Netelenburchpad

Wandelen door de polder, over kavelpaden en langs de Eem. Ontdek het mooie buitengebied van Baarn. Wandelen door het open polderlandschap van Eemland. Door weilanden, over kavelpaden en langs de Eem. Geniet van het weidse uitzicht! Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: Netelenburchpad (5 km)

Startpunt: Gemaal Zeldert, vlakbij Zuidereind 35, Baarn

Openbaar vervoer: Bushalte De Drie Eiken. Vanaf daar kunt u de aanlooproute volgen (zie kaart) en opstappen op de route tussen de nummers 5 en 6

Markering: Paarse markering in de vorm van een klomp

Broedseizoen: Tussen 15 maart en 15 juni is een deel van de route omgelegd vanwege broedseizoen. Volg de markering in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Geachte heer Brendel, beste Carel,

  Hartelijk dank voor uw e-mail waarin u ons attendeerde op een aantal verbeterpunt. Het pad wordt in het laagseizoen één maal per drie weken door vrijwilligers gecontroleerd en dan kan het zo zijn dat door een vorm van automatisme onduidelijkheden over het hoofd worden gezien. Wij zijn er dan ook blij mee als onze wandelaars ons hierop wijzen. Bij de volgende volgende controle beurt zal er eea aangepast worden!

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht
  Hans R. Visser
  coördinator Klompenpaden
  Arkemheen & Eemland

 2. Het beginpunt van deze korte maar mooie rondwandeling was afgelopen zondag goed bereikbaar. Langs de Eem was het prachtig en drassig. Ik denk wel dat er wat onderhoud nodig is aan routemarkering en overstapjes. Bij de bocht in het eerste stuk weiland ontbrak de linksaf pijl. In het tweede en laatste stuk weiland was een overstapje kapot; daar was ook het prikkeldraad niet afgeschermd.

 3. Beste Anne,

  hartelijk dank voor uw email. Het is inderdaad zo dat men momenteel niet met de auto bij het startpunt kunt komen maar de klus is wel bijna geklaard. Als u de auto op een plek voor de afzetting parkeert kunt u Het Netelenburghpad gewoon lopen!

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht
  Hans R. Visser
  coördinator Klompenpaden
  Arkemheen en Eemland

 4. Dit pad is momenteel niet te lopen omdat de weg opgebroken is. Je kunt er niet komen tot ergens in januari.
  Jammer. Ik wilde het lopen.
  Fijn als jullie het op de site zetten.
  Wandelgroet
  Anne

 5. Leuke wandeling, zeker met ‘lekker weer’ en Hollandse luchten, kijk ook eens bij het Volgelhut/kijkscherm onderweg al staat er wel veel riet voor inmiddels. Sommige oversteken zouden een nieuw opstapplankje kunnen gebruiken maar het nog steeds prima te doen. De auto parkeren kan prima op de Park & Ride langs de A1; dan begin je de wandeling gewoon bij punt 5.

 6. Zeker een mooi pad. We hebben genoten vandaag van de vele mooie vergezichten, de weilanden en de Eem.
  Soms wat klauteren in het veld over de slootjes. De oversteken zijn wel gammel en dringend aan vervanging toe.

 7. Verassend leuke wandeling, ik heb deze in de winter gelopen. Mooie uitzichten, leuke variatie.

 8. Dit pad is heel leuk om te lopen, want er is veel leven in het uitzicht. Zowel in de weilanden als langs het water groeit, bloeit en vlieg er van alles. Dit pas is zeker een aanrader en heel goed te combineren met het Zeldertsepad.

 9. Zo weinig reacties in het gastenboek bij dit pad. Pad is wel erg kort, maar heel goed te combineren met het Zeldertsepad. Vandaag beide paden weer eens gelopen (na broedseizoen). Dit pad is 40% hard en hartstikke mooi, vooral stuk langs de Eem. Het Zeldertsepad is 75% hard, dat is wel veel, maar ’t is heel rustig in de polder..
  Ik heb weer genoten van de vele soorten vogels. Soms wel lang gras, maar dat hoort bij deze paden.

