gebeuren en zijn wij afhankelijk van reacties zoals die van jullie. Ik vind wel dat de geplaatste verbodsborden gerespecteerd moeten worden. En de beleving van het pad is natuurlijk iets heel persoonlijks. Het Nesserpad loopt over 32% weidegrond en 68% asfalt. Tot vorig jaar was dit fifty/fifty maar helaas heeft een van de meewerkende boeren z’n contract niet verlengd en was de enige mogelijkheid om de route in tact te houden een stuk extra verharde weg. Dat stuk loopt evenwijdig aan de A1 en als de wind “verkeerd” staat is deze inderdaad hoorbaar. Om te voorkomen dat onze wandelaars per ongeluk een verkeerde route kiezen raden wij onze wandelaars wel aan, indien zij de mogelijkheid hebben, gebruik te maken van de Klompenpaden app! En via de Klompenpaden site kan men van te voren al heel goed bepalen of het betreffende pad zo veel mogelijk aan de verwachting gaat voldoen!

  Ik wens jullie nog veel wandelplezier!

  Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 45. Even reageren op Dirk. De dijk is daadwerkelijk afgesloten; het bord te plaatse geeft dit zeer duidelijk aan, evenals de hoge hekken, die ook zeer duidelijk het klaphek voor het wandelpad blokkeren. Alsof dat nog niet duidelijk genoeg is staat er op het bord op de hoge hekken duidelijk vermeld: “Bezoekers melden bij de Deskundig Toezichthouder Asbestsloop, met daarbij de driehoek doodskop giftige stoffen en het verbodsbodsbord mannetje met uitgestoken zwarte hand die je de toegang ontzegt. Daaronder de tekst VERBODEN TOEGANG VOOR ONBEVOEGDE ART. 461 WETBOEK VAN STRAFRECHT.
  Lijkt me toch meer dan duidelijk dat het niet de bedoeling is dat je dan hekken gaat verplaatsen en terugzetten om over duidelijk verboden, afgesloten paden te gaan lopen…

 46. pad is niet echt afgesloten voor grondsanering. Aan kant van de weg is hek aan zijkant makkelijk op te tillen en weer dicht te doen. Aan kant midden op dijk is er aan de kant van de eem een wandelpaadje vrijgehouden

 47. Zaterdag 5 september 2020. Hebben een aantal mensen van ActiefPlezier het Nesserpad gelopen. Ondanks dat het lopen was in een mooie natuur, heeft de wandeling niet gebracht wat was verwacht en ging het hoofdzakelijk of alleen over asfaltwegen. Een andere kritische noot is dat de markeringen niet meer te vinden waren. Dit kan aan de wandelaars of aan onduidelijke markeringen hebben gelegen. Wellicht goed om dit na te lopen. Naast de kritische noot ook lof, want ook zijn klompenpaden vaak mooi om te lopen. Met vriendelijke groet, Siem.

 48. Wat een desillusie deze route en de naam Klompenpad totaal onwaardig. Nagenoeg de hele route (zeker 99%) loop je over asfalt, waarop veelvuldig auto’s en fietsers passeren. Je ‘bonus’ is regelmatig uitzicht op en geluid van de snelweg.
  Net het stukje van de route dat niet over asfalt gaat, was afgesloten gezien grond gesaneerd wordt. M.i. zou deze route als Klompenpad verwijderd moeten worden.
  Gelukkig zijn er andere, wel mooie routes die starten in Eemnes en waarbij je niet over asfalt loopt, maar over dijken, door weilanden etc.

 49. Geachte heer Brouwer, beste Ab,

  wat jammer dat het Nesserpad u niet heeft gebracht wat u er van verwacht had. U bent gestart vanaf Jachthaven Kroeze, vervolgens heeft u m.i. prachtig gewandeld over de dijk langs de Eem om via het pittoreske jachthaventje en de sluis langs de Eemnessertrekvaart naar het officiële startpunt in Eemnes te komen. Daar wordt de route vervolgd over de Wakkerendijk, waaraan, zoals u ook heeft gemerkt , op dit moment allerlei werkzaamheden worden uitgevoerd hetgeen wij ook op de site hebben vermeld. Halverwege de Wakkerendijk loopt de route links af de wei in om na ca. 2 km. weer op de weg uit te komen. U volgt dan de bordjes die u weer terugbrengen bij uw startpunt! Om te voorkomen dat onze wandelaars per ongeluk een verkeerde route kiezen raden wij onze wandelaars wel aan, indien zij de mogelijkheid hebben, gebruik te maken van de Klompenpaden app!

