Nesserpad

Wandelen door de polder, over boerenland en dijken langs de Eem. Ontdek het mooie buitengebied van Eemnes. Wandelen door het open polderlandschap van Eemland. Over boerenland, dijken en langs de slingerende zomerdijk van de Eem. Klompen aan, rugzak op en gaan!

 

Let op! Op dit moment is er een herindeling van het Nesserpad gaande en zijn er werkzaamheden aan de dijk. Dit heeft tot gevolg dat 90% van de route over geasfalteerde wegen gaat. De omleidingsroutes zijn aangegeven ter plekke in het veld. Excuses voor het ongemak.

Rondwandeling: Nesserpad (10 km)

Startpunt: Parkeerplaats Oude Haven (kruising Eemnesser Vaartsteeg/Wakkerendijk) in Eemnes.

Openbaar vervoer: Bushalte Raadhuislaan

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Broedseizoen: Een deel van de route is in verband met het broeden van de weidevogels gesloten tussen 15 maart en 15 juni. In die maanden kunt u alleen de alternatieve, oranje route volgen

Brochure: van dit Klompenpad is geen fysieke brochure beschikbaar. De route-informatie kunt u inzien via de Klompenpaden app en via de downloadbare kaart.

Horeca onderweg:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Beste Freek,

  in verband met een herindeling van een gedeelte van het Nesserpad is het inderdaad zo dat er nu even over meer verharde weg gelopen moet worden. Deze aanpassing hebben wij duidelijk op de site, op de app en bij de betreffende doorgangen gemeld. En het klopt helemaal dat je tijdens deze wandeling vele fraaie vergezichten hebt zonder bomen, maar dat hoort nu eenmaal bij het polderlandschap! Als dat niet uw favoriete omgeving bij het wandelen is adviseer ik u om bij een volgende Klompenpad wandeling vooraf te kijken door wat voor een gebied de wandeling loopt!

  Ik wens u nog veel wandel plezier!

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 2. Flink teleurstellend, dit klompenpad. Alleen stuk over soort grasdijkje langs de Eem, met schapen is interessant, want dit deel is zeer natuurlijk/groen. Voor 80 procent loop je verder over asfalt, op vaak lange rechte wegen. Enige positieve is dat aan weerszijden daar weilanden en sloten zijn met groen. Verder ook zeer kaal, zonder bomen, of je moet kick op de wijdse uitzichten.

 3. Beste Gerrit,

  hartelijk dank voor je e-mail en je hebt volkomen gelijk, de app vertoont de oude versie! Hoe dit kan is mij een raadsel want het heeft er wel goed opgestaan. De hiervoor verantwoordelijk afdeling heeft mij verzekerd dat deze fout snel hersteld zal worden! Op de website, op het te downloaden kaartje en op de startpagina van de app staat deze tijdelijke omleiding wel goed vermeld en bij de bruggetjes waar de omleiding begint zijn er borden geplaatst met duidelijke tekst en uitleg over de situatie. Wat je zelf al opmerkte is dat daarom ook deze oversteek plaatsen bewust niet geschoond zijn!
  Ik hoop toch dat je een mooie wandeling hebt gemaakt!

  Met vriendelijke groet,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 4. Ik lees nu pas dat een deel is afgesloten en ik liep er gisteren met de App en GPS en de APP is dus NIET aangepast en heb ik dus zonder het te weten over het land gelopen waar het dus achteraf gezien niet mocht …. Ik liep dus netjes over de paarse lijn over de oude route. Ik vond het al raar dat de bruggen zo overwoekerd waren. Misschien handig om de APP toch nog even aan te passen? Ik had de kaart eergister gedownload.

 5. Beste mensen,
  Op de eerste dag na het broedseizoen hebben we met een gezel;schap het Nesserpad gelopen, met prachtig weer. Het eerste deel liepen we over de Wakkerendijk en het was druk op het fietspad, dus goed uitkijken. Daarna werd het rustig. En inderdaad een deel afgesloten, jammer, maar het staat een eigenaar vrij om zijn land beschikbaar te stellen voor een pad of niet. Het deel op de dijk langs de Eem was mooi en ook het gebied rond de sluis. Sterkte met het zoeken van verbeteringen op het pad.
  Voor een verslag van onze wandeling, zie : https://willemswonderlijkewandelingen.com/2019/06/15/klompenpad-nesserpad/

