Norderpad

Wandelen over eeuwenoude kerkenpaden, over landwegen en landgoederen, langs waterpartijen en oude boerderijen in het mooie buitengebied van Putten. Ontdek het mooie buitengebied van Putten. Wandelen over eeuwenoude kerkpaden, over landwegen en landgoederen, langs waterpartijen en
oude boerderijen. Een belevenis van afwisseling in cultuur en natuur. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Norderpad (12 km)

Startpunt: Kerkplein 15, 3881 BH in het centrum van Putten. Parkeergelegenheid aan de achterzijde van het gemeentehuis, te bereiken via de Brinkstraat. De start van de route wordt gevonden door met de rug naar het startpaneel te vertrekken. Let op: Op woensdagmorgen is het markt in het centrum van Putten en is het startpaneel minder makkelijk zichtbaar.

Opstappunt: Bij Station Putten is een opstappunt. Maar u kunt ook vanaf het station op de route opstappen.

Openbaar vervoer: Het Station Putten ligt enkele kilometers buiten het centrum. Bushalte ‘Centrum’ in Putten.

Markering: Blauwgroene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: het Norderpad kan gecombineerd worden met het Huinerpad, het Hoeverveldpad en het Pelserpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Beste Trea,

  Leuk dat u het Norderpad wilt gaan lopen. Het is lastig antwoord te geven op uw vraag, omdat de ene persoon de route op de bordjes kan lopen en de andere wel eens een bordje mist.

  Voor alle Klompenpaden geldt (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 2,- verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Wij wensen u in ieder geval veel wandelplezier!

  Annet Venbrux
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 2. Onderwerp: markering Norderpad

  Wij willen dit pad deze week gaan lopen en mijn vraag is of de markering nu wel duidelijk is aangegeven. Wandelen heerlijk maar we kiezen juist voor gemarkeerde routes omdat we volop willen genieten en niet steeds op een kaart willen kijken of we goed lopen.

 3. Onderwerp: Markering en routekaarten

  Beste Irma,

  Leuk dat u genoten heeft van het Norderpad, zelfs bij regenachtig weer. Jammer dat u verdwaald bent in het centrum. We gaan bekijken hoe we de bewegwijzering daar kunnen verbeteren. Dank voor uw aanwijzingen.
  De praktijk heeft uitgewezen dat sommige markeringsplaatjes moeilijk te vinden zijn, soms omdat ze verdwenen zijn. Daarom adviseren we om altijd de folder met routekaart of een uitgeprinte kaart van deze website mee te nemen. In de regel kunt u ook vertrouwen op onze app die onderweg zonder internetverbinding is te bekijken. Hierop staat de route ook ingetekend.

  Beheer Klompenpaden Gelderland
  Annet Venbrux

 4. Onderwerp: Markering

  Dit pad zaterdag 30 september in de regen gelopen en zelfs dan prachtig: zwarte boomstammen tegen een helgroen licht.

  Niettemin laat de markering te wensen over: de allereerste keer dat ik verdwaal op een klompenpad.
  Van het station tot het centrum: perfecte markering.
  Maar dan, vanuit het centrum de route oppakken is lastig: de markering houdt op bij het VVV, vandaar de vervolgroute oppakken kost zoekwerk en zelfs de app klopt niet met de aanduidingen.

  Evenals een stukje verderop: een richting linksaf ove rgras, die aangegeven is pal naast het tuinhek van een woning aan de linkerkant van pad.
  Ook de kleuraanduiding varieert: Norderpad is groen maar soms ook grijs. de paden zelf zijn goed beloopbaar, weinig klompen nodig….

 5. Onderwerp: Norderpad

  Met z’n alle vandaag het norderpad gelopen. Mooi pad vooral bij kasteel de Vanenburg erg veel te zien en ook een prachtige omgeving. Niet voor niks een van de mooiste landgoederen van Nederland! Sommige van ons hadden het pad vaker gelopen. Wel jammer dat er nu z’n eind langs die Vanenburgerallee gelopen moet worden. Eerder kon je daar het land door en dan naar de Mariahoeve, maar nu ligt die niet meer aan de route. Het ‘oude’ pad ligt er nog wel dus maar even een stukje van de nieuwe route afgeweken. Even weer naar die kudde schotse hooglanders gekeken. Prachtig om dat van zo dichtbij te kunnen bewonderen. Niet een pad waar dat zo kan: helemaal top!
  Wel jammer dat de gemeente Putten of team klompenpaden die paden aan het verleggen is, zo moet er steeds meer langs de weg gelopen worden en dat maakt het niet leuker.
  Verder een mooi pad en wat natuurlijk ook mee weegt: een leuke club met z’n allen bij elkaar en mooi weer.