  Ik wens u nog veel wandelplezier!

  Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 50. Loop geregeld over het dijkje bij jachthaven Kroeze. In ieder seizoen en genot. Nu halverwege het dijkje zijn er werkzaamheden en is er een wat onhandig heel neergezet. Ook bij de Stammeweg een onhandig hek. Uiteindelijk wel gelukt zonder tie rips te slopen verder kunnen lopen, maar is niet echt handig. Mocht pret niet drukken want veel vogels en bloemen die weer gaan bloeien.

 51. Beste allemaal,
  Vanaf de jachthaven Kroeze in Eemnes zijn wij gestart met de wandeling. Het eerste stuk ca. 2 km was door de weilanden en zag er als route veelbelovend uit. Echter na dit stuk liepen wij over veel fietspaden en kwamen uit op de Wakkerendijk waar weg werkzaamheden bezig waren. De route was wel langs deze weg gepland en dus niet ideaal als klompenpad ook als er geen werkzaamheden zijn. Uiteindelijk weer een klompen route bordje gevonden en van af deze Wakkerendijk weg linksaf gegaan. Maar dat was weer een geasfalteerde weg. Speciaal onderweg goed opgelet op de klompen bordjes natuurlijk. Bij 1 boerderij stond het klompen bordje linksaf. Dus deze weg ingeslagen. Maar de verbindings loopplank om van het ene naar het andere weiland te lopen ontbrak. Dus dat hele kolere stuk weer terug.
  Maar goed dat we de klompen hebben thuis gelaten. Dit was geen succes route.

 52. Geachte heer Eikelenboom, beste Jillis,

  dank voor je mails! Aan de Wakkerendijk wordt al sinds medio mei gewerkt en was het startpunt per auto alleen vanaf Laren te bereiken. Nu is de situatie omgekeerd en is dit alleen vanaf Soest. De locatie van de door ons geadviseerde parkeer plaats blijft hetzelfde, parkeerplaats bij winkelcentrum De Minnehof aan de Laarderweg.
  Het klopt inderdaad dat u bij het betreden van de wei gezelschap kan krijgen van een aantal paarden maar ja, het is een Klompenpad! De route die u gevolgd heeft is dus de juiste. Wij raden onze wandelaars ook aan, indien zij de mogelijkheid hebben, gebruik te maken van de Klompenpaden app!

  Ik wens u nog veel wandelplezier!

  Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 53. .. om te bevestigen dat je echt de wei in moet en niet er rechts langs zou misschien handig zijn. De paarden bleven gelukkig op enige afstand…

 54. Vanochtend heb ik vanuit Eemnes tegen de klok in de route gelopen, na m al eens gezien te hebben bij de jachthaven bij Eembrugge.
  Mooie route, wel enkele opmerkingen:
  – de Wakkerendijk was vanuit de richting Soest nog gesloten, naar Soest open. Dat bedoelden jullie denk ik?
  – de verwijzing naar de parkeerplaats op Google Maps hierboven wijst je naar een punt ergens anders op de dijk, moet zijn
  https://maps.app.goo.gl/qjTCL6zKqj6U91SUA
  – in het gedeelte door de weilanden moet je langs een dubbel hek slalommend een weiland in. Omdat er vlak na dat hek paarden stonden twijfelde ik of t echt de bedoeling was. Een extra markering hier

 55. Beste Mathijs en Jolanda,

  hartelijk dank voor uw reactie op ons Nesserpad! Voor jullie informatie, Restaurant De Haven van Eemnes is weer geopend, alleen onder een andere naam: “Bij Ingo”. Op maandag na alle dagen geopend vanaf 12.00 uur (za & zo 10.00 uur).

  Ik wens u nog veel wandelplezier!