 6. Vandaag het Nesserpad gelopen, omdat het broedseizoen voorbij is.
  Op de site gelezen dat een perceel is gewijzigd van eigenaar. Er lopen nu paarden. Mocht je dat vervelend vinden, dan kun je omlopen.
  Bij het betreffende perceel staat echter een bord dat de route is gewijzigd en dat je om moet lopen. Dus helemaal geen keus. Dat is heel wat anders. Jammer, een heel mooi stuk wordt vervangen door 2 km asfalt.
  Even eerder ben ik overigens door een weiland gelopen waar koeien en paarden lopen, dat is m.i. al jaren zo. Dat maakt dit pad juist zo interessant.
  Het percentage hard (asfalt/klinkers) komt nu op 73 en dus slechts 27 % zacht. Jammer.
  Ik hoop inderdaad dat er een oplossing komt.

 7. Beste Willem,

  vanaf 15 juni is het Nesserpad weer helemaal open! In verband met het feit dat het pad tussen de Zuid Ervenweg en de Geerenweg een nieuwe eigenaar heeft gekregen graag aandacht voor het volgende. Het kan zijn dat er op dat stuk paarden lopen. Mocht u dat niet prettig vinden dan kunt u vanaf de Zuid Ervenweg de broedseizoen route lopen. W werken er hard aan om dit zo gauw mogelijk opgelost te hebben! Veel wandelplezier,

  Met vriendelijke groet,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 8. Betekent de gesloten periode tot 15 juni dat op zaterdag 15 juni 2019 weer gewandeld kan op de hele route?

 9. Wat een prachtige wandeling door het wijdse landschap. Alle eerdere berichten dat dit een minder mooi of matige route is, is mijn inziens niet waar. Wat een vergezichten en een vogels. Hebben deze mensen hun ogen wel goed open gehad? 😉
  De schapen op de naast gelegen weide liepen een eindje met me mee. Spannende planken over de slootjes. Super dat er gaas op gespannen is zodat je niet uitglijd op het hout.
  De zomerdijk is een geweldige ervaring, zelfs de windturbines aan de horizon waren op deze mooie winterdag geen storende factor. Ik heb heel wat mooie foto’s kunnen maken.
  De afwisseling van onverhard en verhard vond ik wel prettig.
  Kortom een geweldige ervaring!

 10. Hartelijk dank voor uw positieve reactie. Het feit dat sommige hekken dmv touwen en schrikdraad beveiligd zijn heeft niets te maken een broedseizoen, dat loopt van 15 maart tot 15 juni en staat als zodanig op de borden vermeld, maar wel met het feit dat betreffende percelen van eigenaar zijn gewisseld en op dit moment gebruikt worden door paarden. Zoals u de hindernis genomen heeft is prima!

  Met vriendelijke groet,

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 11. Gisteren het Nesserpad gelopen . Heerlijk weer mooie route echter, een aantal hekken waren dicht met touw en het schrikdraad was er voor gespannen.
  Ben zo “brutaal” geweest het schrikdraad even los te maken en over het hek te klimmen. Daarna schrikdraad weer terug geplaatst natuurlijk.
  Ik had steeds het gevoel niet echt legaal door de weilanden te lopen.
  Ook het bordje “broedseizoen” was nog aanwezig.

  Misschien goed om de hekken te openen en het bordje tijdelijk te verwijderen.
  Maar misschien doet de landeigenaar zelf de hekken dicht.

  Verder prima en mooie route die goed aangegeven is

 12. Leuk om te horen dat bijna iedereen dit Klompenpad een aanrader vind! Het verbleken van de markeringsbordjes is het probleem bij de keuze van de kleur rood die erg gevoelig is voor de invloed van de zon! Zo gauw een bordje niet meer herkenbaar is wordt deze door een van de vrijwilligers vervangen! Het genoemde omgevallen hek is een wildrooster ter voorkoming van het weglopen van de paarden in de wei! Vandaar dat er een grote hoeveelheid paardenvijgen voor het rooster liggen. Het Nesserpad wordt gemiddeld 1 x per 2 weken gecontroleerd op zwerfvuil en onverhoopte obstakels die het wandelen verhinderen. Het genoemde wandelpad vanuit Eembrugge langs de Eem is geen Klompenpad en wordt door ons dan ook niet onderhouden.