 6. Onderwerp: Norderpad = het mooiste pad

  Het Norderpad is echt het mooiste pad wat we tot nu toe hebben gelopen. Veel afwisseling van verharde wegen tot echte ruigte en daar houden we wel van, dat is voor ons de uitdaging! Het is natuurlijk een klompenpad en dan moet het ook echt meerwaarde hebben boven een ‘gewoon’ voetpad. Als je dan onderweg ook nog een mooie kudde schotse hooglanders tegenkomt is het echt helemaal compleet. Wel jammer dat de bepadwijzering hier en daar niet klopt met de kaart (het pad was er wel, maar de pijltjes niet). Verder helemaal goed!

 7. Onderwerp: Bewegwijzering in Putten

  Beste Eric Schotsman,

  Dank voor uw reactie op het gastenboek. Mooi dat u van de route heeft genoten. We gaan controleren of er in Putten inderdaad pijltjes ontbreken. Ik meld dit aan de coördinator van de lokale vrijwilligersgroep. Zij lopen maandelijks de route na en controleren daarbij o.a. de bewegwijzering en toegankelijkheid. Met een berichtje zoals dit kunnen we gezamenlijk zorgen voor klompenpaden als kwalitatief hoogwaardige wandelroutes.

  Voor wat betreft de app: Op de kaart van de app is te zien waar u zich bevindt. Dit wordt aangegeven door een poppetje of een groen pijltje dat beweegt terwijl u loopt. Op de kaart ziet u ook de route en zo kunt u vrij snel zien of u van de route afdwaalt.

  Hopelijk kunt u hiervan op een volgend klompenpad gebruik van maken. Wij wensen u nog veel wandelplezier.

  Met vriendelijke groet,
  Annet Venbrux
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 8. Onderwerp: nieuwe sticker plakken

  Begonnen bij de P+R parking station Putten miste ik de aanwijzing om mijn pad te vervolgen
  nu bleek het geval dat de sticker niet meer zichtbaar was wegens een opgehangen bord waarachter deze
  verborgen zat. dan vervolgt het pad zich langs verharde weg met weinig verkeer en gaat door een mooi stuk
  parkbos,slingerd door weilanden achter kasteel Vanenburg langs om vervolgens in een fraai stuk bos verder
  te gaan. het laatste stukje van dit fraaie klompenpad gaat door de bebouwde kom van Putten en eindigd zo
  weer bij het station. kort en wel heb ik zeer genoten van dit mooie en goed gemarkeerde klompenpad

 9. Onderwerp: Putten vermijden?

  Prachtige wandeling, heel afwisselend, echt van genoten. Alleen: vermijdPutten. Er ontbreken daar nogal wat routepijltjes en (ver)dwalen is gegarandeerd. Zelfs met het appje kosten het ons moeite weer op de route te komen.
  Tip: start bij het station (parkeergelegenheid) en doe de wandeling linksom, en ga bij de Putterbrink linksaf i.p.v. rechtsaf, pik dan aan het eind van de Putterbrink de route weer op (linksaf). Zo voorkom je (ver)dwalen in Putten.
  Maar laat je niet ontmoedigen: ook met (ver)dwalen is het de moeite waard deze wandeling te maken.
  Vraag: kan er bij een eerstvolgende update een functie ingebouwd worden waarmee je kunt zien waar je je op de route bevindt?

 10. Onderwerp: Norderpad

  Vandaag het Norderpad gelopen. Het Norderpad is een prachtig klompenpad dat volkomen terecht die aanduiding heeft gekregen. Had nooit gedacht dat de omgeving ten westen van Putten zo mooi zou zijn. Het Volenbekervoetpad kende ik bijvoorbeeld nog niet en was voor mij echt een openbaring. En kasteel Vanenburg en de directe omgeving was eveneens een hoogtepunt. Tenslotte wil ik de mensen, die dit pad hebben uitgezet nog een compliment maken vanwege de fraaie route, die is uitgezet vanaf het station naar het centrum van Putten. Ik ga dit klompenpad zeker nog eens lopen.