 10. Mijn startpunt was de carpool-plek bij afrit 11 en ben toen met ‘de klok mee’ het klompenpad begonnen. Tsjahh, die snelweg….! Maar mensen, die wijdsheid! Schitterend! En broedende zwanen op hun nest heel dicht bij! En die wolkenluchten, zo mooi! En toen ik bij een T-aansluiting tussen nr. 9 en nr. 1 door onduidelijkheid de verkeerde kant op ging, belandde ik maar liefst in Hoogland. Dat was nou niet de bedoeling, dus heb ik de kortste weg naar Eemnes bewandeld en helaas de Eem-oevers gemist. Dus: de volgende keer loop ik hem tegen de klok in, want ik moet natuurlijk wel het HELE pad een keer gelopen hebben. De omgeving verdient het!!!

 11. Mijn startpunt was de carpool-plek bij afrit 11 en ben toen met ‘de klok mee’ het klompenpad begonnen. Tsjahh, die snelweg….! Maar mensen, die wijdsheid! Schitterend! En die wolkenluchten, zo mooi! En toen ik bij een T-aansluiting tussen nr. 9 en nr. 1 door onduidelijkheid de verkeerde kant op ging, belandde ik maar liefst in Hoogland. Dat was nou niet de bedoeling, dus heb ik de kortste weg naar Eemnes bewandeld en helaas de Eem-oevers gemist. Dus: de volgende keer loop ik hem tegen de klok in, want ik moet natuurlijk wel het HELE pad een keer gelopen hebben. De omgeving verdient het!!!

 12. Helaas maar dit kan je nauwelijks een wandelroute noemen. Het is even aardig langs de Eem maar niet op een pad maar op een dijk en langs een vrij drukke weg. De rest van de wandeling is alleen maar lang en recht met continue de snelweg in beeld. Fietsen gaat misschien nog, wandelen raad ik af.

 13. Deze route vandaag gelopen en met zulk helder weer is het genieten van de vergezichten en de schittering op de rivier de Eem. Erg veel vogels te zien en te horen. De route was duidelijk te volgen.
  Het eerst gedeelte was erg mooi. Het tweede gedeelte was wat eentonig, rechte wegen, uitgestrekte weilanden en de snelweg in het zicht en het gehoor. Al met al wat wisselend in hoe boeiend het is.

 14. Beste Tinie en Fred,

  het spijt mij zeer dat jullie wandeling over het Netelenburghpad niet dat geleverd heeft wat jullie er van verwacht hadden. Omdat wij in december jl. het hele pad zorgvuldig gecontroleerd hebben en daar waar nodig verbeteringen en reparaties hebben uitgevoerd zouden wij het zeer op prijs stellen als u ons nader kunt informeren waar u de route bordjes heeft gemist! Wat betreft de door u genoemde schots en scheef liggende bruggetjes weten we dat er één bruggetje schuin ligt. Aangezien dit exemplaar te zwaar is om handmatig recht te leggen heeft de eigenaar van dit betreffende weiland ons aangeboden om dit met een tractor te doen. Helaas kan hij deze werkzaamheden door een te drassige bodem vooralsnog niet uitvoeren. Graag willen we ook van u weten of u de route met de klok mee of tegen de klok in gelopen heeft. Ja, en dan de A1, daar kunnen wij niets aan veranderen maar bij NO wind lijkt het of u op de weg zelf loopt en bij ZW wind is er stilte alom.

  Hans R. Visser,
  Coordinator Klompenpaden

 15. Vandaag 12-02-2018 dit pad gelopen.
  Wij hebben al meer dan 30 paden gelopen we zijn over het algemeen zeer tevreden over de paden!! maar dit is toch een heel slecht pad bruggetjes liggen schots en scheef bordjes ontbreken dan dat stuk langs de A1 is helemaal niks dus een slecht pad zonde.!!!
  M.VR Groet
  Tinie en Fred

 16. De opmerking betreffende het schuine bruggetje is bij ons bekend. Om de brug recht te leggen moet er gebruik worden gemaakt van een tractor maar door de vele sneeuwval en de overvloedige regen van de laatste tijd kunnen we de benodigde werkzaamheden nog niet uitvoeren. Zo gauw de grond wat droger is gaan we hiermee aan de slag.