  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  coördinator Klompenpaden Arkemheen & Eemland

 13. Zondagmiddag met mijn vrouw het Nesserpad van 10 km bij Eemnes gelopen. Het is een weide en landbouwgebied. In oorsprong al erg oud. Heel avontuurlijk lopen over de weilanden en de slootjes oversteken. Prachtig weer en veel vergezichten. Ook wel bijzonder om over boerenland te mogen lopen. Ook weer eens een ander type klompen pad dan de paden van de Grebbelinie. De dijk vonden wij ook goed beloopbaar. De bewegwijzering is prima maar sommige stickers zijn al erg bleek zoals bij het gemaal Eemnes. Ook is het hek bij de oversteek van de sloot omgevallen en was het wat klauteren. Maar ondanks dat toch weer genoten. Op naar de volgende klompenpad maar volgende week niet dan zitten we in midden Limburg. Daar kan je ook mooi wandelen.

 14. Dit prachtige wandelpad wordt nuet(meer) onderhouden- honderden mensen maakten per jaar gebruik hiervan maar na de dijkverbetering is hier niets meer aan gedaan en niet meer beloopbaar.
  Wij vragen ons af waarom dit miet meer gebeurd?

 15. Wij hebben genoten van dit mooie klompenpad. Het enige min puntje was dat in de wei met koeien en kalfjes ook een best wel grote stier lag. Toen wij naderden stond hij op (toen zagen wij dat het een mans persoon was). Gelukkig ging hij weer rustig liggen toen wij onze route iets aanpasten. Wel heel eng .

 16. Op 20 augustus het Nesserpad gelopen. Wat een prachtig pad, eerst tussen de nieuwsgierige koeien door, daarna werden we besnuffeld door de paarden en later achter de schapen aan. Heel veel en verschillende weidevogels. Het eerste stuk wel lange rechte stukken over weiland dus zonder al dat dierenspul misschien wel wat saai. Vanaf de haven over de dijk wel erg mooi met weidse uitzichten en mooie bloemen. Bij de gemaal gegeten aan de informatieve picknick bank. En gekeken bij opa en zijn 2 kleinkinderen die welliefst 21 vissen hadden gevangen. Voor de leuk nog even over gevaren met de trekpont, deze zat niet in de route maar toch even heen & weer gevaren. Een prachtige goed bewijzerd route en genoeg te beleven onderweg.

 17. Vandaag genoten van deze wandeling, mooi uitgestrekt gebied. Eens wat anders dan op de Veluwe met al die mooie vergezichten.
  Op het laatst de Jong Japenweg helemaal uitgelopen om daarna te genieten van al de oude huizen langs de Wakkerendijk.

 18. Beste Joco,

  wat jammer dat het Nesserpad u niet gebracht heeft wat u er van verwacht had. Wellicht spreekt het Derde Erf Klompenpad bij Soest u meer aan!

 19. We hebben al heel wat klompenpad gelopen, de een nog mooier dan de ander, maar deze vonden we ronduit saai. Ondanks de paarden met veulens, ondanks het feit dat we zelfs oog in oog stonden met een vos (ik weet niet wie er meer schrok, de vos of wij). Misschien hadden we vandaag zelf onze dag niet maar de mooie delen van het pad konden de saaiheid niet verdrijven. Jammer, maar volgende keer beter.

 20. Ik loop regelmatig een stuk van het Nesserpad. Ik parkeer de auto vaak bij de haven van Eemnes op het parkeerterrein van de jachthaven en restaurant. De jachthaven heeft een zeker charme wellicht door het ontbreken van al te patserige jachten… Vooral de kronkelende zomerdijk vind ik een hoogtepunt. Liefhebbers van water- en weidevogels kunnen hun hart ophalen, het hele jaar door. Het is een Klompenpad door een polder, het is vaak wat drassig en ja, er lopen beesten dus een beetje poep onder je zolen is niet te voorkomen. Aanbevolen schoeisel: stevige wandelschoenen, laarzen of klompen :). Zelf hebben wij altijd onze bergwandelschoenen aan. We verkorten vaak de route en dan loop je wel eens aan de kant van de weg. Gelukkig is het verkeer overwegend lokaal en beperkt van omvang. Een vriendelijk groet wordt altijd beantwoord! En aan het einde, altijd een kopje koffie met de overheerlijke appeltaart van het jachthaven restaurant… Het heeft een terras op de eerste verdieping met een prachtig uitzicht over de omgeving. Kortom gewoon doen!