 11. Onderwerp: Routestickers

  Beste Wim Huibers,

  Leuk dat u het Norderpad prachtig vindt en dat hebt gemeld via ons Gastenboek. Uw opmerking over de routestickers aan het begin van de wandeling neem ik op met de coördinator van de vrijwilligersgroep van het Norderpad.

  Met vriendelijke groet,

  Annet Venbrux
  Team Klompenpaden

 12. Onderwerp: Norderpad

  Vandaag 7 mei het Norderpad met de klok meegelopen. Prachtige wandeling echt een aanrader.
  Wat opviel was dat vooral aan het begin van de wandeling diverse routestickers waren verwijderd, dus neem vooral de app mee!

 13. Onderwerp: Genieten

  Wederom genoten van een heerlijke wandeling. Vandaag was het Norderpad aan de beurt.
  Wat mij betreft alweer een kanjer. Heel veel afwisseling en van harte aanbevolen. Net de
  foto’s (90x lol) bekeken, thuisfront genoot mee.
  Over stickers/bordjes ga ik het niet hebben, altijd de app mee:)

 14. Onderwerp: Mooi pad, bordjes lijken hersteld.

  Vandaag het pad gelopen, tegen de klok in. Er is veel geschreven over ontbrekende bordjes. Maar ik denk, dat de situatie nu hersteld is. In onze looprichting stonden ze nu toch echt allemaal. Elke hoek, alle afslagen. Met slechts drie uitzonderingen: het kruispunt Keizerswoert – Husselsesteeg, net buiten Putten (beide richtingen) en twee bordjes in Putten zelf maar we liepen toen al vlak bij het Kerkplein en dan kan het niet echt meer mis gaan. Op een route van 12 km met ik weet niet hoe veel bordjes, is dat Keurig. En misschien keken we wel op ons neus.
  Mooie route verder, en de lunch bij boerderijmuseum Mariahoeve was goed (bezoek museum met gids hebben we niet gedaan ).
  Hulde aan de vrijwilligers. Klompenpaden is een kwaliteits-ding.

 15. Onderwerp: Mooi klompenpad

  Vandaag dit pad gelopen voor de 4e keer dit jaar, tegen de klok in, gestart bij NS station..
  Van de 19 reacties in dit gastenboek gaan er 12 over onvolledige bewegwijzering. Hier en daar moet het inderdaad beter kunnen, maar echt slecht kan ik die bewegwijzering niet vinden. Soms moet je wel de situatie logisch bezien, de sticker van de tegengestelde route even opzoeken bijvoorbeeld of plattegrondje raadplegen.
  Eerder heb ik geschreven dat de verkorte route beter gevolgd kan worden om nieuwbouw te vermijden (naar Beekweg). Nu heb ik ontdekt dat je het beste de Putterbrink kunt lopen. dan snij je maar ongeveer 1,5 km af, te weten nieuwbouw en je voorkomt 2 x rijksweg oversteken. (Dan geen koffie in centrum!)
  Ik blijf het overigens een mooie route vinden.
  Verder verbaas ik me telkens weer over het Hoeverveldpad. Waarom dat pad is verzonnen is mij een raadsel. Half Norderpad, half Oldenallerpad en de rest is niks.

 16. Onderwerp: reactie op Marianne

  Beste Marianne Mulder,

  Wat een vervelend bericht. Ik hoop dat alles naar omstandigheden goed met u gaat? Ik heb u een persoonlijke email gestuurd om dit te verifiëren. Ik zal het doorgeven aan de beheerder/eigenaar van het bruggetje.
  Veel beterschap gewenst!

  Met vriendelijke groet,

  Saskia Bemer

 17. Onderwerp: Pas op glad!

  Vanmorgen ben ik op het bruggetje bij het grasveld tussen de Meinwerkstraat en de Bruno Fabriciusstraat uitgegleden met als gevolg een aantal gekneusde ribben en minimaal één gebroken rib. Het bruggetje is spekglad!
  Tip: kippengaas zou misschien meer ongelukken helpen voorkomen

 18. Onderwerp: App nodig bij deze route

  De route op 13 november 2016 gelopen tegen de klok in. Het duurt even voordat je uit het centrum van Putten ben, maar daarna kom je in het mooie buitengebied van Putten terecht. Volgens mij ontbreken er een paar markeringen, dus het is raadzaam de route met de App te lopen.