  Hans R. Visser
  Coördinator Klompenpaden

 17. Wonend in Hoogland, noemen wij dit stukje aan deze kant van de Eem graag Hoogland-west, maar de eerlijkheid gebied dat dit gedeelte toch echt aan Baarn toebehoord.
  Prachtig stuk langs de Eem met mooie oude knotwilgen, en rechts prachtig nieuw ingericht beschermd natuurgebied Wolkenberg. Verderop door de weilanden onverwacht wegsprintende hazen, 1 biels ligt wel erg scheef en was erg glibberig. Lekker door de drassige weilanden gebanjerd , mooi gebied.

 18. Net Gelopen, Prima pad om te lopen, inderdaad veel hoog gras, das juist de charme van het pad, doe dus wel een lange broek aan vanwege de brandnetels en andere stekels 🙂 gr bob

 19. Nu nagenoeg alle werkzaamheden aan de dijk afgerond zijn hebben we het pad daar waar nodig weer op orde gebracht. Het startbord staat weer op z’n plek (vlak bij het gemaal), de markeringen gecontroleerd en daar waar nodig weer aangebracht, de overstappen en brugleuningen, in afwachting van nieuw materiaal, provisorisch gerepareerd, en alle klaphekken en bruggetjes gevrijwaard van overtollige begroeiing. Eind augustus zullen alle reparaties definitief zijn afgerond en ik nodig u dan ook van harte uit om de route na deze datum nogmaals te wandelen. En als u dat doet op een dag dat de wind uit het zuidwesten waait heeft u van de A1 ook gen last!

  Hans R. Visser
  Coördinator Klompenpaden

 20. Nog vergeten:
  Voor alle duidelijkheid: ik heb het alleen over snoeien van beplanting op bruggen. Want verder is het hoge gras en riet juist mooi. Maar als je de brug nauwelijks meer kunt zien of door de brandnetels de brug moet oversteken, wordt het toch iets minder pettig.

 21. Punt 1 t/m 5 waren prachtig; het is mooi wandelen langs de Eem. Leuk ook het vogelkijkscherm en Zelderts gemaal. Ook fijn dat je even door kunt lopen en bij restaurant Eemlust een kop koffie of broodje kunt eten.
  Minpunt van deze route is de A1; die je toch wel regelmatig ziet en hoort. Grootste nadeel is echter het gebrek aan onderhoud op deze route (met name tussen punt 7 en punt 1). Route is dringend aan onderhoud toe; te denken valt aan vervangen kapotte routebordjes; vervangen kapotte opstapjes waarmee je over schrikdraad heen moet stappen; snoeien van beplanting over brug heen en vervangen van brugleuningen die op instorten staan of al kapot op de grond liggen. De route zo veel mooier en fijner te lopen zijn, als deze beter onderhouden zou worden.

 22. Op 27 juni hebben we het Netelenburchpad gelopen in combinatie met het Zelderstepad. Dat ging vloeiend in elkaar over. Het begin is erg onduidelijk en we misten ook het bord waarop uitleg van het klompenpad staat (waarom heet het Netelenburchpad) we waren blij dat we de app hadden anders waren we er niet uitgekomen. Ook het laatste stuk langs de Eem misten we de stickers. We hebben een paar keer de app moeten raadplegen omdat we al heel lang geen sticker meer hadden gezien. Wel leuk de vogel spotplek, er zaten volop Aalscholvers dus leuk even gluren.

 23. Beste Anita,

  Vervelend dat je voor niks naar het Netelenburchpad bent gekomen. In de folder, app en op de website staat vermeld dat honden verboden zijn. Het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. We vragen hiervoor je begrip.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden Utrecht

 24. Kom je bij de wandeling en dan is het verboden voor honden. Heb ik nergens gezien. Dat is echt balen want onze hond luistert prima en is aangelijnd. Dus wat is het probleem en waarom wordt het niet aangegeven

 25. Jammer, maar het begin is onduidelijk. Het klaphek waar we doorheen gaan volgens de beschrijving, bestaat sinds een jaar niet meer.
  Aan het eind gaan we na Netelenburch van de weg af het land in en via overstapjes enz…
  Er is nergens een mogelijkheid om het land in te gaan, we hebben dezelfde weg terug genomen.