 21. Beste Linda,

  wat jammer dat het Nesserpad u niet geboden heeft wat u ervan verwachtte! Het is inderdaad zo dat het eerste stuk van de route over de Wakkerendijk voert waar ook auto’s rijden. Dit stuk beslaat echter slechts 1 km van de totale – 10 km lange -route. Het overige deel gaat over weilanden, de onverharde dijk langs de Eem om via het sluisje van Eemnes over het pad langs de Eemnessertrekvaart weer terug te keren bij het startpunt. Zoals u uit eerdere reacties kunt lezen zijn de ervaringen met het Nesserpad positief, maar inderdaad over smaak valt niet te twisten!

 22. Na al meerdere schitterende klompenpaden gelopen te hebben, liepen we vanmiddag deze route. Wat een tegenvaller; lange stukken op de weg moeten lopen, waar ook auto’s hard voorbij rijden. Het is een saaie route.

 23. 3-9-2017
  Heerlijk gewandeld door de landerijen. Veel ooievaars gezien. Tussen de paarden en koeien gelopen. Onder schrikdraad moeten kruipen om het pad te volgen. Bordjes waren prima aangegeven! En niet te vergeten heerlijke puntzak friet bij Café Staal schippers welvaren gegeten, heel gezellig terras.

 24. Met dreigende donkere wolken boven ons hoofd, hebben we deze wandeling gelopen. We kozen ervoor om eerst het stuk langs de weg te lopen. Al snel sloegen we links af en ging de route door de weilanden. Misschien was er naar de eerder geschreven commentaren gekeken, maar wij ondervonden geen enkele moeite om de bordjes te vinden. We liepen over de planken over de kleine slootjes, kikkers sprongen weg en enorme reigers stegen op, om een eindje verder weer neer te strijken. In verband met het broedseizoen moesten we een stukje langer langs de verharde weg lopen, maar na na de haven kwam er een schitterend stuk, over de dijk. Tussen de schapen door gingen we richting het gemaal, een stukje langs de Eem en verder langs de kronkelige beken. Op het laatste deel van de wandeling, terug richting het dorp, zagen we een zwaluwfamilie. De kinderen zaten op een bruggetje te wachten en pa en ma zwaluw kwamen om de beurt eten brengen. Al met al hebben we genoten van deze klompentocht.

 25. Afgelopen dinsdag deze route in tegenovergestelde richting gelopen.
  Helaas viel de route flink tegen, bewegwijzering was soms niet duidelijk of zelfs niet meer leesbaar.
  Route heeft weinig tot geen afwisseling en veel lange rechte stukken.
  Maar aangezien we alle klompenpaden een keer gelopen willen hebben hoort deze daar dus ook bij……………
  Voor ons in ieder geval eenmalig.

 26. Met onderstaande reacties in het achterhoofd liepen we toch dit klompenpaadje. De Klompenpad-app voorkwam alle gemelde problemen rondom navigatie, hoewel we daar ook zonder de app prima uit waren gekomen. Het leuke van dit pad is dat het daadwerkelijk over de weilanden gaat en inderdaad tússen de dieren door. We hadden geen stieren, maar erg makke schapen en daarnaast: zwanen, reigers, kieviten en hazen. Wat deze wandeling heel bijzonder maakte waren de honderden, duizenden en misschien nog wel meer vogels die vanuit de meren rond Flevoland naar deze weilanden toevlogen en voor ons een ware luchtshow op voerden. Heerlijk!

 27. Mooie wandeling. Jammer was dat we over een weiland moesten waar zeker twee stieren stonden. Ze deden niets, maar veilig voelden we ons niet. Een ander weiland stond vol paarden, daar moesten we tussen schrikdraad en sloot ons pad zoeken. Wat dat betreft zijn er betere klompenpaden.