 19. Onderwerp: Gevarieerd

  Vandaag hebben wij deze wandeling gelopen met behoorlijke motregen, maar dat mocht de pret niet drukken.
  We hebben de wandeling met de klok meegelopen en bedraagt volgens de gps 12,6 km. In het begin zijn er wat stickers in het dorp verdwenen maar met de app kwamen we er wel uit. Voor de rest was de bewegwijzering goed. Zeer gevarieerde wandeling met lanen, wat asfalt en bossen. Wij hebben genoten en vinden het wel een aanrader, Vrijwilligers bedankt

 20. Onderwerp: reactie op Yvonne

  Beste Yvonne,

  Bedankt voor het bericht, ik geef het door aan de vrijwilligers die regelmatig het pad nalopen/controleren. Wij adviseren overigens om bij alle klompenpaden tijdens het wandelen de bewegwijzering te combineren met de app, folder of het routekaartje.

  Met vriendelijke groet,

  Saskia Bemer

 21. Onderwerp: Norderpad

  Vandaag, met heerlijk weer, dit klompenpad gelopen.
  Prachtige omgeving, afwisselend. Maar wat hebben we vaak de bordjes gemist, waardoor we verkeerd liepen. Wij denken dat dit pad eens nagelopen zou moeten worden.

 22. Onderwerp: Norderpad ( klompenpad)

  Wandeling na het station moeilijk te volgen. Soms komen wandelingen samen en wordt het moeilijk de juiste richting te bepalen. Ook ontbreken er aanwijzingen op belangrijke punten. De wandeling van 12 km werd zo ruim 18 km.
  Jammer, want er zijn mooie stukken bij. Een betere kaart leveren is misschien de oplossing.

 23. Onderwerp: slecht onderhouden

  Op 12 september dit klompenpad gelopen met een groep. Ik sluit me aan bij de andere gasten: Er missen erg veel wegwijzer plaatjes, zodat het pad alleen te vinden is met een kaart. Ik was blij dat ik er al meerdere keren gelopen heb, anders verdwaal je. En het pad is tussen de Vanenburgerallee en de Kiefeldersteeg zo overwoekerd, dat het bijna niet meer te lopen is!

 24. Onderwerp: Norderpad

  Een mooie route. Wel veel over bospaden en niet door weilanden. Op sommige punten missen de bordjes.
  Gelukkig hebben we de app, dan komt het altijd goed. Al met al heerlijk gewandeld.

 25. Onderwerp: Slecht gemarkeerd

  Het pad is nauwelijks nog gemarkeerd en zonder kaartje niet te volgen. Erg jammer. Het eerste deel dat we wel konden volgen was niet echt interessant. Veel over verharde wegen, niet echt een klompenpad dus.

 26. Onderwerp: Slecht onderhouden

  Afgelopen week in de namiddag dit pad gelopen.
  En het was toch een flinke domper te moeten bemerken dat het pad er niet onderhouden bij lag.
  Op sommige stukken moest je je langs een haag van bramenstruiken en brandnetels wagen met op slechts enkele centimeters een afzetting met schrikdraad.
  Met korte broek werd dat dus een bijna onmogelijke opgave.
  Ook zijn onderweg op de route over langere stukken de lantaarnpalen voorzien van een nieuwe verflaag waardoor de route aanduiding niet meer zichtbaar is, maar dankzij het kaartje wat ik op zak had kon ik nog wel inschatten waar ik liep.
  En de markering die nog wel zichtbaar was bleek veelal verschoten of en een enkele keer onleesbaar.
  Dit alles had tot gevolg dat ik toch nog ergens verloren liep en uiteindelijk een 3 tal extra kilometers kon toevoegen.
  De route op zich is afwisselend en mooi maar het pad zelf verdiend wel alle aandacht op dit moment!!!

 27. Onderwerp: prachtige route

  28 maart 2016 hebben we de route gelopen het was weer een prachtige route op punt 7 was het wat drassig maar goed te doen we hebben er weer van genoten

 28. Onderwerp: Zwerfafval

  Nog even dit: In Putten was het waarschijnlijk de dag van het zwerfafval, zakken vol vuil gezien en ook de jeugd was daar duidelijk bij betrokken. Een goede zaak.
  Maar langs het Norderpad heb ik ook zwerfafval gezien. Volle flessen drank worden meegenomen voor tijdens de rit, maar als ze leeg zijn worden ze onder een boom gedropt. Helaas.