  Met vriendelijke groeten,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 56. Vanmiddag hebben wij het Nesserpad gelopen. Na dagen van warm weer was het heerlijk om even lekker uit te waaien in de polder met weide uitzicht. De Wakkerdijk was in twee richtingen gestremd, maar de parkeerplaats Oude Haven in Eemnes was bereikbaar. We hebben de route tegen de klok in gelopen en raden dat iedereen aan. Het leuke van de klompenpaden is dat je op plekken komt die je niet kent of waar je anders niet komt. Zo klommen we nu over een hek het land in en liepen langs paarden en laten langs koeien in het gezelschap van een stier waar we toch wel van onder de indruk waren. Terug op de verharde weg was de route een beetje saai, maar het gezelschap maakte veel goed, evenals de langsvliegende ooievaar, reigers, ganzen en roofvogel. We genoten van de vergezichten en Hollandse luchten. De dijk langs de Eem was het mooiste deel van de route, vol bloeiende veldbloemen en uitzicht op haventjes. Het Grand Café de haven van Eemnes bij Eembrugge is gesloten, de eigenaren zijn er mee gestopt, de link op deze site werkt niet meer. Restaurant het Oude Raadhuis daarentegen is wel open, dus na afloop van de wandeling hebben we daar op het terras clubsandwiches en broodjes pulled chicken gegeten. Een fijne middag!

 57. We zetten de auto neer langs de Kerkeweg nabij het plaatsje Eembrugge, gemakkelijk te bereiken via de A1.
  Langs het de jachthaven houden we links aan en gaan door het klaphekje de dijk op langs de Eem.
  Het is hier adembenemend mooi: je loopt iets hoger, links vergezichten over weilanden, rechts de Eem met zijtakjes waar veel watervogels vliegen en zwemmen.
  Onderweg zien we ongelofelijk veel water- en weidevogels. Ook leuk dat er schapen op de dijk lopen, waar we tussendoor lopen. Ze zijn blijkbaar mensen gewend, want ze zijn totaal niet bang.
  Links zie ik nog een broedende Zwaan, die behoorlijk begint te blazen als ik iets dichterbij kom, en gelijk heeft hij.
  We slingeren zo over de dijk in noordelijke richting tot we bij Gemaal Eemnes uitkomen, met daarbij een leuk haventje.
  Daarna slaan we linksaf en gaan langs de Eemnesser Vaart tot we links het handmatig bediende pontje zien. We hebben het eenvoudig, want nu ligt er tijdelijk een brug.
  Dit eerste gedeelte was zeer mooi en rustig, ik geef daarvoor zes sterren (op de schaal van vijf 😉 ), nu begint het tweede deel: kilometers lang over een asfaltweg, het is rustig en links en rechts zijn alleen weilanden.
  Voor mij een beetje saai en voor dit deel geef ik twee sterren, daarom kom ik gemiddeld toch op vier sterren uit.

  De eerste helft is prachtig over dijk en langs water, de tweede helft behoorlijk saai over een rustige asfaltweg, maar gemiddeld toch een hele mooie rustige route.

  Zie: https://www.avondwandelingen.nl/Wandeling90.html

 58. Beste Bert,

  hartelijk dank voor je email! Jammer dat je niet het hele pad hebt kunnen lopen want dan had je zeker een ander idee over het Nesserpad gehad. Het is inderdaad zo dat wij geen gebruik meer mogen maken van de grond tussen de Zuid Ervenweg en de Gerenweg, de door u genoemde “paardenwei”. Bijna geheel 2019 hebben wij onderhandeld met de grondbezitters en we waren er bijna uit tot het, tot onze spijt, op het laatste moment toch niet doorging. Vandaar dat we hebben moeten besluiten om van de voorlopige omleiding de definitieve route te maken. De auto’s die daar rijden behoren tot het bestemmingsverkeer. Gelukkig gaat het grootste gedeelte van het pad nog steeds door weilanden, Zomerdijk en fiets/wandelpad zonder autoverkeer. Als u de resterende route gaat lopen zult u gegarandeerd een positiever beeld van ons Klompenpad krijgen!

  Ik wens u nog veel wandel plezier!