 28. vandaag (10 juli 2016) dit pad gelopen wij vonden de planken over de slootjes en de opstapjes over de afrastering erg slecht en oud een paal was kapot en lag op de grond veder was het een mooie wandeling

 29. Vanmorgen dit pad gelopen tegen de klok in. Eerst moest ik zoeken naar de startplaats. Tomtom kent Eemnesser Vaartsteeg niet (klopt, geen weg voor auto’s). Beter is: Wakkerendijk 25 of: tegenover Wakkerendijk 22. Wakkerendijk is een lange straat, na 3x heen en weer rijden zag ik toevallig het paneel (ergens middenin) en een bordje Oude Haven. (ik verwacht hier geen haven)
  Na de paardenfokkerij ben ik de Geerenweg opgegaan, omdat op de sticker naar jachthaven stond: tijdens broedseisoen. Broedseisoen in m.i. tot 15 juni en gedeeltelkijk tot 15 juli. Ben om de fokkerij heengelopen, kwam bij een brede beek, daar stond een sticker met pijl naar beneden. De grond in? Zal wel een grapjas gedaan hebben. Weer helemaal teruggelopen omdat ik dacht dat ik op het gedeelte kwam van broedseisoen tot 15 juli. Dus toch naar jachthaven (heerlijke koffie met appelgebak). Zomerdijk was leuk. Lang asfaltweggetje langs Vaartsteeg is leuk met de fiets maar saai met de voetenwagen.
  Veel vogels en ganzen gezien en wel 100 paarden bij de fokkerij.
  Verder viel het mij tegen. was overigens niet zo drassig meer.
  Dit was voor mij pad nr 53 en de laatste in Utrecht. Deze behoort helaas tot de 4 paden waar ik niet echt enthousiast over kan zijn.
  Maar toch iedereen bedankt, ik ben weer fit, heb 2 en half uur gelopen.

 30. Beste Yvette,

  De link naar het verkooppunt café Staal is inmiddels aangepast op de website. Bedankt voor je melding.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden

 31. 12 maart de route gelopen tegen de klok in. Achteraf handig want het mooiste komt dan het laatst .Eerst langs de dijk met hele leuke en mooie boerderijen.
  Net voor het broedseizoen konden we nog door de weilanden lopen. Wel een beetje nat maar goed te doen.Prachtig zonnig weer. Goed gemarkeerd. Heel veel ruimte om van je af te kijken en op de zomerdijk met een heel licht windje in de rug is het heerlijk. Het prachtige gemaal met de vaart is dan de bonus.

 32. Op een prachtige zonnige decemberdag deze tocht gemaakt. Vanuit startpunt de Oude Haven en tegen de klok in. Eerst een stukje langs de weg. Goed opletten: ik liep bijna voorbij het hek waar het pad de weilanden in gaat. Het had de voorgaande dagen geregend en de klei van de polder was dus doorweekt. Bikkelen door het gras. Na eerst voorzichtig aan gedaan te hebben zit na enkele tientallen meters de modder tot je kuiten en kom je in de juiste laat-maar-waaie n-ik-maak-het-t huis-wel-schoon modes. En dan begint het Grote Genieten: wat is het ruim en stil en weids! Prachtig! Ook over de zomerdijk is het leuk (maar niet makkelijk) lopen. Dan een heel mooi plekje bij het oude gemaal.
  Een tocht die ‘s zomers vast heel anders aanvoelt dan ‘s winters, wat voor mij zeker een reden is om nog een keer terug te komen. Vrijwilligers (en landeigenaren) bedankt.

 33. Ik bedoel het gras hoog en soppig. Volgende keer weer een pad met bos maar vrijwilligers bedankt.

 34. Vandaag deze wandeling gelopen. De auto te hebben geparkeerd op het startpunt parkeerplaats de oude haven. De wandeling is volgens de gps 10,3 kilometer. Ik heb de wandeling met de klok meegelopen. Tot aan het gemaal verhard en dat loopt makkelijk weg. Daarna de zomerdijk tussen de schapen door en hier wordt het al wat pittiger over het gras. Daarna de jachthaven en het stiltegebied. Daarna ongeveer twee kilometer het weiland in en dit is een behoorlijke nekkenbreker. Her gras is erg droog en soppig. Wel goede wandelschoenen (droge voeten) aan maar het was behoorlijk zwaar waardoor deze wandeling toch wel wat langer voor het gevoel wordt dan de aangegeven 10 kilometer. Daarna nog een stuk asfalt naar het beginpunt. Veel dieren gezien. Tussen de schapen, koeien en paarden gelopen. Veel reigers gezien, die geen lid waren van de hengelvereniging want het water is verpacht, buizerds en veel ganzen.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.