 26. Ik lees een aantal teleurstellingen. Ik ben absoluut niet teleurgesteld. Het is vandaag prachtig droog weer, dat heeft zeker geholpen, maar los daarvan, er is veel te zien. Vooral de nieuw aangelegde plekken naast de Eem, de waterplassen en fourageerplekken trekken veel weidevogels aan. Overal het geluid van Grutto’s, Tureluurs en Kieviten. Dit zorgt toch voor een bijzondere beleving. De uitzichten zijn prachtig, De Eem met veel roeiers en bloeiende waterplanten zorgden voor een mooie tijd.

 27. Beste wandelaars,

  Er worden momenteel werkzaamheden uitgevoerd aan de dijk, waardoor er markeringen kunnen ontbreken. Met de app, de folder of kaart van de website kunt u de route goed blijven lopen.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden Utrecht

 28. Vanmiddag een lekkere wandeling precies 5 km als je de horeca niet aandoet!
  En bij het ontbrekende paaltje naar de weg-lopen en dan verder op de Grimmesteinseweg na 750 meter weer de weilanden in!
  Prima wandeling. Lekker in de natuur, mooi he dat hoge gras en netels……….. die daar moeite mee heeft er zijn ook stadswandelingen….

 29. Vanmiddag eens een kort klompenpad gelopen.
  Helaas is het gras op de dijk heel erg hoog en staan er veel distels en brandnetels tussen, waardoor je meer naar de grond kijkt dan dat je van het prachtige uitzicht kunt genieten! Dan maar af en toe stil staan bij een bruggetje!
  Aan het eind van de dijk trof ik een bosje palen inclusief een paal met bordje van het klompenpad in het water, een soort ‘mikadosoep’. Was even goed opletten waar het pad verder ging, waarschijnlijk door werkzaamheden aan de dijk.
  Het asfalt en de weilanden waren verder prima te lopen.
  Voor het eerste stuk raad ik een lange broek aan.
  Het was leuk om eens in het gebied te wandelen waar ik normaal gesproken via de snelweg langs race.

 30. Vandaag dit pad gelopen, eigenlijk om te bepalen of het grasland nog drassig is. Morgen wil ik eventueel een langer pad lopen. Het eerste stukje (met de klok mee gelopen) op de dijk van de Eem was het gras wel 1 tot anderhalve meter hoog. Gelukkig was het gras droog, -geen mist of regen geweest deze nacht- anders was het niet te doen geweest, je wordt gewoon zeiknat tot je middel. Dat heb ik eerder meegemaakt bij het Rhenoysepad. Het is dan wel een klompenpad, maar er zijn grenzen. Verder was het grasland niet echt drassig, ondanks de regen deze week.
  Verder een leuke wandeling in de polder, een dijkje, asfalt en een paar stukjes weiland. M.i. was de afstand overigens nog geen 5 km, in ieder geval binnen 1 uur gelopen. Ik noem dit klompenpad daarom een grapje, net als het Breukerengpad in Bennekom en het Schutpad in Leusden.
  Maar toch iedere medewerker bedankt.

 31. Op 30 augustus 2015 het Netelenburchpad gelopen. Al lopend langs de Eem, kwam er een ijsvogel over het water van het nieuwe natuurgebied van Natuurmonumente n langs scheren! Prachtig!

 32. Mooi klompenpad hoor, het broedseizoen zit er weer op dus, lekker door de weilanden banjeren. Ook het stuk langs de Eem is weer begaanbaar, er is een flinke laag klei uit het nieuwe natuurgebied bovenop de dijk gekomen. Nu is het droog, dus dat liep prima, maar we vroegen ons wel af hoe dat er uit ziet na een regenbui (erg glad?!)

 33. Gisteren deze wandeling gemaakt maar een enorme tegenvaller. Hele stuk langs de Eem was afgezet dus we moesten over de weg lopen. Vanwege het broedseizoen waren de andere stukken door het weiland ook dicht. Kortom een rondje gewandeld over asfalt (waarvan nog een deel langs de A1 ook). Daarvoor hadden we niet naar Baarn gehoeven. Geen aanrader!!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.