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 59. wij hebben gister (zaterdagmiddag 18 januari) tussen de buien door een gedeelte gelopen. best wel veel auto’s op de route.
  gaan jullie nog wat doen aan het afgesloten gedeelte (door de “paardenwei”)? of blijft het een bijna volledig verharde wandeling over wegen waar ook best nogal wat auto’s rijden?

 60. Beste Freek,

  in verband met een herindeling van een gedeelte van het Nesserpad is het inderdaad zo dat er nu even over meer verharde weg gelopen moet worden. Deze aanpassing hebben wij duidelijk op de site, op de app en bij de betreffende doorgangen gemeld. En het klopt helemaal dat je tijdens deze wandeling vele fraaie vergezichten hebt zonder bomen, maar dat hoort nu eenmaal bij het polderlandschap! Als dat niet uw favoriete omgeving bij het wandelen is adviseer ik u om bij een volgende Klompenpad wandeling vooraf te kijken door wat voor een gebied de wandeling loopt!

  Ik wens u nog veel wandel plezier!

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 61. Flink teleurstellend, dit klompenpad. Alleen stuk over soort grasdijkje langs de Eem, met schapen is interessant, want dit deel is zeer natuurlijk/groen. Voor 80 procent loop je verder over asfalt, op vaak lange rechte wegen. Enige positieve is dat aan weerszijden daar weilanden en sloten zijn met groen. Verder ook zeer kaal, zonder bomen, of je moet kick op de wijdse uitzichten.

 62. Beste Gerrit,

  hartelijk dank voor je e-mail en je hebt volkomen gelijk, de app vertoont de oude versie! Hoe dit kan is mij een raadsel want het heeft er wel goed opgestaan. De hiervoor verantwoordelijk afdeling heeft mij verzekerd dat deze fout snel hersteld zal worden! Op de website, op het te downloaden kaartje en op de startpagina van de app staat deze tijdelijke omleiding wel goed vermeld en bij de bruggetjes waar de omleiding begint zijn er borden geplaatst met duidelijke tekst en uitleg over de situatie. Wat je zelf al opmerkte is dat daarom ook deze oversteek plaatsen bewust niet geschoond zijn!
  Ik hoop toch dat je een mooie wandeling hebt gemaakt!

  Met vriendelijke groet,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 63. Ik lees nu pas dat een deel is afgesloten en ik liep er gisteren met de App en GPS en de APP is dus NIET aangepast en heb ik dus zonder het te weten over het land gelopen waar het dus achteraf gezien niet mocht …. Ik liep dus netjes over de paarse lijn over de oude route. Ik vond het al raar dat de bruggen zo overwoekerd waren. Misschien handig om de APP toch nog even aan te passen? Ik had de kaart eergister gedownload.

 64. Beste mensen,
  Op de eerste dag na het broedseizoen hebben we met een gezel;schap het Nesserpad gelopen, met prachtig weer. Het eerste deel liepen we over de Wakkerendijk en het was druk op het fietspad, dus goed uitkijken. Daarna werd het rustig. En inderdaad een deel afgesloten, jammer, maar het staat een eigenaar vrij om zijn land beschikbaar te stellen voor een pad of niet. Het deel op de dijk langs de Eem was mooi en ook het gebied rond de sluis. Sterkte met het zoeken van verbeteringen op het pad.
  Voor een verslag van onze wandeling, zie : https://willemswonderlijkewandelingen.com/2019/06/15/klompenpad-nesserpad/

 65. Vandaag het Nesserpad gelopen, omdat het broedseizoen voorbij is.
  Op de site gelezen dat een perceel is gewijzigd van eigenaar. Er lopen nu paarden. Mocht je dat vervelend vinden, dan kun je omlopen.
  Bij het betreffende perceel staat echter een bord dat de route is gewijzigd en dat je om moet lopen. Dus helemaal geen keus. Dat is heel wat anders. Jammer, een heel mooi stuk wordt vervangen door 2 km asfalt.
  Even eerder ben ik overigens door een weiland gelopen waar koeien en paarden lopen, dat is m.i. al jaren zo. Dat maakt dit pad juist zo interessant.
  Het percentage hard (asfalt/klinkers) komt nu op 73 en dus slechts 27 % zacht. Jammer.
  Ik hoop inderdaad dat er een oplossing komt.