 29. Onderwerp: Een aanrader

  Vandaag dit pad gelopen. Ik vond het geweldig mooi. Kenmerkend waren de vele weilandjes met bosschages aan de randen en prachtige boerderijen met op de achtergrond hoge bomen.
  Ik heb tegen de klok ingelopen en ben bij NS station begonnen. Als je asfalt wilt vermijden kun je het beste de verkorte route lopen naar de Beeklaan. Dan niet langs industrie en nieuwbouw cq villawijk. Een asfaltweggetje of asfaltfietspad vind ik niet zo’n probleem als de omgeving (bv bos) mooi is.
  Op de Papiermakersstraat moet je op een gegeven ogenblik linksaf een klinkerpaadje op. De sticker staat daar m.i. aan de verkeerde kant van de lantaarnpaal. Verder uitstekende bewegwijzering.
  Alleen bij punt 7 was het een vijftig meter nog drassig. Maar daar kun je eventueel heel snel op de harde weg teruglopen en eerste weg rechts weer nemen. ‘t Is maar een stukje door het land.
  Nogmaals, ik vond het geweldig mooi en zal dit pad zeker deze zomer nog eens (een paar keer) lopen.
  Bedankt allemaal.

 30. Onderwerp: Norderpad

  Vanmorgen dit pad gelopen. Parkeren kun je achter het gemeentehuis zonder parkeerschijf. Op een plek (wanneer je bij 7 de weilanden ingaat) was het echt heel nat.
  De stickers die de route aangeven zijn niet steeds dezelfde kleur (zowel grijs als groen).
  Leuke route die we in 2,5 uur hebben gelopen.

 31. Onderwerp: Norderpad

  Vandaag het Norderpad gelopen. Over het algemeen een mooie route met wat saaie stukjes asfalt. Sommige stukken waren erg drassig, houd daar rekening mee als het nat weer is (geweest). Parkeren kan prima bij de bibliotheek in putten, net voorbij het startpunt. Op het kerkplein geldt een parkeerschijfzone van max. twee uur. Wij redden de wandeling niet binnen die tijd.

 32. Onderwerp: Norderpad

  Vorige maand deze wandeling gelopen bij regenachtig weer. De wandeling is zeer mooi . Ook goed aangegeven .
  We zijn wel op een bepaald moment een stuk moeten teruglopen omdat het pad onderwater was gelopen . Dan maar een stuk over de weg gelopen maar dat was niet zo erg. Toch een mooie wandeling.

 33. Onderwerp: Niet de mooiste route

  Vorige maand deze route gelopen, we vonden niet de mooiste route, nog al veel asfalt en de omgeving van het industrieterrei n bij het station was niet erg fraai. De Mariahoeve was wel erg leuk, een aanrader om daar een rondleiding te krijgen (ca. 60 min.) Wij gaan deze route niet nog een keer lopen. Jammer dat er niet gekozen is om Beekweg in te lassen en dan niet door het centrum van Putten te gaan.

 34. Onderwerp: Tussen het riet

  Vorige week is dit klompenpad ons erg goed bevallen. We zijn gestart bij de pluktuin en zijn toen richting Putten gelopen. Erg afwisselend en af en toe zoeken naar het pad, niet omdat we de bordjes niet zagen, maar door het hoge riet.Na afloop in de pluktuin een kopje thee. Vandaag lopen we hem weer, gaan dan vis halen op de markt in Putten.

 35. Onderwerp: Mooi pas

  We hebben erg genoten van het pad, alleen bij boerderij Voorzorg recht door gelopen ipv rechts af te slaan. Stond volgens ons niet aangegeven. Maar misschien hebben we hem gemist. Daarom hebben we een beetje gedwaald en verkeerde richting gelopen. Op een gegeven moment ben je dan even de kluts kwijt hoe je moet lopen.
  Maar we zijn weer bij begin punt terecht gekomen. Sommige stickers op lantarnpalen zijn wat verwarrend, waaronder ne het station voorbij de rotonde. Wjij zijn rechtdoor gelopen, dit was niet goed. Maar we zijn bekend in de buurt dus het kwam wel goed. Al met al toch een mooi pad ondanks het verkeerd lopen.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*