 66. Beste Willem,

  vanaf 15 juni is het Nesserpad weer helemaal open! In verband met het feit dat het pad tussen de Zuid Ervenweg en de Geerenweg een nieuwe eigenaar heeft gekregen graag aandacht voor het volgende. Het kan zijn dat er op dat stuk paarden lopen. Mocht u dat niet prettig vinden dan kunt u vanaf de Zuid Ervenweg de broedseizoen route lopen. W werken er hard aan om dit zo gauw mogelijk opgelost te hebben! Veel wandelplezier,

  Met vriendelijke groet,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 67. Betekent de gesloten periode tot 15 juni dat op zaterdag 15 juni 2019 weer gewandeld kan op de hele route?

 68. Wat een prachtige wandeling door het wijdse landschap. Alle eerdere berichten dat dit een minder mooi of matige route is, is mijn inziens niet waar. Wat een vergezichten en een vogels. Hebben deze mensen hun ogen wel goed open gehad? 😉
  De schapen op de naast gelegen weide liepen een eindje met me mee. Spannende planken over de slootjes. Super dat er gaas op gespannen is zodat je niet uitglijd op het hout.
  De zomerdijk is een geweldige ervaring, zelfs de windturbines aan de horizon waren op deze mooie winterdag geen storende factor. Ik heb heel wat mooie foto’s kunnen maken.
  De afwisseling van onverhard en verhard vond ik wel prettig.
  Kortom een geweldige ervaring!

 69. Hartelijk dank voor uw positieve reactie. Het feit dat sommige hekken dmv touwen en schrikdraad beveiligd zijn heeft niets te maken een broedseizoen, dat loopt van 15 maart tot 15 juni en staat als zodanig op de borden vermeld, maar wel met het feit dat betreffende percelen van eigenaar zijn gewisseld en op dit moment gebruikt worden door paarden. Zoals u de hindernis genomen heeft is prima!

  Met vriendelijke groet,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 70. Gisteren het Nesserpad gelopen . Heerlijk weer mooie route echter, een aantal hekken waren dicht met touw en het schrikdraad was er voor gespannen.
  Ben zo “brutaal” geweest het schrikdraad even los te maken en over het hek te klimmen. Daarna schrikdraad weer terug geplaatst natuurlijk.
  Ik had steeds het gevoel niet echt legaal door de weilanden te lopen.
  Ook het bordje “broedseizoen” was nog aanwezig.

  Misschien goed om de hekken te openen en het bordje tijdelijk te verwijderen.
  Maar misschien doet de landeigenaar zelf de hekken dicht.

  Verder prima en mooie route die goed aangegeven is

 71. Leuk om te horen dat bijna iedereen dit Klompenpad een aanrader vind! Het verbleken van de markeringsbordjes is het probleem bij de keuze van de kleur rood die erg gevoelig is voor de invloed van de zon! Zo gauw een bordje niet meer herkenbaar is wordt deze door een van de vrijwilligers vervangen! Het genoemde omgevallen hek is een wildrooster ter voorkoming van het weglopen van de paarden in de wei! Vandaar dat er een grote hoeveelheid paardenvijgen voor het rooster liggen. Het Nesserpad wordt gemiddeld 1 x per 2 weken gecontroleerd op zwerfvuil en onverhoopte obstakels die het wandelen verhinderen. Het genoemde wandelpad vanuit Eembrugge langs de Eem is geen Klompenpad en wordt door ons dan ook niet onderhouden.

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  coördinator Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 72. Zondagmiddag met mijn vrouw het Nesserpad van 10 km bij Eemnes gelopen. Het is een weide en landbouwgebied. In oorsprong al erg oud. Heel avontuurlijk lopen over de weilanden en de slootjes oversteken. Prachtig weer en veel vergezichten. Ook wel bijzonder om over boerenland te mogen lopen. Ook weer eens een ander type klompen pad dan de paden van de Grebbelinie. De dijk vonden wij ook goed beloopbaar. De bewegwijzering is prima maar sommige stickers zijn al erg bleek zoals bij het gemaal Eemnes. Ook is het hek bij de oversteek van de sloot omgevallen en was het wat klauteren. Maar ondanks dat toch weer genoten. Op naar de volgende klompenpad maar volgende week niet dan zitten we in midden Limburg. Daar kan je ook mooi wandelen.

 73. Dit prachtige wandelpad wordt nuet(meer) onderhouden- honderden mensen maakten per jaar gebruik hiervan maar na de dijkverbetering is hier niets meer aan gedaan en niet meer beloopbaar.
  Wij vragen ons af waarom dit miet meer gebeurd?

 74. Wij hebben genoten van dit mooie klompenpad. Het enige min puntje was dat in de wei met koeien en kalfjes ook een best wel grote stier lag. Toen wij naderden stond hij op (toen zagen wij dat het een mans persoon was). Gelukkig ging hij weer rustig liggen toen wij onze route iets aanpasten. Wel heel eng .

 75. Op 20 augustus het Nesserpad gelopen. Wat een prachtig pad, eerst tussen de nieuwsgierige koeien door, daarna werden we besnuffeld door de paarden en later achter de schapen aan. Heel veel en verschillende weidevogels. Het eerste stuk wel lange rechte stukken over weiland dus zonder al dat dierenspul misschien wel wat saai. Vanaf de haven over de dijk wel erg mooi met weidse uitzichten en mooie bloemen. Bij de gemaal gegeten aan de informatieve picknick bank. En gekeken bij opa en zijn 2 kleinkinderen die welliefst 21 vissen hadden gevangen. Voor de leuk nog even over gevaren met de trekpont, deze zat niet in de route maar toch even heen & weer gevaren. Een prachtige goed bewijzerd route en genoeg te beleven onderweg.

 76. Vandaag genoten van deze wandeling, mooi uitgestrekt gebied. Eens wat anders dan op de Veluwe met al die mooie vergezichten.
  Op het laatst de Jong Japenweg helemaal uitgelopen om daarna te genieten van al de oude huizen langs de Wakkerendijk.

 77. Beste Joco,

  wat jammer dat het Nesserpad u niet gebracht heeft wat u er van verwacht had. Wellicht spreekt het Derde Erf Klompenpad bij Soest u meer aan!

 78. We hebben al heel wat klompenpad gelopen, de een nog mooier dan de ander, maar deze vonden we ronduit saai. Ondanks de paarden met veulens, ondanks het feit dat we zelfs oog in oog stonden met een vos (ik weet niet wie er meer schrok, de vos of wij). Misschien hadden we vandaag zelf onze dag niet maar de mooie delen van het pad konden de saaiheid niet verdrijven. Jammer, maar volgende keer beter.

 79. Ik loop regelmatig een stuk van het Nesserpad. Ik parkeer de auto vaak bij de haven van Eemnes op het parkeerterrein van de jachthaven en restaurant. De jachthaven heeft een zeker charme wellicht door het ontbreken van al te patserige jachten… Vooral de kronkelende zomerdijk vind ik een hoogtepunt. Liefhebbers van water- en weidevogels kunnen hun hart ophalen, het hele jaar door. Het is een Klompenpad door een polder, het is vaak wat drassig en ja, er lopen beesten dus een beetje poep onder je zolen is niet te voorkomen. Aanbevolen schoeisel: stevige wandelschoenen, laarzen of klompen :). Zelf hebben wij altijd onze bergwandelschoenen aan. We verkorten vaak de route en dan loop je wel eens aan de kant van de weg. Gelukkig is het verkeer overwegend lokaal en beperkt van omvang. Een vriendelijk groet wordt altijd beantwoord! En aan het einde, altijd een kopje koffie met de overheerlijke appeltaart van het jachthaven restaurant… Het heeft een terras op de eerste verdieping met een prachtig uitzicht over de omgeving. Kortom gewoon doen!

 80. Beste Linda,

  wat jammer dat het Nesserpad u niet geboden heeft wat u ervan verwachtte! Het is inderdaad zo dat het eerste stuk van de route over de Wakkerendijk voert waar ook auto’s rijden. Dit stuk beslaat echter slechts 1 km van de totale – 10 km lange -route. Het overige deel gaat over weilanden, de onverharde dijk langs de Eem om via het sluisje van Eemnes over het pad langs de Eemnessertrekvaart weer terug te keren bij het startpunt. Zoals u uit eerdere reacties kunt lezen zijn de ervaringen met het Nesserpad positief, maar inderdaad over smaak valt niet te twisten!

 81. Na al meerdere schitterende klompenpaden gelopen te hebben, liepen we vanmiddag deze route. Wat een tegenvaller; lange stukken op de weg moeten lopen, waar ook auto’s hard voorbij rijden. Het is een saaie route.

 82. 3-9-2017
  Heerlijk gewandeld door de landerijen. Veel ooievaars gezien. Tussen de paarden en koeien gelopen. Onder schrikdraad moeten kruipen om het pad te volgen. Bordjes waren prima aangegeven! En niet te vergeten heerlijke puntzak friet bij Café Staal schippers welvaren gegeten, heel gezellig terras.

 83. Met dreigende donkere wolken boven ons hoofd, hebben we deze wandeling gelopen. We kozen ervoor om eerst het stuk langs de weg te lopen. Al snel sloegen we links af en ging de route door de weilanden. Misschien was er naar de eerder geschreven commentaren gekeken, maar wij ondervonden geen enkele moeite om de bordjes te vinden. We liepen over de planken over de kleine slootjes, kikkers sprongen weg en enorme reigers stegen op, om een eindje verder weer neer te strijken. In verband met het broedseizoen moesten we een stukje langer langs de verharde weg lopen, maar na na de haven kwam er een schitterend stuk, over de dijk. Tussen de schapen door gingen we richting het gemaal, een stukje langs de Eem en verder langs de kronkelige beken. Op het laatste deel van de wandeling, terug richting het dorp, zagen we een zwaluwfamilie. De kinderen zaten op een bruggetje te wachten en pa en ma zwaluw kwamen om de beurt eten brengen. Al met al hebben we genoten van deze klompentocht.

 84. Afgelopen dinsdag deze route in tegenovergestelde richting gelopen.
  Helaas viel de route flink tegen, bewegwijzering was soms niet duidelijk of zelfs niet meer leesbaar.
  Route heeft weinig tot geen afwisseling en veel lange rechte stukken.
  Maar aangezien we alle klompenpaden een keer gelopen willen hebben hoort deze daar dus ook bij……………
  Voor ons in ieder geval eenmalig.

 85. Met onderstaande reacties in het achterhoofd liepen we toch dit klompenpaadje. De Klompenpad-app voorkwam alle gemelde problemen rondom navigatie, hoewel we daar ook zonder de app prima uit waren gekomen. Het leuke van dit pad is dat het daadwerkelijk over de weilanden gaat en inderdaad tússen de dieren door. We hadden geen stieren, maar erg makke schapen en daarnaast: zwanen, reigers, kieviten en hazen. Wat deze wandeling heel bijzonder maakte waren de honderden, duizenden en misschien nog wel meer vogels die vanuit de meren rond Flevoland naar deze weilanden toevlogen en voor ons een ware luchtshow op voerden. Heerlijk!

 86. Mooie wandeling. Jammer was dat we over een weiland moesten waar zeker twee stieren stonden. Ze deden niets, maar veilig voelden we ons niet. Een ander weiland stond vol paarden, daar moesten we tussen schrikdraad en sloot ons pad zoeken. Wat dat betreft zijn er betere klompenpaden.

 87. vandaag (10 juli 2016) dit pad gelopen wij vonden de planken over de slootjes en de opstapjes over de afrastering erg slecht en oud een paal was kapot en lag op de grond veder was het een mooie wandeling

 88. Vanmorgen dit pad gelopen tegen de klok in. Eerst moest ik zoeken naar de startplaats. Tomtom kent Eemnesser Vaartsteeg niet (klopt, geen weg voor auto’s). Beter is: Wakkerendijk 25 of: tegenover Wakkerendijk 22. Wakkerendijk is een lange straat, na 3x heen en weer rijden zag ik toevallig het paneel (ergens middenin) en een bordje Oude Haven. (ik verwacht hier geen haven)
  Na de paardenfokkerij ben ik de Geerenweg opgegaan, omdat op de sticker naar jachthaven stond: tijdens broedseisoen. Broedseisoen in m.i. tot 15 juni en gedeeltelkijk tot 15 juli. Ben om de fokkerij heengelopen, kwam bij een brede beek, daar stond een sticker met pijl naar beneden. De grond in? Zal wel een grapjas gedaan hebben. Weer helemaal teruggelopen omdat ik dacht dat ik op het gedeelte kwam van broedseisoen tot 15 juli. Dus toch naar jachthaven (heerlijke koffie met appelgebak). Zomerdijk was leuk. Lang asfaltweggetje langs Vaartsteeg is leuk met de fiets maar saai met de voetenwagen.
  Veel vogels en ganzen gezien en wel 100 paarden bij de fokkerij.
  Verder viel het mij tegen. was overigens niet zo drassig meer.
  Dit was voor mij pad nr 53 en de laatste in Utrecht. Deze behoort helaas tot de 4 paden waar ik niet echt enthousiast over kan zijn.
  Maar toch iedereen bedankt, ik ben weer fit, heb 2 en half uur gelopen.

 89. Beste Yvette,

  De link naar het verkooppunt café Staal is inmiddels aangepast op de website. Bedankt voor je melding.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden

 90. 12 maart de route gelopen tegen de klok in. Achteraf handig want het mooiste komt dan het laatst .Eerst langs de dijk met hele leuke en mooie boerderijen.
  Net voor het broedseizoen konden we nog door de weilanden lopen. Wel een beetje nat maar goed te doen.Prachtig zonnig weer. Goed gemarkeerd. Heel veel ruimte om van je af te kijken en op de zomerdijk met een heel licht windje in de rug is het heerlijk. Het prachtige gemaal met de vaart is dan de bonus.

 91. Op een prachtige zonnige decemberdag deze tocht gemaakt. Vanuit startpunt de Oude Haven en tegen de klok in. Eerst een stukje langs de weg. Goed opletten: ik liep bijna voorbij het hek waar het pad de weilanden in gaat. Het had de voorgaande dagen geregend en de klei van de polder was dus doorweekt. Bikkelen door het gras. Na eerst voorzichtig aan gedaan te hebben zit na enkele tientallen meters de modder tot je kuiten en kom je in de juiste laat-maar-waaie n-ik-maak-het-t huis-wel-schoon modes. En dan begint het Grote Genieten: wat is het ruim en stil en weids! Prachtig! Ook over de zomerdijk is het leuk (maar niet makkelijk) lopen. Dan een heel mooi plekje bij het oude gemaal.
  Een tocht die ’s zomers vast heel anders aanvoelt dan ’s winters, wat voor mij zeker een reden is om nog een keer terug te komen. Vrijwilligers (en landeigenaren) bedankt.

 92. Ik bedoel het gras hoog en soppig. Volgende keer weer een pad met bos maar vrijwilligers bedankt.

 93. Vandaag deze wandeling gelopen. De auto te hebben geparkeerd op het startpunt parkeerplaats de oude haven. De wandeling is volgens de gps 10,3 kilometer. Ik heb de wandeling met de klok meegelopen. Tot aan het gemaal verhard en dat loopt makkelijk weg. Daarna de zomerdijk tussen de schapen door en hier wordt het al wat pittiger over het gras. Daarna de jachthaven en het stiltegebied. Daarna ongeveer twee kilometer het weiland in en dit is een behoorlijke nekkenbreker. Her gras is erg droog en soppig. Wel goede wandelschoenen (droge voeten) aan maar het was behoorlijk zwaar waardoor deze wandeling toch wel wat langer voor het gevoel wordt dan de aangegeven 10 kilometer. Daarna nog een stuk asfalt naar het beginpunt. Veel dieren gezien. Tussen de schapen, koeien en paarden gelopen. Veel reigers gezien, die geen lid waren van de hengelvereniging want het water is verpacht, buizerds en veel ganzen.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.